Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 23, 2008





Vin-aktuelt i uge 23
2. juni til 8. juni
,,,,,,,,,,,,,,,

VinAvisen uge 20,,,,,,,,VinAvisen uge 21,,,,,,,,VinAvisen uge 22

,,,,,,,,,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i næsten 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
.................
.............
VinAvisen udkommer som sædvanligt i disse uger, men redaktionen er lukket. Vi er tilbage igen tirsdag den 10. juni. Henvendelse kan ske til Flemming på adressen hvelplund@privat.dk
.............
......
......
.................
Drik vin og behold taljemålet
Strammer bukserne, så er det ikke vinen, der skal lægges på hylden. En undersøgelse på Buffalo University i USA har således vist, at et par glas om dagen bestemt ikke øger vægten – tværtimod. Folk, der drikker vin, er generelt tyndere end afholdsfolk.
Ca. 2000 mænd og kvinder mellem 35 og 79 år indgik i undersøgelsen, hvor deres drikkevaner blev sat i forbindelse med deres tykkelse. Og det var frem for alt mavens størrelse, der blev undersøgt.
Det viste sig, at de forsøgspersoner, der dagligt drikker vin, havde helt op til 2 cm mindre mave end dem, der slet ikke drikker alkohol.

Klassisk musik øger omsætningen
Forskere ved universiteterne i Leicester og Surrey har udført et interessant eksperiment. Igennem atten dage fik de en restaurant til skiftevis at lade stilheden råde og fyldes med henholdsvis popmusik og klassisk.
Resultat: På de aftener, da Mahler, Vivaldi og Beethoven flød fra højttalerne, var gæsterne mere tilbøjelige til at bruge flere penge på dyre forretter, desserter og vine.
Den klassiske musik fik åbenbart folk til at føle sig mere kultiverede og forfinede, og de var derfor mere tilbøjelige til at punge ud til ting, der forbindes med the high life.
I et andet forsøg har man konstateret, at tysk og fransk musik kan få gæsterne i en restaurant til at købe vin fra netop disse lande. Her har vi lidt sværere ved at tro på, at det virkelig forholder sig sådan.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
08-07
.................
Maskinen finder ukrudtet
Brugen af sprøjtemidler i vinmarkerne er dyr, og der er også et øget pres fra forbrugerne for at reducere den.
Her kommer en speciel sprøjtemaskine ind i billedet. WeedSeeker hedder den, og når den kører ned igennem rækkerne af vinstokke, finder den selv de ukrudtsplanter, der skal aflives.
Forrest på maskinen sidder en række følere, der genkender planterne. De sender besked bagud, og når en række dyser derefter passerer de fundne planter, får de en lille smule sprøjtemiddel. På den måde kan man spare op til 80% af de dyre midler.
..................
    Tegningerne til venstre viser to øjebliksbilleder af maskinens køretur. Først opdages en ukrudtsplante, og et øjeblik senere afleverer en dyse ukrudtsmidlet i en lille præcis dosis.
.................
Det er vin også godt for
Forskere på New York's Our Lady of Mercy Medical Center har konstateret, at moderat indtagelse af vin (men også af spiritus og øl) vil kunne mindske risikoen for polypper i tyktarmen.
Som regel er disse polypper godartede, men de kan med tiden udvikle sig og føre til tarmkræft.
Ved en undersøgelse af 600 personer fandt forskerne, at de, der ikke drak, havde 38% risiko for at udvikle polypper, mens de, der drak en eller to genstande om dagen, havde 7,5% risiko.
Derimod havde de få, der drak mere end to genstande om dagen, en risiko, der lå lige over ikke-drikkernes.
......................
    Et godt sug rødvin
    Man skal ikke blive forundret, hvis man en dag ser en vinsmager, der med seriøs mine tager nogle ordentlige sug af vinen gennem et sugerør.
    Wine Prism er et sugerør af glas, og der er en mening bag den vinøse galskab.
    Når man skal smage på en vin, er det jo vigtigt at ilte den ved at trække lidt luft med ind og gurgle vinen rundt i munden. Det slipper man for med sugerøret, der er forsynet med nogle små huller, så vinen iltes på vej op gennem røret.
    Det lyder smart, men er det egentlig en god idé? Det betyder, at man ikke kan få lov til at smage på den u-iltede vin, før man ilter den i munden. Bliver det ikke en noget amputeret smagsoplevelse?
    Wine Prism, der er en amerikansk opfindelse, har sin egen hjemmeside.
.................
Kan vin dræbe bakterier?
Mark Daeschel, der er forsker ved Oregon State University, har undersøgt vins evner som bakteriedræber.
Vin har jo altid været betragtet som en "hygiejnisk" drik. Engang var det mere sikkert at drikke vin end vand. Og det viser sig da også, at der er noget om snakken. Vin kan virkelig dræbe bakterier.
Mark Daeschel og hans assistenter hældte simpelt hen Chardonnay-hvidvin og Pinot Noir-rødvin ned i reagensglas med Salmonella- og E.coli-bakterier - de mest almindelige forvoldere af madforgiftninger - og inden en time var bakterierne døde. I et parallelt forsøg med druemost overlevede bakterierne i seksten dage.
Det er vinens syre og alkohol, der i fællesskab virker bakteriedræbende, siger forskerne, hvilket også er grunden til, at øl ikke har nogen virkning.

