Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 33, 2006

.





Vin-aktuelt i uge 33
14. august til 20. august, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 32
VinAvisen uge 31
VinAvisen uge 30
...............

.................
33-36
.................

.........
Domaine Chandon’s mousserende Ėtoile ser faktisk ganske elegant ud med ølkapsel.
    Topchampagne med ølkapsel
    Hent lige øloplukkeren, så vi kan knappe champagnen op! Sådan kommer det måske til at lyde i fremtiden. Producenterne af champagne og mousserende vin er nemlig trætte af propsyge i deres kostbare flasker. Så nu har vinhusene Domaine Chandon i Californien og Green Point i Australien, der begge ejes af det franske champagnehus Moët et Chandon, vovet springet og har forsynet deres prestige-boblevine med kapsler. (Vel, vi indrømmer, at de to nævnte vine ikke er champagne, selv om kvaliteten er på højde med de bedste champagner. Men det varer nok ikke længe, før vi også ser ølkapsler på fransk (rigtig) champagne).
    Det estimerede champagnehus Billecart-Salmon har også forsøgt at sno sig uden om problemet med propsyge ved at forsyne korkproppen med en plastichinde, så den ikke kom i direkte kontakt med champagnen. Ideen duede dog ikke og blev lagt på vinhylden igen.

    Flasken skal åbnes med et suk
    Med de smarte kapsler må man naturligvis undvære én ting: Knaldet fra champagneproppen. Men kultiverede champagnedrikkere ved jo udmærket, at det er lowclass at lade proppen springe og vinen fuse ud. En champagne – og enhver mousserende vin – skal åbnes med et suk. Fra flasken.
    Folk, der er vilde med at sabrere (som det hedder efter det franske ord for sabel), vil dog stadig kunne åbne en champagne med kapsel med deres drabelige sværd.
..............
NATO i krig for korkproppen
Nu går ingen mindre end en af verdens mest magtfulde militære organisationer, NATO, ind i kampen for korkproppens bevarelse. Hele 2,7 millioner dkr. har NATO ifølge Nyhedstjenesten Truewines skænket til forskning i propsyge.
Med sit engagement vil organisationen blandt andet gerne støtte korkindustrien, der er en vigtig indtægtskilde for både Sydeuropa og Nordafrika.
.............
32-37
.................
Frankrig destillerer for fuld skrue
I år har franskmændene indtil videre destilleret omkring 368.000 hektoliter vin for at komme den store vinsø til livs. Det er næsten dobbelt så meget som sidste år.
Ifølge Just Drinks skyldes det ikke mindst det beløb, som vinproducenterne i dag får for rødvin, der sendes til destillering. Beløbet pr. tonneau (900 liter) er steget med 100 euro til 750 euro (cirka 5600 dkr.).
Prisen for hvidvin til destillering ligger stadig på 550 euro (cirka 4100 dkr.) per tonneau.
.................

