Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 10
Fra 3. marts til 9. marts 2008
,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 7,,,,,,,,VinAvisen uge 8,,,,,,,,VinAvisen uge 9

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,.........
10-13
,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,Der er 75 cl i begge flasker, men den ene vejer over dobbelt så meget som den anden.
    Til kamp mod tunge vinflasker
    To kendte britiske vinskribenter, Jancis Robinson og Oz Clarke, er gået til angreb mod de meget tunge vinflasker.
    På den nyligt afholdte klimakonference i Barcelona sagde Oz Clarke, at "det er fuldstændig nonsens, når en tom flaske vejer lige så meget som en fuld flaske fra et andet vinhus".
    Og sidste lørdag har Jancis Robinson på sin betalings-hjemmeside lanceret en opslagstavle, hvor læserne kan hænge vine i tunge flasker ud til spot og spe.
    For en vinproducent kan der være gode grunde til at gå over til lettere flasker. Dels for at spare på glas, transport og CO2-udslip og dels for at vise forbrugerne, at man er miljøbevidst.
    Som forbruger kan man heller ikke se bort fra, at selve den tykke og tunge flaske kan koste to-tre gange mere end en normal flaske, og når denne merpris ganges op med transport, fortjeneste, moms osv., bliver det til et anseligt beløb.
    Endelig er tunge flasker sværere at skænke af – især hvis man ikke har så stærke hænder. Der findes også kvindelige sommelierer!
    Ikke mindst i USA er de tunge flasker et problem. Der rummer en kasse vin nemlig tolv flasker og ikke seks. Så med de tunge flasker er der 7 kilo mere at ødelægge ryggen på.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
Vin modvirker farligt kolesterol
Hjertespecialisten Torstein Jensen ved det norske Lovisenberg Diakonale Sykehus har skrevet en doktordisputats, hvori han fastslår, at vin og andre alkoholiske drikke øger produktionen af det gode kolesterol, det såkaldte HDL, der modvirker åreforkalkning.
Til avisen Dagbladet siger han, at det gode kolesterol modvirker effekten af det farlige kolesterol, LDL, der tilstopper blodbanerne.
,,,,,,,.........
,,,,,,,.........
Ved smagningen af Chianti Classico var alle sejl sat til. De opmarcherede flasker strakte sig dybt ind i lokalet. (Foto: Ib Sørensen).
    Sangiovese i Toscana
    Toscanas årlige Sangiovese-smagning løb af stabelen i sidste weekend, da 150 vinskribenter var mødt op i fem dage i Firenze, Montalcino og Montepulciano til en vurdering af Toscanas store vine.
    Iakob Schjerbeck bor dernede og koncentrerede sig om Vino Nobile di Montepulciano og Brunello di Montalcino, og efter hans mening smagte Vino Nobile-vinene for første gang generelt bedre end de dobbelt så dyre Brunelloer.
    – Men det er også, skriver han, – fordi Vino Nobile kun kræver tre års lagring (mod Brunellos fem år), og årgang 2005 og specielt Riserva 2004 er rigtig gode årgange.
    – Et eller andet siger mig, forsætter han, – at Vino Nobiles tunge, lerede jordbund er grunden til, at vinen i netop de tørreste år smager bedre end Brunello, da ler jo holder bedre på fugt og vand end Montalcinos veldrænede grus og sand.
    – Hvis man er til moderne eller mere intense vine, er der rigeligt at gå efter.

    Fremtidens årgange smager vanvittigt godt
    Sangiovese i årgangene 2007 og 2006 blev også præsenteret, men som Rosso di Montalcino og Rosso di Montepulciano, og de smager efter Iakob Schjerbecks mening vanvittig godt. – Dem kan vi glæde os til at få på de danske vinreoler.
    – Alle de sidste fire årgange i Nobile og Brunello (2004-07) har generelt fået højeste karakterer (4-5 stjerner), mens 2002 og 2003 kun er 2- og 3- stjernede.
    – 2007 er et atypisk tørt år, og vinene er skæmmende alkoholiske og med rekordlav syre. Kan det være på grund af klimaændringer eller australsk inspiration? spørger Iakob Schjerbeck.
,,,,,,,.........
10-11
,,,,,,,.........
.................
Robert Skalli

    Vinmarkedets tre segmenter
    Den franske vinportal Vitisphere har bragt et interview med vinmanden Robert Skalli, som i 1987 var med til at grundlægge den succes, som Vins de Pays d’Oc har haft i de sidste tyve år.
    – Jeg tror, siger Skalli, – at vi går mod en meget klar opdeling af verdensmarkedet for vin. Vi vil få tre segmenter:
    * Luksusvine, der ikke mindst henvender sig til et klientel i regioner som Rusland, Kina og Sydamerika, hvor berømte mærkevarer betyder noget for den sociale placering i samfundet – en rolle, som fx Chanel spiller.
    * Mærkevarevine domineret af globale grupper, der årligt kan producere mellem 50 og 100 millioner flasker med kendte mærkenavne. Nogle franske grupper kan være aktører i dette segment: Pernod Ricard, Castel og Grands Chais de France.
    * Familievine fremstillet af familier, hvad enten disse nu er franske, spanske, italienske eller californiske osv. Nøglen til succes for dette segment er forskellighed i kvalitet, identitet, terroir, oprindelse osv.
    – Hvis man opfatter vinmarkedet på denne måde, siger Skalli, – så forstår man det absurde i den franske slåskamp om druenavne kontra AOC eller Languedoc kontra Bordeaux.
    I denne uge præsenterer vi Robert Skalli i Vinens Hall of Fame, se nedenfor.
,,,,,,,.........
Genoplivet Cru Bourgeois
En ny sammenslutning, Cru Bourgeois Alliance, er ved at få genoplivet den skindøde Cru Bourgeois-klassifikation. I forrige uge holdt man et møde på Château Clement Pichon og nåede frem til et sæt regler, som alle synes at kunne følge.
Ifølge Decanter stemte 275 slotsejere for at blive i den nye Alliance – heraf 180, der var med i den gamle Bordeaux-klassifikation.
Alle ejendomme i Médoc kan blive medlemmer – og sætte det eftertragtede Cru Bourgeois på etiketterne – hvis de vel at mærke opfylder visse betingelser.
Blandt andet skal de garantere atten måneders fadlagring og lade deres vine blive godkendt af en uafhængig instans.
På nuværende tidspunkt er der ikke planer om at fortsætte med klassifikationerne Cru Bourgeois Superieur og Cru Bourgeois Exceptionnel.
Nu venter man på en endelig godkendelse fra de franske vinmyndigheder.

