Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 41, 2008



,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 41
Fra 6. oktober til 12. oktober 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 38,,,,,,,,VinAvisen uge 39,,,,,,,,VinAvisen uge 40
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
37-52
................
Chilenske vinhuse satser på lettere flasker
Vi har i uge 34 fortalt om de to vinhuse i Beaujolais, Mommessin og Bouchard Aîné & Fils, der har valgt at tappe en del af deres Beaujolais Nouveau på letvægts-flasker af PET-plast.
Nu følger chilenske Errazuriz som det første chilenske vinhus trop ved at tappe alle sine rødvine – bortset fra Pinot Noir-vinene – på flasker, der vejer 425 g. Det er 60 g mindre end almindelige vinflasker.
Initiativet vil både skære ned på vinhusets udgifter til produktion og transport og på udslippet af kuldioxid, hvilket vil være til gavn for miljøet.
Senere – når de rette flasker er fremstillet – vil Errazuriz også tappe sine Pinot Noir-vine og hvidvine på de lettere flasker.
Et andet chilensk vinhus, Viña Carmen, har ifølge Decanter også bebudet, at det vil begynde at tappe visse af dets vine på letvægts-flasker.

Fransk borgmester på barrikaderne
For nylig har foreningen Vin & Société, der arbejder i den franske vinindustris interesse, skrevet et brev til den franske regering. I brevet kræver foreningen, at det absurde forbud mod at reklamere for vine på internettet ophæves.
Nu får Vin & Société og alle de mange franske vinproducenter opbakning fra Bordeaux’s borgmester og forhenværende premierminister, Alain Juppé. Han har nemlig også – den 26. september – sendt et skarpt brev til den nuværende premierminister, Francois Fillon. Brevet har ifølge Meininger’s samme formål, nemlig at få ophævet forbudet, så det igen er muligt for franskmændene at lancere vin og anden alkohol på nettet. Og ophævelsen skal ske snarest muligt, mener Juppé, set i lyset af den hårde konkurrence på den internationale vinscene.
Som han skriver, så er Frankrig det eneste vinproducerende land, hvor den slags forbud eksisterer. Han minder desuden premierministeren om, at salget af fransk vin er en betydelig indtægtskilde – det ligger på 11 milliarder euro (cirka 82 milliarder kr.) om året, hvoraf eksporten udgør de 6,7 milliarder euro (cirka 50 milliarder kr.). Og det er selvfølgelig helt vanvittigt, at give denne indbringende industri så indskrænkede forhold, når det gælder markedsføring.
................
42-45-49-02
................
Ny fransk appellation
Det har taget sin tid, men nu har INAO (Institut National des Appellations d'Origine), der administrerer de franske appellationsregler, endelig givet den ny appellation Côtes de Bordeaux det blå stempel. Nu mangler kun en officiel godkendelse fra det franske landbrugsministerium.
Den nye appellation omfatter de fire côtes (skråninger) Premieres Côtes de Bordeaux, Premieres Côtes de Blaye, Côtes de Castillon og Côtes de Francs – appellationer, der i forvejen har en del tilfælles. Selv om de ikke ligger klods op ad hinanden, så er de geografisk forbundet, ligesom Merlot er den vigtigste drue i samtlige områder .
I alt er der 1600 vinproducenter i de fire côtes, der tilsammen fremstiller 120 millioner flasker vin – 10% af Bordeaux’s samlede vinproduktion. Det årlige salg af de mange flasker ligger på omkring 360 millioner euro (cirka 2,7 milliarder kr.).
Formålet med Côtes de Bordeaux-appellationen er blandt andet at gøre det lettere for forbrugerne at placere de fire côtes på landkortet over franske vindistrikter.
Der vil således fra og med foråret 2009 komme til at stå fx Côtes de Bordeaux Castillon og Côtes de Bordeaux Cadillac på etiketterne. .....
..............


Rækker af vinstokke på en vinmark i Bordeaux. Nu skal hvidvinene fra det franske vindistrikt gives en hjælpende hånd.
    Højere priser på hvidvin fra Bordeaux
    Årets høst af hvidvinsdruer i Bordeaux er betydeligt mindre end sidste år – i nogle appellationer er der ifølge Decanter høstet hele 40% færre druer. Den ringe høstmængde har medført, at prisen pr. tonneau (900 liter) er røget i vejret og nu ligger på 1200 euro (cirka 8950 kr.) – noget, der igen vil medføre højere priser på de flasker hvidvin, som indtager forretningshylderne til næste forår.
    Situationen minder om den, som overgik det franske vindistrikt i 1991. Også dette år betød en ringe høstmængde af hvidvinsdruer, at priserne for vinene tog himmelflugt med det resultat, at forbrugerne vendte det hvide Bordeauxvine ryggen. Hermed mistede Bordeaux store markedsandele til især de oversøiske lande og deres hvidvine – markedsandele, som distriktet aldrig har vundet tilbage.

