Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2006





Vin-aktuelt i uge 43
23. oktober til 29. oktober, 2006
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 42
VinAvisen uge 41
VinAvisen uge 40
...............

..............
43-44
..........
    Tre høstrapporter

    1. Napa Valley: Nogle vinder, andre taber
    For vinerierne i californiske Napa Valley har vinhøsten i år været en succes med høj kvalitet af druerne.
    For de mange bønder, der sælger deres druer til vinerierne, har høsten ikke været en succes. Høsten har nemlig været meget stor og har medført et overskud af Merlot og Cabernet Sauvignon.
    For vinerierne har dette forhold imidlertid været en succes, for det har betydet, at de har kunnet købe topkvalitet til bundpriser.
    Et problem er også, at sidste års høst af Cabernet Sauvignon var en rekord med over 69.000 tons druer, og at en del af vinene i årgang 2005 stadig ligger usolgt.
    Majoriteten af druedyrkerne er kommet af med deres høst, fordi de har langtidskontrakter med vinerierne, men der er altså også en del, der er i klemme, og for dem er det ifølge avisen The Napa Valley Register "not a pretty picture".

    2. Bordeaux: Advarende røster
    Sommerens og efterårets vejr i Bordeaux har ikke artet sig helt så vel som sidste år. I sidste halvdel af august er der faldet mere regn, end der normalt falder i perioden fra marts til september. Der faldt 30 cm regn i perioden, og de tørstige druer sugede vandet til sig så hurtigt, at de revnede og rådnede. Mange vinbønder plukkede umodne druer i panik for at undgå yderligere tab.
    Kun slotte, der sæsonen igennem har gjort alt for at holde druerne sunde, kan se frem til at lave ordentlig vin. Det gælder naturligvis især de store slotte, der har råd til at gøre hvad som helst.
    Ifølge Decanter forudser Bordeauxs slotte og vinkøbmænd, at de vil få svært ved at sælge årgangen 2006 efter 2005-årgangens succes, og der lyder allerede advarende røster om at holde lave priser, hvis man skal gøre sig håb om at finde købere.

    3. Alsace: Nødvendigt med ekstra omhu
    I Alsace forløb sommeren fint. Høsten af druer til Crémant d’Alsace gik i gang den 11. september, og høsten til AOC og AOC Grand Cru var sat til den 24. september. Men desværre satte det dårlige vejr ind den 25. september, og regn vekslende med varme gav de værst mulige betingelser for druernes sundhed. Det gjaldt især Pinot Blanc, Gris og Noir samt Riesling, som krævede ekstra omhu under plukning, sortering og vinifikation.
    Heldigvis vendte det gode vejr tilbage den 7. oktober, hvilket gav en hel del vinbønder mulighed for at lykkes med deres Vendanges Tardives og Sélections de Grains Nobles på druerne Riesling, Pinot Gris og Gewurztraminer.
    I vinkældrene i Alsace ligger der 1.720.000 hektoliter vin på vej til salg. Det er 1,6% mere end året før. Men med dette års mindre høstmængde stemmer det meget godt overens med efterspørgselen på markedet.
...........
43-44
...........
Flere penge til vinindustrien
EU-kommissionen har besluttet at bruge 450 millioner euro (3,35 milliarder dkr.) ekstra på at forbedre medlemslandenes vinproduktion i 2006-07 og derved modstå konkurrencen fra de oversøiske vinlande.
Pengene går til udskiftning af druesorter og bedre drift af vingårdene, men ikke til den rutinemæssige genplantning af markerne.
Ifølge Just Drinks udtaler EU’s landbrugsminister Mariann Fischer Boel, at dette tiltag falder uden for den løbende reformdebat, men at det er topprioritet at forbedre kvaliteten af den vin, EU producerer.
Spanien vil få det største beløb på 159 millioner euro (næsten 1,2 milliard dkr.). Frankrig, Italien, Portugal og Tyskland vil også få store beløb, mens mindre beløb går til Ungarn, Grækenland og Østrig.
...........
    Et apparat, der kan rette op på vinen
    Det australske firma Memstar er kommet med et apparat, der kan justere indholdet af alkohol og syre i vin, ligesom det kan fjerne fejl som lugt af røg fra skovbrande og aromaer fra gærsvampen Brettanomyces.
    Firmaet lægger vægt på, at vinen ikke mister en eneste af sine aromatiske komponenter, og at der intet tilføjes i processen. Man må så blot undre sig over, at det er muligt at fjerne en lugt uden at fjerne en aromakomponent ... Mere om apparatet kan læses på firmaets hjemmeside.
............
43-46
............
Et alkohol- og sundheds-forum
EU-kommissionen vil på tirsdag komme med et forslag til et alkohol- og sundheds-forum, der blandt andet skal løse problemet med unge mennesker, der drikker sig fra sans og samling.
Vi har det ikke klart for os, hvordan sådan et forum ser ud, men vi forestiller os, at det er noget med en masse mennesker, såkaldte eksperter, der mødes og diskuterer, samt at det er et sted, hvor lobbyfolk af forskellige trosretninger kan gøre deres indflydelse gældende. Det får vi nok at vide.

