Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 48, 2007





Vin-aktuelt i uge 48
26. november til 2. december 2007
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 45,,,,,,,,VinAvisen uge 46,,,,,,,,VinAvisen uge 47

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Regler for gamle vinstokke
På vinflaskernes bagetiketter kan man ofte læse, at vinen er fremstillet af druer fra "gamle vinstokke". Men hvor gamle vinstokkene er, og hvornår en vinstok kan betegnes som gammel – ja, det er jo et spørgsmål.
Hos det australske vinhus Yalumba i vindistriktet Barossa har man nu ifølge Decanter udarbejdet et regelsæt for ordlyden på etiketterne, når det gælder vinstokkenes alder: Med "gammel" menes vinstokke, der har mindst 35 år på bagen. Når de runder de 70 år, bliver de betegnet som "antikke", og har de opnået en alder af 100 år eller mere, kaldes de for "exceptionelt gamle".
Og skulle det mod al forventning lykkes vinstokkene at spænde over mere end tre århundreder, skrives der "tri-centenary" på flasken.
Yalumba, som har indført de nye betegnelser på etiketterne fra og med i år, vil vældig gerne udbrede regelsættet til andre australske vinhuse, og det er da også en rigtig god idé, som giver forbrugerne noget at holde sig til.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
Arkitekten bag det kinesiske vinpalads er spanieren Luis de Miguel Najarro. Han har blandt andet lavet nybyggeri for Rioja-vinhuset Viña Ijalba, der ses på billedet her.
    Vinpalads ved den kinesiske kyst
    I 2008 bliver Kina som bekendt rammen om de olympiske lege. Og det bliver i byen Qingdao i provinsen Shangdon, der ligger ved østkysten, at de mange sejlerkonkurrencer skal afholdes. Man er selvfølgelig i fuld gang med forberedelserne, og hertil hører opførelsen af et stort vinpalads.
    Bygningen, der ifølge avisen La Rioja kommer til at brede sig over 2700 kvadratmeter, skal rumme både vinforretninger og restauranter. Derudover skal der være faciliteter til opbevaring af vin i lange baner. Vinpaladset skal nemlig indgå i et endnu større ejendomsbyggeri, og det er beboernes vin, som så skal opbevares i paladset. Det kan blive til en hel del, da man satser på at bygge 5000 lejligheder.
    Paladset alene kommer til at koste 2 millioner euro (cirka 15 millioner dkr.), og det vil blive indviet til februar.
,,,,,,,,,,,,,,,
Rift om røde bourgogner
I sidste weekend blev den historiske vinauktion afholdt i Hospices de Beaune, det gamle hospital i Bourgognes vinhovedstad, Beaune.
Mængden af vin, der kom under hammeren var mindre end sidste år – angreb af meldug i vinmarkerne samt problemer med råd i drueklaserne reducerede årets vinhøst med hele 30%.
I alt blev der solgt 607 fade mod sidste års 680 fade. Alligevel kom der flere penge i kassen – 4,29 millioner euro (cirka 32 mio kr.) blev det til, hvor sidste års auktion indbragte 3,8 mio euro (cirka 28,3 mio kr.). Det svarer til en stigning på 27%. For de røde vines vedkommende var stigningen endnu højere, nemlig 38%.
Årsagen er ikke mindst, at der er en stigende efterspørgsel på røde bourgogner på det internationale marked. Endvidere kunne man for første gang nogensinde byde med over internettet, hvilket garanteret har skærpet antallet af potentielle købere.

Bedre end forventet
En medvirkende årsag til det gode salg har dog også været, at kvaliteten af årgang 2007 er særdeles høj. En af køberne var Christian Philipson, der siger til VinAvisen: – De røde bourgogner er blevet meget bedre end forventet, eftersom det meget varme vejr tidligt på sæsonen gav Pinot Noir-druerne tykt skind, så de kunne modstå det mere vanskelige vejr sidst på sæsonen. Rødvinene er flotte, bløde og elegante og vil være tilgængelige og imødekommende meget tidligt, og hvidvinene har en god frisk syre og dermed høj gemmekvalitet.
Christian Philipson fortæller, at han købte fire 1. cru Hospices de Beaune-vine, som han sælger i forsalg/primeur til priser mellem 325 og 595 kr.: Jéhan de Massol (Volnay-Santenots), Cuvée Albert Grivault (Meursault-Charmes), Pierre Floquet (Beaune-Grèves) og Cuvée Baudot (Meursault-Genevrières).
,,,,,,,,,,,,,,,
Drastiske ændringer i reformplaner
Ifølge Just Drinks går EU-parlamentets landbrugskomité stærkt ind for drastiske ændringer i EU-kommissionens reformplaner for europæisk vin. Forleden stemte 31 medlemmer således for at bibeholde støtten til destillering af vinsøen. Kun 7 stemte imod.
Samtidig forkastede et flertal kommissionens plan om at kunne bestemme de metoder, europæisk vin laves efter. Det skal fortsat være op til det enkelte medlemsland. Dermed kvalte man Bruxelles' plan om et generelt forbud mod tilsætning af sukker (chaptalisering) for at øge indholdet af alkohol.
Denne afgørelse fejer en stor del af landbrugskomisær Mariann Fischer Boels reformplan af bordet. Den reviderede plan forventes at blive godkendt af parlamentet i december.

