Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 09, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 9
25. februar til 2. marts 2008
,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 6,,,,,,,,VinAvisen uge 7,,,,,,,,VinAvisen uge 8

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser


    Du kan også søge via Google, hvor du kan skrive flere søgeord i vild uorden. Tilføjer du site:vinavisen, søger Google kun i VinAvisen, og du henvises ikke til alle de mange hjemmesider, hvorpå VinAvisen er nævnt.
,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
.................
08-07
.................
En propmand til klimakonference
I sidste uge fortalte vi om konferencen vedrørende vin og klimaforandringer, der blev holdt i Barcelona. Tore Scheel fra Vinens Verden i Odense var med og skriver til os:
– På konferencens første dag holdt korkproducenten Amorim et indlæg, og i det fremførte taleren, at produktionen af et skruelåg gav større CO2-forurening end en korkprop, og at korkproduktionen ligefrem gavnede miljøet, eftersom træerne konsumerede mere CO2, end produktionen af propperne genererede.
– Så lykkeligt kunne det være endt, men heldigvis var der en brite, som fik spurgt Amorim-taleren, om hans udregning af CO2-forureningen pr. korkprop nu også indeholdt belastningen af, at hver tyvende flaske vin gik til spilde og sandsynligvis blev fragtet retur til detailhandleren.
– At dømme efter Amorim-mandens ansigtsudtryk var det ikke noget, firmaet havde i sinde at beregne.
– I øvrigt var det en meget spændende og lærerig konference, skriver Tore Scheel. – Constellation Brands og deres Banrock Station fyldte desværre for meget i billedet – de fik som hovedsponsor lov til at lave nogle alt for lange og alt for reklameagtige indlæg. Men ud over det var det ekstremt spændende.
– Danmark og England blev fremhævet som klodens to – i vinmæssige sammenhænge – helt store vindere i det nye klimabillede. Her kommer fremtidens vinmarker til at ligge.

1 cheeseburger = 150.000 skruelåg
Vi siger tak for indlægget til Tore Scheel og kan tilføje, at allerede sidste år hoppede korkindustrien på klimavognen i sin kamp mod den fremtrængende hær af skruelåg. Og korkfolket har måske et argument – selv om det er uendeligt lille.
Som tidligere nævnt i VinAvisen har det franske propfirma Oeneo Bouchage fået beregnet udslippet af kuldioxid ved fremstillingen af henholdsvis korkpropper og skruelåg, og resultatet blev, at skruelågene afgiver 10 kilo kuldioxid pr. ton, mens korkpropperne kun afgiver en fjerdedel: 2,5 kilo pr. ton.
Nu er der under alle omstændigheder tale om meget små mængder kuldioxid. Et skruelåg vejer på vores brevvægt 2 gram, så på et ton går der cirka en halv million skruelåg. Det vil sige, at produktionen af ét skruelåg giver et udslip af kuldioxid på 0,02 gram.
En korkprop vejer 3 gram, så den må give et udslip på 0,0075 gram.
For nylig har man konstateret, at en enkelt cheeseburger efterlader et kuldioxid-fodaftryk på 3,06 kilo, inkl. transporten af råmaterialer samt den kuldioxid, der afgives under tilberedningen i restauranten. Det svarer sådan cirka til 150.000 skruelåg ...
.................
09-10
,,,,,,,,,,,,,
.................
Restaurant Romarin på Østerbro sælger slet ikke vin, men beder gæsterne om selv at medbringe deres flasker.
    Bring din egen vin
    Vor læser Lars Bagge Larsen stillede sig selv spørgsmålet: I hvilke restauranter kan man medbringe sin egen vin og evt. betale proppenge?
    Han har selv fundet frem til nogle stykker, som ses i listen til højre, og herudover har han konstateret, at luksusrestauranter godt nok tager proppenge, men beløbene er så store, at de nærmest forbyder sig selv. Era Ora og Kokkeriet vil have 500 kr. pr. flaske, Formel B 350 kr., Restaurant Ensemble 250 kr. og Kong Hans Kælder mellem 250 og 1000 kr.
    Selv på de dyre restauranter er der dog som regel mulighed for at forhandle sig frem til en pris. Restauranterne skilter bare ikke med det.

    0 kr. i proppenge
    Men der er også restauranter, som tager 0 kr. Det gælder fx restaurant Romarin på Østerbro, der ønsker at bruge de gastronomiske kræfter på maden og gerne ser, at man medbringer sin egen favoritvin. Faktisk sælger restauranten slet ikke vin.
    Selv Forbrugerstyrelsen omtaler begrebet på sin hjemmeside, men nævner ikke, at det altid er en god idé at aftale eventuelle proppenge allerede ved bordbestillingen.

    Vi laver en liste
    Lars Bagge Larsen foreslår, at VinAvisen laver en liste over restauranter, der tager max. 100 kr. pr. flaske i proppenge, og det synes vi er en god idé.
    Så lad listen til højre være en begyndelse, og lad os meget gerne høre fra både restauratører og læsere, om der er andre restauranter, som bør være med på denne liste. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.
Restauranter med proppenge
under 100 kr. pr. flaske

* El Veijo Mexico, Store Kongensgade 61, 1264 København K, tlf.: 33 93 59 59, www.elviejomexico.dk, proppenge: 60 kr., hvis forud aftalt.

* Klai Note, Vester Farimagsgade 17, 1606 København V, tlf.: 33 12 66 74, www.klai.dk/note.html, proppenge: 100 kr.

* Kai Café & Spisested, Falkonér Allé 49, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 88 78 88, www.kai.dk, proppenge: 100 kr.

* Klai Dinner, Nordre Fasanvej 52, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 33 52 60, www.klai.dk/dinner.html, proppenge: 0 kr., gratis.

