Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 04, 2007





Vin-aktuelt i uge 4
22. til 28. januar 2007
...............

...............
Vil du have vores løbeseddel?
Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden.
Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her!
Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


VinAvisen uge 03
VinAvisen uge 02
VinAvisen uge 01
...............
.............
Ufiltreret vin er ikke finere
Mange vinproducenter fremhæver med stolthed over for forbrugerne, at vinen er ufiltreret eller uklaret, og at det er tegn på en særlig høj kvalitet. Men det mener franskmanden Denis Dubordieu er ren forbruger-vildledning. Han er ønolog, professor ved vinuniversitetet i Bordeaux og vinkonsulent for nogle af Bordeauxs mest berømte vinslotte, heriblandt Château d’Yquem og Château Cheval Blanc – hvor man enten klarer eller filtrerer vinene.
Dubordieu kalder det ifølge Decanter for ren og skær uvidenhed, når franske vinproducenter tror, at vinen bliver bedre af ikke at blive filtreret. Tværtimod, som han sagde for nylig, så risikerer man, at gærsvampen Brettanomyces, som forsvinder ved filtrering og klaring af vinene, efterlader en "heste-agtig" aroma i vinen. Og hvorfor dog belemre forbrugeren med endnu et problem ud over propsyge vine, som de i forvejen bokser med, lyder det fra Dubordieu.

Enstemmigt nej til ny kategori
I sidste uge skrev vi om et nyt forslag fra den franske regering. Det går ud på at slå de mindre AOC-vine sammen med Vin de Pays til en ny kategori, som regeringen havde tænkt sig skulle hedde IOC (Indication d’Origine Contrôlée).
Vinproducenterne i Bordeaux er harme over forslaget, og nu har deres organisation CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux) ved et møde enstemmigt afvist det.
Under mødet vedtog man også en anden ting – nemlig at CIVB skal kæmpe for, at de franske vinproducenter kan få lov til at benytte sig af en hvilken som helst fremstillingsteknik, de måtte ønske.
Som det er nu, er der skrappe regler for, hvad AOC-producenterne kan tillade sig – de må fx ikke bruge træspåner i vinen, men kun traditionel fadlagring.

Landsdækkende Vin de Pays
I onsdags meddelte Viniflhor, Frankrigs nationale kontor for frugt, grønsager og vin, at det har oprettet en ny landsdækkende Vin de Pays-kategori ved navn Vignobles de France (Frankrigs vinegne eller vinmarker – det kan oversættes på lidt forskellig vis).
Når appellationen har fået landbrugsministerens underskrift, vil man fx kunne blande Vins de Pays på Sauvignon Blanc-druer fra mange regioner og sælge vinen som Vignobles de France Sauvignon Blanc.
.............
Bordeaux-center i californiske stil
Den 1. marts åbner ifølge Decanter et vincenter i californisk stil i Bordeaux-byen Arsac-en-Médoc. La Winery skal centeret hedde, og på de 26 hektar vil der blive udstilling, restaurant, smagerum, park, picnic-plads, vandplask for børnene, amfiteater og en butik på 10.000 kvadratmeter med over 40.000 flasker.
Bag foretagendet står vinmager og négociant Philippe Raoux, der har investeret 12 millioner euro (90 mio dkr.).
La Winery venter mellem 80.000 og 100.000 besøgende om året.
.............
    Brødrene Lurton skilles
    De flyvende vinmagere Jacques og François Lurton går ifølge WOW ProNews hver til sit.
    Sønnerne af den berømte vinmager André Lurton har i fællesskab drevet det succesrige foretagende JFL med vinhuse i blandt andet Frankrig, Spanien, Chile, Argentina og Portugal.
    Nu vil François som majoritetsejer føre JFL videre, mens Jacques vil hjælpe faderen med at administrere hans vingårde, blandt andet Château la Louvière og Château de Cruzeau i Pessac-Léognan.
    Samtidig vil Jacques fortsat virke som ønolog hos JFL, men på konsulentbasis. Yderligere vil han arbejde med sit eget vineri i Australien.
.............
Sommelierskole lukker
I Malmø er der hele tre skoler for sommelierer, men nu lukker den ene på grund af manglende tilgang – måske fordi de to andre har klaret sig bedre.
Det er Malmö Sommelierutbildning, som efter otte år lukker, og tilbage findes nu Gustibus og Vinkällan.
Gustibus, som vi tidligere har skrevet om, drives af Anders Öhman og Bengt-Olof Andersson, og skolen har i øjeblikket 39 elever under uddannelse.
Vinkällan, der også arbejder i Stockholm, Göteborg og Linköping, er i fuld gang med at etablere sig i Helsingborg.

