Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



.....................
Vin-aktuelt i uge 13
Fra 23. marts til 29. marts 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 10, ,,,,,,VinAvisen uge 11,,,,,,,,VinAvisen uge 12
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr. e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.......... ......
CRAV fortsætter sine angreb
Som vi fortalte i uge 11, har den militante franske komité for vinmæssige aktioner, CRAV (Comité Régional d'Action Viticole), for et par uger siden udøvet hærværk på vinhuset La Domaine de la Baume i Languedoc.
Siden da har gruppen udført endnu to angreb i det sydfranske vinområde. Det ene er gået ud over det franske landbrugsministerium, hvor en af ministeriets bygninger blev beskadiget, da en bombe blev bragt til sprængning. Efterfølgende erklærede CRAV, at årsagen til angrebet var utilfredshed med, at regeringen ikke yder nok støtte til de franske vinproducenter.
Ved det andet angreb, som var nøje planlagt, brød medlemmer af gruppen ind hos vinkooperativet Vignerons des Garriques i Nîmes, åbnede otte store ståltanke og lod 11.000 hektoliter vin – svarende til 1,47 millioner flasker – strømme ud på jorden. Området var badet i vin, hvoraf en del havnede i en nærliggende flod. Angrebet har kostet kooperativet 600.000 euro (cirka 4,5 millioner kr.).

Sæt priserne ned på de lokale vine
CRAV har ikke tænkt sig at stoppe med sine voldelige angreb, men har bebudet, at man kan vente en lang række attentater på vinhandlere i Languedoc. Gruppen anklager vinhandlerne for at importere billige vine fra Spanien og Italien og sælge dem til ultralave priser på fransk jord – noget, som selvsagt går ud over salget af de lokale vine i Languedoc.
Vinhandlerne indrømmer, at det forholder sig sådan, men kaster bolden tilbage igen med en opfordring til, at de lokale vinproducenter bør sætte priserne ned på deres vine, så de bliver mere konkurrencedygtige.
.......... ........ ..,,.,,,


Foto: Deutsches Weininstitut (DWI).
    Nyt lovforslag om rosévin
    Et nyt lovforslag fra EU vækker harme hos mange franske vinproducenter. Forslaget går ifølge Decanter ud på, at tillade medlemslandene at fremstille rosévin ved at blande rød- og hvidvin.
    Nu er der måske nogle, der tror, at det netop er den måde rosé bliver til på. Men bortset fra nogle ganske få vine får rosévin sin farve og smag ved, at man lader det blå drueskind gære med i et vist tidsrum - og så fjerner det.
    EU mener, at muligheden for at kunne blande sig frem til rosévin vil gøre det lettere for vinproducenterne i Frankrig, Spanien og Italien at erobre markedsandele i nye markeder som fx Kina. De franske producenter mener derimod, at en sådan tilladelse vil resultere i, at rosé af ringe kvalitet vil oversvømme det internationale marked – og det netop nu, hvor rosévin vinder stadig større terræn og respekt verden over.
    Fra den franske vinproducent-forening AGPV (Association Générale de la Production Viticole) lyder det, at en blanding af rød- og hvidvin ikke på nogen måde farve- eller smagsmæssigt har noget med rigtig rosévin at gøre.
    I EU vil der blive stemt om lovforslaget d. 27. april.
.......... ........ ..,,.,,,
En sag om sukker
I uge 6 fortalte vi om sukkerskandalen i Beaujolais, hvor 53 vinproducenter var blevet trukket i retten for at have svindlet med årgang 2004.
I mange kølige vinområder er det tilladt at chaptalisere vinen, hvilket vil sige at komme sukker i under druemostens gæring for at øge alkoholindholdet. Men der er dog en grænse for, hvor meget sukker, der må anvendes, og det er denne grænse, som de anklagede vinproducenter har overskredet, således at vinens indhold af alkohol blev forhøjet med mere end de tilladte 2%.
I år 2004 var sommeren ualmindelig kold og regnfuld i Beaujolais, hvilket resulterede i, at druerne havde svært ved at modne. Vinproducenterne bad derfor appellations-myndighederne om lov til at tilsætte så meget sukker, at alkoholen i vinen undtagelsesvis blev øget med 2,5%. Det trak ud med svaret fra myndighederne, men mange af vinhusene regnede med, at det blev et ja og tillod sig derfor at øge sukkermængden. Men tilladelsen blev aldrig givet, og vinproducenterne havde dermed overtrådt loven.

