Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 16, 2004


........................
Vin-aktuelt i uge 16
12. april - 18. april 2004
........................

VinAvisen uge 13VinAvisen uge 14VinAvisen uge 15
........................
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


Fodbold skal øge portugisisk eksport
Til sommer bliver Portugal rammen om EM i fodbold. Det er en af verdens største idrætsbegivenheder, og landets vinproducenter gnider sig i hænderne. Muligheden for at give markedsføringen af portugisisk vin et veltilrettelagt spark er oplagt.
Vinindustrien vil frem for alt satse på det engelske og amerikanske marked.

En stigning på 100 mio euro
I dag eksporterer Portugal vin til Storbritannien for 19 millioner euro (cirka 141,4 mio dkr.) og til USA for 17 mio euro (cirka 123,5 mio dkr.).
Man håber, at fodboldrusen medfører en samlet stigning af eksporten til de to markeder på omkring 100 millioner euro (cirka 744 millioner dkr.) i løbet af de næste seks år.

Nølende græske vinproducenter
Når de olympiske lege løber af stabelen i Athen senere i år, har de græske vinproducenter også alle tiders chance for at markedsføre deres vine og få endnu bedre gang i eksporten.
Men producenterne er slet ikke forberedt på den store begivenhed. Der burde ifølge businessbladet Harpers være gjort en indsats med markedsføring allerede for et par år siden, og den gamle socialdemokratiske regering samt landets forskellige vinorganisationer får skylden for nøleriet.
Vinproducenterne kan ikke se, hvilken fed forretning de går glip af – entusiasmen mangler fuldstændig, og der er ingen til at puste til ilden, skriver Harpers.

Doktorgrad i smag
I Sverige kan man blive doktor i måltidskundskab, og den første af slagsen, Tobias Nygren, er netop udklækket på Örebro Universitet.
Hans doktordisputats handler om, hvordan smagsoplevelsen af forskellige fødevarer ændrer sig, når disse kombineres med vin.
En række undersøgelser ligger til grund for afhandlingen. De viser blandt andet, at de forskellige smagsnuancer generelt svækkes, når mad og vin nydes samtidig.
Fx vil den særlige smag af eg i en fadlagret vin blive nedtonet, når vinen drikkes til ost.
Undersøgelserne vidner også om, at trænede mad- og vinsmagere har helt andre præferencer, når det gælder kombinationer af mad og vin, end de fleste andre mennesker har.

Det svære valg
Ifølge Just Drinks har den franske regerings afdeling for vinindustrien, ONIVINS, lavet en undersøgelse, der viser, at hele 77% af forbrugerne finder det meget svært at vælge vin, når de står i et supermarked.
Den franske regering er derfor, sammen med en række supermarkedskæder, gået i tænkeboks for at finde frem til, hvordan man kan gøre det svære vinvalg lettere.

Opskrifter følger med vinen
Flere franske vinproducenter gør en indsats for at give forbrugerne en hjælpende hånd.
Fx har Maison Ackerman-Rémy-Pannier, et vinhus i Loire, netop lanceret en ny række vine med navnet Tastemets. Flaskerne er forsynet med madopskrifter og forslag til retter, der passer til den pågældende vin.
En sikker vinder, mener vinhuset, der satser på at sælge 200.000 flasker i år og 500.000 flasker næste år.

Privatisering på Island
En række medlemmer på tværs af partierne i det islandske parlament er kommet med et lovforslag om, at salget af alkohol skal privatiseres.
Det drejer sig dog kun om vin og øl – salget af de stærkere varer bør stadigvæk være under regeringens kontrol, mener politikerne.
Forslaget lægger ifølge Just Drinks også op til en gradvis reducering af skatterne på alkohol.

Skruelåg til topvine
Skruelågene formerer sig med lynets hast blandt de californiske vinhuse. Og de bliver i stigende omfang også brugt til vine af mere ædel herkomst.
Vinhuset Fetzer eksporterer ifølge The Press Democrat hvert år hele 6 millioner flasker med skruelåg, og Beringer Blass lancerede sidste år en skruelåg-vin med navnet TwoTone Farm.
Murphy-Goode kom allerede for et par år siden på markedet med sin vinserie Tin Roof (bliktag) – et navn, der hentyder til den smarte lukkeanordning.
Nu er det store vinfirma Kendall-Jackson også hoppet på vognen. Det har netop sendt 720.000 flasker af sin gode Pepi-vin på markedet, og alle flaskerne er forsynet med skruelåg.