.............
Barry Saslove fremstiller ikke kun vin. Han underviser også i emnet på to forskellige universiteter, afholder kurser i sit vineri og har udgivet vinbøger, der er endt som bestsellers i Israel.
    Krigen skal ikke ødelægge min forretning
    I sidste uge skrev vi om de svære forhold, som de israelske vinproducenter arbejder under i Galilæa – en vinregion, der er et knudepunkt i kampen mellem israelerne og Hizbollah.
    Vi har nu fået en rapport fra en af Israels førende vinproducenter, Barry Saslove, hvis vinmarker netop ligger i Galilæa. Til trods for de krigslignende tilstande besøger han sine vinmarker i Galilæa mindst én gang om ugen. Det er dog ikke nogen behagelig oplevelse:
    – Der er en øredøvende larm i dette ellers så idylliske og smukke område, og raketterne falder mod jorden i et meget stort antal, fortæller han.
    Druerne hænger modne på vinstokkene. Kvaliteten er i top, vejret har været perfekt, og høsten står for døren:
    – Vi regner med at begynde at høste i den første uge af september, og jeg håber, at dette krigsvanvid vil stoppe inden da, siger Barry Saslove. – Men uanset, hvordan tingene ser ud, så har jeg tænkt mig at høste mine druer som planlagt. Jeg nægter at lade situationen ødelægge min forretning, som jeg har arbejdet så hårdt for at få op at stå.
    Saslove har også en anden mission i Galilæa end at se til sine vinmarker. Han er ved at få opført et vinhus udelukkende til gæring af sine druer. Men nu er byggeriet stoppet, da regeringen har forbudt alt arbejde i området.
..............
08-33
..........................
Høsten lover godt i Bordeaux
Ifølge Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) tegner 2006 til at levere endnu en god årgang, idet de klimatiske forhold siden april har været meget favorable for druernes udvikling og modning:
I de fire måneder fra april til juli har der været i alt 54 flere solskinstimer end gennemsnittet udregnet på de 30 år fra 1971 til 2000. Og som det fremgår af skemaet herunder, har middeltemperaturen ligget mellem 1,1 og 4,4 grader over gennemsnittet.
Til gengæld er der faldet i alt 138 mm mindre regn end gennemsnittet på 276 mm – altså præcis halvdelen. Men på den anden side: I marts styrtede det ned.
Netop nu er druerne ved at tage farve – den såkaldte mi-véraison – og de lover virkelig godt med deres sødme og aroma.
Høsten af druer til de tørre hvidvine går i gang i slutningen af denne måned eller begyndelsen af september, mens man først midt i september begynder at høste de blå. Vinbønderne i Bordeaux krydser fingre for, at det gode vejr fortsætter indtil da.
..................

I skemaet sammenlignes de sidste fire måneders klimatiske forhold med gennemsnittet for de 30 år mellem 1971 og 2000. Forskellene er angivet med plusser og minusser i parenteserne.
.................

..............
Begge de store smagninger foregår under en lang række pavilloner opstillet i U-form mellem vinstokkene i Avedøre.
    Den store garage-smagning ...
    To store smagninger vil i den kommende måneds tid folde sig ud hos Dansk VinCenter i Avedøre Landsby, 8 km fra Københavns Rådhusplads.
    Den første er Garagevin 2006 nu på søndag d. 20. august, hvor hovedparten af udstillerne er firmaer, der har vinen som bierhverv eller hobby.
    Netop de såkaldte garageimportører lever ofte en lidt skjult tilværelse til trods for, at de satser på de mere sjældne og specielle vine. Her har de en mulighed for at vise, hvad de kan tilbyde, og i år vil der være i alt 44 udstillere mellem vinstokkene i Avedøre. Dansk VinCenter vil i øvrigt på dagen indvie et nybygget Vinotek.
    Billetter til Garagevin 2006 kan købes via BilletNet på posthuset eller via www.billetnet.dk. For 150 kr. får man entré, Spiegelau smageglas samt trykt program. Yderligere informationer om udstillere etc. findes på www.garagevin.com.
.......
... og den store Rhône-smagning
Den anden store smagning i Avedøre er Rhône Vinfestivalen lørdag den 16. september, arrangeret af The Wine Company. Her vil 30 importører af topvine fra Rhônedalen give de besøgende mulighed for at smage 3-400 forskellige vine.
Det er tredje gang, denne festival afholdes, og både sidste år og forrige år har interessen været stor.
Vinfestivalen åbnes officielt kl. 11 af Daniel Blanc der er landbrugsattaché ved Den Franske Ambassade, og udstillerne er både store, velanskrevne vinimportører som H.J. Hansen, Philipson, Løgismose Vin og Østjysk Vinforsyning/Vignoble samt en hel underskov af kvalitetsbevidste specialimportører såsom Domaine Brandis, Chris-Wine, Norma Vin og CH Vin. En liste over alle udstillerne findes på www.rhonevinfestival.dk, og billetter à 175 kr. kan købes via BilletNet på posthuset eller via www.billetnet.dk.
.................
18-17
.........
Fine tal fra den chilenske vinscene
Det er gået rigtig godt for eksporten af chilensk vin i den første halvdel af 2006. En svag dollarkurs og en stærk chilensk peso har ganske vist fået salget til at falde 2,4% i USA. Men tallet for den samlede eksport lyder ifølge Just Drinks på cirka 2,5 milliarder dkr., hvilket svarer til en stigning på 4,3%.
Ikke mindst eksporten til Storbritannien er gået forrygende. Her er der solgt chilensk vin for cirka 383 millioner dkr., hvilket er en stigning i salget på hele 12%.
Og det har ikke bare noget at gøre med mængden af flasker. Stadig flere kvalitetsvine fra Chile indtager markedet, og de britiske forbrugere vil gerne betale for at få ordentlig vin i glassene.

