Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03, 2006





Vin-aktuelt i uge 3
16. januar - 22. januar 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 2
VinAvisen uge 1
VinAvisen uge 52
...............


........
Et kollektiv af vinbønder i krise
"Un collectif de vignerons en crise" – sådan kaldte 150 Languedoc-vinbønder sig, da de helt uformelt mødtes sidste lørdag i Minervois.
Dette møde var måske frøet, der kan vokse sig til noget stort og meget alvorligt. Allerede torsdag havde det unge "collectif" samlet 500 vinbønder i Olonzac, skriver avisen l'Independant.
Kollektivet erklærer ifølge avisen La Dépêche, at de ikke vil erstatte vinavlerforeningerne, som forhandler med myndighederne, men at de har til hensigt at lægge et alvorligt pres på politikerne, så der med yderste hast kommer en løsning på de store problemer i Languedoc.

Trusler i luften
Økonomisk hænger mange af Languedocs vinbønder fast med det yderste af neglene. Bønderne får ikke penge fra kooperativerne, alle har gæld, og fallitten truer.
Ifølge avisen Midi Libre var der trusler i luften under det seneste møde:
– Det er forbrugerne, der er ved at slå os ihjel.
– Aldrig mere skal en vinbonde stå alene over for sine kreditorer.
– Lad være med at betale jeres skat!
– Der er kun vold, der virker i dette land. Det er nødvendigt at brænde biler af for at komme igennem.
– Det burde ikke være nødvendigt med et menneskeligt drama for at få svar.

Vinbønderne vil demonstrere i Paris
Oprindelig havde man planlagt en stor manifestation den 25. januar i Narbonne. Den er nu blevet aflyst.
I stedet planlægger vinbønderne en demonstration i Paris, sandsynligvis den 8. februar.
...............
Gynger og karruseller i Frankrig
Det går fortsat ned ad bakke for Frankrigs vineksport. Ifølge Just Drinks er den i løbet af de første ti måneder af 2005 faldet med 2% i værdi og 3% i mængde.
Til gengæld kan franskmændene glæde sig over lidt medvind, når det kommer til eksporten af de stærkere varer. Den steg nemlig i samme periode med 5%, hvilket blandt andet skyldtes et øget salg til USA, der nu er Frankrigs største aftagerland af spiritus. Andenpladsen indtages af Singapore, hvor stigningen lød på hele 12%.

Oliemilliardær på jagt efter vinhus
I uge 40 sidste år skrev vi om den russiske oliemilliardær Roman Abramovich, der havde sat næsen op efter at købe et italiensk vinhus. Han er stadig på jagt og skal nu have indledt forhandlinger med hele tre vinhuse på én gang, nemlig Il Poggione, Argiano og Col d’Orcia, der alle ligger i Montalcino i Toscana.
For nylig havde han kastet sin kærlighed for Castello Banfi. Han plejer at få, hvad han vil have, da penge jo ikke er noget problem. Men denne gang måtte han nøjes med en lang næse. De to brødre, Harry og John Mariani, der ejer det fornemme gamle vinhus fra 1000-tallet, takkede nej. Og det til trods for et rundhåndet tilbud på omkring 3,3 milliarder dkr.
Ifølge Decanter kunne brødrene aldrig nogensinde tænke sig at sælge vinhuset til Abramovich – uanset beløbets størrelse.

Unge amerikanere er vilde med vin
Antallet af vindrikkende amerikanere er ifølge Just Drinks steget med hele 31% i løbet af de sidste fem år. Det viser en ny undersøgelse af 1398 forbrugeres drikkevaner, udført af Merrill Research for den amerikanske vinbrancheforening Wine Market Council.
Det er de unge forbrugere, der vejer tungest på vægtskålen, og interessen omfatter ikke kun nydelsen af de dejlige dråber, men også viden om vin i det hele taget.
Desuden er mange amerikanere, der hidtil udelukkende har været til øl og stærk spiritus, begyndt at vende deres gamle vaner ryggen og sætte vin på bordet til aftensmaden.

