Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47, 2008

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 47
Fra 17. til 23. november 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 44, ,,,,,,VinAvisen uge 45,,,,,,,,VinAvisen uge 46
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
37-52
....... ....
Svigtende salg af champagne
Den finansielle krise præger salget af luksusprodukter – og dermed også af vine i den dyre ende af prisskalaen. Det mærkes i Storbritanniens største kæde af vinforretninger, Majestic Wines. Fra april til og med september i år indbragte salget af vine fra kædens 147 forretninger 5,6 millioner pund (cirka 50 mio. kr.), hvilket er 25% mindre sammenlignet med samme periode sidste år. Og det største fald i salget gjaldt champagne, der udgør 18% af al den vin Majestic sælger. Her var nedgangen på 6,4%.
I håb om at få kunderne til igen at købe boblevinene er Majestic begyndt at sætte priserne drastisk ned, og de store britiske supermarkedskæder, Sainsbury og Tesco, har fulgt trop.
Det svigtende salg af champagne afspejler sig også i eksporttallene. I år er eksporten til de fire største aftagerlande, Storbritannien, Belgien, USA og Japan, således faldet med mellem 5 og 17%. Også i champagnens hjemland Frankrig peger salgskurven nedad.
........... ..
Større udvalg af vine med lavt alkoholindhold
EU er kommet på banen med en ny lov, der med tiden vil udvide sortimentet af vine med et lavere alkoholindhold på det europæiske marked.
Vi har i uge 34 fortalt om den særlige teknik, spinning cone column, der nærmest kan beskrives om et roterende separations-apparat. Via denne teknik er det muligt at fjerne en del af alkoholen i vinen.
Alkohol-reduceringen kan ligeledes ske via såkaldt omvendt osmose.
Hidtil har EU forbudt salget af vine, hvor man har formindsket alkoholindholdet ved hjælp af de to teknikker. Men med den nye lov vil det nu blive tilladt at sælge dem i samtlige medlemslande. Dog har EU betinget sig, at indholdet af alkohol højst må nedsættes med 2%.
I Storbritannien, hvor forbrugerne længe har efterspurgt et større udbud af alkohol-milde vine, vækker den nye lov glæde. Sidste år blev det forbudt at sælge ABV Sovio – en spansk mousserende vin med kun 8% alkohol – i de britiske vinforretninger, idet vinen fremstilles via spinning cone column. Siden da har den britiske brancheorganisation Wine and Spirit Trade Association (WSTA) kæmpet for at få EU-loven ændret.
..........

36-51


Stejle vinmarker præger billedet i østrigske Steiermark. Østrig fremstiller mange dejlige hvid- og rødvine - som de også gerne selv hælder i glassene.
    Østrigerne vil have østrigsk vin
    Man kan godt undre sig over, at der ikke er langt flere af de fortræffelige østrigske vine i handelen herhjemme. En af forklaringerne kan være, at østrigerne selv drikker det meste af vinen.
    En ny undersøgelse, der omfatter 1200 østrigske top-restauranter, viser, at hovedparten af den vin, der er på vinkortene, er østrigsk. For hvidvinenes vedkommende drejer det sig om 93% og for rødvinenes om 86%. Og mere end 90% af restauranterne har oven i købet tænkt sig at udvide sortimentet af hjemlandets vine inden for de næste fem år.
    I alt køber de adspurgte top-restauranter hvert år østrigsk vin for et samlet beløb på 60 millioner euro (cirka 447 mio. kr.).

    Egne bobler er bedst
    Undersøgelsen viser også, at 56% af vinen bliver solgt pr. glas, og at hele flasker går bedst i de restauranter, der ligger i de mest turistede områder.
    Gennem nogle år har den italienske mousserende Prosecco-vin gået sin sejrsgang i Østrig. Men sådan er det ikke længere – nu vil østrigerne have østrigske bobler, og hele 60% af al den mousserende vin, der sælges i top-restauranterne, stammer fra hjemlandet. De italienske bobler indtager nu andenpladsen, og først på tredjepladsen kommer franskmændenes champagne.
...............
...............
Oz Clarke
    8 millioner briter går efter vinanmeldelserne
    Det britiske analysefirma Wine Intelligence har udført en undersøgelse over, hvor mange forbrugere, der går efter diverse vinskribenters anmeldelser, når de skal vælge en vin til aftensmaden.
    Firmaet har udspurgt 1512 briter, der regelmæssigt køber vin, og det viste sig, at 29% af dem valgte vine, som havde fået gode anmeldelser i magasiner og aviser eller på tv. Hvis procenterne holder, svarer det på landsplan til næsten 8 millioner britiske forbrugere.
    Når det kom til hvilken vinskribent, der havde størst indflydelse, vandt den populære Oz Clarke med 18%, hvilket betyder, at 4,8 millioner forbrugere tager hans ord om vin for gode varer.
...........................................
45-48
. ......
Vinstokke skyllet væk i Sydafrika
Kraftige regnskyl har i den senere tid hærget Sydafrika, og det er især området omkring vinbyerne Robertson og Montagu i Western Cape, der er blevet ramt.
Det dårlige vejr har fået de to floder Kogmanskloof og Breede til at gå over deres bredder. Og det er første gang siden 1981, at det er sket på ét og samme tidspunkt.
Vejene er oversvømmede, så det er umuligt at komme frem til de to byer, og det er ligeledes gået hårdt ud over en hel del vinmarker. Flere steder er de øverste jordlag simpelt hen skyllet væk mellem vinstokkene, og hos Graham Beck Wines i Robertson er en vinmark skyllet ned under et nærliggende jernbanespor.
..................

    < Det kendte Fairtrade-mærke, der viser, at vinen er fremstillet med hensyntagen til både miljø og arbejdskraft.

    Argentina vandt stort i Fairtrade-konkurrence
    Hvis man køber en Fairtrade-vin, kan man være sikker på, at der er tænkt på miljøet under fremstillingen af vinen, og frem for alt, at de arbejdere, der er tilknyttet vinhuset, får en fair løn.
    For at fremme salget af disse vine afholder Fairtrade Wine Committee hvert år en større vinsmagning i oplevelsescentret Vinopolis i London. Vinene kommer fra verdens tre Fairtrade-producerende vinlande, Argentina, Chile og Sydafrika, og i år var der indsendt hele 30% flere flasker end sidste år.
    Argentina vandt stort. Rødvinen Soluna Premium Malbec 2005 løb således med Fairtrade-priserne for ”bedste argentinske rødvin” og ”bedste rødvin” samt hovedprisen for ”bedste vin overhovedet”.
    Hele listen over vindervinene kan ses ved at klikke her.

