Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 12, 2007





Vin-aktuelt i uge 12
19. til 25. marts 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 11,,,,,,,,VinAvisen uge 10,,,,,,,,VinAvisen uge 9

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
...........
    Forår og frost i vinmarkerne
    Foråret har holdt sit indtog i vinmarkerne. Det milde vejr har vækket vinstokkene fra deres vintersøvn, og knopperne pibler frem.
    Det lyder som lutter idyl, men foråret er også en lunefuld tid, hvor vinproducenterne må holde et vågent øje med termometret. Netop nu er der nemlig meget store forskelle på temperaturerne om dagen og natten, og risikoen for nattefrost lurer til langt hen i maj i de nordlige regioner. Det gælder derfor om at beskytte de små nye knopper så godt som muligt.
    En temperatur under frysepunktet i blot en halv time vil totalt kunne ødelægge høsten. Men heldigvis har vinbønderne visse metoder til at undgå det.
    De kan enten tænde bål eller opsætte små ovne med varmeblæsere rundt omkring på markerne – det gør man blandt andet i Champagne og Chablis.
    Eller de kan afbrænde bildæk – det gør grisebasserne.
    Eller de kan sende en fin regntåge ind over planterne fra sprinklere. Vandet fryser til is omkring knopperne, og på den måde kommer de til at ligge så lunt som en eskimo i sin iglo.
,,,,,,,,,,,,,,,
Plan til redning af Beaujolais
Ifølge Wine Business går det hastigt ned ad bakke, når det gælder salget af Beaujolais-vin. Alene i 2006 faldt det med 25% i værdi og med 20% i mængde. Katastrofen lurer om hjørnet, så der skal gøres noget her og nu.
Bernard Guérin fra præfekturet Villefranche-sur-Saône har derfor fremlagt en plan, der skulle kunne redde Beaujolais ud af kniben.
Planens vigtigste punkt er at nedsætte omkostningerne ved produktionen af vin. Mens omkostningerne i resten af Frankrig i gennemsnit ligger på 5000 euro (cirka 37.000 dkr.) pr. hektar, beløber de sig for en vinproducent i Beaujolais til omkring 9000 euro (cirka 67.000 dkr.) pr. hektar.
Hvis omkostningerne skal ned, kræver det dog, at de myndigheder, der styrer appellationerne i Beaujolais, giver vinhusene lov til at mindske antallet af vinstokke per hektar samt at indføre maskinhøst.
De øvrige punkter i Guérins plan går blandt andet ud på, at vinhusene skal forpligte sig til at satse på kvalitet, og at det vil være en god idé med endnu flere fusioner blandt kooperativerne.
,,,,,,,,,,,,,,,
    < Et billede fra Viniditalia og to billeder fra Topvin.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinsmagning i lange baner
I sidste weekend blev der afholdt hele to store vinsmagninger på dansk jord, Topvin 2007 og Viniditalia. Førstnævnte, der arrangeres af vinfirmaerne DWC-Vin, Johs. M. Klein og Vinrosen, foregik i smukke omgivelser på Nordatlantens Brygge på Christianshavn.
Hundredvis af vine var linet op til smagningen, og de stammede fra en række førende vinproducenter, der blandt andet talte Schloss Vollrads fra Rheingau, Domaine Matrot og Domaine des Comtes Lafon fra Bourgogne samt Jean-Pierre Moueix fra Saint-Émilion. Vinsmagningen, der blev afholdt for femte gang, var et trækplaster med hele 350 vinglade besøgende.
Turen gik videre til italiensk stemning i Valby, hvor Viniditalia 2007 for femte år i træk bød på mange dejlige vine. Der var 25 udstillere med alt godt fra det vinøse Italien, og hele 865 gæster mødte op i løbet af dagen. ,

