Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2004


......................
Vin-aktuelt i uge 48
22. november - 28. november 2004
........................

VinAvisen uge 45VinAvisen uge 46VinAvisen uge 47
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!


...................
48-49
...................
Dansk vin med eksportsucces
Fredag og lørdag afholdtes den danske vinmesse i Det danske Hus i Paris, og Dansk VinCenter skænkede naturligvis sin danske rødvin, Nordlund, i glassene.
Der var cirka 500 besøgende, og mange af de franske gæster udtrykte stor interesse for den danske vin og kom med mange rosende ord.
Faktisk førte det til, at Danmark for første gang er blevet en vineksporterende nation, idet négociantfirmaet Schröder & Schyler i Bordeaux optog forhandling af Nordlund-vinen, og en luxembourgsk formueforvalter købte et større parti, der vil blive brugt som objekt for investering.

Bitter-smagere drikker mindre alkohol
Hvor ofte, man drikker alkohol i ugens løb, kan meget vel hænge sammen med, i hvor høj grad man er i stand til at smage bitterstoffer. Det viser en ny undersøgelse fra School of Allied Health ved universitetet i Connecticut.
Forskerne lod 84 forsøgspersoner indtage opløsninger med et særligt bitterstof og bad dem undervejs om at notere på en skala, hvor bittert, de syntes, væskerne smagte. Samtidig undersøgte man deres drikkevaner.
De personer, der tydeligt kunne smage stoffet, indtog kun alkohol et par gange om ugen, mens de, der slet ikke kunne smage det bitre, drak vin og anden spiritus op til seks gange om ugen.
Via blodprøver kunne forskerne endvidere konstatere, at smagsløgenes indretning er genetisk betinget.
Undersøgelsen er interessant, da den måske forklarer, hvorfor nogle mennesker ender i alkoholisme.

Bordeaux-producenter vil ind i varmen igen
I 2003 foretog handelskammeret i Bordeaux en reklassificering af Médoc-distriktets Cru Bourgeois vine med det resultat, at 76 vinslotte blev lukket ude fra det gode selskab.
De ekskluderede vinproducenter gik rettens vej og har nu ifølge Decanter fået medhold. Reklassificeringen er blevet omstødt, og det vækker selvfølgelig jubel blandt vinhusenes ejere og ærgrelse i handelskammeret, hvis dømmekraft har fået nogle skrammer.
Men omstødelsen er ikke automatisk ensbetydende med, at de berørte vinproducenter får deres klassificering tilbage. De må pænt vente, indtil handelskammeret i begyndelsen af 2005 endnu engang vil veje for eller imod og komme med en endelig dom. Og denne ventetid huer selvsagt ikke slotsejerne, da det har stor betydning, hvor man befinder sig på klassifikationernes stejle rangstige.
...................
>36/05
...................
.....
Ud over Rioja Alta og Rioja Baja er der endnu et under-område i Rioja, nemlig Rioja Alavesa.
    Det "lave" Rioja vil have nyt navn
    Spaniens fornemmeste vindistrikt, Rioja, består af et højtliggende område og et lavere og mere fladt område. Og derfor har man siden tidernes morgen talt om Rioja Alta (det høje Rioja) og Rioja Baja (det lave Rioja).
    Men nu forsøger vinproducenterne i det lave område via FECOAR, sammenslutningen af Riojas vinkooperativer, at få ændret navnet. De er nemlig bange for, at forbrugerne skal tro, at ordet Baja betyder, at vinen er ringere end den, der kommer fra Rioja Alta.
    Og selvfølgelig har vinproducenterne et nyt navn på tegnebrættet, nemlig Rioja Milenaria (det tusindårige Rioja). Det er langt mere ærværdigt, mener de, og så henleder det opmærksomheden på Riojas historiske rødder.

    Det lykkedes i Médoc
    Sagen om navneforandringen er nu havnet hos det spanske landbrugsministerium. Og hvis ministeren skeler lidt til fransk procedure, er der måske håb forude for vinproducenterne fra Rioja Baja. I distriktet Médoc i Bordeaux har der nemlig været et lignende navneskift.
    Médoc er opdelt i to områder: Haut-Médoc, det øvre Médoc ved flodens øvre løb, og Bas-Médoc længere nede mod Atlanterhavet. Men vinproducenterne var kede af det lave navn, så Bas blev droppet. Nu hedder området bare Médoc. Men Haut-Médoc hedder stadig Haut-Médoc.
...................
Spanske Paternina har store problemer
En af Riojas helt store vinproducenter, Paternina, kan blot se til, mens salgskurverne drøner nedad. I løbet af årets første ni måneder mistede vinhuset ifølge Just Drinks 5,3 millioner euro (cirka 39,4 millioner dkr.) i nettoindtægt. Det svarer til en nedgang på 10,9% i forhold til samme periode sidste år. Det er frem for alt eksporten af unge vine, det kniber med.
Paternina kan dog sikkert tåle en del, før det går rigtig galt. Det er blandt andet et af de få vinhuse i Spanien, der kan bryste sig med at være børsnoteret.
Man kan læse mere om vinhuset på www.paternina.com. Informationerne bør dog tages med et gran salt – det lader ikke til, at hjemmesiden er opdateret siden 2001.
................
41-48
................
En indsats imod Sarkozy-effekten
I fransk vin taler mange professionelle med bitterhed om "l'effet Sarkozy" – om effekten af den tidligere indenrigsminister Sarkozy’s korstog, der med rimelighed rettede sig mod spritkørsel, men som endte med at lægge vinen for had.
Ifølge VitiNet arbejder man fra professionel side med at reparere vinens image. Ingen vil naturligvis forsvare alkoholmisbrug, men man foretrækker en mere nuanceret og positiv holdning til vin under sloganet "la modération a bien meilleur goût" – mådeholdet smager godt nok bedre.

