Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27, 2007





Vin-aktuelt i uge 27
2. juli til 8. juli 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 24,,,,,,,,VinAvisen uge 25,,,,,,,,VinAvisen uge 26

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
CRAV’s frist er udløbet
Som nævnt i VinAvisen i uge 22, har komiteen for vinmæssige aktioner, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), stillet den franske præsident Nicolas Sarkozy et ultimatum: Hvis ikke han inden en måned sørger for at indfri sit løfte om at lempe de strenge reklameregler for fransk vin samt tager initiativ til at få vinpriserne til at stige, vil aktivisterne gribe til voldelige handlinger.
Tidsfristen udløb den 17. juni, og i Frankrig frygter myndighederne det værste. Separatister fra Korsika og Baskerlandet gør ifølge Just Drinks deres indflydelse gældende i CRAV, og det er hårdkogte folk, der har været skyld i en lang række ugerninger. Før i tiden har separatisterne haft menneskeliv på samvittigheden.

Grønt lys for salget af Vin&Sprit
Den svenske regering har langt om længe givet grønt lys for salget af Vin&Sprit samt de andre statsforetagender, der skal sælges.
At sagen har trukket i langdrag skyldes, at vandene er delte hos såvel politikere som i den svenske befolkning – en ny opinionsmåling viser, at cirka halvdelen af svenskerne ikke ønsker, at V&S skal privatiseres. Der var da også tæt løb under regeringens afstemning, hvor 146 stemte for salget og 121 imod.
De store spirituskoncerner Diageo og Fortune Brands har allerede meldt sig som potentielle købere. Ifølge Just Drinks vil Pernod Ricard, Bacardi samt flere andre firmaer snart følge trop.
Prisen forventes at komme til at ligge på omkring 6 milliarder dollars (cirka 33 milliarder kr.), hvilket ikke mindst skyldes det store trækplaster, V&S’s datterselskab Absolut – et firma, der trods sin alder på 128 år er i stadig vækst.

Høje priser for Bordeaux-vin årgang 2006
Vinhandlerne i Bordeaux har i den senere tid ventet spændt på de store slottes udmelding, når det gælder priserne for årgang 2006.
Nu har Château Latour og Château Margaux offentliggjort deres pris: 325 euro (cirka 2420 kr.) pr. flaske. Det er to tredjedel under prisen for en flaske af årgang 2005, men for Latours vedkommende stadig tre gange så meget som for årgang 2004.
Château Margaux har valgt at sende sin vin på markedet i et enkelt parti – eller "tranche" (skive), som man siger på fransk – mens Château Latour har beholdt en del af vinen, som så vil blive solgt i en tranche nummer to.
Hvis vinene i første tranche hurtigt bliver solgt, vil vinene i den næste højst sandsynligt blive endnu dyrere. Nogle af vinslottene opererer med adskillige trancher, hvorved prisen for vinen i sidste tranche undertiden tager himmelflugten.

,,,,,,,,,,,,,
Alsace hærget af hagl og regn
Der er smukt om sommeren i Alsace, hvor turisterne flokkes i de små landsbyer med de sorthvide bindingsværkshuse. Men onsdag aften forsvandt enhver idyl som dug for Solen. I løbet af en enkelt time blev store dele af Alsace forvandlet til et inferno af regn og hagl, der kom med en sådan kraft, at bilerne fik buler.
Uvejret er gået hårdt ud over vinmarkerne i blandt andet Beblenheim, Mittelwihr og Bennwihr.
Vinhuset Paul Blanck mistede ifølge Decanter 60% af sin forestående høst, da 115 mm regn og hagl piskede ned over dets vinmarker.
Trimbach og Weinbach har fået ødelagt nogle af deres fornemme Grand Cru vinmarker, men heldigvis gælder det ikke de vinstokke, der lægger most til Trimbachs kultvin, Clos St. Hume.

Over halvdelen af høsten ødelagt i Côte Rôtie
Det var ikke kun Alsace, der blev hærget af uvejr i sidste uge. Også Côte Rôtie i det nordlige Rhône blev ramt.
Her var der tale om hagl på størrelse med hønseæg, som bombarderede vinmarkerne med omfattende skader til følge.
Alt tyder på, at cirka 60% af de druer, der skulle være høstet i Côte Rôtie om nogle måneder, er gået tabt. Det er området mellem byerne Ampuis og St-Cyr-sur-le-Rhône, det er gået allerhårdest ud over. ,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
For og imod plasticpropper
Fornylig omtalte vi plasticproppen som uæstetisk og upraktisk. Det har foranlediget nogle venlige mails fra læsere, der er uenige. De fremhæver, at proppen forhindrer propsyge, og at kulørte propper er både festlige og moderne. Og ikke mindst siger det plop, når flasken åbnes – ligesom med en rigtig korkprop.
Modstandere af plasticproppen peger derimod på, at den ødelægger proptrækkere, der er behandlet med silikone – den ligefrem flår silikonen af spiralen. Plasticproppen er også svær at trække op – især hvis man, som man plejer, skruer proptrækkeren helt i bund. Så udvides proppen og sidder ekstra godt fast. Og vil man gemme en rest vin, er nogle af disse propper svære at sætte tilbage i flaskehalsen igen.

Med hensyn til det æstetiske
En god prop af kork er i sig selv en smuk ting. Et naturmateriale med fremragende egenskaber (når den altså ikke ødelægger vinen). Den har historie og kultur. Den har en struktur med fine årer, og den kan komprimeres helt utroligt. Den er varm og lækker at røre ved.
Plasticproppen er derimod en karikatur af korkproppen. Noget uægte, der giver sig ud for at være, men ikke er. Og det samme gælder i øvrigt propper af korksmulder, der er limet sammen med plastic.

