Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 20, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 20
16. maj - 20. maj 2005
..............................................

VinAvisen uge 17VinAvisen uge 18VinAvisen uge 19
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

...............
Mirakelmiddel mod propsyge
Nu kan håndvaskens forslugne afløb godt vinke farvel til de mange proppede vine. Ifølge flere franske aviser har en biokemiker fra Bourgogne opfundet lidt af et mirakelmiddel, Dream Taste, et ioniseret materiale – en såkaldt copolymer – der formår at fjerne lugten og smagen af propsyge.
Propsmag opstår ved, at korkproppen inficerer vinen med det kemiske stof 2,4,6-trikloroanisol (TCA). Og det er sikkert og vist, at det nye middel effektivt kan bekæmpe stoffet – to fine ønologiske næser, der er trænet til at lugte uendelig små mængder TCA, har nemlig været på arbejde i biokemikerens laboratorium, og de har godkendt Dream Taste efter flere tusinde forsøg.

Det tager to timer at kurere en hørmer
Dream Taste er let at anvende: Den proppede vin skal hældes over i en karaffel, hvorpå midlet sænkes ned i vinen. Derefter skal man så bare vente på, at det trækker TCA-stoffet ud af de ædle dråber.
Men man kan komme til at vente meget, meget længe. En rigtig hørmer af en vin er først drikkelig efter to timer! Det har et forsøg udført af den franske avis Le Figaro vist.

Tjener, den vin er proppet
Vi kan levende forestille os følgende situation på en restaurant:
– Tjener, den vin er proppet.
– Jamen, det er ikke noget problem hr. Det skal Dream Taste nok rette op på. Vil De have en kop kaffe, mens De venter? Det tager lige et par timer, så er vinen klar.
Midlet er altså ikke løsningen på det aktuelle problem med propsyge vine. Men det kan naturligvis redde den dyre flaske, man købte under en rejse for ti år siden, og som viser sig at være dødssyg af propforgiftning.
Dream Taste fremstilles af det franske firma Embag – der for resten sælger mere end 20 millioner korkpropper om året.
Et sæt med en karaffel og to filtre koster 40 euro (300 dkr.), og ekstra filtre koster 5 euro (37,50 dkr.) pr. stk.
Nærmere oplysninger om produktet kan fås på tlf.: 00 33 380 21 28 67 eller e-mail: tasting.international@wanadoo.fr.
...............
En rystende tanke
Tænk, hvis man via Internettet havde bestilt en kasse vin hos en vinbonde i et sydligt EU-land – og det danske toldvæsen så ganske enkelt beslaglagde vinen!
En rystende tanke. Men det er, hvad vort svenske broderfolk må leve med.
Nu har en gruppe privatpersoner dannet foreningen "Grupptalan för Privatimport", og formålet med foreningen er at lægge sag an imod den svenske stat, der stik imod EU-reglerne hindrer det frie varesalg over grænserne.
Ikke alene vil foreningen have staten og toldvæsenet til at følge EU-reglerne, den kræver også, at de mennesker, der har fået vin og spiritus beslaglagt, får udbetalt en erstatning.

Der skydes huller i reglen
Den svenske lovgivning kræver, at man selv skal bære flaskerne over grænsen. Man må ikke overlade det til et firma eller til postvæsenet. Men der er ved at blive skudt huller i denne regel.
I marts afgjorde hovrätten för Skåne och Blekinge, at toldvæsenet skulle aflevere 30 flasker med beslaglagt vin, som en privatperson havde importeret fra Spanien. Dommen kan blive omstødt af Högsta domstolen, men så længe dette ikke er sket, mener svenskerne, at det er frit frem for privatimporten.
Det mener firmaet Cybeerwine også. Det er en svensk nethandel, der holder til på den spanske solkyst og derfor fortrinsvis sælger spansk vin.

Cirka ti aktive eksportfirmaer
Cybeerwine blev grundlagt i 2001 og var i første omgang rettet imod Finland, men fra 2003 også rettet imod Sverige. I dag handler firmaet tillige med kunder i Norge, England og Tyskland. Kun er der problemer med at få flaskerne over det alkoholforskrækkede Sveriges grænser.
For nylig gik Cybeerwine ud med, at kunderne også slipper for alkoholafgifterne. Også dette er kontroversielt. Nogle hævder, at afgifterne skal betales, hvor varerne konsumeres, mens andre mener, at de skal betales, hvor varerne købes – og i Spanien er afgiften på vin lig med nul.
I alt findes der cirka ti firmaer, der sælger vin og spiritus til svenskere via Nettet. Cybeerwine.com er størst på vinsiden, mens Alcoholum.com er størst, når det gælder spiritus.
........
Italienerne gider ikke lege med
Kun syv uger før Vinexpo slår dørene op, har italienerne allerede smækket dem i og meddelt, at de alligevel ikke vil deltage.
Den italienske eksportorganisation ICE (Istituto per il Commercio con l'Estero) mener ikke, at det areal, Italien har fået tildelt, er stort nok. Det er også delt op, så standene ikke ligger i én og samme sal.
Ledelsen bag Vinexpo synes, det er ærgerligt, men mener samtidig, at den har strakt sig langt og endda er kommet italienerne i møde ved at give dem lidt ekstra plads. Og det med opdelingen af arealet gælder også for flere af de andre deltagerlande – blandt andet for Chile og Frankrig.

