Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 07, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 7
11. februar til 17. februar 2008
,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 4,,,,,,,,VinAvisen uge 5,,,,,,,,VinAvisen uge 6

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser


    Du kan også søge via Google, hvor du kan skrive flere søgeord i vild uorden. Tilføjer du site:vinavisen, søger Google kun i VinAvisen, og du henvises ikke til alle de mange hjemmesider, hvorpå VinAvisen er nævnt.
,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
07-10
,,,,,,,,,,,,,,,
    Champagnen går sin sejrsgang
    Det går forrygende for eksporten af champagne. I 2007 blev der solgt godt og vel 339 millioner flasker på verdensplan, hvilket svarer til en stigning på 5,3% i forhold til året før.
    Russerne har for alvor fået øjnene op for de ædle bobler – sidste år steg importen med 46%, så antallet af flasker nåede op på 1,03 millioner. Det betyder, at Rusland nu er kommet med på listen over de femten lande, der aftager over en million flasker champagne hvert år.
    Eksporten til Indien og Kina er ligeledes steget – førstnævnte land aftog således sidste år 282.000 flasker champagne, hvilket svarer til en stigning på 19%, mens eksporten til kineserne steg med hele 30% til 634.000 flasker.

    Franskmændene drikker selv de fleste bobler
    Faktisk var det ifølge Decanter kun 45% af den totale produktion af champagne, der blev eksporteret i 2007 – resten nød franskmændene selv.
    Hvilket champagnemærke, der er det bedst sælgende, har distriktets vinkomité, CIVC (Comité Interprofessionnel du vin de Champagne), ikke meget lyst til at rykke ud med. Men hvis rygterne taler sandt, så skal det være Moët & Chandon og Veuve Clicquot, som begge ejes af LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy).

    Champagnen bliver dyrere
    Druerne til fremstillingen af champagne er blevet dyrere. Dollaren er blevet svagere, og det samme er de asiatiske valutaer. Så der er kun én vej at gå for den største af alle champagneproducenterne, LVMH: Priserne på de ædle bobler må sættes op. Det kom frem forleden på et pressemøde i Paris.
    LVMH, der ikke kun ejer Moët & Chandon og Veuve Clicquot, men også står for mærkerne Dom Pérignon, Krug og Ruinart, satte sidste år priserne op med i snit 5%, og også i år vil priserne få et nøk opefter.
    Ifølge CIVC er omsætningen på verdensplan næsten fordoblet siden 1988, mens antallet af producerede flasker kun er steget med 23% – det siger noget om prisernes himmelflugt.
    LVMH’s årgangs-cuvée préstige blev sidste år 6% dyrere, men det var beskedent i forhold til prisen på de rosé champagner, der steg med 21%.
    Det ender med, at vi må nøjes med Veuve Clicquot’s Yellowboam, der leveres med etiket af skindet fra enten rokke, alligator eller struds og til en pris af cirka 11.000 kr. pr. flaske. Vi snupper nok den med strudsen ...
,,,,,,,,,,,,,,,
07-08
,,,,,,,,,,,,,,,
Bordeaux årgang 2007 er sølle
I april bliver Bordeaux-vinene i årgang 2007 præsenteret ved en stor primeur-smagning afholdt af foreningen Union des Grands Crus – et arrangement, der er startskuddet til det årlige primeur-salg.
Man skal nu ikke vente sig for meget af denne årgang. Alain-Dominique Perrin, der ejer Château Lagrézette i Cahors og er direktør i luksuskoncernen Richemont, kalder årgangen for direkte sølle – også når det gælder de førende vinslotte. Og han opfordrer vinslottene til at indse de barske realiteter og lade priserne på vinene falde til under 100 euro (cirka 745 kr.) – uanset, hvor guldrandede etiketterne er.
Valutamarkedet er ifølge vinbladet Revue du Vin de France heller ikke særlig gunstigt for et primeur-salg. Dollaren har fået et ordentligt spark nedad, det engelske pund er også for nedadgående, og selv den schweiziske franc klarer sig ikke for godt i forhold til den stærke euro.

Primeur-smagningen det rene vanvid
Måske skulle man bare droppe såvel primeur-smagningen i Bordeaux som det efterfølgende primeur-salg. Det mener i hvert fald Jean-Claude Berrouet, der fra 1964 til 2007 var vinmager på Château Pétrus.
I marts-nummeret af Decanter kalder han primeur-smagningen for det rene vanvid og en katastrofe for vinene.
Der er jo tale om fadprøver, og for vinproducenterne gælder det derfor om at gøre den endnu umodne vin så forførende som det nu kan lade sig gøre på dette tidlige stadie. Dette mener Berrouet er til stor skade for den klassiske Bordeaux-stil, hvor vinene skal have lov til at modne langsomt gennem adskillige år. Vinene burde derfor i stedet bedømmes over en længere årrække og ikke i "et øjebliks vanvid".