Skorer kassen på sherry
Det går rigtig godt for det portugisiske vinhus Sogrape. Den totale omsætning lå i 2003 på 170 millioner euro (cirka 1,3 milliarder dkr.). Det svarer til en stigning på 15% i forhold til 2002.
Netto-dækningsbidraget rundede ifølge Just Drinks 20,7 mio euro (cirka 154,2 mio dkr.), hvilket er hele 81% mere end året før.
Den store fremgang skyldes ikke mindst, at Sogrape for et par år siden købte det berømte sherryhus Sandeman.

Drik vodka og lær sprog
Det er ikke alle, der er enige i den gamle talemåde ”Når sprutten ryger ind, ryger forstanden ud”.
Det påstås nemlig også, at man bliver langt mere veltalende under indflydelse af alkohol, og at ens evne til at tale fremmede sprog skærpes.
Den påstand har den svenske koncern Vin & Sprit lappet i sig. Når koncernens polske destilleri sælger en flaske Luksosowa vodka, medfølger der nu en dvd med et engelsk sprogkursus. En god idé i et nyt EU-land.

Nedgang for Nederburg auktionen
For nylig blev den store og berømte Nederburg auktion afholdt for 30. gang i Paarl i Sydafrika.
Salget og priserne på vinene plejer at stige år for år, men for første gang siden 1993 peger pilen nedad.
Ifølge Just Drinks blev der i år solgt vin for 6,7 millioner rand (6,4 mio dkr.) – sidste år lød tallet på 7,5 mio rand (7,2 mio dkr.).
Der blev solgt 96.000 flasker vin mod 103.000 flasker i 2003.
Gennemsnittet pr. flaske lå i år på 93,16 rand (89 dkr.) mod 102 rand (98 dkr.) sidste år.
Det skortede ikke på udenlandske købere til auktionen, men handelsvilkårene er blevet mere barske, og kursen på rand’en er høj i øjeblikket.

Spiritusfirma sponsorerer vand
Da kunstmuseet Centre Pompidou blev opført i Paris, var det med sponsorstøtte fra den franske spirituskoncern Pernod Ricard.
Nu sponsorerer firmaet et museum for primitiv kunst, der skal slå dørene op i Paris i 2006.
Pernod Ricard holder sig til de våde varer, når det gælder sponsoratet, der er på 1 million euro (cirka 7,4 millioner dkr.). Ifølge den franske avis Les Echos skal pengene nemlig gå til de fontæner og vandterrasser, som indgår i byggeriet.



137.000 gæstede Vinitaly
Sidste mandag sluttede Vinitaly – den store italienske vinmesse i Verona. Den har i år haft 137.000 besøgende – en stigning på 5% i forhold til 2003. De kom fra 85 lande og har haft mulighed for at smage vine fra 3900 producenter fra 24 lande, selvfølgelig primært fra Italien.
Birger Vejrum fra Det lille Enoteca i Ringsted fortæller, at det næsten var umuligt at finde en parkeringsplads ved messen: – På vores hotel var der nogle producenter, som kørte fra hotellet kl. 7 for at være sikker på at få en plads til bilen. Vinitaly åbnede først kl. 9.

Den mest kaotiske
Birger Vejrum siger, at det nok var den mest kaotiske Vinitaly nogensinde, og at det var svært at finde de enkelte producenter, hvis man ikke havde lavet sit "hjemmearbejde".
Fx skulle man finde en producent af Brunello di Montalcino i afdelingen for Friuli!
Mange danske importører af italiensk vin besøger Vinitaly hver år, og messen er efterhånden et samlingssted for dem. Birger Vejrum mødte godt og vel 30, og gensynet var glædeligt.