Pladsen bliver hurtigt fyldt ud
Ifølge Decanter skylder ICE nu Vinexpo 300.000 euro (cirka 2,2 millioner dkr.) for at have trukket sig – et beløb, som det bliver nødvendigt at indkræve ad rettens vej.
Heldigvis lader det ikke til, at de øvrige stande på udstillingen kommer til at råbe til hinanden på grund af for megen plads. Alle de mange italienske vinproducenter og organisationer, der skulle have udstillet på ICE’s fællesstand, står nemlig nu i kø for at leje sig ind på det ledige areal.
...............
Endnu mere Absolut til verden
Det svenske statsejede monopolfirma V&S kan ikke følge med i forsøget på at drukne verden i spiritus. I torsdags indledte koncernen derfor byggeriet af endnu et Absolut-destilleri i Åhus i Sydsverige.
Den nye fabrik, der er budgetteret til 360 millioner skr. (290 mio dkr.), vil have et bebygget areal på 10.000 kvadratmeter og en årlig produktion af cirka 22 millioner liter vodka. Det vil køre parallelt med V&S’ centraldestilleri i Åhus.

Systembolaget vil drikkeriet til livs
I løbet af denne uge vil det svenske Systembolag, der jo også er statsejet, søsætte en storstilet femårig kampagne, som skal få svenskerne til at drikke mindre og derigennem formindske omfanget af alkoholrelaterede sygdomme og ulykker.
IQ-initiativet, som kampagnen er døbt, skal løbende komme med forslag til, hvordan man kan få "et smartere forhold til alkohol", som Systembolaget udtrykker det.
Udgangspunktet for kampagnen, der koster 100 millioner skr. (cirka 80,8 millioner dkr.), bliver en webside, www.iq.se, hvor alle er velkomne til at bidrage med forbilledlige forslag. Når et forslag er godkendt, får det et IQ-nummer og kommer med på websiden.
Vi har en god idé, der bestemt fortjener et IQ-nummer: Hvad hvis den svenske stat begrænsede produktionen af vodka? Den smager jo alligevel ikke af ret meget og har kun til formål at gøre folk berusede. Og at berige den svenske stat.
...........
Svært at sælge vin på Nettet i USA
Det går glimrende med vinsalget i USA. Hvert år runder det omkring 22 milliarder dollars (cirka 129,6 milliarder dkr.). Men kun en dråbe i dette dollarhav stammer fra Internet-salg.
Årsagen til, at det nærmest er umuligt for Internet-vinhandlerne at sælge vin på landsplan, er staternes vidt forskellige forsendelsesregler. I hele 24 stater er det endda direkte forbudt at modtage vin, der sendes ind over statsgrænsen.

Websider i samarbejde
Et af de Internet-firmaer, der trods alt har haft vind i sejlene, er Wine.com. Firmaet har eksisteret på Nettet siden 1998 og er vokset fra et salg på omkring 2 millioner dollars (cirka 11,8 millioner dkr.) til 32 millioner dollars (cirka 188,5 millioner dkr.).
Og nu vil det måske komme til at gå endnu bedre for Wine.com. Firmaet har netop indgået en aftale med Amazon.com, der sælger alt muligt andet end vin.
Hver gang man i det næste år klikker sig ind på Internet-mastodontens webside, vil man automatisk kunne komme videre til Wine.com.
...............
Nu er det indianernes tur
Den sidste fase i det svenske Systembolags interne udredning af bestikkelserne er nu i gang. Høvdingene har været igennem møllen, og sagerne kommer for retten i juni.
Nu er det indianernes tur, og samtlige ansatte skal igennem et dybdeinterview, hvori de blandt andet skal opgive, om de har personlige venner i leverandør-leddet, og hvad de ellers har af ekstraindtægter – hvad flere af dem har, fordi de ikke er fuldtidsansatte. Selv rengøringspersonalet skal til skriftemål.
Til WOW News siger en af de ansatte, at disse forhør af alle ansatte er et anslag mod den personlige integritet.

Har du lyst til at angive en kollega?
Systembolagets ansatte vil blive forhørt på grundlag af et skema på tre sider med en masse spørgsmål:
Har du været på producentbesøg i udlandet?
Har du været udsat for påvirkning fra leverandører?
Har du kendskab til placering af produkter i butikken, som har givet visse varer en bedre eksponering?
Har du hørt tale om, at en kollega har været udsat for forsøg på bestikkelse? Og hvis ja, hvad førte det så til? Blev leverandøren kontaktet?
Utroligt, at man opfordrer de ansatte til at angive kolleger. Det skal nok føre til et godt arbejdsklima.