Topchampagne til bundpris
Hvad gør et champagnehus, når det ude i handelen finder sine flasker til discountpriser? Når fx Bollinger finder sin vin til normalt 70 euro (520 dkr.) sat ned til 27 euro (200 dkr.)? Det er netop sket i forbindelse med det traditionelle franske efterårsudsalg, Foire aux Vins.
I et sådant tilfælde kan champagnehuset lægge sag an imod supermarkederne, og det planlægger Bollinger ifølge avisen The Times at gøre. Vi gætter på, at det får Bollinger ikke ret meget ud af ...
............
15/07
.......................
    Vinøs succes i Skanderborg
    Skanderborgs vinfestival, Vinevent, blev en stor succes, og da det sidste glas var skænket forrige lørdag, var det svært for arrangørerne, Tinne Otkjær og Lars Schou, at få hænderne ned.
    Der var godt 320 gæster, og i løbet af dagen blev der afholdt syv specielle arrangementer, hvor publikum havde mulighed for at høre mere om det enkelte land, vindistrikt eller drue. Til disse arrangementer var der så stor søgning, at de en halv time efter festivalens åbning var fuldt bookede.
    Allerede nu forbereder Tinne Otkjær og Lars Schou næste års Vinevent i kulturhuset i Skanderborg. Interesserede udstillere kan kontakte dem på tlf.: 40 20 48 23 eller info@vinevent.dk.

    < På festivalen i Skanderborg slog Michael Deltchev fra Vinum Bulgaricum et slag for sin bulgarske vin.
...........
Forskere giver druerne steroider
Steroider, der er et naturligt hormonstof, er nok noget, man mest af alt forbinder med diverse dopingsager.
Nu har australske forskere fra Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) opdaget, at man kan fremskynde modningsprocessen ved at sprøjte steroider, eller rettere plante-udgaven af hormonstoffet, brassinosteroider, på druernes skind.
Det kan selvsagt have vidtrækkende betydning for vinindustrien, men der er lang vej endnu. Med de teknikker, man har i dag, vil det ifølge Decanter blive alt for kostbart at sprøjte brassinosteroider på en hel vinmark.
............
03-02/07
...........
Dømt for vinsvindel
Négociant-firmaet Savas i Bordeaux er ifølge Just Drinks blevet dømt for vinsvindel. På 14.400 flasker bordvin, bestemt til markedet i Taiwan, har det sat en halsetiket med ordet Bordeaux, selv om der rettelig skal stå Vin de Table Rouge Français. For den forseelse fik firmaet en bøde på 5940 euro (44.000 dkr.).
Firmaet er også anklaget for at "forstærke" 169 hektoliter vin, svarende til 22.500 flasker. Vinen havde for lidt alkohol og struktur til at kunne optræde som AOC-vin.
.............
02-01/07
.....................
    Et ordentlig kænguru-hop
    For første gang er en udenlandsk vin sprunget op på førstepladsen i amerikansk vinsalg, og det er sket med et kænguru-hop.
    Vinen er den australske Yellow Tail, der ifølge den netop udkomne årbog "U.S. Wine Market: Impact Databank Review and Forecast" havde et salg i 2005 på 621 millioner dollars i USA. Det var cirka 3% af amerikanernes udgifter til vin, og det var 11% af al importeret bordvin.
    Ifølge Wine Spectator har de californiske mærker Beringer og Kendall-Jackson hidtil kappedes om førstepladsen, men kun fem år efter, at kænguru-vinen blev introduceret på det amerikanske marked, er Yellow Tail altså hoppet forbi sine konkurrenter.