,,,,,,,,,,,,,,,
Betænkelige – eller mere end det
I tidligere uger har vi fortalt om de to vinskribenter Søren Frank og Niels Lillelund, der henholdsvis i Berlingske Tidende og Jyllands-Posten har medvirket i markedsføringen af vine, som aviserne sælger til deres abonnenter.
Berlingske Tidende har stoppet Søren Franks medvirken efter kritik fra blandt andet Forbrugerrådet.
Man kan sige for og imod uafhængige vinskribenters deltagelse i et sådant salg. Men hvad mener VinAvisens læsere?
I sidste uge lavede vi en lille meningsmåling, og i alt 2188 af vore læsere gav deres besyv med. I skemaet til højre ses deres svar.
Cirka 80% mener, at det enten er betænkeligt eller ikke i orden, mens resten enten mener, at det er i orden – eller de er simpelt hen ligeglade.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Phylloxera-lusen vinder terræn på New Zealand
    Den lille Phylloxera-lus er enhver vinproducents mareridt. Lusen angriber Vitis vinifera-vinstokkenes rødder, hvilket i den sidste ende kan betyde døden for planterne.
    Lusen var i 1860’erne godt i gang med at udrydde samtlige vinmarker i Europa. Heldigvis reddede man situationen ved at pode vinstokkene på tolerante rødder fra amerikanske Vitis-sorter.
    På New Zealand, der dengang ikke blev angrebet af lusen, vokser en del af vinstokkene stadigvæk på egne rødder. Problemet er bare, at Phylloxera nu også har gjort sit indtog i de newzealandske vinmarker, hvor lusen er gået ombord i de ikke-tolerante rødder.
    I dag findes den i Central Otago, Hawke’s Bay, Gisborne og Nelson samt i det førende vindistrikt, Marlborough. Og for en måned siden kunne vinproducenterne i Martinborough til deres forskrækkelse konstatere, at den nu også havde bredt sig til deres distrikt.

    De gamle vinstokke skal hives op
    Martinborough er et rimeligt stort tagselvbord for Phylloxera-lusen, da cirka en fjerdedel af alle distriktets vinstokke er gamle og upodede.
    Foreløbig er to vinhuse berørt, Matahiwi og Te Kairanga, og nu gælder det om at begrænse angrebet, hvilket er svært, da lusen nemt breder sig via maskiner og høstfolk, som bevæger sig rundt i vinmarkerne.
    Når det gælder de inficerede vinstokke, er der kun ét at gøre: rive dem op erstatte dem med podede vinplanter – noget, som vinproducenterne kun modvilligt gør, da netop de gamle vinstokke giver druer af meget høj kvalitet.
,,,,,,,,,,,,,,,
Markant stigning i amerikansk vineksport
I seks år har USA været tynget af en vinsø. Og det er gået ud over vinproducenterne, idet priserne for den vin, de eksporterer til Europa, har været presset i bund.
Nu er vinsøen tørlagt, hvilket ifølge California Wine Institute betyder, at vinhusene igen kan tage nogle ordentlige priser for deres eksportvin.
Hvor eksporten i 2005 lød på 673,5 millioner dollars (cirka 3,8 milliarder dkr.), lå den sidste år på 875,6 millioner dollars (cirka 4,9 milliarder dkr.), hvilket svarer til en stigning på 30%. Når det gælder mængden af eksporteret vin, er der kun tale om en stigning på 4%.

Succes for tysk vin
Tyskerne solgte sidste år 8% mindre vin til deres gode, gamle kunde, Storbritannien. Ikke desto mindre steg den samlede eksport 10% i mængde i forhold til året før. Og i værdi var stigningen hele 18%. Det fremgår af de seneste tal fra Deutsche Weininstitut.
I alt eksporterede Tyskland 290 millioner liter, svarende til over 386 millioner flasker
Eksporten til aftagerland nr. ét, USA, steg med 29% på grund af en øget efterspørgsel efter Riesling. Også eksporten til aftagerlandene nr. tre og fire, Holland og Norge, steg.

Riesling overhaler Chardonnay i Washington
I den amerikanske stat Washington er Chardonnay den mest udbredte druesort – så længe det varer. Riesling-druen breder sig nemlig over stadig større arealer. I 2006 blev der høstet hele 27% mere Riesling i Washington end året før.
Ifølge Wine Business vil stigningen fortsætte, og mængden af høstede Riesling-druer vil være fordoblet i 2008 i forhold til i dag, hvilket betyder, at druesorten vil skubbe Chardonnay-druen ned på en andenplads.
,,,,,,,,,,,,,,,
Er tallene skæve i australsk statistik?
I sidste uge bragte vi en statistik, som vi havde fået fra www.australskvin.dk, og hvoraf det fremgik, at Danmarks import af australsk vin er steget dramatisk siden 1997. Dengang importerede vi 2 millioner liter vin. I 2006 er tallet steget til 17,7 mio liter.
Hertil har en af vore læsere, Lars Nielsen, en kommentar:
For ti år siden havde V&S ikke overtaget tapperiet i Svendborg. I dag bliver mange millioner liter australsk vin importeret til Svendborg, tappet i bokse og reeksporteret til Sverige.
Al denne "svenske" vin er med i den danske import, så tallene i den australske statistik er faktisk skæve.

