Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 43, 2008

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 43
Fra 20. oktober til 26. oktober 2008.
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 40 4,,,,,,,,VinAvisen uge 41,,,,,,,,VinAvisen uge 42
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
37-52
................
.
...............
Fra et vinhus i Montalcino, hvor der er fuld gang i sorteringen af Sangiovese Grosso druer - foreløbig den eneste drue, der må bruges til den berømte Brunello-vin.
    Sagsanlæg mod italienske aviser
    Brunello-konsortiet, der repræsenterer vinproducenterne i appellationen Brunello di Montalcino, lægger nu sag an mod to italienske aviser, L’espresso og La Rebubblica, for bagvaskelse.
    Årsagen er de artikler, som aviserne bragte i april i år lige efter, at flere Brunello-vinhuse havde fået beslaglagt en del af deres vin. Som vi tidligere har fortalt i VinAvisen, skyldtes beslaglæggelsen en mistanke om, at vinhusene havde blandet andre druer i vinen end Sangiovese Grosso, som ifølge vinloven er den eneste tilladte drue i en Brunello.
    I aviserne blev sagen blæst op, og det fremgik, at de beslaglagte vine muligvis indeholdt skadelige stoffer – hvilket der overhovedet ikke var hold i. I L’espresso var overskriften på artiklen "Benvenuti a Velenitaly" (velkommen til gift-Italien).
    Konsortiet er ikke i tvivl om, at de to artikler har haft en yderst skadelig virkning på Brunello-vinenes image. Kort tid efter, at aviserne var kommet på gaden, begyndte mange importører af vinen at forlange, at der fulgte et certifikat med, som garanterede, at der ikke var svindlet med indholdet i flaskerne. De usande rygter, som artiklerne har givet anledning til, har også gjort mange forbrugere bange for at drikke Brunello-vin - hvilket de bestemt ikke bør være.

    Afstemning om Brunello-reglerne
    Selv om en myg er blevet gjort til en elefant af de italienske aviser, så har Brunello-skandalen i hvert fald sat gang i en heftig debat omkring vinen. Som vi fortalte i sidste uge, har vinproducenterne i Montalcino holdt et møde, hvor diskussionen gik på, om det skulle være tilladt at blande andre druer i en Brunello-vin end Sangiovese Grosso. Vandene var klart delte.
    Nu har Brunello-konsortiet ifølge Decanter taget et mere officielt skridt i form af et brev til sine medlemmer med en indkaldelse til generalforsamling. Den skal finde sted d. 27. oktober, og der skal blandt andet stemmes om en eventuel ændring af reglerne for fremstilling af Brunello.

    Stor modstand fra vinproducenterne
    Konsortiets brev og indkaldelse har fået en stor del af vinproducenterne til at fare i flint. De mener, at Brunello skal forblive 100% ren Sangiovese Grosso. Det er en drue, der i visse dele af Montalcino trives bedre end noget andet sted i verden, hævder de. Den har gjort området berømt, og det vil derfor være det rene vanvid at ændre på reglerne.
    De vrede producenter har nu sendt et brev retur til Brunello-konsortiet med en kopi til den franske landbrugsminister – Frankrig er jo formandsland i EU i 2. halvår 2008. Brevet er underskrevet af 149 vinproducenter – mere end 60% af producenterne i området – og det tilkendegiver sort på hvidt deres uforbeholdne mening om sagen.
    En eventuel afstemning ved generalforsamlingen ser således ikke ud til at kunne ændre noget som helst. Dog må en del vinproducenter have ændret opfattelse siden dengang for to år siden, hvor der også blev stemt om tilsættelse af andre druer i Brunello. Ved den afstemning var samtlige vinproducenter enige om, at der ikke skulle pilles ved Brunello-reglerne.
.........................
Kun 43
.............
.............
Det store amerikanske vinhus Fetzer Vineyards tænker konstant i miljømæssige baner. På taget af vinhusets tappehal er der opsat et kæmpemæssigt solfangersystem.
    Fetzer slår et slag for miljøet
    Et af USA's største vinhuse, Fetzer Vineyards, der fremstiller 23 millioner flasker om året, vil nu begynde at tappe al vinen på lettere glasflasker.
    De nye flasker er tyndere i glasset, ligesom man har udeladt det traditionelle opstik i bunden.
    Når så stor en vinproducent vælger at gøre en miljømæssig indsats, er det noget, der virkelig batter. I alt vil Fetzer’s letvægtsflasker ifølge Wine Business reducere vinhusets årlige CO2-udslip med 14% svarende til 3000 tons CO2. Det er den samme reduktion, som 70.000 nyplantede træer vil kunne præstere i løbet af 10 år.
    Udslippet af kuldioxid vil blive formindsket både under fremstillingen af flaskerne – idet der bruges mindre energi – og under den senere transport af dem til nær og fjern.
    Fetzer Vineyards er i det hele taget i front, når det gælder initiativer til gode for miljøet. Vinhuset bruger udelukkende genbrugsmaterialer til al form for emballage og har på toppen af sin flasketappehal et enormt solfangeranlæg, der producerer solenergi.
.............