..............
..............
Lorraine Carrigan fotograferet under den sammenlignende skruelåg- og kork-smagning sidste år hos Kjær & Sommerfeldt.
    Et internationalt slag for skruelåget
    På New Zealand har foreningen til skruelågenes fremme, "New Zealand Screwcap Initiative", gjort en stor indsats for at oplyse om fordelene ved den smarte lukning. Og det betyder, at 90% af de vine, der fremstilles i landet i dag, er forsynet med skruelåg.
    Nu er newzealænderne gået world wide med det glimrende projekt ved at slå dørene op for "International Screwcap Initiative" – en forening, hvor førende vinproducenter i såvel gamle som nye vinlande vil gøre fælles front for at udbrede brugen af skruelåget.

    Domaine Laroche repræsenterer Europa
    I Europa bliver det Michel Laroche, ejeren af det prestigefulde Chablis-vinhus Domaine Laroche, der skal repræsentere "International Screwcap Initiative".
    Og som foreningens koordinator har man valgt Lorraine Carrigan, der arbejder hos Laroche og havde en vigtig finger med i spillet, da vinhuset i 2002, som det første nogensinde, forsynede sine Grand Cru-vine med skruelåg.
    Som vi skrev i VinAvisen i uge 4 2005, havde vi fornøjelsen af at møde Lorraine Carrigan til en spændende blindsmagning, hvor vi smagte flere Chablis Grand Cru’er med henholdsvis korkprop og skruelåg – en smagning, hvor skruelåget bestemt brillerede og viste sit værd.

    Webside til skruelågets fremme
    En af Lorraine Carrigans opgaver bliver udviklingen af en ny webside i skruelågets tegn. Ud over at oplyse forbrugere og vinbranchefolk om lågets gode egenskaber skal siden fungere som et forum for medlemmerne af den nye forening, hvor de kan udveksle erfaringer og blive klogere på brugen af skruelåget.
    Går alt vel, vil man kunne klikke sig ind på websiden fra og med februar.
    Har man lyst til at kontakte Lorraine Carrigan, kan det gøres på e-mail-adressen lorraine@carrigan.com, tlf.: 00 33 1 49 26 96 09 eller mobil: 00 33 6 77 00 50 13.
    (fortsættes)
.............
(fortsat)

.............
José Mourinho hader at blive fotograferet – måske er det derfor, han ser så bister ud på billedet …
    Korkforening går til modangreb
    Halvdelen af alle de korkpropper, der kommer i vinflaskerne verden over, bliver fremstillet i Portugal. Og derfor bryder portugiserne sig selvfølgelig ikke om, at skruelåget vinder stadig mere terræn. Korkproducenterne er da også begyndt at klage deres nød.
    Så nu, kun få dage efter at International Screwcap Initiative har slået dørene op, har den portugisiske korkforening, Apcor, bebudet, at den til marts vil søsætte en kampagne til korkproppens fremme.
    Korkforeningen har ifølge Decanter valgt José Mourinho, der er manager for den engelske fodboldklub Chelsea, til at være kampagnens frontfigur.
    Hvordan propper og Mourinho bliver kædet sammen i kampagnen, er endnu uvist – manageren har ikke andet tilfælles med korkpropperne end sine portugisiske rødder. Men foreningen mener, at han med sit attraktive og elegante udseende vil appellere til de vinøse forbrugere.
............
Det går fremad i Sydafrika
Når vinhøsten går i gang i Sydafrika, regner man med at få 1.283.850 tons druer i hus. Det er cirka 10% mere end i 2005 – hvor høsten dog var 11,1% mindre end i 2004.
Man regner med, at de næsten 1,3 mio tons druer i 2006 vil resultere i 993,7 mio liter vin (ved 774 liter pr. ton). Heri er dog inkluderet juice og koncentrat til ikke-alkoholiske formål.
Den største fremgang i produktionen synes at ligge i rødvinen, først og fremmest som et resultat af den store tilplantning af nye marker med Merlot, Cabernet Sauvignon og Pinotage.
De sydafrikanske vinorganisationer regner med en eksportfremgang i år på 13% og til næste år yderligere 11,4%. Indtjeningen ved eksporten er dog stadig et problem på grund af den stærke rand.

