Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 12
21. marts - 28. marts 2005
..............................................

VinAvisen uge 09VinAvisen uge 10VinAvisen uge 11
........................
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!

.......
Et godt øje til etiketterne
Den franske avis Le Nouvel Observateur har beskrevet Bordeauxs plan om at "produire mieux, produire moins et produire différemment" – at producere bedre, mindre og anderledes.
Avisen citerer Christian Delpeuch, der er formand for Bordeauxs vinkomité (CIVB), og som har et godt øje til flaskernes etiketter.
Etiketterne er for indviklede, siger han, og de lægger ikke vægt på vinens oprindelse og druesammensætning. Netop oplysninger, som forbrugerne søger i dag. På mange af etiketterne står ikke engang ordet Bordeaux.
Delpeuch peger også på, at der er hele fem appellationer, der hedder noget med "côtes" - Premières Côtes de Bordeaux, Premières Côtes de Blaye, Côtes de Bourg, Côtes de Castillon og Côtes de Francs. Det ville være godt, hvis de fem distrikter kunne slå sig sammen under en fælles appellation, Côtes de Bordeaux.

En ende på overproduktionen
Ifølge CIVB vil Bordeaux komme ud af problemet med overproduktion i løbet af de næste tre-fire år.
EU og den franske stat har givet tilskud til nedlægning af vinmarker, og arbejdet er ved at komme i gang.
CIVB’s formand, Christian Delpeuch, siger, at der kun er problemer med kvaliteten i 30% af produktionen (!). De resterende 70% klarer sig fint.
.......
    Rekordpris for Château Pétrus
    På Bruun Rasmussens vinauktion i mandags fik en magnumflaske Château Pétrus, Sélection Nicolas 1947 et rekordhøjt hammerslag. Vinen var vurderet til 60.000 kr., men indbragte 64.000 kr.
    Apostlen Petrus hedder jo Peter på dansk – det var måske grunden til, at en anden Peter med efternavnet Brixtofte gjorde vinen berømt. Og at vinen gjorde samme Peter berygtet.
    Man har ikke nogen klassifikation i Bordeauxs Pomerol-distrikt, men havde man en, ville Château Pétrus (udtales sjato petrys) stå forrest i en klasse for sig. Det er en rødvin, der bliver ofret uhyre summer på. Nogle af vinstokkene er næsten 100 år gamle, og når høsten står for døren, holder 100 plukkere sig klar, så de kan gå i gang på det optimale tidspunkt – kun om eftermiddagen, og kun når Solen skinner. Ingen morgendug og ingen regn må fortynde den ædle most. Til gengæld plukkes hele høsten på tre dage.
    En flaske Pétrus koster i dag omkring 7000 kr., men de store årgange kan nemt komme op i priser på over 15.000 kr. Nå, men det klarer Værløse-borgerne jo nok ...
.......
Beskyttelsen af europæiske navne
EU meddelte i tirsdags, at WTO – Verdens Handels Organisationen – nu støtter EU i ønsket om beskyttelse af oprindelsesnavnene på fødevarer og vin. WTO afviser argumenter fra USA og Australien og udtaler, at EU’s system med beskyttelse af navnene er i overensstemmelse med WTO’s regler.
Denne udtalelse har dog ikke forhindret, at forhandlingerne mellem den gamle og den nye verdens lande p.t. er gået i hårdknude.
EU beskytter cirka 600 navne på fødevarer som fx Parma-skinke og Roquefort-ost samt 4000 vinnavne, fx Champagne. Og unionen hævder, at kun producenter i de enkelte europæiske regioner har lov til at bruge navnene.

