Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 26, 2005


......................
Vin-aktuelt i uge 26
27. juni - 3. juli 2005
..............................................

VinAvisen uge 20VinAvisen uge 21VinAvisen uge 25
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

................
RAPPORT FRA
VINEXPO

Fra søndag til torsdag i ugen, der gik, var der Vinexpo i Bordeaux. Det har der været hvert andet år siden 1981. I år var det 13. gang. Vi bringer en rapport over forløbet.
    Lidt færre besøgende
    Vinexpo i Bordeaux åbnede officielt om mandagen, og æresgæster var den spanske kronprins Felipe og prinsesse Letizia.
    Der var ikke helt så mange besøgende som i 2003 – mellem 40.000 og 45.000 mod 47.000 sidste gang - det endelige besøgstal får vi senere.
    Ifølge Vinexpos formand, Jean-Marie Chadronnier, kan det lidt ringere besøg til en vis grad forklares med den øgede koncentration i vinsektoren. Fx er USA i dag domineret af to store grupper, mens der var femten-tyve grupper for tyve år siden.
    På de 41.000 kvadratmeter udstillingsareal var der over 2400 udstillere fra 43 vinproducerende nationer, og indkøberne kom fra 140 lande. Kun professionelle blev lukket ind, dvs. indkøbere og presse.

    Frankrig stod for 62%
    Vinexpo er som sagt en international vinmesse, men som i de tidligere år var den domineret af Frankrig, der dækkede 62% af arealet, fulgt af Italien, Spanien og Chile. Producenterne af spiritus stod for 12% af arealet.
    Der var naturligvis en masse udstillere fra den nye verden – Chile, Argentina, Sydafrika og USA – mens newzealænderne holdt sig væk.
................
RAPPORT FRA
VINEXPO
...
    To opfattelser af vin
    Messen har været præget af de to opfattelser af vin:
    Enten som et mere eller mindre standardiseret produkt, der kan komme hvor som helst fra ...
    Eller som et udtryk for århundreders arbejde med en bestemt jord og bestemte druer.
    Forkæmperne for den sidste opfattelse talte ivrigt for tradition og terroir.

    Et slag for terroir
    På Vinexpo sagde formanden for Institut du Goût, Jacques Puisais, til avisen l'Humanité: Det kræver tre eller fire århundreder at mestre en appellation, og i Frankrig er de bedste terroirs i de smukkeste appellationer blevet udstukket af middelalderens munke i et formidabelt empirisk arbejde
    I dagens leje, hvor de oversøiske druenavne-vine hersker, kan den aktuelle debat om AOC som en garanti for kvalitet eller som en forældet institution kun blive skæv.
    Når vine bygger på AOC-reglerne, er de kunst og bærere af kultur og savoir-vivre. Druenavn-vinene er ofte nemme at drikke, men de er uden overraskelser og uden finesse.

    Måske har vi sovet ...
    Men alle disse franske appellationer, regioner og terroirs forvirrer forbrugerne, og yderligere varierer kvalitet og pris i meget høj grad. Hvorimod producenterne i den nye verden har satset på druenavne og har haft succes med mærkevare-vine, som holder en ensartet kvalitet fra år til år og har navne, som forbrugerne kan genkende og huske.
    I sin tale ved åbningen af udstillingen sagde den franske landbrugsminister Dominique Bussereau: – Måske har vi sovet på vore laurbær som verdensledere. Vi har både brug for terroir-vin og vin, som kan markedsføres internationalt.
.............
RAPPORT FRA
VINEXPO
    Ny vinkategori på vej
    Franske vinsælgere og andre branchefolk får nu gennemtrumfet en gammel drøm: En ny vinkategori, der skal forenkle markedsføringen af fransk vin i udlandet.
    Det fremgik af en tale, som direktøren for Grands Chais de France (GCF), Bruno Kessler, holdt på Vinexpo.
    Nøjagtigt, hvad kategorien kommer til at hedde, vil blive offentliggjort om nogle få uger.
    "Cepage de France" eller "Vin de Pays de France" er bud, der tidligere har været oppe og vende.

    Slut med floromvundne etiketter
    Under den nye enkle kategori vil det blandt andet blive muligt at fremstille vine på tværs af Frankrigs regionale grænser, således at en flaske vin simpelt hen vil kunne markedsføres som fx fransk Cabernet Sauvignon. Og så skal der stort set ikke stå mere på den etiket.
    Bruno Kessler er overbevist om, at hvis fransk vin ikke skal miste terræn, så skal der vindes markedsandele, når det gælder de store udenlandske supermarkedskæder. Og her nytter det ikke noget med floromvundne etiketter.
    Forslaget er tidligere faldet til jorden på grund af modstand fra de franske vinproducenter, der værner om deres regionalitet. Men ifølge Kessler er det op til vinhandlerne (altså supermarkederne) at bestemme, hvordan en vin skal markedsføres – det skal alle mulige små vinproducenter slet ikke blande sig i, mente han.
................
RAPPORT FRA
VINEXPO
...
    Mere vin, mindre forbrug
    Overproduktionen af vin i Frankrig, Australien og USA prægede naturligvis også stemningen på Vinexpo og var emne for flere diskussioner i de afholdte konferencer og seminarer.
    Ikke siden 1992 har verden produceret så meget vin som i 2004. 287 millioner hektoliter blev det til – næsten 10% mere end i 2003 og tæt ved den absolutte rekord på 296 hl i 1992.
    Samtidig er verdens forbrug stort set stagnerende. Siden 1996 er det kun steget 2% fra 227 til 230 millioner hl. Der er altså en overproduktion på mere end 50 millioner hl (over 6,5 milliarder flasker).