Flere ønsker primeur-møllen stoppet
Berrouet får ifølge Decanter opbakning fra flere sider – blandt andet fra den anerkendte britiske vinskribent Jancis Robinson. Hun håber direkte, at salget ikke bliver den store succes, som vinproducenterne selvfølgelig håber på. Så er der nemlig en chance for, af vinbranchen i Bordeaux én gang for alle lægger primeur-smagningen på hylden.
Også hendes kollega Stephen Brook langer ud efter primeur-halløjet, som han mener kun er skabt, for at store summer penge på så tidligt et tidspunkt som muligt kan havne i lommerne hos Bordeauxs vinhandlere og vinproducenter.
,,,,,,,,,,,,,,,
34-07
,,,,,,,,,,,,,
Vin&Sprit fortsat på svenske hænder?
Som nævnt i VinAvisen i uge 5 vil salget af det svenske statsejede Vin&Sprit muligvis blive udskudt på grund af den turbulens, der i øjeblikket præger det internationale aktiemarked. Alt tyder på, at et salg nu muligvis ville betyde, at den svenske regering ville få en milliard dollars mindre for Vin&Sprit end de forventede 7 milliarder (cirka 36 milliarder dkr.).
Men det vil snart vise sig, idet potentielle købere nu kan lægge billet ind og afgive deres foreløbige bud.
I kulissen venter blandt andet Pernod Ricard, Diageo og Fortune Brands. Og så er der det private svenske aktieselskab, EQT, som opkøber eller investerer i mellemstore virksomheder. Dette aktieselskab har nu ifølge avisen Dagens Industri slået sig sammen med et andet privat aktiefirma, Investor, om et bud. Beløbet kendes ikke, men de to firmaer har – for at gøre buddet mere attraktivt – foreslået, at den svenske regering kan bevare en aktie i Vin&Sprit eller under eventuelle salgsforhandlinger købe sig til en større aktiepost.

Svenskerne sænker afgifterne på vin
Fra og med årsskiftet har den svenske regering indført ændringer i afgifterne på vin og øl. Mens afgiften på stærke øl er forhøjet med 13%, så er skatten på vin sat ned med omkring 2%. Det betyder, at prisen på en flaske vin generelt falder med 1-2 skr. (cirka 0,79-1,58 kr.).
For mange af vinene får det dog begrænset betydning, idet priserne alligevel rundes op til nærmeste hele antal kroner.

Stigende glæde for vin i Norge
Ligesom svenskerne har deres Systembolag, så har nordmændene deres Vinmonopol, hvor salget af vin udgør hele 79,7%. Og det er støt stigende – ifølge de seneste tal fra monopolet blev der i 2007 solgt 56,7 millioner liter vin, hvilket svarer til en stigning på 3,2%.
Når det gælder salget af hvidvin, har de tyske vine overhalet de franske, mens italienerne for andet år i træk har førertrøjen på for rødvinenes vedkommende.
..........
    Forfalskede flasker går til filmen
    Engang ville alene tanken om at lave en spillefilm over et emne fra vinens verden have fået enhver filmproducent til at rynke på næsen. Men nu er Hollywood begyndt at betragte vin som et lige så velegnet emne for det hvide lærred som smykketyve og helte i rumdragt.
    Først gjaldt det "Sideways" og i år de to film "Bottle Shock" og "Judgement of Paris", der begge handler om den legendariske vinsmagning i Paris, som den britiske vinhandler Steven Spurrier afholdt i 1976.
    Nu gælder det så sagen om vinhandleren Hardy Rodenstock, der – som tidligere nævnt i VinAvisen – efter alt at dømme har solgt fire forfalskede flasker vin til den amerikanske vinsamler William Koch. Rodenstock påstår, at flaskerne stammer fra 1700-tallet og skulle have tilhørt den amerikanske præsident Thomas Jefferson.
    Indtil videre har Koch – efter at et museum stillede spørgsmålstegn ved flaskerne ægthed – brugt et beløb, der svarer til cirka 5 millioner kr. på at opklare sagen.

