Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2004


...........................
Vin-aktuelt i uge 43
18 oktober - 24. oktober 2004
........................

VinAvisen uge 40VinAvisen uge 41VinAvisen uge 42
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


................

14-14
................
Franske Evin-lov ændret
I onsdags vedtog de deputerede i den franske nationalforsamling – imod regeringens ønsker – en ændring af den forkætrede Evin-lov fra 1991. Fremover vil det blive tilladt for landets vindistrikter at reklamere for deres vine. 102 stemte for og 12 imod.
Ændringen gælder både distrikter med appellation d'origine contrôlée (AOC) og vins de pays.
Ifølge de nye regler kan reklamerne indeholde ”henvisninger i forbindelse med produktets kvalitet”, og disse henvisninger skal være ”i overensstemmelse med hensigten om at begrænse forbruget”. Man kan således nævne vinens smag, hvordan den er fremstillet og egenskaber ved druesort eller vinmark. Nu mangler der kun én ting, nemlig senatets godkendelse af loven.

Uenighed om tallene
Eksporten af chilenske vine er steget. Det er et faktum. Men hvor meget, den er steget, er der ifølge Just Drinks ikke helt enighed om.
Den chilenske forening for producenter af fine eksportvine, Chilevid, hævder, at eksporten er røget i vejret med 26% i løbet af de første otte måneder af 2004 sammenlignet med samme periode sidste år. Omsætningen er ligeledes steget til 516,6 millioner dollars (cirka 3,1 milliard dkr.).
De tal er den chilenske avis El Mercurio slet ikke enig i. Herfra lyder det, at eksporten er steget med 22%, og at omsætningen nu ligger på 437,5 millioner dollars (cirka 2,7 milliarder dkr.).
Men uanset hvilke tal der gælder, så er det jo et flot resultat i det fjerne vinland.
................
43 + 45
................
Sverige sænker ikke vinafgiften
Den svenske regering vil ikke gøre, som EU-kommissionen forlanger. Den vil ikke sænke afgiften på vin, så den kommer ned på niveau med afgiften på øl.
I sit brev til kommissionen skriver den svenske regering, at det ikke er lykkedes at bevise, at forskellene i afgifter får svenskerne til at købe mere svensk øl end importeret vin. At vinen altså er underlagt en handelshindring.
Resultatet vil uden tvivl blive, at sagen kommer for EU-domstolen.

Fortsat nedgang for Systemet
Det svenske Systembolag er stadig på vej ned ad glidebanen. I løbet af september faldt salget med 6,1% i forhold til samme måned i 2003. Og salget af spiritus faldt med 14,2%.
Også i månederne forud gik det alvorligt ned ad bakke, i august faldt det samlede salg 5,3% og i juli hele 17,3%.
Nedgangen er især markant i Skåne, der grænser op til Danmark, og Nordsverige, der grænser op til Finland. Forklaringen kender vi.

Illegal spiritushandel erobrer Skåne
Tolderne i Skåne er ifølge det svenske nyhedsbrev Alcohol Update ved at drukne i den illegale grænsehandel med alkohol.
50.000 liter vin, 20.000 liter stærk spiritus og hele 200.000 liter øl strømmer over grænsen til Skåne hver eneste dag.
Svenskerne må jo gerne tage alt det alkohol med sig hjem, som de kan slæbe – så længe det bare er til privat forbrug. Men netop denne large holdning fra den svenske regerings side gør det svært for tolderne at skille bukkene fra fårene og afsløre storsvindlerne – altså dem, der sælger varerne videre på det sorte marked.

Konfiskerede varer hober sig op
Året rundt konfiskerer de svenske tolderne masser af spiritus, og nu er problemet i ordets bogstaveligste forstand vokset de svenske toldmyndigheder over hovedet. I et 1000 kvadratmeter stort lager tårner den konfiskerede alkohol sig op i flere meters højde. Der er snart ikke mere plads, men flasker og kasser skal blive liggende, indtil der er faldet dom i diverse sager.
Der er ofte tale om organiseret kriminalitet i sværvægtsklassen. Ifølge det svenske politi er det frem for alt folk med udenlandsk baggrund, blandt andet asylansøgere, der står for det ulovlige alkoholsalg.
Konstant åbnes der virksomheder, som sælger spiritus under dække af at sælge noget helt andet, hvilket gør det meget svært for politiet at få fat i forbryderne.
................................
43-12/05
................
Et hav af australsk vin
Hvis man tilfældigvis skulle være i Sydney mellem den 26. og 28. november, bør man lægge vejen forbi Darling Harbour. Ifølge Winestate Magazine vil havnen i denne periode være rammen om verdens største udstilling af australsk vin, "Wine Australia 2004".
På udstillingen, der afholdes hvert andet år, vil 450 deltagere byde på cirka 3800 vine, fremstillet af 42 forskellige druesorter, og der vil i alt blive skænket vin i 50.000 glas. Der er mere information at hente på www.wineaustralia2004.com.au.