    De drikker stadig mere vin
    I 2005 brugte amerikanerne 21 milliarder dollars på vin og nød i alt 3,3 milliarder flasker. Det var en stigning i forhold til året før, og lignende stigninger har man oplevet hvert år i de sidste tolv år. I år regner man med et øget salg på 3%, og i 2010 vil man sandsynligvis nå et salg på 3,8 milliarder flasker.
    Kaffegrumset hos Impact Databank spår også, at USA i 2008 vil passere Italien som landet med verdens næststørste vinforbrug pr. person. Her vil Frankrig dog fortsat holde skansen som nummer ét.
    Chardonnay er stadig amerikanernes foretrukne hvidvinsdrue med 700 millioner solgte flasker, mens Merlot fører blandt rødvinene med 340 millioner flasker.
    Salget af Pinot Noir-rødvine er øget med 49% i forhold til året før og har nået et salg af 35 millioner flasker.
..........
34-07
................

..............
Lazare de Schwendi (1522-83).
    Ikke mere Tokay d’Alsace
    I mandags afholdt man i Ungarns ambassade i Paris en lille ceremoni, hvor man fejrede, at navnet Tokay ikke mere vil blive brugt som navn til druen Tokay d’Alsace.
    Det har været længe undervejs. Siden 1920’erne har Ungarn protesteret imod franskmændenes brug af navnet. De hævdede, at det kunne forveksles med navnet på Ungarns søde vin fra Tokaj-distriktet.
    Sagen har været oppe at vende i EU. I 2004 vandt Ungarn den, og med Ungarns optagelse i EU er det slut.
    Sådan da ... I alle de mange år har vinfolket i Alsace skrevet Tokay d’Alsace Pinot Gris på etiketterne. Mange har siden nøjedes med at skrive Pinot Gris – det er jo alligevel den drue, folk kender. Men der går nok nogle år, før de sidste vinbønder slipper Tokay-navnet.

    Hjembragt af en feltherre
    I mange år har man ment, at Tokay d’Alsace (undskyld, Pinot Gris) kom fra Ungarn. At det var feltherren Lazare de Schwendi, der i 1565 angreb borgen i Tokaj og i den forbindelse erobrede 4000 fade ægte tokajer.
    Han blev så glad for vinen, sagde man, at han ikke alene bortførte fadene, men også gravede vinstokkene op og plantede dem hjemme i Alsace. Historien er god, men om den er rigtig står hen i det uvisse.
    I dag ved man, at druen er identisk med en helt anden ungarsk druesort, nemlig Szürkebarat, og at begge druer sandsynligvis kommer fra Italien, hvor stamfaderen ganske rigtigt hedder Pinot Grigio.
...........
18-17
...........
Det fantastiske vincenter
I sidste uge fortalte vi om indvielsen af Marqués de Riscals nye vincenter i Rioja.
Både den spanske konge og Flemming Karberg var med til festen. Kongen, fordi han er konge, og Flemming Karberg, fordi hans familiefirma, Hans Just, repræsenterer Marqués de Riscal på det danske marked.
Flemming Karberg har været så venlig at sende os nogle billeder af det enestående hus, tegnet af Frank O. Gehry – ham med Guggenheim-museet i Bilbao. Det er dog ikke Gehry, man ser på Flemming Karbergs billede nederst til venstre. Det er den spanske konge.
Centeret rummer også et hotel med 44 værelser, og disse kan bestilles på en særlig webside, hvor man yderligere kan se nogle fantastiske billeder.
............
40-43
............