    Hele to film på programmet
    Alt tyder på, at der ikke kun vil komme en enkelt film om sagen Rodenstock contra Kock, men – ligesom med Paris-smagningen – hele to.
    Den ene bliver ifølge Wine Spectator lavet af filmselskabet HBO Films og tager sit udgangspunkt i en artikel i magasinet The New Yorker om Koch’s efterforskning af de forfalskede flasker.
    Bag den anden film står et konsortium i Hollywood, der har købt rettighederne til Benjamin Wallace's bog "The Billionaire’s Vinegar" (Milliardærens Eddike), som udkommer om tre måneder. Og det kan blive en interessant film, idet Steve Tisch, producenten bag den berømte film "Forrest Gump", er en af nøglepersonerne i konsortiet.
    Hvornår produktionen af de to film starter er endnu uvist.
,,,,,,,,,,,,,,
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,
    Til kamp mod franske reklameregler
    Nu kan det være nok med de skrappe reklameregler, som hæmmer den franske vinindustri. Det mener Denis Saverot, redaktøren for det franske vinmagasin La Revue du Vin de France. Og i det kommende marts-nummer af Decanter giver han bramfrit sin mening til kende.
    Gnisten, der har antændt hans længe indebrændte irritation, er den sag, som vi omtalte i VinAvisen i uge 3, hvor avisen Le Parisien fik en bøde for en artikel om champagne. Artiklen opfordrede ifølge dommeren til alkoholmisbrug og kunne dermed sammenlignes med en reklame. Og at fremstille alkohol på en positiv måde er forbudt ifølge den franske Evin-lov, der blev indført i 1991.
    Saverot anklager de franske myndigheder for at slå vin og stærk alkohol over én kam og dermed behandle mere end tusinde års kultur med ringeagt.

    Vinindustrien er selv skyld i forholdene
    Savarot langer også ud efter medicinalvareindustrien, som han mener sammen med helseorganisationerne puster til ilden og støtter de strenge love – ene og alene fordi den anser vin for at være en konkurrent til diverse antidepressive midler, Prozac og hvad de nu hedder.
    Også vinproducenterne får hårde ord med på vejen. De burde i sin tid have kæmpet imod vedtagelsen af Evin-loven, hvilket de ifølge Saverot ikke gjorde, fordi de ville udelukke store udenlandske vinfirmaer som fx Constellation og Mondavi fra at reklamere i det franske fjernsyn. Nu sidder vinproducenterne selv i saksen.
,,,,,,,,,,,,,,,
Dobbelt så meget vin til Kina
Sidste år fordoblede Kina sin vinimport i forhold til året bør, og ifølge Meininger’s skyder vinforretningerne op i de kinesiske byer som svampene i en regnvåd skov.
Alene i Shanghai menes der at være mindst 40 vinforretninger, og i hele Kina er der i hvert fald 2000 vinimportører.
Regnet i mængde fører Frankrig med 37% af markedet, og regnet i værdi ligger den franske andel på 45%.
I 2005 lå den kinesiske vinimport fra Frankrig på 3,4 mio liter. Sidste år lå den på 15,5 mio liter.
På andenpladsen ligger Australien. I 2005 med en markedsandel på 2,3 mio liter, sidste på 8,9 mio liter.
Og på tredjepladsen ligger så Italien med 0,7 mio liter i 2005 og 5,1 mio liter sidste år – en syvdobling.
Efter disse tre lande kommer Spanien (3,4 mio liter i 2007), Chile (2,6 mio liter), USA (2,4 mio liter) og Tyskland (1,1 mio liter) efterfulgt af Argentina, Portugal og Sydafrika.
Men det er kun peanuts. Hvis hver voksen kineser skal drikke blot én flaske importeret vin om året, så skal importen øges 25 gange.

Bergerac tynget af problemer
Det franske vindistrikt Bergerac har altid levet lidt i skyggen af sin berømte nabo Bordeaux og har derfor måttet kæmpe for at gøre verden bekendt med sine ellers nok så glimrende vine.
Vinproducenterne i Bergerac kæmper også med andre problemer. En vinsø på 1,23 millioner hektoliter har hobet sig op i kældrene, og priserne på vinene er nu rekordlave: En tonneau rødvin (4 fade = 900 liter) indbringer fx kun omkring 603 euro (cirka 4500 kr.) mod 737 euro (cirka 5500 kr.) i 2003.
Og nu ser det ifølge Meininger’s ud til, at Bergerac har fået endnu et problem på halsen. Firmaet Compagnie des Vins du Grand Sud Ouest (CVGSO), der har stået for videresalget af store mængder Bergerac-vin til vinhandlere overalt i Frankrig, har måttet dreje nøglen om.

Gammel sydafrikansk vingård til salg
Hvis man er den lykkelige ejer af omkring 85 millioner kr., så har man chancen for at købe en af Sydafrikas ældste og mest berømte vingårde. Navnet er Bloemendal, og gården ligger i Durbanville i udkanten af Cape Town.
Vinhusets rødder strækker sig 300 år tilbage i tiden til dengang, hvor det forsynede skibene fra det Hollandske Ostindiske Kompagni med vin på deres vej til Stillehavets krydderiøer.
Den nuværende ejer, Jackie Coetzee, hvis familie har ejet Bloemendal og dets 150 hektar vinmarker i de sidste hundrede år, ønsker at sælge for at skifte livsbane.
,,,,,,,,,,,,,,,
34/07
,,,,,,,,,,,,,,,
15 postkort fra Penedès
Det er ikke så ofte, at VinAvisen kan komme før alle de andre vinblade, men det kan vi her. Med femten postkort kan vi fortælle om et fantastisk vinhus, som den store spanske vinmand Miguel Torres indviede forrige fredag. Her kommer de første fire postkort:
...........

