Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 11, 2005


.
Vin-aktuelt i uge 11
14. marts - 20. marts 2005
..............................................

VinAvisen uge 08VinAvisen uge 09VinAvisen uge 10
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

...............
Rasende vinbønder kaster med flasker
Sindene kom i kog, da 8000 vinbønder fra Languedoc-Roussillon distriktet forleden demonstrerede foran rådhuset i Montpellier. Demonstranterne gik til angreb med flasker, fyrværkeri og skraldespande, som de havde sat ild til, hvorpå politiet svarede igen med tåregas.
Samtidig kæmpede en delegation af vinproducentforeninger sig vej for at komme ind til et møde med regeringens repræsentanter.
Ifølge Just Drinks skyldes vinbøndernes raseri blandt andet utilfredshed med den hjælpepakke på 70 millioner euro (cirka 521 millioner dkr.), som den franske vinbranche har fået tildelt af regeringen. Der er tale om en økonomisk saltvandsindsprøjtning, der skal bruges til at rette op på de katastrofale forhold i branchen. Men ifølge vinbønderne er håndsrækningen alt for fedtet – der skal mange flere penge til.
Raseriet gjaldt også supermarkedskæderne, som anklages for at sælge vinen til spotpriser.

Nu også med dynamit
I Sydfrankrig er der vinbønder, der ikke er fulgt med tiden. De har ikke opdaget, at verden har mistet lysten til at drikke deres simple vine. Til gengæld er de stærkt imod globale vinkompagnier som fx Les Grands Chais de France, der er Frankrigs næststørste vinfirma og den største eksportør af fransk vin.
I mandags udtrykte aktivister fra organisationen Comité Regional d'Action Viticole (CRAV) deres mening med dynamit, og ved en kraftig eksplosion i et vineri i byen la Baume i Languedoc gik det ud over fadkælderen og en tagkonstruktion. Ingen mennesker kom til skade.
................
Store planer hos Antinori
Ifølge Decanter er Marchesi Antinori gået i gang med at bygge et ultramoderne vineri og hovedkvarter i Bargino i bakkerne oven for Firenze. Efter 26 generationer flytter Antinori således fra sit hovedkvarter i renæssance-bygningen Palazzo Antinori på Piazza Antinori i Firenzes centrum.
Bygningen, der vil blive indpasset, så den er næsten usynlig i landskabet, vil koste 40 millioner euro og stå færdig i 2008.
Foruden vineri og hovedkvarter vil der også blive indrettet et museum med et "vinsantaia", hvor druerne hænges til tørre før udgæringen til vinsanto. Endvidere kommer der en stenovn, et bødkeri, en olivenmølle, en restaurant og et auditorium til 200 personer.

Falsk raki koster menneskeliv
I Tyrkiet er foreløbig 21 mennesker omkommet, og adskillige kæmper for livet på hospitaler efter at have drukket en falsk smugler-version af den anisprægede spiritus raki.
Den ægte vare fremstilles af firmaet Mey Drinks, der straks har tilbagekaldt samtlige de 5 millioner flasker, som findes på de tyrkiske marked. Det er nemlig umuligt at se forskel på den almindelige vare og den falske – alt tyder på, at smuglerne har stjålet et hav af etiketter og sat dem på egne flasker.
Politiet har ifølge Just Drinks allerede foretaget adskillige arrestationer efter en række razziaer i illegale destillerier.
................
Nils Stormby klager til EU
Svenskerne har fået mulighed for at sælge og købe kostbare vine på vinauktioner. Men – der findes kun én vinauktion i Sverige. Den styres af Systembolaget, som – uden nogen form for offentlighed og diskussion – har valgt Stockholms Auktionsverk som samarbejdspartner.
Det vil sige, at udenlandske auktionshuse med stor erfaring på området ikke må operere i Sverige. Systembolaget sætter vurderingspriserne og styrer det hele – angiveligt for at hindre, at de alkoholiske svenskere drikker sig fra sans og samling i Château Lafite 1961.
Denne hindring for frit salg og konkurrence over landegrænserne vil den store vinsamler, lægen Nils Stormby, ikke finde sig i, og han har derfor indklaget den svenske stat for EU-komissionen i Bruxelles.

Han får det hele med
Vi har læst Nils Stormbys klage, der er formet som et meget detaljeret juridisk dokument med henvisninger til flere tidligere sager, og han får virkelig det hele med.
Blandt andet peger han på, at monopolet kan fremme vask af sorte penge, idet svenskere fx køber kostbare vine i Danmark og sælger dem gennem Systembolagets auktioner.
Og han får også lige med, at hvis man betragter monopolet som et middel til at fremme folkesundheden, så er et andet statsejet firma, AB Vin&Sprit, en stor global udbyder af spiritus (Absolut Vodka).
................
Aftale åbner op for nye markeder
De australske vinproducenter jubler over en ny aftale, som deres regering har indgået med USA, Canada, Argentina, Kina og Chile. New Zealand forventes også snart at hoppe med på vognen.
Aftalen, The Agreement on International Acceptance of Oenological Practices, går ud på, at landene indbyrdes skal acceptere hinandens forskelligartede metoder, når det gælder vinproduktion.
Det har de nemlig ifølge Just Drinks ikke altid gjort. Den måde, som nogle af australierne fremstiller vin på, har fx ikke været godtaget i de nævnte lande, der derfor har nægtet import af vinene.
Nu glæder de australske vinproducenter sig til at opdyrke de nye markeder.