Især tysk modstand
Det var oplagt, at Fischer Boels foreslåede forbud mod tilsætning af sukker ville møde stærk modstand. Ikke mindst i Tyskland har der rejst sig et kor af vrede stemmer over udsigten til ikke længere at kunne benytte denne teknik.
Problemet er blandt andet, at et sådant forbud ville have udryddet en hel kvalitetsklasse, QbA, som netop er chaptaliseret for at få mere krop. Det er tit dejlige vine, og de danner basis for Tysklands vinkonsum.
En forbud virker dybt urimelig på enhver, som drikker tysk dagligvin, for de chaptaliserede vine er meget ofte af virkelig god kvalitet.
,,,,,,,,,,,,,,,
Ny viden om evnen til at smage bitterstoffer
Rundt omkring på tungen sidder vores smagsløg, der er forsynet med smagsreceptorer. Og med dem er vi i stand til at smage fem forskellige smage: sødt, surt, salt, umami og bittert, hvoraf bittersmagen er den mest sammensatte.
Hidtil har man ifølge The Journal of Neuroscience ment, at de smagsreceptorer, der kan smage bitre emner, alle kan smage samtlige bitterstoffer. Men nu har et hold forskere fra Deutschen Instituts für Ernährungsforschung Potsdam-Rehbrücke (DifE) imidlertid fundet frem til, at hver af disse receptorer kun kan smage et enkelt bitterstof, hvilket betyder, at vi kan smage en langt bredere vifte af bitre nuancer end hidtil antaget.
Man mener i øvrigt, at bitterreceptorerne har endnu en funktion, nemlig at advare os mod eventuelle giftstoffer, der ofte netop er bitre. Man kan læse mere om forskningsresultatet ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
Rekordår for italiensk eksport
Det går fremad med stormskridt for den italienske vineksport. Ifølge Just Drinks er eksporten i løbet af de første ni måneder af 2007 steget med 10,5% i forhold til samme periode i 2006.
Til Europa er der en stigning at spore på 8%, mens stigningen til USA er helt oppe på 12%.
Hvis den gunstige udvikling fortsætter, vil eksporten af italiensk vin i 2007 slå sidste års eksport-rekord på 3,1 milliarder euro (cirka 23 milliarder kr.).

Tyskerne har også vind i eksport-sejlene
Ikke kun italienerne, men også tyskerne kan forvente at slå den hidtidige rekord, når det gælder årets vineksport.
Alene i første halvdel af 2007 blev der ifølge Deutsches Weininstitut eksporteret omkring 150 millioner liter tysk vin til en værdi af 305 mio euro (cirka 2,3 milliarder kr.). Det svarer til en stigning på 25% sammenlignet med samme periode sidste år.
I alt eksporterede tyskerne i 2006 vin for 561 mio euro (cirka 4,2 mia kr.) – en hidtidig rekord, som eksporten i år dog er godt på vej til at slå.
Storbritannien er den største aftager af tysk vin med en import for 128 mio euro (cirka 955 mio kr.) i løbet af det sidste år.
Amerikanerne bliver dog også stadig gladere for de tyske flasker – ikke mindst for dem, der indeholder Riesling. Her lyder importtallet på 100 mio euro (cirka 745 mio kr.), hvilket svarer til en stigning på hele 29%.