..................
    Postkort nr. 1 fra Penedès:
    Til fest i Vilafranca
    Fredag d. 1. februar var der en stor fest i den spanske by Vilafranca del Penedès, 45 km fra Barcelona.
    Spaniens berømte vinmand, Miguel Torres, fejrede indvielsen af sin nye fadkælder til enkeltmarks-vine, og som gæster havde han og hans familie vinhusets nøglemedarbejdere, husets arkitekt og de kunstnere, der har udsmykket det – plus tyve internationale vinskribenter, heriblandt kendte navne som Hugh Johnson, Oz Clarke og Charles Metcalfe.
    Fra Danmark kom VinAvisens gamle redaktør, der i denne uge og de tre næste uger sender i alt femten postkort fra den store begivenhed. På det første postkort ses Miguel Torres, mens han bød velkommen i vinhusets smukt arrangerede museum.
    .......

..................
    Postkort nr. 2 fra Penedès:
    Med tog gennem vinhuset
    Aftenen indledtes med en tur igennem det enestående byggeri, skabt af arkitekten Javier Barba – han har blandt andet også stået for et spændende byggeri for Stag’s Leap Wine Cellars i den californiske Napa Valley.
    Opgaven var klar: Javier Barba skulle tegne en bygning, hvor Torres kunne modne og præsentere sine eksklusive enkeltmarks-vine, Fransola, Milmanda, Mas Borràs, Mas la Plana, Grans Muralles og Reserva Real.
    Mørket var faldet på, da vi ankom, men Pacs del Penedès, som Torres kalder sit store vineri, var oplyst som et bengalsk palads.
    Efter modtagelsen i museet gik vi ind i et aflangt rum på hvis buede væg kørte et billed- og lydshow om årets gang i vinens verden. En port åbnedes i den ene ende, og et tog kørte ind. Vi skulle simpelt hen opleve den nye vinkælder siddende i et tog og med ørepropper, hvori vi fik det hele forklaret på et sprog, vi selv kunne vælge.
    VinAvisens udsendte tog turen på svensk og var imponeret over et audiovisuelt show, der henvender sig til de mange tusinde turister, som besøger Torres’ Pacs del Penedès hvert år.
    .......

..................
    Postkort nr. 3 fra Penedès:
    Klostergård til ro og fordybelse
    Det nye vinhus er i tre etager. Nederst ligger de mange hundrede vinfade i kæmpemæssige rum. Ovenover er der en forsænket gård, som arkitekten, Javier Barba, sammenlignede med en middelalderlig klostergård til ro og fordybelse – selv om vi nu også følte os lidt som i et egyptisk tempel.
    I midten af klostergården er der en fontæne med en lysende bund, som dels får vandet til at funkle, dels giver lys til kælderen nedenunder. Et bredt vandfald ved indgangen til gården giver en brusende, beroligende lyd. Og fra gården er der så adgang til de forskellige kældre, der hver især er helliget en af de berømte marker.
    Kun den tredje etage ligger over jordhøjde. Her findes smagerummet og museet i en let og elegant bygning omgivet af flade vandbassiner, der spejler Penedès’ altid skiftende himmel.
    .......
    Postkort nr. 4 fra Penedès:
    Et bioklimatisk byggeri
    Javier Barba er en af Spaniens pionerer, når det gælder bæredygtig arkitektur og hensyntagen til naturen. I 1989 udnævnte en EU-komité et af hans huse til at være det bedste bioklimatiske byggeri i Europa.
    Arkitekt Barba har bygget huset ind i landskabet, så mindre end en tredjedel er synligt over jorden, og han har omgivet det med en lokal vegetation, der kun kræver meget lidt vand.
    Også forbruget af energi har han minimeret med et skulpturelt "træ" med fotoceller, der genererer nok elektricitet til at oplyse hele byggeriet.
    Fra smagerummet kunne vi kigge ned i kælderens dyb, hvor der sad to unge damer og spillede klassisk musik på cello og violin. Men det var nu nok kun i festens anledning ...

    I næste uge fortæller vores postkort den spændende historie om Miguel Torres og hans familie.
    .......
,,,,,,,,,,,,,,,
>30/08
,,,,,,,,,,,,,,
Er vore læsere til A eller B?
I Canada har man lavet en meningsmåling, som vi her tillader os at gentage blandt VinAvisens tålmodige læsere.
Spørgsmålet er enkelt: I hvilken af disse to grupper af lande og vinregioner henter du som oftest din vin:
      A. Italien, Rhônedalen, Bourgogne, Spanien?
      B. Australien, Chile, Argentina, Californien?
Eller mere enkelt: Foretrækker du ...
      A. Smagen af kirsebær i en Chianti?
      B. Smagen af blommer i en australsk Shiraz?
Vi ved udmærket godt, at nogle vil sige: På den ene side og på den anden side og for og imod og op og ned, og jeg vil hellere have tysk vin ... Men hvis man bare går 51% ind for B, så er det B, der skal have prikken i skemaet herunder.
Resultatet bringer vi i næste uge, hvor vi samtidig fortæller om resultatet af den canadiske undersøgelse.
,,,,,,,,,,,,,,,