    Franskmændene dropper vinen
    Stadig flere franskmænd holder op med at drikke vin. Alene i 2004 steg skaren af ikke-vindrikkende franske forbrugere med 9%, så tallet i dag er helt oppe på 38%.
    Cirka 40% af forbrugerne drikker fortsat vin, men kun en enkelt gang om ugen, mens folk, der jævnligt drikker vin, er helt nede på foruroligende 20%.
    Årsagen tilskrives blandt andet, at det ikke trods talrige forsøg er lykkedes at få unge mennesker til at interessere sig for vin.
    Hovedskurken er dog den franske regering, der med sine mange barske anti-alkohol kampagner skræmmer forbrugerne og derved underminerer landets vinbranche.

    Franske vinstokke rives op
    For at komme den franske overproduktion til livs har EU søsat et projekt i samarbejde med vinorganisationen Onivins (Office National Interprofessionnel des Vins), og indtil nu har 2000 hektar vinstokke måttet lade livet.
    Mange vinorganisationer i Frankrig mener dog, at der skal destrueres langt flere vinstokke, hvis det skal hjælpe noget.
    CIVB (Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux) har fx tænkt sig, at der skal rives yderligere 10.000 hektar vinstokke op i regionen i løbet af de næste tre år.
    For at få ført planen ud i livet har CIVB i samarbejde med den franske regering fordoblet det tilskud på 6300 euro (cirka 46.992 dkr.) pr. hektar, som EU giver de vinproducenter, der vælger at reducere antallet af vinstokke. Den ekstra sum skulle gerne virke som en gulerod på producenterne.
    I Languedoc-Roussillon regionen har vinbønderne fået et lignende tilbud, men der er endnu ikke nogen, der har gjort brug af det. Her har producenterne nemlig gennem årerne måttet nedlægge hele 90.000 hektar vinmarker, og det synes de må være nok.
.................
RAPPORT FRA
VINEXPO
...
    USA vigtigt eksportmarked
    På messen lød der også ord om fransk eksport til USA. De kom fra Jean-Noël Bossé, der er direktør hos Sopexa (Société pour la Promotion et l'Expansion des Produits Agroalimentaires Français – altså hvad vi kunne kalde det franske landbrugs afsætningsråd).
    Til den belgiske avis La Libre sagde Bossé: – I en tid, hvor franskmændene fortsætter med at mindske deres vinforbrug, er USA vores hovedmarked med 60 millioner vinforbrugere og et forbrug, der er steget fra 8 til 13 liter pr. indbygger i løbet af de sidste ti år. Men det er vigtigt at arbejde med mærkenavne, også selv om de er engelske.
    På messen blev netop præsenteret sådanne franske vine med navne som "Tres Bandidos", "Fat Bastard", "Wild Pig" og "You". Flere af dem med skruelåg. Det er vine, som alle er solgt med succes, især til unge amerikanere.
    Også Gallo har som tidligere nævnt her i VinAvisen haft succes med sin franske "Red Bicyclette", der i år har fået følgeskab af en "Pont d’Avignon".

    Vinkrig mellem USA og Europa
    Onsdag kom det frem på messen, at der er ved at udbryde en vinkrig mellem USA og Europa. Det skrev Agence France Presse i et telegram.
    I USA bruger man nogle teknikker, der ikke er tilladt i EU. Det gælder blandt andet tilføjelse af vand til vinmosten og brugen af træspåner for at få vinen til at smage af fadlagring.
    EU har hidtil ikke villet forlænge den løbende dispensation, der tillader de amerikanske teknikker. Det forlanger USA, og sker det ikke inden 15. juli, truer USA med at stramme anvendelsen af den amerikanske lov mod bio-terrorisme.

    Især Frankrig rammes
    Loven, der vil hindre brugen af gift eller farlige bakterier i importerede fødevarer, kræver, at enhver fødevare, der importeres i USA, led for led skal kunne følges tilbage til producenten, og det skal ske ved et omfattende papirarbejde med indberetninger til myndighederne osv.
    Dette har medført store problemer for mindre producenter fx af champagne og bourgogne.
    De store, der eksporterer en container ad gangen, skal nok klare sig, men de små drukner i papir, ligesom den såkaldte parallel-import af mindre partier umuliggøres.
    Ikke mindst fransk vineksport vil blive ramt ved en stramning af loven.
..................
RAPPORT FRA
VINEXPO
    Tal og spådomme
    I forbindelse med Vinexpo offentliggjorde det britiske analyseinstitut IWSR nogle tal og spådomme:
    * Forbrugernes smag vil i de kommende år blive mere forskelligartet og mere kostbar.
    * Verdens forbrug af vin lå i 2004 på cirka 30 milliarder flasker. I 2008 vil det ligge på 31,66 milliarder.
    * I løbet af de næste ti år vil verdens salg af vin øges med 62,5% i mængde og 23,5% i omsætning.
    * Den største vækst vil blive i salget af vine til over 40 kr., og disse vine vil udgøre en fjerdedel af forbruget i 2008.
    * Den største vækst i forbruget vil ligge i Italien, USA, Storbritannien, Rusland og Skandinavien.

