Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 28, 2006





Vin-aktuelt i uge 28
10. juli til 16. juli, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 27
VinAvisen uge 26
VinAvisen uge 25
...............
..............
28-29
.............
Grådigheds-faktoren
Decanter melder om en generel uvilje imod at købe Bordeauxs superliga – dvs. Médocs 1. cru'er plus Ausone, Cheval Blanc, Pétrus osv. – til de meget høje primeur-priser, slottene forlanger. Rundt omkring taler man om, at "grådigheds-faktoren" holder køberne væk.
Nogle af de store internationale vinhandeler har købt vinene i første tranche – den første "skive" på fx 40% af den samlede høst – men de vil ikke købe fra anden tranche, der som regel er dyrere. Derimod køber de pænt ind fra de mindre slotte.
De høje priser for topvinene "sorterer de rige fra de meget rige", siger en amerikansk importør til Decanter. Samtidig peger han på, at billedet kompliceres af "new money" fra Rusland, Japan og Kina.

Rivaler til Bordeaux
Til Decanter skriver en canadisk læser, Craig Y.: – Med talrige andre muligheder rundt omkring i verden vil kloge vinkøbere holde sig væk fra Bordeaux både i år og i de kommende år.
– Jeg elsker at læse kommentarer fra de store slottes eksportdirektører om, at det er "markedskræfterne", der tvinger priserne op. Det er lignende markedskræfter, der har bragt fransk vin i knæ. Med den slags prisfup er det kun et spørgsmål om tid, før også den øverste ende af Bordeaux vil få de samme problemer.
– Efterhånden som vinkøbere og forbrugere bliver mere oplyste, vil forholdet mellem pris og kvalitet ikke være til fordel for Bordeaux.
– Jeg har haft lejlighed til at smage det bedste af det bedste fra Spanien, Chile, Argentina, Sydafrika, Australien, USA og endog fra Canada. Alle disse lande har topvine, som er rivaler til Bordeaux til en brøkdel af prisen.

En celeber sag
Der er jo noget mærkeligt ved primeur-systemet. Man køber nogle vine, mens de slet ikke er lavet færdigt. De ligger stadig på fadene på slottene, man betaler for dem, men får dem først udleveret tre år senere.
I London har The Mayfair Cellars solgt en masse bordeaux grand cru på denne måde, men desværre for køberne er firmaet gået konkurs. Slottene har ikke fået nogen penge, og køberne får ikke pengene igen, for dem har firmaets økonomidirektør, Dominic Smith, neglet – i alt over 1½ millioner kr. Han brugte ikke engang alle pengene selv. En del af dem gav han ifølge Decanter som støtte til homoseksuelle.
Den celebre sag kan medføre radikale ændringer i primeur-salget, måske helt afskaffe det. Eller som en vinmand sagde til Decanter: – Det er en latterlig måde at købe vine på. I virkeligheden giver man slottet et lån uden sikkerhed til gengæld for vine, man ikke ejer.
.............
>30/06
..............
    < Blair Walter. På billedet længst til venstre smager han på vinen sammen med Lars Bo Henriksen, som er indkøbschef og underdirektør hos H.J. Hansen.
........
En ambassadør for skruelåget ...
I tirsdags var der besøg i København af en winemaker fra New Zealand. Blair Walter hedder han, og han står for flaskerne fra vinhuset Felton Road.
Blair Walter var her også for nogle år siden, inviteret af H.J. Hansen, og dengang slog han et kraftigt slag for skruelåget, der siden har bredt sig til 90% af alle newzealandske vine. Han ville simpelt hen ikke, sagde han, sende sine flasker ud i verden og vide, at 10% af dem ikke var, som han ville have dem. – En ordentlig kok vil heller ikke kunne leve med, at hver tiende ret, der blev båret ind i restauranten, ikke var helt i orden.
I øvrigt opfatter han kun propsygen som en del af problemet ved korkproppen. Lige så galt er det, at flaskerne udvikler sig forskelligt alt efter hvilken prop, de tilfældigvis har fået stukket i halsen, så to flasker i princippet aldrig er helt ens.

... og en ambassadør for vidunderlige vine
Men det var Blair Walters vine, vi kom fra, vidunderlige og kostbare vine. Vi smagte i alt ti af dem til mellem 150 og 375 kr., og de var alle til fem funklende stjerner (se nedenfor over ugens smagte vine).
Det er begrænset, hvor stor en tildeling Danmark får, og mange af flaskerne snuppes af top-restauranterne. Men der er nu også en hel del private, som får fat i dem.
Vineriet Felton Road ligger i distriktet Central Otago på den newzealandske sydø, der er omgivet af kolde havstrømme. Det er et ungt vineri, kun fjorten år gammelt, men det er med rette blevet berømt for sine rødvine på druen Pinot Noir.
Netop i år er man gået 100% over til økologisk dyrkning af druerne, og samtidig har man taget visse biodynamiske metoder i brug. Blandt andet bruger man kogødning, der udvikles i kohorn, ligesom man mellem vinstokkene dyrker planter, som både omsættes til gødning og tiltrækker "venligtsindede" insekter, som holder skadedyr væk.
.............
6-31
.............
Kemi skal der til
Ifølge avisen Sunday Telegraph har en fransk biokemiker, Gérard Michel, fundet et middel til at befri en vin for propsyge.
Det er tale om et ioniseret stof, en såkaldt copolymer, som man kommer i vinen, og som vasker de forurenede molekyler rene (står der minsandten i avisen).
Jamen, det er jo herligt. – Tjener, vinen er proppet! – Javel, et øjeblik. Det ordner vi bare med denne her pille. Så får De vasket Deres molekyler. Kemi skal der til!