Dom i svindelsag om Côtes du Rhône-vin
I uge 49 2006 skrev vi om La Cave de Tain l’Hermitage, et af Côtes du Rhônes anerkendte kooperativer, som var blevet anklaget for svindel med 3000 hektoliter vin. Det drejede sig om forfalskede etiketter og om sammenblandede appellationer og årgange.
Nu er der faldet dom i sagen. Kooperativet fik ifølge Just Drinks en bøde på 25.000 euro (cirka 186.000 dkr.), mens de involverede ønologer blev idømt seks måneders betinget fængsel. Kooperativets direktør, der var helt uvidende om svindelen, blev derimod frifundet.
.............
Vinauktion til støtte for miljøet
Årgang 2005 i Bordeaux er blevet berømmet i høje toner af vinanmeldere verden over som en af de bedste årgange i mands minde. Nu kommer nogle af de fornemme flasker under hammeren ved en auktion hos Sotheby's i maj måned.
Det er ejerne af Château Smith Haut Lafitte og Château Lynch Bages, der arrangerer auktionen sammen med auktionshuset. Og slottene sælger ikke flaskerne for egen vindings skyld – hver en euro går ifølge Decanter til Prince Albert d. 2. af Monacos fond og dermed til et rigtig godt formål. Fondet, der kun er et år gammelt, støtter nemlig forskellige miljøinitiativer, blandt andet inden for klimaændringer og biodiversitet – begge dele noget, der så afgjort også har betydning for vinens verden.

Flere tilladte druer i Rioja
Vinproducenterne i Rioja har længe gerne villet have en bredere vifte af hvidvinsdruer at vælge imellem. Og nu får de deres ønske opfyldt – distriktets vinorganisation, OIPVR (Organización Interprofesional del Vino de Rioja), har tilladt brugen af Chardonnay, Sauvignon Blanc og Verdejo fra og med høsten 2007.
Men det betyder ikke, at vinhusene bare kan bruge løs af druerne. Ifølge Decanter er der visse restriktioner. Hverken enkeltvis eller tilsammen må de tre druer udgøre mere end 49% af vinen i en flaske – en regel, der ikke gælder for nogle af de andre tilladte druesorter i Rioja.
Visse vinhuse så også gerne, at rødvinsdruer som Syrah, Merlot og Cabernet Sauvignon blev tilladt, men det har OIPVR endnu ikke villet gå med til.
Til gengæld kan vinproducenterne glæde sig over, at nogle gamle druesorter, som forsvandt fra Rioja for omkring 50 år siden, nu er blevet genopvakt. Det drejer sig om Tempranillo Blanc, Turruntés, Monastrel de Rioja og Maturana.

