Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 37, 2006





Vin-aktuelt i uge 37
11. til 17. september, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 36
VinAvisen uge 35
VinAvisen uge 34
...............

..........
37-40
..........
    Fup med 1700-tals vinflasker
    Den amerikanske industrimand og vinsamler William Koch føler sig godt og grundigt taget ved næsen.
    I 1988 købte han fire flasker Bordeaux-vin – to flasker Château Branne-Mouton og to flasker Château Lafite, hver især i årgangene 1784 og 1787. Sælgeren var den tyske samler og vinhandler Hardy Rodenstock, der påstod, at vinene stammede fra en tilmuret kælder, som var kommet for dagens lys i Paris i 1985.
    Flaskerne var ikke kun i høj kurs, fordi de var gamle, men også fordi de havde tilhørt 1700-tallets amerikanske præsident, Thomas Jefferson – beviset var initialerne Th.J., der var indgraveret i flaskerne.
    Andre og lige så gamle og fornemme flasker fra den parisiske kælder satte Rodenstock til salg hos auktionshuset Christie's kort tid efter fundet.
    Nu ruller skandalen, idet noget tyder på, at flaskerne er falske.

    Initialer indgraveret med elektrisk redskab
    Sidste år, da Boston Museum of Fine Arts skulle udstille William Kochs fine flasker, bad de ham ifølge Decanter om en bekræftelse på flaskernes høje alder. Vinsamleren lod derfor flaskerne undersøge grundigt af en række specialister. Til alles overraskelse viste det sig, at der var brugt et elektrisk redskab til indgravering af Thomas Jeffersons initialer, og den slags redskaber havde man som bekendt ikke i 1700-tallet.
    Nu har Koch lagt sag an mod Hardy Rodenstock, der i sin tid solgte ham flaskerne. Vinhandleren påstår dog hårdnakket, at der ikke er svindel med i spillet fra hans side. Men når han bliver spurgt om, hvordan han i sin tid fandt frem til den tilmurede kælder, som der rent faktisk ikke er andre, der har set, er hans mund lukket med syv segl.
..........
>43/06
.........
Nordmændene ripper hylderne i Systembolaget
Når det gælder vin, går nordmændene ifølge den norske avis Verdens Gang på storindkøb i det svenske Systembolag.
Juli slog alle måneds-rekorder nogensinde ved et salg til nordmændene på mere end en million liter vin. Det svarede til en stigning på 11% i forhold til samme måned i 2005.
Årsagen til dette boom-salg er højst sandsynligt, at kvoterne for, hvor meget vin nordmændene må tage med tilbage over grænsen, er blevet større.

Sylvaner-druen forfremmes i Alsace
For 30 år siden dækkede den grønne druesort Sylvaner 25% af alle vinmarkerne i Alsace – i dag er arealet skrumpet ind til 10%. Måske skyldes det, at druen ikke rigtigt har haft et markant image. Blandt andet har man ikke kunnet anvende den på distriktets 50 grand cru-marker.
Det må man fremover, idet INAO (Institut National des Appellations d’Origine) har tilladt brugen af Sylvaner på grand cru-marker – ligesom Muscat, Gewurztraminer, Pinot Gris og Riesling, der har været tilladt siden 1975.
For vinproducenterne i det nordlige Alsace er der ifølge Decanter tale om lidt af en sejr, idet de i femten år har kæmpet for at kunne give Sylvaner-druen denne anerkendelse.
I første omgang er det dog kun grand cru-marken Zotzenberg på 14 hektar, der har fået lov til at bruge druen.
...........
15/07
............

