Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34, 2007





Vin-aktuelt i uge 34
20. august til 26. august 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 31,,,,,,,,VinAvisen uge 32,,,,,,,,VinAvisen uge 33

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Endnu en hed sommer
I Italien er man mange steder gået i gang med vinhøsten tre til fire uger tidligere end normalt, og på Sicilien har man problemer med at få fat i de sædvanlige sæsonarbejdere. De er beskæftiget andre steder.
I det sydøstlige Europa har der været to hedebølger i juni og juli. Her gik det værst ud over Bulgarien, hvor termometeret den 23. juli nåede op på 45 grader.
Sommeren 2007 kommer således betænkeligt tæt på det brutalt gloende år 2003, som vinbønderne erindrer med gysen.
Der har tidligere været meget varme somre, men det er usædvanligt, at der kun er fire år imellem dem.
Eneste trøst i heden er, at der godt nok er færre druer, men at de er i meget fin forfatning, fulde af sukker og aromastoffer.

Lille høst i Frankrig
Hvis de nyeste tal fra det franske landbrugsministerium holder stik, så står landets vinproducenter over for den mindste høst siden år 2003. Alt i alt vil høsten komme til at ligge på lidt under 50 millioner hektoliter – noget, som det dårlige vejr sommeren igennem får skylden for.
Når det gælder AOC-vinene, vil høstudbyttet blive 2% mindre end sidste år, mens der for Vin de Table-vinenes vedkommende er tale om et fald på hele 23%.
Ifølge Decanter skyldes sidstnævnte ikke kun de ringe vejrforhold men også, at vinproducenterne i Sydfrankrig – helt i overensstemmelse med påbudet fra EU – er i fuld gang med at nedlægge vinmarker i lange baner.

Snevejr i Chile
Indbyggerne i Central Valley i Chile gjorde store øjne, da sneen for nylig dalede ned fra himlen. Det er nemlig første gang i cirka 50 år, at det har sneet i vindistriktet, der normalt har et tempereret klima.
Hvis de vejrkyndiges profetier holder, så vil Central Valley have haft den koldeste vinter i de sidste 30 år.

Barossa Valley frygter ny vinsø
Som tidligere nævnt i VinAvisen har den langvarige tørke i Australien været skyld i, at høsten i år er blevet betydeligt mindre end normalt. Og det er jo kun godt, da australierne så har mulighed for at få has på den vinsø, der snart længe har tynget såvel vinproducenter som drueavlere.
Men i vindistriktet Barossa Valley i South Australia frygter vinproducenterne, at der allerede i 2010 vil opstå en ny vinsø.
For at komme problemerne i forkøbet har producenterne dannet en ny forening, The Barossa Grape and Wine Association, der vil gøre en ekstra indsats for at markedsføre distriktets vine og South Australia som vinregion.
Foreningen vil ligeledes forsøge at forhindre, at regionens mange drueavlere igen kommer i en situation, hvor de er nødt til at sælge deres druer til spotpris på grund af overproduktion.
,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,
Michael Carl til venstre har et fast greb om halsen på en dobbeltmagnum Château de Caïx. Til højre sidder hans bror, Gert Carl.
    Sæsonens første smagning
    Så starter sæsonen – se blot VinAvisens fede Aktivitetskalender. Og for de danske vinskribenter startede sæsonen i tirsdags med Chris-Wine’s traditionelle smagning. Faktisk var det tyvende gang, at brødrene Michael og Gert Carl midt i august åbnede sæsonen med en præsentation af deres nye vine.
    Ordet præsentation er faktisk meget dækkende. De fremmødte vinskribenter kender allerede en del af vinene, så der er ikke tale om at sidde ned og i dyb koncentration beskrive hver enkelt vin. Der var stillet i alt 22 flasker op, og så gik vi fra bord til bord og kunne konstatere, at vinene holder kvaliteten, og at der ind imellem er kommet nye interessante dråber til.
    VinAvisens udsendte koncentrerede sig om i alt syv vine. Nedenfor i ugens smageliste er der flotte stjerner til dem.