Svækker navne-beskyttelsen
En dom fra EU-domstolen truer med at svække beskyttelsen af navne på vin og spiritus.
Dommen blev ifølge Just Drinks afsagt i en sag, der drejede sig om noget tysk ost, som blev solgt under navnet Parmesan, og den afgjorde, at det ikke er op til tyske forbrugermyndigheder at gribe ind i en sådan sag. Oste-producenterne i det italienske Parma må selv gå i krig ved en tysk ret.
Dette betyder, at hvis fx en ungarsk producent laver en boblevin og kalder den Champagne, så kan de ungarske kontrolmyndigheder ikke gribe ind. Producenterne i det franske Champagne må lægge sag an ved en ungarsk ret.
.................
09-12
,,,,,,,.........
Komplekse finanser
Ifølge Decanter er den store vinkoncern Palandri i Western Australia i alvorlig økonomisk krise med tunge gældsposter.
Man har indkaldt revisorfirmaet Deloitte til at udrede koncernens "komplekse" finanser og er på udkig efter en eventuel køber til foretagendet.
Koncernen står blandt andet for vinmærkerne Solora, Pinnacle og Boundary Range.
,,,,,,,.........
Det giver vi for vinen
I sidste uge bragte vi en undersøgelse, hvori vi spurgte VinAvisens tålmodige læsere om, hvad de i gennemsnit betaler for en flaske vin.
Vi køber vel alle vin i både den billige og den dyre ende af prisskalaen, men det var altså gennemsnittet, vi efterlyste, og vi lod det gælde for februar måned.
I alt 3259 læsere satte en prik i spørgeskemaet, og resultatet ses i skemaet til højre.
Halvdelen køber vin til i snit mellem 40 og 80 kr. med en lille overvægt i den øvre del af segmentet. Og kun 4,3% køber vin til under 40 kr. Men da disse 4,3% jo læser VinAvisen, er vi helt sikre på, at de alligevel finder flasker, der er værd at drikke. For flaskerne findes jo rundt omkring, og af og til giver vi nogle af dem fire eller fem stjerner.
.................
Sogrape køber ind
Sogrape er Portugals største vinfirma og producenten af den let boblende vin Mateus, Dourodalens berømte rødvin Barca Velha og femten andre vinmærker.
For ti år siden begyndte Sogrape at investere i oversøiske vingårde, og i år har firmaet købt Château Los Boldos i Rapel Valley i Chile for 20 millioner euro (150 mio kr.).
Château Los Boldos er en ret stor vingård, der sender sin vin til over 70 importører på verdensplan.
I 1997 købte Sogrape vinhuset Finca Flichman i det argentinske Mendoza, og sidste år blev vinhuset Framingham i Marlborough, New Zealand, indlemmet i samlingen.
Sogrape producerer cirka 70 millioner flasker om året, og den årlige omsætning ligger på cirka 200 millioner euro (1,5 milliard kr.), hvoraf de 65% hidrører fra eksport.

Dyrere vin fra Italien
I løbet af det seneste år er italiensk vin blevet dyrere. Det skyldes øget efterspørgsel og en begrænset høst i visse regioner. Især er prisen for hvidvin steget, nemlig med 47,5%.
Stigningen omfatter alle vine fra bordvine til DOCG, men i den øvre ende af kvalitetsskalaen har den været mindre dramatisk. Hvide DOC og DOCG steg kun 13,6%, mens røde og rosé steg 17,5%.
Der er som sagt tale om gennemsnit for alle regioner og distrikter. Går man i detaljer, er der store udsving fra sted til sted, og der er også visse vine, som er faldet i pris.
.................
>15/08
.................
Kineserne foretrækker fransk vin
Ifølge en artikel i avisen China Daily har man lavet en markedsundersøgelse af indkøbsvanerne hos rige kinesere – dvs. kinesere med en årlig indtægt på over 80.000 kr.
Man spurgte i talt 1800 personer i Beijing, Shanghai og Guangzhou, og generelt gik de efter dyre mærkevarer som Chanel, Armani, BMW, Mercedes Benz, Soni og Nokia.
Man spurgte dem også om vin, og her svarede 80,7%, at de foretrækker vin fra Frankrig. Nummer to på listen var Italien, og derefter kom Kina, Spanien, Australien og Tyskland.
,,,,,,,.........

,,,,,,,,,,,,,,,
En kapsel fra Orbais l'Abbaye med tegning af abbediet.
    Kommuner risikerer bortvisning
    For to år siden begyndte INAO (Institut National des Appellations d’Origine), den organisation, der varetager det franske appellations-system, at revurdere Champagne-appellationen.
    Som følge af dette arbejde overvejer INAO nu at stryge to af distriktets mange kommuner fra appellationen. Det drejer sig om Germaine og Orbais l'Abbaye, og årsagen skal efter sigende være, at kommunerne ikke lever op til samtlige af de 33 kvalitetskriterier, som gælder for Champagne.

