Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 45, 2008


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 45
Fra 3. til 9. november 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 42, ,,,,,,VinAvisen uge 43,,,,,,,,VinAvisen uge 44
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
37-52
...................
    Gratis vinsmagninger forbudt i Frankrig
    Den franske sundhedsminister Roselyne Bachelot er kommet på banen med et nyt lovforslag, som kan få vidtrækkende konsekvenser for den allerede trængte franske vinindustri.
    Med lovforslaget vil Bachelot forbyde ”alle alkoholiske drikke, der skænkes gratis med markedsføring for øje” – altså samtlige gratis vinsmagninger i officielt regi.
    Hvis lovforslaget bliver vedtaget, hvilket muligvis sker allerede i begyndelsen af næste år, skal der således betales for smagsprøverne.
    Det vil blandt andet gå ud over den årlige en primeur smagning i Bordeaux og den store internationale vinmesse for branchefolk, Vinexpo, der afholdes hvert andet år og tiltrækker mere end 40.000 besøgende – der alle er vant til, at det er gratis at smage på vinene.

    < Billedet er fra Vinexpo, verdens største internationale vinmesse for branchefolk. Her får vinimportører fra hele verden lejlighed til at møde vinproducenter og smage på vine i stribevis. Smagsprøverne er selvsagt gratis - endnu.
.............
Frustrerede franske vinproducenter
Som vi fortalte i uge 42, havde den franske vinproducent-forening AGPV (Association Générale de la Production Viticole) opfordret sine 500.000 medlemmer til at demonstrere over hele landet den 30. oktober. Demonstrationen skulle understrege den udbredte utilfredshed med de trange vilkår, som den franske regering byder landets vinindustri. Vinproducenterne er blandt andet frustrerede over forbudet mod reklamer for vin på internettet – et forbud, som skyldes, at internettet ikke fandtes i 1991, hvor alkoholloven, Loi Évin, blev til. Hvad der ikke er nævnt, er forbudt i Frankrig.
Desuden vil de vise deres utilfredshed med de ovennævnte planer, som den franske sundhedsminister har, om at forbyde gratis offentlige vinsmagninger.

Skrev ”censureret” på vejskiltene
Sundhedsminister Roselyne Bachelot forsøgte at komme de vrede vinproducenter i møde forleden ved at bakke op om en ændring af Évin-loven, så internetreklamer for vin bliver tilladt.
Men det har ikke fået AGPV eller producenterne til at aflyse den landsdækkende demonstration. Det lyder jo godt nok, men så længe en ændring af loven ikke er en realitet, er intet sikkert, mener AGPV.
Så torsdag i sidste uge trak franske vinproducenter i tusindvis i demonstrationstøjet, greb fanerne og gik gennem gaderne i en landsdækkende protestmarch. Undervejs dækkede demonstranterne de vejskilte, som samtidig angiver navnene på appellationer, som fx Margaux og Saint Emilion, med ordet ”censureret” for at påpege det absurde i den censur-agtige alkoholpolitik.

Flest demonstranter i Bordeaux
Der var demonstrationer overalt i de franske vinregioner, men den største af dem løb ifølge Decanter af stabelen i Bordeaux. Og her deltog både Bordeaux’s borgmester, Alain Juppé, repræsentanter fra vinproducenternes organisation i Bordeaux, CIVB (Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux), og Bernard Fargues, der er præsident for distriktets største vinproducentforening, Bordeaux et Bordeaux Superieur.
Man kan jo kun håbe, at den franske regering nu er mere lydhør over for vinproducenterne, for som den store Bordeaux-producent André Lurton så rigtig udtalte i forbindelse med demonstrationen: - Vin er et nationalt produkt, som mere end noget andet er et symbol på Frankrig, og at gøre livet besværligt for dem, der fremstiller og markedsfører den, er yderst destruktivt.
.............
45-49
.............