.........
Willi Klinger
    Østrigske vines fortræffeligheder
    Det østrigske vininstitut har en afdeling, hvis opgave det er at få alverden til at drikke mere østrigsk vin – et formål, vi kun kan støtte.
    For bordenden i denne afdeling sidder den entusiastiske Willi Klinger, og i forrige uge var han på besøg i København for endnu en gang at fortælle danske vinskribenter om de østrigske vines fortræffeligheder.
    Denne gang var emnet vinene fra Steiermark, landets sydligste vinregion på breddegrad med Frankrigs Bourgogne og med et forholdsvis køligt klima.
    7,3% af Østrigs vine kommer fra Steiermark, og Willi Klinger havde medbragt 25 hvidvine, som vi smagte med største fornøjelse. Ingen af dem findes i handelen i Danmark, men det kan jo komme.
    Vinene var lavet på druerne Gelber Muskateller, Weissburgunder (Pinot Blanc), Grüner Veltliner og ikke mindst Sauvignon Blanc, der er speciel for Steiermark – selv om denne drue nu kun står for 1,44% af Østrigs totale vinproduktion. Altså en specialitet, men en meget dejlig specialitet.

    Tredobling af østrigsk vinimport
    Willi Klinger kunne med en vis tilfredshed konstatere, at danskerne mere og mere opdager de østrigske vine. I 2006 importerede vi 84.000 flasker til en værdi af 370.000 euro (2,6 millioner kr.). I 2007 importerede vi 320.000 flasker til en værdi af 875.000 euro (6,5 mio. kr.). Næsten en tredobling.
    Willi Klinger fortalte, at man i den engelsktalende verden ofte forvekslede Østrig – Austria – med Australien, og han fandt det interessant at sammenligne de to landes vinproduktion.
    I Australien er der 164.000 hektar vinmarker og cirka 2000 vinhuse, der altså hver især i snit har 80 hektar.
    I Østrig er der 49.000 hektar marker og cirka 6000 vinhuse, der hver især har 8 hektar. De er ti gange så små.
    Eller sagt på en anden måde: Ude i den store verden præges en hel del vinproduktion af store industrialiserede koncerner, der fremstiller teknisk korrekte vine af ensartet kvalitet. I Østrig er der en masse små familievinhuse, der laver originale, håndlavede vine.
.........................
34/09
..............
Nedgang i fransk efterårsudsalg
I uge 38 fortalte vi om Foire aux Vins – det store årlige efterårsudsalg af topvine i de franske supermarkeder. I år gjaldt det årgangene 2005 og 2006, og som altid var der både fornemme flasker til udsalgspriser svarende til flere tusinde kroner og flasker i den lidt billigere ende af prisskalaen.
Nu er udsalget slut, og det har bestemt ikke været lige så indbringende for supermarkederne, som det plejer.
Salget har ifølge Meininger’s generelt været omkring 6% lavere end sidste år, og en rundspørge blandt forbrugere på indkøb i Auchan – en af Frankrigs største supermarkedskæder – viste, at 24% af dem havde tænkt sig at købe langt færre flasker end normalt.
Hos kæden Champion har man haft god gang i udsalget af vine til mellem 10 og 15 euro (cirka 75 til 110 kr.), mens det var svært at komme af med vine, der var sat ned til mellem 60 og 250 euro (cirka 450 til 1900 kr.). Supermarkederne skyder skylden på den herskende finansielle tumult.
.............


Vinderholdet bestående af dessertkok Michael Munk fra restaurant MR og sommelier Mette Derdau fra Geranium var lutter smil, da de fik overrakt trofæerne. Til højre deres bud på den perfekte kombination af dessert og vin.
    Sød vin og desserter i skøn forening
    Skab den perfekte match mellem en dessert og en hedvin fra Roussillon i Frankrig. Sådan lød opgaven til de mange deltagere ved den nyligt afholdte konkurrence Roussillon Dessert Trofæ. Og opgaven skulle løses af et makkerpar bestående af en dessertkok eller konditor og en sommelier.
    Konkurrencen har nu været afholdt tre år i træk på dansk jord, og det er Sopexa, der står som arrangør i samarbejde med Sommelierforeningen og Køkkenchefernes forening.
    I år var desserttemaet chokolade, og den søde vin kunne frit vælges fra appellationerne Maury, Banyuls, Rivesaltes og Muscat de Rivesaltes.