    Jordpriserne vil falde drastisk
    Hvis INAO gør alvor af sin trussel, vil det blandt andet medføre, at priserne for vinmarkerne i de to kommuner vil falde drastisk. En hektar vinmark inden for appellationens grænser koster ifølge Decanter mindst 200 gange mere end én, der ligger lige uden for.
    Det kan også betyde, at champagnehuse som Moët et Chandon, der har store arealer med vinmarker i Germaine, vil blive berørt.
    At INAO overhovedet kan overveje at slette de to kommuner fra appellationen virker paradoksalt, da man netop – for at kunne leve op til den internationale efterspørgsel på de ædle bobler – er i færd med at planlægge en storstilet udvidelse af Champagne-distriktet med 40 nye kommuner.
,,,,,,,.........
...............
Birthe Jensen og hendes bog.
    Dansk vinbog nomineret
    Gourmand World Cook Book Awards er en slags international Oscar-konkurrence, som den franske forlægger Edouard Cointreau i sin tid tog initiativet til. Han har familiebånd til firmaerne Cointreau, Remy Martin og Frapin og dermed til den gastronomiske verden.
    Sidste år blev cirka 24.000 bøger bedømt af et internationalt panel fra 65 lande, hvorefter man udarbejdede en liste med nomineringer. Vi ved ikke, hvor mange bøger, der bedømmes i år – det er sikkert et lignende antal – men vi ved, at en dansk bog netop er blevet nomineret sammen med to andre i kategorien "Best Wine Book on New World Wines".
    Den danske bog er Birthe Jensens "Vinene fra Australien", som vi anmeldte i uge 23 sidste år. I samme uge bragte vi også et portræt af Birthe Jensen i Vinbranchens Blå Bog.
    Birthe Jensen har boet i Sydney i mere end ti år og formidler salg af landets vine til Europa, inkl. Danmark. Så hun ved, hvad hun taler om. Hun kender landets mange vine, og hun har et personligt kendskab til mange af producenterne.
    Om bogen vinder og får en Cook Book Award, får vi at vide den 13. april.
,,,,,,,.........
>30
.............,,,
    Kostbare vine med propsyge
    "En af de største Chardonnay-vine, jeg nogensinde har smagt fra Australien."
    Sådan har Robert Parker karakteriseret en af vinene i den australske Leeuwin Estate’s Art Series fra Margaret River – "kunstserien", der hvert år udstyres med en ny etiket med et billede udført af en australsk kunstner. 93+ point havde Parker til Chardonnay’en i årgangen 2000.
    Fornylig opdagede man på vingården, at mange af dens i alt 1500 flasker fra 1980 til 2002 var angrebet af propsyge og iltning, og vinmageren, Paul Atwood, måtte i gang med at redde de endnu ikke ødelagte dråber over på nye flasker med skruelåg.
    Årgangene fra og med 2003 er der ikke noget i vejen med. De er blevet tappet med skruelåg.

    Hvad enten de vil eller ej
    Til Decanter siger vingårdens grundlægger, Denis Horgan, at han i de seneste år har spurgt importørerne i udlandet, om de helst ville have korkpropper eller skruelåg.
    – Alle undtagen to lande ville have skruelåg, siger han. – Men de får nu skruelåg alle sammen, hvad enten de vil have det eller ej.
    H.J. Hansen importerer vinene fra Leeuwin Estate og har Art Series Chardonnay med skruelåg. Årgangen 2003 koster 429,95 kr., og 2004 koster 529,95 kr.
,,,,,,,.........
    En truet arkitektonisk perle
    I byen Sanlúcar de Barrameda i det spanske Sherry-distrikt ligger der en arkitektonisk perle i form af bodegaen Casa Arizón fra 1600-tallet. Den blev købt af et firma i Madrid for atten år siden, og nu vil firmaet omdanne den til et boligbyggeri med 80 lejligheder.
    Ifølge Decanter har dette bragt sindene i oprør i byen. Man påpeger, at bykernen, der har været bevaret igennem århundreder, er ved at blive ødelagt af spekulanter. Gamle huse og paladser bliver revet ned, gamle parker bliver pløjet op, og de bedste eksempler på en folkelig arkitektur er alvorligt truet.
    – Hvis det ender med, at Casa Arizón bliver ødelagt, synes alt muligt i Sanlúcar, siger man. – Hvis ikke vi får gjort en ende på denne galskab, vil Sanlúcar meget hurtigt miste sin identitet som vinby.
    Behjertede folk har sat en underskriftsindsamling i gang på nettet. På en side med engelsk tekst kan man give sit besyv med.
,,,,,,,.........,,,,,,,,,,,,
08-33
,,,,,,,.........
Ny vin med kun 6,5% alkohol
Mens mange oversøiske vinhuse lancerer den ene alkoholtunge bamsevin efter den anden, så har den spanske bodega Casa de la Ermita besluttet sig for at gå i den diametralt modsatte retning.
I samarbejde med universiteterne i henholdsvis Murcia og Cartagena har vinhuset fremstillet en rødvin, Altos de la Ermita, med kun 6,5% alkohol.
For at opnå det lave alkoholindhold har vinhuset ladet vinstokkene tørste lidt under vækstsæsonen, hvorved druernes sukkerindhold er blevet mindre end normalt. Derudover har man stoppet gæringen tidligere end ellers ved at skrue ned for temperaturen.
Vinhuset har ifølge avisen The Daily Mirror investeret hele 2,5 millioner euro (cirka 18,6 mio kr.) i rødvinen, som på et tidspunkt vil blive efterfulgt af en hvid udgave.
Altos de la Ermita kommer på hylderne i de spanske forretninger i løbet af april og vil senere blive eksporteret til en række europæiske lande. Den milde rødvin vil sikkert også gøre sit indtog på dansk jord.
,,,,,,,.........
Fem nye på listen
I sidste uge lancerede vi en læsers idé med at lave en liste over restauranter, der tager max. 100 kr. i proppenge, hvis gæsterne selv medbringer deres flasker. Og vi opfordrede vore læsere til at give os tips om sådanne restauranter.
Det har seks læsere gjort i den forløbne uge, og vi siger tak til Per Hultquist, Ole Vang Kofoed, Niels Kolding, Preben Emil Nielsen, Henrik Parbo og Kim Rünitz. Resultatet er blevet, at der er kommet fem nye restauranter på listen til højre, nemlig dem, hvis navne er fremhævet med rødt.
Men der må gerne komme endnu flere spisesteder med, så vi hører fortsat gerne fra både restauratører og læsere. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.

