Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 17. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,




.....................
Vin-aktuelt i uge 17
Fra 20. april til 26. april 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 14, ,,,,,,VinAvisen uge 15,,,,,,,,VinAvisen uge 16
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

.. .... .....
34/07
............... .... .
Mafia bag svindel med champagne
– Hvis De ønsker champagne til forretten, kan jeg anbefale en flaske Champagne Pierre Plantard eller Raymond Vadim. Sådan har tjernerne i flere britiske restauranter indtil for nylig vejledt gæsterne.
Begge navne lyder umiddelbart tilforladelige og champagneagtige, og troværdigheden understreges af flaskernes elegant udførte etiketter. Den kunne være champagne-mærker. Men navnene på champagnehusene er fiktive, og indholdet i flaskerne er alt andet end ædel champagne.
Boblevinene er fremstillet i Norditalien, og det er ifølge flere udenlandske aviser den italienske mafia, der står bag de forfalskede champagner, som omfatter flere fransk klingende navne end de nævnte to.
Svindelen med vinen blev opdaget ved et tilfælde under en rutinekontrol ved den franske grænse, da tolderne kikkede i lastrummet på en lastbil. Her fandt de 2000 flasker "champagne", og mistanken blev vakt, da en af de franske toldere opdagede, at der var stavefejl på etiketterne og et forkert postnummer på byen Epernay i Champagne.

Stadig falske flasker i omløb
Flaskerne i lastvognen blev konfiskeret og det italienske politi pudset på sagen. Siden har politiet udført razziaer i en række mafia-værksteder i byen Torino, hvor den falske champagne er blevet tappet på flasker og har fået påsat etiketter. 25.000 flasker er beslaglagt, men man regner man med, at svindlerne har sendt i alt omkring 300.000 forfalskede flasker ud på det europæiske marked.
Det er derfor ikke kun de britiske restaurantgæster, der er blevet snydt; også hos italienske købmænd og i mindre supermarkeder har man fundet de falske flasker. Her er de blevet solgt til et beløb svarende til 85 kr. flasken – en pris, der i sig selv må siges at virke lidt mistænkelig. Selv i Frankrig har intetanende forbrugere sat "champagnerne" på bordet.
............. .... .


Når man besøger Galicien i det nordvestlige Spanien, er man i hvidvinsland. En af de vigtigste druer i området er Albariño, og her er der tale om den ægte vare.
    Drue-forvirring i Australien
    Hvidvinsdruen Albariño vinder stadig større udbredelse i Australien. Den kan tåle tørke og høje temperaturer, hvilket er et gode, når det gælder det australske klima. Og så elsker de australske forbrugere hvidvine på netop denne drue.
    Druen Albariño stammer fra Spanien, hvor den lægger most til nogle af de aller bedste hvidvine.
    Nu har en ny undersøgelse, foretaget af organisationen CSIRO (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organization), bragt sindene i oprør hos de australske Albariño-producenter. CSIRO, som importerer vinplanter til Australien og distribuerer aflæggere til vinhusene, har nemlig fundet frem til, at det måske slet ikke er Albariño-vinplanter, som er endt hos producenterne.

    Fransk professor opdagede fejlen
    Allerede sidste år blev der ifølge Winespectator rejst mistanke om de Albariño-druer, som dyrkes i Australien. Det var den franske professor Jean-Michel Boursiquot, som under et besøg "down under" så nærmere på nogle vinstokke og ytrede, at de i påfaldende grad mindede om de vinstokke, der bærer druen Savagnin Blanc – en ikke særlig kendt drue, som næsten udelukkende dyrkes i det franske Jura-område. Det var i øvrigt også Boursiquot, der i 1993 fandt ud af, at Merlot-druerne i de chilenske vinmarker var Carmenère-druer – så han er en mand, man lytter til.
    Afledt af Boursiquots iagttagelse sammenlignede CSIRO DNA-prøver af såvel Savagnin Blanc som Albariño fra Spanien med de formodede Albariño-vinstokke i egen beholdning. Og resultatet efterlod ingen tvivl: Det var Savagnin-vinplanter, som organisationen havde distribueret til de australske vinproducenter, og som nu dyrkes på vinmarkerne.