To af flere initiativer
I forbindelse med kampagnen har vinkomiteerne i Touraine og Anjou ladet fremstille 420.000 små kort i format som kreditkort, der under rubrikken "0,5 gramme" – 5 promille (gram pr. liter) – hjælper brugeren med at vurdere sin grad af påvirkning alt efter køn, vægt og antallet af genstande, på fastende hjerte og i løbet af et måltid. Altså et fornuftigt værktøj, der inviterer folk til at være ansvarlige.
Og vinbønderne i distriktet Fronton i Sydvestfrankrig er gået et skridt videre. De har foranstaltet en prøve, hvor 95 mennesker indtog tre genstande i løbet af et måltid. Bagefter tog man en blodprøve og konstaterede, at 100% af mændene og 90,8% af kvinderne havde en promille på under 0,46 g/liter blod.
Til højre ses en oversigt over promillegrænserne i en række lande, hvor Sverige naturligvis sætter den laveste grænse.
    Belgien
    0,5 g/l
    Danmark
    0,5 g/l
    Finland
    0,5 g/l
    Frankrig
    0,5 g/l
    Grækenland
    0,5 g/l
    Holland
    0,5 g/l
    Irland
    0,8 g/l
    Italien
    0,5 g/l
    Luxembourg
    0,8 g/l
    Portugal
    0,5 g/l
    Spanien *
    0,5 g/l
    Storbritannien
    0,8 g/l
    Sverige
    0,2 g/l
    Tyskland
    0,5 g/l
    Østrig **
    0,5 g/l
    ...
* Dog kun 0,3 g/l for begyndere, lastbil- og buschauffører samt førere af biler med farligt indhold.
** Dog kun 0,1 g/l for begyndere, lastbil- og buschauffører samt motorcyklister under atten år.
...................
>27/05
...................
Stakkels svenskere (endnu en gang)
Sveriges socialdemokratiske regering foreslår en stramning af reglerne for alkoholreklamer. Blandt andet skal det forbydes at rette reklamer mod personer under 25 år, ligesom enhver annonce skal forsynes med en tekst om alkoholens skadevirkninger.
I annoncerne, der ikke må være over tabloid-format, må man kun vise billeder af produktet eller råvarerne, der indgår i produktet – altså gerne en flaske og en drueklase, men endelig ikke glæden hos mennesker ved at drikke et godt glas vin.
Desuden skal produktets alkohol-procenter tydeligt angives, men ikke som noget positivt.

Fører ikke til bedre alkoholvaner
Den svenske opposition går imod regeringens forslag til den nye lov. Moderaterna mener således, at forslaget ikke vil føre til bedre alkoholvaner. Det udbredte svenske drikkemønster bør snarere brydes af en ændret holdning hos forældre og dermed hos deres børn.
De moderate mener, at man i stedet skal lade aviserne selv tage ansvaret for udbudet af reklamer og afstå for uetiske reklamer.
Den svenske regerings lovændringer vedrørende alkoholreklamer foreslås sat i kraft allerede fra den 1. januar.

Systemets hovedkontor på slankekur
For nogle uger siden besluttede det svenske Systembolags bestyrelse, at der skulle spares 120 mio skr. på Systemets hovedkontor, hvor der i dag arbejder 350 mennesker.
Nu er man gået i gang, og ifølge WOW News medfører det sandsynligvis, at 90 medarbejdere må forlade kontoret.
...........
43-14/05
...................
Tilbagegang for europæisk vin
Det går tilbage for den gamle vinverden – altså for Europas vinlande. Det fremgår af rapporter fra den verdensomspændende organisation for vinbranchen, OIV (Office International de la Vigne et du Vin), hvis website findes på adressen www.oiv.int/fr.
Frem til midten af 1900-tallet dominerede den gamle vinverden handelen næsten totalt, men forspringet krymper. I perioden 1986-90 faldt markedsandelen til 78,5%, og siden er det gået ned ad bakke. I perioden 1990-95 sank andelen til 74,6%, og i 1996-2000 nåede Europa sin hidtidige bundnotering på beskedne 63,9 procent.

Et plaster på dårlig omtale
Denne søndag, den 21. november, afholdes den store vinauktion på Hospices de Beaune i Bourgogne, og arrangørerne er naturligvis ikke spor glade for den løbende svindelsag, som vi har omtalt her i VinAvisen. De er med god grund bange for, at sagen vil skade salget på auktionen.
Vinkomiteen i Bourgogne, BIVB, har derfor opnået, at retten i Dijon allerede nu er kommet med en udtalelse om sagens udfald, selv om dommen først falder den 8. december.
Ifølge udtalelsen forlanges der strenge straffe til de to brødre Marion i vinhuset Chanson for i perioden 1998-2000 at have forfalsket 727.000 flasker bourgogne, dvs. 44% af husets omsætning i den nævnte periode. De har blandt andet ”forbedret” vinene med vin fra Languedoc. Brødrene står til hver et års fængsel og 30.000 euro (223.000 dkr.) i bøde.
De anklagede vinfolks forsvarer, Olivier Morice, har protesteret imod, at retten udtaler sig, før sagen er ført til ende og dommen afsagt. Han finder, at man blander sig utidigt i en juridisk proces ud fra økonomiske og politiske motiver.
...................
41-40/05
...................
En gigant på lerfødder
Den franske avis Le Figaro er kommet med tyve forslag til, hvordan fransk vin kommer ud af sin nuværende krise.
Fransk vin er en gigant på lerfødder, skriver Le Figaro. Men den er parat til en historisk nytænkning, hvis den vel at mærke forstår at tilpasse sig og ændre regler og vaner, der er over hundrede år gamle.