Det går tilbage i Algier
Når man laver vin, bliver der bundfald til overs, og det skal producenterne naturligvis skaffe sig af med. Det har man haft svært ved i Algier. Ifølge den lokale avis La Nouvelle République har handelsorganisationen ONCV (l’Office National de Commercialisation des Vins) stående nogle store amforaer med 30.000 hektoliter bundfald, opsamlet i løbet af de sidste tre år. Og ONCV ved ganske enkelt ikke, hvad de skal gøre ved det. De kan hverken sælge det eller omdanne det til gødning eller alkohol.
Beholderne er begyndt at lække, flere af dem står i beboede områder og stinker helt forfærdeligt.
Det går i det hele taget tilbage for det gamle afrikanske vinland, der har meget svært ved at bringe sin produktion på fode.
..............
Kun halvt så meget rumænsk vin
I året der gik var vejret slet i Rumænien, og det har resulteret i en nedgang i produktionen af vin til næsten det halve. I 2004 producerede man 7,1 millioner hektoliter; i 2005 blev det kun til 3,5 mio hl. Ikke desto mindre ender regnskabsåret med en pæn omsætning på cirka 350 mio euro imod 300 mio i 2004.
I de første ni måneder af 2005 faldt eksporten med 21%, svarende til 55.000 hl mindre end i samme periode i 2004 – og svarende til et fald i omsætningen på 13,56 mio euro, 10% mindre end i 2004.
De fire største rumænske vinfirmaer er Murfatlar, der dækker cirka 30% af markedet. Derefter kommer Cotnari (18,7%), Jidvei (17%) og Vincon (10%).
For 2006 forudser producenterne en mindre stigning i markedet, hjulpet af de udenlandske investorer, der er begyndt at interessere sig for Rumænien.
...............
Fald i eksporten af australsk vin
I slutningen af år 2004 kunne australierne glæde sig over, at eksporten af vin i årets løb var steget med 2,5% til 2,7 milliarder australske dollars (cirka 12,6 milliarder dkr.).
Nu ser det ifølge Just Drinks ud til at gå den modsatte vej, når det gælder såvel hjemmemarkedet som eksporten.
Alene i oktober måned 2005 faldt salget af australsk vin på hjemmebane med 5,9% sammenlignet med samme måned året før. For eksportens vedkommende er der tale om et fald på hele 38%.
Også gennemsnitsprisen per liter faldt, nemlig med 0,21 australske dollars (cirka 1 dkr.).
...............
    En jordkælder til vinen
    I Sverige er det meget almindeligt med jordkældre til opbevaring af frugt og grønsager. Og der kan jo unægteligt være mere i sådan en kælder end i et køleskab.
    Nu har firmaet Mad- og Vinkældre i Hobro lanceret en moderne model i glasfiberarmeret polyester, der leveres som et færdigt modul, enten til nedgravning på et fladt terræn eller til montering ind i en skrænt.
    Og så er spørgsmålet: Egner en jorkælder sig som vinkælder? Ja, uden tvivl. Men man bør undgå tillige at opbevare frugt og grønsager i den. Vinen i flasker med korkprop vil nemlig kunne optage duftstoffer fra æblerne, porrerne og gulerødderne.
..........
    Ny appellation i Bordeaux
    De fem vinregioner Côtes de Castillon, Côtes de Franc, Premiere Côtes de Bordeaux, Côtes de Bourg og Côtes de Blaye står tilsammen for 16% af al den vin, der fremstilles i Bordeaux. Problemet er bare, at det kun er 15% af den, der eksporteres til udlandet.
    Ofte styrer forbrugerne i eksportlandene uden om bordeauxvinene, fordi de bliver forvirrede over de brugerfjendske etiketter med deres mange forskelligartede oplysninger.
    Men det har foreningen Cinq Côtes Association (foreningen for de fem Côtes) ifølge Decanter nu tænkt sig at komme til livs med en ny AOC-klassifikation.

