Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 50, 2008

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,


,,,,,,,,,,,,,,,
Vin-aktuelt i uge 50
Fra 8. til 14. december 2008
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 47, ,,,,,,VinAvisen uge 48,,,,,,,,VinAvisen uge 49
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
..............
37-52
.......... ......... ....
    < Dommerpanelet bestod af redaktør af Den danske Spise Guide Bent Christensen (t.v.), faglærer Mariann Præstegaard og chefredaktør af Gastro, Jesper Uhrup Jensen, samt Rasmus Kjær, der blev årets kok i 2002 og er medforfatter af bogen "Tapas & Sherry". Fotos: Flemming Gernyx, ArtPeople.
    ..... ......... ..
..... ......... ....
Dansk finale i Copa Jerez
Den internationale Copa Jerez er i gang, og deltagelsen er stor i mange lande. I konkurrencen for kokke og sommelierer gælder det sammensætningen af mad og Sherry, og bag den danske udtagelses-konkurrence til Copa Jerez 2009 står Den Spanske Ambassades Handelsafdeling og Hotel- og Restaurantskolen i København. I torsdags var der dansk finale, hvor to hold kørte om kap:
Hold 1 bestod af sommerlier Alexander Berntsen og kok Jonathan Berntsen fra Restaurant Eighty8 i København, mens ...
Hold 2 bestod af sommelier Rune Elkjær og kok Jakob Mielcke Hansen fra Restaurant Mielcke & Hurtigkarl i Haveselskabets Have på Frederiksberg.

Hold 2 løb af med sejren
Niveauet var meget højt, og opløbet mellem de to hold var tæt, men efter dommerpanelets voteren forelå resultatet: Hold 2 løb af med sejren.
Det bliver derfor Rune Elkjær og Jakob Mielcke Hansen fra restauranten på Frederiksberg, der kommer til at repræsentere Danmark i Jerez d. 15. januar.
Angela de la Rosa Tanco fra den Spanske Amassades Handelsafdeling er overbevist om, at det danske hold vil holde fanen højt.
..... ......... ....
    Her er de to holds menuer og vinvalg
    Hold 1: Menu og vine
    Hovedret: Baby-blæksprutte fyldt med braiseret sortfodsgris, saltbagte glaserede rødbeder, syltede kastanier og sprød orange. Dertil Palo Cortado Sherry VORS fra Bodegas Tradición.
    Dessert: Citron/olivenolie spume med daddelcreme, lakrids/malt, rosmarin, citronconfit, yuzu, hele kakaobønner og syltede valnødder. Dertil PX Sherry fra Bodega Rey Fernando de Castilla.
    Hold 1: Menu og vine
    Hovedret: Kalvebrissel rullet i kaffe med puré af karamelliseret blomkål, minirødbeder, rischips og sushi ingefær. Dertil: Amontillado, Classic Old Medium Sherry fra Bodega Rey Fernando de Castilla.
    Dessert: Sherrytønde som is og illusion af jord. Dertil Cream Dulce Sherry fra Bodegas Valdivia.

    < Sommelier Rune Elkjær og kok Jakob Mielcke Hansen – samt de to retter, som Mielcke Hansen havde lavet. Fotos: Flemming Gernyx, ArtPeople.
..... ......... ..
50-01
..... ......... ..
Aftale om beskyttelse af vinnavne
Det har længe været en torn i øjet på de europæiske vinproducenter, at deres australske kolleger har kunnet skrive Champagne, Graves, Sauternes, Rioja, Port samt andre berømte europæiske vinnavne på deres etiketter. Men det er slut nu med en ny handelsaftale indgået mellem EU’s landbrugskommission og den australske regering.
Når aftalen træder endeligt i kraft, vil brugen af navnene bliver afskaffet over en periode på et år.
En sådan beskyttelse af de regionale vinnavne i Europa er i høj grad med til at styrke de europæiske vinproducenter i konkurrencen fra de oversøiske vinlande.
Handelsaftalen kom dog ifølge Just Drinks i stand efter princippet noget for noget. Australierne vil således stadig kunne benytte sig af betegnelser som vintage, tawny og cream. EU løsner også op for salget af australske vine, fremstillet via særlige teknikker, der hidtil har gjort et salg på det europæiske marked ulovligt.
Aftalen er således også en stor fordel for den australske vinindustri og dens årlige eksport til EU’s medlemslande på 950 millioner euro (cirka 7 milliarder kr.).
... .......


En nyere årgang Château Latour, pakket og parat til salg. En dag vil disse flasker måske bliver solgt på auktion for en skyhøj pris.
    Rekordpris for Château Latour
    Som vi skrev i uge 34, satser Hong Kong på at blive fremtidens platform for den internationale vinhandel. For at tiltrække samlere og vinhandelsfolk har myndighederne i den asiatiske region allerede tidligere i år afskaffet tolden på vin. Og foreløbig ser det ud til at gå meget godt.
    Den 29. november afholdt Christie’s en vinauktion i Hong Kong, hvor mange af flaskerne gik til langt over vurderingen – en klar kontrast til nylige vinauktioner i blandt andet USA, hvor priserne dykker på grund af finanskrisen.
    I alt blev der solgt flasker for 31,5 millioner HKD (cirka 24 mio. kr.). Højeste hammerslag blev givet for 12 flasker Château Latour 1961, der gik for 1,32 mio. HKD (cirka 1 mio. kr.), eller 83.000 kr. flasken. Det var over dobbelt så meget som vurderingen på 650.000 HK dollars (cirka 492.000 kr.) og den højeste pris, der nogensinde er givet for den ædle Bordeauxvin.
..... .......
51-01
... .......
Priserne på Bordeaux 2008 bør halveres
Som vi skrev i uge 44, opfordrer de britiske vinkøbmænd Bordeaux til at skrue ned for priserne på den nye årgang 2008.
Nu hævder flere af vinkøbmændene, at den kommende primeur-kampagne ligefrem vil blive en katastrofe, hvis ikke priserne halveres i forhold til sidste år. De britiske vinhandlere vil simpelt hen vende årgangen ryggen.
Med kløften mellem den stærke euro og det stadig svagere pund er det nødvendigt med en pris-reduktion på mindst 20%. Dertil kommer de ikke særligt høje forventninger til årgang 2008, hvilket berettiger til en nedskæring i priserne på yderligere 20-30% - hævder altså de britiske købmænd. De håber nu på, at franskmændene giver sig af frygt for at brænde inde med for megen vin.
I Bordeaux har man ifølge Decanter stadig ingen intentioner om at reducere priserne på den nye årgang. Herfra lyder det, at vinen har et bedre potentiale end årgang 2007. Desuden er der mindre af den, hvorfor det vil være lettere at få den afsat.

