Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 39, 2005


...................
Vin-aktuelt i uge 39
26. september - 2. oktober 2005
..............................................

VinAvisen uge 36VinAvisen uge 37VinAvisen uge 38
.........
.
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

.............
    ....
    Næste nummer af VinAvisen
    udkommer allerede nu på lørdag den 1. oktober.
    ....
.............
39-42
.............
1 million færre vindrikkere
I løbet af de sidste fem år har Frankrig mistet 1 million vindrikkere. Det fremgår af en rapport fra Office National Interprofessionnel des Vins (Onivins).
I 2000 var der 33 millioner franskmænd, der drak vin. I dag er der kun 32 millioner.
For 25 år siden drak 51% af alle franskmænd vin hver eneste dag, og 80,8% erklærede sig som vindrikkere. I dag er kun 21% daglige nydere, mens 62% siger, at de drikker vin, omend kun et par gange om ugen.
Forbruget i antal liter vin pr. indbygger er faldet fra 160 liter i 1965 til 67 liter i dag.

Vindrikkerne bliver ældre og ældre
Onivins' undersøgelse viser, at antallet af lejligheds-nydere har overhalet antallet af de daglige nydere, og det værste er, at næsten alle, der dagligt drikker vin, er over 35 år. Denne grænse vil rykke op i takt med, at gruppen bliver ældre.
Onivins har også spurgt franskmændene, om de kunne nævne et vinnavn. I 1995 var 32% i stand til det. I dag kan kun 20% gøre det, og de to navne, der oftest dukker op, er Vieux Papes og Château Margaux.
.............
39-42
.............
Rødvin halverer risikoen for tarmkræft
Folk, der drikker vin, har ifølge det amerikanske lægetidsskrift American Journal of Gastroenterology kun halvt så stor en risiko for at udvikle tarmkræft som afholdsfolk.
Bedst er det, hvis man er glad for rødvin, da det er antioxidanterne i rødvinen, der har den godgørende effekt.
Det nytter ikke noget at drikke øl eller stærk alkohol – tværtimod, så tyder alt på, at risikoen for at få tarmkræft i så fald øges til det dobbelte.

Frostangreb på new zealandske druer
Netop nu er det forår på New Zealand, og vinstokkene i Marlborough-distriktet skyder på livet løs.
Men for et par dage siden sneg frosten sig ind over vinmarkerne og lagde sin klamme hånd omkring de små nye vinknopper – noget, der kan få slemme følger for den kommende høst.
45 helikoptere fløj rundt over Marlborough i et forsøg på at blæse lidt varmere luft ned over markerne. Og de vinproducenter, der havde mulighed for det, satte gasbrændere op mellem vinstokkene. Men andre måtte bare se til og håbe på det bedste.
Man har endnu ikke helt styr på omfanget af skaderne. Sikkert er det dog, at det vil være gået hårdest ud over druesorterne Pinot Noir og Chardonnay, der er længere fremme end Sauvignon Blanc.

Sydafrika er det ny vinmekka
Det går elendigt med eksporten af fransk vin, og det er landets vinproducenter ifølge Decanter ved at være rigtig godt trætte af.
Stadig flere af dem er derfor begyndt at investere i sydafrikansk vin. I Sydafrika går det nemlig fint med eksporten.
Ejeren af Château Pichon Longueville, May-Eliane de Lencquesaing, købte fx sidste år en 124 hektar stor vingård i Stellenbosch, og flere andre franske vinproducenter er fulgt i kølvandet med lignende initiativer.
Det er ikke bare Sydafrikas forrygende vineksport, der lokker de franske producenter. Det er også muligheden for at kunne eksperimentere, når det gælder vinfremstilling. I Frankrig er der så mange snærende regler, der skal overholdes – det er der ikke i Sydafrika.
.............
39-40
.............
Årets vinhøst i Europa
Ifølge den franske avis l’Express regner EU-kommissionen med en vinhøst på 180 millioner hektoliter i medlemslandene tilsammen. Det svarer nogenlunde til gennemsnittet, men er 7% mindre end det fremragende år 2004.
* Spanien har oplevet en usædvanlig tør sommer og vil tabe op til 20% i mængde, men vil vinde i kvalitet. Varme og tørke kan blandt andet formindske risikoen for råd og infektioner i vinmarkerne. Især Sherry-distriktet har været plaget af tørke. Her er der kun faldet 200 liter regn pr. kvadratmeter mod de normale 620 liter. Mængden af druer er derfor faldet med mellem 35 og 40%. Til gengæld er det sunde druer, og kvaliteten af vinen vil blive høj. I Rioja mener man, at tørken ikke har haft nogen nævneværdig betydning.
* Portugal følger på det punkt Spanien. Her regner man med 20% mindre i mængde og måske et endnu større fald i portvinenes Douro-dal.
* Frankrig vil få en vinhøst på omkring 55 millioner hektoliter, hvilket er 7% mindre end normalt. Men den statslige organisation Onivins fastslår, at den relative kølighed om nætterne har fremmet udviklingen af farve, tanniner og aromaer og vil give harmoniske og duftende vine.
* Italien har været plaget af dårligt vejr i Emilia-Romagna, Veneto og Lombardiet og får en mindre høst, men af god kvalitet.
* Tyskland har ikke haft særlige problemer og forventer vine af høj kvalitet. Her begyndte man vinhøsten en uge før normalt.
* Ungarn regner med at få en høst, der er 33% mindre end normalt. Årsagen er sommerens kraftige regnskyl.
* Slovenien ser af samme grund en nedgang på 11% i øjnene.
.............
39-42
.............
Bernard Magrez på banen med visioner
Man kan roligt kalde franskmanden Bernard Magrez for storproducent – han ejer nemlig ikke mindre end 32 vinhuse. Foruden Château La Tour Carnet, Château Fombrauge og Château Pape Clement i Bordeaux har han også besiddelser i Spanien, Portugal, Napa Valley, Uruguay, Argentina og Marokko.
Og så er han pot og pande med Robert Parker, der roser ham i høje toner og kalder ham for en af Bordeaux’s førende visionærer.
Nu er Bernard Magrez ifølge Decanter fremkommet med nogle visioner, der nok skal vække røre i den vinøse andedam.