Igen rekord i australsk eksport
Så sent som i juni sidste år meldte Australiens Wine and Brandy Corporation om en rekord: For første gang havde landets årlige vineksport passeret de 500 millioner liter.
Nu, kun seksten måneder senere, meldes om en ny rekord: 600 millioner liter vin! Det svarer til cirka 30 liter for hver af Australiens indbyggere.
I 1986 eksporterede Australien kun 11 mio liter vin, og i 1993 lå eksporten på 100 mio. Altså en vækst på seks gange i løbet af elleve år.

Antallet af amerikanske vinhuse stiger
De amerikanske vinhuse formerer sig med lynets hast og breder sig i dag ud over samtlige 50 stater. Sådan lyder det fra USA’s Tobacco Tax & Trade Bureau (TTB).
Californien tegner sig for næsten 1700 vinhuse, efterfulgt af Washington med 323 og Oregon med 228. Selv i Alaska har isbjørnene fået selskab af hele seks vinproducenter.
Ifølge Wine Spectator findes der i alt 3726 vinhuse i staterne, hvilket er en fordobling i forhold til for ti år siden.
................
EU-tilskud til vinens verden
Hvert eneste år giver EU 450 millioner euro (cirka 3,3 milliarder dkr.) i støtte til medlemslandenes mange vinproducenter, og pengene skal målrettet bruges til bedre produktionsteknikker og til at højne vinens kvalitet.
Den gyldne mammon bliver ikke fordelt ligeligt mellem landene. Italienerne løber i år med 103 millioner euro (cirka 766 millioner dkr.) og franskmændene med 107 millioner euro (cirka 796 millioner dkr.), mens spanierne får den største del af kagen, nemlig 145,5 millioner euro (cirka 1,1 millioner dkr.).
For første gang vil Slovakiet, Ungarn samt andre nye medlemslande også få del i puljen.

Igen vinauktion i Beaune
Den 21. november er der igen vinauktion på det gamle hospital i Bourgognes hovedstad, Beaune.
Det er 144. gang, Hospices de Beaune sælger vinene fra marker, som fromme givere har skænket hospitalet siden 1400-tallet, og som sædvanlig er der et par æresgæster. I år er det skuespillerinden Charlotte Rampling og filminstruktøren Jonathan Nossiter, der stod for filmen "Mondovino", kendt fra filmfestivalen i Cannes.
Sidste år var der 560 fade (à 228 liter) til salg, og i alt omsattes for 3.423.600 euro (25,5 mio dkr.). Et enkelt fad Mazis Chambertin gik for 386.400 euro (2,9 mio dkr.).
................

...
La Tribaie
    To smarte maskiner
    Ifølge Decanter har to nye revolutionerende vin-maskiner set dagens lys i Bordeaux.
    * La Tribaie (sortere-bær) er indført af André Lurton. Den erstatter det lange sorterebånd, hvor op til ti mennesker står og fjerner blade, stilke og umodne bær, og den gør det bedre end dem. I maskinen falder de plukkede druer ned på en klæbrig valse, hvor alt, hvad der er den mindste smule råddent, samt stilke, blade og grønne druer bliver hængende. Derefter falder de sunde druer ned i en beholder med druemost af en kendt koncentration. Her synker de tungeste druer – dem med nok sukker – til bunds og kan tages fra til den videre udgæring på normal vis.
    * Le Latarm er opfundet af Patrick Latorse i Vignobles Latorse i Entre Deux Mers. Den gør en ende på svovldampene, der under omstikning af vinen kan give problemer med hovedpine og mavepine hos arbejderne i vinkældrene. Opfindelsen består af en hane med to rør, der tillader, at et fad bliver omstukket eller fyldt efter, uden at svovldampene slipper ud.
................
43-16/05
.............
Klassifikation for retten
78 vinproducenter i Bordeaux har protesteret imod den nye Cru Bourgeois-klassifikation, der blev indført i juni sidste år. Her blev 243 af de 490 kandidater strøget af listen.
Nu er sagen taget op ved en retsinstans i Bordeaux, hvor en repræsentant for den franske regering har udtalt, at fremgangsmåden ikke var upartisk, men tværtimod præget af ulovlighed.
Ifølge avisen Sud-Ouest besøgte juryen ikke alle vingårdene, producenterne fik ikke lov til at forsvare sig selv, og hele bedømmelsen var uretfærdig. Blandt andet sad der i bedømmelsesudvalget vinfolk, hvis egne slotte skulle klassificeres.
Man regner med, at dommerne vil nå frem til en afgørelse om en måneds tid.