Hertil er at sige ...
Det er værd at bemærke, at statistikken taler om importen af australsk vin, ikke om det danske forbrug. Men det er helt korrekt, at en del af vinen bliver tappet i Svendborg og reeksporteret til det svenske Systembolag. Hvor meget det drejer sig om, ved kun V&S, men det er meget.
Der er en "skjult" import af flasker, der tappes i Tyskland, Frankrig, Irland osv. og eksporteres til Danmark. Plus alle de flasker, som danskerne slæber med hjem fra Tyskland. Men denne import er sandsynligvis ringe i forhold til, hvad der reeksporteres fra Svendborg til Sverige en eksport, der tilmed er i stor vækst. Vi gætter på, at den danske import af australsk og anden oversøisk vin vil stige yderligere i de kommende år med reeksport til Sverige for øje.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Hawaii stemning på etiketten
    En del franske vinhuse er ifølge Wine Business begyndt at lade sig inspirere af det store udland, når de skal finde på et navn til deres blandings-vine.
    På den nyligt afholdte vinudstilling, Salon des Vins de Loire, i Angers præsenterede vinhuset Lacheteau fx en vin ved navn Kiwi Cuvée, mens et nyt vinhus i Fiefs Vendéens har vendt blikket mod Hawaii og kaldt både vinhus og vin for Aloha.
,,,,,,,,,,,,,,,
................
Nogle hologrammer fremstilles i brede bånd, der skæres i strimler og svejses på kapslerne som en ring forneden.
    Bulkvin med fine etiketter
    Som nævnt i sidste uge er antallet af forfalskede topvine steget drastisk. Årsagen er ikke mindst, at stadig flere samlere er ude efter de ægte varer.
    Men hvis man skal tro det schweiziske sikkerhedsfirma Algoril, er svindelen med de fornemme vine kun en dråbe i havet af forfalskede vine. Det meste af dette hav udgøres nemlig af vine til priser i mellemlejet, og hovedparten af disse vine sælges i Kina og Vietnam. Her bugner supermarkedernes hylder af ganske almindelige bulkvine, som på asiatisk jord er blevet tappet på flasker med fine etiketter, så priserne kan skrues op.