Gør rent som en hvidvins-tornado
Efter at have konstateret vinens bakteriedræbende virkning gik forskerne videre: Hvorfor ikke prøve at lave et rengøringsmiddel på grundlag af vin?
Med rødvin går det ikke; det pletter. Og hvidvin med restsukker er heller ikke egnet; det klæber. Men en god, tør Sauvignon Blanc eller Chardonnay vil uden tvivl kunne bruges, siger forskeren Mark Daeschel.
Der skal dog nok nogle justeringer til, før produktet er færdigt. Blandt andet vil man kunne blande det op med salt - så svage sjæle ikke får lyst til at drikke det i stedet for at fjerne pletter med det.
,,,,,,,,,,,,,,,,,
50-23
.................
Hvad er egentlig en terrassevin?
Det er i disse måneder, vi trækker terrassevine op. Men hvad forstår man egentlig ved en terrassevin? Når vi nævner det i forbindelse med smagte vine, er det bestemt noget positivt, og vi har en fast tro på, at vore læsere har samme opfattelse.
Da vi for snart mange år siden lavede en rundspørge, fik vi afgrænset begrebet. Her er nogle udsagn:
* Terrassevin er netop en ung, frisk, blomsterpræget og let vin, som egner sig fortrinligt til at drikke på terrassen i dejligt vejr fra det sene forår, hen over hele sommeren og ind i de første lune efterårsuger. Det er også en vin, som man med fordel kan dele med gode venner, mens grillen bliver klar, for så måske at lade den afløse af en kraftigere vin, der passer til et godt stykke grillet kød.
* En terrassevin er en let tilgængelig, ukompliceret vin, som skal drikkes kølig. En vin uden de store falbelader. Som regel forbundet med sol og sommer.
* Det er en uhøjtidelig vin, som man ikke skal skamme sig over at servere for gæster ved en uhøjtidelig lejlighed.
* Ordet terrassevin er positivt - en dejlig solskinsdag på terrassen, ved stranden, i parken, i haven, varmt vejr, glade mennesker, nyde livet og ikke gøre tingene for komplicerede. Tænk positivt!