Overraskende familieskab mellem druer
Italienske forskere fra Instituto Agrario di San Michele all'Adige i Trentino er ifølge Wine Spectator i færd med at finde frem til en række druersorters indviklede familieforhold. Det sker ved hjælp af dn-analyser.
Forskerne har allerede optrevlet de italienske druer Sangiovese og Nebbiolos ophav. De har også konstateret et slægtskab mellem den blå drue Teroldego fra Trentino og Dureza, en druesort, der dyrkes i Ardèche i Frankrig, og som er far til Syrah. Og nu har de så opdaget, at Syrah, der er Rhône-dalens berømte druesort, og Pinot Noir, der har sit barndomshjem i Bourgogne, højst sandsynligt har samme tipoldefar ved navn Pinot.
Fra denne druesort, der menes at have været dyrket siden 1300-tallet, har samtlige medlemmer af Pinot-gruppen deres udspring. Pinot Gris, Pinot Blanc og Pinot Noir er alle farvemutanter af Pinot-druen.
.............

..............
Der skydes med skarpt mod flasken på rapportens forside. Hvem rammer? Korkproppen, den syntetiske prop eller skruelåget? Eller tager papboksen, som flasken står på, over?
    En rapport om fremtiden
    Det franske konsulentfirma Skalli & Rein har udgivet en rapport om propper og skruelåg. Rapporten bygger på et spørgeskema, der blev sendt til 20.000 personer – vinmagere, indkøbere, vinsælgere og vinskribenter – og som resulterede i 1000 svar fra 55 lande. Rapporten, der er på 300 sider, når frem til følgende konklusioner:
    * Naturkork vil være gået af brug i 2015, hvis hovedparten af industrien ikke forholder sig til propsyge-krisen og nye krav fra forbrugerne.
    * Skruelåget vil fortsætte sin imponerende fremgang – i dag dækker det 6% af verdensmarkedet.
    * Producenter af propper i naturkork og plastic bliver nødt til at tilpasse sig nye vinforbrugere (ældre, amerikanske og asiatiske, singler og kvinder), der vil elske ikke at skulle bruge en proptrækker.
    Et lidt større uddrag af rapporten ligger på www.skalliandrein.com, mens en længere beskrivelse kan hentes som en pdf-fil ved at klikke her.

.............
Et rent politisk forbud
I Moldavien, det lille land mellem Rumænien og Ukraine, udgør eksporten af vin 80% af landets bruttonationalprodukt, og 65% af vinen sælges til Rusland. Eller rettere: blev solgt – indtil russerne påstod at have fundet pesticider i vinen og forbød importen.
Men der synes at være en anden grund til forbudet: En af de moldaviske provinser er Trans-Dniester, som ønsker tættere bånd til Rusland og derfor støttes af Moskva.
De to ting hænger sammen, siger den moldaviske udenrigsminister, Valeriu Ostalep, til Just Drinks. Russerne forbud mod vores vin er rent politisk motiveret. Det kom samtidig med, at vi strammede op på forholdene omkring vores grænse mod Ukraine.
Moldavien har bedt internationale, uafhængige laboratorier om at eftervise, at landets vine er i orden og uden rester af pesticider.
Det russiske forbud har betydet en 38% nedgang i den moldaviske vinproduktion i årets første fem måneder, og landet søger desperat efter andre markeder. Men det er ikke nemt at finde dem.
.............
28-29
.............
EU-støtte sprænger budgetrammerne
EU har i 2006 budgetteret med at bruge 1,5 milliarder euro (cirka 11,2 mia dkr.) til støtte af Europas vinproducenter. Nu lyder det fra Bruxelles, at man regner med at overskride budgettet med 87 millioner euro (cirka 650 mio dkr.). Det skyldes efter sigende nogle meget store udbetalinger til krise-destillering af overskudsvin tidligere i budgetåret.
EU forsikrer, at overforbruget kun er midlertidigt. Vi får se. Umiddelbart ser det nemlig ikke ud, som om bremserne bliver sat i – i sidste uge kom også Spanien og Grækenland med på tilskudsvognen, og de to lande vil ligesom Frankrig og Italien modtage tilskud til destillering af vin.
Ifølge Just Drinks skal i alt 130.000 hl græsk vin og 300.000 hl spansk vin forvandles til etylalkohol, der blandt andet blandes i benzin. Og der er desværre tale om kvalitetsvin. EU-støtten til projektet vil beløbe sig til 22,2 millioner euro (cirka 165,6 millioner dkr.).
Den danske landbrugskommissær Mariann Fischer Boel ser med den største misbilligelse på den stadige strøm af støttepenge, der bruges til destillering. Alle de mange penge burde i stedet anvendes til at øge den europæiske vinbranches konkurrenceevne på det internationale marked, mener hun.
.............
    50 tilgængelige Bordeaux-vine
    I november sidste år linede Bordeauxs brancheorganisation CIVB en lang række vine op, og sommelierer fra førende danske restauranter udvalgte de bedste af dem og gav samtidig forslag til mad, der passer til vinene.
    Resultatet er blevet en liste over "50 tilgængelige Bordeaux-vine", og denne liste er nu lagt ud på nettet i form af en pdf-fil.
    Mange mennesker holder af vinene fra Bordeaux – og ikke kun fordi der står Château på etiketterne. Men som bekendt leverer det store distrikt også skuffelser. Derfor er det en vældig god idé, at Bordeaux-folket på denne måde siger: – Se her! Her er gode flasker, udvalgt af danske sommelierer.
    Listen giver alle nødvendige oplysninger om appellationer, priser og importører (med adresser og tlf.numre) samt madforslag.
.............
Georges Duboeuf fundet skyldig
I uge 15 skrev vi om kongen af Beaujolais, Georges Duboeuf, der var blevet anklaget for at have fiflet med oprindelsen og kvaliteten af store mængder vin i sin produktionsenhed i byen Lancié.
Nu er der faldet dom i sagen, og Duboeuf er blevet kendt skyldig i at have fremstillet mere end 200.000 liter vin af en syndig forvirring af druer fra forskellige appellationer. Desuden skal han have sat falske etiketter på flaskerne.
Det blev til en bøde på 30.000 euro (cirka 225.000 dkr.), hvilket må siges at være nådigt sluppet i forhold til anklagerens bødekrav på 187.000 euro (cirka 1,4 mio dkr.).

