Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 27, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 27
Fra 30. juni til 6. juli 2008
,,,,,,,,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 24,,,,,,,,VinAvisen uge 25,,,,,,,,VinAvisen uge 26
,,,,,,,,,,,,,

..,,,,,,,,,,,,,,,,,,.
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,
.............,,
27-28
.............,,
Verdens stærkeste vinmærker
For tredje gang har det britiske markeds-analysefirma Intagible Business undersøgt verdensmarkedet for vin og spiritus og sat firmaer og brands i rækkefølge efter betydning – dvs. alt efter hvor godt eller mindre godt de klarer sig: Omsætning, soliditet, afkast, udbredelse, markeder og markedsandele, image, forbruger-loyalitet osv.
Analysen har man kaldt "The World's Most Powerful Spirits And Wine Brands In 2008", og i alt cirka 10.000 vin- og spiritusmærker indgår i den. Det er dog de 100 første, der er særligt interessante, og hvis vi nu ser bort fra spiritusmærkerne og kun ser på vinen, kan vi udlede den liste over de sytten "stærkeste" vinmærker, der ses til højre herfor. I parenteser står navnene på ejerfirmaerne.

De oversøiske står stærkest
Det er karakteristisk, at vi først som nummer syv finder et europæisk firma, Pernod Ricard – og at pladsen indtages af et australsk mærke, som dette firma ejer. Og først meget længere nede kommer britiske Diageo og spanske Torres. Ellers er det amerikanere med Gallo og Constellation i front, det sidste firma med hele tre mærker, Hardy’s (som er australsk), Robert Mondavi og Kumala, samt chilenske og australske mærker.
Vi skal lige tilføje, at analysen ikke medtager champagne i denne rangfølge. Havde man gjort det, ville Moët et Chandon ligge på førstepladsen og Veuve Clicquot på femtepladsen.
Resultatet af analysen har Intagible Business offentliggjort i en pdf-fil, der kan hentes ved at klikke her.

The world's most powerful spirits and wine brands in 2008
.............,,
27-29
.............,,


.................
Plantesygdommen Pierce’s disease spredes af insektet Den glasvingede Skarpskytte, og det er ikke kun vinstokkene, insektet suger saft fra. Det henter næring og formerer sig på over 130 forskellige planter og træer, blandt andet mandler, citrus, stenfrugter og oleander.
    Pierce’s disease truer Californien
    Siden 1800-tallet har den frygtede bakteriesygdom Pierce’s disease hærget de amerikanske vinmarker. Den spredes ved hjælp af insekter, og helt galt er det gået siden slutningen af 1990’erne, hvor insektet Den glasvingede Skarpskytte har overført sygdommen. Den kan nemlig gøre det med lynets hast. I 2001 gik det således ud over adskillige vinmarker i Kern County i Californien – ikke én vinstok overlevede. Siden da har de californiske vinproducenter levet med frygten for Den glasvingede Skarpskytte og Pierce’s disease.
    Hvis sygdommen for alvor griber om sig, kan den ifølge avisen The Press Democrat blive en alvorlig trussel for vinindustrien i Californien, som hvert år indbringer 19 milliarder dollars (cirka 90 milliarder kr.).

    Epokegørende nyt i kampen mod bakterien
    Gennem årene har man forgæves forsøgt at finde frem til en måde at komme bakteriesygdommen til livs på. Nu lader det til, at forskere fra Berkeley-universitetet i Californien omsider har haft heldet med sig.
    Det er lykkedes dem at knække bakteriens genetiske kode og derefter fremavle vinplanter, som er resistente mod Pierce’s disease.
    Desuden har forskerne kunnet isolere det molekyle, som bakterierne bruger til at signalere til hinanden. På denne måde giver de – når der er rigtigt mange bakterier samlet i en vinstok – hinanden besked om, at geare ned for væksten og hellere sprede sig til andre steder i planten.
    Håbet er nu, at man kan fremstille et produkt, fx en spray, som, når den sprayes på en vinstok, snyder bakterierne til at tro, at vinstokken allerede er erobret af et hav af bakterier.
.............,,
Antinoris Brunello frikendt
Da balladen omkring den italienske vin Brunello di Montalcino brød ud for et par måneder siden, trak det store vinhus Antinori sin Brunello-vin, Pian delle Vigne 2003, tilbage fra markedet. Firmaet ønskede ikke, at der skulle kunne sættes en finger på den, og forlangte, at vinen blev undersøgt og godkendt af myndighederne, før den blev sendt ud til kunderne.
Undersøgelsen er nu til ende, og vinen bestod prøven. Den lever op til alle regler i appellationen Brunello di Montalcino DOCG og er dermed blevet frigivet til salg.