Advarer de franske vinproducenter
Det er en udbredt opfattelse, at når folk bliver ældre, ændrer de smag, når det gælder vin, siger Bernard Magrez. Hvor unge mennesker er mest til sødmefuld rødvin, der er fuld af frugt, så foretrækker den lidt ældre garde de mere tørre og komplekse vine – altså den type vine, som Frankrig per tradition er så kendt for.
Bernard Magrez anklager nu de franske vinproducenter for bare at læne sig tilbage og vente på, at den store generation af yngre mennesker bliver ældre. Men det nytter ikke noget, for den nye verdens vinlande er godt i gang med at tage konkurrencen op og efterligne den franske vinstil, noget, som de ifølge Magrez gør på allerbedste vis.
Især de vine, der kommer fra højtliggende regioner som fx Adelaide Hills i South Australia, ligger ifølge Bernard Magrez tæt op ad de franske vines tørhed og elegance.
Magrezs råd til de franske vinproducenter er at ændre kurs og stræbe mod at fremstille mere moderne vine – à la hans egne Bordeaux-vine, La Croix du Prieuré og Pape-Clement.
..............
41-43
.............
Christie’s overtager auktionen
Siden 1859 har vinhandlerforeningen i Bourgogne-hovedstaden Beaune afholdt den årlige auktion over vine fra byens middelalderlige hospital.
I år bryder man denne tradition, idet opgaven er lagt i hænderne på auktionsfirmaet Christie’s.
Hidtil har man også kun bortauktioneret hele fade, nu kommer der tillige flasker under hammeren, ligesom auktionen ikke mere vil være forbeholdt vinhandlere. Også private købere får lov til at byde, gerne pr. telefon eller mail. En vininteresseret amerikaner vil således kunne deltage i en auktion, der hidtil har været forbeholdt en snæver kreds af europæiske vinhandlere.