    Med teknologien til hjælp
    Flere af slottene i Bordeaux har nu sat sig for at komme svindelen til livs, og de har derfor indledt samarbejde med sikkerhedsfirmaer som Algoril for at finde frem til diverse metoder, der gør det muligt at efterspore og dermed sikre vinene.
    Hos Château Mouton-Rothschild ætser man fx vinhusets navn i bunden af flaskerne, mens Château d’Issan benytter en særlig kode i mikrotekst, som kun kan læses i kraftig forstørrelse.
    Andre løsninger går ud på at sætte mærkater på bagsiden af flaskerne med serienumre, der kan efterspores over internettet, og hologrammer, der inkorporeres i etiketterne. Ideen med id-chips har også været oppe at vende.
    Men uanset hvad man gør, lader det til, at svindlerne er et skridt foran. I Shanghai findes der fx forretninger, der sælger kopier af diverse vinetiket-hologrammer – lige til at kopiere.
,,,,,,,,,,,,
Priser mellem 2004 og 2005
Om få uger skal vinfolket i Bordeaux igen til at sælge en årgang, nemlig 2006, og allerede nu er spekulationerne i gang: Vil priserne på de interessante vine atter stige?
Ifølge gruppen Cercle Rive Droite – en sammenslutning af 40 slotte på Dordogne-flodens højre bred, dvs. Saint-Émilion, Pomerol osv. – vil priserne blive cirka 25% lavere end for 2005-årgangen og 20% højere end for 2004.
Udtalelsen kom ifølge Decanter fra Alain Raynaud fra grand cru-slottet Château Quinault, der ellers ikke er bange for at lade priserne stige. Raynaud øgede prisen fra 2004 til 2005 med 85%.
– Vi kan ikke lade priserne stige som sidste år, sagde han. – Vi ønsker at være fornuftige.
Men denne holdning behøver ikke at gælde for hele Bordeaux. – Folk er tossede, sagde Raynaud.
Denne prisudmelding afspejler, at 2006-årgangen ikke er helt så fabelagtig som 2005, ikke så stor, omend god. En årgang, der skal drikkes ret hurtigt.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Mangemillionær, hvis dimsen virker
    I uge 33 sidste år skrev vi om BevWizard – en dims, der som et rent mirakel skulle kunne blødgøre vinens tanniner.
    Dimsen består af en hældetud af plastic, der er forsynet med magneter. Når tuden sættes ned omkring flaskehalsen, vil magneterne efter sigende ændre på tanninernes molekylære struktur og dermed blødgøre vinen. Et lille lufthul vil desuden sørge for at sætte skub i iltningen af vinen – noget, der også er med til at gøre den blødere og rundere. Opfinderen er fysikeren og ønologen Patrick Farrell.
    Der har rejst sig flere skeptiske røster med hensyn til BevWizard. En af dem kommer fra amerikaneren James Randi, der har grundlagt en uddannelsesfond i Florida. Han er så overbevist om, at dimsen ikke virker, at han har sat en million dollars (cirka 5,6 millioner dkr.) på højkant til den, der kan bevise, at den virker.
    En Master of Wine-studerende, James Cluer, har ifølge Decanter grebet bolden og vil nu undersøge sagen til bunds – selvfølgelig i håb om, at der er noget om snakken. Resultatet vil han så bruge i sin afgangseksamen.
    Han vil blandt andet få foretaget analyser på laboratorier i Californien og afholde blindsmagninger af vine, hvoraf kun nogle af vinene har undergået BevWizards mirakelkur.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Skruelåg-listen vokser stadig
    Så er der igen kommet nye sider på vores liste over vinimportører, der på deres hjemmeside har lavet en speciel side over skruelågsvine. Denne gang gælder det Skjold Burne og Oskar Davidsen, hvor den sidstnævnte importør udelukkende sælger til hotel-, restaurations- og cateringsektoren. Her er man mange steder særligt glade for skruelågene.
    Nu ser listen således ud – med direkte links til firmaernes sider:
    Erik Sørensen Vin
    Oscar Davidsen
    Pedersborg Vin
    Skjold Burne
    Vinspecialisten, H.J. Hansen
    Vi fortsætter naturligvis og optager meget gerne andre importører på listen, hvis de på deres hjemmeside har en særlig side med mindst ti skruelågsvine. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,
Gylden nektar på kæmpeflasker
Hos Château d’Yquem har man besluttet at tappe cirka 1800 liter af vinhusets berømte vin fra den uovertrufne årgang 2005 på 15-liters flasker – de såkaldte Nabuchadnezzar-flasker.
Det bliver der i alt 120 flasker ud af, hvoraf de 100 ifølge Decanter allerede er solgt til to vinhandlere i henholdsvis Bordeaux og USA. De får dog først flaskerne, der vil koste 12.850 euro (cirka 95.000 dkr.) stykket, når de frigives i 2009. De resterende 20 flasker beholder slottet selv.
Det er jo et meget smart marketingstunt, men faktisk synd for det gode indhold. Den slags store flasker ender typisk hos samlere, der stolt vil vise dem frem, men aldrig kunne drømme om at trække propperne op. Og når der så oven i købet er tale om en særlig stor årgang, som burde nydes dråbe for dråbe, er det ekstra ærgerligt.
Vores svenske ven, den velansete vinkender Nils Stormby, mener, at det er at gå fra håndtasker til kufferter – med en hentydning til Château d’Yquems ejer siden 1996, luksuskoncernen LVMH, der blandt andet står bag kuffertmærket Louis Vuitton.
,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
Vinreoler med gode detaljer
Et nyt reolsystem tegnet af Hans V. Nielsen har set dagens lys, og det er et system med en række gode detaljer.
Der er selvfølgelig de sædvanlige kryds-hylder til de vine, man har mange af, samt individuelle rum til klenodierne. Men derudover er der solide udtrækskasser samt udtræksplader med udfræsede lejer, så flaskerne kan ligge "skulder ved skulder". Og i nogle rum kan man montere plader med udfræsninger til hængende glas, og nedenunder kan der være en udtrækshylde, så man kan nyde et glas, mens man pusler med flaskerne.
Systemet, der er udført i egetræ, sælges af Eksklusive Vinreoler i Trelde ved Fredericia.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Kjoler lavet på rødvin
    Mens de store, franske modehuse kappes om at klæde kvinderne på i læder og laksko, har en australsk laboratorietekniker, Gary Cass, et helt andet bud på, hvordan fremtidens kvinder skal gå klædt. Han er nemlig godt i gang med at lave en kollektion af rødvinskjoler.
    Når vin forvandles til eddike, opstår der et slimet, gummiagtig lag af cellulose, skabt af eddikesyrebakterier. Og det er dette lag, Gary Cass bruger til sine kreationer. Adskillige store kar med vin har allerede lagt most til diverse kjoler, der i øvrigt er inspireret af huleboer-tøj fra stenalderen.
    Før kollektionen kan gå sin første catwalk, er der lige nogle problemer, som skal løses – blandt andet at kjolerne stinker af gammel vin, og at de konstant skal være våde. Tørrer de ud, falder de fra hinanden. Og det er jo selvsagt ikke så sjovt at gøre en dryppende entré, når man skal til fest og derefter bede om at låne brusebadet hver halve time.
    Ifølge Gary Cass kan man også lave tøj af andre drikkevarer – han er allerede i gang med diverse øl-eksperimenter.
    Hvis man vil se og læse mere om fremtidens vinøse mode, der er ret ulækker, foregår det på adressen www.bioalloy.org.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,o
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,,,,,,,,,,,,
,