............
Vinderne af både cava-sabreringen og østersåbningen fik blandt andet en magnum Gramona hver. På billedet ses Danmarks-mesteren i østersåbning, Karsten Bonde fra restaurant Seafood i Århus. Hans vindertid blev 3,50 minutter.
    DM i cava-sabrering
    Det er jo egentlig champagne, man sabrerer – altså åbner med sin sabel (hvis man har en sådan). Ordet sabrere kommer af det franske ord for sabel, sabre.
    Men hvorfor ikke også sabrere spanske cava-flasker? Det gjorde man sidste søndag på restaurant Seafood i Århus, hvor der var DM i cava-sabrering – og samtidig DM i østersåbning.
    Der var tolv deltagere i cava-sabreringen, hvor der bliver lagt vægt på antallet af sabelhug, snittets udseende, den brugte tid og den elegante stil. Endvidere bedømte man, om der blev skænket lige meget cava i glassene efter åbningen.
    Vinderen bliv Palle Bøgely, der klarede skærene på 153 sekunder. Nummer to og tre blev henholdsvis Henrik Hansen og Marianne Sass Petersen.
    Hovedsponsorer for sabreringen var Cava Instituttet i Barcelona og eksportorganisationen Icex-Madrid, repræsenteret ved den Spanske Ambassades Handelsafdeling i København, og Cava Instituttet havde sendt ni forskellige cava’er, der alle kunne smages af de 7-800 tilskuere.
............
38-37/06
...........
    Nye AVA’er i Californien
    Ligesom franskmændene har deres kvalitetsbetegnelse AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) for geografisk afgrænsede vindistrikter, så har amerikanerne deres AVA (American Viticultural Area).
    Også her er listen over AVA'er lang, og der kommer hele tiden nye til. I Californien er der fx netop kommet to mere med på listen i Malibu og Lodi, så antallet er oppe på 107.
    En komplet liste over de californiske AVA’er kan ses på www.california-wines.org, hvor der også er et kort over dem.

    < Et lille udsnit af kortet over de californiske AVA'er. Det måtte for vor skyld godt have været i en bedre opløsning.
.........
Tænk lyserødt
Rosévin er for alvor kommet ind i varmen hos de europæiske forbrugere. I Storbritannien er salget fx steget med mere end 100% i løbet af de sidste par år.
Den lyserøde vin kommer typisk fra den gamle verdens vinlande, mens de oversøiske lande ikke rigtigt er kommet med på vognen endnu.
Så da Wine Institute i Californien for nylig afholdt eksportseminar for californiske vineksportører, lød budskabet: Think pink.

Dansk sommer med rosé på bordet
Rosé har ikke ligefrem skrevet succeshistorie på dansk jord. I 1996 bestod 69,8% af den samlede vinimport af rødvin, 27,9% af hvidvin og kun 2,3% af rosé. Sidste år var rosé-tallet helt nede på kun 1,8%, mens 80% var rød og 18,2% hvid. Rødvinen har altså vundet kraftigt frem på bekostning af hvidvin og rosé.
Men noget tyder på, at der også herhjemme blæser nye vinde, når det gælder rosé. I uge 33 spurgte vi vore læsere, om de overhovedet har drukket rosévin i denne sommer, og det har faktisk rigtigt mange af dem – hele 77%.
I alt 2762 satte en prik i spørgeskemaet og trykkede på Send-knappen, og de 2140 svarede ja – de havde drukket rosé.
Kun 622 havde ikke gjort det, men de kan jo nå det endnu. Sommeren er heldigvis ikke slut.
..........
03-02/07
...........

...........
Bag De Martino står et team af unge entusiastiske vinfolk, hvoraf to var kommet til Danmark for at præsentere vinene. Fra venstre mod højre: Sebastián de Martino, Jens Helmbæk fra Vintappergaarden og vinmageren Felipe Müller.
    Chilensk vin i topform
    At Chile kan byde på vine af høj kvalitet blev slået fast med syvtommersøm, da Vintappergaarden i mandags inviterede til en spændende smagning af vine fra vinhuset De Martino. Det var Sebastián de Martino og vinmageren Felipe Müller, der præsenterede vinene.
    Førstnævnte er fjerde generation i det familieejede vinhus. Det hele startede nemlig for 70 år siden, da den italienske vinavler Pietro de Martino Pascualone slog sig ned i Chiles Maipo Valley.
    Det er her, vinhuset ligger i dag, og foruden at fremstille vin af egne druer samarbejder De Martino med drueavlere fra nord til syd i det lange smalle land. Alt i alt bliver det hvert år til cirka 1,5 millioner flasker.

    Projekt terroir
    De Martino har på flere områder været i front i chilensk vinindustri. For otte år siden søsattes "projekt terroir", hvor vinhuset ved hjælp af GPS, satelitbilleder og jordprøver foretog grundige undersøgelser af jordbundsforholdene i hele 350 drueproducerende områder i Chile. Målet var at finde frem til det perfekte match mellem jordbund og druesorter.
    Den slags dybdeborende undersøgelser var dengang noget helt nyt på chilensk jord.