1 euro i skadeserstatning
Georges Duboeuf’s tidligere produktionschef, Sylvain Dory, der også var at finde på anklagebænken, fik en bøde på 3000 euro (cirka 22.000 dkr.) samt tre måneders betinget fængsel.
Og så blev begge de anklagede ifølge Decanter dømt til at betale 1 euro i skadeserstatning til INAO, Institut National des Appellations d'Origine, der som bekendt administrerer appellations-reglerne.
Georges Duboeuf overvejer at appellere sagen – ifølge ham var der udelukkende tale om en menneskelig fejl, dengang de mange forskellige druer blev blandet sammen.
.............
>33
.........
De laver vine, de ikke selv kan lide
Jancis Robinson – redaktøren af det uundværlige Oxford Vin Leksikon – var sidste weekend i Napa Valley, hvor hun talte ved et vin-symposium, sponsoreret af Institute of Masters of Wine.
Ifølge avisen St. Helena Star kom hun ind på, at USA’s to mest indflydelsesrige vin-kommentatorer, Robert Parker og bladet Wine Spectator, efter hendes mening dikterer vinenes stil.
– Jeg synes, det er en skam, at disse to har en næsten sammenfaldende smag, som jeg helt ærligt ikke tror deles af den overvældende del af vindrikkerne og specielt ikke af de fleste gode vinproducenter.
– Noget af det mest bedrøvelige, jeg kan høre – og det ikke kun i Californien – er vinmagere, der indrømmer, at de faktisk ikke laver vine, som de selv kan lide, men meget kraftigere vine, fordi de mener, at disse vine vil få høje point.

Billig vin på Mary’s ø
På den australske ø Tasmanien har vinproducenterne ifølge Just Drinks fået et problem på halsen: Der er blevet høstet alt for mange druer inde på det australske fastland – hele 200.000 tons druer har ikke fundet afsætning. Prisen på druerne har derfor været i bund, hvilket har resulteret i formindskede priser for vinen på butikshylderne – nogle gange helt ned til halvdelen af den almindelige pris.
Den billige vin har oversvømmet Tasmanien, hvilket selvsagt ikke er sjovt for øens egne vinproducenter, hvis vine ligger på det almindelige prisniveau.
En mulighed er også at dumpe priserne på den tasmanske vin, men det vil producenterne ikke – de frygter, at det siden hen vil blive alt for vanskeligt at få dem op igen på et normalt leje.

Salget af vinen fra BRL Hardy er faldet
Ifølge avisen The Australian har verdens største vinfirma, Constellation, oplevet en nedgang i salget af australsk vin. Det drejer sig blandt andet om salget i underfirmaet BRL Hardy, der i perioden marts til juni i år er faldet med 5% i forhold til samme periode sidste år.
Nedgangen skyldes frem for alt den store overproduktion af druer i Australien og den megen discountvin, der er fulgt i dens kølvand.
Men man skal nu ikke have ondt af Constellation – firmaets nettosalg i første kvartal af i år lå på 1,2 milliarder dollars (cirka 7 milliarder dkr.), hvilket svarer til en fremgang på 5% i forhold til samme periode sidste år. Så hvad der mistes på karrusellerne osv. …

V&S Group for retten i bestikkelsessagen
Vi har tidligere skrevet om, hvordan tidligere ansatte butiksledere i Systembolaget er blevet idømt bøder i den omfattende bestikkelsessag. Også atten chefer hos importfirmaet AB Vin-Trädgårdh har modtaget astronomiske bøder.
Nu ruller bestikkelsessagen videre ved de svenske domstole. Ni nuværende og tidligere medarbejdere i den statsejede spirituskoncern V&S Group står således anklaget for at have bestukket ansatte i det ligeledes statsejede Systembolag med gaver for i alt 640.000 skr. (cirka 520.000 dkr.). Siden hen har de så skjult beløbene ved at fifle med koncernens regnskaber.
.............
>43/06
.........
15 postkort fra Peloponnes
VinAvisen var med, da en håndfuld internationale vinskribenter deltog i en præsentation af græske vine fra Peloponnes, dels i Athen og dels rundt omkring på vingårdene på den store halvø. Vi er i gang med at bringe 15 postkort. De første otte kom i uge 26 og uge 27, og de resterende kommer i de næste to uger.
.....

