Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2005





Vin-aktuelt i uge 50
12. december - 18. december 2005
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 47
VinAvisen uge 48
VinAvisen uge 49
...............


...............
50-51
..........
Til kamp mod fupvin
Kopivarer hærger verden. Omsætningen i svindel med mærkevarer og design har overskredet omsætningen i narko, og man mener, at den beløber sig til næsten 3000 milliarder kr. om året, dvs. mellem 5 og 7% af verdenshandelen. I Kina er cirka 10% af landets produktion kopivarer.
Heller ikke vinen går fri. Alene den franske vinindustri har i de senere år lidt et tab via fupvin på cirka 200 millioner euro om året (1,5 milliarder dkr.), og i 2004 steg dette tab med mellem 20 og 30%. Og svindelen gælder ikke kun de store kostbare vine, men også vine i mellemklassen.

Brug af biometri
For at bekæmpe svindelen med vine har den franske regering ifølge Viti-Net bedt l’Imprimerie Nationale – det statslige trykkeri – om at finde frem til teknikker, der kan øge sikkerheden i trykte etiketter.
Også den franske standardiserings-organisation, Afnor, er draget ind i arbejdet, og man søger en biometrisk standard til genkendelse af materialerne i propper, etiketter og afsendelsespapirer.
Biometri er en registrering af unikke, ikke-foranderlige biologiske kendetegn – når det gælder mennesker, kan det fx være fingeraftryk.
...............
>12
...............
Kun et spørgsmål om skattekroner
Som nævnt i uge 48 har det svenske Systembolag iværksat en kostbar kampagne, der skal overbevise EU om monopolforetagendets berettigelse.
Blandt andet omfatter kampagnen en avisreklame, udformet som et åbent brev til EU-præsidenten José Manuel Barrosa, hvori man opruller de store alkoholproblemer, som tynger Europa, hvorefter man fremhæver, hvordan Systembolaget har hjulpet til med at holde alkoholforbruget nede på svensk jord.
Dette har fået den svenske læge og vinkender, Nils Stormby – Danmarks gode ven og alle monopolers fjende – til at sende et brev til de udenlandske aviser, der har bragt annoncerne, og heri fremhæver han, at hele kampagnen i virkeligheden kun er et spørgsmål om skattekroner til den svenske stat.

Ikke spor non-profit
I annoncerne fremhæver Systembolaget, at det er en non-profit organisation.
Det er ikke rigtigt, skriver Nils Stormby. Systembolaget er ejet af den svenske stat, og staten har stor profit fra moms og afgifter på de solgte flasker.
Det har den ikke fra flasker, som svenske borgere køber direkte i udlandet via nettet, hvilket derfor er forbudt.
Svenskerne kan kun importere via Systembolaget mod et tillæg af alkoholafgift og ekspeditionsafgift plus moms oveni af den totale sum.

Den svenske dobbeltmoral
Som et eksempel på statens dobbeltmoral peger Nils Stormby på den svenske stats andet kommercielle foretagende, giganten Vin&Sprit, der sælger så meget Absolut Vodka som muligt, hjulpet af pågående reklamekampagner over hele verden.
Her bekymrer den svenske stat sig ikke om unge menneskers sundhed, som statens Systembolag i annoncerne praler med at gøre hjemme i det perfekte Sverige.
Hvor længe vil EU-kommissionen tillade dette? slutter Nils Stormby.
.........
47-50
...............
Svenske smuglere kalder det for privatforbrug
Nu er de svenske toldere ved at være godt trætte af deres landsmænds søforklaringer, når det gælder hjemtagning af flasker fra udlandet. Det hænder fx ofte, at en svensker på understøttelse dukker op i tolden i Malmø med flere tusinde flasker, som han med et smil påstår skal knappes op til en større fødselsdagsfest. Og den er svær at skyde igennem, da man jo gerne må bringe lige så meget vin og spiritus over grænsen, som man kan proppe i bilen – så længe det bare er til eget forbrug.
En hel del af synderne kommer ifølge Alcohol Update fra små byer længere nordpå i Sverige, og når endelig de bliver hevet i retten, foregår det lokalt og med en lemfældig rettergang, der typisk ender med frikendelse. Og så kan vedkommende glad og fro gå ud og sælge videre af sin store beholdning.
...............

