Vin-aktuelt i uge 45
5. november til 11. november 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 42,,,,,,,,VinAvisen uge 43,,,,,,,,VinAvisen uge 44

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
    < En af de fire italienske producenter, som præsenterede deres vine i torsdags, var Barone Ricasoli, der holder til på det familieejede Castello di Brolio fra 1141. Slottet er en kæmpemæssig bunke mursten med fornemme sale ikke langt fra byen Gaiole in Chianti.
,,,,,,,,,,,,,,,
Italienske drømmevine
Jens Winther Simonsen er en af dem, der sørger for, at vi får gode italienske vine på middagsbordet. Han er vinkonsulent og agent for en række italienske topproducenter, og i torsdags havde han inviteret fire af de berømteste vinmagere til en præsentation af deres vine.
Slottenes ejere var med, og de var yderligere suppleret af en af Europas dygtigste ønologer, italieneren Carlo Ferrini, som de italienske sommelierer i 2000 udnævnte som "Italiens bedste vinmager".
VinAvisen var også med, og vi smagte og nød alle de dejlige og ind imellem meget kostbare vine. De er efter vor mening alle til fem stjerner, og i den italienske vinbibel Gambero Rosso har mange af dem da også fået et, to eller tre bicchieri (vinglas).
Vi vil dog afholde os fra at bringe fyldige smagekommentarer – det var omstændighederne ved præsentationen ikke rigtigt til. Lad os i stedet fortælle lidt om producenterne:
,,,,,,,,,,,,,,,
Barone Ricasoli
Familien Ricasoli har siden 1141 ejet det imponerende slot Castello di Brolio i Chianti Classico, og barone Francesco Ricasoli, der var med ved smagningen, har gjort et stort arbejde for at bringe slottets vine op til højeste standard. Det var hans forfader, "jernbaronen" Bettino Ricasoli, Italiens anden premierminister, der i 1850’erne gav opskriften på, hvordan Chiantis rødvine skulle laves på druerne Sangiovese, Canaiolo og Colorino samt de grønne druer Malvasia og Trebbiano – en opskrift, der i dag delvis er forladt.
,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine
Torricella, Toscana IGT, Chardonnay 2006, 150 kr.
Brolio, Chianti Classico 2005, 125 kr.
Castello di Brolio, Chianti Classico 2003, 295 kr.
Casalferro, Toscana IGT 2003, 250 kr.
Granello, Vin Santo, Toscana IGT 2006, 180 kr. for 50 cl.
,,,,,,,,,,,,,,,
Casanova di Neri
Vingården i Montalcino blev grundlagt i 1971 af Giovanni Neri, og det var hans søn, Giacomo, der præsenterede de fire ultralækre rødvine.
Casanova di Neri er et af Montalcinos bedste vinhuse, og familiens vine på druen Brunello (en klon af Sangiovese) har høstet et helt glasmenageri af Gambero Rossos bicchieri.
Topvinen Cerretalto er simpelt hen en gudedrik, elegant og koncentreret. Men det er også en vin, hvoraf der kun kommer få kasser til Danmark. Den laves i øvrigt kun i gode årgange.
,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine
Pietradonice, Toscana IGT 2005, 550 kr.
Cerretalto, Brunello di Montalcino 1999, 1400 kr.
Brunello di Montalcino 2003, 290 kr.
Tenuta Nuova, Brunello di Montalcino 2003, 385 kr.
,,,,,,,,,,,,,,,
Poliziano
Familien Carlettis vingård Poliziano i Montepulciano blev grundlagt i 1961, da Dino Carletti købte 22 hektar. I dag er det sønnen, Federico, der står ved roret i et tæt samarbejde med ønologen Carlo Ferrini. Vinene er meget flotte, blandt andet den vidunderlige Asinone (Æslet), hvis 2003-årgang fik tre glas i Gambero Rosso. Men Le Stanze, lavet på Cabernet Sauvignon og Merlot, er også yderst elegant.
I Maremma i det allersydligste Toscana, hvor mange af de gamle, etablerede vinhuse har købt marker, har også Poliziano købt en mark på 20 hektar. Herfra kommer den ganske dejlige rødvin Mandrone di Lohsa (to glas).
,,,,,,,,,,,,,,,
Smagte vine
Le Stanze del Poliziano, Toscana IGT 2004, 299 kr.
Mandrone di Lohsa, Maremma Toscana IGT 2004, 225 kr.
Vino Nobile di Montepulciano 2004, 155 kr.
Asinone, Vino Nobile di Montepulciano 2004, 335 kr.
,,,,,,,,,,,,,,,
Fattoria Carpineta Fontalpino
Familien Cresti har ejet Fattoria Carpineta Fontalpino i distriktet Chianti Colli Senesi siden 1960, men i produktionen ligger der stadig traditioner tilbage til begyndelsen af 1900-tallet.
Det var Gioia Cresti, der præsenterede de fornemme vine. Hun ejer vingården og de 11 hektar vinmarker sammen med broderen Filippo, og hun virker som vingårdens ønolog.
I vinene indgår en del Cabernet Sauvignon og Merlot, og vinene er derfor "degraderet" til landvin, IGT (Indicazione Geografica Tipica).
Smagte vine
Montaperto, Toscana IGT 2005, 125 kr.
Do ut des, Toscana IGT 2005, 235 kr.
Dofana, Toscana IGT 2004, 450 kr.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Kvinderne løb med sommelier-sejren
For tredje år i træk blev det en dansker, der kunne bestige sejrsskamlen i Nordisk Mesterskab for Sommelierer. Og for første gang nogensinde var det en kvinde.
Konkurrencen blev afholdt i Helsingfors, og vinderen blev Thilde Maarbjerg fra Restaurant Kong Hans i København.
Kvinderne dominerede i det hele taget billedet i finalen, hvor svenskeren Susanne Berglund-Krantz løb med andenpladsen og finnen Pia Peltoperä endte på en tredjeplads.