Udsigt til dårlig høst i Sydafrika
To tørre vintre i træk, en lang varm sommer og hedebølger med op til 40 graders varme er gået hårdt ud over vinmarkerne i Sydafrika.
Sammenlignet med sidste år regner man med, at den samlede høst vil falde med 9%. Værst er det ifølge Decanter gået ud over hvidvinsdruerne, der udgør 60% af høsten. Det drejer sig om Chardonnay og Sauvignon Blanc samt Chenin Blanc, der er hoveddruen både på hjemmemarkedet og på eksportmarkedet.
En dårlig høst af hvidvinsdruer betyder mindre produktion og dermed højere priser i handelen. Og det er noget, som de sydafrikanske vinproducenter frygter ikke vil falde i god jord hos de hjemlige forbrugere.
Der er også en risiko for, at det vil ende med en direkte mangel på sydafrikanske hvidvine. Mange vinproducenter har ganske vist et lager fra de foregående gode år, men det får hurtigt ben at gå på, og der vil ikke være noget at fylde efter med.
........
Australsk udmattelseskrig
Southcorp, Australiens største vinfirma, der i dag er i økonomiske vanskeligheder, har hidtil sagt stædigt nej til bryggerigruppen Foster’s’ købstilbud på 3,1 milliarder australske dollars (13,7 milliarder dkr.). Skal det blive til et køb, må prisen op til et sted mellem 4,57 og 4,80 milliarder, siger Southcorp.
Forleden kom Southcorp med et udspil: Hvad om vi fusionerede vore firmaer? Southcorp er jo i gang med at vende skuden. Vi ønsker at fortsætte, men gerne i et samarbejde. Hvis vi fusionerer Southcorp med Foster’s’ vindivision, Mildara Blass, vil begge firmaer vinde ved det.
Foster’s synes dog ikke at være særlig villig til en sådan løsning – eller særligt imponeret over skudevendingen. I stedet for ægteskab er der udmattelseskrig mellem de australske kæmper.

Finnerne til angreb mod monopolet
Finnernes hverdag besværes af deres eget monopol, der hedder Alko. Nu har den finske dagligvarehandel ifølge Europanytt indklaget Alko for EU-komissionen, idet man mener, at Alko efterhånden har så lille en andel af handelen af vin og spiritus, at det ikke længere kan være nødvendigt at have et monopol til at beskytte folkesundheden.
Handelen mener også, at Alko efterhånden driver en ekspansiv politik, der først og fremmest går ud på at give statskassen indtægter og ikke at begrænse alkoholsalget i landet.
.......................
    Eduardo Chadwick på besøg
    Chile har nogle meget gamle vinhuse, grundlagt af spanske og baskiske udvandrerfamilier. Et af vinhusene er Viña Errázuriz, der blev oprettet i 1870 i Aconcagua-dalen 100 km nord for hovedstaden Santiago, og som siden 1993 har været ledet af femte generation, den nu 45-årige Eduardo Chadwick.
    I tirsdags var Eduardo i København, inviteret af H.J. Hansen, og formålet var dels smagning af en række prægtige vine, dels et møde med en af Chiles fremmeste vinproducenter. Han er en af dem, der har vist, at det fjerne land kan skabe vine, som kan konkurrere med verdens bedste.
...................
Et voveligt stunt
Ikke uden stolthed fortalte Eduardo Chadwick om en blindsmagning i Berlin sidste år, hvor han lod seks af sine vine smage sammen med seks franske og fire italienske topvine, alle i årgangene 2000 og 2001.
36 internationalt kendte smagere bedømte vinene og satte dem i rækkefølge – fra Danmark deltog Peter Winding fra Vinbladet.
At invitere til en sådan sammenligning er et voveligt stunt – Mondavi har gjort det flere gange, også i København – men Eduardo Chadwick sejrede stort. To af hans vine kom før Château Lafite og Château Margaux.
Til højre ses rækkefølgen af de elleve bedste vine, nogle af dem på delte pladser.
1.
    Viñedo Chadwick, Viña Errázuriz, Maipo Valley, Chile 2000
2.
    Seña, Viña Errázuriz og Robert Mondavi, Aconcagua Valley, Chile 2001
3.
    Château Lafite, 1. cru, Pauillac, Frankrig 2000
4.
    Château Margaux, 1. cru, Margaux, Frankrig 2001
4.
    Seña, Viña Errázuriz og Robert Mondavi, Aconcagua Valley, Chile 2000
6.
    Château Margaux, 1. cru, Margaux, Frankrig 2000
6.
    Château Latour, 1. cru, Pauillac, Frankrig 2000
6.
    Viñedo Chadwick, Viña Errázuriz, Maipo Valley, Chile 2001
9.
    Don Maximiano, Viña Errázuriz,, Aconcagua Valley, Chile 2001
10.
    Château Latour, 1. cru, Pauillac, Frankrig 2001
10.
    Solaia, Marchesi Antinori, Toscana IGT, Italien 2000