    Forsigtige Côtes de Bourg
    Côtes de Bordeaux skal den nye klassifikation hedde (i stil med Côtes du Rhône), og den skal frem for alt gøre det lettere for forbrugerne at se, hvor vinene kommer fra.
    Ifølge l'Assiciation des Cinq Côtes er det nærliggende med en sådan fælles klassifikation, da alle har Merlot-druen som deres favorit-druesort.
    De fire af Côte’erne vil gerne være med på vognen, mens Côtes de Bourg lige vil vente og se, om den nye appellation nu også som forventet giver pote på eksportmarkedet.
    Men før appellationen overhovedet kan blive til noget, skal det statslige appellations-institut, INAO, give sit samtykke.
.............

..............
Sella&Moscas franske vinmager, Nicolas Segura (t.h.), sammen med Niels Vendelboe Jensen fra den familieejede Strandgårdens Vinhandel i Helsingør.
    Et besøg fra Sardinien
    Kan de lave noget ordentlig vin på den italienske ø Sardinien? Ja, det kan de faktisk. Der er flere udmærkede producenter, og størst og mellem de bedste er Sella&Mosca, der blev grundlagt i 1899 af ingeniøren Sella og advokaten Mosca. I dag ejes vinhuset af Campari.
    I onsdags var Sella&Moscas vinmager, franskmanden Nicolas Segura, på besøg, inviteret af Strandgården i Helsingør, og med sig havde han en flok glimrende flasker, hvoraf en del eksporteres til Danmark – dem er der flotte stjerner til længere nede.
    På Sardinen produceres der hvert år cirka 250 millioner flasker (2001). Heraf står Sella&Mosca for cirka 7 millioner flasker, hvoraf de 6 millioner drikkes i Italien – og de 3 af de italienske millioner på Sardinien. Sarderne drikker altså næste halvdelen selv.

    Sardinien er Sardinen
    Nicolas Segura slog fast, at Sardinien ikke kan sammenlignes med andre vinregioner. Sardinien er Sardinen.
    – Vi kunne sagtens lave bamsevine med koncentreret frugt og masser af alkohol, sagde han, – men det ville ikke være Sardinien. Vi tilstræber elegante vine med en vis fylde, men imødekommende og uden en masse alkohol, der dræber smagsløgene og gør vinene tunge.
    – Og selv om vi godt nok dyrker lidt Cabernet Sauvignon, så holder vi fast ved de gamle sardiske druer – druer, som enten er oprindelige for øen, eller som er indført for århundreder siden.