...........
Schloss Katzenzungen.
..........
    Er verdens ældste vinstok fundet?
    Forskere ved det internationale træring-laboratorium på Göttingens universitet mener at have fundet verdens ældste vinstok i Alto Adige i det nordlige Italien. Ifølge WeinReporter vokser vinstokken op ad en mur ved Schloss Katzenzungen i Prissian (Slot Kattetunger, nej, det er ikke en aprilsnar – slottet har skam en website, selv om der ikke sker så meget på den).
    Ifølge forskerne er vinstokken af sorten Versoln (som vi aldrig har hørt om). Den er mindst 350 år gammel, og dens løv strækker sig over cirka 300 kvadratmeter.
    ...........

...........
Druerne høstes på den gamle vinstok i Maribor.
    Er vinstokken i Slovenien ældre?
    Ifølge Guinness Book of Records vokser verdens ældste vinstok op ad en mur i Lent, den gamle bydel i Maribor, Sloveniens næststørste by. Den skal være over 400 år gammel.
    Vinstokken giver hvert år mellem 35 og 55 kg druer, og de få flasker Zametna Crnina, der kommer ud af dem, bruger byens borgmester som gaver til specielle gæster.
    Efter sigende er vinen fra den gamle vinstok ikke særlig interessant, så vi behøver ikke at være kede af, at vi ikke er specielle gæster i Maribor.
    Forskerne vil nu forske yderlige for at finde ud af, hvilken af de to vinstokke, der er alderspræsident.

    PS: Vores rygrad siger os, at der er et eller andet fordækt ved Katzenzungen-historien, som vi har fra WeinReporter. Gad vide, om vi er ved at blive taget ved næsen. Hvis nogle af vore læsere har kommentarer, hører vi meget gerne. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
...........
41-44
...........
Paris’ rådhus sælger ud
I fredags solgte rådhuset i Paris de første 6000 af de i alt 18.000 kostbare vine, som Jacques Chirac købte ind, da han var borgmester. Og de gik til høje priser – op imod 5000 euro (37.000 kr.) pr. flaske. Det gjaldt blandt andet to flasker Romanée Conti 1986. Flere af flaskerne gik til pengestærke kinesiske bydere.
Den nuværende socialistiske borgmester, Bertrand Delanoë, solgte flaskerne af to grunde. Dels fordi rådhusets kældre konstant er truede af Seinens oversvømmelser, og dels som en politisk markering over for Chirac.
De fleste vine fik hammerslag to eller tre gange over vurderingen, og når salget er afsluttet, vil det sandsynligvis have indbragt en million euro til kommunens kasse.

Købt for en tiendedel
For Chiracs generalsekretær, Bernard Bled, der personligt valgte vinene mellem 1975 og 1996, var auktionen sørgelig. Til avisen The Independent siger han:
– Disse vine blev købt til cirka en tiendedel af, hvad de indbringer i dag. Jeg købte dem en primeur for at sikre, at Paris’ rådhus kunne skænke Frankrigs fineste vine for betydningsfulde gæster.
Blandt vinene var Château Latour, Château Cheval Blanc, Château Pétrus, Chassagne Montrachet og monsieur Bleds personlige yndlingsvin, Château Haut Brion.
Der var også seks flasker Château Rothschild 1993 – den med Balthus’ tegning af en nøgen pige. Disse flasker vil ikke kunne sælges videre i USA, hvor tegningen betragtes som børneporno.
Chirac deltog ikke i auktionen og købte ikke nogen flasker. Hans yndlingsdrik er mexicansk øl.
...........
    Prins Henriks vine
    I sidste uge var vi på besøg på Fredensborg Slot for at smage Prins Henriks vine. Det var som nævnt en celeber begivenhed med en masse mennesker, så vi fik slet ikke smagt vinene ordentligt.
    Det har vi gjort nu, og som det fremgår af vore smagekommentarer i slutningen af denne VinAvis, er vi overordentlig glade for dem. Det er glimrende vine til rimelige priser i forhold til kvaliteten.
    På billedet til venstre ses Prins Henrik sammen med Michael Carl fra Chris-Wine, der står for salget i såvel Danmark som resten af Norden.