Italiensk vin beslaglagt hos tysk vinhus
Den er helt gal i den tyske by Rüdesheim. Hos Rüdesheimer Weinkellerei har levnedsmiddelkontrollen beslaglagt hele 430.000 liter vin med mistanke om, at vinen er iblandet industriel glycerin.
Vinhuset fremstiller frem for alt Sekt, og som basis for en del af den mousserende vin anvendes hvidvin fra Italien. Og det er ifølge Best-of-Wine den italienske vin, der skal være svindlet med.
Mistanken opstod hos de tyske myndigheder, idet vinen var leveret af en italiensk vinhandler, som – sammen med tretten andre vinhandlere – kom i søgelyset for et par måneder siden, fordi de havde solgt forfalsket vin.
Svindelsagen kan spores endnu et led tilbage – nemlig til tyve norditalienske vinhuse, som skal have blandet deres vine med diverse midler for at reducere produktionsomkostningerne.
,,,,,,,,,,,,,,,
>33/08
.............,,
Bourgogne på indkøb i Beaujolais
For Beaujolais har de senere år været en lang nedtur. Efterspørgslen på områdets vin på eksportmarkederne er gennem de sidste ti år faldet med mere end 20%. Og når det gælder "bestselleren", den unge, friske Beaujolais Nouveau, så blev der i 2007 kun solgt 125 millioner flasker, hvilket svarer til en nedgang i eksporten på 21% i forhold til året før.
Adskillige vinhuse i Beaujolais er da også på fallittens rand, og priserne på vinmarkerne i området er faldet drastisk.
De lave priser har nu ifølge Wine Spectator fået flere vinproducenter i den nordligere del af Bourgogne til at investere i områdets vinmarker – det vil sige kun i de eftertragtede vinmarker, der ligger i den nordlige del af Beaujolais. Det er her, de ti store cru Brouilly, Côte de Brouilly, Chénas, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à Vent, Régnié og Saint-Amour befinder sig.

Vinmarker til en tiendedel pris
Et af de estimerede Bourgogne-huse, der er på udkig efter vinmarker i Beaujolais, er Maison Joseph Drouhin. For – som det lyder fra vinhusets direktør, Frédéric Drouhin – så koster en hektar premier cru-vinmark i Beaujolais mellem 30.000 og 100.000 euro (225.000 kr. og 750.000 kr.), mens priserne for en hektar af samme kvalitet i Côte d’Or i det nordlige Bourgogne begynder ved omkring 1 million euro (cirka 7,5 millioner kr.).
Spørgsmålet er, hvordan fremtiden vil tegne sig for Beaujolais. På den ene side giver investeringerne en tiltrængt økonomisk saltvandsindsprøjtning. På den anden side kan man frygte, at de særlige karaktertræk, der præger vinene fra Beaujolais, vil ryge fløjten, og at produktionen vil ende med bare at blive billig Bourgogne AOC.
.............,,


.............,,
Frédéric Burrier
    Tilbage til de klassiske metoder
    I de sidste 40 år har langt de fleste vinbønder i Beaujolais gæret deres rødvine med den særlige teknik, der kaldes macération carbonique – kuldioxid-udblødning eller gæring med hele druer.
    Denne teknik har givet lette, frugtagtige rødvine med få tanniner. Men den har samtidig medvirket til, at Beaujolais-vin i dag ikke rigtigt regnes for noget, og at distriktet som helhed har store problemer med at sælge vinene.
    Der er imidlertid vinfolk i Beaujolais, der er vendt tilbage til klassiske metoder, der minder om dem længere oppe i Bourgogne. De ribber og knuser druerne og lader vinen gære på egetræsfade. Og de lægger vægt på kvalitet og terroir og ikke på massesalg af beaujolais nouveau.

    Femte generation på besøg
    En af disse vinmagere var på besøg i København i torsdags, inviteret af sin danske importør, Sigurd Müller Vinhandel. Hans navn er Frédéric Burrier, og han er femte generation på det familieejede Château de Beauregard.
    Château’et ligger ikke i Beaujolais. Det ligger i Pouilly-Fuissé i Mâconnais. Men familien Burrier ejer også Maison Tournissoux i Beaujolais, og her laver Frédéric Burrier flere cru-vine med druer fra kommunerne Fleurie, Moulin à Vent og Chénas.

