Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 19, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 19
Fra 5. til 11. maj 2008
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 16,,,,,,,,VinAvisen uge 17,,,,,,,,VinAvisen uge 18
,,,,,,,,,,,,,

.,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
19-26
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
19-22
,,,,,,,,,,,,,,,,
De franske tal er for høje
Franske vinskribenter har tidligere peget på, at de tal, der opgives for franskmændenes forbrug af vin, er for høje. Nu er der kommet tal på bordet.
Forbruget beregnes som liter vin pr. indbygger, men spørgsmålet er, hvor mange personer man skal dividere op i den samlede mængde vin.
Hidtil har det franske Institut National de la Statistique (INSEE) blot divideret mængden af solgt vin med antallet af landets indbyggere – og helt glemt, at der sidder en masse turister med ved bordet, og at disse også tager flasker med til deres hjemlande.

79 millioner turister
Hvert år modtager Frankrig 79 millioner turister, der står for mere end 500 millioner overnatninger.
Dette betyder, at INSEE’s tal ligger på 54,4 liter vin pr. næse (i 2006), og at landet går for at være et af verdens mest alkoholiserede lande med det største forbrug af vin.
Ifølge en undersøgelse, som organisationen Onivins-Inra har foretaget, skal tallet snarere ligge på 46,2 liter vin pr. næse, altså 8,2 liter mindre. En anden undersøgelse udført af TNS Secodip når nogenlunde det samme resultat: 45,2 liter.

De høje tal er guld værd
Det er klart, at INSEE’s høje tal er guld værd for den franske anti-alkohol lobby, der prøver at gøre enhver omtale af vin til en forbrydelse.
Med de nye tal vil franskmændene ikke mere være verdens største forbrugere af vin. De vil ligge efter italienerne og portugiserne.
Hvis man inddrager alle alkoholiske drikke og regner i liter ren alkohol pr. indbygger og altså ikke kun i forbruget af vin vil franskmændene ikke forbruge 12,25 liter men 11,2 liter.
Regnet på den måde vil Frankrig ikke være den sjettestørste forbruger af alkohol men nr. 15 af de 27 europæiske lande.
En mere grundig præsentation af tallene ligger i en fransksproget PowerPoint-fil, der kan hentes ved at klikke her.
I skemaet ses det gennemsnitlige årlige forbrug af vin pr. indbygger (2004-tal). Skemaet er fransk, og af en eller anden grund er Danmark ikke med.
,,,,,,,,,,,,,,,,
19-20
,,,,,,,,,,,,,,,,
Der kaldes til samling
De franske alkoholmodstandere er godt organiserede. De gennemfører den ene retssag efter den anden mod vinskribenter og internetsider, der bare så meget som pipper, at vin er dejlig.
De franske vinproducenter er mindre godt organiserede, men de har dog foreningen Vin & Société, og nu kaldes der til samling og kamp mod anti-alkohol-truslen.
På et møde i Bordeaux har organisationens formand, Marie-Christine Tarby, ifølge Decanter fastslået, at det franske vinfolk er i en absurd situation, hvor det er nødt til at forsvare vinens plads i det franske samfund.
Hun forlanger en revision af Evin-loven fra 1991, der sætter meget snævre grænser for reklamering for vin, og i et brev til præsident Sarkozy har hun opfordret til, at han gør mere for at beskytte en af Frankrigs ældste og vigtigste industrier.
Hun tilføjer, at det er vigtigt at fastholde den gældende grænse for bilkørsel på 0,5 promille. Hvis den sættes ned til 0, vil nydelsen af vin på restauranter være i alvorlig fare.