    Fairtrade-vine hitter i Storbritannien
    Storbritannien er i dag den største aftager af Fairtrade-vine – i 2006 importerede briterne 2 millioner liter vin med dette certifikat, og for hvert år fordobles salget. Og ifølge Just Drinks tyder alt på, at den herskende finansielle krise ikke har fået briterne til at fravælge disse ofte lidt dyre vine. Hvis alt går vel, vil salget stige med hele 46% i år.
    Vinene udgør dog stadig kun 1% af vinsalget på det britiske marked.

    Cono Sur slår et slag for Fairtrade
    I Chile vil vinhuset Cono Sur, der ligger i Colchagua Valley og ejes af vingruppen Concha y Toro, nu gøre en ekstra indsats for at markedsføre Fairtrade-vine i Storbritannien. Vinhuset er i forvejen kendt for at drage omsorg for miljøet til mindste detalje i såvel vinmarks-arbejdet som i selve vinproduktionen. Nu har vinhuset købt Los Robles, Chiles førende producent inden for Fairtrade-certificerede vine, og i det nye år vil Cono Sur sætte ekstra skub i salget af Los Robles vine på det britiske marked.
    Men hvordan står det til med salget af Fairtrade-vine i Danmark? Vi har tidligere i VinAvisen efterlyst vine på det danske marked og hører stadig meget gerne fra importører, der har sådanne vine. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
....... ....
18-17
....... ....


Margrit Mondavi var kommet hele vejen fra Napa Valley til København for at overrække Robert Mondavi Winery-kulturprisen til ejeren af The Coffee Collective.
    Robert Mondavi-prisen overrakt af Margrit Mondavi
    Robert Mondavi Winery-kulturprisen har hvert år i en årrække været givet til amerikanske kulturpersonligheder, der har gjort noget særligt for deres lokale miljø inden for mad og vin, maleri og skulptur eller musik, dans og teater. I 2007 kom prisen til Danmark, og den 13. november i år blev den overrakt til vinderen i region Hovedstaden. Det blev kaffefirmaet The Coffee Collective på grund af dets evne til at kombinere kvalitet, etik og bæredygtighed.
    Prisoverrækkeren var ingen ringere end 84-årige Margrit Mondavi, enke efter den californiske vinmager Robert Mondavi, som har lagt navn til kulturprisen – der i øvrigt bestod af en bronzeskulptur og nogle udvalgte vine fra Mondavi Winery.
    Hovedstaden var den sidste af de i alt fem danske regioner, der i år er blevet hædret med denne pris.

    Robert, vinen, kunsten og kulturen
    Under seancen, som foregik i Balkonsalen på Det Kongelige Teaters Gamle Scene i København, fortalte Margrit Mondavi lidt om livet, kunsten, kulturen og gastronomien i Napa Valley.
    Hun sagde også, at hun selvfølgelig savnede Robert Mondavi, men at han nåede at leve tre liv i ét – og at de alle var gode liv.
    Han forstod at nyde både livet og vinen. Som han ofte sagde, så havde han mødt flere gamle vinmagere end gamle læger.
    Margrit Mondavi har altid været sin mands tro følgesvend. Men hun er også selv en markant personlighed i vinens verden.
    I USA har hun blandt andet sammen med en gruppe kvinder dannet en forening, Women for Winesense, og arrangeret en vinkonkurrence, hvor juryen udelukkende består af kvinder. Initiativet, der skal give modvægt til de mange mandsdominerede konkurrencer, er blevet en stor succes og er senere fulgt op af en international konkurrence i Monaco.
....... ....
Moldovisk vineksport stormer frem
I marts 2006 boykottede Rusland importen af vin fra Moldova og Georgien på grund af en mistanke (påstand) om, at vinen var sundhedsskadelig.
Det var et hårdt slag for de to lande, idet hovedparten af deres vineksport netop går til russerne.
Boykotten er for længst hævet, og eksportpilen peger igen opad – ikke mindst for moldoverne. I årets første ni måneder steg eksporten af vin fra Moldova således med hele 76% i forhold til samme periode i 2007. I tal svarede det i dansk mønt til en stigning fra 485 til 852 millioner kr.
I dag eksporterer Moldova vin til mere end tres lande. Rusland, der stadig er den største aftager, tegnede sig i perioden for cirka 274 mio. kr. Ukraine aftog for cirka 204 mio. kr. og Belarus (Hviderusland) for cirka 199 mio. kr.
.....................
Til_37/09
....... ....
23 postkort fra Prosecco-land
I september besøgte Anker appellationen Conegliano-Valdobbiadene nord for Venedig, hvor man laver spumante på druen Prosecco. Det kom der 23 postkort ud af. De ni første sendte vi i uge 44, uge 45 og uge 46; her kommer de næste tre.
......................

................
De lukkede tryktanke er nemme at kende på deres kuppelformede toppe. Nogle steder lader man vinen ligge på bundfaldet i de afkølede tanke i op til et år. Tankene her står i vinhuset Ruggeri & Co.
    10. postkort fra Prosecco-land:
    Boblerne skabes i lukkede tanke
    Halvdelen af Italiens 3000 Spumante-mærker laves efter champagne-metoden. Men ser vi på mængden af vinflasker, så udgør disse mærker kun 10-15% af produktionen.
    Resten – de 85-90% af al spumante – produceres efter den metode, som franskmændene kalder Cuve Close (lukket tank). Italienerne kalder den Charmat – eller Metodo Charmat-Martinotti, Metodo Italiano eller Autoclave – i Spanien siger man Granvas, i Portugal Método Continuo og i USA Bulk Process.
    Charmat-metoden blev opfundet omkring 1910 af franskmanden Eugène Charmat, og den er billigere end champagne-metoden, idet andengæringen ikke foregår i flasker, men i store lukkede tanke.
    Mange druesorter, inklusive Prosecco, giver den bedste boblevin efter denne metode, idet teknikken bevarer vinens delikate aromaer.
    Hvis man ellers anvender en god basisvin og ikke forhaster sig, er charmat-metoden lige så god – og lige så dyr – som champagne-metoden. Og i modsætning til champagne-metoden giver den mulighed for filtrering, efter at vinen er fjernet fra sit bundfald.
    ,.............,,
......................