Korkpropper taber terræn i Frankrig
Den franske kork-sammenslutning har succes – trods alle problemerne med propper, der ødelægger op til 5% af alle vine.
Ifølge Wine Business forventer man, at produktionen siden sidste år vil være steget fra 16 milliarder propper til 17-18 milliarder i år.
Salget i Frankrig er dog faldet fra 3,7 til 2,9 milliarder. Det skyldes vin i bokse samt vine under plasticpropper og skruelåg.
Salget af plasticpropper i Frankrig har nået 450 millioner, skruelåg 60 millioner og bokse 290 millioner.
Korkpropperne mister i det hele taget mere og mere deres gamle image. Ifølge en fransk meningsmåling foretrækker 79% af vindrikkerne korkpropper, mens det i 2002 var 87%. Det går den rigtige vej.
..........................
    De har travlt i Kroatien
    Kroatien håber at blive indlemmet i EU i 2007. Til den tid vil det være slut med at tilplante flere vinmarker. Den kroatiske regering er derfor gået i gang med et større program, der vil udvide det dyrkede areal på 18.000 hektar med yderligere 13.000 hektar.
    Et af landets problemer er, at det nuværende areal kun dækker halvdelen af hjemmemarkedets forbrug, og at forbruget yderligere vil vokse på grund af den øgede turisme.

    Kan komme stærkt tilbage
    Kroatien er et gammelt vinland. Da det i 1800-tallet var en del af det østrig-ungarnske kejserrige, havde det 180.000 hektar vinmarker.
    I dag produceres der især hvidvine – i landet generelt er 67% af vinene hvide, og i det store område Kontinentalna Hravatska inde bag bjergkæderne langs kysten er det 93%.
    Den mest anvendte druesort er Laski Rizling, også kaldet Welschriesling eller lokalt Grasevina. Men der er også en del Sauvignon Blanc, Riesling, Gewürztraminer og Pinot Blanc.
    Der var engang, da jugoslaviske vine var meget populære. Balkan har gode muligheder for at lave vin, og Kroatien kan meget vel komme stærkt tilbage.
.........................
41-40/05
..................
Vinturismen det store nummer
Sydafrika tjener flere penge på turismen end på eksporten af guld, og vinen har en stor ære for succesen. Vinturismen er blevet det store nummer i Cape-provinsen, og sidste år genererede den en indtægt til vinindustrien på 4,2 milliarder rand (4,5 mia dkr.).
I Cape Town er kommunen, turistorganisationerne og vinindustrien ifølge avisen Business Day gået sammen om at promote regionens vinturisme. Det fremgik af et møde forleden, hvor direktøren for Wines of South Africa, André Morgenthal, samtidig igangsatte årets konkurrence om den bedste turistaktivitet i samarbejde med organisationen Great Wine Capitals.

Oplagte mål i Sydafrika
Sidste års sydafrikanske vindere var Spier for sine mange attraktioner (vi bragte et postkort derfra i uge 51, 2002). Endvidere Constantia Uitsig for sit hotel, Rustenburg for sin arkitektur, Vergelegen for sin park, og Groot Constantia (billedet) for sin kunst og kultur. Alle er de oplagte mål for en udflugt til Sydafrika.
................
38-38/05
................
Vinsmagere: Glem tandbørsten!
Professionelle vinsmagere, der i løbet af en formiddag smager og spytter et par hundrede vine, har et problem: Vinens syre nedbryder deres tænder.
Ifølge ABC Science har den australske tandlæge dr. Diane Hunt løsningen på dette problem: Vinsmagerne skal bare lade være med at børste tænder, før de går hjemmefra om morgenen. Så vil laget af plak beskytte tændernes emalje. Og de skal yderligere vente mindst to timer efter smagningen, før de svinger tandbørsten, idet tændernes overflade er blødgjort og mere udsat for slid.

Kun halvdelen løber en risiko
Der er forskel på, hvor udsatte folk er. Dr. Hunt har undersøgt 74 professionelle vinsmagere mellem 20 og 60 år, og halvdelen af dem havde tænder i risikozonen. Hun mener, at denne forskel skyldes mængden og kvaliteten af spyttet, der skyller vinens syre væk og danner et beskyttende lag.
Mennesker, der bare drikker vin, og som ikke har tandproblemer, har ikke nogen som helst form for risiko, siger Diane Hunt til ABC Science.
................
    Høsten i Châteauneuf du Pape
    Som tidligere nævnt har Søren Gudiksen lavet en website, der udelukkende handler om vinene fra Châteauneuf du Pape.
    På adresse www.chateauneuf.dk fortæller han, at høsten dernede startede den 13. september, og at Grenache-druerne er færdighøstede de fleste steder, mens høsten af Mourvèdre er i gang.
    Indtil nu har vejret været fint, og de fleste steder vil man være færdige, før det lovede regnvejr sætter ind.