    Flere hvidvinsdruer i Bordeaux Supérieur
    En række vinproducenter i Bordeaux ønsker nu at få den samme ordning, som man har i Champagne, hvor man hvert år holder en del af vinen tilbage – så har man noget at gøre godt med i år med en lille produktion.
    Vinhusene i Bordeaux har faktisk lov til at blande 15% af en tidligere årgang i deres vine, men der eksisterer ikke nogen officiel praksis om et konstant reservelager. Den anerkendte britiske vinskribent Oz Clarke er kommet med et andet bud på, hvordan man kan komme problemet med den ringe mængde hvidvin til livs. Han foreslår, at man simpelt hen erstatter nogle af de vinmarker, hvor der dyrkes rødvinsdruer, med hvidvinsdruer, så arealet med grønne druer i alt kommer op på 50%. Nyplantningen skulle blandt andet finde sted i Bordeaux Supérieur appellationen, hvor jordbundsforholdene ifølge Clarke ikke alle steder egner sig til blå druer med henblik på fadlagrede rødvine.
.................................,,,...........,,,,,,,.,,,,,,,,,,,,
41-45
......,,,,,

Vinmarkerne skærer sig gennem landskabet i Navarra. Vinstokkene tilhører bodegaen Ochoa, hvis vinmager Adriana Ochoa er talskvinde for den nye vinmager-forening Técnicos Vino Navarra.
    Navarra på fremmarch
    I disse år bliver der taget en række initiativer i det spanske vindistrikt Navarra, som alle skal være med til at fremme kvaliteten af distriktets vine og kendskabet til dem uden for Spaniens grænser.
    Det er ifølge Decanter blandt andet blevet tilladt i Navarra at fremstille vin på de internationalt kendte druer Pinot Noir, Syrah og Sauvignon Blanc, ligesom der er blevet oprettet en særlig kategori for rødvine, der har fået en kortere fadmodning.
    Og nu har en gruppe af distriktets vinmagere fra nogle af de førende bodegaer slået pjalterne sammen og har dannet foreningen Técnicos Vino Navarra (TEVINA).
    Foreningen, der indtil videre tæller 48 medlemmer, har til formål at markedsføre Navarra som vindistrikt, rådgive om vindyrkning og ny forskning, og arrangere pressekonferencer og andre arrangementer.
..............
Mindre Muscadet-vin på hylderne
Hård frost i april måned har ramt store dele af Loire-dalen i Frankrig, og det har nu sat sit markante præg på Muscadet-området, hvor årets høst kun ligger på en tredjedel af det normale.
Det er tredje år i træk, at høsten er under gennemsnittet i Muscadet, og lagrene af vin bliver stadig mindre.
Resten af Loire ser ud til at være sluppet nådigt i år og være reddet på målstregen af godt vejr i september.
..............
..........
Stig Hejn (t.v.) og Anders Østerberg fra Danish Wine Cellars flankerer deres gæst, Gianluca Picca fra Ceretto.
    Fremragende Barolo og Barbaresco
    Ceretto er stor i det italienske Piemonte. Brødrene Bruno og Marcello Ceretto står ikke alene for fremragende Barolo og Barbaresco – og en stor vinproduktion – de har også bygget nogle arkitektoniske perler og grundlagt et par gastronomiske templer, som turisterne valfarter til.
    I alt 150 mennesker arbejder for Ceretto, og produktionen ligger på cirka en million flasker om året, idet topvinene dog kun fremstilles i gode årgange. I 2002 kom der således ikke topvine fra Ceretto. Druerne blev brugt til de billigere vine.

    Med egen ambassadør
    Ceretto er så stor, at firmaet også har en ambassadør, den erfarne italienske sommelier Gianluca Picca, der taler seks sprog og rejser verden rundt for at præsentere firmaets vine. Forleden var han i København hos Danish Wine Cellars, og en skare sommelierer og vinskribenter var mødt op for at smage på de dyre dråber.
    Ceretto har et fornemt udvalg af vine fra små marker i egnen omkring byen Alba. I alt 120 hektar håndplukkede skråninger.
    Om nogle af enkeltmarks-vinene bruges det italienske ord bricco, der egentlig betyder vinkande, men i Piemonte står for en vinmark, idet ordet bric betyder bakke eller højdedrag.
    Ceretto har således markerne Bricco Rocche i Barolo og Bricco Aslili i Barbaresco.
    (fortsættes).
...............
36-51
.............................
Forskellen mellem Barolo og Barbaresco
Under smagningen var der god lejlighed til at sammenligne de store piemontensiske vine fra markerne omkring landsbyerne Barolo og Barbaresco og prøve at fastslå forskellen mellem dem.
Barbaresco er lettere end Barolo, som er mere kompleks og ofte ret aggressiv som ung. Men smagt alene er Barbaresco selv en stor og kompleks vin.
Med nutidens måde at lave vine på kan begge vine nydes ret unge, men de vil udvikle sig i årene fremover.
Nedenfor i ugens smageliste har vi stjerner til alle de ti smagte vine, nogle af dem i flere årgange.

En indsats for kunst og kultur
Til slut lige et par ord om brødrene Cerettos indsats for kunst og kultur. De har en tro på, at vin først og fremmest er et spørgsmål om kultur, og at jo mere velinformerede vinnyderne er, desto mere vil de være i stand til at værdsætte erfaringen, indsatsen og passionen, som ligger bag en vin.
Brødrene støtter litteratur, musik, kunst og arkitektur, og i forbindelse med vingården Bricco Rocche ved byen Castiglione Falletto har de fået de italienske arkitekter Luca og Marina DeAbate til at bygge Terningen – en ret utrolig bygning.
Yderligere har de ved vingården Brunate i La Morra fået den engelske kunster David Tremlett og amerikaneren Sol LeWitt til at dekorere en gammel bygning, så den er forvandlet til et Baroloens Kapel. Begge bygninger er i høj grad et besøg værd.
..............
    Den skråtstillede terning skal forestille en diamant, der er faldet ned fra himlen. Og Baroloens Kapel er tænkt som et sted, hvor man ”kan tilbringe en dejlig dag – et sted, hvor man kan sidde og drikke et glas vin, læse en bog, snakke, måske bede”.
..............
34-07/09
..............
25 postkort fra Rheingau og Nahe
I august deltog Anker i en vinrejse i det tyske Rheingau og Nahe, og det kom der 25 postkort ud af. I uge 36, uge 37, uge 38, uge 39 og uge 40 har vi bragt de første sytten. Her kommer endnu fem.
.....................
................
Prinsesse Marianne – eller rettere Wilhelmina Frederika Louise Charlotte Marianne – optræder på nogle af slottets etiketter.
      18. postkort fra Rheingau og Nahe:
      Prinsessens ø midt i Rhinen