Nogle er for, andre imod
Smag og behag er forskellig. Nogle er for, andre imod. Men hvordan stiller VinAvisens læsere sig til plasticproppen?
Lad det komme an på en lille meningsmåling. Gør dit valg i skemaet herunder, og tryk på send-knappen.
Har du kommentarer til emnet, er du meget velkommen til at skrive til anker@vinavisen.dk.
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.
,,,,,,,,,
Vi drikker mere rosé
I flere lande meldes om et øget salg af hvidvin og rosé, og det er åbenbart også tilfældet i Danmark.
I hvert fald viser nye tal fra første halvår 2007, at det samlede salg af hvidvin i Coop Danmark er steget med 10%, mens salget af rosé i samme periode steg med ikke mindre end 16%. SuperBrugsen satte ligefrem rekord, idet kædens salg af rosé steg med 40%.
Coop Danmarks vinchef, Erik Larsen, peger på to forhold, der er årsag til den bemærkelsesværdige udvikling i år:
– For det første er danskerne blevet mere kvalitetsbevidste, og det betyder, at de også er parate til at betale mere for bedre kvalitet på vin. Mange opdager, at de kan få en stor vinoplevelse, når de ofrer lidt mere på hvidvin, mousserende vine og rosé.
– For det andet ændrer vores kostvaner sig i retning af sundere og lettere mad, som hvidvinen passer godt til.
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,
Bark Europa, der er 60 meter lang, har tre stormaster, 30 sejl samt bar og bibliotek.
    Hardys byder velkommen om bord
    Mere end 100 sejlskibe fra nær og fjern vil den 5. juli indtage Århus havn. Her bliver de liggende, til startskuddet for den årlige kapsejlads for skole- og øvelsesskibe, Tall Ships’ Races, lyder tre dage senere.
    Hvis man skulle være på de kanter i nævnte tidsrum, har man chancen for at komme ombord på kapsejladsens største skib, Bark Europa, og høre lidt mere om historien bag det verdensomspændende australske vinfirma Hardys.
    Vinfirmaet, der sponsorerer skibet, har en ganske særlig tilknytning til sejlskibe og blå bølger. Thomas Hardy, der grundlagde firmaet i 1853, krydsede nemlig verdenshavene for at komme fra sit hjemland Storbritannien til Australien. Det var mens guldfeberen rasede, og før Hardy slog ind på vinens vej, ernærede han sig ved at sælge kød til de mange guldgravere.
    Seancen foregår fredag den 6. juli kl. 14-17 og lørdag den 7. juli kl. 14-16.
,,,,,,,,,,,,,
Russerne ophæver blokaden mod Moldavien
I marts 2006 boykottede Rusland al import af vin fra nabolandet Moldavien. Årsagen var efter sigende, at vinen indeholdt pesticider.
Siden da har moldoverne håbet og bedt til, at blokaden blev ophævet. Nu er det sket, og ifølge Decanter vil russerne genoptage importen af vin fra Moldavien senest om to måneder.
Men det bliver nu ikke helt så ligetil. Før vinene kan sættes på hylderne i de russiske butikker, skal de underkastes 52 forskellige analyser. Yderligere skal eksporten – for at lette kvalitetskontrollen – ske gennem ét og samme firma, og her tyder alt på, at det bliver det russiske firma SoyuzPlodImport, som får opgaven.
Selv om de moldoviske vinproducenter dermed går lysere tider i møde, tvivler mange på, at Moldavien igen kan komme op på de 45% i markedsandel på det russiske marked, som landet havde før blokaden.
,,,,,,,,,,,,,
.........
Et helt fantastisk køb i VinAvisens Vinauktion
Brugerne af vores vinauktion på nettet er glade for den gratis service. En af dem skrev forleden: I sidste uge lykkedes det mig at købe en Château Gruaud Larose 1982 i magnumflaske. 1982 er ifølge Parker forrige århundredes største årgang for denne vin, så det var et helt fantastisk køb.
Der er lidt færre udbud i denne uge. Man mærker, at folk er begyndt at tage på ferie. Men at løbe listen igennem er stadig en opremsning af berømte vinnavne. Der er store bourgogner fra Clos de Vougeot, Volnay og Corton Charlemagne. Der er store bordeauxer fra Pétrus, Mouton, Lafite og Yquem, og der er årgangsportvine fra Fonseca, Taylors og Dow's.
Erfaringsmæssigt kommer budene ind lige op imod afslutningen af den enkelte auktion – man sidder og lurepasser derude. Så det gælder om at holde øje med slut-tidspunkterne. Klik på bjælken herunder, og se de aktuelle vine til salg.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,
    Allegro i Alentejo
    I sidste weekend gav tonerne fra danske operasangere genlyd ud over de grønne vinmarker i Alentejo i Portugal.
    Det var den danske vinmager Hans Kristian Jørgensen og hans kone, Carrie, der for femte år i træk bød på sommeropera på deres vingård Cortes de Cima – i år under overskriften "Allegro i Alentejo".
    De optrædende var mezzosopranen Ulla Kudsk Jensen fra Operaen i København og barytonen Jesper Buhl fra Den fynske Opera, og de blev ledsaget på flyglet af Mats Knutsson, også fra Operaen i København.
    Hans Kristian og Carrie Jørgensen købte deres vingård i 1988 og begyndte at producere vin, og sommerkoncerten i de vinøse omgivelser er efterhånden blevet en tradition, som giver de mange gæster en god og usædvanlig oplevelse.
,,,,,,,,,,,,,,
    I dag er der 17 på skruelågs-listen
    De sytten importfirmaer på listen til højre har indtil nu lavet en speciel webside med mindst ti vine med skruelåg.
    Hidtil har vi hver uge kunnet sætte en ny importør på listen, men til denne uge har der for første gang ikke været nogen tilmelding. Men vi ved, at i hvert fald Barrique Vin og The Wine Company er på vej.
    Som tidligere nævnt bliver vi ved med at samle links, indtil vi har 25. Hvem vil med i næste uge? Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Skjold Burne
Slagelse Vinkompagni
TT Vinimport
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
,,,,,,,,,,,,
Gallaprop
Ved gallamiddagen på Château Mouton-Rothschild under Vinexpo blev der smagt flere vine, før alle 300 gæster fik et glas Mouton fra den legendariske årgang 1961.
Også en redaktør fra Wine Spectator var med, og han var mindre heldig med en af vinene til maden. Den første flaske var propsyg. Den næste var i topform, men tjenerne gik rundt og fyldte efter i hvert eneste glas med en tredje flaske – der også var propsyg. Tjenerne ødelagde således, hvad der var tilbage i alle glassene.
En fjerde flaske var i orden – den var faktisk bedre end flaske nummer to.
,,,,,,,,,,,,,,
.....................

.....................
.....................
Velkommen til et nyt fast indslag i VinAvisen: Den stærke side. Her vil vi fremover bringe nyheder om snaps og whisky, cognac og likør og alle de andre spændende produkter med høje procenter. "Den stærke side" redigeres af Mariette Tiedemann, der sidder ved computeren på mariette@vinavisen.dk.
.....................

............................
Dominique Grandemenge og Keith Norum fra sake-bryggeriet Masumi fortalte levende og begejstret om saké, mens de skænkede smagsprøver i glassene.
    To saké-sommelierer på visit
    Danskerne har taget sushien til sig. Gennem de sidste femten år har den ene sushi-restaurant efter den anden slået dørene op rundt omkring i landet. Men når de små japanske hapser af ris, tang og fisk skal nydes, kommer der som regel øl på bordet og ikke den japanske drik saké, som er den oplagte ledsager.
    For at udbrede kendskabet til den delikate drik havde restaurant Sticks’n’Sushi i København i torsdags inviteret to saké-sommelierer til landet, den fransk-japanske Dominique Grandemenge og amerikaneren Keith Norum, som repræsenterede Japans ældste saké-bryggeri, Masumi..

