Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 01, 2006





Vin-aktuelt i uge 1
2. januar - 8. januar 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 52
VinAvisen uge 51
VinAvisen uge 50
...............


.............
VinAvisen ønsker alle sine læsere
GODT NYTÅR
............
Vin giver hvepsetalje
Hvis julen har sat sine spor i form af et par kilo for meget, så skyd skylden på anden og risalamanden, men hold vinen udenfor.
En ny undersøgelse, der er offentliggjort i det amerikanske lægetidsskrift BMC Public Health, og som kortlægger, hvorfor amerikanerne er blevet så fede, viser, at et par glas vin om dagen ikke får vægten til at stige – faktisk tværtimod.
Ifølge undersøgelsen, der omfattede 8236 personer, har folk, der drikker et eller to glas vin om dagen, henholdsvis 54 og 41% mindre risiko for at blive fede end afholdsfolk. De er generelt også tyndere om taljen. Drikker man mere end de to daglige glas, går det dog den modsatte vej.
Så når nytårsforsættet om at tabe sig skal indfries, er det altså ligefrem en god idé at lade vin indgå som en ingrediens i kuren.

Stakkels svenske patienter
På hospitalet i den svenske kommune Danderyd havde man fået den idé, at patienterne i samtlige afdelinger skulle have mulighed for at få sig et glas vin eller øl til maden – når ellers lægen foreskrev det. En oplagt idé i disse tider, hvor læger og hospitaler overalt i verden ofte ligefrem ordinerer vin til patienterne.
Men så let går det ikke i det bureaukratiske og alkohol-forskrækkede Sverige. Såvel Danderyd kommune som Kammerrätten har ifølge Alcohol Update givet afslag på hospitalets ansøgning, idet den slags udskænkning vil overskride gældende svensk lov.
Det er nemlig kun kantinens personale og ikke plejepersonalet, der må skænke i vin- og ølglassene, og der må heller ikke skænkes alkohol uden for kantinens fire vægge. Det vil stride imod loven om, at folk, der drikker vin eller øl, skal være under professionel overvågning.
Den eneste redningsplanke er Kammerrättens formand, Sten Heckscher, der – selv om han var nødt til at følge lovgivningen og give afslag – nu har henvendt sig til regeringen for at få ændret loven.
Imens må de stakkels patienter på hospitalet fortsætte med at van(d)smægte.
.............
    Højere promille når det gælder vin
    De franske vinproducenter er godt trætte af regeringens strenge regler omkring vin og bilkørsel. Ifølge loven må man højst have en promille på 0,5, hvilket har medført en drastisk nedgang i salget af vin – såvel i restauranterne som i handelen.
    Nu er en gruppe vinproducenter under navnet "Les 4 Vérités sur le Vin" (de 4 sandheder om vinen) ifølge Decanter gået på barrikaderne for at få promillegrænsen sat op, når det gælder vin.
    Gruppen har blandt andet fået trykt en brochure, hvori en række statistikker og undersøgelser går i kødet på de skrappe regler og fastslår, at tre glas vin til maden ikke har nogen som helst betydning for ens evne til at køre bil – også selv om man overskrider den tilladte promille. Ifølge gruppens medlemmer er det derfor unfair at slå vin og anden alkohol over én kam.
    Den franske regering svarer igen med, at dødsulykkerne på de franske motorveje er faldet med 20% siden 2002, hvor man indførte de skrappe regler.
    Men den bider ikke på vinproducenterne – de henviser til Storbritannien, der med en promillegrænse på 0,8 kun har halvt så mange dødsulykker på vejene.
............
    Skal Marianne aflives?
    Den, der drikker fransk vin, er vant til at se en lille rund etiket på toppen af en hel del flasker med en tegning af republikken Frankrigs nationalsymbol, Marianne. På bordvine er etiketten blå, og på vine med appellation er den grøn, og den markerer, at der er betalt afgifter på vinen.
    Nu foreslår Michel Prugue, der er formand for INAO – det statslige institut, som har ansvaret for appellations-systemet – at man afliver Marianne og erstatter hende med en logo for AOC-vine.
    Samtidig afslører Michel Prugue ifølge avisen Sud Ouest, at INAO skal afløses af et nyt institut om præcis et år. Det skal dog fortsat hedde INAO.