    Chiles nationaldrue
    De Martino har også en vigtig del af æren for, at rødvins-druen Carmenère i dag regnes for Chiles nationaldrue.
    Druen, der stammer fra Frankrig, blev højst sandsynligt bragt til Chile engang i 1850’erne. Her troede man, at der var tale om Merlot, og siden da har de chilenske vinavlere plantet de to druesorter sammen i vinmarkerne. Først i 1991 opdagede de, at der var tale om Carmenère.
    De Martino tog konsekvensen, adskilte vinstokkene i egne marker og kom i 1995 på markedet med den første chilenske Carmenère-vin, hvor druens navn fremgik af etiketten. I dag vokser druesorten på mere end 6000 hektar jord i Chile.
    Vi smagte vinhusets flotte Carmenère-vine samt flere andre topvine, heriblandt en stribe elegante og sprøde hvidvine. De mange vine er i denne uges liste over smagte vine tildelt stribevis af vejfortjente stjerner.
.........
02-01/07
................

............
Den gamle by Saint-Émilion ligger omgivet af sine vinmarker og gamle slotte. Det er en af Europas mest spændende vinbyer.
    Revideret Saint-Émilion
    Saint-Émilion har siden 1955 haft sin egen klassifikation for distriktets slotte, og hvert tiende år bliver listen revideret af INAO (Institut National des Appellations d’Origine).
    For få dage siden blev den nyeste liste offentliggjort, og her er der tilføjet to slotte i den højeste af kategorierne, Premier Grand Cru Classé. Øverst ligger stadig Château Ausone og Cheval Blanc i afdeling A, og i afdeling B er tilkommet Château Pavie-Macquin og Château Troplong-Mondot.

    Fem ind og tolv ud
    Efter Premier Grand Cru-kategorien følger slottene, der ”kun” er Grand Cru Classé. Her er fem nye slotte kommet til:
    Château Bellefont-Belcier, Château Destieux, Château Fleur-Cardinale, Château Grand-Corbin-Despagne og Château Monbousquet.
    Samtidig er tolv slotte blevet degraderet: Château Bellevue, Château Cadet-Bon, Château Curé-Bon, Château Faurie-de-Socchard, Château Guadet St. Julien, Château Lamarzelle, Château Petit-Faurie-de-Soutard, Château Tertre-Daugay, Château La Tour-du-Pin-Figeac, Château Villemaurine og Château Yon-Figeac.
    Listerne over alle Bordeaux’s klassifikationer ligger på en særlig side, og her vil man også kunne se den reviderede liste for Saint-Émilion.
..........
Bliv høstarbejder for en dag
Hos Dansk Vincenter ved Avedøre, der fremstiller vinen Nordlund, forventer man en stor høst i år. For at få druerne i hus skal der derfor ekstra mange hænder til. Så hvis nogle af vore læsere sidder med en drøm om at give den hele armen som høstarbejder, så er der altså en chance her og nu.
Hvis alt går vel, lyder startskuddet for høsten i begyndelsen af oktober. Først arbejdes der tre-fire timer i vinmarken, hvorefter huset byder på en omgang "vinbondegryde". Efter frokost kan man så følge med i den videre arbejdsgang i form af sortering, afstilkning m.m.
Man kan melde sig som ulønnet høstarbejder via Dansk Vincenters webside www.vincenter.dk, hvor der også er oprettet en SMS-service.
..........
32-37
...........
Modstandsdygtige vinplanter
Hvert år i vækstsæsonen udsættes vinmarker verden over for svampe- og insektangreb. Og vinproducenterne bruger formuer på diverse midler for at få bugt med skadedyrene. Andre plageånder er kulde og hedebølger. Men måske vil alle disse problemer i en ikke al for fjern fremtid være et overstået kapitel.
I Missouri State University i USA er forskerne i fuld gang med at finde frem til, hvordan man kan skabe forædlede vinstokke, der er lige så modstandsdygtige over for skadedyr og vejrlig som de oprindelige vilde sorter.