* Romarin, Ryesgade 90, 2100 København Ø, tlf.: 35 43 29 28, www.restaurant-romarin.dk, proppenge: 0 kr., gratis.

* Le Basilic, Mejlgade 85, 8000 Århus, tlf.: 86 18 24 41, www.basilic.dk, proppenge: 0 kr., gratis.

* Restaurant Kif Kif, Mejlgade 41, 8000 Århus C, tlf: 86 18 53 14, www.kif-kif.dk, proppenge: 0 kr., gratis.

* Hedensted Sognegård, Bytorvet 18, 8722 Hedensted, tlf.: 75 89 11 58, www.hedensted-sognegaard.dk, proppenge: 46 kr. pr. kuvert.
.................
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,
    Boblevin får egen vinrute
    Der findes flere forskellige vinruter, som man kan følge i Bourgogne, og fra og med dette forår vil man også kunne tage en tur ad "Route du Crémant" – en vinrute helliget distriktets mousserende vin, Crémant de Bourgogne.
    Den 120 km lange rute kommer til at strække sig gennem Châtillonnais i det nordøstlige Côte d’Or, der er et glimrende område, når det gælder fremstillingen af boblevinen, og desuden kan byde på en meget smuk natur.
    Det er velfortjent, at Crémant de Bourgogne får sin egen vinrute. Alene i Frankrig er salget af vinen steget med 16,5% i løbet af 2007, hvilket betyder, at det er godt på vej til at runde 5 millioner flasker og en omsætning på 25 mio euro (cirka 186 mio kr.).

    < Châtillonnais byder på en smuk natur.
.................
Forbudt navn på Vin de Pays
Vins de Pays de Méditerranée er en af de nye franske Vin de Pays-benævnelser. Men et så vidtfavnende navn, der omfatter samtlige Middelhavslande, er i direkte modstrid med EU’s vinlove.
Franskmændene anvender derfor nu – når det gælder markedsføringen i de engelsktalende lande – navnet "French Mediterranean Wine".
Sidste år blev der ifølge Meininger's fremstillet 30 millioner liter Fransk Middelhavs-vin, hvoraf de 6 millioner liter var hvidvin, 7,5 mio rosé og 16,5 mio rødvin. Men det er ingenting – man har regnet sig frem til, at potentialet for fremstilling af denne Vin de Pays er dobbelt så stort.
.................
09-12
.................
,,,,,,,,,,,,,,,
Absoluts destilleri i byen Åhus i Skåne.
    Fortune Brands fører i kapløbet
    Den første runde, hvor potentielle købere har kunnet afgive deres bud på Vin&Sprit, er nu afsluttet, og det viser sig, at omkring 25 firmaer og selskaber har lagt billet ind.
    Ifølge Just Drinks er Fortune Brands den svenske regerings favorit blandt de interesserede bejlere til den statsejede vin- og spiritusvirksomhed. Årsagen er blandt andet, at koncernen allerede sælger V&S’s vodkamærke Absolut i USA.
    Fire andre bejlere ligger i toppen som mulige købere. Det drejer sig om Pernod Ricard og Bacardi samt to svenske investeringsselskaber, EQT og Investor, der vil slå sig sammen om købet.

    To potentielle købere har bakket ud
    Pernod Ricard indtager andenpladsen som den næstmest attraktive køber, idet firmaet har lovet ikke at ville splitte V&S op efter et eventuelt køb – noget, som den svenske regering netop gerne vil undgå. Desuden har Pernod Ricard tænkt sig fortsat at lade Absolut fremstille på svensk jord, hvilket ligeledes giver firmaet en stjerne ekstra.
    Yderligere to koncerner, der har vist deres interesse, er nu faldet fra: Luksuskoncernen LVMH samt verdens største spirituskoncern, Diageo, der – som nævnt i VinAvisen i sidste uge – i stedet har kastet sin kærlighed på vodkamærket Ketel One.
.................
Hvad koster din vin?
En af vore læsere, Per Nielsen, er kommet med en rigtig god idé: En meningsmåling, der tager pulsen på, hvad VinAvisens læsere i gennemsnit betaler for en flaske vin.
De fleste køber sikkert vine i både den dyre og den billige ende af prisskalaen, men vi vil altså gerne vide følgende:
Hvor meget har du i gennemsnit betalt for dine vine i februar måned?
Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Resultatet bringer vi i næste uge.

.................

>15/08
.................
Champagne skruer ned for CO2-udslippet
I vinens verden diskuterer man som nævnt ovenfor, hvordan man bedst muligt kan få reduceret CO2-udslippet. Nu har Champagne som det første vindistrikt i Frankrig lagt konkrete planer på bordet for en reduktion af distriktets kuldioxid-udslip. Inden år 2020 skal udslippet ifølge Decanter således være formindsket med 25% og i 2050 med hele 75%.
Som det er nu, står vinfremstillingen i Champagne for et udslip af CO2 på 700 gram pr. flaske, hvilket svarer til i alt 200.000 tons om året.
Den største synder er tapning og pakning af vinen, der udgør 39% af udslippet. Dernæst kommer selve dyrkningen og fremstillingen af vinen med 24% og på tredjepladsen transporten af vin og ansatte.