Constellation Brands har vokseværk
Verdens største vinfirma, Constellation Brands, der har hovedsæde i USA, vil ifølge Decanter opføre nye bygninger i Europa til aftapning og opbevaring af vin. Når bygningerne står færdige i 2009, vil firmaet kunne aftappe og håndtere i alt 53 millioner flasker mod de nuværende 24 millioner.
Det er vigtigt med disse nye faciliteter på europæisk jord, da det i den sidste ende vil betyde en klækkelig besparelse på produktions- og transportomkostningerne.
Hen ad vejen regner Constellation Brands med at kunne spare hele 15 millioner dollars (cirka 87,6 millioner dkr.) om året på dette samt på andre besparende tiltag.
................ .................
44-43/07
........
11 restauranter med et flot vinkort
Så kom det amerikanske vinblad Wine Spectator med årets liste over restauranter med et flot vinkort. Listen omfatter i alt 3772 restauranter over hele verden, og elleve af dem er danske – faktisk lidt af en rekord.
Listen er opdelt i tre klasser, hvor den øverste er Grand Award – og her er der ingen danske restauranter. Derefter kommer Best of Award of Excellence og til slut Award of Excellence. Til højre ses listen over de elleve restauranter.
    ........
    Best of Award of Excellence
    Era Ora, København
    Le Sommelier, København
    Ristorante la Buca degli Artisti, København
    Søllerød Kro, Holte
    La Cocotte, Glostrup
    Malling Kro, Malling
    Molskroen, Ebeltoft
    Norsminde Kro, Odder
    Tree-Top Restaurant, Vejle

    Award of Excellence
    Restaurant Anna Sophie, Fredensborg
    Brøndums Hotel, Skagen
    ........
.................
Jo, vore læsere drikker rosé
I sidste uge spurgte vi vore læsere, om de overhovedet har drukket rosévin i denne sommer, og det har faktisk rigtigt mange af dem – hele 77%.
I alt 2762 satte en prik i spørgeskemaet og trykkede på Send-knappen, og de 2140 svarede ja – de havde drukket rosé.
Kun 622 havde ikke gjort det – men de kan jo nå det endnu. Sommeren er heldigvis ikke slut.

Drikker vore læsere BIB-vin?
BIB, Bag-in-Box, har i denne sommer fået sit endelige gennembrud. Vi er langt fra svenskerne, der indtager over halvdelen af deres vin fra papkasserne med den lille hane, men ikke desto mindre sælges der mere og mere boksvin i de danske butikker. I begyndelsen af 2005 havde boksvinene en dansk markedsandel (i mængde) på cirka 6%. For nylig rundede andelen de 15%, og i dag ligger den måske på 16-17%.
Er boksvinen også noget for VinAvisens læsere? Vi laver en rundspørge:
Hvor stor en andel af dit totale vinforbrug de sidste tre måneder har været BIB – regnet i mængde (ikke værdi)?
Sæt din prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen.
..........

..........

>30/06
.........