Tager genteknologi til hjælp
I en vinstok er der hele 30.000 gener, og de amerikanske forskere er gået i gang med at kortlægge de gener, der er med til at gøre planterne resistente over for skadelige angreb.
Via efterfølgende genmanipulation af vinstokke, hvor man implanterer de seje gener, regner man med at kunne skabe absolut modstandsdygtige planter – og samtidig planter, der stadigvæk vil give druer med den smag, som nu kendetegner den givne druesort.
Dette kan nemlig ikke lade sig gøre via almindelig krydsning af sorter – noget, som man ellers arbejder meget med inden for planteverdenen. Ved traditionel krydsning er sandsynligheden for kun at ramme det ene gen, man ønsker at ændre, forsvindende lille, og derfor vil druernes karakter altid ændres.

Bange for, hvad forbrugerne vil sige
Det lyder jo umiddelbart godt, hvis de amerikanske forskere kan udvikle resistente vinplanter. Men forsøgene vækker ikke lige stor begejstring hos vinproducenterne. De er blandt andet bange for, hvad forbrugerne vil sige til de gen-modificerede vine.
I forbindelse med eksport af vin kan det også give problemer, da det er ulovligt at sælge den slags vine i en række europæiske lande.
................
34-07
...............
Med en lumsk bagtanke
I sidste uge offentliggjorde vi en lille rundspørge, og vi må tilstå, at vi gjorde det med en lumsk bagtanke. Vi stillede spørgsmålet: Ved hvilken temperatur serverer du hvidvin for dig selv og dine gæster?
I alt 2323 svarede, og af dem har de 1870 (80%) valgt at skænke hvidvine ved den rette temperatur, nemlig 10-12°.
Men der er også 273 (5%), som snupper flasken fra køleskabet og umiddelbart hælder den op. Det er for koldt, men man kan trøste sig med, at vinens temperatur ret hurtigt stiger nogle grader i flaske og glas.
Værre er det (for dem selv), at 40 af vore læsere (næsten 2%) skænker hvidvine ved 18°, hvilket er alt for varmt.

Derfor skal hvidvin være kølig
Vinens kølighed skjuler dens sødme og fremhæver dens syre, og netop syren har man brug for til at give sødmen et modspil og få vinen til at passe til maden, fx til fisk.
Derfor er det en god idé at køle en hvidvin ned til de 10-12° og i hvert fald ikke skænke den ved 18°.
Er vinen helt nede på køleskabets 5°, bindes en række aromastoffer, som man så ikke får glæde af.
..........
18-17
...............
Både og Frankrig går tilbage
Flere læsere har efterlyst en statistik over de forskellige vinlandes andel af markedet i Danmark.
Den har VSOD (Vin og Spiritus Organisationen i Danmark) som sædvanlig udarbejdet, og 2005-tallene kan ses i en pdf-fil på foreningens hjemmeside.
Som det fremgår af skemaet til højre, er Frankrig stadig den største eksportør af stillevin til Danmark, men landet har igen tabt markedsandel – fra 24,1 til 21,2%. Engang – før prøvesprængningen af atombomber i 1995 – havde Frankrig 67% af markedet.
Chile, der jo fører sig stærkt frem, har også haft en lille tilbagegang fra 16,8 til 15,9%, mens Spanien, Italien, Australien, Sydafrika og Argentina har haft små fremgange.
..........
Hvilket vinland vælger du?
Mange mennesker vælger franske flasker, og næsten lige så mange vælger chilenske – og overser måske, at der er andre spændende vinlande, som står i skyggen af de store.
Hvordan stiller vi os til at vælge en vin fra et af de mindre kendte vinlande?
Lad os foretage det tankeeksperiment, at der i vore butikker kun kan vælges mellem vine fra syv små vinlande. Til hvilken reol vil du i så fald søge hen? Den med de græske vine, de ungarske, de rumænske osv.?
Gør dit valg i skemaet herunder. Sæt en prik, og tryk på Send-knappen.
Resultatet af denne rundspørge bringer vi i næste uge.
.........

........