Angst for vin breder sig hos franskmændene
En undersøgelse foretaget af CRÉDOC (Centre de Recherche pour l'Étude et l'Observation des Conditions de Vie) viser, at franskmændene i stigende grad mener, at vin er direkte risikabelt for helbredet. I 2003 fandt 26% af dem, at vin var usundt – i dag er tallet helt oppe på 51%. Og hvor det førhen var almindeligt at nyde et par glas vin hver dag, er der ifølge Meininger’s stadig flere, der nøjes med at drikke vin ved festlige lejligheder.
Besynderligt - og så netop i disse år, hvor så mange nye forskningsresultater stadfæster især rødvinens godgørende egenskaber.
Det er fristende at tilskrive denne stigende angst for vin de franske myndigheders absurde alkohollove, hvor vin i mange henseende nærmest bliver betragtet som farlig narko.

Domaine Romanée-Conti har vokseværk
Bourgognes mest berømte vinhus, Domaine de la Romanée-Conti (DRC), har til huse i Côte de Nuits. Nu vil vinhuset ifølge Wine Spectator for første gang fremstille rødvin af druer fra vinmarker i Côte de Beaune.
DRC har leaset omkring 2,4 hektar vinmarker på Corton-højen med fine gamle vinstokke af vinhuset Domaine Prince Florent de Mérode. Det skal der komme tre grand cru rødvine ud af, hvoraf de første vil blive sendt til det amerikanske marked i 2012.
Der er tale om en meget lille produktion – ikke meget mere end de i alt cirka 5700 flasker Romanée-Conti, som fremstilles hvert år.
... .......
46-48
... .......

....... .......
Ved smagningen var Philippe Blanc ledsaget af danskeren Nicolai Hedegaard (t.v.), der er eksportdirektør i négociant-firmaet Barrière Frères i Bordeaux, samt af Ib Bergkjær (t.h.) fra Sigurd Müller Vinhandel i Ålborg, der importerer vinene.
    Monsieur Beychevelle på besøg
    Forleden var "Monsieur Beychevelle" på besøg hos Sigurd Müller Vinhandel. Philippe Blanc, hedder han, og han er både direktør og vinmager på Château Beychevelle, 4. cru i Bordeaux-kommunen Saint-Julien.
    Under mødet med ham oplevede vi slottets vin i en vertikal smagning tilbage til 1982, i alt otte udvalgte årgange, hvoraf dog kun de tre aktuelt kan købes i Danmark – 2002, 2004 og 2005.
    Det er alle dejlige vine, men vi faldt nu nok mest for 2004, der samtidig er den billigste af dem. Så den giver vi fem stjerner, som kommer her:

    Vinen har en flot og karakteristisk duft og en ultralækker, kompleks smag samt en vis tørhed, der er fin til mad.

    Tillæg for berømmelse
    Beychevelle 2004 koster 620 kr., og det er egentlig den eneste negative ting ved den. Man kan få mange andre vine, der smager lige så godt, men til den halve pris. Eller endnu billigere.
    Men sådan er det jo med klassificeret Bordeaux. Der er et tillæg for historie og berømmelse, og mange mennesker går efter château-navne og samler på disse vine. Deraf de høje priser. Enhver vin koster, hvad nogen vil give for den.
    Med vores pengepung vil vi hellere vælge slottets andenvin, Amiral de Beychevelle til 210 kr. Det er en god og meget typisk bordeaux med en karakteristisk tørhed. Den får også fem stjerner:


    En vin med prop
    Under smagningen var en af de dyre vine proppet, så vi ødelagde den gode stemning ved at spørge Philippe Blanc, om ikke han havde en drøm om at gå over til skruelåg.
    Det afviste han fuldstændigt, men nævnte dog, at slottet hvert år tapper nogle hundrede flasker med skruelåg for at se, hvordan de udvikler sig.
    Han gav dog ikke indtryk af at drømme om et eneste skruelåg, og han har sikkert ikke indhentet erfaringer fx fra Stephen Henschke, der laver sine berømte og kostbare kultvine i det australske Barossa – læs mere om det i en artikel længere nede.
    (fortsættes)
....... .........
33/09
... .......
    (fortsat)
    Opgiv bare lot-nummeret
    Med den propsyge Beychevelle-vin i glassene spurgte vi Philippe Blanc, hvad vi skulle gøre, hvis vi havde en Beychevelle 1982 købt for mange år siden, og den var propsyg.
    Svaret lød, at vi ville få en ny. Vi skulle bare opgive lot-nummeret på flasken, så ville det blive undersøgt, om der var hold i klagen.
    Flasken med 1982 stod lige for næsen af os, men vi fandt ikke noget lot-nummer. Nåh nej, det var også noget, man indførte senere ...
    Philippe Blanc kunne i øvrigt oplyse, at slottet kun fik en halv snes klager om året. Vi gætter på, at der må være mange flere – når vi nu netop har fået skænket en proppet vin.
    Hvis der kun er få klager, skyldes det, at mange flasker kun er lidt proppede. Forbrugerne synes blot, at vinen ikke smager helt godt, og så undlader de at købe den næste gang.
    Og kunder, der har råd til at købe vine til 6-700 kr., har så mange penge og så lidt tid, at de bare hælder vinen i køkkenvasken. De begynder ikke at lede efter lot-numre og skrive til slottet eller til den vinhandler, hos hvem de købte flasken for tyve år siden – hvis de overhovedet kan huske, hvor de købte den.
    .............
    Et lille Versailles
    Mens vi nu er i gang med Château Beychevelle, må vi lige nævne, at slottet er et af de smukkeste i Bordeaux – et lille Versailles. Det ligger med en stor park, der strækker sig ned imod Gironde-floden, og dette er ifølge den lokale tradition en fordel. – De gode vine kan se floden, siger man i Médoc.
    Men her har floden yderligere givet anledning til slottets navn: I 1587 blev hertugen af Epernon udnævnt til fransk storadmiral og giftede sig samtidig slottet til. Og naturligvis fik skibene ude på Gironde-floden ordre til at hilse på admiralen, når de sejlede forbi. Ordren lød: – Sænk sejlene! – Baissez les voiles! Inden længe kom slottet til at hedde Beychevelle.
......... ...... ....
>33/09
....... ....
....... ....
Erik Skovenborg.
    Vines indhold af tungmetaller
    I det netop udkomne nummer af Vinbladet har lægen Erik Skovenborg en interessant artikel, hvori han tager sit udgangspunkt i en undersøgelse af vines indhold af tungmetaller.
    Forskere ved Kingston University i London har hævdet, at man nemt kan få for meget vanadium, mangan, nikkel, kobber, krom og zink, hvis man regelmæssigt drikker vin, og de har vurderet indholdet af metallerne i vin ved hjælp en en kompliceret formel.
    Formlen gav en faktor, THQ (Target Hazard Quotient), og denne faktor var høj for en række vine. Vine fra Argentina og Italien klarede frisag. Til gengæld lå vine fra Ungarn og Slovakiet i top med høje THQ-værdier.
     
