Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2005





Vin-aktuelt i uge 48
28. november - 4. december 2005
...............


...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 45
VinAvisen uge 46
VinAvisen uge 47
...............


...........
En dommedagsprædiken
Det franske sundhedsministerium er ifølge Just Drinks kommet på banen med en ny rapport om alkoholisme. Og der er tale om en ren dommedagsprædiken, et korstog mod vin og spiritus – hvilket måske ikke er så mærkeligt, eftersom ministeriet har bestilt rapporten hos en tidligere alkoholiker, journalisten Hervé Chabalier.
Rapporten opfordrer blandt andet til, at ikke kun spiritusflasker, men også vinflasker fremover forsynes med en advarsel à la dem, man kender fra cigaretpakkerne – om hvor sundhedsfarligt det er at drikke alkohol.
Desuden skal udskænkning af vin i kantiner være forbudt, der skal uddannes særlige alkoholrådgivere, som kan hjælpe folk med at få styr på det med vin og spiritus, og teenagere skal have alkohol som fag i skolen.

Pjat, siger vinfolket
Om den franske regering tager rapporten til efterretning og skærper reglerne, får fremtiden vise. Regeringen står nemlig i et dilemma, da den på den ene side gerne vil støtte de trængte vinproducenter og på den anden side også har en pligt til konstant at slå et slag for befolkningens sundhed.
Den franske vinbranche er da også allerede faret i flint over rapporten, som den mener er helt ude i skoven. Skræmmekampagner hjælper ikke noget som helst, og desuden er moderat nydelse af vin jo slet ikke farligt, men tværtimod sundt, lyder det fra vinfolket.
Dermed være ikke sagt, at de franske vinproducenter er imod bekæmpelsen af alkoholisme. De har i år med åbne arme taget imod et nyt råd, der seriøst vil arbejde for sagen.
...........
48-49
...............
Genmodificeret gær kan skabe problemer
Franskmændene har udviklet genmodificeret gær, der i første omgang er tilflydt det amerikanske marked og dets vinproducenter. Og der vil højst sandsynligt være penge at spare for de producenter, der benytter den nye gær, i form af hurtigere gæring og et mere pålideligt og ensartet resultat.
Allerede nu øjner branchefolk problemer forude, når det gælder fremtidig import af amerikansk vin. I USA er det nemlig ikke påbudt ved lov, at de firmaer, der sælger gæren, skal oplyse, at der er tale om en genmodificeret udgave. Derfor vil der selvsagt heller ikke komme til at stå noget om det på vinetiketterne.
Og det er man fx ikke glade for i Australien, hvor man holder fast ved at være fri for alt, hvad der hedder genmodificerede produkter – noget, der igen kan have betydning for importen af amerikansk vin.

Boykot af cava
Det spanske Katalanien – altså det øverste højre hjørne på Spaniens-kortet omkring Barcelona – vil gerne have øget selvstyre, og regeringen i Madrid har udtrykt villighed til at drøfte sagen. Dette er mange i det øvrige Spanien imod, og de viser det ved at boykotte den katalanske cava.
Allerede sidste år var der en boykot foranlediget af katalanske politikeres kritik af Madrids bud på de olympiske lege, og cavafolket frygter, at boykotten vil blive værre i år.
De finder den også uretfærdig. Cava er lige så spansk, som den er katalansk, siger de.
...........
48-51
...........
En smagning med to italienere
Nord for Vicenza og cirka 50 km fra Venedig – altså i regionen Veneto – ligger den gamle by Breganze, og på markerne uden om byen laves der vin, først og fremmest af den dynamiske Fausto Maculan i det familieejede vinhus Maculan.
I torsdags var hans datter, Angela Maculan, på besøg hos Philipson Wine, hvor hun stod for første del af en større smagning.
I anden del overtog Jacopo Poli scenen. Han kommer fra samme egn i Veneto, nemlig fra den store by Bassano del Grappa, 15 km fra Breganze, så de to italienske gæster er altså mere eller mindre naboer.
...........
    Italiens Château d’Yquem
    Vingården Maculan blev grundlagt i 1947 for at skaffe vin til et lille osteria – et gæstgiveri. Siden har foretagendet udviklet sig til en markant producent af kvalitetsvine, der eksporteres til den ganske verden.
    Især er vingården blevet berømt for sine søde hvidvine, der ganske enkelt er i verdensklasse. Man har kaldt dem Italiens svar på Frankrigs Château d’Yquem.
    De søde vine laves på druerne Garganega og Tocai Friulano og først og fremmest på den gamle drue Vespaiolo, der har fået navn efter hvepsene, som sværmer om de søde druer. (Vespa = hveps – tænk blot på scooteren Vespa, der svirrer af sted).
    Maculan laver to søde vine, "Torcolato" til 299 kr. og "Acininobili" til 799 kr., og druerne til dem begge hænges til tørre i fem måneder, så de kan blive angrebet af Botrytis Cinerea, "den ædle råddenskab".
    Nedenfor har vi en velfortjent stjernevrimmel til Maculans vine.
...........
    Der er to slags grappa
    Jacopo Poli stillede ikke vin på bordet, men grappa – den italienske spiritus, der destilleres på druekvaset – og han gav samtidig en glimrende indføring i den italienske grappa-verden.
    Der er to slags grappa, fortalte han. Dels den industrielle, hvor én mand kan klare druekvaset fra femten lastbiler – og dels den håndværksmæssige, hvor der skal seks mand til at klare en enkelt lastbil.
    For få år siden var der 2000 håndværks-producenter i Italien. I dag er der 89 tilbage, mens 34 store fabrikker står for industri-grappaen.