Ualmindeligt hårde domme
Nu er der faldet dom i sagen ved retten i Villefranche-sur-Saône. Og der er tale om ualmindeligt hårde domme med bøder op til 20.000 euro (cirka 150.000 kr.), hvilket er en del højere end selv anklageren havde krævet.
De tre supermarkeder, der i sin tid leverede sukkeret, er ligeledes blevet idømt høje bøder. Men her er der ingen problemer med at betale pengene – det kniber langt mere for de allerede trængte vinproducenter, hvoraf flere måske bliver nødt til at sælge vinmarker fra for at kunne rejse pengene.
.......... ........ ..,,.,,,
.......... ........ ..,,.,
TV2 Lorry om vinsvindelsag
I sidste uge fortalte vi, hvordan en engelsktalende herre med fransk accent har forsøgt at svindle sig til vine til en værdi af 183.000 kr. hos investeringsfirmaet Multi-Invest Danmark. Vores historie har vakt interesse og har medført, at TV2 Lorry mandag d. 16. bragte et indslag om sagen.
Niklaus B. Sonne, der ejer Multi-Invest Danmark, lod sig heldigvis ikke narre. Nu har han politianmeldt manden, hvis telefonnummer han ligger inde med, ligesom han har hans stemme på en telefonsvarer. Sonne har dog endnu ikke hørt noget fra politiet, og svindleren kan derfor stadig nå at prøve lykken hos andre firmaer, der sælger fornemme og kostbare vine.

Svindlere fra Singapore
En af vore kontakter i USA har fortalt os, at det ikke er usædvanligt med den slags numre i vinbranchen. Han får igen og igen opringninger, især fra Singapore, fra folk, der beder ham sende nogle kostbare vine. De siger, at de lynhurtigt vil overføre, hvad forsendelsen koster, samt at han får en bankgaranti på beløbet.
Niklaus B. Sonne har cirka en gang om måneden svindlere fra Singapore i røret. Og han siger advarende, at hvis man er i tvivl om ægtheden af en stor ordre på vin, skal man i hvert fald nægte at modtage betalingen via kreditkort. Svindleren kan ganske enkelt nå at få vinene og trække beløbet tilbage igen, før det bliver opdaget.
......... ........ ..,,.,,,
    Årets store Rhône-festival
    Allerede nu er forberedelserne i gang til den store Rhône-festival, der for sjette gang afholdes lørdag den 19. september. Arrangørerne er Rhône-vinproducenternes organisation, Inter Rhône, og The Wine Company.
    Igen i år bliver det Dansk Vincenter i Avedøre ved København, der lægger lokaler og ikke mindst vinmarker til festivalen, og også i år vil der sikkert komme over 800 entusiastiske vinelskere fra både Danmark og Sverige.
    I forbindelse med festivalen er der planlagt et seminar om de flotte vine fra Côte Rôtie. Endvidere en kåring i samarbejde med Smag&Behag af Danmarks bedste røde Châteauneuf du Pape samt en publikumskåring af festivalens bedste hvide-, røde og søde Rhônevin.
    Der har allerede tilmeldt sig 10 udstillere, og da der kun er plads til 40, vil flere uden tvivl snarest melde sig hos Steen H. Rasmussen på tlf.: 22 24 68 82 eller pr. e-mail: thewinecompany@private.dk.
.......... ........ ..,,.,,,
Nedgang i italiensk vineksport
Ifølge de nyeste tal fra den italienske vinforening Unione Italiana Vini (UIV) er eksporten af italiensk vin i 2008 faldet med 7% til 17,8 millioner hektoliter. Nedgangen i eksporten skyldes frem for alt hård konkurrence fra de oversøiske vinlande, og foreningen har bebudet, at den i de kommende år vil satse endnu mere på marketingfronten.
Til gengæld er værdien af den eksporterede vin steget med 2% til 3,6 milliarder euro (cirka 27 mia. kr.). Så helt galt står det altså ikke til.
......... ........ ..,,.,,,
Til_37/09
.......... ........ ..,,.,,,
Verdens bedste Chardonnay-vin
For nylig afholdtes den store internationale konkurrence Chardonnay du Monde, hvor der dystes om, hvem der kan fremstille de bedste hvidvine på Chardonnay-druen. Det var 16. år i træk, at konkurrencen løb af stabelen i Bourgogne, og 37 lande deltog med mere end 900 vine, som blev smagt og bedømt af 300 vinkyndige dommere.
Den absolutte topvinder, der blev udråbt til at være verdens bedste Chardonnay-vin, blev Champagne Mandois, Blanc de Blancs 2004. Vi bringer til højre listen over de ifølge konkurrencen ti bedste Chardonnay-vine på verdensplan og hører meget gerne, om nogle af vinene forhandles i Danmark.
De ti vindervine
1. Champagne Mandois, Blanc de Blancs, Champagne, Frankrig 2004
2. Albret Chardonnay, Finca Albret, Navarra, Spanien 2008
3. Cuvée de la Saint Martin, Cave Coopérative d’Azé, Mâcon-Villages, Frankrig 2007
4. La Motte Chardonnay, La Motte Vineyard, Franschhoek, Sydafrika 2007
5. Icewine Chardonnay, Royal de Maria Wines, Niagara Peninsula, Canada 2000
6. Vieilles Vignes, 1er Cru Fourchaume, Domaine des Malandes, Chablis, Frankrig 2007
7. Chardonnay Première Cuvée, Blanc de Blancs Brut, Nyetimber Vineyard, Sussex, Storbritannien 1998
8. Vieilles Vignes, Earl Domaine les Grands Crays, Viré-Clessé, Frankrig 2007
9. Mc Williams Hanwood Estate Chardonnay, E & J. Gallo Winery, South Eastern Australia, Australien 2007
10. Schietto Chardonnay, Azienda Agricola Spadafora, Sicilien, Italien 2007
......... ........ ..,,.,,,