Nogle af Le Figaros tyve forslag
* Gør AOC-systemet enklere.
* Gør det nemmere at forstå etiketterne.
* Opret en ny appellation, AOC d’Excellence – svarende til italienernes DOCG.
* Oprust kontrollen med kvaliteterne i appellationerne.
* Nedlæg vinmarker, begræns produktionen.
* Tillad Bordeaux-producenterne at blande andre druesorter end de tilladte i vinen, fx Syrah og Grenache – et forslag fra bl.a. Robert Parker.
* Gør det lovligt at give bordvin og vin de pays smag af fadlagring ved hjælp af egespåner og -stave – som det er tilladt i de oversøiske vinlande.
* Udvikl vinturismen – hver gang en turist smager en vin på stedet, bliver han en ny ambassadør.
* Det er vigtigt at erobre det kvindelige marked. I Frankrig drikker kvinderne kun en fjerdedel af al vin, men de står for købet af de tre fjerdedele.
* Opret et officielt forum, der forener regering, sundhedsmyndigheder og professionelle vinfolk.
* Sælg også grand cru-vine i supermarkederne.
* Indfør en vin-weekend for at lære forbrugerne at smage vin.
* Introducér nye og anderledes former for vin-emballage.
* Små slotte bør slutte sig sammen om at finansiere oversøiske repræsentanter med det formål at øge eksporten.
.........
14/05
.
.




.
..
...................
...
Théodore de la Tour og hans hustru, Elvine, samt slottet de byggede i Friuli.
    Da de franske druer kom til Friuli
    Friuli-Venezia Giulia er den mest nordøstlige af Italiens tyve vinregioner med Østrig og Slovenien som naboer.
    Allerede i 1869 kom de franske druer til Friuli, da en fransk greve, Théodore de la Tour, besøgte egnen, forelskede sig i Elvine, datter af en østrigsk godsejer, giftede sig med hende og i medgift fik en vinmark ved Capriva del Friuli.
    Greven så straks, at her kunne der gro ædel vin, og i sine støvleskafter smuglede han franske udplantnings-planter – Cabernet, Merlot, Sauvignon Blanc, Pinot Blanc, Pinot Gris ...
    Det med støvleskafterne er nok en legende – ligesom den med, at brygger Jacobsen smuglede gær i sin høje hat – men greven har godt nok levet, og fra hans Villa Russiz kommer i dag nogle af Friulis topvine.
...................

...
Gianni Menotti flankeret af Flemming Olsen og Christian Søndergaard fra importøren, Jysk Vin i Randers.
    Hvidvinene er i højsædet
    Villa Russiz er ikke mere i familien La Tours’ eje. Grevens enke solgte ejendommen til en fond, der tager sig af 25 børn i vanskeligheder, og i tirsdags var direktøren for fonden og vinmageren på gården i én og samme person på besøg hos den danske importør, Jysk Vin i Randers.
    Hans navn er Gianni Menotti, og i de senere år har han hævet kvaliteten betragteligt – hele femten af hans vine har i årenes løb fået de maksimale tre glas i guidebogen Gambero Rosso.
    70-75% af vinene fra Villa Russiz er hvidvine, og det er vine, der giver et meget klart og rent billede af druerne Sauvignon Blanc, Pinot Grigio og Tocai Friulano – hvis navne i øvrigt er nævnt på etiketterne, ligesom det fx sker i Alsace. Nedenfor er der stjerner til de af vinene, vi især faldt for.
...................

14-14
...................
Vinen under besættelsen
I onsdags sendte satellit-kanalen Arte en tv-dokumentar om "Le Vin sous l'Occupation" – om tyskernes forbrug af vin under besættelsen af Frankrig.
Ifølge udsendelsen manglede hverken soldater eller officerer god vin i glassene i perioden 1940-44. Blandt andet gjorde de det af med 65 millioner flasker champagne.
Eller som en Bordeaux-vinbonde siger i udsendelsen: – De drak vores gode vin for vores egne penge.
Den tyske hær havde udnævnt to Weinfürer, en i Champagne og en i Bordeaux. De havde allerede før krigen et godt kendskab til fransk vinhandel, og de vidste præcist, hvor de skulle finde de gode flasker.

Japansk vin fra Bulgarien
Hylderne i de japanske supermarkeder bugner af vin, der ifølge etiketterne er ”100 procent japansk”. Men hvis man skal tro The Japan Times, holder den oplysning ikke altid vand. Ofte er der tale om vin fra Bulgarien, der er blandet op med en sjat japansk vin. Og selv de par dråber kan meget vel være fremstillet af australsk druekoncentrat, der så har fået lov til at gære ud i Japan.
Det rene snyd, men alligevel inden for rammerne af den japanske lovgivning. Så længe 5% af flaskernes indhold er ”fremstillet” inden for landets grænser, er det ok at kalde vinen for japansk.
...................
41-40/05
...................

...
Til venstre Jean-Hervé Chiquet fra Champagne Jacquesson,
i midten Jean-Guillaume Prats fra Château Cos d'Estournel, og
til højre Gildas d'Ollone fra Château Pichon-Longueville Comtesse-de-Lalande.
    Tre franskmænd på besøg
    I fredags havde Erik Sørensen GrandVin besøg af hele tre franske vinpersonligheder:
    * Jean-Hervé Chiquet ejer sammen med sin bror Champagne Jacquesson, et lille champagnehus, men et af de allerbedste på niveau med Krug og Bollinger.
    * Jean-Guillaume Prats er direktør for Château Cos d’Estournel, 2. cru i Saint-Estèphe. Det er slottet, som i en årrække var i hans families eje.
    * Gildas d’Ollone er medejer og direktør på Château Pichon-Longueville Comtesse-de-Lalande, 2. cru i Pauillac.
    Her er lidt om de tre berømte foretagender, og i smagelisten i slutningen af denne VinAvis er der en stjernehøst til deres prægtige vine.
...................
...
Jacquessons champagne uden årgang har alligevel en "hemmelig" årgang på etiketten. I husets bøger har man siden 1798 nummereret vinpartierne, og årgangen 2000 er tilfældigvis nr. 728. 2001-årgangen, der er på vej, bliver således "Cuvée no 729".
    Champagne Jacquesson
    Dette lille champagnehus blev grundlagt af Memmie Jacquesson i 1798 og fik hurtigt et stort ry. Napoléon brugte vinen til sit bryllup med Marie-Louise af Østrig og havde den med på sit felttog til Moskva – hvad vinen sikkert ikke havde særlig godt af.
    Jacquessons søn, Adolphe, opfaldt ståltrådsnettet, som holder propperne på plads på næsten alle bobleflasker, og han skabte også en revolutionerende opbinding af vinstokke, der stadig bruges.
    I 30 år har huset været ejet af brødrene Chiquet. Men hvor rivalerne Krug og Bollinger har flerdoblet salget, tapper Jacquesson ikke mere end et middelstort Bordeaux-slot – i alt 300.000 flasker om året. Til gengæld kommer alle druerne fra 1.cru- og grand cru-marker, og kun første pres bruges. Det er vine helt i top.
...................

