Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2006





Vin-aktuelt i uge 19
8. maj - 14. maj, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 18
VinAvisen uge 17
VinAvisen uge 16
...............
..........
---
Næste nummer af VinAvisen udkommer allerede på Store Bededag, fredag d. 12. - om eftermiddagen
---
.........
Smagedyst mellem menneske og maskine
I fredags – på Forskningens Dag – udspilledes en dyst mellem menneske og maskine. En dyst mellem et panel af øvede smagere på den ene side og på den anden side en maskine og nogle dygtige unge ingeniør-studerende, der havde finjusteret maskinen.
Maskinen ved navn WineScan er et vidunder, skabt af det danskejede familiefirma Foss, der dækker 90% af verdensmarkedet for måleinstrumenter til fødevareindustrien med en årlig omsætning på 1,25 milliarder kr.
Maskinen, der oprindelig blev udviklet til mælkeindustrien, er ved at vinde indpas i de fleste avancerede vinlande, og der er til dato solgt over 600 eksemplarer af den – til en melodi af 450.000 kr. stykket.

En revolution i vinfremstillingen
Udefra ser maskinen yderst enkel ud. Der er et sugerør, som man stikker ned i et lille glas med vinen. Man trykker på en knap, og blot 30 sekunder senere kan man aflæse indholdet af op til tyve forskellige indholdsstoffer – alkohol, syre, sukker osv.
I maskinen føres vinen til et kammer, hvor den gennemlyses af infrarøde stråler i et bredt spektrum, og alt efter hvilke dele af spektret, der tilbageholdes af vinens forskellige molekyler, sendes der data til et program, som sammenligner med en masse facts fra mere fodgængeragtige laboratorieforsøg. Dette program kan brugeren selv finjustere ud fra yderligere data.
En analyse af så mange stoffer tog tidligere mange timer. Fremover tager det altså kun 30 sekunder. En revolution i vinfremstillingen er på vej – hjulpet af dansk opfindsomhed.

..........
Produktchef Torben Selberg demonstrerer maskinen, der både kan benyttes til kontrol af druernes indhold og renhed og til kontrol af vinen under alle faser i fremstillingen.
.........
Også mening med galskaben
Dysten i fredags mellem mand og maskine var mest for sjov. Men der var også en mening med galskaben. Foss gjorde det blandt andet for at engagere unge ingeniør-studerende i maskinens matematiske program.
Siden februar har studerende ved en række tekniske universiteter i Europa deltaget i en konkurrence, hvor det gjaldt om at finjustere programmet til konstatering af en vins indhold af alkohol og dens pris.
En masse studerende deltog, og de mere end 50 vindere i første halvleg blev inviteret til en afsluttende dyst i fredags på DTU i Lundtofte.

En jævnbyrdig dyst
Om eftermiddagen fik de studerende nye svære opgaver i en yderligere kalibrering af maskinen – de var faktisk til eksamen, mens de gnaskede røde pølser og drak chokolademælk til.
Og om aftenen dystede så maskinen og de to vindere, Kim Houng Ngo og Martin Andersen fra Aalborg Tekniske Universitet, med de fire menneskelige smagere.
Maskinen og smagerne var ret jævnbyrdige. For begge parter var det sværest at bestemme prisen på de meget dyre vine, der lå i 250 kr.-klassen. Her påvirkes prisen jo af vinens berømmelse og stråleglans.

..........
De fire menneskelige smagere under dysten med maskinen. Fra venstre Per Pallesen, Michael Poulsen, Nils Christian Foss og Michael Gundersen.
.........

.........
Victor de la Serna, Pedro Aibar og de tyve topvine.
    Spaniens store voksesteder
    I torsdags var der spanske topvine i glassene, da Grandes Pagos de España var på besøg i København.
    Grandes Pagos kan oversættes ved Grand Crus – eller på dansk: Store Voksesteder – og det er en forening af en række spanske vingårde, der sætter kvaliteten i højsædet.
    Smagningen var arrangeret af den effektive Angela de la Rosa Petersen fra Spaniens Ambassades Handelsafdeling, og den danske vinpresse og alle sommeliererne var strømmet til. Der var da også store og spændende vine i glassene.

    Et renommé at holde ved lige
    Grandes Pagos har tyve medlemmer, et medlem i hver sit distrikt, og de hævder, at det er en ikke-kommerciel forening. Det er det sikkert heller ikke på mange måder. Alle disse vingårde kan sagtens komme af med deres vine. Men de har nu også et renommé at holde ved lige, og det gjorde de med flid i torsdags.
    Endvidere bør man ikke undervurdere den store værdi, det er for et vinland at have nogle lokomotiver, som kan sætte fokus på alle landets vine.