Mere end bare nogle flasker
I sidste uge skrev vi om det norske importfirma Ekjord, der har forårsaget en sag om bestikkelse – det er jo så moderne i vore broderlande.
Vi skrev, at firmaet i anledning af julen havde sendt to flasker spiritus og en flaske likør til indkøbere i Vinmonopolet. Det var den forbryderiske handling, som startede sagen. Men sagen er mere alvorlig end som så, skriver en af vore norske læsere, S.L.
Igennem syv år har Ekjord inviteret på middage med overnatning, gennemført fem dages golfture til Skotland med monopolets butikschefer og solgt vin uden om Vinmonopolet – hvilket har medført inddragelse af firmaets importlicens.
I Danmark, hvor vi heldigvis er fri for statsstyrede monopoler, er det helt almindeligt, at man som leverandør plejer sine kunder – sender dem en flaske til jul, inviterer på en hyggelig middag og arrangerer mere eller mindre faglige udflugter. Vi dyrker netværk, ikke gul misundelse og sur forargelse.
Stakkels nordmænd og svenskere – nå, men det går vel over, når de engang får afskaffet deres monopoler ...
...............
Resveratrol hæmmer væksten af kræftceller
Vi har flere gange skrevet om stoffet resveratrol, der blandt andet findes i skindet på blå druer og altså også i rødvin. Forskningen kommer igen og igen med nye resultater, der vidner om stoffets godgørende egenskaber.
Nu har et hold gen-forskere fra Stanford University i Californien udført en række nye forsøg, der ifølge Wine Spectator viser, at resveratrol effektivt hæmmer væksten af prostataceller, der er angrebet af kræft.
Et af forsøgene har vist, at kræftceller, der i 60 timer er blevet udsat for en større dosis resveratrol, udvikler sig hele 86% langsommere end normalt.

Stoffet virker ad flere veje
Via de nye forskningsresultater samt tidligere undersøgelser har man fundet frem til, at resveratrol sandsynligvis bekæmper prostatakræft ad flere veje:
* Stoffet forhindrer kræftcellerne i at blive påvirket af androgenerne – mandlige hormoner, inkl. testosteron, der efter alt at dømme fremmer prostatakræft.
* Kræftcellerne er normalt beskyttet af et protein, der forhindrer en eventuel medicinsk behandling i at virke. Resveratrol sætter simpelt hen dette protein ud af funktion.
* Når resveratrol møder en kræftcelle, forvandler et særligt enzym resveratrolet til et andet stof, der virker som den rene gift over for kræftceller.

Rødvin halverer risikoen for prostatakræft
Det at drikke rødvin kan nok ikke direkte hæmme kræftceller i at vokse. Men et par glas om dagen vil højst sandsynlig halvere risikoen for at få prostatakræft i forhold til folk, der drikker øl eller spiritus – eller slet ikke drikker.
Det viser en undersøgelse, udført af forskere fra Fred Hutchinson Cancer Research Center i Seattle.
.........
Mange sjatter små
Verdens største vinflaske ser snart dagens lys. Den kommer til at veje 80 kilo – uden vin. Men vin skal der i, og det kommer der i form af hele 2000 liter rødvin fra det spanske vindistrikt Ribera del Duero.
Samtlige distriktets mange vinproducenter hælder deres bidrag i flasken, så den kan blive fyldt op, før den i juni skal udstilles på den første internationale Duero-Douro vinfestival......
...............
    Mere om de blå vinflasker
    Laura West har sendt os et supplement til vores historie i sidste uge om de blå vinflasker.
    I gamle dage kom man vin fra områderne omkring Rhinen i brune flasker, mens vinen fra Mosel kom i grønne flasker. Men man havde også blå flasker, og de blev brugt til vin fra Nahe.
    Af og til tager Nahe-vinbønderne traditionen op, selv om de blå flasker er lidt dyrere end de brune, som de ellers bruger.
    – Der er dog tale om en anden blå farve en den meget klare koboltblå, I nævner, skriver Laura West. – Den traditionelle mørkeblå flaske er meget mørk, men efter min bedste overbevisning effektiv til at holde det ultraviolette lys ude med, hvilket jo er så vigtigt for især hvidvine.