Stigende interesse for Mosel
Det går ikke mindst godt for de mere end 5000 vinproducenter i Mosel. Det tyske vindistrikt er berømt for sine hvidvine fremstillet på Riesling-druen, og selv om priserne på vinene ligger i den dyre ende, så er der stigende efterspørgsel på dem på det internationale marked.
Fra juli 2006 til samme måned i år er eksporten af Riesling fra Mosel steget med 21% eller i værdi fra 90 millioner euro (cirka 670 kr. kr.) til 109 mio euro (cirka 815 mio kr.).
Mere end halvdelen af eksporten af de i alt 374.000 hektoliter vin gik til USA, hvor salget af vinene steg med 29%.
Også i Skandinavien – og ikke mindst i Norge, hvortil eksporten rundede 7 mio euro (cirka 52 mio kr.) – er der en stigende interesse for vinene.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Høje hammerslag på Château Lafleur
    I uge 38 skrev vi om de forfalskede Château Lafleur magnumflasker, der ind imellem dukker op på auktionerne.
    Den 15. november blev der hos Christie's i London afholdt en stor vinauktion med hele 74 partier af vine fra det fornemme vinslot i Pomerol. Og her kunne byderne – i hvert fald for de 40 partiers vedkommende – være sikre på, at der var tale om den ægte vare. Disse vine var nemlig ifølge Decanter hentet direkte op fra kældrene hos Château Lafleur.
    Samlet gik vinene for 21% over vurderingen. Højeste bud indbragte en flaske Château Lafleur 2000 Impérial (6 liter eller 8 normalflasker). Vurderingen lød på 16.000 pund (cirka 166.000 kr.), men hammerslaget røg helt op på 29.259 pund (lidt over 300.000 kr.).
    Pomerol-slottet Château Lafleur, der ejes af Jacques og Sylvie Guinaudeau med hjælp fra sønnen Baptiste, er på kun 4,5 hektar, der vel at mærke er nabo til andre berømte slotte som Château Pétrus, Château Le Gay og Vieux Château Certan.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Årets 100 bedste vine
Lige siden 1988 har det amerikanske vinmagasin Wine Spectator hvert år bragt en Top 100-liste over de bedste vine, som magasinet har anmeldt i årets løb.
De 100 flasker på dette års liste er udvalgt blandt de mere end 15.000 vine, som magasinets vinredaktører har smagt sig igennem i 2007 og bedømt efter 100 point-skalaen.
Til højre ses de første ti flasker på den meget lange liste. Hele listen kan ses ved at klikke her.
    ......
    1. Clos des Papes, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2005
    2. Ridge, Chardonnay, Santa Cruz Mountains, Californien 2005
    3. Le Vieux Donjon, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2005
    4. Tignanello, Antinori, Toscana, Italien 2004
    5. Two Hands, Bella’s Garden, Shiraz, Barossa Valley, Australien 2005
    6. Château Léoville Las Cases, Saint-Julien, Frankrig 2004
    7. Tenuta dell’Ornellaia, Bolgheri Superiore, Italien 2004
    8. Mollydooker, Carnival of Love, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2006
    9. Robert Mondavi, Reserve, Cabernet Sauvignon, Napa Valley, Californien 2004
    10. Krug, Brut, Champagne, Frankrig 1996
    ......
,,,,,,,,,,,,, ,
,,,,,,,,,,,,,,
    Nu skruelåg på 20 websider
    Der er stadig gang i vores skruelågsliste, og i denne uge runder vi de 20 websider fra danske vinimportører, som har mindst ti vine med skruelåg, og som har placeret disse vine på en særlig side.
    Nummer 20 blev H.J. Hansen og dermed også Magasin og kæden VinSpecialisten. På firmaets meget gennemarbejdede webside skal man bare skrive "Skruelåg" i søgefeltet, så får man adgang til hele seks sider med i alt 83 forskellige vine med skruelåg – eller hvor mange der nu aktuelt er, for ifølge marketingchef Birgitte Holmer Petersen bliver listen hver nat automatisk justeret i forhold til lageret.
    H.J. Hansens link i listen til højre fører direkte til de seks sider.
    Hvem vil være med i næste uge? Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
TT Vinimport
VinDownUnder
Vignoble / Østjysk Vinforsyning
Vinens Verden
Vinspecialisten, H.J. Hansen
Vintjeneren.dk
World of Wine
21. Hvem kommer her?
22. Hvem kommer her?
23. Hvem kommer her?
24. Hvem kommer her?
25. Hvem kommer her?
,,,,,,,,,,,,,,,,,
20 postkort fra Somontano
Anker har været på vinrejse i det lille distrikt Somontano i det allernordligste Spanien, og fra turen sender han 20 postkort med venlig hilsen. De første syv bragte vi i uge 46 og uge 47. Her er endnu tre, og resten følger i de kommende uger.
,,,,,,,,,,,,,,,
...........
Billedet er taget ved den supermoderne bodega Irius, der knap nok var bygget færdig men i fuld gang med at behandle årets høst. Se også billederne i VinAvisen uge 38, 2007.
    8. postkort fra Somontano:
    Nye smarte opfindelser
    Vi besøgte en tredjedel af de 30 bodegaer i Somontano, og mange af dem er præget af den nyeste teknik. Alt er i rustfrit stål og styret af computere, og nye smarte opfindelser er taget i brug.
    Se fx transportøren på billedet her. Hvor man mange steder bringer druerne ind i åbne bassiner på hjul, så er der her et beskyttende låg. Bassinet kan hæves op, og i dets bund er der en stor snegl, som fører druerne vandret og blidt ind i vineriet, hvor kun tyngdekraften befordrer dem videre. Ikke noget med bare at hælde hele portionen ned i en stor tragt og sætte pumperne i gang.
...........
..........
Der var fart over feltet under vores besøg i Bodegas Pirineos. Det gjaldt om at holde styr på druer af ti forskellige sorter og fra flere forskellige marker.
    9. postkort fra Somontano:
    Kooperativ på private hænder
    Nogle af Somontanos bodegaer er helt nye og anlagt i den store stil af pengestærke investorer. Andre bodegaer er gamle familieforetagender. Men Bodegas Pirineos (Vinhuset Pyrenæerne på dansk) blev oprindelig grundlagt som et kooperativ. Det skete i 1964.
    Siden 1993 har Pirineos været på private hænder, men fortiden som kooperativ har været nyttig. I dag ejer bodegaen selv kun 45 hektar vinmarker, men den råder over druer fra 1000 hektar, der dyrkes af cirka 200 vinbønder, og mange af disse marker er historiske marker med gamle lokale druer.
    30% af markerne har stadig vinstokke af buskform – nogle er over 50 år gamle – mens 70% har opbundne vinstokke i hækfacon. 90% af vinmarkerne ligger, så de ikke kan eller må kunstvandes.
    Som den første bodega i Somontano begyndte Pirineos i 2003 med økologisk dyrkede druer på 20 hektar. I alt producerer Pirineos 4 millioner flasker, hvoraf 25% går til eksport.
    Under vort besøg smagte vi ti vine, der i forhold til priserne er virkelig gode. Topvinen Marboré er simpelt hen vidunderlig. Nogle af Pirineos’ vine importeres af Vintjeneren.dk.
...........
...........
"Sugesnablen", der stikkes ned i læsset af druer, ses øverst i billedet. Den styres af en lille kran.
    10. postkort fra Somontano:
    Med en snabel i druerne
    Under besøget hos Bodegas Pirineos oplevede vi, hvad man også kan opleve på mange kooperativer, der modtager druer fra et stort antal druedyrkere: En kontrolstation.
    Vognene med druer kører op på en stor vægt, hvor de bliver vejet før og efter afleveringen af druerne – så ved man, hvor mange kilo druer, der er leveret.
    En "sugesnabel" kører hen over læsset, borer sig ned imellem druerne og suger en portion til sig.
    Saften fra druerne pumpes ind i det lille laboratorium, og her måles indholdet af sukker og andre parametre for kvaliteten. Jo bedre druer, desto bedre pris.
    Hele operationen overvåges af en tekniker fra appellationens kontrolinstans, og til slut udskriver computersystemet en kvittering med udregning af betalingen.
,,,,,,,,,,,,,,,,......
En lille meningsmåling:
Kun for kvinder
Forleden var vi i et selskab, hvor en kvindelig gæst udbredte sig om, hvor besværligt det var for hende at trække en flaske vin med kork- eller plasticprop op. – Jeg har jo ingen tam husbond, sagde hun, – så jeg skal altid ned til viceværten og håbe, at han er hjemme.
Hendes frustrationer er ikke nye. Vi har hørt det før. Man mener for øvrigt, at det er derfor, kvinderne køber så meget boksvin. De har ikke besvær med at åbne indpakningen, fordi de er vant til at lede efter den lille tap og få den ud i det fri.
Men lad os tage temperaturen på problemet med en lille meningsmåling.
Derfor: Kære mandlige læsere af VinAvisen! Dette er ikke noget for jer. I skal lade jeres koner, mødre, døtre, kærester eller veninder sætte en prik i skemaet herunder. Resultatet bringer vi i næste uge.
OBS: Denne meningsmåling er afsluttet.