...
I 1998 solgte Bruno Prats det kinesiske slot samt det bagvedliggende Château Marbuzet på grund af arvemæssig deling inden for familien. Hans søn, Jean-Guillaume Prats, fortsatte som direktør under de nye ejere.
    Château Cos d’Estournel
    Her er et af de berømte Bordeaux-slotte, kendt af enhver vinelsker ikke mindst på grund af sin kinesiske arkitektur. Slottet blev i 1810 købt af en vinbonde ved navn Gaspard d’Estournel. Han var også hestehandler, og når han købte araberheste i Mellemøsten, betale han for dem med vin fra slottet. På en af sine rejser kom han imidlertid ikke af med al den medbragte vin. Han måtte tage den med hjem igen, og for at gøre reklame for sin ”orientalske” vin lavede han inde i Bordeaux et udsalg, formet som en eksotisk park – Københavns Tivoli var ikke den første park af den slags.
    Hans château i Saint-Estèphe i Médoc skulle også være orientalsk, og det blev det. I dag står det som et kineserslot med spidse pagode-tage og små, gyldne klokker, der ringer i vinden. Man kan dog ikke bo i det. Det er kun en overjordisk vinkælder (chai). Eller som Jean-Guillaume Prats siger: – Det er et tempel for vinen.
...................

...
"Moderniteterne" på Baron-slottet på den anden side af vejen. Madame de Lencquesaings eget slot er bygget i klassisk Napoléon d.3.-stil.
    Château Pichon-Longueville Comtesse-de-Lalande
    Der er to slotte med navnet Pichon-Longueville, begge i 2. cru, og de ligger på hver sin side af vejen op igennem Médoc. Det ene har efternavnet Comtesse de Lalande, mens det andet bærer navnet Baron.
    Comtesse-slottet arvede May-Eliane de Lencquesaing i 1978, da hendes far, Edouard Miailhe, døde, og hun har siden ført det frem mod toppen.
    Hun er en dynamisk dame, der ikke har været bange for at portforbyde Robert Parker. I 2001 slog hun fast, at Bordeaux burde forlade primeur-systemet med dets smagning af fadprøver. Kun på den måde kunne man bryde Robert Parkers kvælertag, sagde hun.
    Da naboen på den anden side af vejen, Baron-slottet, fik en parisisk arkitekt til at renovere slottets udbygninger, var madame heller ikke tilfreds. Efter sigende lod hun et af sine vinduer mure til, så hun slap for at se på moderniteterne. Nå, men det er nu vist nok en skrøne ...
...................
38-38/05
...................
Succes med skruelåg
Nogle flyselskaber gør noget ekstra ud af vinen, der skænkes ombord. Det gælder bl.a. South African Airways, og det gælder Air New Zealand, der forrige lørdag uddelte sine prestigefulde vinpriser.
Der var i alt nitten trofæer, og ni af dem gik til en af New Zealands største producenter, Villa Maria.
Villa Marias ejer, George Fistonich, sagde ved uddelingen i Blenheim, at han mener, at vinenes succes ikke mindst skyldes, at man er gået over til skruelåg.
...................

...
Alistair Maling
    Skruelågets velsignelser
    I oktober sidste år var en af Villa Marias vinmagere, Alistair Maling, på besøg i Danmark, inviteret af Vinens Verden i Odense, og han demonstrerede eftertrykkeligt skruelågets velsignelser.
    – Der er tre almindelige påstande om propper, sagde han. – 1) Korkpropper er nødvendige for vinens udvikling. 2) Skruelåg er kun til unge vine. 3) Vinen skal kunne ånde, og det kan den kun under en korkprop.
    – Alle disse påstande er forkerte, fastslog han. – Der er faktisk kun én grund til at bruge korkpropper, og det er bevarelsen af romantikken omkring åbningen af flasken.
...................
Iltning lige så slem som propsyge
– En korkprop slipper ilt ind i flasken, sagde Alistair Maling. – Ilten fordriver en del af den svovlilte, der ligger over vinen og beskytter den. Vinen iltes, og en hvidvin bliver gullig og ufrisk. Frugtkarakteren bliver fladere, og vinen tørrer ud i munden og får en kortere eftersmag.
– Og så må vi ikke glemme problemet med propsyge, der i større eller mindre grad angriber 5-10% af alle vine. Men iltning af vinen er altså lige så alvorligt et problem som risikoen for propsyge.
80% af alle schweiziske vine er i dag med skruelåg, og det har næsten helt elimineret brugen af svovlilte. I New Zealand vil over 70% af alle vine i 2004-årgangen være med skruelåg.