    Nye etiketter på alle flaskerne
    Nu skulle man måske ikke tro, at det kunne være et særligt stort problem, om hvidvinen er fremstillet på den ene eller anden drue – så længe den bare smager godt.
    Men afsløringen kan have store økonomiske konsekvenser for Albariño-producenterne.
    CSIRO forlanger nemlig nu, at der fremover skal stå Savagnin Blanc på vinflaskernes etiketter, og det ærgrer producenterne, nu hvor Albariño var et godt indarbejdet og kendt navn blandt forbrugerne.
    Hos vinproducenten Tscharke i Barossa Valley giver nyheden for alvor grå hår i hovedet. Tscharke er den første og største producent af vine på Albariño, og hos vinhuset er den nyeste årgang forsynet med etiketter, pakket og parat til eksport. Nu skal de mange kasser højst sandsynligt åbnes, og etiketterne laves om.
    De australske vinproducenter er harme over, at CSIRO ikke testede druesorten, før organisationen begyndte at distribuere planterne.
... ....... ......
34-07/09
... ....... ......
Champagneprop af metal
Designfirmaet Alcan Packaging, der med sit Stelvin-skruelåg er verdens største leverandør af skruelåg, har efter ordrer fra champagnehuset Duval-Leroy udviklet en efter sigende revolutionerende metalprop til erstatning af korkproppen til champagne. Firmaet lover, at når champagneflasken åbnes, vil man stadig kunne høre det helt rigtige og festlige "pop".
Proppen, hvis udformning stadig er en hemmelighed, vil ifølge Decanter blive præsenteret på flasker med Clos des Bouveries-champagne fra Duval-Leroy ved den kommende London International Wine Fair i maj.
Champagnehuset bebuder, at årsagen til, at man vil begynde at bruge den smarte nye prop, er, at man vil undgå proppede champagner.
I første omgang vil Duval-Leroy sende et begrænset antal af de metal-kronede flasker på markedet for at lodde forbrugernes reaktion. Metal-lukningen er fremstillet, så den kan bruges på en lang række forskellige mousserende vine.
.... .


Winetrader Shop, der ligger i Sølvgade i København, byder både på hverdagsvine og kostbare investeringsvine - samt alt det, der ligger midt imellem. De fornemmeste vine befinder sig i en særlig kælder, som kaldes for "Bottles to die for" (til højre).
    Spændende ny vinforretning i København
    Et nyt mekka for vinentusiaster – en gigantisk vinforretning, Winetrader Shop, med omkring 19.000 flasker på hylderne – har slået dørene op i hjertet af København.
    Det er vininvesteringsfirmaet Winetrader.dk, der står bag forretningen, hvor man da også kan finde rigtig mange fornemme dråber, som det er værd at investere i. Men som ejeren af firmaet, Lars Andersson, siger, så skal det være muligt for enhver at komme ind i forretningen, se på nogle af verdens kostbareste vine og gå ud igen med et par flasker hverdagsvin under armen. Netop derfor finder man alt på hylderne lige fra gode australiere og chilenere i den billige ende af prisskalaen til en 18 liters flaske Château Cheval Blanc årgang 2000 til 450.000 kr. Sidstnævnte samt andre kostbarheder befinder sig i en sand Aladdins hule under den store forretning. "Bottles to die for" kalder Lars Andersson dette vinøse raritetskabinet.
    På forretningens i alt 400 kvadratmeter vil der ud over vinsalget også blive afholdt vinarrangementer af forskellig art, ligesom mindre grupper vil kunne bestille såvel enkle vinsmagninger som gourmetmiddage med vine til. Der er yderligere oplysninger at hente på www.winetrader.dk.
.. ....... ......
Punktum for strid i New York
I uge 52 2008 fortalte vi om New Yorks guvernør, David Paterson, der som led i et nyt budgetforslag ville tillade salg af vin i statens 19.000 supermarkeder. Forslaget vakte alt andet end begejstring hos New Yorks 2400 vin- og spiritushandlere, der siden tidernes morgen har haft eneret på handelen med vin.
De handlende har demonstreret og samlet støtteunderskrifter ind fra statens vinhuse, siden guvernøren kom med sit forslag. Og måske har det påvirket myndighederne. I hvert fald er lovforslaget nu blevet forkastet til stor jubel for de handlende. Fremover må vinglade newyorkere derfor stadig købe deres vin i vin- og spiritusforretningerne.
.. ....... ......
    115 fans af VinAvisen
    For nogle uger siden oprettede en af vore læsere, Frans Josef Meyer, en gruppe i Facebook, som han kaldte "Fanklub for VinAvisen".
    Vi er naturligvis meget beærede – vi er selv fans – og konstaterer, at der i dag er 115 medlemmer af klubben. Der er endog en hund ved navn Bente Petersen.
    Der er oprettet en lignende fanklub for Weekendavisen. Den har 134 medlemmer, så vi føler os ligefrem som en af de store aviser.
    Nogle har skrevet venlige ord på Facebooks såkaldte "væg" (tak for ordene), og den gamle redaktør har fundet ud af, hvordan man lægger et billede ind. Han var selv en af de allerførste på Facebook – en flok søde veninder til et af familiens unge mennesker førte ham ind i lyksalighederne.
    Hvis man er med i Facebook, vil man kunne se fansiden ved at klikke her.
.......... ....... ......
34/09
.... .