Fremgang for chilensk vineksport
Det går vældig godt for eksporten af chilensk vin og spiritus. Ifølge Just Drinks blev der i 2006 eksporteret flasker for i alt 977 millioner dollars (cirka 5,6 milliarder dkr.), hvilket svarer til en stigning på 9,7% i forhold til 2005.
16,7% af eksporten gik til Storbritannien, der er Chiles største marked, mens USA, der ligger på en andenplads, fik de 15,4% af kagen, og den tredjestørste aftager, Canada, stod for de 5,8%.
..............
En gammel nyhed
Korkindustrien kæmper naturligvis en kamp for sine propper – og en kamp imod skruelågene, der breder sig med ekspresfart på en lang række markeder.
Vi gætter på, at industrien i sidste uge har udsendt en pressemeddelelse som et led i kampen. En lang række aviser verden over – også i Danmark – har nemlig nogenlunde samtidig bragt en gammel nyhed, som VinAvisen bragte allerede i uge 42 sidste år.
Nyheden går ud på, at man under den store britiske konkurrence International Wine Challenge konstaterede problemer med 2,2% af flaskerne med skruelåg. Vinene smagte mere eller mindre af svovl.
Som nævnt i uge 42 skyldes problemet skruelågenes tæthed. Vine med for meget svovl slipper ikke af med svovlet. Det er dog et problem, som helt kan undgås ved at sænke indholdet af mikroorganismer i vinen gennem større renlighed i vinkældre og tappeanlæg. Så behøver man ikke at bruge så meget svovl.
En anden mulighed er at gør skruelåget svagt gennemtrængelig for ilt og svovldunster. Det arbejder man efter sigende med. I øvrigt – hvis en vin skulle have en lille smule lugt af svovl, vil lugten forsvinde, når vinene har stået et par minutter i glasset.
Problemet med svovl er altså ikke stort – i forhold til problemet med propsygen, der får vinen i 5 til 10% af alle flasker med korkprop til at smage mindre godt. Hvis vinen ikke ligefrem er udrikkelig.
Da Wine Spectator i 2005 smagte 2800 flasker, led 7% af dem af propsyge. Og restauranter som The Paul og Restaurationen i København returnerer cirka 10% af deres flasker, fordi vintjenerne og gæsterne kasserer vinene som propsyge.

Skruelåg fra grand cru-slot
Nu er også et af de berømte grand cru-slotte i Bordeaux gået over til skruelåg, nemlig Château Pichon-Longueville Baron – i første omgang til 12.000 flasker af slottets andenvin, Les Tourelles de Longueville.
Flaskerne har fået et Deluxe Stelvin-skruelåg, og ifølge Decanter er de bestemt til britiske restauranter.
Det er den britiske importør Bibendum, der har lagt pres på slottet for at få det til at benytte skruelåg.
Indkøber Ian Muggoch hos Bibendum har naturligvis læst om, at skruelåg kan give problemer med svovl i vinen, men han siger til Decanter, at det er et spørgsmål om kvalitet og om, hvordan vinen er lavet.
.............
    Iskold fornøjelse
    Hvis man synes, at vinteren har været for kort og lun, og længes man efter kulde og frost, så kan man glæde sig til slutningen af marts, hvor Absolut Icebar slår dørene op i Hotel 27 i København. Inde i baren ligger temperaturen nemlig på minus 5 grader, hvilket er absolut nødvendigt, da alt lige fra vægge og bardisk til stole og glas er lavet af den pureste is.
    Der bliver dog hverken problemer med at holde på glasset eller holde varmen – ved indgangen får man udleveret handsker samt en termoforet, sølvglinsende slængkappe.
    Lignende barer findes blandt andet i Tokyo, London og Sverige, og de er alle, ligesom den danske, blevet til via et samarbejde mellem spiritusfirmaet Absolut Vodka og det svenske Icehotel.
    Der er flere informationer at hente på www.hotel27.dk.
........
12 postkort fra Østrig

      Sidste år var Mariette en tur i Østrig for dels at opleve den store vinmesse VieVinum, dels at besøge nogle af vinregionerne, blandt andet Burgenland og Steiermark. Det kom der 12 postkort ud af. De tre første bragte vi i sidste uge, og her kommer de tre næste.