    Lodret Fleurie-smagning
    Under smagningen i torsdags fik vi først en vertikal smagning af vinen fra Fleurie i årgangene fra 2006 og tilbage til 1985, og det var interessant at opleve, hvor fornemt denne vin udvikler sig igennem årene. Ti år klarer den fint, og i glasset vil den modne vin komme én i møde med en kompleks og delikat smag med toner af blomme, svesker og chokolade og med fint integrerede tanniner. Samtidig forlader vinen Gamay-druens typiske karakter og smager nærmest som en Pinot-bourgogne.
    Det skal dog tilføjes, at de yngre årgange sagtens kan nydes nu. Men kan man vente, er der altså yderligere oplevelser at hente.
    Nedenfor i ugens smageliste anmelder vi kun Fleurie'en i 2005-årgangen, der er den, som aktuelt sælges.
    Foruden Fleurie’en smagte vi også Frédéric Burriers enkeltmarks-vine fra Moulin à Vent samt hans fantastisk dejlige hvidvine fra Pouilly-Fuissé. Billige er de ikke, men hver en krone værd. Til alle vinene er der topstjerner nedenfor.
.............,,....
08.33
.............,,
For varmt til vin i Australien
Det britiske vinfirma Berry Bros & Rudd har offentliggjort en rapport om, hvordan det vil være fat med den globale vinindustri om 50 år – i 2058.
Af rapporten fremgår det blandt andet, at Australien på grund af den globale opvarmning vil have så varmt et klima og være så udtørret, at landet ikke længere vil kunne masseproducere vin.
Vinproducenterne i South Australia, Victoria, New South Wales og Western Australia vil blive tvunget til at flytte deres vindyrkning til køligere områder i Australien, fx Tasmanien, og det vil blive nødvendigt at satse på en mindre produktion af vine af høj kvalitet i stedet for på kvantitet.

Australierne bør åbne vinhuse i Kina
Den britiske rapport bebuder også, at Kina ligeledes om 50 år vil være verdens førende vinproducent og det med vine, der vil kunne hamle op med selv de bedste franske vine.
Berry Bros & Rudd lægger op til, at det måske var en idé, hvis Australierne begyndte at åbne vinhuse i Kina – arbejdskraften er billig, og jord til dyrkning af vin er der rigeligt af.
Endnu en af de ting, som fremgår af rapporten, er, at alle billige vine på flasker vil blive erstattet af vine i karton-emballager.
.............,,
    40 film fra australske smagninger
    I maj afholdt Australiens Eksportråd i Danmark to store smagninger, en i Århus og en i København, og i alt tiltrak de to smagninger over 500 besøgende. Her mødte gæsterne 40 udstillere, som skænkede over 400 vine på 35 druesorter fra 35 forskellige vinregioner i Australien.
    Nu har AustralskVin.dk som noget helt nyt lagt videoklip fra smagningerne ud på sin hjemmeside. Og der ikke bare en enkelt lille YouTube-film, men hele 40 film, der hver især præsenterer en udstiller.
    Vi ved ikke rigtigt, om det er en god idé. Det er i hvert fald en ny idé og noget, der sikkert kan udvikles til noget ret interessant.
    Der er god bevægelse og klipning i filmene, men lyden har man ikke haft held med. Dertil kræves noget bedre udstyr – især i en sal fuld af snakkende mennesker. Men det kan jo komme.
    Klik her, så åbnes listen over de 40 film, hvorefter man kan klikke på de enkelte navne og se filmene.
.............,,
5000 vinproducenter i USA
I USA findes der knap 5000 vinproducenter, og halvdelen af dem dyrker deres druer i Californien.
De fem største vinproducerende stater er Californien (2275 producenter), Washington (454), Oregon (291), New York (245) og Texas (141).
Faktisk er det nemmere at få et overblik over amerikansk vin end over fx fransk – når man sammenligner med, at der bare i Bordeaux er cirka 10.000 producenter.
.............,,
08-07
,,,,,,,,,,,,,,,
Er vi virkelig så nærige?
I sin seneste årsrapport nævner det svenske Systembolag, at antallet af dets produkter er for nedadgående. Systembolagets sortiment omfattede ved sidste års udgang 2083 produkter, hvilket er en nedgang på 27% i forhold til topåret 2005. Og antallet af vine var 1402 – svarende til en nedgang fra samme år på 30%.
Her i landet har vi mindst 20.000 forskellige vine, og i vinbutikken Lavinia i Paris er der 6500 produkter.
Systembolagets årsrapport bringer også en opgørelse over, hvor meget svenskerne er villige til at give for en flaske vin.
Når det gælder rødvine, sælges 48% af vinene for under 50 skr. (regnet efter priser pr. 75 cl - mange af vinene sælges på pap i Sverige). Og 96% sælges for under 100 skr.
67% af hvidvinene koster under 50 skr. og 97% under 100 skr.
Kun 3-4% af salget består med andre ord af vine, som forbrugerne betaler mere med end 100 skr. pr. flaske.
– Är vi verkligen så snåla? spørger den svenske infotjeneste BKWine Brief. – Varför inte ta en bulle mindre till kaffet och lägga en tia extra på vinet? Ger en klart större upplevelse!

Vinho Verde satser på rosé
Det portugisiske vindistrikt Vinho Verde er kendt for sine mange hvidvine, som udgør hele 80% af distriktets totale vinproduktion. Derudover fremstilles der rødvin, som stort set udelukkende bliver drukket inden for Portugals egne grænser.
Men nu er Vinho Verde ifølge Decanter hoppet med på den rosé-trend, som i øjeblikket breder sig som ringe i vandet rundt om i Europa.
Stadig flere af distriktets vinproducenter lægger om for at satse på rosévin – allerede nu udgør rosé 5% af al den vin, der fremstilles i Vinho Verde.