................
Matteo Cogetti, der er vinmager i det gode vinhus La Tordera, viser noget af den store mængde bundfald, der er filtreret fra under Charmat-processen.
    11. postkort fra Prosecco-land:
    Fra tank til tank under tryk
    Hvor man efter champagne-metoden skal åbne den enkelte flaske for at fjerne bundfaldet (se postkort nr. 8), så går det nemmere efter Charmat-metoden. Man pumper bare vinen over i en anden tank og lader bundfaldet blive liggende i den gamle.
    Det er dog ikke så nemt, som det lyder. Den udviklede kuldioxid i tanken kan have opnået et tryk på 7-8 atmosfære, og det betyder, at der i modtagertanken skal være samme tryk. Man fylder derfor tank nummer to med en inaktiv luftart, fx argon eller kvælstof, og når vinen skal løbe fra tank til tank, skubbes den afsted med samme inaktive luftart under tryk. Undervejs kan vinen passere et filter.
    Vinen bevarer sit tryk hele vejen. Boblerne er stadig klar til at fødes i glasset, og vinen kan tappes på tykke, tryksikre flasker. Dette sker også i et lukket system under tryk.
    ,.............,,
.............................................
34/09
...............................

................
På det ellers så gode Trattoria La Cima i Valdobbiadene dekanterede man boblerne væk i en glaskande. Også på nabobordet stod der en kande ...
    12. postkort fra Prosecco-land:
    Krimi: Dekantering fjerner boblerne
    Både Metodo Classico og Charmat-metoden giver fornemme vine. Den klassiske metode har måske et bedre image, men lavet på den rigtige måde er Charmat-metoden mindst lige så god.
    Der findes en tredje metode, hvor man simpelt hen pumper kuldioxid ind i vinen, ligesom når man laver sodavand. Den slags vine ligner ordentlig spumante lige så lidt, som et plasticglas ligner et fint krystalglas; boblerne er store og bruser hurtigt af. På sådanne sodavands-vine vil man – hvis de kommer fra Italien – finde ordet gassificato.
    I en spumante er der meget mere kuldioxid. Det meste findes opløst i vinen, og al denne gas kommer ned i maven, hvor den øjeblikkelig går over i blodet. Her sætter den gang i blodomløbet, trækker alkoholen med til hjernen – og gør én både munter, vittig, smuk og ganske uimodståelig.
    Derfor blev vi også lidt forargede, da vi på flere italienske restauranter blev præsenteret for en glaskande i en nedkølet metalspand, hvori man dekanterede den gode Prosecco for at befri den for nogle af boblerne.
    En svensk vinskribent, der var med på turen, gik minsandten ind for metoden. Selv brugte vi ord som helligbrøde og forbryderisk: Tænk at man kan nænne at fjerne de gode bobler, som vinmageren med stort besvær har puttet i vinen, og som man har betalt for i dyre domme!
    ,.............,,
...............................
Til_43/08
....... ....


På billedet til venstre ses Jorge Muga sammen med tre af sine samarbejdspartnere hos Laudrup Vin. Fra venstre spanskfødte Eduardo Zurita, Dorte Sonnenborg, Jorge Muga og Per Buhl.
    Besøg fra Muga i Rioja
    I onsdags havde Laudrup Vin besøg fra den allerførste af firmaets spanske leverandører, nemlig det velestimerede Bodegas Muga i Rioja, grundlagt i 1932.
    Det var fjerde generation i familiefirmaet, Jorge Muga, der var fløjet herop for at lade os smage syv af de vine, han som senior vinmager er ansvarlig for. Og det var fornemme vine, vi smagte; Jorge Muga fortalte med en vis stolthed, at fem af dem har fået mellem 92 og 98 point hos Robert Parker.
    Vi kunne med god samvittighed give dem fem stjerner – også uden Parkers hjælp.

    Familiens første ønolog
    Muga-familien kan tælle vinmagere helt tilbage til 1700-tallet, men Jorge Muga er den første uddannede ønolog, og han er som fagmand meget optaget både af markernes egenskaber med hensyn til jordbund og mikroklima og af brugen af fadlagring.
    Muga køber ikke sine fade, men laver dem selv af fransk og amerikansk eg og ”toaster” dem specielt til de enkelte vine. Bodegaen har fem fastansatte bødkere, som ikke bestiller andet end at lave de mange fade og de store tanke, som hos Muga ikke er af rustfrit stål men af træ.

    50.000 æg om året
    Muga har 210 tanke, der hver rummer 16.000 liter, samt 14.000 barriques, og vinene klares med piskede æggehvider, der synker ned igennem vinen og tager selv de mindste urenheder med sig.
    I alt bruger Muga 50.000 æggehvider om året – og blommerne går naturligvis til fremstillingen af bagværk.
    Det var et interessant møde med Jorge Muga – og et dejlig møde med hans vine, der alle står til en stjerneregn nedenfor i listen over denne uges smagte vine.
....... ....
46-48
........... ....
........... ....
Arkitekten Frank Gehry har gjort det igen - tegnet et fantastisk vinhus, denne gang til Hall Winery i Californien. Bygningerne, der blandt andet kommer til at rumme et besøgscenter, vil blive placeret rundt om det oprindelige gamle vinhus. Til højre de vævede brædder, som vil danne taget på Gehrys arkitektoniske mesterværk.
....... ....
Vinhus med tag af vævede brædder
Vinproducenterne i Californien tænker i høj grad i miljømæssige baner. Og det er ikke kun, når det gælder vindyrkning og vinfremstilling, men også når der skal opføres nye vinhuse.
Ofte er de miljørigtige vinhuse også spændende arkitektoniske mesterværker, skabt af nogle af verdens mest anerkendte arkitekter.
Nyeste vinhus-projekt i denne genre er Hall Winery i Napa, hvor ejerne har fået den verdensberømte arkitekt Frank Gehry til at tegne de nye bygninger – det er ham, der også skabte Guggenheim Museet i Bilbao.
De første streger på tegnebrættet blev udført for fem år siden. Nu er det første spadestik taget, og vinhuset, der i alt bliver på 12.000 kvadratmeter, forventes færdig i år 2010.
Det nye byggeri vil bestå af flere fantastisk udseende bygninger af træ, sten og glas forsynet med i alt 4000 kvadratmeter solpaneler. Bygningerne bliver placeret rundt om det originale vinhus af sten fra 1885, så der opstår en spændende kontrast mellem fortid og nutid.
Det mest utrolige ved det fremtidige Hall Winery er bygningernes tage, der er fremstillet af vævede formspændte brædder.