Ældre årgange af Château Leoville Barton. Årgang 2008 er fra vinslottet prissat til 4 euro mindre end for årgang 2007.
    Dyk i prisen på Château Latour
    Som vi fortalte i sidste uge, har Château Angelus i Saint Emilion som det første af vinslottene i Bordeaux løftet sløret for den pris, som de handlende kan købe den nye årgang 2008 til. Vinslottet har valgt at skære prisen ned med hele 40% i forhold til årgang 2007, så den kommer til at ligge på 50 euro (cirka 225 kr.).
    Nu er det berømte 1. Cru vinslot Château Latour fulgt efter med primeur-prisen for sin nye vin, og den lyder ifølge Decanter på 110 euro (cirka 820 kr.) flasken, hvilket er en reducering på 45%. Også her er der altså blevet lyttet til de handlende, der hævder, at de vil få svært ved at sælge Bordeaux-årgangen, medmindre priserne fra vinslottene skæres kraftigt ned.
    Netop Château Latour 2008 har fået yderst rosende ord med på vejen – blandt andet fra Steven Spurrier, en af Storbritanniens mest anerkendte vinskribenter.

    Château Mouton Rothschild underbyder
    Dårligt nok var Latour kommet med sin pris, før et andet 1. Cru vinslot, Mouton Rothschild, fulgte i kølvandet og underbød med en pris for sin vin på kun 100 euro (cirka 745 kr.) – halvdelen af prisen for årgang 2007. Det er dog kun halvdelen af vinslottets produktion, der er blevet frigivet til denne pris. Som det er kotume i Bordeaux frigives vinen fra slottene i partier (tranches, "skiver"), så man kan ikke være sikker på, at de lave priser gælder for de kommende partier. Fra Mouton Rothschild lyder det, at prisen på næste tranche vil blive højere – dog langt fra de 180 euro (cirka 1340 kr.), som der har været forlydender om.

    Andre vinslotte følger trop
    Flere andre vinslotte har offentliggjort deres priser – og alle har de ladet priserne falde. Det gælder blandt andet Château Gruaud Larose i Saint Julien, som har sat prisen på sin årgang 2008 til 19,5 euro (cirka 145 kr.) pr. flaske mod 24 euro (cirka 180 kr.) for årgang 2007, og Château Leoville Barton med sin pris på 23 euro (cirka 170 kr.) flasken – en reducering fra 27 euro (cirka 200 kr.) for årgangen før.
    Noget tyder på, at prisfaldet hjælper på afsætningen – i hvert fald, når det gælder de lidt mindre kostbare Bordeauxvine. Leoville Barton fik således solgt 85% af sin produktion samme dag, som prisen blev lanceret. .
.. ....... ......
Auktions-succes i Hong Kong
Hong Kong er blevet et nyt centrum for salg af fornemme vine. Det blev endnu engang understreget ved en nyligt afholdt vinauktion, hvor Sotheby’s solgte vinene fra en amerikansk vinsamlers skatkammer.
Auktionens 750 emner indbragte ifølge Decanter i alt 50 millioner HKD (cirka 36,5 mio. kr.) – omtrent det dobbelte af vurderingen.
Blandt højdepunkterne var ni kasser med Domaine de la Romanée-Conti fra 1996, som blev solgt til samme byder for 1,3 mio. HKD (cirka 950.000 kr.). Og så kom hele fem Jéroboams (3- liters flasker) af Château Mouton-Rothschild årgang 2000 under hammeren, hvor de blev solgt for i alt 605.000 HKD (cirka 440.000 kr.). Vurderingen lød på 175.000 HKD (cirka 128.000 kr.).
Auktionen lokkede mange nye vinsamlere til – ikke mindst fra moderlandet Kina.
...... ....... ........................... ....... ......
>43
.......... ....... ......
    << Den gamle kro Krone med det stejle Höllenberg (helvedesbjerget) som bagtæppe. Billedet bringer vi længere nede som denne uges STORE billede.
    < Til højre Weingut Krones medejer og daglige leder, Tom Driesenberg, der i onsdags præsenterede sine vine i København.
............
Kroen Krone og dens vingård
Sejler man ned ad Rhinen fra Mainz, er der en strækning, som ikke løber mod nord, men fra øst mod vest. Og på skråningerne ned mod dette løb, velsignet af varme og lys fra flodens spejl, gror Rheingaus prægtige vine.
Ved Rüdesheim og Bingen drejer floden atter mod nord, og lige efter knækket passerer den landsbyen Assmannshausen med den gamle kro Krone og dens vingård med Tysklands berømte rødvin.
Når man for 30 år siden talte om tysk rødvin, tænkte man kun på vinen fra den nordlige region i Ahr-dalen samt på vinen fra Assmannshausen. I dag er 39,5% af al tysk vin rødvin; men Assmannshausen er stadig noget særligt, og vingården holder fanen højt.