Hvordan kan de leve af det?
Vi har også fået en venlig mail fra Anders Kalstrup, der driver Restaurant Gastronomisk Institut i Silkeborg. Han skriver blandt andet, at det undrer ham, at det stort set altid er etniske restauranter, som praktiserer de 0 kr. i proppenge.
– Hvordan kan de leve af ikke at tjene penge på vinen? Man må jo formode, at de yder samme service som enhver anden restaurant – åbning af flasker, skænkning, glaspudsning, opvask ...
– Som restauratør er jeg indforstået med, at folk selv tager vin med, men jeg mener, at de som minimum skal betale fortjenesten på den billigste flaske på kortet.
– Restaurantbranchen er nødt til at tjene penge på vin og mad. Med udgifterne til at drive en restaurant kan det ikke lade sig gøre at undvære indtægterne på vinen. Men samtidig skal branchen også opføre sig ordentligt over for sine gæster og nøjes med at lægge en rimelig fortjeneste på vinkortets vine.
Restauranter med proppenge
under 100 kr. pr. flaske
* El Veijo Mexico, Store Kongensgade 61, 1264 København K, tlf.: 33 93 59 59, www.elviejomexico.dk, proppenge: 60 kr., hvis forud aftalt.
* Klai Note, Vester Farimagsgade 17, 1606 København V, tlf.: 33 12 66 74, www.klai.dk/note.html, proppenge: 100 kr.
* Klai's Cuisine, Eskildsgade 15, 1657 København V, tlf.: 33 31 05 14, http://www.klais.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Kai Café & Spisested, Falkonér Allé 49, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 88 78 88, www.kai.dk, proppenge: 100 kr.
* Klai Dinner, Nordre Fasanvej 52, 2000 Frederiksberg, tlf.: 38 33 52 60, www.klai.dk/dinner.html, proppenge: 0 kr., gratis.
* Romarin, Ryesgade 90, 2100 København Ø, tlf.: 35 43 29 28, www.restaurant-romarin.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Café Peber&Mynte, Vigerslevvej 131, 2500 Valby, tlf.: 25 33 42 47, www.peber-mynte.dk, proppenge: 60 kr.
* Le Basilic, Mejlgade 85, 8000 Århus, tlf.: 86 18 24 41, www.basilic.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Restaurant Kif Kif, Mejlgade 41, 8000 Århus C, tlf: 86 18 53 14, www.kif-kif.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Restaurant L'escale, Åboulevarden 55, 8000 Århus C, tlf.: 86 12 53 15, http://www.lescale.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Restaurant Olive, Kaløgade 2, 8000 Århus C, tlf.: 86 12 95 61, www.olive.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Restaurant Al Meza, Frederiks Allé 59, 8000 Århus C, tlf.: 86 19 51 46, www.almeza.dk, proppenge: 0 kr., gratis.
* Hedensted Sognegård, Bytorvet 18, 8722 Hedensted, tlf.: 75 89 11 58, www.hedensted-sognegaard.dk, proppenge: 46 kr. pr. kuvert.
,,,,,,,,,,,,,,,
18-17
,,,,,,,.........

,,,,,,,,,,,,,,,
Shafer Vineyards i Napa Valley er en af de californiske vingårde, der tager miljøproblemerne alvorligt. Som den første vingård i Napa og Sonoma fik den dækket tagene på vineriet med solcelle-paneler, som leverer mere strøm, end vineriet kan bruge. Mængden af strøm svarer til forbruget hos 20-30 normale familier. I løbet af de 30 år, som panelerne vil kunne fungere, vil de give en luftrensende effekt svarende til 17.300 fuldvoksne træer.
    Værktøj til miljøbevidste vinfolk
    Vinorganisationer i Australien, Californien, New Zealand og Sydafrika har samarbejdet om at udvikle en international "Greenhouse Gas Accounting Protocol" en Protokol til Beregning af Drivhusgasser.
    Protokollen og det Excel-baserede beregningsværktøj er gratis og nemme at bruge, og de vil kunne hjælpe vinfolk over hele verden med at udvikle strategier, som kan nedsætte udslippet af drivhusgasser, først og fremmest CO2.
    Formanden for California Wine Institute, Bobby Koch, skriver, at protokol og værktøj ligger i tråd med den californiske vinindustris engagement i miljømæssig bæredygtighed inden for vinproduktion.
    I de californiske vinhuse, hvoraf størstedelen er familieejede, mener man, at værktøjer som dette er vigtige for vinhusenes levedygtighed og sundhed på lang sigt.