    Kvinderne tyggede risene
    Saké er hverken øl, brændevin eller vin i ordets traditionelle forstand. Det er risvin med en alkoholstyrke på cirka 15%, fremstillet på basis af polerede ris og vand. Og er sakén af god kvalitet, sniger prisen sig let op til et par hundrede kroner for en flaske.
    For at risene kan gære til alkohol, skal de først knuses. I gamle dage tyggede man dem – et job, der som regel blev udført af kvinder. I dag foregår det i en mølle.
    Forenklet fortalt blander man herefter de malede ris med vand og lader massen gære i cirka tre uger, hvorefter den rene saké presses fra.

    Blødt vand giver en rund saké
    Sakéns kvalitet er afhængig af den ris, der bliver anvendt, samt af fremstillingsmetoden og saké-bryggerens dygtighed – præcis som med vin. Og så har det vand, der bliver brugt, en meget stor betydning for sakéns smag.
    Bryggeriet Masumi ligger inde midt i Japan i de japanske alper i provinsen Nagano 200 kilometer nordvest for Tokyo. Det er et område, der er berømt for sit rene, bløde vand – Masumi betyder da også "renhed" på japansk. Dette vand giver sakén en rund og blød smag med en anelse sødme.
    Kystområderne, hvor vandet har en helt anden karakter, er derimod kendt for sine meget tørre og lette saké-typer.

    Saké skal serveres kold
    Under smagningen blev sakén hældt i almindelige vinglas, så det var lettere at slynge indholdet rundt og få den fulde aroma. Men i Japan drikkes den ifølge de to sommelierer af små glas uden stilk.
    Saké af god kvalitet bør desuden serveres kold ved cirka 7 grader. Hvis man får serveret opvarmet saké, er der ofte tale om et produkt af ringe kvalitet, hvor opvarmningen skjuler den kedelige smag.
    Saké og japansk mad er den perfekte match, men de to saké-sommelierer opfordrede til, at man også forsøgte sig med saké til hverdagsmad som salat, pasta og kylling. Og når den kølige saké er serveret, kan man passende hæve sit glas og sige kampai! – skål på japansk.
    Saké-produkterne fra Masumi kan købes som take away hos Sticks’n’Sushi eller nydes i restauranten.
    ....................
........................................
    ....................
    Ny snaps med egetræ
    I disse dage indtager en ny snaps hylderne i Irma, Kvickly og SuperBrugsen. Egesnapsen fra Schackenborg er navnet, og det er firmaet "De 5 Gaarde", der står bag den stærke sag.
    Snapsen fremstilles af bygmalt samt af ved fra et egetræ, der er nøje udvalgt i Gallehus Skov – en skov, som hører under Schackenborg slot.
    Egetræet afgiver både smag og farve til den ellers klare væske, og i hver flaske finder man et lille stykke af træet. Et gammelt kort over skoven, der er gengivet på bagetiketten, viser nøjagtig, hvor det aromatiske egetræ blev fældet.

    < Det er ejeren af Schackenborg slot, Prins Joachim, der har fået ideen til Egesnapsen fra Schackenborg, og det er egetræ fra den skov, der hører til slottet, som giver snapsen dens varme, gyldne farve.
,,,,,,,,,,,,,,
.....................
Shake it up
"Be Cool", "Adios Mother Fucker" og "Angel with a dirty Face" er ikke de sidste nye titler på actionfilm. Det er navnene på nogle af de drinks, man kan få rundt omkring i de efterhånden mange danske cocktailbarer.
Danskerne bliver stadigt mere begejstrede for cocktails, og ifølge dagbladet Børsen er det frem for alt klassikere som Margarita og Mojito, der bliver rakt over bardisken.
Margarita fremstilles på basis af Tequila, Cointreau og citronsaft, mens Mojito, der på spansk betyder "en lille våd sag", består af lys rom, rørsukker, lime, dansk vand og friske mynteblade.
Mojito er af cubansk afstamning, og det var den amerikanske forfatter Ernest Hemingways yndlingsdrink i de år, han boede i Havanna.

Illegal alkohol blev piftet op med juice
Ordet cocktail betyder "hanehale" på engelsk. Hvilken sammenhæng, der er til de farvestrålende drinks, fortaber sig i cocktail-tågerne.
Mange af de cocktails, vi i dag regner for klassikere, blev udviklet i 1920’ernes USA. Forbudstiden havde gjort sit indtog, hvilket betød, at det var strengt forbudt at producere, servere og drikke alkohol. Så man måtte nøjes med illegal sprut i lange baner, og den var ofte af ringe kvalitet. Amerikanerne fandt dog hurtigt ud af at drukne den mindre gode smag i alle mulige forskellige frugtjuicer. Og snart gik det løs med at mikse og shake på livet løs.
Pynten i form af papir-parasoller, plasticpinde med glimmer og frugtstykker på kanten af glasset siges at være kommet til i et forsøg på at få det hele til at se uskyldigt ud i tilfælde af en razzia.
.....................
....................
....................
....................
Speciel messe for spiritus
Den årlige London International Wine Fair vil til næste år knopskyde med en messe for spiritus.
Distil, som messen kommer til at hedde, vil udelukkende handle om destillerede drikke, og den vil blive holdt på samme tid og i de samme udstillingshaller, ExCel, som London International Wine Fair.
I 2008 løber begge messer af stabelen i dagene 20-22 maj, men Distil har allerede nu fået sin egen hjemmeside.
....................
.....................

....................
Genskabte tipoldefars cognac
Hos cognachuset Hennessy er det fornemme hverv som kældermester gået i arv i familien Fillioux i de sidste syv generationer. Hver af kældermestrene har – foruden at skulle fremstille den almindelige cognac – haft til opgave at skabe en Private Reserve, en cognac ud over det sædvanlige, forbeholdt familien Hennessy.
I 1865 fyldte cognachuset 100 år, og i den anledning kreerede kældermester Émile Fillioux en helt eksceptionel Private Reserve.
Dengang blev hver en dråbe af cognac'en traditionen tro nydt af familien Hennessy selv – en enkelt jubilæumsgæst eller to har sikkert også været heldige at blive budt på et glas.
Men nu har kældermester Yann Fillioux genskabt sin tipoldefars cognac ved at forene hele elleve gamle eau de vie’er, og denne gang er det med salg for øje. Cognacen er dog kun kommet på markedet i et begrænset og nummereret antal flasker, så man skal skynde sig, hvis man vil erhverve sig et af klenodierne. Man skal også have pengepungen i orden – prisen for en flaske, der importeres af Moët Hennessy Danmark , er 1750 kr.
.....................
,,,,,,,,,,,,,,
....................
....................
    ....................
    Cognac med grøn te
    Mange kvinder opfatter cognac som en rigtig mandedrik med en duft af herreværelse og Havanna-cigar. Men nu er der kommet en ny cognac-drik på markedet, der målrettet henvender sig til kvindelige forbrugere. So-Yang hedder den, og den er intet mindre end en liflig blanding af cognac og grøn te – noget, der nok vil kunne få enhver cognac-nørd til at rynke på næsen.
    Det er Claire Coates, der til daglig arbejder med markedsføring hos Cognac-sammenslutningen BNIC (Bureau National Interprofessionnel du Cognac), der sammen med cognac- og te-specialister har kreeret drikken.
    På en særlig webside kan man læse mere om So-Yang, som endnu ikke forhandles i Danmark.

    < Den nye drik, So-Yang, der er en blanding af cognac og grøn te, er skabt med salg til kvinder for øje – noget, der også fremgår af emballagens feminine flakon-look.
    ....................
....................

....................
Strid om citronlikør
Det italienske firma Shaker di L. Laudato & C fremstiller en citronlikør med navnet Limoncello della Costiera Amalfitana. Det er faldet det spanske destilleri Limiñana y Botella for brystet, da ejerne mener, at det italienske likørnavn kan forveksles med deres firmanavn.
Sagen er endt ved EU-domstolen, hvor den nu har verseret i et par år. Og det ser ud til, at der kan gå lang tid endnu, før der falder en dom – den højeste EU-domstol har netop smidt sagen tilbage i hovedet på underretten med den begrundelse, at man her ikke er gået grundigt nok til værks.
Ifølge Just Drinks tager italienerne det meget roligt, og siger, at der jo er himmelvid forskel på de to varemærkers logo og dermed ikke nogen risiko for, at navnene bliver forvekslet.

Limoncello, citroner på flaske
Hvis man har været på ferie i Italien, har man ikke kunnet undgå at stifte bekendtskab med Limoncello. Den friske og søde citronlikør nydes nemlig i barer og restauranter overalt i landet, afkølet og af små glas.
Hvem der opfandt drikken, fortaber sig i Limoncello-tågerne, men sikkert er det, at den stammer fra Syditalien, hvor produktionen er centreret den dag i dag. Den fremstilles i området omkring Amalfikysten samt på øerne Capri, Ischia, Sicilien og Sardinien.
Ofte klynger citronplantagerne sig op ad de stejle bjergskråninger, hvor træerne rejser sig tæt over hinanden på udhuggede terrasser. Det er et fantastisk syn at kigge op ad en sådan bjergvæg fuld af lysende gule citroner.
Ligesom med druer og vin giver forskellige sorter citroner forskellige smagsnuancer til Limoncelloen. Det er kun citronskallerne, man bruger i fremstillingen – citronsaften ville gøre drikken al for sur. Derudover skal der alkohol, vand og sukker til, før man har et færdigt produkt. Når likøren har modnet et stykke tid, er den klar til at blive skænket i glassene.
....................
,.,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,,,,,,,,,,,,

,

    Per Kristian Granli (f. 1963) er nordmand og voksede op i op i Larkollen ved Oslofjorden, hvor hans forældre ejede et hotel. Så da han selv skulle vælge en levevej, lå det ligesom i luften, at det skulle have noget med branchen at gøre. Valget faldt på en tjeneruddannelse, som Per Kristian Granli supplerede med en uddannelse i økonomi.
    Han blev udlært tjener fra Hotel Continental i Oslo i 1986 og arbejdede derefter i hotellets forskellige restauranter som barkeeper, tjener og hovmester i de følgende ni år. Dernæst gik turen videre til et job som restaurantchef i det dansk-norske hotel Lysebu, der ligeledes ligger i den norske hovedstad. I de tre år, han bestred posten, tog han sideløbende en uddannelse som sommelier ved Gastronomisk Institut i Stavanger.
    I 1998 blev Per Kristian Granli ansat i vinafdelingen hos den norske dagligvarevirksomhed Jensen & Co., først som sælger, efterfølgende som salgschef, wine manager og leder for afdelingen. I 2006 flyttede han til Danmark og vendte for en kort bemærkning tilbage til restaurantbranchen – denne gang via et tjenerjob på Sortebro Kro.
    Men vinens verden vandt, og det endte med et job først hos Theis Vine som indkøber og dernæst hos Fionia Vin som koordinator. Og det er hos sidstnævnte vinfirma, man finder ham i dag. Her har han blandt andet været med til at oparbejde firmaets spændende portefølje af vine fra top-vinhuse i en række forskellige vinlande.
    Per Kristian Granli bor i dag selv i Odense med sin kone Helle og deres to børn, Stine og Helene. Men selv om han har slået sig ned i Danmark, forsøger han at holde nær kontakt med sit fædrene Norge, hvor han har sine to voksne døtre, Camilla og Guri.
    Adresse: Fionia Vin, Herluf Trolles vej 18, 5220 Odense SØ, tlf.: 65 93 36 99, fax: 65 93 36 98, e-mail: post@fioniavin.dk, www.fioniavin.dk.
,,,,..........,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Fionia Vin har overtaget agenturet på vinene fra Mosel-producenten Kurt Hain.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,.,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    På en tur til Alsace tog Jørgen Djurhuus Hansen fra Korning dette billede af et gammelt skilt. Det hænger på muren hos den fremragende producent Pierre Paul Zink i Pfaffenheim.
    Sproget er gammel alsacisk, og oversat til dansk lyder det nogenlunde sådan her:
      Oh, du ædle druesaft,
      Den, der nyder dig med måde,
      Ham skænker du glæde og styrke.
      Så gylden skinner den i glasset.
      Sundhed til alle, der holder glasset i hånden.
      Længe leve vinbonden!

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
Hvor gammel er champagnen?
Peter Jac Olsen sidder under Sydens palmer og følger med i, hvad der sker på den hjemlige vinøse front, og han har også set sidste uges forklaring på, hvordan man kan se på en champagneprop, hvor gammel vinen så nogenlunde er.
– Metoden har den ulempe, skriver han, – at man skal åbne flasken for at kunne studere proppens form. Men jeg kender et trick, som jeg har benyttet mig af mange gange:
– Man tager simpelt hen flasken og knalder bunden ned i en bordplade for at "vække" boblerne. Et tilpas slag er ingenting mod de 5-6 atmosfæres tryk inde i flasken.
– Dernæst vender man flasken på hovedet op mod noget skarpt lys for at se, om den trækker nogle lange tråde af fine bobler. Hvis ja, er der fortsat knald i den. Hvis nej, kan man måske nyde den som en almindelig stillevin.
– Men champagne er nu bedst med livlige bobler. At tænke sig, at det bedre borgerskabs fruer i gamle dage ofte benyttede sig af en lille champagnepisker for at piske boblerne væk – hvor kunne de nænne det?
,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,
Ugens gode spørgsmål
Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvordan sælger vi vin til svenskerne?
Sverige tabte retssagen ved EU-domstolen og må ikke mere hindre sine borgere i at importere vin og spiritus fra andre EU-lande. Det ser danske vinhandlere naturligvis som en god mulighed for at hjælpe svenskerne med gode flasker. Men hvad er de eksakte regler for salg af vin til svenskerne? spørger en vinhandler.
Vi bliver ham svar skyldige. Umiddelbart vil vi tro, at der er frit slag for at sende pakker med flasker til svenske kunder. Derefter er det så op til de svenske modtagere at henvende sig til toldvæsenet og betale svenske afgifter. Vi har tidligere fortalt, at en enkelt svensker har gjort dette. Om flere siden har gået den tunge vej, ved vi ikke.
Men vi kaster spørgsmålet ud i cyberspace: Er der regler, som danske vinhandlere skal overholde? Hvem har en god forklaring? Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
...............,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og 15, som fik fem stjerner. I alt blev det til 135 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen,
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Collalto, Susegana, Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene, Italien
70 kr., Alsace Vinimport / Vinimportøren
Mangler man en velkomstdrink til en lun sommeraften, så er denne let mousserende hvidvin sagen. Den dufter af søde æbler og har en dejlig fyldig og frisk smag, der afrundes af en pikant sødme.


Hungaria, Extra Dry, Ungarn
70 kr., Laszlo's Vin / Hungary
Denne boblevin har en god duft og en smag lidt i retning af æble. Boblerne er meget livlige.




Hvidvin


Pasqua, Soave Classico, Italien 2006
41,95 kr., Amka
Her er hvidvinen, hvis menuen står på skaldyr. Den er tør uden at knase, fyldig og læskende. Det er en behagelig let vin med kun 12% alkohol, hvilket gør det yderst velegnet som frokostvin. Den femte stjerne for den for den yderst rimelige pris.


Charles Baur, Gewurztraminer, Alsace Grand Cru Pfersigberg, Frankrig 2003
118 kr., Ranimex
Hvidvin med en forførende duft og en umådelig lækker smag med fedme, eksotiske frugter, abrikos, sødme. Oplagt i duggede glas med lidt snacks i skyggen under en parasol.


Delicato, Mantega, Chardonnay, Californien 2005
69,75 kr., H.J. Hansen og Magasin
Mirabelle og melon er det første indtryk, der møder næsen, når man lugter til denne liflige hvidvin. Den er harmonisk og fyldig med en god syre og en smag af grønne druer og melon. Eftersmagen er lang og blød.


Ona, Anakena, Viognier / Riesling / Chardonnay, Rapel Valley, Chile 2006
108 kr., Chris-Wine
Denne fortræffelige hvidvin er meget kompleks – måske fordi de tre store druer spiller fint sammen. Vinen er både velegnet som ledsager til mad og som terrassevin.


Santa Ema, Chardonnay, Casablanca Valley, Chile 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Duften er præget af eg og citrus, mens smagen er fyldig, cremet, med toner af mirabeller og med en frisk syre, der egner sig godt til mad.


Dr. F. Weins-Prüm, Graacher Himmelreich, Riesling Kabinett, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2003
Klubpris ved 6 flasker: 58,15 kr., ikke-medlemmer: 109 kr., NordicWineClub.com
En rigtig tysk hvidvin med den traditionelle sødlige smag, som mange elsker dernede. Men der er også god frugt og en syre, som afbalancerer sødmen. Man skal kunne lide den markante sødme …


Viu Manent, Reserve, Chardonnay, Casablanca, Chile 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vellavet hvidvin med god frugt og lidt markant fadpræg. Udpræget til mad.


Zabù Inzolia, Sicilien IGT, Italien 2005
45 kr., Sigurd Müller
En behagelig og rund hvidvin med en svag duft og en smag præget af akaciehonning og harpiks.




Rosévin


Noemus, Rosado, Rioja, Spanien 2006
44 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Rosévin med et ganske interessant og lækkert smagsbillede. Egnet både som terrassevin og som ledsager til mad.


Viña del Val, Rosado, Ribera del Duero, Spanien 2006
34,50 kr. ved 12 flasker, Y-Wine
Rosé med en dejlig duft og en bred, lidt parfumeret smag. Prisen er yderst rimelig.




Rødvin


West Cape Howe, Tempranillo, Western Australia 2005
115 kr., Vesterstrøm Vine
Meget flot rødvin med bred frugt og mange smagsindtryk – drue, brombær, vanille … Den ligger meget behageligt i munden, og flasken har skruelåg.


Terrazas de los Andes, Reserva, Malbec, Mendoza, Argentina 2005
129 kr., Moët Hennessy Danmark
Mums – det er en af de rødvine, hvor man lige skal have et par dråber mere. Den har en intens duft af solbær og kaffe, og smagen er kraftig, rig på moden frugt og med en god syre. Vinen har 14% alkohol, hvilket dog ikke på nogen måde er dominerende.


Uccelliera, Rosso di Montalcino, Italien 2004
137 kr., Fiasco-Vine
Lækker, saftig og blød rødvin med meget fyldig frugt og en god, rank syre, der gør vinen oplagt til mad.


Belpoggio, Brunello di Montalcino, Italien 2001
229 kr., Anibrica Vinimport
Stor og flot rødvin, blød og lækker. Liflig duft, saftig og frugtagtig smag. Lang, bred eftersmag.


Domaine l’Estagnol, Tradition, Côtes du Ventoux, Frankrig 2005
45 kr., A Vinstouw
Den smager virkelig godt, denne rødvin. Den har en dejlig Rhône-duft og en blød, fyldig, frugtagtig smag. Eftersmagen er lang, og prisen er mere end rimelig. Lidt af et kup.


Vigna Pedale, Riserva, Castel del Monte, Italien 2003
88,95 kr., Strandgården
Meget fyldig og lækker rødvin med bred, saftig frugt, herligt krydderi og en rank syre.


120, Santa Rita, Carmenère, Valle del Rapel, Chile 2005
54,95 kr., Amka
Der er blåbær i duften og hyldebær i smagen – og måske også nelliker. En rigtig dejlig rødvin med blød, varm og fyldig smag. Virkelig god til den lave pris.


PK Morkel, Bellevue Estate, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 2003
150 kr., Vinkrogen
Saftig, blød, moden – en flot og lækker rødvin, som man drikker med største fornøjelse. Slet ikke så tosset. Selv Pinotage-haderne i smagepanelet faldt for den.


Marius, Bodegas Pigueras, Syrah, Almansa, Spanien 2005
69 kr., Haller Vine
Dejlig rødvin med inviterende duft og en god vinøs smag med toner af peber. Lang eftersmag. God til sommerens grillparties.


Bodega Enguera, Tempranillo, Valencia, Spanien 2006
40 kr. ved 12 flasker, Barrique Vinimport
En koncentreret og harmonisk rødvin, hvor duft og smag er fuld af modne solbær og hyld.


Les Champassias, Didier Cornillon, Chatillon en Diois, Frankrig 2004
41,67 kr. ved 6 flasker, i alt 250 kr., Vinmand
En lidt anonym, men pæn lille hakkebøffe-rødvin.


Eden Crest, Shiraz / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2004
59 kr., VinInvest
Kraftig rødvin, der bør ledsage en kraftig kødret.


Chill Out, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2006
129 kr. for 3 liter i boks, på tilbud: 99 kr., V&S Wine
En let og enkel hverdags-rødvin. Bør nydes afkølet. Tilbudsprisen må nok siges at være den rigtige. Vinen forhandles i SuperBest, Spar, Aktiv Super og Kvickly.


Panorama, Usseglio, Vin de Table, Frankrig 2006
59,95 kr., The Wine Company
En pæn hakkebøffe-rødvin med en ret intens smag.


Figaro, Moulin de Gassac, Vin de Pays de l’Hérault, Frankrig 2006
55 kr., F. Wang Vine
Saftig rødvin, let og læskende. En pæn dagligvin.




Sød vin


Paul Cluver, Weisser Riesling, Noble Late Harvest, Sydafrika
129 kr. for ½ flaske, Valuewine.dk
En lækkerbisken af en sød hvidvin dejlig frugt og en citrussyre, der fint afbalancerer sødmen.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.