      Schloss Reinhartshausen er endnu en af de store gamle ejendomme i Rheingau; slottets historie går tilbage til 1100-tallet.
      Blandt de mange ejere igennem tiden var den hollandske prinsesse Marianne (1810-83). I 1845 forlod hun sin utro ægtemand, prins Albert af Prøjsen, og flyttede sammen med sin elsker og tidligere kusk, og i 1855 købte hun slottet. Og her skabte hun så et levende kulturcenter og oprettede et museum til sin samling af 600 malerier. I dag er en stor del af det kæmpemæssige slot omdannet til et femstjernet hotel i Kempinski-kæden.
      Schloss Reinhartshausen laver sine fremragende Riesling-vine på femten forskellige marker, blandt andet den berømte Marcobrunn. Men en tredjedel af druerne kommer fra en 4 km lang ø, der ligger midt i Rhinen ud for slottet.
      Efter aftale med slottet kan man blive sejlet over til øen og her opleve et naturreservat på 84 hektar med et rigt fugleliv og en masse dyr og planter.
      Øens navn er Mariannenaue, hvor Aue er det tyske ord for en ø midt i en flod.
      Vinene fra
      Schloss Reinhartshausen importeres af Pran Vinimport.
      ............,
.......................

................

Baron von Brentano hedder vinen med Goethes portræt. I det højre glas har vi en Winkler Hasensprung Riesling Auslese 1999.
      19. postkort fra Rheingau og Nahe:
      Goethe drak frygteligt meget

      Den rige købmandsfamilie Brentano fra Frankfurt var en børnerig familie. Peter Anton Brentano kom fra Italien og blev far til tyve børn, så da familien i 1814 ville have et hus på landet, skulle der være god plads. Huset fandt de i Winkel i Rheingau, og der hørte en vingård til.
      I dag er
      Brentanohaus både vingård, restaurant og et kulturcenter med fint indrettede rum fra tiden.
      Digteren Goethe kom på besøg. Brødrene Grimm – dem med eventyrerne – kom der også. Det samme gjorde
      VinAvisen (uden sammenligning i øvrigt) og nød god mad og vin.
      Goethe, hvis portræt i dag pryder etiketten til husets vine, var glad for vin. – Af vores gode rhinskvine kunne han drikke frygteligt meget, skriver fru Antonia Brentano, – især af vores 11’er.
      Med 11’eren mener hun årgang 1811, den berømte komet-årgang.

      ,.............,,
........................
18-17
.......................

................

Vinen i Rüdesheim er ikke kun Drosselgasses "Wein, Weib und Gesang". Det er også et interessant vinmuseum i den middelalderlige Brömserburg.
      20. postkort fra Rheingau og Nahe:
      Forestillingen ”Det gamle Tyskland”

      I Rüdesheim findes den populære Drosselgasse – et langt, snævert stræde op ad bakke fra Rhinens bred til vinmarkerne over byen. Her ligger knejperne skulder ved skulder, og vinen flyder i stride strømme.
      Mange af husene er gamle. Flere af dem var oprindelig vingårde, men de er i dag sminket til en kulisse, der skal forestille ”Det gamle Tyskland”. Lidt i retning af Smøgen i Tivoli – eller danske Solvang i Californien. Og på hver eneste kvadratmeter er der en restaurant eller bar – hvis der ikke er udsalg af souvenirs og postkort.
      Dette show skulle dog ikke forhindre os i at indtage en udmærket frokost i Breuer-familiens
      Rüdesheimer Schloss, der stadig har sin egen produktion af gode vine under navnet Georg Breuer. Vingårdens vine importeres af Barrique Vinimport.
      ,.............,,
...................

................

I Tyskland lægger Der Herr von Rodenstein navn til adskillige drikkeviser. På dette billede ligner han nærmest en industriherre fra 1800-tallet.
      21. postkort fra Rheingau og Nahe:
      Visen om ridder Rodensteine

      I Drosselgasses souvenirbutikker kan man købe underlige vinglas. Et af dem er formet som en støvle, for tyskerne har – naturligvis – en gammel legende om en ridder, der indgik et væddemål om, hvorvidt han kunne tømme en støvle med vin. Og gjorde det.
      Tyskerne har også en tradition for billedskæreri, og langs strædet er der flere flotte og sjove relieffer. På billedet her ses endestykket til et stort fad med en drabelig ridder – der dog ikke drikker af en støvle. På båndet under ham står der:
      Und wieder saß beim Weine / Im Waldhorn ob der Bruck / Der Herr vom Rodensteine / Mit schwerem Schluck und Gluck.
      Eller på dansk: Og atter sad med vin / i Waldhorn dér på broen / Herren af Rodensteine / Med heftigt synk og kluk.
      Det er første vers i drikkevisen
      Die Pfändung (Udpantningen) af den tyske digter Joseph Victor von Scheffel (1826-86).
      ,.............,,
..............
34/09
.......................

................

