Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 40, 2004


..
Vin-aktuelt i uge 40
27. september - 3. oktober 2004
........................

VinAvisen uge 37VinAvisen uge 38VinAvisen uge 39
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


....................
>36/05
...........
Nye kræfter i Go’ Morgen Danmark
Igennem næsten syv år har TV2’s ”Go’ Morgen Danmark” haft et vinøst indslag med Tim Vollerslev, Per Pallesen og Michael Meyerheim.
Nu kommer der nye kræfter til, nemlig de meget kompetente vinsmagere Malene Smidt Hertz, der er vinkyper, og Jan Restorff, der er restaurationschef på Søllerød Kro.
De havde deres flotte debut i onsdags, hvor de blindsmagte en række vine og derefter fortalte, hvad de mente, vinene skulle koste i butikkerne. Dog var de på tynd is med den første vin, en rumænsk rødvin. De bedømte den til henholdsvis cirka 100 kr. og 80 kr., mens den i virkeligheden kostede 39,95 kr. – hvorefter de nøjedes med at give den 2 og 3 glas (ud af 6 mulige). Vinen var Villa Bona Terra Merlot fra Chris-Wine.
Efter vor mening bør en vin, hvis kvalitet indikerer en dobbelt så høj pris, have haft højere pointtal. Nå, men de to smagere kommer sikkert efter det ... Udsendelsen er vigtig, for den ses af cirka 400.000 mennesker.
Vinene vælges fortsat af Tim Vollerslev, men da Malene Smidt og Jan Restorff skal gætte, hvad der er i glassene, kan vi ikke her i VinAvisen skrive om vinene på forhånd, kun hvad der er udsendelsens tema.
Vi vil også fremover forud avertere udsendelserne. Den næste bliver den 6. oktober.
Ugens vine kan læses på TV2´s tekst-tv, side 364, og på gomorgen.tv2.dk.
................

....
Klaserne så ud, som om der var blevet skudt med hagl ind i de enkelte druer.
    Hagl i Montalcino
    Vinfolket hernede levede i en ren lykkerus indtil fredag eftermiddag, skriver Michael Bodholdt fra Montalcino i Italien. Årgangen skulle være en af de største i nyere tid. Men så slog naturen til.
    Fredag startede et fantastisk haglvejr, som varede i to timer og forårsagede store skader i hele den østlige del af Montalcino.
    Uvejret kørte i et bælte ned over området, hvor kvalitetsproducenter som Casanova di Neri, Cerbaiola, Cerbaiona, La Fornace og Solaria holder til.

    Et tab på cirka 30%
    Michael Bodholdt importerer vinene fra La Fornace (BB Vinimport), og på denne vingård blev man simpelt hen nødt til at starte høsten en uge før planlagt. Med de svære skader på druerne havde man intet andet valg.
    Druerne var 95% perfekt modnet, men med varmen og fugtigheden ville alt blive ødelagt, hvis ikke der blev høstet.
    Resultatet på La Fornace er en tab i mængde på cirka 30%, idet der er forsvundet meget væske. Kvaliteten af det høstede er dog i top.
................
Ølsalget sakker agterud
Det kan godt være, at øl per tradition er Danmarks nationaldrik. Men siden 1994 er der blevet solgt stadig mindre øl på dansk jord.
I torsdags blev de nyeste tal fra Told.Skat offentliggjort. Af dem fremgår det, at der i løbet af det første halvår i år er drukket 6,3% mindre øl i forhold til samme periode sidste år.
En af årsagerne er, at danskerne valfarter til Tyskland, hvor skatterne på de våde varer er lavere og øllerne derfor billigere.
Men ifølge Just Drinks er der også den simple forklaring, at stadig flere danskere foretrækker vin frem for øl.