...............
Abruzzos baldakin-vinmarker stod smukt med efterårsløv, da VinAvisen var dernede i sidste måned. Men særlig praktisk er denne opbinding af vinstokkene ikke.
    Fra baldakin til rækker
    Ifølge Just Drinks vil vinproducenterne i den italienske region Abruzzo også til næste år få en økonomisk håndsrækning fra EU på 4,5 millioner euro (cirka 33,5 millioner dkr.).
    Pengene skal gå til genplantning af cirka 750 hektar vinmarker, hvor vinstokkene stadigvæk er bundet op på gammeldags baldakin-manér – en metode, der var yderst populær i regionen for omkring 50 år siden.
    Dengang satsede producenterne udelukkende på kvantitet, og ved at lade vinrankerne brede sig og danne tag hen over markerne fik man langt flere druer ud af det. Desuden var både druer og plukkere i skygge for den bagende sol.
    I dag satser den nye generation af vinproducenter på kvalitet, og her er det nødvendig med en mere almindelig opbinding, hvor man får færre, men bedre druer.
    I de genplantede marker vil det også i modsætning til nu blive muligt at bruge maskiner til høstarbejdet.
...........
38-37/06
................
Ikke med milde øjne
Som nævnt i sidste uge har Producentforeningen for Bordeaux og Bordeaux Supérieur indført en blokade af salget af bulkvin – altså ikke-aftappet vin i containere, tankvogne osv.
De 6700 medlemmer af foreningen skal fremover forlange en minimumspris på 1000 euro (7450 dkr.) pr. tonneau (900 liter), hvor prisen i dag er nede på 700 euro. Gør de ikke det, vil de ikke få deres AOC-certifikater og må sælge vinen som bordvin.
Det er en trængt situation for mange vinbønder, og de ser ikke med milde øjne på Bordeauxs vinkøbmænd, som de ikke mener spænder livremmene ret langt ind. De køber den vin, som de nu kan sælge, og sælger den nogenlunde med de sædvanlige avancer.

Tog murskeen i egen hånd
I frustration over denne situation troppede 50 vinbønder forleden op og forlangte forhandlinger med Bordeaux’s vinkomité, CIVB (Conseil Interprofessionnel des Vins de Bordeaux). De var bevæbnet med spande, mørtel og betonblokke og gik i gang med at mure samtlige af hovedsædets indgange til.
– Vinhandelen gør intet for at give vinbønderne en ordentlig indtjening, så vi har besluttet os for at hindre dem i at arbejde, indtil de sætter sig ned og forhandler med os, sagde en repræsentant for de aktionerende.
På et af deres bannere stod der: "Kvalitet ja, men ikke for enhver pris". Og på et andet banner: "Vinbonde, en uddøende race".

Bygning besat i Nîmes
Også i Languedoc har den været gal. I onsdags stormede 100 vinbønder Chambre d’Agriculture i Nîmes og besatte bygningen.
De krævede et møde med den franske premierminister, Dominique de Villepin, inden jul for at få lagt en plan for statsstøtte til landbruget i Languedoc.
...........
51-01/06
...............
Argentinske problemer
Den argentinske regering har lavet en plan, der blandt andet vil gøre det umuligt for sæsonarbejdere at få understøttelse.
Ifølge Decanter lyder der protester imod denne plan fra vinproducenter i Mendoza. Planen vil begrænse antallet af plukkere, der er til rådighed under vinhøsten, siger de, og den vil tvinge producenterne til at indføre høstmaskiner.
Men her opstår et nyt problem, idet vinstokkene på godt halvdelen af landets 148.000 hektar vinmarker er bundet op efter pergola-systemet, og det egner sig ikke til maskinhøst.
Håndkraft er stadig billigere end maskinkraft i de argentinske vinmarker.