    Bekræfter en gammel sandhed
    Med hver sin mikrofon ledede to spaniere slagets gang. Den ene var Victor de la Serna, der er en kendt vinskribent i sit hjemland og tillige vinbonde på Finca Sandoval. Den anden var Pedro Aibar, der er ønolog og teknisk chef for Bodegas Viñas del Vero i Somontano.
    I vore glas var der en vin fra hver af foreningens tyve medlemmer, og nedenfor er der stjerner til de fjorten vine, som findes på det danske marked.
    Nogle af vinene er pebrede i pris, men de bekræfter kun den gamle sandhed, at enhver vin koster, hvad nogle er villige til at give for den.
.........

.........
Jennifer Lopez havde ikke spor lyst til at hjælpe georgisk vin.
    Litauen tilbyder at hjælpe Georgien
    Som vi løbende har beskrevet, hersker der en veritabel vinkrig mellem Georgien og Rusland. Det hele startede med, at russerne fandt pesticider i georgisk og moldavisk vin på butikshylderne i Moskva og efterfølgende stoppede al import af vin fra de to lande.
    Og det er lidt af en katastrofe for Georgien og landets vinindustri, hvis største eksportmarked netop er Rusland. Georgierne har derfor prøvet med både gulerod og trusler for at få handelen i gang igen. Striden fortsætter dog, og det ser ikke ud til, at der er en løsning lige om hjørnet. Alternativet er, at georgierne skynder sig at lede efter nye afsætningsmuligheder. Og her er regeringen i Litauen, der ligeledes producerer vin, kommet med noget af et tilbud til Georgien. Hvis de to lande slår pjalterne sammen og i fællesskab markedsfører deres vine over for EU-medlemslandene, vil Litauen skyde en god sjat penge i projektet.

    Jennifer Lopez skulle reklamere for georgisk vin
    Den georgiske regering har dog taget tøjlerne i egne hænder, og forsøger sig med markedsføring af landets vin ad flere forskellige veje.
    Sidste nye tiltag har ifølge det russiske telegrambureau Regnum været en invitation til sang- og filmstjernen Jennifer Lopez til Georgiens uafhængighedsdag den 26. maj. Her skulle hun så synge og samtidig slå et slag for georgisk vin – alt sammen mod det beskedne honorar af 500.000 dollars (cirka 2,9 millioner dkr.).