Hvem ejer så Seña?
I 1996 indgik Eduardo Chadwick i et 50/50 samarbejde med Robert Mondavi om en topvin, der fik navnet Seña. Men nu, hvor Robert Mondavi Winery er blevet solgt til Constellation, hvem ejer så Seña?
– Det gør vi, svarede Eduardo med en ikke helt utilfreds mine. – Jeg havde jo en fornemmelse af, hvor det gik hen, så jeg købte Mondavis Seña-andel dagen før salget til Constellation. Havde jeg ventet bare én dag, skulle jeg have købt af Constellation, og så var det sikkert blevet til en helt anden pris.
Vi smagte ikke Seña i tirsdags, men vi smagte en perlerække af Errazuriz’s nyeste årgange samt Viñedo Chadwick – den, der vandt i Berlin – i en vertikal smagning af samtlige hidtil fremstillede årgange. I listen nedenfor over ugens smagte vine strør vi stjerner ud over vinene.

PS: Og hvad er så Eduardo Chadwicks holdning til skruelåg? – Det er nonsens, at vi stadig bruger korkpropper, siger han, – og hos Errázuriz er vi er på vej med skruelågene. Største modstand har vi mødt i Tyskland, mens mange forbrugere i Storbritannien har fået forståelse for, at skruelåg er et meget bedre lukke. Så vi begynder på det britiske marked.
................
Newzealandsk vin indtager verden med stormskridt
Ifølge Decanter kan det næppe gå bedre for eksporten af new zealandsk vin. Siden februar 2004 er den steget med 55% og har dermed rundet 44 millioner liter.
Eksporten til USA, der er steget med 60% til 10,5 millioner liter, har aldrig været højere. Og når det gælder Australien, kan der spores en stigning på hele 92% til 8,1 millioner liter.
Det er frem for alt vine fremstillet på Sauvignon Blanc, der går som varmt brød med en stigning på 76%.
Newzealandske vine, fremstillet på Pinot Noir, er også blevet et hit i udlandet, hvilket en vækst på 57% tydeligt viser.
En del af succesen tildeles den gode høst sidste år samt en styrket marketing-indsats.

Vinforbruget stiger i flere EU-lande
Mens franskmændene stadig drikker mindre og mindre vin, er situationen en helt anden i en række andre medlemslande i EU. Sådan lyder meldingen fra Frankrigs vinbrancheorganisation Onivins (Office National Interprofessionnel des Vins).
Alene i 2003 steg forbruget af vin i Holland med hele 13% og i Storbritannien med 10%. Også i Tyskland kommer der stadig mere vin på bordene.
I Danmark og Belgien kan der til gengæld spores en svag tilbagegang i forbruget.

Vintage portvin under opsejling
Det lille ord "vintage" på portvinsetiketten betyder, at vinen stammer fra et særlig godt år. Og det er op til de forskellige producenter af portvin at afgøre, om deres årgang fortjener den prestigefulde betegnelse eller ej.
Topportvine fra 1994, 1997 og 2000 er således årgangsvine hos de fleste producenter, og ifølge Wine Spectator har portvinshuset Churchill nu som det første erklæret 2003 for vintage. Flere store producenter som fx Graham og Dow forventes at følge efter.
Selv om høsten i 2003 ikke var særlig stor, så var den af meget høj kvalitet. En utrolig varm sommer gav perfekt modnede druer. Og det har smittet af på portvinen, der betegnes som lækker, fed og kraftig. Denne lækkerbisken kan forventes på markedet i slutningen af 2005.
................
    < Madame Turid Hoel Alcaras er nordmand, men bor i Bordeaux og repræsenterer det berømte 1. grand cru slot Château Haut-Brion. Bemærk, at vinen kun har 13% alkohol - det er en vin i perfekt harmoni, hvor hverken procenter, frugt eller fadsmag får lov til at dominere.






................
En vin til 6000 kr.
Kan man smage, at en vin har kostet 6000 kr.? Nej, selvfølgelig kan man ikke det. Vi prøvede det i fredags, da Erik Sørensen GrandVin havde inviteret på smagning af de store vine fra Château Haut-Brion, et af de fem 1.cru slotte i 1855-klassifikationen.
Madame Turid Hoel Alcaras var kommet herop fra slottet og præsenterede de prægtige flasker, her iblandt en Haut-Brion 1982 til 6000 kr. – eller rettere 5999 kr., som der stod i prislisten.
6000 kr. – vi kunne måske gå med til, at den smagte af 500 kr. (eller 499 kr.), for det er en fabelagtig dejlig vin, lavet i et af Frankrigs vinøse smørhuller og fremstillet med yderste omhu. Resten af prisen omfatter sjældenhed, et meget begrænset antal flasker, årgang og alder (1982), efterspørgsel fra hele verden og vinens berømmelse og historie.