Distrikter med egne kæmpestande
Igen i år havde flere producenter valgt at leje en stand sammen. En standleje på cirka 27.000 dkr. kan vel skræmme selv den største producent. Og dertil kommer selvfølgelig hotelophold og transport.
De forskellige distrikters konsortier havde lejet deres egne kæmpestande, eksempelvis Consorzio Brunello di Montalcino, hvor det var muligt for producenterne at aflevere deres vine uden at skulle betale for standlejen.
Af de 183 registrerede Brunello-producenter var de 148 repræsenteret, og her kunne man sidde i ro og mag og smage på godt og vel 350 vine fra Montalcino og omegn – uden at have producenten stående og spørge, hvor mange paller vin han skulle sende i næste uge. Det er en god måde at finde aktuelle vine på, siger Birger Vejrum.

Drøje hug til Toscana
Generelt var der som altid en god stemning, men i år overskyggede "krisen" i Italien messen. Producenterne har svært ved at afsætte deres dyrere vine.
Toscana fik også "drøje hug" af mange af de øvrige regioner, der kritiserede de toscanske producenters brug af barriques. De mener, at Toscana efterlever efterspørgslen fra USA uden at tænke det europæiske marked og den klassiske metode uden brug af barriques.
........................

.....
Fadene med koshervin i Château Liversan i Médoc er forseglede. Teksten er på hebraisk (foto Per Karlsson).
    Se, men ikke røre
    I sidste udgave af VinAvisen fortalte vi om de strikse regler, der gælder for fremstilling af koshervin.
    Det har fået en af vore svenske læsere, Per Karlsson, til at skrive til os.
    Da han var i Bordeaux sidste år, opdagede han, at nogle af vinslottene havde vintanke og -fade, der var plomberede med lak eller tape. Det viste sig, at de indeholdt koshervin, som de pågældende slotte havde en mindre produktion af.

    Forseglede fade
    Vindruerne og koshervinen måtte kun berøres af ortodokse jøder, der var blevet godkendt til jobbet, og under fadlagringen måtte man vente på, at en rabbiner kom forbi for at omstikke vinene.
    Men den stedlige vinmager fik lov til at overvåge hele processen og sørge for, at kvaliteten af vinen blev god nok.
    Per Karlsson oplevede dog ikke, som vi skrev, at man brugte særlige gærtyper, eller at selve arbejdet med hensyn til vinmarkerne var anderledes.

Sjov på etiketterne
Når amerikanerne shopper vin i supermarkedet, finder de – midt imellem de mange stilfulde etiketter med druenavne og château’er – flasker med sjove og opfindsomme navne.
Den slags vine bliver fremstillet i de store australske vinhuse og udelukkende med det amerikanske marked for øje.
Der er fx Crocodile Rock – en ny vinserie. Den er fra vinhuset McGuigan Simeon Wines opkaldt efter Elton Johns berømte hit.
Senere i år vil amerikanerne ifølge Decanter også kunne købe en flaske Little Penguin fra vinhuset Southcorp.
De sjove etiketter dækker over billig, men vellavet vin.

Succes med den gule hale
Det var Casella Wines, der fik ideen med at lave sjove navne på etiketterne.
For to år siden lancerede vinhuset en serie vine med navnet Yellow Tail (gule hale). I dag udgør vinene hele 35% af samtlige australske vine, der bliver solgt i USA.
Den succes har selvsagt været en appetitvækker for andre australske vinhuse.

Et underligt omvendt år
Den danske vinhandler i Bordeaux, Iakob Schjerbeck, deltager i smagningen af primeur-vinene, og her er hans foreløbige indtryk:
Vejret i Bordeaux var det varmeste i 150 år, og det præger 2003-årgangen på godt og ondt. Høstudbyttet var ekstremt lavt, uden at dette garanterer en høj kvalitet.
I det hele taget var 2003 et underligt omvendt år, hvor lerjord og kalk og de lavtliggende og nordvendte (billige) vinmarker holdt på vandet og producerede de absolut bedste vine, mens de eftertragtede sydvendte og veldrænede grustoppe gav ofte tørre og hårde vine på grund af vandmangel.
I Haut-Médoc finder man typisk de mest vidunderlige vine på højre side af vejen D2 tæt på Garonne-floden samt helt i nord.