    Videre til den europæiske finale
    Førstepladsen i konkurrencen gik til Michael Munk fra restaurant MR og sommelier Mette Derdau fra Geranium. Desserten bestod af en ret med valnødder, skovmærke, brombær og knasende chokolade, hvortil vinderholdet havde valgt en Banyuls Grand Cru 1998 fra Domaine Baillaury.
    Andenpladsen blev erobret af Daniel Kruse og Philip Lautsen fra Søllerød Kro, som havde kreeret et skakbræt af mørk og hvid chokolade og matchet desserten med en Banyuls 2006 fra Chapoutier. Tredjepladsen tilfaldt Thomas Parry og Jacob Kocemba fra den nye restaurant i Tivoli, Nimb Herman. Holdet bød på en hvid chokolademousse med pocheret rabarber og lun chokoladekage. Vinvalget var en Château Casenove 15/10, Rivesaltes Ambré.
    Vinderholdet går videre til Roussillon Dessert Trofæs europæiske finale i Perpignan i begyndelsen af februar 2009.
.............
Til_43/08
.............
Vinhuse truet af ildebrand i Napa
En enkelt gnist sprang fra en bil, der fredag aften væltede i grøften i Napa Valley. Gnisten antændte en busk, og med lynets hast bredte ilden sig og endte med at komme faretruende nær vinbyen St. Helena.
Mere end 1500 brandmænd rykkede ud for at bekæmpe ilden og sørge for, at folk blev evakueret.
To bygninger nedbrændte, og flere vinhuse var i fare for at blive flammernes bytte, før det søndag lykkedes at få bugt med ildebranden. I alt brændte 121 hektar – alt sammen på grund af en enkelt gnist.
Voldsomme brande hærger dog stadig andre steder i Californien, og meget kan nå at ske, før sæsonen for skovbrande slutter til februar næste år.
............................................................. ..............
    Billig vin får smag af fornem årgangsvin
    Køb den billigste rødvin i supermarkedet, kom flasken ned i en maskine, vent en halv time – og vupti, så er indholdet forvandlet til en vin, der smager som en fornem ældre årgangsvin.
    Det lyder helt utroligt, men skulle kunne lade sig gøre, hvis man er indehaver af en Ultrasonic Wine Ager.
    Maskinen, der ved første øjekast ligner en almindelig vinkøler, fungerer via ultralyd, som ifølge opfinderen, briten Casey Jones, får alkoholmolekylerne inde i flasken til at støde sammen. Gennem denne proces imiteres modningen af en vin – hævder Jones altså. Processen skulle også virke på en flaske almindelig slave-whisky, så den kommer til at smage af en otte år gammel Single Malt.
    Hvis alt går vel, vil Ultrasonic Wine Ager i en ikke så fjern fremtid kunne fås i den britiske detailhandel, hvor den vil komme til at koste omkring 350 pund (cirka 3300 kr.).
    Casey Jones er i det hele taget en yderst kreativ opfinder – i 2007 lancerede han en maskine, der kan fjerne den sure lugt, som kan opstå i sko.
............
33/09
...............
Hollænderne drikker stadig mere vin
Vinforbruget i Holland er støt stigende. I 2006 lå det på 383 millioner liter – sidste år lød tallet på 423 millioner liter.
Det er nok de færreste, der ved det, men faktisk dyrkes der vin på hollandsk jord. Der er i dag 68 vinproducenter på landsplan, der tilsammen har 105 hektar vinmarker. Og det er en fordobling i løbet af de sidste fire år.
Mængden af den vin, der fremstilles, er selvsagt meget lille, så de flasker vin, der kommer på bordene i de hollandske hjem, er stort set alle importerede.
........
Flest franske flasker på hylderne
Frankrig har ifølge WineAlley.com førertrøjen på, når det gælder eksporten af vin til hollænderne. I 2007 blev forretningshylderne i Holland indtaget af 134 millioner liter fransk vin – en mængde, der svarer til en markedsandel på 32%. Salget af fransk vin er dog vigende, idet markedsandelen for ti år siden lå på 47%.
Det skyldes ikke mindst, at de oversøiske vinlande langsomt men sikkert æder sig ind på det hollandske marked, og i dag står for en fjerdedel af al importen – i alt 106 millioner liter vin, hvilket er mere end en fordobling i løbet af de sidste ti år.
Blandt den nye verdens vinlande er det Sydafrika, der er stærkest repræsenteret i Holland med en årlig eksport på 31 millioner liter vin.....
.............
    Med glasset som prop
    Australske Hardys er kommet med en praktisk kombination af flaske og glas. Glasset sidder simpelt hen oven på flasken, og nede i bunden af det er der en skrueprop, som lukker af for vinen. Når man skruer glasset af flasken, er vinen samtidig klar til at blive skænket i glasset. Vældig praktisk på en togtur eller en picnic, på stranden eller ved mange andre lejligheder.
    Flasken med glasset hedder Shuttle, hvilket er det engelske navn på skytten i en symaskine, men glasset er jo også noget, der kan "fare frem og tilbage", hvis der er brug for det.
    I flasken er der 25 cl vin, passende til et måltid, og den sælges både med hvidvin og rødvin – Sémillon/Chardonnay og Shiraz/Cabernet. Den importeres af Globus Wine og kan blandt andet købes i 7-Eleven, DK Benzin, OK tankstationer og DSB-kiosker til priser mellem 22 og 25 kr.
............
>33/09
..............
DOCG på Prosecco-flaskerne
Prosecco er den tørre og let mousserende vin, som fremstilles i den italienske Veneto-region. Nu har Prosecco-konsortiet, der varetager vinproducenternes interesser, bedt den italienske regering om at få lov til at give den bedste Prosecco DOCG-status (Denominazione di Origine Controllata e Garantita).
DOCG er den højeste kategori inden for italiensk vin – som det er nu, "stopper loftet" i Prosecco ved den lavere DOC (Denominazione di Origine Controllata).
Konsortiet ønsker også, at vine, der er betegnet IGT (Indicazione Geografica Tipica), hvilket ligger under DOC, skal have mulighed for at stige i graderne. Det betyder, at kvalitetskontrollen med IGT-vinene vil blive skærpet, hvorved nogle vil opnå DOC-betegnelsen, mens andre risikerer helt at miste retten til at skrive Prosecco på etiketten.
Den årlige produktion af Prosecco DOC ligger ifølge Decanter på 57 millioner flasker, hvoraf de 15 millioner bliver eksporteret.
I næste uge indleder VinAvisen offentliggørelsen af 23 postkort fra en vinrejse til området nord for Venedig, hvor Prosecco fremstilles.