.............
Ved Moselflodens bredder ligger vinbyen Mesenich omgivet af et kludetæppe af vinmarker, hvoraf de fleste producerer Riesling-druer. www.mosel.de.
    Amerikanerne svigter vinen fra Mosel
    Mosel, der omfatter 9000 hektar vinmarker og mere end 5000 vinproducenter, er Tysklands førende vinområde og står for en stor eksport af Riesling-vine på verdensplan.
    Dog har der fra juli sidste år til samme måned i år været en nedgang i eksporten på 12%. I værdi svarer det til et fald fra 109 millioner euro (cirka 812 mio. kr.) til 96 mio. euro (cirka 715 mio. kr.).
    Nedgangen er størst i USA, hvor der ifølge Bloomberg.com er tale om et fald i eksporten på 7,6% til 54,4 mio. euro (cirka 405 mio. kr.).
    Årsagen er ikke mindst, at priserne på de massefremstillede og ellers så billige hvidvine fra Mosel er steget, hvorfor amerikanerne er begyndt at svigte vinene fra det tyske vindistrikt til fordel for billigere hvidvine fra andre distrikter.
    Eksporten til Holland er ligeledes faldet med 6,2% til 7,2 mio. euro (cirka 54 mio.).
    Når det gælder eksporten af Mosel-vin til Norge, Canada og Kina peger pilen til gengæld opad.
..........
Ingen ændringer i Brunello-regler
Som vi fortalte i uge 43 indkaldte Brunello-konsortiet sine medlemmer til generalforsamling i sidste uge. Vigtigste punkt på dagsordenen var en afstemning om en eventuel ændring af reglerne for fremstilling af Brunello, så vinen fremover må indeholde andre druer end Sangiovese Grosso.
Nu er afstemningen en realitet, og hele 96% af de fremmødte vinproducenter har ifølge Just Drinks stemt imod en ændring.
..
Madame Taittinger køber vingård i Savoie
Claire Taittinger, der er gift med chefen for det estimerede champagnehus Taittinger i Reims, har købt en vingård i det bjergrige Savoie i den østlige del af Frankrig. Og hun har gjort det sammen med en partner, Savoie-producenten og négocianten Philippe Viallet.
Domaine Les Fils de René Quénard, som vingården hedder, er på 18 hektar og producerer 150.000 flasker hvidvin om året – alle på druen Roussanne.
Købssummen var 2 millioner euro (cirka 15 mio. kr.), og der er ifølge Claire Taittinger tale om et privat køb, uafhængig af champagnehuset.
At valget faldt på en vingård i Savoie, er ren nostalgi. Hendes far var officer i de franske bjergelitetropper, Chasseurs Alpins, og hun har elsket bjergene, siden hun var barn.
Claire Taittinger har store planer for den lille vingård. Antallet af vinmarker skal fordobles, og langs Savoies vinrute skal der åbnes både vinforretning og restaurant.
............ .............
08-07/09
.............
23 postkort fra Prosecco-land
I september var Anker på en vinøs opdagelsesrejse til appellationen Conegliano-Valdobbiadene nord for Venedig, hvor man laver spumante på druen Prosecco. Det er der kommet 23 postkort ud af, og de tre første sendte vi i sidste uge. Her kommer de næste tre.
......................

................
Relais Duca di Dolle er et tidligere cistercienserkloster, som vinhuset Bisol har omdannet til et vinøst center med syv ferielejligheder. Udsigten fra terrassen er imponerende.
    4. postkort fra Prosecco-land:
    Et fugtigt og frodigt område
    Vinstokkene i distriktet Conegliano-Valdobbiadene er ret højstammede og ikke særlig hårdt beskåret. Der er derfor en masse skyggende løv. Yderligere vokser der græs imellem stokkene. Alt er grønt, og alt dette grønne kræver en masse vand.
    Vand er der imidlertid også nok af. Det er et fugtigt og frodigt område med mere end 1000 mm regn om året.
    Vinden fra Adriaterhavet fører skyer med sig hen over sletten, og når skyerne rammer bjergene, tvinges de opad, køles ned og falder som regn. I de tre dage, vi var i distriktet, fik vi nogle ordentlige blødere.
    Men Solen skinnede også, og ind fra sletten kom en dejlig vind, der tørrede druerne.
    ,.............,,
......................
42-45-49-02
......................

................
Oven på bakken, der dækker en stor del af vinhuset Cá Salina, har man opført en veritabel løvhytte af vinplanter, og herfra er der en fin udsigt til landsbyen San Pietro.
    5. postkort fra Prosecco-land:
    Italiens første vinvej
    Druen Prosecco og det pragtfulde landskab mellem Conegliano og Valdobbiadene har naturligvis også sin egen vinvej, der fører gennem landsbyer og vinmarker med afstikkere til vinerier og gode restauranter samt historiske og kunstneriske seværdigheder.
    Vejen er godt skiltet, og provinsen Trevisos meget professionelle turistorganisation har lavet en fin brochure på engelsk, der kan hentes som en pdf-fil ved at klikke her.
    Prosecco-vinruten blev oprettet allerede i 1966 af appellationerne Prosecco di Conegliono-Valdobbiadene DOC og Colli di Conegliano DOC, og den er Italiens første vinvej.
    ,.............,,
.............
41-45
............... .....................