    Fortsat fald i fransk eksport
    * Frankrig vil fortsat være den førende eksportør af bordvine, men eksporten vil være faldet med 3,62% om tre år.
    * Samtidig vil Italien opleve et fald i eksporten på 37,6%, mens vine fra Australien, Sydafrika, Argentina og Portugal vil få større opmærksomhed fra forbrugerne.
    * Frankrig forventes at miste sin placering som verdens top-forbruger og indtage tredjepladsen i 2008, mens USA kommer til at ligge i toppen. Men USA har jo også mange gange flere indbyggere end Frankrig, så det er på tide, de får drukket noget vin.
    * Italien vil fortsat ligge som nummer to, når det gælder forbruget regnet i mængde.
    * Når det gælder omsætningen, vil USA fortsat være nummer ét fulgt af Storbritannien og Frankrig.
    * Skandinavien og Rusland vil i omsætning have overhalet Spanien i 2008.
    * Gin og whisky vil fortsat tabe terræn til vodka, der stadig vil være verdens største sællert inden for spiritus.
................
RAPPORT FRA
VINEXPO
    Eksploderende salg via Nettet
    På Vinexpo blev der også talt Internet. Salget af vin på nettet vokser som en rullende snebold. På verdensplan sælges der for cirka 2,7 milliarder kr., heraf en tiendedel alene i Frankrig.
    Til Echos du Net siger grundlæggeren af det store franske firma Millésima, (www.millesima.com), Patrick Bernard, at han har 20% af sin omsætning via nettet.
    – Nettet er et ekstraordinært medium, når det gælder om at nå kunderne, fordi det er så billigt. En mail til en kunde koster 0,005 euro mod 0,40 euro for en postomdelt reklame og 2 euro for et katalog.
    De franske cyber-købmænd venter utålmodigt og fulde af håb på, at postordresalget bliver muligt overalt i USA.

    Lejede et fly og fløj kollegerne til Vinexpo
    Roberto Bava, en respekteret vinproducent i Piemonte, var rigtig godt træt af at høre kollegerne klage over økonomiske problemer. Og når de endelig havde chancen for at gøre noget ved sagen, så forfaldt de til selvmedlidenhed.
    Bava havde fx ifølge Decanter forgæves forsøgt at overbevise dem om, at det var vigtigt, at de deltog i Vinexpo, promotede sig selv og talte med andre, der havde de samme problemer. Men næh, det mente de modløse kolleger ikke nyttede noget.
    Det blev for meget for Bava. Han lejede derfor en Boeing 737 for 45.000 euro (cirka 335.000 dkr.), proppede det med kolleger og journalister og fløj de i alt 120 mennesker til Vinexpo – bare på en enkelt dags lynvisit.
    Sikkert er det, at Bava i hvert fald ikke lider af lommesmerter!

    Ingen ballade på udstillingen
    Arrangørerne af Vinexpo har været bange for, at de vrede vinbønders demonstrationer i Languedoc skulle brede sig til udstillingen i Bordeaux. Politiet i Bordeaux mente dog ikke, at der ville komme demonstrationer, men det holdt sig naturligvis i beredskab.
    Ligesom i Danmark skal enhver fransk demonstration anmeldes forud, og spontane demonstrationer ville der blive slået hårdt ned på. Der var da heller ikke nogen form for ballade i forbindelse med udstillingen.
..........
RAPPORT FRA
VINEXPO
    Nye former for emballage
    På Vinexpo kunne man naturligvis også studere nye former for emballage. Vin er jo det eneste fødemiddel, der sættes på et veldækket middagsbord i sin originale forpakning, så det er vigtigt, at flasken ser ordentligt ud. Der arbejdes derfor meget bevidst på flaskernes udstyr og etiketternes grafiske udformning – uden at det dog altid lykkes.
    Der arbejdes også på at gøre flaskerne så iøjnefaldende som muligt, så de fanger opmærksomheden på forretningernes hylder, og nogle af dem ligner ærligt talt mere flakoner til parfume end flasker til vin.
    Og så er der skruelågene, ikke at forglemme. De breder sig mere og mere, og mange supermarkeder er parate til at gå over til dem som det eneste fornuftige lukke på en vinflaske. Supermarkederne er ved at erkende, at selv de meget traditionsbundne kunder nok skal gribe efter flaskerne, når der ikke er andet på hylderne.
    ...
    Australsk dåsevin
    En nyskabelse er dåsevin, hvor en ny teknologi netop har udløst Winestate Magazine’s årspris til den australske producent Barokes for dennes "Wine in a can".
    Den nye teknologi, Vinsafe, med tapning i dåser af aluminium sikrer, at vinen bevarer sin kvalitet igennem længere tid.
    Dåsevinen kan være en god løsning i situationer, hvor det er mindre praktisk med flasker og glas – på picnics, i natklubber, ved sportskampe osv.
    ...
....
    En ny champagneprop
    Det franske firma Au Liégeuer har opfundet champagneproppen, der både kan springe – og forlade flasken med et suk.
    Proppen, der har fået navnet SpoomFizz, kræver en ændring af flasken, så der skabes en lille kanal i flaskehalsen.
    I proppens side er der også en lille kanal (1 på tegningen), og når proppen drejes, kommer denne kanal ud for kanalen i flaskehalsen, og overtrykket forlader flasken stille og roligt (2).
    Trækker man derimod proppen lodret op uden at dreje (3), vil man kunne glæde sig over det sædvanlige champagneknald (4) – og måske se en god portion af de dyre dråber sprøjte ud på bordet.
    I den forbindelse er det i øvrigt godt at vide, at jo koldere vinen er, desto mindre er trykket i flasken. Så vil man have vinen til at sprøjte ud – som sportshelte har for (dårlig) vane – skal man bare varme flasken op.
..........