Michel Rolland lancerer bulgarsk vin
Bulgarsk vin er ikke det, man hører mest om. Men det har den kendte rejsende vinmager Michel Rolland tænkt sig at lave om på.
Han har nu i et samarbejde med det bulgarske vinhus Castra Rubra lanceret de første tre af en serie topvine. Pendar, Via Diagonalis og Tt hedder vinene, som alle ifølge Meininger’s er fremstillet på bulgarske druer.
Druerne kommer indtil videre fra udvalgte drueavlere, men Michel Rolland og ejeren af Castra Rubra, Jair Agopian, satser på at få plantet 250 hektar vinmarker i nærmeste fremtid. Indtil videre er der investeret 18 millioner euro (cirka 134 mio. kr.) i vinhuset og projektet.
.............
.............
Da første spadestik til byggeriet af det nye forskningscenter for vin og fødevarer i sin tid skulle tages, skete det med en gaffel, en proptrækker og en øloplukker i kæmpeformat. Foto: UC Davis.
    Mondavi bag nyt forskningscenter
    For nylig slog et nyt stort forskningscenter, Robert Mondavi Institute for Wine and Food Science, dørene op i Californien.
    Det har kostet 93,5 millioner dollars (cirka 507 millioner kr.) at opføre det 130.000 kvadratmeter store center, der hører under University of California’s vininstitut i Davis. De 25 millioner dollars (cirka 135 millioner kr.) er doneret af Mondavi-familien, hvorfor centeret også er opkaldt efter den legendariske vinproducent Robert Mondavi, der døde i maj måned i en alder af 94 år.
    Centret rummer alt, hvad studerende inden for vin og fødevarer har brug for i form af klasseværelser, konferencerum og laboratorier.
    Der er også et særligt sanseteater på 3500 kvadratmeter, hvor man via den nyeste multimedie-teknik kan studere sanserne og deres brug, når det gælder vin og mad. Og her er det ikke kun universitetets studerende, der kan være med – der vil også være sansekurser for forbrugere og branchefolk.
    Centret vil i en ikke så fjern fremtid blive udvidet med et vinhus og et bryggeri til forskningsbrug samt 5 hektar vinmarker, hvor man kan studere forskellige druer, opbindingsmetoder og andre emner inden for vindyrkningen.
..........................................
39-12

. .........................
Godt og skidt for Constellation Brands
Det går vældig godt for Constellation Brands, der har sin base i USA, med salget af kvalitetsvine og spiritus på det amerikanske marked. Her er der for vinenes vedkommende tale om en stigning på 6% fra januar til og med august i år, hvilket betyder, at salget har rundet et beløb svarende til cirka 5,8 milliarder kr. Når det gælder spiritus-salget lyder stigningen på 4% til cirka 812 millioner kr.
Men hermed er det ifølge WineAlley.com også slut med de gyldne tal for Constellation Brands. I andet kvartal af 2008 har firmaet haft et tab på 23 mio. dollars (cirka 126 mio. kr.) – sidste år i samme periode var der et overskud på 72 mio. dollars (cirka 394 mio. kr.). Tabet skyldes blandt andet et fald i salget af vin på det europæiske marked på 3% og i Australien og New Zealand på 1%. ........
.........................