.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
.............

.............
    .............
    Slut med skår i nattelivet
    Når nattelivet udfolder sig for fuld udblæsning i diskoteker, barer og natklubber, går det ofte hårdt ud over beholdningen af drinksglas. Nu har firmaet Smarteglas lanceret en stribe plasticglas, som kan holde til den hårdhændede behandling uden at gå i stykker. Og de har endnu et par fordele – de er nemlig også velegnede til at holde på såvel varme som kulde og tåler både opvaskemaskine, mikrobølgeovn og fryser. Det eneste, de er følsomme over for, er anis.
    Desuden ligner glassene til forveksling almindelige glas. Prisen er dog højere, men til gengæld holder plasticglassene jo længere.
.............
Irsk kaffe med en duft af Sydafrika
I forbindelse med historien om den sydafrikanske flødelikør Amarula, som vi bragte i sidste udgave af Den Stærke Side, har Kjeld B. Nielsen i Haslev sendt os et tip.
Han har boet i Tanzania i en årrække, og her er det temmelig svært at få fat i fløde. Så når han ville byde familie og venner på irsk kaffe, erstattede han fløden med Amarula.
Ud over de traditionelle ingredienser – kaffe, brun sukker og whisky – kom han også et skvæt Kahlua-likør i kaffen.
.............