...
To af annoncerne kan man se ved at klikke her og derefter her.
    Svensk skræmmekampagne
    Det svenske Systembolag er naturligvis bange for at miste sit monopol og er derfor gået i gang med en skræmmekampagne i aviserne.
    I en af annoncerne påstås det fx, at hvis monopolet forsvinder, så vil hver svensker drikke, hvad der svarer til 3½ flaske whisky mere om året. 900 flere vil dø, der vil være 5000 flere tilfælde af vold og 5 millioner flere sygedage.
    Men monopolforetagendet har ikke en markedsandel på 100%, skriver vor svenske læser, Jan Olaf Olsson. Det har kun 46%. En stor del af resten af markedet har et antal lyssky, handlekraftige forretningsfolk. Men burde det ikke være bedre, om disse markedsandele fandtes hos etablerede, synlige aktører?

    Det er spritten, der er problemet
    Generelt for Systemets skrækannoncer er, at man blander vin og sprit og taler om forbruget af 100% alkohol.
    Jan Olaf Olsson skriver: Om jeg drikker 3½ flaske whisky i løbet af en weekend, eller om jeg tager 5 cl en aften om ugen i et helt år – det har meget stor betydning for det drastiske resultat, som Systembolaget udmaler. De er faktisk værre end sælgere af livsforsikringer!
    I stedet burde Systemet lære forbrugerne, hvordan man omgås alkohol og ikke går til bunds med spritten, for det er spritten, der er problemet. Og vi svenskere drikker i øvrigt stadig mindre og mindre sprit.
    Lad Systembolaget beholde restriktionerne på spritten, men ikke på vinen, skriver Jan Olaf Olsson.
................
Uheldig udtalelse
I uge 8, 2003, skrev vi om de 56 vinkooperativer i Beaujolais, der lagde sag an mod livsstilsmagasinet Lyon Mag. Årsagen var, at præsidenten for Grand Jury Européen, Francois Mauss, i en artikel i 2002 havde udtalt, at beaujolais var "un vin de merde" – en lortevin!
Artiklen handlede om, at vinproducenterne i Beaujolais brændte inde med 100.000 liter usolgt vin og derfor ønskede hjælp fra regeringen til at få vinen forvandlet til eddike – et emne, som der var en hed debat om på daværende tidspunkt.

Bøtten er vendt
Kooperativerne vandt sagen, og Lyon Mag fik en bøde på 284.143 euro (cirka 2,1 millioner dkr.).
Magasinets ledelse appellerede dommen, hvorved det lykkedes at få bøden sat betydeligt ned. Ledelsen var dog langtfra tilfreds og appellerede derfor til højesteret. Og nu er bøtten så ifølge de franske aviser fuldstændig vendt, idet denne sidste retsinstans har omstødt dommen, givet Lyon Mac medhold og idømt kooperativerne at dække de sagsomkostninger, som Lyon Mag har haft på 2000 euro (cirka 14.896 dkr.).
Ifølge EU-konventionerne er det nemlig helt i orden at referere en selv nok så alvorlig kritik, når det drejer sig om et emne, der er under debat – også selv om kritikken består af mindre stuerene ord. ..........
......
    Kvindernes eget vinblad
    Kvinder har en helt anden holdning til vin end mænd. De er nemlig hverken interesserede i at etablere store fine vinkældre eller blive bekendtgjort med diverse vinguruers pointgivnings-systemer.
    Sådan lyder det fra folkene bag "Wine Adventure", et nyt amerikansk vinblad, der målrettet henvender sig til kvindelige læsere.
    Magasinet, hvoraf det første nummer kommer på gaden i juli, vil byde på en spraglet palet af "bløde" vinøse emner så som kendte kokkes råd til sammensætningen af mad og vin, en vinskole, sjove nyheder og omtaler af vinbarer. Stilen vil være let og underholdende.
    Ifølge fagbladet Business Wire er det så afgjort på sin plads med et sådant vinmagasin, idet cirka halvdelen af de amerikanske forbrugere, der køber vin, er kvinder, og hele 80% af kvinderne langt hellere vil have vin i glasset end nogen anden form for alkoholiske drikke.
    Man kan læse mere om magasinet på www.wamagazine.com.
...........
    Perfekt bog om Languedoc-Roussillon
    "Vinene fra Languedoc-Roussillon" af Morten Brink Iwersen og Søren Juhl (Gads Forlag, 208 sider, 269 kr.) er en perfekt bog om et meget aktuelt vinområde. Vi viger ikke tilbage fra at kalde bogen et hovedværk, og det er jo kun godt, at den er blevet så god, eftersom der ikke findes andre bøger på dansk om emnet.
    Forfatterne har studeret vinene dernede igennem flere år, og de lægger stoffet frem på en yderst grundig og pædagogisk måde. Vi får det hele at vide lige fra jordbund og druer til anbefalinger af producenter og flasker. Bogen er simpelt hen uundværlig i et vinbibliotek og en oplagt følgesvend på rejsen til det sydfranske.
    Bogen er trykt i farver hele vejen igennem med meget smukke og relevante billeder, og de mange kort er yderst klare og detaljerede. Kun undrer det, at oversigtskortet over hele regionen ikke sidder forrest i bogen, men bagi.
    Den ene af bogens forfattere, Søren Juhl, portrætteres i denne uges Blå Bog.
................
    Nyttig bog, når man skal ud og spise
    "Danmarks bedste spisesteder" (Smag & Behag, tlf.: 33 97 43 43, 250 sider, 90 kr.) er udkommet i 14. årgang, og det er en yderst nyttig bog, når man skal ud og spise med kniv og gaffel.
    Her finder man alle de gode bedesteder, og et stort Danmarks-kort over seks sider og et detaljeret kort over København leder én på rette vej.
    16 fremragende restauranter har fået tre symboler i form af små kuverter. 19 overbevisende restauranter har fået to kuverter, og 39 spændende restauranter har fået én. Dertil har alle restauranter, der sælger vin glasvis, fået et lille vinglas.
    Eneste indvending gælder tegnforklaringen foran i bogen. Den ligner en rodebutik og må kunne gøres bedre til næste år.
................
Rekordhøst i Australien
Aldrig i Australiens vinøse historie har høsten været så stor som i år. 1,9 millioner tons druer blev det til, hvilket ifølge Decanter svarer til en stigning på 6% sammenlignet med sidste års høst.
Det er frem for alt de grønne druer, der har spædet godt til – ikke mindst Chardonnay-druerne, hvoraf der blev høstet hele 34% mere end i 2004 – i alt 416.000 tons. Og heldigvis for det – en markant større høst af blå druer ville højst sandsynlig være endt med en stor rød vinsø.
Selv om de grønne druesorter er steget i popularitet hos australierne, er det dog stadigvæk Shiraz-druen, der står øverst på hitlisten med en høst på 454.000 tons.
................
Ny hveps ind i kampen mod skarpskytten
Måske er der langt om længe lys forude, når det gælder bekæmpelsen af insektet Den glasvingede Skarpskytte. Som vi tidligere har beskrevet i VinAvisen, suger det lille bæst saft fra vinstokkenes stilke samtidig med, at insektet overfører Pierce’s sygdom – en sygdom, der i sidste ende tager livet af vinstokken.
Californiens vinmarker har i årevis været hærget af insektet, og det har været umuligt at finde et effektivt middel, der én gang for alle kan vende situationen.
Men nu har man ifølge Napa News fundet frem til en lille snyltehveps fra Minnesota, som man regner med vil kunne gøre underværker. Den ynder nemlig at lægge sine æg i Skarpskytternes æg, der derved bliver ødelagt.