Røgede druer
I Western Australia har man et Department Of Environment And Conservation (DEC), der blandt andet begrænser skovvækst ved hjælp af kontrollerede brande.
Man har også en produktion af glimrende vine – der igen og igen har taget smag af røgen fra brandene. Vinbønderne klager, men DEC mener, at det er noget sludder.
Det problem har man sloges om i nogle år, men nu har Curtin University og Western Australian Department Of Agriculture And Food skaffet solide beviser for, at røgen virkelig kan give vinene en ubehagelig smag. I en række blindsmagninger var 99% af deltagerne ikke i tvivl. Endvidere viser en række prøvebrande, udført af universitetet, at røgen i høj grad medfører skadelige stoffer.
Vinbønderne forlanger millioner af dollars i erstatning for røgskaderne fra DEC’s brande i nærheden af deres marker ved Margaret River og Pemberton i 2004, men DEC har ikke i sinde at anerkende de nye beviser. Så der står man. Indtil videre.,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
19-20
,,,,,,,,,,,,,,,,
Reform af vinmarkedet en realitet
I tirsdags vedtog Europa-kommissionens ministerråd den noget stækkede reform af den fælles markedsordning for vin, som landbrugsministrene nåede til politisk enighed om i december.
For to år siden foreslog EU’s landbrugskommissær, Mariann Fischer-Boel, en mere vidtgående reform, der blandt andet indeholdt nedlægning af i alt 400.000 hektar vinmarker samt et forbud mod tilsætning af sukker for at hæve alkoholprocenten (chaptalisering).
Det fik hun ikke gennemført. Nedlægningen af vinmarker vil kun omfatte 175.000 hektar, og den vil blive gennemført over tre år som en frivillig ordning. Og chaptalisering vil fortsat være tilladt.

Vil skabe balance på vinmarkedet
Ændringerne vil forhåbentlig skabe balance på vinmarkedet. De vil gradvis fjerne de kostbare støtteordninger og tillade, at budgettet anvendes til at øge europæiske vines konkurrenceevne.
Reformen lægger op til at fjerne ukonkurrencedygtig overskudsvin fra markedet.
Tilskuddene til destillation af overskudsvin vil gradvist bortfalde, og midlerne fra de nationale budgetrammer vil kunne anvendes til markedsfremstød og modernisering af vinmarker og vinkældre.
Reformen vil skabe bedre miljøbeskyttelse i de vinproducerende regioner, sikre traditionelle og etablerede kvalitetsmetoder og forenkle reglerne for vinetiketter til gavn for både producenter og forbrugere.
De meget restriktive plantningsrettigheder vil også blive afskaffet på EU-plan fra og med den 1. januar 2016.
Hele reformen vil træde i kraft den 1. august 2008.
Ved at klikke her vil man kunne læse en fyldig pressemeddelelse på dansk, og ved at klikke her vil man kunne få en pdf-fil med lovgivningen på engelsk.
..................
18-20
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
Drik vin og red Moder Jord
Miljøvenlige nordmænd kan nu være med til at skære ned på CO2-udslippet ved at drikke et glas Château le Cluzeau 2006.
For hver bag-in-box, der bliver solgt af denne Bordeaux-vin på økologisk dyrkede druer, vil importøren Bevco betale til et miljø-projekt i et udviklingsland og derved kompensere for det CO2-udslip, der er forbundet med fremstillingen og transporten af vinen.
I alt vil Bevco betale for en reduktion på 18 kilo CO2 for hver boks vin, der sælges. Importøren samarbejder med den norske miljøorganisation "Framtiden i våre hender", der formidler pengene videre til de forskellige projekter – et af projekterne går fx ud på at erstatte strøm fra dieselgeneratorer i Bihar i Indien med miljøvenlig strøm fra biomasseanlæg.
Det er første gang, en norsk vinimportør har kastet sig ud i et sådan initiativ. Man kan læse mere om miljø-organisationen og dens projekter på dens hjemmeside.