Forskel så det battede
Alistair Maling og Vinens Verden lod det komme an på en prøve. I alt fem vine blev smagt – hver vin tappet med henholdsvis korkprop og skruelåg. Og der var forskel, så det battede!
Det var ikke så meget et spørgsmål om at gætte – i hvert fald ikke med hvidvinene. Vi så umiddelbart, at vinen i den ene kande var mere gullig end i den anden. Begge vine kunne drikkes, men i et par tilfælde var vinene med korkprop markant mindre friske og mindre interessante. Vine med skruelåg holder sig ganske enkelt langt bedre.
...................
43-17/05
...............
    Før rejsen til Sydafrika
    Sydafrika satser med god grund på vinturisme. Landet har jo nogle af de smukkeste vinlandskaber, en fin arkitektur på vingårdene, en spændende og fremmedartet kultur samt fremragende hoteller og restauranter.
    Den sydafrikanske vinorganisation, Wines of South Africa (WOSA), har derfor nu lavet en website, der understøtter vinturismen og giver en masse nyttige informationer til dem, der planlægger en rejse.
    Ved åbningen af hjemmesiden i denne uge er der links til 23 vingårdsbesøg, 36 restauranter, 18 picnicsteder, 19 hoteller og 115 vinsmagninger, men listen suppleres dagligt. Yderligere er der detaljerede kort over distrikterne, lige til at printe ud, samt links til de forskellige vinruter. Adressen er www.wine.co.za.
...............
Høstdatoer som forskningsmateriale
I sommeren 1630 gik vinbønder og andet godtfolk i Bourgogne rundt og tørrede sveden af panden. Det gjorde de også i de følgende 50 somre viser nye franske undersøgelser.
Hidtil har man kun kunnet regne klimaet i forgangne tider ud via atmosfæriske målinger eller kuldioxid, fanget i iskerner. Men den slags metoder dur’ ikke rigtig, hvis man vil kortlægge temperaturer længere tilbage end cirka 150 år.
Nu har klimaforskerne ifølge det engelske videnskabsmagasin Nature fundet frem til et helt andet middel. Gennem de sidste 600 år har franskmændene nøje nedskrevet datoerne for vinhøstens begyndelse i de forskellige vindistrikter. Og det er guld værd for forskerne. En sen høst betyder jo køligt sommervejr, mens høsten falder tidligt, hvis sommeren har været varm.

Opbakning fra træernes årringe
De franske klimaforskere har ved at tage udgangspunkt i høsten af Pinot Noir-druer blandt andet fundet ud af, at somrene i Bourgogne mellem 1630 og 1680 har budt på hedebølger à la dem, vi har haft i 1990’erne. I 1520’erne stod det ligeledes temmelig hot til.
Alt tyder på, at høstdatoerne er et yderst troværdigt fundament for historiske vejrprognoser. For at være på den sikre side, har forskerne nemlig undersøgt årringene i meget gamle træer. Når der er kort afstand mellem ringene, har træet ikke haft så gode vækstbetingelser – med andre ord må vejret i det pågældende år have været køligt. Varme somre derimod giver stor afstand. Og når man tjekker med høstdatoerne, så stemmer regnskabet nok så nydeligt.
...................
46-49 + 3
...................
Svensk snapsevisemester
Hvert år arrangerer Vin & Sprithistoriska Museet i Stockholm en konkurrence på drikkeviser, og for tredje gang er organisten Caj Gustafsson fra Simrishamn blevet snapsevisemester. Hans opus, der går på melodien "Skånska slott och herresäten", ses til højre
På adressen www.vinosprithistoriska.se kan man høre de sidste ti års vindere fremdrage deres spirituelle mesterværker.
    ...
    När vi far till utlandet på bilsemester
    så bunkrar vi upp inför kommande fester
    Tillbaks igen upptäcks i hemlandets tull
    att förar'n är nykter, men bilen för full.
.........
VinAvisens aktivitetskalender
Vores aktivitetskalender redigeres af Claus Skov Christensen. Claus skal imidlertid på vinrejse til Argentina og Chile i perioden 1. til 28. november, så i dette tidsrum bedes indslag til kalenderen sendt til anker@vinavisen.dk.
....................
...
Den danske vinbranche
* Taster Wine overtager ved årsskiftet agenturet for det californiske vinhus Robert Mondavi.
* Det Tyske Vinkontor på Børsen i København er ved et etablere et katalog på sin hjemmeside over alle danske importører af tysk vin. Eksisterende og nye importører kan melde sig til André Minier på am@tyskehandelskammer.dk.
* Laudrup Vin har oprettet en skole for vin og gastronomi: Laudrup Wine Academy. Nærmere oplysninger på http://laudrupvin.dk.
...
.......................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..............

05-30/05
.........................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...................
.
.
.
    Melitta Achton (f. 1958) er vokset op i Rødovre, og det var også her, hun i 1975 kom i købmandslære hos Irma. Sideløbende læste hun på handelsskolen, hvor hun i faget varekundskab blandt andet var forpligtet til at lære noget om vin, og pligten blev hurtig forvandlet til en lidenskab. Det endte med et 13-tal til den mundtlige eksamen i vinfremstilling, og vejen var banet for en karriere i vinens verden med job som ansvarlig for diverse vinafdelinger, først hos Irma, dernæst hos Favør.
    Lysten til at være selvstændig trak dog mere og mere, og i 1995 slog Melitta Achton og hendes mand, Bo Achton, dørene op for deres egen vinforretning i et nedlagt osteri i en lille landsby nær Køge. I første omgang var lageret ikke større end, at de selv kunne drikke vinen inden for en rimelig tid, men det er gået forrygende med Den lille Vinkælder, som firmaet hedder, og i dag er der hele fire ansatte.
    De gamle ostehylder er bevaret, ostene er byttet ud med vine fra hele verden, og når kunderne træder indenfor i det hyggelige lokale, bydes de velkommen med et glas vin og får desuden lov til at smage op til fem forskellige vine.
    Når Melitta Achton holder fri, flyver tiden af sted i den store have. Og ikke mindst i vinmarken – det vil sige de 30 Pinot Noir-vinstokke, som hun og hendes mand har plantet i forhaven.
    Adresse: Den lille Vinkælder, Skovvej 4, Algestrup, 4682 Tureby, tlf.: 56 28 35 22, fax.: 56 28 35 26, e-mail: den-lille-vinkaelder@mail.dk, www.den-lille-vinkaelder.dk.
...................
47-50
....................
    Ugens vinøse billede
    Palle Nielsen har været på en spændende vintur, arrangeret af Øens Vinagentur i Rønne for 32 af firmaets bornholmske hotel- og restaurationskunder.
    Turen gik blandt andet til Alsace, og på Dopff au Moulin's restaurant "Au Moulin" i Riquewihr skulle selskabet naturligvis have choucroute royal.
    Choucroute à l’alsacienne er franskmændenes udgave af den tyske Sauerkraut – en surkål med kartofler og saltet flæsk, røget skinke og pølser. Og skal det være helt rigtigt (og rigtig barbarisk), sætter man en flaske nyåbnet kølig og mousserende crémant d’alsace ned midt i den varme surkål. Flasken får et lille elegant slag med en kniv – og varmen fra retten og det lille slag fra kniven løsner boblerne og får den kølige crémant til at bruse lystigt ud over retten.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...................
19-50
................
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvem kender svaret?
Her er et spørgsmål, som vi ikke har kunnet klare. Gert V. i Lyngby kan ikke få et citat ud af hovedet, men han ved ikke, hvor han har det fra. Det lyder:
Han stammede fra en fin gammel familie med hang til bourgogne.
Er det fra en bog eller en sang eller hvad?
Gert V. spørger også, hvorfra udtrykket at slå sig på flasken kommer fra. Heller ikke det ved vi. Er der nogle af VinAvisens kyndige læsere, der kender svaret, så skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
....
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
................
28-01
.......................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 60 vine. Heraf var der 48, som fik mere end to stjerner, og hele 32 fik fem stjerner.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
....................
Smagningen af vine fra Villa Russiz