Hvepsene skal kunne overvintre
Myndighederne har tidligere forsøgt sig med forskellige arter af snyltehvepse i kampen mod Skarpskytten, og hvepsene har da også reduceret bestanden. Problemet er bare, at ingen af arterne, der alle er importeret fra varmere egne i USA, kan overleve den kølige californiske vinter. Skarpskytten har til gengæld intet problem med at overvintre!
Ligesom med de andre snyltehvepse-arter har man nu gennem længere tid fremavlet Minnesota-hvepsen i særligt indrettede laboratorier. Men det er en dyr affære at masseproducere hvepse, og myndigheder og vinproducenter krydser derfor fingre for, at Minnesota-hvepsen er mere hårdfør end de andre arter.
Flere ting tyder på det. Snyltehvepsen er vant til at klare de kolde vintre i Minnesota. Desuden er den langt mere produktiv end de tidligere anvendte hvepse-arter.
................

...
Beringer er det ældste af Napa-dalens wineries, der stadig er i drift. Det blev grundlagt i 1876 af brødrene Jacob og Frederick Beringer, der kom fra Mainz i Tyskland. I 1883 begyndte Frederick opførelsen af The Rhine House – "det rhinske hus" – nøjagtigt magen til familiens hus hjemme i Tyskland. Det ligger i en smuk gammel park og er et fredet mindesmærke.
    Beringer ud, Foster’s ind
    Det er den australske bryggerikoncern Foster’s, der ejer vinfirmaet Beringer Blass og dermed den historiske vingård Beringer Vineyards i Napa Valley – vingården, der blev grundlagt af to tyske brødre, som opførte en kopi af deres barndomshjem i Mainz i den fjerne Napa-dal.
    Ifølge Napa News skifter Beringer Blass nu navn til Foster’s Wine Estate, idet man dog bevarer navnet Beringer Vineyards på det historiske sted i Napa.

................
Radioaktivt stof sladrer om vinens alder
Efter i to år at have eksperimenteret med bordeaux-vin i årgangene 1950 til 2000 er et hold franske forskere nået frem til en metode, hvorved de kan datere en flaske vin ved at måle dens indhold af radioaktivt stof.
Nedfald fra blandt andet Chernobyl-katastrofen og fra diverse atomprøvesprængninger under åben himmel har nemlig sat sine spor i vinene i form af radioaktivt nedfald i uendeligt små mængder.
Metoden gør ifølge Decanter også forskerne i stand til at skelne, om en vin kommer fra Bourgogne, Bordeaux, Alsace eller Korsika. Næste skridt bliver at finde ud af, nøjagtigt hvilket terroir, vinene stammer fra, så man kan give en vin et "atom id-kort".