................
Overalt dernede skænkede man spumanten i ret brede glas af slank tulipan-facon. De er bedst til at fremhæve vinens specielle karakter.
.............
    6. postkort fra Prosecco-land:
    De forskellige typer spumante
    Der laves mousserende vin, spumante, i alle Italiens tyve regioner – lige fra Trentino-Alto Adige, Veneto og Piemonte i nord til Puglia og Sicilien i syd. I alt 300 millioner flasker om året.
    På landsbasis er der cirka 3000 mærker, så det er svært at komme til at smage dem alle, men det vigtigste er også, at man kender forskel på de forskellige typer, som er angivet på etiketterne enten på italiensk eller engelsk:
    * Extra Brut (under 6 g sukker pr. liter) er den tørreste type.
    * Brut (under 15 g/l) er tør, men med måde. Det er en meget almindelig og anvendelig type, der kan have noter af citrus og friske grønsager og ofte en fin antydning af brød.
    * Extra Dry (12-20 g/l) er trods navnet ofte en smule sødere, men Cartizze-spumante ligger som regel i den absolut tørreste ende. Extra Dry er den klassiske type, der kombinere aroma og blødhed med livlige bobler.
    * Dry, Sec, Secco eller Asciutto (17-35 g/l) har en diskret sødme.
    * Medium Dry, Demi-Sec eller Abboccato (35-50 g/l) er dessertvin, som er sødlig, men ikke sliksød.
    * Sweet eller Dolce (over 50 g/l) er virkelig sød spumante, der ofte laves på aromatiske druer som Moscato eller Malvasia.
    Endelig må vi ikke glemme, at der også findes italienske boblevine, som kun er perlende – frizzante. De har et lavere tryk – op til 2,5 atmosfære – og kan være glimrende madvine, der er lette i det og nemme at drikke.
    ,.............,,
Britiske forbrugere går efter prisen
Når britiske forbrugere hidtil har været på jagt efter en flaske vin til aftensmaden, har de ikke skelet ret meget til prisen, men har foretaget valget ud fra druesort, vinregion osv.
Nu ser det ud til, at bøtten er vendt, og prisen er blevet det alt afgørende for forbrugerne, hvilket ifølge Decanter frem for alt skyldes den herskende finansielle krise.
En nylig undersøgelse fra den britiske brancheforening Wine & Spirits Trade Association (WSTA) viser, at antallet af forbrugere, der er villige til at spendere omkring 6 pund (cirka 60 kr.) på en flaske vin, er faldet med 5% i løbet af de sidste tre måneder.
Ligeledes er der en markant stigning i salget af vinflasker til mindre end 5 pund (cirka 50 kr.). Også restauranterne og pubberne kan mærke krisen. Her er der flere og flere gæster, der vælger vine til under 12 pund (cirka 115 kr.)..............
.............
36-51
.. ............. .
    < Til venstreChristian Philipson og direktøren fra
    Bodegas Roda, Agustín Santolaya,
    Til højre bodegaens eksportdirektør Sara Fernandez Bengoa.
.. ............. .
Rødvin i topform fra Rioja
Rioja i det nordlige Spanien er berømt for sine rødvine. Og hvorfor er man ikke i tvivl om, når man smager vinene fra Bodegas Roda.
Vinhusets navn er afledt af efternavnene på grundlæggerne, ægteparret Mario Rotllant og Carmen Daurella, og det slog dørene op i slutningen af 1980’erne i det vinøse smørhul byen Haro.
Philipson Wine havde inviteret bodegaens direktør Agustín Santolaya og eksportchef Sara Fernandez Bengoa herop, og de fortalte om vin, vinhus og vinfilosofi, mens vi fik hældt smagsprøver op i lange baner.
Vinhuset fremstiller to forskellige rødvine: Roda lavet på Riojas store drue Tempranillo samt lidt Graciano og Garnacha og kultvinen Cirsion, hvor druerne udvælges på en ganske særlig måde.
Lige før høsten i 1995 var man som vanligt i gang med at smage på Tempranillo-druerne i vinmarkerne for at bedømme deres kvalitet og modenhed. Og her opdagede man, at enkelte vinstokke hist og pist bar druer, der havde en anderledes rund og vinøs smag. Disse druer blev to år senere til den første årgang af Cirsion – en vin, der markant adskiller sig fra Roda.
Det er relativt let for høstfolkene at finde frem til de enkeltstående vinstokke, idet vinløvet skiller sig ud fra resten af vinstokkene med en markant tidligere efterårsfarve.
Hvad der ligger til grund for fænomenet med de særlige druer, har bodegaen endnu ikke afdækket.
I alt fremstilles der omkring 7000 flasker Cirsion om året, mens Roda-vinen ligger på omkring 300.000 flasker.