.............
Henri Colcombet med en af sine kostelige flasker.
    Cognac i topform
    Hvis man tror, at det kun er vin, som den amerikanske vinguru Robert Parker bedømmer ud fra sin berømte eller berygtede 100 point-skala, så må man tro om igen. Det hænder nemlig også, at han anmelder stærkere varer, og en enkelt cognac har han oven i købet givet top-point: Lotnummer 29 fra cognachuset Tesseron.
    Denne cognac samt de øvrige cognac’er fra samme hus smagte vi i tirsdags ved en spændende smagning arrangeret af H.J. Hansen. Og det var lederen af destilleriet, Henri Colcombet, der præsenterede de stærke dråber, som nedenfor får en kaskade af stjerner.

    Fra XO-kvalitet og opefter
    I dag er det tredje generation, Gérard og Alfred Tesseron, der ejer det familieejede cognachus, hvis 50 hektar vinmarker hovedsageligt befinder sig i Grande Champagne og Petit Champagne – cognac-regionens absolut bedste distrikter.
    I mere end hundrede år har Tesseron levet af udelukkende at sælge sin gode cognac til Hennessy og andre store cognachuse, der har brugt den til opblanding i XO-cognac. Men siden 2002 er Tesseron også begyndt at sælge flasker under eget navn, og her er der udelukkende tale om topprodukter fra XO og opefter – de lavere kvaliteter som VS og VSOP vil Tesseron slet ikke have noget med at gøre.

    Lotnumre henviser til årtierne
    En færdig cognac er altid et resultat af en blanding af cognac fra mange fade, hvori spiritussen er modnet i en kortere eller længere årrække.
    Som noget ganske specielt bærer flere af de fine cognac’er fra Tesseron et lotnummer, der angiver det år, hvor cognac’en blev blandet. Lotnummer 29 betyder således, at indholdet i flasken blev blandet af partier fra 1920'erne.
    Ud over cognachuset ejer familien Tesseron også to vinslotte i Bordeaux, nemlig Château Lafon-Rochet i Saint-Estèphe og Château Pontet-Canet i Pauillac. Rødvinen fra sidstnævnte slot fik vi ligeledes en smagsprøve på – og den var bestemt også glimrende.
,,,,,,,,,,,,,,,.
............
............
    ............
    Stor smagning af cognac
    Her på Den stærke side er vi i gang med en stor smagning af cognac, og det har været naturligt at lade smagningen af Tesserons cognac'er indgå i den løbende føljeton. Hvad vi indtil nu har smagt kan ses på en særlig side.


    Tesseron, Lot No 29, Cognac, Frankrig
    2549,75., H.J. Hansen
    En helt fantastisk cognac med en stor fylde i duft og smag. Den er rund og blød med strejf af vanille og fint integreret eg. Og så har den en helt utrolig lang eftersmag. Den er dyr, men usædvanlig dejlig.


    Tesseron, Lot No 53, Cognac, Frankrig
    1139,75 kr., H.J. Hansen
    Mums for en cognac. Den er rund og blød med moden frugt, eg, urter og hasselnødder i duft og smag.


    Tesseron, Lot No 76, Cognac, Frankrig
    579,75 kr., H.J. Hansen
    Der er lyse rosiner, blommer og mørk karamel over duften af denne cognac, mens smagen er stor, fyldig og rund med en forfriskende blommeagtig syre.


    Tesseron, Domaine St. Surin, Cognac, Frankrig
    659,75 kr., H.J. Hansen
    En intens blomsterduft med et strejf af tørret abrikos møder næsen, når man lugter til denne forholdsvis lette cognac. Den har en fin fylde og en dejlig smag af nødder og lys karamel.