Disse fire flasker Château Ausone 1924 var blandt de mange flasker, som har ligget skjult i kælderen hos Bucktrout & Co. Flaskerne gik for et hammerslag svarende til 3285 kr.
    Vine fra skjult kælder solgt på auktion
    På øen Guernsey, som er en af Kanaløerne i den Engelske Kanal, ligger Bucktrout & Co, et firma, der har gjort det inden for forlystelsessektoren siden 1830. Da Kanaløerne var besat af tyskerne mellem 1940 og 1945, lykkedes det firmaet at skjule adskillige fornemme vine for besættelsesmagten – som jo var kendt for at opsnuse og konfiskere vinkældre, over alt hvor den trængte frem.
    Vinene blev gemt i et svært tilgængeligt kælderrum uden vinduer, og her blev de liggende også efter krigens afslutning. Først da Bucktrout & Co for nylig solgte sine gamle ejendomme for at flytte til nye omgivelser, så vinene dagens lys. Og nu er de i alt 74 flasker blevet solgt på en auktion hos det britiske auktionshus Bonhams.
    Blandt højdepunkterne var blandt andet seks flasker Château Latour 1926, som blev solgt for 1300 pund (cirka 10.300 kr.), tre flasker Château Cheval Blanc fra 1928, der gik for 805 pund (cirka 6400 kr.) og to flasker Château d’Yquem 1934, som indbragte 1000 pund (cirka 8000 kr.).
. .......... ........ ..,,.,,,
34/09
.. .......... ........ ..,,.,,,
    Endnu en dansk vinbonde
    Peter Work er endnu en dansker, som er blevet vinbonde. Han er uddannet civilingeniør og har i en årrække arbejdet i det store firma Price Waterhouse.
    I Santa Barbara County i Californien havde han i 1999 investeret i en mark på 33 hektar, som hans søn, Don, der arbejdede på et af de lokale vinerier, gik i gang med at tilplante med vinstokke.
    Den 11. september 2001 havde Peter Work aftalt et møde i Wall Street i New York, lige over for World Trade Center. Han var på vej til mødet, men i sidste øjeblik blev det aflyst. Da de to tårne styrtede i grus, var han et andet sted. Dybt rystet prøvede han at komme ud af byen – hjem til Californien. Det lykkedes først efter fem dage.
    Denne oplevelse førte til et skifte i hans liv. Han og hans kone, Rebecca, besluttede, at nu skulle det være slut med de mange flyrejser og de lange møder. De ville være vinbønder. De havde marken, og de havde en campingvogn på marken. Og 18.000 vinstokke var ved at blive plantet.
    Siden har de sammen med sønnen og svigerdatteren bygget et lille vinhus op – Ampelos Cellars hedder det – og med god hjælp fra kloge folk i branchen har de skabt ni forskellige vine, hvoraf foreløbig tre er på det danske marked.