Svindel-departementet står bag
Det er et særligt departement for svindelaffærer, der har finansieret de atomare eksperimenter, og årsagen er den senere tids mange svindelskandaler på fransk jord. Den nye metode skulle kunne sætte et punktum for nogle af den slags ulovligheder.
Forskerne på laboratoriet åbner også dørene for private, der gerne vil have tjekket, om de dyre dråber i en flaske nu også stemmer overens med, hvad der står på etiketten. Målingen af det radioaktive stof kan nemlig foretages, uden at man behøver at åbne flasken.
.........
    Ny appellation i Sydfrankrig
    Roussillon har fået en ny AOC, nemlig Les Aspres med foreløbig elleve producenter.
    Appellationen dækker et område i hjertet af Roussillon, under bjerget Canigou og mellem Albèresbjergene, floderne Têt og Tech og Middelhavet.
    Côtes du Roussillon Les Aspres kan kun være rød, og mindst tre af følgende druesorter skal indgå i vinen: Carignan, Grenache Noir, Syrah og Mourvèdre.
    Max-udbyttet er 45 hl/ha fra udvalgte marker, og vinen skal lagre i mindst et år og tappes på produktionsstedet.
    Hver flaske fra den nye appellation vil være dekoreret med en lille hvid sten, som dels skal symbolisere de sten, der findes på jordene, dels skal visualisere det franske udtryk "marquer d’une pierre blanche", som bruges, når noget skal huskes.
...................
.....
.....
Billedet her tog Michael Bodholdt under et besøg i vinhuset Tabarrini i Montefalco. Det viser de nyfødte Sagrantino-druer, der nu skal til at vokse sig store og mørkeblå. Når druerne er unge, vender klasen opad. Først når druerne bliver store og tunge, vender den nedad.
.....
    .....
    Ugens drue: Sagrantino
    Sagrantino er en spændende italiensk drue. Den er Umbriens egen drue. Den gror kun omkring Perugia, specielt i appellationen Montefalco, hvor den skaber store rødvine med koncentreret frugt og garvesyre. Nogle af vinene fremstilles efter pasito-metoden og kan minde om Amarone.
    Af og til bliver druen sat i forbindelse med Sankt Frans af Assisi, der jo levede der på egnen. Måske blev den indført af fransicaner-munke, og dens navn – der siges at stamme fra ordet sacro (hellig) – taler om, at vinen traditionelt har været anvendt som altervin.
    Netop i disse år kæmper de lokale vinbønder for at beholde druen som deres egen. Den er ellers godt på vej til at blive spredt til andre steder i Italien, især Toscana, samt til Californien.

    .....
...............
--....
    Den danske vinbranche
    * ViniPortugal har fået importen af vine fra Weingut Karlsmühle i det tyske Ruwer.
    * Slagelse Vinkompagni har fået agenturet på vinhuset Bimbadgen i Australien.
    * Det lille Enoteca har fået agenturet på vinene fra Piemonte-producenten Azienda Piancanelli.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
.............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
.
    Søren Juhl (f. 1961) fik sin glødende interesse for vin allerede i gymnasiet i Odense, hvor alle lommepengene blev spenderet hos H.J. Hansen og et par andre gode vinhandlere i byen.
    Med fransk som fremmesprog fra femte klasse blev Flauberts modersmål den anden store lidenskab, der bragte Søren Juhl på utallige rejser til Frankrigs vin- og kulturcentre. Han startede på teologi – og siden kunsthistorie – på Århus Universitet i 1981, og i løbet af studietiden blev de nødvendige pauser tilbragt i Frankrig, blandt andet i Bourgogne, hvor han plukkede druer og gik til hånde i kældrene. Derudover blev det til et Diplôme d’Études Approfondies fra universitetet i Poitiers.
    I starten af 1990’erne var alle væsentlige vinområder i Frankrig besøgt. Troede han. For der var jo lige Languedoc-Roussillon.
    Som højskoleforstander på Brandbjerg Højskole i slutningen af årtiet mødte han Morten Brink Iwersen, elev på skolen, og sammen har de to nu udgivet en bog om det lovende vinområde.
    I 1998 begyndte Søren Juhl specialimport af topvine fra Languedoc-Roussillon i enkeltmands-firmaet Atelier Occitanien, og ivrigt sekunderet af Morten Brink Iwersen fik han snart forhandling af vine, der er efterspurgt af Europas bedste restauranter. I 2001 blev firmaet omdannet til en erhvervsdrivende forening med tolv indehavere, mens Søren Juhl i højere grad helliger sig formidling af viden om vin og vinområder, især Languedoc-Roussillon. Han er således formand for Languedoc Vinklub.
    År 2000 udgav Søren Juhl bogen ”Mad og Vin i Provence” på Politikens Forlag, og i 2002 var han dansk koordinator af en stort anlagt smagning på Børsen i København, hvor 66 vinbønder fra Languedoc udstillede. Dette gav startskud til en række rejser for dansk vinpresse til Languedoc og medførte en henvendelse fra Gads Forlag om at udgive bogen om Languedoc-Roussillon, der anmeldes ovenfor.
    Søren Juhl er i dag sognepræst i to mindre sogne mellem Roskilde og Køge.
    Adresse: Søren Juhl, Ørsted Præstegård, Ørstedvej 15, 4622 Havdrup, tlf.: 46 18 50 23, e-mail: sju@languedoc.dk.
...................................
.
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
........
Hvad er verdens dyreste vin?
Per Rasmussen i Odense vil gerne vide, hvad der er verdens dyreste vin, og svaret lyder: Det må vist være bourgognen Domaine de la Romanée-Conti.
Der laves kun cirka 6000 flasker af den om året – til hele verden, og derfor kan man heller ikke købe vinen alene. Man kan kun få en flaske, hvis man samtidig køber den i en assorteret kasse med fem andre flasker fra domænet – dvs. rødvine fra La Tache, Romanée-Saint-Vivant, Richebourg, Grand Echezeaux og Echezeaux.
Kassen er udsolgt flere år frem i tiden, men den seneste, årgang 2002, kostede 21.125 kr. hos Sigurd Müller Vinhandel i Aalborg.
Ligefrem at lave en liste over verdens ti dyreste vine tør vi ikke. Årgangene svinger, udbuddet svinger, efterspørgslen svinger, priserne svinger ... Men vi vover et bud på, at følgende franske vine i hvert fald vil optræde på listen:
      Château Pétrus, Pomerol
      Château Lafite-Rothschild, Pauillac
      Château Latour, Pauillac
      Château Mouton-Rothschild, Pauillac
      Château Margaux, Margaux
      Château Ausone, Saint-Émilion
    ... men andre vil have andre bud.