    Brænder på helt frisk druekvas
    Jacopo Poli fremhævede overbevisende forskellen mellem de to slags grappa – og beviste med sine egne håndværks-grappaer, at der kan være noget ganske særligt og meget spændende ved grappa.
    De store grappa-fabrikker gemmer druekvaset i op til seks måneder i siloer. Poli laver sin brændevin på de helt friske drueskaller og kerner, der ikke er over 24 timer gamle.
    Grappa-fabrikkerne destillerer i en uafbrudt proces, hvor der stadig føres druekvas til kedlen. Poli destilleres i en afbrudt proces – hver lille portion for sig. Hvilket også gør, at han kan lave mange forskellige grappaer med forskellig afsenderadresse på kvaset. Blandt andet har han en grappa på kvaset fra den berømte rødvin Sassicaia – og en anden fra Maculan.
    Jacopo Poli fremstiller nitten forskellige grappaer. Vi smagte seks af dem, som Philipson Wine sælger til mellem 139,95 og 429,95 kr., de fleste i 70 cl-flasker, men nogle i mindre flasker. De er alle ubetinget til fem stjerner, men vi omtaler dem ikke nedenfor.


...........
33-52
...............
De ulækre sodavander
Morten Grønbæk er professor og alkoholforsker ved Statens Institut for Folkesundhed. I Jyllands-Posten skriver han følgende om de ulækre sodavander med tilsat alkohol:
– Alcopopsene er i dén grad målrettet de unge, og det er helt utroligt, at producenterne får lov til at lancere dem, som de gør.
– Der sælges enorme mængder af dem, og de indeholder ret store mængder alkohol, svarende til en guldøl.
– Det er absolut det mest iøjnefaldende sted, man kan sætte ind, hvis man fra politisk side ønsker at gøre noget for at nedsætte de unges alkoholforbrug uden at ramme de voksne danskere.

Massiv offentlig kritik
Alcopops (alco-carbs) blev opfundet af australierne for cirka ti år siden. I dag fremstilles produkterne verden over af flere producenter, og disse har altid hævdet, at drikkene ikke henvender sig til mindreårige.
En undersøgelse for et par år siden, hvori deltog over 3000 unge briter, viste imidlertid, at to tredjedele af drengene og halvdelen af pigerne drak alcopops, da de blev seksten, og at der også var regulære drikkere så unge som elleve år.
Der har været massiv offentlig kritik af både produkterne og markedsføringen, hvilket har medført, at mange supermarkeder ikke fører snasket.
...........
    Konference om vin og varme
    Som vi skrev i uge 46, så har den globale opvarmning sat sig præg overalt fra Norge til Sydafrika.
    De lærde hoveder strides stadig om, hvor alvorlige konsekvenserne af denne opvarmning vil blive. De fleste hælder dog til, at der vil ske meget store forandringer i løbet af de næste 100 år: Havet vil stige op til 5 meter, og vejret vil være præget af stadig flere tornadoer, hedebølger og tørkeperioder.
    Den tiltagende varme er allerede begyndt af volde landbruget – og dermed også vinproducenterne – problemer i en række lande.
    Derfor har Det Spanske Vinakademi arrangeret verdens første internationale konference om vin og den globale opvarmning. Konferencen afholdes den 24. og 25. marts i Barcelona, og indbydelsen er allerede sendt ud. Som man kan se, er den meget oplagt prydet med et billede af en brændende sol, to visne vinblade og et hav, der godt kunne se ud til at ville stige 5 meter …
........
>43/06
...............

....
Nu er det slut med vokslysene under Beaune-auktionen.
    Hospitalets bourgogne op 25%
    Man havde sat lid til auktionshuset Christie’s ved den årlige auktion til fordel for det middelalderlige hospital i Beaune. Og man blev ikke helt skuffet.
    De 789 pièces (navnet på Bourgognes fade à 228 liter) indbragte 25% mere end i 2004.
    Inklusive salget af 239 partier flasker – også noget nyt – omsattes for i alt 5,08 millioner euro (inkl. salærer og moms)j, dvs. 37,9 mio dkr.
    For første gang kunne man i år byde pr. telefon, fax og e-mail, og det var der nogle, der gjorde. Men generelt var man lidt skuffede over deltagelsen udefra. De fleste salg gik til lokale vinkøbmænd.
    Rekorden indtog tre pièces Bâtard-Montrachet Cuvée Dames de Flandres, der hver gik for 52.000 euro (390.000 dkr.).