En lang historie
Der har været lavet vin på højen – brion eller briga på keltisk – siden middelalderen, og i 1525 grundlagde Jean de Pontac vingården og begyndte 24 år senere at opføre det nuværende slot. Han blev 101 år. Flere ejere fulgte efter. Vinen blev berømt, ikke mindst i England. I 1660-61 skænkede Charles d.2. 169 flasker "wine af Hobriono" ved sit hof. og i 1663 erklærede Samuel Pepys, at han havde drukket "a sort of French wine called Ho-Bryan that hath a good and most particular taste I never met with".
I 1935 blev slottet købt af den amerikanske finansmand Clarence Dillon for 2,35 millioner francs, og igennem alle årene har kældermesteren været en Delmas, først Georges Delmas (1923-61), så hans søn, Jean-Bernard Delmas (1961-2003) og i dag dennes søn, Jean-Philippe Delmas. Den slags giver kontinuitet.

Kun vinstokke på 46 hektar
Det familieejede Domaine Clarence Dillon omfatter først og fremmest Château Haut-Brion. Her er det dyrkede areal på 46 hektar, hvilket er markant meget mindre end de andre 1. cru-slotte.
Dernæst kommer Château la Mission Haut-Brion (21 hektar) på den anden side af vejen samt de to mindre ejendomme La Tour Haut-Brion (5 ha) og Laville Haut-Brion (4 ha).
Château Haut-Brions andenvin hedder Bahans Haut-Brion. Den smagte vi også i fredags. Vore smagekommentarer bringes nedenfor i listen over denne uges smagte vine.
................
Norge tørlagt for Dry Martini
Hvis James Bond i en nær fremtid skulle lægge vejen forbi en norsk bar, skal han ikke være sikker på at kunne få sin elskede cocktail Dry Martini – hverken stirred eller shaken.
Regeringen i Norge er nemlig kommet med et lovforslag, der begrænser mængden af ”brennevin” i en cocktail til højst 6 cl. Hvis lovforslaget bliver vedtaget, vil det betyde et farvel til en lang række klassiske drinks, der overskrider denne grænse.
VBF, Norges Forening for Leverandører af Vin og Brændevin, er oprørt over forslaget. Hvis regeringen vil gøre noget for at komme alkoholmisbruget i Norge til livs, skulle den hellere koncentrere sig om al den sundhedsfarlige smuglerspiritus, der oversvømmer markedet, lyder det fra foreningen. Det er helt hen i vejret at lade alkoholpolitikken gå ud over hotelgæster og deres nippen til diverse cocktails.

Canada i opgør med USA
Måske går canadierne en fremtid i møde uden amerikansk vin på bordet. Ifølge den amerikanske avis Tri-City Herald i Washington State pønser Canadas regering nemlig på at sætte en stopper for importen.
Årsagen er en strid om noget så fjernt fra vinens verden som nåletræ. USA har gennem de sidste tre år opkøbt træ til spotpriser fra en række canadiske provinser, hvilket ifølge canadierne er konkurrenceforvridende. Så nu skal amerikanerne altså straffes.
Hvis truslen føres ud i livet, vil det frem for alt gå ud over vinproducenterne i staten Washington, der alene sidste år sendte cirka 88.700 kasser vin over grænsen til Canada.
Alt i alt vil sanktionerne komme til at koste Washington omkring 4 millioner dollars (cirka 22,2 millioner dkr.) om året i mistet eksportsalg.
Amerikanerne tager det nu meget roligt. Venskabet mellem nabolandene har solide rødder langt tilbage i tiden. Den slags stridigheder er set før, og man plejer altid at finde en tilfredsstillende løsning. Og skulle sanktionerne virkelig blive en realitet, er det ikke den store katastrofe, lyder det fra den amerikanske regering – det ville være meget værre, hvis canadierne boykottede den langt større import af kartofler fra USA.
...................
    En modstander af procenter
    François Pugibet på Domaines de la Colombette i Languedoc har et godt øje til de alkoholiske vine, der er blevet en trend. Han er træt af dem, og han har også konstateret, at forbrugerne er ved at være trætte af dem.
    Det fremgår af en artikel fra den franske nyhedstjeneste Gastronomie, hvori Pugibet blandt andet siger: – Man kan ikke mere sælge vine med over 13 procent alkohol. De er ikke til at drikke, og ingen bryder sig om at have et hoved, der svimler rundt under måltidet.
    François Pugibet har taget konsekvensen og laver hvidvine på helt ned til 9% alkohol og rødvine på kultiverede 12,5% – og han har fået succes med det.