.....
I hånden har Willi Opitz et af disse redskaber, der påstås at kunne ilte vinen i løbet af få sekunder. Vi ved ikke, om han selv tror på det.
.....
    4. postkort fra Østrig:
    En opfindsom vinproducent
    I vinregionen Burgenland, der også var repræsenteret på sidste års store vinmesse i Wien, ligger den store sø Neusiedlersee. Fra vinmarkerne langs dens bredder kommer nogle af Østrigs bedste søde vine. Her i de fugtige omgivelser trives Botrytis-svampen ualmindeligt godt, og det er den, der giver vinene deres særlige karakter.
    En af vinproducenterne ved Neusiedlersee er Willi Opitz, og han er en yderst initiativrig mand. Han har blandt andet udviklet en metode til fremstilling af en særlig sød rødvin, Schilfwein (tysk for sivvin), hvor han lægger de fuldmodne druer til tørre på måtter af sivrør. Den søde most presses derefter fra de indskrumpede druer.
    Willi Opitz har i øvrigt udgivet en cd med vinmusik, hvor man kan høre lyden af femten forskellige druesorter, der gærer – både solo og i kvartetter. Cd'en blev så stor en succes, at Willi Opitz fik råd til en ny vinmarks-traktor.
    .....

.....
Overalt i vinverdenen arbejdes der i disse år på at skabe opsigtsvækkende vinetiketter. Man må sige, at det er lykkedes for Willi Opitz.
.....
    5. postkort fra Østrig:
    Lets start with a kiss
    Willi Opitz har andet end søde vine på programmet. Han er en af Østrigs topproducenter, når det gælder hvidvin. Og så kan han også byde på den her viste rosévin, der er fremstillet på druerne Pinot Noir, Zweigelt og Blaufränkisch.
    Der er en bagtanke med den opsigtsvækkende etiket og vinens enkle navn, Pink Kiss. Willi Opitz vil nemlig vældig gerne have gæster på alverdens restauranter til at udtale ordene: "Lets start with a Kiss!"
    .....

.....
Glassene havde de unge piger i en kurv over armen, og den stærke drik kom ud af tappehanen fra små tønder af træ.
    6. postkort fra Østrig:
    Festligt optog bød på brændevin
    Den store plads Heldenplatz uden for Hofburg, hvor vinmessen VieVinum fandt sted, blev en af dagene fyldt til bristepunktet med folk i festlige og farvestrålende egnsdragter. Det var de mange forskellige musiklaug fra hvert et hjørne af Østrig, der var mødt op for at fejre moder-forbundet Wiener Trachtenverbands 60 års jubilæum med et gigantisk orkester-optog gennem Wiens gader.
    Der var lederhosen, pudsige hatte med fjer, kalvekrøs og blankpudsede blæseinstrumenter i lange baner. Og så var der festklædte piger, der bød folk på et lille glas brændevin fremstillet med krydderurter fra den egn, de kom fra.
    .....
...........
...........
De fire studerende, der netop har gennemført verdens første eksamen på et brænderi (fra venstre mod højre): Marianne Fuglsang Welling, Maria Wael Andersen, Lise Borgstrøm-Hansen og Marie Halgaard. Her står de sammen med besøgscenterchef Jens Tholstrup.
    Gruppeeksamen i brænderiet
    V&S Distillers, der fremstiller Aalborg Akvavit, er som nævnt i uge 51 sidste år på vej med et nyt besøgscenter i forbindelse med firmaets brænderi i Aalborg. Og i den forbindelse fik firmaet en henvendelse fra fire studerende i kommunikation fra Aalborg Universitet. De ville gerne, som deres afsluttende eksamensopgave i oplevelsesøkonomi, vise, hvordan man kunne lave en anderledes rundtur i brænderiet i det nye besøgscenter.
    Det fik de lov til, og det blev der en spændende guidetur ud af – en totaloplevelse, hvori der indgår både lys, visualisering, smage og dufte.
    Forslaget til rundturen indbragte de studerende et 11-tal, og brænderiet vil nu integrere turen i planerne for besøgscentret.
    Det nye besøgscenter, der forventes at åbne til oktober, vil indvie de besøgende i nogle af hemmelighederne bag den ædle kunst at fremstille akvavit og bitter. Samtidig er det tanken, at besøgscentret skal være med til at bygge bro mellem de historiske traditioner og de nye tendenser, der vil præge udviklingen af akvavit og bitter i fremtiden.
.......
    Højeste indhold af resveratrol
    Ifølge en Ritzau-notits i Berlingeren har lektor Ole Vang ved Roskilde Universitetscenter i samarbejde med Novo Nordisk taget et overblik over den viden, der siden 1993 er indsamlet om resveratrol – stoffet i de blå druers skind, der blandt andet stopper kræftcellers vækst.
    Det fremgår af notitsen, at druerne Pinot Noir og St. Laurent har det højeste indhold af resveratrol.
    Ifølge Oxford Vinleksikon dyrkes druen St. Laurent i det østlige Frankrig og lidt i Tyskland, især i Pfalz, men i dag er den en specialitet i Østrig. Her optager den dog kun 0,86% af det samlede areal med vin, mens Blauer Zweigelt optager 9% og Grüner Veltliner 36%.
    Tidligere troede man, at druen St. Laurent var i familie med Pinot Noir, men det er ikke tilfældet – selv om den i Frankrig også hedder Pinot St. Laurent..