    Slut med vokslysene
    Ved salget af fadene forlod man den gamle skik med at byde med tændte vokslys. Nu var det hammerslagene, der gjaldt.
    Lige siden midten af 1800-tallet har man trukket lysene op af en flad trækasse, og ved det første bud, tændte man ét lys. Det kaldte man "den første flamme". Da dette lys var ved at gå ud – og der stadig blev budt livligt – trak man endnu et lys op af kassen. Og måske et tredje, fjerde og femte.
    Alle disse nye lys blev stadig betragtet som "den første flamme". Men da budene blev lidt træge, råbte auktionarius: - Andet lys! Deuxième feu! Får jeg et bud?
    Og senest da "det andet lys" gik ud, faldt hammeren.
    En mærkelig skik, som altså nu er blevet historie i Beaune. Kun to fade, der blev solgt til fordel for velgørenhed, blev solgt "med flamme".
...........
    Danmarks største vinauktion
    Mens vi nu er ved auktionerne, kan vi også fortælle, at Danmarks hidtil største auktion over finere vine løber af stabelen den 12. december med eftersyn den 9. og 12.
    Auktionen afholdes af Bruun Rasmussen i København, og Henrik Christensen, der er chef for vinafdelingen, fortæller, at en af auktionens mest opsigtsvækkende flasker er en Château Mouton Rothschild 1959, der ud over sine 100 Parker-point lever med bogstaverne R.C. på etiketten - Réserve du Château. De betyder, at flasken er fra slottets egne reserver.
    Men der er mange andre klenodier – blandt andet top-bourgogner fra Domaine Romanée-Conti, Comte de Vögue, Dugat Py og Henri Jayer samt Grand Cru Bordeaux i store flasker. Den største er en Nebuchadnezzar med 15 liter.
    Yderligere oplysninger om auktionen findes på www.bruun-rasmussen.dk.
...............
15/06
.
.




.
..
............
    Bové fire måneder bag tremmer
    Dette er ikke en plakat for en ny Rambo-film, men derimod en propaganda-plakat, der viser den franske miljøaktivist José Bové i kamp mod genmodificerede organismer (O.G.M. = organismes génétiquement modifiés).
    Oprindelig var Bové fåreavler og producent af Roquefort, men gennem flere år han været hovedmanden bag diverse optøjer til fordel for miljøet.
    Som vi skrev i uge 35, 2004, har han blandt andet medvirket til at drive Robert Mondavi ud af Sydfrankrig. Han har smadret en McDonald’s-restaurant, har protesteret mod genmodificerede vinstokke i Alsace og har ødelagt en udplantning af genmodificeret ris. Og så har han for et år siden sammen med 500 tilhængere nedtrampet 130.000 genmodificerede majsplanter på en mark uden for byen Marsat i departementet Puy-de-Dôme.
    For den sidste ugerning er han nu blevet idømt fire måneders fængsel ved retten i Toulouse. En række af hans tilhængere er ligeledes blevet idømt såvel betingede som ubetingede fængselsstraffe.
..................
336 år gammel eg forvandles til fade
I 1669, da Ludvig d. 14 sad på Frankrigs trone, blev der inde i landet anlagt en større skov af egetræer med det formål at bruge træet til skibsbyggeri.
Hovedparten af træerne måtte lade livet i 1984. Nu er der kun ét tilbage, og det ryger i begyndelsen af det nye år. Det gamle egetræ er nemlig blevet solgt på auktion til bødkerfirmaet Tonnellerie Sylvain i Bordeaux.
Ifølge Decanter lød hammerslaget på 37.700 euro (cirka 280.000 dkr.), men så får bødkeren også et 40 m højt træ, 4,60 m i omkreds, for pengene. Og der er tale om egetræ i topkvalitet og med en aroma, der langt overstiger den, yngre artsfæller kan byde på.
Hos bødkeren vil træet blive forvandlet til 60 fade til en pris på omkring 5200 dkr. pr. fad, og firmaet får ikke svært ved at komme af med fadene, da ordrerne allerede vælter ind fra såvel franske som amerikanske vinproducenter.

Spormetaller ændrer vinens farve
Farven på rødvin kan variere over en skala fra blålig rød til nærmest brunrød. Nu har et hold spanske forskere ved universitetet i Navarra bevist, at dette blandt andet skyldes spormetaller i druerne – altså ganske små mængder af grundstoffer som jern, zink, kobber og mangan.
I tre år har forskerne ifølge Decanter hvert år fulgt høsten af Tempranillo-druer fra en forsøgsmark og sammenlignet de forskellige årgange vin, der kom ud af det.
Produktionsmetoden har været den samme hvert år, kun de vejrmæssige forhold har selvsagt varieret.
Det har blandt andet vist sig, at hvis indholdet af jern i vinen er blot en anelse større end normalt, øges den blålige farve betydeligt. Samtidig reduceres den røde farve tilsvarende.
Undersøgelsen viser også, at gæringen kan have indflydelse på mængden af kobber og jern i vinen – mængden falder simpelt hen efter et par dages gæring.
...........
>12
...........
Vinstyrke på Nordsøcentret
Forleden var der vinstyrke på Nordsøcentret i Hirtshals. Og vinen sørgede vinklubben "Vinstyrke 12" for ved et kæmpetræf, der finder sted hvert andet år på centret, mens sild og hajer bag glas misundeligt ser til.
Vinklubben havde sat en grænse ved 1000 deltagere, så allerede i februar var billetterne til arrangementet revet væk. De heldige deltagere kunne så smage mere end 300 vine, og ved en vintagebar kunne de – mod betaling af 100 kr. – smage et glas af enten Lafite 99, Mouton 86, Grange 89, La Moline 99 (Guigal) eller Yquem 99.
"Vinstyrke 12" blev stiftet i 1988 og har kun seksten medlemmer. Alligevel er den ifølge formanden, Ib Kjærulf, en af landets mest aktive vinklubber – blandt andet med afholdelsen af den store offentlige smagning på Nordsøcentret.
I forbindelse med vinsmagningen kunne man også få noget at spise, og selvfølgelig var der fisk og skaldyr på menukortet. De kom dog ind udefra ...
Nærmere oplysninger om fremtidige arrangementer fås via e-mail: dalmark@post.tele.dk.
...........
    Kork, plastic eller skruelåg?
    Skal vinen være lukket med en korkprop, en plasticprop eller et skruelåg? Det spørgsmål stillede vinbladet Wine Intelligens 2300 vindrikkende forbrugere i Storbritannien og USA.
    Undersøgelsen, der ifølge Just Drinks blev foretaget via Internettet, viste, at hovedparten af forbrugerne ikke ville se skævt til, at den ægte korkprop blev byttet ud med en syntetisk – en hel del ville oven i købet hellere have, at vinen blev forsynet med plasticproppen.