Faldende priser
Traditionelt har de opnåede priser på auktionen påvirket de generelle priser på bourgogne, men sidste år fik man noget af et chok, da priserne på rødvin faldt 33% i forhold til året før, mens priserne på hvidvin faldt 21%.
Christie’s’ indtog i Beaune og de nye regler må ses som et resultat af disse problemer.
Den næste auktion afholdes den 19. og 20. november, idet der sælges flasker om lørdagen og fade om søndagen.
(fortsat)
..............
32-39
..............
    Sådan foregår auktionen
    Det velgørende hospital i Bourgognes vinhovedstad Beaune blev grundlagt i 1443 ved et gavebrev fra kong Philippe den Godes kansler, Nicolas Rolin.
    Den dag i dag kommer en stor del af pengene til driften fra vinmarker, som Rolin og hans hustru og senere andre rige mennesker skænkede til hospitalets nonner. Og hvert år sælges vinen fra vinmarkerne ved den berømte auktion, som er verdens største velgørenhedssalg.
    På et podium sidder auktionslederne. Under bordet har de nogle flasker Meursault, som de smører de hæse stemmer med, og foran sig har de nogle vokslys. Lysene trækkes op af en flad kasse, og når budene starter, tændes det ene lys. Det kaldes "den første flamme". Når dette lys er ved at gå ud – og der stadig bydes livligt – trækkes endnu et lys op af kassen. Og måske et tredje, fjerde eller femte.
    Alle disse lys betragtes stadig som "den første flamme". Men når budene bliver lidt træge, råber auktionarius: – Andet lys! Deuxième feu! Og når det lys går ud, falder hammeren.
    Det bliver interessant at se, om Christie’s vil opretholde denne gamle tradition ...
.............
>43
.............
    < Günter Müller og hans "Der Cabernet" 1997 sammen med de fem store bordeaux'er, som vinen dystede med i blindsmagningen.
    På etiketten til den østrigske vin er der et gammelt stik med en sovende mand i en vinmark. - Det er mig, sagde Günter Müller.
    Den troede vi ikke på. Herr Müller virker som en mand, der er opslugt af det, han laver.
..............
Kan Østrig lave store rødvine?
Østrig er et hvidvinsland. Eller er det? Ikke i så høj en grad som tidligere. I dag er omkring 40% af produktionen rødvin, og i provinsen Steiermark nede mod syd har man i 170 år lavet rødvin på franske druer – ikke mindst for at fylde glas og karafler hos det fransk inspirerede kejserhof i Wien.
Men kan østrigerne så også lave noget ordentlig rødvin? Det kan de, og i tirsdags demonstrerede den muntre Günter Müller fra Steiermark det ved en smagning hos sin importør, H.J. Hansen.
(fortsættes)
.............
33-52
..............
Et vovestykke
Günter Müller står for den familieejede Domäne Müller, og han udførte et vovestykke, som andre har prøvet før ham:
Han præsenterede sin topvin, "Der Cabernet" 1997 til 269,75 kr., i en blindsmagning sammen med fem af de største bordeauxer i samme årgang:
1. cru’erne Château Haut-Brion, Château Mouton Rothschild, Château Lafite og Château Margaux samt Château Bel Air Saint Émilion Grand Cru.
Det er vine, der fås til stærkt varierende priser – se blot www.wine-searcher.com – men i snit koster de nok 3-4000 kr.

Helt i toppen
Det lykkedes de fleste af os at udpege Günter Müllers vin. Den var lidt anderledes i stilen, men vi var samtidig ikke i tvivl: Denne vin ligger helt i toppen sammen med de store – men koster altså kun en femtendedel. Det er en stor, charmerende og koncentreret vin.
Efter smagningen spurgte Günter Müller med et slet skjult smil, hvad vi syntes om hans vin. Det fortalte vi ham. Hvorefter han pointerede, at det med den store prisforskel ikke interesserede ham så meget – det var noget markedet afgjorde. Hans vingård havde ikke lavet vin i 300 år og var ikke så berømt som Bordeaux’s store slotte.
Han ønskede heller ikke at konkurrere med grand cru’erne i smag. Han ville lave sin egen vin. Men ude i verden er man ikke klar over, at Østrig kan lave store vine, og den opfattelse ville han gerne rokke ved.
Vi smagte flere andre af Günter Müllers vine, og nedenfor er der stjerner og kommentarer til dem.
.............
15/06
.
.