    Skal divideres med 100
    Erik Skovenborg beroliger med, at den britiske undersøgelse i hvert fald ikke skal få ham til at give afkald på sine daglige to-tre glas rødvin.
    Han tilbageviser, at THQ-formlen giver et brugbart billede. Den bygger på en grænseværdi, som man har fundet frem til ved dyreforsøg. Men da man ikke ved, om dyr og mennesker er lige følsomme over for et metalsalt, divideres grænseværdien med 10 ud fra en antagelse om, at mennesker kan være 10 gange mere følsomme end forsøgsdyrene. Og yderligere dividerer man endnu en gang værdien med 10 for at tage højde for de mest følsomme individer.
    Yderligere bygger THQ-formlen på den antagelse, at 100% af den indtagne mængde metalsalt optages i kroppen, men dette er langtfra tilfældet.
    Erik Skovenborg skriver, at teorien om, at vi bliver forgiftet af tilsætningsstoffer og rester af sprøjtemidler, stemmer dårligt overens med, at vi danskere de sidste 160 år har fået lagt 2-3 måneder for hvert år til vores gennemsnitlige levetid.
    Samtidig er det værd at erindre, at den stærkeste gift i et glas vin er og bliver indholdet af alkohol.
......... ....
Moderniseringsplan for lavt blus
I maj i år vedtog regeringen i Frankrig og ledende repræsentanter fra den franske vinindustri en vidtrækkende moderniseringsplan for landets vinsektor.
Et af planens punkter går ud på at skabe en ny landsdækkende vinorganisation – et andet, at et større antal vinkooperativer skal lægges sammen.
Ifølge Just Drinks er det meningen, at planen og dens mange punkter skal spille op til EU’s nye vinreform. Bolden er givet videre til vinproducenterne og deres organisationer, men siden maj er der ikke rigtig sket det store. Den franske landbrugsminister Michel Barnier opfordrer derfor nu producenterne til at kridte skoene og hjælpe til med at føre planen ud i livet...... ....
....... ....
Barske ord fra Depardieu
Gerard Depardieu er en af Frankrigs store skuespillere. Men han er også restauratør og vinmager – og desuden en mand, der ikke lægger låg på sine meninger.
I et interview, som bliver bragt i januar-nummeret af britiske Decanter, ytrer han, at han ikke har meget til overs for biodynamisk vindyrkning. – De må stoppe. Det er en sekt, siger han, åbenbart med henvisning til de vinproducenter, der går alvorligt ind for biodynamik.
Han mener også, at der er alt for mange industrielt fremstillede vine i samme prisleje, og kalder dem for "bullshit industrivine".
I interviewet fortæller han i øvrigt, at han altid taler sødt med dyrene, før de skal slagtes, så adrenalinet ikke forkramper deres muskler.
Depardieu ejer mere end et dusin vingårde i Frankrig - i Anjou, Languedoc-Roussillon, Bergerac og Côtes-du-Rhône – samt i Algier, Marokko, Spanien, Italien og Napa Valley.
....... ....
39-12
... .......
23 postkort fra Prosecco-land
I september besøgte Anker appellationen Conegliano-Valdobbiadene nord for Venedig, hvor man laver spumante på druen Prosecco. Turen resulterede i 23 postkort, som vi har sendt i de seneste uger. Her kommer de sidste fem, og samtlige 23 postkort har vi samlet på en særlig side.
......................

................
Lorenzo Palla blev glad for, at hans vin Capo di Stato var med i den franske bog "100 Vins de Légende", så han slagtede bogen og hængte alle siderne med de legendariske vine op i sit smagerum. Her peger han på siden om sin egen vin.
    19. postkort fra Prosecco-land:
    Fremragende rødvin i Bordeaux-stil
    Nede på sletten besøgte vi et vinhus, der godt nok laver Prosecco, men som er blevet berømt for sin fremragende rødvin i Bordeaux-stil.
    Husets navn er Conte Loredan Gasparini; det ligger i Venegazzù og blev grundlagt i 1950’erne af en venetiansk greve af samme navn. Han havde i tre år levet i Bordeaux, og hjemme i Italien tilplantede han 80 hektar med Bordeaux-druerne Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot og Malbec. Vinen, som han skabte, blev Italiens første Bordeaux-blanding – Sassicaia var den næste.
    Siden 1973 har familien Palla ejet vingården, og i dag bestyres den af Lorenzo Palla, der lod os smage sine fremragende vine, ikke mindst topvinen Capo di Stato, Colli Trevigniani IGT.
    Vi smagte to årgange, der begge er meget flotte. 2004 skal gemmes mindst fem-seks år, mens 2005 er mere tilgængelig med stor modenhed, fyldig frugt, nødder, toast ...
    Fra og med 2008 årgangen får denne vin sin egen appellation: Montello DOC Venegazzù.
    ,.............,,
......................