,,,,,,,,,,,,,,,

    Den nye Gambero Rosso
    Så kom den engelske udgave af årets Gambero Rosso – over et kilo papir og 912 sider med vurderinger af mere end 18.000 vine fra 2256 italienske producenter.
    Guidebogen er samtidig et vidnesbyrd om den øgede kvalitet i italiensk vin. For et år siden fik 282 vine topkarakteren tre glas. I år er der 305 vine.
    Bag guiden ligger en stor organisation med næsten 200 medarbejdere. I alt er indhentet cirka 70.000 flasker fra producenter over hele Italien, og alle disse flasker har været inddelt i grupper og er blevet pakket ind, så smagningerne har kunnet foregå blindt.
    I alt 130 smagere har været i gang, og hver vin er blevet smagt af mindst tre smagere, mens de cirka 1500 vine, der kandiderede til tre glas, yderligere er smagt af et større panel.
    Den italienske vinbibel importeres af Italien Information Service i Brabrand, og prisen er stadig 278 kr. plus porto – med rabat, hvis man køber mange eksemplarer.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Japansk hvidvin godkendt af EU
Hidtil har EU forbudt sine medlemslande at importere japansk vin. Årsagen har været, at japanerne tillod, at en vin blev angivet som japansk på etiketten, når blot 5% af druerne var dyrket i Japan.
Nu er en japansk vin for første gang nogensinde blevet godkendt til import i EU. Det er vinhuset Asagiri Wine Company, der fremstiller den, og det er foregået med hjælp fra Denis Dubourdieu – en af Bordeauxs mest anerkendte konsulenter, når det gælder fremstillingen af hvidvin.
Det er netop en hvidvin, det drejer sig om – navnet er Shizen, og vinen er ifølge Decanter fremstillet på druen Koshu, som udelukkende dyrkes i Japan.
,,,,,,,,,,,,,,,
34-07
,,,,,,,,,,,,,
Fem gange så meget Amarone
Der findes mange italienske kvalitetsvine, men få har haft så stor en salgs-fremgang som Amarone – den kraftige rødvin, der er en specialitet fra appellationen Valpolicella. Snart kommer årgang 2004 på markedet – en årgang, som kaldes for en af de bedste i mange år.
I løbet af de sidste ti år er produktionen ifølge Meininger’s femdoblet, og salget har fulgt trop. Faktisk har efterspørgslen undertiden overgået mængden af flasker, da det kun er omkring halvdelen af appellationens 2470 vinhuse, der fremstiller Amarone.
70% af vinen bliver eksporteret – frem for alt til Canada, USA, Tyskland, Sverige og Danmark. Til højre ses, hvordan produktionen af Amarone er steget fra 1997 til 2007.
    .........
    1997 1.558.000 flasker
    2000 3.302.000 flasker
    2001 3.634.000 flasker
    2003 4.982.000 flasker
    2004 5.751.000 flasker
    2006 8.218.000 flasker
    2007 8.350.000 flasker
    .........
,,,,,,,,,,,,,,,
Specielt for skandinaver
I dagene 18-20 afholdes den store vinmesse Vinisud i Montpellier i Frankrig, og på den vil der i år være et specielt arrangement for de skandinaviske gæster.
Messen har engageret den svenske vinskribent Britt Karlsson, der bor i Paris, til at give en indføring i Languedocs vine – hun er en af forfatterne til den svenske bog om emnet, som vi anmeldte i uge 3.
Britt Karlsson vil lede en smagning af vine fra et bredt spektrum af producenter lige fra de mest traditionelle og til de nytænkende pionerer, og arrangementet finder sted i smagerummet i hal 12 mandag d. 18. kl. 15. Mere om vinmessen kan læses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,
Geofrey Roberts..
    En pris for gode ideer
    Har du en virkelig god idé i forbindelse med mad, drikke eller rejser, så har du også en chance for at vinde den årlige Geoffrey Roberts Award på 3000 britiske pund.
    Prisen blev indstiftet af den nu afdøde britiske vinimportør Geofrey Roberts, og den er blandt andet blevet tildelt Professor Roger Corder for hans undersøgelser af "det franske paradoks", som vi skrev om i uge 37 sidste år.
    En anden vinder var en skolelærer fra Florida, der rejste rundt i USA for at lære folk om originale amerikanske fødevarer, som er ved at gå i glemmebogen. Og en tredje prisvinder tog til Indien for at lære inderne at drikke vin. I dommerkomiteen sidder blandt andre vinskribenten Jancis Robinson.
    Mere om prisen kan læses ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,,,,,
Vinkøbmændene i Bordeaux får eget museum
I Bordeaux har man et ganske særligt system af vinkøbmænd, de såkaldte négociants, der har rødder mere end 400 år tilbage i tiden – til de hollandske, irske og britiske handelsfolk, der slog sig ned i distriktet. Nu får Bordeauxs négociant-system, der i dag er det eneste af sin art i verden, sit eget museum, hvor man vil kunne få et indblik i vinkøbmændenes liv og arbejde gennem tiderne.
Museet får ifølge Decanter til huse i Chartrons, det kvarter i Bordeaux by, hvor négocianterne havde deres vinkældre i gamle dage.
Der er ligeledes planer om at genskabe Quai des Chartrons, kajen ud for bydelen, som den så ud i 1700-tallet, hvor skibene, der fragtede vinen, lagde til i havnen, og kajen var fyldt med fade.
Museet åbner i maj i år, og en del af de historiske ting, man vil kunne se, stammer fra Maison Schröder & Schÿler samt fra andre af de store, gamle négociant-firmaer.
,,,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
Salg af brandy- og sherry-mærker
Den store vin- og spirituskoncern Pernod Ricard er ved at sælge i alt fjorten brandy- og sherry-mærker til sherryfirmaet Osborne. Blandt dem er brandyerne Carlos I, Carlos III og Felipe I og sherrymærkerne La Ina Fino og Rio Viejo Oloroso.
Salget omfatter dog ikke mærket Domecq, som Pernod Ricard beholder.