    Undersøgelsen bestilt af en prop-producent
    Når det gjaldt skruelåg, ville en tredjedel af de adspurgte decideret svigte en vin forsynet med det lille praktiske låg. Kun 15% gik direkte ind for skruelåget, mens hele 54% var ligeglade med, hvordan en flaske vin er lukket.
    Forbrugernes forkærlighed for plasticproppen har uden tvivl vakt glæde hos bestilleren af undersøgelsen, Supreme Corq, der netop producerer den slags propper.
    Plasticpropper har den store fordel, at vinen ikke angribes af korkens propsyge. Men de kan være vanskelige at trække op, de ødelægger mange proptrækkere, de er svære at få tætte, så vinen iltes, og når de først er kommet ud af flasken, er de svære at sætte i igen. Og så er de jo egentlig ret uæstetiske.
    Man taler om at sætte advarsler på vinflaskerne. Men burde hellere advare imod eventuelle plasticpropper, der jo først afsløres, når kapslen skæres af.
...........
47-50
...............
De morede sig for 13 millioner
I sidste uge nævnte vi kort det svenske Systembolags 50 års jubilæumsfest, hvor 1000 flasker vin var defekte.
Det har fået en af vore svenske læsere, Jan Olof Olsson, til at sende os et par artikler fra Sydsvenska Dagbladet, der tager festen ved vingebenet.
Festen blev afholdt to dage før retssagen mod de 77 afskedigede butikschefer gik i gang, og samtidig med at Systemet skal spare 120 millioner kr. og nedlægger 80 stillinger.
Alligevel ofrede foretagendets direktør, statsministerfruen Anitra Steen, 13.360.000 skr. på festen for de 3500 ansatte – dvs. 3817 skr. pr. næse. Men så fik de også lov til at opleve deres høje chef imitere Olivia Newton John og opføre et dansenummer fra "Grease", iført en chockrosa kjole.
Nå, men System-folkene skal jo have lov til at more sig. De har det ikke så let for tiden ...

Kampagne skal forsvare Systembolaget
Stort set lige siden Sverige trådte ind i EU i 1995, har Systembolaget måttet kæmpe for sin berettigelse. Fra EU lyder det nemlig, at opretholdelsen af monopolhandelen er i direkte modstrid med loven om de frie markedskræfter.
Nu svarer Systembolaget igen med en storstilet kampagne, der vil løbe op i 8 millioner skr. (cirka 6,3 mio dkr.).
Kampagnen omfatter ifølge Just Drinks blandt andet en avisreklame, udformet som et åbent brev til EU-præsidenten José Manuel Barrosa. Heri oprulles først de store alkoholproblemer, som tynger Europa, hvorefter det fremhæves, hvordan Systembolaget har hjulpet til med at holde alkoholforbruget nede på svensk jord.
Flere avisreklamer samt en kortfilm på Internettet er også på vej.
...........
38-37/06
................
Vinens sejrstogt i Asien
Hidtil har øl, whisky og cognac været asiaternes favoritdrikke, når der skulle alkohol på bordet. Nu vinder vinen frem med stormskridt, og det drejer sig ifølge erhvervsbladet Forbes om både rødvin, hvidvin og bobler i lange baner.
Det skyldes for det første den generelle indflydelse fra Vesten, og for det andet er vinene i Asien blevet billigere og udvalget større.
Det er frem for alt friske, unge og lette vine, der gør sig hos de asiatiske forbrugere. Og de bliver i modsætning til andre steder i verden for det meste nydt uden for måltiderne.