Men ... det er terrassevin også
* Hvis man bruger udtrykket om en vin til 200 kr., må det da vist betragtes som negativ omtale.
* Gad vide, om udtrykket terrassevin overhovedet siger noget om vinen, men mere om omstændighederne, hvorunder vinen drikkes.
* En terrassevin – det er også en vin, hvis druer har vokset på terrasser, som det ses mange steder i Tyskland og Østrig.
* Som filosofisk sidebemærkning kunne man mene, at vinen har jordsmag. Terra betyder jo jord på latin.
,,,,,,,,,,,,,,,,
>34
.................
    Vinen, de drak i Pompeji
    For en halv snes år siden gik den italienske vinproducent Piero Mastroberardino og arkæologer ved udgravningerne i Pompeji i gang med at rekonstruere vinen, som den blev fremstillet på stedet, før vulkanen Vesuv begravede området i året 79 e.Kr.
    De havde flere spor at gå efter: Druesorterne kunne identificeres gennem aftryk af rødderne i asken, ligesom der blev fundet rester af vin i amforaer. Man har også fundet druekerner, men har dog ikke kunnet bruge dem til genetisk at udvikle nye vinstokke. Det er ikke tilladt.
    Til gengæld har man kunnet bruge gamle romerske tekster med oplysninger om druesorter og fremstillingsteknikker, ikke mindst Plinius’ "Historia Naturalis".

    Mysteriernes hus
    Vinen har fået navnet Villa dei Misteri - Mysteriernes Hus - efter et hus i Pompeji med nogle fantastisk velbevarede vægmalerier. Appellationen er Pompeiano IGT.
    Campania - landskabet uden om Napoli og Pompeji - er især kendt for sine hvidvine, men på vægmalerierne i Villa dei Misteri bliver der drukket rødvin. Mastroberardino valgte derfor at rekonstruere en rødvin på druerne Piedirosso og Sciascinoso.
    Druerne til vinen dyrkes inden for Pompejis mure på en 10.000 kvadratmeter stor mark i nærheden af arenaen - den ses på billedet her, som vi optog under et besøg sidste år. Og vinstokkene er plantet efter spor af oldtidens vinstokke og i en indbyrdes afstand, der svarer meget godt til, hvad man også bruger i dag.
    Det er i dag muligt at købe vinen - hvis man ryster op med 1300 kr. Den importeres af Simoncini i Odder.
,,,,,,,,,,......
>30
.................
Et lille glas er en dårlig hovedpude
Professor William Wohlgemuth ved det amerikanske Duke University Medical Centre har konstateret, at fordelen ved et lille glas ved sengetide er gammel overtro. Man kommer ikke til at sove bedre efter "a night-cap". Tværtimod.
Alkoholen kan påvirke søvnrytmen siger psykologen, så det er en god idé ikke at indtage alkohol, lige før man skal sove.
Det er bedre at gøre, som de fleste af os gør det: Vi drikker dagens vin til aftensmåltidet et par timer før sengetid.
..................
.......................
Tre af Sondra Barretts flotte billeder. Til venstre hasselnødlikøren Frangelico, i midten en seks år gammel Merlot og til højre Chardonnay under gæring.
    Mere vin under mikroskop
    I sidste uge fortalte vi om en forsker ved Florida State University, der har lavet nogle fascinerende billeder af forskellige typer vin, optaget under mikroskop.
    Det er der også andre, der gør, skriver en læser til os og peger på den amerikanske biokemiker og kunstner Sondra Barrett, som kan forvandle en almindelig Merlot til et farvestrålende kunstværk.
    Og hun skal ikke bruge mere end en enkelt dråbe indtørret vin på en glasplade. Under mikroskopet krystalliserer den sig i et virvar af spændende former og farver.
    Alt efter vintype, alder og endog voksested opstår der vidt forskellige krystaller og dermed kunstværker. Se mere på kunstnerens hjemmeside.
    I Danmark har kunstneren Eli Ponsaing i øvrigt lavet noget lignende, dog ikke med vin og endnu ikke i farver, men med forskellige kemiske stoffer og i sort/hvidt.
.................
20-23+33-38
.................
,,,,,,,,,,,,,,
En lovsang til champagnen
Iacob Schjerbeck er vinhandler både i Bordeaux og i det italienske Montepulciano - og dertil vild med champagne. Han har sendt os hosstående lovsang til den sprudlende vin, en lovsang, der nærmest kan betragtes som et rimløst digt på fransk. Vi bringer det her oversat til dansk.
,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,