    Læser Prins Henrik VinAvisen?
    Vi kunne ikke lade være med at spørge, da vi nu havde chancen: Læser Prins Henrik VinAvisen?
    Prinsen kendte udmærket VinAvisen, men – som han sagde: Det der med at sidde foran en skærm, det er ikke rigtigt mig. Men jeg har en sekretær, der printer ud, når der er noget ...
    Det var jo rart at høre. Men vi vil nu ikke ligefrem rende rundt og påstå, at vi er leverandører til det kongelige danske hof.
..........
>30/07
............
    25 år med juleakvavit
    Juleakvavitten er blevet en dansk tradition og et samleobjekt – på linie med juleplatter og juleskeer – og i år udkommer den for 25. gang.
    Med til traditionen hører, at flasken får et nyt design hvert tredje år, ligesom man ændrer glassets farve, og i år har den usædvanlige flaske fået en flot koboltblå farve.
    Indholdet er der derimod ikke ændret på. Styrken er som altid 47% – som i en typisk brændevin for godt hundrede år siden.

    Farven Bristol Blue
    Flaskens koboltblå farve har fået navnet Bristol Blue, og det er der en forklaring på: Den engelske havneby Bristol var stedet, hvor meget af vinen til det britiske marked landede i 1700-tallet – og samtidig var det byen med de mange glasværker. Der var over 60 af dem – lige så mange som der var kirker – og de lavede over halvdelen af alle de flasker, England havde brug for.
    Glasværkerne fremstillede også medicinflasker, der pr. tradition skulle være blå, og til det formål importerede man kobolt fra Sachsen.
    Den blå farve blev så populær, at den også blev brugt til vinflasker, og efterhånden fik farven navnet Bristol Blue.
...........
Ny pakning til en fransk kanin
Mens vi nu er ved flasker med usædvanlige former, så må vi også lige præsentere den på billedet til højre. Papflasken er lavet af firmaet Tetra Pak, og i næste uge kommer den på markedet i Danmark med en fransk vin ved navn "French Rabbit" fra det store franske vinfirma Boisset.
Vinen vil – så vidt vi erfarer – blive præsenteret i samarbejde med Dyrenes Beskyttelse ved en demonstration af kaninhop. Og hvordan hopperiet foregår kan ses her.
...........
>33/07
.........
    Mindre portugisisk vin
    I Portugal har man gjort dette års vinhøst op, og den kommer til at ligge på 6,93 millioner hektoliter svarende til 920 millioner flasker. Som det fremgår af bundlinien i skemaet til venstre, er det 6% mindre end gennemsnittet for de sidste tre år.
    I det meste af Portugal har juni, juli og august været præget af tørke, og efter tre år med beskeden nedbør og tørt vejr under høsten vil 2006-årgangen blive en årgang, der kræver en særlig indsats fra vinmagerne. Ikke mindst var der en kraftig hedebølge i Douro.
    Igen, som det fremgår af skemaet, har nogle regioner en særlig stor nedgang i høstudbyttet. Det gælder først og fremmest Ribatejo fulgt af Estremadura, og Douro.
...........
34/07