    Jørn Petersen (f. 1956) er købmand med stort K. Han er født og opvokset i Sønderborg, hvor forældrene havde deres egen købmandsbutik. Og det var i denne butik, hvor der solgtes en hel del vin, at Jørn Petersens spirende interesse for vinens verden blev vakt.
    Han kom i købmandslære, og efter endt læretid blev han ansat som vinmand i Kvickly. Sideløbende begyndte han at undervise i vin på Sønderborg Handelsskole.
    I 1983 overtog han forældrenes købmandsforretning, som han drev i de næste ti år, hvorefter han blev ansat på Mommark Handelskostskole på Als, den eneste fagskole for butiksansatte med speciale inden for vin. Jobbet, hvor han havde ansvaret for samtlige vinkurser, indebar teori, smagninger, undervisning i kombinationen af mad og vin samt diverse studieture til Frankrig.
    Selv om Jørn Petersen holdt af at arbejde med de unge vinentusiaster, trængte han til nye udfordringer. I 2004 overtog han sammen med hustruen Anna Sønderjyllands største vinbutik, Wohlenberg Vinhandel i Sønderborg, en traditionsrig forretning, der havde været i familien Wohlenbergs eje siden 1913. Foruden vin fra en række forskellige lande er der også spiritus, øl og delikatesser på forretningens hylder.
    Også i fritiden står der vin på programmet. Jørn Petersen er medlem af en række vinklubber og har desuden selv kastet sig ud i branchen som vinmager med egne vinmarker på dansk jord.
    Adresse: Wohlenberg, Perlegade 10, 6400 Sønderborg, tlf.: 74 42 17 08, fax: 74 44 24 20 8, e-mail: mail@wohlenberg.dk, www.wohlenberg.dk.
,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har påbegyndt importen af vine fra Canonbah Bridge Wines i det australske New South Wales.
    * Randers Vinhus i den gamle købmandsgård i Brødregade er pr. 1. april blevet solgt til Kim Koch Thougaard,der tidligere var hos Vinspecialisten (H.J. Hansen Vin) i Århus.
    * Vinslottet i Greve har fået forhandlingen af kosher-vinene fra Ella Winery i Israel samt vinene fra Villard Estate i det chilenske Casablanca.
    * Unique Vin har fået forhandlingen af vinene fra Sesta di Sopra i det italienske Montalcino.
    * Vigneron Wine Company har optaget importen af vinene fra Abadia Retuerta, Sardon de Duero i Spanien.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    På en tur i Tyskland besøgte Per Stryger fra Vinum Bonum byen Bacharach ved Rhinen – en mere end tusinde år gammel by med en imponerende bymur med seksten tårne.
    Per Stryger var dernede for at købe vin i Weingut Fritz Bastian "Zum Grünen Baum". Fritz Bastian er oprindelig uddannet som operasanger, men ved faderens død overtog han vingården. Billedet her er taget fra hans bedste mark, Bacharacher Posten, hvor det gamle posttårn er blevet restaureret og i dag er museum.
    Herfra er der udsigt over byen med dens mange velbevarede middelalderhuse og en anden specialitet: En af øerne i Rhinen, Heyles´en Werth.
    Ude på øen har Fritz Bastian en anden af sine marker, og han har sin egen lille færge til at fragte folk, udstyr og ikke mindst druerne.
    Øen oversvømmes med jævne mellemrum, og derved aflejres mineraler fra Rhinen, som er med til at give vinen dens karakteristiske smag.
    "Zum Grünen Baum" refererer også til familiens lille restaurant under det grønne træ i gården ved vinslottet. Her serveres blandt andet hjemmelavet pølse og skinke og selvfølgelig vingårdens vin.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen,dk.
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af
VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte - det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
,,,,,,,,,,,