    Filtrerer alkoholen fra
    For at begrænse indholdet af alkohol har han indført et drypvandingssystem. Når vinstokkene får tilstrækkeligt med vand, nedsættes sukkerindholdet nemlig forholdsmæssigt og dermed alkoholen med cirka 1%.
    Yderligere har han anskaffet en "osmoseur", en maskine, der gør det muligt at filtrere en del af alkoholen fra. Det giver en bedre smag af frugt og syrlighed, siger François Pugibet. Men pas på, tilføjer han, med en vin af dårlig kvalitet vil det være en katastrofe.
    Pugibets kolleger indvender, at godt nok forlanger de internationale markeder vine med færre procenter. Men de forlanger også mere sødme og tanniner, hvilket er svært at opnå uden tilstrækkeligt med alkohol.
    Domaines de la Colombette har en årlig produktion af 3,6 millioner flasker, hvoraf 70% eksporteres, blandt andet til Lars Bjørn i Danmark.
.................
Pinot Noir-manien fortsætter
Filmen Sideways har, som vi har skrevet om i VinAvisen i de seneste uger, været den rene reklame for vine fremstillet på druen Pinot Noir.
Salget er steget markant, og de amerikanske vinhandlere har travlt med at betjene de mange kunder, der vil have vine fremstillet på "den der Sideways-drue".
Folk valfarter også til Sandford Winery i Californien, hvor visse scener i filmen blev optaget, for at hamstre kultvinen.
Hvis manien fortsætter, er der ifølge The Times simpelt hen risiko for, at Californien løber tør for Pinot Noir-vine.
Så vinhandlerne i Danmark kan godt begynde at finde Pinot Noir-vinene frem, så de står parate på hylderne efter filmens premiere søndag.

Stakkels Merlot-producenter
Al halløjet omkring Pinot Noir skyldes ene og alene, at Miles, der spiller hovedrollen i filmen, forguder netop denne druesort.
Til gengæld kan han ikke fordrage Merlot. På et tidspunkt, hvor han er på restaurant sammen med sine venner, siger han direkte, at han vil forlade restauranten, hvis der er nogen, der finder på at bestille Merlot. Han nægter at drikke "any f****** Merlot".
De mange vinproducenter, der fremstiller Merlot-vine, er selvsagt begyndt at blive lidt nervøse. Og noget tyder på, at de har god grund til det. Salget af vine fremstillet på Merlot er allerede faldet med 2% i den vestlige del af USA i løbet af de fire måneder, filmen har løbet over det hvide lærred.
............
    Viniditalia et tilløbsstykke
    Fredag og lørdag afvikledes den fjerde italienske vinmesse, Viniditalia, i Odd Fellow Palæet i København, og det var som sædvanlig et tilløbsstykke. Der var kun et begrænset antal billetter til de fire sessions – for at man ikke skulle stå på nakken af hinanden – og billetterne var hurtigt blevet udsolgt.
    I alt var der 718 besøgende, der havde mulighed for at smage 300 vine, og seks italienske vinproducenter var kommet til Danmark for at præsentere deres vine.
    Viniditalia er blevet en familiefest, hvor mange af de besøgende har været med hvert år og nikker genkendende til udstillerne og deres vine.

................
Antioksidant på etiketten
Vil vi fremover se vinetiketter med en tekst som den til højre? Helt sikkert. Som den første amerikanske vingård har Willamette Valley Vineyards i Oregon fået officiel tilladelse til at sætte denne tekst på flaskerne og dermed skilte med stoffet resveratrol, der som bekendt forebygger talrige sygdomme i det menneskelige legeme, blandt andet kræft og hjerteinfarkt.
Netop Pinot Noir udvikler i øvrigt ekstra meget resveratrol i Oregons fugtige klima, hvor druerne er særligt udsatte for skimmelsvamp.
....
Som et naturligt
forsvar imod
Botrytis (skimmelsvamp)
udvikler druen Pinot Noir
antioksidanten
RESVERATROL
    ...
.....................
    Elektrisk lynkøler til vin
    Vi ved ikke, om denne elektriske lynkøler til vin fås i Danmark. Vi har ikke set den. Men den kan købes fra London via nettet på adressen www.paramountzone.com for £79 (848 kr.). Plus sikkert forsendelse.
    Apparatet, der går under navnet Vin Chilla, kan køle en flaske vin ned i løbet af tre-fire minutter, hvor det ellers vil tage op til seksten timer i køleskabet, en time i fryseren og mindst en halv time i en spand med isterninger.
    Yderligere kan det indbyggede batteri lades op, så køleren kan køre i 85 minutter uden at være tilsluttet lysnettet – nok til at køle tyve flasker ned. Fås den i Danmark, hører vi meget gerne.
............
    ---
    Den danske vinbranche
    * I denne uge er der ikke nogen nyheder fra den danske vinbranche.
    ---
................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...................
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