Apparat, der kan gennemskue druerne
Sitevi, en vinbranchemesse, hvor alt det nyeste udstyr inden for vinproduktion bliver præsenteret, er netop blevet afholdt i Montpellier. Og der var mange spændende nyskabelser på programmet – blandt andet Dyosystem fra det franske firma Sferis.
Ifølge fagbladet Beverage er der tale om en maskine, som stort set fungerer ligesom et røntgenapparat. Maskinen kan simpelt hen ned til mindste detalje gennemlyse en drue og fortælle om dens indhold af sukker og syre, farve og modenhed. Samtlige data popper i løbet af få sekunder op på en computerskærm.
Med den viden kan en vinproducent dyrke og høste druerne, så den færdige vin kommer til at harmonere med tidens trend.
Sferis forventer ikke, at ret mange af de traditionsbundne franske vinproducenter vil interessere sig for apparatet. Derimod satser firmaet på, at Dyosystem, som koster 13.000 euro (cirka 96.843 dkr.), vil blive en sællert i den nye verdens vinlande.
...............
34-07/06

...............
Skruelåg også til gemmevine
I en artikel i H.J. Hansens vinklubblad, Sélection, imødegår Fyens Stiftstidendes vinskribent, Jørgen Aldrich, den indvending, man af og til hører – at skruelåg ikke egner sig til gemmevine. Det gør de i høj grad.
Forsøg i udlandet med opbevaring over en årrække af identiske vine med korkprop og skruelåg har vist, at skruelåget er en vinder, skriver Jørgen Aldrich. Vinen bevares friskere under låg end under prop.

Et eksperiment i Svendborg
Så langt tilbage som i 70’erne blev det bevist ved et eksperiment herhjemme. I maj 1977 lagde Svendborg Vinkompagni nogle flasker Mouton-Rothschild årgang 1974 til side. Et par flasker var originalaftappet og forsynet med korkprop, et par var tilproppet med kork af en ringere kvalitet, og et par var lukket med skruelåg.
Ni år senere, i 1986, blev en lille gruppe smagere præsenteret for tre glas vin og skulle nu gætte, hvilke flasker vinene kom fra.
Det var en nem opgave. I det ene glas var der en fint modnet vin, i det andet en ældre og lidt slap vin, i det tredje en tydeligt alderdomssvækket vin.
Har læseren gættet, hvilken flaske den bedste vin kom fra? Yes! Den med skruelåg.
Så hvad er I bange for? Sig trøstigt ja til skruelåget, og belav jer på, at om føje år vil de små børn forundret spørge, hvad det vil sige at trække en flaske op ...
...............
14-17
.............
Druesort med dobbelt formål
I Frankrigs tredjestørste vinregion, Charentes, dyrker man først og fremmest druesorten Ugni Blanc til produktionen af cognac. Men man kan også bruge druerne til pineau des charentes, vin de pays, bordvin og mousserende vin, og indtil nu har vinbønderne selv kunnet vælge, hvad de ville bruge druerne til. Det behøvede de først at afgøre efter høsten.
Det er slut nu. Det franske landbrugsministerium har besluttet, at det ikke mere skal være tilladt med denne "cépage a double fin" – druesort med dobbelt formål.
Vinbønderne skal lægge sig fast på et specifikt formål for tre-fire år ad gangen, og de skal følge appellations-reglerne med hensyn til høstudbytte, druesorter og teknikker for det valgte endeprodukt.
Det vil dog stadig være muligt for dem at ændre holdning, blot det sker før høsten.
Til Decanter siger Alain Philippe fra Cognac-sammenslutningen BNIC, at ikke alle producenterne er lykkelige for den nye regel, men at den utvivlsomt vil hæve kvaliteten.