Hvad er sorbater?
Vor færøske læser, Mortan, vil godt have at vide, hvad sorbater helt præcist er for noget. Han ser dem nævnt på alle vinflasker, der er konserveret med "sulfitter og sorbater".
* Sulfitter er en fællesbenævnelse for svovldioxid (svovlilte) og andre svovlforbindelser. Der er sulfitter i alle vine, ligesom sulfitter bruges som et konserveringsmiddel i mange fødevarer.
Yderligere bruges svovldioxid under vinproduktionen til at forhindre iltning, passificere mikroorganismer samt fremme en hurtig og ren gæring.
* Sorbater er salte af sorbinsyre, nemlig Natriumsorbat (E201), Kaliumsorbat (E 202) og Calciumsorbat (E 203), og disse stoffer bruges især i vine med et forholdsvis højt indhold af restsukker, hvor alkoholstyrken ikke er tilstrækkelig til at forhindre vækst af gærsvampe.
På danske vinflasker står der en advarsel til de cirka 1 procent af menneskeheden, der er allergiske over for sulfitter og sorbater. Der kan enten stå: "Konserveringsstoffer: Sulfitter", eller der kan stå "Konserveringsstoffer: Sulfitter og sorbater", og den sidste banderole må ifølge levnedsmiddellovgivningen kun anvendes i de tilfælde, hvor begge tilsætningsstoffer er tilsat.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner. I alt blev det til 98 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


K de Kurubis, Blanc de Blancs, Mornag, Tunesien
66,65 kr. ved 6 flasker, Vinmand
En lækker og pikant mousserende vin fremstillet på traditionel måde med dobbelt gæring i lighed med champagne-metoden. Den dufter dejligt af modne druer, har en fin mousse og en god og fyldig frugtsmag med en forfriskende syre. Et rigtig godt glas til prisen.




Hvidvin


Domaine Jean Bousquet, Chardonnay, Tupungato Valley, Mendoza, Argentina 2006
Klubpris ved 6 flasker: 34,74 kr., ikke-medlemmer: 59 kr., NordicWineClub.com
Jean Bousquet er franskmanden, der tog til Argentina for at grundlægge en vingård, der har gjort ham kendt. Denne hvidvin har en dejlig, ret fed smag med toner af citrus, æbler og grapefrugt. Det er en meget anvendelig vin, som alle vil kunne lide. Faktisk et fund til (klub)prisen.


RockBare, Chardonnay, McLaren Vale, South Australia, Australien 2005
79 kr., A Vinstouw
En meget lækker hvidvin med duft og smag af blandt andet melon og kvæde. Vinen er fed, nærmest cremet, og efterlader en lang og blød eftersmag.