    < St. Laurent, blad og klase.
..............
Er du med på bølgen?
Av, det var ikke så godt. I sidste nummer bragte vi en rundspørge og fik desværre ikke rettet et 2-tal i en lang html-kode. Resultatet blev, at et par tusinde læsere forgæves satte en prik og trykkede på knappen. De blev ikke fordelt efter deres svar. Flovt, flovt!
Vi siger undskyld for ulejligheden og prøver igen. Her gentager vi oplægget til meningsmålingen:
Vi hører om flere og flere, der siger, at de er alkoholfrie i januar. De tager en pause. Det er åbenbart lidt af en modedille. Men hvor dillet er den?
Vi laver en lille meningsmåling: Er du med på bølgen? Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Og send os gerne også en mail, hvis du har erfaringer i denne sammenhæng. Resultatet bringer vi i næste uge.
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.
..........
..............
Ann C. Noble
    Nu fås smagehjulet på dansk
    Vi har tidligere skrevet om den kendte amerikanske ønolog Ann C. Noble, der indtil 2002 var professor ved University of California’s vininstitut i Davis. I 1984 opfandt hun smagehjulet, der på en systematisk og overskuelig måde samler alle de indtryk, en vin kan give.
    Indtil nu har TSVinnovation forhandlet den amerikanske udgave af hjulet, men melder nu, at en dansk udgave er klar. Den koster 60 kr., men man kan også købe det amerikanske hjul plus det nye danske for i alt 100 kr.
    VinAvisen har i øvrigt tidligere bragt et meget specielt smagehjul, der kan bruges, når man vil "smage" på vinskribenter. Det ligger stadig på serveren – klik her!
Mere om det amerikanske smagehjul kan læses på www.winearomawheel.com.
........
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog" (selv om vi p.t. gerne vil have lidt flere emner – kom nu ud af busken, de damer og herrer). Men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store personligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende og afdøde. I denne uge er det "den gule enkes" tur. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
............
..