.....
    9. postkort fra Peloponnes:
    Vinstokke på egne rødder
    På Palivos Estate i Nemea hersker Giorgos Palivos, der her ses med sin kone, mens han begejstret fortæller om sine vine.
    Han er en idérig herre, der hele tiden prøver at lave nye og anderledes vine – og i vid udstrækning har succes med det. Blandt andet har han og hans unge vinmager, Lefteris Mohianakis, tilplantet 1,5 hektar med vinstokke, der står på egne rødder. De er ikke podet på amerikansk rodmateriale, som ellers er tolerant over for vinlusen Phylloxera.
    Pavilos mener, at netop hans stenede jord helt uden ler vil være så afskyelig for den frygtede lus, at den holder sig væk.
    Den første "før-Phylloxera-vin" er fra 2003 og giver et flot billede af druen Agiorgitiko.
    Vi bør i den forbindelse lige nævne, at det kun i særligt afgrænsede områder overhovedet er lovligt at plante ikke-podede vinstokke. Forhåbentlig har Giorgos Palivos fået lov ...

.....
    10. postkort fra Peloponnes:
    Det klassiske græske landskab
    Et in Arcadia ego – Også jeg var i Arkadien. Udtrykket er lidt mystisk – hvad "Da Vinci Mysteriet" da også udnytter. De latinske ord findes blandt andet som en gravindskrift på to malerier af den franske maler Nicolas Poussin (1594–1665) – hvilket man kan læse mere om på en dansk vinside, som er værd at besøge.
    Vel – vi var i Arkadien, det store landskab i hjertet af Peloponnes – indbegrebet af det klassiske græske landskab, hvor den pastorale lykke trivedes i en sommer uden ende, og halvguden Pan løb omkring og spillede på panfløjte.
    I denne idyl ligger et vindistrikt med den højeste appellation, OPAP. Mantineia hedder distriktet, og på markerne i mere end 600 meters højde over havet dominerer hvidvinsdruen Moschofilero.
    Netop fordi der er så køligt og tørt i Mantineia, er der meget få plantesygdomme, og stedet er derfor blevet et center for økologisk druedyrkning.
    .....
    11. postkort fra Peloponnes:
    En vægtig bog om græsk vin
    I vinlitteraturen har Grækenland været lidt stedmoderligt behandlet. I Hugh Johnsons og Jancis Robinsons "Den store Vinbog" er der kun to sider om landet, hvoraf den ene optages af et kort.
    Men nu har en ung græker, Konstantinos Lazarakis, gjort noget ved sagen. Sidste år udsendte han sin vægtige bog, "The Wines of Greece", på Mitchell Beazleys forlag i London (hos Blackwell’s boghandel i Oxford, hvor vi plejer at købe bøger over nettet, koster den 25 engelske pund = 275 dkr.).
    Under vores rundtur på Peloponnes traf vi Konstantinos Lazarakis (til højre på billedet sammen med Domaine Skouras' kældermester, Nondas Delogiannis), så vi fik en lejlighed til at komplimentere ham for en overordentlig grundig bog. Den er på 486 sider og er den første virkelig dybtgående bog om græsk vin.
    Konstantinos Lazarakis har selv skrevet bogen på engelsk – den er ikke oversat fra græsk. Hvordan kunne han klare det? spurgte vi. – Jo, jeg har boet fem år i England, hvor jeg blandt andet tog uddannelsen som Master Of Wine.
    .....
............
15/07
.........
    En frakke til sommervarmen
    Den gule enke – champagnehuset Veuve Clicquot Ponsardin – er kommet med en elegant frakke til flasken med den gule etiket.
    Frakken er nu ikke beregnet til, at champagnen kan holde varmen – men tværtimod til, at den kan holde kulden.
    Selv dykker vi kun i diverse glas, men vi mener at kunne konstatere, at frakken er syet af samme lækre materiale, som man bruger til våddragter til dykkere. Frakken slutter præcist omkring flasken, lukkes med en lynlås og knappes med en læderstrop omkring halsen (på flasken), hvorefter flasken vil bevare sin køleskabstemperatur i op til to timer.
    Man kan også gøre frakken våd. Så vil fordampningen yderligere medvirke til køligheden.
    Moët Hennessy Danmark importerer champagnen, og en flaske med frakke koster 329 kr.
..........................
    Går du efter procenterne?
    I sidste uge spurgte vi vore læsere, om de går efter procenterne, når de køber en flaske rødvin. Det gør 19% ud af de i alt 2020, som svarede.
    81% svarede nej, men nogle af dem pegede på, at de naturligvis ser efter indholdet af alkohol, når de køber visse typer vine.
    – Hvis jeg får tilbudt en Amarone med 12½ procent eller lavere, vil jeg da undre mig, om det overhovedet kan være en Amarone, skriver Henrik Guldberg. – Og hvis jeg får en tysk Spätlese (ikke en Spätlese Trocken) fra Mosel-Saar-Ruwer med 12½ procent eller mere, vil jeg undre mig endnu mere.