Domaine de Pellehaut, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig 2006
55 kr., Vinens Verden
En elegant og frisk hvidvin blandet af hele fem forskellige druer. Der er citrusfrugt og passionsfrugt i såvel duften som smagen. Eftersmagen slutter lidt brat, Perfekt vin til skaldyr.


Bodega del Fin del Mundo, Reserva, Chardonnay, Patagonien, Argentina 2005
69,95 kr, ved 12 flasker, Philipson Wine
Hvidvin med et ret kraftigt fadpræg – især i eftersmagen. Frugten tørrer lidt hurtigt ud.




Rødvin


Messias, Selection, Dão, Portugal 2003
45 kr., AB-Vin.com
Til prisen er denne rødvin et fund. Den har en vis tørhed og syre, der gør den perfekt til mad.


Robert Mondavi, Private Selection, Zinfandel, Californien 2003
124,75 kr., i denne uge (uge 12): 99,75 kr., Skjold Burne
En meget flot og vellavet rødvin med en herlig duft og en bred frugt, der hænger længe i munden. Velegnet til mange kødretter eller sammenkogte retter.


Château de Rouanne, Vinsobres, Côtes du Rhône Villages, Frankrig 2003
89 kr., ViniPortugal
Kraftig og flot rødvin med bred frugt og krydderi. Den hænger virkelig godt i munden. Velegnet til gode mellemkraftige kødretter.


Château de Caïx, Cahors, Frankrig 1999
119 kr., Irma
Vores smagepanel var ret vilde med vinen fra Prins Henriks marker. Det er en moden og blød rødvin med dejlig ren frugt. Den skal Prinsen og hans vinøse medarbejdere have ros for.


Hahn, Syrah, Central Coast, Californien 2004
89,75 kr., 79,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Krydret og flot rødvin med mange facetter – lakrids, tobak, brombær. En virkelig god oplevelse.


Maison Benedetti, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2004
145 kr., Emilie Vin
Rødvin på økologisk høstede Grenache-druer (75%) i følgeskab med druerne Syrah, Mourvèdre og Cinsault. En kraftig, saftig og flot vin, velegnet til en stor bøf eller en sammenkogt krydret ret.


Robert Mondavi, Private Selection, Cabernet Sauvignon, Californien 2004
124,75 kr., i denne uge (uge 12): 99,75 kr., Skjold Burne
Lækker rødvin med et karakteristisk billede af Cabernet-druen, bred frugtsmag og fin sødme. En virkelig god vin til mad.


Vignoble Chabrier, La Garrigue d’Aureillac, Vin de Pays Duché d’Uzès, Frankrig 2004
65 kr., OB Vinimport
Denne vin på Syrah (70%), Grenache og Carignan har fået en guldmedalje på den velestimerede årlige konkurrence i Paris, og medaljen er bestemt velfortjent. Vinen er meget lækker med blød frugt. En harmonisk vin, som mange vil kunne lide.


Château La Pierrière, Côtes de Castillon, Frankrig 2005
64,95 kr., i denne uge (uge 12): 50 kr. ved 2 flasker, Kvickly
En rigtig god Bordeaux-rødvin fra en stor årgang og med alle de gode egenskaber, som det store distrikt også kan præstere. Vinen har blød frugt og fin sødme. Til tilbudsprisen lidt af et kup.


Gran Viu, Cariñena, Spanien 2001
99 kr., Valuewine.dk
Meget kraftig rødvin på økologisk dyrkede druer, bredskuldret og med muskler. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Tenuta Farneta, Chianti Colli Senesi, Italien 2005
69 kr., indtil 20. april: 59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vignoble
Let er denne rødvin, men også med karakter. Den har saftig frugt og vis tørhed, der er god til mad. Oplagt til italiensk mad.


Domaine Fincham, Red Note, Costières de Nîmes, Frankrig 2005
59,95 kr., The Wine Company
En lidt enkel hverdags-rødvin med god saft, en vis tørhed og let krydderi.


Le Pas de la Beaume, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
65 kr., indtil 30. marts: 33 kr. ved 6 flasker, Skovgaard Vine
En ret let og enkel hverdags-rødvin til en rimelig tilbudspris.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www,vinavisen,dk.