    < En blå flaske med Nahe-vinen Edelschliff fra Weingut Schauß & Sohn.
...............
Nu overtages Southcorp af Foster’s
Australiens største vinfirma, Southcorp – det økonomisk trængte firma med kendte vinmærker som Penfolds, Rosemount, Lindemans, Wynns Coonawarra Estate og Devil's Lair – har længe været belejret af bryggerikoncernen Foster’s.
Formanden og næstformanden for Southcorp’s bestyrelse har modstået alle tilnærmelser, men flere og flere aktionærer har set skriften på væggen og har solgt deres aktier – til Foster’s.
I onsdags kunne Foster’s meddele, at ... Så, nu har vi altså 50,9% af aktierne!
Foster’s overtagelse af Southcorp vil gøre koncernen til verdens næststørste vinfirma i solgt mængde næst efter amerikanske Constellation.
Ud over bryggerierne og nogle spiritusmærker ejer Foster’s allerede vingårdene Beringer og Stags’ Leap i Californien, Wolf Blass i Australien og Matua Wines i New Zealand.
...............
15% anden vin i flasken
Hvis der på en etiket står et druenavn og et årstal, kan man så være sikker på, at al vinen i flasken er lavet på den nævnte drue og i det nævnte år?
Nej, det kan man ikke. I mange lande og vindistrikter har man den lovregel, at op til 15% af vinen i flasken kan stamme fra en anden druesort og en anden årgang, og nogle steder tillader man også, at op til 15% af vinen kommer fra et helt andet sted.
I Chile og Sydafrika er vinlovene mere tolerante. Her ligger grænsen ved 25%, mens den i Californien ligger ved 5%, og dette har naturligvis fået mange californiske producenter op af stolen.

De vil have ændret grænsen
De californiske producenter mener, at den stramme regel hindrer dem i konkurrencen både på hjemmemarkedet og på eksportmarkederne, og de ønsker vinloven lavet om.
De har indgivet et forslag til det amerikanske "Alcohol and Tobacco Tax and Trade Bureau" om, at grænsen hæves til 15% for vin med angivelse af statens, amtets eller flere amters navn på etiketten – altså fx California, Napa County eller Central Coast – mens man beholder grænsen på 5% for vine fra begrænsede appellationer som Napa Valley eller Russian River.
Tanken om at indføre et forbud mod import af vine med mere tolerante grænser har man forlængst opgivet.
Billige bordvine har som regel hverken druenavn eller årgang på etiketten, og de kan da også være blandet af flere druer og årgange for at holde en ensartet stil fra år til år.
...............

....
Under smagningen spurgte vi Paolo De Marchi, om han tænkte på at gå over til skruelåg. – Gerne den dag i morgen, svarede han. – Men det kommer, og jeg er sikker på, at det kommer som et jordskred, hvor alle pludselig vil sætte skuelåg på deres flasker. Bare vent og se!
    Italiensk top-vinmager på besøg
    Isole e Olena – det lyder som et eller andet berømt kærestepar. Som Tristan og Isolde, Bonnie og Clyde. Men det er to landsbyer i Toscana samt navnet på en af Chiantis bedste vinproducenter, der igennem årene har samlet så mange Gambero Rosso-glas, at der er nok til et større selskab. (Gambero Rosso er en italiensk vinguide, der ikke giver stjerner men ét, to eller tre glas til fremragende vine).
    Forleden var ejeren af Isole e Olena, Paolo De Marchi, på besøg hos Philipson Wine for at præsentere en række af sine vine, og det var en spændende smagning med mange højdepunkter – som det fremgår af vore smagekommentarer og stjerner længere nede.