CHAMPAGNE

Ingen andre røde druer så højt mod nord.
49° nordlig bredde, nordligere end Boston og Vladivostok.
Minus femten grader hver syvende vinter.
Frost om foråret hver tredje år.
Hagl hver femte.
Middeltemperatur på 10,4° - under 9,6° modner vinen ikke.
670 mm regn om året.
Kun 1550 solskinstimer.
30.000 hektar marker i Champagne.
3% af alle franske vinmarker, 6% af AOC.
En undergrund af kridt, 65 millioner år gammel.
Niende største producent af fransk AOC-vin.
15.000 vinbønder.
100.000, der høster druerne med håndkraft.
100 négocianter.
300 års erfaringer med bobler.
Tre druesorter, de blå Pinot Noir og Pinot Meunier og den grønne Chardonnay.
25% af omsætningen i fransk vin.
En tredjedel af eksporten.
6 atmosfæres tryk i flasken.
10.000 vinstokke pr. hektar.
120 km øst for Paris.
Respect et admiration – respekt og beundring.
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
19-26
.................,,,,
28 postkort fra Bourgogne
I det tidlige forår var Mariette en tur rundt i Bourgogne for at møde mennesker og vine, og resultatet blev i alt 28 postkort. De første otte sendte vi i uge 21 og uge 22; her kommer de næste fire.
.................

.....................................
Med baret på hovedet og fødderne i den slags træsko, som vinbønderne brugte i gamle dage, viste Gerard Maillet rundt i vinmarkerne. Hans søn, der nu leder vinhuset, har lagt om til økologi, hvilket dyngen af komøg i baggrunden vidner om.
    9. postkort fra Bourgogne:
    Den gamle vinbonde som guide
    Længst mod syd i Bourgogne finder man området Mâconnais, opkaldt efter byen Mâcon.
    I gamle dage blev der næsten udelukkende fremstillet rødvin i dette 6700 hektar store vinområde. Men i dag er 80% af arealet tilplantet med hvidvinsdruen Chardonnay. Rødvinen fremstilles ikke kun på Pinot Noir-druen, men også på Gamay – samme drue, som man bruger i Beaujolais, som Mâconnais grænser op til imod syd. (Beaujolais hører også pr. tradition til Bourgogne, men det ser vi bort fra her.)
    Vi besøgte en af Mâconnais’ rigtig gode vinproducenter, Domaine Nicolas Maillet, som har til huse i landsbyen Verzé. Ejeren Nicolas var ikke hjemme, men det var hans far, Gerard Maillet, som i sin tid overtog vingården fra sin far.
    Først gik turen ud i vinmarkerne, hvor Gerard Maillet fortalte, at sønnen havde lagt om til økologisk vindyrkning. Selv havde han brugt kemiske ukrudtsmidler. Det gjorde man i vid udstrækning i Bourgogne på hans tid, mens den nye generation af vinproducenter i stigende omfang tænker på miljøet og lader naturen råde.
.................

.....................................
I den gamle vinkælder hos Domaine Nicolas Maillet viste Gerard Maillet os det ene vinøse museumsstykke efter det andet.
    10. postkort fra Bourgogne:
    Vinkælder fyldt med klenodier
    Gerard Maillet tog os med ned i den gamle vinkælder, som hans egen far brugte til at lagre vinen i. Og den var fuld af minder fra en svunden tid. Det ene klenodie efter det andet dukkede frem fra kælderens dyb. På dette postkort har Gerard Maillet et godt greb om en "broc à vin" – en særlig kande, som i gamle dage blev brugt til at omtappe vinen med fra et fad til et andet. Kanden blev fyldt fra en hane på det fulde fad, hvorefter vinen blev hældt ned gennem toppen af det tomme fad. Til venstre ses et simpelt flasketræ, som før i tiden blev brugt til at opbevare og tørre de tomme flasker på.
    I dag foregår produktionen hos Domaine Nicolas Maillet på fuldt ud moderne vis. Og de dejlige vine, hvoraf hovedparten er hvidvine, importeres herhjemme af The Wine Company.
.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
08-33
.................