    Biodynamisk og bæredygtigt
    Peter Work har netop været på besøg i Danmark, og ved en smagning fik vi lejlighed til en god snak med ham om biodynamisk druedyrkning og bæredygtigt landbrug, som han er en varm fortaler for.
    Han har kun været i gang med vin i otte år, men man mærker på ham, at han har sat sig ind i tingene, og at hans tekniske baggrund er kommet ham til nytte.
    Som biodynamiker tilrettelægger han arbejdet i overensstemmelse med Månens faser. Han nedgraver kohorn fyldt med kvartskrystaller om foråret og komøg om efteråret. Han bruger så få sprøjtemidler som overhovedet muligt og fremmer biodiversiteten i marken ved at give gode forhold til dyre- og planteliv. Han tænker i CO2, solceller, genbrug, kompost osv.

    Blander blå og grå druer
    Mellem rækkerne af vinstokke gror der et bunddække af favabønner og ærteblomster. Det er sundt for jorden og holder insekter til.
    Peter Work fortalte også, at han arbejder med, hvad han kalder inter-plantning og co-pigmentation – dvs. en blanding af blå og grå druer.
    Da han fx tilplantede marken med Pinot Noir, satte han en Pinot Gris-vinstok hver gang, han havde plantet 24 Pinot Noir. På den måde fik han 4% stokke med grå druer spredt helt tilfældigt over marken.
    De blå og grå druer høstes samlet og udgæres samlet, og under gæringen får pigmenterne fra Pinot Gris-druerne simpelt hen Pinot Noir-druerne til at binde mere af deres pigmenter, hvilket giver en dybere farve.
    Peter Works vine importeres af KK Wines. Vi har smagt tre af dem – de får fem velfortjente stjerner nedenfor. Yderligere bringer vi Peter Works smukke foto af sin vinmark som denne uges STORE billede.
..........
>43
............................
Debat i VinAvisen
Interaktivitet i media er oppe i tiden. Aviserne chatter og blogger med deres læsere – og får selv en masse ideer og stof på den måde.
Skal vi også have et debatforum eller en chatside i tilknytning til VinAvisen, hvor såvel ugens nyheder som generelle emner om vin kan blive diskuteret?
Vi lader det komme an på en lille meningsmåling. Hvis den resulterer i et rungende "ja", vil vi finde ud af, hvordan en sådan side kan blive en realitet.
Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Og har du kommentarer til ideen, modtager vi dem meget gerne – skriv venligst til mariette@vinavisen.dk.
Resultatet af meningsmålingen vender vi tilbage til i næste uge.

.. ..,,.,,,

.. ..,,.,,,
Som altid var den årlige italienske vinmesse, Viniditalia, en stor succes. Smagsprøverne på vin og delikatesser blev krydret med italiensk inspireret harmonikamusik.
    Viniditalia – en stor succes
    Antallet af besøgende til dette års Viniditalia slog alle rekorder. 920 gæster med glæde for italiensk vin valfartede til Marketenderiet i Valby for at deltage i den 8. udgave af den populære italienske vinmesse. Hos de 24 udstillere kunne man smage sig gennem en lang række vine og få et bredt indtryk af, hvad de italienske vinregioner har at byde på. Vinene fra Piemonte dominerede, men også de små italienske vindistrikter var stærkt repræsenteret.
    Ud over de vinøse smagsprøver var det i år også muligt at få stillet sulten med oliven, pølse, nødder og andre italienske delikatesser. Og så blev der afholdt en publikum-konkurrence, hvor de besøgende kunne stemme på de bedste mousserende, rød- og hvidvine til henholdsvis under og over 100 kr. Listen over vindervinene og deres importører kan ses ved at trykke her.
.......... ........ ..,,.,,,
33/09
..... .......... ........ ..,,,,........ ........ ..,,.,,,
21 postkort fra Østrig
Her fortsætter Mariette med at sende sine i alt 21 postkort fra en presserejse i Østrig. De tidligere postkort har vi sendt i uge 9, uge 10, uge 11 og uge 12. Her kommer de næste tre.
......................