Miguel Torres gør noget ved det
Af klimakonferencen i Barcelona fremgik det, at det for Miguel Torres ikke bliver ved snakken. Han gør noget ved sagerne – som det også har været beskrevet i de postkort, vi sender i disse uger fra indvielsen af hans nye bæredygtige vinhus.
Torres og hans familie har for egne penge oprettet et fond på 10 millioner euro (75 mio kr.), der skal støtte de mange programmer for bæredygtig vindyrkning. Han har indført kæmpebatterier på i alt 12.000 kvadratmeter solceller, der sørger for strømmen til hans vinhuse, og han er ved at udskifte medarbejdernes 115 biler til hybridbiler. Selv kører han i en af dem.
Han har indført nye beskæringsmetoder og nye kloner, der imødegår den øgede temperatur, og han har købt 2000 hektar vinmarker højere oppe i både Priorat og Pyrenæerne – bare for at have dem, "hvis det en dag bliver nødvendigt", som han sagde til os, da vi var dernede.
900 hektar er allerede blevet tilplantet med Riesling og Pinot Noir i 900 meters højde.
.................
    En revne i den bastante mur
    En af vore mange norske læsere, Kurt Flaaris Johansen, skriver til os: – Efter snart 80 år med det norske Vinmonopol har den bastante mur nu slået en ordentlig revne.
    I juni sidste år fastslog EU-domstolen, at det svenske forbud mod privatimport af alkohol strider imod EU’s regler, og nogle få dage efter fik det norske Helse- og Omsorgsdepartement et brev fra EFTA’s overvågningsorgan, ESA, der bad nordmændene om at revidere deres alkohollov. Norge er jo et EFTA-land sammen med Island, Schweiz og Liechtenstein.

    La oss sprette champagnen
    ESA’s pres på Norge har nu givet resultat. Fra og med foråret 2009 må private nordmænd gerne importere vin fra EU-lande uden selv at være tilstede, idet de dog skal betale fragt og norsk afgift efter gældende regler.
    Kurt Flaaris Johansen skriver, at dette formodentlig er den sidste kamel, lovgiverne må sluge, før hele monopolet sprækker. I Sverige vil det samme gælde allerede fra 1. juli i år. – La oss sprette champagnen, slutter han på klingende norsk.
,,,,,,,,,,,,,,
>30
.............,,,
Mangel på glasflasker
Vinproducenterne i Languedoc har svært ved at skaffe glasflasker nok til deres vine og kan derfor være nødt til at sige nej tak til ordrer af større format.
Rygterne går, at de franske glasværker ligefrem har sørget for, at der er mangel på flasker for at kunne presse priserne i vejret. Et faktum er det i hvert fald, at flaskepriserne for nylig har fået et ordentligt spark opad.
Situationen kan dog ende med at give bagslag for de franske glasværker. Flere vinproducenter i Languedoc er nemlig ifølge Just Drinks begyndt at gå på jagt efter alternativer – fx i form af at flytte tapningen af vinene til diverse eksport-destinationer. Det ville også være godt for miljøet, da den tunge transport af vinen i glasflasker medfører et betydeligt CO2-udslip.

Aluminium, pap og plastic
Et andet alternativ for Languedocs vinhuse er ganske enkelt at bytte den traditionelle glasflaske ud med en anden form for emballage. Og her er der flere muligheder.
Flasker af aluminium er fx glimrende – ikke mindst til vine, der skal drikkes afkølede. Metallet køler hurtigt ned, og flaskerne kan desuden forsynes med en temperaturmåler, der skifter farve, når vinen er kold nok.
Der er dog et minus – aluminium er ikke gennemsigtigt, hvilket gør, at man ikke kan se vinen, noget, som vinproducenterne mener er utroligt vigtigt, når det gælder markedsføringen af vinene.
Tetra Pak har den samme svaghed. Men så er der flasker af PET-plastic (polyetylen tereftalat). De ligner almindelige glasflasker på en prik, vejer kun 54 gram og kan desuden genbruges.
.................
............,,,
Vinisud er den vigtigste vinmesse for vinproducenterne i Middelhavslandene, der her har mulighed for at præsentere deres vine og få ordrer i hus fra vinhandlere fra hele verden.
    To store vinmesser
    Frankrig har for nylig været rammen om to store vinmesser, Vinisud og Millésime Bio, der begge fortjener at få et par ord med på vejen:
    * Vinisud, der blev afholdt i Montpellier, er en messe, hvor vinproducenter fra Middelhavslandene præsenterer deres vine. Og det kan blive til en hel del vin, da de pågældende lande tilsammen fremstiller mere end 150 millioner liter vin om året.
    I alt var der i år 1633 udstillere fra blandt andet Frankrig, Spanien, Portugal, Italien, Tunesien, Tyrkiet, Marokko, Algeriet og Israel. Og hele 35.660 besøgende valfartede til messen, heraf 9245 fra udlandet, 21% flere end i 2006.
    * Millésime Bio er en lukket international fagmesse for professionelle vinbranchefolk, hvor verdens største udbud af vin fremstillet på økologiske druer bliver præsenteret.
    På messen, der blev afholdt i Perpignan, var der i år i alt 278 udstillere, hvilket var 34 flere end sidste år.
,,,,,,,,,,,,
08-33
.................
Frankrig igen på rette kurs
I tre år har krisen kradset i store dele af den franske vinverden, hvilket blandt andet har medført, at flere tusinde hektar vinmarker er blevet revet op med rode.
Nu ser billedet imidlertid ud til at vende. I 2007 steg eksporten af fransk vin med 7,7% og nåede dermed op på 6,75 milliarder euro (cirka 50 mia kr.).
Ikke mindst i Storbritannien, Tyskland og USA er der en stigende efterspørgsel på fransk vin. Men det går også den helt rigtige vej, når det gælder eksporten til Asien og frem for alt til Kina og Singapore.
.................