Præsidentkandidat Barack Obama og den hedengangne præsident Thomas Jefferson – to mænd med meget forskellige drikkevaner.
    Quiz om præsidenters drikkevaner
    Hvis man er nysgerrig efter at vide mere om tidligere og nuværende amerikanske præsidenters alkoholvaner, så er der information at hente i White House Quiz på internettet. Den særlige quiz er kreeret i anledning af det kommende præsidentvalg og omfatter derfor også præsidentkandidaterne.
    Det ene spørgsmål efter det andet omkring præsidenternes drikkevaner popper op på skærmen. Uanset, om man svarer rigtigt eller forkert, får man et uddybende og korrekt svar.

    Obama drikker Margarita til maden
    Undervejs i quizzen får man således mangt og meget at vide – blandt andet, at Barack Obama, når han besøger sin yndlingsrestaurant i Chicago, den mexicanske Topolobampo, ikke nyder vin til maden, men derimod altid den samme Margarita-cocktail. Han kan dog ellers vældig godt lide vin, og har været med til at grundlægge en vin- og osteklub.
    McCain derimod drikker kun sjældent alkohol, hvilket i øvrigt gælder for mange republikanere, mens demokraterne ikke er nær så strikse.
    Om Bill Clinton oplyses det, at han i 2003 efter at have smagt risvin i Kina lovede at tilskynde den næste præsident – hvis det blev en demokrat – til at drikken skulle være fast på programmet, når der kom gæster i præsidentboligen. Men den idé røg i vasken, da han blev afløst af en republikaner.
    Også Thomas Jefferson, der var præsident fra 1801 til 1809, er med i quizzen. Om ham fortælles det, at han byggede en vinkælder under Det Hvide Hus og fyldte den med 20.000 flasker europæisk vin.
...... .............
4346
...... .............


Denne lidt blegnæbede gudinde for kunst, mad og vin pryder festivalens plakat.
    En festival for livsnydere
    Der vil være noget for både syns- og smagssansen, når festivalen Kunst, Mad & Vin afholdes i KB-Hallen på Frederiksberg fra den 24. til 26. oktober.
    Festivalen byder på alt til fadet henhørende inden for vin og mad, kunst og kunsthåndværk – med andre ord et rent slaraffenland for livsnydere.
    Blandt de firs udstillere i den store hal finder man en stribe vinhandlere, der præsenterer vine fra hele verden. Ved indgangen får man udleveret et glas samt smagepoletter, og så er det bare at tage for sig af de vinøse smagsprøver og købe gode flasker med hjem til vinkælderen.
    De stærkere våde varer vil også være at finde på festivalen i form af skotten Alex Bruce og hans Whisky Workshop med whisky fra Adelphi Distillery.
    Og er man til øl, kan man blandt andet komme til at smage noget så specielt som varmt øl med flødeskum!
    Når der gælder de fastere fødevarer, vil der være oste og pølser, hjemmelavet chokolade og pandekager. Og så vil man kunne opleve live, hvordan forskellige former for sushi bliver til. Der er mere information at hente om program og udstillere på festivalens hjemmeside.
    Arrangøren er foreningen Kunstmesse.dk, der tidligere har arrangeret messer udelukkende for kunst. Men da mange kunstelskere også holder af god vin og mad, syntes det oplagt at arrangere en kombineret festival. Den første Kunst, Mad & Vin festival løb af stabelen sidste år.