Vodka på druesprit?
Vodka laves traditionelt på kartofler, men i dag mere og mere på korn. Ligesom akvavit. Men når der nu er en overproduktion af druer, kunne man vel ligeså godt lave vodka på druesprit?
Det har man igennem fem år diskuteret i EU-kommissionen, og nu er man på vej med et direktiv, der ikke kun tillader at bruge druer til vodka, men også sukkerrør.
Dette er de traditionelle producentlande som Sverige, Finland, Polen og Estland ikke glade for, og de vil sikkert gøre indsigelser. De vil naturligvis nødigt have konkurrence fra vinlandene.
Måske vil de nordiske lande prøve at få beskyttet navnet vodka – ligesom Champagne-folket har fået beskyttet navnet champagne. Men det bliver nu nok svært. Man laver jo vodka i mange lande over hele kloden.
Oprindelig er vodka en russisk drik – ordet vodka betyder ”kære lille vand” – og ideen med rigtig vodka er, at den overhovedet ikke smager af noget, kun giver én et drag over nakken.
................
    Alarm i Napa
    Cirka tre gange om året finder man i Napa Valley den frygtede glasvingede skarpskytte – insektet, der påfører vinstokkene den dræbende Pierce’s disease.
    Men i år er indvandringen eskaleret, og i løbet af den seneste måned har man hele tre gange fundet insektets æg på indførte haveplanter. Napa’s vinmagere har derfor grund til at være alarmerede.
    Planterne kom fra planteskoler sydpå, og selv om de kom fra områder uden angreb, blev de rutinemæssigt kontrolleret.
    Napa er det eneste distrikt, der kontrollerer plantemateriale fra områder uden angreb, men det er der åbenbart god grund til.
.......
Endnu en familie med tolv
Ifølge Wine Spectator har tolv små newzealandske vinfamilier slået sig sammen for at få deres topvine ud i en verden, der mere og mere er domineret af store vinkoncerner.
De kalder sig Family of Twelve, og gruppen består af seks vinerier fra den nordlige ø: Kumeu River (Bendix Vine), Villa Maria (Vinens Verden), Palliser (Bichel Vine), Ata Rangi (Haller Vine) samt Millton og Craggy Range (som vi ikke har kunnet finde her i landet). Og seks er fra den sydlige ø: Fromm (Vinslottet), Lawson's Dry Hills (Laudrup Vinimport), Neudorf (New Zealand Wine), Pegasus Bay (New World Vine), Felton Road (H.J. Hansen) og Nautilus (Johs. M. Klein).
Ideen lægger sig tæt op ad Primum Familiae Vini, sammenslutningen af tolv af verdens mest berømte familie-foretagender.
...................
Berømte vinmarker under vand
Måske skal man om kun 50 år lede efter resterne af Mouton-Rothchilds, Latours og Lafites vinmarker under havets overflade. Det lyder som ren science fiction, men er desværre den barske realitet. I hvert fald, hvis man skal tro de forskningsresultater, der har været offentliggjort i det engelske Journal of Wine Research.
Det er den globale opvarmning, der er synderen. Den får polernes is til at smelte med det resultat, at vandstanden i verdenshavene og floderne stiger.
I Bordeaux vil Gironde floden stige med hele 5 meter, hvilket vil betyde, at alle lavtliggende vinmarker bliver permanent dækket af vand, mens højere beliggende vinmarker som dem, der ejes af slottene Cos d’Estournel, Leoville Las Cases og Pichon-Longueville, vil blive oversvømmet, hver gang der er højvande.
Selv de vinmarker i Bordeaux, der går fri af vandmassernes grådige greb, vil lide under påvirkningen fra al det salt, som vandet bringer med sig.
Det vil ikke kun går ud over Frankrig. De lavt beliggende vinmarker i Napa Valley samt visse vindistrikter i Portugal er også i risikozonen.
.......
Svenskerne på kant med EU-reglerne
En svensker, der køber vin og spiritus over Internettet, forbryder sig mod gældende svensk lov. Bliver det opdaget under en af toldvæsenets mange razziaer, kommer vedkommende i fedtefadet, og varerne bliver konfiskeret. Ifølge loven skal man nemlig være fysisk til stede dér, hvor man bestiller vinen.
Men nu bliver det måske den svenske regering, der ender i fedtefadet. Kritiske røster i Sverige mener, at det svenske forbud mod køb af alkohol over Internettet er i strid med EU-reglerne.
Nu skal EU-domstolen tage stilling til sagen. Hvis den svenske regering taber, og Internethandelen med vin og spiritus får frie tøjler, kan det i sidste ende betyde et farvel til Systembolaget. .