Spanierne skal betale EU-midler tilbage
Hvert år yder EU et vist beløb i støtte til vinproducenterne i medlemslandene. Posen med penge skal ifølge reglerne gå til at skærpe kvaliteten af vinen, men det var ikke lige det, spanierne brugte midlerne til i år 2003 og 2004. Pengene gik i stedet til anlægning af nye vinmarker, hvilket ifølge Just Drinks kan medføre overproduktion af billig vin og en deraf følgende vinsø.
EU anklager nu spanierne for uautoriseret brug af midlerne og har derfor pålagt den spanske regering at betale støtten tilbage for de to år. I alt lyder regningen på 54,9 millioner euro (cirka 410 mio kr.)..
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
08-33
..................
    Lenz Moser gjorde Grüner Veltliner berømt
    Den østrigske vinmand Laurenz Moser har beskæftiget sig indgående med hvidvinsdruen Grüner Veltliner, som hans berømte bedstefar, Lenz Moser, bogstaveligt talt gjorde berømt i Østrig.
    I en længere artikel fortæller han, at selv om der har været dyrket vin i Østrig, siden romerne herskede over området, var det først i midten af 1930’erne, at Grüner Veltliner blev nævnt – og da kun som en drue af ringe betydning.
    Lenz Moser fik fat i druen og forvandlede den i løbet af de næste 30 år til Østrigs mest populære drue. I dag dækker Grüner Veltliner således 36% af landets totale areal af vinmarker.

    Østrigs kamæleon-drue
    Grüner Veltliner bliver kaldt for kamæleon-druen, da der kan fremstilles en lang række meget forskelligartede vine på den.
    Dens genetiske ophav har Laurenz Moser trods flittige studier endnu ikke kortlagt med fuld sikkerhed. Men druen hører i hvert fald – paradoksalt nok – ikke til den øvrige familie af Veltliner-druer, der omfatter Frühroter Veltliner, Roter Veltliner og Brauner Veltliner.
    Ifølge en DNA-analyse er der en mulighed for, at dens direkte ophav derimod er den aromatiske drue Traminer, som først blev dyrket omkring den sydtyrolske by Tramin for 1000 år siden.
..................,
18-17
..................
Stor fremgang for østrigsk eksport
Med sine 48.000 hektar vinmarker, hvis druer i gennemsnit hvert år lægger most til 2,5 millioner hektoliter vin, hører Østrig til blandt denne verdens mindste vinlande. Til gengæld er det et vinland, hvor der ifølge Decanter har været en markant stigning i eksporten i de senere år, hvilket ikke mindst skyldes, at folk har fået øjnene op for Østrigs gode kvalitetsvine.
I 2007 eksporterede østrigerne 35,8 millioner liter aftappet vin til en værdi af 91,8 millioner euro (cirka 683 mio kr.). Det svarer til en stigning på hele 30% i forhold til 2006.
Dertil kom eksporten af bulkvin til en værdi af 105 millioner euro (cirka 783 mio kr.) – i 2006 lød tallet på 81,5 mio euro (cirka 608 mio kr.).

Stigende flaskepriser bør undersøges
I VinAvisen uge 9 skrev vi om de problemer, som de franske vinproducenter har i øjeblikket med at skaffe flasker nok til deres vine. Og det er ikke kun franskmændene, der klager – også andre europæiske vinlande mærker flaskemangelen.
Rygterne har svirret om, at glasværkerne med vilje har sørget for, at der er mangel på flasker, så de kan presse priserne i vejret.
Nu kræver et medlem af EU-parlamentet, Werner Langen, at EU foretager en tilbundsgående undersøgelse af forholdene – det viser sig nemlig, at priserne på flasker faktisk er steget med hele 30% i 2007 hos de førende europæiske flaskefabrikker.
Fabrikkerne forsvarer sig ifølge Decanter med, at de øgede priser er en følge af stigende produktionsomkostninger – blandt andet fordi råvarerne er blevet dyrere.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,
34/08
..,,,,,,,,,,,,,,,,,,

..,,,,,,,,,,,,,,,,,,
I Peñín-guiden står alle relevante oplysninger om de enkelte vine beskrevet på en let tilgængelig måde.
    Spaniernes røde reje
    Gambero Rosso – Den røde Reje – er en internationalt kendt og respekteret vinguide, som omtaler alle Italiens bedste vine.
    Mindre kendt er det, at spanierne har en lignende guide, men den er ikke desto mindre lige så respekteret, detaljeret og aktuel som italienernes røde reje.
    Den spanske vinguide hedder GuíaPeñín de los Vinos de España, og ligesom den italienske guide udkommer den også i en engelsk udgave: PeñínGuide To Spanish Wine.
    José Peñín er den mest indflydelsesrige vinpersonlighed i Spanien. Med 30 år helt tæt på spanske vine betragtes han som den, der ved mest om, hvor Spanien befinder sig vinmæssigt, og hvor man er på vej hen.
    I 2008-guiden, som er 18. årgang, er der omtale og bedømmelse af mere end 8000 aktuelle vine fra næsten 3000 bodegaer. Guiden fås i den spanske boghandel Rayuela i København. Den er på 1400 sider og koster 379 kr. Det samme gør den engelske udgave.

    Svært at komme helt til tops
    Til bedømmelse af de enkelte vine benyttes Robert Parkers100 point-system, som naturligvis kun giver mening, hvis man læser de fyldige kommentarer.
    De vine, der har opnået 95 points og derover, omtales som exceptionelle. I 2007-udgaven gjaldt det kun 9 røde og 2 hvide.
    Den vin, der blev fremhævet som den allerbedste med 97 points (2 points mindre end årgangen før), var Peter Sissecks Pingus 2004, og dommerpanelet var imponeret over Sissecks evne til at fremhæve elegance frem for alt muligt andet.
    I 2008-guiden er der hele 25 røde og hvide spanske vine, som kan kalde sig exceptionelle. Pingus 2005 har her fået 96 points og er blevet overhalet af ni andre vine.
    I næste uge vender vi tilbage til den spanske guide og bringer blandt andet en liste over de 25 exceptionelle vine i 2008-guiden.
.................
44-43/08
,,,,,,,,,,,,,,,
Steakhouse med en halv million flasker
Stjernerestauranten La Tour d’Argent (Sølvtårnet) i Paris har verdens næststørste vinkælder med omkring 450.000 flasker. Den har hidtil haft den største vinkælder, men den er blevet slået på målstregen af det mindre kendte Bern’s Steakhouse i byen Tampa i Florida. Her rummer kælderen nemlig 500.000 forskellige flasker. Vinkortet er da også en hel bog på 182 sider, så man kan godt nå at blive lidt sulten, mens man vælger vin til maden.
Fransk vin er restauratøren Bern Laxtons hjertebarn, og 65% af flaskerne på kortet er derfor franske. Og det er ifølge avisen The Times ikke bare antallet af vine, der er opsigtsvækkende, men også kvaliteten – blandt de gode dråber finder man fx Château Latour i alle årgange fra og med 1920 samt en flaske Château Lafite Rothschild fra 1881.
Til desserten kan man så vælge mellem hele 300 hedvine, der blandt andet omfatter kælderens ældste klenodie, en flaske Madeira årgang 1802.
..................,,,...
...........,,,...
Søndag d. 14. september kl. 14-18 vil man kunne opleve den gallo-romanske vinhøst på Mas de Tourelles.
    En vingård fra Romertiden
    Med det danske magasin om Frankrig, la France, følger der i denne måned en meget nyttig og inspirerende guidebog om 50 unikke franske oplevelser, og en af dem er vingården Mas de Tourelles på grænsen mellem Provence og Languedoc.
    På stedet lå i oldtiden et vineri, og det har man delvis genopbygget, så man i dag kan lave vin som i Romertiden. Det var dengang, man brugte overmodne druer, honning og koncentreret druesaft for at øge sukkerindholdet og opnå en højere alkoholprocent, så vinen kunne holde sig.
    På billedet her er de to mænd længst i baggrunden i gang med at træde druerne i et stort fladt bassin ganske som de lagarer, man stadig kan opleve i den portugisiske Dourodal, hvor portvinen bliver til.
    Druerne bliver yderligere presset i den store vægtstangspresse (torcular), hvorefter mosten gærer i de buttede lerkrukker (doliae).
    Mas de Tourelles producerer tre forskellige arkæologiske vine, blandt andet på druen Vitis Apiana, dvs. druen, der tiltrækker bier (apis = bi). Men vingården laver nu også en række nutidige vine – det er det, den lever af.
,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
,,,,,,,,,,,,,,
    En rejse i Madens rige
    Den skånske turistorganisation har sammen med netværket Smaka på Skåne udsendt en glimrende guidebog på dansk, som det nok er værd at få fat i, hvis man med kniv, gaffel og vinglas har tænkt sig at tilbageerobre det gamle danske land i den anden ende af Øresundsbroen.