    Spiller på tre strenge
    Familien Carl og Chris-Wine spiller på tre strenge. Dels ejer familien Château de Seguin i Bordeaux og Villa Bona Terra i Rumænien, dels gør den en stor indsats for salget af Prins Henriks vine.
    Vi smagte os igennem Prinsens vine og koncentrerede os om to. De fleste af de andre var der flotte stjerner til i VinAvisen i uge 43, 2006.
    På Château de Seguin har familien Carl været i gang siden 1985 og har efterhånden drevet slottet frem til at være en af de ti største producenter i Bordeaux. Her smagte vi blandt andet topvinen Cuvée Carl, der i 2005-årgangen er virkelig vellykket. En stor og dejlig rødvin til 175 kr.
    Endelig kan vi melde, at vinene fra Villa Bona Terra i Rumænien holder den gode kvalitet i de nye årgange.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Følg med i høsten i Napa
    En af de førende producenter af mousserende vin i Californien, Mumm Napa, giver nu hele verden en mulighed for at følge med i årets første høstdag, den 7. august.
    Det foregår via en ganske glimrende videofilm, som vises på vinhusets webside.
    Her følger man med høstarbejderne ud i vinmarken tidligt om morgenen, før Solen står op. Dernæst går turen tilbage til vinhuset, druerne presses osv.
    Det hele rundes af med en uhøjtidelig snak med vinmageren, hvor han fortæller om druernes tilstand, klimatiske forhold i Napa og kvaliteten af årets høst.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Hvor mange genstande er der i en flaske vin?
I en nylig undersøgelse i Storbritannien spurgte man 1000 forbrugere, der jævnligt drak vin, om hvor mange genstande, der er i en almindelig flaske vin. Kun 6% af de adspurgte kom ifølge Just Drinks med det rigtige svar.
Vi vil gerne kaste bolden op og stille VinAvisens læsere nøjagtigt det samme spørgsmål:
Hvor mange genstande indeholder en flaske vin på 75 cl og med et alkoholindhold på 12%?
Det er selvfølgelig let at slå antallet af genstande op på internettet, men lad nu være med det … Dyk umiddelbart ned i din paratviden, sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Resultatet bringer vi i næste uge.
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.
,,,,,,,,,,,,,,,
Kvinder er glade for skruelåg
Aperitif.no rapporterer, at den norske importør af den australske vin Jacob’s Creek har lavet en markedsundersøgelse i Norge om indstillingen til skruelåg. Og resultatet viser, at flere kvinder end mænd synes om vine med de praktiske kapsler – i hvert fald i Norge.
Hele 40% af kvinderne er positive. Blandt mændene er det kun 25%.
Når det gælder det almene image, mener 66%, at det ikke betyder noget, om en flaske har skruelåg eller ej.
I Norge har hvidvinen Jacob’s Creek Riesling haft et øget salg på over 10%, der sandsynligvis skyldes skruelåget.

Krig om navnet Douro
I Portugal findes der to store øl-giganter, som stort set dækker hele markedet: Unicer og Centralcer.
Sidstnævnte har netop lanceret en ny øl med navnet Bohemia d’Ouro – som sammentrukket bliver til Douro, der betyder "gylden".
Men Douro er også navnet på den flod, der gennemløber det berømte portvins-distrikt i den nordlige del af landet, samt på den appellation, som knytter sig til vinene fra Douro-dalen. Og det er noget, der har fået organisationen Instituto do Vinho do Douro e Porto (IVDP) til at fare i flint.
Ifølge Wine Business kræver foreningen, at bryggeriet Centralcer fjerner sin nye øl fra markedet – og sker det ikke, bliver koncernen trukket i retten, hvor IVDP højst sandsynligt vil stå meget stærkt.
Ved en nylig afsagt dom fik et tøjfirma således forbud mod at anvende navnet vintage (årgang), for – som dommeren sagde – hører ordet uløseligt sammen med portvinens verden.
,,,,,,,,,,,,,,,
De plagede svenskere
Avisen Dagens Nyheter fortæller, at det svenske skattevæsen har sit hyr med at afkræve landets plagede borgere afgifter for vin og spiritus bestilt over nettet og indført fra et andet EU-land.
Man har lavet nogle kringlede regler og procedurer, der først til næste år kan blive lidt enklere – hvilket dog vil kræve en lovændring.
Aktuelt er skattevæsenet travlt beskæftiget med at sende opkrævninger ud til næsten 7000 svenskere. Indtil nu har 34 betalt.