    Hvorfor har nogle flasker flad bund?
    Apropos vores historie i sidste uge om sammenhængen mellem vinens pris og dybden af opstikket – opad-bulen i flasken – spørger Erik Mortensen, hvorfor nogle vinflasker er helt flade i bunden.
    Det er meget få flasker, der er helt flade i bunden. Et godt eksempel er den kostbare Cristal Champagne fra vinhuset Louis Roederer. Den har en historie:
    Da russerne sloges med Napoléon i Champagne i 1814, fik de russiske officerer smag for den perlende vin, og det lagde grunden til en stor eksport til Rusland. Roederer blev leverandør til zarens hof, og hvert år var Alexander d.2.s mundskænk med til at blande vinen. Yderligere forlangte zaren, at vinen skulle leveres i klare krystal-flasker.
    Den dag i dag er flasken med Cristal helt klar og lavet af særlig tykt glas. Bunden er flad, og etiketten har også tryk på bagsiden, så man kan læse den tværs gennem flasken.
    I 1800-tallet var en flad bund et tegn på fornem kvalitet. Den var nemlig svær at lave, så den blev helt plan, og flasken ikke stod og vippede.
    Oprindelig lavede man opstikket for at hæve flaskens ”navle” op i flasken. Navlen var det sted, hvor glaspusterens pibe sad fast på flasken, og når piben blev knækket af, kom der en ujævn knast, der kunne ridse bordpladen.
    I dag er det nemt at støbe flasker med flad bund, men når man har beholdt opstikket, er det, fordi den ringformede vulst giver flasken styrke.
    Vintjenere bruger også opstikket, når de nøjes med at holde flasken med én hånd og en tommelfinger op i bunden. Det ser meget professionelt ud, men det er farligt. Vi har på en spansk toprestaurant oplevet, at en tjener simpelt hen tabte flasken ned i tallerkener og glas, så vinen flød ud på dugen.
.........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
.............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
................
    Ugens vinøse billede
    Når nu endelig vinteren dryssede Danmark til med sne, måtte der naturligvis arrangeres skiløb i de danske vinmarker. Sidste lørdag indbød Dansk VinCenter i Avedøre til "Nordlund Open 2005" i langrend, og fra den 2-3 km lange tur rundt mellem vinstokkene har Søren Beck sendt os dette billede.
    Løjperne var præparerede, ingen brækkede benene under den farefulde færd, og bagefter var der Glühwein til de kolde næser.
    Glühweinen var dog næppe lavet på den danske topvin, Nordlund. 2003-årgangen koster 349 kr., og den skrev historie, da den gjorde Danmark til et vineksporterende land.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 46 vine. Heraf var der 38 som fik mere end to stjerner, og 20 fik fem stjerner. Tre vine var propsyge.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................
Errázuriz-smagningen


Errázuriz, Single Vineyard, Sauvignon Blanc, Casablanca, Chile 2004
89,75 kr., H.J. Hansen
Elegant hvidvin, der sagtens kan måle sig med verdens bedste Sauvignon Blanc-vine. Den har en blød, frisk og fyldig smag og en dejlig lang eftersmag.


Errázuriz, Max Reserva, Cabernet Sauvignon, Aconcagua Valley, Chile 2003
99,95 kr., H.J. Hansen
Fløjlsblød og lækker rødvin med moden frugtsmag og tilpas syre. Meget harmonisk.


Errázuriz, Single Vineyard, Sangiovese, Aconcagua Valley, Chile 2003
129,75 kr., H.J. Hansen
Denne rødvin er som en stor Chianti eller Brunello. Blød og lækker og med en ren og dejlig frugtsmag og krydderi.


La Cumbre, Errázuriz, Shiraz, Aconcagua Valley, Chile 2003
189,75 kr., H.J. Hansen
Ekstremt lækker og elegant rødvin med fløjlsblød frugt og milde tanniner. Kun 2% af Chiles vinmarker bærer vinstokke med den store Rhône-drue, men 8-9% af de forskellige medaljer går til Shiraz-vinene. Så Chile har et stort potentiale for Shiraz (Syrah).


Don Maximiano, Founders Reserve, Aconcagua Valley, Chile 2000
299 kr., H.J. Hansen
Klassisk og elegant rødvin med mange smagsnuancer – sorte bær, chokolade, lakrids, mint, eukalyptus ...


Viñedo Chadwick, Errázuriz, Maipo Valley, Chile 1999 og 2001
499 kr., H.J. Hansen
Rødvinen, der vandt smagningen i Berlin. Vi smagte den vertikalt i fem årgange, men kun 1999 og 2001 fås aktuelt i Danmark. Vinene er både meget fornemme og kraftige med talrige facetter. Får de lov til at ligge i endnu fem-seks år, bliver de helt vidunderligere.


Errázuriz, Estate, Sauvignon Blanc, Casablanca, Chile 2004
64,75 kr., H.J. Hansen
Frisk hvidvin med en god, ren smag af den fortræffelige drue.


Errázuriz, Single Vineyard, Carmenère, Aconcagua Valley, Chile 2003
114,75 kr., H.J. Hansen
Ganske flot rødvin, som vi dog fandt en anelse aggressiv.