Rekordår for Absolut Vodka
Netop nu, hvor svenske Vin&Sprit står over for et salg, går det bragende godt for den statsejede virksomheds datterselskab Absolut Vodka.
I 2007 solgte Absolut 96,6 millioner liter vodka – en hidtidig rekord, der gav virksomheden en fortjeneste på 2,02 milliarder skr. (cirka 1,6 milliarder dkr.), hvilket var 6% mere end i 2006.
Salget til USA, der er det største marked for Absolut Vodka, steg ifølge Just Drinks med 4%. Men den største procentuelle stigning kunne spores i Storbritannien, hvor salget steg med hele 50%. Også i Spanien var der en stigning – her på 37%.
Det er frem for alt den verdensomspændende reklamekampagne, som Vin&Sprit søsatte sidste år for vodka-mærket, der er årsag til fremgangen, men lanceringen af tre nye mærker, Absolut Pears, Absolut 100 og Absolut New Orleans, har også sin del af æren.
................
.......
    Bliv medejer af et whiskydestilleri
    Ladybank Company of Distillers er en privat klub, som står bag et nyt whiskydestilleri. Målet med destilleriet, der endnu ikke har slået dørene op, er at fremstille en ganske lille mængde single malt whisky, der dog gerne skulle være blandt de allerbedste i Skotland.
    Klubben har allerede 300 medlemmer fra 30 forskellige lande, men søger nu efter flere. Som medlem bliver man medejer af destilleriet – lidt i stil med en aktionær.
    klubbens hjemmeside kan man få mere at vide om projektet og medlemsfordelene.
    ...............
    Ugens smagte whiskyer

    Den stærke side er i gang med en omfattende smagning af skotsk whisky, der vil løbe over de næste uger. Vi anmelder både blended og single malt whiskyer og giver dem stjerner efter, hvordan de udmærker sig inden for deres respektive kategorier. Til denne uge har vi smagt fire single malts, og alle de smagekommentarer og stjerner, vi samler uge for uge, findes på en særlig side. På samme vis kan resultatet af den nyligt afsluttede cognac-smagning ses ved at klikke her.




    Single Malt


    Glen Keith, 1971, Single Malt Cask Strength, Speyside, Skotland, 41,1%
    1100 kr., Skovgaard Vine
    En utrolig aromatisk og moden whisky med en koncentreret duft og smag af blandt andet tørret frugt, træ og læder. En stor nydelse, som trods den høje pris må siges at være hver en krone værd.


    Glenmorangie, Lasanta, Highland Single Malt Scotch Whisky, Skotland, 45%
    379 kr., Moët Hennessy Danmark
    En meget elegant whisky med tør sherry og egetræ i duften og med en lang og fyldig eftersmag.


    Secret Stills, Single Malt Scotch Whisky, Gordon & MacPhail, Islay, Skotland, 45%
    495 kr., Juul's Vin & Spiritus
    En interessant let røget duft kommer en i møde, når man lugter til denne whisky. Smagen er blød og rund med toner af røg, malt og krydderurter. En helt igennem lækker whisky.