    Den højeste pris, der nogensinde er betalt for en flaske vin, var cirka 1,3 millioner kr. Det var betalingen for en Château Lafite 1787, der blev solgt hos Christie’s i London i 1985. Men den flaske var nu også signeret af USA’s tredje præsident, Thomas Jefferson (1743-1826).
    ........
....Ugens besvarelser lægger vi efterhånden ind i VinAvisens VinABC, så de er lette at finde.
....
...........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
......
    Ugens vinøse billede
    I sidste uge viste vi et billede fra en vinmark i en have i Vanløse. – Men der er skam andre vinmarker her i København, skriver Claus Eegholm fra Taster Wine. – Her hos os i Brøndby har vi også en vinmark.
    I forbindelse med indvielsen af Taster Wines nye domicil i 2002 skænkede personaleforeningen firmaet en vinmark, og den er i dag godt i gang. Den er anlagt, så den pryder indgangspartiet til virksomheden.
    Om alt går vel, vil der i år blive et høstudbytte på 225 liter svarende til én barrique og nok til 300 flasker.
    Druesorten er Rondo – den druetype som de fleste danske vine fremstilles af – og vinmarken består af i alt 108 vinstokke fordelt på fire rækker.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
................
I den forløbne uge har vi smagt i alt 38 vine. Heraf var der nedenstående 30, som fik mere end to stjerner, og hele 19 fik fem stjerner. Igen en flot høst! To flasker havde propsmag i så høj en grad, at vi kunne smage det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
....
Hvidvine


Sileni, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2003
89,75 kr., Erik Sørensen GrandVin
Meget flot hvidvin med Sauvignon-druens dejlige duft og smag – lidt efter hyldeblomst, ananas, melon, granatæbler … lækker. Vinen har skruelåg og har derfor bevaret sin helt lyse farve og originale smag uden ødelæggende iltning.


Geiben, Kaseler Nies’chen, Riesling, Kabinett, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2003
79,95 kr., ViniPortugal
Kan man lide de lidt sødlige – lieblichen – tyske vine, så er denne vin et godt medlem af racen. En rigtig dejlig vin af god kvalitet, velegnet fx til terrassevin.


Culley, Chardonnay, Hawkes Bay, New Zealand 2004
79 kr., New World Vine
Den er go’, denne hvidvin. Faktisk en fantastisk vin, let, frisk, frugtagtig – og skruelåget har bevaret den fuldstændig, som da vinmageren sendte den på markedet.


Felipe Rutini, Chardonnay, Tupungato, Argentina 2002
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig og ganske interessant hvidvin med et fint billede af den gode drue – harmonisk, kompleks og ikke så fed som så mange andre Chardonnay’er.


Brown Brothers, Sauvignon Blanc, Milawa, Australien 2004
99 kr., 79 kr. indtil 1. august, Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Meget dejlig hvidvin, der har bevaret sin sprøde friskhed under skruelåget. Den har alle de fine smagsnuancer, som den grønne Sauvignon-drue giver – hyldeblomster, ribs, æbler … En nydelse!


Bruno Sorg, Riesling, Alsace, Frankrig 2002
95 kr., Rungsted Vinhandel
Dejlig Riesling-hvidvin med god frugt og mineralske toner. Der er stof i den ret tørre vin.


Esencia Valdemar, Viura, Rioja, Spanien 2004
47,50 kr. ved 6 flasker, H.J. Hansen
Tør hvidvin af udmærket kvalitet. Den har god frugt og tilpas syre.


Argento, Pinot Grigio, Mendoza, Argentina 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En lidt enkel og venlig hvidvin i god balance


Fort Simon, Sauvignon Blanc, Stellenbosch, Sydafrika 2003
71 kr., 59 kr. ved 12 flasker, Glud Vin
Tør og frisk hvidvin med en vis fedme.


Mas Codina, Penedès, Spanien 2004
69 kr., Glud Vin
Hvidvin på druerne Macabeu, Chardonnay og Xarel-lo. Let og forfriskende og med kun 11,5% alkohol.




Rosévin


Viticultori di San Guiseppe, Salento Rosato IGT, Italien 2004
48 kr., 39 kr. ved 12 flasker, Skovgaard Vine
Frisk og kraftig rosé på druen Negro Amaro. Fin til det italienske køkken.




Rødvine


Chakana, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003
68 kr., på tilbud 60 kr., Jysk Vin
En dejlig rødvin med en koncentreret duft af mørke bær. Smagen er fuld af sol, moden og sødmefuld og med et strejf af mynte.


Alberto Gulierrez, Tempranillo / Cabernet Sauvignon, Vino de la Tierra de Castilla y Léon, Spanien, uden årgang
149,95 kr. for 5 liter i boks, Amka
Simpelt hen en fremragende rødvin til prisen – blød, frugtagtig, harmonisk. Alle vil elske den.