    Et betydningsfuldt tema
    Skønt vinindustrien og de fleste andre landbrugsindustrier kun bliver betragtet som små udledere af CO2, er temaet omkring drivhusgasser blevet mere og mere betydningsfuldt, og dette projekt vil bidrage til at opnå det mål, som staten Californien har sat sig: at nå ned på 1990-niveauet af kulstof-udslip i 2020.
    Dette værktøj vil yderligere hjælpe vinfolk til at forstå hvad og hvilke arbejdsprocesser, der har indflydelse på luftkvaliteten, og det vil hjælpe med at udvikle strategier til nedsættelse af udslippene.
    Protokol og beregningsredskab kan downloades fra California Wine Institute’s hjemmeside.
,,,,,,,.........
Aluflasker en dårlig idé
I sidste uge nævnte vi i forbindelse med en artikel om mangelen på glasflasker, at franskmændene overvejer at gå over til flasker af aluminium.
– Det er ikke nogen god løsning, skriver Claus H. Nielsen til os. – Aluminium har nemlig en alvorlig svaghed. Det opløses ved en surhedsgrad på under 5,5 pH, og da vins pH ligger på mellem 3 og 4, vil vinen kunne opløse materialet.
– Dette er i høj grad usundt, så materialet skal være dækket af lak. Men lakken kan også være et problem – især i forbindelse med syre og alkohol. Og hvis lakken krakelerer, kan aluminiummet igen blive tæret.
– Aluminium er hovedsageligt egnet til pH-neutrale produkter.
,,,,,,,.........
34/07
,,,,,,,.........
15 postkort fra Penedès
Her kommer så de sidste fem postkort om det fantastiske vinhus, som den store spanske vinmand Miguel Torres netop har indviet. Samtlige femten postkort vil herefterdags ligge på en særlig side.
,,,,,,,.........

..................
    Postkort nr. 11 fra Penedès:
    Med helikopter rundt i vinland
    Om lørdagen, dagen efter den store fest, klemte de tyve inviterede vinskribenter sig ind i fem gule helikoptere for at besøge Torres’ vinmarker, og først gjaldt det en halv times flyvetur til det lille distrikt Priorat syd for Barcelona.
    I 1500-tallet grundlagdes et kloster i dette dramatiske landskab. Grundlæggerne var en gruppe karteusermunke, der blev ledet af en prior, og derfor kom egnen til at hedde Priorat.
    Klostrets navn var Scala Dei. Ifølge legenden blev det bygget på et sted, hvor man havde set engle, der gik op og ned ad en lang "Guds trappe til himlen" – en Scala Dei.
    Klostrets munke plantede vinstokke, og da de blev fordrevet under Napoléonkrigen, fortsatte bønderne dyrkningen. I mange år har distriktet sovet en tornerosesøvn, men nu er vinen blevet kult, og flere dygtige vinproducenter er rykket ind. Også Torres.
    .......
    Postkort nr. 12 fra Penedès:
    Med egen fadkælder i Priorat
    For at appellationen Priorat skal kunne nævnes på etiketten, skal vinen være fremstillet i Priorat. Torres er derfor gået i gang med at bygge et vineri, der vil stå færdigt om to måneder.
    Vi fløj hen over byggeriet i lav højde, mens Miguel Torres Junior, der var med i helikopteren, fortalte, at bygningen vil få en fadkælder med plads til 1000 fade, og at der yderligere vil være atten store tanke af rustfrit stål.
    Byggeriet er på flere måder udført under hensyntagen til miljøet: 300 kvadratmeter solceller genererer 22.000 kWh om året, en stor tank samler regnvand, vandet renses med 2000 liter i timen, og et kloaksystem behandler spildevand med en kapacitet svarende til 25 personer.
    Bygningen er tegnet af arkitekten Miguel Espinet, og regningen vil komme til at lyde på 3 millioner euro (22 mio kr.).
    .......
................
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,,

..................
    Postkort nr. 13 fra Penedès:
    Befæstet vingård fra 1200-tallet
    Torres har igennem årene erhvervet flere vingårde i forskellige højder fra 250 til 800 meter over havet, hvilket har gjort det muligt for ham at lave en bred vifte af forskellige vine. I det midterste Penedès – fra 100 til 400 meter over havet – svarer klimaet nærmest til Bordeaux. Længere oppe i højderne er klimaet køligere, nærmest som i Alsace, og herfra kommer delikate og frugtagtige hvidvine.
    Penedès har med andre ord hele skalaen fra det varme Middelhav til det kølige Alsace.
    På billedet her er vi ved at lægge an ved vingården Milmanda, der ligger ved landsbyen Vimbodi og hvert år besøges af mange tusinde turister.
    Den befæstede vingård blev grundlagt i 1200-tallet som en forsvarsmæssig forpost for det nærliggende cistercienser-kloster Poblet – en af Spaniens store seværdigheder.
    Fra vingården Milmanda kommer en fortræffelig fadgæret hvidvin på 100% Chardonnay. I mange år havde den appellationen Penedès. I dag ligger den under den lille appellation Conca de Barberà.
    .......

..................
    Postkort nr. 14 fra Penedès:
    Vinmarken bag de store mure
    Fra Milmanda gik vi en dejlig tur ud langs vingårdens perfekt passede vinmarker. Målet var en højderyg, der skilte dalen fra den næste dal, og heroppefra havde vi en pragtfuld udsigt over til klostret Poblet og de mere end 1 km lange mure, der omgiver marker, som i sin tid tilhørte klosteret. Murene blev opført i 1300-tallet.
    Fra marken bag murene kommer druerne til Torres’ rødvin Grans Muralles (De store Mure), en vin, som også var med i lørdagens smagning. Vinen er lavet på de gamle katalanske druesorter Monastrell, Garnacha Tinta, Garró, Samsó og Cariñena.
    .......
    Postkort nr. 15 fra Penedès:
    Mødte hinanden til flamenco
    Og her er så det sidste postkort, der viser Miguel Torres, mens han besvarer spørgsmål fra de tyve indbudte vinskribenter. Han og hans kone, den tyskfødte kunstnerinde Waltraud Maczassek, samt deres to børn var med hele vejen rundt, og det var en god oplevelse at møde denne charmerende spanske familie.
    Vi spurgte Waltraud, hvordan det gik til, at Miguel fandt sig en kone fra Frankfurt am Main – og at hun fandt ham.
    – Vi mødte hinanden til en flamenco-forestilling, svarede hun. – Min søster boede i Spanien, og da jeg kom på besøg, skulle vi i teatret. Hun havde en ven med – og vennen havde Miguel med – og sådan gik det altså for sig.
    På billedet her ses også den engelske vinskribent Hugh Johnson, der er en god ven af familien Torres.
    .......
,,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
Cognacen er flyttet til Cognac
Svenske Vin&Sprit har nu gennemført en større flytning, idet produktionen af Grönstedt Cognac er overført fra fabrikken i Sundsvall til Cognac i Frankrig – ganske som den statsejede koncern får lavet sine snapse og vodkaer i Danmark og sine likører i Finland.
Absolut Vodka er dog ikke flyttet, den bliver hjemme i Åhus.
Ifølge Just Drinks bliver produktionsfaciliteterne i Sundsvall nu lagt i mølpose afventende salget af V&S i løbet af i år.
Grunden til nedlægningen af produktionen i Sundsvall er nedgangen i spiritussalget på det svenske marked, fordi forbrugerne fører flere og flere flasker ind over grænserne.
I 1993 leverede Sundsvall 40 millioner liter spiritus. Sidste år var tallet kommet ned på 17,5 mio liter med det resultat, at fabrikken kun udnyttede halvdelen af sin kapacitet.