Alkoholmålere i franske barer
Når en franskmand efter en hyggelig aften med venner i baren er på vej ud i bilen, skal han have mulighed for først at teste sin alkoholpromille. Det mener den franske regering, der ifølge WOW News fra og med denne sommer vil forlange, at både barer og cafeer indfører alkomålere, som gæsterne kan puste i – og dernæst overveje, om de skal lade bilen stå.
Initiativet, der er afledt af Frankrigs problemer med spirituskørsel, møder dog kritik fra diverse restauratører, der mener, at det vil gå ud over deres indtægter.
.............,,
>34
.,,,,,,,,,,,,,,,
28 postkort fra Bourgogne
I det tidlige forår var Mariette en tur rundt i Bourgogne for at møde mennesker og vine, og resultatet blev i alt 28 postkort. De første nitten har vi sendt i uge 21, uge 22, uge 23, uge 24 og uge 25. Her kommer de næste tre.
.,,,,,,,,,,,,,


.....................................
Eksportchef hos Bouchard Père & Fils, Isabelle Philippe, viste rundt i de smalle kælderrum, hvor vinhusets ældste vine fra 1800-tallet opbevares. Cirka hvert 25. år omproppes de historiske flasker.
........................
    20. postkort fra Bourgogne:
    3000 flasker fra 1800-tallet
    Vinkældrene hos Bouchard Père & Fils rummer verdens største samling af Bourgogne-vin fra 1800-tallet. Det drejer sig om hele 3000 flasker, hvoraf den ældste er en Meursault Charmes 1846. Den er der kun 30 flasker tilbage af, og der bliver kun hentet en flaske op fra kælderen ved ganske særlige lejligheder.
    Det hænder en sjælden gang, at nogle af de andre gamle klenodier bliver solgt til samlere – en flaske Montrachet 1884 kan fx fås for en pris svarende til 70.000 kr. Men det er ikke nok bare at melde sig ved døren – det er nærmest en ære at få lov til at købe en sådan flaske.
    Det er i det hele taget også en ære at blive lukket indenfor i de historiske vinkældre, for som eksportchef Isabelle Philippe siger:
    – Pladsen er alt for trang i kældergangene til selv mindre grupper – desuden vil den megen kropsvarme skade vinene.
    Bouchard Père & Fils’ vine forhandles af Erik Sørensen Vin.
    .,,,,,,,,,,,,,


........................
En gengivelse af en træfigur af Jesusbarnet har siden den franske revolution prydet etiketterne på vinen fra Jesusbarnets vinmark.
........................
    21. postkort fra Bourgogne:
    Jesusbarnets vinmark
    En af de 42 Premier Crus i Côte de Beaune er Les Grèves, og her ligger den lille Vigne de l’Enfant Jésus – Jesusbarnets Vinmark – som ejes af Bouchard Père & Fils.
    Historien bag vinmarken går tilbage til 1600-tallets lokale karmeliter-nonner. En af nonnerne, Marguerite du Saint-Sacrement, bad for, at den franske konge Ludvig d. 13. og hans hustru, Anna af Østrig, skulle få en søn. Da hun på et tidspunkt erklærede, at nu var der et drengebarn på vej, gik der nøjagtig ni måneder, før den vordende Ludvig d. 14., Solkongen, blev født.
    Nonnen blev berømt, og for at mindes underet, der førte til fødslen, blev der skabt en træfigur af Jesusbarnet, som blev placeret i et nyopført kapel. Derudover fik nonnerne doneret den nu så berømte vinmark i Les Grèves.
    I 1791 i kølvandet på den franske revolution købte vinhuset marken, og siden da har etiketterne båret en tegning af træfiguren. Vi ville godt have taget et billede af figuren, men nonnerne tog ikke telefonen.
    .,,,,,,,,,,,,,