.
..
..........
Jaboulet sælges måske
Et af Rhônedalens kendte vinhuse er Paul Jaboulet Ainé, grundlagt i 1834 af Antoine Jaboulet.
Antoine havde to sønner, som var tvillinger. Den ældste, Paul, udviklede firmaet, og derfor fik det navnet Paul Jaboulet Ainé, idet ainé betyder den ældste. Hvad Paul jo var i forhold til sin tvillingebror, selv om det kun var nogle minutter.
Firmaet har haft et godt navn, men i de seneste år – efter Gérard Jaboulets død i 1997 – er glansen gået lidt af det. Arvingerne, Michel, Jacques, Philippe og Odile Jaboulet, har været tyngede af de skrappe franske arveafgifter.
Nu skal det gamle familiefirma måske sælges, og den 5. oktober vil man på et møde tage den endelige beslutning. Til WineSpectator siger Michel Jaboulet, at der er en 70% mulighed for, at salget bliver til noget.
Ifølge rygter kan en mulig køber være Jean-Jacques Frey, der også ejer Château La Lagune i Haut-Médoc, Champagne Ayala og en del af Champagne Billecart-Salmon.
..............
    Få Mondovino i den rigtige udgave
    Som nævnt i uge 36 er filmen Mondovino kommet til landet i form af en DVD-skive. Den forhandles af Laserdisken i Århus, der har den i såvel en engelsk udgave (region 2) som en amerikansk (region 1).
    Og her skal man passe på, for det er jo ikke alle, der kan afspille DVD’er fra region 1. Det kan vi her på redaktionen tilfældigvis, så det var ikke noget problem, at vi købte den amerikanske udgave. Men flere, som har lånt filmen af os, har ikke kunnet spille den.
    Så køb hellere den engelske. Her er et link til den – klik her.
.............
Vinter-OL skal sælge italiensk vin
Fra den 10. til 26. februar vil den italienske by Torino i Piemonte blive rammen om vinterolympiaden 2006.
Olympiaden er ikke bare en stor sportslig begivenhed, den byder også på en enestående mulighed for at promovere egnens gastronomi og vine.
Og det vil blive gjort til fulde gennem de cirka 120.000 måltider, som italienske kokke vil tilberede til sportsfolkene hver eneste dag.
Til maden vil der blandt andet blive serveret spumante fra vinhuset Fontanafredda, som har indgået en aftale med arrangørerne af olympiaden om at levere over 250.000 flasker. Det vil indbringe vinhuset 3 millioner euro (cirka 22,4 millioner dkr.), så der bliver råd til særlige etiketter med OL-motiver.
.............
>12
.............
Pinot Noir druer i modvind
Vejret i Californien har i år ikke rigtigt været Pinot Noir-druernes kop te. Sommeren har været al for kølig og i den periode, hvori vinstokkene blomstrede og så småt begyndte at danne nye druer, regnede det i stride strømme – noget, der betød døden for mange små nye klaser.
De druer, der overlevede vejrliget, har siden da lidt af angreb fra både svampe og meldug.
De californiske vinproducenter må se i øjnene, at høsten vil blive langt mindre end beregnet. Til gengæld bliver den af højere kvalitet – hvis altså bare det tørre vejr, som nu har indfundet sig, holder lidt endnu.
Mindre høst og højere kvalitet betyder selvsagt også højere priser. Men vinene skal nok bliver revet væk på det amerikanske hjemmemarked. I hvert fald Pinot Noir-vinene At drikke Pinot har nemlig været en sand trend i USA, lige siden den vinøse film Sideways for første gang gik over det hvide lærred.
Salget af Pinot Noir i de amerikanske supermarkeder er således steget ned næsten 43% i løbet af det sidste år.
.............
    Følg vinhøsten i Châteauneuf du Pape
    Hvert år laver Château de Beaucastel i Rhônedalen – dvs. familien Perrin med deres fortræffelige Châteauneuf du Pape – en daglig rapport over vinhøsten, og den lægger de ud på nettet, så alle, der har lyst, kan følge med.
    Man kan vælge mellem fransk og engelsk tekst, men nu er det også muligt at læse siden på dansk, idet den entusiastiske Châteauneuf-elsker, Søren Gudiksen i Sdr. Omme, løbende lægger en oversættelse ind på sin hjemmeside om Châteauneuf du Pape.
    Til venstre ses et af de flotte billeder, der ligger på Château de Beaucastels hjemmeside.
    (fortsættes)
.............
39-42
..................
En hjemmeside om pavernes vin
Søren Gudiksens hjemmeside er i det hele taget et besøg værd. Det er utroligt, hvor meget stof han har samlet om pavernes vin i Rhônedalen. Der er artikler og smagenotater, distriktets historie og en oversigt over producenterne, sider om druerne, produktionen, årgange og priser samt et leksikon, rejsebreve og artikler. Plus kort og gode råd til dem, der gerne vil besøge området.
Noget af det seneste, han har lavet, er en liste over alle de Châteauneuf du Pape-vine, der var udstillet på den nyligt afholdte Rhône-festival, som The Wine Company arrangerede i København.
Af de cirka 350 vine, der var udstillet på festivalen, var kun 42 fra det nordlige Rhône hvor vinene jo generelt er dyrere. Der var 56 vine fra Châteauneuf du Pape, hvoraf de 12 blev smagt ved et seminar. Heller ikke disse vine er billige, men så dyre er de nu alligevel ikke:
Gennemsnitsprisen for de atten vine fra Hermitage, Côte Rôtie og Cornas var cirka 290 kr., mens de udstillede 43 Châteauneuf'er i snit kostede 190 kr.
Kataloget over samtlige udstillede vine kan ses på adressen www.thewinecompany.dk.
Vi har fået lov til at bringe Søren Gudiksens liste. Den kommer her:
.............
    HVIDVINE
Bibendum
150 kr.
Cissus-Holgros
160 kr.
Kjergaard Vinimport
169 kr.
    Domaine Durieu 2001
MacWine
165 kr.
Vinhuset Millésime
289 kr.
Vinhuset Millésime
195 kr.
Vinotheket
158 kr.
    RØDVINE
Alm's Vin
118 kr.
Bibendum
150 kr.
CH-Vin
140 kr.
Cissus-Holgros
160 kr.
Dahm Vine
210 kr.
Dan Wine Import
168 kr.
    Domaine Giraud, Les Grenache du Pierre 2001
Dan Wine Import
259 kr.
Domaine Brandis
199 kr.
Gobi Vin
400 kr.
(fortsættes)
.............
35-46
.............
H.J. Hansen
320 kr.
Kjergaard Vinimport
169 kr.
Kjær & Sommerfeldt
209 kr.
Le Papillon Vinimport
195 kr.
MacWine
149 kr.
    Domaine Durieu, Cuvée Lucille Avril 2001
MacWine
198 kr.
Norma Vin
130 kr.
Norma Vin
200 kr.
Norma Vin
345 kr.
Norma Vin
345 kr.
Norma Vin
345 kr.
Norma Vin
305 kr.
Otto Suenson & Co
179 kr.
Otto Suenson & Co
146 kr.
Philipson Wine
169 kr.
Philipson Wine
129 kr.
Sigurd Müller Vinhandel
185 kr.
Sigurd Müller Vinhandel
295 kr.
Stokholms Vinimport
125 kr.
    Chapelle-St-Arnoux, Vieille Vignes 2003
SuperBest Vigerslev Allé
70 kr. (tilb.)
The Wine Company
145 kr.
The Wine Company
139 kr.
The Wine Company
239 kr.
The Wine Company
165 kr.
The Wine Company
259 kr.
The Wine Company
275 kr.
The Wine Company
425 kr.
The Wine Company
245 kr.
Victoria Vine
175 kr.
    Domaine la Roquette 2001
Vinhuset Millésime
225 kr.
    Domaine la Roquette 2000
Vinhuset Millésime
225 kr.
Vinlageret & Winetrade
139 kr.
    Domaine des Relagnes 2002
Vinotheket
145 kr.
    Domaine des Relagnes, Cuvée Vigneronne
Vinotheket
175 kr.
.............
14-17
..........................
    Flaske med stjernedrys
    Italienerne har altid været gode til at lave spektakulære vinflasker. Her er endnu en.
    Det er vinproducenten Umberto Cesari fra Emilia-Romagna, der har lanceret denne vin, som han kalder Polvere di Stelle (Stjernerdrys), og flasken er dekoreret med cirka 250 ægte Swarovski-krystaller, der blandt andet danner vinens navn.
    Hvad Swarovski-krystaller er for noget, er vi ikke rigtigt klar over, men de ser ud til at komme fra et meget fornemt firma.
    I alt er der fremstillet 7000 flasker, så der må være medgået cirka 1,75 millioner krystaller.
.............
38-38/05
.........