    En interessant høstrapport
    På sin Châteauneuf-side har Gudiksen også oprettet et "forum" - et chatsted - hvor åndsfæller kan udveksle synspunkter. Yderligere har han et link til en interessant høstrapport (på fransk) fra familien Perrin fra Château de Beaucastel - på adressen harvest2004.typepad.com.
    Her findes også det dejlige billede til venstre af familiens vingård i Prébois med Mount Ventoux i baggrunden. Bjerget er en prøvelse for deltagerne i Tour de France, og det kan man godt forstå, når man ser dets lange og stejle profil.
.......................

05-30/05
................
    Hugh Johnson i vanlig stil
    Siden 1977 er Hugh Johnson’s "Vinguide" hvert år kommet på dansk, og nu er den lille bog her igen i vanlig stil med sine omtaler og vurderinger af over 6000 forskellige vine (Politikens Forlag, 296 sider, 99 kr. - efter 1. februar 129 kr.).
    Bogen har efterhånden fundet sit leje og er både praktisk og overskueligt bygget op. Men hvor nyttig er den egentlig? Vi har ladet det komme an på et forsøg.
    Her på VinAvisen har vi stående vine, som vi hen ad vejen tager med i vore ugentlige smagninger. Der er p.t. vine fra 18 producenter. Kun 5 af disse er omtalt i bogen.
    Så går det bedre med appellationerne. Her præsenterer vore flasker i alt 36 regioner og appellationer. 26 af disse er omtalt – om end kun med meget få ord.
    Nyttige afsnit i bogen er beskrivelsen af over 300 druesorter og vinforslag til 150 retter og råvarer. Disse afsnit går dog næsten uændret igen i hver årgang af bogen, så for deres skyld behøver man ikke at investere i den nye udgave hvert eneste år.
    Ved de store, berømte og kostbare vine er der angivelser af, hvornår de er drikkemodne, og disse angivelser er naturligvis ført ajour i den nye udgave. Er man mere interesseret i de vine, som de fleste af os nyder, og som kan fås bredt på det danske marked, har der hidtil været to muligheder: "Oldenburgs Vinguide" og Erik Olaf-Hansens "Vinnøglen". Den sidste udkommer ikke mere, men Oldenburgs er på vej. Den kommer sidst på måneden og koster 119 kr..
.......................
Zarens vine på auktion
Ifølge Decanter vil gamle og sjældne vine fra den russiske zar Nikolaj d.2.s kældre komme til auktion hos Sotheby’s i London i december.
I alt er der 450 partier, og samlingen forventes at indbringe cirka 5 millioner dkr.
Vinen har været opbevaret i vingården Massandra’s kældre ved feriebyen Yalta på Krim ved Sortehavet. Vingården blev grundlagt i 1894 og rummer stadig en million gamle flasker. Tre gange tidligere er nogle af dem blevet solgt på auktioner i London, og salget muliggjorde vigtige investeringer i vingården.
........................
19-50
.......................

Sommelierernes verdensmesterskab
I begyndelsen af ugen afviklede man det 11. verdensmesterskab for sommelierer i Athen samt på øen Santorini i Grækenland.
Den danske mester, Christian Aarø Mortensen, skulle have repræsenteret Danmark, men det store rykind i hans og Rasmus Grønbechs nyåbnede og meget roste restaurant Prémisse hindrede ham i at tage af sted. Restauranten var trods alt vigtigere end en minimal chance for at blive verdensmester – der var 43 sommelierer med i dysten!
Vinderen blev den 27-årige italiener Enrico Bernardo, der til daglig arbejder i den to-stjernede restaurant på Hôtel Georges V i Paris. De tre andre i finalen kom fra England, Tyskland og USA.

Hårde prøver
Det er hårde prøver, deltagerne bliver udsat for ved disse mesterskaber. I det nyligt udkomne nummer af fagbladet Sommelier’en offentliggøres de 65 spørgsmål i den skriftlige prøve ved det danske mesterskab. Til højre bringer vi et lille udvalg til læsernes fornøjelse – og fortvivlelse. Løsningen ligger på en særlig side.