    Generation efter generation
    Paolo De Marchi er ikke kun ejer af Isole e Olena. Han er også vinmageren bag vinene og en god ambassadør for Toscana.
    – Jeg føler ikke, at jeg er en del af en større fødevareindustri, siger han. Jeg er interesseret i vin som et udtryk for, hvor jeg kommer fra, og i den forbindelse er det vigtigt, at min vingård er et familieforetagende. Kun når den samme familie, generation efter generation, har samlet erfaringer, kan man lave det optimale. Det kan de store vin-konglomerater ikke. Vi skal naturligvis følge med tiden, men vi skal også bevare, hvad vi har.
    Helt har Paolo De Marchi dog ikke holdt sig til Toscanas traditionelle Chianti-druer som Sangiovese og Canaiolo. Han har også lavet tre vine på hver sin internationale drue, Chardonnay, Syrah og Cabernet Sauvignon.
    På Isole e Olena tapper Paolo De Marchi cirka 200.000 flasker vin om året, og 80% af dem går til eksport til 40 forskellige lande. – Man kan ikke bare bestille, hvad man vil have, siger han, – man får en tildeling. Der skal være til alle.
    Heldigvis var der også nogle gode flasker, som vi kunne få lov til at smage.
...............
    Vinbokse i tabloid-format
    Sådan kan man også pakke boksvine – så de kommer til at se ud som aviser i tabloid-format.
    Det er Bordeaux-négocianten Dulong, der han lanceret disse bokse, der er et forsøg på at tiltrække yngre vindrikkere, først og fremmest i USA.
    Boksene koster 40 dollars i USA og 30 euro i duty-free butikkerne i de franske lufthavne.
...............
Papvin med egen sølvrollator
Det er utroligt, hvad designerne kaster sig over. På en udstilling af moderne sølv i Stockholm kan man se denne lille bordrollator, skabt af sølvsmeden Mats Eskils til en bag-in-box vin – altså en papvin med en lille hane.
Når man så har gæster, kan man lade boksen rulle bordet rundt. Rollatorens platform er placeret tilstrækkeligt højt oppe, så man kan få et glas ind under hanen.
Rollatoren er fremstillet af gedigent sølv, så man må sige, at pappet kommer til ære og værdighed.
...............
    Den røde cykel kører derudad
    I VinAvisen uge 40 sidste år skrev vi om den franske vin ”Red Bicyclette”, som det californiske vinfirma E.&J. Gallo Winery lancerede på det amerikanske marked.
    Vinen havde Gallo fundet hos vinhuset Sieur d’Arques i Languedoc i Frankrig, og formålet har været at få amerikanerne til at interessere sig for fransk vin – noget det har knebet gevaldigt med i de senere år, blandt andet på grund af Frankrigs holdning til Irak-krigen.
    Amerikanerne har dog altid haft en hang til fransk charme, hvilket etiketten skulle appellere til. Og det har den gjort i en sådan grad, at der ifølge nyhedsmagasinet Time er blevet solgt 1,7 millioner flasker, siden vinen kom på markedet.
    Alt tyder faktisk på, at succesen har sat en effektiv stopper for det dalende salg af fransk vin i USA.
    Amerikanerne kan nyde vinen i tre udgaver, nemlig Syrah, Merlot og Chardonnay.
..........
En succes gentages
Vinene fra Rhône-dalen er med god grund populære. Her får man gode vine til en rimelig penge, og netop nu kommer der mange dejlige Rhône-vine fra årgang 2003 og 2004 på markedet – vine, der kan rette op på 2002 årgangens lidt dårlige image.
Derfor er der også god grund til at gentage tidligere års succes med en årlig Rhône-festival i Dansk Vincenter i Hvidovre. I år bliver det lørdag den 17. september.
Steen Rasmussen, der er en af initiativtagerne, melder, at der er stor interesse for udstillingen, og at 29 udstillere allerede har meldt sig under fanerne.
Yderligere oplysninger kan fås hos The Wine Company, tlf.: 38 80 74 72, e-mail: thewinecompany@private.dk.
...............
    Den store vinmesse i Montpellier
    Allerede nu lægges der op til endnu en vinmesse nemlig Vinisud 2006, der finder sted i dagene 20.-22. februar i Montpellier.
    Sidste år var der 1391 udstillere og 27.500 besøgende, heraf 20% udlændinge fra 53 lande.
    Messen er ikke kun fransk. Den inddrager alle Sydeuropas vinlande og landene omkring Middelhavet – Italien, Spanien, Portugal, Grækenland, Kroatien, Bosnien-Herzegovina, Bulgarien, Slovenien, Tunesien, Marokko, Algeriet, Israel, Libanon, Cypern, Malta, Tyrkiet osv. Yderligere oplysninger findes på www.vinisud.com.
    Nu er der jo god tid til februar, men vi sætter alligevel vinmessen i vores Aktivitetskalender, hvor der i disse uger er en masse tilbud om vinsmagninger, wine makers dinners og andre arrangementer.
.

.........
....