........
Der arrangeres også en guidet tur rundt i byen Bordeaux, inkl. to overnatninger, et besøg på en vingård, adgang til monumenter og museer og fri transport i byens busser – plus en flaske vin. Prisen i et to-stjernet hotel er 82 euro (600 dkr.) og i et fire-stjernet 172 euro (1300 dkr.).
    Vinturismen i Bordeaux
    Bordeaux-folket er ved at lære det. De har opdaget – hvad californierne og sydafrikanerne forlængst har vidst – at vinturismen er et vigtigt led i markedsføringen af vin.
    Bordeaux’s turistkontor har således tilrettelagt en række guidede ekskursioner ud i landskabet, hvor slotsejerne åbner deres døre til de berømte slotte.
    Hver mandag er der en tur til højre bred med besøg på Château Angélus, frokost på Château Haut-Sarpe og besøg i den vidunderlige vinby Saint-Émilion.
    Hver onsdag er der en Grands Crus Classés-tur til ni slotte i Médoc, og hver fredag er der en tur til tre af Médocs fornemste slotte –Pichon Longueville Comtesse de Lalande, Lynch Bages og d'Arsac – med et besøg i Arsac’s have og Pichon Longueville’s glassamling samt frokost i en restaurant i Pauillac.
.............
51-01/06
........
--....
    Den danske vinbranche
    * New World Vine har ansat Jesper Borgstrøm som butikschef i Bernina Vinhandel. Jesper Borgstrøm har tidligere været butikschef i Vinhjørnet i Bagsværd.
    * TT Vinimport i Jægerspris har fået forhandlingen af vine fra Gemtree Vineyards, McLaren Vale, Australien.
    * Dionysos Wines har fået forhandlingen af vine fra Ross Estate, Barossa Valley, Australien.
    * Fionia Vin har fået eneforhandlingen af vinene fra Domaine Perruchot i Bourgogne.
    ....................--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..............
05-33
..............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..................
..
    Jeanne Lafontaine (f. 1954) tog efter endt studentereksamen til Lausanne i Schweiz for at lære fransk. Det gjorde hun også, men hun kom til at lære mindst lige så meget om vin, idet hun fik arbejde i vinmarkerne på skråningerne over Lac Léman.
    Hun gav også en hånd med i vinkældrene, holdt rundvisninger og arrangerede vinsmagninger. Og hun var ligeledes med, når der en gang om året blev destilleret vin i et gammelt destilleringsapparat og bagefter kogt pølser på kvaset.
    I år 2000 vendte hun hjem til Danmark, hvor hun fik job hos Swiss Air i Københavns Lufthavn.
    Hun savnede dog hurtigt vinens verden og besluttede sig for at slå dørene op for eget importfirma.
    I dag har Jeanne Lafontaine helt og holdent sagt farvel til jobbet bag flyskranken og helliger sig på fuld tid sin lille garagevirksomhed.
    På hylderne finder man udelukkende kvalitetsvine fra mindre vinproducenter, som hun selv har håndplukket på sine mange vinøse rejser.
    Der er frem for alt tale om franske vine, men også Sicilien er kommet ind i varmen, og Jeanne Lafontaine har tænkt sig snart at tage en tur til Argentina for at sondere terrænet og knytte nogle forbindelser.
    Hun brænder for sin virksomhed, så der er ikke megen fritid at give af. Jeanne Lafontaine skal dog nok finde tid til sin årlige tur sammen med sin datter til Schweiz for at stå på ski og for at besøge sin voksne søn, der har slået sig ned i Genève.
    Adresse: Madame Lafontaine, Nordlysvænget 8, 3000 Helsingør, tlf. 40 58 59 96, fax 49 21 99 56, e-mail jl@madamelafontaine.dk, www.madamelafontaine.dk.
......................
38-40
..............................................
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
Hvad er vin-medaljer værd?
Per Christiansen har undret sig over de medaljer, der som små oblater er klæbet på nogle vinflasker. Hvad er de egentlig værd? spørger han.
Nogle af dem er måske lidt smart marketing, men andre er faktisk meget prestigefulde, fordi der bag dem ligger seriøse smagninger, foretaget af erfarne fagfolk. Fx kan vi nævne:
      Concours des Grands Vins de France, Mâcon
      Concours Général Agricole, Paris
      International Wine Challenge, London
      Concours Mondial, Bruxelles
      Vinalies Internationales, Union Française des Oenologues
      Beverage Testing Institute, Chicago
Men der er også medaljer, som gives i forbindelse med udstillinger, og tanken er nærliggende, at en vinproducent mere eller mindre er sikret en medalje, hvis han køber en stand på udstillingen ...
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