Besøg fra Weingut Krone
Kroen Krone blev grundlagt i 1541, mens den 60 m lange vinkælder, der er gravet ind i det stejle bjerg bag kroen er fra 1860. I mere end 100 år var kro og kælder i samme families eje, men i 2003 blev Weingut Krone og bjerget Höllenberg (helvedesbjerget) solgt fra, og i dag ejes vingården af familierne Jung og Drieseberg med Tom Drieseberg som daglig leder – han kommer fra Weingüter Wegeler, som har marker i både Mosel, Pfalz og Rheingau.
I onsdags var Tom Drieseberg på besøg hos sin danske importør, der meget apropos hedder Krone Vin, og ved en smagning nød vi ni af Weingut Krones dejlige flasker, nogle af dem i to årgange.

Det vidunderlige Rheingau
Tom Drieseberg var et godt bekendtskab. Under smagningen fortalte han levende om sit liv som vinbonde – et liv, der måske ikke belønnes med fyrstelige indtægter, men som leves med stor lidenskab og glæden ved at lave fornemme vine.
Han var en mand fuld af historier om det vidunderlige Rheingau og dets åbne og venlige befolkning (mens han beskrev dem ovre i Mosel som mere tillukkede og afvisende).
I Rheingau lever man livet, fortalte han: Hvis du ser nogen i Rheingau drikke, så gør ham selskab. Og ser du nogen spise, så gør ham selskab. Men hvis du ser nogen arbejde, så lad ham være i fred.

Spätburgunder og Riesling
Hovedtemaet ved smagningen burde have været rødvinsdruen Spätburgunder, som Assmannshausen er berømt for – druen, der hjemme i Frankrig hedder Pinot Noir. Men Tom Drieseberg snakkede nok så meget om Riesling, der er Rheingaus fanebærer, og der kom da også nogle fantastisk dejlige Riesling-vine i glassene. Men heldigvis tillige nogle flotte rødvine.
Alle flaskerne var forsynet med korkpropper, men Tom Drieseberg havde ikke nogen betænkelighed ved at sætte skruelåg på selv sine dyrere vine. Så det kommer nok.
Nedenfor i ugens smageliste er der topstjerner til både de hvide og de røde, de tørre og de søde.
......... .......... ....... ......
33/09
...... ......
Lav-alkohol rødvin i Systembolaget
Man har hørt om hvidvine med lavt alkoholindhold, men rødvine? De findes, og nu har det svenske Systembolaget ifølge www.wownews.se som noget nyt fået en af slagsen på hylderne. Det drejer sig om vinen Siesta Loalc 8,5 2007, der som navnet antyder kun indeholder 8,5% alkohol.
Det er vinhuset Garcia Garrion i Jumilla-regionen i det sydøstlige Spanien, der har fremstillet rødvinen. Og det lave alkoholindhold er opnået ved, at vinen – efter vinificering og modning på egetræ – er blevet vakuumdestilleret.
Vinen skulle ifølge Fondberg, der importerer den til Sverige, være let og fuld af frugt med et strejf af jordbær og egne sig godt til både salat og grillretter.

< Det fremgår tydeligt af flasken, at rødvinen Siesta er en lav-akohol vin med kun 8,5% alkohol.
.... ...
Italienerne er til italiensk vin
Ifølge en undersøgelse, foretaget af arrangørerne bag Vinitaly – den store årlige vinmesse, som netop har været afholdt i Verona – steg salget af vin i Italien i 2008 med 3,6% til 1,3 milliarder euro (cirka 9,7 mia. kr.). Og det er frem for alt vin fra eget land, som italienerne kommer i indkøbskurvene.
Eksporten af italiensk vin er også steget med 2% til 3,6 mia. euro (cirka 27 mia. kr.). Til gengæld er mængden af den eksporterede vin sidste år faldet med 1% til 17,8 millioner hektoliter.
Selv om italienerne foretrækker at sætte hjemlandets egne vine på bordet, har enkelte andre vinlande fået en fod indenfor på det italienske marked. Det gælder frem for alt Argentina og New Zealand. I Vinitaly-messen i år deltog der da også langt flere udenlandske vinhuse end i de senere år.