Eksport af indisk vin
Meget af den vin, som asiaterne drikker, er selvsagt importeret. I Singapore blev der fx i 2004 importeret 15 millioner liter vin, hvilket var 23% mere end året før.
Men asiaterne kan bestemt også selv producere vin – en del af den bliver oven i købet eksporteret. Det glæder fx flere vine fra Indien, blandt andet de præmierede vine fra vinhuset Champagne Indage Ltd., der ryger til såvel Japan og Singapore som til USA, Storbritannien og Tyskland.
Et fingerpeg om, at Asien i stigende grad gør sig som vinkontinent kunne man få på vinmessen "Wine for Asia", der blev afholdt i Singapore den 12.-15. november. Her præsenterede hele 400 asiatiske vinproducenter deres produkter, og vinbranchefolk fra hele verden flokkedes for at hive forretningsaftaler i land.
Alt i alt kom der fire gange så mange besøgende, som da messen blev afholdt for to år siden.
...........
    Ny tysk vindronning kåret
    Det blev den 26-årig Sylvia Benzinger, der i år løb af med titlen som Tysklands vindronning. Hvert år stiller landets tretten regioner med hver sin kandidat, hvorefter en dommerkomité af dronninge-kyndige vinfolk kårer årets Weinkönigin.
    Hvor æren sidste år tilfaldt en ung dame fra Mosel, kommer dette års dronning fra Pfalz, fra vinhuset Leininger Hof i byen Kirchheim. Hun er højt uddannet inden for vinens verden og har vundet flere diplomer af forskellig art.
    For at blive vindronning skal man være over atten år, datter af en vinbonde, hverken være gift eller forlovet, og så skal man have en god portion faglig viden om tysk vin. Følger der skønhed med oven i hatten, er det selvfølgelig en ekstra fordel, men det er ikke noget krav.
    Årets tyske vindronning får travlt, da titlen indebærer en masse repræsentative opgaver i både ind- og udland.
...........
Terrorgruppe slår til mod vinhuse
Med kun en uges mellemrum er der udløst to bomber i Spanien – begge placeret uden for vinhuse.
I første omgang gik det ud over en bodega i byen Haro i Rioja, og i lørdags kom turen så til El Coto i den nærliggende by Oyon.
Politiet tilskriver terrorgruppen ETA de to ugerninger. Skaderne ved de to eksplosioner var til at overskue.
...........
51-01/06
................
Tyske top-point hos Parker
Den tyske vinbranche er helt euforisk. For første gang nogensinde har der været en tilbundsgående vurdering af tyske vine i Robert Parker's Wine Advocate – et nyheds-magasin, der har en kolossal indflydelse i vinens verden.
Det er Parkers nye vinskribent, David Schildknecht, der har stået for vurderingen. Og det er blevet til hele 26 siders omtale af 292 vine fra i alt 44 vinproducenter fra vinområderne Rheingau, Pfalz, Mittelrhein, Rheinhessen og Nahe. Alle vinene er i 2004-årgangen, og de er blevet bedømt efter Parkers 100-pointskala
Især hvidvinene på Riesling-druen har skoret høje point, og når det gælder tyskernes søde Eiswein, er der ligefrem uddelt topkarakterer, hvilket fremgår af denne noget lapidariske liste:
...........
100 point
Riesling Eiswein, A.P. Nr. 24, Dönnhoff

99 point
Riesling Eiswein, A.P. Nr. 23, Dönnhoff
Rieslaner Bürgergarten Beerenauslese, Müller-Catoir
Gräfenberg Trockenbeerenauslese, Robert Weil

98 point
Riesling Auslese, Dönnhoff

94 point
Herrmannshöhle, Dönnhoff
Rothenberg, Gunderloch

93 point
Berg Schlossberg "Alte Reben", Josef Leitz
Pettental, Gunderloch
Villa Niederberger Riesling
Vom Porphyr, Wagner-Stempel

92 point
Idig, A. Christmann
Heerkretz, Wagner-Stempel
Bürgergarten "Aspen" Spätlese Trocken, Müller-Catoir
Riesling Trocken, Gunderloch
    91 point
    Goldloch, Schlossgut Diel
    Hölle, Johannishof/Eser
    Hahn, Toni Jost
    Gräfenberg, Robert Weil
    Bürgergarten "Im Breumel" Spätlese Trocken, Müller-Catoir
    Felseneck, Schäfer-Fröhlich

    90 point
    Pechstein, Bassermann-Jordan
    Pechstein, von Buhl
    Langenmorgen, A. Christmann
    Hallenberg "Lay", Emmrich-Schönleber
    Domdechaney, Künstler
    Berg Schlossberg, Josef Leitz
    Wolfshöhle, Ratzenberger
    Wisselbrunnen, Spreitzer
    Berg Rottland "Alte Reben", Josef Leitz
    Bürgergarten "Gehren" Spätlese Trocken, Müller-Catoir
    Herrenletter Spätlese Trocken, Müller-Catoir
    Ölberg Spätlese Trocken, A. Christmann
    Dellchen, Dönnhoff
    Hahn Kabinett Feinherb, Toni Jost
    Riesling "R", August Kesseler
    Felseneck Spätlese Trocken, Schäfer-Fröhlich
    Riesling Trocken A.P. Nr. #2, Wagner-Stempel
    Spätlese Trocken. Robert Weil
...........
34-07/06

................
Hardys er briternes favoritvin
Når det gælder nationaldrikken, har Storbritannien taget det store spring fra øl til vin. Og det er ikke mindst de australske vine fra Hardys, der gør sig, når briterne shopper.
Faktisk har Hardys, der ejes af Constellation, slået alle rekorder som det bedst sælgende vinmærke i Storbritannien med hele 5 millioner kasser – i alt 60 millioner flasker vin – i løbet af det sidste år.
Nu har Hardys ifølge Just Drinks fået blod på tanden og har tænkt sig via kampagner, biografreklamer, annoncering og direct mail at runde de 6 millioner kasser til næste år.
...........