Nej tak til internationale druer
En af Roda-vinene havde en anelse prop. Og så måtte vi jo stille det uundgåelige spørgsmål: Hvad med skruelåg?
Tanken blev dog manet i jorden af Agustín Santolaya, der henviste til, at gemmevine som Roda og Cirsion, der kan gemmes i både ti og tyve år, udvikles bedst under korkpropper. Noget forsøg med skruelåg har Bodegas Roda dog aldrig udført, så helt sikker kunne direktøren jo ikke være. Han er åbenbart uvidende om de gode erfaringer, australierne har gjort igennem 30 år med skruelåg på gemmevine.
Et spørgsmål i Rioja, der har vakt hed debat blandt vinproducenterne, er indførelsen for nogle år siden af internationale hvidvinsdruer. For rødvinsdruernes vedkommende har der ligeledes været tale om at tillade brugen af Cabernet Sauvignon. Hos Roda er man ikke i tvivl:
- Vi ville aldrig begynde at fremstille vin på Cabernet Sauvignon, lyder det fra Agustín Santolaya. - Der er masser af vinregioner i verden, hvor man har stor ekspertise i at lave glimrende vine på denne drue. Vi har derimod arbejdet med Tempranillo i årevis, er blevet fortrolige med druen og kan derfor opnå det bedste resultat med den.
Nedenfor er der en kaskade af stjerner til både Roda og Cirsion.
.............
34-07/09
.......................

Zhang Bishi, grundlæggeren af Kinas ældste vinhus Changyu, og Château Changyu-Castel, et af Changyu's nyere vinslotte, hvor stenene til opførelsen er sejlet fra Frankrig til Kina.
    Kinas største og ældste vinhus
    Kina er verdens sjette største vinproducent, og det største vinhus er Changyu på Shandong-halvøen, landets førende vinregion.
    Det er også det ældste vinhus, grundlagt i 1892 af Zhang Bishi, hvis mål var at fremstille vin med de store franske vine som forbillede. Han importerede derfor druer fra Bordeaux, Bourgogne og Alsace, og snart blev der dyrket både Chardonnay, Cabernet Sauvignon og en nu forsvundet drue i Bordeaux, Cabernet Gemischt, der er en krydsning af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc.
    Vinhuset hyrede ligeledes europæiske vinmagere, som satte de kinesiske vinmagere ind i de nyeste vinøse landvindinger fra det fjerne Europa.

    Kinesisk vin i danske supermarkeder
    Changyu har konstant stræbt efter at lære nyt, forbedre kvaliteten og række ud over Kinas grænser. I dag omfatter sortimentet både rød- og hvidvine, mousserende vine, en sød ice wine og vine i både europæisk stil og i en stil, der ligger tæt op ad vinene fra den nye verdens vinlande.
    Ved gennem årene at indgå samarbejde med forskellige internationale virksomheder har vinhuset ekspanderet kolossalt og ejer nu flere vinhuse rundt omkring i Kina, hvoraf et par er udført i sand fransk vinslot-stil med spir og karnapper.
    I 1990’erne indgik det kinesiske vinhus en joint venture med Castel Group – Frankrigs største vinfirma – omkring skabelsen af en serie vine med navnet Château Changyu-Castel. Og for omkring tre år siden indledtes et samarbejde med firmaet TxB International Fine Wines, der har sin base i Tyskland. Sammen har det tyske firma og det kinesiske vinhus skabt to spændende nye vine i en oversøisk stil, tilegnet det europæiske marked og som noget nyt med salg i supermarkederne for øje.
    Disse vine, der bærer navnet Noble Dragon, er for nylig kommet til Danmark og kan fås i Netto. Vi har smagt den ene af dem (se nedenfor), og den er bestemt værd at sætte på bordet.
.............
45-48
.............
Kineserne er til australsk rødvin
Der er en stigende begejstring for australsk vin i Kina. I løbet af det sidste år har australierne ifølge ABC Science eksporteret vin for hele 64 millioner australske dollars (cirka 242 mio. kr.) til kineserne, hvilket er en stigning på 20%.
Men præcis hvilken type vin, kineserne foretrækker, har man hidtil ikke haft nogen anelse om. Nu har The Australian Wine Research Institute imidlertid undersøgt kinesernes smag og er nået frem til, at de vil have rødvine med en let frugtagtig aroma.
Forskerne mener, at det er uvurderlig ny viden for de australske vinmagere, der hermed har en mulighed for at skabe vine, tilegnet det ekspanderende kinesiske marked.