,,,,,,,,,,,,
    Sotheby’s afviste forfalskede flasker
    Det er ikke kun vinsamleren Bill Koch, der føler sig snydt efter at have købt (måske) forfalskede vinflasker af den tyske vinhandler Hardy Rodenstock.
    En anden vinsamler, Russell H. Frye fra Massachusetts, købte for nogle år siden flere fornemme vine af den californiske vinforretning The Wine Library. En del af vinene havde forretningen købt af Rodenstock, hvilket den oplyste Frye om.
    Dengang tænkte Frye ikke nærmere over det, men da han i 2006 ville sælge sin store vinsamling hos Sothesby’s i New York, afviste auktionshuset flere af flaskerne med den begrundelse, at de muligvis var forfalskede.
    Det drejede sig ifølge Decanter blandt andet om to magnumflasker Château Pétrus 1921, en magnumflaske Château Lafite 1870, endnu en flaske Château Lafite 1811 og tre flasker Château d’Yquem 1847.

    Han droppede retssagen
    Russell Frye fik en garvet vinekspert til at vurdere vinene, og denne var ikke i tvivl om, at der var svindlet med flaskerne, hvorefter Frye lagde sag an mod The Wine Library.
    Vinsamleren påstår, at han er gået glip af flere millioner dollars ved ikke at kunne sælge de pågældende vine hos Sotheby’s. Men det er nu svært at have ondt af ham – auktionen over den resterende vinsamling indbragte hele 7.832.755 dollars (cirka 39 mio kr.). En liste over flaskerne ligger stadig på nettet.
    En retssag kan blive en dyr affære, og Frye har derfor nu droppet sagen og i stedet indgået et forlig med The Wine Library. De nærmere detaljer omkring forliget bliver dog hemmeligholdt.
    Frye har – garanteret som følge af egne erfaringer – for nylig grundlagt den første webside helliget bekæmpelsen af forfalskede flasker.
,,,,,,,,,,,,,,,
18-17
.................

,,,,,,,,,,,,,,,
Dette stolte sejlskib sejler snart af sted til Irland med vin om bord. Det er cirka 50 m langt og er døbt "Belem" ved sin jomfrurejse i 1896. Skibets oprindelige formål var nemlig at fragte chokolade fra den brasilianske by Belem til Frankrig.
    Fransk vin fragtet med sejlskib
    Gamle sejlskibe med maverne fulde af fransk vin vil om føje år lægge til i København samt i flere andre europæiske havnebyer.
    Det første skib sejler snart af sted med kurs mod Irland med 60.000 flasker Languedoc-vin ombord. Vinen skal dog først fragtes til Bordeaux i pramme ad Canal du Midi and Canal du Garonne.
    Det lyder som en langsommelig affære, men der er god mening med galskaben. Ved at fragte vinen med sejlskib reduceres CO2-udslippet med omkring 140 gram pr. flaske i forhold til, når flaskerne transporteres på normal vis.

    Vinsmagninger om bord
    Det er det franske rederi Compagnie de Transport Maritime à la Voile, der står bag det miljøvenlige initiativ, som økonomisk støttes af en række private firmaer.
    Vinen kommer i første omgang fra 50 vinhuse i Languedoc, som alle fremstiller vin under hensyntagen til miljøet.
    Når skibet sejler tilbage fra Irland, vil det medbringe flere tons knust glas, som skal genbruges til vinflasker hjemme i Frankrig.
    Yderligere seks gamle sejlskibe, der ligeledes skal fragte fransk vin til diverse havnebyer, forventes at følge i kølvandet på det første skib inden 2013.
    Rederiet har dog også tænkt sig, at importører ved destinationerne skal kunne benytte sig af skibene til vinsmagninger og anden form for markedsføring.
..............
34/07
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    Fantastisk søgeredskab til vinens verden
    Et nyt og enestående internet-baseret søgeredskab har set dagens lys.
    Navnet på dette vinverdenens Google hedder Able Grape, og det henvender sig målrettet til vininteresserede.
    Ideen til systemet fik en ung amerikansk software-ingeniør, Doug Cook, da han begyndte at interessere sig for vin. Han samlede en liste med 500 links til sider om vin og fik blod på tanden: Hvorfor ikke skabe et søgesystem, som alle kunne bruge?
    Til dato omfatter systemet hele 33.000 websider og en database på næsten 10 millioner listede enkeltsider.

    Et hav af vinøse links
    Det vinøse søgesystem Able Grape har store fordele i sammenligning med fx Google, når det gælder søgninger inden for vinrelaterede emner. Man kan skrive et hvilket som helst ord i søgefeltet, uden at ordet vin behøver at indgå, og straks bliver man henvist til et hav af websider på alle mulige sprog, der markeres med små flag.
    Man kan simpelt hen surfe rundt i vinens verden og få oplysninger om alt lige fra de enkelte druesorter til de klimatiske ændringers betydning for vinproducenterne og champagnehusenes forhold til malolaktisk gæring.
    Den eneste hage ved den ellers så glimrende webside er, at man er nødt til at have installeret Internet Explorer Version 7.0 – ældre versioner dur ikke. Men det problem er hurtigt løst, idet man gratis kan hente den nyeste version fra Microsofts hjemmeside.
    Søgesystemets opfinder, Doug Cook, får selv rigelig brug for sin store database. Han er i gang med at studere til master of wine.
.................
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,,
15 postkort fra Penedès
I uge 7 og uge 8 sendte Anker de første syv ud af i alt femten postkort om et fantastisk vinhus, som den store spanske vinmand Miguel Torres netop har indviet. Her kommer de næste tre postkort.
.................