................
Vi gik og gik og gik i de 1,5 km lange kringlede gange, og nogle steder måtte høje personer passe meget på ikke at støde hovedet.
    20. postkort fra Prosecco-land:
    1,5 km gange med tapet af flasker
    Som fortalt i postkort nr. 7 skal mousserende vin efter champagne-metoden ligge og eftergære på flaske, så der dannes kuldioxid under stort tryk.
    I det fine vinhus Villa Sandi foregår det i en kælder fra 1700-tallet med i alt 1,5 kilometer gange, hvor væggene er tapetseret med flasker.
    Hist og her manglede der en flaske i tapetet. Der havde været en fejl i glasset, så flasken simpelt hen var eksploderet under trykket.
    I gamle dage eksploderede mellem en fjerdedel og halvdelen af flaskerne. En af dem røg, og som en kædereaktion forplantede det sig til alle de andre flasker i stabelen. De rev hinanden med sig i døden – for nu at udtrykke det lidt dramatisk.
    Men det var dramatisk. Endnu i 1800-tallet måtte kælderfolkene have specielt lædertøj på og fægtemasker for ansigterne, og de vadede bogstaveligt talt i ædel vin og skarpe glasskår. I dag ryger der kun et par stykker ud af hver 1000 flasker.
    ,.............,,
... .......
08-07/09
................

................
Villa Sandi modtager tusinder af turister hvert år til et besøg i den fine villa og en vandring i de lange kældergange.
    21. postkort fra Prosecco-land:
    Da søfolket blev bønder
    Villa Sandis moderne vingård ligger omkring en fin villa, der er opført i 1622. Det var dengang, rige venetianere begyndte at interessere sig for de store sumpede områder i den nuværende provins Veneto.
    Denne interesse for at investere i jord og vin skyldtes en nedgang i Venedigs handel til søs. Handelen havde søgt andre steder hen. Allerede i 1295 vendte Marco Polo hjem efter at have fulgt Silkevejen til Kina. I 1492 opdagede Christoffer Columbus Amerika, og i 1498 fandt Vasco da Gama søvejen til Indien syd om Afrika. Andre tog sig af handelen til søs.
    Så venetianerne flyttede på landet. De drænede jorden og plantede markerne til, dels med vin og dels med den nye plante majs, som spanierne havde fundet i Amerika. Og så byggede de deres fantastiske villaer.
    Ingen anden region i Europa har så mange villaer fra renæssancen og barokken som Veneto. I alt er der 4217, og flere af dem er stadig centre for vinfremstilling – og samtidig store turistseværdigheder.
    ,.............,,
......................

................
Øverst i de to sidepavilloner – inde bag de store runde solure – er der dueslag. I gamle dage nød man de stegte duer til de gode vine.
    22. postkort fra Prosecco-land:
    Palladios villaer laver stadig vin
    Nogle af de 4217 villaer i Veneto blev tegnet af den berømte arkitekt Andrea Palladio (1508-80). Atten af dem er bevaret i egnen nord og syd for byerne Vicenza og Padua, og flere af disse ejendomme laver stadig vin.
    Det gælder blandt andet Villa Barbaro fra 1558 i landsbyen Maser ikke ret langt fra Valdobbiadene og i øvrigt kun 10 km fra den spændende bjergby Asolo. Så denne villa besøgte vi – også for at smage dens udmærkede Prosecco, "Villa di Maser".
    Villaen er en af Italiens store seværdigheder. Den er beboet af ejeren, men også åben for publikum.
    ,.............,,
..............
41-45
... .......

................
I dette udsnit af maleriet presser Bacchus mosten af en klase vindruer og samler den i en gylden kalk.
    23. postkort fra Prosecco-land:
    Vinguden Bacchus oppe på loftet
    De fornemme rum i Villa Barbaro blev i 1560’erne dekoreret med malerier af den venetianske kunstner Paolo Veronese, og han har virkelig moret sig. Der er et utal af øjenbedrag og sjove detaljer. Der er vinranker, som gror i malerier på væggene og fortsætter opefter med modne druer på andre malerier i loftet. En stor del af malerierne kan ses på en særlig side (klik på de små gengivelser, og se billederne i stort mål).
    I et af rummene er der et loftsmaleri, som viser vinguden Bacchus, der indvier nogle hyrder i vinens mysterier og lærer dem, hvordan de skal bruge gudernes gave, vindruen.
    Med dette vinøse maleri over vore hoveder nød vi et sidste glas Prosecco, før vi kørte til lufthavnen i Venedig og fløj hjem. Så ikke flere postkort i denne omgang. Alle 23 postkort kan ses ved at klikke her.
    PS: I næste uge begynder vi med en ny serie postkort fra Spaniens Sherry-distrikt.
    ,.............,,
... .......
Brown-Forman sælger fra
Det amerikanske spiritusfirma Brown-Forman har sin hovedindtægt fra salget af en række spiritusmærker – heriblandt Jack Daniel’s og Southern Comfort. Firmaet har nu valgt at satse endnu mere på spiritusmarkedet og sælger derfor de italienske vinmærker Bolla og Fontana Candida fra.
Køberen er allerede fundet – nemlig Brown-Forman’s italienske samarbejdspartner, Gruppo Italiano Vini (GIV), der i en årrække har fremstillet de to vine for spiritusfirmaet.
Salget af vinene har været for nedadgående, siden det i 2001 nåede op på 18 millioner flasker. Sidste år lød antallet på omkring 12 millioner.
Handelen forventes ifølge Decanter at være en realitet, inden året er omme, hvorefter Gruppo Italiano Vini vil stå for distributionen af de to vine.

Eksporten af Bourgognevin dykker
De nyeste tal fra BIVB (Bureau Interprofessionnel des Vins de Bourgogne) viser, at eksporten af Bourgognevin er faldet med 5% i værdi og 10% i mængde i de første ni måneder af året sammenlignet med samme periode i 2007. Og det til trods for, at der har været fremgang i eksporten til Sverige, Australien, Canada og Kina. Bourgognes to største eksportmarkeder, Storbritannien og USA, tegner sig ifølge Just Drinks for hele 82% af nedgangen, og intet tyder på, at pilen vil begynde at vende opad i de sidste tre måneder af 2008........
... .......
46-45
....... .. ................ ....

....... ........... ....
Stephen Henschke
    Supervine med skruelåg
    Efter oplevelsen med den propsyge Château Beychevelle, der omtales længere oppe i denne VinAvis, satte vi os i forbindelse med den australske vinmager Stephen Henschke. Vi havde tidligere hørt, at han havde mange års erfaring med skruelåg til sine kostbare rødvine, og dette bekræftede han.
    I 90’erne mistede Henschke tålmodigheden med korkpropperne. Han oplevede propsyge i op til 10% af sine vine. Han oplevede lækkende og smuldrende propper og vilkårlig iltning, så i 1996 indledte han forsøg med skruelåg, og i 2001 kom både hans røde og hvide vine med skruelåg.