    Bogen hedder "En rejse i Madens rige", og den viser vej til de gastronomiske smørhuller – en lang række af de steder, som det så at sige er værd at sætte tænderne i. Bogen er helt gratis. Man skal bare have ulejligheden med at hente den på et af de skånske turistbureauer.
    Skåne kaldes af mange for Sveriges svar på Provence eller Toscana, og landsdelen er også kendt som Sveriges madkammer. Her er der ikke tale om skånekost!
    I bogen præsenteres et stort antal restauranter, cafeer og specialbutikker, ligesom der er en kalender over årets madbegivenheder i Skåne. Fx ser vi, at der den 16. maj er smagning af Skånes berømte cider i Kiviks Musteri.
    Se i øvrigt VinAvisens postkort fra en vinøs rejse i Skåne ved at klikke her.
.......
18-19
.......
..................
Tænk, at nogen kunne nænne at komme gift i den pæne dames champagne ...
    Champagne-krig om James Bond
    Til og med Bond-filmen "From Russia with Love" fra 1963, var James Bonds favorit-champagne Taittinger – hvilket var helt i overensstemmelse med Ian Flemings romaner om den britiske agent.
    Men netop i denne film får den kvindelige hovedperson, Tatiana Romanova, serveret et glas med de ædle bobler iblandet gift.
    Det syntes man ikke om hos Taittinger, og da optagelserne til den næste Bond-film, skulle begynde, ville champagnehuset ifølge Decanter ikke længere lege med. Siden da har James Bond skænket bobler fra champagnehuset Bollinger.
    En gammel strid om, hvilket af de to champagnehuse, der med rette kan prale af at være indehaver af den berømte agents favoritmærke, er for nylig blusset op igen. I anledning af hundredåret for Ian Flemings fødsel har begge huse sponsoreret hver sin udstilling om forfatteren og hans agent.
    Ved en udstilling i Imperial War Museum blev der skænket rigelige mængder Bollinger-champagne i glassene, mens Taittinger fejrede åbningen af en udstilling i kunstudstillingen The Fleming Collection et par dage senere med Taittinger-bobler i lange baner.
......,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
08.33
,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
..............
Verden vil have whisky
Skotternes nationaldrik er den helt store sællert i øjeblikket – hvert sekund døgnet rundt sidste år tjente Storbritannien ifølge Just Drinks 90 pund (cirka 860 kr.) på salget. Og i 2007 slog eksporten af skotsk whisky alle hidtidige rekorder ved at runde 2,8 milliarder pund (cirka 27 mia kr.), hvilket svarede til en stigning på 14% i forhold til 2006.
Hele 1,14 milliarder flasker blev ifølge Just Drinks sendt af sted til aftagerlandene. Til højre ses en række af de nyeste eksporttal.
..............
    ..............
    ..............
    * Eksporten af blended whisky steg med 15% i forhold til 2006 og rundede for første gang nogensinde 2 milliarder pund (cirka 19 mia kr.).
    * Eksporten af maltwhisky steg til 454 mio pund (cirka 4,3 mia kr.), hvilket svarede til en stigning på 11%.
    * Eksporten af whisky til Europa steg med 27%.
    * Eksporten til Nordamerika steg med 5,5%.
    * Eksporten til Mellem- og Sydamerika steg med 4%.
    * Eksporten til Indien steg med hele 36% til 33 mio pund (cirka 316 mio kr.), hvilket blandt andet skyldes, at indernes skat på spiritus er blevet sænket markant.
    *Eksporten til Sydafrika steg med 9% til 91 mio pund (cirka 872 mio kr.).
    *Og så det eneste negative tal: Eksporten til Australien lå på 46 millioner pund (cirka 441 millioner kr.), hvilket svarede til et fald på 2%.
    ..............
08-07
,,,,,,,,,,,,,,,,
    ...............
    Den store smagning af portvin

    Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.





    Croft, Vintage Port, Portugal 2003
    649,95 kr., Theis Vine
    Sikke en duft, liflig og elegant. Og sikke en smag, der fylder munden med en buket af lækkerier i perfekt balance – søde mandler, blommer, valnødder, sød lakrids, rosiner … Slurk efter slurk bliver den bedre og bedre. Den kan godt drikkes nu, men må meget gerne ligge endnu fem år.


    Borges, Tawny, Portvin, Portugal
    85 kr., Chris-Wine
    En portvin med smag af modne blommer og vanille. Der er en god balance mellem frugt og alkohol.


    Krohn, 10 Years Old Port, Portugal.
    149,95 kr., Erik Sørensen Vin
    En kraftig og tør portvin, med en dejlig koncentreret smag af valnødder.


    Romariz, Colheita Portvin, Portugal
    89,95 kr., Aldi
    En pæn portvin med en god fylde og toner af mørke rosiner. Alkoholen er dog alt for fremtrædende til slut.

    ...............

,,,,,,,,,,,,,,,,,
50-23
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,.........
..................
Torres ændrer taktik i Danmark
Spaniens største vinhus, Torres, har i femten år været repræsenteret i Danmark af Bacardi Martini, der jo mest gør det i spiritus.
Nu har Torres forladt Bacardi i et ønske om at se vinhusets vine repræsenteret bredere på det danske marked, og dette vil ske ad tre kanaler:
* Torres har oprettet sit eget nordiske salgskontor, der bliver kontaktledet til de tre store indkøbere: COOP, Dansk Supermarked og SuperGros.
* Salget til vinhandelen og Horeca vil blive varetaget af Danmarks ottende største vinimportør, H.J. Hansen.
* Det toldfrie salg vil blive betjent af Hans Just.
,,,,,,,,,,,,,,,,
>34
.............
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Dansk Vinmesse er en af de årlige messer, hvor mindre vinimportører præsenterer deres vine for et større dansk publikum – og en hel del svenskere. I år bliver det lørdag den 8. november i Bella Center, så arrangøren, Jan Christensen fra Fiasco-Vine, er så småt gået i gang med forberedelserne. Yderligere oplysninger findes på messens hjemmeside.
    * Strandgaarden er flyttet til et nyt stort domicil med administrations- og lagerfaciliteter på Aa. Louis-Hansens Allé 5, 3060 Espergærde.
    * House of Wine har ansat sommelier Michael Lysgaard som vinkonsulent med fokus på Horeca Sjælland.
    * La Maison Sevino har optaget importen af vinene fra Château Lamothe i Bordeaux samt fra Gomba og Bosio i Piemonte.
    * BB Vinimport er blevet importør af vinene fra Barbaresco-producenten Cantina del Pino.
    * Højelse Vinkælder har optaget importen af vinene fra Château Pique Perlou i Languedoc samt af vinene fra Batzella i det toskanske Bolgheri.
    * House of Wine har optaget importen af vinene fra Domaine de Nizas i Languedoc.
    * Langhe Vine har optaget importen af vinene fra Azienda Le Cecche i det italienske Piemonte.
    * Ny vinimportør i vores database er i denne uge:
    * Kollund Gl. Skole, Kollund Byvej 81, 7400 Herning, http://www.kollundglskole.dk.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.