Ulrich Allendorf leverede sit interessante psykologiske lysshow med en kommentar fuld af sjove bemærkninger. Showet kalder han Wein Erlebnis Welt.
..............
      22. postkort fra Rheingau og Nahe:
      Lysets farve påvirker smagen

      Ulrich Allendorf i det familieejede Weingut Fritz Allendorf i Oestrich-Winkel er en af de store producenter i Rheingau. I hans mange udsalg rundt omkring kan man vælge mellem næsten 100 forskellige vine til priser fra 4,60 til 90 euro (35-670 kr.).
      Ulrich Allendorf er også lidt af en spasmager, men hans spas har en overraskende og psykologisk baggrund.
      I sit vinhus har han indrettet et helt hvidt rum, hvor den ene væg udsender et kraftigt lys. Man er badet i lys. Og lyset kan skifte farve. Hans gæster får så lov til at opleve, hvordan lysets farve påvirker smagen af en tør hvidvin.
      Vi var femten vinskribenter fra ti forskellige lande, og vi var nogenlunde enige om, at ...

      * Rødt lys
      synes at fremhæve smagen af røde frugter som hindbær, blåbær, solbær, jordbær og kirsebær. Måske virkede vinen også lidt sødere.
      * Grønt lys
      får vinen til at smage mere syrligt og mindre sød. Vinen virker umoden.
      * Blåt lys
      får vinen til at ligne vand, og smagen er næsten forsvundet. Det er lige ved, at man tror, man har danskvand i glasset.
      * Gult lys
      får vinen til at vende tilbage med toner af fersken og abrikos og med en perfekt balance mellem sødme og syre.
      Vinene fra Weingut Allendorf importeres af
      Tysk Vinklub.
      ,.............,,

.........................................
Til_43/08
..............
Investerede i billig italiensk vin
Igennem en årrække har den britiske vinhandel Vintage Wines of St Albans snydt og bedraget en række investorer. Vinfirmaet henvendte sig målrettet til rige amerikanske læger og advokater med det formål at få dem til at investere i fade, der ifølge firmaet indeholdt fornem europæisk årgangsvin. Investorerne blev lovet, at de efter et halvt år ville få et udbytte på hele 130%.
Afkastet måtte lægerne og advokaterne dog se langt efter. Det gik særligt hårdt ud over en læge i Florida, der havde investeret et beløb svarende til 2,5 millioner kr. i den påståede årgangsvin – det viste sig, at fadene indeholdt billig italiensk vin.
For nylig faldt der dom i sagen, og de fire svindlere bag Vintage Wines of St Albans fik tilsammen elleve års fængsel.
..............
...............
    Palin Syrah sætter sindene i kog
    En vin fra et chilensk vinhus er uforskyldt blevet det helt store samtaleemne blandt vinglade amerikanske forbrugere.
    Palin hedder vinhuset, der ligger i vindistriktet Limari, og indtil for nylig gik salget af rødvinen Palin Syrah, der kan fås til rimelige penge, glimrende overalt i USA. Men nu, hvor republikanernes præsidentkandidat McCain har udnævnt Alaskas guvernør, Sarah Palin, til vicepræsidentkandidat, har piben fået en anden lyd.
    I det ærke-demokratiske San Francisco er salget af Palin Syrah simpelt hen styrtdykket, mens vinen bliver revet væk fra hylderne i Texas, der er republikanernes højborg.
    Vandene er ifølge flere amerikanske vinforretninger også ofte delte ægtepar imellem, og undertiden går diskussionen højt, når manden vil have Palin-vinen på bordet, mens hustruen nægter at hælde den slags i glasset.
Kaffe-gigant køber vinhus
Enhver, der holder af en god kop kaffe, har garanteret hørt om kaffemærket Illy. Bag mærket står en italiensk familie af samme navn, og familiemedlemmerne er ikke bare glade for kaffe – de holder også umådelig meget af vin. Francesco Illy, det ene af fire børnebørn af firmaets grundlægger, ejer således Podere Le Ripi, en vinejendom i Montalcino. Og nu har familien Illy købt endnu et vinhus i det italienske vindistrikt: Det ligeledes familieejede Mastrojanni, der frem for alt er kendt for sine klassiske Brunello-vine.
Med i købet får Illy 24 hektar vinmarker, der ifølge Decanter giver druer til en årlig produktion af 80.000 flasker vin...............
.............



Samir Strati har sendt os dette billede, hvor han ses foran sin mosaik af korkpropper. I hænderne har han beviset på verdensrekorden fra Guinness World of Records.
    Verdens største mosaik af korkpropper
    Den albanske kunstner Saimir Strati har for nylig lagt sidste hånd på en cirka 13 x 7 m stor mosaik fremstillet af hele 229.764 korkpropper. Kunstværket, som befinder sig i Sheraton Hotel i Tirana, forestiller en guitar-spillende mand, hvis hoved er kronet af druer og vinløv.
    Fra morgen til aften i en hel måned har Strati ikke bestilt andet end omhyggeligt at klistre korkprop efter korkprop på en stor baggrundsplade af plastic, hvorpå motivet var tegnet op.
    Mosaikken har indbragt Strati endnu en plads i Guinness World of Records. Han har nemlig også sat rekord med verdens største mosaikker af henholdsvis tandstikkere og søm. Til sidstnævnte gik der 500.000 søm. Nu mangler vi så bare verdens største mosaik af skruelåg …
.
33/09
............................
Rekordpriser for kultvine
Trods de katastrofale økonomiske forhold i USA, er der ingen smalle steder, når det gælder hammerslagene på auktioner over kostbare vine.
Hos auktionshuset Skinner i Boston blev tre flasker Domaine de la Romanée Conti årgang 1911 for nylig solgt for 20.250 dollars (cirka 108.600 kr.) flasken, hvilket var tre gange højere end vurderingen. Det var også verdensrekord for en flaske af den fornemme vin, da hammerslaget lige netop slog den hidtidige rekord fra 2006 på 19.120 dollars (cirka 102.600 kr.).
Under auktionen blev der også solgt to flasker af den californiske kultvin Screaming Eagle årgang 2005. Her lød hammerslagene på 2430 dollars (cirka 13.000 kr.) stykket, hvilket ligeledes slår den tidligere rekord, som i øvrigt blev sat for kun 14 dage siden.
..............