    Vinen udvikler sig lige så godt
    Henschke har således haft mange år til at konstatere fordelene ved skruelåget og er i dag på vej helt væk fra korkpropper. Han udtrykker dog også stor interesse for de nye tyske glaspropper, VinoLok, og han er som den første australske vinmager gået i gang med at bruge dem.
    – Vine under skruelåg eller glasprop udvikler sig lige så godt, som hvis vinene lå under de bedst mulige korkpropper, siger han. – Problemet er bare, at man kun får de bedst mulige korkpropper i ét ud af 1000 tilfælde, hvorimod man med skruelåget får den bedste prop hver gang.

    Bevarer farve og aroma
    – En rødvin under skruelåg eller glasprop udvikler sig, som om den var lagret i en magnumflaske eller større, siger Stephen Henschke, – den udvikler sig langsommere, bevarer bedre sin farve, aroma og struktur og ser altid bedre ud end den samme vin i en 75 cl-flaske under kork.
    Stephen Henschke er overbevist om, at vinverdenen fortsat vil bevæge sig væk fra korkpropperne og fokusere på de to nye typer prop: Skruelåg til alle billigere vine og glaspropper til de dyre gemmevine.
    – Det vil være som en tsunami, siger han. – Når udviklingen først går i gang, vil intet kunne stoppe den.

    En vis modstand fra markedet
    Der vil naturligvis være en vis modstand fra markedet. Der findes mange mennesker, som stadig mener, at korkproppen er bedst, og at man ikke kan nyde en vin, hvis ikke det siger PLOP, når den bliver trukket op. Men de vil blive overbevist den dag, et af de berømte Bordeaux-slotte præsenterer sin grand cru-vin med glasprop.
    Vi skal tilføje, at Henschkes topvine er helt på højde med de store Bordeaux-vine. Det er vine til flere hundrede kr., og de bliver revet væk, når H.J. Hansen i Odense af og til får en lille tildeling.
....................
34-07/09
....... ....


Fem flasker af den berømte søde Château d'Yquem fra hver sin årgang. Læg mærke til farveforskellen - jo ældre vinen er, des mørkere er farven. Årgang 2007 kan foruden normale flasker også fås i 15-liters flasker.
    Sød vin i kæmpeformat
    For anden gang nogensinde er det nu muligt at købe den berømte søde vin fra Château d’Yquem i den flaskestørrelse, der kaldes for Nebuchadnezzar. Den rummer 15 liter vin eller 20 normalflasker.
    Første gang vinslottet i Sauternes lancerede de store flasker var i forbindelse med årgang 2005 – nu gælder det årgang 2007, der netop er blevet frigivet til salg.
    Finanskrise eller ej, så er man hos Château d’Yquem sikker på, at flaskerne nok skal sælge. Der er tale om en begrænset produktion, og årgangen af disse søde vine er blevet rost til skyerne af vinanmelderne.
    Prisen for et eksemplar af den store flaske Château d’Yquem ligger på et beløb svarende til 80.000 kr.
....... ...
Jo større vin, desto mindre nydelse
I en artikel i H.J. Hansens blad "Sélection" skriver vinskribenten Rasmus Holmgård om de radikale prisstigninger på bordeaux, der har medført, at en masse flasker aldrig bliver drukket, men handles, så længe de stiger i værdi.
Situationen kan sammenlignes med kunsthandel, bortset fra at et maleris skønhed til enhver tid er tilgængelig for ejeren. Vinen, derimod, er reduceret fra sit æstetiske udtryk til et tal, en pris og et økonomisk udviklingspotentiale. Næppe, hvad vinmageren havde tænkt sig, da han stod op kl. 3 om morgenen for at tilse gæringerne.
På den anden side er vinens kvalitet afgørende for, om den opnår de point-tal, som gør det interessant for nogen at handle med den.
Paradoksalt, at jo bedre en vin er, desto større er risikoen for, at ingen drikker den.

Godt salg for Systembolaget
Systembolaget har fra januar til oktober i år solgt 4% mere vin end i samme periode i 2007. Også salget af cider og øl er steget med henholdsvis 2,9% og 2,6%, mens spiritus-salget derimod er faldet med 1,4%.
Intet tyder på, at finanskrisen kradser, når man ser på tallene for oktober måned, hvor salget af vin gik frem med 5% og af cider med 7,3%. Også her var det kun i salget af spiritus, der var en tilbagegang.
....... ....
36-51
................
Ud med bilsæderne, ind med flaskerne
Svenskerne går rigtig til den, når de køber vin, øl og spiritus i Tyskland. Ifølge Alcohol Update lejer de ofte biler i anledning af indkøbsturen, og disse biler får en noget hård medfart.
Ikke nok med at bagagerummet bliver fyldt til bristepunktet – hver en centimeter bliver udnyttet, og sæderne bag i bilen bliver skruet af for at få plads til endnu flere flasker.
Det betyder, at den maksimale last, bilerne er bygget til at kunne klare, gang på gang bliver overskredet med det resultat, at de pludselig går i stykker – undertiden mens de indkøbsglade svenskere er på vej tilbage over grænsen.
Nu vil de svenske biludlejningsfirmaer til at skilte lidt bedre med maksimal-belastningen for de enkelte biler, så lejerne er opmærksomme på den, før de sætter sig bag rattet.
...............
Halvt så mange flasker over grænsen
Apropos indførsel af vin og spiritus, så har EU-parlamentet med et knebent flertal stemt for, at privatpersoner, som rejser mellem de 27 medlemslande fremover kun må tage halvt så megen alkohol med sig over grænserne som i dag. Som det er nu, er det tilladt at medbringe 45 liter vin, 55 liter øl, ti liter hedvin og fem liter spiritus.
EU kan dog kun komme med en henstilling – dernæst er det op til de enkelte landes finansministre, om der skal skæres ned på mængden.
Et andet forslag i EU-regi går ud på helt at droppe indførselskvoterne.
.......................
    "Glasskår" i vinen
    I vin kan der udfældes nogle fine vinkrystaller, der ofte fejlagtigt kaldes for "vinsten". De er salt-udfældninger af vinsyre og forskellige metaller, hvoraf de hyppigste er kalium og kalcium.
    Vinkrystallerne er ganske uskadelige, og de fleste bliver alligevel tilbage i flasken. De er faktisk kun et tegn på kvalitet. Men mange producenter er trætte af at høre forbrugernes klager over "glasskår" i vinen, og derfor fjerner de krystallerne ved en kraftig nedkøling og filtrering. Egentlig er det synd at gøre det, fordi der også kan ryge nogle aromastoffer med i købet.
     