..................
    Postkort nr. 8 fra Penedès:
    En once-in-a-lifetime smagning
    I forbindelse med festen for Torres' nye vinhus deltog vi i en once-in-a-lifetime smagning af enkeltmarks-vinen Mas La Plana, der laves med Cabernet Sauvignon-druer fra en mark i nærheden af vinhuset i Vilafranca.
    Vinen blev internationalt berømt, da det franske gastronomiske blad Gault-Millau holdt en såkaldt vinolympiade i Paris i 1979 – og den spanske vin i årgang 1970 sejrede med et hestehoved foran en jævnaldrende Château Latour.
    Det var en kæmpe-overraskelse – en vin, som mange franskmænd overhovedet ikke kendte! En hel del af de professionelle franske smagere troede, at det var en Rioja. Penedès havde de aldrig hørt om.......

..................
    Postkort nr. 9 fra Penedès:
    Vinen, der byttede navn
    Da den sensationelle smagning blev afholdt i Paris i 1979, havde vinen et fantasinavn, Gran Coronas – Den store Krone. Markens navn, Mas La Plana, var blot anført med mindre bogstaver. Fra og med 1994-årgangen byttede Torres om på navnene, så nu hedder vinen Mas La Plana, og Gran Coronas står kun med småt.
    Smagningen, som vi deltog i, var en vertikal smagning af tolv årgange fra den berømte 1970 til den seneste, 2005.
    Nogle af de Torres-folk, der deltog, fortalte, at det var yderst sjældent, at man dykkede så langt ned i lageret af gamle vine.
    1970 er stadig helt i top. 37 år gammel er den blødt afrundet, superlækker og helt vital, mens 1975 faktisk godt kan ligge nogle år endnu. Af de nyere årgange faldt vi især for 2004, der er meget kompleks – men naturligvis først bør nydes om ret mange år.
    .......

..................
    Postkort nr. 10 fra Penedès:
    Museums-mark med 209 druesorter
    Da vi var færdige med drømmesmagningen af Mas La Plana, smuttede vi lige ud for at tage Miguel Torres’ druemuseum i øjesyn.
    Siden 1980’erne har han gjort et stort arbejde for at redde gamle katalanske druesorter, og indtil i dag har han og hans hold af forskere fundet i alt sytten, hvoraf druen Garró synes at være specielt interessant.
    På museumsmarken vokser i alt 209 forskellige druesorter. Det er ikke de 5000, der er identificeret på verdensplan, og heller ikke de 500, der dyrkes i Spanien, men det er alligevel et imponerende antal.
    Vinhuset har selv en årlig produktion af 35.000 udplantningsplanter.
,,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,
Svensk sommeliermester
I Stockholm afholdt man i sidste uge konkurrencen om svensk mesterskab for sommelierer, og vinderen blev Sören Polonius. Han er dermed kvalificeret til verdensmesterskabet i Chile i 2010, men først skal han deltage i det nordiske mesterskab den 3. juli i år. En Europa-konkurrence venter også, men tidspunktet for denne er endnu ikke fastsat.

Frisk vin i glasset tak!
Hans P. Schmidt har skrevet til os om sine oplevelser med købet af vin pr. glas på restauranter:
– Jeg nøjes ofte med et at bestille et enkelt glas vin til maden, når jeg er på restaurant. Og flere gange er jeg blevet slemt skuffet – vinen har været flad og har smagt langt væk af at have været åbnet dagen før eller endog et par dage før.
– Egentlig utroligt – en kok med respekt for sig selv ville jo aldrig servere mad tilberedt af råvarer, der havde kendt bedre dage.
– Restauranterne bør efter min mening altid åbne en ny flaske vin, hver gang en gæst bestiller et enkelt glas. Med de priser, som de fleste etablissementer tager pr. glas, må engros-prisen for hele flasken jo stort set være hentet ind.
Vi siger tak for indlægget og kan tilføje, at mange restauranter har deres åbne vine som boksvine, mens andre har systemer, som holder åbnede flasker friske med en inaktiv luftart.
.................
    En lågtrækker til skruelåg
    Selvfølgelig måtte der også komme en proptrækker til skruelåg. Den findes vist endnu ikke på det danske marked, men på billedet her ser den ret smart ud.
    Lågtrækkeren – eller hvad man nu skal kalde den – hedder Haydde Bugallo. I den ene ende er den udstyret med en ring, som kan klemmes sammen om skruelåget, og ringen kan ifølge firmaet ikke kun gribe om skruelåg til vin, men også bruges til skruelåg af plastic på alle mulige andre flasker, fx flaskevand.
    Redskabet ligger dog også på knæ for den historiske korkprop, idet der både er kapselskærer og tjenerproptrækker i den anden ende. Endvidere er der redskaber til at åbne ølflasker og låg på diverse glasbeholdere.
.................
6-9
,,,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
................
    Alt om japansk whisky
    Japan er verdens næststørste producent af single malt whisky, og mange af de japanske flasker vinder toppriser i internationale smagninger.
    Nu har en ung britisk journalist, Chris Bunting, der bor i Kanagawa, sat sig for at samle alt, hvad der er værd at vide om japansk whisky, og han er allerede kommet langt med sit projekt.
    Alt sit materiale – på engelsk, naturligvis – har han lagt ud på en særlig netside ved navn Nonjattaist, og her kan man finde både smagekommentarer, anmeldelser af japanske whiskybarer og grundige artikler om den japanske whiskyindustri og dens lange historie.
................
    Verdens bedst sælgende likør
    Den irske flødelikør Baileys sælges i 130 forskellige lande, hvilket gør den til verdens bredest solgte likør. Og den udgør ligeledes halvdelen af al den spiritus, som eksporteres fra Irland.
    Det hele startede i 1974, hvor de første flasker Baileys kom på markedet, skabt af en håndfuld folk fra den irske by Gilbeys.
    I dag ejes firmaet Baileys af verdens største spirituskoncern Diageo, men likøren fremstilles på nøjagtigt samme måde som for 30 år siden: af fløde fra irsk kvæg i skøn forening med irsk whiskey samt flere andre ingredienser.