.....................................
Indehaver og chefkok af Le Conty, Laurent Parra, med en af de dyreste flasker i restauranten – en La Tâche fra Domaine de la Romanée-Conti.
    22. postkort fra Bourgogne:
    Kælderrestaurant med en væg af vin
    Labyrinten af kældre under Beaune er ikke kun rammerne om vinhusenes lagre af fornemme vine. Også restauranterne i byen har forstået at udnytte gangene – som fx brasseriet Le Conty, der er indrettet i en kælder fra 1500-tallet.
    Den hyggelige restaurant består af flere sammenhængende kælderrum, og det er ægteparret Isabelle og Laurent Parra, der ejer etablissementet, ligesom de ejer den lille intime restaurant Le Cave du Paradoxe. De købte kældrene, der var i privateje, for tre år siden.
    Maden er dejlig, og den indtages med udsigt til en imponerende væg af 6000 flasker, der ligger i to "lag". 80% af flaskerne er fra Bourgogne.
    .,,,,,,,,,,,,,
.,,,,,,,,,,,,,.............,,
>30
,,,,,,,,,,......
    Bourgogne smiler til turisterne
    Vinhusene i Bourgogne tager som regel pænt imod, når sommerens turister banker på døren. Men Bourgognes vinorganisation, BIVB, har ønsket at gøre en ekstra indsats for at få gæstfriheden til at gribe om sig. Og den har derfor underskrevet en særlig gæstfriheds-aftale, "De vignes en caves" (fra vinmarker til kældre), med 338 burgundiske vinproducenter.
    I turistsæsonerne 2006 og 2007 har BIVB efterfølgende undersøgt, hvordan det nu står til med imødekommenheden over for de vinglade turister. Og resultatet er faktisk rigtig godt. Hos 96% af de vinhuse, der har underskrevet aftalen, får gæsterne en varm velkomst samt gratis smagsprøver. 223 af vinhusene giver desuden en rundvisning i vinkældrene, og hos 94% kommer man gratis ind.
    Hos 68% af vinhusene tales der engelsk – et tal, som BIVB dog gerne ser forbedret.
    Vinhusene har modtaget det skilt, der ses til venstre, og som viser, at de er med i gæstfriheds-projektet. Desværre er skiltet ikke altid hængt op, så det er synligt, hvorfor BIVB nu vil uddele montrer, hvor såvel skilt samt info om vinen kan præsenteres for turisterne.
.............,,
Amarone ophøjet til DOCG
En meget kort nyhed: Fra og med 1. juli vil den italienske appellation Amarone DOC classico blive ophøjet til DOCG.
..........................,,
Alsace, Frankrigs "grønneste" vindistrikt
Stadig flere vinproducenter rundt om i verden vælger at lægge om til økologisk vindyrkning. Når det gælder Frankrig, er det Alsace, som fører an. Her er dyrkningen på omkring 6% af vinmarkerne økologisk, hvilket gør Alsace til det "grønneste" af Frankrigs mange vindistrikter.
Og så er endog kun de vinmarker, som tilhører de certificerede økologiske vinhuse, talt med. Masser af andre vinproducenter dyrker i vid udstrækning druer på økologisk vis og griber kun til kemiske sprøjtemidler i nødsituationer.
Derudover er der et større antal vinhuse i Alsace, som ikke kun er økologiske, men også biodynamiske. Disse vinhuse udfører såvel markarbejde som vinfremstilling efter den østrigske filosof Rudoph Steiners principper, hvilket blandt andet betyder, at de forskellige trin i dyrkningen og produktionen skal ske i overensstemmelse med Månens faser.
,,,,,,,,,,,,.,,,,
08-33
,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
.....................

Redaktion: Mariette Tiedemann, mariette@vinavisen.dk.
.............
Verdens stærkeste spiritusmærker
Ovenfor har vi fortalt om "The Power 100" – listen som det britiske markeds-analysefirma Intagible Business har lavet over verdens stærkeste vinmærker. Men hvad med spiritussen?
Faktisk handler firmaets analyse mest om spiritus – som det fremgår af rapporten, der er lagt ud på internettet.
Til højre ses en liste over de ti første på listen, og det fremgår her, hvor stor den britiske koncern Diageo er.
Franske Pernod Ricard er også stor – og er netop blevet endnu større med erhvervelsen af svenskernes Absolut vodka.
.............

.............
,,,,,,,,,,,,,,,,
    ...............
    Den store smagning af portvin

    Her på Den stærke side er vi i gang med en omfattende smagning af portvin. Til denne uge har vi smagt tre nye vine, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.





    Croft, Late Bottled Vintage Port, Portugal 2001
    149,95 kr., Theis Vine
    Tæt og fornem portvin uden skarpe kanter og med en lidt cremet frugt- og vinsmag. Meget anvendelig til mange desserter – is, kager, tærter …


    Andresen Tawny Port, Portugal
    119 kr., Dansk Portvin Import
    Den er ret sød, denne portvin, men egentlig ikke for sød. For den har også en dejlig frugt, og alkoholen mærkes slet ikke. Prisen er rimelig.


    Cruz Porto, Portvin, Portugal 2000
    120 kr., ViniPortugal
    Syltede kirsebær er det første, man tænker på, når man smager denne ungdommelige og rødvinsagtige portvin. Den er udmærket, men slutter dog lidt tyndt.
    ...............