De smager 1100 Pinot Noir-vine
I denne weekend afholdes det store Pinot Noir VM for niende gang i den schweiziske by Sierre. Her vil 40 professionelle smagere bedømme over 1100 vine på Pinot-druen fra cirka tyve forskellige lande.
Mondial du Pinot Noir hedder den årlige konkurrence, men særlig "mondial" – verdensomspændende – er den nu ikke. 65% af de 1100 deltagende vine kom sidste år fra værtslandet Schweiz.
Schweiz er ikke desto mindre et oplagt værtsland for denne smagning, idet landet er nummer fire blandt verdens producenter af Pinot Noir-vine. Se blot listen til højre.
.............
    < Gennem årene er der kommet flere og flere udenlandske vine med i den store schweiziske smagning. I 1998 var der kun 68. Sidste år var der 384.
.................
>33
............
    Australiens mest berømte vin
    Australierne fremstiller mange gode rødvine, men ingen har vundet så stor en berømmelse som vinen Grange fra vinhuset Penfolds.
    Det hele startede i 1950’erne med kældermester Max Schubert, der ikke ville gøre, hvad han fik besked på. Han ville absolut skabe en vin, der kunne måle sig med de store cru-vine fra Bordeaux. Dog skulle den fremstilles på druen Shiraz og med kun et stænk Cabernet Sauvignon.
    Der blev rynket på næsen i lange baner ad hans første forsøg, der blandt andet fik ord som "udtværede myrer" med på vejen af kritikerne.
    Vinhuset ville have Max Schubert til at stoppe sine eksperimenter, men han blev stædigt ved, og i 1960 indbød han igen til smagning – denne gang med større succes. I dag er Penfolds Grange en vin i absolut topklasse, når det gælder såvel smagen som prisen.

    Masser af flasker på auktion
    Hvis man er vild efter at erhverve sig en fornem gammel flaske Penfolds Grange, så har man chancen her og nu. En samling på hele 1300 lots ligger på auktionshuset Langtons webside, hvor der kan bydes on line indtil den 21. august.
    Samlingen omfatter ifølge Decanter samtlige årgange lige fra 1950’erne, hvor Max Schubert stadigvæk eksperimenterede, til årgang 2001.
    Men man skal have den store tegnedreng frem. En flaske fra 1960 er vurderet til 1200 australske dollars (5400 dkr.). Vil man endnu længere tilbage i tiden, så kan man blive den heldige ejer af en årgang 1951 til 44.000 dollars (197.000 dkr.). Den meget høje pris skyldes, at der kun blev fremstillet 160 kasser af denne vin, og at ikke én af flaskerne nåede ud i handelen.
.................
    Endnu en vinøs podcast
    I sidste uge skrev vi, at vinhuset Don Sebastiani & Sons i Napa Valley selv mener, at det er det første, der har benyttet video podcasts i salget af vin.
    En af vore læsere, Peter Schelde i Roskilde, skriver, at han har fundet endnu et vinforetagende, der faktisk ser ud til at have været i gang i længere tid. Det har indtil nu lagt over 60 video podcasts ud på Nettet, hvor en hurtigtsnakkende herre ved navn Gary Vaynerchuk smager på vine, som man også kan købe via hjemmesiden.
    TV Wine Library hedder foretagendet – kig og lyt ved at klikke her.
............
30-33
.............