Tiffany Nugan.
    En usædvanlig dame
    Tiffany Nugan er opkaldt efter filmen ”Breakfast at Tiffany’s” med Audrey Hepburn. Det er et usædvanligt navn til en dame, men denne dame er også usædvanlig.
    Hun er uddannet jurist og sammen med sin mor og sin bror står hun for Nugan Estate, som er en af Australiens største leverandører af vin til det danske marked.
    Alle, der køber vin i en af SuperBest’s 220 butikker, kender Nugan-vinene. Det er kædens største sællert, og ikke mindst boksvinene er populære.
    Forleden var Tiffany Nugan på besøg hos Gobi Vin for at præsentere en række af familiens vine og fortælle om vinhusets succes.

    En blomstrende virksomhed
    Tiffanys bedstefar, Alfredo, udvandrede fra Spanien til Australien i 1939 og gik i gang med, hvad han havde lært hjemme på gården ved Valencia – han dyrkede frugt og grønsager.
    Det samme gjorde hans søn, Ken, og da Ken døde i en ung alder i 1986, gik hans kone, Michelle, i gang og skabte sammen med sine børn en blomstrende virksomhed med blandt andet produktion af frugtjuice.
    I 2001 begyndte de at fremstille vin på druer fra 590 hektar vinmarker, og siden er det gået stærkt.
    Tiffanys bror, Matthew, står for vinene sammen med vinmageren Daren Owers, og i løbet af de få år har de skabt et winery med en årlig produktion af 7-8 millioner flasker.

    13. største vineksportør
    Som eksportør af vin er Nugan Australiens 13. største, og Danmark og Holland er langt de flittigste aftagere. I Danmark sælges der hvert år 700.000 flasker Nugan-vin plus cirka 500.000 bokse; omregnet i normale flasker bliver det til 2,7 millioner.
    De vine, der først og fremmest sælges på det danske marked, er naturligvis de billigste – typisk dem til 49,95 kr. (hvis ikke de er på tilbud, og det er de ganske ofte). Men Nugan producerer også nogle dyrere vine, og det interessante er, at dette marked er i stadig vækst. Under smagningen var det ikke mindst disse vine, vi kastede os over.
    Til de smagte vine er der fornemme stjerner i denne uges smageliste nedenfor.
............. ...........
>33/09
................
..................
Etiketten er fra vinhuset Mastroberardino. Vinen importeres af Simoncini og koster 107 kr.
    Historien bag etiketten: Kristi Tårer fra Vesuv
    Hans Wilhelmsen skriver, at vi endelig må blive ved med vores serie om vinetiketter med historie, og det vil vi også meget gerne – især fordi læsere (og vinimportører) er flinke til at bidrage med historier. Hans Wilhelmsen bidrager selv med historien om den søde italienske vin Lacryma Christi:
    Ifølge den romerske oldtids-forfatter Plinius den Ældre kom der næsten 200 forskellige vine fra den frugtbare vulkanske jord mellem Rom og Napoli, og en af dem er stadig levende. Den har siden fået navnet Lacryma Christi del Vesuvio – Kristi Tårer fra Vesuv.
    Ifølge legenden blev ærkeenglen Lucifer og hans grumme kumpaner styrtet fra Himmerigets port, og da de faldt mod Jorden, ramte de netop egnen omkring Napoli i en sky af flammer og gnister.
    Ildsprudende vulkaner sprang frem af jordens dyb, svovlpøle åbnede sig, og i et stort, rundt hul trængte havet ind og dannede Napoli-golfen.
    Lucifer og hans dæmoner befolkede den skønne egn og gjorde Napoli til ondskabens by. Og da Kristus så ned på al denne synd og elendighed, faldt hans tårer på Vesuvs skråninger – og af tårerne skød de skønneste vinstokke frem.
    Vi siger tak til Hans Wilhelmsen for historien og hører gerne fra andre læsere, der finder etiketter med en god historie. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
...................................................
39-12
..............
..............
    Malerier med vinøse motiver
    Da vi i sidste måned var på vinrejse i Italien, besøgte vi området omkring Valdobbiadene nord for Venedig, hvor man fremstiller spumanten Prosecco af meget høj kvalitet.
    I den gamle Villa dei Cedri var der en udstilling af malerier af kunstneren Alessandro Gatto, alle billeder med et vinøst motiv.
    Gatto er simpelt hen genial. Han har nogle finurlige ideer, nogle af dem meget morsomme, andre bidske. Eller de kan være søde som på billedet her, hvor en kvinde trækker spumantens perler på en snor.
    I næste uge bringer vi endnu et par af Alessandro Gattos billeder.
..............
.....................