    I dag kun en tredjedel vin
    INAO blev skabt i 1935 af en senator fra Gironde, Joseph Capus, og instituttet var dengang udelukkende helliget vinen.
    I 1990 blev det udvidet til at omfatte franske landbrugsprodukter, blandt andet oste, og i 1999 tog man også udenlandske kvalitetsprodukter ind og tildelte dem en IGP-status – Indication Géographique Protégé (beskyttet geografisk benævnelse). Blandt andet er Lammefjordsgulerødderne ifølge en IGP-hjemmeside på vej.
    I dag omfatter vinen kun to tredjedele af INAO’s aktiviteter.
...........................

................
Stadig færre amerikanske vinnydere lytter til Robert Parker, når de skal vælge vinen til aftensmaden. Som grafen viser, har hans to medier, Wine Advocate og Parker Online, en beskeden indflydelse i forhold til to andre store vinguider. Kilde: Wine Opinions.
    Parkers dominans blegner
    Man har sagt, at hvis Robert Parker udtaler sig pænt om en flaske Bordeaux-vin, så vil man kunne lægge 15% på prisen.
    Denne "Parker-effekt", som man kaldte den, lader til at være kraftigt på retur – i hvert fald, hvis man skal tro en rundspørge blandt amerikanske vin-entusiaster, udført af webmagasinet Wine Opinions.
    Her sagde hele 48% af de adspurgte, at Parkers pointgivning og anbefalinger ikke spillede nogen som helst rolle for dem, når det gjaldt deres valg af topvine. Og hele 61% havde langt større tiltro til deres families og venners bedømmelse.
    Ifølge Decanter skyldes dette sandsynligvis en direkte modvilje mod Parker og hans vinanmeldelser – noget som fx dokumentarfilmen Mondovino, som vi tidligere har skrevet om i VinAvisen, har været med til at puste til. I filmen kritiseres vinguruen på det kraftigste for sin dominerende indflydelse i vinens verden.
.............
Omtale gav respons
For et par uger siden spurgte en af vores læsere, om der findes en italiensk pendant til Bordeaux-slottet Château de Haux, der har over 10.000 danskere som aktionærer – så kunne vedkommende nemlig godt tænkte sig at investere.
Vi satte en efterlysning i gang, og i uge 51 kunne så skrive om Helene og Iakob Schjerbeck, der er i færd med at købe en vingård mellem Pienza og Montepulciano i Toscana med udlejning for øje. Og ægteparret syntes bestemt, at ideen om at sælge anparter lød spændende. Interessenterne kunne fx være vinentusiaster, evt. med lyst til egen import.
Efter at vi havde bragt historien, har ti interesserede læsere henvendt sig til Iakob Schjerbeck. Men han vil meget gerne i kontakt med flere, der muligvis kunne tænke sig at blive indehavere af en anpart. Er man interesseret, kan man sende ham en e-mail på is@divin.fr.

Lidt flere facts om vingården
Den smukt beliggende toskanske vingård, hvoraf den ældste del stammer fra 1500-tallet, består af seks bygninger på i alt 3000 kvadratmeter. Når det hele, efter en større renovation, står tiptop færdigt, vil de respektive værelser og lejligheder kunne udlejes for mellem 1000 og 15.000 euro (cirka 7500 og 110.000 dkr.) for en uge i højsæsonen.
I øjeblikket produceres der 100.000 flasker almindelig Chianti-vin samt nogle tusinde flasker olivenolie på ejendommen. Ægteparret Schjerbeck har dog planer om i løbet af de kommende år at højne vinens kvalitet betydeligt.
.............
Vi er vokset fra det med årgange
Vi har nu ført VinAvisens oversigter over årgange ajour, så de seneste aktuelle årgange er kommet med.
Vi kørte i flere år med meget detaljerede årgangsskemaer med en grafisk vurdering af årgangene, men dem forlod vi. Vinverdenen er nemlig vokset fra det med årgange.
Det er allerede sket i reklamerne for vin, hvor mange vine annonceres uden årgang – et klart signal om, at man ikke tillægger årgangen nogen betydning. I hvert fald ikke i den billigere ende af prisskalaen.