.............
En odder er godt i gang med at forvandle en død laks til næringsrig gødning, der siver ned i jorden og suges op igen af vinstokkenes rødder. Foto: Joseph Merz/East Bay Municipal Utility District.
    Californisk vin elsker laks
    Når man hælder en dejligt duftende californisk vin i glasset, kan druerne, som vinen er fremstillet på, meget vel være gødet med noget så ildelugtende som afdøde laks.
    Om vinteren søger omkring 600.000 gyde-modne laks fra Stillehavet op ad floderne Calaveras og Mokelumne i det californiske vinland. På dette tidspunkt er fiskene sprængfyldte med kvælstof, fosfor, kulstof samt alle mulige andre næringsstoffer, som de har indtaget i havet i det forløbne år.
    Når laksene har gydt, dør de, hvorefter de i alt cirka 6000 tons fiskekød ligger langs flodbredderne som et stort tag selv bord for vaskebjørne, gribbe, oddere og andre ådselædere.
    Dyrenes afføring samt de fiskerester, som de efterlader på land, ender ifølge vinuniversitet i Davis, Californien, som naturgødning for vinstokkene.
    Hvis man gør det op i dollars, er der tale om gødning for omkring 1 million dollars (cirka 5,8 mio dkr.) – en god sjat penge, som vinproducenterne kan spare i den anden ende.
    Ikke mindst fiskenes rige indhold af kvælstof er vigtig for gæren, der under vinfremstillingen omdanner sukkeret i druerne til alkohol. Er vinmosten fattig på kvælstof, må man tilsætte et kvælstofholdigt salt.
.....................................
Nu en dansk manual til aromahjulet
Som nævnt har TSVinnovation hjemtaget det berømte aromahjul og forhandler den engelske udgave for 60 kr. inkl. moms og forsendelse. Nu har firmaet også lagt den danske manual til hjulet ud på Nettet i form af en pdf, så det er muligt at studere nærmere, hvad det hele går ud på. Manualen kan downloades ved at klikke her, og hjulet kan købes ved at klikke her.
.................
>43/06
.............
    Ny dims til blødgøring af garvesyre
    Normalt skal vine med megen garvesyre enten ligge og lagre i flasken i mange år eller dekanteres flere timer før servering. Men nu skulle en ny mirakel-dims, Bev Wizard, kunne klare sagen med et snuptag.
    Dimsen består af en hældetud af plastic, der er forsynet med magneter. Når tuden sættes ned omkring flaskehalsen, vil magneterne efter sigende ændre på garvesyrens struktur og dermed blødgøre den. Et lille lufthul skulle desuden sørge for at sætte skub i iltningen af vinen – noget, der også er med til at gøre den blødere og rundere.

    Hold den langt væk fra pacemakeren
    Manden, der har opfundet Bev Wizard, Patrick Farrell, har baggrunden i orden, idet han både er fysiker og har en uddannelse fra Institute of Masters of Wine i London.
    Alligevel rejser der sig skeptiske røster, blandt andet fra kemiprofessor David W. Ball ved Cleveland State University, der siger, at magnetisme slet ikke er stærk nok til at ændre gavesyren i vin.
    Til gengæld vil magneterne i dimsen kunne lave en hel del ravage hjemme i stuen, hvis man ikke tager sine forholdsregler. Ifølge de advarende ord, der følger med brugsanvisningen, skal Bev Wizard holdes langt væk fra blandt andet ure, computere, mobiltelefoner, kreditkort og pacemakere!
.................
    Giv glasset krave på
    De fleste kender situationen: Man er til en større fest, og hver gang, man har sat sit vinglas fra sig, forsvinder det – en eller anden er kommet til at snuppe det.
    Men det problem gør de nye "Hands Off Wine Id Tags" kål på.
    Der er tale om små buede metalkraver, præget i en række forskellige mønstre, og en krave er lige til at svuppe på plads rundt om stilken på glasset, hvorefter det skulle være nemt at lokalisere det – en noget mere elegant løsning end den gode gamle hjemmelavede med hvide klistermærker og spritskriver-navne …
    De små kraver sælges i Storbritannien. Vi har endnu ikke set dem på det danske marked.
............
15/07
........................................
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.