.....................................
Brødrene Stéphane (t.v.) og Richard Martin går ind for økologi og kigger blandt andet på blomsterne i vinmarken, når de vil vide, hvordan det står til med jorden.
    11. postkort fra Bourgogne:
    Friske hvidvine uden eg
    I byen Davayé i Mâconnais finder man Domaine de la Croix Senaillet. Det er i Bourgogne-målestok et ungt vinhus, hvor anden generation, brødrene Richard og Stéphane Martin, overtog roret efter deres far i 1992.
    Her fremstilles der udelukkende hvidvine, og det er lette og friske vine – man fristes til at sige feminine vine, hvilket Richard Martin, der står for såvel vinificeringen som marketing, kun bliver glad for.
    Det er hans mål at lave feminine vine, og netop derfor er fadlagring – som noget ret unikt i Bourgogne – bandlyst i dette vinhus. Her må ikke engang et strejf af eg blande sig med vinenes friske frugt.
    Martin-brødrene har indført økologisk vindyrkning, og ukrudtsblomsterne mellem vinstokkene studeres nøje med jævne mellemrum. Deres tilstand sladrer nemlig på et tidligt tidspunkt, hvis jorden er ved at tørre ud, mangler mineraler osv., fortæller Stéphane Martin. Vinhusets dejlige hvidvin forhandles af Red & White.
.................

.....................................
Brødrene Corsin bød på smagsprøver direkte fra fad i familiens lille vinkælder. Storebror Gilles (t.h.) er vinhusets chef, mens Jean-Jacques står for arbejdet i vinmarkerne.
    12. postkort fra Bourgogne:
    Hvid topkvalitet fra Mâconnais
    Når man besøger Domaine Corsin i Mâconnais, kan man ikke undgå at blive smittet af Gilles Corsins begejstring, når han fortæller om sine vine. Og gode, det er vinene bestemt også.
    Det lille vinhus, der ejer i alt 12 hektar, fremstiller udelukkende hvidvin på Chardonnay-druen. Og vinhuset har i 2005 og 2006 vundet henholdsvis guld og sølv for sine Pouilly-Fuissé-vin i den internationale Chardonnay-konkurrence, Chardonnay du Monde.
    Gilles og Jean-Jacques Corsin er femte generation i vinhuset – førstnævnte er direktør og kældermester, mens Jean-Jacques har travlt i familiens vinmarker i Davayé, Fuissé og Saint Véran. Og her bliver intet overladt til tilfældighederne. Jean-Jaques fortæller, at hans aner pr. tradition høstede druerne præcis 100 dage efter, at liljerne havde blomstret i Mâconnais. I dag går man langt mere nøje til værks, måler sukkerindhold osv.
    Vinene fra Domaine Corsin importeres i Danmark af KB Vinimport.
,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
..................................
De bedste bourgogner
I uge 21 og uge 22 har vi bragt lister over de Bourgogne-rødvine på det danske marked, som ni sommelierer gav toppoint under en smagning arrangeret af Bourgognes vinorganisation, BIVB, i samarbejde med Sopexa. I alt smagte sommeliererne 134 røde og hvide Bourgogne-vine og udvalgte 53.
Nu tager vi fat på de hvide, og i denne uge bringer vi lister over de friske og frugtagtige hvidvine samt de intense og blomstrende vine. I næste uge slutter vi med de runde og fyldige hvidvine samt et par crémant'er.
.................
............
Friske og frugtagtige
hvidvine
Vinene er umiddelbare og behagelige. Deres aromaer er rene og let tilgængelige og domineret af frugt. Vinene kommer til deres ret, allerede mens de er helt unge.