Asiaterne er vilde med vin
Interessen for vin i Asien er eksploderet i de senere år, hvilket har medført, at de asiatiske lande er blevet et attraktivt sted at afholde store vinmesser.
I uge 43 skrev vi om den internationale vinmesse "Wine for Asia", som netop er blevet afholdt i Singapore. "VinItaly" har ligeledes afholdt vinmesser i både Japan og Kina. Og 2008-udgaven af den franske vinmesse "Vinexpo Asia-Pacific" forventes at løbe af stabelen i Hong Kong.
Asiaternes glæde for vin er så stor, at perioden mellem år 2000 og 2010 forventes at vise en stigning i forbruget på hele 46%. Hvis prognosen holder stik, vil forbruget i Asien om tre år ligge på omkring 900 millioner liter vin om året.

Beaujolais Nouveau i rosé-udgave
Den 15. november kommer den nye Beaujolais-vin på gaden, og som sædvanlig vil lanceringen være forbundet med en masse hurlumhej og et sandt race for hurtigst muligt at bringe den nærmest blålige rødvin frem til kunderne.
Sidste år gjorde en rosé-udgave af Beaujolais Nouveau for første gang sit indtog i begivenhederne. Der var ifølge Decanter tale om ganske få flasker, fremstillet af fire forskellige vinproducenter. Men i år er der yderligere en række vinhuse – blandt andet Georges Duboeuf og Castel Frères samt femten kooperativer – som er kommet med på rosé-vognen.
Alt i alt vil der blive lanceret 400.000 flasker Nouveau Rosé – hvilket dog egentlig ikke er så meget, når man tager i betragtning, at den røde udgave omfatter hele 50 millioner flasker.
Japan er den helt store aftager af Beaujolais Nouveau, og det er da også her, de fleste roséer vil ende.
,,,,,,,,,,,,,,,
Ny EU-lov hæmmer britisk vinindustri
EU vil indføre en lov, der forbyder medlemslande, som fremstiller mere end 3,3 millioner flasker vin om året, at plante nye vinmarker i de næste tre år. Det lyder jo meget fornuftigt, da en sådan lov selvsagt vil dæmme op for den vinsø, der tynger Europa.
Dog er den bebudede lov ifølge avisen Daily Mail ikke faldet i god jord hos briterne. Vinindustrien i Storbritannien, der stadig kun er en lille industri, blomstrer i disse år, vinene får masser af ros med på vejen på den internationale vinscene, og der er god grobund for at ekspandere og udvide antallet af vinmarker. Men det vil ikke kunne lade sig gøre, hvis den nye regel bliver indført – briterne har nemlig lige netop rundet de 3,3 millioner flasker om året.

Det er ikke vores vinsø
Den britiske regering er nu gået på barrikaderne. Den mener, at det er dybt uretfærdigt, at den nye lov skal omfatte Storbritannien, som er i stand til at sælge al den vin, landet fremstiller.
Det er jo overproduktionen af vin i lande som Frankrig og Italien, der er skyld i vinsøen, lyder det fra britisk lejr. Og overproduktionen er i høj grad et resultat af, at EU gennem en længere årrække har postet økonomisk støtte i de veletablerede vinlande.
De britiske vinproducenter, der har anlagt deres vinmarker inden for de sidste ti års tid, har til gengæld ikke fået en eneste euro i støtte fra EU.

    Pornostjernens drøm nummer to
    I 2006 lancerede den amerikanske pornostjerne Savanna Samson en rødvin fremstillet i Italien under navnet Sogno Uno (Drøm Nummer Ét). Nu har hun så ladet en hvidvin med det oplagte navn Sogno Due (Drøm Nummer To) følge i kølvandet.
    Hvidvinen er fremstillet på den ret ukendte italienske drue Falanghina, der dyrkes langs kyststrækningen syd for Napoli. Druen har rødder langt tilbage i tiden, idet man mener, at den er i familie med den grønne drue, som oldtidens romere brugte til yndlingsvinen Falernum.
    Nu kan man jo håbe for Savanna Samson og hendes italienske vinmager, Roberto Cipresso, at drøm nummer to falder i lige så god jord hos Robert Parker som den første drøm. Denne vin begunstigede han nemlig med hele 91 point, hvilket gjorde den berømt med et trylleslag.

    < Sogno Due hedder Savanna Samsons nye hvidvin, hvor pornostjernen selv poserer på etiketten i en noget akavet stilling.
,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,
Ikke alle kilometer, en flaske rejser, koster lige meget i CO2-udslip. Mest effektiv er transport i containere, mens transport i fly giver et mere end elleve gange større udslip pr. flaske.
    Vinens bidrag til drivhuseffekten
    Også i vinens verden er man begyndt at tale om bæredygtighed, udslip af kuldioxid, drivhuseffekt osv. Hvor mange kilo kuldioxid (CO2) koster det fx at sende en tung flaske vin med fly fra Californien – og hvor mange kilo CO2 koster det at sende en tilsvarende mængde vin med skib som bulk fra Australien til tapning i Danmark?
    For American Association of Wine Economists har to forskere, Tyler Colman fra New York University og Pablo Päster fra Sustainable Solutions Group, udarbejdet et "working paper", der ser på udslippet af CO2 i den globale handel med vin.
    Verdens totale årlige bidrag til drivhuseffekten er 6,3 milliarder tons, og heraf repræsenterer vinen kun 0,08%. Ikke store sager, men det svarer ikke desto mindre til udslippet af CO2 fra en million biler.