Glem ”vinmagernes år”
2003 er også et omvendt år, fordi traditionelle, gammeldags vinbønder viste sig bedre end de unge, moderne teknikere.
De ambitiøse gik galt ved tidligt at fjerne mange blade og druer ved en såkaldt grøn høst.
Så man bør undgå de moderne tørre og hårde Merlot-vine, specielt dem fra højre bred – Saint Émilion, Pomerol, Fronsac osv.
De uheldigste modernister trak for mange stoffer ud af druerne. Godt nok er deres vine imponerende mørke i farven, men duften er mere spansk/portugisisk, og Bordeauxs appetitlige friskhed og lange elegante finale er simpelt hen koncentreret bort.
Glem udtrykket ”et vinmagernes år” - med mindre du er til gennemstegt mørbrad.
........................
Mange undervurderede vine
2003 er også et paradoksalt år, hvor man kan finde sit livs bedste primeurvine samt snesevis af undervurderede rødvine fra Médoc og Graves.
Der er mange underværker hele vejen langs flodbredden samt i Graves og Pessac-Léognan. Til højre ses nogle kommentarer til de enkelte kommuner. Selv i Sauternes er der skønne vine (og mængde) for tredje år i træk.
I de næste måneder smager vi de bedste vine igen, mens priserne dukker op – Château Chasse-Spleen åbnede i skrivende stund og satte sin 2003 op med 6%.
    .....
    * Margaux har vine fra slotte som Château Margaux, Château Ferrière, Château Durfort Vivens og Château d'Issan, der er endnu bedre end de fine 2002’ere og de lidt voldsomme 2000’ere.
    * Pauillac synes også at komme med vine, der er endnu bedre end de undervurderede 2002 og de overvurderede 2000. Fornemme vine er Château Latour, Château Lafite og Château Pichon-Baron.
    * Saint-Estèphe leverer sjældent tørre overmodne vine, men gode klassikere som Château Montrose og Château Phelan-Segur.
    * Saint-Julien præsenterede sig utroligt fint i 2002, så måske overgår 2003 ikke 2002.
    * Endnu længere oppe i Médoc finder vi nok ”the best values” fra den flade lerede jord, der holdt på vandet i tørken.
    .....

Marlborough spreder sig
VinAvisen har netop været en tur i New Zealand og kan bekræfte tidligere rapporter om en rekordhøst. Der er faktisk plantet så meget, at det må give problemer i fremtiden.
Særlig Marlborough har vokset sig stor. Man nøjes ikke bare med den naturlige dal, men har tilplantet i sidedale langt, langt sydpå, hvor man stadig mener, at man kan tillade sig at kalde det Marlborough. Navnet er en væsentlig forudsætning for, at man kan få nogen til at købe vinene.
Vi besøgte også distriktet Cloudy Bay. De har ingen problemer med afsætningen. De sælger ikke, de tildeler. Og folk står stadig i kø.

Tryllekunst med skruekapsel
Nyeste årgang af Cloudy Bay Sauvignon Blanc er udstyret med skruekapsel. Man erkender, at man ikke umiddelbart kan finde noget bedre lukketøj.
Den væsentligste indvending mod skruekapslen er jo, at man kommer til at mangle det lille show med proptrækkeren. Der er ikke den samme prestige i at skrue en kapsel af. Det siger ikke plop!
Under VinAvisens besøg dernede viste en vintjener imidlertid, hvordan det alligevel kan se elegant ud. På intet tidspunkt skruer man. Med venstre hånd holder man fast om kapslen og drejer med højre flaskens bund. "Klik".
Venstre arms position fastholdes. Højre hånds greb om flasken fastholdes også. Lynhurtigt føres toppen af flasken hen over venstre arm, så kapslen skrues af og gribes med hånden. Og man er klar til at skænke.
Gøres det rigtigt, ligner det en tryllekunst. Vi gik straks i gang med at træne ...

Postkort fra Tasmanien
Når VinAvisen er på rejse, sender vi traditionen tro postkort hjem til gamle Danmark. Det gør vi her fra en lille sviptur til Mary Donaldsons ø, Tasmanien.
Alle de hidtil sendte postkort har vi samlet på en særlig side, og i de kommende uger sender vi nye postkort, denne gang fra en tur til det franske Languedoc.
........................