................
Eduard Tscheppe og hans hustru Stephanie deles om arbejdet. Han er vinmageren, og hun tager sig af marketingdelen – bortset fra når hun tramper druer med fødderne eller hjælper husbonden med at få den gamle vinpresse, som ses på billedet, til at virke.
    16. postkort fra Østrig:
    Druerne bliver trampet med fødderne
    I 2007 købte et ungt ægtepar, Eduard Tscheppe og Stephanie Tscheppe-Eselböck, et af de ældste vinhuse, Gut Oggau, ved Neusiedlersee i Burgenland. De har 11 hektar vinmarker og fremstiller vin efter biodynamiske principper. Månens faser spiller derfor hele vejen igennem en stor rolle – ifølge Stephanie så smager fadprøver således langt bedre, når det er fuldmåne. Det må vist komme an på en prøve …
    Ægteparret har forsøgt sig med den traditionelle fremstillingsmåde, hvor druerne presses med fødderne. Foreløbig har de kun prøvet det med druerne til to af vinene, hvor den højgravide Stephanie trampede rundt, mens Eduard blev ved med at sige: – Bare ti minutter mere! De har også prøvet at anvende de gamle manuelle vinpresser, der fulgte med vinhuset – det tog femten timer at presse 1000 liter vin, men det var vældig sjovt.
    I Gut Oggau er man yderst patriotisk, når det gælder druer. Som Eduard udtrykker det: – Hvad skal vi med Cabernet Sauvignon og Merlot, når vi har Zweigelt og Blaufränkisch?
    ,.............,,
.....................

................
Her er hele familien af vine fra Gut Oggau: Winifred, Theodora, Joschuari, Atanasius, Wiltrude osv. – alle navne er taget fra tidligere beboere af den gamle vingård. Druerne til to af vinene, Mechthild og Bertholdi, presses i meget gamle vinpresser.
    17. postkort fra Østrig:
    En vinfamilie i topkvalitet
    – Vores vine er én stor familie, hvor hvert medlem har sin egen helt specielle personlighed...
    Den slags hører man fra mange vinproducenter, men hos Gut Oggau har man ført ideen ud i livet til mindste detalje.
    Stephanie og Eduard har beskrevet de enkelte vines karaktertræk og har sendt teksterne til en tegner, der så har forvandlet ordlyden til portrætter, som i dag pryder etiketterne.
    Vi smagte hele familien. Der var fx den ungdommelige, friske og indtagende Theodora (hvidvin) og hendes far, den komplekse, men karismatiske Joschuari (rødvin). Endnu et skridt tilbage i stamtræet mødte vi Bertholdi (rødvin), en bedstefader med energi og vitalitet.
    Fælles for alle vinene, der spænder fra tørre hvide og røde til sød nektar, er den høje kvalitet.
    Vi må også tage hatten af for portrætterne på etiketterne. En god og sjov idé, hvor forbrugerne ikke skal huske på druer eller vindistrikter, men kun om de er til fx Timotheus eller Winifred eller til det ene eller det andet portræt.
    ,.............,,
............................ ......

.......... ..........