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

.............,,............,,
18-17
,...............
    --,,,,,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * House of Wine har optaget importen af vine fra Rhône-producenten Domaine Palon og Beaujolais-producenten Maison Coquard samt fra Weingut Markus Huber i Østrig.
    * ValueWine har optaget importen af vinene fra Bodegas y Vinedos Ilurce Solnia i det spanske Rioja.
    * Langhe Vine har fået forhandlingen af vinene fra Piemonte-producenten Filippo Gallino.
    * Oxholm Vin har optaget importen af vinene fra følgende vinhuse: Vinos Pinol i det spanske Terra Alta; Domaine Saint Antoine i det franske Costières de Nîmes; Lanz-Thomson i den australske Barossa Valley; samt de italienske vinhuse Merotto i Valdobbiadene og Renzo Sgubin i Friuli.
    * The Wine Company har fået agenturet for vinene fra Domaine Bachelet-Monnot i Puligny-Montrachet i Bourgogne.
    * Nye vinimportører i vores database i denne uge er følgende fire:
    * Cave Wine, Storegade 30, Krogager, 7200 Grindsted, www.cavewine.dk.
    * Malbeck, Istedgade 61, 1650 København V, www.malbeck.dk.
    * Piemonte Vine & Delikatesser, Gribskov Parkvej 15, Gadevang, 3400 Hillerød, www.piemontevine.dk.
    * Wineatcosts.com, Fristrupvej 1, 9440 Aabybro, www.wineatcosts.com.
    ,,,,,,,,--,,,,
,,,,,,,,,,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
,,,,,,,,,,,,,..
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til den australske vinmand Richard Smart. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
.............,,
................

    Richard Smart (f. 1945) har beskæftiget sig med vindyrkning på et videnskabeligt plan gennem de sidste fyrre år. Han voksede op i Windsor i New South Wales, Australien, og tog i 1966 sin afgangseksamen i landbrugsvidenskab ved universitet i Sydney – en eksamen, som siden hen er blevet suppleret med yderligere tre universitetsgrader, blandt andet en doktorgrad i ønologi.
    Siden da har Richard Smart slået sit navn fast som en af verdens mest anerkendte vinkonsulenter. I dag har hans virksomhed på Tasmanien, Smart Viticulture, kontorer i både Europa, Nordamerika og Sydamerika og mere end 200 kunder på verdensplan.
    Blandt andet den newzealandske regering har benyttet sig af Richard Smarts konsulentbistand, da regeringen i tidernes morgen ønskede at give landets vinindustri et spark i den rigtige retning.
    Derudover har Richard Smart undervist i ønologi på universiteter i 27 forskellige lande og har skrevet flere hundrede videnskabelige artikler om vindyrkning. Og så er han medredaktør på det berømte vinleksikon "Oxford Companion to Wine", der også er udkommet på dansk.
    Richard Smarts helt store kæphest inden for vindyrkning er baldakin-opbinding, hvor vinløvet danner tag over rækkerne med vinstokke, så druerne får mest muligt sollys. Hans intensive forskning i emnet har blandt andet resulteret i "biblen" inden for baldakin-opbinding, ”Sunlight into Wine”, samt i hele 50 seminarer om emnet.
    Adresse: Smart Viticulture, PO Box 350, Newstead Tas 7250, Australien, tlf.: 61 (0)4 18 65 64 80, e-mail: vinedoc@bigpond.net.au, http://www.smartvit.com.au.
.............,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,.............,,
34/08
.............,,...,,,,,,,,,,,,,,,,
44-43/08
.............,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 51 vine. Af disse vine var der 36, som fik mere end to stjerner, og hele 25, som fik fem stjerner. En meget flot høst! I alt blev det til 175 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
,,,,,,,,,,,
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
,,,,,,,,,,
Smagningen af vinene fra Château de Beauregard


Château de Beauregard, Fleurie, Frankrig 2005
105 kr., Sigurd Müller
Rødvin med en herlig vinøs karakter og dejlig fylde med toner af kirsebær og hindbær. Sådan skal en god beaujolais smage. Den lodrette smagning af vinen tilbage til 1985 viste, at det er en vin med potentiale for udvikling. Vinen kan dog også sagtens nydes nu.


Château de Beauregard, La Salomine, Moulin à Vent, Frankrig 2006
140 kr., Sigurd Müller
Delikat og meget elegant rødvin med fantastisk lækker frugt. Den kommer fra en lille mark på kun en halv hektar, og der laves kun 3000 flasker af den om året.


Château de Beauregard, Colonies de Rochegrès, Fleurie, Frankrig 2006
140 kr., Sigurd Müller
Denne enkeltmarks-rødvin smager simpelt hen godt. Den har en dyb farve, en flot duft og en blød, fyldig smag. En superlækker vin med fint integreret fadsmag.


Château de Beauregard, Clos de Pérelles, Moulin à Vent, Frankrig 2005
125 kr., Sigurd Müller
En meget flot beaujolais fra en lille mark i kommunen Moulin à Vent (Vindmølle). En stor og meget lækker vin med en kompleks, bred og let cremet smag med toner af blommer og kirsebær. Hver en krone værd.


Château de Beauregard, Aux Charmes, Pouilly-Fuissé, Frankrig 2006
190 kr., Sigurd Müller
Charmerende hvidvin med en flot og kraftig duft og en blød og lækker frugtsmag med mineralske toner. Vi smagte også 2005-årgangen til 185 kr., men foretrak 2006. 2005 er lidt mere "alvorlig", men bestemt også en flot vin.