.........................
Bedste vinbøger gennem tolv år
Hvis man har lyst til at give sig i kast med en god vinbog, men ikke lige ved hvilken, så kan svaret måske findes blandt de bøger, som gennem årene er blevet tildelt prisen Gourmand World Cookbook Award.
Prisen, der hvert år overrækkes i forbindelse med bogmessen i Frankfurt, blev indstiftet for tolv år siden. Og i år har man ifølge WOWnews som noget ganske særligt valgt at uddele priser til "de bedste af de bedste” blandt vinderne gennem de mange år – altså creme de la creme inden for vin- og madbøger.
Sejrherren over alle blev den anerkendte britiske vinskribent Michael Broadbent med bogen Vintage Wines fra 2003 – den vandt prisen for bedste vinbog overhovedet.
Blandt de femten underkategorier inden for våde varer vandt bogen 4000 Champagnes af svenskeren Richard Juhlin prisen for bedste bog om fransk vin. Prisen for bedste foto-bog om vin og spiritus gik også til en svensker, nemlig fotografen Claes Löfgren. Der er ingen danskere blandt prismodtagerne.
.........................
08-07/09
.................
    Se 144 flasker blive sabreret
    I sidste uge skrev vi om verdensrekorden i sabrering – det at åbne en flaske champagne med et enkelt sabelhug. Rekorden, der er svensk, lyder på 144 flasker i løbet af 10 sekunder. Nu kan man se seancen på en glimrende lille film på You Tube. Det går vildt for sig, skummet flyder på gulvet, og sabrererne ser virkelig ud til at more sig.
..........................
Fængsel med egne vinmarker
I den portugisiske vinregion Ribatejo ligger fængslet Alcoentre – et fængsel med egne vinmarker og en vinproduktion, der har rødder tilbage til 1944.
Fængslet har i alt 481 indsatte, og der er altid rift om at få lov til at arbejde med i vinmarkerne og hjælpe til med fremstillingen af vinen. Hvert år udvælger fængslet omkring 60 indsatte, der så udfører arbejdet under skarp bevogtning.
Fængslets årlige produktion omfatter 85.000 liter rødvin og 25.000 liter hvidvin. Hovedparten bliver solgt som bordvin, mens 10.000 flasker sælges som flagskibet Chao de Urze. På etiketterne står der "Fremstillet i Alcoentre fængslet". Vinen bliver som regel revet væk fra butikshylderne.
Ud over at den på grund af sit ophav er lidt af et samleobjekt, har den også vundet diverse priser for sin gode kvalitet.
.................... .........................
42-45-49-02
.........................
.
    Historien bag etiketten: Hjortejægerens whisky
    En af vore læsere, Jakob Rasmussen, vil gerne bidrage til serien om etiketter med historie. Og det gør han med historien om etiketten på den skotske whisky Deerstalker.
    Denne højlands-whisky kom på markedet i 1880’erne, og da den anerkendte spirituskøbmand fra Edinburgh James Gibson Thomas skulle finde på et navn til den, valgte han deerstalker – hjortejæger – et ord, der var yderst velkendt i datidens Skotland. Den legendariske dronning Victoria gjorde netop omkring dette tidspunkt en indsats for at udbrede populariteten af deer stalking, hjortejagt.
    Med hjortejagt tænkte de fleste skotter dog frem for alt på de jægere, som bestyrede de mange store godser i højlandet og sørgede for, at herremændene kunne få vildt på bordet.
    Navnet til whiskyen var velvalgt: Jægerne var yderst respekterede i befolkningen, og deres trang til at varme sig med whisky i de kølige morgentimer under jagten var velkendt.
    Ordet deerstalker blev også brugt om den særlige hat, som jægerne brugte, med to sideflapper, der kunne varme ørerne eller bindes sammen oven på hovedet – nøjagtig sådan en hat, som den skotske forfatter Sir Arthur Conan Doyle udstyrede Sherlock Holmes med.
.........................
41-45
.........................
.....................

.............
...............
......... ...
    Sveriges første whiskyauktion
    Whiskyflasker fra Skotland og Irland – samt enkelte flasker af svensk oprindelse – kom under hammeren, da Stockholms Auktionsverk afholdt den første whiskyauktion nogen sinde på svensk jord.
    Nogle af flaskerne gik til langt over vurderingen. Det gjaldt ifølge WOWnews blandt andet en flaske Port Ellen Feis Ile, som blev destilleret i 1981 og tappet på flasker i år. Vurderingen lød på 4000 SEK (cirka 3100 kr.), mens hammerslaget nåede op på hele 12.000 SEK (cirka 9300 dkr.).
    Blandt de andre høje hammerslag var en flaske Macallan Select Reserve 1946, der gik for hele 23.000 SEK (cirka 17.750 dkr.).
    Alt i alt blev der på auktionen solgt whisky for 580.000 SEK (cirka 450.000 kr.).