..........................
>30/06
.............


    Ugens vinøse billede
    Som nævnt i uge 37 har et voldsomt uvejr hærget Sydfrankrig. Folk er blevet evakueret, og flere vinmarker er blevet oversvømmet.
    Søren Due fra Due’s Vinhus i Svendborg var i Languedoc, da uvejret brød løs, og det skete rent bogstaveligt som et lyn fra en klar himmel.
    Han var sammen med sin hustru inviteret til slottet Château Capion, hvortil de ankom om aftenen til ren idyl, sol og 26 graders varme.
    Men næppe havde de lukket øjnene for natten, før de blev vækket af lyn, torden og kaskader af vand. I hele tolv timer stod himmel og jord i ét. Billedet viser det syn, der mødte Søren Due, da han endelig kunne komme udenfor igen. Mudder, mudder, mudder ...
    Chardonnay-druerne på den viste mark var heldigvis høstet, men vinfolkene på slottet var nødt til at udskyde høsten af blå druer i nogle uger, da de øvrige vinmarker ligeledes sejlede i vand.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...........................
>33
.............
I den forløbne uge har vi smagt i alt 41 vine. Af dem var der nedenstående 31, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner. En meget flot høst! To flasker havde så meget propsmag, at vi opdagede det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af vinene fra Domäne Müller


Der Cabernet, Domäne Müller, Gut am Ottenberg, Südsteiermark, Østrig 1997 og 2000
269,75 kr. i årgangen 1997 og 244,75 kr. i 2000, H.J. Hansen
Vidunderlig rødvin med en elegant duft og en harmonisk og fornem smag med saftig frugt. En vin på højde med de store og kostbare bordeaux’er (se artiklen ovenfor). 1997-årgangen kan drikkes nu, men gem gerne 2000’eren fire-fem år endnu.


Der Chardonnay, Domäne Müller, Gut am Ottenberg, Südsteiermark, Østrig 2003
174 kr., H.J. Hansen
Blød og usædvanlig lækker hvidvin med dejlig frugt. Vinen er fadlagret og ufiltreret, og den har en fint integreret fadsmag. Den har også 14,5% alkohol men virker alligevel ikke spor sprittet.