Rødvin mod prostatakræft
Når mænd kommer lidt op i årene, øges deres risiko for at få prostatakræft. Men med fire glas rødvin om ugen er det muligt at halvere risikoen. Det fremgår af en undersøgelse, foretaget af forskere fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i USA.
Forskerne nåede ifølge avisen Seattle Post-Intelligencer frem til dette epokegørende resultat ved at undersøge alkoholvanerne hos 1456 mænd i alderen 40 til 64 år. Cirka halvdelen af dem var raske, mens den anden halvdel netop havde fået stillet diagnosen prostatakræft.
Hos de kræftramte mænd var rødvinen desuden i stand til at reducere angrebet med hele 60%.
Det er stoffet resveratrol, der findes i de blå druers skind, der har den helsebringende effekt.
........................
19-50
................
Vinøse kroner til dansk naturpark
I South Eastern Australia ligger det store vinhus Banrock Station. Dets ejer, Tony Sharley, er en ivrig tilhænger af et godt miljø og har derfor øremærket en vis procentdel af sin indtægt til opretning af naturen rundt omkring i verden.
Det er nu ifølge Jyllands-Posten også kommet Danmark til gode. Banrock Station har nemlig doneret 500.000 kr. til Egådalen - en ny 150 hektar stor naturpark i udkanten af Århus.
Når parken til næste år åbner for publikum, vil man, takket være den australske pengegave, kunne bevæge sig rundt på anlagte stier og kravle til vejrs i strategisk placerede fugletårne.
................
    En bedre Muscadet
    Muscadet-vinene fra egnen omkring Loire-flodens udløb har tabt en hel del af deres ry igennem de seneste ti år. De næsten 100 millioner årlige flasker er generelt blevet en billig supermarkeds-vare med lavt renommé.
    Dette vil man ifølge den franske nyhedstjeneste Gastronomie gøre noget ved. I de kommende to år vil man hæve både kvalitet og pris, først og fremmest ved at reducere høstmængden med 10-15%.
    Endvidere vil man nedlægge 5000 ha vinmarker, hvilket sker med et tilskud på 2360 euro pr. ha fra departementet Loire-Atlantique og 6300 euro pr. ha fra den franske stat. Dette vil især berøre appellationen Gros Plant.

    Muscadet Sur Lie
    Der er flere appellationer i Muscadet, men en god regel er, at der skal stå Muscadet de Sèvre et Maine på etiketten. Det er den midterste del af distriktet, der ligger ved de to små bifloder Sèvre og Maine sydøst for byen Nantes.
    Endvidere skal der stå Sur Lie på etiketten. Det er de franske ord for ”på bundfald”. Vinen har under sin modning ligget på sit bundfald. Den er ikke blevet stukket om, men har fået en ekstra dimension i smagen fra bundfaldet – en særlig frugt og krop og måske en lille, pikant smag af gær. Endvidere er noget af kulsyren fra gæringen opløst i vinen, så vinen har en fin perlen i munden.
..........
>27/05
.............
.................
........................................
...
Sådan skabes en mærkevare-vin
For Frankrig er det ikke så dårligt, hvad det store californiske vinfirma E.&J. Gallo Winery har gjort. I sidste uge lancerede Gallo en fransk vin på det amerikanske marked – og en vin, der er tænkt som en stor og populær mærkevare.
Gallo gik frem med vanlig grundighed. Vinen havde man fundet hos Sieur d’Arques i Languedoc. Den var blevet udvalgt og justeret efter talrige smagninger, fokusgrupper, og hvad moderne marketing kan finde på. Men hvad skulle vinen hedde, og hvordan skulle den præsenteres?

Den franske sjæl
Amerikanerne har et ambivalent forhold til Frankrig. På den ene side er der problemerne med Irak-krigen. Mange amerikanere kan heller ikke lide stemningen og folk i Paris (det er der også mange franskmænd, der ikke kan). På den anden side er de helt vilde med de venlige små landsbyer i provinsen – den gode, gamle franske charme.
Seks topfolk tog ti dage til Frankrig for at finde ”den franske sjæl”. De tog 5000 billeder, som de analyserede for at finde ting eller symboler, der kunne præsentere den franske provins.

Red Bikes – Red Bicyclette
På flere af billederne så de røde cykler, så det var oplagt at kalde vinen for Red Bikes, men det lød alt for amerikansk, så de endte med Red Bicyclette. Og på etiketten skulle der naturligvis være en fyr med alpehue og baguetter og en lille hund. Vi er ikke langt fra Pagnols og Jacques Tatis film.
Måske kan Red Bicyclette åbne det amerikanske marked for fransk vin. Gallo har i hvert fald ambitioner om at gøre den til den største franske vin på det amerikanske marked i løbet af to år.
Det bliver interessant at se, om den også kommer på det danske marked.
..............
14/05
.
.