Smugleriet stortrives i Norge
Ifølge Vin og Brennevinleverandørenes Forening, VBF, har de norske toldere fået meget travlt med at beslaglægge smuglervin.
I 2004 lykkedes det tolderne at konfiskere mere end 50.000 liter vin, hvilket svarer til en fordobling i forhold til året før.
Og i år forventes der en yderligere stigning i smugleriet. Alene i januar er der blevet beslaglagt 3000 liter vin – i 2004 lød tallet på 1600 liter.
Alt tyder på, at det i vid udstrækning er de samme smuglere, som tidligere smuglede stærk spiritus ind i landet.
.......
Drop druerne
Når vinproducenterne i Riverland i South Australia har høstet for mange druer, sælger de dem til spotpris, bare for at slippe af med dem.
Men det er en rigtig dårlig idé, lyder det fra Riverlands forening af vinproducenter. Det er nemlig med til at gøre den allerede eksisterende vinsø i Australien endnu større.
Ifølge Decanter råder foreningen derfor medlemmerne til simpelt hen at kassere druerne. Det vil være en smal sag, når årets druer er modne, at lade høstmaskinerne køre hen over vinmarkerne, så de resterende druer falder ned på jorden. Her kan de så blive liggende og rådne.
Ifølge foreningen vil det også kunne betale sig rent økonomisk for vinproducenterne. Ofte får de mindre end 200 australske dollars (cirka 883 dkr.) per ton overskuds-druer, hvilket langtfra er nok til at dække høst- og fragtomkostningerne.
.......

.........
Pierre Pellier og hans hustru Henrietta.
    Kartofler reddede vinplanterne
    Druen Pinot Noir er som nævnt blevet et hit i kølvandet på filmen Sideways, og det vækker selvsagt glæde blandt alle de californiske vinproducenter, der tilfældigvis laver vine på Pinot Noir.
    At druen overhovedet dyrkes i Californien skyldes den franske indvandrer Pierre Pellier. I 1854 plantede han de første Pinot Noir-stiklinger på californisk jord. Han havde taget dem med fra sit hjemland, og det havde været lidt af en bedrift at få dem til at overleve den lange rejse til søs. Pierre Pellier vandede dem ivrigt – så ivrigt, at skibets kaptajn til sidst forbød ham at bruge mere vand.
    Men så fik han en genial idé. Han købte alle kartoflerne i skibets proviantlager og stak stiklingerne ind i dem. De små planter overlevede ved at suge kartoflernes sparsomme fugt i sig.
    I dag er det sjette generation af familien, David Mirassou, der dyrker Pinot Noir-druer i Californien, hvilket gør vinhuset til det ældste familieejede vinhus i USA.
.......
Alkoholindustrien giver en hjælpende hånd
Fagorganisationer og myndigheder rundt omkring i Europa gør en stor indsats for at få sat en stopper for alkoholmisbruget blandt unge. Og de bakkes i aller højeste grad op af alkoholindustrien, der har iværksat adskillige tiltag.
Nu har The Amsterdam Group, TAG, udført en rapport over alle de mange tiltag fra industriens side. Den kan læses på adressen
www.amsterdamgroup.org
Danmark hævder sig pænt i rapporten via foreningen Gode Alkoholdninger, Goda (se www.goda.dk). Men også to andre aktører gør en indsats:
* Bryggeriforeningen opfordrer på adressen www.bryggeriforeningen.dk til et moderat alkoholforbrug, gengiver undersøgelser omkring børn og alkoholvaner samt redegør for de forskellige marketingsregler.
* Diageo Danmark støtter en uniformeret natpatrulje af frivillige. Deres job er at holde et vågent øje med nattelivet og ikke mindst at hjælpe unge mennesker, der har drukket sig til en alkoholforgiftning.

De kan ikke deres håndværk
I Nordjyske Stiftstidende har Jørgen la Cour-Harbo skrevet om sine oplevelser på en restaurant i Ålborg. Selskabets vært smagte på den første flaske vin, der blev båret frem. Den var helt i orden. Men derefter skænkede tjeneren efter hele vejen rundt med en ny flaske, og den havde propsmag.
Det er en længere historie med en utilfredsstillende udgang, men det korte af det lange er, at mange tjenere efter Jørgen la Cour-Harbos mening ikke kan deres håndværk.
Alle vine bør naturligvis kontrolleres, og det er dybt godnat at ødelægge den allerede opskænkede vin med en vin, der er proppet.
Se, hvis nu vinen havde haft skruelåg, så ...
.......
Om at servere for djævelen
I uge 10 skrev vi om opstikket – opad-bulen – i bunden af vinflasker. Den kan faktisk bruges til flere ting, skriver en af vore norske læsere, Kurt Johansen. En fransk vinmand har således fortalt ham, at værterne rundt om på slottene i gamle dage havde en speciel aftale med tjenerne, der gik rundt og skænkede vinene til gæsterne.
Tjenerne kendte jo ofte gæsterne, og ville de give værten et vink om, at en af gæsterne var en uromager eller mindre fin i kanten, så holdt de tommelfingeren op i opstikket, mens de skænkede for gæsten.
Vi har også hørt historien, og den er sikkert sand. Efter sigende kaldte man det for at "servere for djævelen".
Så når en sommelier i dag skænker for os med tommelfingeren oppe i opstikket, bør vi egentlig blive fornærmede, rejse os fra bordet og gå vores vej ...