.............
...............
......... ...
    Glimrende bog om japansk whisky
    Til trods for, at Japan er verdens næst største producent af single malt whisky, har det hidtil været umuligt at finde en bog, der udelukkende handler om japansk whisky. Men nu har den svenske forfatter og whisky-entusiast, Ulf Buxrud, bedrevet én på engelsk, ”Japanese Whisky – Facts, Figures And Taste” – og den er glimrende.
    Enhver, der tror, at japansk whisky bare er en imitation af den skotske, bliver klogere allerede i første kapitel. Her fremgår det, at japanerne faktisk har destilleret korn og byg, længe før 1854, hvor Japan blev åbnet for omverdenen og bekendt med den skotske nationaldrik.
    Ulf Buxrud har en stor viden og går grundigt til værks. I sin redegørelse for fremstillingsteknikken kommer han både ind på gærtyper og træsorter til fad-fremstilling. Men han forstår at gøre selv de mere tørre detaljer forståelige og interessante, så ikke bare whisky-nørden, men også læsere uden det store kendskab til whisky lader sig rive med.
    I korte kapitler gennemgås de enkelte destillerier. Der er også tip til, hvor man finder de bedste japanske whiskybarer og -forretninger. Og så kommer forfatteren med gode råd til, hvad man ellers kan se i nærheden af destillerierne.
    Bogen er rigt illustreret. Desværre er mange af billederne alt for små – nærmest af frimærkestørrelse - hvilket er synd, da der både er sjove gamle fotos og fine billeder af nyere dato iblandt.
    Bogen er på 150 sider og kan købes hos blandt andet Adlibris for 315 kr.
..........
Kvinder er til cocktails
I en ny undersøgelse har man ifølge www.winealley.com spurgt 50.000 mænd og det samme antal kvinder om, hvad de foretrækker, når de skal have en aperitif.
Hos 53,3% af kvinderne lå cocktails på førstepladsen, mens det for mændenes vedkommende kun drejede sig om 46,7%.
Når det gjaldt de adspurgtes alder, var det frem for alt de yngre kvinder, der foretrak cocktails, mens de ældre helst ville have hedvin eller champagne i glasset.
I mændenes lejr var det derimod de ældre mænd, der var mest begejstrede for cocktails.
Websiden oplyser også et andet interessant faktum: Kvinders forbrug af vin stiger med alderen, mens mændenes falder.
...............................
39-40
..............................

..................
......................
    ...............
      Smagning af Calvados

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af calvados. Til denne uge har vi smagt tre calva'er, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende calvados-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Calvados Coeur de Lion 1968, Frankrig
      1448 kr., KB Vinimport
      En knastør og kraftig calva. Smagen udvikler sig i munden med toner af aromatisk frugt, træ og krydderurter. Den slutter dog med et bittert bid.


      Calvados Cardinal, 15 år gammel, Frankrig
      375 kr., Excellent Wine
      En rigtig vintervarmer af en calva. Den bider lidt i starten, men byder dernæst på en god fylde og frugtsmag. Den let krydrede eftersmag slutter lidt hurtigt.


      Pere Jules Calvados, 10 år gammel, Frankrig
      495 kr., Juul's Vin & Spiritus
      Der er noget frisk og lidt råt over duften af denne calva, mens smagen overrasker med sin fylde og rundhed. Eftersmagen har et markant præg af træ.
...............................................................................................
32-47
.......................
.....
.............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Skovgaard Vine, der har hovedkontor i Slagelse, har den 2. oktober åbnet en ny vinbutik på Granhøjgaard, Tingbækvej 5 i Birkerød.
    .**..................................................,,,,,,,,,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.... ..................................................
08-07/09
......................................
34/09
...............
    .......
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    .......
      Skyder man skyer?
      Mens Jørgen Andersen besøgte nogle vingårde nord for Venedig, hørte han et larmende skyderi, men det var bare nogle, der skød skyer, fik han at vide. Åbenbart for at få dem til at regne. Men kan man virkelig det? spørger han.
      Videnskaben mener, at det højst er muligt at manipulere med 10% af nedbøren på den måde. Men, ja, man skyder skyer. Ikke mindst over de italienske vinmarker.
      Man skyder forskellige stoffer op, som fordeler sig som støv i skyen. Her samler vanddampene sig omkring de mikroskopiske partikler og danner dråber, der falder ned som regn.
      Nogle steder bruger man tøris, andre steder sølviodid, der i sin kemiske struktur ligner iskrystaller. Eller man bruger natrium- eller kaliumklorid.
      Især kineserne har erfaringer med at skyde skyer. Før åbningen af olympiaden i Beijing, hvor der var 41% risiko for regn, havde de placeret 37 mm antiluftskyts-kanoner på bakkerne rundt om byen for at kunne holde skyerne væk fra Fuglereden.
      I alt 37.000 kinesere er beskæftigede som regnmagere eller -stoppere, og i perioden 2000-05 har de produceret over 200 milliarder kubikmeter vand – nok til at fylde Den gule Flod mere end to gange.
    ...................
.................,,,,,,,,
4-41
...........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 44 vine. Af disse vine var der 37, som fik mere end to stjerner, og 28, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 173 stjerner og i gennemsnit 3,9 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af vinene fra Nugan Estate


Nugan Estate, Alcira Vineyard, Chardonnay, Coonawarra, Australien 2006
149,95 kr., SuperBest
Denne hvidvin har en flot krydret duft og en lækker, kompleks smag af blandt andet fersken og melon. Det er i det hele taget en flot Chardonnay med fint integreret fad og – i modsætning til så mange andre australske vine – en meget elegant vin.


Nugan Estate, Shiraz, McLaren Vale, Australien 2006
199,95 kr., SuperBest
En lækker rødvin med en herlig duft og en blød, spændende og kompleks smag med toner af nelliker og mange andre krydderier. Den har 15% alkohol, men virker ikke på nogen måde sprittet. Den kan sagtes drikkes nu, men kan også gemmes i flere år.


Nugan, Alcira Vineyard, Cabernet Sauvignon, Coonawarra, Australien 2005
149,95 kr., SuperBest
Superlækker rødvin med kraftig frugt og en fadsmag, der er fint integreret, men alligevel markerer sig. En fornem vin.