.....
Gerald Ellis med nogle af sine vine - og med et kort over Tasmanien. Øen er en af Australiens seks stater, og dens meget sydlige beliggenhed giver den et klima, der minder meget om det danske.
1. postkort fra Tasmanien: Det mest kendte vinansigt
Gerald Ellis er Tasmaniens mest kendte vinansigt. Han står bag Meadowbank i Coal River Valley, der bare ligger et kvarters kørsel fra hovedstaden Hobart. Han erkender sin families kriminelle fortid - de fleste tasmanere stammer fra de første straffefanger, som koloniserede øen - og måske derfor er han særlig tilfreds med, at have beværtet vores kronprins og den kommende kronprinsesse til frokost i vineriet.
Gerald Ellis erkender også, at man på Tasmanien ikke kan leve af at lave vin. Mulighederne for indtjening ligger i at sælge vinen til en fornuftig (for producenten) detailpris og så få så meget som muligt hægtet på. Cellardoor-salget går strygende, og Meadowbanks restaurant er en af øens mest populære. Der er galleri med lokalkunst og "function centre", hvor man har alle mulige aktiviteter.
Meadowbanks vine hører absolut til i den bedre ende af skalaen. De bedste af dem har navn efter Ellis' tre børn; Mardi, Grace Elizabeth og Henry James.




........................

.....
Jo, Meadowbank Estates marker ligner billedet i bogen. Fra vineriet er der en enestående udsigt over vandet.
    2. postkort fra Tasmanien: Mod fugle - og turister
    Gerald Ellis startede som vinbonde for mere end 25 år siden. Men det var en times kørsel fra hovedstaden, hvor man aldrig så andre end sig selv. Han fandt sig derfor en smuk dal tæt ved Hobart med udsigt til vandet.
    Det var rammerne, der skulle give succes. 10 hektar blev plantet til - vel først og fremmest for at få det til at se ud som en vingård.
    I dag er store net lagt ud over alle rækkerne af vinstokke for at beskytte druerne mod fuglene. Men sandheden kommer nu nok nærmere, hvis man siger, at det er for at beskytte druerne mod "turister". Alle vil jo gerne ud og smage, og hvis de får lov til det, så er der ikke noget at høste.
...................
.....
Der går mange meter net til at dække en hel vinmark og beskytte de modne Pinot-druer mod fugle og turister.
    3. postkort fra Tasmanien: De ved, hvor pengene ligger
    Samme store net så vi på Moorilla Estate, hvor alle vinstokke var pakket ind.
    Morilla er øens første kommercielle vingård. Den blev etableret i 1956 af en italiener, men ejes nu af nogle af øens rige forretningsmænd, der er ved at indrette et besøgscenter til mange millioner kroner. De ved, at det er der, pengene ligger.
    Fire superlækre chalet'er til udlejning er bygget på skråningen ned til floden.
    Under nettet er der Pinot Noir. Og her er der virkelig grund til at beskytte druerne, for der laves kun 5000 flasker om året.
    Chris-Wine er agenter for Moorilla Estate i hele Norden.
........................
.....
Fra de luksuriøse værelser i det tidligere pakhus er der udsigt til det smukke skib.
    4. postkort fra Tasmanien: Straffefangernes skib
    I havnen i Hobart ligger et tro kopi af et af de skibe der bragte straffefanger fra Sydney til Tasmanien. Det var i begyndelsen af 1800-tallet.
    Hobart er Australiens næstældste by, hvor 130.000 indbyggere nyder provinsstemningen, og hvorfra Mary Donaldson kommer.
    Lige bag skibet ses et af de gamle pakhuse, som nu er omdannet til luksushotel.
....................................
    ...
    Den danske vinbranche
    * Vinslottet har fået agenturet i Danmark for vinene fra Rh Phillips, Dunnigan Hills i Californien.
    ...
........................
....
VinAvisen lukket i to uger
I uge 19 (mandag d. 3. maj) og uge 23 (mandag d. 31. maj) udkommer VinAvisen ikke.
Løbende annoncer vil naturligvis blive forlænget tilsvarende uden beregning.
....
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.......................
Danske vinmagere
Vinskribenten Ole Troelsø har skrevet en bog om sine besøg hos en række danskere, der har virkeliggjort deres drømme om at blive vinmagere – se anmeldelsen i uge 49 sidste år.
I ugens vinprogram ”Noget i glasset” på tv-kanalen DK4 nu på lørdag d. 17. kl. 19.30 er Ole Troelsø gæst hos Flemming Kyed, og sammen smager de på nogle af de danske vinmageres vine.