De tryller årets dårligdomme væk
Investorerne vil stadig holde fast i begreberne gode og dårlige årgange. Det giver den dynamik, der skal til for at få priserne til at bevæge sig op og ned, så man kan tjene penge ved at handle på det rigtige tidspunkt.
Men heller ikke topvinene kan mere sættes i bås efter årgangen, for et dårligt år behøver ikke at give dårlige vine. De fleste topproducenter reducerer blot udbyttet, separerer skidt fra kanel, koncentrerer mosten helt legalt og tryller på den måde årets klimatiske dårligdomme væk.

Ønskes: En dato for sidste nydelse
De store vine holder kvaliteten i gode såvel som dårlige år. I værste fald må de finde sig i at blive idømt en kort levetid. Ofte er de ganske velsmagende. De drikkes unge, mens de har maksimal frugt – det er den smag, der efterspørges i dag. Af samme grund drikkes store vine i store årgange også helt unge. Tiden får kun sjælden lov til at udvikle det, man har betalt ekstra for.
Denne ændring i mønsteret gør det meningsløst med årgangsskemaer for os vinnydere. I stedet bør man gå over til datomærkning, hvor man fortæller, at vinen skal nydes inden den og den dato.

Kun områder med ustadigt vejr
På siderne om årgange koncentrerer vi os om vine fra områder med et ustadigt klima, dvs. Bordeaux, Bourgogne, Côtes du Rhône, Piemonte, Toscana og Nordspanien. Og vi interesserer os for toppen af disse distrikters vine. Det vil sige fra 100 kr. og op.
Det kan måske være svært at forstå, at klimaet har mindre effekt på de billige regionalvine end på de store topvine. Men svagheder og mangler kan med moderne teknik gemmes væk i de store blandingskar, hvorimod de lettere afsløres i topvinene, når disse udsættes for en lang iltningsproces på fad og flaske. Klik her, og se siderne.
    Amarone
    Rødvinen fra Valpolicella

    Bordeaux
    Rødvine, hvidvine og Sauternes

    Bourgogne
    Røde og hvide Côte d’Or-vine

    Rhône
    Rødvine fra nordlige og sydlige Rhônedal

    Piemonte
    Rødvine fra Barolo og Barbaresco

    Toscana
    Brunello, Vino Nobile og Chianti samt Supertoscanere

    Spanien
    Rødvine fra Rioja og Navarra

    Vintage Port

...........
--....
    Den danske vinbranche
    * Fionia Vin har fået eneforhandlingen af vinene fra Bodegas Altanza i Rioja, Spanien.
    ...........--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
....... ............
Efterlysning af læser med forbindelse til politiet
I sidste udgave af VinAvisen spurgte D.K. fra Horsens os, om man mon skal have våbentilladelse til at bruge en champagnesabel til at sabrere en flaske champagne med.
Vi svarede, at det skulle man ikke, så længe sablen kun anvendes til formålet. Oplysningen havde vi fra en udsendelse i fjernsynet.
Nu har vi fået en mail fra vinimportør Martin Greve Jensen, der sælger champagnesabler i sin butik, Vignoble i Odense. Og han har fået at vide af det stedlige politi, at sablerne regnes for en slags slag- og stikvåben, og at der derfor kræves polititilladelse til både at sælge og bruge dem.
Martin Greve Jensen er dog ikke sikker på, at det med tilladelsen gælder for samtlige politikredse i landet. Hvis der er en af læserne, der har forbindelse til politi, domstole eller den juridiske verden, vil vi være glade for at få en mail på adressen anker@vinavisen.dk, så vi kan få kastet lys over sagen – og svinge vores sabel med god samvittighed.
............
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål - og svaret på det.
.....
.....
    Hvilket champagneglas er bedst?
    Hans V. undrer sig over, at det skal være nødvendigt at drikke mousserende vin af et højt og slankt glas. Han spørger: – Har champagne ikke – lige som al anden vin – brug for et åbent glas, hvori aromaen kan brede sig?
    Jo, naturligvis skal man kunne nyde aromaen. Men det er også vigtigt at hindre, at boblerne fuser af i en fart.
    Der er to slags høje glas, A og B på tegningen, og begge leder de boblerne op i en fin og stadig strøm. Af de to foretrækker vi personligt det tulipanformede glas, B, der både holder på boblerne og fanger aromaen.
    Det er dog også helt i orden at servere mousserende vin i almindelige glas – især hvis vinen ledsager mad, og der er brug for lidt kraftigere aroma i glasset.
    Under alle omstændigheder er det naturligvis vigtigt, at man holder på stilken og ikke rundt om kummen, så hånden varmer vinen op og gør den flad.
    Og det er for resten også vigtigt ikke at bruge sulfo, når glassene vaskes op. Selv den mindste rest af sulfo dræber boblerne.
    Det tredje glas, C, var tidligere på mode. I det fuser boblerne lynhurtigt ud af vinen, så glasset bruges mest, hvis man absolut vil demonstrere, at man ikke har forstand på champagne.
    Ifølge legenden blev dette glas formgivet efter dronning Marie Antoinettes bryst – hvilket et af dem vides ikke, men det var vist en B-skål ...