................
Gerhard Pittnauer i færd med at skubbe skind og druekød ned i mosten til et mindre parti vin. Mosten gærer i et stort plastickar, ikke i en tank, så her er der et godt overblik over, hvad der foregår.
    18. postkort fra Østrig:
    Den besværlige drue Sankt Laurent
    Ikke så langt fra Gut Oggau, i byen Gols, findes der hele 150 familieejede vinhuse – et af dem er Weingut Pittnauer, hvor Gerhard og Brigitte Pittnauer har fremstillet vin i de sidste femten år.
    Gerhard er vinmageren i foretagendet, og han har en stor forkærlighed for rødvinsdruen Sankt Laurent – hvilket en del af hans kolleger i området ryster på hovedet ad.
    Druen er i det hele taget ikke så almindelig i Østrig, hvor kun 1% af vinmarkerne er tilplantet med den. Og det er ikke så mærkeligt. Sankt Laurent er temmelig besværlig at have med at gøre – den bliver let solskoldet og angrebet af Botrytis-svampen og er ligeledes ret ømtålig under selve vinfremstillingen.
    I 1970’erne blev mange østrigske vinmarker med Sankt Laurent ligefrem revet op ved rode og i stedet beplantet med den mere hårdføre Blaufränkisch.
    Men når en dygtig vinmager forstår at håndtere druen, kan der komme de mest elegante rødvine ud af den, hvilket Pittnauer’s vine er et glimrende eksempel på. Der er lidt Bourgogne og Pinot Noir over disse vine, og netop Pinot Noir indgår da også i Sankt Laurent’s genetiske ophav.
................
Rødvin øger lysten til sex
En undersøgelse udført af forskere ved hospitalet Sainte Marie de l’Annonciation i Firenze viser, at rødvin øger lysten til sex hos kvinder. 789 italienske kvinder mellem 18 og 50 år deltog i undersøgelsen, og det viste sig, at de kvinder, der drak et til to glas rødvin om dagen, havde et langt mere aktivt seksualliv end dem, der aldrig drak vin eller kun nød et glas ved særlige lejligheder.
Ifølge forskerne er det kun rødvin, der har denne egenskab og ikke anden form for alkohol.
......... ......
    En taske til boksvinen
    Det danske firma Pape & Bolther i Ry er kommet med en elegant opfindelse: En vintaske – eller for nu at tale "dansk": Winebag.
    Tasken er lavet af kunstlæder, og den er beregnet til en 3 liters boksvin, hvis vinpose vel at mærke skal pilles ud af papkartonen og lægges ned i tasken.
    Skal vinen holdes kold, lægger man bare et køleelement fra fryseren med ned i tasken.
    Winbag’en fås i farverne rød, sort og creme og koster 399 kr. Med en ophængningsbøjle i rustfrit stål er prisen 499 kr.
..................
>33/09
.......... ........ ..,,.,,,
Damen er ikke en Boy
Ugens store billede i sidste uge viste den portugisiske gruppe af fem vinproducenter, The Douro Boys – hvoraf den ene er en Douro Girl.
Men, skriver en af vore læsere, Carsten Holm, faktisk er damen på billedet slet ikke med i gruppen, idet hun dog som ønolog arbejder for en af "the boys", nemlig Cristiano van Zeller fra Quinta Vale Dona Maria – som til gengæld ikke er med på billedet.
Damen hedder Sandra Tavares, og sammen med sin mand, Jorge Borges, står hun for vingården Pintas. Yderligere arbejder hun med forældrenes vingård Quinta de Chocapalha i Estremadura.
Vi siger tak til Carsten Holm og korrigerer: Billedet viser en repræsentant for hvert af de fem vinhuse, der udgør The Douro Boys. Og nogle af dem er som vinmagere lige så betydningsfulde som vinhusejerne. Det gælder blandt andet den dygtige Sandra Tavares.
................ . .................. . ...........
Er ordet "stor" et fyord?
I sidste uge kom vi med en lille meningsmåling for at konstatere, om ordet "stor" er et fyord i vinbranchen. Vi havde hørt, at man rundt omkring mener, at de bedste vine laves af de mindste huse. Men er der hold i denne holdning?
Vores lille rundspørge slutter først på fredag den 27. marts, så man kan endnu nå at sætte en prik i spørgeskemaet herunder. Resultatet bringer vi i uge 14.
..,,,,,,,.,,,,,,,.

............ ...............

08-07/09
1......................
    Historien bag etiketten: Byen med hemmeligheden
    På nogle vine fra Piemonte står ordet Vittoria, der på italiensk betyder Sejr. Der er dog ikke tale om nogen sejr. Vittoria er navnet på en kommune i distriktet Roero; helt korrekt hedder den Santa Vittoria d'Alba, og den blev berømt for sin hemmelighed.
    Historien er sand og fra krigens tid. Den britiske forfatter Robert Chrichton – ham med "Jurassic Park" – skrev romanen "The Secret of Santa Vittoria" over denne hændelse, og i 1969 blev bogen filmatiseret med Anthony Quinn i hovedrollen.
    Historien handler om, hvordan byens beboere skjulte 1.320.000 flasker vin for tyskerne – og hvordan borgmesteren, Italo Bombolini, spillede den tyske kaptajn Sepp von Prum på næsen.
    Vinbønderne bragte de mange flasker ned i nogle huler ved bjergets fod og murede dem inde, og det lykkedes aldrig tyskerne at finde dem.
    Da byen endelig blev undsat af The Royal Sutherland Highlanders, spurgte de britiske soldater: – Har I noget at drikke?
    – Om vi har noget at drikke! råbte Bombolini. – I kan bande på, at vi har noget at drikke!
1........................
.....................