Domäne Müller, Chardonnay, Gut am Ottenberg, Südsteirmark, Østrig 2003
107,75 kr., H.J. Hansen
Blød og elegant hvidvin med en flot duft og en frisk smag med et lille bid i slutningen.


Domäne Müller, Traminer, Beerenauslese, Ried Gstetten, Østrig 1969
295 kr. for 50 cl, H.J. Hansen
Vidunderlig sød vin med en duft af honning og en fornem smag af brændte figner, orange, karamel ... Den har en syre, der fint afbalancerer sødmen. Vinen kan drikkes nu, men den kan også ligge i mange år endnu.


Domäne Müller, Blauer Wildbacher, Ried Burgegg, Weststeiermark, Østrig 2000
295 kr. for 50 cl, H.J. Hansen
Fantastisk sød vin med en gylden farve, en vidunderlig duft af nødder og mandler og en raffineret og fint afbalanceret smag.




Hvidvine


Villa Matilde, Greco di Tufo, Italien 2004
90 kr., Fiasco-Vine
Kraftig, blød og frugtagtig hvidvin med en vis fedme og en smag, der breder sig i munden. Det er en vin, der udpræget skal ledsages af mad. Greco er en drue af græsk oprindelse, og Tufo er en landsby i det syditalienske Campania. Og vinen Greco di Tufo har den højeste af de italienske appellationer, DOCG.


Domaine Durieu, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
68 kr., MacWine
Den dufter godt, denne hvidvin. Og har en dejlig, frisk, lidt fed smag. Lang eftersmag.


"H" de l’Hospitalet, Gérard Bertrand, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2004
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Til prisen er dette et godt glas hvidvin – med god duft og en smag med frugt, syre, sødme og krydderi i fin balance. Og så har vinen skruelåg!


Villa Matilde, Fiano di Avellino, Italien 2004
90 kr., Fiasco-Vine
Ret let, frisk og frugtagtig hvidvin med en markant citrussmag. En udpræget madvin til lettere retter. Fiano er en gammel syditaliensk drue.




Rødvine


Castillo Irache, Navarra, Spanien 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
Virkelig glimrende hverdags-rødvin – den dufter og smager af god vin med frisk frugt, krydderi og tilpas syre. Fin, fin til mad. Og prisen er yderst rimelig.


Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
69 kr., Bichel Vine
Den er go’, denne rødvin. Den har en flot duft og ligger dejligt i munden med sin brede frugt – kirsebær … Fortræffelig vin til mad og bløde franske oste. Dejlig lang eftersmag.


Lagone, Toscana IGT, Italien 2002
135 kr., indtil 20. oktober: 75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Der er krop i denne rødvin og en dejlig frugtagtig smag med mange facetter. En oplagt vin til mad. Prisen på 75 kr. er den rigtige, og de fem stjerner gælder vinen til denne pris.


Manfredi, Barbaresco, Italien 2002
49,95 kr., Fakta
Let, saftig og dejlig rødvin med god frugt og tilpas syre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Til prisen et godt køb.


Cascina Cucco, Vigna Cucco, Barolo, Italien 1999
138,90 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin er endnu én af de i alt atten vine, som Carlo Merolli sælger i et sæt til 2500 kr. – en pris, som vi her har divideret med 18. I sidste uge smagte vi en anden af vinene. Denne her er også en enkelmarks-vin med dejlig duft og en god smag. Den må meget gerne ligge fem år endnu.


Montes, Cabernet Sauvignon / Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2004
69 kr., Bichel Vine
En stor rødvin, der smækker store, søde kirsebær og revnefærdige blommer i munden på én. Plus mandler og kanel og lakrids og vanille. Og trods de 14½% alkohol er der ingen spritkant. En rigtig november-aften-bamsevin med tåge og kulde uden for vinduerne … Prisen er yderst rimelig.


Mas Sainte Berthe, Cuvée Louis David, Les Baux de Provence, Frankrig 2001
90 kr., 85 kr. ved 6 flasker, Maison de Provence
Fire år gammel rødvin, fuldt drikkemoden, blød og lækker – men så skal den altså heller ikke ligge længere. Nyd dens alder og kompleksitet, dens gode afrundede frugt og provencalske krydderi.


Maison La Motte, Syrah, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
55 kr., indtil 20. oktober: 39,75 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Lækker, rund og venlig rødvin med duft og smag af dejlig frugt, sorte bær, vanille og tilpas syre. Tilbudsprisen er yderst rimelig.


Parducci, Petite Sirah, Californien 2002
89 kr., Vinens Verden
Meget flot rødvin med en herlig duft og en intens frugtsmag med mange facetter. En vin til kraftige kødretter.