Presset jord og solenergi
Også hos mange andre californiske vinhuse går omsorg for miljøet og flot design hånd i hånd. Hos Ridge Vineyards Lytton Springs er de 8 meter høje vægge i fadlagringsrummet således bygget op af halmballer, som giver en glimrende isolering.
For vinhuset Long Meadow Ranch har den prisvindende amerikanske arkitekt William Turnbull brugt jorden fra udgravningen af kældrene til at skabe en af de største bygninger af presset jord i Nordamerika.
Endelig skal det store amerikanske vinfirma Constellation i gang med at installere det største solenergisystem på et vinhus nogensinde på sit Gonzales Winery i Monterey County. Systemet vil komme til at dække 17.000 kvadratmeter af taget på vinhusets varelagerbygning. Den umiddelbare nedsættelse af CO2-udslippet, som solenergisystemet vil give, svarer til, at man planter 1000 hektar skov eller fjerner 2000 biler fra vejene.
....... ....
33/09
....... ....


Patriarken Antonio Argiolas.
 
    Stort og berømt
    Som nævnt i sidste uge har der været besøg i København af fire italienske vinhuse med fremragende vine, alle inviteret af deres importør, Jens Wines & Spirits.
    Vi omtalte vinene fra Castello delle Regine i Umbria, og i denne uge er turen kommet til vinhuset Argiolas på Sardinien.
    Argiolas har over hundrede år på bagen. I begyndelsen handlede man med lidt af hvert, men da Antonio Argiolas tog over i 30’erne, udviklede det sig til et vinhus, der efterhånden blev stort og berømt.

    En 102 år gammel patriark
    Antonio Argiolas er i dag 102 år gammel, men han er stadig aktiv. Han er patriarken. Det kniber lidt med bentøjet, men hovedet og handelstalentet fejler ikke noget. Det er ham, der bestemmer, og det er ham, der skriver under på bilagene.
    Hans to sønner, tvillingerne Franco og Giuseppe (Pepetto), har dog også – sammen med deres koner, Pina og Marianna – haft stor betydning for vinhusets udvikling og modernisering. Blandt andet har de et tæt samarbejde med den berømte ønolog Giacomo Tachis, ”supertoskanernes fader” og manden bag vine som Sassicaia, Tignanello og Solaia.
    I dag er børnebørnene med, og oldebørnene står klar. Argiolas er en klan, der råder over 230 hektar vinmarker og fremstiller 2 millioner flasker om året.

    Tretten gange tre glas
    De fire vine, vi smagte, og som er med i smagelisten længere nede, er helt vidunderlige og derfor ikke helt billige. Argiolas samler da også på de eftertragtede glas-symboler i vinguiden Gambero Rosso, og vinhuset er mellem de 90 italienske vinhuse, som ti gange eller oftere har fået tre glas; tretten gange er det blevet til i 2008-udgaven.
    Antonio Argiolas var ikke med til vinsmagningen. Han har aldrig været i Danmark, men siger, at han godt kunne tænke sig at tage afsted. Så kunne han fejre sin 103 års fødselsdag heroppe ...
......................
Rødvin mod demens
Der har gennem årene været udført flere forsøg, der tyder på, at rødvin har en godgørende effekt, når det gælder demens og Alzheimers. Man har blandt andet på Institut for Præventiv Medicin på Kommunehospitalet i København fundet frem til, at folk, der drikker vin hver uge eller måned har halvt så stor risiko for at udvikle demens som afholdsfolk.
For nylig blev så resultaterne fra en svensk undersøgelse fra universitetet i Gøteborg offentliggjort. Her har man siden 1968 fulgt 1458 kvinder og deres drikkevaner. Det viste sig, at der blandt de kvinder, der jævnligt drak vin, var betydeligt færre, der udviklede demens, end blandt dem, der aldrig rørte alkohol. En lignende positiv virkning gjorde sig ikke gældende hos de forsøgspersoner, der jævnligt drak øl eller spiritus.
De svenske forskere har fundet frem til, at det er vinens antioxidanter, specielt flavonoiderne i rødvin, der har den gunstige virkning mod demens. Flavonoiderne reducerer de skader, som forårsages af de frie radikaler, der frigives, når kroppen forvandler ilt til energi......... ............
......................................
>33/09
....... ..... ....

    Fornem pris for instrument til vinhuse
    For nylig modtog firmaet Foss Den Danske Designpris for OenoFoss – et analyseinstrument til brug for mindre og mellemstore vinhuse.
    Man drypper nogle få dråber vin ned i instrumentet, klikker på computerskærmen og får så to minutter senere et resultatet af den analyserede vin. OenoFoss kan være en hjælp i flere forskellige faser af vinproduktionen. Instrumentet kan blandt andet analysere, om druerne er modne til at blive høstet, og om vinen er klar til at blive tappet på flasker.
    Vinproducenterne sparer desuden tid og penge, da de undgår at skulle sende prøver til et eksternt laboratorium.
    Instrumentet, som blev introduceret tidligere i år, er allerede solgt til vinproducenter i mere end 20 lande verden over. I uge 11 i år fortalte vi mere om det.
....... ....
Rødvin mod fedtlever
Alkoholikere lider ofte af ophobning af fedt i leveren – det man populært kalder for fedtlever.
Nu viser et nyt forsøg, udført af forskere fra University of South Florida, at resveratrol, det stof, der findes i de blå druers skind og dermed i rødvin, ligefrem kan nedbryde fedtaflejringerne.
Forskerne gav ifølge Wine Spectator hver dag et hold mus stadig større doser af alkohol for at efterligne den proces, en alkoholiker typisk gennemlever. En del af musene blev desuden fodret med resveratrol.
Da forskerne efter fire uger undersøgte musenes levere, var mængden af leverfedt tre gange højere hos de mus, der ikke havde fået resveratrol.
.
8000 liter øl til tørstige gæster
Ifølge svensk lov er det tilladt at indføre øl, vin og spiritus, hvis varerne er til eget forbrug. En nylig sag viser dog, at det kan være temmelig svært at kontrollere.
Et ældre svensk ægtepar var blevet trukket i retten for at have bragt 8000 liter stærk øl med sig hjem fra Tyskland – en mængde, der rejste mistanke om, at alkoholen var købt med videresalg for øje.
Ifølge Alcohol Update hævdede ægteparret dog hårdnakket, at de mange øl skulle bruges til henholdsvis hustruens 60 års fødselsdag, sønnens 40 års fødselsdag, datterens bryllup og en større nytårsfest. Det må have været nogle meget tørstige gæster …
Det hele endte med, at anklageren måtte opgive sagen.......................
....... ....
39-12
....... ....