    Stjernen takkede nej
    Arbejderpartiet, der er i opposition til den georgiske regering, opsnappede en kopi af invitationen til Jennifer Lopez, og modstanderne har selvsagt ikke lagt skjul på deres harme over det påtænkte honorar til superstjernen. Det er jo i sidste ende landets skatteydere, der kommer til at betale, lyder det fra den kant.
    Men det ville nu ifølge regeringen ikke være tilfældet – pengene skulle dels komme fra de georgiske vinbønder, dels indkasseres via en velgørenhedsmiddag.
    Politikerne kan dog godt begrave stridsøksen. Stjernen har nemlig ifølge Decanter sagt pure nej, fordi georgierne ikke er i stand til at opfylde hendes krav – hvad de så end måtte være. Måske ville hun have lige så kraftigt et honorar som det, Tina Turner fik.
..............
CRAV slår til igen
Den berygtede, militante aktivistgruppe i Languedoc, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), har slået til igen.
I fredags sprængte den ifølge Decanter et France Telecom-center i luften i byen Vendemian, 30 km vest for Montpellier, og afbrød på den måde telefonforbindelserne for en masse mennesker. På en mur i nærheden stod gruppens visitkort: CRAV.
Samtidig mistede négociant-firmaet Castel Frères næste al vinen i to tanke, som aktivister havde åbnet – de tog flugten, da de hørte en nattevagt nærme sig.
I byen Saint-Felix-de-Lodez var négocianten Jeanjean knap så heldig. Han mistede 2500 hektoliter vin, og på muren havde man sprayet "premier avertissement" – første advarsel. Denne gang dog underskrevet VL for vignerons libres, frie vinbønder.
.....................
............
Karaflen er ikke åben i toppen som en tepotte, så den eneste måde at fylde vinen i den er gennem tuden. Det går bedst med en tragt.
    En karaffel, der åbner vinen
    L’Ovarius hedder en helt ny dekanterings-karaffel, som Vinrosen har taget hjem og sælger for 690 kr.
    Karaflen ligner til forveksling en tepotte, men der er en mening med galskaben. Karaflen er et resultat af et samarbejde mellem to franskmænd, fysikeren Michel Patois og sommelieren Christian Ménozzi, og konstruktionen skulle ifølge de to designere medvirke til, at vinen åbnes, så den kan nydes med større glæde efter et kort ophold og lidt bevægelse i karaflen.
    På deres hjemmeside skriver opfinderne, at der er tale om en "vindynamisator" i fire dimensioner, skabt på grundlag af kinetisk energi – hvilket skulle hjælpe med til at forklare mennesket som en fraktal i universet.
    Det forstår vi ikke et pluk af. Men vi har prøvet karaflen med et par vine, der var lidt lukkede, og der synes at være noget om snakken.
.........
Vin-Trägårdh skal stoppe al handel med alkohol
Retssagerne mod de importfirmaer, der har bestukket medarbejdere i Systembolaget, ruller fortsat i de svenske retssale. Som nævnt i uge 52 er der taget hul på de mange sager, som belaster vinfirmaet Vin-Trägårdh – to ansatte er således allerede blevet idømt bøder, og flere andre medarbejdere ventes at indtage anklagebænken.
Nu er der også fældet en endelig dom over selve firmaet: Vin-Trägårdh mister sin tilladelse til at handle med nogen form for alkohol.
Vinfirmaets leveringsaftale med Systembolaget røg allerede i vasken sidste år – dengang, da Monopolets vicedirektør Niklas Davidsson blev dømt for at have taget imod bestikkelse.
Dommen over Vin-Trägårdh kan meget let komme til at danne præcedens for de øvrige vinfirmaer, der er under anklage.
.........
Vi sender bare en ny leverance
Sverige er som tidligere nævnt blevet trukket for EU-domstolen, fordi den svenske regering forbyder privatpersoner at importere alkohol til eget forbrug. De skal selv bringe varerne over grænsen, hvilket vil sige, at de heller ikke kan bestille dem over Internettet og så få dem leveret ved døren. Den lov er efter alt at dømme i strid med EU-reglerne. Der forventes at falde en dom i sagen nu til sommer.
I mellemtiden forsøger Internet-firmaerne at omgå den svenske lov på diverse snedige måder. Sidste nye tiltag kommer fra cybeerwine.com, der lover at sende en ny leverance med det samme, hvis den første bliver snuppet i tolden. For, som det lyder fra firmaet: Tolderne kan jo umuligt nå at beslaglægge det hele.
Det har firmaet ret i – tolderne når kun at få fat i 5% af de 100.000 liter øl, vin og spiritus, der hver uge bliver ført ind over Sveriges grænser.
.........
    Golf og spansk vin
    Den Spanske Ambassades Handelsafdeling har i samarbejde med Jyllands-Posten introduceret en helt ny aktivitet, hvor der er fokus på kombinationen golf og spansk vin: JP Master Wines from Spain Golf Cup 2006.
    Der bliver spillet både i Næstved og Sabro, og hvert af banernes atten huller er tilegnet et spansk vindistrikt, idet hullet ledsages af en vinquiz bestående af spørgsmål med tre svar-muligheder. Hver rigtig besvarelse giver ½ point til scorekortet. Efter matchen inviteres alle deltagere til tapasfrokost, og alle får vinpræmier.
    De to vinderpar mødes i finalen, der afvikles over en forlænget weekend på Sherry Golf Jerez, som er en af Spaniens absolutte topbaner (se blot billedet til venstre). Nærmere oplysninger findes på to hjemmesider vedr. Næstved og Sabro. Ved tilmelding til arosa@mcx.es bedes man for hver deltager sende oplysninger om navn, adresse, e-mail, klub, firma og handicapindeks.
.........
Jo, årgangen betyder noget
I sidste uge stillede vi spørgsmålet: Betyder årgangen noget, når du køber oversøisk vin?
Der var fire spørgsmål, og som det fremgår af tabellen herunder, var de i alt 1812 stemmer ret jævnt fordelt, dog med hovedvægten på spørgsmål nr. to: Ja, årgangen betyder noget, når det er en vin til over 100 kr.
...................