    Trends mod lettere vine
    Henrik Guldberg mener også, at "såkaldte vineksperter" udbreder den opfattelse, at jo højere alkoholprocent, desto bedre vin.
    Måske tænker han på Robert Parker, der går ind for kraftige bamsevine, men blandt danske vinskribenter hører vi faktisk ofte suk over overalkoholiserede vine.
    – Fokuseringen på alkohol alene er forkert, skriver den halvvejs danske vinproducent Kees Graste fra sit Château Peyriac de Mer i Languedoc. – Men der er nu også trends i markedet, som tilsiger, at kunderne søger de lettere vine. I hvert fald her i Frankrig, hvor man fortsat gerne vil nyde mindst et glas vin til middagsmaden uden at komme i fare for at blive taget med for en høj promille.
.............
38-37/06
..................
Gode restauranter i Paris
Før vi selv tog på ferie i Paris, sendte de to vinskribenter Gitte Hindholm og Svend Erik Olsen os deres liste over restauranter, som de havde været glade for at besøge – ikke mindst fordi der er god vin i flaskerne.
Vi opsøgte nogle af restauranterne og blev lige så fornøjede, og nu har vi fået Gitte og Svend Eriks tilladelse til at bringe deres liste, så andre også kan have glæde af den. Listen er ordnet efter de 18 arrondissementer og følger nedenfor.
Men først skal vi lige fortælle, at damen på billedet til højre er den søde madame Grisette Petirenaud, der er tidligere lærerinde. Hun serverede os et herligt måltid i sin bistrot à vins, Chez Grisette, oppe på Montmartre i det 18. arrondissement (nederst på listen).
Hun har oven i købet en hjemmeside, www.chez-grisette.fr, med indlagt sang og musik, der bringer mindelser om nogle helt andre syngende og dansende grisetter i Montmartres knejper for hundrede år siden. Mere parisisk kan det ikke blive.
.............
1.
    Le Dauphin, 167 rue Saint-Honoré
    Willi’s Wine Bar, 13 rue des Petits-Champs
    .....
2.
    Chez Georges, 1 rue du Mail
    .....
3.
    Au Bascou, 38 rue Réaumur
    .....
4.
    Le Coude Fou (Bistrot à vins), 12 rue du Bourg-Tibourg
    Les Fous d’Enface (Bistrot à vins), 3 place du Bourg-Tibourg
    Mon Vieil Ami, 69 rue Saint-Louis-en-l’Île
    .....
5.
    Mauzac, 7 rue de l’Abbé-de-l’Epée
    L’Équitable, 1 rue des Fossés-Saint-Marcel
    Chez René, 14 boulevard Saint-Germain
    .....
6.
    Crèmerie Polidor, 41 rue Monsieur-le-Prince
    .....
7.
    Le Florimond, 19 avenue de La Motte-Picquet
    La Fontaine de Mars, 129 rue Saint-Domique
    .....
8.
    Chez Catherine, 3 rue Berryer
    .....
9.
    Chez Jean, 8 rue Saint-Lazare
    .....
10.
    La Brasserie Flo, 7 cour des Petites-Écuries. Indgang til gården gennem porten i 63 rue du Faubourg-St-Denis.
    .....
11.
    Auberge Pyrénées Cévennes, 106 rue de la Folie-Méricourt
    Mélac (Bistrot à vins), 42 rue Léon-Frot
    Chez Ramulaud, 269 rue du Faubourg Saint-Antoine
    Le Repaire de Cartouche, 8 boulevard des Filles-du-Calvaire
    Le Villaret, 13 rue Ternaux
    .....
12.
    À la Biche au Bois, 45 avenue Ledru-Rollin
    L’Ébauchoir, 43-45 rue de Cîteaux
    .....
13.
    L’Avant-Goût, 26 rue Bobillot (nær Place d’Italie)
    .....
14.
    La Cerisaie, 70 boulevard Edgar-Quinet
    La Régalade, 49 avenue Jean-Moulin
    .....
15.
    Beurre Noisette, 68 rue Vasco-de-Gama
    Le Café du Commerce, 51 rue du Commerce
    .....
17.
    Le Bistrot d’à Côté-Flaubert, 10 rue Gustave-Flaubert
    Le Bistrot d’à Côté-Villiers, 16 avenue de Villiers
    .....
18.
    La Mascotte, 52 rue des Abbesses
    Chez Grisette (Bistrot à vins), 14 rue Houdon
    ....
    03-02/07
.........
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.