    Lars Belling (f. 1968) har altid vidst, at han ville have et eller andet med handel og eksport at gøre. Og i 1993 stod han så med eksamensbeviset i hånden som nyuddannet eksporttekniker fra Niels Brock.
    Han fik hurtigt job i slik-koncernen Malaco, og herefter gik det stærkt med karrieren. I løbet af få år blev titlen som junior-produktchef skiftet ud med international marketingchef.
    Efter syv år trængte Lars Belling til nye udfordringer. I første omgang blev det til et job som marketingchef i juice-firmaet Cadiso, hvilket indebar to et halvt års arbejde i Saudi Arabien. Dernæst gik turen videre til firmaet O.Kavli, der er kendt for blandt andet Fun saftevand, knækbrød og sovsekulør.
    Efter ti år i dagligvarebranchen fik Lars Belling lyst til at beskæftige sig med mere luksusbetonede produkter, og chancen bød sig, da den franske koncern Moët Hennessy Louis Vuitton (LVMH) i 2005 ønskede at oprette et salgskontor på dansk jord.
    I dag har han som country manager i den danske afdeling travlt med at markedsføre LVMH’s mange luksusprodukter, der blandt andet omfatter champagnerne Dom Pérignon, Krug, Moët & Chandon og Veuve Clicquot (Den gule Enke), vine som fx Cloudy Bay samt en lang række spiritusmærker, blandt andet Hennessy og Glenmorangie.
    Efter fyraften går turen hjem til Karlslunde Strand og til hustruen Connie og deres to børn på 17 og 20 år. Lidt golf på begynderniveau bliver der også tid til hist og pist.
    Adresse: LVMH, Langebrogade 6A, 1411 København K, tlf.: 32 83 73 60, e-mail: lbelling@moet-hennessy.com, www.lvmh.com.
.................
38-37/06
......................
--....
    Den danske vinbranche
    * Skovgaard Vine har overtaget den overordnede danske import af vinene fra Cave de Cairanne i Rhône, og af nye huse kan også nævnes Viña Tobia fra Rioja samt Agustino fra Bio Bio i Chile.
    * Premier Cru har ansat Camilla Juul Christensen som salgskonsulent til det fynske og jyske marked. Camilla er uddannet tjener og stewardesse, men hendes store interesse for vin og ønske om at blive vinsælger er hermed indfriet.
    ...........--....
................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...........
32-33
................
    Ugens vinøse billede
    Vivi og Flemming Hansen i Slagelse har to gange været i Canada, og begge gange besøgte de vingården Pillitteri, som ligger på Niagara-halvøen, tæt ved Niagara Falls.
    – Vi er ret vilde med deres icewine, skriver Flemming Hansen, – især deres Riesling. Pillitteri er verdens største producent af icewine. Eksporten går især til Japan.
    – Pillitteri laver i øvrigt andre gode vine. Især synes vi godt om en rødvin på druen Cabernet Franc.
    – Billedet her er taget i deres udstilling, hvor alle deres awards hænger, og vognen ses på mange af deres etiketter.
    Vi siger tak for billedet og kan tilføje, at vognen stammer fra Sicilien, hvor det endnu for 50 år siden var almindeligt med den slags dekorerede vogne – carreti siciliani – med dramatiske malerier på siderne. Det var altid tohjulede vogne, trukket af æsler og muldyr, og også trækdyrene var dekorerede. De havde farvestrålende fjerbuske.
    De meget kulørte billeder på siderne viste scener fra Bibelen, den klassiske mytologi og folkelige fortællinger, blandt andet om helten Roland og ridderne omkring kejser Karl den Store.
    Måske har vognen på billedet været brugt til at fragte druer, men de sicilianske vogne blev nu især brugt ved festlige lejligheder.
    Mange af de gamle vogne er blevet "slagtet" og delene solgt. Vi har faktisk selv købt en vognside og hængt den op på væggen som en meget flot dekoration.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.....................
03-02/07
........
.....
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål
og svaret på det.
..................
Hvad er Durif for en drue?
Niels Møller i Århus skriver: – I sidste uge anmeldte I en rødvin på druen Durif. Det var en australsk vin. Den drue er jeg aldrig stødt på. Kan I fortælle lidt mere om den?
Druen Durif blev udviklet i Rhônedalen i 1870’erne af en planteskolemand ved navn François Durif. Han skabte den ved at krydse druerne Syrah og Peloursin i et forsøg på at finde en drue, der var modstandsdygtig over for plantesygdommen Meldug.
Faktisk lykkedes det ham ikke, for drueklaserne i den nye sort er meget kompakte. Druerne sidder tæt sammen, og de er derfor udsatte for råd.
I hvert fald blev druesorten ikke nogen succes i Rhônedalen. Derimod klarede den sig langt bedre i Californien, hvor man i mange år – fejlagtigt – har kaldt den Petit Syrah. Den dyrkes også i Australien, i delstaten Victoria, og her benytter man druens originale navn og laver nogle meget flotte vine.
Druerne sidder ikke kun tæt, de er også ret små. Der er derfor meget skind i forhold til frugtkødet, og det betyder, at vinene kan blive markant præget af garvesyre, hvis man ikke begrænser skindkontakten under gæringen af mosten.
................................
...........
02-01/07
...........
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 19, som fik fem stjerner. En usædvanlig fornem høst! Men der var altså også 14 vine, der "røg af i svinget".
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Mousserende vin