Systembolaget går til politiet
En række svenske internet-firmaer hjælper svenskerne med at importere vin og spiritus, og det er det monopolske Systembolag naturligvis imod. Det mener, at firmaernes markedsføring er både ukorrekt og vildledende, og det har derfor meldt tretten af dem til politiet.
Blandt andet mener Systembolaget, at "visse internet-foretagender udtrykkeligt angiver, at der ikke skal betales svensk alkoholafgift på privatimporterede varer". Firmaet Spritovin.se nævnes som et eksempel.
Sammenligninger med Systembolagets priser skal også være behæftede med fejl.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Endnu en Hitler-flaske
    Er det ikke lidt tosset, at der er folk, som vil give penge for at få en flaske, som Hitler ikke drak, fordi han var afholdsmand? Ikke desto mindre er der igen solgt en sådan flaske på en auktion.
    I uge 10 fortalte vi om en flaske "Führerwein" med Hitler på etiketten, der blev solgt i et britisk auktionshus for 44.000 kr. – og som sandsynligvis var en fupflaske.
    Forleden blev en flaske Moët & Chandon champagne fra 1937 solgt af det britiske auktionshus Charterhouse i Sherborne, Dorset, og hammerslaget lød på £1400, dvs. 15.000 kr., plus salær. Ifølge BBC var køberen en svensk tv-kanal.
    Flasken var angiveligt blevet neglet i Hitlers vinkælder af en soldat fra de allierede styrker, og når den ikke er blevet drukket, skyldes det måske, at der allerede i 1945 var rygter om, at nogle af Hitlers flasker var blevet forgiftede med injektioner gennem propperne.
,,,,,,,,,,....
..........
Schloss Vollrads' flotte borgtårn fra 1330 står som et af Rheingaus arkitektoniske monumenter.
    Tyskland mindes en stor vinprofil
    Den 19. august i år er det ti år siden, at grev Erwein Matuschka-Greiffenclau døde. Og det er noget, man mindes i tyske vinkredse, da han var en af Tysklands mest markante vinprofiler.
    Han var oprindelig uddannet inden for marketing, men da han i 1977 overtog Schloss Vollrads i Rheingau, der siden 1200-tallet havde været i familiens eje, slog han sig ned som vinproducent.
    I 1978 blev han formand for VDP (Verband Deutscher Prädikats- und Qualitätsweingüter), et forbund, hvis cirka 190 medlemmer er blandt de bedste tyske vinhuse. Formandsposten beholdt han lige indtil 1990, og i den årrække gjorde han mangt og meget for at markedsføre såvel prædikats-vinene som tysk vin som helhed.
    Han gjorde blandt andet en stor indsats for at overbevise verden om, at tysk vin i høj grad kan indgå i gastronomiske sammenhænge. Og han var ligeledes drivkraften i sammenslutningen "Charta" af 25 Rheingau-producenter.
    Men den gode historie fik en sørgelig slutning. I 1997 havde han opbygget en gæld på 20 millioner DM, og dagen før banken erklærede ham fallit, tog han sit eget liv.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Vinøs webtjeneste benytter sig af Facebook
    Facebook er et at tidens mest populære internet-fænomener. Det er en webside, hvor folk fra hele verden kan komme i kontakt med hinanden, spille spil sammen, tjatte, udveksle fotos og købe ind online. Siden Facebook blev lanceret i 2004, har antallet af brugere rundet 20 millioner.
    Firmaer i hobetal kobler sig på Facebook for ad den vej at komme i kontakt med websidens mange brugere – og ikke mindst få godt gang i salget af diverse produkter.
    Også vinens verden er ifølge Decanter begyndt at benytte sig af Facebook. Fra og med juni i år har man fx kunnet klikke sig ind på Snooth, en amerikansk side med mere end to millioner anmeldelser af vin, foretaget af såvel forbrugere som garvede vinanmeldere.
    De amerikanske forbrugere kan også bestille vinene, som sælges gennem en række forretninger og vinhuse i USA, som alle er tilknyttet den vinøse side.
,,,,,,,,,,,,,,,
Plastflasker afgiver ikke smag
I uge 32 skrev en af vore læsere, at der kunne være et problem med de nye vinflasker, som er lavet af plastic i stedet for af glas og derfor vejer 54 gram i stedet for 400 gram.
Han skrev, at vinen har en meget stor kontakt med plastmaterialet, og at der dermed kan være risiko for afsmag fra plasten.
Her er en autoritet på området, nemlig ønologen Laura West, helt uenig. – Materialer, som anvendes til den slags, er så gennemtestede, at man kan være helt sikker på, at de ikke afgiver smag, skriver hun.
– Selv har jeg i flere år forfulgt eventuel afsmag fra plast, som anvendes til kontakt med vin, og ikke i ét tilfælde har jeg kunnet påvise det.
– Vi ved, at hvis vinen smager af noget plast-lignende, kommer smagen udefra og er vandret gennem materialet, og så er det fordi varen har været opbevaret for varmt.
Alternativt – og det vil mange vinelskere kunne genkende – kan der opstå petroleums- og andre aromaer af vinens egne bestanddele, typisk i hvide vine. Uerfarne forbrugere vil måske tro, at sådanne nuancer kommer fra et plastmateriale, men det gør de ikke.
– Emballageindustrien såvel som vinindustrien bruger utroligt mange kræfter på at sikre, at emballagerne er egnede. Det gælder ikke bare plastmaterialer til flasker, men også materialer til BiB-vine.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Sherry i glassene og opera i dukketeateret.
    Sherry i glassene i Tivoli
    Det er efterhånden blevet en populær tradition, at den spanske venenciador Jesús Delgado kommer til Danmark for at skænke sin sherry i glassene under Tivolis madfestival. I år bliver det i næste weekend, den 25. og 26. august på plænen, hvor der er et større program.
    I forbindelse med arrangementet "Børsen Young Chef 2007" optræder Jesús Delgado på scenen, hvor han inviterer de unge kokketalenter til at stifte bekendtskab med den artistiske måde at fylde en håndfuld sherryglas med en lang tynd stråle fra en højt hævet smagekop for enden af en hvalbarde, den såkaldte venencia. Det tager altid kegler.
    Også gæsterne til gallamiddagen "Årets Ret" vil kunne opleve venenciadorens elegante skænkning og nyde kold fino sherry som velkomstdrink.
    Lørdag aften optræder Jesús Delgado i Rødovres Kulturhus, Viften, i forbindelse med et spændende arrangement: "Danmark møder Spanien". Her vil der også være opera på et dukketeater.