Er det virkelig nødvendigt
Det skal ikke nægtes, at man ind imellem tager sig til hovedet: Er det virkelig nødvendigt at kunne alle de facts udenad?
Men på den anden side: Et mesterskab kræver naturligvis en masse paratviden, og den, der besvarede flest spørgsmål, vandt denne del af mesterskabet.
Der var næppe nogen, der svarede rigtigt på alle 65 spørgsmål.
.............
.............
.............
.............
1. Nævn druerne til produktionen af Cava.
2. Hvis man bestiller en flaske Sancerre, hvilken type vin kan man så få serveret?
3. I hvilke to årgange i 70’erne blev der ikke frigivet Château d’Yquem?
4. Hvor i Italien ligger området Bolgheri? Hvilken klassifikation har området? Nævn den berømteste vin fra området.
5. Hvad er Ripasso?
6. Hvad hedder den lille ø uden for Sicilien, hvor der produceres søde vine?
7. Gambero Rosso er en italiensk vinguide. Hvilket point-system bruger den, og hvad er højeste point.
8. Den sydafrikanske drue Steen har også et andet navn. Hvilket?
9. Hvad er Slivovitz?
10. Hvad er Palo Cortado?
11. Hvad forbinder man personen Rudolf Steiner med i vinens verden?
12. Nævn alle vinregioner på New Zealands sydlige ø.
Se svarene ved at klikke her.
................
28-01
................
Skandalen i Bourgogne
I uge 14, 2001, skrev VinAvisen om en skandale i Bourgogne. De tidligere ejere af det 250 år gamle vinhus Chanson Père & Fils, François og Philippe Marion, havde forfalsket vin ved at mikse appellationerne.
Brødrenes sagfører indrømmede, at de "uden tvivl" havde forset sig imod de franske love om appellation contrôlée, men det var såmænd noget, som så mange andre Bourgogne-købmænd også gjorde. - Den praksis har eksisteret i generationer, sagde han, - og den er mere udbredt i dag, hvor der er en meget stærk international konkurrence.

25.000 forfalskede kasser vin
Myndighederne fik kendskab til svindelen efter en anmeldelse fra vinhusets nye ejer, Société Jacques Bollinger, der også ejer Champagne Bollinger. Den nye ejer overtog 80.000 kasser vin i forbindelse med salget, hvoraf 25.000 var forfalskede.
Nu skal sagen for retten i Dijon, og det paradoksale er, at også Bollinger er tiltalt.
Brødrene Marion indrømmer, at de blandede forskellige vine og satte 40 forskellige Bourgogne-etiketter på flaskerne, men de hævder, at det vidste Bollinger godt.

En hel del ballade
Direktør Etienne Bizot fra Bollinger er oprørt over beskyldningen. Hvorfor skulle han have anmeldt svindelen, hvis han selv var indblandet? – Man vil trække mit navn gennem mudderet, siger han til WineSpectator. Anklageren, Jean-Claude Dumaret, kræver en fængselsstraf til Bizot på otte måneder og 25.000 euro i bøde, mens de to Marion-brødre kræves fængslet i et år og idømt en bøde på 30.000 euro. I Frankrig er maksimum-straffen for disse forseelser to års fængsel og 37.000 euro i bøde.
Eftersom de to brødre i retten uden tvivl vil afsløre, hvordan Bourgognes lukkede négociant-verden opererer, vil der sikkert blive en hel del ballade. Anklageren, M. Dumaret, udtaler ligefrem, at to nye svindelsager i Bourgogne vil "eksplodere" senere i år og tidligt næste år.
...............
>36/05
................................
Hvepse-allergikere skal undgå druemost
Mennesker, der er allergiske over for hvepsestik, kan også få allergiske reaktioner, når de drikker friskpresset druemost eller meget unge vine.
Sådan lyder det fra et hold spanske forskere, der har undersøgt blodet hos allergikere, efter at de havde drukket ung vin og most. Det viste sig, at forsøgspersonerne dannede de samme antistoffer, som de ville have gjort, hvis de var blevet stukket af en hveps.
Årsagen skulle være hvepsenes store glæde for vindruer. Allerede når de modne drueklaser hænger tæt på vinmarkerne, kommer hvepsene i hobetal for at guffe løs, og de følger med, når druerne presses. Så det kan næsten ikke undgås, at noget af hvepsegiften ender i den friskpressede most.
Forskerne kunne ikke spore nogen reaktion, når det drejede sig om almindelige, normale vine.

Farao Menes var hvepse-allergiker
I styrke kan hvepsegift sagtens hamle op med den gift, der findes i hugorme og kobraer. Men heldigvis er det jo kun meget små mængder gift, der afgives ved et enkelt stik.
Ifølge Wein Reporter har man kendt til allergi over for hvepsestik siden oldtiden. Hvis man skal tro hieroglyfferne i den egyptiske farao Menes’ gravkammer, så var han hvepse-allergiker. Vi gad godt vide, om han holdt sig fra frisk druemost ...