Nugan, Manuka Grove Vineyard, Durif, South Eastern Australia 2006
149,95 kr., SuperBest
Flot rødvin på druen Durif med blød frugt og en hel kryddeributik – lakrids, tobak, læder, enebær … Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Nugan, Third Generation, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2007
139,95 kr. for 3 liter i boks; af og til på tilbud til 99 kr., SuperBest
Til den lave pris en virkelig god rødvin, blød og lækker og nem at drikke. Mange vil kunne lide den. Den femte stjerne får den for tilbudsprisen.


Nugan, Cookoothama, Botrytis Sémillon, Riverina, Australien 2006
149,95 kr. for 37,5 cl, SuperBest
Meget elegant sød vin med fin duft og en indtagende smag med frisk frugt og tilpas syre. En lækkerbisken.


Nugan, Third Generation, Chardonnay, South Eastern Australia 2007
49,95 kr., SuperBest
Hvidvin med en dejlig kompleks duft og en kraftig, krydret og blød smag med noter af eksotiske frugter, nødder og citrus. Glimrende hverdags-vin.


Nugan Estate, Shiraz, South Eastern Australia 2006
79,95 kr., SuperBest
Kraftig rødvin med en dejlig fyldig og ren frugtagtig smag med stænk af peber.


Nugan Estate, Winemaker’s Gold Label Selection, Cabernet Sauvignon, South Eastern Australia 2006
129,95 kr., SuperBest
Denne rødvin er lavet specielt til det danske marked, og der er ingen tvivl om, at danskerne vil kunne lide den. Det er en lidt enkel rødvin med meget frugt og meget sødme.





Smagningen af vinene fra Ceretto


Ceretto, Blanche, Langhe, Piemonte, Italien 2007
120 kr., Danish Wine Cellars
Blød og meget indtagende hvidvin på druen Aneis. Vinen er i fin balance med en lille sødme og en anelse CO2, der giver den friskhed og konserverer den i den helt klare glasflaske.


Ceretto, Bernardot, Barbaresco, Piemonte, Italien 2005 og 1999
439,75 kr. og 539,75 kr., Danish Wine Cellars
2005’eren er en lækker og elegant rødvin med krydret frugtsmag, silkebløde tanniner og integreret eg. Den kan drikkes nu, men må meget gerne ligge i endnu nogle år. Den gode udvikling blev demonstreret af 1999-årgangen, som vi også smagte. Den er en charmerende og dejligt afrundet vin.


Ceretto, Bricco Asili, Treiso, Barbaresco, Piemonte, Italien 2005 og 2003
849,75 kr., Danish Wine Cellars
I 2005-årgangen har denne fornemme rødvin en flot duft med toner af tobak og lakrids og en meget fyldig og lækker smag af mørke bær, lakrids og violer. Det er en vidunderlig vin, der kan gemmes i flere år. Vi smagte også 2003-årgangen til samme pris, og den er en bombe af en vin – kraftig, kompleks og meget flot. Den fylder simpelt hen munden med et festfyrværkeri af aromaer.


Ceretto, Prapò, Barolo, Piemonte, Italien
Fire årgange til forskellige priser, Danish Wine Cellars
Alle de fire årgange, vi smagte, er vine helt i top. Vidunderlige vine. 2004 til 499,75 kr. er en stor og kompeks rødvin med toner af kaffe, læder, trøfler og ristet brød. 2003 også til 499,75 kr. har – trods det varme år – en lidt køligere stil, men er meget lækker og elegant. 2000 til 489,75 kr. er en fornem vin, ret tør og med toner af svampe og sorte bær. Og 1999 i magnumflaske til 999,75 kr. er en fuldt udviklet vin, blød, fyldig, elegant og kompleks med toner af kaffe, læder, mineralitet og fuldt integreret eg.


Ceretto, Brunate, Barolo, Piemonte, Italien 2004
499,75 kr., Danish Wine Cellars
Stor og flot rødvin – en maskulin vin med en let tør smag og noter af kaffe, trøfler og mineralitet.


Ceretto, Bricco Rocche, Barolo, Piemonte, Italien 2004
1195,75 kr., Danish Wine Cellars
Bricco Rocche er den berømteste mark, og vinen er da også helt fantastisk, meget kompleks og med fløjlsbløde tanniner og strejf af lakrids, chokolade, tobak og kanel.




Mousserende vin


Moscato d’Asti, Cascina Piancanelli, Loazzolo, Piemonte, Italien 2007
65 kr., Langhe Vine
En sød mousserende vin med en fin mousse, god fylde og en liflig smag af nektariner, ferskner og modne æbler. Den vil passe godt til lette desserter med frugt. Med et alkoholindhold på kun 5,5% er den ideel til hede sommerdage.




Hvidvin


Errazuriz, Sauvignon Blanc, Casablanca Valley, Chile 2007
49,95 kr. indtil 15. august; normal pris: 69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Både duft og smag er typisk Sauvignon Blanc i denne gode hvidvin. Vinen har en tør, frisk og let krydret smag med en aroma lidt i retning af hyldeblomst og nyslået græs. Den femte stjerne får den for den rimelige ”sommerpris”. Flasken er forsynet med skruelåg.


Anakena, Viognier, Rapel Valley, Chile 2007
69,95 kr., Chris-Wine
Vellavet hvidvin på en af Rhônedalens gode druer. Vinen har en dejlig blødhed og en let fedme.


Charles Renoir, Chablis, Frankrig 2007
89,95 kr., i denne uge (uge 41): 74,50 kr. ved 2 flasker, Kvickly og SuperBrugsen
En virkelig god, let fed hvidvin med et rent og klart billede af den gode Chardonnay-drue og med lidt toner af æble og nødder. Flasken har skruelåg.