.
..
................
Nye druer på New Zealand
De new zealandske vinproducenter vil have nye druer på vinsuppen. Der skal simpelt hen være noget mere at vælge imellem, og inspirationen kommer fra Europa.
Viognier-druen har man allerede dyrket med succes på New Zealand, og vinene fremstillet på denne druesort har ifølge Decanter vundet flere guldmedaljer i nationale konkurrencer.
Det går også fint med dyrkningen af Pinot Gris og Arneis. Og nu er man så gået i gang med druesorter fra Spanien og Italien. Det drejer sig blandt andet om Tempranillo, Barbera og Nebbiolo, som med held er blevet dyrket i andre af den nye vinverdens lande. Så hvorfor ikke også på New Zealand?

Fremgang i Rumænien
I Rumænien må vinproducenterne væbne sig med tålmodighed. Sommeren har ligesom herhjemme været meget våd, og druerne modnes derfor med op til tre ugers forsinkelse.
Til gengæld tyder alt på, at høsten bliver omfangsrig. Hvis de sidste nye tal fra ONIV (den nationale vinbrancheforening) holder stik, vil der i 2004 blive høstet 927.253 tons druer. De vil blive forvandlet til 5,5 millioner hektoliter vin, hvilket svarer til en forøgelse på 15% i forhold til sidste år.
Med sine 240.000 hektar vinmarker er Rumænien ifølge Just Drinks verdens niende største vinland, og beplantning af nye vinmarker er godt i gang.
...............

14-13
................
    Vinreol på 13 meter
    Et nyt Radisson SAS hotel har netop slået dørene op. Det ligger i forbindelse med lufthavnen Stansted uden for London og byder på 500 værelser og hele tre restauranter. Og midt i det hele, som en kæmpemæssig rumskulptur, finder man Europas største vinreol.
    Man skal lægge hovedet godt bagover for at se til toppen af det 13 meter høje vintårn, der er opført i glas og plastic og vejer 4 tons. Ifølge Decanter sørger et spidsfindigt udviklet kølesystem for, at hver enkelt af de 3840 flasker vin opbevares under optimale forhold.
    Når en gæst bestiller en flaske vin, svæver en af hotellets computerstyrede ”feer” op i tårnet og henter den ned.
................
16 vinhuse på toppen i 20 år
Det tyske erhvervsblad Euro bringer hvert år en liste over Tysklands 100 bedste vinproducenter. Der findes mange gode vinhuse at vælge imellem, men hele seksten er blevet nævnt hver eneste gang, siden listen blev født for tyve år siden. De er traditionen tro også med i 2004-udgaven. Ifølge Wein Reporter drejer det sig om følgende:
* Bercher i Burkheim, Baden
* Dr. Bürklin-Wolf i Wachenheim, Pfalz
* Schlossgut Diel i Burg Layen, Nahe
* Domdechant Werner’sches Weingut i Hochheim, Rheingau
* Fuhrmann-Eymael i Bad Dürkheim, Pfalz
* Rudolf Fürst i Bürgstadt, Franken
* Fritz Haag i Brauneberg, Mosel
* Dr. Heger i Ihringen, Baden
    * Toni Jost i Bacharach, Mittelrhein
    * Egon Müller i Wiltingen, Saar
    * Joh. Jos. Prüm i Wehlen, Mosel
    * Ökonomierat Rebholz i Siebeldingen, Pfalz
    * Schloss Saarstein i Serrig, Saar
    * Salwey i Oberrotweil, Baden
    * Dr. Wehrheim i Birkweiler, Pfalz
    * Dr. Weil i Kiedrich, Rheingau
.........................
38-38/05
................
Vinglas-firmaer smelter sammen
De to store firmaer Riedel Crystal og Spiegelau har længe ligget i skarp konkurrence, når det gælder salget af langstilkede glas til vinøse feinschmeckere.
Men nu har Riedel, der har hovedsæde i Østrig og datterselskaber i Tyskland, Storbritannien, USA og Japan, opkøbt sin konkurrent og er hermed blevet verdens største producent af vinglas.
Firmaets årlige omsætning vil efter købet komme til at ligge på cirka 1,6 milliarder dkr., og samtidig stiger antallet af ansatte til 1900.
Spiegelau, der har fremstillet glasvarer siden 1521, vil dog leve videre som et selvstændigt brand. Dette kan nemlig godt betale sig for Riedel, da firmaet hermed vil kunne tilbyde glas i flere forskellige prisniveauer. For mens glassene fra Riedel koster fra cirka 120 kr. og opefter, ligger Spiegelau-glassene på mellem 50 og 90 kr.
................