    Tesseron XO, Selection, Lot No 90, Cognac, Frankrig
    339,75 kr., H.J. Hansen
    Svesker, mørke rosiner og nødder præger duften af denne dejlige cognac. Den har en kraftig smag med toner af valnødder og et lille bid af bittermandel til slut.
,,,,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: Flere og flere vine til salg
For et par måneder siden syntes vi ikke, at der var så overvældende mange vine til salg i VinAvisens Vinauktion. Var sælgerne alligevel ikke interesserede i vores 100% gratis service?
Men, jo – det er de i høj grad. I de seneste uger er der kommet flere og flere vine og partier til salg, og i denne uge kører der hele 60 auktioner, hvoraf flere slutter på tirsdag.
Og der er virkelig gode sager – store cru-bordeauxer, bourgogner, supertoskanere, tysk Beerenauslese ... Dom Pérignon, Sassicaia, Guigal Hermitage, Clos Vougeot. En vifte af berømte navne.
Flere af sælgerne kommer igen uge efter uge, hvilket viser, at de åbenbart har forstået at sætte de rigtige priser og har fået et salg, de er tilfredse med. Og det viser også, at de samtidig er tilfredse med, at hverken sælger eller køber skal betale salær eller andre gebyrer.
Klik på bjælken herunder og se, hvad der aktuelt er i udbud. Og har du spørgsmål eller kommentarer i forbindelse med vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Chris-Wine har fået fire nye medarbejdere. Først og fremmest Leif Kjærgaard, der som country manager får ansvaret for salget i Danmark, og som omtales nedenfor i denne uges Vinbranchens Blå Bog.
    Dernæst Allan Devantier, der har haft stillinger i Coop, DZ Wine, Taster Wine og House of Wine, og som indtager jobbet som landsdækkende salgschef.
    Mikael Hoffmann er ansat som key account manager – han kommer fra tobaksindustrien som account manager i Skandinavisk Tobaks Kompagni og får ansvaret for salg til kæder og til grænsehandelen.
    Endelig er Kristian Born Clausen ansat som salgskonsulent med distrikt i Sydvestsjælland. Han er uddannet hos Skjold Burne i Næstved, hvor han har arbejdet i fjorten år, hvorefter han de sidste to år har været salgskonsulent i Valora Trade Beverages Denmark.
    * Vigneron Wine Company har optaget importen af vinene fra de californiske vinhuse Tandem Winery og Row Eleven.
    * Vesterstrøm Vine har fået forhandlingen af vinene fra Redgate Wines, Margaret River i Vestaustralien.
    * Langhe Vine har fået forhandlingen af vinene fra Azienda Cornarea i det italienske Piemonte.
    * Toscavini har fået forhandlingen af vinene fra Cortemaggio i det italienske Veneto.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,...........,,,
,
    Leif Kjærgaard (f. 1956) indledte sin karriere i vinens verden i 1989 som salgschef hos Ripella. Derefter har han været salgschef hos Selected Wine and Spirits, salgs- og marketingsdirektør hos Allied Domecq, key account manager hos Vin&Sprit og national sales manager hos Valora Trade Beverages Denmark, indtil han i 2007 blev country manager hos Chris-Wine, hvor han har ansvaret for virksomhedens vinsalg i Danmark.
    I 1994 gennemførte han – som en af ganske få i verden – den skotske master-uddannelse i whisky på destilleriet Laphroaig på øen Islay, der ligger ud for den skotske vestkyst.
    Kun syv mennesker i hele verden har denne uddannelse, og den har da også gjort Leif Kjærgaard kendt viden om. Gennem en lang række inspirerende foredrag og smagninger blandt whisky-interesserede har han formidlet sit store kendskab til whisky, og flere af disse foredrag har han holdt i et tæt samarbejde med skuespilleren Tom McEvan.
    Leif Kjærgaard er ud over sin store viden om vin og spiritus et kendt ansigt i golfkredse, hvor han er en af initiativtagerne til Nordsjællands Golf Open, der er den største amatør-golfturnering i Danmark, samt Nordsjællands Business Golf.
    Privat bor han sammen med kæresten Mette og ynder at holde ferie i Frankrig.
    Adresse: Chris-Wine A/S, Herstedøstervej 21, 2600 Glostrup, tlf.: 43 26 65 39, mobil: 40 14 86 66, e-mail: leif.kjaergaard@chris-wine.dk, www.chris-wine.dk.
,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    For et par uger siden tog Knud Erik Vingtoft dette billede af vinmarkerne uden for den lille landsby Vailhan, der ligger 18-20 km nordvest for Pézenas i Sydfrankrig.
    – På denne tid af året har vinmarkerne et fantastisk farvespil, skriver Knud Erik Vingtoft, – og de enkelte vinmarker har forskellige farvetoner alt efter hvilke druesorter, der er plantet på dem. Generelt får vinstokke med rødvinsdruer et markant rødt løv, mens dem med hvidvinsdruer får et gulliggrønt løv.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,, ,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.

Kan I afsløre koden?
Vor læser Ulf Kretzschmer så i forrige uge en tv-udsendelse på den tyske kanal ZDF. Programmet hed "Wetten Das", og i det optrådte en mand, der blindt kunne føle på bunden af fire vinflasker og fortælle hvilke vine, der var i dem.
– Kender I "systemet", og kan I afsløre "koden", som ligger bag det hele? skriver Ulf Kretzschmer.
Udsendelsen ligger stadig på nettet og kan ses ved at klikke her – og nej, vi kan ikke afsløre koden. Vinflasker er meget forskellige og kommer fra mange forskellige glasværker, så den synske mand må – tror vi – have studeret alle mulige flasker meget grundigt og have en enestående hukommelse.
At han kunne føle sig frem til, at der var den ikke særligt kendte Rhône-vin "Parallelle 45" i en flaske, er ganske utroligt.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 40 vine. Af disse vine var der 31, som fik mere end to stjerner, og 23, som fik fem stjerner. I alt blev det til 157 stjerner og i gennemsnit 3,9 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,,
Hvidvin


Château Cantelaudette, Graves de Vayres, Frankrig 2006
49 kr., Y-Wine
Nej, prisen er ikke en trykfejl. Denne fortræffelige hvide bordeaux koster kun 49 kr. Den en blød, lækker, tør, med frisk frugt og tilpas syre – samt gode toner især fra druen Sauvignon Blanc. Lidt Sémillon er der også i den. En fortræffelig vin til lettere retter – fisk, fjerkræ, en frokost …


Salomon, Riesling, Steinterrassen, Østrig 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Forårsblomster er det første, der falder én ind, når man lugter til denne hvidvin. Smagen er fyldig med en vis fedme, god frugt og en frisk syre.