...
    .....
    Ugens drue: Gamay
    Bourgognes storhedstid var fra 1000 til 1400-tallet, da hertuger som Philippe den Dristige, Jean den Uforfærdede, Philippe den Gode og Charles den Frygtløse gjorde Bourgogne til et centrum for magt, kunst og kultur. De kaldte sig "herrer over Kristendommens bedste vin", og de gjorde en stor indsats for vindyrkningen. Philippe den Dristige forbød ligefrem brugen af Gamay – denne "infame og illoyale drue". Alle vinstokkene skulle rives op med rode og erstattes af Pinot Noir.
    Åbenbart nåede udrensningen ikke ned til den sydligste ende af Bourgogne – ned til Beaujolais – for her er vi i Gamay-land. Der findes ikke andre blå druer end Gamay.
    Der er forskellige varianter og kloner, men i Beaujolais bruger man Gamay Noir à Jus Blanc – altså den sorte drue med den hvide saft.
    Brugt på den rigtige måde er Gamay ikke så "infam og illoyal" endda. Den giver ret lette, ukomplicerede og lyse vine, saftige og forfriskende – her-og-nu-vine med et højt indhold af syre og et lavt indhold af tanniner. Tænk bare på Beaujolais Nouveau.
    Men i Beaujolais’ ti grand cru-appellationer kan Gamay give store og flotte vine, der kan gemmes i endog ret mange år.
    Gamay dyrkes også mange steder omkring Loire-floden, især vest for Touraine, mens den næsten ikke bruges uden for Frankrig.
    .....
.........
Endnu en uartig historie
I forrige nummer af VinAvisen bragte vi efter svære moralske anfægtelser en let uartig vinøs historie.
Nu har vi fået endnu en historie, som John Jalsbo i Kalundborg har sendt os. Han fandt den for 35 år siden og har selv digtet lidt videre på den. Den citerer navnene på en lang række whiskymærker.
Til højre bringer vi historien – under protest, med let skamrødmen og under højlydt fnisen. I næste uge kommer der endnu en historie ... At vi ikke skammer os!
.....
The Whisky Story
PAUL JONES and an
OLD SMUGGLER named
BALLANTINE told
SIR WILLIAM that they saw
KING GEORGE take
LORD CALVERT’S daughter
QUEEN ANNE out riding on his
WHITE HORSE down to the
ROYAL CASTLE near
HOUSE OF LORD’S and in spite of the
IRISH MIST he for a
SILVER DOLLAR and with the help of his friend
JACK DANIELS took of her
CUTTY SARK which was made of
BLACK VELVET and laid her on the
GREEN CARPET with her
BUTTOM UP and tickled her
OLD DRUM with
THREE FEATHERS and then took out his
JOHNNIE WALKER which was hard as a
CANADIAN CLUB and put it in her
RED HACKLE and with a
ROYAL SALUTE gave her a shot of
CREAM OF KENTUCKY which started
WILKIN’s FAMILY.
.....
..........
    ---
    Den danske vinbranche
    * Laudrup Vin & Gastronomi har overtaget alle A.D. Selection Vinimports aktiviteter, idet dette firmas tidligere ejer, Antonio Doni, fortsætter sit arbejde som hidtil, nu i Laudrup Vin og som Laudrups specialist i italienske vine.
    * The Wine Company har optaget importen af vine fra Domaine de Marcoux i Châteauneuf du Pape.
    * Chris-Wine Sweden er det nye navn på Edström Chris Wine. Navnet er indført for at vise samhørigheden med de øvrige firmaer i Norden: Chris Wine Denmark, Chris Wine Norway og Chris Finland. Det svenske firma blev grundlagt i 1943 af Simon Edström og solgt til danske Chris Wine i 1998.
    * Skjold Burne, Danmarks ældste og største kæde af vinhandlere, har optaget Vinkælderen i Adelgade 74 i Skanderborg i kæden. Søren Lykke bliver i forretningen og har fortsat e-mail adressen lykke-pedersen@privat.tele.dk. Skjold Burne-kæden består i dag af mere end 80 butikker fordelt over hele landet.
    --.....-
................
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
.
    Lars Bjørn (f. 1952) stod allerede som femten-årig med næsen trykket flad mod vinforretningernes vinduer. Han syntes, at historierne bag vinene var spændende, og fik da også mulighed for at smage på de ædle dråber i ny og næ.
    Vinens verden fortsatte med at fascinere ham. Han kom i købmandslære, og som udlært fik han hurtigt et job som vindisponent og senere vin- og spiritusindkøber hos supermarkedskæden Iso.
    Han var glad for jobbet, men de vinøse ideer hobede sig op – ideer, som han kun ville kunne føre ud i livet som selvstændig. Så i 1979, tilskyndet af familie og venner, tog han springet og åbnede Lars Bjørn Vinimport i et lille beskedent lokale i Ordrup. Han fik en flyvende start, og allerede året efter kunne han inddrage naboforretningens lokaler til sin vin.
    I 1991 flyttede Lars Bjørn Vinimport til sin nuværende adresse i Charlottenlund. Og nu er det kunderne, der står med fladtrykte næser. For inde bag facaden findes der masser af dejlige og spændende vine med hovedvægten på Frankrig, og ikke mindst på Rhône og Languedoc.
    Lars Bjørn Vinimport har i dag fem ansatte, og ejeren selv arbejder også nærmest i døgndrift – kun om søndagen holder han fri for at være sammen med hustruen Helle og deres to døtre, spille fodbold og gå i teatret.
    Om vinteren tager familien på skiferie, og så skal der jo også være tid til at rejse til diverse vinøse destinationer.
    Adresse: Lars Bjørn Vinimport ApS, Jægersborg Allé 19, 2920 Charlottenlund, tlf.: 39 64 30 00, fax.: 39 64 00 30, e-mail: lb@lbvin.dk, www.lbvin.dk.
..........
..
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.

Hvad er andenvine?
Claus M. Nielsen har hørt tale om andenvine og har en fornemmelse af, hvad det er. Men hvad er baggrunden for disse vine? spørger han.
Allerede i 1700-tallet fandt de store Bordeaux-slotte på at lave en andenvin af druer, som de ikke fandt gode nok til den vin, der skulle bære slottets navn som oftest fordi druerne kom fra unge vinstokke.
For lidt over 100 år siden genoptog man ideen, men først i 1980'erne blev den virkelig udbredt, og i dag har næsten alle grand cru-slottene en andenvin, der ofte sælges til under halv pris. Det gælder både slottene i Médoc og dem i Saint-Émilion, Pomerol, Graves og Sauternes.
Der findes ikke nogen lovbestemmelser for forholdet mellem første- og andenvinen eller andenvinens kvalitet. Det er helt op til slotsejeren.
Jo bedre årgang, desto mindre andenvin laves der druerne går til førstevinen. I mindre gode år produceres der mere andenvin, men da alle de bedste druer er gået til førstevinen for dog at redde den kan andenvinen meget vel være blevet tynd og ude af balance.
Som en generel regel kan man sige, at andenvine fortrinsvis bør købes i de gode årgange.