Valdo, Selezione Oro, Prosecco, Italien
65 kr., Carlo Merolli
Tør og forfriskende hvidvin med en fin perle – en rigtig Prosecco, som man egentlig burde drikke i skyggen af kampanilen i Venedig, men den går også fint som terrassevin og apéritif. I forhold til kvaliteten er prisen yderst rimelig.


J. M. Gremillet, Brut, Champagne, Frankrig
199 kr., Premier Cru
En fortræffelig og lækker champagne, tør, med frugt, duft af brød og livlige bobler. Faktisk et fund til prisen.




Hvidvin


Vignoble Chabrier, Vin de Pays Duché d’Uzès, Frankrig 2004
65 kr., OB-Vinimort
En aldeles dejlig hvidvin, lavet på druen Viognier assisteret af 20% Grenache Blanc. Vinen er meget kompleks med toner af abrikos, fersken, vanille, nødder, frisk smør og fadlagringens egetræ. Velegnet til mange lettere retter, både kød og fisk. Eller ost – ja, netop ost med franskbrød med sprød, knasende skorpe …Man behøver såmænd intet andet. Den aften ...


Domaine Servin, Chablis, Frankrig 2004
89,95 kr., Erik Sørensen Vin
Vellavet chablis med en fin duft og en god smag med alle Chardonnay-druens dyder. Smagen er frisk og frugtagtig og med en lille fedme. Oplagt til alle lette retter, gerne lidt fede, eller til en frokost.


Paul Schneider, Cuvée Saint Urbain, Tokay Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2004
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Lækker hvidvin med frisk, fyldig frugt og en lille sødme. Velegnet til mad, men også som god-dag-drik eller terrassevin.


Laurent Miquel, Chardonnay / Viognier, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
54 kr., Michael Jepsen
Dejlig duft, dejlig smag – dejlig hvidvin. Smagen er frisk og læskende, og vinen vil være en glimrende ledsager til fisk og skaldyr.


Gérard Bertrand, Classic, Muscat Sec, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2004
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Perfekt og ret let hvidvin med en fornem duft og en harmonisk og frugtagtig smag. Den er sec – tør – men har alligevel en lille sødme. Velegnet til skaldyr og fisk, men også til lettere kødretter. Prisen er yderst rimelig.


Colle Vento, Tocai Friulano, Friuli Grave, Italien 2005
53 kr., Fiasco-Vine
Frisk og frugtagtig hvidvin – en venlig vin uden kanter og med tilpas syre. God som hverdags-vin.




Rosévin


Soltane, Syrah / Carignan / Mourvèdre, Mornag, Tunesien 2005
75 kr. ved 6 flasker, Vinmand
Tænk, at der kan komme så fortræffelig en rosé fra Tunesien – en vin lavet af en franskmand og belønnet med guldmedalje fra den store vinsmagning i Bruxelles. Vinen er ret tør, med god frugt i fin balance med syren. Nyd den til en lettere middagsret eller en frokost.