    ............
    Domaine de la Croix Senaillet, Mâcon Davayé 2003
    60 kr., LMT Vinimport
    Reserveret, let udviklet duft. Relativ let i smagen med en saftig, sursødlig frugt. Fx til laks, muslinger eller grillet kylling.

    André Goichot, Les Dressolles, Bourgogne 2005
    82 kr., Ladegourdie Vinimport
    Meget mineralsk i både duft og smag med en sprød, rensende syre. Fx til saltede snacks, østers, muslinger eller spagetti "alio".

    Domaine Nicolas Maillet, Mâcon Verzé 2006
    85 kr., The Wine Company
    Diskret duft. Fyldig og alkoholrig med masser af blød, eksotisk frugt frem for syre og mineralitet. Fx til saltede snacks, østers, muslinger eller gedeost.

    Bouchard Ainé & Fils, Bourgogne 2006
    89 kr., Kjær & Sommerfeldt
    Let røget duft med toner af skovsvampe. Pæn fylde og fedme i frugten afbalanceret af en saftig, forfriskende syre. Fx til saltede snacks, østers, muslinger eller gedeost.

    Domaine Nicolas Maillet, Le Chemin Blanc, Mâcon Verzé 2006
    95 kr., The Wine Company
    Duft af eksotisk frugt og en røget tone fra fadlagringen. Meget eksotisk i smagen, der er helt blød med lav syre. Fx til pocheret rødtunge eller muslinger.

    Domaine Corsin, Mâcon-Villages 2006
    94 kr., KB Vinimport
    Klassisk madvin. Klingende ren, frisk duft fyldt med mineraler. Fx til østers, retter med hvidløg eller gedeost.

    Domaine Michelot, Bourgogne 2006
    128 kr., Løgismose Vinimport
    Forfinet duft, tør og mineralsk i smagen. Fint afbalanceret af god frugtkoncentration. Lang eftersmag. Fx til muslinger, kylling med urter eller grønsagsretter.
........,,,,,,,,,,,,,,,,
2124
.........
............
Intense og blomstrende
hvidvine
Disse vine har en rig og varieret næse, og i munden har de en flot struktur, der også har en vis blødhed samt en stor friskhed og smag.
    ............
    Domaine de la Croix Senaillet, Saint-Véran 2005
    85 kr., LMT Vinimport
    Tør og rund vin med subtile frugtaromaer. Pæn syre, som lægger op til at skulle nydes til enkle retter. Fx til rejecocktail, skaldyr med sovs, grillet kylling eller kalvekød med lys sovs.

    Etienne Rodier, Bourgogne Hautes-Côtes de Nuits 2005
    88 kr., Emilie Vin
    Kraftig og ren vin med god syre. Fx til grønne salater med kylling, skaldyr med sauce eller camembert.

    Alain Gautheron, Vieilles Vignes, Chablis 1. Cru Les Fourneaux 2005
    138 kr., VinoTheket
    Chablis’ mineralitet kommer til fuldt udtryk i denne vin, som er meget frisk og mineralsk med citrusaromaer. Fx til sushi, skaldyr med sovs, grillet kylling eller camembert.

    Domaine Vincent Dureuil-Janthial, Rully, 1. Cru Le Meix Cadot 2005
    172 kr., KB Vinimport og Vintapperen
    Forfinet, mineralsk duft, intens i smagen, frisk og mineralsk. Fornem længde i eftersmagen. Fx til grillet laks med fennikelsalat eller til gedeost.

    Olivier Leflaive, Rully. 1. Cru Vauvry 2006
    190 kr., Propperiet Vinimport
    Aromaer af eksotiske frugter med en fyldig og lang smag. Fx til sushi, skaldyr med sovs, grillet kylling og camembert.