34/07
............
Kineserne vil lave icewine
Folkets Dagblad i Beijing meddeler, at vinfirmaet Changyu er gået i samarbejde med en stor canadisk icewine-producent, hvis navn ikke nævnes.
Formålet er at skabe verdens største produktion af icewine på 340 hektar vinmarker ved bredden af Huanlong-søen i provinsen Liaoning. Her vil man om tre år kunne producere 1000 tons icewine om året og dermed fordoble verdensproduktionen.
Der findes allerede canadisk, tysk og østrigsk icewine på det kinesiske marked, men til de sædvanlige høje priser. Kineserne vil kunne fremstille vinen langt billigere.
Changyu investerer 50 millioner yuans, svarende til 51% af omkostningerne. Canadierne kommer med resten samt yder teknisk assistance og markedsføring på de internationale markeder.
............
    Spiralformet vinetiket
    Vi har flere gange i VinAvisen skrevet om opfindsomme etiketter, der fx viser hunde, grise og elefanter i sjove situationer.
    Nu har den franske vinproducent Francis Comberton, der ejer Château le Vieux Queynac i Bordeaux, også leget lidt med selve formen.
    Det er der kommet en spiralformet etiket ud af, og det smarte ved den er, at oplysningerne er gentaget flere gange hele vejen rundt, så man kan læse dem, uanset hvordan flasken vender.
    Etiketten er endnu ikke sat i produktion, men kommer det snarest, hvis det står til Francis Comberton.
....
44-43/07
............
Vinbranchens blå bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
    Klaus Fritzbøger (f. 1969) fik smag for vin i en meget ung alder. Hans bedstefar, der var hovmester på Egeskov Slot, introducerede ham i vinens verden ved at fortælle historier fra slottets vinkældre, og allerede som tretten-årig fik han sin første aktie i det danskejede Château de Haux i Bordeaux. Siden blev det til talrige rejser i vinens tegn samt ophold på diverse vingårde.
    Efter en uddannelse som international markedsøkonom blev Klaus Fritzbøger i 1995 ansat i vinforretningen Vinoteket i Gentofte. Stedets brede sortiment og gode atmosfære skærpede hans interesse og hans faste beslutning om, at vinen skulle være hans levevej.
    Herfra gik turen videre til Vintappergaarden, hvor han de næste tre år havde ansvaret for indkøb, disponering, transport og marketing.
    Siden år 2000 har Klaus Fritzbøger haft sin daglige gang hos Philipson Wine – først som indkøbskoordinator og senest som area brand manager med ansvar for indkøb, forhandling og logistik for virksomhedens europæiske leverandører (med undtagelse af de portugisiske).
    Selv om vinen fylder meget i Klaus Fritzbøgers liv, bliver der også tid til familien, der består af hustruen Julie og sønnen Lukas, og til at restaurere bopælen, ”Kirkeledshuset”, der er Fredensborgs ældste hus.
    Og når vejret tillader det, går turen ud på Esrum Sø i familiens gamle træbåd. Lidt tennis og motionsløb i Fredensborg Slotspark bliver det også til i ny og næ.
    Adresse: Klaus Fritzbøger, Olaf Poulsens Allé 2, 3480 Fredensborg, tlf.: 48 48 89 79, e-mail: klausfritzboger@hotmail.com.
..........
>30/07
......................
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * Carl Alm, der ejede Slukefter Kro i Vedsted ved Vojens, døde ved en drukneulykke den 4. september i en alder af 63 år.
    Foruden at være en entusiastisk og dygtig krovært var han også vinmand til fingerspidserne.
    Han grundlagde vinfirmaerne Slukefter Vinimport og Alms Vin Engros, og de vine, der kom på hylderne, rejste han selv af sted for at håndplukke hos vinproducenter i blandt andet Frankrig, Italien, Spanien, Argentina og USA.
    Derudover arrangerede Carl Alm vinrejser, afholdt vinsmagninger og var i 1982 med til at grundlægge Sydjysk Vinselskab.
    Kroen vil blive videreført af hans søn og svigerdatter, mens hans bror, der har været hans samarbejdspartner gennem de sidste fire år, vil overtage roret i de to vinimportfirmaer.
    * Rungsted Vinhandel har optaget importen af franske vine fra Domaine Saint Daumary (Pic Saint Loup), Mas Nicot, Mas Perry og Domaine Dourbie (alle tre i Coteaux de Languedoc) samt Bourgogne-husene Louis Chenu (Savigny) og Domaine Tortochot (Gevrey-Chambertin).
    * Theis Vine har optaget importen af vine fra Bruno Giacosa i Piemonte.
    ........--....
................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..........
36-39
............
    Ugens vinøse billede
    Da Sebastián de Martino og Felipe Müller fra det chilenske vinhus De Martino i mandags var på besøg på Vintappergaarden i København, medbragte de en CD-rom med billeder fra deres hovedkvarter i Maipo Valley.
    På den slags skiver ligger der som regel en række billeder af de forskellige vine. Dem har importører og forhandlere brug for til deres kataloger og reklamer, mens vi her på VinAvisen ikke rigtigt kan bruge dem til noget.
    Men af og til er der tillige nogle fremragende billeder på skiverne, og det var tilfældet her.
    Det bedste af billederne viser en gammel vinstok og en meget smuk drueklase, som vi gætter på er Carmenère – druen, som netop De Martino har været med til at sætte på Chiles vinkort.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..................
36-37
......................
>33/07
...........
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og 18, som fik fem stjerner. I alt blev det til 132 stjerner og i gennemsnit 4,2 stjerne til alle de smagte vine.
...........
...
Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
.....
...........
Smagningen af vine fra De Martino