Rødvin


Fundacion de Mendoza, Malbec, Argentina 2004
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Harmonisk og fremkommelig rødvin, der breder sig med god frugt og krydderi i munden. En mundrensende vin, der vil være god til lidt fede retter. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Llama, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
65 kr., ViniPortugal
Ufiltreret rødvin med herlig duft og en bred og flot frugt. Faktisk en fantastisk vin i betragtning af den meget rimelige pris. I forhold til vinen ovenfor – også fra Mendoza – er denne vin varmhjertet og gavmild, mens vinen ovenfor er mere nobel og ophøjet.


Viña San Esteban, Merlot, Aconcagua Valley, Chile 2005
45 kr., Glud Vin
En rar Merlot-rødvin, blød, rund og drikkevenlig, med krydret fylde. Glimrende som hverdags-vin.


Botalcura el Delirio, Reserve, Syrah / Malbec, Central Valley, Chile 2004
77 kr., Haller Vine
En virkelig god rødvin med varme og krydderi – peber, allehånde … Den skal have en stor, saftig bøf. To guldmedaljer fra prestigeprægede smagninger pryder etiketten.


Turkey Flat, Butchers Block, Barossa Valley, Australien 2001
115 kr., Vigneron Wine Company
Stor og lækker rødvin – en dejlig vin med flot duft, en bred, saftig, krydret smag og en lang eftersmag. Den fortjener en lige så dejlig ret. Vinen er lavet på druerne Mataro, Shiraz og Grenache, hvor Mataro er et andet navn for Mourvèdre.


Mas de Guiot, Cabernet Sauvignon / Syrah, Vin de Pays du Gard, Frankrig 2004
75 kr., The Wine Company
Om 2003-årgangen (til samme pris) skrev vi: Rødvin med en meget tæt og mørk farve og en tilsvarende intens smag. Glimrende til kraftigt smagende mad og oste. Det er en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet; så vil den virke blød og lækker. Sådan skrev vi, og det står vi ved også om denne årgang. Men vi tilføjer: Lad den meget gerne ligge et par år, så bliver den endnu bedre.


Sartori Rino, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2003
148 kr., Skovgaard Vine
En rigtig Amarone med muskler – blomme, rosin, svedsker. Et måltid i sig selv, mættende. Men den skal nu ledsage mad. Og plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Alvinde, Merlot, Colchagua Valley, Chile 2005
55 kr., Lago Import
En glimrende Merlot-rødvin med karakter og elegance, frugt og krydderi. Den vil være fin til en ikke alt for kraftig ret med kød – kalv, and, lam … Prisen er yderst rimelig.


Quinta do Crasto, Douro, Portugal 2004
85 kr., Portugisisk Vinkælder
Meget lækker rødvin, hvis kvalitet åbenbarer sig allerede i duften. I smagen er der bred frugt, chokolade, peber … oplagt til en stor, flot bøf.


Cape Mentelle, Trinders, Cabernet Sauvignon / Merlot, Margaret River, Western Australia 2002
190 kr., Moët Hennessy Danmark
Dette er en af Australiens bedste rødvine. En stor og fornem vin, der mageligt vil kunne konkurrere med langt dyrere bordeaux’er. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Eller endnu bedre: Lad den ligge mindst fem-seks år endnu.


Pasqua, Valpantena, Valpolicella, Italien 2004
39,95 kr., Amka
Lidt af en bælle-rødvin, men okay og ligetil med sin pæne saft og syre.


Signature Blend, Chamarré, Réserve Spéciale, Vin de Table, Frankrig, uden årgang
50 kr., Irma
En okay hakkebøffe-rødvin med blød frugtfylde og krydderi.




Sød vin


Un 19 Janvier, Didier Cornillon, Frankrig 2005
150 kr. for 50 cl, Vinmand
Dette er årgangen 2005, men druerne blev først høstet i januar i år, efter at de havde samlet masser af sukker og nærmest var forvandlet til rosiner. Resultat: En ædel, gylden vin med fed frugt og fornem sødme, men også med en syre, der afbalancerer sødmen. Flydende slik med et strejf af den ædle råddenskab. Man må sige, at vinen er en sjældenhed. Der er kun blevet fremstillet 182 flasker – til hele verden. Prisen er rimelig.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.