....
Druerne bæres ind fra marken i små plastickasser, så de ikke er knust og begyndt at iltes, før de når pressen.
    Big brother is watching you
    I Sherry-distriktet er vinhusene i fuld gang med at høste de i alt 10.400 ha vinmarker. Og høsten tegner til at blive af høj kvalitet. Druerne er modnet under optimale forhold og har hverken været udsat for hedebølger eller hård blæst.
    Høsten foregår som sædvanlig under nøje overvågning af en hær af inspektører fra den stedlige vinkomité. Inspektørerne tjekker processen fra plukning til presning, og i år er kontrollen skærpet. Vinkomiteen vil blandt andet sikre sig, at et nyt regelsæt omkring hygiejne og teknisk vedligeholdelse af vinpresserne bliver overholdt.
    Et nyt computersystem, der formidler data om de druer, der ryger ned i pressen, vil ligeledes blive taget i brug.

Groft hærværk mod vinstokke
Vinproducenterne i Alsace sover ikke roligt i øjeblikket. I løbet af de sidste to måneder har vandaler i nattens mulm og mørke sneget sig ind på tre af vingårdene og ødelagt vinstokke for en formue.
For nylig gik det ud over vinhuset Kaeffer-Kopf, hvor 1500 Gewurztraminer-vinstokke, der var over tyve år gamle, blev skåret ned i jordhøjde. De vil aldrig mere blive i stand til at bære frugt.
Hos de to andre vinhuse er der ifølge Decanter blevet slagtet et lignende antal vinstokke.
Politiet står på bar bund, men mener, at gerningsmændene måske skal findes i vinbranchens egne rækker. Den måde, hvorpå vinstokkene er skåret ned, samt det anvendte redskab vidner om et nøje kendskab til vindyrkning.
Det er før set, at nabostridigheder har ført til et par ødelagte vinstokke, men her er der tale om systematiskt hærværk, som må stoppes for enhver pris.
.......................................
38-40
................

....
Vi er ikke i målgruppen til Lamborghinis sportsvogn. Det er ikke så meget prisen, men alene det at komme ned i tigerdyret skræmmer os. Vi er til gengæld i høj grad i målgruppen til Patrizia Lamborghinis fremragende vine.
Familien har ikke siden 1974 haft noget med bilerne at gøre.
    Patrizia med navn som en sportsvogn
    I torsdags havde vi en aftale med den unge dame på billedet her, men desværre kom hun ikke. Hun var blevet syg. Men hendes fremragende rødvine kom, og de var bestemt ikke syge.
    Damen hedder Patrizia Lamborghini, og – ja, hun er datter af skaberen af den berømte sportsvogn, Ferruccio Lamborghini.
    Lamborghini var et mekanisk geni, som efter krigen købte militærets overskudslager af køretøjer og byggede dem om til traktorer til landbruget.
    I 1963 gik han i gang med at bygge sin superbil – efter sigende, fordi han var blevet fornærmet på bilkongen Enzo Ferrari. Lamborghini havde klaget til Ferrari over gearet i en af hans biler, og Ferrari havde svaret: – Hvad ved sådan en traktorfabrikant om superbiler? Kør hjem til din bondegård, og overlad superbilerne til mig!