...................
Hvilken hvidvin foretrækker du?
I nogle vinkredse taler man om, at nu "gider" man altså ikke mere drikke hvidvin på Chardonnay-druen. I USA siger man ABC – Anything But Chardonnay.
Der sælges ikke desto mindre en masse Chardonnay-hvidvine. Men også druen Sauvignon Blanc er kommet meget frem. Og Viognier.
Men hvordan stiller vore læsere sig til spørgsmålet? Hvad er din egen foretrukne drue lige nu – hvis du nu kun kan vælge én drue?
Gør dit valg i skemaet herunder og tryk på send-knappen. Sidste frist for indsendelse er nu på fredag d. 12. kl. 13. Resultatet bringer vi i den næste VinAvis.
Obs: Denne meningsmåling er afsluttet.
........................
Flere postkort fra Sydafrika
Her fortsætter vi Mariettes serie af postkort fra Sydafrika. De første bragte vi i uge 16, uge 17 og uge 18. De næste tre kommer her, og i de kommende uger bringer vi endnu flere postkort.
..........
    10. Postkort fra Sydafrika:
    Solsortens sang i det franske hjørne
    Vindistriktet Franschhoek – Det franske Hjørne – er det landområde, som de franske huguenotter fik tildelt, da de flygtede til Sydafrika i slutningen af 1600-tallet.
    Flere af dem var vinbønder, og de gik straks i gang med at plante og producere. I dag har vinhusene i Franschhoek stadig franske navne, og det er meget ofte efterkommere af huguenotterne, der ejer dem.
    Plaisir de Merle (Solsortens Sang) hedder et af de gamle vinhuse, der blev grundlagt i 1688 af huguenotten Charles Marais. Han var en dygtig vinproducent, men en ikke helt rar arbejdsgiver, og han endte da også med at bliver myrdet af en hottentot, der arbejdede for ham. Den sorte mand, der led i varmen, bad om at få en vandmelon, men det ville Marais ikke høre tale om, hvorpå hottentotten kastede en sten i hovedet på ham.
    Plaisir de Merles hovedbygning, der blev opført af Marais' barnebarn, er et fornemt eksempel på den hollandsk- og filipinsk-inspirerede arkitektur, som næsten samtlige af Sydafrikas gamle vinhuse er opført i. De er altid kridhvide og med en svungen gavl, hvis udformning varierer. Hver bygmester havde nemlig sine egne krummelurer, og kender man dem, kan man se, hvem der byggede husene.
..........
    11. Postkort fra Sydafrika:
    Vandet afkøler vinkælderen
    Plaisir de Merle, der i dag ejes af Sydafrikas største vin- og spiritus-producent, Distell, hører ikke kun til blandt de ældste vingårde i Sydafrika, men også blandt de største.
    Druerne fra de 974 hektar vinmarker forvandles hvert år til 600.000 liter glimrende rød- og hvidvin, hvoraf 80% går til eksport – blandt andet til Danmark, hvor vinene forhandles af Amka.
    I 1993 blev den gamle vingård suppleret med en helt ny og meget elegant vinkælder, der blev til i et samarbejde mellem en arkitekt og en billedhugger. Hele vejen rundt om bygningen løber der en voldgrav med vand, som både isolerer og nedkøler vinkælderen og dermed giver vinene ideelle modningsforhold.
..........
    12. Postkort fra Sydafrika:
    Hele familien driver Thelema
    En dag blev bogholderen Gyles Webb træt af papirnusseriet og besluttede sig for at blive vinbonde. Han tog en kandidateksamen i vinavl, købte en gammel frugtplantage sammen med konen og svigerfamilien, rev træerne op med rode og plantede i 1988 sine første vinstokke.
    I dag fremstiller vinhuset Thelema, der ligger i Stellenbosch-distriktet, rød- og hvidvine i topklasse og på en lang række forskellige druer – blandt andet på Riesling, hvilket er lidt af et særsyn i Sydafrika. Der er tale om Riesling’er med stor fylde, en vis sødme og en meget lang holdbarhed. Vi smagte årgang 1996, der var meget lækker og stadigvæk havde sin friskhed i behold.
    Hele familien arbejder sammen om den daglige drift. Selv den 90-årige bedstemor hjælper til med at skænke i glassene til diverse vinsmagninger.
    På billedet ses nyeste generation, Gyles Webb’s søn, Thomas. Han fortalte blandt andet, at vinhuset nu går over til skruelåg på samtlige de hvidvine, der skal drikkes unge. For, som han sagde: – Vi vil være sikre på, at det produkt, vi kommer i flaskerne, også er det, som forbrugerne får i glassene.
..........
    Sådan åbnes en gammel flaske vin
    I sidste uge besvarede vi flere læseres spørgsmål om, hvordan man åbner en meget gammel flaske vin. Det har fået Iakob Schjerbeck til at sende os en række fyldige kommentarer, der er yderst relevante. Først om selve det at trække proppen op:
    * Fjern mere kapsel end normalt – helst hele kapslen – så du kan se, når proptrækkeren er kommet helt i bund. Gode gamle vinpropper er ekstra lange!
    * Tør flaskehalsen og proppens top af med en klud fugtet med rent vand og uden sæbe.

    En ordentlig proptrækker
    * Brug en ordentlig proptrækker. Ikke en af den slags, der er formet som et spyd ligesom et vridbor – den vil bare lave et langt hul i proppen. Næ, proptrækkeren skal have en åben spiral, som man kan stikke en tændstik op igennem, og som med sine mange brede vindinger griber godt fat hele vejen ned igennem proppen.
    * Drej proptrækkeren i proppen, og prøv ikke at dreje eller vippe flasken. Og begynd så forsigtigt at hive proppen op. Vær opmærksom på, at du ikke hiver skævt, for så knækker den gamle prop, der formentlig tabte sin elasticitet for mange år siden.