    Glenmorangie, Nectar d’Or, Highland Single Malt Scotch Whisky, Skotland, 45%
    449 kr., Moët Hennessy Danmark
    Whiskyen har ligget en tid på fade, der har indeholdt Sauternes-vin. Og måske er det netop denne ekstra modning, der giver denne dejlige whisky et strejf af sødme i eftersmagen. Prøv den med to dråber vand i.
    ...............
,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: Der er gang i den
Så er der igen en masse meget interessante vine til salg i VinAvisens Vinauktion. De fleste får ganske vist hammerslag mandag formiddag d. 11. februar, men så kommer der jo helt sikkert nye til. Og længere nede på listen finder vi også interessante ting: En Château Pétrus 1994, en Château d’Yquem 1966 og en Quinta do Noval Nacional vintage port 1987. Og minsandten om der ikke også er 24 flasker julesnaps til at gå foråret i møde med.
Jo, der er gang i VinAvisens Vinauktion. Og glem ikke, at auktionen er helt gratis for både sælger og køber. Vi kender ikke ordene salær og gebyr.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,
34/07
,,,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Fondberg Danmark A/S er den danske afdeling af svenske Fondberg, der er et af Nordens største familieejede vinselskaber. Pr. 1. april overtager Fondberg importen af vinene fra Marchese Antinori, Hugel & Fils, Prunotto, Tormaresca, Pascal Jolivet og Haras de Pirque, hvis salg hidtil har været varetaget af Maxxium Danmark. Maxxiums tidligere direktør, Philip Sager, sidder allerede i dag hos Fondberg. Han får nu følgeskab af tre tidligere kolleger: Jørgen Knudsen, Sandi Deleuran og Danielle Viet Kirkemo.
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Domaine Philippe Leclerc i Bourgogne.
    * U & Wine har optaget importen af vinene fra vinhuset Maso Bastie i det italienske Trento.
    * Skovgaard Vine har optaget importen af vinene fra Castello delle Regine i det italienske Umbria.
    * KKWine har optaget importen af vine fra Santa Rita Hills i Californien.
    * Nye vinimportører i vores database er i denne uge følgende tre:
    * Amalfi Vin, Åsvej 14, 4540 Fårevejle.
    * Jensens Vinhus, Obstrupvej 16, 8320 Mårslet.
    * Nordic Wine Traders, Porcelænshaven 10A, 2000 Frederiksberg.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,,,,,,,,,,,,
.....

,
    Simon Olesen (f. 1984) har trods sin unge alder været i restaurantbranchen i de sidste ni år – og det meste af tiden under sydspanske himmelstrøg.
    Han er uddannet som tjener på restaurantskolen La Fonda i den spanske by Benalmadena Pueblo, der ligger oven for Malaga. Efter en kort afstikker til Bilbao og et job i den kendte spanske kok Martín Berasateguis restaurant i Guggenheim-museet – samt en enkelt sæson i Nimb i Tivoli i København – vendte Simon Olesen tilbage til Benalmadena Pueblo, hvor han er at finde den dag i dag. Men lige hvor – det er spørgsmålet, for han har mange jern i ilden. Han har et job som assisterende restaurantchef og er lærer på den restaurantskole, hvor han selv blev uddannet. Og så har han i 2007 åbnet en lille vinhandel med et eksklusivt udvalg af spanske vine.
    Undervejs har Simon Olesen også fået tid til en uddannelse som sommelier, og har siden deltaget i adskillige konkurrencer. I både 2006 og 2007 blev han kåret som Andalusiens bedste sommelier, og han ligger i dag på en femte plads på listen over de bedste i hele Spanien.
    I sin sparsomme fritid dyrker han håndbold og golf, ligesom han i nogle år har undervist i tennis. Og så nyder han i øvrigt livet i det spanske syden.
    Adresse: Simon Olesen, Post nr. 29639 Benalmadena Pueblo, Spanien, tlf.: 0034 66 77 86 882, e-mail: simon@sidolavinos.com.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
6-9
,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Peter Bech Kristensen har sendt os dette dejlige billede, som han optog sidste efterår i Bourgogne, nærmere betegnet i kommunen Monthelie.
    – Bourgogne-vin er som bekendt aldrig billig, skriver han, – men Monthelie er normalt forholdsvis moderat, især hvis man fx sammenligner med priserne i nabokommunen Volnay.
    – I øvrigt var årgang 2005 flere steder i Bourgogne for længst udsolgt, da jeg var dernede, hvilket ikke just kan overraske, når man tager den megen opmærksomhed omkring denne årgang i betragtning.
    Vi siger tak for billedet og kan lige pege på skoven, der dækker bakkens top. Netop disse klatter af skov, der ligger som alpehuer oven på bakkerne, er et særkende for Bourgogne.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.
,,,,,,,,,,,....
    Hvad betyder bogstaverne?
    Henrik Olsen har været i Toscana og har fået øje på nogle bogstaver på den lyserøde garantietiket på Chianti-flaskerne. Fx kan der stå ACA eller AEK eller AAE. En lokal vinbonde kunne ikke fortælle ham, hvad bogstaverne betød – men det kan vi (efter at have kontaktet Silvia Fiorentini i Chianti Classico-konsortiet).
    Bogstaverne og det efterfølgende nummer er såmænd en kode, der gør det muligt præcist at konstatere, hvorfra vinen i flasken kommer. Der er en meget streng kontrol med vinene i Chianti – som der er det i de fleste andre vindistrikter – en kontrol, som vinbønderne i fællesskab har indført for at hindre, at banditter eller blot ukyndige ødelægger distriktets renommé.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og 7, som fik fem stjerner. I alt blev det til 80 stjerner og i gennemsnit 3,1 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