Mindre Beaujolais Nouveau til Japan
Snart er al den nye, unge Beaujolais-vin, Beaujolais Nouveau, sendt ud på markedet. Og som altid er Japan den største aftager – dog ikke længere så stor, som tidligere.
Allerede sidste år faldt eksporten af Beaujolais Nouveau til japanerne til under 12 millioner flasker, hvilket ifølge Meininger's blandt andet skyldtes en stagnation i det japanske finansmarked.
I år tyder alt på, at antallet af flasker falder med yderligere 10% og således vil komme til at ligge på omkring 8,4 millioner. Denne gang skyldes det ikke mindst, at vinproducenterne i Beaujolais stort set alle som én har sat priserne gevaldigt i vejret.
Som det er nu, koster en flaske Beaujolais Nouveau i Japan omkring 3000 JPY (cirka 173 kr.), mens gennemsnitsprisen for en flaske vin ligger på et beløb, der svarer til 45 kr.
...........................
18-17
.................................
Vinturismen vinder terræn
Badeferier med sol og sand under sydlige himmelstrøg er som bekendt utroligt populære. Men vinturismen vinder også stadig større terræn.
Det har man lagt mærke til på den verdensomspændende rejsewebside TripAdvisor – en side, der har 6 millioner registrerede medlemmer og hele 25 millioner besøgende hver måned.
Folk klikker sig ind for at få al mulig information om alverdens rejsedestinationer, og her er interessen for vinrejser støt stigende. Der er ligeledes et stadig større antal brugere, der på websidens diskussionsforum udveksler billeder og rejseråd fra diverse vinrejser.
Nogle vinøse rejsemål er dog mere populære end andre, og TripAdvisor har udført den liste, som ses til højre, over de ti mest eftertragtede vindistrikter.
    ........
    De ti mest populære vinrejsemål
    * Bordeaux, Frankrig
    * Napa Valley, Californien
    * Toscana, Italien
    * Champagne-Ardenne, Frankrig
    * Barossa Valley, Australien
    * Rioja, Spanien
    * Sonoma Valley, Californien
    * Valle Central, Chile
    * Stellenbosch, Sydafrika
    * Marlborough, New Zealand
    ........
...................
Stor messe for vinturismen
Bordeaux er allerede rammen om verdens største vinmesse, Vinexpo. Nu er handelskammeret i Bordeaux i fuld gang med at stable endnu en stor vinøs branchemesse på benene i samarbejde med messearrangøren Reed Expositions France.
International Wine Travel Market Bordeaux (IWTM), som messen hedder, skal ifølge Just Drinks give den ovenfor nævnte stigende vinturisme endnu bedre trivselsvilkår. Den skal være mødestedet for vinfirmaer og marketingsbureauer samt vinproducenter fra hele verden, der ønsker at forvandle deres vinhuse til attraktive turistmål. Messen vil blive afholdt fra den 4. til 6. november næste år, og arrangørerne forventer omkring 150 udstillere.
.................................
34/09
.............



Nogle af de kuriøse og vinøse ting, man kan erhverve sig gennem den nye webside.
    Ny webside med kuriøst vintilbehør
    Hvis man synes, at almindeligt vintilbehør er for kedeligt, og alt går op i sort, gråt og stål, så skal man klikke sig ind på WineDivaShop.com.
    Det er vinhuset Su Vino Winery i Grapevine, Texas, der står bag denne spritnye webside, der, som sidens navn antyder, mest af alt henvender sig til kvindelige vinentusiaster.
    Websiden har et meget stort udvalg af anderledes, morsomt og farvestrålende vintilbehør – håndmalede vinglas, flaskestoppere, vinkølere udformede som sko, vinøse hatte og t-shirts med ordlyden ”Kiss my Glass”. Det er vældig sjovt alt sammen og ret vanvittigt.
    Derudover kan man købe diverse mindre vanvittige delikatesser som fx Cabernet Sauvignon chokoladesauce og Merlot chokoladefudge. Hos Su Vino Winery er man nemlig overbevist om, at kvinder, der er til vin, også er vilde med chokolade.

..........................................
Merlot-vin mod brystkræft
I sidste uge fortalte vi, hvordan et par glas rødvin om dagen giver en betydeligt lavere risiko for lungekræft blandt mænd.
Også når det gælder andre kræftformer, har de stoffer, som findes i de blå druer og dermed i rødvin, vist sig at have en godgørende virkning.
For nylig har forskere ved University of Guelph i Ontario afsluttet et forsøg, hvor det drejede sig om forbindelsen mellem rødvin og brystkræft.
Først sprøjtede forskerne brystkræftceller ind i mus. Dernæst fik en del af musene polyfenoler – en form for antioxidanter – udvundet af henholdsvis Merlot-druer og af vin, fremstillet på netop denne rødvinsdrue.
Musene fik stoffet hver tredje dag i 33 dage. Resultatet hos de mus, der havde fået polyfenolerne direkte fra druerne, var mest epokegørende, idet kræftsvulsterne stort set ikke var vokset. De polyfenoler, der var udvundet af vinen, havde dog også en markant effekt, idet svulsterne her kun var vokset halvt så meget som hos de mus, der slet ikke havde fået stoffet.
Næste skridt for forskerne er lignende forsøg med Pinot Noir og Cabernet Sauvignon, hvor sammensætningen af polyfenoler er anderledes end i Merlot.
.............
Til_43/08
.............