De Martino, Legado Reserva, Chardonnay, Limari Valley, Chile 2005
69,95 kr., Vintappergaarden
En liflig hvidvin med en flot balance mellem syre, frugt og eg. Man overraskes over, at vinen indeholder hele 14% alkohol. Det ret høje indhold generer ikke på nogen måde.


De Martino, Single Vineyard, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chile 2005
109,95 kr., Vintappergaarden
En elegant hvidvin med smag af friske æbler, markante mineralske undertoner samt en god syre, der gør vinen fortræffelig til mad.


De Martino, Single Vineyard, Chardonnay, Limari Valley, Chile 2005
109,95 kr., Vintappergaarden
Der er fransk elegance over denne hvidvin. Den er tør, men med et strejf af ananas, der bæres frem af en behagelig fedme. En Chardonnay helt i top, og et rigtig godt glas til prisen.


De Martino, Legado Reserva, Merlot, Maipo Valley, Chile 2004
69,95 kr., Vintappergaarden
En utrolig flot rødvin med masser af frisk frugt samt toner af hindbær og brombær.


De Martino, Legado Reserva, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2004
69,95 kr., Vintappergaarden
En varm og krydret rødvin med et strejf af citronmelisse i duften. Smagen efterlader indtryk af sort peber og lakrids. En spændende vin til en meget rimelig pris.


De Martino, Single Vineyard, Syrah, Colchagua Valley, Chile 2003
109,95 kr., Vintappergaarden
En flot rødvin med den typiske krydrede Shiraz-næse. Smagen byder på blandt andet kirsebær, vanille, chokolade og kaffe. En lækkerbisken til prisen.


De Martino, Single Vineyard, Cabernet Sauvignon, Maule Valley, Chile 2004
109,95 kr., Vintappergaarden
Der er både mørke bær og læder over duften af denne lækre rødvin. Smagen er elegant og krydret med en meget lang eftersmag.


De Martino, Gran Familia Reserva, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2002
249 kr., Vintappergaarden
Sikke er vidunderlig rødvin. En fuldblods chilener, der fylder munden med en koncentreret smag af friske mørke bær og et fint integreret pift af eg.


De Martino, Single Vineyard, Carmenère, Maipo Valley, Chile 2005
109,95 kr., Vintappergaarden
Solbær, kirsebær og sort peber forenes i denne kraftige og fyldige rødvin. Der er et lille bid af alkohol i eftersmagen.




Hvidvin


Château de Campuget, Costières de Nîmes, Frankrig 2005
49,95 kr., The Wine Company
En ganske interessant hvidvin med en fin duft og en bred, tør og saftig smag med grape-toner. En rigtig god vin både til lette retter og som terrassevin. Og lidt af et fund til prisen.


Cuyum Mapu, Torrontes, Mendoza, Argentina 2005
49,50 kr., ved 12 flasker, Norton Vinimport
En lækker og aromatisk hvidvin med toner af ananas og krydderhonning i duften. Smagen er behageligt tør med et strejf af harpiks. En vin, der vil egne sig glimrende til retter med skaldyr.