    Ny Baileys med kaffesmag
    Ligesom det er på mode at tilsætte forskellige slags smag til vodka, så har den originale Baileys fået selskab af udgaver med smag af mint-chokolade og crème caramel.
    Sidste nye skud på stammen er ifølge Just Drinks en Baileys med kaffesmag, hvilket må siges at være oplagt, da en af de måder, likøren nydes på, netop er som ingrediens i en kop kaffe.
    I første omgang vil det nye produkt udelukkende blive solgt i de britiske lufthavne, men mon dog ikke det også bliver at finde på de danske forretningshylder om føje tid.
    ................
    ...............
    Ugens smagte whiskyer

    Den stærke side er i gang med en omfattende smagning af skotsk whisky, der vil løbe over de næste uger. Vi anmelder både blended og single malt whiskyer og giver dem stjerner efter, hvordan de udmærker sig inden for deres respektive kategorier. Til denne uge har vi smagt tre single malts, og alle de smagekommentarer og stjerner, vi samler uge for uge, findes på en særlig side. På samme vis kan resultatet af den nyligt afsluttede cognac-smagning ses ved at klikke her.




    Single Malt


    Ben Nevis, 10 Years Old Single Highland Malt Scotch Whisky, Skotland, 46%
    410 kr., Mac Y
    En utrolig lækker whisky med et strejf af appelsin i duften. Smagen er koncentreret og fyldig med toner af søde krydderier og toffee.


    Glen Garioch, 15 Years Old Single Highland Malt, Skotland, 43%
    395 kr., Juul's Vin & Spiritus
    En whisky med en god maltagtig smag og en lang krydret eftersmag med fine toner af røg.


    Glenfarclas, 15 Years Old Single Malt, Skotland, 46%
    525 kr., Mac Y
    En lidt rå og pågående whisky med en anelse røg i duften og en vis sødme i smagen. Alkoholen dominerer dog en anelse.
    ...............
.................
07-10
,,,,,,,,,,,,,,
.........
VinAvisens Vinauktion: Stadig nye vine til salg
I den forløbne uge røg der store Bordeaux-vine i VinAvisens Vinauktion – Beaulieu, Canon La Gaffelière, Carruades de Lafite, Lafite Rothschild, Lascombes, Latour, Liversan, Lynch Bages, Malescasse, Palmer og Rausan-Ségla samt andre fornemme vine som Frescobaldis Mormoreto, Guigals Hermitage, Renato Rattis Langhe Nebbiolo og Torres’ Mas La Plana.
Det er historie nu. Hammerslagene er faldet – forhåbentlig til både sælgeres og køberes tilfredshed.
Men straks er der nye vine i denne uge: Bordeaux-slottene Bonnet, Caronne Ste. Gemme, La Tonnelle, Calon Ségur og Grand Puy Ducasse samt Meyney i syv årgange. Plus Gajas Sperss, Sassicaia og Dom Pérignon 1999 i original kasse. Klik på bjælken herunder, og se ugens udbud.
Der er i høj grad gang i VinAvisens Vinauktion. Og glem ikke, at auktionen er helt gratis for både sælger og køber. Vi kender ikke ordene salær og gebyr.
Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinlog er et nyt firma, som tilbyder total logistik- og fragtløsninger til den danske vinbranche.
    * Pegasus har optaget importen af Albariño-hvidvinene fra Bodega Valdamor i det spanske Galicien.
    * Vinens Verden har hidtil importeret den australske vinmager Ben Glaetzers vine fra vingården Mitolo. Nu importerer firmaet i Odense også vinene fra Heartland og Glaetzer.
    * Brunellovin har optaget importen af vine fra Azienda Agricola Livio Sassetti – Pertimali i det italienske Montalcino samt fra Clara Marcelli, Azienda Agricola Biologica i Marche.
    * RexWines har optaget importen af vinene fra to vinhuse i Piemonte: Casa Vinicola Ghione og l'Armangia di Ignazio Giovine Canelli.
    * Ny importør i vores database er i denne uge
    * Graa-Vin, Præstekravevej 20, 8541 Skødstrup.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,,,
08.33
,,,,........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
,,,,,,,,,,,,,,,,
.....