    Skuffemetoden til liggende stilling
    Hvis flasken hentes spontant op fra svigerfaders gode kælder og altså ikke har stået op i et par dage, så bundfaldet kan synke til bunds, må flasken åbnes i liggende stilling:
    * Bær den liggende flaske til stedet, hvor den skal åbnes. Bundfaldet har igennem årene lagt sig som en lang mørk stribe, og der skal det blive liggende.
    * "Lås" forsigtigt flasken fast i en tom skuffe næsten liggende, så kun halsen stikker ud. Dvs. at flasken ligger i spænd med en vinkel på 30° afhængigt af skuffens højde.
    * Drej proptrækkeren i proppen (det er lidt svært sidelæns), samtidig med at du holder skuffen lukket med flasken i spænd. Træn eventuelt med en hverdags-vin.
    * Først nu begynder du forsigtigt at trække proppen sidelæns ud af flasken. En sommerlier-proptrækker med to "gear" er bedst (se tegningen), men pas på ikke at knække den gamle lange prop. Drej eventuelt skruen en halv omgang, når du skifter gear på proptrækkeren.

    Hvis proppen knækker
    Det sker ofte, at proppen knækker, og så gælder det om at redde, hvad reddes kan:
    * Få hjælp til at holde flasken fastspændt i skuffen, og skru på ny spiralen i proppen, men denne gang så skævt som muligt eller helt ude i siden mellem prop og flaskehals.
    * Hvis proppen er for porøs og smuldrer, må du så godt som muligt fiske de løse stykker op med en ren lillefinger.

    Mere i næste uge om servering
    Nu er proppen forhåbentlig vel ude, og vinen skal skænkes i glassene.
    Også om det har Iakob Schjerbeck skrevet en lang række gode råd, som vi dog vil tillade os at gemme til næste uges VinAvis.
    Vi kan dog allerede nu røbe, at ligesom François Audouze, hvis gode råd vi bragte i sidste uge, undlader Iakob at dekantere den fine gamle vin over i en karaffel. Det går der alt for meget duft og smag tabt ved. Vinen er skrøbelig!
.......
.......
Består man eksamen efter kurset, får man et fint intyg – et diplom med bedømmelse.
    Endnu en sommelier-uddannelse
    I uge 14 besvarede vi et spørgsmål om, hvordan man kan blive uddannet til sommelier. Vi henviste til tre steder i henholdsvis Norge, Frankrig og Italien.
    Nu er der kommet endnu et sted – og et meget nærmere sted – idet to svenske fagfolk har oprettet en sommelier-skole i Malmø. Anders Öhman har blandt andet en fortid som uddannelsesleder på Systembolagets centrale kurser, og Bent-Olof Andersson er uddannet både som kok og sommelier.
    Uddannelsen foregår med en kursusdag om ugen – i alt 24 hele dage – og første gang bliver den 4. september. Hele kurset koster 36.000 skr. plus svensk moms, inkl. studiematerialer, vine, studierejser, frokost etc. Nærmere oplysninger findes på www.gustibus.se.
..........
--....
    Den danske vinbranche
    * Til vore annoncører henleder vi opmærksomheden på, at VinAvisen redaktion er lukket fra 12. maj til 6. juni, og vi meget gerne modtager annoncemateriale til løbende og nye annoncer inden da. VinAvisen udkommer også i ugerne 21, 22 og 23, og Flemming modtager mail på hvelplund@privat.dk.
    * Golfspillende medlemmer af vinbranchen får en chance for at mødes, når Den Spanske Ambassades Handelsafdeling inviterer til en par-match best ball i Næstved, fredag d. 16. juni. Der spilles om en smuk pokal og om gode spanske vine, og efter matchen inviteres på en tapasfrokost. Ved tilmelding til arosa@mcx.es bedes man for hver deltager sende oplysninger om navn, adresse, e-mail, klub, firma og handicapindeks.
    ...........--....
.........
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...................
To myter om Châteauneuf-du-Pape
I sidste uge viderebragte vi ti af de vinøse spørgsmål, der blev stillet deltagerne i det svenske mesterskab i vinviden.
Et af spørgsmålene lød: I dag ligger "Pavens nye slot" i ruiner. Hvad skete der? Og mange har sikkert svaret: Slottet blev sprængt i luften af tyskerne under den anden verdenskrig.
Med "Pavens nye slot" blev der i spørgsmålet hentydet til Châteauneuf-du-Pape, der direkte oversat betyder "pavens nye slot" – borgen blev bygget af Johannes XXII på den tid, at paverne residerede i Avignon.
Hertil har den danske Châteauneuf-specialist, Søren Gudiksen, en kommentar, der afliver et par myter, som går igen i meget skriveri om vin:

Paven byggede sig ikke et "nyt slot"
Navnet Châteauneuf blev faktisk anvendt om stedet, før paveslottet blev bygget. Det første skriftlige vidnesbyrd om bynavnet stammer fra 1094, hvor byen blev kaldt Castrom Novom, og hvor det latinske ord castrom betyder en befæstet by. Hvis der havde været et slot på stedet, ville man have benyttet ordet castellum.
Der er ingen vidnesbyrd om, at der i den befæstede by har eksisteret noget, der kunne kaldes et slot, højst et tårn, der kan have ligget på det sted, hvor pave Johannes XXII byggede slottet i årene 1317-33. I århundreder hed byen Chateauneuf Calcernier.
På Søren Gudiksens website om Châteauneuf-du-Pape kan man læse mere om bynavnet.
.........
    Da tyskerne sprængte slottet i luften
    At tyskerne som en hævnakt sprængte slottet i luften er en sandhed med modifikationer.
    Paven, der byggede slottet, var faktisk den eneste person, der rigtigt kerede sig om det. Efter hans død fik det aldrig nogen særlig betydning, og det blev ikke vedligeholdt i de følgende århundreder – bortset fra en istandsættelse under pave Clement VII (1378-1394).
    Under religionskrigene blev byen erobret af huguenotterne, der i 1567 satte ild til slottet. Blandt andet udbrændte den store sal. Herefter var slottet en ruin, der inviterede til, at man hentede sten derfra til byggeri i byen.
    Da tyskerne ankom til Châteauneuf-du-Pape i begyndelse af 1940'erne, var den eneste nogenlunde intakte del af slottet tårnet (donjonen). Her opbevarede tyskerne ammunition i stuetagen. Da de allierede nærmede sig, ville tyskerne ikke efterlade ammunitionen og sprængte den, og herved faldt den ene halvdel at tårnets mure sammen.
    Også mere om slottet kan man læse på Søren Gudiksens website.
........
    Ugens vinøse billede
    Mens vi nu er i gang med at snakke om Châteauneuf-du-Pape, kan vi passende vise dette meget flotte billede, som Torben Hjulmand har sendt os.
    Billedet er taget på en mark tilhørende Château Mont-Redon, og som flere andre steder i Châteauneuf-du-Pape er marken dækket med kartoffel-store sten ned til 1 meters dybde.
    Det er ikke en nem jordbund at bearbejde. En skovl eller hakke holder ikke længe. Men de runde, lyse sten har stor betydning for druerne. Om dagen reflekterer de Solens stråler, så druerne også får lys nedefra, og om natten virker de som varmedunke, der afgiver al den varme, de har suget til sig i dagens løb.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.........
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 51 vine (inkl. Grandes Pagos-vinene). Af disse vine var der 43, som fik mere end to stjerner, og 19, som fik fem stjerner. I alt 180 stjerner.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Smagningen af vine fra Grandes Pagos de España


Secastilla, Somontano, Spanien 2004
199 kr., SuperBest
En stadig meget ung, men lækker rødvin med dejlig frisk frugt og fint integreret fadsmag. Trods de 14% alkohol er den ikke spor sprittet. Vinen vil fx være glimrende til vildt.


Luna Beride, Cacabelos, Spanien 2000
269 kr., La Cava
Rødvin med en intens og ren frugtsmag og gode fadtoner, der kan minde om en god bordeaux. Trods de kun 13,5% alkohol (en fordel!) har den muskler og rygrad og vil være glimrende til mange kødretter. Vinen er seks år gammel og stadig meget ungdommelig og viril.


Finca Terrerazo, Utiel, Spanien 2003
225 kr., Laudrup Vinimport
En flot rødvin med sød sveske og mørke rosiner i duften og en lækker smag af mandel, kirsebær og brombær, der slutter med et strejf af chokolade.


Guelbenzu Lautus, V.T. Ribera del Queiles, Spanien 2001
279 kr., Kjær & Sommerfeldt
Man kan næsten høre tyren sparke i arenaen, når man lugter til denne rødvin. Der er noget stald og læder over duften, mens smagen er intens og sødmefuld med brombær og en anelse brændt karamel. En dejlig varm vin. Kjær & Sommerfeldt vil ophøre med at forhandle denne vin, men har stadig flasker.


Pié Franco, Jumilla, Spanien 2003
239,95 kr., Theis Vine
En rødvin med en interessant duft af chokolade, honning og friske krydderurter. I smagen er der både bær, krydderurter og en anelse brændt karamel.


Finca Sandoval, Manchela, Spanien 2004
239,95 kr., Theis Vine
Denne rødvin dufter af kirsebær og mørke rosiner, mens smagen er kraftig med masser af krydderier, blandt andet peber og rosmarin. Alkoholen dominerer lidt i eftersmagen.


Mas Doix, Priorat, Spanien 2003
519,95 kr. (i årgang 2002), Erik Sørensen Grand Vin
En stor og fornem vin, kraftig, men også blød, tør, men alligevel med en fin sødme. Prisen er høj i forhold til de smagsmæssige oplevelser, vinen giver.


Mauro, Tudela de Duero, Spanien 2002
519,95 kr. (i årgang 2001), Theis Vine
En stor og meget lækker rødvin med intens, blød frugt og fint integrerede fadtoner og et strejf af chokolade. Men prisen ... altså! Det er vinen trods alt ikke værd.