    Cannonau og Vermentino
    Flere af Sella&Moscas rødvine er lavet på druen Cannonau, der udmærker sig med en frugtagtig, ofte krydret duft af modne blommer og solbær og en fyldig smag med bløde tanniner. Druen, der i Spanien hedder Alicante og i Frankrig Grenache, blev importeret til øen under det spanske overherredømme i 15-1600-tallene.
    Øens hvidvine laves først og fremmest på druen Vermentino, der sandsynligvis også er af spansk oprindelse, importeret i 1800-tallet. Den giver vinene en let, frugtagtig og let krydret duft og smag med toner af æble, akacie og citronella.
    Vermentino spreder sig i disse år til andre vinregioner, først og fremmest i Italien, og Sella&Moscas flasker vidner om, at druen godt kan gå hen og blive lidt af en kult-drue.
..........
Guide til Sydafrikas vinland
Hvis man har tænkt sig at tage på vinrejse til Sydafrika, bør man sørge for at få den nye Wine Tourism Handbook med i bagagen.
Denne grundige guidebog går tæt på landets i alt seksten vinruter og fortæller indgående om de vinhuse, man møder på sin vej.
Der er også information at hente om eventuelle vinsmagninger og andre arrangementer, der løber af stabelen hos de respektive vinproducenter. Bogen er desuden forsynet med en række gode kort, der sørger for, at man kan finde vej.
Og når man har fået vinoplevelser nok, kan man kaste sig over guidens afsnit om hoteller, restauranter, kunst, kunsthåndværk, festivaler og meget, meget mere.
Bogen kan købes i vinhusene langs vinruterne, men den kan også bestilles før afrejsen på info@theworldsfavourite.co.za.
..........
--....
    Den danske vinbranche
    * Viniditalia’s festivalkommité melder, at udstillerlisten nu er klar. Den kan ses på adressen www.viniditalia.dk.
    * Hoffmeyer-Lippert Wine har optaget importen af vinene fra Weingut Deutzerhof i Ahr og Weingut Rebholz i Pfalz.
    * Oxholm Vin har optaget importen af vine fra Domaine Gimond i Châteauneuf du Pape og Château Moulin de Ciffre i Languedoc.
    ...........--....
...........
    .VinAvisens Online Auktioner
    Med et klik på denne bjælke åbner du et nyt vindue med auktionssiderne
    - og husk: Det er GRATIS at udbyde en vin og GRATIS at byde på den!
    .
    .
..........
En skål for løgn, snyd, tyveri og drikkeri
Vi danske elsker at udbringe skåler. Fra en af vore læsere, Stefan Holm, har vi fået dette forslag:
– Lad os udbringe en skål for løgn og snyd, tyveri og drikkeri – gid at du må lyve for at redde dine venner, gid at du må snyde døden, gid at du må stjæle en eller andens hjerte, og gid at du altid må drikke med os.
.................

Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..........
..
    Jan Christensen (f. 1958) er bidt af italiensk vin. Og det har han været, lige siden han som tyveårig begyndte at fylde sin kælder med flasker, hjembragt fra diverse rejser til Italien.
    Interessen omfattede såvel nydelsen af vinene som læsningen i lange baner af vinbøger og -magasiner.
    For et par år siden besluttede Jan Christensen sig for at gøre hobby til erhverv og slog sig ned som garageimportør med Internet-virksomheden Fiasco-vine.dk.
    Blandt varesortimentet, der dækker hele Italien, finder man blandt andet mange gode toscanere. Vine fra andre lande får ikke lov til at blande sig på Internetforretningens hylder, men derimod har Jan Christensen tænkt sig at udvide handelen til også at omfatte trøffelolie, tapernader og andre italienske delikatesser.
    Da den energiske vinimportør også har et fuldtidsjob som leder af en revalideringsinstitution i København for psykisk syge unge mennesker, kan det være svært at nå det hele. Men til det daglige arbejde i vinens verden får han god hjælp af hustruen Michele.
    Hun er også med, når Jan Christensen rejser til Italien for at finkæmme vinregionerne i jagten på nye gode vinproducenter. Det samme er ægteparrets to børn, Silke og Marlek – kun hunden må blive hjemme på dansk jord.
    Adresse: Fiasco-vine.dk, Stenlandsvej 27, 2300 København S, tlf.: 51 90 22 97, e-mail: info@fiasco-vine.dk, www.fiasco-vine.dk.
.............
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.

..................
    Ugens vinøse billede
    Man må sige, at Frank F. Nielsen i Holbæk er opfindsom, når det gælder bordpynt. På billedet her ses, hvordan han pyntede bordet, da vinbroderskabet kom til champagnesmagning.
    Gad vide, hvad han vil gøre om ti år, når alle flasker har skruelåg?
    Nå, men han kan jo gemme propperne fra gang til gang. Foreløbig bliver der jo kun flere og flere.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...............
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der nedenstående 21, som fik mere end to stjerner, og 11, som fik fem stjerner. I alt 92 stjerner. Kun en enkelt flaske havde propsmag.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.............
Smagningen af vine fra Sella&Mosca


Vermentino di Sardegna, Sella&Mosca, Sardinien, Italien 2004
55 kr., Strandgården
En liflig og elegant hvidvin med en frisk og forårs-saftig duft. Smagen er ligeledes frisk med en god syre og en vis fedme. En vin, der vil egne sig til blandt andet salater og lette fiskeretter.