    En ny metode
    På det seneste årsmøde i American Society for Enology and Viticulture præsenterede man en ny metode til fjernelse af krystallerne.
    Kort fortalt køler man vinen ned og lader den passere over en masse vinkrystaller, som "fanger" og krystalliserer stofferne i vinen.
    En del af den varme, der fjernes ved nedkølingen, bruges til atter at varme vinen op efter behandlingen, hvorefter vinen uden stofferne vender tilbage til tanken. Her lægger den sig foroven, så de nedre, ubehandlede lag kan køre igennem apparatet. Altså en kontinuerlig proces, der kan køre i flere døgn.
    Forbruget af energi bliver ved denne metode reduceret med over 40%, og ikke mindst vigtigt: Vinen bliver ikke filtreret denne ekstra gang for at fjerne vinkrystallerne.
.... .......
18-17
... .......
Hårrejsende brev til frisører
Når folk i den britiske by Norwich skal have sat lokkerne, tilbyder frisørerne dem som regel en kop kaffe eller te. I julemåneden, hvor det hele skal være lidt mere festligt, får kunderne i stedet for et glas gløgg eller sherry, mens der jongleres med shampoo og papilotter.
Men i år har byens i alt 104 frisørsaloner modtaget et hårrejsende brev fra byrådet. Hvis der serveres så meget som en dråbe alkohol i salonerne, risikerer indehaverne et halvt års fængsel samt en bøde på 20.000 pund (cirka 174.000 kr.).
Myndighederne har nemlig pludselig fået øjnene op for, at frisørerne ikke har spiritusbevilling.
For at sikre, at loven overholdes, vil politifolk forklædt som kunder komme på kontrolbesøg hos salonerne.
Hos en af frisørsalonerne, Max Giammello, har man ifølge The Telegraph fået et ekstra problem på halsen. Her må man også vinke farvel til den såkaldte VIP-pakke, hvor hårbehandlingen ledsages af et glas champagne.

Verdens største champagne-fontæne
Nu, hvor vi nærmer os nytårsaften, er det på sin plads med gode råd til, hvordan man på en festlig måde kan servere champagnen, når klokken slår tolv. Man kan jo fx lave en champagne-fontæne.
Det gælder om at holde tungen lige i munden, mens man forsigtigt stabler glassene. Ser det ud til at gå godt, kan man jo forsøge at slå verdensrekorden udi kunsten. Den blev sat den 25. januar i år i et indkøbscenter nær den belgiske by Antwerpen. Her blev der skabt en 7 meter høj pyramideformet fontæne af hele 43.000 glas – dog ikke langstilkede fluter, men almindelige vinglas. Om det også endte med, at der kom champagne i glassene, melder historien ikke nogen om. Fontænen slog den hidtidige rekord på 30.856 glas.
... .......
Iberia serverer de bedste vine
Hvis man flyver på business class og vil være sikker på at få et rigtigt godt glas vin, skal man booke sin billet hos spanske Iberia.
Det amerikanske rejsemagasin Global Traveler har ifølge WOWnews udråbt dette flyselskab til at være dét, der serverer den bedste vin på flyets dyre forreste rækker. Der serveres kun spanske vine, til gengæld er der tale om top-vine fra blandt andet Rías Baixas og Rioja.
Valget faldt på Iberia, efter at et dommerpanel bestående af 36 vinkendere havde smagt vine fra i alt 27 flyselskaber.
... .......
48-01
... .......
... .......
Karl Lagerfeld's topmodel Claudia Schiffer blev brugt til en kampagne i forbindelse med lanceringen af Dom Pérignon Oenothèque 1995. Nu har Lagerfeld designet en champagnebowle med hendes bryst som forbillede.
    Champagnebowle inspireret af topmodels bryst
    Den franske modedesigner Karl Lagerfeld har før designet smarte genstande, som sælges sammen med Moët & Chandon’s kultchampagne Dom Pérignon.
    Nu har han været på spil igen, og denne gang drejer det sig om en champagnebowle, hvis form er inspireret af topmodellen Claudia Schiffers ene bryst – hvilket af dem fremgår ikke.
    Bowlen er hævet op på tre kopier af Dom Pérignon-flasken. Det hele er af porcelæn og hviler på en metalplade med Lagerfeld og Schiffers signaturer.
    Ideen har modedesigneren fået fra den champagnebowle i porcelæn, der blev lavet til den franske dronning Marie Antoinette i 1787. Ifølge historien var bowlen formet over dronningens bryst – senere fulgte champagneglas med nøjagtig samme form, også i porcelæn.
    Lagerfelds bowle sælges ifølge Wine Spectator sammen med en flaske Dom Pérignon Oenothèque årgang 1995 til et beløb svarende til cirka 18.500 kr. Og så følger Claudia Schiffer ikke engang med i købet.
... .......
Svensk auktion med fornemme flasker
Sverige er også med på vognen, når det gælder vinauktioner over fornemme flasker. Den 9. december kommer der en række sjældenheder under hammeren, når Systembolaget i samarbejde med Kvalitetsauktion afholder den første af to auktioner i julemåneden.
Her vil man ifølge WOWnews blandt andet kunne byde på en flaske Château d’Yquem 1921 med en mindste vurdering på 18.000 skr. (cirka 12.700 kr.) og en Romanée Conti 1957 vurderet til 35.000 skr. (cirka 24.750 kr.).
Auktionen omfatter omkring 1000 flasker vin, som man forventer vil indbringe et samlet beløb på 6,3 millioner skr. (cirka 4,5 kr.).
... ...........................
Til_37/09
... .......
    Historien bag etiketten: Commanderie St. John
    På etiketten til den cypriotiske vin "Commanderie St. John" ses en korsridder, og det var da også under middelalderens korstog, at denne gamle vin blev berømt; Cypern ligger jo på ruten til det hellige land.
    En fortaler for vinen var Englands berømte kong Richard Løvehjerte. I 1191 tvang en storm ham til at søge ly i nærheden af Limasol. Med sig på skibet havde han både sin søster, Joanne, og sin senere dronning, Berengaria. Øens hersker, Isaac Commenus, opførte sig ikke særlig høvisk over for de to damer, så Richard erobrede ganske enkelt øen – og opdagede den prægtige vin.
    Under korstogene dannedes hellige ordener, tempelridderne, der skulle beskytte og hjælpe pilgrimme på vej til Mellemøstens hellige steder. En af disse ordener, Johanitterne, købte egnen Commandaria af Richard og opførte borgen Kolossi, og få år efter gav St. John-ridderne egnens navn til øens søde vin.
    Ridderne fastlagde også måden, hvorpå vinen skulle laves. Denne metode benyttes den dag i dag og er faktisk identisk med, hvad grækeren Hesiod skrev for 3000 år siden:
    Når Orion og Sirius når himlens midte, og når den rosenfingrede morgenrøde ser Arcturus, skær da drueklaserne af og bring dem hjem. Vis dem til Solen i ti dage og ti nætter, og dæk dem over i fem. Og på den sjette dag træk da i et kar Dionysos’ glædesfulde gaver.
    Vi er stadig meget interesserede i at høre historier om etiketter. Skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
................... .................... .
34/09
.................... .
..................
.........................
    ...............
    Smagning af Rom

    Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af mørk rom. Til denne uge har vi smagt tre flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
    Importører er velkomne til at sende rom-flasker til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




    Clément Rhum Agricole Vieux, Martinique, Frankrig, 44%
    295 kr., Juul's Vin & Spiritus
    Denne rom er dejlig aromatisk, kraftig uden at alkoholen dominerer og med en skøn lang eftersmag, der byder på tørrede abrikoser og et strejf af røg. Den sidste stjerne er for den meget humane pris.


    Matusalem Rum, Gran Reserva, Cuba, 40%
    259,95 kr., Skjold Burne
    Tørret frugt præger duften af denne rom, mens smagen er fyldig, kraftig og med noter af lakrids og mørk karamel. En udmærket rom til prisen.


    Flor de Caña, 12 år, Nicaragua, 40%
    299,95 kr., Strandgården
    En rom med toner af mørk farin i duft og smag. Der er lidt tjære og bolværk over den, og alkoholen bider lidt rigeligt.
      .................
...... ....
49-52
,,.................... .

...... ...................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Erik Sørensen Vin har fået eksklusiviteten på salget af Moccagatta, Piemonte/Barbaresco, i Danmark.
    * Toscavini har fået forhandlingen af Russo fra Etna på Sicilien.
    *--,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
...... ....
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....................,,,
,

    Søren Rabbe (f. 1954) er uddannet inden for It-branchen og har gennem mange år arbejdet i en række store virksomheder – blandt andet italienske Olivetti og amerikanske Apple Computer. Og det var via sit arbejde i netop disse to computerfirmaer, at han fik øjnene op for vinens verden. Søren Rabbe havde sin jobmæssige base i Danmark, men under de talrige rejser til hovedsæderne i henholdsvis Italien og USA tog han vinøse afstikkere og fik derved skærpet sit kendskab til de to landes vine – og ikke mindst til de amerikanske vine.
    I 1993 stoppede han i Apple for at starte sit eget It-konsulentfirma, Rabbe Consult, men interessen for amerikansk vin blev ikke lagt på hylden. Tværtimod, så er Søren Rabbe i dag formand for foreningen Danish American Wine Society, DAWS, en post han har bestredet siden 2005.
    DAWS blev grundlagt i 1986 med det formål at udbrede kendskabet i Danmark til amerikansk vin. Dengang var der ikke mange vine fra USA på det danske marked – i dag er flaskerne talrige, ligesom medlemmerne hos DAWS nu tæller en skare på cirka 500. Et af Søren Rabbes mange hverv i foreningen er – sammen med den øvrige bestyrelse – at arrangere de omkring 12 årlige vinsmagninger for medlemmerne.
    Søren Rabbes hustru Kirsten arbejder med i it-virksomheden, og når det er fyraften, tager de sammen hjem til bofællesskabet Trudeslund i Birkerød. Søren Rabbe holder meget af at lave mad og får sin lyst styret i fælleshuset, hvor beboerne fra de i alt 33 huse mødes for at spise aftensmad.
    Der bruges også en hel del tid på sportræning med hunden og samvær med de tre voksne børn og det første barnebarn. Og så er der den årlige tur til USA, hvor der blandt andet bliver smagt på dejlige vine i lange baner.
    Adresse: Rabbe Consult a/s, Trudeslund 137 D, 3460 Birkerød, tlf.: 45 82 18 98, e-mail: soren@rabbe.dk, www.rabbe.dk, DAWS: Birkekrogen 18, 3540 Lynge, www.daws.dk.
...................... ............... ....
,................ ............... ....
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 37 vine. Af disse vine var der 31, som fik mere end to stjerner, og 23, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 146 stjerner og i gennemsnit 3,9 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................



Mousserende vin


Jean Vesselle, Réserve, Brut, Champagne
219 kr. året ud, derefter 249 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En rigtig god champagne med fine bobler, en god duft og smag af frisk frugt.


Hungaria, Grande Cuvée, Brut, Ungarn
60 kr., Laszlo's Vin / Hungary og Bel-Mondi Scandinavia
Til prisen er dette en af de gode ungarske boblevine. Den har fine bobler, god frugt og – trods brut – en lille sødme. Den femte stjerne får den for prisen.


Mailly Grand Cru Demi Sec, Champagne, Frankrig
350 kr., ved 12 flasker 280 kr., Laudrup Vinimport
En dejlig og let sødlig champagne med modne æbler og søde appelsiner i både duft og smag. Den vil egne sig godt til lette desserter.




Hvidvin


Tre Ré, Vigna dei Pini, Trebbiano di Romagna, Italien 2007
47 kr., 3C-Wine
Man nyder denne billige hvidvin med fornøjelse – dens saftige, fint krydrede smag, dens forfriskende syre og dens lange eftersmag.


Plaisir de Merle, Sauvignon Blanc, Coastal Region, Sydafrika 2006
129,95 kr., Amka
Blød og lækker hvidvin med en ret udtalt fedme og frisk frugt med toner af ananas, melon, kærlighedsfrugt, figner og et strejf af peber. En meget anvendelig vin, der vil kunne skænkes til mange retter.