Go’ morgen, vin på onsdag
På onsdag d. 20. kl. cirka 08.15 er der igen vin i TV2’s ”Go morgen, Danmark”. Malene Smidt Hertz og Jan Restorff kender temaet – det er Spanien – men de kender ikke vinene, som de skal blindsmage og bedømme over for seerne.
.......................
VinAvisens aktivitetskalender
Vores aktivitetskalender redigeres af Claus Skov Christensen. Claus skal imidlertid på vinrejse til Argentina og Chile i perioden 1. til 28. november, så i dette tidsrum bedes indslag til kalenderen sendt til anker@vinavisen.dk.
....................
...
Den danske vinbranche
* Taster Wine har efter fælles aftale med californiske Gallo ophævet kontrakten om forhandling af Gallos vine i Danmark. Gallo vil pr. 31. december være repræsenteret i hele Norden af den svenske koncern Vin & Sprit, der i Danmark ejer Vingaarden, Østjysk Vinforsyning og Kjær & Sommerfeldt. Taster Wine har en ny californisk producent på vej ind i sortimentet. Robert Mondavi Winery forlader samtidig Vin & Sprit på det svenske marked.
* Atomwine er blevet dansk importør af vinene fra Domaine Huet i Vouvray, Loire.
* Det lille Enoteca har fået agenturet for Azienda Ucclliera i det italienske Montalcino.
* Fionia Vinimport har fået forhandlingen af vinene fra La Macolina i det italienske Emilia Romagna.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..............................................
41-44
..............................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
................
.

    Erik B. Hansen (f. 1948) ved alt om engelsk drypfri maling og finske engangs-tandbørster. Den slags solgte han nemlig rigtig meget af, da han som ung netop var blevet færdig med sin uddannelse inden for farve og tapet.
    I 1971 fik han tilbudt job i vinfirmaet Henri Courtin. Efter to et halvt år gik turen videre til Knud Jørgensens Vinhandel i Hellerup (nu Vingården), hvor han blev i de næste tyve år.
    Allerede efter et års ansættelse blev Erik Hansen udnævnt til salgschef. Det var et spændende og lærerigt job, der foruden salg og kundebetjening bød på kurser, smagninger og vinrejser. Derudover havde han en del undervisning, blandt andet på Den danske Vinskole.
    Efter en kort afstikker til Philipson Wine kom Erik Hansen i 1996 til Juul’s Vinhandel på Frederiksberg, hvor han nu på niende år har sin daglige gang. Og det hænder ofte, at kunder fra gamle dage dukker op for at få sig en god vinsnak.
    Erik Hansens hjertebarn er fransk vin, og netop derfor går hver eneste ferie til et eller flere franske vindistrikter.
    På hjemmebane går en stor del af fritiden med havearbejde og pasning af hans og hustruen Kirstens dejlige hus. Børnene Kasper, Carina, Pernille og Henriette skal der også være tid til, for ikke at tale om lille Sophie, der kom til verden i januar og er Erik Hansens første barnebarn.
    Adresse: Juul’s Vinhandel, Værnedamsvej 15, 1819 Frederiksberg, tlf.: 33 31 13 29, e-mail erik@juuls.dk, www.juuls-vinhandel.dk.
..........
>27/05
................
Når man selv importerer vin
I sidste uge gengav vi her i VinAvisen Carlo Merollis beregning af, hvad den samme flaske vin koster nede i Italien og importeret til en dansk butik, og det fremgik, at det ikke kan betale sig selv at slæbe flasker hjem fra rejsen, idet der ikke er nogen større forskel i priserne.
Men hvad nu, hvis man ligefrem selv importerer vinen? Hertil har vor læser Knud M. en kommentar:

Tjener 20-25 kr. pr. flaske
Sammen med gode kolleger, venner og familie har jeg gennem nogle år importeret vin fra en vingård i Rhône-dalen til eget brug, dvs. uden fortjeneste til importør, mellemhandler og/eller forretning, og her giver vi 56,88 kr. for en super, fadlagret Côtes du Rhône, der på gården sælges til 6,50 euro pr. flaske (48,50 kr.) - se kalkulationen til højre.
Det lyder måske som en dårlig forretning. Men det er det ikke. Det er vores erfaring ud fra sammenligning med vine, der i øvrigt kan købes i Danmark, og hvor vi også kender den franske pris, at "vores" vin ville koste 75-80 kr. i en forretning herhjemme. Altså "tjener" vi 20-25 kr. pr. flaske.
................
Det er da også morsomt
Det kan med andre ord godt lade sig gøre at importere vin selv, men det er nødvendigt at kunne det lokale sprog, og man skal også påtage sig det administrative besvær.
Til gengæld har man vin til en fornuftig pris – og man har en vin, som ingen andre i landet kan skænke i glassene. Det er da også morsomt.
Vores pris ab vingård,
efter at franske afgifter
og mængderabat er fratrukket
36,42 kr.
Transport
2,07 kr.
Udgift til paller
0,12 kr.
Vinafgift
5,29 kr.
Flaskeafgift
1,60 kr.
Moms af vinens pris,
transport og afgifter
11,35 kr.
I alt
56,85 kr.
.......................
41-40/05
................
    Ugens vinøse billede
    Peter Neustrup importerer vinene fra Fattoria Scopone i Montalcino, så det er forståeligt, at han på en rundrejse i Italien kørte omkring for at inspicere druerne. Og man må nok sige, at de ser fine ud på det billede, som han har sendt os. Her er det sorten Sangiovese Grosso.
    Fattoria er det italienske ord for (vin)gård. Og Montalcino er et distrikt i Toscana, der er blevet berømt for sin røde Brunello di Montalcino DOCG.
    Denne vin laver Fattoria Scopone naturligvis – ligesom en masse andre vinbønder i området. Men vingården laver også en anden vin, der hedder Rosso di Montalcino DOC. Den har ikke ligget så længe på fad, som DOCG-reglerne kræver, og den er heller ikke helt så dyr. Hos U&Wine – www.uaw.dk – der importerer vinene fra Scopone, koster en Brunello 275 kr., mens Rosso’en koster 125 kr. Vi har smagt dem, og nedenfor får de to herlige vine hver fem stjerner.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...................................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
.........
14/05
.
.




.
..
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 33 vine. Heraf var der 24, som fik mere end to stjerner, og hele 15 fik fem stjerner. En fornem høst.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Mousserende vin


Pere Ventura, Brut Nature, Cava, Spanien
75 kr., Herning Vin Import
Jamen, den er jo glimrende. Den er tør, men også mild og elegant. Fine bobler, dejlig duft og fin smag. Prisen yderst rimelig.




Hvidvine


Domaine du Noizet, Pouilly-Fumé, Frankrig 2003
110 kr., Herning Vin Import
Herlig hvidvin med al den mineralitet og terroir, man kan ønske sig. Vinen er perfekt i balance, tør, tilpas syre, fyldig krydret frugt og lang eftersmag. Nyd den til en frokost eller til en ret med fisk eller skaldyr.


Salviano, Orvieto Classico Superiore, Italien 2002
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin smager virkelig godt. Den har en dejlig frisk frugt, en vis fedme og en lidt tilbageholdt syre.


Oppidum, Moscato di Terracina Secco, Lazio IGT, Italien 2002
89,95 kr., Wine Group
En interessant hvidvin med en forførende Muscat-duft og en tør, frugtagtig, ret enkel smag. Helt billig er den ikke.




Rødvine


Ca’ Lojera, Cabernet Sauvignon, Tiraboschi, Garda, Italien 2003
79 kr., Vinotek a Fynnis
En lækker og læskende rødvin med duft og smag af brombær, chokolade og kaffe, der afrundes med en behagelig tørhed. Nyd den til en pastaret i luksusklassen.


Fattoria Scopone, Rosso di Montalcino, Italien 2002
125 kr., U&Wine
Den ligger godt i munden, denne herlige rødvin. Den har en ren, blød og intens frugt. Den er kompleks og i fornem balance.


Fattoria Scopone, Brunello di Montalcino, Italien 1999
275 kr., U&Wine
Vidunderlig vin. Englene synger – på italiensk, naturligvis. Vinen har blød frugt med toner af brombær, chokolade, peber … Den kan fint drikkes nu, men kan også ligge i endnu nogle år.


Señorio de Sarría, Viñedo No 8, Mazuelo, Navarra, Spanien 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Druen Mazuelo er identisk med den franske Carignan, og her optræder den i en lækker rødvin med frugtfylde, krydderi og charmerende sødme.


Réserve del Conte, Manincor, Vigneti delle Dolomiti IGT, Italien 2002
98 kr., Fionia Vinimport
Herlig rødvin fra Italiens nordøstligste hjørne. Den er lavet på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Lagrein og har en meget interessant og indbydende duft samt en frugtagtig og kompleks smag. En perfekt rødvin.


Domaine de Chardignon, Cuvée Vieilles Vignes, Côte de Brouilly, Frankrig 2002
80 kr., 75 kr. ved 12 flasker, Chez Maurice
Dejlig frisk og vital cru-beaujolais med let krydret frugt.


Château de la Colline, Bergerac, Frankrig 2001
67 kr. ved 6 flasker, Weber Vinimport
Lækker og klassisk rødvin med blødhed, afrundet frugt og fin sødme. En nydelse.