    Satte alt ind på topvine
    Lamborghini lavede sine sportsvogne i ti år, indtil han kom i økonomiske vanskeligheder og måtte sælge firmaet. Siden da har det haft flere ejere, og i dag ejes det af tyske Audi.
    I 1971 købte Lamborghini vingården La Fiorita i Umbrien, og i 1975 begyndte han for alvor at sælge sine vine. I dag er det så datteren Patrizia, der står ved roret, og siden 1997 har hun i et samarbejde med ønologen Riccardo Cotarella sat alt ind på at lave topvine.
    Hun fremstiller kun to vine, Trescone, der er en mere almindelig, men dejlig vin til 80 kr., og kultvinen Campoleone til flere hundrede kroner. Nedenfor er der fire og fem stjerner til vinene.
....................
...
Den danske vinbranche
* Amka Vinimport har hidtil været parthaver i det norske vinfirma Saga Trading. Nu har Amka købt flere aktier i Saga Trading og overtager kontrollen med selskabet. Firmaet hedder fremover Amka Saga AS.
* Fionia Vinimport forhandler nu vinene fra Pio Cesare i Piemonte, men har dog ikke eneforhandling.
* Troels-Smith Vin har fået agenturet på Tahuna Wines fra det newzealandske vinhus Silini. Vinen introduceres på det danske marked med skruelåg og vil kun kunne købes i ISO-relaterede butikker på Sjælland.
* Det lille Enoteca har fået agenturet på La Mannella, Montalcino og Cascina Morassino, Barbaresco.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
................
Blot et romantisk forspil
I bladet The New Yorker gør forfatteren Adam Gopnik op med vinskribenterne. Folk drikker først og fremmest for at blive berusede, skriver han. Så alle de mange tillægsord og udspekulerede metaforer tjener kun som et romantisk forspil, der skal ophøje en i grunden mindre fin beskæftigelse.
Uden vinsmagning og vinsnak og vinetiketter og vinskribenter og stjerner og point ville vi stadig blive berusede, men vi ville kun være berusede.
Gopnik undrer sig over, at man ikke tager konsekvensen og simpelt hen bare nævner alkoholprocenten.
Nå da da – der fik vi den. Men den gode Gopnik glemmer nu, at langt de fleste drikker vin, fordi vi nyder smagen, opfatter vinen som en god ledsager til mad og – ja, som en god ven, der sætter os i godt humør.
Men beruset ...? Den, der skriver dette, har kun været beruset én gang. Det var under et studentergilde. Jeg følte mig lidt svimmel, gik ud i haven og satte mig på en rund taburet af marmor. Det var et fuglebadekar.
Det var første og sidste gang, jeg var beruset.
Tror jeg nok ...
.........................
41-40/05
..............................

.... ................
39-40
................

....
Vi spekulerer lidt over, om billedet er taget oppefra og ned eller nedefra og op. Men vi tror nu nok mest på det sidste ...
    Ugens vinøse billede
    Jesper Sleth er lige kommet hjem fra en dejlig uge i Wehlen ved Bernkastel i den tyske Moseldal.
    Han havde købt en smart klap-sammen-cykel til 1000 kr. og skriver, at det var en virkelig god investering til en vinferie. Den kan mageligt være i bagagerummet, og der er stadig plads til at få vinen med hjem.
    Allerede første dag cyklede han til Erdener Treppchen i strålende solskin. Her er vinmarkerne så stejle, at der er lavet trapper, for at druerne kan passes og høstes. Druerne transporteres dog mange steder med specielle vogne under høsten – i hvert fald af de bønder, som har råd til sådan et anlæg.
    I det hele taget er de stejle skrænter ned til floderne et problem. Det er dyrt at passe dem, og derfor har man nogle steder i Tyskland udført, hvad man kalder Flurbereinigung (marksanering). Kæmpemæssige bulldozere skubber rundt med jordmasserne, så der bliver sammenhængende, mere vandrette arealer. Samtidig udfører man en gennemgribende dræning og laver betonstøbte render med slamkister, så overflødigt vand kan løbe fra uden at føre jorden med sig. Og endelig anlægger man asfalterede veje, så man nemt kan køre frem med redskaber og væk med druer.
    Det bliver lidt charmeforladt – ligesom da man rettede Skjern Å ud. Og man mister de gamle dekorative trapper som dem på Jesper Sleths billede. Nogle steder er man da også gået i gang med at føre skråningerne tilbage i retning af, hvordan de så ud tidligere. Ligesom Skjern Å atter er blevet krøllet.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.......................

05-30/05
............ ...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
.......................
28-01
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 37 vine. Heraf var der 30, som fik mere end to stjerner, og 16 fik fem stjerner. En fornem høst!
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.............
Hvidvine


Ernest & Julio Gallo, Chardonnay, Sierra Valley, Californien 2002
49,75 kr., i denne uge tre flasker for 100 kr., Det franske Vinlager
Blød og lækker hvidvin, præget af eg. Velegnet til lettere retter som fx kylling.