    Historien bag etiketten: Poison Hill
    Til denne uge har vi smagt en fortræffelig australsk Riesling-hvidvin fra Frankland Estate – en vin, der nedenfor får fem stjerner.
    Druerne til vinen kommer fra en mark, der hedder Poison Hill Vineyard, og under smagningen undrede det os, at man ligefrem skriver på en etiket, at vinen kommer fra en giftig bakke. Men der er en forklaring:
    Poison Hill fik sit navn i 1800-tallet, da nybyggerne i Western Australia drog ind i det knastørre land, idet de fulgte Frankland-floden.
    Flere gange oplevede de, at deres får døde, når de græssede på en bestemt bakke. Det viste sig, at der voksede en giftig urt, Heartleaf, på bakken, og at det var den, som dræbte de græssende høveder.
    Som advarsel til fårene, ikke til vindrikkerne, blev bakken døbt Poison Hill, og på etiketten er der en smuk vignet af den giftige Heartleaf.

    Vi synes, det er sjovt at kunne fortælle historier som denne, og har læserne forslag til flere historier, hører vi gerne. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk
.............
.....................

.............
...............
...................
    Slut med ekstra afgifter i Indien
    Som medlem af Verdenshandelsorganisationen World Trade Organisation (WTO) må Indien ikke lægge ekstra afgifter på importeret vin og spiritus. Sådan lyder det i en nylig dom fra en retsinstans under WTO. Der var tale om en appelsag, idet inderne hårdnakket holder på, at de skal have lov til at lægge op til 550% ekstra afgifter oven i de almindeligt godkendte toldafgifter.
    Der har været flere sager gennem de seneste år, hvor der er blevet lagt sag an mod den ene indiske stat efter den anden, der individuelt har hævet afgifterne. Nu er den endelige afsluttende dom altså gået imod Indien.

    Dommen vækker glæde hos eksportlandene
    De mange eksportlande, som ser en stor fremtid i det indiske marked, glæder sig derimod over dommen, da de høje afgifter i vid udstrækning besværliggjorde salget af vin og spiritus til Indien.
    Det er frem for alt USA, der stædigt er blevet ved med at trække inderne i retten.
    Dommen er ifølge Just Drinks også en stor fordel for EU-medlemslandene, der tilsammen eksporterer spiritus til Indien for 57 millioner euro (cirka 424 mio. kr.) om året. Når det gælder vin, ligger tallet på 11 mio. euro (cirka 82 mio. kr.).
    ..................
................
33/09
.............
..................
......................
    ...............
      Smagning af Calvados

      Her på Den stærke side afslutter vi nu den store smagning af calvados. Til denne uge har vi smagt to calva'er, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      I næste uge tager vi så hul på en smagning af mørk rom. Importører er velkomne til at sende rom-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Calvados Coeur de Lion, Frankrig
      728 kr., KB Vinimport
      En calva, der varmer og bider tilpas. Den er meget aromatisk og lækker med toner af nødder og træ.


      Meslon Calvados Fine, Frankrig
      250 kr. Juul's Vin & Spiritus
      Der er god frugt i både duft og smag i denne calva. Eftersmagen er let krydret, meget lang og rund. Den sidste stjerne er for den meget venlige pris i forhold til kvalitet.
....................................................
>33/09
.............,,,,,,,,,,,,,,

.............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Strandgaarden Wine & Spirits har overtaget agenturet på vinhuset Feudo Arancio på Sicilien.
    * The Wine Company er af dagbladet Børsen blevet udpeget som Gazelle-virksomhed 2008.
    * Toscavini har optaget importen af vine dyrket på økologiske druer fra Mannucci Droandis i Toscana.
    * Fiasco Vine afholder den 8. november Dansk Vinmesse 2008 i Bella Center. Der bliver mulighed for at smage flere hundrede vine fra forskellige lande. * ¨
.....................
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.... .............
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....................,,,
,