    Tore Scheel (f. 1972) var meget tidligt på færde med sin vininteresse. Allerede som syvårig havde han af sin tante lært at skelne mellem en Saint-Émilion og en Pomerol – og det til trods for, at vinene var behørigt fortyndet med vand. Så der herskede ingen tvivl hos Tore Scheel om, at han skulle have noget med vin at gøre i sit voksenliv.
    I 1994 blev han butikselev hos H.J. Hansens Vinhandel i Odense, hvor han via fyraftens-smagningerne kom rigtig godt rundt i vinens verden. I 1997 gik turen videre til et job som indkøbsassistent hos Østjysk Vinforsyning og dernæst i 1999 til Philipson Wine, hvor han siden da har haft sin daglige gang som marketingkoordinator med tekstforfatning som hovedopgave.
    Vinøse skriverier er det også blevet til undervejs, blandt andet med bidrag til H.J. Hansens Vinbog samt en selvstændig bog, "Øvrige Vinlande", der fungerer som Tjenerskolens lærebog om ikke-franske vinlande.
    Og nu starter så igen et nyt kapitel i Tore Scheels vinøse karriere. I slutningen af 2006 tiltræder han jobbet som vinmand hos Kåre Selvejer og Peter Thuesen i Vinens Verden i Odense.
    Den fynske hovedstad er også rammen om hans privatliv, som han nyder sammen med kæresten Fie og beaglen Sofus. Når det gælder fritiden og diverse hobbyer, står der vin øverst på listen. Der bliver dog også hist og pist tid til lidt rejseaktivitet og lystfiskeri.
    Adresse: Tore Scheel, Læssøegade 202, 5230 Odense M, tlf.: 33 25 94 95, mobil: 29 29 88 87, e-mail: torescheel@hotmail.com.
..........
02-01/07
............
--....
    Den danske vinbranche
    * BB-Vinimport har optaget importen af vine fra Soave- og Valpolicella-producenten Ca’Rugate og fra Prosecco-producenten Bellenda.
    * MacWine er nu eneimportør af vinene fra Château d'Etroyes, Domaine Maurice Protheau i Mercurey, Bourgogne.
    * Philipson Wine har fået agenturet på vinene fra Casa Lapostolle i Chile. Sortimentet omfatter tolv vine fordelt på serierne Classic, Tanao, Cuvée Alexandre og Clos Apalta.
    * Laura Vin Import har indledt et udvidet samarbejde med Skovgaard Vine i Slagelse. Laura Vin Import vil i fremtiden arbejde med salg, mens Skovgaard Vine står for logistik og administration.
    ...........--....
................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
........
08-33
.............
    Ugens vinøse billede
    Egon Jensen fra importfirmaet Vin i skoven var i foråret en tur i Israel og besøgte også Bethesda ved Jerusalem. Her er der en stor arkæologisk udgravning med et antikt vandbassin, og har man fundet en vinkælder.
    Ved vinkælderen står denne sten med et skriftsted fra Siraks Bog, 31:27, og det er jo så sandt, som det er sagt:
    Vinen er selve livet for menneskene,
    hvis den drikkes med måde.
    Hvad er livet for den, der må undvære vinen?
    Den blev jo skabt til glæde for menneskene.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
....
    Bjergkyllinger
    Teksten til sidste uges vinøse billede fortalte om den californiske vingård Frog´s Leap og om frøen på dens livlige hjemmeside.
    Restauratøren og sommelieren Keld Johnsen, der har importeret vinen i de sidste femten år, har et par tilføjelser:
    – Der blev jo tidligere opdrættet frøer på stedet til salg til restauranter, skriver han, – og mange har spurgt mig, hvordan man kunne sælge frølår til amerikanerne. Jo, såmænd, de kaldte dem for Mountain Chickens.
    – En anden sjov ting: Frog´s Leap producerer en vin på Riesling og Chardonnay, som de kalder Leapfrögmilch – den tyske Liebfraumilch i venlig erindring. Vinen er super, og bagetiketten er ganske morsom.
........
18-17
............
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål
og svaret på det.
..................
Hvad er Balling-skalaen for noget?
Christina Nørgaard i Helsingør er stødt på en flaske vin, hvor der på bagsiden står, at druerne er høstet ved 23 grader på Balling-skalaen. Hvad er det for en skala? spørger hun.
Balling-skalaen giver en målestok for tørstoffer, der er opløst i druemosten, dvs. først og fremmest indholdet af sukker.
Man måler indholdet ved at bestemme mostens vægtfylde i forhold til vands vægtfylde, og alt efter de målte grader kan man ret nøje forudsige, hvor meget alkohol der vil være i den færdige vin, samt hvor sød den eventuelt vil være.
Nu lige Balling-skalaen bruges ikke meget mere. Den er blevet afløst af andre skalaer som Brix, Baumé og Oechsle.
................................
........
44-43/07
.............
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 57 vine. Af disse vine var der 43, som fik mere end to stjerner, og 25, som fik fem stjerner - altså lidt under halvdelen. I alt 194 stjerner blev det til.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
.........
Vinene fra Felton Road


Chardonnay, Felton Road, Central Otago, New Zealand 2004
219,75 kr., H.J. Hansen
En spændende Chardonnay, der dufter af flint, kvæde, grønne modne druer og et strejf af nyslået græs. Smagen byder på frisk frugt og en let krydret sødme. En meget elegant hvidvin med en lang eftersmag.


Cornish Point Pinot Noir, Felton Road, Central Otago, New Zealand 2004
229,75 kr., H.J. Hansen
Denne dejlige rødvin har en duft af mørke bær, sveskeblomme og lyse rosiner. Det er en varm vin med masser af moden frugt i smagen og med en lang blød eftersmag. En blommeagtig syre giver vinen et friskt pust.


Pinot Noir, Felton Road, Central Otago, New Zealand 2004
279,75 kr., H.J. Hansen
Moden frugt i lange baner møder næsen, når man lugter til denne fantastiske rødvin. Smagen er blød, let krydret med en anelse hyld samt en forfriskende blommeagtig syre. En stor oplevelse.


Pinot Noir, Felton Road, Central Otago, New Zealand 2003
249,75 kr., H.J. Hansen
En rødvin, der får englene til at synge. Den er harmonisk og fuld af moden frugt, blandt andet solbær og mørke kirsebær. I kvalitet kan den hamle op med selv store bourgogner – prisen er bare mere human.


Pinot Noir, Felton Road, Central Otago, New Zealand 2002
249,75 kr., H.J. Hansen
Der er både frugt, mandel og lakrids i duften. Smagen er rig på modne sommerbær, og en vis fedme får den til at blive hængende utroligt længe i munden.


Block 3, Felton Road, Central Otago, New Zealand 2004
314,75 kr., H.J. Hansen
Mums, hvor er det en lækker rødvin. Den dufter af en skøn forening af modne bær, mørk chokolade, kaffe og tjære. I den lange, krydrede eftersmag er der blandt andet toner af fennikel og anis. En meget spændende vin i absolut topklasse.


Block 3, Felton Road, Central Otago, New Zealand 2003
314,75 kr., H.J. Hansen
En rødvin med en meget ren duft og smag af modne bær og frugter. Den er fyldig med en lang vinøs eftersmag.


Block 3, Felton Road, Central Otago, New Zealand 2002
299,75 kr., H.J. Hansen
Duften af denne rødvin er let parfumeret med toner af kirsebær og moden frugt. Smagen er harmonisk, frisk og elegant med en lang krydret eftersmag.