    Bedste sherry cocktail 2007
    Et nyt led i den årlige sherry-kampagne er en konkurrence for eleverne på landets syv restaurantskoler, "Best Sherry Cocktail 2007".
    En faglærer og den vindende elev fra hver skole vil blive inviteret på en studietur til Jerez de la Frontera, og i byens restaurantskole afholdes en konkurrence blandt de syv finalister, så Danmarks bedste sherry-cocktail kan blive kåret af spanske sherryeksperter.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Den Franske Lilje til 68 vine
    For ottende gang har Det Franske Vinråd afholdt sin store blindsmagning af franske vine på det danske marked. Og formålet har været det yderst fornuftige at finde vine, som er særligt typiske og gode repræsentanter for de forskellige franske vindistrikter, og som derfor bør belønnes med Den Franske Lilje.
    Importørerne kan herefter sætte den kendte etiket med liljen på de udvalgte flasker.
    Der er tusinder af franske vine på det danske marked, men hver importør, der er medlem af Det Franske Vinråd, kan kun indsende max tre vine. I år var der 93 tilmeldte vine, og 68 af dem passerede nåleøjet og fik liljen.

    Står for 90% af salget
    Det Franske Vinråd er en frivillige sammenslutning, der blev dannet i 1972 af danske importører og distributører, og som har til formål at fremme interessen for franske vine og spirituosa i Danmark. Vinrådets medlemmer står i dag for mere end 90% af salget af fransk vin.
    Vinrådet har lagt resultatet af årets konkurrence ud på en særlig hjemmeside, www.denfranskelilje.dk, og har yderligere udsendt en trykt liste over de 68 vine.
    Vi har tidligere efterlyst udsalgspriser ved vinene, og det ønske har vi fået opfyldt i år. Tak for det.
    Den billigste vin på listen er Domaine l’Estagnol, Côtes du Ventoux 2005 til 45 kr. fra A Vinstouw – den gav VinAvisen fem stjerner i uge 27.
    Og den dyreste vin på listen er Les Tourelles de Longueville, Pauillac 2004 til 250 kr. fra Johs. M. Klein – den har vi ikke smagt.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Seksdoblet salg med blog
    Fagbladet Business 2.0 fortæller om den sydafrikanske vinproducent Stormhoek, der har fundet på en ny vej til at øge vinsalget. På sin hjemmeside har vingården lavet en blog, der i løbet af kun få måneder er blevet meget populær.
    Læserne kan give deres besyv med og sende billeder, men Stormhoek fortæller også om alle de begivenheder, hvor deres vin er i centrum, nydes af kendisser osv. Ind imellem er der sjove tegninger.
    Ved hjælp af sin blog har Stormhoek seksdoblet sit salg.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Internationalt vinøst kursus
    Wine & Spirit Education Trust i London uddanner ansatte i vin- og spiritusbranchen samt andre interesserede. Over 17.000 mennesker tog sidste år en uddannelse på WSET’s egen skole i London eller hos en af de næsten 300 godkendte programudbydere verden over, og WSET’s diplomeksamen er forudsætningen for, at man kan studere videre til master of wine.
    Nu er uddannelsen kommet til Danmark, idet Enoteca 1855 Vinimport i Højbjerg har fået status som godkendt kursusudbyder for trin 1, Foundation Certificate, og trin 2, Intermediate Certificate, og fra og med efteråret 2008 tillige for trin 3, Advanced Certificate.
    Kurserne afholdes i samarbejde med Bichel Vine i Lystrup, hvor Bichels medarbejdere fungerer som undervisere sammen med kursusudbyderen.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Garagevin på søndag
    På søndag den 26. august kl. 11-16 er der atter Garagevin i Dansk VinCenter i Avedøre Landsby, 8 km fra Københavns Rådhusplads, og konceptet er det gode gamle: En masse nidkære garageimportører, lidt god frokost fra Emmerys, lidt akustisk musik, lidt kunst til øjet – og så det løse.
    Garagevin er en sydlandsk inspireret vinmesse, hvor man – helt unikt i Danmark – kan vandre rundt mellem vinstokkene i en vinmark, mens man smager på vine i absolut topklasse.
    Hovedparten af udstillerne er firmaer, der har vinen som bierhverv eller hobby. Det er de såkaldte garage-importører, som ofte lever en lidt skjult tilværelse, men til gengæld satser på de mere sjældne og specielle vine. I år er der 44 udstillere tilmeldt Garagevin.
    Ud over vinudstillerne vil der også være boder med kultur og kulinariske oplevelser. Bl.a. har et italiensk konsortium tilmeldt sig i år. Konsortiet er leveringsdygtigt i alle mulige specialiteter såsom kaffe, chokolade, oste m.m.