    < Hold på stilken, så vinen ikke varmes op af hånden – og ikke, som Helena Christensen i den bareste bare figur gjorde det på et af Karl Lagerfeldts reklamebilleder for Dom Pérignon (se uge 40, 2005).
...............
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..............
    Ugens vinøse billede
    Hélène og Michael Affatato har tidligere sendt os fine billeder. Her er endnu et fra høsten den 24. september.
    Ægteparret ejer det gamle Bordeaux-slot Château La Gatte i Saint André de Cubzac, lige syd for Bourg – det er fra cirka 1646. De har venner i Danmark og læser VinAvisen, selv om de sikkert ikke forstår ret mange ord - hun er fra Bordeaux, og han er fra New York.
    På billedet ses Ugo, naboernes fjortenårige søn, der bar druerne fra plukkerne og frem til ladvognen; og marken er Montalon, der ligger 83 m over havet – det er Bordeauxs næsthøjeste vinmark, som i 2005 gav fornemme druer med 15,10% potentielt alkohol.
    Hélène og Michael Affatato har indrettet fem af slottets ni soveværelser til bed & breakfast. Nærmere oplysninger fås via helene.affatato@wanadoo.fr eller tlf.: 00 33 5 57 43 16 21.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.............
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der nedenstående 16, som fik mere end to stjerner, og hele 10, som fik fem stjerner. To flasker var alvorligt propsyge og røg på hovedet i køkkenvasken.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.............
Hvidvine


Ayama, Chenin Blanc, Paarl, Sydafrika 2005
65 kr., Carlo Merolli
Tør, frisk og frugtagtig hvidvin – som en god Loire-vin med power. Den skal ubetinget ledsage mad, fx en kraftig fiskeret.


Outback, Traminer / Riesling, Australien 2005
55 kr., U&Wine
Er den halvtør eller halvsød – eller midt imellem? Ret rar er den i hvert fald, med god frugt og tilpas syre. Flasken har skruelåg.




Rødvine


Insolio del Cinghiale, Toscana IGT, Italien 2004
129,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Lækker, lækker rødvin – den har ganske enkelt det hele. Flot duft og en blød, afrundet og saftig frugt med fin sødme.


Gérard Bertrand, Terroir les Cailloutis, Corbières, Frankrig 2003
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Saftig og fyldig rødvin – en rigtig god vin, der er anvendelig til mange ikke alt for kraftige retter. Rimelig pris.


Greco, Crianza, Vinos de Madrid, Spanien 2002
95 kr., Ki-Ma Vinimport
Tempranillo, Syrah og Merlot mødes i denne virkelig dejlige rødvin, der ubetinget kræver at blive ledsager til mad. En flot vin, som mange vil kunne lide.