Mendoza Santa Rosa, Alicante, Spanien 2001
209 kr., Laudrup Vinimport
En behagelig rødvin med toner af vanille og mandel i duften. I smagen er der mørke bær og hyld samt en god syre.


Grand Caus, Penedès, Spanien 2000
470,75 kr.; 336,25 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
En dejlig rødvin med en rund og mild duft af modne bær, chokolade og kaffe. Smagen er fyldig, kraftig og siger bare rødvin. Prisen er dog høj i forhold til oplevelserne.


Eméritus, Dominio de Valdepusa, Spanien 2002
409,95 kr., Amka
Modne blå blommer, mørke bær og lidt sveske møder næsen, når man lugter til denne rødvin. Smagen er kraftig med en vis sødme, moden frugt og tilpas syre. Prisen er pebret.


Fillaboa Finca Monte Alto, Rias Baixas, Spanien 2004
179,95 kr., Theis Vine
En ret enkel hvidvin med markant lemon-syre. Udmærket til fisk og skaldyr.


Aalto, Ribera del Duero, Spanien 2003
249,95 kr. (i årgang 2002), Theis Vine
Kraftig og ganske flot rødvin men med nogle dominerende brændte toner fra den markante fadlagring i 23 måneder på 50% ny eg.


San Román, Toro, Spanien 2003
249,95 kr. (i årgangene 2000 og 2002), Theis Vine
Modne bær, tjære, lakrids og sveske går op i en højere enhed i denne interessante rødvin. Smagen byder på brombær og andre mørke bær, der dog drukner lidt i en for dominerende alkohol.




Mousserende vin


Nectar Impérial, Sec, Moët & Chandon, Champagne
275 kr., Moët Hennessy Danmark
Der står sec (tør) på etiketten, men denne champagne er ikke tør. På champagne-sproget står ordet sec for sød eller sødlig. Og sødlig er denne dejlige og milde champagne da også. Den har fine, stadige bobler, og mange vil sætte pris på dens sødme.




Hvidvine


La Carraia, Orvieto Classico, Italien 2005
55 kr., Carlo Merolli
En lækker og mild hvidvin med en fin blomsterduft. Den er blød, sødmefuld, liflig og læskende – en rigtig sommervin og et rigtig godt køb.


Anakena Chardonnay, Rapel Valley, Chile 2005
49,95 kr., Chris-Wine
En spændende og atypisk Chardonnay med en intens duft af mango og lime og en lang frisk eftersmag af citrusfrugter. Vinen vil være ideel til lys fisk og skaldyr, fx dampede muslinger. Prisen er yderst rimelig.


Kahurangi, Reserve, Riesling, Nelson, New Zealand 2004
109,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En liflig hvidvin med mineralske toner i duften og en charmerende sødme i smagen. Den gode frugt og den fine citrus-syre er bevaret under skruelåget. En lækkerbisken.



Las Moras, Reserva, Chardonnay, San Juan, Argentina 2005
79 kr., Glud Vin
Denne hvidvin har en klassisk Chardonnay-duft. Smagen er fyldig og koncentreret, en anelse krydret med toner af blandt andet rosmarin og græs. En rigtig god madvin, der har så meget saft og kraft, at den også vil være fin til lette kødretter.


Topazio, Trebbiano di Romagna, Italien 2005
62 kr., Det lille Enoteca
En ret let, tør og mild hvidvin.


Domaine de Mont d’Hortes, Sauvignon Blanc, Vin de Pays des Côte de Thongue, Frankrig 2005
49,95 kr. ved 12 flasker, Lautia Vino Fino
En ret enkel, men all right hvidvin, frisk og læskende. Kvaliteten er i overensstemmelse med den rimelige pris.




Rosévin


Dolianova, Rosé, Sibiola IGT, Italien 2005
49 kr., Toscavini
Tør og ligefrem rosévin uden større armbevægelser. Udmærket som terrassevin eller som ledsager til en frokost.




Rødvine


Costa di Bussia, Barbera d’Alba, Italien 2003
99 kr., Fionia Vin
Denne rødvin ligger dejligt i munden – med god frugt og syre. En glimrende vin til mange retter.


Bellingham, Classic, Cabernet Sauvignon / Merlot, Sydafrika 2003
59,75 kr., 50 kr. ved 3 flasker frem til 10. juni, Skjold Burne
En rigtig god rødvin med fylde, krydderi, let sødme og tilpas syre. Den hænger godt i munden. Tilbudsprisen er meget attraktiv.


Dehesa La Granja, Alejandro Fernández, Bordvin, Spanien 2001
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget lækker rødvin, der smager, som den dufter – simpelt hen godt. Vinen er fløjlsblød, let krydret og med fint integreret fad. En vin i perfekt harmoni.