Giv tømmermændene et glas
Ifølge Just Drinks lancerer det amerikanske firma Cheerz mandag i denne uge en ny drik, Lime Peelerz, der ser ud til at have en fremtid for sig rundt omkring i alverdens barer og natklubber. Det er nemlig en drik, der modvirker tømmermænd.
Man kan drikke den straight, on the rocks eller blandet i cocktails, og den skulle kunne tage både hovedpine, søsyge og hjertebanken. Det gør den ved at fremme kroppens evne til at omsætte acetaldehyd, der er den primære og mest giftige af alkoholens metaboliter.
Lime Peelerz har været prøvet på nogle meget tørstige barfluer, og drikken var effektiv på 78% af fluerne, der havde drukket otte genstande og derover.
...............
47-50
...........
Australsk vinder-eksportvin kåret
I løbet af det sidste år har australierne ifølge avisen The Age eksporteret hele 14.780 forskellige vine. Samtlige vine har først rundet Australian Wine and Brandy Corporation, der hvert år skal give vinene det blå stempel som egnede til eksport.
Når året er gået, udvælger korporationen blandt de mange vine én vin, der får den ærefulde titel som årets bedste eksportvin. For overhovedet at komme med blandt de nominerede flasker, skal vinen være af topkvalitet, og der skal i årets løb være eksporteret mindst 2400 flasker af den.
Sidste nye skud på vinstammen er netop udpeget af korporationens dommerpanel. Det blev rødvinen Mt Toolleen Shiraz 2002 fra Ebenezer Vineyard.
...............
    Tv-kanal udelukkende om vin
    Nu kommer der minsandten også en tv-kanal udelukkende helliget vin. Det er det amerikanske tv-selskab Wine-Tv, der har fået ideen og vil være i gang på Internettet i løbet af foråret 2006.
    Kanalen vil være interaktiv, så der foruden nyhedsstof og film vil være et chatroom, hvor vinglade seere kan udveksle erfaringer om yndlingsvine. Det bliver også muligt – dog kun for amerikanerne – at købe vin online, deltage i auktioner osv.
    Man regner med, at kanalen frem for alt bliver et hit hos de helt unge vinforbrugere. De er vokset op med MTV, og denne form for hurtig vekslen mellem film og interaktivitet vil selvsagt appellere til dem. Der er mere information at hente på adressen www.wi-fitv.com.
...............
>33
...............
    De tog patent på kiwien
    I flere år har ejeren af det newzealandske vinhus Kahurangi, Greg Day, med succes solgt sin Chardonnay med navnet Kiwi i Europa – i Sverige blev hele 1100 kasser for nylig revet væk i løbet af kun to måneder.
    Systembolaget skulle ifølge The New Zealand Herald netop til at afgive en endnu større ordre hos vinhuset, da Greg Day stoppede eksporten med øjeblikkelig varsel. Årsagen var, at det franske vinhus LeCheteau lagde sag an mod ham for at bruge navnet Kiwi. Vinhuset har nemlig indregistreret det og har dermed erhvervet eneretten til navnet, når det gælder salg af vin på europæisk jord.
    Ikke et sekund havde Greg Day tænkt på at gøre det samme, da han i sin tid begyndte at eksportere vin til Europa. Kiwien, den vingeløse fugl, er jo New Zealands nationalsymbol.