...........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
...............
.
    Lars Rasmussen (f. 1970) har altid interesseret sig for vin. Indtil primo 2004 var vinen "blot" en hobby, men det lå ligesom i luften, at han også en dag skulle arbejde med vin.
    Da han i 1989 var færdig med sin HH-uddanelse, blev det i første omgang til en læreplads som kontorelev hos DFDS. Dernæst gjaldt det Vejle Idrætshøjskole og et certifikat som fodboldtræner. Og så gik turen ellers videre til en lang række poster inden for nydelsesbranchen – juniorsælger hos chokoladefirmaet Marabou, distriktschef for Coca Cola, regionschef for Tuborg og direktør hos restaurationsgruppen Dahl City (Rosie McGee’s, Park Cafe med flere) for blot at nævne nogle få. 
    I 2004 blev Lars Rasmussen headhuntet af den store skandinaviske koncern Bibendum Wine & Spirits, nu et datterselskab i Altia Corporation,  til et job som Country Manager  for den danske afdeling. Arbejdet, som han bestrider den dag i dag, omfatter import og salg af vin og spiritus samt adskillige rejser til alverdens vinlande.
    Italien og Bornholm er og bliver Lars Rasmussens "hjertebørn", og det er da også ofte hertil, turen går i ferierne – sammen med familien, der tæller hustruen Tine (født og opvokset på Bornholm) og børnene Ida Sofie og Nicolai.
    Lars Rasmussen bruger også en del af den sparsomme fritid på at sparke bolden i mål som oldboys-fodboldspiller.
    Adresse: Bibendum Wine & Spirits A/S, Broenge 8, 2635 Ishøj, tlf. 30 34 77 00, lars.rasmussen@bibendum.dk, www.altiacorporation.com.
.........
44-43/07
...............
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company fejrer sin 10 års fødselsdag i denne måned. Det sker ved en gallamiddag på Restaurant Hansens Køkken & Bar i København, torsdag den 30. november kl. 19. Nærmere herom i vores Aktivitetskalender.
    ........--....
................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
..........
42-43
..........
    Ugens vinøse billede
    Flere og flere steder kommer man egetræs-spåner i vinen for at få den til at smage af fadlagring, og det sker som regel med spånerne i en pose af bomuld – ligesom med teen i et tebrev.
    Men nej, det gør de åbenbart ikke altid. Dette billede, som vi har fået fra Mads Jordansen hos VINetc. i Århus, viser, at man også kan hælde spånerne ned til alle de høstede druer i det øjeblik, disse ankommer til vineriet. Det ligner et mindre savværk.
    Sådan foregår det i hvert fald i St. Supéry Winery i Napa Valley, en vingård grundlagt i 1985 af den franske vinmand Robert Scalli og opkaldt efter en helgen, som ikke eksisterer.
    St. Supéry har i øvrigt en smart webside, der åbner med en lille film, hvori vingårdens kældermester præsenterer stedet og dets vine.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
..........
42-43
.............
.....
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål
og svaret på det.
..............

Er det den samme drue?
I sidste uge skrev vi i forbindelse med omtalen af Prins Henriks vine, at druen Malbec under navnene Cot eller Auxerrois leverer most til de store rødvine fra Cahors.
Det har fået Leif Rosenmejer til at skrive: – Når vi er i Alsace, så køber vi også Auxerrois, men her er det en hvidvin. Er det den samme drue, der er tale om?
Kært barn har mange navne, og det har Auxerrois også. Ud over Cot og Malbec kan den hedde Noir de Pressac, Cahors, Pied Rouge, Jacobain og Grifforin.
Men her taler vi om den blå Auxerrois. Der er nemlig også en grøn Auxerrois Blanc, der blandt andet optræder i hvidvine fra Alsace, dog som regel uden efternavnet Blanc.
Den erstatter ofte Pinot Blanc, og en Alsace-vin med etiketten Pinot Blanc kan udmærket bestå af 100% Auxerrois. Yderlige indgår druen i blandingsvinen Edelzwicker.
Og for at gøre forvirringen komplet er der også en Auxerrois Gris, som ganske enkelt er et andet navn for Pinot Gris. Og i Lorraine er Auxerrois Blanc et synonym for Chardonnay.
Navnet Auxerrois betyder "fra byen Auxerre", men derfra kommer druen ikke på nogen måde.
...................
..........
>43/06
...............
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner, og 18, som fik fem stjerner altså lige ved halvdelen. I alt blev det til 120 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
...........
Prins Henriks vine


Château de Caïx, Cahors, Frankrig 2000
99-119 kr., Chris-Wine
En fantastisk rødvin med en intens og spændende duft af trøfler, svampe og moden frugt samt en anelse læder. Svampene går igen i den bløde og runde smag, der også har toner af modne bær og blå druer.