(c) Copyright BKWine.com/Per Karlsson
    Kulde gør vinen stabil
    I sidste uge beskrev vi teknikken kryoekstraktion – også kaldet krystallisering eller frysekoncentration – der bruges til koncentration af druemostens indhold af sukker.
    Det har foranlediget vor samarbejdspartner i Paris, Per Karlsson hos BKWine, til at sende os dette ultrakolde billede, som han har taget under et besøg hos champagnefirmaet Deutz.
    Der er ikke tale om kryoekstraktion, skriver han, men stabilisering af vinen ved hjælp af kulde. Man fryser vinen ned til minus fire grader og hindrer på den måde, at den senere bliver uklar og sløret eller afsætter bundfald.
    Især konsumvine, der sælges i store mængder, bliver stabiliseret, fordi forbrugerne forventer, at de er krystalklare. Finere vine behandler man lidt mere nænsomt.
...........
...........

..........
På julemarkedet præsenteres den nye Ho Holme-ost, fremstillet med vinkvas fra de danske Nordlund-marker.
    Nu også et garage-julemarked
    Garagefolket fører sig frem med deres ofte fortræffelige vine i små oplag. Nu laver de også et julemarked, der ligesom den årlige garagevin-messe afholdes på Dansk VinCenter i Hvidovre. Det sker søndag den 11. december kl. 11-17, og på markedet vil man kunne smage på over 100 vine og nyde en frokost i et af de tre "cafémiljøer".
    Ud over vinen vil der også være en række kulinariske specialiteter – røget laks, håndlavet chokolade til kaffen, is fra et lille ismejeri, glögg lavet på æbler fra Fejø m.v.
    Yderligere vil gæsterne kunne være med til at kåre årets bedste julevin – og købe et juletræ med hjem.
    På julemarkedet præsenteres i øvrigt den nye Ho Holme-ost, der er fremstillet med vinkvas fra de danske Nordlund-marker. Oste med vinkvas har været fremstillet i Frankrig og Italien i århundreder. I Frankrig findes fx Tomme au Marc de Raisin fra Savoyen og i Italien Testun di Barolo fra Piemonte.
    Endelig vil der for børn og barnlige sjæle være mulighed for at køre med hestevogn rundt i VinCenterets 3 hektar vinmarker. Nærmere oplysninger findes på www.garagevin.com.
.............
--....
    Den danske vinbranche
    * Viniditalia, den italienske vinmesse, vil næste gang blive afholdt i dagene 10.-11. marts i København. Messen arrangeres af Domaine Brandis, Cibi e Vini og Det lille Enoteca. Mere information på viniditalia.dk.
    ...........--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...........
47-50
...........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........
..
    Georg Almásy (f. 1939) er født og opvokset i Østrig. Efter afsluttet uddannelse som tekstiltekniker kom han i 1965 til Danmark, hvor han fik arbejde som leder af et farveri i Silkeborg.
    I dag er han freelancekonsulent for tekstilindustrien, hvilket passer ham fint, da han også skal have tid til sit arbejde som vinimportør.
    Gennem årene havde han på utallige ferier til sit gamle fædreland haft rig lejlighed til at smage Østrigs mange fantastiske vine. Og det ærgrede ham, at ingen af dem kunne købes på dansk jord. Det blev startskuddet til Østrigsk Vinimport, der slog dørene op i 1994.
    I begyndelsen kom der udelukkende hvidvine på hylderne i forretningen. De blev dog snart efterfulgt af både rødvine og dessertvine, og i dag handler firmaet med vin fra samtlige østrigske vinregioner. Lidt eau de vie’er har dog også fået lov til at snige sig ind på hylderne. Kunderne er såvel private som restauranter og virksomheder landet over.
    I sin sparsomme fritid hygger Georg Almásy sig med hustruen Stefanie. Og så er han en aktiv sportsmand, der dyrker både tennis, motionsløb, golf og skiløb. Stille stunder over et parti skak bliver der dog også tid til.
    Adresse: Østrigsk Vinimport, Vesterlundvej 26, 8600 Silkeborg, tlf.: 86 83 61 62, mobil: 40 35 69 53, e-mail: info@oestrigsk-vinimport.dk, www.oestrigsk-vinimport.dk.
..................................
>33
....................

.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
Skal jeg købe et vinkøleskab?
Martin Pihl Jensen skal flytte fra hus til lejlighed. Hidtil har hans samling af fine vine ligget i en kælder. Nu overvejer han, om han skal købe et vinkøleskab.
Det kommer an på, hvor tyk tegnebogen er. Et køleskab specielt til vin er ikke billigt, og det bruger strøm. Dets størrelse er også ret begrænset, så egentlig er sådan et skab bedst egnet til opbevaring af de vine, der løbende drikkes, ikke til en større samling, der skal opbevares i flere år.
Den perfekte temperatur til opbevaring af vin er 12 grader. Men det gør ikke noget, at temperaturen stiger nogle grader – bare det sker gradvist. Og det gør det jo som regel, når årstiderne skifter. Det er faktisk vigtigere, at vinene ligger i mørke og i fred for rystelser, end at temperaturen holdes nede på 12 grader.
Har man ingen kælder, er det en god idé at opbevare vinene i et lukket skab i et køligt soveværelse. Det eneste, der kan ske, er, at vinene måske modnes lidt hurtigere. De fleste vine er ret robuste – især rødvinene. Og hvidvine skal næsten altid drikkes ret unge.
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
................
44-43/07
...........
    Ugens vinøse billede
    Lui Rasmussen, der er tjenerelev på H.C. Andersen Hotel i Odense, var i Bordeaux under vinhøsten og plukkede druer på Château Haut-Sarpe i Saint-Émilion.
    Det var hårdt, skriver han, men oplevelsen værd. Op klokken 7, af sted kl. 7.40, plukkede druer til cirka 12.30, frokost til 13.45, plukkede videre til 17 eller 18, aftensmad kl. 19.30 og derefter i slottets bar, "Glu Glu", ind til ved 2-tiden. Jo, det var hårdt.
    I slottets fadkælder tog Lui Rasmussen dette billede af nogle af de 30 plukkere, som han delte oplevelserne med.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.