    Jo større flaske, desto bedre
    De to forskeres "arbejdspapir" ligger som en pdf-fil på nettet og kan læses ved at klikke her. Af rapporten fremgår blandt andet:
    * Jo større flaske, desto bedre. Magnumflasker er mere CO2-venlige end normale flasker, mens halvflasker er mindre venlige. Og bokse, Tetrapak og lignende er bedre end glasflasker.
    * Egetræsspåner eller -stave er bedre end fade – specielt hvis fadene transporteres samlede og tomme rundt i verden i stedet for at blive samlet på bestemmelsesstedet.
    * Under vinens gæring frigøres CO2. Denne mængde svarer dog til mindre end 3% af det samlede udslip i forbindelse med fremstillingen og transporten af en flaske vin.
    * Organisk landbrug har et lavere udslip, men forskellen fra traditionelt landbrug er nu ikke stor. Af langt større betydning er transporten i forbindelse med vinens vej fra plantning af vinstokkene til flasken på forbrugerens bord.
    * Den store britiske supermarkedskæde Tesco har mærket alle sine varer med en "carbon rating" – en angivelse af CO2-udslippet i forbindelse med den enkelte vares produktion og transport.
    * I rapporten vises et kort over USA med en linie midt ned gennem Ohio. Vest for denne linie er det mere effektivt at modtage flasker med lastbiler eller tog fra Californien. Øst for linien kan det bedre betale sig at modtage vine fra Europa via containerbåd og en kortere tur i lastbil.
    Et tilsvarende kort over Europa vil sikkert snart blive udarbejdet – vi holder udkig efter det.
,,',,,,,,,,,,,,
Fransk vinproducent investerer i miljøet
En af de vinproducenter, der gerne vil være med til at reducere CO2-udslippet, er Remi Lacombe, der ejer fire vinslotte i Bordeaux.
Alt i alt bidrager han til den globale opvarmning med et udslip på 639 tons CO2 om året, hvilket svarer til 1,7 kilo per flaske.
Lacombe har allerede gjort flere tiltag til at reducere sit CO2-udslip – han har blandt andet indført et nyt kølesystem til vinen. Nu vil han også, som den første vinproducent i Frankrig, investere i et fremmed klimavenligt projekt, hvor CO2-reduktionen modvejer hans eget udslip af CO2 – en fremgangsmåde, som er helt i overensstemmelse med kvote-ordningen i Kyoto-aftalen.
Det fremmede projekt behøver ikke at have noget med vin at gøre – det kan fx være udskiftningen et eller andet sted i verden af træfyrede ovne med ovne, hvor man får økonomi til at gå over til solenergi.

Miljø-bevidste etiketter på flaskerne
Præcis hvilket miljøvenligt projekt, Lacombe kommer til at støtte, er han ved at finde frem til i samarbejde med det tyske firma ClimatePartner, hvis speciale netop er formidlingen mellem virksomheder og den slags projekter.
Systemet fungerer på den måde, at Lacombe betaler et mindre beløb til det fremmede projekt for hver vinflaske, han får solgt – og beløbet bliver ikke lagt oven i flaskens pris.
Til gengæld får han en særlig etiket på flaskerne, hvor der står om hans investering i projektet. Og måske – ud over visheden om at gøre miljøet en tjeneste – får han også lidt øget omsætning via de ekstra flasker, som miljøbevidste forbrugere højst sandsynligt vil lægge i indkøbskurven.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Ny skarp bog fra skaberen af "Mondovino"
    I 2004 løb Jonathan Nossiters film "Mondovino" hen over det hvide lærred ved Cannes-festivalen. I filmen skildrer den amerikanske filminstruktør og ønolog det brogede forhold mellem de store vinindustrier og de små vinavlerfamilier rundt omkring i verden. Undervejs får også diverse vinkritikere et hak i tuden.
    Men filmen var kun en forsmag. Nossiter har netop udgivet en 432 sider tyk bog, "Le Gout et le Pouvoir" (Smag og Magt), der virkelig går i sulet på vinbranchen og tager en række kendte vinfolk og deres vinsnobberi under ukærlig behandling. I bogen langer han blandt andet ud efter vinkritikere.
    Bogen slår også hårdt ned på den herskende vinsmag, der, anført af Robert Parker og andre vinguruer, er blevet standardiseret. Deres ord er lov, og vinproducenterne fremstiller vine, der lever op til guruernes smagsløg, hvilket vil sige sødmefulde og enkle vine. Nossiter efterlyser den friske syre i vinene – og frem for alt individualismen.

    Robert Parker svarer igen
    Jonathan Nossiters bog er udkommet kun en uge efter Hanna Agostinis bog "Robert Parker: Anatomie d’un Mythe". Denne bog, som vi fortalte om i uge 44, anklager direkte Robert Parker for kammerateri og urigtige oplysninger.
    Agostinis bebrejdelser har Parker indtil videre taget med ophøjet ro, men Nossiters bog har fået bægret til at flyde over. Vinguruen kalder forfatteren for dum og snæversynet og siger ifølge Decanter, at enhver "halvhjerne" må kunne gennemskue, at det tværtimod er Nossiter, der forsøger at standardisere denne verdens vine.
,,,,,,,,,,,,
Topvinhuse til klima-seminar
En række førende vinhuse mødtes i forrige uge til et ganske særligt seminar i Chicago – et seminar, der handlede om hvilke muligheder, vinproducenterne har for at håndtere de klimaændringer, som allerede er begyndt at følge i kølvandet på den globale opvarmning.
Blandt deltagerne var blandt andre vinmagere og chefer fra champagnehuset Louis Roederer, toskanske Antinori, Margaux-slottet Château Palmer og portvinshuset Taylor.
Og der blev ifølge Decanter diskuteret på kryds og tværs. Nogle af vinhusene mente, at man i stigende grad skulle anlægge vinmarker i højderne, andre at det var et spørgsmål om at vælge det rette rodmateriale til vinstokkene, mens andre igen ytrede, at det var vigtigt at plante druesorter, der kunne tåle varme og tørke – som fx rødvinsdruen Nero d’Avola, der i flere hundrede år har klaret sig glimrende i Siciliens varme klima uden kunstvanding.
Også fra Taylor lød det, at hvis temperaturerne fortsat stiger, vil man satse stadig mere på druen Touriga Nacional, der bedre kan klare varmen end de øvrige portvinsdruer.

Godt med klimaforandringer i Champagne
Der var mange bolde i luften under klima-seminaret i Chicago. Flere vinhuse var også i tvivl, om de ekstreme vejrforhold, som man har oplevet i store dele af verden, nu også kan tilskrives den globale opvarmning – om fx den langstrakte tørke i Australien, som har været et stort problem for vinproducenterne, ikke bare er et forbigående fænomen.
Og så var der de deltagere, der slet ikke havde noget imod det lidt varmere klima. Det gjaldt blandt andet kældermester Jean-Baptiste Lecaillon fra Louis Roederer. Ifølge ham er det kun godt med et par varmegrader ekstra i Champagne – Pinot Noir druerne modner lettere, og årgangene bliver mere ensartede.