Villa Russiz, Sauvignon Blanc, Collio, Friuli, Italien 2003
119 kr., Jysk Vin
Denne liflige hvidvin dufter og smager af syrligt æble, fersken og krydret honning, og der er en fin balance mellem fedme og syre. Vinen vil være ideel til skaldyrsretter.


Sauvignon de la Tour, Villa Russiz, Collio, Friuli, Italien 2003
195 kr., Jysk Vin
En hvidvin med masser af frugt og udprægede toner af mirabeller. Vinen afsluttes af en pikant tørhed. Med sit alkoholindhold på 14,5% er der så afgjort tale om en madvin.


Gräfin de la Tour, Villa Russiz, Collio, Friuli, Italien 2002
285 kr., Jysk Vin
En spændende og meget lækker hvidvin med en aromatisk duft og smag af tørrede frugter, hvor toner af banan og abrikos dominerer. Vinen, der er fremstillet på 100% Chardonnay, er rund, blød og sødmefuld og kan sagtens magte sit høje alkoholindhold på 14,8%.


Graf de la Tour, Merlot, Villa Russiz, Collio, Friuli, Italien 2000
285 kr., Jysk Vin
I Villa Russiz’s vifte af hvidvine finder man denne dejlige, bløde rødvin. Der er både sødme, friske bær og svesker i duften og smagen. Nyd den fx til retter med fuglevildt.


Villa Russiz, Pinot Grigio, Collio, Friuli, Italien 2003
119 kr., Jysk Vin
Denne hvidvin er fremstillet på 100% Pinot Grigio-druer, hvilket tydeligt fremgår af den pikante og let krydrede tørhed i både duft og smag. En rigtig dejlig vin, der vil være sagen fx til dampede muslinger.


Villa Russiz, Tocai Friulano, Collio, Friuli, Italien 2002
119 kr., Jysk Vin
En duft af hø og nødder forenes i den skønne hvidhvin, der afsluttes med en næsten sherryagtig tørhed i eftersmagen.




Smagningen hos Erik Sørensen GrandVin


Champagne Jacquesson ”Cuvée 728”, Brut, Champagne, Frankrig (2000 – se artiklen ovenfor)
259 kr., Erik Sørensen GrandVin
En kraftig ikke-årgangs-champagne med en fyldig og karakteristisk duft af rugbrød, der forenes med en vis sødme. En behagelig tørhed afrunder eftersmagen i den dejlige vin.


Avize Grand Cru, Blanc de Blancs, Jacquesson, Champagne, Frankrig 1995
369 kr., Erik Sørensen GrandVin
Stor, elegant og meget harmonisk champagne med tilpas syre og en anelse sødme i den dejlige lange eftersmag.


Grand Vin Signature, Extra Brut, Jacquesson, Champagne, Frankrig 1995
599 kr., Erik Sørensen GrandVin
Et brus af bobler fylder munden og efterlader en tør, fyldig og frisk smag af æbler. Basisvinen har lagret ”sur lie” på egetræsfade, hvilket vil sige, at den efter gæringen har ligget og modnet på sit bundfald. Herved når vinen at trække ekstra megen smag ud af bundfaldet.


D.T., Dégorgement Tardif, Jacquesson, Champagne, Frankrig 1989
999 kr., Erik Sørensen GrandVin
Vinen har en vellagret blød og sødmefuld smag, der opvejes af en tilpas mængde syre. Et strejf af abrikos afrunder eftersmagen. Hvis man vil nyde denne fuldendte champagne nytårsaften, skal man skynde sig, da der kun er frigivet ganske få kasser. Champagnen findes også i årgang 1988, der er fuldt ud lige så fortræffelig. Dégorgement tardif (D.T.) betyder, at bundfaldet efter flaskegæringen er fjernet fra flaskerne på et sent tidspunkt, i dette tilfælde så sent som i juli i år. En af de dyre flasker var i øvrigt proppet, men vi fik desværre ikke rigtigt talt med champagnehusets ejer, Monsieur Chiquet, om der findes en pendant til skruelåg til brug på champagneflasker. Men det må vel komme ...


Cru Vauzelle Terme, Ay Grand Cru, Jacquesson, Champagne, Frankrig 1996
899 kr., Erik Sørensen GrandVin
En elegant champagne med duft og smag af modne søde æbler. Vinen har stor fylde og en tilpas tørhed i eftersmagen.


Les Pagodes de Cos, St. Estèphe, Bordeaux, Frankrig 2001
229 kr., Erik Sørensen GrandVin
En dejlig rødvin, der er Château Cos d’Estournels andenvin (se vores liste over andenvine ved at klikke her). Den har toner af kirsebær, kaffe og sort peber, og den er så afgjort prisen værd.