Quinta do Pégo ligger helt ude ved kanten af klippen med en fantastisk udsigt 138 meter over floden. Til højre: Vingårdens stejle terrasser med vinstokke.
    Danskejet vingård i det skønne Douro
    Midt i den portugisiske Douro-dal ligger vingården Quinta do Pégo, hvorfra der er en fantastisk udsigt over et af verdens mest dramatiske vinlandskaber.
    Vingårdens 33 hektar vinmarker breder sig over stejle terrasser, som falder ned mod Douro-floden i dalens dyb.
    Quinta do Pégo, som fremstiller cirka 100.000 flasker rødvin og portvin om året, er danskejet. Karsten Søndergaard fra AMKA i Randers købte vingården i år 2000 sammen med en portugisisk kompagnon – der dog blev købt ud igen i 2003. Siden da har Quinta do Pégo været underkastet en omfattende renovering.
    Nu fremstår vingården i al sin hvide glans, og hvis nogle af læserne planlægger en tur til det skønne område, vil det fra og med den kommende sommer være muligt at leje et af de i alt ti værelser.
    Den nyrenoverede vingård omfatter også en butik, hvor der arrangeres vinsmagninger. Man kan få nærmere information omkring udlejning af værelser hos Carla Pinto på e-mail cpi@quintadopego.com.
....... ....
Californisk vinhus bejler til Obama
Nu, hvor valget af Barack Obama som USA’s præsident er en realitet, bliver der lyttet godt efter, hver gang han siger noget om, hvad han kan lide at spise og drikke. Det har nemlig enorme marketingsmæssige fordele for de produkter, det drejer sig om.
Ronald Reagan havde fx en stor forkærlighed for vingummi, hvilket – i den periode han sad på præsidentposten – gav den amerikanske vingummi-industri et ordentligt salgsmæssigt spark i den rigtige retning. Jimmy Carter, der har tjent sin formue på fremstilling af peanuts, satte ligeledes skub i salget af de små saltede nødder. Og de mange MacDonalds restauranter i USA havde vældig glæde af Bill Clintons præsidentperiode. Clinton ytrede nemlig, at han – når sikkerhedsfolkene tillod det – ikke vidste noget bedre end at lægge vejen forbi en MacDonalds.
I et interview har Barack Obama nævnt, at Chardonnay-vinen fra Kendall-Jackson ofte bliver sat på bordet i hans hjem i Chicago.
Nu har det californiske vinhus ifølge Decanter skyndsomst – som en slags ”tillykke-gave” – sendt et par kasser af vinen til Obama. Med denne bejlen til den kommende præsident håber Kendall-Jackson, at vinen også vil gøre sit indtog i Det Hvide Hus og dermed blive serveret ved diverse officielle lejligheder.

Brunello bejler til Kina
Som vi tidligere har fortalt i VinAvisen, er forbruget af vin eksploderet i Kina i de senere år. Hvis alt går vel, vil det i år 2011 være nået op på 1 milliard flasker om året. En del af flaskerne skulle gerne indeholde Brunello-vin, synes man i Brunello di Montalcino, og Brunello-konsortiet havde derfor for nylig inviteret ni af Kinas største vinimportører til at besøge det berømte italienske vindistrikt.
Som det er nu eksporterer vinhusene i Brunello di Montalcino i alt kun 0.5% af deres årlige produktion til kineserne. Efter besøget håber man ifølge Just Drinks nu på at kunne få nogle nye gode handelsaftaler i stand med de kinesiske vinimportører.
..............................
45-49
...................
Tyv solgte kostbare vinflasker over internettet
Gang på gang dukker der historier op om, hvordan folk har snydt og bedraget med salg af vin over internettet. Hvor taknemmeligt et middel nettet er, når det gælder svindel, viser et nyligt eksempel fra Jefferson County i Colorado, USA.
En mand stjal på snedig vis og over en længere periode kostbare vine i forskellige vinforretninger. I en af forretningerne blev han afsløret af et opsat videokamera, og ved den efterfølgende ransagning i hans hjem fandt man 85 flasker, hvoraf den ene gik for en markedspris på 3000 dollars (cirka 17.600 kr.).
De lokale myndigheder mener nu, at han alene i de sidste tre uger har solgt vine for over 21.000 dollars (cirka 123.000 kr.) via forskellige internetsider, der sælger vin. En god timeløn må man sige. Men heldigvis blev manden altså taget på fersk gerning.
....... ....


Sauternes mest berømte vinslot, Château d'Yquem, med dets vidtstrakte vinmarker i forgrunden.
    Rekord sen høst i Sauternes
    De sidste druer i Sauternes er først bragt i hus for få dage siden. Og det gør årets høst til en af de senest afsluttede nogensinde i det berømte Bordeaux-distrikt.
    Hos Château d’Yquem sluttede høsten den 29. oktober, hvilket også var relativt sent.
    Selv om høsten har trukket i langdrag, melder flere vinproducenter om færre druer end normalt – nogle steder er man helt nede på halvt så mange. Til gengæld fejler kvaliteten ikke noget, og man regner med en virkelig god årgang af distriktets verdenskendte søde vine.
....... ....
08-07/09
........ ....
    Historien bag etiketten: Portvin
    – Her er der faktisk ikke tale om en etiket, skriver Hans Jørgen Clausen i Odense. – Snarere tværtimod. Men på nogle gamle portvinsflasker ser man, at vinens navn og årgang er stencileret direkte på glasset med hvid maling.
    Denne særlige stil er en gammel tradition i Portugals Douro-dal, hvor man veg tilbage fra at bruge etiketter af papir. Etiketter kunne jo rådne under den lange flaskelagring i fugtige kældre, mens de malede bogstaver nok skulle blive der.
    I dag er det sjældent at se stencilerede bogstaver, men de fede hvide bogstaver på en dybsort baggrund anvendes stadig på mange portvins-etiketter – af papir.
    Vi siger tak til Hans Jørgen Clausen for en god historie. Er der andre etiketter med historie? Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
...................
.....................