,,,,,,,,,,......
>30
,,,,,,,,,,,,,,,,
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til Corinne Mentzelopoulos, der ejer Château Margaux i Bordeaux. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
..............
................
    Corinne Mentzelopoulos (f. 1954) voksede op i Paris med en italiensk-fransk mor og en græsk far, fødevaregiganten André Mentzelopoulos.
    Hun læste både litteraturvidenskab og statskundskab ved universitetet i Paris, og efter endt uddannelse i midten af 1970’erne fik hun job som produktchef i reklamefirmaet Havas. Senere fik hun en ledende stilling i sin fars supermarkedskæde og var således godt i gang med en karriere i forretningsverdenen, da hendes far i 1977 købte Château Margaux, 1. cru i Bordeaux.
    Kun tre år efter døde André Mentzelopoulos, og den 26-årige Corinne overtog roret i det fornemme vinslot, hvor der er blevet fremstillet vin lige siden 1500-tallet.
    Hendes far havde allerede givet Château Margaux en tiltrængt økonomisk saltvandsindsprøjtning efter flere år, hvor det var gået ned ad bakke. Corinne Mentzelopoulos fortsatte såvel investeringerne i vinproduktionen som istandsættelsen af det fine gamle slot. Og i kølvandet på hendes overtagelse af direktørstolen fulgte en lang række succesrige år med vine af topkvalitet.
    I 1991 købte den italienske Fiat-gigant Agnelli 75% af aktierne i Château Margaux og havde dermed aktiemajoriteten – dog kun indtil 2003, da Corinne Mentzelopoulos købte aktierne tilbage og siden da igen har været eneejer af vinslottet.
    Samtidig med sit fuldtidsjob bag skrivebordet og talrige rejser har Corinne Mentzelopoulos også haft travlt med at tage sig af familien – hendes mand, der er børsmægler, og deres tre børn.
    Adresse: Château Margaux, F-33460 Margaux, Bordeaux, Frankrig, tlf.: 00 33 5 57 88 83 83, fax: 00 33 5 57 88 31 32, administration: 19 Avenue Montaigne, F-75008 Paris, tlf.: 00 33 1 44 43 43 20, www.chateau-margaux.com.
,,,,,,,,,,,,,........................
18-21
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Ugens vinøse billede
    Frank Thomsen fra Taster Wine var i slutningen af februar en tur i Sydafrika for at besøge vinhusene Bellingham og Steenberg. I den forbindelse var han også ude at sejle med en katamaran i havet ud for Cape Town – en tur, vi selv har været på, og som kan anbefales.
    Man tager af sted sent på eftermiddagen, og mens Solen går ned, får man lidt at spise og drikke – i Frank Thomsens tilfælde en rosé fra Bellingham, som han snuppede dette flotte billede af.
    Derefter vender båden tilbage mod kysten, mens lysene tændes inde i Cape Town, og mørket sænker sig over Tafelberg.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
,,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
18-21
,,,,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner. En ganske flot høst. I alt blev det til 103 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Villa Maria, Private Bin, Riesling, Marlborough, New Zealand 2007
98 kr., Vinens Verden
Vellavet hvidvin, tør og med en forfriskende og ren frugtsmag og god citrussyre. En glimrende vin til mad. Flasken har skruelåg.


Casa Girelli, Virtuoso, Chardonnay, Trentino, Italien 2006
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Tør, blød og frugtagtig hvidvin med fint krydderi og en vis fedme. En glimrende vin til mad.


Kuentz-Bas, Collection, Gewurztraminer, Alsace, Frankrig 2002
169 kr., i maj måned: 149 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Lækker og afrundet hvidvin med en krydret duft og en spændende smag med toner af ananas, abrikos, honning og som sagt krydderi. Plus en charmerende sødme.


Château les Moutins, Sauvignon Blanc, Bordeaux 2007
49 kr., A Vinstouw
Mild og læskende hvidvin med et godt billede af Sauvignon Blanc-druen. Vinen er tør og med en tilpas og forfriskende syre, der gør den velegnet til fisk og skaldyr. Den femte stjerne får den for den rimelige pris.


Vito, Verdeca / Chardonnay, Puglia IGT, Italien, uden årgang
119,95 kr. for 3 liter i boks, ViniPortugal
En let hvidvin med en lidt speciel mandelsmag, måske fra den lokale syditalienske drue Verdeca. Den fjerde stjerne får den for den yderst rimelige pris svarende til 30 kr. pr. flaske.


Isabelo, Chenin Blanc, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr., Chris-Wine
En hvidvin med Fairtrade-mærket. Vinen er ganske let og med en frisk og aromatisk smag. God til fiskeretter, lyst kød og fjerkræ. Eller til en frokost.
,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,
Rosévin


Sans Pareil, Rosé, Vin de Pays des Côtes Catalanes, Frankrig 2005
59 kr., Valuewine.dk
Denne rosévin kommer fra appellationen Maury i det sydligste Languedoc, men da appellationen ikke omfatter rosé, er vinen blot en ”landvin” – en Vin de Pays. Men det er skam en ganske dejlig vin, frisk og venlig, ikke spor jordbærmarmeladeagtig (herligt ord), og med en lille bid, der gør den velegnet til mad. En rigtig sommervin.