Paul Cluver, Weisser Riesling, Elgin, Sydafrika 2007
79 kr., Valuewine.dk
Ret kraftig og læskende hvidvin med mineralske toner og dejlig frugt. En flot vin. Flasken har skruelåg.


Domaine Nicolas Maillet, Mâcon Verzé, Frankrig 2006
89,95 kr., The Wine Company
En meget lækker hvidvin med et fornemt billede af Chardonnay-druen – frugtagtig, med fedme, tilpas syre, toner af pære og let mineralitet. Glimrende til fisk og lettere kødretter – kalv, fjerkræ osv.


Bogle Vineyards, Chardonnay, Californien 2005
119,95 kr., Wine Group
Der er ingen tvivl om, at denne hvidvin er fadlagret. Men det er gjort med stor dygtighed og omhu, og resultatet er blevet en umådelig blød og lækker vin. Frugt og fad går op i en højere enhed.


Down Under, Chardonnay, South Eastern Australia 2006
Klubpris ved 6 flasker: 31,14 kr., ikke-medlemmer: 39 kr., NordicWineClub.com
En dejlig frisk hvidvin med god fylde og smag af modne druer, abrikoser og mandariner. Den sidste stjerne får den for den meget rimelige klubpris.


Gallo, Chardonnay, Californien 2005
49,95 kr., i næste uge (uge 49): 33,33 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En fyldig og tør hvidvin med en intens duft og smag af tørrede frugter, eg og vanille. Den vil stå glimrende til kylling og andre retter med lyst fjerkræ.


Da Luca, Pinot Grigio / Chardonnay, Sicilien IGT, Italien 2006
44,95 kr., ViniPortugal
Det er ikke ofte, at man oplever et ægteskab mellem de to hvidvinsdruer Chardonnay og Pinot Grigio (på fransk Pinot Gris og på tysk Ruländer). Men her er et godt eksempel. Vinen har både friskhed, frugt og fedme, og med sin lave pris er den en udmærket hverdags-vin.




Rødvin


Canforales, Reserva, Tempranillo, La Mancha, Spanien 2002
63,75 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Dette er vin! En meget vellavet rødvin med fantastisk duft og en blød, frisk og lækker smag med en vis tørhed, der står fint til mad. Den er fem år gammel, men stadig meget vital. Prisen er yderst attraktiv.


Canneto, Vino Nobile di Montepulciano, Italien 2004
139 kr., Oxholm Vin
Denne rødvin er Sangiovese-druen for fuld udblæsning både i duft og smag. En flot vin med blød frugt og tilpas syre. Lækker og elegant ledsager til mad.


Natura +Plus, Merlot / Cabernet Franc, Viña Tarapacá, Maipo Valley, Chile 2005
99,75 kr., Skjold Burne
Denne rødvin på organisk dyrkede druer er helt i top. Den har en herlig duft, og den breder sig i munden med lækker frugt og mange facetter – solbær, brombær, kirsebær, kaffe, chokolade … Elegant og harmonisk. Også egnet som meditationsvin.


Monte Palco, Tenuta dell’Abate, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2006
75 kr., Carlo Merolli
Rødvin med varme og frugtfylde, sødme og blød syre. En rigtig sicilianer.


Famiglia Bianchi, Cabernet Sauvignon, San Rafael, Argentina 2005
99,75 kr., indtil jul: 79,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En virkelig flot Cabernet-rødvin med intens frugt med både fedme og god syre. En madvin med stort M.


Cullen, Diana Madeline, Cabernet Sauvignon / Merlot, Margaret River, Australien 2004
274 kr., Arnakke Vinimport
Elegant og flot rødvin med god frugt, tilpas syre og lidt markante tanniner, der beder om, at flasken får lov til at ligge endnu nogle år. Flasken har skruelåg.


Château Fortia, Cuvée du Baron, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig 2004
139,75 kr., Bichel.dk
Herlig rødvin, stor og med elegant struktur. Flot duft og en afrundet og lækker smag. Hvis julemaden ikke er for aggressiv, er dette sagen.