.............
...............
.................
    Illegal masseproduktion af spiritus
    Toldpolitiet i Frankfurt har ifølge bestofwine.com for nylig gjort en stor fangst. De har anholdt en bande på tolv personer, som illegalt har fremstillet omkring en halv million liter frugtbrændevin. Fremstillingen er foregået på flere forskellige destillerier.
    Den egentlige bagmand er en 49-årig spiritushandler fra Rhein-Pfalz-Kreis ved Ludwigshafen, som både har solgt brændevinen i sin egen butik samt til spiritusgrossister rundt omkring i Tyskland. Han er nu anklaget for hæleri samt for skattesnyd for omkring 6 millioner euro (cirka 45 mio. kr.).
    ............ ..................
.............
.............
    < A Xoco er et nyt produkt fra Anton Berg. Det består dels
    af plader med ren mørk chokolade, dels af kreative fyldte chokolader.
    En af lækkerbisknerne er lige sagen for whisky-entusiasten,
    idet indholdet er vædet med røget whisky.
En hjertevarmer i den kolde tid
Chokolade er blevet et meget hot emne. Og ligesom med vin, øl og whisky går chokolade-begejstrede danskere til smagninger, hvor de lugter, smager og undersøger, om chokoladen har et rent knæk uden smulder.
Gode gamle Anton Berg er nu hoppet med på chokolade-trenden med et nyt produkt, A Xoco, som både består af en stribe forskellige mørke chokolader og af lækre og kreative delikatessechokolader.
Som det eneste chokolademærke i Danmark fremstilles A Xoco fra bunden af – lige fra ristning af bønner til færdig chokolade.
Vi var til en seance med chefchokolatier Jesper Rahbek, der er manden bag de nye deliktessechokolader. Og selvfølgelig lokkede vi en opskrift ud af ham til Den Stærke Side på en drik, hvor chokolade og mørk rom går op i en højere enhed. Her kommer opskriften:
.............
Hot chili-chok-a-chino
1 liter sødmælk
½ frisk chilli
200 g A Xoco Superior Fermentation
Mælk til skum
God mørk rom (cirka 1 cl. pr. kop)
Rørsukker
Stødt kanel
    Kog mælk og chili op. Smelt chokoladen i mælken, og varm op til lige før kogepunktet.
    Fordel den varme drik i glas og top med mælkeskum (opvarmet, pisket mælk).
    Kom rommen i og drys med en blanding af rørsukker og stødt kanel.
.............
.....................
41-45
..................
.........................
    ...............
      Smagning af Rom

      Her på Den stærke side har vi taget hul på en smagning af mørk rom. Til denne uge har vi smagt to flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende rom-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Plantation Rum Old Reserve, Nicaragua 1998, 45%
      325 kr., Juul's Vin & Spiritus
      Der er pærer, blommer og anden moden frugt over duften af denne rom. Smagen er meget lækker med toner af karamel, lakrids og rørsukker og med en meget lang eftersmag.


      Angoustura 1919, 8 Years Old, Trinidad, 40%
      139 kr., Altia Denmark
      Siden 1875 har man fremstillet denne dejlige og milde rom. I duften er der noter af flødekaramel og vanille, mens smagen er uendelig blød og rund, fuld af sødme og med en anelse røg til slut. En rigtig ”dame-rom”, som får den sidste stjerne på grund af den yderst attraktive pris.
      .................
...... ....
46-45
....... ....

...... ...................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Haller Vine har fået forhandlingen af Weingut Trenz i det tyske Rheingau, netop kåret som ”Årets opdagelse” i Gault Millau WeinGuide Deutschland 2008.
    * World of Wine er flyttet til Rødovre Centrum 20, 2610 Rødovre, indkørsel fra Højnæsvej 81.
    * Vintapperen har optaget importen af vine fra Domaine des Chênes i Roussillon.
    * Estwine.dk er en ny online vinhandel, hvis ophavsmand er kokken Jacob Dahl Andersen. Foruden at købe vin kan man få gode råd til sammensætning af vin og mad samt indgå i direkte dialog med vinbønder rundt om i verden. *
    * Vinimperiet er en ny vinforretning i Randers med salg af franske vine importeret direkte fra vinproducenterne. Hovedvægten ligger på vine fremstillet på økologisk dyrkede druer.
    * Toscavini har fået forhandlingen af Argentiera fra Bolgheri og Terrabianca fra Radda in Chianti.
    * Langhe Vine har fået importen af Roero producenten Cascina Carossa fra Canale i Piemonte.
    * Vinoble åbner d. 20. november kl. 14 Vinbanken på Kultorvet, hvor der er mulighed for vin-opbevaring samt formidling af salg af vine fra private til private.*
    * Fiasco-Vine har optaget importen fra følgende vine fra Toscana: Castello di Ripa d'Orcia, Castiglione d'Orrcia, Castelnuovo Tancredi, Buonconcvento og Azienda Agri, Campotondo, Campiglia d'Orcia.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...... ....
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
..................
,

    Jan Knudsen (f. 1963) er bankuddannet og har arbejdet femten år i forskellige afdelinger hos Danske Bank samt yderligere fem år med anden finansiel virksomhed.
    I øjeblikket arbejder han på freelancebasis med events for firmaer, caféer og restauranter. Og så er der vinen, som er hans store passion, og som ligeledes udgør en vigtig del af hans arbejdsdag. For seks år siden åbnede han nemlig vinimportfirmaet Stæhr sammen med sin gode ven Peter Poulsen.
    Det var en vinsmagning på Børsen, der førte til grundlæggelsen af vinfirmaet. Her smagte Jan Knudsen en vin fra den spanske bodega Dalcam i Somantano. Året efter tog han til Spanien og besøgte vingården, og så gik der ikke lang tid, før han begyndte at importere vinen til Danmark.
    I de følgende år blev sortimentet udvidet med kvalitetsvine fra andre spanske vindistrikter. Og i en ikke så fjern fremtid får spanierne følgeskab af håndplukkede vine fra Sydfrankrig.
    Ud over at sælge vin holder Jan Knudsen også vinsmagninger for virksomheder og private.
    I fritiden er Jan Knudsen en ivrig fodboldspiller med et særligt nært forhold til Fremad Amager. Han bor sammen med sin kæreste i Liseleje, men er ofte på farten. Brasilien har vundet hans hjerte, og det i en sådan grad, at han har købt en bolig nær Joao Pesoa i den nordlige del af landet, hvor strandene er vidtstrakte og klimaet perfekt for en nordbo.
    Adresse: Stæhr Aps, Kongshaven 20, 2500 Valby, lager: Stamholmen 165, indgang X-1, mobil: 40 74 83 21, e-mail: Janknudsen.knudsen@jubii.dk, www.staehr-aps.dk.
..... ....
.......
    Ugens vinøse billede
    Tore Scheel fra Vinens Verden i Odense har sendt os dette billede af Gladys og hendes kolleger.
    Damerne er ansat på den australske vingård Frankland Estate, og de får deres løn for at holde de økologisk dyrkede marker fri for insekter.
    Som en dronning fører Gladys hver dag sine loyale undersåtter ud i vinmarken Isolation Ridge, hvor de spiser alt muligt småkravl, der kan skade vinstokkene.
    Hun har et følsomt og hjælpsomt væsen, men kan ikke lide ræve og mennesker, der tvivler på intelligensen hos perlehøns.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
...... ..................
34-07/09
...... ................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 38 vine. Af disse vine var der 31, som fik mere end to stjerner, og 23, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 144 stjerner og i gennemsnit 3,8 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................
Smagningen af vinene fra Argiolas


Cerdeña, Argiolas, Isola dei Nuraghi IGT, Sardinien, Italien 2006
350 kr., Jens Wines & Spirits
En helt utrolig lækker hvidvin. Jamen, sikke en smag. Hele Sardiniens verden af blomster og krydderurter. Til den prægtige frugt føjer sig en perfekt og diskret fadlagring.