,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
    En pose med tappehane
    Der dukker hele tiden nye vinemballager op på markedet – som fx den her viste fra det sydafrikanske vinhus Stellenbosch Vineyards.
    Der er tale om en smart pose med tappehane. Den vejer næsten ikke noget, har et praktisk håndtag og er blød og derfor let at proppe ned i en taske eller picnickurv – noget, som jo kan være lidt af et problem med artsfællerne, de kasseformede BIB-vine (Bag-In-Box).
    Poserne indeholder vinen Versus – et af Sydafrikas bedst sælgende vinmærker – i hvid, rød og rosé udgave.

    < Det er Stellenbosch Vineyards, der har lanceret denne nye, smarte vinemballage. Ifølge vinhuset henvender den sig til travle forbrugere, der ikke har tid til at bakse med korkpropper.
Ny måde at rense vinfade på
Vinfade kan blive inficeret af en række forskellige bakterier – blandt andet den frygtede gærsvamp brettanomyces, som bevirker, at vinen kommer til at lugte og smage fælt.
For at undgå, at bakterierne ødelægger vinen, plejer vinproducenterne at desinficere fadene før brug. Og det gør de ifølge den amerikanske avis Fresno Bee mange steder med vand iblandet luftarten ozon. Det virker – men alligevel ikke helt godt nok. Alene i Californien bliver der hvert år kasseret omkring 200.000 inficerede fade til en værdi, der i dansk mønt svarer til cirka 995 millioner kr. – altså næsten en milliard.
Nu er et hold studerende ved Fresno State University i Californien gået i gang med et pilotprojekt, hvor de renser vinfade med ren ozongas.
Den store amerikanske vinkoncern Constellation Wines har stillet en håndfuld brettanomyces-befængte fade til rådighed, og foreløbig tyder forsøgene på, at ozongassen trænger bedre ind i træet end vand/ozon-opløsningen og derved også virker mere effektivt.
Hvis forsøgene lever op til forventningerne, vil der være store summer at spare for vinproducenterne, når det gælder såvel antallet af kasserede fade som udgifterne til vand.

Økologisk vinprojekt på Møn
Et nyt økologisk vinprojekt ser dagens lys på Møn, hvor vingården "Møn Økologisk" indbyder til tegning af andele på erhvervsmæssig basis.
Andelene udbydes i størrelser à 25.000,00 kr., og den enkelte andelshaver får chancen for at medvirke og have indflydelse på den økologiske drift.
"Møn Økologisk", der har dyrket økologisk siden 1998, ejes og drives af Eva Bøtker (tlf.: 55 82 64 89).
Gården, der er på 6 hektar, er blandt andet kendt for sin produktion af grønne økologiske asparges, to sorter jordbær, rabarber, kartofler, kvæder og juletræer.
Markerne, der er udset til vinstokkene, udgør 2,4 hektar midt i Askeby på Møn, og fremstillingen af vinen kommer til at foregå i samarbejde med Kurt Forslund, Højbakke Vingård, et af Danmarks største vinerier, der ligger på Bogø.

Stor vinbutikskæde åbner i Rusland
Den russiske vinimportør Svarog har hele fem forretninger i Sankt Petersborg. Nu vil firmaet udvide med en ny butikskæde bestående af mere end 100 butikker rundt omkring i de større russiske byer.
"Navigator Vin" bliver navnet på kæden, og Svarog regner med, at samtlige forretninger har slået dørene op, inden der er gået fem år.
Der vil ifølge Wine Business blive solgt både vin og spiritus i de nye forretninger, og da målgruppen er middelklassen, vil priserne fortrinsvis ligge i den lavere ende af prisskalaen.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
............
............
Femten mand på en død mands kiste ...
.......
    ....................
    Rom er blevet stueren
    "Femten mand på en død mands kiste – Hiv-o-høj og en hel flaske rom!" Sådan synger den vejrbidte pirat Lange John Silver med træbenet i Robert Louis Stevensons legendariske roman "Skatteøen" fra 1881.
    Den stærke drik leder da også helt automatisk tankerne hen på bølgeskvulp, tremastere, gæve søfolk, papegøjer og pirater med klap for øjet.
    Gennem de sidste mange årtier har det været almindeligt at forvandle denne lidt rå drik til diverse drinks med coca-cola eller juice. Men nu er rom for alvor blevet stueren og en drik, der nydes, som den er – ligesom en god cognac.
    Den nye tendens omfatter dog ikke alle former for rom – kun de mørke og vellagrede rom-typer af topkvalitet fra de caribiske øer.