Domaine Gay-Copèret, Moulin à Vent, Frankrig 2004
95 kr., Retro Wines
Rødvin med en dejlig blød og frugtagtig smag – en klassisk beaujolais. Skænk den ved 10-12 grader.


Cascina Chicco, Brico Loira, Barbera d’Alba, Italien 2003
149 kr., Vinkrogen
En stor rødvin med herlig duft og en blød og intens smag med kirsebær, blåbær, chokolade ... En nydelse.


Frescobaldi, Castiglioni, Chianti, Italien 2004
59,75 kr., H.J. Hansen
Blød og mild rødvin, som mange vil kunne lide og drikke med stor fornøjelse. Faktisk et godt glas til prisen.


D’Angelo, Aglianico del Vulture, Italien 2001
69 kr., Carlo Merolli
Spændende rødvin med stor frugtfylde og krydderi med toner af kirsebær, sveske, tobak … Den er rørende billig i forhold til kvaliteten.


Altosur, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
49,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Elegant, blød, fyldig og venlig rødvin, som man drikker med største fornøjelse. Den har dejlig frugt og tilpas alkohol (13%). Prisen er yderst rimelig.


Castel, Cabernet / Syrah, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2004
44,95 kr., Vintappergaarden
En ukompliceret hverdags-rødvin, venlig, nem at drikke og uden det store vingefang. Den markedsføres "til unge mennesker", men kan også drikkes af alle andre mennesker.


Château Perruchot, Pommard Platières 1. cru, Frankrig 2002
249 kr., Fionia Vin
Blød, rund, lækker, moden – en ganske dejlig Bourgogne-rødvin. Men billig er den ikke i forhold til kvaliteten.


Gadira, Syrah, Sabucina IGT, Italien 2003
149 kr., Anibrica Vinimport
Nam, nam, hvor er den lækker. En ikke helt billig, men dejligt krydret og saftig rødvin med fyldig frugt og bløde tanniner. Den kunne vi virkelig godt lide! Den må godt ligge et par år endnu.


Angove’s, Vineyard Select, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2003
135 kr., Amka
Ret elegant og saftig rødvin, der åbner sig i munden med mange facetter, kirsebær, mandler, peber …


Pasqua, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2001
119 kr., på tilbud 99,95 kr., Amka
Denne meget kraftige rødvin (15%) virker ret lukket, og den skal i hvert fald plaskes kraftigt over i en karaffel et par timer før måltidet. Spritten er markant.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Berlingske Tidende
Jacquesson, Cuvée no. 729, Brut, Champagne, FrankrigMousserende239 kr.Erik Sørensen Grand Vin
.
B.T.
Château Sergant, Lalande de Pomerol, Frankrig 2001Rødvin139 kr.Erik Sørensen Grand Vin
Roederer, Premier, Brut, Champagne, FrankrigMousserende310 kr.Østjysk Vinforsyning/Vignoble
.
Børsen
Bollinger, RD, Champagne, Frankrig 1990 (pris ved 12 flasker)Mousserende995 kr. (v12)Philipson Wine
Bollinger, Cuvée Spéciale, Champagne, Frankrig (pris ved 12 flasker)Mousserende299,95 kr. (v12)Philipson Wine
Jacquesson, Cuvée no. 729, Brut, Champagne, FrankrigMousserende239 kr.Erik Sørensen Grand Vin
.
Ekstra Bladet
Domaine Roger Sabon, Lirac, Frankrig 2003-04Rødvin100 kr.SuperBest
.
ErhvervsBladet
Nieport, LBV, Unfiltered, Portvin, Portugal 1997Hedvin124,75 kr.Skjold Burne
.
Frederiksborg Amts Avis
Angove's, Vineyard Select, Coonawarra, Australien, 2003Rødvin135 kr.Amka
Angove's, Vineyard Select, McLaren Vale, Australien 2003Rødvin135 kr.Amka
Emiliana, Special Reserve, Syrah, Chile 2003 (pris ved 12 flasker)Rødvin79,95 kr. (v12)Vintjeneren.dk
.
Information
Jacquesson, Cuvée no. 729, Brut, Champagne, FrankrigMousserende239 kr.Erik Sørensen Grand Vin
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.