........
>30/06
...........
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 46 vine. Af disse vine var der nedenstående 33, som fik mere end to stjerner, og hele 21, som fik fem stjerner. I alt 139 stjerner. Igen en flot høst - fem stjerner til næsten halvdelen af de smagte flasker! Ingen flasker havde så meget propsmag, at vi opdagede det.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagning af vinene fra Maculan


Pino & Toi, Maculan, Veneto IGT, Italien 2004
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dejlig og elegant hvidvin med toner af honning og en forfriskende syre i eftersmagen.


Breganze de Breganze, Maculan, Breganze, Italien 2004
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Der er sødme samt en anelse røg i smagen af denne liflige hvidvin. I Breganze anbefaler man den til kogte hvide asparges med en god olivenolie over. Den er vi med på.


Altura, Pinot Nero, Maculan, Breganze, Italien 2001
229,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Italienernes Pinot Nero og franskmændenes Pinot Noir er én og samme druesort. Her optræder den i en fantastisk og elegant rødvin. Den er fyldig og rig på frugt og har en anelse kaffe i eftersmagen.


Pinot Nero, Maculan, Breganze, Italien 2003
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En elegant, frisk og læskende rødvin med masser af frugt og en fin balance mellem sødme og syre. Italiens svar på en god Bourgogne-vin.


Fratta, Cabernet Sauvignon, Maculan, Veneto IGT, Italien 1999
499,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En rødvin, der dufter af friske solbær og andre mørke bær. Smagen er koncentreret og fuld af frugt med en anelse bitterhed i eftersmagen. Prisen er lige i overkanten.


Torcolato, Maculan, Breganze, Italien 2003
299,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En duft af akaciehonning stiger op fra denne skønne dessertvin. Også smagen byder på toner af honning samt melon og ananas.


Acininobili, Maculan, Veneto IGT, Italien 2001
799,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En dessertvin, så juleenglene synger! Honning og abrikos fylder næsen og går igen i den sødmefulde smag, der dog ikke på nogen måde er sukkersød. Det er som at drikke flydende slik. Det er en vin, der – som det er blevet sagt – godt kan hamle op med franskmændenes søde Château d’Yquem.




Hvidvine


Furstenburg, Chardonnay, Stellenbosch, Sydafrika 2004
79 kr., Fionia Vin
Der er lime og honning i både duften og smagen af denne liflige og elegante hvidvin. Den vil egne sig glimrende til røget laks.


Château d’Anglès, Croix du Bailly, La Clape, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2002
84 kr., Ranimex
Meget dejlig hvidvin med en fin duft og en frisk, blød og frugtagtig smag, en lille fedme og tilpas syre. Fortræffelig til fiskeretter. Vinen har med god ret hentet sig en guldmedalje i Paris.


Weingut Johann Streng, Silvaner, Trocken, Kabinett, Franken, Tyskland 2004
55 kr. for 1 liter, Cosyway Vinimport
En dejlig, frisk og saftig bælle-hvidvin, når vi er mange i godt selskab. En vin, der smager af noget. Men gem den til sommer … Skruelåget er lidt "skrabet". Den femte stjerne får vinen for den meget rimelige pris.


Salviano, Orvieto Classico Superiore, Italien 2004
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Tør og frisk hvidvin med en vis fedme og god ren frugtsmag. Tilpas syre og lang eftersmag.


Longlands, TeAwa, Chardonnay, Hawke’s Bay, New Zealand 2004
135 kr., Glud Vin
En meget flot og lækker hvidvin med en ristet smag fra fadlagringen. Flasken har skruelåg.


Graffan, Corbières AOC, Frankrig 2004
40 kr., Oxholm Vin
En dejlig mild hvidvin med en god frisk syre. Et godt køb til prisen.




Rødvine


Lohsa, Morellino di Scansano, Italien 2003
89 kr., Fionia Vin
Suverænt dejlig rødvin med en bred, harmonisk og let krydret smag. Fyldig, men samtidig let og elegant.


La Claretière, Côtes du Ventoux, Frankrig 2003
65,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Vellavet og indtagende Rhône-rødvin med god frugt og saft, fylde og krydderi. Kan bruges til mange retter. Prisen er rimelig i forhold til kvaliteten.


The Islander, Kangaroo Island, South Australia 2003
139,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
De blå druer Cabernet Sauvignon og Shiraz og den grønne Viognier mødes i denne bløde og fantastisk lækre rødvin. Den har en dejlig duft og en smag, der breder sig ud i munden med mange facetter – mørke bær, vanille, chokolade … Og så har den skruelåg.


Febo, Merlot, Toscana IGT, Italien 2003
175 kr., Carlo Merolli
Fantastisk lækker rødvin med en flot duft og en kompleks og dejlig smag med toner af kirsebær og chokolade. Lang eftersmag.