    De store firmaer vil også være med
    Salget af kvalitets-rom på verdensplan er steget med hele 32% i løbet af sidste år, og det er noget, der har stor økonomisk betydning for de mange små fabrikker og familieejede rom-producenter på de caribiske øer.
    De store masseproducenter, som fx Captain Morgan og Arcarid, der fremstiller en stor del af den gængse industrirom, vil også gerne have en bid af kagen, og de er derfor nu – sideløbende med den almindelige rom-produktion – ligeledes begyndt at lancere rom-typer af topkvalitet.
............
.......................
    ....................
    Den med panteren
    Til vinsmagningen hos Chris-Wine, som vi fortæller om ovenfor, smagte vi også et glas Meukow Cognac XO – en cognac, med rødder helt tilbage til 1800-tallets russiske hof.
    Zar Alexander d.2. ville gerne kunne servere noget rigtig god cognac for sine gæster, og han sendte derfor to brødre med efternavnet Meukow af sted til Cognac-distriktet i Frankrig for at sondere terrænet.
    Brødrene foretog flere rejser og blev stadig mere og mere glade for at opholde sig under franske himmelstrøg. Det endte med, at de overbeviste zaren om, at den eneste måde at skaffe god cognac til hoffet på var at lade dem slå sig ned i Cognac, så de selv kunne fremstille og levere den. Kort tid efter slog destilleriet Meukow dørene op.
    Den gyldne panter på cognac-flasken kom til for kun ti år siden. Og det er den nuværende ejer, Michel Coste, der har tegnet den.
    Vi giver jo ikke – endnu – stjerner her på Den stærke Side, men gjorde vi det, ville denne skønne cognac være en femstjernet cognac. Den har en varm duft af mørk karamel og en smag med toner af vanille, blommer, muskat og egetræ. Prisen er 599 kr. for 70 cl.
,,,,,,,,,,,,,,,
.....................
Varm cocktailen i mikroovnen
Hvis man vil forsøge sig med en lidt anderledes cocktail, skal man mikse sig en "Paris Is Burning". Den er en af de mange cocktails, som indgår i en ny bog, "New Classic Cocktails", af det amerikanske ægtepar Gary og Mardee Regan.
Cocktailen består af 2 cl cognac og ½ cl Chambord Liqueur Royale De France – en likør, fremstillet af hindbær og urter.
Drinken blev efter sigende opfundet af en bartender i Seattle, der ikke bare miksede den, men også varmede den op via dampen fra sin cappucino-maskine.
I mangel af en sådan maskine anbefaler forfatterne, at man sætter drinken i mikroovnen i 20 sekunder, før man serverer den lun i et cognacglas.
.....................
............
............
Den førende producent af canelés-kager er Baillardran, fra hvis butik disse billeder stammer. Kagerne skal bages i de viste særlige kobberforme. Ellers vil de ikke karamellisere på overfladen.
.......
    ....................
    Stærkt postkort fra Bordeaux:
    Nonnernes søde romkager
    I Bordeaux har man en ganske særlig romkage-specialitet: de søde canelés, der har et hårdt karamelliseret ydre og et blødt indre. Kagerne siges at være opfundet for flere hundrede år siden af nonner, der bagte og solgte dem for at skaffe penge til fattige børn.
    For at hver en franc og louis d’or kunne gå til det godgørende arbejde, gjaldt det om, at ingredienserne var gratis. Så når de store sejlskibe, der fragtede mel, havde læsset melsækkene af i Bordeauxs havn, skrabede nonnerne melresterne op fra gulvene i lastrummene.
    Rommen tiggede de sig til hos sømændene, og så var der æggeblommerne – dem fik de fra vinhusene, der brugte æggehviderne til at klare vinene med.
    Canelés sælges i dag på stort set ethvert gadehjørne i Bordeaux by – og som regel i tre forskellige nuancer, afhængigt af hvor længe de er bagt.
,,,,,,,,,,,,,,
.........
Mange lækkerier i udbud
Steen Petersen, der er webmaster på VinAvisens Vinauktion, melder om, at alt kører fint på auktionen. Der er næsten 400 tilmeldte brugere, og mange interessante navne fra vinbranchen har oprettet profiler. Så interessen er stille og roligt stigende, hvilket er dejligt.
Der er også mange lækkerier i udbud. Netop nu er der fx en Château Mouton Rothschild 2000 og en La Mission Haut Brion 2000, hver især til 4000 kr.
På begge vine har der været en enorm efterspørgsel inden for de sidste par måneder, og det er vine, som prismæssigt er rykket meget. Priserne er høje, men de afspejler ganske godt, hvad disse vine handles til netop nu.
Klik på bjælken herunder, og se udbuddet – og glem ikke, at VinAvisens Vinauktion er 100% gratis for både sælger og køber.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,,,
--,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Oxholm Vin har fået eneforhandlingen af vine fra Jean Royer i Châteauneuf du Pape.
    * The Wine Company har optaget importen af vine fra Château de Pommard i Bourgogne.
    * Vinotto og Kath Vinimport er flyttet sammen i nye lokaler på Marbjergholmsvej 2A i 2640 Hedehusene.
    * Rudersdal Vin er – efter et navneskifte – det nye navn for det tidligere Vedbæk Vin. Firmaet er samtidig flyttet til nye lokaler på Staktoften 20 st.tv, Trørød, 2950 Vedbæk.
    * VinPort er en ny vinbutik, som portugisiske Isabel Maria Tofte netop har åbnet på Gammel Brovej 1 i Espergærde. Den kan betragtes som en udvidelse af hendes internetbutik Vinport.dk.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Paul Lysholdt Rasmussen har været en tur i Sydafrika, og i havnen i Cape Town tog han et par billeder af skibe med vinøse navne.
    Og så sidder vi her og spekulerer på, om skibene virkelig blev døbt med en flaske champagne – denne barbariske skik – eller om dåben måske snarere er foregået med rødvin.
    Cape Towns havnefront er i øvrigt ret fantastisk. Her har man virkelig ført byen ud til havet med restauranter og butikker. Her er det liv, Københavns havnefront i al for høj grad savner.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder, I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur - det orker vi ikke - så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine i denne uge
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 35 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner, og 14, som fik fem stjerner. En rigtig god høst. I alt blev det til 127 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Smagningen hos Chris-Wine