    Albert Sounit, Montagny 1. Cru Les Chaniots 2006
    199 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
    Intens og ren i duften. Kraftfuld og koncentreret smag, lang og intens eftersmag. Fx til perlehøne eller grillet fisk med spæde urter.
    ...........
......,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
08.33
........ .................
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
    Absolut til bøsser og lesbiske
    Vin&Sprit har med stor dygtighed markedsført Absolut vodka med flot designede annoncer og plakater.
    Nu har den snart franskejede koncern lavet en speciel kampagne rettet imod amerikanske bøsser og lesbiske.
    En talsmand fra Absolut, Jeffrey Moran, siger, at Absolut, der i mange år har støttet disse grupper, har erfaret, at man ikke kan henvende sig til dem i deres egenskab af forbrugere. I stedet er det nødvendigt at danne forbindelser til den måde, de lever på.
    På den ene af de to nye annoncer ses en lineal med en masse 8-taller, men vi er nok for langt fra målgruppen til at forstå, hvad linealen egentlig henviser til.
,,,,...............,,
18-17
Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.....................
    Absolut til bøsser og lesbiske
    Vin&Sprit har med stor dygtighed markedsført Absolut vodka med flot designede annoncer og plakater.
    Nu har den snart franskejede koncern lavet en speciel kampagne rettet imod amerikanske bøsser og lesbiske.
    En talsmand fra Absolut, Jeffrey Moran, siger, at Absolut, der i mange år har støttet disse grupper, har erfaret, at man ikke kan henvende sig til dem i deres egenskab af forbrugere. I stedet er det nødvendigt at danne forbindelser til den måde, de lever på.
    På den ene af de to nye annoncer ses en lineal med en masse 8-taller, men vi er nok for langt fra målgruppen til at forstå, hvad linealen egentlig henviser til.
,,,,...............,,
18-17
.................
    ...............
    Den store smagning af portvin

    I disse uger bringer vi her på Den stærke side en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt fire nye vine, og alle anmeldelser samler vi efter redaktionens ferie på en særlig side.





    Andresen Porto, Colheita, Portugal 1995
    200 kr., Dansk Portvin Import
    Meget lækker portvin med en smuk mahognifarve og en smag med mange facetter – valnødder, dadler, brændte figner, honning, lyse rosiner …


    Rozès, Special Reserve Porto, Portvin, Portugal
    94,95 kr. for 50 cl, Amka
    Meget nobel og lækker portvin, fløjlsblød og elegant. Den mindre flaskestørrelse kan være en fordel.


    Quinta Seara d’Ordens, Reserva Ruby, Portvin, Portugal
    99 kr., 3C Wine
    Både i duften og smagen af denne pæne Ruby-portvin er der mindelser om syltede kirsebær. Måske også lidt sveske. Især i eftersmagen er der en spritkant.


    São Pedro da Aguias, 10 Years Old Port, Portugal
    Klubpris ved 6 flasker: 120,81 kr., ikke-medlemmer: 195 kr., NordicWineClub.com
    En pæn portvin med sød frugt, men også en lille spritkant.
    ...............

.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
21-24

.,,,,,,,,,,,,,,,,,,
21-24
...... .................
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Til denne uge har vi ikke nogen nyheder, idet redaktionen er lukket. Hvad der kommer ind, bringer vi i uge 25.
    ,,,,,,,,--,,,,
.................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.................,,,,,,,,,,,,,,,,..,,,,,,,,,,,,,,,,,
34/08
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,.........
................
    Ugens vinøse billede
    Melitta og Bo Achton fra Den lille Vinkælder i Tureby har været på besøg hos vinhuset Valentina Cubi i det italienske Valpolicella, og her optog de dette billede i den temperaturregulerede tørrelade, hvor druerne til Amarone forvandles til rosinagtige kraftcentraler.
    Druesorterne er Corvina, Corvinone, Rondinella og Molinara – plus lidt gamle lokale Valpolicella-druer.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til anker@vinavisen.dk.
.................
44-43/08
.................
VinAvisen finder de gode vine!
Til denne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 15, som fik mere end to stjerner, og 8, som fik fem stjerner. I alt blev det til 66 stjerner og i gennemsnit 3,0 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Hvidvin


Domis, Thörnicher Ritch, Riesling Spätlese-Trocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2005
95 kr., Holte Vinlager
En meget lækker tysk hvidvin. Trocken (tør), ja, men alligevel mede en charmerende sødme. Fortræffelig til terrassevin og som ledsager til lettere retter.