,
    André Bersang (f. 1965) er trods det franskklingende navn pæredansk. Han er født i Silkeborg, opvokset nord for Randers og senere i Horsens og kom som tyveårig i kontorlære hos købmandskæden HOKI, senere Edeka Danmark i Horsens.
    Under sin læretid skulle han gennem alle afdelinger i koncernen. Han startede i edb-afdelingen og endte i afdelingen for nydelsesmidler med hovedvægten lagt på disponering af vin og spiritus, hvor han fandt sin store interesse. På det tidspunkt havde Edeka Danmark eget tapperi, hvor bulkvin fra blandt andet Chile og Frankrig blev tappet på flasker.
    Da læretiden var ovre, blev André Bersang ansat som indkøber for vin og spiritus. Efter syv år trængte han til luftforandring og fik job hos det lille vinfirma Norton Company Ltd. i Horsens. Efter fem år hos Norton Company Ltd., blev firmaet opkøbt af Norton Vinimport A/S.
    Med ansvar for indkøb og salg har André Bersang gennem årene gjort en stor indsats for at udvide firmaets sortiment. Der er bl.a. egen import fra Spanien, Italien, Frankrig, Chile, Argentina samt Californien. Firmaet sælger primært vin en gros samt B2B, men også private er velkomne.
    En del af fritiden går med at læse vinblade og -bøger og hygge sig med hustruen, Nina. Men André Bersang ses også ofte til diverse fodbold- og basketballkampe – ikke som aktiv sportsmand, men på bænken som beundrende fader, når de to sportsglade børn, Sarah og Marc, banker bolden i net eller mål.
    Adresse: Norton Vinimport A/S, Ørstedsvej 8, 8600 Silkeborg, tlf.: 76 25 55 88, mobil: 40 35 55 88, fax: 76 25 55 80, e-mail: wine@norton.dk, www.norton.dk.
.................
08-09
.................
    Ugens vinøse billede
    Helle Aaløse har sendt os dette skønne billede fra det sydafrikanske vinhus Villiera Wine Farm lige uden for vindistriktet Stellenbosch.
    De to medarbejdere, som ses på billedet, er Xhosa-kvinder, og de bærer pr. tradition tingene på hovedet, så hænderne er frie til andre gøremål. Det er nu ikke så let, prøv selv at skulle bære rundt med en kasse med 17 kilo vin på hovedet!
    Forrest ses Ida, der har det betroede job at lede vinhusets private vuggestue. Hos Villiera Wine Farm kan alle mødre med småbørn nemlig tage deres børn med på arbejde og aflevere dem i vuggestuen, som ligger lige ved siden at vinkælderen.
    Bagved ses Florence, der startede med at arbejde i vinmarkerne, men i dag har ansvaret som leder af vinkælderens forsendelsesafdeling.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,
08-09
,,,,,,,,,,,,,,,
De 51 Grand Cru-marker i Alsace
Vor læser Anders Yttrup skriver, at han savner en liste over de 51 Grand Cru-marker i Alsace. Den burde VinAvisen lægge ind på siden med klassifikationer, mener han, og det har han naturligvis helt ret i. Det er straks sket, og listen vil kunne ses nederst på den lange side.
,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
Ugens gode spørgsmål

Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere.
Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål og svaret på det.


,,,,,,,,,,,,,
Hos Cellier des Templiers i det sydfranske Banyuls kan man opleve over 500 demimuids, der med deres rødmalede endestykker lagrer hedvinen i fri luft under sommerens bagende sol og vinterens kuldegrader.
    Hvad Søren er en demimuid?
    Svend P. Holm skriver: – I en vinartikel i en avis slår forfatteren om sig med "demimuid-fade" på 600 liter. Hvad Søren er en demimuid?
    Muid er et meget gammelt mål, som af og til bruges i Frankrig. Da den franske statsmand Talleyrand i 1790 foreslog en reform af landets mål for længde, rumfang og vægt, optalte han i alt 182 måleenheder, der var i brug rundt omkring. For længde var det enheder som aune, canne og pied, og for vægt og rumfang kunne det være anée, bichet, boisseau, carte, charge, emine, livre, mine, muid, razière, sac, septier, tonneau, barrique, baral, quartaut, queue, velte og pot. Og hver måleenhed havde mindst to definitioner. Fx var der 20 definitioner på livre fra 344 til 519 gram, og på boisseau var der 25 definitioner fra 2 til 102 liter.
    Rummålet barrique kender vi. Det er i dag lig med 225 liter, og 4 barriques er lig med 1 tonneau, altså 900 liter.
    I gamle dage var 1 muid blandt andet lig med 1188 liter, og en halv muid – en demimuid – var lig med 594 liter. Det mål bruges stadig i Cognac. Men ellers regner man en demimuid lig med 600 liter. Det svarer til lidt over 2½ barrique.
    I øvrigt var muid også et mål for areal. For de franske bønder var det en naturlig ting at måle markernes arealer i forhold til hvor stor en mængde såsæd, der skulle bruges til dem.
    Ganske som i Danmark: Hvis der gik en tønde såsæd til en mark, så sagde man, at marken var en tønde land stor.
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
08-10
..........,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 36 vine. Af disse vine var der 25, som fik mere end to stjerner, og 14, som fik fem stjerner. En ganske pæn høst. I alt blev det til 127 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Rigas, Sweet Sparkling Red Wine, Riga, Letland
110 kr., Kikana
En spændende mousserende vin med en dyb rød farve, fine bobler og en intens duft af kirsebær. Smagen er fyldig, halvsød og med toner af modne bær.




Hvidvin


Kuentz-Bas, Collection Rare, Riesling, Alsace, Frankrig 2004
159 kr., indtil 20. april: 129 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Elegant og liflig hvidvin fra et af de gode små Alsace-vinhuse. Den har en dejlig ren og blød frugtsmag med fine mineralske toner og en lang eftersmag.


Poggio dei Gelsi, Falesco, Est! Est!! Est!!! di Montefiascone, Italien 2006
69,95 kr., SuperBest
Her har vi hvidvinen, vi omtalte i sidste uge, da vi besvarede et spørgsmål om det mærkelige navn Est! Est!! Est!!!. Og det er en rigtig dejlig hvidvin. Den er tør, med god frisk frugt, mineralske toner og en lille behagelig fedme. En meget anvendelig hvidvin til mad.


Home Creek, Riesling, Waipara, New Zealand 2006
69 kr., Glud Vin
En ganske dejlig hvidvin, der egentlig ikke smager af Riesling, snarere af eksotiske frugter – passionsfrugt, mandarin … Men hvorfor ikke? Vi nød den. Flasken har skruelåg.


Uma, Torrontès, Mendoza, Argentina 2007
39,50 kr., Premier Cru
Tør og enkel hvidvin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.




Rødvin


Château Saint Estève, Corbières, Frankrig 2005
69,95 kr., Kvickly
Den smager rigtig godt, denne rødvin. En dejlig madvin med god og mættende frugtfylde og krydrede toner – lidt i retning af lakridsrod og timian.


Plantamura, Primitivo, Gioia del Colle, Puglia, Italien 2004
89,50 kr., ved 6 flasker: 69,50 kr., Norton Vinimport
Kraftig og meget saftig rødvin med toner af kirsebær og krydderi – blandt andet nellike. Glimrende til en lige så kraftig kødret.