Rødvin


Leoncelli, Riserva, Biferno, Italien 2003
69,75 kr., i maj måned: 50 kr. ved 2 flasker, Skjold Burne
En rigtig god rødvin, afrundet, moden og i god balance, meget saftig og med tilpas syre. En udpræget madvin. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Red Baron, Fox Creek, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2006
90 kr., The Wine Company
En helt igennem pragtfuld rødvin. Den er aromatisk og fyldig og har toner af moden frugt, brombær og mørk chokolade.


Châpelle des Rois, Moulin-à-Vent, Frankrig 2002
59,95 kr., i denne uge (uge 19): 41,67 kr. ved 6 flasker, SuperBest
En typisk Beaujolais-rødvin med en blød, frisk, saftig og dejlig smag. Tilbudsprisen yderst attraktiv – den foranledigede den femte stjerne.


Lauca, Reserve, Pinot Noir, Maule Valley, Chile 2006
Klubpris ved 6 flasker: 41,04 kr., ikke-medlemmer: 59 kr., NordicWineClub.com
Denne rødvin smager rigtig godt – omend måske ikke så meget af druen Pinot Noir. Den har en varm, fyldig og bred smag med krydrede toner.


Meinklang, Blaufränkisch, Burgenland, Østrig 2006
83 kr., 75 kr. ved 6 flasker, Emilie Vin
Herlig rødvin på biodynamisk dyrkede druer – med liflig duft og en frugtagtig og delikat smag med bløde tanniner.


Evel, Douro, Portugal 2003
55 kr., Holte Vinlager
En lækker og harmonisk rødvin og lidt af et fund til prisen. Den dufter af brombær, mens smagen er elegant, blød, fuld af moden frugt og med en behagelig tørhed til slut.


Château Abelanet, Fitou, Frankrig 2004
60 kr., 3C Wine
Rødvin med en dejlig vinøs duft og en god, let tør og saftig smag med toner af røde bær. Meget velegnet til mange (kød)retter. God eftersmag.


Contempo, Abbazia Santa Anastasia, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2006
79 kr., Vinens Verden
Duften fra denne rødvin byder på modne brombær, mens smagen har en fin fylde, er let krydret, mild og rund og med god frugt i eftersmagen.


Château Fontarney, Margaux, Frankrig 2005
149 kr., Kjær & Sommerfeldt
Lækker Bordeaux-rødvin, meget harmonisk og kompleks. Den fylder munden med gode oplevelser og er meget anvendelig til mange retter. Kun 12½% alkohol – og mere er slet ikke nødvendigt.


Les Faïses, Jean Claude Mas, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2005
119 kr., på tilbud: 109 kr., La Maison Sevino
Flot rødvin med fint krydret duft og en blød, afrundet og harmonisk smag. En kultiveret nydelse. Vinen har fået udmærkelsen Den franske Lilje.


Paiagal, Marchesi di Barolo, Barbera d’Alba, Italien 2005
169,95 kr., i maj måned: 99,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En meget lækker og elegant rødvin med en dejlig bærsmag. Meget velegnet til lettere retter eller blot snakke-sammen-vin med lidt småtterier til.


Quinta de Ramozeiros, Douro, Portugal 2004
59,95 kr., Amka
En rødvin, der dufter af moden frugt, læder, skovbund og stald. Smagen er kraftig og fyldig med toner af mørk chokolade og kaffe.


Thandi, Cabernet Sauvignon / Merlot, Western Cape, Sydafrika 2006
79 kr., V&S Wine
Denne rødvin med Fairtrade-mærket er en rigtig dejlig rødvin med en god Cabernet-duft og en blød og fyldig smag med en lille sødme.


Chapelle-St-Arnoux, Gigondas, Frankrig 2005
99,95 kr., i denne uge (uge 19): 69,95 kr., SuperBest
Vellavet Rhône-rødvin med god krydret frugt og på den lidt lettere side af en Gigondas at være.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.