Alamos, Catena, Viognier, Mendoza, Argentina 2007
49,95 kr., Philipson Wine
En glimrende hvidvin med duft af ananas og med en dejlig smag af melon og modne grønne druer.




Rosévin


Chill Out, Rosé, Shiraz, Californien 2007
132,95 kr. for 3 liter i boks, V&S Wine
Rosévin med en delikat lys farve, en venlig duft og en lækker smag, der med jordbærsødme og fint krydderi henvender sig til et stort publikum. En sommervin til når vi er mange.


Quinta do Cargueijal, Rosé, Douro, Portugal 2006
56 kr., 3C Wine
Denne rosévin fra portvinens dal er en let, enkel og venlig vin. En rigtig sommervin, der er nem at drikke.




Rødvin


Le Bèrne, Rosso di Montepulciano, Italien 2006
75 kr., Fiasco-Vine
Saftig, kompleks og meget fyldig rødvin med toner af peber. En stor vin til en forbavsende lav pris – lidt af et kup til den pris.


Zig Zag Zin, Zinfandel, Mendocino, Californien 2005
110 kr., Vinens Verden
Stor og flot rødvin med masser af frugt og masser af krydderi. Den skal have en stor bøf, en lammesteg eller en kraftig gryderet. Flasken har skruelåg.


Rinaldi, Marzziano Abbona, Barbera d’Alba, Italien 2006
119 kr., Kjær & Sommerfeldt
Harmonisk og meget frugtagtig rødvin med en elegant blødhed og toner af kirsebær og chokolade, der holder sig i den lange eftersmag. En topvin.


Domaine Font Sarade, Cuvée Egoïste, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
70 kr., ved 12 flasker: 65 kr., The Wine Company
Kraftig og vellavet rødvin med bred frugt og en masse krydderi. Der er 14½ procent alkohol i den, men den er ikke spor sprittet. En kraftig kødret er dog sagen.


Papa Celso, Abbona, Dogliani, Italien 2005
139 kr., Kjær & Sommerfeldt
Elegant rødvin med en saftig syre, der gør vinen velegnet til mad, gerne lidt fed mad. En udpræget madvin. Og en rigtig italiener fra Piemonte.


Cono Sur, Cabernet Sauvignon, Valle Central, Chile 2006
49,95 kr., SuperBest
En dejlig rund og blød rødvin med toner af modne blommer, kirsebær og chokolade. Den er hver en krone værd.


Domaine René Tardy & Fils, Les Dames Huguettes, Hautes Côtes de Nuits, Frankrig 2005
99,95 kr., ViniPortugal
En tør rødvin med toner af gran i duft og smag (synes vi). I eftersmagen er der en lille bid, der står godt til mad. Skænk den gerne let afkølet.


Gomla Boschetti, Traifilari, Barbera d’Alba, Italien 2006
65 kr., på tilbud: 59,50 kr., La Maison Sevino
En pæn Barbera-rødvin med en krydret duft og en saftig og fyldig smag. Den er velegnet til mange retter.


Santa Ema, Barrel Select, Syrah, Cachapoal Valley, Chile 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Kraftig duft, kraftig smag – en rødvin med god citrussyre, der er oplagt til mad.


Arrogant Frog, Shiraz, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
54,95 kr., Amka
En ret enkel rødvin, der bør ledsage en kraftig kødret. Flasken er forsynet med skruelåg.


Carmen, Carmenère, Rapel Valley, Chile 2006
59 kr., Vinens Verden
En udmærket hverdags-rødvin uden de store armbevægelser. Den er dog lidt marmeladeagtig, og eftersmagen slutter brat.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk.