Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 10. 2009


.......................

.....................
Vin-aktuelt i uge 10
Fra 2. marts til 8. marts 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 7, ,,,,,,VinAvisen uge 8,,,,,,,,VinAvisen uge 9
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
......................................
Uvidenskabelig rapport om vin
Lige før det franske parlament i sidste uge endnu en gang samledes for at behandle en ny lov blandt andet vedrørende reklamer for vin på internettet og udskænkning af vinprøver, sprang en bombe.
Den franske lobby af mørkemænd mod enhver form for alkohol offentliggjorde en rapport fra l’Institut National du Cancer (INCA), der kort og godt fastslog, at vin giver risiko for kræft. Selv et moderat forbrug kan give kræft.
Rapporten er ganske vist fra 2007 og forlængst afvist fra fagligt hold som uvidenskabelig – det er en rapport, der beskrives som værende uden hoved eller hale – men ikke desto mindre relanceres den altså med brask og bram, netop som parlamentet skal behandle endnu en alkohol-lov med nye forbud.

Oprør imod forbuds-lobbyen
Dette snigangreb antændte en krudttønde og bragte den franske vinverden i oprør: Nu må det være slut med disse stadige angreb på fransk vin fra "forbuds-lobbyen, der her trækker blankt, men røber sig selv", lyder det fra Marie-Christine Tarby, der er formand for den faglige sammenslutning Vin et Société.
Denne gang er alle organisationer i fransk vin besluttede på at forsvare sig mod, hvad de betragter som et bagholdsangreb på vin. Blandt andet undersøger Vignerons Indépendants de l’Hérault ligefrem muligheden for at lægge sag an mod de metoder og argumenter, der har været brugt i denne omgang, og de vil kunne regne med støtte fra mange lægevidenskabelige autoriteter.

En alvorlig videnskabelig fejl
En af de mange fagfolk, der har udtalt sig, er professor Henri Joyeux, specialist i forholdet mellem ernæring og kræft:
– INCA’s rapport forveksler hårde forbrugere af stærk spiritus med folk, der regelmæssigt nyder vin til maden. Overdreven brug af spiritus kan ganske rigtigt give risiko for kræft i mundhule og spiserør – især hvis man samtidig ryger en pakke cigaretter om dagen – mens vinen tværtimod nedsætter risikoen for kræft og hjertekarsygdomme.
– At forveksle whisky med vin og øl er en alvorlig videnskabelig bommert.

Skandaløst at offentliggøre den slags
Til avisen Midi Libre siger professor i urologi Bernard Debré: – Det er skandaløst at offentliggøre den slags. Det ængster offentligheden. Jeg er dybt chokeret. Man skræmmer folk fra at drikke vin, at holde sig fra rødt kød og charcuteri og passe på med ost. Hvor vil man hen? I hvilket land lever vi? Vi skal snart iføre os dykkerdragter!
Vin et Société påpeger, at til trods for, at forbruget af vin er halveret i løbet af de sidste 50 år, så er antallet af kræfttilfælde fordoblet. Hvis der overhovedet er en sammenhæng mellem vin og kræft, så er den yderst ringe, og der er helt andre faktorer, som fortjener større opmærksomhed og sundhedsmæssige advarsler.

Misbrug af paranoia og metal terror
Endelig skriver redaktør Léon-Marc Levy ved avisen Le Monde: – Latter dræber ikke. Desværre. Man ville ellers kunne slippe af med en hær af ligbærere, der skridt for skridt forvandler vores verden til en ventesal på et hospital – eller snarere til et ligkapel.
– Jeg er ikke i tvivl om, at misbrug af alkohol er ekstremt farligt. Men jeg er helt sikker på, at misbrug af paranoia, hysteri og mental terror er langt, langt værre.
Den franske vinverden er oppe imod stærke kræfter. Forbudslobbyen kører frem med alle midler, støttet af den statsstøttede forening Association Nationale de Prévention en Alcoologie et Addictologie (ANPAA), der har et årligt budget på 70 millioner euro (over en halv milliard kr.).
..................

46-45
.....................................
    De er ikke rigtigt kloge
    Prøv engang at gå ind på Champagne Perrier-Jouëts hjemmeside. Her mødes man med et lille vindue, hvori der står, at man skal have nået den lovlige drikkemodne alder i sit eget land for at få adgang. Så egentlig skulle vi klikke på Danmark. Men prøv engang at klikke på Frankrig.
    Man tror, det er løgn, men op kommer et skilt med følgende besked: I henhold til gældende regler i Frankrig vedrørende reklamer for alkoholiske drikke har De ikke mulighed for at gå ind på denne side. Exit.
    De franskmænd er altså ikke rigtigt kloge. Censur på internettet – er det ikke noget, der hører hjemme i Kina og Saudi Arabien?
...................
Billigere grand cru Bordeaux?
Vil man fortsat kunne sælge store Bordeaux-vine til over 10.000 kr. flasken? Det diskuterer man i øjeblikket nede på slottene.
Ifølge Bordeaux-avisen Sud Ouest er handelen mellem slotte og négocianter faldet med en tredjedel i løbet af de sidste fem måneder af 2008. En sådan opbremsning har man ikke set de sidste 25 år.
Vil den økonomiske situation tvinge slottene til sænke priserne til et mere overkommeligt leje? Svaret vil vi få i de kommende måneder.

Robotter til arbejdet i vinmarkerne
Det kniber mange steder med at skaffe folk til arbejdet i vinmarkerne. Mere og mere prøver man derfor at finde frem til maskiner, der kan overtage noget af arbejdet.
Høstmaskinerne er snart en gammel opfindelse. Nu har det amerikanske landbrugsministerium givet 3,9 millioner dollars (23 mio kr.) til et projekt, der skal udvikle robotter, som fx kan køre rundt og sprøjte med midler mod skadedyr og svampe.
Foretagendets lange navn er Integrated Automation for Sustainable Specialty Crop Farming Project, og man begynder med at udvikle robotter til frugtplantager. Maskinerne vil dog også siden kunne indrettes til brug i vinmarker.
Ifølge fagbladet Wines & Vines er tre universiteter og to firmaer gået sammen om projektet.
...................
    Bourgognes vin 200 år ældre
    Hidtil har vinfolket i Bourgogne kunnet føre deres distrikt tilbage til året 312. Årstallet bygger på en beskrivelse af områdets vinmarker, som en vis Eumenius sendte til kejser Konstantin.
    Nu ser det ud til, at vidnedsbyrd om vindyrkning i Bourgogne kan føres endnu et par hundrede år længere tilbage. Franske arkæologer har nemlig afdækket spor af en stor vinmark i Gevrey-Chambertin, der sandsynligvis er fra det første århundrede e.Kr.
    På stedet har man fundet ikke mindre end 400 grøfter, inddelt i 27 rækker, og Jean-Pierre Garcia fra universitetet i Dijon konstaterer, at disse grøfter svarer til de dyrkningsmetoder, der blev anbefalet af romerske forfattere som Plinius den ældre og Columella.
...................
>33/09
..................
    Vergelegen truet af brand
    En af Sydafrikas bedste vingårde hedder Vergelegen. Den blev sandsynligvis bygget omkring år 1700 af Adriaan van der Stel for det hollandske ostindiske kompagni – idet 600 sorte slaver dog var så venlige at hjælpe ham.
    Nu trues de arkitektonisk meget smukke bygninger ifølge Bloomberg af en alvorlig bushfire, der har raset i mere end en uge mellem Stellenbosch og området Somerset West.
    Også vingårdene Knorhoek og Lourensford, der ligger i nærheden, er truede, og ifølge Decanter er der anrettet skader på Lourensfords marker. Brandene er sandsynligvis påsatte.
    Vergelegen, der ses på billedet til venstre, benyttes som kommandocentral, og 30 brandkøretøjer sendes ud fra ejendommen.
..................
Erstatning til afskediget butikschef
For fire-fem år siden skrev vi om Systembolagets anklager mod en lang række butikschefer, der havde taget mod bestikkelser for at eksponere visse svenske importørers vine på fremtrædende pladser i udstillingerne. I manges øjne drejede det sig om en heksejagt.
En hel del butikschefer kom i klemme, også Kent Arrehag, der var chef i Härnösand. Han blev afskediget, men hævdede, at han var uskyldig, og siden har han forsøgt at få taget sin sag op.
Ifølge lokalaviserne Allehanda er det nu lykkedes. Med hjælp fra en advokat er det kommet til et forlig med Systembolaget, og Kent Arrhag har fået en klækkelig erstatning.
..................
Nyt mærke til økovin
EU har indført nye regler for organiske produkter, og disse regler kommer også til at gælde for vin.
Reglerne beskriver, hvordan man skal dyrke og producere disse produkter – dette uddyber den meget aktive "Association Interprofessionnelle des Vins Biologiques du Languedoc-Roussillon" på en engelsk hjemmeside.
Bemærk i øvrigt, at økologisk hedder "biologisk" på fransk – ikke at forveksle med biodynamisk, hvor man bl.a. arbejder i overensstemmelse med Månens faser.
..................
.
..................
Der gik mange flasker til brunello-smagningen i Montalcino (foto: Ib Sørensen).
    Uovertruffen 2004 Brunello di Montalcino
    Den danske vinhandler Iakob Schjerbeck bor i Toscana og har netop deltaget i årets vigtigste Sangiovese-smagninger i Chianti-Nobile-Brunello.
    – Solen skinner fra en frostklar himmel, skriver han til os, – så det var lidt en frustration at sidde i opvarmede telte – indtil kæmpeglas med endnu større vine blev skænket. 2004 Brunello-vinene er simpelt hen fantastiske: saftige, trøflede, friske og laaaaange i smagen.
    – Det kan være svært at overskue, fortsætter Iakob Schjerbeck, – når 146 Montalcino-huse, ud over hver sin Brunello 2004 også præsenterer Rosso 2006/07, Riserva 2003, specialcuvéer, Sant Antimo, hvidvine og Vin Santo ... For mig blev det til 65 glas fra personlige favorithuse plus vinene fra cooperativet og de største producenter samt de 5 små nye huse.

    Ingen mistænkelige vine
    – Der var rigtigt mange Brunello 2004, som forførte mig, fortsætter Iakob Schjerbeck. Lad mig nævne de femten bedste: Bolsignano, Sesti (selv deres blomstrende Rosso), Poggio Anticos "Altero", La Mannella, Velona, Ferrero, Castiglion del Boscos "La Vigna", Querce Bettina, Le Macchioche, Caprili, Donatella Cinelli Colombinis "Vigna", Tenuta di Sesta, Piancornello, Fuligni og den ny Pieri Agostina ...
    – Men selv flere af de mest moderne vine virker usædvanligt traditionelle, drikkemodne omend "velopdragne". Er det årgangen, trenden eller sidste års lærestreg, der dikterer dette stilskifte?
    – Brunello er jo mindst fem år gammel, før den må afskibes fra producenten. Indtil i år var det således, at visse "moderne" producenter lavede mistænkeligt mørke og koncentrerede vine. Det gjorde de så bare ikke denne gang.
    – Når cooperativet og de fleste vinbønder i 2004 har lavet 15-30% mere Brunello end i den foregående tørre og begrænsede årgang 2003, så undrer det mig, at en håndfuld store vinhuse som fx Frescobaldi og Banfi i stedet har lavet 80-90.000 færre flasker 2004.

    Ugens STORE billede fra Montepulciano
    Samtidig med ovenstående lille historie har Iakob Schjerbeck sendt os et dejligt billede af Montepulciano i sne. Det bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.
    Billedet viser markerne neden for bjerget med den fine gamle by. Her gror vinstokke med druer til den berømte Vino Nobile di Montepulciano, og her findes renaissance-kirken San Biagio, som arkitekten Antonio da Sangallo tegnede i begyndelsen af 1500-tallet.
...................
39-12
..................
....................
Den nye Gambero Rosso på engelsk
Så kom den engelske udgave af årets Gambero Rosso – over et kilo papir og 912 sider med vurderinger af mere end 18.000 vine fra 2250 italienske producenter.
Guidebogen er samtidig et vidnesbyrd om den øgede kvalitet i italiensk vin. For et år siden fik 305 vine topkarakteren tre glas. I år er der 339 vine.
Bag guiden ligger en stor organisation med næsten 200 medarbejdere. I alt er indhentet cirka 70.000 flasker fra producenter over hele Italien, og alle disse flasker har været inddelt i grupper og er blevet pakket ind, så smagningerne har kunnet foregå blindt.
I alt 130 smagere har været i gang, og hver vin er blevet smagt af mindst tre smagere, mens de cirka 1500 vine, der kandiderede til tre glas, yderligere er smagt af et større panel.
Den italienske vinbibel importeres af Italien Information Service i Brabrand, og prisen er stadig 278 kr. plus porto – med rabat, hvis man køber mange eksemplarer.
..................
Gang i boksvinene i USA
I USA er der en lille afmatning på 2,8% i salget af vin, men til gengæld er der gang i 3 liters boksvinene. I sidste kvartal af 2008 steg salget i værdi med hele 32%.
Ifølge Nielsen Data lå det totale vinsalg i perioden på 9,6 milliarder dollars, mens salget af bokse lå på 110 millioner.
38% af alle amerikanske husholdninger købte vin i 2008, men mindre end 1% købte boksvin. Så der er et stort potentiale for vækst på dette område.
80% af de amerikanske bokse indeholdt vin lavet på druerne Chardonnay, Pinot Grigio, Cabernet Sauvignon og Merlot.

Nedgang i salget af Mosel-vin
Det er hårde tider for det tyske vindistrikt Mosel i øjeblikket. I 2008 gik eksporten af vin i forhold til året før tilbage med hele 17%, svarende til 6 millioner liter.
Det er frem for alt eksporten til USA, Storbritannien og Japan, der svigter. Årsagen er dels den stærke euro i forhold til dollaren og pundet, dels afgiftsstigninger på vin i importlandene, der har gjort de hvide kvalitetsvine fra Mosel uforholdsmæssigt dyre.
Når det gælder det hjemlige tyske marked, er der ifølge Wein Reporter også en vis stagnation i salget af vinen.
,...................
    På sporjagt i vinens verden
    Op til Saint Vincent-festen næste år har Bourgognes vinkomité i samarbejde med byen Tonnerre lagt et digitalt spil ud på internettet. I løbet af året skal man lege detektiv og løse ti mysterier, og klarer man dem alle, deltager man i en lodtrækning, hvor førstepræmien er på 10.000 euro (75.000 kr.).
    Efterhånden vil der blive udlagt spor, som deltagerne kan følge, samt spørgsmål, som de skal besvare. Det første spørgsmål er allerede lagt ud:
    Find navnet på et medlem af den juridiske profession, hvis navn findes på hjemmesiden for en vindyrker, hvis ejendom oprindelig tilhørte cisterciencer-klostret Notre-Dame de Quincy.
    Øh … nå, vi kan alligevel ikke være med. Dels skal man bo i Frankrig, og dels skal man være under atten år. Men det lyder jo ret sjovt.
,...................
08-07/09
..................
    Guld, sølv og bronze til sommeliererne
    Sidste søndag – under mad- og vinmessen i København – afholdtes den store finale i det danske sommelier-mesterskab.
    Christian Aarø Mortensen fra Restaurant Prémisse vandt med en fornem guldmedalje, mens Thilde Maarbjerg fra Kong Hans Kælder fik en sølvmedalje. Og endelig fik den helt unge Peter Pepke fra Restaurant Paustian en bronzemedalje.
    Peter Pepke, der ses på billedet her, skal vi nok komme til at høre mere om. Han er en meget målbevidst ung mand, der – uden uddannelse – har virket som ungtjener og netop har bestået sin eksamen på VinAkademiet. Han er nu gået i gang med en egentlig tjeneruddannelse, men planerne går videre endnu. Et mål er at blive Master of Wine.
..................
Rosé af blandet hvid og rød
EU har ifølge Vitisphere ændret en række regler for fremstillingen af vin. Blandt andet gør man det lovligt at fremstille rosévin ved simpelt hen at blande rødvin og hvidvin.
Reglerne gælder al vin fremstillet i medlemslandene, men reglerne er nu sendt til høring hos forskellige instanser, og det er muligt, at rosévin-reglen kun kommer til at gælde vin uden appellation, altså bordvin.
Rosévine med appellation vil formodentlig stadig blive fremstillet af blå druer, hvis farverige skind blot ligger med i en kort tid i den gærende vinmost.
..................

................
Nicolás Catena
    Årets Decanter-mand
    Det britiske vinblad Decanter udnævner hvert år en "Man of the Year", og i år faldt valget på Nicolás Catena.
    Vi har for længst optaget Catena i VinAvisens Hall of Fame, og yderligere har vi et par gange skrevet om ham, når han har været på besøg i Danmark, senest i uge 40, 2008.
    Det er i øvrigt interessant at se listen til højre over, hvem Decanter igennem årene har givet den fine titel. Flere af personerne har vi allerede optaget i vores Hall of Fame, og andre er bestemt kandidater.
    Allerede i denne uge bringer vi nedenfor et portræt af Jancis Robinson.
...................
    Smagsprøver med posten
    Den franske vinproducent Laurent Habrard, der ejer vinhuset Domaine Harbrard i appellationen Crozes-Hermitage, har fået en vældig god idé. Han sælger sin vin via nettet og synes, at potentielle kunder skal have lov til at smage på vinene, før de lægger pengene på bordet. Man kan derfor få en æske med smagsprøver tilsendt med posten. Prøverne, der hver er på 6 cl, befinder sig i små rør af glas med skruelåg. Tre smagsprøver koster 6,90 euro (cirka 50 kr.), men man kan også nøjes med at få et enkelt rør med posten på den vin, man er faldet for. Smagsprøverne bliver dog ikke sendt så langt væk som til Danmark …
........ .....................
>15/08
..................
Skaderne i Yarra Valley til at overse
Endnu har man ikke det fulde overblik over skaderne på vinmarker og vinhuse efter skovbrandene i det australske vindistrikt Yarra Valley. Det vil vare endnu et par uger. Men foreningen af producenter i dalen vurderer, at 29 vingårde er blevet skadet eller totalt ødelagt af ilden, hvilket svarer til et markareal på 140 hektar.
Dette areal udgør kun 5% af det fulde tilplantede areal i appellationen Yarra Valley, så skaderne på 2009-høsten er trods alt til at overse.
Arbejdet med høsten fortsætter som normalt, og forbrugerne vil også med denne årgang kunne forvente god kvalitet fra Yarra Valley.
Australian Wine and Brandy Corporation (AWBC) venter stadig på tilbagemeldinger fra andre australske distrikter. Sammen med Winemakers’ Federation of Australia arbejder AWBC på oprettelsen af en internet-portal, gennem hvilken der kan ydes støtte og konsulenthjælp til producenter, der er er berørt af brandene. ,,,,
..,,,,,,,.,,,,,,,..

............
Der skal arbejdes stærkt, når man deltager i beskærings-konkurrencen i Napa Valley. Efter dysten kåredes vinderne af første-, anden- og tredjepladsen. Foto: Napa Valley Grapegrowers.
    Beskæringskamp til målstregen
    Når vinteren melder sin ankomst i Napa Valley, foregår der ikke det store i vinmarkerne, ud over at vinstokkene skal beskæres. Det er et møjsommeligt arbejde, hvor hver enkelt vinstok skal gås efter i sømmene, og døde grene skal fjernes. For at gøre det hele lidt mere muntert, begyndte drueavlerforeningen Napa Valley Grapegrowers for otte år siden at afholde en årlig konkurrence ud i beskærings-kunsten.
    I år var der ifølge WineSpectator 59 deltagere fra diverse vinhuse, og de dystede både på tid og på kvaliteten af arbejdet.
    Efter dysten gik et hold dommere rundt med alvorlige miner, undersøgte de enkelte vinstokke, noterede og vurderede. Det blev Juan Gallegos fra Usibelli Vineyards, der løb af med sejren for den flotteste beskæring på kortest tid. Det blev til fem vinstokke i løbet af 3 minutter.
..................
    Vinfade fulde af kunst
    Domaine Puech Haut i Languedoc er kendt for sine gode vine, men ejeren, Gérard Bru, har også gjort vingården kendt for, hvad han kalder Bib’Art.
    For nogle år siden fandt han på at sende et lille fad vin til en af sine kunstner-venner, idet han betingede sig, at han ville have fadet tilbage i dekoreret stand.
    Siden er det blevet til hen ved hundrede designs af en lang række franske kunstnere, og de flotte fade, der faktisk er 5 liters vinbokse, har vingården nu til salg.
    Med AOC-vin koster et fad 28 euro (208 kr.) "ved stalddøren", mens et fad med vin de pays koster 18 euro (135 kr.).
..................
> 10
..................

.................
Claudio Alario
    En bonde på besøg fra Barolo
    I fredags var en af de virkelig dygtige vinbønder på besøg fra det italienske Piemonte, inviteret af sin danske importør, Compagniet. Hans navn er Claudio Alario – han har været her før, så vi kendte både ham og hans vine og vidste, at det var vigtigt at være med til smagningen.
    Claudio Alario kommer fra kommunen Diano d’Alba i Langhe, hvor Dolcetto’en hersker – druen, hvis navn antyder, at den er sød (dolce), hvad den også er, når man plukker den. Men vinene er tørre madvine, og når de kommer fra Alarios vingård, er de store og dejlige. Det fremgår af vore smagekommentarer længere nede i denne VinAvis.

    Stor forskel fra mark til mark
    I Dogliani spiller druen Dolcetto hovedrollen. Det er en drue, som for 25 år siden ikke var noget særligt – lidt à la Gamay i Beaujolais. Den gav en blød, frugtagtig og frisk vin, som man bare skyllede ned. Man sagde, at der i enhver piemontensers blod var mindst 50% Dolcetto.
    Claudios Alarios Dolcetto-vine er noget helt andet. Det er dybe og intense vine, som i høj grad er præget af den enkelte marks terroir og vinmagerens personlighed.
    Vi smagte Dolcetto’er fra tre forskellige marker, Montagrillo, Costafiore og Pradurent, der kun ligger en lille cykeltur fra hinanden. Vinene er alle lavet på samme drue, men de smagte vidt forskelligt.

    I gang i tre generationer
    Familien Alario har lige så lange rødder i Piemontes jord som deres gamle vinstokke – de har været i gang i tre generationer, men altid solgt deres druer til et handelshus. Først da Claudio Alario kom til for 22 år siden, begyndte de selv at tappe og sælge deres vine – og føre vingården frem til berømmelse. Og til to glas til næsten alle deres vine i Gambero Rosso
    Familien har 11 hektar i Diano d’Alba, men derudover 2 hektar i Barolo. Herfra kom et par helt vidunderlige vine. En vin på druen Barbera laver de også.
.........
Hvor meget ved du om vin?
I forhold til fx franskmænd generelt ved vi danskere ret meget om vin – måske fordi vin for os her i det kolde nord er mere end bare noget, man drikker til maden.
Men – undskyld, vi spørger: Hvor meget ved VinAvisens læsere om vin?
Tør vi lave en rundspørge? Vi vover det. Og garanterer samtidig, at besvarelserne vil være helt anonyme. Det eneste, vi modtager, er nogle tal i et særligt poll-program.
Sæt et prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Resultatet bringer vi i næste uge.
......

....... . ...........

03+3x
....... . ...........
21 postkort fra Østrig
Her fortsætter Mariette med at sende sine i alt 21 postkort fra en presserejse i Østrig. De første fire sendte vi i sidste uge. Her kommer de næste tre.
......................

................
I Weingut Trapl’s vinmarker havde man travlt med at høste rødvins-druer. Mange af høstfolkene vender tilbage år efter år – som fx manden på billedet, der har høstet druer for Trapl i de sidste femten år.
    5. postkort fra Østrig:
    Carnuntum, et af Østrigs mindste vinområder
    Øst for Wien ligger Carnuntum, der først i 1993 fik status af selvstændigt vinområde. De vinøse rødder går dog meget længere tilbage i tiden – til dengang i 200-tallet, da romerne dominerede i området og plantede de første vinstokke.
    Carnuntum, der oprindelig var navnet på den romerske koloni, består af tre højderygge, der er beklædt med vinmarker, Leithagebirge, Arbesthaler Hügelland og Hundsheimer Berge.
    Med sine kun 890 hektar vinmarker er det et af de mindste vindyrkningsområder i Østrig, og vinproducenterne i Carnuntum gør da også en ekstra indsats for at markedsføre sig selv og deres vine. De førende vinhuse har blandt andet dannet en meget aktiv forening, Rubin Carnuntum Weingüter, der kræver, at medlemmerne lever op til en række kvalitetskrav, sørger for ensartede etiketter osv.
    Vi kom til Carnuntum, netop som startskuddet for høsten havde lydt, og en af vinproducenterne, Hannes Trapl, tog os med på en tur op til sine vinmarker.
    ,.............,,
......................

................
Det er vigtigt at måle sukkerindholdet i de modne druer, da det er sukkeret, der under gæringen omdannes til alkohol. Målingen foretages ved hjælp af et refraktometer.
    6. postkort fra Østrig:
    Sukkerindholdet i druerne måles
    Under besøget i Carnuntum demonstrerede formanden for Rubin Carnuntum Weingüter, vinproducenten Robert Payr, for os, hvordan man måler sukkerindholdet i druerne ved hjælp af et såkaldt refraktometer – et instrument, der nærmest kan beskrives som et lille forstørrelses-apparat. Heri måler man, hvordan lysets bølgebevægelse ændres, når det passerer igennem en dråbe druesaft.
    I Tyskland måles druernes sukkerindhold i Öchsle-grader. Det gør man ikke i Østrig. Her bruger man en skala, der blev udviklet i Klosterneuburg nord for Wien, der i 1860 blev indrettet som vinuniversitet – i øvrigt verdens første af slagsen.
    Den østrigske skala, der kun bruges i Østrig, måler sukkerindholdet efter Klosterneuburger Mostwaage (°KNW), hvor 1° KMW er lig med 4,86° Öchsle.
    De østrigske vine har mindre sukker end de tyske, men man arbejder med de samme kvalitets-trin og de samme Prädikater som i Tyskland: Tafelwein, Landwein, Qualitätswein, Kabinett, Spätlese, Auslese osv.
    ,.............,,
..,,,,,,,.,,,,,,,..
34-07/09
. ...................

................
Mens Christina Netzl tager imod druerne ude foran vinhuset, holder hendes far Franz Netzl (øverst på billedet til højre) øje med, at alt forløber vel med den nye sorteringsmaskine.
    7. postkort fra Østrig:
    Ny sorteringsmaskine hos vinhuset Netzl
    I byen Göttlesbrunn i Carnuntum besøgte vi vinhuset Netzl – et rigtigt familie-vinhus, der drives af Franz og Christine Netzl og deres to døtre, Christina og Annemarie. Og alle var de i fuld gang med at tage sig af kasserne med nyhøstede druer, som siden den tidlige morgenstund var ankommet til vinhuset.
    Omkring 80% af Netzl’s produktion er rødvin. Og dagens høst bestod af Zweigelt, en rødvinsdrue, der er udbredt overalt i Østrig, og som ofte giver vine, der er rundere, blødere og mere saftige end dem på landets anden store blå drue, Blaufränkisch.
    Det var en spændende dag for familien, idet den nye sorteringsmaskine skulle på arbejde for første gang. Maskinen sorterer dog kun de værste druer fra, og det er ikke nok, hvis man vil lave vin af høj kvalitet. Derfor var der samtidig to mand i gang med at pille beskadigede druer fra med hænderne. Det er et job, der kræver stor koncentration, da druerne bevæger sig relativt hurtigt forbi.
    ,.............,,
..................
    Historien bag etiketten: Vinen ved navn Ravn
    Corvo betyder ravn på italiensk, og her har vi en vin, der hedder Ravn. Det er ret usædvanligt, men der er en historie bag ravnen:
    Vinen stammer fra det sicilianske vinhus Corvo, der blev grundlagt i 1824 af hertugen af Salaparuta. Det ligger i landsbyen Casteldaccia øst for Palermo, ud til den store bugt Conca d’Oro – den gyldne muslingeskal. Det er herude, alle de store barokke villaer ligger, og hvor også fyrsten af Salina, "Leoparden", boede i Lampedusas roman og i Viscontis film med Burt Lancaster i hovedrollen.
    Når hertugen af Salaparuta kaldte sit vinhus for Ravn, skyldtes det historien om nogle folk i Casteldaccia, der engang i 1400-tallet var plagede af en ravn, som sad og skræppede op både dag og nat. De prøvede at slå den ihjel, men ravnen var dem for snu.
    I deres kvide henvendte de sig til en troldmand, gav ham en stok og bad ham jage ravnen væk. Og minsandten om ikke ravnen forsvandt. I taknemmelighed plantede folkene stokken i jorden – og hvad skete der: Stokken skød blade og bar tunge druer. Vinen var pragtfuld og fik navnet Ravn. Corvo.
...........,,,,.
08-11
...............,,,,,,,,,,,
.....................

.............
.


    .............
      Til scotch-elskere
      En international samling whisky-elskere har grundlagt en klub (eller hvad det nu er), som de kalder "For Scotch Lovers" – med eftersætningen: Whisky for the rest of us.
      De har oprettet en hjemmeside om sig selv og klubbens aktiviteter, og de tager også salgsmæssige initiativer. Et af medlemmerne har således fået et par amerikanske glas-designere til at fremstille 21 fint graverede flasker med en dramatisk ørn, som de sælger indeholdende Macallan Fine Oak whisky 21 years old.
      Pris: 2500 dollars – små 15.000 kr., såmænd. Men flasken ser jo meget flot ud, og man kan jo altid komme noget andet whisky i den, når man har tømt indholdet.
    .............
..................
.
........................
    ...............
      Smagning af armagnac

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af armagnac. Her er de næste smagte flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende armagnac - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.





      Delord, Bas Armagnac, Frankrig 1969, 40%
      1595 kr. for 70 cl, 895 kr. for 50 cl, Qualityworld
      Den utroligt mørke farve er det første, man lægger mærke til ved denne ædle armagnac. Duften er uendelig dyb med stor elegance, tilpas træ og noter af milde krydderurter. Smagen skuffer bestemt ikke – den er kompleks, integreret og med en fin balance mellem tørhed og moden frugt. Det er en dyr flaske, men til gengæld giver kun få dråber den optimale nydelse.


      Château de Laubade XO, Bas Armagnac, Frankrig, 40%
      460 kr., H.J. Hansen og Magasin
      Der er en del træ i både duften og smagen af denne armagnac og et strejf af valnødder i eftersmagen. Den er god og kraftigt smagende uden de store armbevægelser.
      ..................
..................,,,
08-11
....................
Ondskabsfuldt godt
Den svenske afdeling af Pernod Ricard har udgivet en sjov lille bog om alle de ord, vinskribenter kan finde på at bruge, når de skal beskrive en vin. "Elakt gott!" hedder bogen, hvilket vel nærmest kan oversættes som "Ondskabsfuldt godt!".
På forsiden står yderligere: "En guide til vinprovarspråket", og en guide er netop, hvad den er, idet der også er en forklaring eller oversættelse af de enkelte ord – så man ved, hvad der menes, når snakken er om snavset hamsterbur, bredbånds-chardonnay eller et stramt syrekorset. Eller om Dolly Parton-vine, blodsprængt italiener eller popkorn med smør.
Ind imellem er der nogle sjove citater sakset fra vinanmeldelser i forskellige svenske aviser og blade. Til højre ses et par eksempler.
    .................
    *** Den er som at få et varmt kram af en gammel ven.
    *** Klæber sig som lim til sommerens is og bær.
    *** Den slasker bare ned!
    *** Overekstraheret dinosaurussmag med samme struktur som en hæftigt sødet expresso.
    *** Ren som et lagen hængt til tørre i sommervinden.
    *** Ikke til stive højtider eller luksusfrokost i sengen.
    *** Perfekt til det sene efterårs første møde med en elg.
    *** Indsmigrende som en lille kanin.
    *** Kogte jordbær indpakket i vådt avispapir.
    *** En elegant, let flygtig vin, der får smagsløgene til at fægte med hinanden.
    *** En storsnudet italiener, der kræver et glas vand ved siden af.
    *** Drik den om fire år til kogt pigvar.
    .................
..................
........
..................
    Vi siger tillykke til Erik Larsen
    Mandag d. 2. marts kan vinchef Erik Larsen fejre 40 års jubilæum i Coop Danmark.
    Erik Larsen er ansvarlig for indkøb af næsten hver anden flaske vin, som danskerne drikker. Disse vine købes nemlig i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli’Brugsen, Fakta og Irma.
    Gennem de seneste femten år har han som vinchef udviklet Coop’s vinsortiment, så flere og flere kunder nu køber deres vin her.
    Før Erik Larsen blev chef for Coop’s vinindkøb, havde han en lang karriere i brugsforeningsbevægelsen. Mere om ham kan naturligvis læses i Vinbranchens Blå Bog.
    Der er reception mandag den 2. marts kl. 10-12 i Pejsestuen, Roskildevej 65, Albertslund.
...................... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Samuel’s Gorge i McLaren Vale, South Australia.
    ,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.................................
Til_37/09
................................
    .............
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
    .............
      Hvor meget bourgogne er rød,
      og hvor meget er hvid?
      Preben Kvist ved godt, at man kun laver hvidvin i Chablis og rødvin i Beaujolais. – Men hvordan er den farvemæssige fordeling i de andre af Bourgognes hoveddistrikter? spørger han.
      Der laves godt nok kun hvidvin i Chablis, men i Beaujolais laver man ikke kun rødvin. Herfra kommer der også lidt hvidvin.
      I Côte d’Or – altså guldskråningerne (côterne omkring byerne Nuits Saint Georges og Beaune – laves der en smule hvidvin, som det fremgår af grafen til venstre. Ikke mindst Côte de Beaune er berømt for sine hvidvine fra appellationerne Corton-Charlemagne, Meursault, Puligny-Montrachet og Chassagne-Montrachet.
      For tyve år siden var fordelingen i Mâconnais fifty-fifty mellem rød og hvid, men i 1990’erne gik man i stor udstrækning over til at lave hvid Mâcon, som i dag udgør lige over 80%.
      .............
    .............
.................
34/09
.......................
    Ugens vinøse billede
    Philip Carl har sendt os dette billede fra Bordeaux-slottet Château de Seguin. Det er taget under sidste års høst, hvor de fuldmodne Sauvignon Blanc-druer netop er ankommet til vinhuset. Straks bliver de beskyttet med et lag af tøris, CO2 i fast form, for at bevare druernes kvalitet, indtil de kommer i tankene. Over karret ligger så denne kuldedis, som ligner mosekonebryg.
    I alt har Château de Seguin, der ejes af den danske familie Carl, 5 hektar vinmarker med Sauvignon Blanc.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er meget velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
..............
>43
.,,,,,,,.,,,,,,,.
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    8 Toskanske vinmarker i sne. Renaissance-kirken San Biago neden for byen Montepulciano blev tegnet af Antonio da Sangallo i begyndelsen af 1500-tallet (foto © Iakob Schjerbeck)
    ...............
........ ............
33/09
........................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 33 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og 19, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 118 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
...................



Smagningen af Claudio Alarios vine


Alario Claudio, Montagrillo, Dolcetto di Diano d’Alba, Italien 2007
80 kr., Compagniet
En kraftig og krydret rødvin, men samtidig blid og lækker og med en blød, varm tone. I duften er der blomster og i smagen blommer.


Alario Claudio, Costa Fiore, Dolcetto di Diano d’Alba, Italien 2005
100 kr., Compagniet
En usædvanlig intens og flot Dolcetto-rødvin med god struktur og fløjelsbløde tanniner


Alario Claudio, Pradurent, Dolcetto di Diano d’Alba Superiore, Italien 2006
110 kr., Compagniet
En stor og lækker rødvin med toner af kirsebær, blommer, peber og – i slutningen – mandler. Den er fremragende til mad og kan drikkes nu, selv om den også godt må ligge endnu nogle år.


Alario Claudio, Valletta, Barbera d’Alba, Italien 2006
155 kr., Compagniet
Fornem rødvin på druen Barbera. Den har en meget flot duft og en blød, harmonisk smag – samt en diskret fadlagring.


Alario Claudio, Cascinotto, Nebbiolo d’Alba, Italien 2005
160 kr., Compagniet
Rødvin på Nebbiolo-druen, tør, men med en lille charmerende sødme og en ren og kraftig frugt.


Alario Claudio, Riva, Barolo, Italien 2004
300 kr., Compagniet
Denne Barolo fra kommunen Verduno fylder munden med en helt vidunderlig blød frugt med talrige facetter. En fantastisk dejlig vin.


Alario Claudio, Sorano, Barolo, Italien 2004
365 kr., Compagniet
Hvor ovenstående Barolo måske er mere feminin, så er denne fra kommunen Serralunga absolut maskulin. Den er meget tanninrig og bør ligge i mindst fem-seks år. I den komplekse og flotte duft og smag er der violer og roser, solbær og hindbær.




Mousserende vin


Kenwood, Yulupa, Brut, Sparkling Wine, Californien
79,40 kr., Cissus
Udmærket boblevin på champagne-metoden. Vinen har fine, stadige bobler og en frugtagtig smag med tilpas syre. Prisen er meget rimelig.




Hvidvin


Dr. F. Weins-Prüm, Wehlener Sonnenuhr, Riesling Kabinett Trocken, Mosel-Saar-Ruwer, Tyskland 2007
Klubpris ved 6 flasker: 68,89 kr.; ikke-medlemmer: 99 kr., NordicWineClub.com
Fin duft og en frisk druesmag med mineralske toner og tilpas syre. Sådan er denne fortræffelige Mosel-vin. Skænk den til fisk og skaldyr – eller fx til en frokost. Også oplagt som et køligt glas under en parasol – når den tid snart kommer.


Pomino Bianco, Castello di Pomino, Marchesi de’Frescobaldi, Italien 2007
69,95 kr., H.J. Hansen og Magasin
Vellavet og læskende hvidvin på druerne Chardonnay og Pinot Blanc – to druer, som allerede i 1855 blev indført i det nuværende DOC Pomino i Toscana. Vinen har en fin blomsterduft og en tør, fint krydret smag. Glimrende til mad.


Terre del Palco, Tenuta dell’Abate, Grillo / Viognier, Sicilien IGT, Italien 2007
85 kr., Carlo Merolli
Hvidvin med en fin blomsterduft og en fyldig smag med let fedme, en lidt speciel og meget lækker frugt og en fin sødme.




Rødvin


Dezzani, Riserva, Salice Salentino, Italien 2004
69,95 kr.; i ugerne 10-13: 40 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Flot frugtbombe med en masse varme, saft og krydderi i fornem balance. Flydende sol. En vin, der kræver en stor bøf.


Burle, Vieilles Vignes, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
69,95 kr., The Wine Company
Utroligt krydret og kraftig rødvin med toner af rosmarin. Stor og flot.


Le Clos, Vin de Pays Hauterive, Frankrig 2006
62 kr., på tilbud: 39 kr., Lundens Vin Kompagni
En ret let rødvin med en vinøs duft og en blød, saftig smag – lidt som en god bordeaux. Den er da også lavet på Merlot og Cabernet Sauvignon plus Carignan og Grenache og har fået en tilpas diskret lagring med egechips. Tilbudsprisen er meget attraktiv. Den udløser den femte stjerne.


Campus Tauru, Toro, Spanien 2006
59,95 kr., Erik Sørensen Vin
Varm, fyldig og frugtagtig rødvin. Glimrende til prisen.


Les Vignerons des Dentelles, Beaumes de Venise, Frankrig
59,95 kr. på tilbud i denne uge (uge 10), Aldi
Til den lave pris en meget fornem rødvin. En lækker vin med fyldig blød frugt og fint krydderi. Glimrende til mange retter.


Beyerskloof, Field Blend, Stellenbosch, Sydafrika 2003
209 kr., Tedeum Vin
Dejlig, vellavet rødvin på druerne Cabernet Sauvignon og Merlot. Den har en blød, lækker smag.


Remhoogte, Stellenbosch, Sydafrika
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot og kraftig rødvin på Merlot, Pinotage og Cabernet Sauvignon, skabt i et samarbejde med den flyvende vinmager Michel Rolland. Vinen har god, fyldig frugt, peber og 15% alkohol – uden dog at virke sprittet. En madvin.


Lagunilla, Gran Reserva, Rioja, Spanien 2001
119,95 kr.; i denne uge (uge 10): 62,50 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Meget lækker og moden rødvin med bløde tanniner. Til tilbudsprisen er vinen et fund, men den skal drikkes nu, ikke gemmes.


Heartland Stickleback, South Australia, Australien 2007
69,95 kr., Vinens Verden
Mokka, mørk chokolade og krydderier præger både duft og smag af denne dejlige rødvin. Det er en kraftig sag med et alkoholindhold på 14,5%, hvilket kommet til udtryk i et lille bittert bid til slut. Plask den eventuelt over i en karaffel et stykke tid før servering.


Nederburg, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2006
59,95 kr., Amka
Rødvin med en meget kraftig, krydret duft og en fyldig smag. Pæn hverdags-vin.


Bodega del Fin del Mundo, Cuvée Philipson, Patagonien, Argentina 2006
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Fyldig rødvin med en markant sødme, 14,5 procent, men uden spritkant.


Bioitalia, Chianti, Italien 2006
99 kr., U&Wine
Bioitalia er et italiensk vinfirma, der har lanceret en række vine fra vidt forskellige italienske regioner men alle fremstillet på økologisk dyrkede druer – vi kommer til at smage et par stykker af dem. Her er Chianti’en, en lidt enkel, tør rødvin, der som en økovin ikke er helt billig. I slutningen er der et lille mundrensende bid.


Portal, Terra Alta, Spanien 2006
99 kr., Oxholm Vin
Fyldig rødvin med et lille mundrensende bid, der gør den god til mad. I forhold til kvaliteten generer prisen lidt.




Sød Vin


Westend Estate Wines, 60th Anniversary Vintage Durif, Australien 2005
Klubpris ved 6 flasker: 71,50 kr., ikke-medlemmer: 85 kr., NordicWineClub.com
En utrolig dyb og mørk farve, en liflig duft og en varm, fyldig smag med toner af citrus. Sådan er denne søde rødvin – eller rettere: likør. En anderledes vin.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.