Réserve de la Comtesse, Pauillac, Bordeaux, Frankrig 2001,
199 kr., Erik Sørensen GrandVin
Her er andenvinen fra Château Pichon-Longueville Comtesse-de-Lalande. Det er en stor og fyldig vin med en krydret næse og smag af chokolade og kaffe samt et lille bittert bid i eftersmagen.




Smagning af ugens øvrige vine
Mousserende vin


Yarrabank, Traditional Method, Australian Quality Sparkling Wine, Brut, Yarra Valley, Australien 1998
203 kr., Laudrup Vinimport
Meget flot mousserende hvidvin på champagne-metoden. Trods seks år på bagen er den stadig vital med god mousse i munden.




Hvidvine


Omaka Springs Estates, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2004
116 kr.; på tilbud i november: 98,50 kr., Cort Trap
Vidunderlig og meget flot hvidvin med friskhed (skruelåg), mange facetter og lang eftersmag.


Weingut Leonhard, Niersteiner Paterberg, Grauer Burgunder, Spätlese Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2003
79 kr., Den lille Vinkælder
Trocken betyder som bekendt tør, men vi vil nu snarere kalde denne i øvrigt lækre hvidvin for halvtør eller let sødlig. Mange danskere vil elske den.


Domaine Saint-André, Chardonnay, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
40 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
God og venlig hvidvin. Prisen er forbavsende lav i forhold til kvaliteten – det får den sin femte stjerne for.


Ventisquero, Gran Reserva, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chile 2003
97 kr., New World Vinimport
Elegant hvidvin med hele Sauvignon-druens charme – duft af hyldeblomst og en frisk smag med toner af abrikos og ribs. En stor nydelse.


Yering Station, Chardonnay, Reserve, Yarra Valley, Australien 2001
254 kr., Laudrup Vinimport
En meget flot og spændende hvidvin med en kompleks, om end yderst egepræget duft og smag. Vinen er lavet af årets australske vinmager, og i prisen er der tillæg for berømmelse og stråleglans.


Divin, Château de Panisseau, Bergerac Sec, Frankrig 2001
110 kr. ved 6 flasker, Weber Vinimport
Denne hvidvin kunne vi godt lide. Den har en dejlig duft og en frisk og frugtagtig smag. Men i forhold til kvaliteten er den ikke helt billig …


Ventisquero, Reserva, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chile 2003
84 kr., New World Vinimport
Hvidvin med en kraftig duft af hyldeblomst – som mange Sauvignon’er jo har. Dertil en krydret og ret muskuløs smag med god ren frugt.


Biblos, Di Majo Norante, Terra degli Osci IGT, Italien 2002
75 kr., Barile Vinimport
En hvidvin med en krydret og sødmefuld smag af rosiner og mango. Den afrundes af et behageligt strejf af tørhed.


Nederburg, Chenin Blanc/Chardonnay, Nederburg Wines, Paarl, Sydafrika 2004
49,95 kr., Amka
En dejlig let og frisk hvidvin med udpræget smag af lime og andre citrusfrugter. Den vil egne sig glimrende til en frokost, hvor menuen står på skaldyr og fisk.


Culebron, Macabeo, Alicante, Spanien u.å.
40 kr., 3c-wine
Ganske harmløs hvidvin, der udmærket kan bruges som hverdags-vin.




Rødvine


Weingut Leonhard, Niersteiner Paterberg, Spätburgunder Trocken, Rheinhessen, Tyskland 2003
69 kr., Den lille Vinkælder
En rigtig dejlig rødvin på Pinot Noir – eller Spätburgunder, som druen hedder på tysk. Vinen er ret let og med en fin og charmerende sødme med mindelser om modne sveskeblommer. Glimrende til mange retter. Servér den afkølet.


Domaine Ellul-Ferrières, Vieilles Vignes, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2000
79 kr., 69 kr. ved 12 flasker, Liber Vin
Kraftig rødvin med 14,5% alkohol, der dog er fint integreret i frugten. Faktisk en ret lækker vin. Den bør dog plaskes over i en karaffel et par timer før måltidet.


Nederburg, Shiraz / Pinotage, Western Cape, Sydafrika 2004
54,95 kr., Amka
Denne rødvin er lidt af en frugtbombe, og den kræver sin ret – en kraftig ret eller oste med smag. Det er en vin, der bør drikkes til mad – og en vin til en rimelig pris.


Beringer, Stone Cellars, Cabernet Sauvignon, Californien 2001
69,95 kr., Det franske Vinlager, i næste uge (uge 49) på tilbud: 2 flasker for 100 kr., SuperBest
En rigtig god rødvin med ”glat” struktur, god frisk frugt og sødme. Til tilbudsprisen i næste uge er den lidt af et kup og fortjener de fem stjerner.


J., Joostenberg, Paarl, Sydafrika 2002
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Prægtig rødvin på Cabernet, Merlot og Shiraz. Den er meget harmonisk med bred frugt og fin sødme. De 14% alkohol er fint integreret. En dejlig vinoplevelse.


Canneto, d’Angelo, Basilicata, Italien 2001
128 kr., Carlo Merolli
En rigtig syditaliener-rødvin og en af de gode. Dejlig duft og en flot smag med intens frugt – moden, kompleks og harmonisk. I smagen er den er masse mindelser om modne søde kirsebær.


Felciaino, Bolgheri, Italien 2003
135 kr., Viniropa
Elegant toskansk rødvin med blød frugt og krydderi og i fin balance. En nydelse. Det er en vin, der kan klare kraftige retter og oste. Den kan i øvrigt godt ligge et par år endnu.


Balbi Soprani, Barolo, Italien 1999
200 kr., Distinto
Åh, hvor er den dejlig! En stor og meget lækker rødvin med elegant frugt, integreret fad og sødme. De mange penge værd.