Nederburg, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2003
54,95 kr., Amka Vinimport
Tør hvidvin med frisk frugt, god substans og citrussmag. Glimrende til skaldyr og lettere fiskeretter.


Terroir et Vignobles, Chardonnay / Viognier, Vin de Pays du Val de Cesse, Frankrig 2003
40 kr., Park Wine
En dejlig hvidvin, som mange vil være glade for. Den har en blomsteragtig duft, en frisk frugt og en vis fedme. En udpræget madvin til en meget rimelig pris.


Element, Chardonnay, South Eastern Australia 2003
69,95 kr., SuperBest
Frisk og frugtagtig hvidvin med diskrete fadtoner. En elegant og meget anvendelig vin uden for meget alkohol (12,5%).


Hugh Hamilton, The Trickster, Verdelho, McLaren Vale, Australien 2003
95 kr., Stone Grange
Tør og vellavet hvidvin, harmonisk, frisk og velegnet fx til skaldyr og fiskeretter. Ikke helt billig.


Q, Cassegrain, Sémillon / Chardonnay, New South Wales, Australien 2003
55 kr., A Vinstouw
Tør hverdags-hvidvin med let fedme.




Rødvine


Campoleone, La Fiorita, Lamborghini, Umbrien IGT, Italien 2000
399,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Alderen klæder vinen, der udfolder sig i en spændende palet af duft- og smagsnuancer. Druemost, mandel, mørke bær og kaffe går op i en højere enhed. Vinen vil dog vinde yderligere ved at ligge endnu et par år.


Le Terre, Barolo Riserva, Italien 1998
179 kr., Irma
Stor og prægtig rødvin med saftig frugt og en rank syre. Den har muskler, men er ikke nogen alkoholbamse. Faktisk er den meget elegant.


Ernest & Julio Gallo, Zinfandel, Sierra Valley, Californien 2001
49,75 kr., i denne uge tre flasker for 100 kr., Det franske Vinlager
En dyb og dejlig smag med et strejf af brombær og solbær – sådan er denne spændende rødvin. Vinen byder sig til i glasset og er nem at drikke. Prisen yderst rimelig.


TR2, Toro, Spanien 2001
59,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Fadlagret rødvin med intens frugt og krydderi. En flot, ret tør vin i fin balance. Den har bid og kræver en kraftig ret. Glimrende til prisen.


Q, Cassegrain, Cabernet Sauvignon / Merlot, New South Wales, Australien 2002
55 kr., A Vinstouw
Fyldig og lækker rødvin med afrundet frugt og en let sødme. Den er muskuløs, men også harmonisk – og har kun 13% alkohol. Rimelig pris.


Le Bine, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2001
59,75 kr. inkl. fragt ved 12 flasker, Lahvino
Blød rødvin med frisk og fyldig frugt. En rigtig god vin til mad.


Catena, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Fantastisk lækker og kompleks rødvin med fyldig frugt, god syre og charmerende sødme. En topvin.


Figuero, Ribera del Duero, Spanien 2002
145 kr., Piaf Vinhandel
Herlig rødvin på druen Tempranillo med fire måneder på fad. Vinen er meget kompleks.


Villa Romanu, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2003
55 kr., Lahvino og VinOtto
En rigtig god rødvin med fyldig bærsaft, krydderi og varm sødme. En udmærket vin til prisen.


Pasqua, Bardolino, Italien 2003
39,95 kr., Amka Vinimport
En rigtig bardolino, ret let, saftig, sommerlig. Lidt i retning af en enkel beaujolais – og billig. Velegnet fx til en frokost. 12% alkohol.


Guidalberto, Tenuta San Guido, Toscana IGT, Italien 2001
149,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Tenuta San Guido er vingården i det toscanske Bolgheri, der laver den berømte kultvin Sassicaia. Denne rødvin kan siges at være vingårdens andenvin. Den er lavet på Merlot og Cabernet Sauvignon samt lidt Sangiovese – altså en ikke-autoriseret drueblanding i Toscana. Vinen er derfor ”kun” en IGT – en landvin. Men vinen er smadderflot, fyldig, med ren, intens og forførende frugt og en lang eftersmag. Gem den gerne nogle år endnu. Men drik den også gerne i dag. Dekantér den – den har en del bundfald.