Cannonau di Sardegna, Sella&Mosca, Sardinien, Italien 2004
69 kr., Strandgården
Denne dejlige og lette rødvin dufter fint af mandel og kirsebær. Smagen er let krydret med et godt, tørt bid til slut. Vinen er fremstillet på Cannonau, en druesort, der i Frankrig er kendt som Grenache.


Cannonau di Sardegna, Riserva, Sella&Mosca, Sardinien, Italien 2002
90 kr., Strandgården
Tænk, at man kan få så dejlig en riserva-vin for det beløb. Der er tale om en fyldig rødvin med smag af blomme og jordbær og med et godt bid af eg i eftersmagen. Nyd den til milde oste.


Tanca Farrà, Alghero, Sella&Mosca, Sardinien, Italien 2001
150 kr., Strandgården
En uforglemmelig rødvin, der dufter og smager af mandler, kirsebær og chokolade og med et strejf af kaffe i eftersmagen. Den er alle pengene værd og så afgjort drikkemoden her og nu.


Marchese de Villamarina, Alghero, Sella&Mosca, Sardinien, Italien 2000
300 kr., Strandgården
Her er rødvinen til den ganske særlige lejlighed. Den er stor og harmonisk og fremstillet af 100% Cabernet Sauvignon druer. Duften byder på modne bær med undertoner af noget herbalt, mens smagen er fløjlsblød med masser af spændende facetter.


Capocaccia, Isola del Nuraghi IGT, Sella&Mosca, Sardinien, Italien 2003
55 kr., Strandgården
En lys og let rødvin, fremstillet af druesorterne Cannonau, Sangiovese og Carignano. Duften byder blandt andet på friske jordbær, mens smagen er let krydret. Vinen er med sit alkoholindhold på kun 12% velegnet som frokostvin, fx til en god lakseret.




Mousserende vin


Lenoble, Brut Intense, Champagne, Frankrig
198 kr., Fionia Vin
"Intens tør", står der på etiketten. Ja, tør er den, men også med en lille sødme i den gode frugt. En udmærket "standard-champagne".




Hvidvine


Tabiso, Chardonnay, Western Cape, Sydafrika 2005
119 kr. for 3 liter i boks, på tilbud: 99 kr., Amka
Til prisen er dette en virkelig okay hvidvin – ikke mindst til den lave tilbudspris. Nogen stor vin er den naturligvis ikke til den pris.


Summerfield, Chardonnay, Californien, uden årgang
39,75 kr., 3 flasker for 100 kr., Taster Wine
En hvidvin med en rar og venlig smag uden større falbelader.


Schloss Schönborn, Johannisberger Klaus, Riesling, Kabinett, Halbtrocken, Rheingau, Tyskland 1998
89,75 kr., på tilbud 59,75 kr., Erik Sørensen Grand Vin
En ret let, halvtør sommer-hvidvin med næsten otte år på bagen. Trods alderen kan den godt drikkes, men den savner lidt vitalitet.




Rødvine


Château Bearde la Chapelle, Saint-Émilion Grand Cru, Frankrig 2001
119,95 kr., i denne uge (uge 3) 59,95 kr., SuperBest
En dejlig rødvin med den for Bordeaux karakteristiske tørhed. Dertil en god, afrundet og saftig frugt. Til tilbudsprisen er vinen lidt af et fund.


Château Segonzac, Vieilles Vignes, Cru Bourgeois, Premières Côtes de Blaye, Frankrig 2003
79 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
En god og klassisk bordeaux med krydret frugt, tilpas syre og bløde tanniner. En glimrende rødvin. Hvor er det dog dejligt at få en ordentlig bordeaux!


Gran Mauro, Primitivo, Salento, Italien 2003
59,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
En flot bamse fra den italienske hæl. Man tror nemt, at denne rødvin er fra Chile eller Argentina. Den er kødfuld, med intens og blød frugt – solbær, kirsebær … Rimelig pris.