MdO, Moscato de Ochoa, Navarra, Spanien 2006
115 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En behagelig sød og svagt mousserende hvidvin med et alkoholindhold på kun 5,5%. Den vil egne sig fortræffeligt til lette desserter med friske bær. Helt billig er den ikke.




Hvidvin


Grand Enclos du Château de Cérons, Graves, Bordeaux, Frankrig 2004
80 kr., Skovgaard Vine
Der er frugt, flint og mineraler over duften af denne dejlige hvidvin. Smagen er behageligt tør, fyldig og med en fin krydret eftersmag. En vin, der vil være perfekt til skaldyr.


Basa, Telmo Rodríguez, Rueda, Spanien 2007
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget anvendelig hvidvin på druerne Verdejo, Sauvignon Blanc og Viura. I smagen er der lime og æble, måske også kærlighedsfrugter samt en forfriskende, mundrensende syre. Telmo Rodríguez er en ung og talentfuld vinmager, som vi mødte i uge 46 i 2004.


Domaine de Valensac, Chardonnay, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
49,95 kr., SuperBest
En dejlig franskmand med smør, honning, blomster og melonskal i duften og med en mild smag af moden frugt og lyse rosiner. Den har en god fylde og er tør uden at knase. Et hit til prisen.


Blanc Renaissance, Sauvignon Blanc, Vin de Pays du Comté Tolosan, Frankrig 2006
98 kr., ved 12 flasker: 93 kr., Con a'more.dk
Let og meget lækker hvidvin med en blød og lidt fed frugtsmag og mineralske toner. Glimrende til mad, men også til et glas i utide.


Powers, Chardonnay, Colombia Valley, Washington, USA 2005
Klubpris ved 6 flasker: 53,36 kr., ikke-medlemmer: 89 kr., NordicWineClub.com
En ganske rar hvidvin med en mineralsk, lidt fed frugtsmag. Flasken har skruelåg.


Baronne Charlotte, Baron Philippe de Rothschild, Graves, Frankrig 2005
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
Tør og let hvidvin i en smukt udstyret flaske.




Rosévin


Aruca, Santi Dimitri, Rosato, Salento IGT, Italien 2006
85 kr., Carlo Merolli
En ganske rar rosévin på druen Negroamaro. Den er tør, men med en vis bærsødme samt et lille bid, der gør den velegnet som ledsager til mad.




Rødvin


Zantho, Zweigelt, Burgenland, Østrig 2006
75 kr., Glud Vin
Herlig rødvin, blød, lækker, saftig. En vin, som alle vil elske. Flasken er udstyret med fornem glasprop.


Bosco Agostino, Barbera d’Alba, Italien 2005
130 kr., ved 12 flasker: 120 kr., Viniropa
Rødvin med en dyb farve, en god, vinøs duft og en fyldig og krydret smag med toner af mørke bær, peber og chokolade. Gem den gerne et par år.


Enrico Recchia, Amarone della Valpolicella, Italien 2003
514 kr., 504 kr. ved 12 flasker, Solarex
Duften fra denne prægtige rødvin fylder bogstaveligt talt hele rummet, og vinen fylder munden med en overvældende, intens smag med talrige facetter – kirsebær, blommer, peber og andre krydderier. Den har 15,5% alkohol, men man mærker overhovedet ikke de mange procenter.


Carmen Cabernet Sauvignon, Valle del Maipo, Chile 2006
59 kr., Vinens Verden
En dejlig uhøjtidelig rødvin med en koncentreret duft og smag af solbær. Den vil stå fint til en let krydret pastaret.


Gioto Blues, Ghione, Dolcetto, Monferrato, Italien 2006
65 kr., Rexwine
En rigtig god Dolcetto-rødvin til en rimelig pris. Den har en blød og saftig smag i god balance og en lang, let krydret eftersmag.


Mortiès, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2005
75 kr., The Wine Company
Med sin tørhed og alkoholiske kraft er dette udpræget en rødvin til mad.


Les Bateaux, Syrah, Vins de Pays d’Oc, Frankrig 2006
46,95 kr., House of Wine
Ret let og saftig rødvin med en ren og venlig smag. Glimrende hverdagsvin. Flasken har skruelåg.


Slowine, Merlot, Overberg, Sydafrika 2005
69 kr., Valuewine.dk
Ret blød og fyldig rødvin med varme, krydderi og alkohol. Udpræget til mad. Flasken har skruelåg.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.