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.......................................................
..

.

    Jacob Lilja Jensen (f. 1958) fik vinen ind med havregrøden, idet både hans far og bedstefar var vinhandlere. Allerede som ung begyndte han at gå til hånde i familiens vinhandel, men de glæder og bekymringer – og lange arbejdstider – der er den selvstændig butiksejers lod, gjorde, at han tidligt besluttede, at han i hvert fald ikke skulle være vinhandler.
    Efter studentereksamen gik turen til USA på et etårigt ophold. Ved hjemkomsten blev han indkaldt til Søværnet, og de næste ni måneder gik så med at observere russiske ubåde i Østersøen på en radarskærm.
    Rig på denne oplevelse og 10 kg tungere af feltkosten kastede han sig over franskstudiet på Handelshøjskolen. Et studenterjob i Den Franske Boghandel vakte for alvor interessen for Frankrig, og det førte ham i 1983 til Paris og til et job i boghandelen på Gare Montparnasse.
    Frem til eksamen og efterfølgende beskikkelse som statsautoriseret translatør og tolk i fransk i 1990 blev interessen for vin blandt andet holdt ved lige via drueplukning hos Henri Maire i Jura samt studiejob hos Vinicole Vinimport.
    I 1991 førte tilfældighedernes spil ham til et job som juleassistance på lageret hos Philipson Wine, og da det gik op for Christian Philipson, at en af lagermedarbejderne både talte og skrev flydende fransk og tilmed kunne kende forskel på Bordeaux og Bourgogne, gik der ikke lang tid, før et meget tæt, spændende og frugtbart samarbejde blev indledt.
    I dag er Jacob Jensen indkøbs-og marketingdirektør og manden bag firmaets reklamer.
    Selv om han startede som overbevist frankofil vindrikker og -indkøber, er han medansvarlig for, at Philipson Wine i dag importerer vine fra næsten hele verden.
    Jacob Jensens familie består af konen Marianne Jørgensen samt døtrene Josefine og Helene, og den sparsomme fritid bruges på fodbold og forberedelse til maratonløb. Ferierne går til sommerhuset i Nødebo ved Esrum sø og selvfølgelig også til Frankrig.
    Adresse: Philipson Wine, Kokkedal Industripark 10, 2980 Kokkedal, tlf.: 49 18 45 36, mobil: 21 63 62 92, fax: 70 22 99 36, e-mail: jacob@philipsonwine.com, www.philipsonwine.com.
..........................
    Ugens vinøse billede
    Det er ikke hver dag, man har mulighed for at se et af de gamle portvinsskibe – barcos rabelos – langt oppe på Douro-floden. De fleste ligger nede ved havnebyen Vila Nova de Gaia. Men Thomas Frovin Jensen var heldig, da han fangede denne båd fra portvinshuset Taylor’s.
    Indtil for 20-30 år siden blev vinfadene sendt ned ad floden på disse store, fladbundede pramme, der hver kunne tage 50-60 fyldte fade.
    Hvert år afholder portvinsfirmaerne kapsejlads med deres både nede ved Vila Nova de Gaia.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
........................
    Beskyttelse mod beskyttelsesmidler
    I tilknytning til sidste uges vinøse billede nævnte vi, at manchetterne rundt om de nyplantede vinstokke skulle holde harer og andre sultne dyr væk.
    Det er nu ikke helt rigtigt, skriver vor læser, Willy Pedersen. Det væsentlige er, at de beskytter mod de sprøjtemidler, som man anvender til at fjerne ukrudt og græs med mellem planterne.
    De manchetter, man anvender til at beskytte mod dyr, er magen til, men af fintmasket net i stedet for af plastic.
    Willy Pedersen mener, at der er anvendt en overdosis på den viste mark. Der er jo ikke en eneste ukrudtsplante. - Det er meget muligt, at der er harvet, men det er i hvert fald ikke økologisk vin, der fremstilles her.