Legaris, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 2002
129 kr., Kjær & Sommerfeldt
Stor og lækker, fløjlsblød og harmonisk. En rødvin med krydret frugt, tilpas syre og lang eftersmag. En nydelse – men giv den ikke for kraftig mad!


Kilikanoon, Killerman’s Run, Shiraz, South Australia 2003
99,95 kr., The Wine Company
En FED rødvin, der næsten kan stå alene i glasset. Den er usædvanlig tæt og skal ubetinget have en kraftig gryderet, fx en osso buco eller peberbøf. Flot er den, men til slut er der også en lille spritkant (15,5%), der dog vil blive skjult af maden.


Grego, Tempranillo / Syrah, Vinos de Madrid, Spanien 2004
69,75 kr., Ki-Ma Vinimport
Under den røde plasticprop gemmer sig en flot og lækker rødvin, der ligger godt i munden med sin fyldige, cremede frugt, harmoni og blødhed. Der er toner af blomme, solbær og vanille i den. Prisen er rimelig.


Weingut Johann Streng, Pinot Noir, Trocken, Spätlese, Franken, Tyskland 2004
68 kr., Cosyway Vinimport
Ret let, saftig og læskende rødvin, som man drikker med største fornøjelse. Den er velegnet til lettere retter og til en frokost. Men – det krævede faktisk stort kørekort at åbne den buttede Bocksbeutel. Den var forsynet med en normal kapsel med en lille strimmel, som vi skulle trække i for at afskære kapslens top. Den knækkede. Nå, så tog vi vores folieskærer – og opdagede for sent, at der inde under den lange kapsel skjulte sig et lidt primitivt skruelåg. Det skar vi i vores iver over – plask, plask. Men vinen er god nok og fortjener sine fire stjerner.


Vidal-Fleury, Cairanne Côtes du Rhône Villages, Frankrig 1999
79 kr., Fionia Vin
Under plasticproppen skjuler sig en moden, seks år gammel rødvin, der har holdt sig godt – men så skal den altså heller ikke ligge længere. Vinen er blød, ret let og nem at drikke.


Patrick Bouland, Morgon, Frankrig 2004
70 kr., Retro Wines
En let og ganske rar beaujolais fra et af de ti cru-områder. Den har en god duft og en blød og saftig smag med let druesødme. Ikke nogen stor vin, men som sagt ganske rar.


Poderi Sinaglio, Vigna Erta, Barbera d’Alba, Italien 2003
99 kr. ved 12 flasker, Viniropa
Vigna Erta betyder "den stejle vinmark" på den piemontensiske dialekt. Og rødvinen fra marken er tiltalende med sin gode frugt og toner af kirsebær, vanille og blød limesyre. Det vil være en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Helt billig er den ikke.


Domaine Martin, Cairanne, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin, der er meget præget af sit store indhold af alkohol. Vinen smager lidt som stærk gløgg.



.
Disse vine fandt de danske vinskribenter
Her kommer listen over nogle af de vine, som de forskellige vinskribenter har fremhævet enten med topkarakter - som regel seks stjerner - eller på anden vis.
I denne uge har vi ikke fået den seneste post med udklip fra vores udklipsbureau, så listen er tynd. Den bliver tilsvarende federe i næste uge.
I kolonnen længst til højre ses navnet på importøren. Er dette blåt, kan du klikke på det og åbne en side i vores database med importørens adresse, telefonnummer etc.
En liste over bladenes vinskribenter finder du ved at klikke her.
........................
Ekstra Bladet
Henriot, Souverain, Brut, Champagne, FrankrigMousserende200 kr.Magasin
.
Frederiksborg Amts Avis
Château Guiot, Costières de Nîmes, Frankrig 2004Rødvin67,95 kr.The Wine Company
Chevalier Saint Martin, Corbières, Frankrig 2003Rødvin49,95 kr.The Wine Company
.......................
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.