    Barbe Nicole Clicquot Ponsardin (1777-1866) voksede op i Champagnens hovedstad, Reims. Som 22-årig giftede hun sig med ejeren af et champagnehus, François Clicquot – hvilket foregik i en vinkælder, da kirkerne stadigvæk var lukkede efter den franske revolution.
    Men allerede i 1805 døde husbonden og efterlod den unge enke alene tilbage med datteren Clémentine og et champagnehus med en produktion på 100.000 flasker årligt.
    De fleste kvinder i hendes situation ville dengang have solgt forretningen og hurtigst muligt have giftet sig igen. Men la veuve Clicquot (enken Clicquot) gik mod strømmen og indtog direktørstolen med det formål at gøre sit champagnehus berømt viden om.
    Trods de svære tider efter Napoléonskrigene lykkedes det hende at sælge sin champagne over hele Europa, dog først og fremmest til de mange fyrstehuse samt til det russiske hof. Det gik så godt for enken, at hun fik tilnavnet "grande dame de la Champagne" (Champagnens store dame).
    Men enken var ikke kun en dreven forretningskvinde. Hun var også temmelig opfindsom. I 1816 opfandt hun den såkaldte pupitre, den skrå reol med huller, der sørger for, at man kan blive bundfaldet kvit i champagneflaskerne, og som stadigvæk anvendes i mange af champagnehusene. Det fortælles, at hun skabte den første pupitre af sit eget spisebord til atten personer.
    Enken Clicquot døde i 1866 på sit slot i Boursault, men hendes champagnehus, Veuve Clicquot Ponsardin, lever videre i bedste velgående med luksuskoncernen LVMH (Moët Hennessy Louis Vuitton) ved roret. Kun i Danmark har man fundet på at opkalde champagnen efter farven på dens etiket: Den gule Enke. I Tyskland hedder den fx blot Enken, Die Witwe.
..........................
    Vi mindes Jens G. Eilertzen
    I tirsdags døde en af vinens venner, forhenværende chefredaktør Jens G. Eilertzen, der var aktiv som vinskribent til det sidste.
    I sine yngre dage arbejdede Jens Eilertzen som journalist på en række forskellige dagblade, men fra midten af 1960’erne sprang han til magasinpressen, hvor han bl.a. blev chefredaktør for månedsmagasinet "Mad og Gæster".
    I 1978 fik han ansvaret for fagtidsskrifterne "Hotel & Restaurant" og "Danmarks Restauranter". Og derefter var han i en halv snes år respekteret leder af vinpanelet i magasinet "Mad & Bolig". Indtil for nylig havde han sin egen anmelderklumme i restaurantbranchens fagblad, "Visitor".
    Vi mindes ham som en god kammerat ved utallige smagninger og på rejser i vinens lande.
    Bisættelsen finder sted fra Hornbæk Kirke tirsdag d. 23. januar kl. 13.
........
--...............--.
    Den danske vinbranche
    * Fionia Vin har fået eneforhandlingen af vinene fra Tenuta Zette Ponti i Toscana.
    * Vinslottet har fået forhandlingen af champagnen Maxims de Paris, som er særligt udvalgt af den gamle restaurant Maxims i Paris.
    * Nordic Wine Club, der til sine medlemmer sælger vine til indkøbspris, har taget næste skridt, efter at de første 200 vine nu er på plads i sortimentet. Og næste skridt er en række grand cru-vine fra Bordeaux, omend i begrænsede mængder: Mouton Rothschild, Cantemerle, Guiraud, Rieussec og Montrose, alle 2003, samt Talbot, Nenin, Figeac, Ferrière og Fombrauge, alle 2004.
    ........--....
.................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr. e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.............