,,,,,,,,,,,,,,,
Vin som ingrediens i pille mod kræft
Man har længe vidst, at stoffet resveratrol, som findes i skallerne på de blå druer og dermed også i rødvin, har mange godgørende egenskaber. Forsøg på mus har blandt andet vist, at stoffet kan bruges i kampen mod kræft.
Netop nu er et hold forskere på universitetet i Leicester i England i færd med at udvikle fire forskellige piller mod kræft, og i en af dem er resveratrol hovedingrediensen.
Pillerne vil ifølge Decanter kunne bruges i forebyggelsen af bryst-, tyktarms- og prostatakræft, og forskerne forventer, at resveratrol-pillen samt de øvrige piller vil være i handelen i 2010.

Højeste hammerslag for en kasse vin
58.650 pund (cirka 625.000 kr.) lød hammerslaget på, da en kasse med tolv flasker Romanée-Conti 1967 for nylig blev solgt hos Sothesby’s i London. Og det er ifølge Decanter det højeste hammerslag, auktionshuset nogensinde har solgt en kasse vin for. Vurderingen lød på "sølle" 22.000 pund (cirka 235.000 kr.).

Vinsamler lægger sag an mod auktionshus
Vi har tidligere skrevet om den amerikanske rigmand og vinsamler Bill Koch, der har lagt sag an mod den tyske vinhandler Hardy Rodenstock for at have solgt ham kostbare vine, der var forfalskede.
Nu er Koch på barrikaderne igen. Hos auktionshuset Zachys købte han for et par år siden for 340.000 dollars (cirka 1,8 millioner kr.) fornemme vine fra den amerikanske vinsamler Eric Greenbergs samling – en samling, der gik for i alt 15.563.359 dollars (cirka 80 mio kr.).
Nu påstår Koch, at de vine, han købte, er forfalskede, og han har derfor lagt sag an mod såvel Greenberg som Zachys.
Koch siger, at han kan bevise, at Greenberg har haft flere vineksperter til at gennemgå sin vinkælder, og at han derfor udmærket vidste, at der var tale om svindelvine. Og Zachys, der stod for auktionen, har også en del af ansvaret, mener altså Koch.
Ifølge Decanter afviser både auktionshuset og Greenbergs advokat anklagerne.
,,,,,,,,,,,,,,,
Stor debat om skruelåg
I Copia, det amerikanske center for vin og mad i Napa Valley, har man afholdt en stor debat om skruelåg, hvor George M. Taber var ordstyrer – det er ham, der skrev bogen To Cork or Not To Cork.
* For korkindustrien talte Carlos De Jesus fra verdens største korkproducent Amorim i Portugal, og han fortalte, at der er cirka 600 producenter af korkpropper, og problemet er de mange, der laver dårlige propper.
Ikke desto mindre mente han, at korkproppen stadig er det foretrukne lukkemiddel, og han pegede på, at hans firmas salg var fordoblet siden 1994.
* For skruelågene talte Bruno de Saizieu fra Stelvin, der er verdens førende producent af skruelåg, samt den californiske winemaker Randall Grahm fra Bonny Doon Vineyards, som udelukkende har brugt skruelåg siden 2000-årgangen.

Parker: Skruelåget vil sejre i 2015
Bruno de Saizieu nævnte, at det årlige salg af Stelvin-skruelågene i dag har passeret 2 milliarder. I New Zealand er 90% af alle vinflasker med skruelåg. Australien er gået fra 45 til 65% i løbet af det sidste halvandet år, mens Sydamerika er gået fra 10 millioner sidste år til 100 millioner i år og vil øge til 150 millioner næste år. Bruno de Saizieu citerede Robert Parker for, at skruelåget vil have majoriteten i 2015.
Han nævnte også, at skruelåget så småt er ved at trænge ind i Frankrig, hvor der sidste år blev solgt over 200 millioner, men han indrømmede, at franskmændene fortrinsvis bruger skruelåget til vine, som eksporteres til andre lande.
Man har hævdet, at nogle vine skal tilføres lidt ilt gennem proppen for at udvikle sig. Det problem er Stelvin ved at løse med skruelåg, der tillader en kontrolleret gennemtrængning af ilt.

En uretfærdig beskyldning
Winemaker Randall Grahm udtalte, at han kun har gode erfaringer med skruelåg. Hans vine klarer sig meget fint, og det har blandt andet været muligt at konservere dem med langt mindre svovldioxid end normalt.
En indvending mod skruelåg har været, at vinene bliver såkaldt reduktive på grund af iltmangel. Ifølge Grahm er det en uretfærdig beskyldning mod skruelågene. Han mener ikke, at hans vine er blevet reduktive, men indrømmer, at emnet har været en "udfordring" i hans winery.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
I Christie’s katalog for auktionen i Hospices de Beaune kan man læse om, hvordan man kan byde med online. Kataloget kan downloades ved at klikke på billedet af forsiden herover.
    Verdens ældste velgørende vinauktion
    Den 18. november er det gamle hospital i Bourgognes vinhovedstad Beaune for 147. gang rammen om verdens ældste og største vinauktion, hvor hver en euro går til velgørende formål.
    Hospices de Beaune, som hospitalet kaldes, blev grundlagt i 1443 ved et gavebrev fra kong Philippe den Godes kansler, Nicolas Rolin.
    De gamle bygninger er for længst holdt op med at fungere som hospital – et nyt er bygget – men de i alt 60 hektar fornemme vinmarker, som Rolin samt flere andre rige mennesker i årenes løb skænkede hospitalets nonner, ejes stadig af Hospices de Beaune. Og hvert år den tredje søndag i november sælges vinen fra vinmarkerne så ved den berømte auktion.