Trescone, La Fiorita, Lamborghini, Umbrien IGT, Italien 2001
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vinen dufter og smager af mørke bær, kirsebær, svampe og sort peber. Den slutter med et godt bid af garvesyre. Fin til kraftige gryderetter.


Campoleone, La Fiorita, Lamborghini, Umbrien IGT, Italien 2001
249,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En vin med en koncentreret duft af kirsebær og chokolade samt et strejf af banan-agtig sødme. Smagen er overvældende kraftig og ender med toner af lakrids. En spændende vin, der uden tvivl vil blive mere harmonisk, hvis den får lov til at ligge et par år endnu.


Excelsior, Cabernet Sauvignon, Robertson, Sydafrika 2003
69 kr., Park Wine
Rødvin, præget af alkohol og sødme – næsten en portvin. En bamse til en våd og kold og klam aften.


Maruggia, Pasqua, Rosso del Salento, Italien 2003
38,95 kr., Amka Vinimport
Blød rødvin med et lille bittert bid i slutningen. Velegnet til mange kødretter og ost. Prisen yderst rimelig.


Domaine Chantal Lescure, Les Sorbins, Bourgogne, Frankrig 2002
89 kr., A Vinstouw
Let, saftig og ukompliceret rødvin på Pinot Noir-druen.


Legado Muños, Garnacha, Vino de la Tierra de Castilla, Spanien 2002
44,95 kr., Wine Group
Meget dejlig rødvin med saftig frugt, krydderi og let sødme. En vin, mange vil være glade for. Meget rimelig pris.


Domaine Mas de Martin, Cuvée Roi Patriote, Vin de Pays du Val de Montferrand, Frankrig 2003
65 kr., The Wine Company
En top-rødvin – i forhold til prisen – med flot duft og en smag med god, ren frugt og interessant krydderi.


Vivaldi, Amarone della Valpolicella, Italien 2001
129 kr., ViniPortugal
En bamse af en rødvin – og en flot bamse med 15% alkohol. Med intens frugt og sødme. Ikke en af de store amaroner, men prisen er også kun det halve af, hvad man ofte må betale.


Gran Balduzzi, Maule Valley, Chile 1999
114 kr., 100 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Rødvin på Cabernet Sauvignon, Merlot, Carmenère og Lacrima Christi. Den har en intens, lidt robust frugtsmag. Dyr.


Cuvée des Galets, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2003
39,95 kr., The Wine Company
Enkel hakkebøffe-vin med ret udpræget sødme.


Puerta Cerrada, Vinos de Madrid, Spanien 2003
32 kr., Ki-Ma Vinimport
Billig hakkebøffevin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Domaine de la Prose, Cuvée des Embruns, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
89,75 kr., The Wine Company
Kan man lide bamsevine, så er bamsen her. Den har intens frugtsmag, krydderi og procenter. Helt billig er bamsen ikke – og lidt strid i pelsen.




Sød rødvin


Giuliani, Aleatico, Gioia del Colle, Italien 2003
89 kr. for 50 cl, VinOtto
Meget lækker rødvin, hvis fornemme sødme afbalanceres fint af syren. Sliksød er den ikke. Nyd den til små mandelkager eller en ikke for sød dessert. En specialitet. Alkohol-indholdet opgives til 13+4%. Vi forstår ikke hvorfor, og det gør importøren heller ikke. Hvis nogen har en forklaring, hører vi gerne.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Selaks, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2004Hvidvin50 kr.Netto
.
Børsen
Jean Boillot, Volnay 1. Cru, Les Caillerets, Frankrig 2002Rødvin400 kr.Philipson Wine
Domaine Pierre Damoy, Chapelle Chambertin Grand Cru 2001Rødvin637,50 kr.Theis Vine
Domaine Fourrier, Gevrey-Chambertin, Vieilles Vignes, Frankrig 2000Rødvin199 kr.The Wine Company
.
Frederiksborg Amts Avis
Q Selection, Cabernet Sauvignon / Merlot, Hastings River, Australien 2002Rødvin59 kr.A Vinstouw
.
Hjemmet
Château de Montcaud, Côtes du Rhône, Frankrig 2001Rødvin44,95 kr.SuperBest m.fl.
.
Penge & Privatøkonomi
Miriam, Malbec / Merlot, Mendoza, Argentina 2003Rødvin50 kr.Gravesen Vine, Oxholm Vin og Virum Vinkælder
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.