Stonehedge, Cabernet Sauvignon, Californien 2001
54,95 kr., Amka
En rødvin, der hænger godt sammen. Dejlig og typisk Cabernet-duft og en blød og frugtagtig smag med sødme. Mange vil kunne lide den. Prisen yderst rimelig.


Haselgrove, Sovereign, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Australia 2004
69,75 kr., H.J. Hansen
Meget flot og vellavet rødvin med dejlig duft og en krydret, let pebret smag med sødme. God julevin. Et plus: Flasken har skruelåg.


Vin de Labraz, Cosecha, Bodegas Fernández de Piérola, Rioja, Spanien 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Vindall's Vinimport
En rigtig god og fyldig rødvin med krydderi. Prisen er yderst rimelig. Smagepanelet bedømte den til 70 kr.


Aglianico, Donato d’Angelo, Aglianico del Vulture, Italien 2000
133 kr., Carlo Merolli
Flot rødvin med frisk og meget frugtagtig smag og med en rank syre, der står godt til mad. Kultiverede procenter.


René Rostaing, Côte-Rôtie, Frankrig 2000
299 kr., på tilbud i denne måned: 225 kr., A Vinstouw
Rødvin med fornem duft med animalske toner og en bred frugtagtig smag med mange nuancer. En nydelse – og en vin til kendere, der er villige til at betale prisen.


San Cosma, Chianti Classico Riserva, Italien 2000
99,95 kr., Amka
Den er bare dejlig, denne rødvin – fornem duft, en saftig og fyldig smag. Glimrende til mad, men også som et godt glas sammen med alle de andre. Vinen kommer fra en danskejet vingård i Toscana, hvor man i øvrigt også udlejer ferielejligheder.


Ribera del Riansares, Crianza, La Mancha, Spanien 2001
69 kr., 56 kr. ved 12 flasker, Liber Vin
En fadlagret rødvin, som man næsten kan tygge. En vin, som mange på vores kolde breddegrader godt vil kunne lide. I smagen er der sorte bær, lakrids og sødme. Prisen ved tolv flasker er et rigtig godt køb.


Humberto Canale, Malbec, Patagonien, Argentina 2002
95 kr., New World Vinimport
Flot, flot rødvin, elegant, harmonisk med blød frugt og mange nuancer. Sublim, lød det fra smagepanelet.


Granite, Cuvée de Canard, Syrah, Délas, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
79,75 kr., H.J. Hansen
Meget lækker rødvin – og meget karakteristisk for den gode Syrah-drue. Den breder sig i munden med blød frugt og sødme. Canard betyder and, og vinen vil være fortræffelig til juleanden. Men den er også fin fx til vildt.


Marqués de Valcarlos, Crianza, Navarra, Spanien 2000
60 kr., Glud Vin
En ret let rødvin, blød og lækker – og moden. Overordentlig nem at drikke og velegnet til mange lidt lettere retter.


Audacia, Coeur de Rouge, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2001
85 kr., Fionia Vinimport
En smule Merlot møder den store drue Cabernet i denne rødvin. Alkoholen er ret markant.


Monsoon Valley, Special Reserve, Shiraz, Siam Winery, Thailand 2001
59 kr., Seven Oceans
Jo, de kan godt lave vin i Thailand, og dette er absolut en af de bedste, vi har smagt. Det er en vellavet rødvin med fyldig frugt og toner af peber.


Canale Black River, Reserve, Cabernet Franc, Rio Negro Valley, Patagonien, Argentina 2001
147 kr., New World Vinimport
Flot rødvin med god frugt og markant garvesyre. Den kan nydes nu, hvis den bliver plasket over i en karaffel et par timer før måltidet. Men den kan også ligge i endnu et par år. Helt billig er den jo ikke …


Découverte, Rouge, Domaine Grande Cassagne, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
150 kr. for 5 liter i boks, A Vinstouw
Dette er en boksvin, der er helt i orden, om end ret enkel – helt i overensstemmelse med prisen. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château Fontbonne, Bordeaux, Frankrig 2002
55 kr., Fionia Vinimport
En enkel og pæn lille bordeaux. Udmærket til en hakkebøf.




Hedvin


Rozès, Vintage Port, Portvin, Portugal 2000
149,95 kr., Amka
Naturligvis er det barnemord at drikke denne årgangs-portvin nu. Den skal ligge mindst seks-otte år endnu. Men så vil den også blive rigtig god. Der er mindelser om brændte figner, kanel …
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Comisatio, Rioja, Spanien 2003 Rødvin48,75 kr.Ki-Ma Vinimport
.
B.T.
Perle de Seguin, Cuvée Préstige, Brut, Crémant de Bordeaux. FrankrigMousserende99 kr.Chris-Wine
.
Børsen
Carmina Burana, Cabernet Sauvignon, IGT Lazio, Italien 2001Rødvin66 kr.Carlo Merolli
Sinaglio, Giachet, Nebbiolo d'Alba, Italien 2000Rødvin139 kr.Viniropa
.
Ekstra Bladet
Domaine de l'Isle St. Pierre, Vin de Pays des Bouches du Rhône, Frankrig 2003Rødvin50 kr.SuperBest
.
ErhvervsBladet
Georges Duboeuf, Beaujolais Villages, Frankrig 2002Rødvin39 kr.Netto
Louis Jadot, Beaujolais-Villages, Frankrig 2003Rødvin82 kr.Vinens Verden
.
Frederiksborg Amts Avis
Découverte, Rouge, Domaine Grand Cassagne, Costières de Nîmes, Frankrig 2003, 5 liter i boksRødvin150 kr. (BiB)A Vinstouw
.
Hjemmet
Ernest & Julio Gallo, Zinfandel, Californien 2001Rødvin49,95 kr.SuperBest m.fl.
.
Mad & Bolig
Baroncini, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2001Rødvin59,50 kr.Irma
Domaine Ameillaud, Cuvée Templiers, Vin de Pays de la Principauté d'Orange, Frankrig 2003Rødvin49,75 kr.Erik Sørensen GrandVin
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.