    Finn Enevoldsen (f. 1944) voksede op i Kolding og blev i 1965 udlært som tjener fra Hotel Royal i Århus.
    Efter nogle år i udlandet med tjenerjob på femstjernede hoteller i Hamborg, London og Paris vendte han hjem igen til Danmark og til et job hos Restaurant Balkonen i Tivoli. Dernæst gik turen til Hotel Imperial og i 1969 til et overtjenerjob på Langelinie Pavillonen i København.
    Næste stop var posten som direktør på Hotel Ritz i Århus, som Finn Enevoldsen bestred indtil 1971, hvor han fik endnu en direktørstilling – denne gang på Årslev Kro i Brabrand. Her blev han indtil 1979, og samtidig med, at han passede sit arbejde på kroen, udviklede han et restaurant-imperium med ti restauranter i Århus.
    I midten af 1980’erne solgte Finn Enevoldsen samtlige restauranter, men fortsatte dog indtil 2003 som restauratør af henholdsvis Viking Bøfhus og Varna Palæet.
    Tredive års erfaring fra restaurantbranchen i såvel ind- som udland havde givet Finn Enevoldsen en bred viden om vinens verden, og i 2004 valgte han at slå dørene op for eget vinimportfirma.
    Sortimentet hos Finn Enevoldsen Vinimport, der sælger vin til både private, restauranter og erhvervslivet, omfatter flasker fra flere franske og italienske vindistrikter. Vinene er alle håndplukket hos små familieejede vinproducenter.
    I fritiden dyrker Finn Enevoldsen familien, der består af hustruen og deres to halvvoksne døtre, spiller tennis og tager på skiferie i ny og næ.
    Adresse: Finn Enevoldsen Vinimport, Orionsvej 2 C, 8270 Højbjerg, tlf.: 40 92 26 43, fax: 87 34 11 31, e-mail: finneno@post.tele.dk, www.finneno.dk.
.........................................................,, .....................
4346
.............
    ..................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Hvorfor er champagne dyrere end kopierne?
    Jacob Ole Petersen spørger: Hvorfor er den ægte champagne altid dyrere end kopierne – cava, spumante, Sekt osv.? Lad os gøre et forsøg på en forklaring:
    * 1. Der er forskel på, hvad vinbønderne får for deres druer. I Champagne-distriktet er prisen cirka 25 kr. pr. kilo. I det spanske Penedès, hvor det meste cava fremstilles, er prisen alt efter kvalitet og druesort mellem 3 og 7 kr. pr. kg. En markant forskel.
    * 2. Der findes også regler for, hvor stor en mængde druer, man må høste pr. hektar. I Champagne er grænsen for nylig hævet til 15½ tons pr. hektar, men mange vinbønder bruger stadig den gamle grænse på 14 tons. I Spanien ligger grænsen for de tre druer til cava ved 12 tons pr. hektar. Ikke nogen stor forskel.
    * 3. Og så er der forskel på, hvor meget most man må presse ud af druerne. I Champagne ligger den lovlige grænse ved 2550 kg most ud af hver 4000 kg druer – altså 63,75%. De sidste 500 liter ud af denne mængde kaldes ”halen”, og de bruges til billigere champagne. Med cava ligger grænsen ved 66%. Altså heller ikke nogen større forskel.
    * 4. I Champagne skal vinene under den såkaldte andengæring, hvor boblerne dannes, ifølge loven lagre i mindst et år, mens de fleste kvalitets-champagner lagrer et par år længere – og lagring og rentetab er naturligvis noget, der koster penge. Cava behøver kun at ligge i 9 måneder – Reserva dog i 18 måneder og Gran Reserva i 24 måneder.
    Den væsentligste forskel på den dyre champagne og den billigere cava (og de fleste andre mousserende vine på champagne-metoden) ligger i prisen på druerne samt i lagringstiden og det deraf følgende rentetab.
    Dertil kommer vi ikke uden om, at champagne har en aura af historie og berømmelse, der også kan udmøntes i højere priser. .
    ..................
..............................
42-44
..............
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 27 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og 18, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 102 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af vinene fra Bodegas Roda


Roda Reserva, Bodegas Roda, Haro, Rioja, Spanien 2003
199,95 kr. ved 6 flasker, Philipson Wine
Der er en duft af tobak, te, læder og moden frugt over denne rødvin. Smagen er tør, stadig lidt lukket, med en god struktur og et strejf af sødme til slut.


Roda Reserva, Bodegas Roda, Haro, Rioja, Spanien 2004
229,95 kr. ved 6 flasker, Philipson Wine
En meget flot og aromatisk vin, der er rig på frugt i såvel duften som smagen. Den breder sig ud i munden og byder på flere facetter undervejs. Den kan med fordel gemmes i mange, mange år endnu.


Roda I Reserva, Bodegas Roda, Haro, Rioja, Spanien 2004
369,95 kr. ved 6 flasker, Philipson Wine
En fyrig og magtfuld rødvin med saft og kraft og med toner af lakrids i duft og smag. Der er et godt bid af garvesyre i eftersmagen. Den bør så afgjort gemmes i en hel del år, før proppen hives op.


Cirsion, Roda, Bodegas Roda, Haro, Rioja, Spanien 2005
1300 kr., Philipson Wine
Det kan altid diskuteres, om en vin virkelig kan være så mange penge værd. Men der er i hvert fald tale om en rødvin ud over det sædvanlige, men ikke en rødvin, der er typisk for Rioja. Den har en overvældende og kompleks duft og smag med markante toner af modne blommer og kirsebær. Man mærker overhovedet ikke alkoholindholdet på 14,5%.


Cirsion, Roda, Bodegas Roda, Haro, Rioja, Spanien 2006
1300 kr., Philipson Winesf
En skøn rødvin, der er mere tør end Cirsion 2005 og stadig lidt lukket. Den har dog en god struktur og masser af frugt. En rigtig gemmevin.s




Mousserende vin


Codorníu, Pinot Noir, Cava Brut, Penedès, Spanien
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
En laksefarvet mousserende vin, der dufter og smager af brød og ribs. Den er elegant, har en god fylde og er tør uden at knase.