Stor smuglerfangst
Forleden gjorde norske toldere en af sine største fangster nogensinde. Fra en polsk semitrailer beslaglagde de hele 6000 liter ren sprit.
Den norske Vin- og Brennevinleverandørenes Forening (VBF) frygter, at beslaglæggelsen er et klart vidnesbyrd om, at den organiserede spritsmugling atter er ved at etablere sig i Norge. – De høje norske afgifter på spiritus gør, at landet er et lukrativt marked for smuglersprit, lyder det fra VBF.
................

................
    Et smagekort over malt whisky
    Den store britiske spiritus-koncern Diageo har en glimrende hjemmeside om whisky, og på den har vi fundet et interessant Flavour Map – et smagekort – hvor en masse malt whiskyer er plottet ind i et koordinatsystem.
    Her kan man sammenligne de forskellige produkter – og de skotske regioner, hvorfra de kommer – og få det helt store overblik.
    Langs den lodrette akse er whiskyerne markeret alt efter hvor røgede eller delikate de er, og langs den vandrette akse er de anbragt efter lethed eller fyldighed.
    Det er i øvrigt meget fint, at Diageo ikke kun har taget sine egne whiskyer med, og at nye whiskyer løbende bliver sat ind på kortet. I skrivende stund er der 44.
    Ved kortet står en yderst instruktiv brugsanvisning, og yderligere kan man downloade kortet i en pdf-fil, så man kan printe en helt skarp udgave af det.
    ................
    ...............
    Ugens smagte whiskyer

    Den stærke side er i gang med en omfattende smagning af skotsk whisky, der vil løbe over de næste uger. Vi anmelder både blended og single malt whiskyer og giver dem stjerner efter, hvordan de udmærker sig inden for deres respektive kategorier. Til denne uge har vi smagt tre single malts, og alle de smagekommentarer og stjerner, vi samler uge for uge, findes på en særlig side. På samme vis kan resultatet af den nyligt afsluttede cognac-smagning ses ved at klikke her.




    Blended whisky


    Ben Nevis, Luxus Blend 12 Years Old, Speyside, Skotland, 40%
    268 kr., Mac Y
    En whisky med en frisk duft og en fyldig smag med toner af malt og honning. Den er god til prisen. Prøv den med et par dråber vand.




    Single Malt


    Millburn, 1981 "Flying dead Spirit", Highland, Skotland, 46%
    895 kr., Juul's Vin & Spiritus
    Der er mandler, kokos og vanille over duften fra denne whisky og aromatisk træ, honning og en anelse røg i smagen. En meget lækker og spændende whisky, hvis eftersmag forlænges med et par dråber vand.


    Bowmore 1998, 8 Years Old, Murray McDavid, Single Malt Scotch Whisky, Islay, Skotland, 46%
    375 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
    Denne whisky har en varm og fyldig duft præget af eg, vanille og portvin. Smagen byder på moden frugt og en anelse røg.


    Tobermory, 10 Years Old Single Malt Scotch Whisky, Skotland, 40%
    375 kr., Mac Y
    Nødder er det første, man tænker på, når man smager på denne dejlige runde og blide whisky. Prøv den med et par dråber vand i.
    ...............
.................
07-10
,,,,,,,,,,,,
Stor fremgang for newzealandsk vineksport
Det går forrygende med eksporten af newzealandsk vin, som i 2007 lå på 84 millioner liter, hvilket var en stigning på 30% i forhold til året før. I værdi lød tallet på 761 millioner dollars (cirka 3,8 milliarder kr.) - en stigning på 24%.
Hvis fremgangen fortsætter, regner man ifølge avisen The New Zealand Herald med at runde 1 milliard dollars (cirka 5 mia kr.) i eksport i 2010.
En del af vinhusene har ligefrem haft svært med at følge med efterspørgslen, men de kan nu glæde sig over, at årets vinhøst, som startede for to uger siden i Gisborne, ser ud til at blive rekordstor.
Hvor stor ved man først omkring midten af maj, når alle druerne er hus, men det forventes, at den kommer til at ligge på mellem 225.000 og 245.000 tons druer imod 205.000 tons sidste år.
Antallet af vinproducenter i New Zealand er fordoblet i løbet af de sidste ti år og ligger i dag på mere end 500.
Trods de mange gunstige tal står newzealænderne dog kun for 0,5% af den globale vinfremstilling og for 1% af vineksporten på verdensplan.