Rødvin

Domaine de la Tourade, Font des Aïeux, Gigondas, Frankrig 2004
115 kr., Maison de Provence
Ih, hvor er den go’! Herlig rødvin. Den har fyldig frugt og dejligt krydderi. En vin med klasse.


Domaine Roc des Anges, Secna de Cor, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 2004
109 kr., Oxholm Vin
Lidt af en bamse-rødvin, der mætter, men samtidig en meget flot og elegant, fadlagret vin. Den har en dejlig blød frugt og fin sødme. Nyd den til en kraftig kødret. Majorie Gallet hedder den unge vinmager og slotsejerinde, som har skabt sig et navn i Roussillon.


Higher Plane, Pinot Noir, Margaret River, Australien 2003
99 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
En rigtig dejlig Pinot-rødvin med mange facetter, god syre og lang eftersmag. Og så har flasken skruelåg.


Boscarel, Cesari, Veneto IGT, Italien 2005
66,95 kr., Vinodan
Cabernet Sauvignon, Merlot og Sangiovese mødes i denne bløde rødvin med krydderi, vanille – faktisk en spændende vin, som mange vil kunne lide, og en meget anvendelig vin.


Resalte, Crianza, Ribera del Duero, Spanien 2001
144 kr., Haller Vine
Denne fortræffelige rødvin lever helt op til distriktet Ribera del Duero’s berømmelse. Den har en fin duft og en blid, frugtagtig smag, der breder sig i munden og efterlader en lang eftersmag. Den kan godt drikkes et par år endnu, men er i dag, fem år gammel, helt på toppen.


In Situ, Reserva, Carmenère, Aconcagua Valley, Chile 2004
59 kr., Glud Vin
Meget lækker rødvin med lidt herbale toner i duften – stilke, blade – og med en fyldig, varm frugtsmag, som mange vil kunne lide. Den har 14% alkohol, men de mærkes slet ikke bag den bløde, fyldige frugt.


McWilliam’s, Shiraz, South Eastern Australia 2002
89 kr., Park Wine
Muskuløs og flot rødvin med intens frugt. Den er oplagt som ledsager til en god oksebøf (ikke peber-) eller en lignende kødret.


Barolo Riserva, Schiavenza, Italien 1999
250 kr., Carlo Merolli
En flot rødvin med en stor aroma og en markant duft af sveskeblomme. Smagen, der har en elegant syre, byder på blandt andet mørke bær, sort peber og espresso.


Cusumano, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2004
85 kr., Vinissimo
En vidunderlig rødvin med duft af kirsebær og solbær. Smagen er en ren frugtbombe med krydrede toner og et strejf af lakrids i eftersmagen.


Santa Ana, Reserve, Cabernet Sauvignon, Argentina 2004
49,95 kr., 33,17 kr. ved 6 flasker, Kvickly og SuperBrugsen
En ganske god hverdags-rødvin til en rimelig pris – især når man køber seks flasker. Den har god frugt og tilpas syre.


Château de la Ragotière, 1. cru Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie, Frankrig 2003
74,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En dejlig hvidvin, der dufter af moden frugt med et strejf af flint. Smagen er frisk med et tørt knæk, der gør vinen fortræffelig til skaldyr.


Saint Mayol, Lupé-Cholet, Pinot Noir, Bourgogne 2004
89 kr., indtil 20. oktober: 69 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
En meget let rødvin med et pænt billede af Pinot Noir-druen. Prøv den fx til lam.


Domaine du Trillol, Sichel, Syrah / Grenache, Corbières, Frankrig 2002
95 kr., Lago Import
Vellavet rødvin med saft og kraft. Den er moden – fire år gammel og skal drikkes nu.


Vino di Vino no. 1, Toscana Rosso IGT, Italien 2003
57,50 kr. ved 6 flasker, Vino Divino
Ikke nogen stor rødvin, men ret let, pæn og reel.


Sunset Canyon, Zinfandel, Californien 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En ret let og ukompliceret hakkebøffe-rødvin med en moden, teglstensrød farve og en sødlig, frugtagtig smag. Den er tre år gammel og skal drikkes nu.


Catena, Malbec, Mendoza, Argentina 2003
99,95 kr. ved 12 flasker bestilt via Nettet, Philipson Wine
Denne rødvin er vellavet med sol og bær, men lidt med skyklapper på. Den er ret enkel.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.