Hvidvin


Ravelli Pinot Grigio, Venezia IGT, Veneto, Italien 2007
50 kr., Vinens Verden
En forførende hvidvin, der dufter af modne grønne druer og honningmelon. Smagen er fyldig, frisk og let krydret. Der er fuld valuta for pengene.


Mas Rabell, Torres, Catalunya, Spanien 2007
69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Vellavet hvidvin med god, ren frugt og en lille krydret tone. En vin i fin balance, og en vin, som mange vil kunne lide. Glimrende til lettere retter.


Frankland Estate, Poison Hill Vineyard, Riesling, Franklin River, Western Australia, Australien 2008
149 kr., Vinens Verden
Fornem hvidvin med en liflig duft og en klokkeklar smag af frisk frugt, mineralske toner og citrussyre - og kun 12% alkohol. En lækkerbisken. Flasken har skruelåg.


Noble Dragon Shandong White, Changyu, Yantai, Kina 2007
49 kr., Netto
En meget frisk hvidvin med en mild duft af eksotiske frugter og en fyldig og koncentreret smag af citrusfrugter med et strejf af krydderhonning til slut. Den vil egne sig fint til milde og let krydrede fiskeretter. Et rigtig godt glas til prisen.


Jean-Baptiste Adam, Réserve, Alsace Blanc, Frankrig 2007
59,95 kr.; i denne uge (uge 45): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Der kommer flere og flere vine med skruelåg fra Frankrig. Her er endnu en. Og vinen, som skruelåget har holdt frisk, er en læskende og dejlig hvidvin med en god, ren frugtsmag og mineralske toner. Tilbudsprisen er meget attraktiv.




Rødvin


Sirius, Bordeaux, Frankrig 2005
79,95 kr. I denne uge (uge 45): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
En interessant rødvin, der dufter intens af sød lakrids og moden frugt. Den er fremstillet på Merlot og Cabernet Sauvignon, og det er så afgjort Merlot-druens blødhed, der slår igennem i smagen. Den er rund og blid og vil falde i mange menneskers smag. Et rigtig godt glas vin til tilbudsprisen.


La Taupe, Domaine Hubert Chavy, Bourgogne, Frankrig 2007
125 kr., A Vinstouw
En rødvin, der med det første kan virke lidt lukket. Men efter et minut eller to i glasset åbner den sig og folder sig ud med en delikat duft og smag af aromatisk frugt og mørke kirsebær.


Finca Antigua, Syrah, La Mancha, Spanien 2005
79,95 kr., 66,67 kr. ved 3 flasker, H.J. Hansen og Magasin
Lækker rødvin med spændende nuancer i smagen – timian, lavendel, laurbær, blød lakrids … Skænk den til en lidt kraftig kødret eller nogle stærke oste.


Château Doyac, Haut-Médoc, Frankrig 2004
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
En dejlig, fire år gammel rødvin med god duft og en typisk Bordeaux-smag med elegant lethed, god frugt, en behagelig tørhed og en lang eftersmag. En meget anvendelig vin.


Argentiera, Bolgheri Superiore, Toscana, Italien 2004
369 kr., Gravesen Vine
Fantastisk rødvin, utroligt lækker. Den har den flot duft og en bred, kompleks og harmonisk smag, der breder sig i munden og fortsætter i en lang eftersmag. Samtidig er det en meget anvendelig vin, som står til mange retter. Vinen er lavet på 40% Cabernet Sauvignon, 40% Merlot og 20% Cabernet Franc og fadlagret i 14 måneder – alt-så ren Bordeaux-stil. Mange Bordeaux-producenter burde stræbe efter at lave en sådan vin.


Sartori, Ripasso, Valpolicella, Veneto, Italien 2006
44,95 kr., Amka
Til den lave pris en virkelig god rødvin. Den har et lidt smalt smagsbillede, men god og blød frugt og en fin sødme, som mange vil kunne lide. Den femte stjerne får den for prisen.


Meda Margherita Langhe Rosso, Piemonte, Italien 2005
79,95 kr. I denne uge (uge 45): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBrugsen
En meget lækker og aromatisk rødvin med et strejf af eksotiske frugter og anis og med en uendelig lang eftersmag.


Finca la Florencia, Cabernet Sauvignon, Argentina 2005
86,50 kr. ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
Rødvin med en usædvanlig moden frugt, blød og mild og varm, rund og rar – og med en let sødme. En ukompliceret vin, som mange vil kunne lide.


Zwei.1, Koenigsegg, Schloss Halbturn, Burgenland, Østrig 2007
89 kr., Barrique Vinimport
En meget let og frisk rødvin med smag af sommerbær og med en markant syre, der gør den yderst velegnet til mad. På grund af sin lethed vil den egne sig glimrende, hvis der skal rødvin til frokost.


Villa Roca, Valpolicella Superiore Ripasso, Veneto, Italien 2004
74,95 kr., Nordic Wine Traders
Rødvin med varme og saftig frugt med toner af kirsebær.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.