.............
.


    ...... ..... ...........
      Gin med smag af agurk
      Gin er i vælten i øjeblikket, og den stærke drik findes i utallige afskygninger. Alligevel vil de fleste nok blive forbavsede over at høre, at der også findes en gin med smagstilsætning af bulgarske rosenblade og agurk. Hendrick’s Gin hedder den, og den fremstilles af destilleriet William Grant & Sons i byen Girvan i Skotland. Selve ginnen laves på traditionel vis på enebær og koriander. Men så er det også slut med traditionerne.
      Rosenekstrakten fås ved forsigtigt at presse rosenolien ud af blomsterbladene, og agurken moses og blandes med koldt vand.
      De to ekstrakter får dernæst lov til at trække sammen med spiritussen.
      Flasken med Hendrick’s Gin er også lidt speciel, idet den har form som en gammel apotekerflaske.
      Hvis man vil nyde ginnen i en gin og tonic, anbefales det at komme nogle skiver agurk i glasset i stedet for den gængse limeskive. Hendrick's Gin koster cirka 275 kr. og kan blandt andet fås hos Irma.
    ..
........................
12+3x
........................
..................
.
........................
    ...............
      Smagning af armagnac

      Her på Den stærke side er vi i gang med en smagning af armagnac. Her er de næste smagte flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Importører er velkomne til at sende armagnac - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.





      Delord, Bas Armagnac, Frankrig 1956, 40%
      2445 kr. for 70 cl, 1500 kr. for 50 cl, Qualityworld
      En stor, varm og rund armagnac, hvor træ, frugt og andre smagselementer er smukt integrerede og går op i en højere enhed. Den er dyr, ja, men der er også tale om en meget stor smagsoplevelse. En armagnac, der fortjener at blive nydt som punktum efter en meget lækker middag.


      Gelas, 10 år, Bas Armagnac, Frankrig, 40%
      345 kr., Juul's Vin & Spiritus
      En armagnac med en dejlig frisk duft. Smagen er skøn og varm med mørk karamel og sød lakrids.


      Domaine de Saoubis, Bas Armagnac, Frankrig, 42%
      229 kr. for 50 cl, Irma
      En overraskende lys armagnac, der er fremstillet af økologisk dyrkede druer. Den har en fin duft af tørrede krydderurter, en urteagtig smag og slutter med et lille bittert bid.
      ..................
................,..,,,,,,,.,,,,,,,.... ..,,,,,,,,,,
............... ...................... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    Ingen nyheder i denne uge.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
1.............. ...........,,, ........................ ........ .....................
>15/08
.......... ......
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger god stribe billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    11 Danskeren Peter Works vinmark i Californien. Der er lange sorte vandslanger til drypvandingen og et bunddække af favabønner og ærteblomster (foto © Peter Work)
    ...............
.......... ...... ..,,,,,,,.,,,,,,,..
34-07/09
.......... ......
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 24 vine. Af disse vine var der 18, som fik mere end to stjerner, og 13, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 84 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,




Smagningen af vinene fra Ampelos


Ampelos, Viognier, Santa Barbara County, Californien 2007
180 kr., KK Wines
Denne hvidvin, der p.t. er udsolgt (den kommer igen til juni) er en utrolig lækker vin. Den har en liflig duft og en elegant, frisk smag, der gør vinen velegnet til fisk og skaldyr eller til en frokost. Eller simpelt hen som en meditationsvin med flasken i en spand med is og éns eget korpus under en parasol.


Ampelos, Syrache, Santa Barbara County, Californien 2005
200 kr., KK Wines
Også denne modne, fadlagrede rødvin er p.t. udsolgt, men et nyt parti er på vej hjem til juni, og det er nok værd at vente på. Vinen har en helt vidunderlig smag. Den er fløjlsblød, men også kraftig og saftig med toner af mørke bær, peber, chokolade, tobak og bløde tanniner. Peter Work påstår, at han også kan smage tyggegummi fra Grenache-druen, men dertil tygger vi for lidt gummi til at være enig med ham. Vinen bør dekanteres.