    Ugens vinøse billede
    Thomas Kolster fra Cappa Vin ved Ebeltoft har sendt os dette billede, der næsten ligner en teaterdekoration til en klassisk ballet – "Sylfiden" for eksempel.
    Billedet er taget i det syditalienske Campanien på vinhuset Feudi di San Gregorios mark i appellationen Taurasi. Og det er ikke et gammelt egetræ, vi ser, men en vinstok fra cirka 1820. Vinstokkene på marken er altså næsten 200 år gamle og har således overlevet vinlusen Phylloxeras angreb.
    Ifølge Thomas Kolster har der været store diskussioner om druesorten, og flere har nævnt Merlot. En række prøver foretaget i samarbejde med universitetet i Milano har dog konstateret, at der er tale om en meget sjælden sort ved navn Sirica – den har efter sigende ikke noget med Syrah/Shiraz at gøre.
    Der laves i dag ikke kommerciel vin på druerne fra Sirica-vinstokkene. Druerne bruges i stedet af Feudi di San Gregorio til mikro-vinifikation. På det område arbejder vinhuset sammen med professor Attilio Scienza ved universitetet i Milano på at undersøge druernes høje indhold af stoffet resveratrol, der blandt andet hæmmer kræftcellers formering.
    Druerne fra de gamle stokke har et ualmindeligt højt indhold af netop denne antioxidant, og projektet blev indledt, efter at universitetet havde undersøgt vinen første gang og konkluderede, at hvis den skulle sælges, skulle det ikke være i en vinhandel men i et apotek!

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
...........
.....
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
...........

Kan rødvin give søvnproblemer?
T.B. har i de seneste år fornemmet en klar tendens til, at rødvin berøver ham den vigtige dybe søvn. Han risikerer at vågne et utal af gange selv efter behersket indtagelse af liflige dråber af god kvalitet, ligesom tømmermændene synes at tage til. Hvidvin har slet ikke samme effekt på ham.
Kan det skyldes særlige druer og deres indhold af garvesyre, eller har det noget med tilsætningsstofferne at gøre – sulfitter etc.?
I sin glimrende bog Vin og helbred – myter og facts (Klim, 298 kr.) har lægen Erik Skovenborg et kapitel om alkohol og søvn, og han citerer en række undersøgelser, der samstemmende viser problemer med søvnfase 5 (den dybe søvn) ved en promille på omkring 0,8 og derover.
Dette ville imidlertid også gælde hvidvin, hvis den ellers blev indtaget i samme mængde som rødvin. Men det særlige ved rødvin er det store indhold af polyfenoler (farve- og garvestoffer), som der kan opstå en intolerance overfor; og det kan godt være tilfældet her. I så fald er løsningen at søge rødvine med et lavt indhold af farve- og garvestoffer som fx Beaujolais, Pinot Noir fra Alsace og Bardolino fra Italien. Rosévine burde også generelt kunne tåles.
Der kan imidlertid også være andre årsager til søvnproblemerne end rødvin, fx forhøjet blodtryk, der kan forhøjes yderligere ved indtagelse af mere end tre glas vin om dagen. Derfor kan nyopståede søvnproblemer i forbindelse med indtagelse af rødvin (og andre alkoholiske drikke) være en god anledning til at få sit blodtryk målt hos lægen.
.....................
.............
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 17, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner. I alt blev det til 73 stjerner og i gennemsnit 3,0 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
...........
    ...
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    .....
...............
Hvidvin


Lavis, Vigneto Novali, Pinot Grigio, Trentino, Italien 2005
89,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
En let, læskende og vellavet hvidvin med 12,5% alkohol, blød frugt og tilpas syre. Velegnet til mange retter eller til en frokost – eller som terrassevin, når den tid kommer.


Enate, Chardonnay, Somontano, Spanien 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig, vellavet hvidvin med en bred og frisk frugtsmag lidt i retning af æble og pære og med mineralske toner. Vinen, der ikke er fadlagret, vil stå godt til fisk og skaldyr.


Lauca Reserva, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2006
Klubpris ved 6 flasker: 32,73 kr., ikke-medlemmer: 59 kr., NordicWineClub.com
En liflig hvidvin, der dufter af honning og melon. Den er frisk, mild og blød med toner af lyse blommer, en anelse sødme og et strejf af citrus.


Bonnievale Cellar, Sauvignon Blanc, Robertson, Sydafrika 2005
79,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Hvidvin med en lidt tilbageholdende duft og smag og til en ikke helt lav pris.




Rødvin


Antis, Reserve, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
89 kr., A Vinstouw
Flot rødvin med krop og frugt. Men også med procenter (14½). Det er derfor en vin, der skal have selskab af en krydret og kraftig ret, og det er også en god idé at plaske vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.


Magister Bibendi, Crianza, Rioja, Spanien 2003
58,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Til prisen en rigtig god rødvin – en vin med saft og kraft og krydderi. Glimrende til lidt kraftige kødretter. Prisen er meget menneskevenlig.


Domaine la Croix Sainte-Eulalie, Cuvée Armandélis, Saint Chinian, Frankrig 2003
70 kr., VinoTheket
En rødvin, der med sin stærkt krydrede smag er ret usædvanlig. – Den minder om Gammel Dansk, lød det fra smagepanelet, og det er nok ikke helt forkert. Den krydrede smag mildnes dog, når vinen har stået i glasset, så det er nok en god idé at plaske den over i en karaffel et par timer før måltidet. Den franske Hachette-vinguide har fremhævet vinen i sin 2006-udgave.


Viu Manent, Malbec, Colchagua Valley, Chile 2003
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Til prisen en virkelig flot rødvin med varme, intens frugt, krydderi og krop. Smagepanelet gættede på en pris omkring de 70 kr.


Finca de los Andes, Malbec, Mendoza, Argentina 2005
44,75 kr., ved 12 flasker: 39,75 kr., Vinmonopolet
En yderst venlig rødvin, nem at drikke, med god, blød frugt og pænt lang eftersmag. Den er ikke til den store peberbøf, men fin til en lidt lettere kødret eller fx pasta.


Antis, Reserve, Merlot, Mendoza, Argentina 2004
89 kr., A Vinstouw
Flot, flot rødvin, mums! Det er rart en gang imellem at skrive noget pænt om den ellers så uglesete Merlot-drue. Vinen her har blød frugt, fint krydderi, tilpas syre og en lang eftersmag. Kom med en mørbrad!


Vida Nova, Guia, Algarve, Portugal 2005
99 kr., H.J. Hansen og Magasin
Dette er rødvinen, der er blevet berømt, fordi det er Sir Cliff Richard, der laver den på sin vingård i nærheden af feriebyen Albufeira i det sydlige Portugal. Vinen er meget flot og lækker – man er ikke i tvivl om, at der er ofret både omhu og penge på den. Den fylder munden med dejlig frugt og bløde tanniner. Også egnet til meditation – ligesom god musik.


Bodega del Fin del Mondo, Merlot, Patagonien, Argentina 2004
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En venlig og blød rødvin med god frugtfylde og 14% alkohol, der maskeres pænt af den fyldige frugt. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.


Carmen, Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo, Chile 2005
54,50 kr. ved 6 flasker, Vinens Verden
Rødvin med en kraftig og mundfyldende smag af solbær og peber. Til prisen en udmærket hverdags-vin.


Powers Merlot, Columbia Valley, Washington State, USA 2003
Klubpris ved 6 flasker: 50,68 kr., ikke-medlemmer: 89 kr., NordicWineClub.com
En lækker rødvin uden de store armbevægelser. Den dufter af søde brombær og frisk muld, og smagen er fyldig, blød og rund, med en indtagende bærsødme. En vin, som mange vil kunne lide.


Château d’Arvigny, Cru Bourgeois, Haut-Médoc, Frankrig 1999
69 kr. ved 6 flasker, Lago Import
Andenvinen fra Château Beaumont er en lille rødvin, i denne årgang over seks år gammel og i dag mere end drikkemoden.


Norton, Barrel Select, Malbec, Mendoza, Argentina 2004
69 kr., Vinens Verden
Fyldig rødvin med en karakteristisk smag af marcipan.


Priore, La Brugherata, Vino da Tavola, Italien, uden årgang
89 kr., Limpex
Denne rødvin er lavet på 100% Cabernet Sauvignon og fadlagret i to år. Den er ret tør og med god frugt, og den bør ubetinget skænkes til lidt kraftig mad. Helt billig er den ikke.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.