Eksploderede cellevægge
Vi har tidligere fortalt, at forårets frost er meget farlig for vinstokkenes små knopper. Blot en halv times frost kan bringe store ødelæggelser til årets vinhøst.
Da vi i sidste uge var i Languedoc, modificerede Michel Julien på Château Villeambert Julien dette udsagn:
- En tre-fire grader frost er faktisk ikke så farlig for knopperne, sagde han. - Det er den pludselige overgang fra frost til varme, når Solen står op, der kan få cellevæggene til ligefrem at eksplodere. Derfor lægger man røgslør ud fra brændende bildæk – for at bremse Solens stråler.
..........................
....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hører Beaujolais med til Bourgogne?
Det spørger Hans E. fra Måløv om, og svaret lyder: Ja, rent formelt er Beaujolais en del af Bourgogne.
Der er imidlertid så mange forhold, der adskiller de to områder, så Beaujolais bestemt må regnes som et særskilt vindistrikt.
Det gælder fx jordbundsforholdene. Hvor det øvrige Bourgogne er rigt på kalk og ler, gror vinstokkene i Beaujolais på granitgrund. Her er vejret også mere skiftende og stormfuldt.
Og hvor man i Bourgogne principielt anvender Chardonnay og Pinot Noir, er det druen Gamay, der dominerer i Beaujolais.
Hvert år venter verden jo også på Beaujolais Nouveau – noget tilsvarende findes ikke i Bourgogne.
..........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
........................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 26 vine. Heraf var der 20, som fik mere end to stjerner, og 11 fik fem stjerner. En flot høst!
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....


Maria de Palafox, Cinco Villas, Spanien 1997
59,95 kr., tre flasker for 150 kr., Skjold Burne
Blød og meget saftig rødvin i en flaske med det traditionelle spanske net af forgyldt ståltråd. Den femte stjerne får vinen for den meget attraktive pris ved tre flasker.


Le Grand Cros, Côtes de Provence, Frankrig 2001
79,75 kr., The Wine Company
15% alkohol – det er overvældende. Men vinen er meget stor og flot med en eksplosiv frugt, der holder procenterne fint i skak. Vinen skal ubetinget have en kraftigt smagende ret. Og den må gerne gemmes endnu et par år.


Trinity Oaks, Chardonnay, Californien 2002
65,95 kr., Chris-Wine
Et kys af en engel, blev der sagt under smagningen. Denne dejlige hvidvin har en smag af tropiske frugter, tilpas fadlagring, en lækker blødhed og en forførende sødme - uden at den naturligvis er sød.


Frontaria, Douro, Portugal 2000
45 kr., GrandVin
Denne vin fra portvinens dal er meget lækker, blød og saftig – og med mindelser om portvin, der laves på de samme druer. Vinen er meget harmonisk.


Belcore, Toscano IGT, Italien 2001
110 kr., Compagniet
Meget flot rødvin med herlig frugt og mange facetter. Ov, hvor er den god! Den må godt ligge et par år endnu.


Heritage, Syrah / Cabernet Sauvignon, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2001
39,95 kr., i uge 17 tre flasker for 100 kr., SuperBest
Glimrende hverdagsrødvin med god frugt og toner af chokolade. Til tilbudsprisen lidt af et fund. Den femte stjerne får den for prisen.


Angove’s, Bear Crossing, Cabernet Sauvignon / Merlot, South Australia 2002
54,95 kr., Amka Vinimport
En god bamsevin – med en koalabjørn på etiketten. Den er kompleks med flere toner – peber, solbær fra Cabernet’en, blødhed fra Merlot’en ...


Nembo, Moscato Spumante, Italien
55 kr., Lahvino
Meget let (6,5%) mousserende hvidvin med en fyldig mousse i munden og en herlig sød smag. Netop på grund af sin lethed er den fin som apéritif i et selskab, hvor man ikke ønsker at fylde for mange procenter i sine gæster. Også som terrassevin. Og som ledsager til desserter, der ikke er alt for søde..