Ampelos Λ, Pinot Noir, Santa Rita Hill, Californien 2005
250 kr., KK Wines
En helt vidunderlig Pinot Noir-rødvin på biodynamisk dyrkede druer. Den har en inviterende duft og en harmonisk, blød og liflig smag. Lækker, lækker.




Mousserende vin


Rioublanc, Brut, Crémant de Bordeaux, Frankrig
105 kr.; 95 kr. ved 12 flasker, Solarex
Brut boblevin, altså tør, men alligevel med en fin lille sødme. Dertil livlige bobler og en dejlig frisk frugtsmag. En charmerende vin.




Hvidvin


Anselmi, San Vincenzo, Veneto Bianco IGT, Italien 2008
64 kr., Wineimporters
Glimrende hvidvin. Den har en liflig rosenduft og en blød smag, der ligesom duften kan minde om roser.


Savanha, Special Reserve, Sauvignon Blanc, Spier Wines, Stellenbosch, Sydafrika 2008
79,95 kr. SuperBrugsen
En dejlig mild og tør hvidvin med citrusfrugter i duft og smag og med en forfriskende syre, der gør den yderst velegnet til mad.


Bioitalia, Grecco, Sannio, Campania, Italien 2007
70 kr., U&Wine
Let og forfriskende hvidvin på druen Grecco, der i dette tilfælde gror omkring byen Benevento. Vinen er lavet på økologisk dyrkede druer.




Rødvin


La Minga, Cabernet Sauvignon, Central Valley, Chile 2008
49 kr. Vinens Verden
En skøn rødvin, der dufter intens af friske solbær og har en lækker smag af moden frugt, svampe og lys chokolade. Den vil egne sig fint til ikke for kraftige pastaretter.


Domaine des Martinelles, Saint Joseph, Frankrig 2006
135 kr., The Wine Company
Stor og meget lækker Rhône-rødvin med en liflig duft og en blød smag med noter af kaffe og chokolade. En dejlig vin.


Alamos Selection, Catena, Malbec, Mendoza, Argentina 2007
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
En meget lækker rødvin med en blød og varm smag med dejlig frugt og en mild syre.


Domaine Louis Max, Bourgogne, Frankrig 2006
95 kr.; 88,33 kr. ved 6 flasker, Emilie Vin
Dejlig rødvin på økologisk dyrkede Pinot-druer. Vinen har en blid, lækker og saftig smag.


Realda, Anselmi, Cabernet Sauvignon, Veneto IGT, Italien 2005
92 kr., Wineimporters
Se, se, det er rødvin, dette her. Den har en dejlig duft og en fyldig, lækker og harmonisk smag. En virkelig nydelse.


Passolo, Rocca, Salento IGT, Italien 2007
49 kr., Amka
Der sker noget i denne kraftige rødvin. Den har blød frugt og en mundrensende syre, der hænger fantastisk godt i munden. Den vil være glimrende til mad, men kan også bruges som meditations-vin. Et godt køb til en rimelig pris. Lidt af et kup.


Santa Sofia, Amarone della Valpolicella Classico, Italien 2004
215 kr., Carlo Merolli
Glimrende rødvin, der dog ikke kan siges at være en typisk amarone – måske bortset fra indholdet af alkohol (15%). En dejlig vin til kødretter. Glem navnet amarone, og nyd vinen.


Syrah, Baron Philippe de Rothschild, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2006
85 kr.; i marts måned: 69 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Der er modne kirsebær og sød lakrids over både duften og smagen af denne skønne rødvin. Et lille bid af sort peber til slut danner en fin kontrast. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Valle Perdido, Pinot Noir, Patagonien, Argentina 2007
Klubpris ved 6 flasker: 47,49 kr., ikke-medlemmer: 53 kr., NordicWineClub.com
En let og saftig rødvin i stil med en Pinot fra Alsace. Flasken har skruelåg.


Hartenberg, Cabernet Sauvignon / Shiraz, Stellenbosch, Sydafrika 2005
84,50 kr., Tedeum Vin
Kraftig og ganske flot rødvin, der henvender sig til vinnydere, som er glade for en varm og let sødlig smag.


J.J. McWilliam, Shiraz, South Eastern Australia 2007
59,95 kr., i denne uge (uge 13): 40 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En lidt enkel rødvin med en sødlig smag. Flasken har skruelåg.




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.