Winzer Gregor Schup, Riesling, Thermenregion, Østrig 2007
62 kr., Thamsvine
Hvidvin med en ren frugtsmag med mineralske toner og frisk syre. Flasken har skruelåg.


Domaine de Ribaute, Chardonnay, Vin de Pys d’Oc, Frankrig 2007
49,50 kr., Premier Cru
Let og venlig hvidvin med en behagelig fylde.


Marc Tempe, Zellenberg, Pinot Gris, Alsace, Frankrig 2004
135,75 kr., Bichel.dk
Kan man lide lidt ældre hvidvine, så er denne vin sagen. Den har stadig god frugt og mineralske toner, men også et strejf af madeira.




Rødvin


In Principio, Terrodora, Aglianico Irpinia, Italien 2005
134 kr., Gravesen Vine
Blød og lækker rødvin med stor frugtfylde, en fin sødme og mange facetter i smagen. En vin i fin balance.


Palazzo dei Signori, Ripasso, Valpolicella, Italien 2006
79,95 kr., i denne uge (uge 50): 48,33 kr. ved 6 flasker, SuperBest
Glimrende rødvin med flot farve, dejlig duft og en kompleks og fyldig, krydret smag lidt i retning af kirsebær. Til tilbudsprisen lidt af et kup.


Isole e Olena, Chianti Classico, Italien 2006
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Perfekt Chianti-rødvin. Den har dejlig duft og en meget saftig, harmonisk og kompleks smag. En nydelse.


Meandro do Vale Meão, Douro, Portugal 2006
119 kr., Portugisisk Vinkælder
Den er virkelig god, denne rødvin fra portvinens dal. Den har en flot duft og en blød og lækker smag. Herlig vin.


Clos de Beylière, Chatillon en Diois, Frankrig 2007
75 kr., 66,65 kr. ved 6 flasker, Vinmand.dk
Rødvin med en dybrød farve og en blød, fyldig og lækker smag, der breder sig i munden med god frugt og fin sødme.


Roulette, Swartland, Sydafrika 2005
125 kr., Vinkrogen
En vifte af Rhône-druer, først og fremmest Syrah, giver denne dejlige sydafrikanske rødvin fylde og frugt, krydderi og sødme. En dejlig vin, der såmænd godt kunne komme fra Sydfrankrig, men altså kommer fra Sydafrika.


ITF, Irma Top Fusion, Reserva, Irma, Argentina 2006
99,50 kr., Irma
Denne fadlagrede rødvin er lavet specielt til Irma, og det en meget vellykket vin, fyldig, med dejlig, fløjlsblød bærfrugt, peber og vanille samt fint afstemte tanniner. En elegant og dejlig vin.


Saint Jean du Barroux, Côtes du Ventoux, Frankrig 2006
99 kr., A Vinstouw
Stor og meget flot rødvin – en kompleks og fyldig vin. En vin, der kræver en lige så flot og krydret ret. Men den kan også bruges som meditations-vin. Prisen er meget rimelig.


Castello della Sala, Antinori, Pinot Nero, Umbria, Italien 2004
245 kr., Fondberg
Utrolig dejlig og elegant rødvin med et fornemt billede af Pinot Noir-druen – en kompleks og harmonisk vin, der breder sig lækkert og langsomt i munden. Englene synger til det fineste harpespil.


Bournett, Corbeau, Mendoza, Argentina 2007
95 kr. ved 6 flasker, VinosLosAndes.dk
Dejlig rødvin 100% på druen Corbeau. Den har en god duft og en kompleks, saftig smag med integreret fad. Den smager simpelt hen godt.


Cedrus, Jaumandreu, Merlot, Pla de Bages, Spanien 2005
89 kr.; ved 12 flasker: 79 kr., Solarex
Meget flot, fyldig og dejlig rødvin. Den har en spændende duft og en vidunderlig, fløjlsblød smag. Især i duften, men også i smagen er der fine toner af lakrids. En ren fem-stjerne.


Bindi Sergardi, Chianti Classico Riserva, Italien 2004
99 kr., Toscavini
Fremragende rødvin til en yderst menneskevenlig pris. En komplet og lækker Chianti-vin. Faktisk lidt af et kup.


Pian delle Vigne, Antinori, Brunello di Montalcino, Italien 2003
399 kr., Fondberg
Kraftigt og elegant duft. En moden farve med varme kanter. Og en elegant og silkeblød smag med lækker frugt, mange facetter og en diskret fadlagring. Alt i perfekt balance. En vin med både elegance og styrke – som hos en balletdanser. Skænk den til en ret, der ikke er alt for kraftig.


Burle, Vacqueyras, Frankrig 2006
85 kr., The Wine Company
Dejlig Rhône-rødvin med en krydret frugtsmag – lakrids, anis, kamfer … Som duftene i Provences garrigue-landskab. Prøv den fx til en krydret kødret.


Cusomano, Syrah, Sicilia IGT, Italien 2007
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Til prisen en superdejlig rødvin med sol og sommer, sødme og syre, Syrah og Sicilien. Vinen har en fyldig, krydret smag.


Château de Marsan, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 2006
79,95 kr.; i denne uge (uge 50): 50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Blid og venlig Bordeaux-rødvin. En lille vin, men dejlig som hverdags-vin. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Battaglino, Roero, Italien 2005
95 kr., Langhe Vine
Rødvin med en lidt markant tørhed. God til kødretter med en vis fedme.


Taltarni, Heathcote, Shiraz, Australien 2005
149,95 kr., House of Wine
Kraftig og krydret rødvin med saftig frugt og et lille bid. Flasken har skruelåg.


Paradyskloof, Cabernet Sauvignon / Merlot, Stellenbosch, Sydafrika 2006
85 kr., Kjær & Sommerfeldt
En meget kraftig rødvin med mange facetter – solbær, læder, cedertræ … En vin til lige så kraftige kødretter.


Château Pierrefitte, Lalande-de-Pomerol, Frankrig 2003
119 kr., Vinens Verden
En pæn og let rødvin, der vil være en god ledsager til lettere kødretter.




Sød Vin


Domaine de Rancy, Vin Doux Naturel, 4 Ans d’Age, Rivesaltes Ambré, Frankrig
119 kr., Oxholm Vin
Lækker sød vin. Ikke sliksød, men med fint afbalanceret sødme og syre. Prøv den fx til is.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.