Chakana, Estate Selection, Mendoza, Argentina 2003
139 kr., Glud Vin
Rødvin på Cabernet Sauvignon, Malbec og Bonarda med en flot duft og en bred og blød smag, der fylder munden med mange facetter i fuld harmoni.


Victorin d’Hauteségure, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
36,95 kr., Fakta
Glimrende rødvin med fin duft og en vel afbalanceret smag, lidt efter blåbær og ribs. Det klæder den at blive skænket ved 12-18 grader. Til prisen lidt af et fund.


Château de Mattes-Sabran, Cuvée Chevreuse, Corbières, Frankrig 2001
88 kr., Fionia Vin
Krydret duft med egetoner og en bred, frugtagtig og krydret smag. Sådan er denne virkelig gode rødvin. Corbières' svar på Barolo, lød det under smagningen.


Pioiero, Barbera d’Alba Superiore, Italien 2001
90 kr., Fiasco-Vine
En virkelig rar og moden rødvin med dejlig duft og en smag med saftig frugt, krydderi og tilpas syre. En rigtig god italiensk madvin.


Château Boutisse, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig 2001
89,95 kr., Fakta
Rødvin med intens frugt, mineralske toner og markant garvesyre. Den skal have lov til at åbne sig, så plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Fratelli Levis, Barolo, Italien 2001
139,95 kr., i denne uge (uge 39): 69,95 kr., SuperBest
Ret let og saftig rød Barolo, der er et udmærket køb til tilbudsprisen.


Portal del Alto, Reserva, Chardonnay, Maule Valley, Chile 2003
60 kr., Køge Vinhandel
Smagen i denne hvidvin er ganske dejlig med en vis fedme, god frugt og tilpas syre. Ikke nogen stor vin, men meget venlig.


Clos de Beylière, Chatillon en Diois, Frankrig 2003
75 kr. ved 6 flasker, Vinmand
Vellavet rødvin med en ret markant garvesyre. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Santa Duc, Les Plans, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig 2004
49 kr., Bichel Vine
Ret kraftig og flot vin med intens frugt og krydderi – peber – og et lille bittert bid i slutningen. Den skal ubetinget drikkes til mad.


Santa Christina, Reservado, Shiraz, Central Valley, Chile 2004
39,95 kr., V&S Wine
Til prisen er dette en pæn og venlig rødvin med god frugt og let sødme.


Porta, Merlot, Rapel Valley, Chile 2003
59,75 kr., Vinmonopolet
Pæn rødvin uden større oplevelser. Men i øvrigt okay.




Sød vin


Difficulty, Single Vineyard Long Gully, Riesling, Central Otago, New Zealand 2003
149,50 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Denne hvidvin har en meget spændende og usædvanlig duft – helt efter bogen med toner af petroleum. Og en fantastisk smag – sød, med toner af abrikos, citrus og lime. Det er en udpræget dessertvin, men også en meditationsvin. En helt fantastisk vin. Ren slik. Gem den gerne et par år.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Alt for Damerne
Castano, Monastrell, Yecla, Spanien 2004Rødvin44,95 kr.Føtex
.
ErhvervsBladet
Trivento, Tribu, Viognier, Mendoza, Argentina 2004Hvidvin48,95 kr.Føtex
Clos Boucher, Delas, Viognier, Condrieu, Frankrig 2003Hvidvin364,75 kr.H.J. Hansen
.
Frederiksborg Amts Avis
Plénitude, Madiran, Frankrig 2000Rødvin170 kr.H.J. Hansen
Agusti Torelló Mata, Reserva Barrica, Brut, Cava, Spanien 2001Mousserende165 kr.Theis Vine
Apalta Vineyard, Cabernet / Carmenére, Chile 2004Rødvin69 kr.Bichel Vine
Panarroz, Bodegas Olivares, Jumilla, Spanien 2003Rødvin49 kr.Bichel Vine
Gramona, Imperial, Brut, Cava, Spanien Mousserende139 kr.Emmerys
.
Fyens Stiftstidende
Perrier Jouët, Champagne, FrankrigMoussernede289 kr.Allied Domecq
Belle Époque, Perrier Jouët, Champagne, FrankrigMousserende799 kr.Allied Domecq
.
Information
Mon Coeur, J.L. Chave, Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin98 kr.Jysk Vin
Château Lamothe Cissac, Haut-Médoc, Frankrig 2000 (pris ved 12 flasker)Rødvin130 kr.Philipson Wine
.
Mad & Bolig
Château La Baronne, Corbières, Frankrig 2000Rødvin59,75 kr.H.J. Hansen
.
Nordjyske Stiftstidende
Montana, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2004Hvidvin49,95 kr.Fakta
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.