Dansk firma satser på vinindustrien
Firmaet Chr. Hansen lever af at fremstille ingredienser til såvel fødevare- som medicinalindustrien. Men der satses også stort på vinens verden.
For nylig er firmaet således kommet på markedet med en helt ny type gær, der på bedste vis forener vildgærens evne til at påvirke vinens smag med industrigærens pålidelighed.
Chr. Hansen har også udviklet flere andre gærtyper samt enzymer og bakteriekulturer til brug for vinindustrien.
I 2003 gjaldt det således en ny bakterie, Viniflora CH16, der bruges under fremstillingen af rødvine med en meget høj alkoholprocent. Bakterien hjælper til med at blødgøre vinen, idet den er i stand til at fjerne vinens spidse æblesyre.
Firmaets produkter henvender sig målrettet til store vinhuse, blandt andet i Californien, hvor der produceres store mængder vin, men hvor tabet ligeledes kan være katastrofalt stort, hvis der fx bruges en forkert gærtype eller bakteriekultur. Det er her, der er et marked for nye og effektive ingredienser.
.......
Forslag om drastisk sænkning af afgifter
Svenskerne har siddende en alkohol-kommission, det såkaldte Härstedt-udvalg. I onsdags fremlagde kommissionen sin betænkning, hvori den foreslår at sænke afgifterne på vin og øl med hele 30%. Tidligere har kommissionen anbefalet en sænkning af afgifterne på spiritus med 40%.
Nu er det ikke sikkert, at den svenske regering følger disse anbefalinger – både Vänsterpartiet og Miljöpartiet afviser alle forslag om at gøre vin og spiritus billigere på Systemet – men sker det, vil det have nogle konsekvenser både i Danmark og Norge:

Det vil koste jobs i Danmark
Sænkes de svenske afgifter drastisk, regner Vin og Spiritus Organisationen i Danmark (VSOD) med, at det vil gå ud over 200 jobs i Helsingør, København og Frederikshavn. Og hvis en svensk sænkning samtidig betyder, at flere nordmænd holder op at handle i Danmark, vil tabet af arbejdspladser blive endnu større.
VSOD mener, at de danske afgifter hurtigst muligt bør harmoniseres med de tyske, hvilket vil kunne skabe 440 nye jobs i Danmark.

Norske marked ude af kontrol
Hvis Härstedt-udvalgets anbefalinger følges, frygter den norske Vin- og Brennevinsleverandørenes Forening (VBF) en dramatisk vækst i både grænsehandel og smugling. Den norske afgift på spiritus vil nemlig være dobbelt så høj som i Sverige og vinafgiften næsten fire gange så høj.
Handelen over grænsen til Sverige vil ifølge VBF’s beregninger øges med hele 55-60% på spiritus og 20-25% på vin, og i løbet af kort tid vil den komme op på 2 millioner liter spiritus og 7 millioner liter vin.
Det siger sig selv, at det vil være en situation, der undergraver hele ordningen med Vinmonopolet, og at det norske marked i praksis vil være ude af kontrol, siger Ivar Amundsen fra VBF.
I 2004 købte tørstige nordmænd over 5,5 millioner liter vin og næsten 1 million liter spiritus hos Systembolaget i Sverige.
................
Afgifterne på vin i 25 lande
I skemaet herunder til venstre ses den nyeste oversigt (pr. 1. februar i år) over afgifterne på vin i 25 lande. Beløbene gælder for 75 cl bordvin og er i dkr. eksklusive moms. Eventuelle emballage-afgifter er ikke med.
........
Irland
14,21 kr.
Storbritannien
13,17 kr.
Sverige
13,58 kr.
Finland
12,28 kr.
Danmark
4,61 kr.
Estland
3,50 kr.
Holland
3,05 kr.
Belgien
2,46 kr.
Letland
2,38 kr.
Litauen
2,23 kr.
Polen
1,56 kr.
Frankrig
0,15 kr.
Ungarn
0,15 kr.
Grækenland
0,00 kr.
Italien
0,00 kr.
Luxemburg
0,00 kr.
Cypern
0,00 kr.
Malta
0,00 kr.
Portugal
0,00 kr.
Slovakiet
0,00 kr.
Slovenien
0,00 kr.
Spanien
0,00 kr.
Tjekkiet
0,00 kr.
Tyskland
0,00 kr.
Østrig
0,00 kr.
.....
    Siden 9. januar
    har vi her i landet haft følgende afgiftssatser for vin og frugtvin - også selv om Told&Skat på sin hjemmeside www.erhverv.toldskat.dk skriver noget andet. De har glemt at opdatere siden.
    * Mellem 1,2 og 6% alkohol: 3,90 kr. pr. liter eller 2,93 kr. pr. flaske.
    * Mellem 6 og 15% alkohol (bordvin): 6,14 kr. pr. liter eller 4,61 kr. pr. flaske.
    * Mellem 15 og 22% alkohol (hedvin): 9,20 kr. pr. liter eller 6,90 kr. pr. flaske.
    * Tillægsafgift for mousserende vine og champagne: 3,06 kr. pr. liter eller 2,30 kr. pr. flaske.