Vine helt uden sulfit
Den britiske supermarkedskæde Sainsbury har stillet en sulfit-fri Cabernet Sauvignon-vin på hylderne.
Bogstaveligt talt alle vine konserveres med svovldioxid (SO2), men det er muligt at fremstille vine uden SO2, som nogle få mennesker er allergiske imod.
Ifølge Decanter har moderne teknikker og øget hygiejne gjort brugen af SO2 mindre nødvendig, og gennem en nøje kontrol af iltningen under fremstillingen, steril filtrering og omhyggelig tapning under skruelåg er det muligt at fremstille en stabil vin uden SO2.
Især store rødvine, der er beskyttede af fenoler og tanniner, er egnede til processen. Blandt andet producerer Hardys i Australien tre NPA (no preservative added) vine på Shiraz, Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Disse vine eksporteres dog ikke.
Sainsburys Cabernet har en halshænger, der forklarer, at når vinen først er åbnet, skal den drikkes. Den kan ikke gemmes i køleskabet.
,,,,,,,.........
.........
    VinAvisens Vinauktion: Byd på Châteauneuf du Pape
    Der er mange Bordeaux-vine til salg i VinAvisens Vinauktion – også i denne uge (selv om de fleste allerede ryger i løbet af søndagen).
    Men der er også andet end Bordeaux. I løbet af ugen er der således hammerslag på vine fra Châteauneuf du Pape af den slags, som Parker hædrer med høje point:
    ”Reserve Sixtine” fra Cuvée Vatican,
    Les Cailloux ”Boréale”,
    Château Cabrières og
    ”Les Olivets” fra Domaine Roger Sabon.
    På billedet ses Denis Sabon og sønnen Julien, der i fællesskab har ansvaret for Domaine Roger Sabons vinmarker.
    Mere om de nævnte vine kan læses på Søren Gudiksens fine hjemmeside om Châteauneuf du Pape. Og VinAvisens Vinauktion åbner man ved at klikke på bjælken herunder.
    Har du spørgsmål vedrørende vinauktionen, er du meget velkommen til at skrive til auktionens webmaster Steen Petersen.
.........

..................
,,,,,,,,,,,,,,,
08.33
,,,,,,,,,,,,,,,
    Boksvin uden boks
    Til efteråret lancerer det svenske Systembolag en boksvin uden boks – altså bare en pose med en tappehane.
    Konstruktionen findes allerede, idet det finske monopolforetagende, Alko, blandt andet sælger den sydafrikanske vin Arniston Bay Chenin Blanc / Chardonnay i en 1½ liters pose.
    Systembolaget siger, at en af grundene til, at man ser på veje til at forlade pappet, er hensyn til miljøet.
    Vi her på VinAvisen ser endnu en god grund til at gå over til den nye konstruktion, nemlig at man umiddelbart kan komme til tappehanen. Man skal ikke først med stort besvær prøve at grave den frem fra boksens dyb.
    Systembolaget er ikke sikker på, at prisen på vinen vil sænkes, når pappet skippes. Måske vil udgifterne til transport og sikring af kvaliteten omkring produktet få leverandørerne til at holde fast ved de oprindelige priser.
    Det kan derimod blive aktuelt med mindre poser ligesom den i Finland og altså ikke kun 3 liters-poser.

    BIB og bag-in-box bliver til box
    Systembolaget har i øvrigt besluttet alle steder – i kataloger, på skilte og på nettet – kun at skrive box. Så ud med bag-in-box og ud med BIB. Og ud med lådvin og kartonvin.
    Svenskerne, der jo er meget glade for deres boxe, bruger i vid udstrækning ordet i dagligsproget, og også det svenske sprognævn anbefaler ordene box og boxvin.
,,,,,,,.........
    Sikker sex med Beaujolais
    Her i Danmark gider vi vist ikke rigtigt fejre Sankt Valentin den 14. februar, men andre steder er der ikke grænser for, hvad man finder på for at vride penge ud af den stakkels gamle præst, der blev slået ihjel af romerne i 200-tallet.
    Valentin gav ved et mirakel en blind pige synet igen. Han var en helgen, og den hellige mand ville sikkert blive lidt småforarget i sin himmel, hvis nogen fortalte ham, hvordan et af Franskrigs største vinhuse, Castel, fejrede ham.
    Castel havde produceret 9000 flasker Beaujolais Saint Amour, der blev solgt med et vedhæftet "Durex Easy On"-kondom.
    Flaskerne blev solgt under sloganet "Hvor der ikke er nogen vin, er der ikke nogen kærlighed" – et udsagn, der tillægges den græske digter Euripides (480-406 f.Kr.).
    Til Wine Spectator siger Castel’s pressedame, Laura Cluzel, at man gerne ville knytte vinen til sikker sex og gøre opmærksom på, at alle gode ting bør være med måde. Det var derfor, siger hun, at der ikke var hæftet tre kondomer ved flasken, men kun ét.
,,,,,,,.........
08-10
,,,,,,,,,,,,,,
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Brdr. D's Vinhandel har hjemtaget mere end 25 vine fra over ti portugisiske producenter, blandt andre Anselmo Mendes, Sociedade Agrícola Vale de Joana, Caves do Solar de São Domingos og Quinta da Veiga da Casa da Capela.
    * Strandgården har optaget importen af vinserien San Felipe fra det argentinske vinhus Bodega la Rural.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,.........
09-10
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..........,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner, og 14, som fik fem stjerner. Igen en ganske pæn høst. I alt blev det til 116 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Mousserende vin


Rigas, Muscat, Sweet Sparkling Wine, Letland
110 kr., Kikana
En mousserende vin, med fine bobler, en duft af sommerblomster og en dejlig halvsød og let krydret smag.


Rabbetllat i Vidal, Brut, Cava, Spanien
69 kr., Valuewine.dk
En pæn, frisk og enkel boblevin med en lidt markant syre.




Hvidvin


La Minga, Sauvignon Blanc / Chardonnay, Central Valley, Chile 2007
48 kr., Vinens Verden
Denne hvidvin har en liflig duft og en lækker smag, hvor tilskuddet af Chardonnay afrunder og blødgør den friske smag fra Sauvignon-druen. Flasken har skruelåg, og prisen er rimelig.