    Byd med hjemme fra stuen
    Alt efter høstudbyttet udbydes der mellem 300 og 700 fade vin à 228 liter på auktionen. Vinen er delt op i 39 partier, partierne har navne efter de mange historiske givere, og ifølge traditionen har auktionen altid en eller anden berømthed som æresgæst.
    Selv om traditionerne holdes i hævd, har der sneget sig visse ændringer ind undervejs. I 2005 blev det fx for første gang muligt for bourgogne-elskere verden over at deltage i auktionen – indtil da havde den være forbeholdt en kreds af vinkøbmænd, négocianter.
    Det er auktionshuset Christie’s, der står for auktionen, og hvis man gerne vil byde med, behøver man ikke at tage til Beaune, men kan benytte sig af Christie’s nye online service. Se nærmere herom i kataloget, der kan downloades som en pdf-fil ved at klikke på forsiden til venstre.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
20 postkort fra Bordeaux
Vor redaktionelle medarbejder Mariette har være i Bordeaux, og hendes oplevelser har udmøntet sig i 20 postkort, som vi har bragt i løbet af de seneste uger. Her er de sidste fire. Hele serien kan ses ved at klikke her.
I uge 39, da serien begyndte, bragte vi i øvrigt også et link til et meget detaljeret kort over Bordeaux-regionens 57 appellationer. En pdf-fil med dette kort kan hentes ved at klikke her.
..............

.....................
Er man til østers, bør man lægge vejen forbi Arcachon, hvor den salte delikatesse nydes frisk fra havet – og helst ledsaget af et glas hvidvin fra Entre-Deux-Mers.
    17. postkort fra Bordeaux:
    Friske østers fra Arcachon
    Når franskmændene fra Bordeaux og omegn skal nyde sol, strand og vand, foregår det ofte ved Bassin d’Arcachon, en stor trekantet indsø ved Atlanterhavets kyst.
    Arcachon er dog også et mekka for den, der har hang til østers. Skaldyrene fås simpelt hen ikke bedre end hos de mange østers-producenter langs kysten.
    Vi besøgte La Cabane de l’Aiguillon, hvor man kan købe friske østers og enten tage dem med hjem eller nyde dem på stedet med udsigt til havet – og ikke mindst med en god flaske hvidvin fra Entre-Deux-Mers.
    Navnet Entre-Deux-Mers betyder "mellem to have" og hentyder til, at dette vindistrikt ligger mellem floderne Garonne og Dordogne (hent pdf-kortet, som vi bragte i uge 39).
    Netop vinene fra Entre-Deux-Mers skulle – ifølge flere franskmænd – stå perfekt til de salte østers. Den vin, vi smagte, stammede fra Château Vrai Caillou – den var glimrende, men forhandles desværre ikke i Danmark.
..............

.....................
Peter Jørgensen foran det idylliske Château de Haux, hvis første ejer var oberst Alfred Lamey, adjudant hos kejser Napoléon d. 3.
    18. postkort fra Bordeaux:
    Danske ildsjæle i Bordeaux
    Château de Haux i landsbyen Haux er med sine lyse facader af sandsten og høje sorte tag indbegrebet af et romantisk Bordeaux-slot.
    Ejeren er Aktieselskabet Franske Vingårde, stiftet af de danske brødre Peter og Flemming Jørgensen, og da selskabet købte ejendommen i 1985, var den en ren ruin med 20 hektar tilhørende vinmarker.
    Brødrene, der var fjerde generation i det gamle vinfirma Knud Jørgensen i Hellerup, brugte megen tid, energi og penge på at bringe 1800-tals slottet tilbage til fordums glans – og at gøre dets vine berømte viden om.
    I dag fremstår slottet som en arkitektonisk perle. Yderligere er to Bordeaux-slotte fulgt i kølvandet, og aktieselskabet ejer i alt 80 hektar vinmarker, hvis druer hvert år bliver forvandlet til cirka 600.000 flasker ualmindelig dejlig vin.
    Selskabet har flere tusinde aktionærer, men man kan stadig nå at komme med på vognen og drage fordel af de mange aktionær-tilbud. Se mere på selskabets hjemmeside.
,,,,,,,,,,,,,

.....................
At fremstille vinfade af egetræ er et fint gammelt bødkerhåndværk. Kvaliteten af fadene afhænger blandt andet af, hvor træet har vokset, og hvordan bødkeren forarbejder det.
    19. postkort fra Bordeaux:
    Et fint lille vinmuseum
    Vinslottet Domaine de la Grave i Beychac et Cailleau et kort stykke vej uden for Bordeaux har været i familien Roches eje siden 1876.
    I 2003 realiserede femte generation af familien en mangeårig drøm om at åbne et vinmuseum med de utallige vinøse genstande, som var gået i arv fra generation til generation.
    Museet er ikke særligt stort, men det er bestemt et besøg værd. Da der har været bødkere i familien Roche, er der blandt andet indrettet et lille værksted, hvor man kan se alle de gamle redskaber og få en masse at vide om, hvordan et vinfad bliver til – hvilket foregår stort set på samme måde i dag som for hundrede år siden.
    Der er flere oplysninger (på fransk) at hente om både vinhuset og museet på adressen www.vignobleroche.com.
..............