Malbec de Cayx, Les Terrasses, Vin de Pays du Lot, Frankrig 2005
65 kr., Chris-Wine
Chokolade og kirsebær forenes i duften af denne rødvin, mens smagen er let krydret med masser af god frugt, friske brombær og modne hyldebær. Nyd den til en god oksefilet med friske krydderurter.


La Cigaralle du Prince de Danemark, Vin Blanc de Pays du Lot, Frankrig 2004
99-119 kr., Chris-Wine
Prins Henriks hvidvin er en dejlig vin på Chardonnay, Sauvignon Blanc og Sémillon. Den er præget af sine seks måneder på egefad; træsmagen er ret kraftig, men fint integreret i den gode, friske frugt. Skænk den fx til en ret med lyst kød – eller til nogle gode oste.


Le Prince de Caïx, Blanc, Vin de Pays du Lot, Frankrig 2005
59 kr., Chris-Wine
Prins Henriks serie, "Prinsen af Caïx", er fransk landvin fra egnen omkring slottet i Frankrig og tappet hos Chris-Wine i Glostrup. Der er tre vine i serien, og her gælder det først hvidvinen, der er et behageligt bekendtskab med frisk frugt og en lille fedme, uden skarpe kanter og nem at drikke.


Le Prince de Caïx, Rosé, Cahors, Frankrig 2005
59 kr., Chris-Wine
En mild blomsteragtig duft med et strejf af mandel kendetegner denne dejlige rosévin. Smagen er utrolig fyldig med toner af modne jordbær og kirsebær og med en for rosé sjælden fedme. En perle til prisen.


Le Prince de Caïx, Rouge, Cahors, Frankrig 2004
59 kr., Chris-Wine
En lækker rødvin med duft af peber, modne brombær og solbær. Smagen er tør, frisk og læskende og efterfølges af en lang eftersmag af sommerbær med et strejf af mild lakrids.




Mousserende vin


Ana Ferret Raventós, Brut, Cava, Penedès, Spanien
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Til prisen en glimrende boblevin med fin harmoni mellem syre og sødme. Vinen fås også i en semi-sec (halvsød) udgave af samme kvalitet.




Hvidvin


Valle Huarpe, Torrontes, Mendoza, Argentina (uden årgang)
69.50 kr, Norton Vinimport
Duften af kærlighedsfrugt og fersken er markant i denne hvidvin. Smagen er koncentreret med fedme, smørblomst, melon og ananas. I eftersmagen er der en god syre og en anelse fadsmag. Prøv den fx til røget fisk.


Le Cheteau, Pouilly Fumé, Frankrig 2005
79 kr., Kvickly
Sauvignon Blanc-druen er på hjemmebane i den fine lille appellation i den østlige Loire-dal. Denne hvidvin har en dejlig ren og frisk frugtsmag, der vil stå fint til fisk og skaldyr, men også til lettere, gerne lidt fede kødretter.


Domaine Bott-Geyl, Les Elements, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 2004
135 kr., Vinmonopolet
En glimrende Gewurztraminer-hvidvin med herlig blomsterduft og en bred og fed smag med krydderi og honningagtig sødme. En virkelig nydelse.


Neiss, Riesling, Spätlese Trocken, Sonnenberg, Pfalz, Tyskland 2005
105 kr., Vinum Bonum
Fornem hvidvin med både saft og kraft, en herlig mineralsk duft og en smag med både sødme og syre. En udpræget madvin til lettere retter eller en frokost.