Château de Beauregard, Les Chardonnets, Pouilly-Fuissé, Frankrig 2004
170 kr., Sigurd Müller
En generøs og fornem hvidvin med en delikat duft og en fyldig smag med et lille krydret bid, der gør den velegnet til mad. Den er fire år gammel og helt på toppen.


Château de Beauregard, Hommage à Joseph Burrier, Pouilly-Fuissé, Frankrig 2004
310 kr., Sigurd Müller
Husets top-hvidvin kom som det fornemme punktum i smagningen, og det er da også en stor og meget lækker vin. Der laves kun få flasker, som bliver revet væk, men personligt vil vi nok foretrække at købe to flasker af en af de andre hvidvine end én flaske af denne. Berømmelse fylder så lidt i glasset.



,,,,
Mousserende vin


Otello, Nero di Lambrusco, Emilia Romagna IGT, Italien
99 kr., Carlo Merolli
En spændende boblevin – ung, frisk og frugtagtig, men også dybrød og næsten tyk. En specialitet og en pudsig vin, der kan bruges både som terrassevin og til mad. Måske til lidt ost eller en dessertkage. I den italienske vinguide Gambero Rosso har vinen fået to glas, og det fortjener den også efter vores mening. Men pudsig er den altså.


Graham Beck, Brut, Western Cape, Sydafrika
99 kr., Kvickly
Denne mousserende vin på de klassiske champagne-druer Chardonnay og Pinot Noir er ganske god. Den har en god duft, en god mousse og en god smag med toner af citrus og brød samt en lille sødme.


Cava Geroni, Brut, L’Apboc, Cava, Spanien
45 kr., SpanskeVine
En udmærket tør mousserende vin uden de store armbevægelser. Den har en fin smag af ribs og lyse blommer, men slutter lidt tyndt.


Alamos, Extra Brut, Argentina 2007
49,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En lidt enkel boblevin med en kvalitet i overensstemmelse med den lave pris.



,,,,,
Hvidvin


Cascina Chicco, Anterisio, Roero Arneis, Italien 2007
109 kr., Vinkrogen
Herlig hvidvin, der fylder munden med frisk frugt, fint krydderi og en blød syre. Dertil kommer en liflig duft og en lang eftersmag.


Azul Portugal, Vinho Verde, Portugal 2007
49,95 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Portugisernes Vinho Verde – den grønne vin – plejer at være fint boblende, men i denne udgave er vinen helt stille og lavet på andre druer end de sædvanlige. Det er en let og liflig hvidvin med fint krydderi og toner af lime og melon, og den vil være god både som terrassevin og til mad. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Apaltagua Chardonnay Reserva, Casablanca Valley, Chile 2007
59,95 kr., 2 flasker for 99 kr., SuperBest
En udmærket tør og fyldig hvidvin med god frugt og en let krydret smag. Det er en kraftig sag med 14% alkohol, hvilket godt kan mærkes i eftersmagen. Så afgjort en madvin til lidt kraftige retter.


Gallo, Chardonnay, Sycamore Canyon, Californien 2006
79,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Ret kraftig og krydret Chardonnay-hvidvin med et lille bid, der kræver, at vinen ledsager mad. Flasken har skruelåg.




Rosévin


Les Domaniers de Puits Mouret, Rosé, Côtes de Provence, Frankrig 2007
99 kr. indtil 20. august, derefter 125 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Rosévin med en ganske lys og elegant farve – den vinfarve, som franskmændene kalder agerhøne-øje, oeil de perdrix. Den har en inviterende duft og en meget lækker og harmonisk smag. En elegant vin skabt til sommerlige retter eller til et glas i skyggen.


Le Rosé de Clarke, Baron Edmond de Rothschild, Bordeaux, Frankrig 2006
85 kr., Holte Vinlager
En dejlig rosévin med en mild duft af skovjordbær. Smagen er fyldig, behageligt tør og med toner af hyldebær og rabarber.




Rødvin


Waterbrook, Reserve, Syrah, Columbia Valley, Washington State, USA 2006
86,84 kr. ved 12 flasker, WineAtCosts.com
Her har vi en vin fra det nye danske firma med det engelske navn WineAtCosts, som vi skrev om i uge 25 – firmaet, der sælger vin uden at beregne sig avance. Af firmaets hjemmeside fremgår, at den her smagte vin har kostet 56,55 kr. fra producenten. Hertil er så kommet fragt til Danmark, flaske- og vinafgift, importtold, lager, administration, kurssikring, velgørenhed og moms – men ikke nogen avance til firmaet. I alt bliver det til de nævnte 86,84 kr. Firmaets fortjeneste hentes i form af bonus og mængderabat fra producenten. Men hvordan er så den smagte rødvin? Den er ganske enkelt superlækker – dejlig duft og en blød, cremet smag med fin sødme.


Le Galoupet, Côtes de Provence, Frankrig 2001
85 kr., på tilbud: 79,50 kr., La Maison Sevino
Flot rødvin med masser af frugt og krydderi og – syv år gammel – med afrundet modenhed. Giv den en bøf.