La Grangelière, Vacqueyras, Frankrig 2003
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En virkelig god Rhône-rødvin – lækker, lækker. Dejlig frugt, bløde tanniner. Et charmerende bekendtskab.


Bodega del Fin del Mondo, Reserva, Malbec, Patagonien, Argentina 2004
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Her kommer jeg – en rødvin med en tæt, dybrød farve, en flot duft og en smag med mange facetter og en dejlig blødhed.


La Mision, Merlot, Reserva, Viña William Fèvre, Maipo Valley, Chile 2004
79 kr., Fionia Vin
En rigtig frugtbombe af en rødvin med duft af hyldebær og søde modne jordbær. Smagen er typisk for Merlot-druen, fløjlsblød og rund med en udtalt sødme, der får modspil i eftersmagen af kaffe og krydderier. Det er en vin, som de fleste vil kunne lide.


Kore, Nero d’Avola, Sicilien, Italien 2003
149 kr., Anibrica Vinimport
Lækker og blød rødvin med krydderi og sødme. Lad Siciliens sol skinne i glasset!


Domaine Astruc, Pinot Noir, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2003
55 kr., Premier Cru
Let og venlig rødvin, der smager ganske godt. Den har en lidt parfumeret duft og en smag med saftig frugt og fin sødme.


Sorbaiano, Rosso delle Miniere, Montescudaio, Italien 2001
135 kr., Carlo Merolli
Blød, saftig, krydret og ikke helt billig rødvin, som ubetinget skal nydes til mad – hele det gode italienske køkken.


Private Selection, Shiraz, South Australia 2004
69 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Vellavet rødvin med god krydret duft og en smag i balance. Nem at drikke. Kræver mad.


Caparzo, Rosso, Toscana IGT, Italien 2004
99 kr., indtil 31. december 79 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Der er lidt smag af kirsebær og blomme i denne gode rødvin. En udmærket vin til mad.


Footsteps, Merlot, South Eastern Australia, uden årgang
139,75 kr. for 3 liter i boks, Danish Wine Cellars
Blød og venlig hakkebøffe-rødvin til en attraktiv pris.


Alvinde, Merlot, Colchagua Valley, Chile 2004
50 kr., Lago Import
Hvis man om aftenen skal sætte tænderne i en god saftig oksebøf, så er denne rødvin sagen. Den er en fyldig bærbombe med toner af sort peber og lakrids og med 14% i alkoholstyrke.


Richland Shiraz, Westend Estate, Riverina, Australien 2004
60 kr., U&Wine
En behagelig frisk rødvin med en let parfumeret duft og en krydret eftersmag. Prøv den fx til lammesteg. I forhold til kvaliteten er prisen dog lidt i overkanten.


Gàbal, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2003
75 kr., Lahvino
Saftig rødvin, der ligefrem trækker mundvandet frem. En vin, der ubetinget skal ledsage mad, fx en let kødret eller gryderet. I forhold til kvaliteten er den ikke helt billig.


Libera, Bava, Barbera d’Asti, Italien 2002
89,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Rødvin med en krydret duft og en lidt enkel, saftig smag. Ret kort eftersmag. Og helt billig er den jo ikke …


Pierre Amadieu, Grande Réserve, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
69,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Krydret rødvin med kraftig og saftig frugt. Den skal have selskab af en god bøf eller gryderet. Alkoholen er lige i overkanten.




Sød vin


Fernando de Castilla, Pedro Ximenez, Sherry, Spanien
295,75 kr. for 50 cl, 211,25 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
En fantastisk dessertvin, mørk og tyktflydende i glasset og med en duft af smag af nødder, karamel, kaffe, brændte figner, dadler. En oplevelse. Fornemt fremragende fluidum.


Bridges, Golden Mist, Botrytis Sémillon, Australien 2003
115 kr. for ½ flaske, U&Wine
Flydende guld – en herlig sød hvidvin med fedme og en fin duft og smag af "den ædle råddenskab". En fantastisk dessertvin.
.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Château Grand Bireau, Bordeaux, Frankrig 2003Rødvin64,75 kr.H.J. Hansen
.
Børsen
La Segreta Rosso, Sicilien IGT, Italien 2004Rødvin89 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Ekstra Bladet
Domaine Alary, Le Font 'Estevenas, Cairanne Côtes du Rhône, Frankrig 2003Rødvin109 kr.Jysk Vin
.
Frederiksborg Amts Avis
Fabo, Merlot, Fattoria di Sorbaiano, Toscana IGT, Italien 2003Rødvin175 kr.Carlo Merolli
Raccolto, Nero d'Avola / Cabernet Sauvignon, Sicilien, Italien 2003 (prisen er ved 12 flasker)Rødvin69,75 kr. (v12)Vintjeneren.dk
Domaine de Suremain, Mercurey, Frankrig 2002 (prisen er ved 12 flasker)Rødvin79,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Mad & Bolig
Il Cascinone, Rive, Barbera d'Asti, Italien 2003Rødvin115 kr.Adriat Vinimport
Recado, Mendoza, Argentina 2003Rødvin39,75 kr.Vinmonopolet
.
Nordjyske Stiftstidende
Alto Cruz, Ribera del Duero, Spanien 2003Rødvin59,50 kr.Sigurd Müller
.
Penge & Privatøkonomi
Veroleón, Garnacha / Merlot, Utiel Requena, Spanien 2004Rødvin49 kr.Glud Vin
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.