    Imiterer newzealandske flasker
    Så nu står Greg Day der med en lang næse og nul eksport – i hvert fald indtil han finder på et nyt navn til sin vin.
    LeCheteau benytter sig ikke bare af New Zealands nationalsymbol – etiketten på vinhusets vin læner sig i det hele taget op ad newzealandske forbilleder. Flasken er således – ligesom 90% af de newzealandske flasker – forsynet med skruelåg.
    Ifølge foreningen New Zealand Winegrowers ønsker LeCheteau, hvis vin er fremstillet på Sauvignon Blanc, simpelt hen at efterabe newzealænderne, der er berømte for vine på netop denne drue.
    Hele historien synes temmelig paradoksal, når man tænker på det ramaskrig, som de franske vinproducenter kommer med, hver gang et vinhus i et andet land vover at sætte et Chablis, Bourgogne eller Champagne på etiketten.
    Men lad dem bare, lyder det fra New Zealand Winegrowers, der mener, at når det kommer til stykket, så forbinder europæerne alligevel ordet kiwi mere med en frugt end med New Zealand.
...............
44-43/07
...........
    Ny service hos australskvin.dk
    Er man bidt af australsk vin og gerne vil vide mere, bør man besøge australskvin.dk. På denne webside, der er logisk og overskueligt bygget op, er der information at hente om alt lige fra australsk vinhistorie til beskrivelse af vinregioner, geografi og klima. Der er ligeledes en glimrende oversigt over de mange australske vine, som kan købes i Danmark.
    Og så har siden netop lanceret en ny sektion, der giver et vue over de nyeste bøger og blade om australsk vin med en kort beskrivelse af de enkelte publikationer. Falder man for en af dem, kan man købe den direkte online.
...............
Bryllup med 1000 gule enker
Hele 700 celebre gæster var inviteret til bryllup i sidste weekend i Sao Paolo, hvor den 20-årige arving til Onassis-formuen, Athina Roussel, gav sit ja til den brasilianske rytter-champion, Alvaro Affonso de Miranda.
Samtlige gæster blev ifølge Wine Spectator underkastet et sikkerhedstjek, der var en lufthavn værdig. Ikke nok med, at de skulle fremvise invitationer med stregkoder. De skulle også efterlade deres mobiltelefoner hos sikkerhedsvagterne, så man ikke risikerede, at de i det skjulte snuppede et billede og sms’ede det til aviserne. Og for at være på den sikre side blev gæsterne til sidst sendt gennem en metaldetektor. Der må have lydt en hel del bippen med alle de smykkeklædte damer …
Når gæsterne langt om længe var nået gennem nåleøjet, kunne de skylle strabadserne ned med ikke mindre end 1000 flasker Veuve Clicquot – den gule enke.
Det har dog kun været et greb i lommen for bruden, der er god for omkring 2,7 milliarder dollars, (cirka 17 milliarder dkr).
...............
>30/06
.............
Verdens største skål
Nogle kommer i Guinness Rekordbog ved at bage en kage på størrelse med et cirkustelt – andre ved at hoppe på ét ben i timevis eller gå flere hundrede kilometer med en flaske mælk på hovedet.
Nu har borgmesteren i Las Vegas – byen, der i forvejen slår alle rekorder, når det gælder bryllupper og skilsmisser – sat sig for at udbringe verdens største skål. Og det skal ifølge Wine Spectator ske i vin fra Napa-vinhuset Beaulieu.
Lige før klokken slår 24 nytårsaften skal 12.000 mennesker hæve deres glas og tage en mundfuld vin – nøjagtigt samtidig. En mand fra Guinness vil sammen med borgmesteren ved selvsyn sørge for, at der ikke er nogen slinger i valsen. De får travlt, gør de …
Lykkes mega-skålen, slår Las Vegas den nuværende rekordindehaver, et japansk sake-firma, der fik hele 10.079 japanere med på spøgen.
...............
48-51

...........
--....
    Den danske vinbranche
    * Viniropa har optaget importen af vine fra vingården Le Gode i det italienske Montalcino.
    * Cavalcade Vine har optaget importen af vine fra Cave de Cairanne i Côtes du Rhône Villages og fra Domaine Maurice Charleux i Bourgogne.
    ...........--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
...............
33-52
...............