Castello di Ama, Chianti Classico, Italien 2001
196 kr., Jysk Vin
En rigtig chianti – frugtagtig, blød, lækker. En stor vin fra et af Chiantis bedste castello’er. Oplagt til det italienske køkkens lækre retter.


Placido, Rosso di Montalcino, Italien 2002
100,95 kr., Amka
Denne rødvin smager smaddergodt. Den har en dejlig duft og en fyldig frugtagtig smag. Lang eftersmag.


Concepción, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile 2004
29,95 kr., Park Wine
Rund og blød rødvin, der bare glider ned. Den har dejlig frugt og en fin sødme. Alle vil kunne lide den. Utroligt, at den kan sælges for kun 30 kr. Smagepanelet takserede den til 55 kr. Den skal drikkes her og nu.


Domaine Cros de la Mûre, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
75 kr., The Wine Company
Duften er en ren fornøjelse, og det samme er smagen, der er meget harmonisk. En flot, fyldig og charmerende rødvin! I smagen er der nuancer af peber og valnødder.


Domaine Gilphine, Cuvée Joseph Poudevigne, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
50 kr., Maison de Provence
Se, det er vin! En meget dejlig rødvin med blød frugt, krydderi …


Mortiès, Pic Saint-Loup, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002
99 kr., The Wine Company
Meget flot og lækker rødvin med ret meget sødme. En vin, som alle vil elske – trods de 14,5% alkohol. Den kræver en kraftig kødret.


Mommessin, La Cerisaie, Fleurie, Frankrig 2004
79,95 kr., Amka
Elegant, let og lækker Beaujolais-rødvin med frisk frugt – kirsebær, stikkelsbær, jordbær – og dejlig sødme


Mommessin, Les Framboisières, Régnié, Frankrig 2004
54,95 kr., Amka
Glimrende Beaujolais-rødvin i god balance og med karakter. Den giver et fint billede af Gamay-druen med saft og sødme. Lækker. Prisen yderst rimelig.


Rebelle, Cuvée Spéciale no 2, Frankrig, uden årgang
98,50 kr., Irma
Druerne Cabernet Sauvignon, Syrah, Merlot og Carignan mødes i denne franske bordvin – en fortræffelig fadlagret vin, blød, lækker, frugtagtig.


Secastilla, Viñas del Vero, Somontano, Spanien 2003
169,95 kr., SuperGros
Stor og flot rødvin med intens frugt, der fint maskerer de 14,5% alkohol. Vinen er meget harmonisk med bløde tanniner og tilpas syre.


Domaine la Monardière, Les Calades, Vacqueyras, Frankrig 2003
75 kr., Maison de Provence
En bamse af en Rhône-rødvin med en god duft, intens frugt og markant sødme.


Laudum, Barrica Especial, Alicante, Spanien 2002
39 kr., Skovgaard Vine
Ganske flot, blød og fadlagret rødvin på druen Monastrell. Mange vil kunne lide den. Det kunne vi i hvert fald. Og prisen er jo rørende rimelig.


Domaine de Roquefourcat, Cuvée Tradition, Corbières, Frankrig 2001
59 kr., U&Wine
God og vellavet rødvin med blød frugt og tilpas syre.


Pennyfield Wines, Petit Verdot, Riverland, South Australia 2002
150 kr., Vinkrogen
Flot rødvin med en mørk, ugennemsigtig farve og en kraftig duft. Smagen er ren bamse med intens frugt og krydderi – og 14,5% alkohol, der markerer sig ret kraftigt.


Lammershoek, Pinotage, Coastal Region, Sydafrika 2003
99 kr., Vinkrogen
Man skal kunne lide rødvine på druen Pinotage – og man skal have råd til at smide en hundredekroneseddel efter en vin som denne. Opfylder man disse betingelser, er denne vin en mulighed. Helt vilde af begejstring var smagepanelet ikke. Men der er nu også flere af os, der ikke er yndere af Pinotage.


Dante Robino, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2003
65 kr., Lago Import
Tør og saftig rødvin med et rent og klart billede af Cabernet-druen. Men også en ret enkel vin.


Da Luca, Primitivo / Merlot, Tarantino IGT, Italien 2003
49,95 kr., og i uge 37: 3 flasker for 125 kr., SuperBest
Der er krudt i denne rødvin, men den er også blød og meget frugtagtig med krydderi – peber – og en lille sødme.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidende
Nugan, Third Generation, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2004Rødvin49,95 kr.SuperBest
.
Fyens Stiftstidende
Picpoul de Pinet, Languedoc, Frankrig 2004, 3 liter i boksHvidvin155 kr. (3 liter)Jysk Vin
.
Hjemmet
Principe de Viana, Cabernet Sauvignon, Crianza, Navarra, Spanien 2001Rødvin34,95 kr.Fakta
.
Information
Domaine de Villemajou, Gerard Bertrand, Corbières, Frankrig 2001Rødvin69,95 kr.Philipson Wine
.
Jyllands-Posten
Domaine de la Janasse, Vin de Pays de Principauté d'Orange, Frankrig 2003Rødvin80 kr.JVS
.
Mad & Bolig
Yves Martin, Sancerre, Frankrig 2003Hvidvin145 kr.Rosforth & Rosforth
Michel Bailly, Pouilly Fumé, Frankrig 2003Hvidvin145 kr.Rosforth & Rosforth
.
Næstved Tidende
Pigeonnier de Seguin, Qualité Jubilée, Bordeaux 2004, hvid og rødHvid og rød49,95 kr.Chris-Wine
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.