.......
6 postkort fra Cahors
Sidste år var vi forbi Cahors i Sydvestfrankrig, og her kommer seks forsinkede postkort fra vores vinøse færd. De tre bringer vi i denne uge og de sidste tre i næste uge.
.......

.......
    1. postkort fra Cahors: Den sorte vin på druen Cot
    Cahors leverer nogle af Sydvestfrankrigs bedste rødvine, mørke, fyldige og med bløde tanniner. De laves først og fremmest på druen Cot, som i Cahors går under navnet Auxerrois – og i Argentina under navnet Malbec. I Argentina er det den tredje mest plantede druesort.
    Cot er en tykskindet drue, der giver masser af farve til vinen – i gamle dage kaldte man vinen fra Cahors for "den sorte vin".
    Billedet her er taget på Prins Henriks vinmark, hvor der for enden af rækkerne er plantet hvide roser. Dels pynter de, dels angribes de før vinstokkene af visse plantesygdomme, så man kan få en forvarsel om, at et angreb er på vej.



    2. postkort fra Cahors: Vinen blev sendt ned ad floden
    Ved byen Cahors spænder den gamle befæstede Pont Valentré sine syv buer over Lot-floden. Den blev påbegyndt i 1308 og vogtede dels adgangen til byen, dels trafikken på floden.
    Vinmarkerne i Cahors-distriktet ligger på begge sider af Lot-floden vest for byen, og Lot er en biflod til Garonne, så i gamle dage var det nemt at fragte vinen ned til Bordeaux på flodpramme.
    Masser af den sorte vin fra Cahors blev sendt til Bordeaux for at give kraft til den ofte ret lyse og tynde vin. Det samme gjorde man i øvrigt med vin fra Hermitage i Rhône-dalen – man talte om, at Bordeaux-vinen blev hermitageret.
    Der er cirka 4250 hektar vinmarker i distriktet og omkring 500 producenter. I alt fremstilles der godt 2,4 millioner flasker vin om året.
............
    3. postkort fra Cahors: Prins Henriks slot
    Naturligvis måtte vi hen og se Château de Caïx, som Dronningen og Prins Henrik købte i 1974, og hvor Prins Henrik med god hjælp fra sin bror, Jean-Baptiste, er nået frem til at lave virkelig gode vine (selv om EkstraBladet igen og igen forgæves har prøvet at bevise det modsatte).
    Slottet er privat område, men ved siden af porten er der indrettet en butik, der dels sælger vinene, dels sælger, hvad man med et moderne ord kalder merchandising – bøger om den danske kongefamilie, Prins Henriks bøger samt diverse unødvendighedsartikler.
    Vi købte en flaske af den vin, Cuvée du Mariage, som Prins Henriks bror fremstillede specielt til det nylige bryllup. Den kostede 12 euro og var en meget dejlig rødvin med bløde tanniner, fyldig frugt og krydderi – brombær og chokolade – og en pikant sødme. Men der var mærkværdigvis ikke anført årgang på etiketten, fy, skamme!
    Foruden den almindelige Cahors-vin laver Prinsen en luksus-vin, Gobelin, samt en hvidvin, La Cigaralle. Eftersom appellationen Cahors kun omfatter rødvine, er La Cigaralle en Vin de Pays du Lot.
(Fortsættes i næste uge)
..................
    Mere om vinkøleren
    I sidste uge skrev vi om vinkøleren Vin Chilla og spurgte, om den mon findes på det danske marked. Vi var ærligt talt faldet for den, og den har da også været omtalt i et af hovedstadsbladene for et års tid siden.
    En af vore læsere, John Larsen, skriver, at han har forsøgt at importere den fra Paramountzone i London, men operationen kiksede, og spørgsmålet er også, om han skal være ked af det. Elsebeth Lohfert fra Vinbladet skriver nemlig til os:
    I 2002 forsøgte en dansker at lancere Vin Chilla i Danmark, blandt andet med annoncer i Vinbladet - som han aldrig betalte. Vi har et apparat stående, og det er faktisk ganske ubrugeligt.
    Så vi må nok fortsat bruge det gode, gamle køleskab.
................
Tre importører med topvine
I sidste weekend afholdt Vinrosen, D.W.C. Vin og Johs. M. Klein en fælles smagning i København, hvor 28 vinhuse var repræsenteret med mere en 100 vine. Vor udsendte medarbejder, Claus Skov Christensen, melder, at der var tale om absolutte topvine.