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
.........
..
    Vivi Hasse (f. 1959) og Lars Dalgaard (f. 1958) optræder i et dobbeltportræt, for de er to om at drive Weingut Villa Riesling i en sidedal til Rhinen nær byen Bacharach. Her producerer de Riesling-vine af meget høj kvalitet på deres stejle, 0,7 hektar store vinmarker. Den årlige produktion fra de over 50 år gamle vinstokke ligger på cirka 4000 flasker, og vinene bliver lavet i skarp intern konkurrence, idet Vivi er ansvarlig for parcellerne i "Mönchwingert", mens Lars tager sig af vinstokkene i "Fürstenberg".
    Lars Dalgaard er HA, cand.merc. i udenrigshandel og HD i organisation fra Handelshøjskolen i København, og til daglig arbejder han som ledende medarbejder i Deutsche Telekom's hovedkvarter i Bonn.
    Vivi Hasse har studeret fransk på Sorbonne, har en bifagseksamen i litteraturvidenskab, er arkitekt MAA og har i en årrække arbejdet som projektleder med industribyggeri som speciale. "Villa Riesling" har hun selv tegnet og bygget efter økologiske principper.
    De er begge medlemmer af vinbroderskabet "Weinzunft Bacchus - Zechgesellschaft Bacharach-Steeg Anno 1327", hvor de arbejder aktivt for at udbrede kendskabet til vinene fra distriktet Mittelrhein.
    Ægteparret har tre børn, Andreas, Niklas og Frederikke, der gerne giver en hånd med – specielt under vinhøsten og når der skal etiketteres.
    Adresse: Weingut Villa Riesling, In der Grube 4, D-55413 Manubach, tlf.: 00 49 67 43 94 76 42, fax: 00 49 67 43 94 76 43, e-mail: villa.riesling@t-online.de.
.....................
49-52
...............
Et italiensk Château de Haux?
Pernille N. Simonsen i Kirke Flinterup har søgt her og der og alle vegne efter en mulig italiensk pendant til Aktieselskabet Franske Vingårde.
Franske Vingårde administrerer Bordeaux-slottet Château de Haux, hvori over 10.000 danskere har aktier – og dermed en lang række fordele. Og Pernille Simonsen vil gerne investere i en lignende vingård, men altså i Italien.
Vi må tilstå, at vi ikke har kendskab til et sådant foretagende, men findes det, er der sikkert nogle af vore mange læsere, der har hørt om det. I så fald modtager vi gerne et vink, som vi kan bringe videre her i VinAvisen. Send blot en mail til anker@vinavisen.dk.
........................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.........
>43/06
...............
    Ugens vinøse billede
    Carsten Holm og hans kone, Stephanie, har sendt os dette formidable billede af portvinens dal med Douro-floden, der snor sig mellem vinbjergene.
    – Billedet viser simpelt hen udsigten fra det sted, hvor vi boede, skriver de. – Nede ved floden ligger den lille by Pinhão med den berømte station, og man kan også skimte broen over floden – et af de ret få steder, hvor man kan komme over på den anden side.
    – Huset, vi boede i, er en bed & breakfast, hvor man også kan få aftensmad, og det er et pragtfuldt sted, som vi kun kan anbefale. Det hedder Casa de Casal de Loivos, og det er klogt at reservere et værelse i god tid, efter at BBC i en udsendelse har fortalt, at det har "en af de seks bedste udsigter i verden".
    Huset er bygget i 1600-tallet og har været i samme families eje siden 1733. Der er kun seks værelser, og et dobbeltværelse med morgenmad koster 95 euro – men det kan man læse mere om på www.secretplaces.com.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...............
15/06
.
.




.
..
...............
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der nedenstående 24, som fik mere end to stjerner, og 14, som fik fem stjerner. En enkelt flaske havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...............
Hvidvine


Spier, Discover, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2005
50 kr., Irma
En meget kraftig hvidvin med dejlig, lidt cremet frugt, toner af lime og gode nuancer fra fadlagringen. I forhold til prisen er vinen lidt af et fund.


Mas de la Seranne, Aventure, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2004
99 kr., Rungsted Vinhandel
Hvidvin med en dejlig frisk, fint krydret duft og en fyldig frugtsmag med let fedme og uden skarpe kanter. Eftersmagen god og lang. En virkelig fortræffelig vin.


Domaine Eugénie Carrion, Montmains, Chablis 1er Cru, Frankrig 2002
149 kr., Irma
Denne hvidvin kommer én i møde med en fornem, let krydret duft. Og smagen er virkelig lækker med mange facetter og mineralitet. Flot vin, tre år gammel og stadig ungdommelig.


Domaine Marguerite Dupasquier, Chardonnay, Bourgogne, Frankrig 2003
69,50 kr., Irma
En ret elegant hvid bourgogne med et fint billede af den gode drue. Vinen er forfriskende og dejligt mild.