På en særlig side har vi lavet en liste over en række andenvine fra grand cru-slottene i Médoc
........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
..........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
........
    Ugens vinøse billede
    Johnny Bastian har før sendt os billeder fra sin vingård på Falster. Med dette fine billede fejrer han, at foråret rigtigt er kommet i gang, og at hans vinstokke villigt er sprunget ud, klar til at suge kraft fra Solen – og til at gå i gang med at lave en god dansk vin årgang 2005.
    Vinen laver Johnny Bastian på sine to år gamle vinstokke af druesorterne Rondo og Zarlas Perle.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

...............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 38 vine. Heraf var der nedenstående 26, som fik mere end to stjerner, og 19 fik fem stjerner. En meget fornem høst! Tre flasker havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
......
Smagningen af vine fra Isole e Olena


Isole e Olena, Chianti Classico, Italien 2000
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin med en liflig duft af modne blå druer. Smagen er frisk med god syre og toner af blomme og mint. Vi smagte også 2002-årgangen til 99,95 og 2001 til 129,95 kr., men faldt mest for 2000.


Cepparello, Isole e Olena, Toscana IGT, Italien 1999
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Isole e Olenas Reserva hedder Cepparello. Det er en koncentreret og krydret supertoskaner med toner af sveskeblomme og brun farin og med en lang flot eftersmag, der munder ud i et strejf af sort peber. Vinen vil egne sig glimrende til tørre italienske oste. Vi smagte også 2002-årgangen til 249,95 kr. og 2000 til 299,95 kr., men foretrak 1999.


Collezione de Marchi, Syrah, Isole e Olena, Toscana IGT, Italien 2001
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Friske grønne blade er det første, der falder én ind, når man dufter til denne dejlige rødvin. Smagen overrasker med al Syrah-druens kraft og fylde og med en markant, men lækker sødme.


Collezione de Marchi, Cabernet Sauvignon, Isole e Olena, Toscana IGT, Italien 2000
399,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin dufter dejlig friskt af umodne solbær, mens smagen byder på solmodne bær og en lang blød eftersmag. En meget elegant vin, der vil stå godt til lyse kødretter.




Mousserende vine


Duc de Foix, Brut, Cava, Spanien
49,95 kr., Amka
En rigtig god mousserende hvidvin med fine bobler og god frugt – og til en yderst menneskevenlig pris.


Vigne Rare, Moscato, Piemonte, Italien 2004
59,95 kr., The Wine Company
Elegant Muskat-vin med en lille fin mousse og charmerende sødme. Måske skulle den have haft lidt mere syre …



......
Hvidvine


Château de Lancyre, Grande Cuvée, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
159,50 kr., Lars Bjørn
Fantastisk lækker hvidvin, blød og afrundet, fed, med god frugt, tilpas syre og fine toner af fadlagring. Den fylder godt i munden med sin dejlige smag.


Albente, Beneventano Bianco IGT, Italien 2003
73,50 kr., Cappa Vinimport
En meget interessant og lækker hvidvin med kraftig, parfumeret duft og en herlig smag som af en hel frugtskål.


Hunter’s, Gewurztraminer, Marlborough, New Zealand 2004
119 kr., New World Vine
Fantastisk lækker hvidvin på den aromatiske drue, der ellers mest gør sig i Alsace. Her i en fed, frisk og frugtagtig udgave. Den har 14% alkohol, men er ikke spor sprittet. Og så har den skruelåg.


Il Vermentino, Erik Banti, Toscana IGT, Italien 2004
68 kr., Carlo Merolli
Vellavet hvidvin, lidt til den tørre side og derfor fin til lette frokostretter, fisk og skaldyr. Vermentino er en hvidvins-drue, der især har sine stjernestunder på Korsika – så den møder vi under VinAvisens vinrejse til efteråret.


La Natura, Inzolia, Sicilien IGT, Italien 2003
49,95 kr., Vintappergaarden
Hvidvin på økologisk dyrkede druer – saftig, let krydret, fin til mad.


Bruno Sorg, Muscat d’Alsace, Frankrig 2003
94 kr., Rungsted Vinhandel
Der driver høduft med krydret vind, står der i Johs. V. Jensens ”Hvor smiler fager den danske kyst”. Og det gør der faktisk i denne udmærkede hvidvin. Muskat-druen giver vinen en særlig smag, som man skal kunne lide, men kan man det, er vinen velegnet til mad. Billig er den dog ikke …




Rødvine


Château les Ollieux, Corbières, Frankrig 2000
59,50 kr., La Maison Sevino
Kronhjorten på etiketten fortæller, at dette er en jagtvin, og det kan vi godt forestille os. Det er en frugtagtig rødvin, hvis kvalitet er i god overesstemmelse med prisen. Den er fem år gammel og pænt afrundet.