.....................
Et tidligere medlem af vinproducent-familien Roche opfandt denne metaldims til opbinding af vinstokkene i sin vinmark. Han tog patent på opfindelsen, der dog er gået af mode for længe siden.
    20. postkort fra Bordeaux:
    Skytten bandt vinstokkene op
    Hvad i alverden er det? Sådan lød det uafbrudt, da vi blev vist rundt på Domaine de la Graves vinmuseum. Flere hedengangne medlemmer af familien Roche var nemlig rene Georg Gearløs’er, der gjorde den ene opfindelse efter den anden, og museet er derfor spækket med sjove og mystiske redskaber.
    Se fx de her viste metalhylstre, der for mere end hundrede år siden blev brugt til opbinding af vinstokkene i Domaine de la Graves vinmarker.
    Opbindingsgarnet blev lagt ind i hylstret, og en ende af garnet stak ud gennem et hul i den ene ende. Når man havde bundet enden af garnet fast ved den første vinstok, kunne man skyde genstanden ind og ud mellem de øvrige vinstokke og ad den vej hurtigt lave et smart opbindingssystem.
    Navette kaldte opfinderen metaldimsen, hvilket er det franske ord for den skytte med garn, som man skyder ind mellem de langsgående kædetråde i en væv.
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Smart taske til vinen på flyrejsen
    Terror-truslen har jo gjort det umuligt at lægge de gode flasker vin, man har købt i udlandet, ned i håndbagagen, når man skal hjem med fly.
    Resultatet er, at man pakker flaskerne ind i lidt af hvert og krydser fingre for, at bagagefolkene i lufthavnen behandler kufferten som et råddent æg. Af og til ender det dog med rødvinsmarinerede jakkesæt og sokker.
    Men nu er der kommet en smart taske, som er indrettet specielt med flytransport af flasker for øje, og som er let at medbringe, da den er lige til at folde sammen og lægge ned i kufferten. BottleWise Duo, som den hedder, har to rum, der hver kan indeholde en almindelig flaske vin. Rummene er forede og isolerede, så flaskerne er beskyttet mod slag og temperatursvingninger. Og skulle uheldet alligevel være ude, så er tasken vandtæt, så vinen ikke løber ud i kufferten. Læs mere om tasken ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,,
De gravides skål
Fra den britiske regering lyder de traditionelle og formanende ord om, at gravide kvinder skal holde sig fra enhver form for alkohol. Men nu er det britiske helseinstitut The National Institute of Clinical Excellence’s (NICE) kommet med et helt andet bud:
Når kvinderne er tre måneder henne i graviditeten, skader det ikke barnet, at de drikker et enkelt lille glas vin om dagen.
NICE tager dog alle forbehold ved at påpege, at man ikke kan afvise, at der trods alt kan være en lille risiko.

Til kamp for og imod illegale immigranter
Hvert år, når vinhøsten står for døren, strømmer et meget stort antal mexikanske løsarbejdere over grænsen til USA for at høste druer i Californien.
Nogle af disse arbejdere opholder sig legalt i landet, andre illegalt, men ét er sikkert: Vinproducenterne og drueavlerne ville ikke kunne klare sig uden denne arbejdskraft.
Præsident Bush er alt andet end glad for de mange ulovlige immigranter, og han har derfor tænkt sig via Department for Homeland Security (departementet for hjemlandets sikkerhed) at tvinge vinhusene til at fyre de arbejdere, som ikke har papirerne i orden.
Alene i Californien regner man med, at der opholder sig tre millioner illegale arbejdere.
En række foreninger, der varetager immigranternes interesser, er gået rettens vej for at stoppe regeringens planer. Og det er faktisk lykkedes dem. Dommeren mente, at projektet ville gå unødigt hårdt ud over både arbejdere og arbejdsgivere.
Desuden trænger de stive, amerikanske regler for gæstearbejdere ifølge Decanter til at blive fornyet. Det er de ikke blevet i de sidste 50 år.
,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
.....................
Tyskerne vil beholde deres æblevin
EU’s bureaukrater kan ikke leve med, at noget, der kaldes vin, ikke er vin. Tyskernes æblevin – Apfelwein – er ikke vin. Det svarer til franskmændenes og englændernes cider, så EU er på vej med et regulativ, der forbyder brugen af ordet Apfelwein.
Den tyske æblevin produceres først og fremmest i Hessen, hvor Frankfurt ligger, og regionens ministerpræsident, Roland Koch, er "rasende" og har opfordret landbrugskommisær Mariann Fischer Boel til at opgive regulativet.
– Vi vil ikke tillade, at vores traditionelle navn bliver et offer for Bruxelles’ regelgalskab, siger han. – Vi vil af al magt kæmpe for vores æblevin.
.............
'
    En utrolig skat
    Ifølge Just Drinks har amerikanske toldmyndigheder i Tennessee fundet en utrolig skat: 2400 flasker Jack Daniels whiskey til en værdi af en million dollars gemt i et varehus samt i et motel i Nashville.
    Flaskerne blev opdaget under efterforskningen af to forretningsfolk, der bor i nærheden af destilleriet, og som åbenbart har fået fat på flaskerne på en eller anden måde. Nogle af flaskerne er fra helt tilbage i 1914 og bedømmes som meget kostbare. Andre har været bestemt til det italienske og spanske marked.
    Ifølge myndighederne vil de mest sjældne flasker måske blive sendt på en auktion, mens resten vil blive destrueret.
...................
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
............
............
    ............
    Stor smagning af cognac
    Her på Den stærke side har vi afholdt en stor smagning af cognac efter samme principper, som når vi smager vin til VinAvisen: Kun de flasker, der fik tre stjerner eller mere, slap gennem nåleøjet hos det strenge, men retfærdige dommerpanel. Anmeldelserne af disse flasker bringer vi i en føljeton, der begyndte i uge 42 og fortsætter her og i de kommende uger.


    Pascal Combeau, Grand X.O., Aigre, Frankrig
    299 kr., Irma
    En elegant cognac med duft af tør eg og lyse rosiner. Smagen er fyldig, tør, pikant krydret og med et strejf af brændt karamel.


    Lhéraud Cuvée 20, Fine Petite Champagne, Cognac, Frankrig
    509 kr., Amka
    Der er lys karamel, rørsukker og druekvas over duften af denne skønne cognac, mens smagen er fyldig med markante toner af eg.


    Gourry de Chadeville XO, 1. Cru du Cognac, Grande Fine Champagne, Cognac, Frankrig
    659 kr., Vinmonopolet
    Denne lækre cognac dufter og smager markant af nødder og sveskeblommer.