Haut-Brion smagningen


Château Haut-Brion, 1. Cru Classé, Domaine Clarence Dillon, Pessac-Graves, Frankrig 1982 / 2001
5999 kr. / 1499 kr., Erik Sørensen GrandVin
En fantastisk og fuldendt rødvin, der fortjener alverdens superlativer. Den dufter af modne kirsebær, solbær og mandler og har en lang og fløjlsblød eftersmag. Årgang 2001 kan gemmes i mange år endnu.


Château Haut-Brion Blanc, 1. Cru Classé, Domaine Clarence Dillon, Pessac-Graves, Frankrig 2001 / 2002
3999 kr. / 2699 kr., Erik Sørensen GrandVin
Denne dejlige hvidvin dufter let krydret af honning og mimoser. En palet af smagsnuancer breder sig i munden, bliver hængende længe for til sidst at slutte af med et lille tørt knæk af eg. En fantastisk vin med mange facetter.


Bahans Haut-Brion, Cru Classé, Domaine Clarence Dillon, Graves, Frankrig 1999/2001
399 kr., Erik Sørensen GrandVin
Rødvinen, der er Château Haut-Brions andenvin, har en indbydende duft af mandel og modne brombær. Eftersmagen er rund, lang og blød.


Château la Mission Haut-Brion, Grand Cru Classé, Domaine Clarence Dillon, Pessac-Léognan, Frankrig 1985 / 2001
1999 kr. / 999kr., Erik Sørensen GrandVin
En intens duft af modne kirsebær og mandler møder næsen, når man dufter til denne rødvin, mens smagen efterlader bløde toner af solbær og andre mørke bær. En vin, der fx kan nydes til en udsøgt kalvebøf.


Château La Tour Haut-Brion, Cru Classé, Domaine Clarence Dillon, Graves, Frankrig 1995 / 2001
569 kr. / 499 kr., Erik Sørensen GrandVin
En flot rødvin med en koncentreret og fyldig bærsmag og i den unge årgang med en tilpas forfriskende syre. En rigtig dejlig vin til det særligt lækre ostebord.


Château Laville Haut-Brion, Cru Classé, Domaine Clarence Dillon, Pessac-Léognan, Frankrig 1998 / 2001
1499 kr. / 999 kr., Erik Sørensen GrandVin
En fed og lækker hvidvin med en honningagtig sødme, der tager til i styrke med årene. En vis eg-agtig tørhed præger dog også vinen, der vil være sagen til gåselever.




UGENS ØVRIGE VINE

Hvidvine


E Boeckel, Sylvaner, Alsace, Frankrig 2002
25 kr. for ½ flaske, Vin Stysick
Det er sjældent, vi smager halve flasker, men det er godt, at de findes – både til singler (denne nymodens kaste) og til restauranter. Her er en udmærket Alsace-hvidvin med god frugt og tilpas syre, ikke nogen stor vin, men heller ikke dyr. Og nok til det daglige akkompagnement til aftensmaden.


Farnese, Trebbiano d’Abruzzo, Italien 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Pæn og frisk hverdags-hvidvin til en rimelig pris.


La Croix Belle, Chardonnay, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2003
59 kr., 50 kr. ved 12 flasker, Vedbæk Vine
En ret enkel hvidvin, der ikke helt minder om den ellers så gode Chardonnay-drue.


Les Maîtres-Vignerons Ribeauvillé, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2001
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin er snart fire år gammel og præget af det. Men den kan endnu stadig drikkes.




Rødvine


Aceste, Terra degli Elimi, Sicilien IGT, Italien
69 kr., U&Wine
Prægtig rødvin med en spændende duft og smag. I smagen er der en herlig frugt og masser af krydderi. Prøv den fx til en lammesteg eller til fuglevildt.


Vigne dei Fantini, Silvano Bolmida, Barolo, Italien 2000
270 kr., Laudrup Vinimport
Stor og meget flot rødvin, ikke for tung, ikke for let, harmonisk og med dejlig frugt. Lang eftersmag.


Vigna Praisa, Giribaldi, Barbera d’Alba, Italien 2001
139 kr., U&Wine
En dejlig rødvin – en rigtig VIN. Med inviterende duft og en blød og frugtagtig smag med mange facetter – ribs, kirsebær, krydderier …


Shingleback, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2001
199 kr., Lago Import
Stor og flot rødvin. En bamsevin, men ikke spor sprittet. En vin med personlighed og karakter – og med mange toner i smagen: Sorte bær, chokolade, marcipan …


l'Estello, Côtes de Provence, Frankrig 2001
85 kr., 75 kr. ved 12 flasker, Kældervin
Dejlig rødvin med Provences sol og krydderi. Den er en nydelse, let at drikke – ikke mindst fordi den kun har 12,5% kultiverede procenter.


Carte Agnella, Corvina, Veronese IGT, Italien 2003
56 kr., Stokholm Vinimport
En rigtig god italiensk rødvin af dem, man drikker med største fornøjelse. Der er nuancer af kirsebær og mandler og en forfriskende syre. Glimrende til prisen.