Rødvine


la Cabotte, Côtes du Rhône, Frankrig 2004
60 kr., Ranimex
Vellavet og venlig rødvin med god, ren frugt og en rank syre, der gør vinen yderst velegnet til mad.


Finca La Anita, Syrah, Mendoza, Argentina 2003
189 kr., World of Wine
Der er sol og sommer, frugt og garvesyre, jord og træ – den har det hele, denne flotte rødvin, der virkelig fylder munden. Den må meget gerne følges med en stor, krydret og saftig bøf. – Den er lidt som en ordentlig cigar, lød det fra én i smagepanelet.


Licurgo, Sangiovese, Riserva, Montecucco, Italien 2002
195 kr., Italian Wines
Alene duften – hvor er det dog en herlig rødvin. Og smagen! Den er harmonisk, med god saft og syre. Man kan faktisk sidde og drikke den uden mad. En meditations-vin – en supervin.


Anna Maria Abbona, Nebbiolo, Langhe, Italien 2003
120 kr., Italian Wines
En yderst tilfredsstillende rødvin – dejlig duft og en blød, saftig smag. Nem at drikke og glimrende til mad.


Ca’ Maggiore, Langhe, Italien 2003
64,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
En pragtfuld rødvin, der dufter og smager af svampe, trøfler, chokolade og brombær i skønneste forening. Den er fyldig og rund med svage toner af mint i eftersmagen. Et rigtig godt køb til prisen.


Rosemount Estate, Shiraz, South Eastern Australia 2003
87,95 kr., kampagnepris 69 kr. i Bilka. Samt 89,95 kr., kampagnepris 70 kr. i Føtex.
Friskkværnet sort peber er det første, der falder én ind, når man dufter til denne dejlige rødvin. Der er ligeledes toner af peber i smagen, men også masser af koncentreret bærsaft, der slutter med et behageligt tørt bid. En god vin til kampagnepriserne.


Weingut Walter Kroiss, Selection Rot, Neusiedlersee, Østrig 2004
58 kr., Cosyway Vinimport
En ret let og meget venlig rødvin, der smyger sig om tunge og gane med blødhed og saft. En god følgesvend til lettere kødretter.


Bodega del Fin del Mundo, Special Blend, Reserva, Patagonien, Argentina 2004
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Druerne Cabernet Sauvignon, Malbec og Merlot mødes i denne ekstremt lækre rødvin. Den har en herlig duft og en blød smag med ren frugt og markant sødme, som mange vil falde for. Jovist er det en bamsevin med 14,5% alkohol, men den virker ikke spor sprittet. Eftersmagen er lang og meget dejlig.


Anna Maria Abbona, Cadò, Langhe Rosso, Italien 2001
125 kr., Italian Wines
En ganske flot og kraftig rødvin med masser af potentiale. Den må gerne ligge i endnu nogle år, så den kan blive lidt afrundet. Der er virkelig "stof til eftertanke" i den.


Masia Esplanes, Capafons-Ossó, Montsant, Spanien 2002
118 kr., Ki-Ma Vinimport
Flot duft, blød og lækker smag med frugt og saft og en rank syre. Glimrende rødvin til mad.


Château Lilian Ladouys, Saint Estèphe, Bordeaux 1999
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En god, lidt enkel Bordeaux-rødvin med saftig frugt, bløde tanniner og en syre, der er god til lidt fede retter.


Domaine Bart, Les Finottes, Marsannay, Frankrig 2003
139 kr., Fionia Vin
En blid og venlig rød bourgogne med god duft og en frugtagtig smag med let sødme. Helt billig er den jo ikke … Den høje pris kostede en stjerne.


Ducenzio, Sabucin, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2004
59 kr., Anibrica Vinimport
En udmærket og læskende hverdags-rødvin med en vis sødme og fine toner af friske jordbær. Eftersmagen slutter en anelse bittert, og prisen er lige i overkanten.