Korem, Argiolas, Isola dei Nuraghi IGT, Sardinien, Italien 2005
250 kr., Jens Wines & Spirits
En intens rødvin. Intens i duft og intens i smag. Men samtidig blød og lækker. Den har en lille sødme, men også en vis mundrensende tørhed. Den har tilpas fadlagring og toner af sorte bær – blåbær, enebær …


Turriga, Argiolas, Isola dei Nuraghi IGT, Sardinien, Italien 2004
490 kr., Jens Wines & Spirits
Argiolas topvin har en delikat, fint krydret duft og en vidunderlig blød smag – blød, men samtidig med tanniner, der lover et langt liv. Gem den meget gerne i endnu en halv snes år.


Angialis, Argiolas, Sardinien, Italien 2005
250 kr. for 50 cl, Jens Wines & Spirits
Sød vin med en utrolig duft – en hel frugtkurv. Og en fantastisk smag med toner af vild honning og eksotiske frugter samt en god syre, der afbalancerer sødmen.




Smagningen af vinene fra Muga


Muga, Blanco, Rioja, Spanien 2007
113 kr., 85 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Blød og meget lækker hvidvin lavet på druerne Viura (90%) og Malvasía. Vinen har mineralske toner, en fint integreret fadsmag og et strejf af citrus, fersken, ananas ... Den kan godt ligge i nogle år – selv om den også udmærket kan drikkes nu.


Muga, Rosé, Rioja, Spanien 2007
99 kr., 74 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Rosévin med en meget sart rosenfarve, en fint krydret duft og en god smag med røde bær – ribs og hindbær, men også fersken og passionsfrugt – samt en frisk syre. Det er ikke en af disse jordbær-bomber, man af og til finder i roséflaskerne.


Muga, Reserva, Rioja, Spanien 2004
179 kr., 134 ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Druen Garnacha, Mazuelo og Graciano støtter fint de 70% Tempranillo i denne rødvin med dens krydrede duft og saftige smag med en tilpas fadlagring. Det er faktisk en utroligt lækker vin til en overkommelig pris.


Prado Eneas, Muga, Rioja, Spanien 2000
399 kr., 299 ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
En indtagende rødvin på Tempranillo (90%) og Viura. Den har en blød, lækker og saftig smag med fint integreret eg og en lang eftersmag. Og så er den med sine otte år moden og lige til at drikke.


Muga, Selección Especial, Rioja, Spanien 2004
279 kr., 209 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Klassisk Rioja-rødvin med toner af fad, men også med en bred og lækker frugt krydret med strejf af vanille og kanel. Lagringen på perfekt ”toastede” fade sætter prikken over i’et.


Torre Muga, Rioja, Spanien 2004
659 kr., 494 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
En flot, let røget duft møder næsen og en frugtagtig smag munden. Umiddelbart fandt vi, at vinen var meget tør og ikke helt i balance, men da vi efter smagningen prøvede den til en gang flæskesteg med grønlangkål, var den perfekt. Det er en udpræget madvin, som gerne må få lidt luft før måltidet.


Aro, Muga, Rioja, Spanien 2004
1598 kr., 1199 kr. ved 12 flasker, Laudrup Vinimport
Dette er Mugas topvin og en meget vidunderlig vin, som kollega Parker har givet 98 point. Vi fandt, at det snarere måtte være 99 point, men da vi omfatter 100-point skalaen med største mistillid, nøjes vi med at give vinen fem store stjerner. Den har en fint krydret duft, og smagen breder sig med kraft, men også elegance i munden. Den er en stor nydelse.




Mousserende vin


François President, Brut, Ungarn
120 kr., Bel-Mondi Scandinavia
Kan man lide smagen af citron, er denne ungarske boblevin sagen. Den har en god mousse og en forfriskende smag.




Hvidvin


Guado al Tasso, Antinori, Vermentino, Bolgheri, Italien 2007
129 kr., Fondberg
Fornem hvidvin fra det toskanske Maremma, 100 km sydvest for Firenze, hvor familien Antinori ejer vingården Guado al Tasso (Grævlingens Vadested). Vinen har en liflig duft og en harmonisk og blød smag med mineralske toner. En fornem vin på druen Vermentino, der ikke så ofte optræder på danske middagsborde.


Domaine Jacob, Hautes Côtes de Nuits, Bourgogne, Frankrig 2007
95 kr., OB Vinimport
Vellavet hvidvin med en dejlig ren Chardonnay-smag, støttet af en diskret fadsmag. En meget anvendelig vin til lettere retter – fisk og skaldyr, lyst kød – eller til en frokost.


Terredora, Loggia della Serra, Greco di Tufo, Campania, Italien 2006
99 kr., Gravesen Vine
Blød og meget lækker hvidvin med en liflig duft og smag og en lille fedme. I smagen er der noter af æble, fersken, citrus og lidt nødder. Som det fremgår af druens navn, Greco di Tufo, er det en af de druer, som grækerne i oldtiden indførte i Syditalien. Tufo er en by i Campania, regionen omkring Napoli.


Laborie, Chardonnay, Paarl, Sydafrika 2008
69,95 kr., i denne uge (uge 47): 41,67 kr. ved 3 flasker (SuperBest)
En meget lækker hvidvin med god frugt og fint integreret fad. Lidt af et kup til tilbudsprisen i denne uge.


Domäne Wachau, Terrassen Federspiel, Grüner Veltliner, Wachau, Østrig 2007
89 kr., Kjær & Sommerfeldt
Glimrende østrigsk hvidvin. En ren og dejlig frugtsmag breder sig i munden med toner af pære, citrus og fint krydderi – lidt peber, måske. Som mere end 50% af alle østrigske vinflasker har også denne skruelåg.