Block 5, Felton Road, Central Otago, New Zealand 2002
374,75 kr., H.J. Hansen
En stor rødvin, som man skal være heldig for at få en flaske af – kun et fåtal flasker bliver tildelt Danmark hvert år. Der er en anelse skovbund og svampe over duften. I den krydrede smag finder man toner af anis, lakrids, kaffe og mørk chokolade. Vinen er udsolgt. Vil man have fingre i de nye årgange, må man lade sig skrive op.


Felton Road, Riesling, Central Otago, New Zealand 2005
149,75 kr., H.J. Hansen
Sikke en lækker sød hvidvin. Den har en elegant og let krydret duft og smag, der afrundes af en fin forfriskende syre. Den vil egne sig glimrende til lette desserter. Vinen kommer i handelen om føje tid.




Mousserende vin


La Maison du Crémant, Crémant de Bourgogne Prestige, Bourgogne, Frankrig
99,50 kr., Irma
En fortræffelig mousserende vin med duft af kornmark og frisk frugt og en fyldig smag med toner af nektarin og kvæde.


Lambrusco Vecchia Modena, Chiarli Cleto, Modena IGT, Italien
55 kr., Carlo Merolli
En dejlig frisk, tør og læskende rød lambrusco. En fortræffelig terrassevin.


Terre Verdiane Lambrusco, Vino Frizzante, Italien
65 kr., Carlo Merolli
En rigtig sommervin – perlende, kold (det skal den være), let (11%) og dybrød. Den fylder munden med blød mousse og frisk, ret tør frugt, der går fint til lette sommerretter af enhver art.


Lambrusco Nivola, Chiarli Cleto, Emilia IGT, Italien
52 kr., Carlo Merolli
Nivola var kælenavnet for den berømte Formel 1 racerkører Tazio Nuvolari. Og denne lambrusco kan bestemt leve op til det fine navn. Den er dyb rød med et vedvarende skum, flot frugt og en god syre til mad. Yderst rimelig pris i forhold til kvaliteten.


Vigne Rare, Vinchio-Vaglio Serra, Moscato, Piemonte, Italien 2005
59,95 kr., The Wine Company
Liflig og sød mousserende hvidvin med et blødt skum. Duften og smagen er let parfumeret med toner af lyse rosiner og modne grønne druer. Alkoholindholdet er på 5,5%, hvilket er yderst behageligt i sommervarmen. En vin, der vil stå godt til sæsonens bærdesserter.


Bailly-Lapierre, Blanc de Noirs, Brut, Frankrig 2004
89,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Lige en boblevin til varmen – tør, læskende og med gode perler. Den er lavet på den hvide most fra de blå Pinot Noir-druer – blanc de noirs – men Pinot-smagen markerer sig ikke særlig stærkt.




Hvidvine


Weighbridge, Peter Lehmann, Chardonnay, South Australia, Australien 2005
69,75 kr., Skjold Burne
En meget lækker hvidvin, der fylder munden med fersken og eksotiske frugter og slutter med en behagelig tørhed.


Deakin Estate, Artisan’s Blend, Colombard / Chardonnay, Victoria, Australien 2005
50 kr. ved 6 flasker, Vinens Verden
Hvidvin med en flot duft og en bred og kompleks smag med frugt og krydderi. Faktisk lidt af et fund til prisen. Og så har flasken skruelåg.


Errazuriz, Max Reserve, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2003
99,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Vellavet, om end ikke helt billig hvidvin med et ret markant fadpræg og med toner af engelsk lakrids i smagen. Dertil en god syre, der spiller op til smagen af træ.


Mezzacorona, Riserva, Pinot Grigio, Trentino, Italien 2004
64 kr., Strandgården
Elegant, tør og fyldig hvidvin med smag af moden frugt og et strejf af eg. Den vil være sagen til såvel fisk som til milde pastaretter.


Viña San Esteban, Chardonnay, Aconcagua Valley, Chile 2005
45 kr., Glud Vin
En fyldig hvidvin med toner af mango og mirabelle og en markant tørhed i eftersmagen. Det er en kraftig og lidt tung vin, der vinder ved at blive skænket rigtig godt afkølet.


Oberlin, Sylvaner, Alsace, Frankrig 2005
29,95 kr., Fakta
Saftig og frisk hvidvin med en vis fedme. En lille vin til når man er mange …




Rosévin


Crios de Susana Balbo, Mendoza, Argentina 2005
59 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
En rigtig god rosé med en utrolig flot mørk rosa farve. Den dufter af søde sommerbær og roser, mens smagen er fyldig og krydret og med en fin balance mellem sødme og syre. Endelig en rosévin, der kan hamle op med selv kraftigt krydrede retter.


Domaine Bruno Clair, Pinot Noir, Marsannay Rosé, Frankrig 2004
88 kr., Vigneron Wine Company
En rosé, der smager virkelig godt – og smager af sin drue, Pinot Noir. Den har en tør, blød og frugtagtig smag – faktisk er det en ret elegant vin. Velegnet som apéritif.


Montalto, Nero d’Avola Rosato, Sicilien IGT, Italien 2005
45 kr., ViniPortugal
Super-rosé med fin duft og en karakteristisk rosé-smag med dejlig frugt og sødme. Glimrende både til mad og til terrassevin. Prisen er yderst rimelig.


Rosato, Castello di Ama, Toscana IGT, Italien 2005
78 kr., Jysk Vin
En let, forfriskende og læskende rosévin med den typiske rosé-duft af jordbær. Smagen er fuld af modne kirsebær. En vin, der egner sig fortræffeligt til lyse kødretter.