    < Til venstre en flaske Port Ellen Feis Ile, der blev solgt fort 12.000 skr. Ved siden af ses den flaske Macallan Select Reserve 1946, der gik for 23.000 SEK.
..........
Livsvarigt fængsel for bestikkelse
Gujing Group, som ligger i den kinesiske provins Anhui, er Kinas største spiritusproducent. Sidste år blev firmaets direktør, Wang Xiaojin, anklaget for at have taget i mod i alt 10 millioner yuan (cirka 8 mio. kr.) i bestikkelse fra forretningsforbindelser, der gerne ville have særligt favorable handelsaftaler.
Nu er Wang Xiaojin, der har erkendt sig skyldig, ifølge Shanghai Daily blevet idømt livsvarigt fængsel. Dommeren kaldte det for en mild dom, som var givet udelukkende, fordi den anklagede havde vist sig angrende under retssagen.
Yderligere otte medarbejdere fra Gujing Group er involveret i skandalen og afventer nu deres domme.
..........
..............
36-51
..............
..................
......................
    ...............
      Smagning af Calvados

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af calvados. Til denne uge har vi smagt to calva'er, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende calvados-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Calvados Coeur de Lion 1958, Frankrig
      2168 kr., KB Vinimport
      En meget flot calva med stor harmoni mellem duft og smag. Den er fuld af modne æbler, har et strejf af tørret frugt, er tør uden at knase og med en lang og fyldig eftersmag.


      Pere Jules Calvados, 20 år gammel, Frankrig
      775 kr., Juul's Vin & Spiritus
      Denne calva er aromatisk ud over alle grænser, meget lækker og blød og med markante toner af høstæbler.
.............................................................
42-44
..................................................

.............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Vinslottet i Greve har ansat Mads Bendix, hvis hovedopgave vil være ansvaret for salget til erhvervssektoren.
    * Fondberg overtager forhandlingen af Taittinger Champagne i Danmark pr. 1. november 2008.
    * Toscavini har fået forhandlingen af en af de mindste italienske DOCG’er, Ambra Carmignano fra Toscana.
    ..............................................,,,,,,,,,
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.... .............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....................,,,
,

    Per Kærager Christensen (f. 1962) har en baggrund i militæret, hvor hans hovedopgave i de sidste mange år har været at undervise i pædagogik og ledelse inden for forsvaret. Sideløbende har han plejet sin glødende interesse for vin, og hans efterhånden meget store viden på feltet førte i 2004 til et job hos Rienta Vine med ansvar for vinsalg og uddannelse af personale. Pr. 1. oktober 2008 har Per Kærager Christensen overtaget driften af vinfirmaet samt en del af ejerskabet. Ved samme lejlighed er Rienta Vine blevet omdannet til aktieselskab, hvor flere af de lokale forhandlere har fået aktier i firmaet.
    Gennem årene har Per Kærager Christensen medvirket til, at Rienta Vine har udvidet sit sortiment, så firmaet, der førhen kun havde vine fra europæiske lande, i dag også har flasker fra USA, Australien, Argentina og Chile på hylderne.
    Han foretrækker generelt vine fra små og ikke så kendte familieejede vinhuse, hvor der er lagt vægt på god kvalitet, og hvor der ofte er en interessant historie knyttet til vinproduktionen.
    En stor del af Per Kærager Christensens fritid bruges på Lions Club, hvor han har ansvaret for foreningens uddannelsesprogrammer og ledertræning.
    Hans 30 år i forsvaret fornægter sig ikke, og fysisk træning har siden han var 16 år gammel været en vigtig del af dagligdagen. Så selv om tiden er knap, skal der være plads til gode lange løbeture.
    Adresse: Rienta Vine A/S, Nupark 51, 7500 Holstebro, tlf.: 96 11 94 00, fax: 96 11 94 04, e-mail: pkc@rientavine.dk, www.rientavine.dk.
.......... ..............
34-07/09
...............................
    Ugens vinøse billede
    For en gangs skyld bringer vi et billede, vi selv har taget. Anker har været en tur i Italien for at opleve distriktet Conegliano-Valdobbiadene, og det er her, han har taget dette billede af det fantastiske krøllede landskab, hvor vinmarkerne veksler med små skove og gamle byer.
    I Conegliano-Valdobbiadene, der ligger nord for Venedig, laver man den populære boblende spumante Prosecco, som er opkaldt efter en lokal drue af samme navn.
    I næste uge begynder vi offentliggørelsen af Ankers postkort fra denne tur – i alt 23 postkort med masser af informationer om den italienske spumante: teknik, historie, landskaber og kultur.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
..............
18-17
.............................................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 31 vine. Af disse vine var der 19, som fik mere end to stjerner, og 10, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 114 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................




Mousserende vin


Champagne Mailly Grand Cru Millésimé, Frankrig 1998
500 kr., 375 kr., for 12 flasker, Laudrup Vinimport
En meget elegant champagne med en fin mousse og en frisk duft og smag med toner af pære og grapefrugt. Perfekt til østers og andre skaldyr.




Hvidvin


Domäne Wachau, Terrassen, Smaragd, Grüner Veltliner, Wachau, Østrig 2007
129 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fantastisk dejlig hvidvin. Den har en liflig, krydret duft og en meget spændende og kompleks smag med frugtfylde, en fin sødme og en rank syre. Ordet Smaragd står for vine, der er lavet på fuldmodne druer, og som har et godt lagringspotentiale. Denne vin kan da også udmærket gemmes endnu nogle år.