Rødvin


Domaine la Soumade, Merlot, Vin de Pays de la Principauté d’Orange, Frankrig 2005
129,95 kr., i denne uge (uge 47): 79,95 kr., SuperBest
En lækker rødvin med moden, fyldig frugt – en vin med rygrad og i fin balance. Og en meget anvendelig vin, der er egnet til mange forskellige retter. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Il Bacialé, Monferrato, Piemonte, Italien 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot rødvin lavet på et ægteskab mellem druerne Barbera, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon og Merlot. En vin med god struktur, en masse frugt og krydderi og en lang, behagelig eftersmag. En udpræget madvin. Bacialé er et gammelt piemontensisk ord for en ægteskabsmægler.


Château Guiot, Cuvée Sylvia, Costières de Nîmes, Frankrig 2006
100 kr. 95 kr. ved 6 flasker, The Wine Company
Herlig Rhône-rødvin med varm, fyldig frugt, fin sødme og krydderi. En fornøjelse.


Elephant Hill, Pinot Noir, Central Otago, New Zealand 2007
158 kr., Vin i Skoven
Dejlig rødvin med duft og smag af den gode drue. Den har en indtagende blødhed og lækker frugt, især mørke kirsebær. Flasken har skruelåg.


Chapelle de la Trinité, Saint-Émilion, Frankrig 2006
99 kr. året ud, derefter 125 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Fortræffelig rødvin – en rigtig god bordeaux. Blød, fin smag med en vis tørhed, god krydring og lang eftersmag. Meget velegnet til mad.


Castillo de Monesma, Reserva, Cabernet Sauvignon / Merlot, Somontano, Spanien 2002
99 kr., Stæhr
Godt nok en flot vin. En supervin med liflig duft og en meget dejlig, fint krydret smag. Skænk den til en god kødret, eller brug den som meditations-vin.


Tenuta Sant’ Antonio, Campo dei Gigli, Amarone della Valpolicella, Veneto, Italien 2003
416 kr., Gourvin
En utroligt flot rødvin med en bred, kompleks duft og en dyb frugtsmag. En kanonvin. Den har 16% alkohol, men er ikke spor sprittet. En rigtig amarone, vild, voldsom og vinøs. Brug den til en kraftig kødret eller simpelt hen på samme måde, som man bruger en portvin.


Cefiro Carmenère Reserva, Viña Casablanca, Rapel Valley, Chile 2007
69 kr., fra 20. oktober til 31. December 59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En dejlig rødvin på Chiles nationaldrue Carmenère. Den er rund og blød og smager af fuldmodne brombær og krydderier. En varm vin til de kolde vintermåneder.


Frankland Estate, Olmo’s Reward, Frankland River, Australien 2004
215 kr. Vinens Verden
En utrolig flot rødvin, der dufter intens af bærmost og har en fyldig velafbalanceret smag med toner af krydderurter og sort peber. Nyd den til vellagrede oste. Som et ekstra plus er flasken forsynet med skruelåg.


Gigondas, Signature, La Cave, Côtes du Rhône, Frankrig
108 kr., Finn Enevoldsen Vinimport
En kraftig og tør rødvin med en krydret smag med noter af kaffe og mørk chokolade. Et godt bud på vinen til juleanden og rødkålen.


Domaine de Nizas, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2004
99,95 kr., House of Wine
Superlækker rødvin med en flot duft og en blød, saftig smag med krydrede toner og en vis tørhed, der gør den velegnet til mad.


Gran Coronas, Torres, Cabernet Sauvignon, Penedès, Spanien 2004
109,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
En spanier, der er helt i top. En lækker rødvin med en elegant og blød smag med fin frugt. Herlig vin, der er alle pengene værd.


Cascina Chicco, Bric Loira, Barbera d’Alba, Piemonte, Italien 2005
159 kr., Vinkrogen
Glimrende enkeltmarks-rødvin med koncentreret frugtfylde, krydderi og en fin lille sødme. Den er i perfekt balance – helt i top. En af de bedste Barbera’er, vi har smagt i nyere tid.


Quinta do Pégo, Douro, Portugal 2004
129,95 kr., Amka
Rødvin med en varm, intens frugtsmag og krydderi. Man er ikke i tvivl om, at den har portvins-fætre, men det er altså en madvin – og en glimrende madvin.


Mas Neuf, Compostelle, Costières de Nîmes, Frankrig 2005
89,95 kr. – i denne uge (uge 47): 79,95 kr. – ved 12 flasker, Philipson Wine
Rødvin med kraftig frugt og et lille bittert bid i slutningen, der gør vinen udmærket til mad. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Herdade Paco do Conde, Alentejano, Portugal 2006
69 kr., Portugisisk Vinkælder
En dejlig krydret rødvin med god frugt og fin fylde. Eftersmagen er lang og aromatisk, men slutter dog med et lille bid af alkohol, hvilket ikke er overraskende, da vinen har et alkoholindhold på 14,5%. Plask den over i en karaffel et par timer før servering.


Felino, Viña Cobos, Malbec, Mendoza, Argentina 2007
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Lidt en bolsje-rødvin, men den smager nu ganske godt. Den har 15% alkohol, men virker ikke sprittet. Den er ukompliceret og nem at gå til.


Juliette Avril, Châteauneuf-du-Pape, Rhône, Frankrig 2006
Victoria Vine, 159 kr.
Der er kirsebær og chokolade over duften af denne rødvin. Den har en god rygrad, masser af frugt, men desværre bider alkoholen til slut og slører de øvrige smagsnuancer. Det hjælper dog en del, hvis vinen plaskes over i en karaffel et par timer før servering. Nyd den til kraftige retter med masser af krydderier.


Renato Ratti, Nebbiolo, Langhe, Piemonte, Italien 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Ret tør rødvin med god frugtfylde og krydderi. Bør skænkes til lidt kraftige (kød)retter.


Cataldo, Nero d’Avola, Sicilien, Italien 2007
65 kr., Vingalleriet.com
Denne sicilianske rødvin er ikke nogen stor vin, men slet ikke så tosset. Det er kraftig og saftig vin med en masse frugt og krydderi.


La Châsse du Pape, Côtes du Rhône, Frankrig, 2007
54,95 kr. I denne uge (uge 47): 29,83 kr. ved 6 flasker, Kvickly
En enkel og let krydret rødvin med god frugt og et bid af garvesyre. Den vil egne sig udmærket til flæskesteg og sammenkogte retter med oksekød. Et godt glas til tilbudsprisen, men ellers prismæssigt lige i overkanten.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.