* Vinrosen præsenterede noget af det bedste Bourgogne, jeg længe har smagt, siger Claus, virkelig delikate vine.
* D.W.C Vin havde valgt vinhuse fra Mosel, Rheingau, Nahe og Pfalz, hvor Weingut Fritz Haag havde medbragt søde gudedråber fra Mosel, ligesom Weingut Selbach-Oster i Mosel skænkede virkelig gode sager.
* Johs. M. Klein præsenterede vinene Château La Fleur Petrus og Château La Grave i Pomerol. Rigtig flotte vine med smag/duft af muldjord og alt det gode. Plus Château Pichon-Longueville 1999 og 2000, der smagte, som rigtig vin skal smage. Fra Domaine Weinbach i Alsace var der Grand Cru-vine af så høj kvalitet, at jeg måtte smage på dem alle sammen – himmerigsmundfulde!
Château Suduiraut 1997 fra Sauternes gav den gode afslutning inden portvinen, hvor der var lejlighed til at smage Vintageport 1999 Nacional fra Quinta do Noval, en af verdens mest eksklusive og sjældne portvine, hvoraf der kun er produceret 3000 flasker.
En gennemgang af alle smagte vine ligger i pdf-format på www.dwc.dk.
............
    ---
    Den danske vinbranche
    * H.J. Hansen har pr. 1. juni ansat Frans Fossing som salgsdirektør med ansvar for Sjælland. Han kommer fra en stilling som indkøbschef for Magasins vinafdelinger.
    * H.J. Hansen har ansat Peter Lund Kjeldsen til at varetage salget i Horeca-sektoren i København og Nordsjælland. Han er udlært på Bregnerød Kro, er sommelier og har siden 1997 arbejdet for Østjysk Vinforsyning som konsulent for Sjælland.
    * The Wine Company har flyttet sit showroom og lager til nye og større lokaler på adressen Jyllingevej 66-68 i Vanløse.
    * Jysk Vin har fået forhandlingen af vinene fra Chakana Estate i Argentina samt fra følgende franske producenter: Domaine La Colliere i Rasteau, Domaine des Anges i Côtes du Ventoux og Domaine Bachelet-Ramonet i Chassagne-Montrachet.
    ---
................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
....................
Vinbranchens blå bog
................
.
.
    Svend Stysiek (f. 1945) har som handelsuddannet arbejdet inden for flere forskellige brancher, men midt i firserne blev det én gang for alle vinbranchen, der løb af med sejren.
    Først prøvede han kræfter med vinafdelingen i et supermarked. Dernæst havde han et længerevarende ophold på Domaine Cauvard i Beaune i Frankrig, hvor han lærte alt om vinproduktion. Og så i 1991 slog han sig ned som selvstændig vinhandler i Ringsted med firmaet Vin-Stysiek.
    Stort set alt, hvad der sælges i forretningen, importeres direkte fra små europæiske vinhuse i Italien, Spanien, Frankrig, Tyskland og Portugal. Og Vin-Stysiek kan byde på sin egen store vinklub, hvor indehaveren selv står i spidsen for de mange vinsmagninger.
    Svend Stysiek har gennem flere år undervist på aftenskole samt været en kendt stemme som studievært i en udsendelse om mad og vin på Ringsted lokalradio. Derudover er han medarrangør af den årlige Ringsted Vinfestival på det lokale Scandic-hotel. Og så er der alle vin-grupperejserne, som han arrangerer sammen med hustruen Hanne.
    Svend Stysieks arbejde er også hans hobby, så der er ikke rigtigt noget, der hedder fyraften. Ferierne går til diverse vindistrikter på jagt efter nye vine. Han elsker at lave mad, og opskrifterne bliver gerne videregivet i vinklubbens medlemsblad.
    Adresse: Vin-Stysiek, Tinggade 1, 4100 Ringsted, tlf.: 57 61 28 83 og 61557982 e-mail: vin-stysiek@vin-stysiek.dk, www.vin-stysiek.dk.
......
...
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.........
Skal vine med skruelåg ligge ned?
Det er jo en gammel regel, at vine, der skal opbevares i et stykke tid, skal ligge ned. Men, spørger Birgit Pedersen, er dette egentlig nødvendigt, hvis vinene har skruelåg.
Nej, det er ikke nødvendigt. Vinene kan udmærket stå op, også når det gælder gemmevine, som opbevares igennem flere år.
Skruelåget slutter helt tæt, og som tidligere nævnt har gemmevine ikke brug for at optage ilt igennem proppen – hvad man ellers hidtil har troet.

Hvor meget sælger supermarkederne?
Og endnu et spørgsmål i denne uge: Vi er et par gange blevet spurgt, hvor stor en del af vinsalget, der ligger i supermarkederne. Det er svært at sige, men vi har en lille statistik, der er nogle år gammel, og som – med alle mulige forbehold – siger følgende:
79% af salget ligger hos supermarkederne,
10% hos Horeca (hotel-restaurant-kantiner),
7% hos special-vinhandelen og
4% hos kiosker, tankstationer etc.
I special-vinhandelen er medtaget kæder som Skjold Burne, Vignobles, Vinstokken og Holte Vinlager.
Men – holder denne statistik stadig? Er der nogen, som har et bedre slag på tasken?
.........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
.............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i,
    hvad der sker i vinens verden.
    Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
..........................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 27 vine. Heraf var der 19 som fik mere end to stjerner, og 12 fik fem stjerner. Én vin var propsyg.
........................
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
................
Hvidvine


l'Estrello, Blanc, Côtes de Provence, Frankrig 2003
90 kr. og 80 kr. ved 12 flasker, Kældervin
En overordentlig venlig og indtagende hvidvin med en fin duft og en smag med blid frugt og en let fedme. Glimrende til skaldyr og fisk – og alt godt fra Middelhavet.


Réserve della Contessa, Manincor, Pinot Bianco / Chardonnay, Terlaner Alto Adige, Italien 2003
79 kr., Fionia Vinimport
Flot hvidvin med en ren og frisk frugtsmag. Glimrende både alene og til lette retter med fisk, charcuteri osv.


Carmen, Gewürztraminer, Valle de Curicó, Chile 2004
59,50 kr., Vinens Verden
En hvidvin helt i overensstemmelse med druen – krydret, frisk, blomsteragtig … men også med en lille kant af alkohol (14%).


Argento, Pinot Grigio, Mendoza, Argentina 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
God hverdags-hvidvin med frisk frugt, en let fedme og tilpas syre. Prisen er meget rimelig.




Rødvine


Domaine la Croix Belle, Les Calades, Vin de Pays des Côtes de Thongue, Frankrig 2002
79 kr., 73 kr. ved 6 flasker og 67 kr. ved 12 flasker, Vedbæk Vine
Denne rødvin smager virkelig godt. Der er en dejlig fyldig frugt, krydderi og tilpas syre i den.


Barocco, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2003
39 kr., Stokholm Vinimport
Flot og dejlig rødvin, meget harmonisk, meget indtagende. Alle vil kunne lide den. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Viñardul, Tempranillo, Gran Reserva, Vinos de Madrid, Spanien 1997
88 kr., Fionia Vinimport
Meget lækker og moden rødvin, der kan minde lidt om en klassisk rioja – med bløde tanniner og rosinagtige toner i frugten. Den har holdt sig godt i de snart otte år.


Campo Marin, Selección, Cariñena, Spanien 2003
59 kr., 3 flasker for 99 kr., Glud Vin
Let, saftig og imødekommende rødvin, der er let at drikke. Til tilbudsprisen, som gav den femte stjerne, er vinen et kup.


Ochoa, Garnacha / Tempranillo, Navarra, Spanien 2003
55 kr., indtil 20. april: 50 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Vellavet og lækker rødvin med en dejlig frugt, der breder sig i munden. Glimrende til mange kødretter.


Marboré, Somontano, Spanien 2001
149 kr., Strandgården
Denne rødvin på Tempranillo, Merlot og Cabernet Sauvignon er en rigtig god vin. Den har en intens og dejlig frugt, en god syre og en lang eftersmag. Kræver en lidt kraftig ret.


Château Morgues du Gres, Terre d’Argence, Costières de Nîmes, Frankrig 2003
89 kr., Bichel Vine
Her kommer jeg! Meget flot rødvin, der fylder hele munden, fløjlsblød, med dejlig frugt, gode tanniner, krydderi … Den har 14,5% alkohol, men de mærkes ikke på grund af den gode frugt. Oksekød, rødvinssauce … bare kom her.


Lazy Lizard, Shiraz, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
45 kr., ViniPortugal
Herlig rødvin, saftig, med bred frugt, peber, syre og sødme. Fin til lidt kraftige middagsretter, grill og oste. Prisen er yderst rimelig.


Vinum Africa, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2003
98 kr., eller 78 kr. ved 12 flasker, Vinens Verden
Flot, tilpas fadlagret rødvin med intens krydret frugt og et rent billede af den gode Cabernet-drue. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet, og lad den ikke være over 15-16 grader. De fem stjerner gælder tilbudsprisen.


Finca Monte Lindo, Malbec / Tempranillo, Mendoza, Argentina 2001
50 kr. ved 6 flasker, Køge Vinhandel
En rigtig dejlig hverdags-rødvin med fin sødme. Den er overordentlig nem at drikke og har en dejlig eftersmag, der breder sig i munden.


Canonico, Negroamaro, Salento IGT, Italien 2002
39,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En meget saftig og dejlig hverdags-rødvin – især god, hvis man går ind for en ret markant sødme.


Los Caminillos, Tempranillo / Garnacha, Vinos de Madrid, Spanien 2003
75 kr., SuperBest og Spar, import: Strandgården
Flot rødvin med intens frugt og mange facetter i smagen. Saftig, glimrende til kraftige kødretter, grill, oste …


Mouton Cadet, Bordeaux, Frankrig 2002
70 kr., V&S Wine
Enkel og pæn rødvin uden det store smagsmæssige vingefang. Nem at drikke. Vinen er i øvrigt en storsællert, der sammen med en hvidvin med samme navn fremstilles i 15 millioner eksemplarer om året.


Rubis, Arbois, Frankrig 2000
99 kr., 84 kr. ved 12 flasker, Vedbæk Vine
En let og modent afrundet rødvin med pæn frugtsmag og sødme. Bør skænkes vel afkølet.




Sød vin


Sourire d’Automne, Domaine Nicolas Maillet, Mâcon Verzé, Frankrig 2001
225 kr. for 50 cl, The Wine Company
Pragtfuld sød hvidvin med toner af abrikos, passionsfrugt, muskat – en helt frugtkurv. Og tilpas syre til at afbalancere sødmen.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Cuvée Philipson, Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig 2000Rødvin69,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
B.T.
Alamos, Pinot Noir, Mendoza, Argentina 2003Rødvin59,95 kr. (v12)Philipson Wine
Bodega del Fin del Mundo, Malbec, Patagonien, Argentina 2003Rødvin49,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Børsen
Quail Ridge, Napa Valley, Californien 2000Rødvin49,75 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Ekstra Bladet
Monte Croce, Valpolicella Classico Superiore, Italien 1997Rødvin100 kr.Holte Vinlager
.
Frederiksborg Amts Avis
Mouton Cadet, Philippe Rothschild, Bordeaux, Frankrig 2002Hvidvin70 kr.Vingaarden
.
Hjemmet
MontGras, Reserva, Cabernet Sauvignon / Cabernet Franc, Colchagua Valley, Chile 2003Rødvin50 kr.Netto
.
Information
Les Vins de Vienne, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin69,75 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.