Wallace, Ben Glaetzer, Shiraz / Grenache, Barossa Valley, Australien 2006
119 kr., Vinens Verden
Elegant og meget lækker rødvin, skabt af en af de dygtige australske vinmagere, Ben Glaetzer. Den har en liflig duft og en bred og kompleks smag med blød frugt og en rank citrussyre. Flasken har skruelåg.


Ca’ Bertoldi, Recchia, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2001
273 kr., ved 12 flasker: 263 kr., Solarex
Hvis man forlanger, at en Amarone skal være med meget kraftig frugt, med en masse alkohol – helst 15½% uden at virke sprittet – med krydderi og talrige facetter, muskuløs, men også elegant og i total balance ... så er vinen her.


Balàu, Ettore Germano, Dolcetto, Langhe, Italien 2005
150 kr., ved 12 flasker: 135 kr., Viniropa
En vin med stort V – en rødvin med stort R – flot duft og en harmonisk, fyldig og saftig smag med en mundrensende syre. En virkelig god Dolcetto.


Domaine Jacob, Les Petits Picotins, Savigny-lès-Beaune, Frankrig 2006
125 kr., OB Vinimport
En klassisk og elegant Bourgogne-rødvin med lækker frugtsødme. En nydelse til en rimelig penge!


Sirius, Sichel, Bordeaux, Frankrig 2004
79,95 kr., Kvickly
Vellavet rødvin, typisk Bordeaux med fin tørhed, god frugt og tilpas fadlagring. En glimrende madvin.


Cuvée Philipson, E. Guigal, Côtes du Rhône, Frankrig 2003
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Christian Philipson og Guigal har samarbejdet om denne rødvin specielt til det danske marked, og der er ingen tvivl om, at de har ramt rigtigt. Den er virkelig godt lavet. Vinen har dejlig blød frugt, tilpas syre og mange facetter – bær, tobak ... Og så er prisen rimelig.


Collina della Vedova, Alfiero Boffa, Barbera d’Asti, Italien 2004
179 kr., Kjær & Sommerfeldt
En meget dejlig rødvin med liflig duft og en kompleks og saftig smag. Lang eftersmag. Glimrende til mad.


1164, Warburn Estate, Family Reserve, Shiraz, Barossa Valley 2004
139 kr., Haller Vine
En stor og meget lækker rødvin med bred og blød frugt. I smagen er der både læder og tobak. Den er et helt måltid i sig selv. Flasken har skruelåg.


Château Bois Pertuis, Bernard Magrez, Bordeaux, Frankrig 2005
69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En god Bordeaux-rødvin med fyldig frugt. En glimrende vin til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Pennyfield Wines, Petit Verdot, Riverland, South Australia 2003
139 kr., VinDownUnder
En ganske interessant rødvin på en drue, man sjældent ser alene i en vin. Vinen har en god duft og en spændende, let krydret smag med toner af mørke bær. Vinen har 15% alkohol, men smager ikke særlig sprittet. Den bør dog ledsage en kraftigt smagende ret.


Domaine Coston, Les Garigoles, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2004
110 kr., 97,50 kr. ved 6 flasker Emilie Vin
Denne vin på økologisk dyrkede druer er ret spændende. Den har en dejlig frugtagtig smag og en god syre, men måske også en lille spritkant i eftersmagen.


Black Range, Reserve, Shiraz, South Eastern Australia 2005
69,95 kr., Aldi
Stor og flot rødvin med bred frugt. Her kommer jeg! En vin, der henvender sig til dem, der gerne vil have muskuløse vine, som udpræget skal skænkes til kraftig mad. Flasken har skruelåg.


Remelluri, Reserva, Rioja, Spanien 2003
120 kr., Sobresol
En rigtig god madvin, krydret, saftig og rund.


Kilikanoon, Baroota Reserve, Shiraz, Southern Flinders, Australien 2005
149 kr., The Wine Company
Rødvin med en dyb farve, en flot duft og en bred og lækker smag. Ikke særlig elegant, men muskuløs og med markant alkoholisk sødme. En vin, der ubetinget skal skænkes til en kraftig ret.


Viña Amezola, Crianza, Rioja, Spanien 2004
79 kr. Valuewine.dk
Ligefrem og venlig rødvin med god saft og en vis blødhed.


Mount Rozier, Cabernet Sauvignon, Stellenbosch, Sydafrika 2003
229 kr., Skovgaard Vine
En voldsom og muskuløs rødvin, der bør drikkes vel afkølet, så man ikke mærker de mange procenter, og den må også meget gerne få en plasketur over i en karaffel. Vinen er på sin vis flot, men faldt ikke helt i smagepanelets smag.


Feudo Montoni, Nero d’Avola, Sicilien, Italien 2005
89,95 kr., Erik Sørensen Vin
Robust rødvin med intens frugt og markant syre, der kræver en kraftig ret. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.




Sød vin


Grand Enclos du Château Cérons, Cérons, Frankrig 2002
120 kr., Skovgaard Vine
Blød og meget lækker sød hvidvin, let krydret og med en fin citrussyre, der afbalancerer sødmen. I smagen er der mindelser om pære, abrikos, kvæde, altea og honning. Distriktet Cérons er nabo til to andre distrikter, Sauternes og Barsac, der laver søde vine i samme stil.


Château Landion, Sauternes, Frankrig 2002
149,95 kr., SuperBest
Der er måske ikke så meget af den ædle råddenskab i denne søde hvidvin, men vinen er ikke desto mindre ganske rar at drikke. En udmærket vin til en pris i overensstemmelse med kvaliteten.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.