Cave Spring, Cabernet Sauvignon / Merlot, Niagara Peninsula, Canada 2002
90 kr., 87,50 kr. ved 12 flasker, Hoffmeyer-Lippert Wine
En meget dejlig rødvin med fin duft af Cabernet og en harmonisk smag med afrundet frugt, en rank syre og bløde tanniner. God lang eftersmag.


Villa Pillo, Syrah, Toscana IGT, Italien 2003
139,50 kr., 129 kr. ved 12 flasker, Norton Vinimport
Den er lækker, denne rødvin. Den er blød, i fin harmoni, med dejlig frugt og sødme.


Rancho Zabaco, Zinfandel, Sonoma County, Californien 2002
129 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Sol og varme, bred frugt, sødme – en rødvin i Cinemascope. Fortræffelig til grillmad og en stor bøf.


Lammershoek, Roulette, Swartland, Sydafrika 2003
115 kr., Vinkrogen
Læder og tobak, blød frugt og sødme – sådan er denne interessante rødvin. Den er virkelig lækker. Ergo bibamus vinum, står der på etiketten – Ergo lad os drikke vin. Ja!


Conde Valdemar, Reserva, Rioja, Spanien 1999
114,75 kr., i juni 100 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Klassisk og elegant Rioja-rødvin, lækker, med afrundet frugt, bløde tanniner og sødme. Den kan drikkes både alene og til mad. En nydelse.


Kanu Red, Stellenbosch, Sydafrika 2002
75,75 kr., Erik Sørensen GrandVin
Blød og meget fyldig bamse-rødvin med intens, blød frugt, der fint maskerer de 14% alkohol. Fin til grillmad, store bøffer med krydret tilbehør og gode oste.


Taurasi dei Feudi di San Gregorio, Taurasi, Italien 2000
237 kr., Cappa Vinimport
Perfekt og meget spændende rødvin, i fin balance med fyldig frugt og bløde tanniner. Der er toner af krydderier, kanel, chokolade …Dyr, naturligvis, men man bliver ikke snydt.


Domaine la Collière, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
79,50 kr., på tilbud: 69 kr., Jysk Vin
14,7% alkohol, men denne flotte rødvin er ikke spor sprittet. Den har fyldig frugt, saft, saft, saft, krydderi, sødme … lækker. Oplagt til sommerens grillmad – eller hvad med en lammesteg?


Bodega del Fin del Mundo, Special Blend, Reserva, Patagonia, Argentina 2003
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Hold da op – en god rødvin. Med intens og blød frugt – blåbær, solbær – og en charmerende sødme. En stor nydelse, men også en vin, der skal ledsage mad.


Château Beauregard Ducasse, Graves, Frankrig 2000
85 kr., Nakskov Vinimport
Glimrende Bordeaux-vin, blød, saftig, meget vellavet – den vokser i munden med sin lækre smag. Dejligt at få så god en Bordeaux-vin – og en vin, der holder sig nede på 12½% alkohol.


Fort Simon, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 2000
99 kr., 89 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
En rigtig god rødvin med blød og fyldig frugt og toner af tobak, læder … Opfattelsen af denne vin delte smagspanelet – måske er den lidt speciel, men det er dejligt med så god en Pinotage.


Montaperto, Carpineta Fontalpino, Toscana IGT, Italien 2003
129 kr., Fionia Vinimport
En virkelig god mad-rødvin med afrundet frugt, toner af chokolade, tilpas syre og garvesyre. God eftersmag. Billig er den ikke.


Bosco Donne, Gianni Doglia, Barbera d’Asti, Italien 2003
65 kr., Korsholm Vin
Meget kraftig og meget saftig rødvin, der er velegnet til sommerens grillparties og i det hele taget til kraftige kødretter og oste. Den skal ubetinget have mad til. Alene virker den lidt aggressiv.

Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidende
Pazo Señorans, Seleccion de Anada, Rias-Baixas, Spanien 2001Hvidvin249 kr.Dan Wine Import
.
B.T.
Château Laville Bertrou, Minervois-La Livinière, Frankrig 2002 (pris ved 12 flasker)Rødvin69,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Børsen
Viña Tarapaca, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2003 (pris ved 3 flasker: 50 kr.)Rødvin59,75 kr.Skjold Burne
Domaine des Anges, Côtes du Ventoux, Frankrig 2002Rødvin68,50 kr.Jysk Vin
.
Ekstra Bladet
Adam, Riesling Letzenberg, Alsace, Frankrig 2001Hvidvin120 kr.SuperBest
.
Hjemmet
Muscat de St.Jean-de-Minervois, FrankrigSød hvidvin39 kr. (50 cl)Netto
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.