    Claude Chatelier VSOP, Fine Cognac, Cognac, Frankrig
    158,95 kr., 50 cl., Strandgården
    Der er lidt valnødder og druekvas over duften af denne cognac, mens smagen er blød med et strejf af figner.
    ...........
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
.........
De fem store i årgang 2000
Mandag i denne uge afsluttes et helt usædvanligt salg i VinAvisens Vinauktioner: De fem store i årgang 2000.
Sælgeren "ca" på Frederiksberg har en flaske af hver af første-cru’erne fra Graves/Médoc til salg: Château Haut-Brion, Château Lafite-Rothschild, Château Latour, Château Mouton-Rothschild og Château Margaux, alle i den fremragende årgang 2000 og alle i perfekt stand. De fem flasker sælges kun samlet, og budene begynder ved 25.000 kr.
Men der er også andre spændende flasker – gå selv ind og kig ved at klikke på bjælken herunder og glem ikke, at auktionen er gratis for både sælger og køber. Her er der ikke noget med salær.
Har du spørgsmål eller kommentarer, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Fionia Vin har fået eneforhandlingen af vinene fra Barbaresco-producenten Moccagatta.
    * Vigneron Wine Company har fået importen af vinene fra Col di Bacche og Fattoria di Magliano, begge i det toskanske Maremma.
    * Edeka har optaget importen af vinen fra den danskejede vingård Danés de Chile.
    * OB-vinimport har optaget importen af vine fra Domaine Jacob i Bourgogne.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,,,...........,

,

    Werner Hansen (f. 1932) fik øjnene op for vinens verden, da han i 1956 som ung kommis i Nakskov Brugsforening blev sendt på en vinrejse til Østrig og Ungarn.
    Efter en uddannelse på såvel andelsskole som handelsskole blev han i 1959 ansat i økonomiafdelingen hos SAS i Stockholm.
    I 1961 vendte han hjem til Nakskov Brugsforening til et job som uddeler, som han bestred i de næste 25 år. Sideløbende var han med til at åbne dørene for Lolland-Falsters første supermarked og via sit virke i en række udvalg i FDB med til at præge vinsortimentet i Brugsen og Kvickly.
    I 1985 grundlagde Werner Hansen vinklubben Druen, som den dag i dag lever i bedste velgående. Og året efter blev han ansat som vinkonsulent hos Svendborg Vinkompagni. Det blev til elleve spændende år med butiksbesøg, kunderådgivning og vinmesser over hele landet og et væld af vinkurser for medarbejderne i Brugsen og Kvickly.
    Selv om Werner Hansen i princippet er gået på pension, fortsætter han med at arbejde freelance med både vinmesser og foredrag. Derudover nyder han livet sammen med sin hustru gennem 46 år, Eeva, som heldigvis også er glad for vin.
    Adresse: Bakkedraget 37, 3460 Birkerød, tlf.: 45 82 11 43, e-mail: werner@hansen.mail.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    – I år var vi på ferie i Toscana, skriver Ole Steinmeier, – og der boede vi hos en vinbonde i landsbyen Montaione. Den ligger en lille snes kilometer nordvest for byen San Gimignano med alle de middelalderlige tårne.
    – Vinhøsten gik netop i gang, mens vi var der, og vi fik lov til at følge med fra første parket.
    – Den lille fyr på vores billede er ikke et eksempel på groft børnearbejde, men en glad lille gut, som selv bestemte, hvor meget han ville hjælpe bedstefar og forældrene i marken.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Hvor kommer fluerne fra?
Flemming Hansen oplever igen og igen, at nogle bittesmå fluer kommer sværmende, når han vil nyde et glas vin. Nu vil han godt vide, hvor de kommer fra.
Der er tale om såkaldte frugtfluer eller bananfluer, som typisk svæver rundt om en frugtskål, hvor frugten har ligget lidt for længe. Men de tiltrækkes også af vinsjatter og kan således være kommet fra nogle tomme flasker i et hjørne af køkkenet. Når en ny flaske åbnes, og vinen skænkes i glasset, kommer de svævende med det samme.
Inden døre kan hunfluerne yngle hele året og lægge op til 25 æg om dagen, hvilket de gerne gør i såvel sjatterne som frugten.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og 16, som fik fem stjerner. I alt blev det til 125 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Cavas Hill, Reserva Oro, Semi Seco, Cava, Spanien
65 kr., Premier Cru
Sødlig boblevin med god mousse og toner af citrus.




Hvidvin


Spy Valley, Unoaked Chardonnay, Marlborough, New Zealand 2006
99,75 kr., 89,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
Dejlig hvidvin med en frisk, frugtagtig og lidt fed smag med både blødhed og god citrussyre. Skænk den til en god, gerne lidt fed fiskeret. Flasken har skruelåg.


Chapel Peak, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2005
124,75 kr., House of Wine
Hvor der ofte er en duft og smag af hyldeblomster i hvidvine på druen Sauvignon Blanc, så er der i denne vin snarere mindelser om passionsfrugter. Det er en overordentlig lækker og liflig vin med kraft og saft og toner af fad. Flasken har skruelåg.


W. Gisselbrecht, Riesling, Alsace, Frankrig 2006
44,75 kr., Brdr. D’s Vinhandel og Piaf Vinhandel
Til den lave pris en overraskende god Riesling-hvidvin. Den har en dejlig frisk, men også lidt fed frugtsmag og fint krydderi.


Gravitas, Reserve, Chardonnay, Marlborough, New Zealand 2005
109,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne hvidvin er gæret på franske egetræsfade, og træet er nærværende i både duft og smag. Nogle vil måske finde egetræet lidt for nærværende, men vinen er bestemt af kvalitet.


Los Vascos, Sauvignon Blanc, Chile 2007
84,75 kr., Skjold Burne
I denne hvidvin er der hyldeblomst i både duft og smag, så det basker. Begge dele er ret overvældende, så vinen skal ubetinget serveres til mad – gerne lidt fed mad.


White Top, Skærsøgaard, regional vin fra Jylland, Danmark 2006
145 kr., H.J. Hansen og Magasin
En let og tør hvidvin uden de store armbevægelser. Prisen er i overkanten.




Rødvin


Talinga Park, Shiraz, South Eastern Australia 2005
44,95 kr., ved 3 flasker: 100 kr., SuperBest
Den smager rigtig godt, denne rødvin. Den har en god duft af Shiraz og en blød, rund og frugtagtig smag. En god julevin. Priserne er yderst rimelige og giver den femte stjerne.


Château Pimorin, Haut-Médoc, Frankrig 2005
69,95 kr., SuperBrugsen
Denne røde bordeaux kunne smagepanelet virkelig godt lide. Den er tør, med blød frugt og fine fadtoner. Den smager simpelt hen godt.