Pelerin, Arneis, Roero, Piemonte, Italien 2007
99,50 kr., Irma
Piemonte er ikke kun store rødvine. Det er også hvide spumanter, og ikke mindst er det hvidvine på druen Arneis – vine, der i nyeste tid er blevet DOCG. Vinen her er lavet på økologisk dyrkede druer, og det er en rigtig dejlig vin, mild, blød og lækker med toner af mineralitet, honning og lidt peber i slutningen.


Jendalee, Circle Collection, Chardonnay, South Eastern Australia 2007
69,95 kr., Excellent Wine
Vellavet hvidvin med god frugt og en mærkbar fadtone. Flasken har skruelåg.


Geos, Moncaro, Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico, Italien 2007
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Hvidvin uden større vingefang – og en vin til en pris, der i forhold til de begrænsede oplevelser gør lidt ondt.




Rosévin


Bonnefond, Rosé, Sensation du Nord, Syrah, Vin de Pays des Collines Rhodaniennes, Frankrig 2007
60 kr., The Wine Company
Let og læskende rosévin. Velegnet til lettere middagsretter eller en frokost – nu hvor det ikke mere er helt så aktuelt med en terrassevin.




Rødvin


Domaine Albin Jacumin, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
80 kr., OB Vinimport
Fantastisk lækker rødvin fra en mark, der lige netop ikke er Châteauneuf-du-Pape – den ligger på den anden side af vejen. Vinen er fløjlsblød. Den har stor frugtfylde og fint krydrede toner. En virkelig nydelse.


Cline, Ancient Vines, Mourvèdre, Contra Costa County, Californien 2005
Indtil 20. oktober 129 kr., derefter 165 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Denne rødvin smager simpelt hen godt. Den har en lækker duft og en blød, saftig og kompleks smag med fint krydderi.


Sandiavolo, Canonica a Cerreto, Toscana IGT, Italien 2004
229 kr., Vinens Verden
Av for en vidunderlig rødvin – en supertoskaner-rødvin på druerne Cabernet Sauvignon, Merlot og Sangiovese. Vinen har en herlig kompleks duft og en blød smag med moden frugt og fint krydderi. Simpelt hen en supervin på toppen af sin udvikling. Brug den til ikke alt for kraftige retter eller som meditations-vin.


LYM, Premium, Gimenez Mendez, Tannat-Tannat, Las Brujas-Montevideo, Uruguay 2006
139 kr., Haller Vine
To brødre, der begge er vinmagere, har lavet hver sin rødvin på druen Tannat og derefter stukket vinene sammen til denne vin – derfor står der Tannat-Tannat på etiketten. Vinen er meget flot og kompleks med masser af cigartobak, lakrids, kaffe … Den kan drikkes nu, men den vil udvikle sig yderligere, hvis den får lov at ligge nogle år.


Domaine de Saint-Antoine, Syrah, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2007
50 kr., Oxholm Vin
Meget kraftig rødvin og typisk Syrah med markant krydderi. Prisen er yderst menneskevenlig.


Evohé, Garnacha, Vino de la Tierra del Bajo Aragon, Spanien 2007
59,95 kr. ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Kraftig, saftig og stærkt krydret bombe af en rødvin. Den har 14,5% alkohol, men virker ikke sprittet på grund af den intense frugt. En flot vin, der er bedst til en lige så kraftig og krydret ret. Den femte stjerne får den for den yderst rimelige pris.


Prima-Mano, Primitivo, Salento IGT, Italien 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Meget saftig og spændende rødvin med næsten ”juleagtigt” krydderi: Nelliker, appelsinskal, kaffe … En herlig vin.


Viña Albali, Reserva, Valdepeñas, Spanien 2003
59,95 kr.; i denne uge (uge 41): 36,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Dejlig vin med en god duft og en saftig smag i fin balance. Til kampagneprisen lidt af et kup. Den femte stjerne gælder denne pris.


Romeo, Tommasi, Rosso delle Venezie IGT, Italien 2007
64 kr., Kjær & Sommerfeldt
Vi er ikke så meget for at bruge ordet behagelig om en vin, men denne rødvin er virkelig behagelig – en læskende tørstslukker, blød, saftig og meget venlig. En vin, som mange vil kunne lide. Skænk den gerne let afkølet.


Granite de Grange, Delas, Côtes-du-Rhône, Frankrig 2007
99,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Nej, vi kan næsten ikke få os selv til at fortælle det – det er ALT for tidligt. Men altså: Dette er H.J. Hansens JULEvin! Den er nok lidt for let og blød til at kunne hamle op med den danske julemad, men ellers er det en venlig og saftig rødvin, som mange vil kunne lide – til en lidt kraftig pris.


Six Tonner, Darling Cellars, Merlot, Darling, Sydafrika 2006
59,95 kr., Amka
Kraftig og kraftigt krydret rødvin med en lidt markant sødme og et lille bittert bid i eftersmagen.


Naoussa, Tsantali, Grækenland 2004
49,50 kr., Græsk Vinimport
En udmærket rødvin, blød, rund og let krydret. Et godt glas hverdagsvin uden de store armbevægelser.




Sød Vin


René Simonis, Lune Rousse, Alsace, Frankrig 2005
125 kr., Gourvin
Elegant og superlækker sød vin med en køn ravfarve, lavet på senthøstede Pinot Noir-druer. Den er ikke sliksød, men med en fin sødme, der understøtter smagen af kvæde, pære og lidt honning. En delikat vin.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.