Rødvine


Il Bacialé Rosso, Giacomo Bologna, Monferrato, Italien 2003
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Il Bacialé var i gamle dage navnet på en person, der arrangerede ægteskaber i Piemonte. Og denne rødvin er netop et perfekt ægteskab (flerkoneri åbenbart) mellem druesorterne Barbera, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Merlot. Vinen dufter af kaffe og mørke bær, er fyldig og krydret og kan sagtens bære sit alkoholindhold på 14%.


Riddoch, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Coonawarra, Australien 2002
99 kr., 79 kr. ved 6 flasker, Vinens Verden
En fire år gammel rødvin med en spændende og kompleks duft og en dejlig, harmonisk og moden smag med toner af lakrids og mørke bær – koncentreret solbær! Alle vinmagerens intentioner om at lave en perfekt vin er bevaret, fordi flasken har skruelåg.


Monte Velho, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2004
55 kr., Portugisisk Vinkælder
Til prisen er dette en virkelig god hverdags-rødvin med fyldig frugt, let krydderi og en ganske charmerende sødme. Lang eftersmag. Alle pengene værd.


Domaine Mucyn, Crozes-Hermitage, Frankrig 2004
119 kr., Park Wine
Hvor denne rødvin dog dufter godt – og smager helt henrivende. Blød, lækker, saftig. En elegant og glimrende vin til mange retter.


Whistler, Cabernet Sauvignon / Merlot, Barossa, Australien 2004
119 kr., Pedersborg Vin
Herlig rødvin med en ren frugtsmag og en charmerende sødme. En vin i fin balance og en udpræget madvin. Den skal ledsage en ikke nødvendigvis kraftig kødret. Vinen kan udmærket gemmes nogle år. Flasken har skruelåg.


Rondan, Crianza, Rioja, Spanien 1999
69 kr., på tilbud 48 kr., Red & White
En rigtig god og moden Rioja-rødvin, syv år gammel. Måske ikke med så kraftig en duft, men med en dejlig smag med god frugt og integreret fad. Fin til sommerens grillparties og glimrende til tilbudsprisen, der har givet den femte stjerne.


Château les Tuileries, Bordeaux, Frankrig 2003
63 kr., 55 kr. ved 12 flasker, Wøldiche Vine
En meget harmonisk rødvin – en rigtig frugtbombe med en liflig duft og smag af hyld og modne solbær. Smagen er koncentreret og hænger længe i munden og slutter med en forfriskende blommeagtig syre. En glimrende vin til prisen. Merlot-druen giver sig til kende med en vis blødhed, men i eftersmagen er der også gode tanniner.


Simonsig Cabernet Sauvignon / Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2004
59,75 kr., på tilbud indtil 20. august: 50 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En koncentreret frugtbombe, hvor bærsmagen fra druen Cabernet Sauvignon suppleres fint af Shiraz’ens krydrede toner. Det er en fuldblods sydafrikaner og en vin, som mange vil kunne lide. Den er fx sagen til en god krydret ret med oksekød.


Domaine de la Ferme Saint-Martin, Côtes du Ventoux, Frankrig 2004
85 kr., Oxholm Vin
Der er både frugt og garvesyre i denne rødvin, men den virker lukket og meget ungdommelig. Så det vil være en god idé at lade den ligge i nogle år endnu. I dag er den kun til fire stjerner. Tiden vil vise …


Umkhulu, Akira, Stellenbosch, Sydafrika 2001
100 kr., Syd Afrika Vinimport
Rødvin på 60% Cabernet Sauvignon og 40% Pinotage, kraftigt krydret og med markant sødme. Kræver kraftig mad og en kraftig tegnebog. Umkhulu betyder "den store".


Wallace, Glaetzer, Shiraz / Grenache, Barossa Valley, Australien 2004
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ikke helt billig, men kraftig rødvin med meget frugt, der (næsten) maskerer de 14½% alkohol.


Distinto, Calatrasi, Nero d’Avola, Sicilien, Italien 2004
65 kr., Vinens Verden
Saftig bærbombe, der breder sig godt i munden. Velegnet til en lidt kraftig ret.


Terre d’Uva, Primitivo di Manduria, Italien 2003
67,50 kr., Haller Vine
Fyldig rødvin med en rigtig rar smag, der bliver hængende længe i munden. God som hverdags-vin, eller når der er mange til grillen i haven.


Bardou, Laurent Miquel, Saint Chinian, Frankrig 2003
129 kr., Michael Jepsen
En stor og lækker rødvin med blød, intens frugt, der maskerer de 14½ procent alkohol. En vin, der er kælet for. Mange vil være glade for dens ret markante sødme. Andre vil finde, at det er for meget. Helt billig er vinen ikke.


Costa di Bussia, Dolcetto d’Alba, Italien 2003
69 kr., Fionia Vin
En ret let rødvin med god saftig frugt. Velegnet til pasta, charcuteri – alt, hvad der er italiensk.


Tarapaca, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2005
59,75 kr., på tilbud indtil 23. juli: 3 flasker for 150 kr., Skjold Burne
En kraftig bamse med duft af kaffe og brombær og en dejlig krydret smag, der dog drukner lidt i den meget markante alkohol. Rødvinen vil gøre sig glimrende til sommerens grillmad.


Terra di Corsica, Korsika, Frankrig 2004
39,95 kr., Chris-Wine
Enkel hverdags-rødvin med pæn frugt og en ret markant sødme.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.