La Cigaralle du Prince de Danemark, Vin Blanc de Pays du Lot, Frankrig 2005
129 kr., Chris-Wine; sælges kun i Irma's butikker
Prins Henriks hvidvin er en dejlig vin på Chardonnay, Sauvignon Blanc og Sémillon. Tidligere årgange har haft et ret markant fadpræg, men her er fadtonerne fint integrerede.


Malbec de Caïx, Vin Rouge de Pays du Lot, Frankrig 2005
69 kr., Chris-Wine
En virkelig dejlig madvin med god, bred frugt, blød og lækker. Rødvinen har da også fået Den franske Lilje.


Château de Seguin, Cuvée Prestige, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2005
109 kr., Chris-Wine
En rigtig Bordeaux-rødvin af den slags, man aldrig bliver træt af. Den er meget harmonisk med frugt, garvesyre, syre og fad i fin balance. Netop fordi den er så typisk for god bordeaux, har den fået Den franske Lilje.


Villa Bona Terra, Cabernet Sauvignon / Merlot, Dealul Mare, Rumænien 2006
40 kr., Chris-Wine, sælges kun i Coop's butikker
Til prisen er dette en virkelig god rødvin, og kommer den på tilbud, må den betragtes som et super-kup. Vinen er velkomponeret, og mange vil kunne lide den.


Villa Mott, Open Vat, Traditional Method, Merlot / Cabernet Sauvignon, Dealul Mare, Rumænien 2006
65 kr., Chris-Wine
Michael Carl fortalte, at denne rødvin er fadgæret efter en teknik, han kender fra Kanonkop Wine Estate i Sydafrika. Det er en vin med en kraftig og bred duft og en blød smag med krydret frugt, fin sødme og toner af chokolade. En lækker vin. Villa Mott er et gammelt navn på familien Carls vingård Villa Bona Terra.


Pigeonnier de Seguin, Château de Seguin, Bordeaux, Frankrig 2005
49,95 kr., Chris-Wine
En dejlig blød og let krydret rødvin med en god bærsmag. Den vil være en glimrende ledsager til fjerkræ og kalvekød.


Rosé Merlot, Villa Bona Terra, Dealul Mare, Rumænien 2006
99 kr. for boks med 3 liter, Chris-Wine
En frisk og tør rosévin uden de store smagsoplevelser. Den har en god fylde, en fin syre og vil egne sig glimrende til den store sommerfest.




Hvidvin


Nelson’s Creek, Sauvignon Blanc, Western Cape, Sydafrika 2006
86 kr., Ranimex
Denne hvidvin smager simpelt hen godt. Den har en dejlig duft og en smag, der er meget karakteristisk for Sauvignon Blanc-druen. Den har en frisk syre og en lille fin sødme.