Littore, Idyll Vineyard, Chardonnay, Australien 2005
159,95 kr., Excellent Wine
Spændende hvidvin med en fint parfumeret duft og en fyldig og blød smag med fadpræg.




Rosévin


Melipal, Rosé, Malbec, Mendoza, Argentina 2008
39,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Rosévin med en krydret duft og en blød, sødlig og let fed frugtsmag med toner af hindbær og jordbær. En venlig lille vin.




Rødvin


Château Lamothe, Bordeaux Supérieur, Frankrig 2006
89,95 kr., i denne uge (uge 43): 66,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Flot rødvin med kraftig duft og en intens smag med markante tanniner. Den kan godt drikkes nu, men gem den hellere endnu et par år. Tilbudsprisen er yderst attraktiv.


Monti Garbi, Tenuta Sant’Antonio, Valpolicella Superiore Ripasso, Veneto, Italien 2004
109 kr., Gourvin
Flot og krydret rødvin med saft og kraft og mange nuancer i smagen, ikke mindst kirsebær, men også blomster. En dejlig vin.


Vinus, Château Paul Mas, Syrah / Grenache, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2007
72 kr., Haller Vine
Årets jagtvin fra Haller Vine er en dejlig rødvin. Faktisk en nobel vin, der måske ikke er til en kraftigt smagende vildtret, men til gengæld meget anvendelig til mange andre retter.


Domaine Roche-Audran, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
59,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Rigtig god Rhône-rødvin med saftig, fyldig frugt og krydrede toner. Glimrende til mange (kød)retter og med en fordelagtig pris. H.J. Hansen har udnævnt den til at være årets jagtvin. God jagt!


Castillo de Monesma, Cabernet Sauvignon / Merlot, Crianza, Somontano, Spanien 2004
79 kr., Stæhr
Elegant og lækker rødvin med blød og meget harmonisk smag. En vin, man nyder med største fornøjelse.


La Playa, Block Selection, Claret, Colchagua Valley, Chile 2005
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Rødvin med bred og blød frugt og dejligt krydderi. Dertil en lille sødme. En ”varm” vin. Oplagt til den danske julemad.


Villa Donoratico, Bolgheri, Toscana, Italien 2005
149 kr., Gravesen Vine
Blød og meget lækker rødvin med dejlig frugt, mange facetter og fint krydderi. Perfekt til mange (kød)retter. En nydelse! Den kan sagtens nydes nu, men også gemmes endnu et par år. Den ret høje pris er faktisk rimelig.


La Bandina, Tenuta Sant’Antonio, Valpolicella Superiore, Veneto, Italien 2004
161 kr., Gourvin
Flot rødvin med en masse facetter i smagen – en virkelig kompleks vinsmag. Dertil en ren og kraftig frugt og en lang og lækker efter-smag. Desværre også en spritkant fra de 14½ procent alkohol.


Sartori, Valpolicella, Veneto, Italien 2007
44,95 kr., Amka
En let og læskende rødvin med milde toner af lakrids i eftersmagen. Det er en rigtig pastavin og et godt glas til prisen.


Alexander, Tsantali, Grækenland 2006
45,75 kr., Græsk Vinimport
En frisk, let og læskende rødvin, med god frugt og toner af lakrids. Rigtig god til prisen.


Gladiator, Primitivo di Manduria, Puglia, Italien 2006
69,95 kr., Nordic Wine Traders
En saftig og kraftig rødvin, velegnet fx til grillet kød. Den har måske et lidt smalt smagsbillede, men er bestemt vellavet.


Finca Gabriel, Syrah, Mendoza, Argentina 2005
89 kr. ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
Tør og kraftig rødvin, der bør ledsage en lige så kraftig ret. Den har saftig frugt og integreret fad. Plask den over i en karaffel et par timer før måltidet.


Les Hauts de Lalande, Rouge, Vin de Pays de la Cité de Carcassonne, Frankrig 2006
69 kr., Premier Cru
Vellavet, saftig rødvin med krydrede toner. En vin, der vil være fin til mange retter.


Domaine de la Coudette, Côtes du Rhône Villages Signargues, Frankrig 2006
69 kr., Vinens Verden
Intens frugt og alkohol, frugt og krydderi – sådan er denne rødvin. Ganske flot, men med en markant spritkant.


Quintessence, Château Pesquié, Côtes du Ventoux, Frankrig 2005
99,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En lidt enkel rødvin med pæn frugt, der slutter ret hurtigt. Helt billig er den ikke.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.