Septima, Malbec, Mendoza, Argentina 2006
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
En skøn rødvin med duft og smag af frugt, kaffe, mørk chokolade og sort peber. Den er hver en krone værd.


Château des Coccinelles, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
59 kr., Kvickly
Lækker rødvin med blid og blød frugt, tilpas syre og en lille sødme. En meget anvendelig vin, som mange vil kunne lide.


Giuseppe Negro, Pian Cavallo, Dolcetto d’Alba, Italien 2007
75 kr., Langhe Vine
Til prisen er dette en virkelig dejlig rødvin. Fornem duft, dejlig smag og lang eftersmag. Vinen er saftig, blød og lækker.


Villa Pillo, Borgoforte, Toscana IGT, Italien 2005
79,50 kr., ved 6 flasker: 69,50 kr., Norton Vinimport
En rødvin, der skal have nogen modstand – fra en lidt kraftig ret med stegt kød og vellavet sauce og krydderier. Prisen er yderst rimelig, især ved seks flasker.


Cascina Chicco, Granera Alta, Barbera d’Alba, Italien 2006
125 kr., Vinkrogen
Stor og flot rødvin, der breder sig i munden med fylde og blød frugt. Rig og rund.


Regolo, Sartori, Rosso Veronese, Italien 2004
84,95 kr., Amka
Fin og saftig rødvin, moden, blød og lækker. Den hænger godt i munden og er en meget anvendelig vin.


Clos de Beylière, Chatillon en Diois, Frankrig 2006
66,67 kr. ved 6 flasker, Vinmand.dk
Om 2005-årgangen skrev vi sidste år: "En rigtig god rødvin med frugt, syre og tanniner i fin balance. Den har en let struktur og skal ledsage en ikke alt for kraftig ret – fx fjerkræ. Det er en vin, man ikke bliver træt af." Denne bedømmelse står vi ved også vedrørende denne årgang.


Gavello, Librandi, Val di Neto IGT, Italien 2005
99 kr., Haller Vine
En ganske dejlig rødvin med en interessant bærsmag. En harmonisk vin, som man nyder med fornøjelse.


Mount Trio, Pinot Noir, Western Australia 2006
99 kr., Vesterstrøm Vine
En typisk Pinot-rødvin med dejlig duft og en læskende, blød og frugtagtig smag. Flasken har skruelåg.


Corona de Aragón, Reserva, Cariñena, Spanien 2002
Klubpris ved 6 flasker: 48,76 kr., ikke medlemmer: 75 kr., NordicWineClub.com
Moden og lækker rødvin med en dejlig ren frugtsmag og en fin lille sødme. En meget anvendelig vin til en rimelig pris.


Montes, Pinot Noir, Casablanca Valley, Chile 2007
89,75 kr., ved 12 flasker: 75,75 kr., Bichel.dk
Lækker og meget typisk Pinot Noir-vin. En imponerende vin med fint krydret duft og en smag, der fyrer op i munden med alle sine fine nuancer.


JJ, Picalot, Stellenbosch, Sydafrika 2005
112 kr., Syd Afrika Vinimport
Der er kraft og saft i denne rødvin, som med sine tanniner og citrussyre vil være et godt valg til sommerens grillmad.


Glass Mountain, Cabernet Sauvignon, Californien 2003
65 kr., Glud Vin
En rødvin, der er ganske god til mad. Den har en udpræget Cabernet-duft og -smag plus en sødme, der er typisk for mange californiske vine. En mainstream-vin.


Jean Roger, Le Petit Domaine, Vin de Table, Frankrig, uden årgang
229 kr. for 3 liter i boks, Oxholm Vin
Pæn hverdags-rødvin med god og venlig smag. Bedst til ikke for kraftig mad. Prisen omregnet til normal flaske (75 cl) er 57,25 kr.


Plume, Syrah / Grenache, Vin de Pays des Coteaux du Libron, Frankrig, uden årgang
69,95 kr., ved 12 flasker: 60 kr., Piaf Vinhandel
Denne rødvin har kun 9% alkohol – uden at man egentlig mangler procenter. Vinen er meget let og saftig og nem at drikke, men uden noget større vingefang. Flasken har skruelåg.


Shadow’s Run, Fox Creek, Shiraz / Cabernet Sauvignon, South Australia 2006
65 kr., ved 12 flasker: 59,95 kr., The Wine Company
Lidt en marmelade-rødvin med ren frugtsmag og markant sødme. Der er meget alkohol i den, men den har ikke nogen spritkant. Flasken er forsynet med skruelåg.




Sød vin


Château Septy, Monbazillac, Frankrig 2003
60 kr. for ½ flaske, Vinens Verden
Blød og elegant sød hvidvin med herlig honningsødme. Den er ikke sliksød, men en vin med mange facetter – honning, altea og lidt ædel råddenskab.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.