Weingut Stadt Krems, Weinzierlberg, Grüner Veltliner, Kremstal, Østrig 2006
109,95 kr., Erik Sørensen Vin
En fornem hvidvin med en liflig duft og en bred, frugtagtig smag med let fedme. I duft og smag er der toner af tobak, hvid peber og dæmpet citrus. En lækker sag, der får en til at drømme om snarest at besøge vinlandet Østrig. Flasken er forsynet med en elegant glasprop.


Ninth Island, Riesling, Tasmanien, Australien 2005
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk og fyldig hvidvin med en god ren frugtsmag. Fin til fisk og skaldyr – eller til en frokost.


Kourtaki, Retsina, Attica, Grækenland, uden årgang
37,95 kr., Amka
Denne retsina har en meget blid og behagelig smag af harpiks. God til mad – hvis man ellers er til retsina.


Colle Vento, Chardonnay, Delle Venezie IGT, Italien, uden årgang
51 kr., Fiasco-Vine
En enkel hvidvin med en vis fedme i smagen. Der er ikke årgang på etiketten, men vinen i glasset ser nu ud til stadig at være i sin ungdom.




Rosévin


Mas Donís, Rosat, Montsant, Spanien 2006
69 kr., Vinens Verden
Denne rosévin er mørkepink – hvis der ellers er en farve, der hedder sådan. Den har en god frisk smag uden de sædvanlige jordbærtoner, som man finder i mange rosévine. En udpræget vin til mad.




Rødvin


Château Brisson ”Le Second”, Côtes de Castillon, Frankrig 2003
75 kr., A Vinstouw
En lidt ”seriøs” rødvin, tør, med blød frugt. En rigtig bordeaux og en rigtig madvin. Den vinder og folder sig ud, når den har fået lidt luft.


Poggio al Casone, Chianti Superiore, Italien 2004
75 kr., indtil 16. september 60 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
Dejlig, saftig og frisk rødvin med en fortryllende duft. Den dufter og smager langt væk af Italien. Tilbudsprisen er yderst rimelig.


Domaine de la Prose, Grande Cuvée, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2003
149 kr., The Wine Company
En utralækker rødvin med en herlig duft og en smag med blød frugt og elegant syre. Flot til mad, men også dejlig som meditationsvin sammen med lidt snacks med paté, pølse, skinke …


Palacio de Otazu, Altar, Navarra, Spanien 2000
212 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
En stor og fantastisk rødvin. Den var smagepanelets medlemmer helt vilde med. Vinen er lavet på 80% Cabernet Sauvignon, 15% Tempranillo og 5% Merlot plus lagring på franske barriques i atten måneder, og den har en dejlig Cabernet-duft og en blød og moden smag.


Villalta, Ripasso, Valpolicella, Italien 2005
52 kr., Red & White
Saftig rødvin med fyldig frugt og en behagelig citrussyre. Til prisen en rigtig glimrende rødvin. Fin til mad, men også alene uden mad.


Albesani, Vigna Ronco, Barbaresco, Italien 2000
140 kr., indtil 15. september: 100 kr. ved 6 flasker, Italian Wines
Moden, åben, blød og meget lækker rødvin, syv år gammel. En stor nydelse. Helt i top. En af de bedste barbaresco’er, vi har smagt i nyere tid. Tilbudsprisen er meget attraktiv.


Leo Guelfus, Rosso Piceno, San Giovanni, Offida, Italien 2003
110 kr., Vinissimo
Al sydens sol er samlet i denne koncentrerede rødvin. Den dufter og smager af modne brombær og har et strejf af kaffe og krydderurter. Nyd den til en god bøf.


Zeepaard, Shiraz, Western Australia 2005
54,17 kr. ved 6 flasker, Vesterstrøm Vine
Saftig og vinøs rødvin, glimrende som hverdags-vin. Flasken har skruelåg. Zeepaard betyder søhest.


Altas Cumbres, Cabernet Sauvignon / Malbec, Lagarde, Argentina 2006
49,75 kr., Vinmonopolet
En pæn, ret enkel rødvin. En hverdags-vin, der varmer en kold efterårsaften.


Fundacion de Mendoza, Malbec, Mendoza, Argentina, 2005
49,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Let, mild og venlig rødvin med toner af kirsebær, især i duften.


Santa Christina, Merlot, Central Valley, Chile, uden årgang
129 kr. for boks med 3 liter, på tilbud af og til: 99 kr., V&S Wine
En okay lille rødvin med blød saft og let grønne undertoner. Skænk den gerne afkølet. Vinen forhandles af SuperBest, Spar og Aktiv Super.




Sød vin


Vigna Traverso, Moscato Rosa, Rosato Venezia Giulia IGT, Italien 2005
150 kr. for 50 cl, Alwilda
Lækker, lækker sød vin med en elegant pink farve, en dejlig duft og en smag, hvis sødme afbalanceres fint af den gode syre med smag lidt efter grape. En virkelig nydelse, fin, sart og rensende. En meget anvendelig dessertvin.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.