Château Ducla, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2003
64,85 kr., Amka
En rigtig god Bordeaux-rødvin, lidt tør, med god frugt og syre. I den klassiske stil.


Château La Dame Blanche, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 2000
119,75 kr., frem til 10. juni: 59,75 kr., Skjold Burne
Moden og flot Bordeaux-rødvin med frugt og krydderi. Lige til at drikke nu. Prøv den fx til en god, lidt kraftig kødret eller gryderet. Til tilbudsprisen et godt køb.


Chapelle-St.Arnoux, Vacqueyras, Frankrig 2003
85,95 kr., i denne uge (uge 19): 2 flasker for 100 kr., SuperBest
Til tilbudsprisen en fremragende rødvin. En vin med god frugt, der hænger fint i munden, og som er nem at drikke.


Maso Villa Warth, Lagrein, Vigneti delle Venezie IGT, Italien 2003
68 kr., Carlo Merolli
En rigtig dejlig rødvin, saftig og med god syre. Meget karakteristisk for den gode drue. Velegnet til lettere retter. Køl den gerne af til 14-15 grader.


Château Cailleteau Bergeron, Premières Côtes de Blaye, Frankrig 2003
69 kr., Jysk Vin
En typisk og vellavet Bordeaux-rødvin med fylde og saft. En vin, man drikker med største fornøjelse. Prisen er rimelig.


Domaine Sorin, Cuvée Tradition, Côtes de Provence, Frankrig 2003
69 kr., Vigneron Wine Company
Herlig rødvin med fyldig frugt og en god struktur. Vinen er velegnet til mange retter.


Cascina Bruni, Marialunga, Barolo, Italien 2002
99,95 kr., Amka
Blød og moden rødvin med Barolo’ens frugt og krydderi og i god balance. Lang og dejlig eftersmag. Den er meget udviklet og skal drikkes nu.


Finca Antigua, Tempranillo, La Mancha, Spanien 2004
69,75 kr., i maj måned: 3 flasker for 195 kr., H.J. Hansen / Magasin
Fortræffelig rødvin, blød, krydret, tilpas fadlagret, venlig og velegnet til mange kødretter. Rigtig, rigtig god. Dekantér den – der kan være bundfald i den.


Castillo de Molina, Cabernet Sauvignon Reserva, San Pedro, Lontue Valley, Chile 2004
49,95 kr., Fakta
En varm rødvin, der dufter af chokolade og vanille. Chokoladen går igen i smagen, der også byder på masser af moden frugt. Smagsindtrykkene afrundes af et behageligt bid af garvesyre og et strejf af eg.


Seimio, Tenuta Zicari, Primitivo, Puglia IGT, Italien 2003
59 kr., Italian Wines
En rødvin med en god duft af frugt. I smagen er der blå druer, krydderurter, sveske og blomme. Vinen slutter med en oplivende syre, der gør den til en rigtig god madvin. Alkoholindholdet, der er på 14,5%, er lidt dominerende, men til en godt krydret bøf er vinen ideel.


Domaine de Cassan, les Esclausels, Côtes du Ventoux, Frankrig 2004
49 kr., A Vinstouw
En enkel, men pæn hverdags-rødvin med en lidt markant alkohol (14%). Prisen er rimelig.


Réserve du Crouzau, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2004
89 kr., Haller Vine
Glimrende rødvin med fylde, frugt og krydderi. En rigtig Rhône-vin, der vil være en god ledsager til kødretter. Prisen gør måske lidt av.


Majnoni Guicciardini, Chianti, Italien 2004
125 kr. for 1,5 liter i bastflaske, Carlo Merolli
En fornøjelig og nem rødvin, lige vinen til sommerens parties omkring grillen. Gæsterne vil være vilde både med bastflasken og den gode vin.


Canaletto, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2002
49,95 kr., i denne uge (uge 19): 3 flasker for 100 kr., SuperBest
En lidt robust rødvin. Tilbudsprisen må vist siges at være den rigtige.


Mezzacorona, Teroldego, Rotaliano, Italien 2003
55 kr., Strandgården
Let og ret enkel rødvin, saftig og nem at drikke.


Anakena, Merlot, Chile 2004
49,95 kr., Chris-Wine
Lidt af en bamse-rødvin med en kraftig, lidt tør frugtsmag.


Viña el Guijarral, Ribera del Duero, Spanien 2003
65 kr., på tilbud: 42 kr., Red & White
En okay hakkebøffe-rødvin. Tilbudsprisen må nok siges at være den rigtige.


Finca Antigua, Cabernet Sauvignon, La Mancha, Spanien 2002
69,75 kr., i maj måned: 65 kr. ved 3 flasker, H.J. Hansen
Denne rødvin har en dejlig duft, men en lidt enkel smag, der ikke lever helt op til duften.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.