Voga, Sicilien IGT, Italien 2005
68 kr., Carlo Merolli
Denne rødvin kommer i en helt usædvanlig flaske nærmest af facon som Rundetårn eller Det skæve Tårn i Pisa – bortset fra at flasken ikke er skæv. Det er vinen bestemt heller ikke. Den er både lækker og flot, med blødhed og fyldig frugt. Nok de flestes opfattelse af en julevin. Rimelig pris.


Domaine Jean Bousquet, Cabernet Sauvignon, Tupungato, Mendoza, Argentina 2003
Klubpris ved 6 flasker: 40,45 kr., ikke medlemmer: 59 kr., NordicWineClub.com
Smagen i denne rødvin er vanvittig god. Den er bred og dyb, kødfuld og med blød frugt. En vin fx til højreb.


Finca Flichman, Reserva, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina 2005
54,85 kr., af og til 41,67 kr. ved 3 flasker, V&S Wine
Stor og lækker rødvin med mange facetter – tobak, chokolade, mørke bær og ikke mindst karamel. En bamsevin, ja, men ikke spor sprittet. Oplagt vintervin eller julevin. Prisen er yderst rimelig.


Finca Sobreño, Toro, Spanien 2006
88 kr., Haller Vine
Ikke kun kraftig, men også elegant og lækker. Sådan er denne rødvin. Den er i fin balance med både varme og krydderi.


Les Mines, Priorat, Spanien 2005
148 kr. ved 6 flasker, Vinens Verden
Smuk og elegant rødvin med mange facetter og bred frugt. Oplagt til en kraftig og gerne krydret kødret – fx en peberbøf.


Carmin des Agrunelles, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2005
105 kr., Rungsted Vinhandel
Meget saftig, meget kraftig … og i dag alt for ung. Denne rødvin har potentiale til at blive ganske flot om tre-fire år. Først da træder den femte stjerne i kraft.


Hardy’s Nottage Hill, Cabernet / Shiraz, South Australia 2005
59 kr., Kvickly og SuperBrugsen
Cabernet Sauvignon-druens friske frugt og Shiraz-druens krydrede undertoner mødes til en perfekt dans i denne dejlige rødvin. Prisen er yderst rimelig.


Enotria Barbera, Mendocino, Californien 2002
98 kr., Rienta Vine
En moden, harmonisk og utrolig lækker rødvin med duft og smag af blandt andet kirsebær, blommer og hyld. Eftersmagen er præget af en frisk syre.


Argamakow, Podere Ruggeri Corsini, Langhe, Italien 2005
229 kr., Ludvig Bjørn
En helt vidunderlig rødvin med duft og smag af trøfler, mandler, chokolade, kaffe, modne brombær og hyld. Den er simpelt hen hver en krone værd. Den vil være fin til kalvekød med svampe-flødesauce.


Pascal Prunier-Bonheur, Les Sizies, Beaune 1er Cru, Bourgogne, Frankrig 2005
155 kr., ved 12 flasker: 144 kr., La Côte
Ret let og elegant Bourgogne-rødvin, blød og harmonisk, med ren frugt og god syre. Skænk den gerne til lidt fed, ikke for kraftig mad.


Neil Ellis, Cape Winemakers Guild, Auction Reserve, Jonkershoek Valley, Stellenbosch, Sydafrika 2000
595 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne vidunderlige rødvin blev i sin tid solgt på Nedbank Cape Winemakers Guild Auction, som vi skrev om i uge 43 – en auktion af specielle vine fra Sydafrikas bedste vinmagere. Vinens farve er enormt dyb og tæt. Duften er kraftig og kompleks. Og smagen er fyldig, harmonisk og meget lækker. Vinen kan godt drikkes nu, men gem den meget gerne i endnu nogle år. Flasken har i øvrigt lidt bundfald, så det vil være en god idé at dekantere vinen.


Plaisir de Noël, Julevin, Vin de Pays d’Oc, Frankrig, uden årgang
45 kr., Sigurd Müller
En varm og venlig rødvin, der er overordentlig nem at drikke. God hverdagsvin til prisen, men ikke umiddelbart egnet til en kraftig julemiddag. Køber man 12 flasker af vinen, får man samtidig en fin bog: Thomas Windings ”Jul hele året” med 24 hyggelige kapitler.


Auntsfield Hawk Hill, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2006
243 kr., ved 12 flasker: 181 kr., Laudrup Vinimport
En dejlig rødvin med duft af mørke blommer og brombær. Smagen er intens og kraftig med markante toner af kaffe og med lidt lakrids i eftersmagen. Den slutter med et lille bittert bid. Nyd den til en velkrydret bøf.


Lincoln Heritage, Pinot Noir, Marlborough, New Zealand 2006
115 kr., Skovgaard Vine
En typisk Pinot Noir med en let krydret duft og et strejf af mørke blommer. Det er en rødvin med rygrad, fylde og en tør, elegant eftersmag. Den vil egne sig glimrende til parmesan eller lignende oste med nøddesmag.


Petit Grealo, Sero Subzona Artesa, Costers del Segre, Spanien 2004
79 kr., Valuewine.dk
Duften af denne rødvin er overvældende dejlig med masser af moden frugt, chokolade og kirsebær. Smagen, der har forfriskende toner af anis og eukalyptus, overdøves desværre lidt af det høje alkoholindhold på 14%.


Greo, Bernino, Toscana IGT, Italien 2005
136 kr., ved 12 flasker: 126 kr., Solarex
God struktur, ikke så kompleks, lidt enkel – sådan opfattede vi denne ikke helt billige rødvin, der ubetinget skal drikkes til mad.


Domaine Perdiguier, Vin de Pays des Coteaux d’Enserune, Frankrig 2003
85 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Kraftig og varm rødvin med en lidt speciel krydret smag.




Sød vin


Quinta do Pégo, LBV Port, Portvin, Portugal 2003
139,95 kr., Amka
En rigtig rar portvin med god frugtfylde og sødme og uden spritkant. Mange vil kunne lide den.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.