Mas de Martin, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002
99 kr., The Wine Company
En meget dejlig rødvin med mørke bær, chokolade, brændte figner og en herlig sødme. Vinen er lavet efter biodynamiske principper og ikke filtreret. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Legaris, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 2000
140 kr., Sigurd Müller
Fantastisk vin – ih, hvor er den go’! Med en spændende duft, ren, fyldig frugt og mange fine facetter. Den fylder munden med vellyst. En oplevelse.


Domaine Capuano-Ferreri & Fils, Gravières, Santenay 1er Cru, Frankrig 2001
130 kr., LMT Vinimport
Elegant og dejlig rødvin med saftig frugt, let krydderi og fin sødme. Nogle vil sikkert finde den for let, men hvis man kun interesserer sig for marcher af Sousa, skal man jo ikke gå ind og høre Mozart.


Wente, Chardonnay, Livermore Valley, Californien 2000
79,95 kr., SuperBest
Ikke helt billig hvidvin, men blød og lækker med mange facetter.


Château des Gendres, Côtes de Bergerac, Frankrig 2000
80 kr. ved seks flasker, Weber Vinimport
Denne rødvin dufter og smager som en god bordeaux – hvilket naturligvis ikke er så mærkeligt. Bergerac ligger jo bare lidt længere oppe ad Dordogne-floden. Om et par år bliver den rigtig fin.


LaPlaya, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2002
59 kr., Kjær & Sommerfeldt
Kraftig rødvin med intens frugt. Den kræver en lige så kraftig ret.


Viu Manent, Reserve, Sauvignon Blanc, Colchagua Valley, Chile 2003
59,95 kr. ved tolv flasker, Philipson Wine
Meget kraftig hvidvin, både i duft og smag. Der er god frisk frugt i den, en markant syre og mineralske toner. Bedst sammen med mad, mindre egnet til ”alenedrikning”.


Ca’ d’Candin, Poderi Elia, Dolcetto d’Alba, Italien 2001
89,75 kr., Slagelse Vinkompagni
Dejlig saftig rødvin med blødhed og sødme.


Romariz, Vintage Port, Portugal 2000
250, ViniPortugal
En stor og kompleks portvin, som vi naturligvis har smagt i en alt for ung alder (vinens alder). Helt billig er den ikke ...


Haut-Cluzet, Bordeaux, Frankrig 2000
64,95 kr., Gobi Vin
Ret let og meget typisk bordeaux i den gode ende. Velegnet til mange retter.


Castello, Castel del Monte, Italien 2002
39,95 kr., Vingaarden
Pæn hakkebøffevin fra den italienske støvlehæl.


Bosco, Rosso Toscano IGT, Italien 2001
44,95, tre flasker for 120 kr., Gobi Vin
Pæn hverdags-rødvin på Cabernet Sauvignon, Sangiovese og Montepulciano. Den har en god druesmag og en let sødme.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Château la Bastide, Corbières, Frankrig 2001Rødvin59 kr.Erik Sørensen
.
B.T.
Léon Beyer, Crémant d'Alsace Brut, FrankrigMousserende109,75 kr.H.J. Hansen
Alamos, Pinot Noir, Mendoza, Argentina 2002Rødvin69,95 kr. (v12)Philipson Wine
Savanha Sulanga, Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2003Rødvin54,95 kr.SuperBrugsen
.
Børsen
Solengo, Toscana IGT, Italien 2000Rødvin299,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
ErhvervsBladet
Carta de Oro, Gran Reserva, Rioja, Spanien 1996Rødvin99 kr.Taster Wine
.
Euroman
Domaine de la Charbonnière, Cuvée Vieilles Vignes, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2000Rødvin198 kr.A Vinstouw
.
Hjemmet
Valpantena, Valpolicella, Italien 2002Rødvin48 kr.SuperBest m.fl.
Viñansar, Cabernet Sauvignon / Tempranillo, Castilla, Spanien 2001Rødvin49 kr.Haller Vine
.
Nordjyske Stiftstidende
Boschetti, Dolcetto d'Alba, Italien 2002Rødvin134 kr.H.J. Hansen
Léon Beyer, Riesling, Alsace, Frankrig 2001Hvidvin104,75 kr.H.J. Hansen
Faustino V, Reserva, Rioja, Spanien 1998Rødvin160 kr. (2fl)Bilka
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.