Villa Pillo, Cabernet Sauvignon, Toscana IGT, Italien 2003
139 kr., på tilbud 69,50 kr., Norton Co.
Elegant og lækker rødvin og lidt af et fund til tilbuds-prisen – som må siges at være den rigtige pris.


Musella, Amarone della Valpolicella, Italien 1999
198 kr., A Vinstouw
En stor rødvin med en påfuglehale af facetter, stor frugtfylde, peber, blommer, rosiner … En nydelse.


Don Cayetano, Reservado, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile 2003
39,95 kr., Aldi
Til prisen en virkelig udmærket rødvin, blød og saftig med god syre. Anbefales.


Equus, Cabernet Sauvignon, Haras de Pirque, Maipo Valley, Chile 2002
110 kr., Laudrup Vinimport
Pragtfuld rødvin med et meget flot og klart billede af Cabernet-druen. Vinen har en udpræget smag af solbær, men også krydderi og brombær samt en fin sødme.


Collage, Kendall-Jackson, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Californien 2000
89,95 kr., Amka
Den er bare lækker, denne rødvin. Den har saft og fylde og sødme.


Viña Sarda, Tempranillo, Penedès, Spanien 2002
50 kr., Køge Vinhandel
En let og læskende rødvin med en dejlig krydret duft og smag og med en behagelig tørhed i eftersmagen. Den vil egne sig glimrende til lyst fjerkræ.


Saint-Cirice, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2003
35 kr. ved 6 flasker, Gravesen Vine
Denne rødvin på 50% Grenache, 30% Syrah og 20% Carignan er julevinen fra Gravesen Vine, så vi er tidligt ude. Men glædelig jul, alle sammen! Vinen er ganske dejlig med god frugtfylde, let krydderi, tilpas syre og fin sødme. Det er lige ved, at den også kan hamle op med rødkålen. Den meget lave pris er i sig selv en julegave.


Montalto, Nero d’Avola / Cabernet Sauvignon, Sicilien IGT, Italien 2003
59,95 kr., ViniPortugal
Bamse-rødvin, hvis intense frugt klinger lidt hurtigt af i munden og efterlader en vis tørhed. Men den er fin til en kraftig ret. Vinen har skruelåg.


Trevini Primo, Merlot / Primitivo, Tarantino IGT, Italien 2003
59 kr., 2 flasker for 110 kr., ViniPortugal
Intens frugt og sødme præger denne okay rødvin, der vil være fin til en gang spaghetti eller en krydret kødret.


Salome, Ayios Amvrosios, Cypern 2003
75 kr., Krudthuset
Denne cypriotiske rødvin på økologisk dyrkede druer er ret let, tør, saftig og forfriskende. Sikkert god, når det er meget varmt.


Arcato, Sangiovese, Colli Martani, Italien 2001
68 kr., Vinotek a Fynnis
Saftig og ret enkel rødvin.


Kémonia, Sicilien IGT, Italien 2002
79,95 kr., Amka
En frugtbamse af en rødvin, der klinger ret hurtigt af i munden.




Hedvin


Porto Kopke, Colheita, Portvin, Portugal 1996
79,95 kr. for 50 cl, ViniPortugal
Denne portvin er fra 1996, men tappet i år. Vinen er blød, sød og med mange facetter. Og så er det en god idé at tappe den på en 50 cl flaske – to lys på et bord osv. …
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
MontGras, Quatro Reserva, Colchagua Valley, Chile 2003Rødvin50 kr.Netto
.
B.T.
Domaine Pabiot, Pouilly-Fumé, Frankrig 2002Hvidvin79,50 kr.Irma
.
Ekstra Bladet
Orsan, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin50 kr.SuperBest
.
ErhvervsBladet
Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 2003Rødvin49,95 kr.The Wine Company
Terre Noble, Carmenère, Maule Valley, Chile 2003Rødvin55 kr.Premier Cru
.
Frederiksborg Amts Avis
Château de Pennautier, Cabardès, Frankrig 2003Rødvin58 kr.Vinens Verden
Château de Pennautier, Collection Privée, Cabardès Frankrig 2000Rødvin85 kr.Vinens Verden
.
Hjemmet
Table Mountain, Cabernet Sauvignon / Merlot, Sydafrika 2000Rødvin39,95 kr.SuperBest m.fl.
.
Information
Domaine Lafran-Veyrolles, Bandol, Frankrig 2001Rødvin120 kr.Babette Vin
.
Jyllands-Posten
Quinta Vale Don Maria, Douro, Portugal 2001Rødvin149 kr.Atomwine
.
Nordjyske Stiftstidende
Château de Pennautier, Collection Privée, Cabardès, Frankrig 2000Rødvin85 kr.Vinens Verden
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.