Cape Campbell, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2004
129 kr., Glud Vin
Ret let rødvin, meget saftig og med en frugtagtig smag. Den skal ledsage en ikke alt for kraftig ret. Flasken har skruelåg – og prisen er høj.


Domaine Bart, Les Champs Salomon, Marsannay, Frankrig 2003
139 kr., Fionia Vin
Bestemt ikke nogen dårlig rød bourgogne, men stor er den ikke. Faktisk relativt enkel – og prisen er meget høj i forhold til kvaliteten.

Uden for nummer
Nordlund, Bordvin, Danmark 2003 og 2004
500 kr. for 2003 i helflaske og 199 kr. for 2004 i halvflaske, Dansk Vincenter
Vi har smagt den bedste af de danske vine i de to seneste årgange og er ude af stand til at give vinen stjerner. Der er jo udpræget tale om en kuriositet, som bestemt kan drikkes, men på ingen måde er på højde med langt billigere vine. Set ud fra, hvad man laver af vin i Danmark, er begge vine til fem stjerner. Set ud fra, hvad man ellers kan købe, er vinene ikke værd at gå efter. Det er vin for liebhavere. Vi kunne i øvrigt bedst lide 2004-årgangen, der på grund af den begrænsede høstmængde kun sælges i halve flasker.




Dessertvin


Lustau, Emilín, Moscatel Superior, Sherry, Spanien
149 kr. og 79,75 kr. for 37,5 cl flaske, H.J. Hansen
Sød sherry med en dybbrun ravfarve og en spændende, kompleks duft med alle mulige krydderurter. I den kraftige smag er der toner af søde karamelliserede æbler, rosiner, figner, honning og lakrids.


Arcass, Cascina Chicco, Vendemmia Tardiva, Italien
135 kr. for ½ flaske, Vinkrogen
En helt vidunderlig dessertvin med duft af "den ædle råddenskab" og en smag rig på frugt og sødme og med talrige nuancer.




Hedvin


Bodegas Rey Fernando de Castilla, Amontillado, Sherry, Spanien
278,25 kr. for 50 cl, 198,75 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Fantastisk spændende sherry med en vidunderlig duft og en kraftig kompleks smag. Men den er bestemt for feinschmeckere.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
B.T.
Ochoa, Reserva, Navarra, Spanien 1998Rødvin115 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
A-Mano, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2003 (pris ved 12 flasker)Rødvin59,95 kr. (v12)Philipson Wine
.
Børsen
Amon-Ra, Shiraz, Barossa, Australien 2004 (pris ved 12 flasker)Rødvin700 kr. (v12)Philipson Wine
Jacques Selosse, Millésime, Champagne, Frankrig 1996Mousserende950 kr.l'Esprit du Vin
.
Ekstra Bladet
Adam, Blanc, Alsace, Frankrig 2004Hvidvin55 kr.SuperBest
.
ErhvervsBladet
Bellingham, Founders Pinotage, Coastal Region, Sydafrika 2004Rødvin69,75 kr.Skjold Burne
Southern Right, Pinotage, Walker Bay, Sydafrika 2002Rødvin129,75 kr.H.J. Hansen
.
Frederiksborg Amts Avis
Osco, Sangiovese, Monterosso IGT, Italien, 3 liter i boks (pris ved 4 stk.)Rødvin109,75 kr. (v4)Vintjeneren.dk
Altosur, Malbec, Argentina 2004Rødvin49,75 kr.Vintjeneren.dk
Finca Sophenia, Cabernet Sauvignon / Syrah, Reserve Argentina 2004 Rødvin54,75 kr.Vintjeneren.dk
.
Jyllands-Posten
Domaine Jamet, Vin de Pays des Collines Rhodaniennes, Frankrig 2004Rødvin60 kr.Domaine Brandis
.
Næstved Tidende
Amancaya, Gran Reserva, Mendoza, Argentina 2004Rødvin99,75 kr.Skjold Burne
Weighbridge, Peter Lehmann, Shiraz, Australien 2003Rødvin69,75 kr.Skjold Burne
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.