Domaine Terlato & Chapoutier, Malakoff, Shiraz, Pyrenees, Australien 2006
175 kr., Sigurd Müller
Fyldig, kødfuld duft og en dejlig, frisk og samtidig blød smag af druen Shiraz – sådan er denne kultiverede og elegante rødvin, lavet i samarbejde mellem en australier og en vinmager fra Rhônedalen. En dejlig vin. Helt i top.


Château des Capucines, Lalande-de-Pomerol, Frankrig 2005
79,50 kr., Irma
80% Merlot med et bidrag af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc – en elegant og lækker rødvin og en rigtig god bordeaux fra en stor årgang. Fransk finesse! Skænk den til en ikke alt for kraftig kødret. Prisen er virkelig rimelig for så god en vin.


Monte Volpe, Mendocino, Californien 2002
79 kr., Rienta Vine
En duft af kirsebær møder næsen fra denne fadlagrede rødvin på fire italienske druer, Barbera, Dolcetto, Montepulciano og Nebbiolo, der bæres frem af en fin syre. Smagen er meget saftig og dejlig. Skænk vinen til en kødret, der gerne må være lidt fed i det.


Château Peychaud, Côtes de Bourg, Frankrig 2005
128 kr., Vinens Verden
Meget dejlig Bordeaux-rødvin, ret let, men med fine nuancer – ren frugt, fint krydderi, integrerede fadtoner, god syre, bløde tanniner. En charmerende og kultiveret vin.


La Mascota, Santa Ana, Malbec, Argentina 2005
89 kr., i denne uge (uge 48): 66,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly
En vellavet rødvin med god struktur og dejlig, saftig frugt – brombær, solbær … Oplagt som julevin, måske især til fjerkræ.


La Mascota, Santa Ana, Cabernet Sauvignon, Argentina 2005
89 kr., i denne uge (uge 48): 66,50 kr. ved 6 flasker, Kvickly
Flot rødvin med et fint smagsbillede af druen Cabernet Sauvignon. Ligesom vinen på druen Malbec fra samme vinhus (se ovenfor) er også denne vin oplagt til julemaden. Måske er den en lille smule mere karakterfuld end Malbec’en.


Clairault, Estate, Cabernet Sauvignon, Margaret River, Australien 2002
199 kr.; i december: 125 kr. ved 12 flasker, Walkabout ImpEx
Formidabel dejlig rødvin med en vidunderlig saftig og kompleks smag. Duften er umiskendeligt Cabernet Sauvignon, smagen er moden, blød og lækker.


Kaapzicht, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2004
79,75 kr., ved 12 flasker: 69,75 kr., Vintjeneren.dk
Kraftig rødvin i fin balance – meget typisk Cabernet. En vin, der skal ledsage en lige så kraftig kødret.


Dezzani, Primitivo di Manduria, Italien 2005
74,95 kr., i denne uge (uge 48): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Vellavet rødvin med varme, frugt, sødme og krydderi. En vin, som mange vil kunne lide.


Château Mylord, Bordeaux, Frankrig 2005
110 kr., Lago Import
Pæn og venlig rød hverdags-bordeaux uden større vingefang.


L.A. Cetto, Petite Sirah, Baja California, Mexico 2005
69 kr., Haller Vine
Lidt en marmelade-rødvin med en ret tilbageholdende syre.


Domaine d’Arfeuill, l’Originelle, Côtes du Roussillon Villages, Frankrig 2004
149 kr., Norton Vinimport
En dyb og tæt farve, en dejlig duft og en kraftig, blød og afrundet smag med toner af kaffe, chokolade, peber – og en alkohol-procent på 15,5, hvilket er ret meget i overkanten.




Sød vin


Vin Santo, Coco Winery, Tajima-Cho, Tochigi, Japan
349 kr. for 37,5 cl, Danmarks Japanske Have
Ikke kun Italien, men åbenbart også Japan fremstiller Vin Santo, men vi tvivler nu meget på, at japanerne må sælge vinen i EU. Vel, her er en japansk Vin Santo, og alene den varmt gyldne farve på den søde vin er en nydelse. Duften er sherryagtig, mens smagen nok er sød, men også har toner af appelsin og andre modne citrusfrugter. En ren lækkerbisken til chokoladekagen eller bare, som den er.


Kikelet, Tokaji Kézöi Szüretelésü, Late Harvest, Ungarn 2003
115 kr. for 50 cl, Skovgaard Vine
Sød hvidvin med en dejlig sødme og fin frugt med toner af honning, pære, æble …


Ramos Pinto, Collector Reserva, Portvin, Portugal, uden årgang
129 kr., indtil 31. december: 99 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En lidt slank udgave af en portvin. Den har en lille spritkant.


Melelo, Muscat d’Alexandrie, Stellenbosch, Sydafrika 2006
50,95 kr. for ½ flaske, Amka
Sød vin med toner af "Kongen af Danmarks" og Campari og en god syre, der afbalancerer sødmen. Let er den også – kun 15% alkohol.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.