Home Creek, Sauvignon Blanc, Waipara, New Zealand 2006
79 kr., Glud Vin
Igen en af disse perfekte hvidvine på duen Sauvignon Blanc. Og den er tilmed lidt blødere, rundere og mildere end så mange andre vine på samme drue – mindre syrlig og med større sødme. Flasken er forsynet med skruelåg.


Les Bateaux, Chardonnay / Terret, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
46,95 kr., House of Wine
En vellavet hvidvin, frisk og tør, hvori Chardonnay-druen har fået selskab af druen Terret, der stammer fra Rhônedalen. Den femte stjerne får vinen for den rimelige pris. Flasken har skruelåg.


Prà, Soave Classico, Italien 2007
99,95 kr., Erik Sørensen Vin
Dejlig hvidvin med en liflig duft og en tør, mineralsk og saftig smag med god syre, der gør den meget velegnet til retter med fisk og kød med en vis fedme.


Heartland Stickleback, South Australia, Australien 2007
59,50 kr., Vinens Verden
En fortræffelig hvidvin med et strejf af melon i duften. Smagen er fyldig og fed med toner af moden frugt og med en forfriskende syre. Det er et rigtig godt glas til prisen, og som et ekstra plus har flasken skruelåg.


Gossips, Sémillon / Chardonnay, South Eastern Australia 2007
59 kr., Haller Vine
En ligefrem, frisk og frugtagtig hvidvin med en vis tørhed og god syre, der gør den egnet til gerne lidt fede spiser. Flasken har skruelåg.


Alamos, Torrontès, Catena, Mendoza, Argentina 2007
49,95 kr. online ved 12 flasker, Philipson Wine
Til prisen en udmærket lille hvidvin med en let parfumeret smag


Central Coast Selection, B&B Wines, Chardonnay, Central Coast, USA, uden årgang
69 kr., ved 12 flasker: 59 kr., Solarex
Hvidvin med blødhed, fedme og en ret markant smag af fad.




Rødvin


Collina della Vedova, Alfiero Boffa, Barbera d’Asti, Italien 2004
179 kr., Kjær & Sommerfeldt
En fuldblods rød italiener med en skøn duft og smag af mandler og modne kirsebær. Eftersmagen er blød og rund med en pikant syre til slut, der gør vinen perfekt til mad.


Avaniel, Ribera del Duero, Spanien 2005
79,50 kr., ved 6 flasker: 59,50 kr., Norton Vinimport
Den er virkelig god, denne rødvin. Den har fylde og saft og krydderi (peber, timian, mynte, lavendel) og varme og sol. Den siger simpelt hen VIN.


Slowine, Cabernet Sauvignon, Overberg, South Africa 2005
69 kr., Valuewine.dk
Flot og lækker rødvin med saftig, blød frugt. Muskler har den også, så det er en vin, der skal ledsage en kraftig ret. Flasken har skruelåg.


Mortiès, Pic Saint-Loup, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2005
95 kr., The Wine Company
Elegant, flot og meget harmonisk rødvin med saft og kraft. Lad den ledsage en kraftig kødret.


Chalmers, Sagrantino, Australien 2005
119 kr., VinDownUnder
Rødvin på den italienske drue, der spiller hovedrollen i Montefalco i Umbria. Her optræder den med dejlig saft, fint krydderi og en mundrensende citrussyre. En blid, blød og lækker vin – der såmænd godt kunne være lavet i det italienske Montefalco.


Apaltagua, Carmenère, Colchagua Valley, Chile 2006
59,95 kr., 49,50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Kaffe og mørk chokolade præger duften fra denne lækre rødvin. Chokoladen går igen i smagen, hvor den blander sig med modne brombær og kirsebær. En vellavet og koncentreret vin, der vil egne sig glimrende til kraftige kødretter.


Santa Ema, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile 2006
59,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
I denne rødvin folder den gode Cabernet-drue sig ud på bedste vis. Der er solbær, lakrids, salvie og god syre i den. Og god frugtfylde og en lang eftersmag. Prisen er rimelig.


Salamandre, Domaine la Borie Fouisseau, Faugères, Frankrig 2004
65 kr., Emilie Vin
Lækker rødvin på biodynamisk dyrkede druer – Grenache, Cinsault og Syrah. Smagen er fyldig, blød og saftig med fint krydderi. Faktisk en ret elegant og meget harmonisk vin. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Til prisen lidt af et kup.


Château Baret, Pessac-Léognan, Frankrig 2001
155 kr., indtil 20. februar: 129 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Glimrende Bordeaux-rødvin med en fornem duft og en tør, blød og kompleks smag, der vil stå godt til mad.


Grand Enclos du Château de Cérons, Graves, Frankrig 2003
98 kr. ved 6 flasker, Skovgaard Vine
Bordeaux-rødvin med god struktur, god saft og en vis tørhed, der er god til mad.


Bear Crossing, Angove’s, Cabernet Sauvignon / Merlot, South Australia 2005
54,95 kr., Amka
Saftig rødvin med god frugt og syre og toner af eukalyptus og laurbærblade. En udmærket hverdags-vin, fx til en gryderet med en lidt fed sauce. Flasken har skruelåg.


Pontac, Rioja, Spanien 2004
266,70 kr. ved 6 flasker, Sobresol
På mange måder en meget flot rødvin med blød frugt og krydderi, men også med en markant spritkant. Billig er den ikke.


Louis Jadot, Combe aux Jacques, Beaujolais-Villages, Frankrig 2006
88 kr., Vinens Verden
Frisk og saftig rødvin – en typisk, lidt enkel Beaujolais. Bør serveres køligt, fx til en god frokost med lidt lune retter.


Château Liversan, Cru Bourgeois Supérieur, Haut-Médoc, Frankrig 2003
99,95 kr., Erik Sørensen Vin
En pæn Bordeaux-rødvin uden noget større vingefang. Udmærket til mad.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.