Pomares, Douro, Portugal 2005
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget tør og fyldig hvidvin med god frugt og forfriskende citrus og mandariner i eftersmagen.




Rødvin


Magister Bibendi, Reserva, Rioja, Spanien 2001
75,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
En flot rødvin med en spændende duft af trøfler, modne brombær, vanille og et strejf af rosmarin. Smagen er kraftig og krydret med toner af chokolade og eg.


Bernard Faurie, Saint Joseph, Frankrig 2004
249,95 kr., Erik Sørensen Vin
Elegant, saftig og krydret rødvin fra den øvre Rhône-dal. Den er ret tør og med sin gode syre vil den egne sig fortræffeligt til en lidt fed kødret. Den må i øvrigt gerne ligge et par år endnu.


Château Le Chêne, Haut-Médoc, Bordeaux, Frankrig 2003
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Hvis man er lidt frankofil, vil man elske denne rødvin. Den har en klassisk bordeaux-næse med masser af solbær og moden frugt. Den virker umiddelbart blød og læskende, men folder sig så ud med masser af kraft og saft. En rigtig god vin til prisen.


Yllera, Vino de la Tierra de Castilla y León, Spanien 2002
56 kr., Y-Wine
Hvor er dette dog en dejlig vin, moden, fyldig, krydret, blød, lækker. Til prisen simpelt hen et fund. Panelet gættede på en væsentlig højere pris. Den er lavet af Tempranillo fra distrikterne Ribera del Duero (70%), Toro (20%) og Cigales (10%) og har derfor kun kunnet få appellationen landvin – Vino de la Tierra.


La Carraia, Sangiovese, Umbria, Italien 2004
65 kr., Carlo Merolli
Varm, pebret, kanel, måske grøn te, bred frugt, saftig, elegant, fuld af sol, lækker – det var nogle af ordene, der faldt under smagningen af denne glimrende rødvin. Men det er vigtigt at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Folavento, Maremma, Toscana, Italien 2003
130 kr., Konceptvin
Ah, sådan skal en rødvin være. Med harmoni og god struktur, blød, bred frugt, krydderi, peber, blåbær. At sidde med lidt brød, lidt salami, lidt oliven og så sådan en vin, det er lige os …


Château Joanny, Massif d’Uchaux, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2004
70 kr., Premier Cru
Blød rødvin med god frugt, tør, men med en lille sødme – og med en krydret smag, der står godt til kødmad.


Amethystos, Costa Lazaridis, Drama, Grækenland 2004
139,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
En rødvin helt i top (men ikke helt billig) – varm, blød, kraftig, med en ret intens frugt og krydderi. En rigtig madvin.


Château Tour Donat, Corbières, Frankrig 2003
66,75 kr., Oxholm Vin
Friske krydrede grønne blade er det første, man tænker på, når man lugter til denne dejlige rødvin. I smagen er der mørke bær og aromatisk peber samt et strejf af sød lakrids. Det er en kraftig og koncentreret vin, der kræver en godt krydret bøf.


Les Epices, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
39,95 kr., Amka
I forhold til prisen en okay rødvin, behagelig, frugtagtig, med god syre.


Hutt River Estates, Shiraz, South Eastern Australia 2005
50 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
En bamse-rødvin – på sin vis meget motorvej, ligefrem og ingenting til siderne, men trods de 14½ alkohol ikke sprittet.


Carino des Argunelles, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
74 kr., Rungsted Vinhandel
Den er lidt robust og ung, denne rødvin. Lidt uopdragen. Lad den gerne ligge et år – eller plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Château Teleki-Villány, Merlot/Pinot Noir, Alex Villányi Cuvée, Villány, Ungarn 2003
70 kr., Laszlo's Vin / Hungary
En rødvin med toner af kirsebær og modne jordbær i duften. Den er koncentreret, smager af moden frugt og har et tørt bid i eftersmagen. Alkoholindholdet på 14,5% dominerer dog smagen lidt for meget.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.