Alvinde, Merlot, Colchagua Valley, Chile 2003
50 kr., Lago Import
Duften af denne dejlige rødvin leder tankerne hen på modne jordbær og brombær. Smagen er fyldig og fuld af frugt og runder af med et lille bid af garvesyre. En robust rødvin, der vil egne sig til gode oksekødretter med masser af krydderurter. Et godt glas til prisen.


Château Fontaine du Rey, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
50 kr., Herning Vin Import
En let og elegant rødvin med en liflig duft af modne bær og druer. Den friske smag byder på masser af druemost og en behagelig syre. Sagen til lyse kødretter.


Viejo Marchante, Crianza, Valdepeñas, Spanien 2000
45 kr., A Vinstouw
En enkel og venlig rødvin til en meget rimelig pris. Den har holdt sig pænt i de fem år.


Montesierra, Crianza, Somontano, Spanien 2000
75 kr., SuperBest og Spar
En meget behagelig rødvin med saft og krydderi. Alle vil kunne lide den.


Attems, Merlot, Collio, Italien 2002
99,75 kr., i marts 3 flasker for 250 kr., H.J. Hansen
En indtagende rødvin med krydderi og god frugt. Nem at drikke.


Dourthe, Barrel Select, Médoc, Frankrig 2002
79,95 kr., Det franske Vinlager, i denne uge (uge 11): 59,95 kr., SuperBest
Typisk Bordeaux-duft (lidt efter kaffe?). God og typisk Bordeaux-smag. En god og venlig rødvin. Tilbudsprisen er den rigtige.


Selvarossa, Riserva, Salice Salentino, Italien 1999
89,95 kr., Wine Group
Blød og sød rødvin med intens frugt. Typisk syditaliener, fuld af sol. Bestemt ikke uinteressant.


Frales, Silvano Bolmida, Langhe, Italien 2003
203 kr., Laudrup Vinimport
14,5% alkohol, men denne rødvin er ikke sprittet. Den har en kraftig frugt med toner af kirsebær plus en venlig sødme. Helt billig er den ikke.


Cascaïllou, Domaine la Coix Belle, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2002
159 kr., 147 kr. ved 6 flasker og 135 kr. ved 12 flasker, Vedbæk Vine
Blød og lækker rødvin med god frugt og peber. Fortræffelig til mange ikke alt for kraftige retter. Men billig er den jo ikke ...


Cantine due Palme, Primitivo, Salento IGT, Italien 2002
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Rødvin med en intens og bred frugtsmag og fin sødme. Mange vil kunne lide den. Okay til prisen.


Bourgogne Jurassique, Jean Marc Brocard, Bourgogne, Frankrig 2003
99 kr., Køge Vinhandel
En dejlig og fed hvidvin med en typisk smag af Chardonnay-druen og med en fin syre og behagelig tørhed. Et strejf af eg og harpiks præger eftersmagen. Prisen er dog lige i overkanten.


Capitel della Crosara, Ripasso, Valpolicella Classico, Italien 2002
69 kr., U&Wine
Ret kraftig rødvin præget af citrus.


Château de l’Amarine, Costières de Nîmes, Frankrig 2001
79,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Ret kraftig, blød rødvin med intens frugt, krydderi og sødme.


Les Vins de Vienne, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
89 kr., på tilbud indtil 20. april: 69,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Pæn ”standard-rødvin”, der er nem at drikke, fx til en hakkebøf. Tilbudsprisen må siges at være den rigtige.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Essenza, Primitivo / Sangiovese, Puglia IGT, Italien 2002Rødvin59,75 kr.Skjold Burne
.
B.T.
Everton, Cabernet Sauvignon / Malbec, Victoria, Australien 2002Rødvin59,75 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Børsen
Pasqua, Amarone della Valpolicella, Italien 2000Rødvin120 kr.Amka
.
Ekstra Bladet
Les Vins de Vienne, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin69,75 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Riserva Ducale, Chianti Classico, Italien 2001Rødvin119 kr.ISO m.fl.
.
ErhvervsBladet
Explorer, Reserve, Merlot, Concha y Toro, Central Valley, Chile 2003Rødvin68,95 kr.Brugsen
Torbreck, Woodcutter's Sémillon, Barossa Valley, Australien 2003Hvidvin144,75 kr.H.J. Hansen
.
Frederiksborg Amts Avis
Nero di Villa, Villa Fiorita, Piemonte, Italien 2000Rødvin185 kr.Carlo Merolli
Carmen, Gewürztraminer, Chile 2004Hvidvin59,50 kr.Vinens Verden
Carmen, Syrah/Merlot, Chile 2003Rødvin55 kr.Vinens Verden
.
Hjemmet
Domaine Pech Cabanel, Côteaux du Languedoc, Frankrig 2002Rødvin49,75 kr.Skjold Burne
.
Nordjyske Stiftstidende
Puma Argentino, Catena, Mendoza, Argentina 2003Rødvin36,95 kr. (v12)Philipson Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.