Nej til dyre vine, ja til billige
Den økonomiske krise er et faktum, og den kan mærkes i den amerikanske vinverden. Vinhandlerne har svært ved at sælge de dyrere californiske vine til mellem 50 og 100 dollars (cirka 280 til 570 kr.), og man taler om et fald i salget af disse vine i de første måneder af i år på hele 25%.
Til gengæld går det forrygende med salget af de billigere amerikanske vine til mellem 5 og 10 dollars (cirka 30 til 60 kr.).
Også argentinsk vin, der ofte ligger i den meget rimelige ende af prisskalaen, går som varmt brød. Her var der i USA sidste år en stigning i salget på 29% i værdi og 13% i volumen.
...........
46-45
............. ....... ...... .............
Sidste chance for at deltage vores store vinøse quiz:
Vind den nye Gambero Rosso
5 eksemplarer på højkant
............
    I tre uger kører VinAvisen en vinøs quiz om italiensk vin, og du kan vælge at deltage i en enkelt uge, i to af ugerne eller i dem alle tre. Nedenfor kommer den sidste portion – og svarene på spørgsmålene i den forrige portion kommer længere nede.
    Med udgangen af denne uge trækker vi lod mellem alle de rigtige besvarelser, og har du indsendt dine svar i hver af ugerne, har du naturligvis tre chancer for at vinde.
    Fem deltagere kan vinde, og præmien er den nye 2009-udgave på engelsk af den tykke italienske vinguide Gambero Rosso – 912 sider fulde af facts og vurderinger af mere end 18.000 vine fra 2250 italienske producenter, hvoraf 339 vine har fået den eftertragtede topkarakter tre glas. Bogen distribueres i Skandinavien af Italien Information Service i Århus.
    Send os dine svar på de 10 spørgsmål herunder til quiz@vinavisen.dk. Det nemmeste vil være at kopiere spørgsmålene over i en mail og skrive svaret ind under hvert spørgsmål.
    Sidste frist for indsendelse i denne uge er nu på lørdag d. 25. april kl. 12.

    Har du problemer med at finde det rigtige svar, kan du jo altid søge det her i VinAvisen:

..........
    ..........
    21. I 14-1500-tallet var Venedig et vigtigt centrum for handelen med vin i Europa. Vinen kom blandt andet fra Grækenland og Cypern. Da tyrkerne stoppede importen østfra, anlagde venetianerne tre vindistrikter omkring byen Verona. Nævn et af dem.

    22. Halvdanskeren Erik Banti var en af de første, der satte egnen omkring byen Scansano på det vinøse verdenskort. Druen, man bruger her, er en klon af Sangiovese Piccolo. Hvilket navn bruger man om druen?

    23. En appellation i det sydlige Lombardiet er opkaldt efter landet "på den anden side af Po-floden" samt byen Pavia. Hvad hedder appellationen?

    24. Syd og vest for appellationen Brunello di Montalcino i Toscana ligger der en anden appellation op imod den gamle vulkan Monte Amiata. Dens navn minder om lyden fra en gøg. Hvad hedder den?

    25. Siciliens bedste blå druesort er opkaldt efter en lille landsby på den sydlige del af øen. Navnet indledes med ordet Nero (farven sort), og derefter kommer navnet på landsbyen. Hvad hedder druen?

    26. Italien har en lille lavaø, der faktisk ligger nærmere Tunesien end Sicilien. Herfra kommer nogle herlige søde vine på druen Moscato d’Alessandria. Hvad hedder øen?

    27. Flere italienske appellationer har efternavnet Classico, fx Chianti Classico. Hvad betyder det?

    28. Italien har flere gode likører – Galliano, Amaretto di Saronno, Bénedictine, Maraschino, Sambuca … Hov, en af de nævnte likører er slet ikke italiensk. Hvilken?

    29. Der er flere kommuner i en berømt italiensk DOCG-appellation. Lad os blot nævne fire af de bedste: La Morra, Castiglione Falletto, Monforte d’Alba og Serralunga d’Alba. Hvad hedder appellationen?

    30. Bettino Ricasoli, "jernbaronen", som var Italiens anden premierminister, fastlagde i 1800-tallet reglerne for, hvordan man skulle lave chianti. Hvad var nu navnet på hans slot i Chianti?
...........
.......... ....... ......
>33/09
........................
Sidste uges spørgsmål ...
    ... og de rigtige svar - plus nogle kommentarer
...............
11. En italiensk rødvin på druen Montepulciano kommer fra Abruzzerne øst for Rom. Vinen hedder Montepulciano d’Abruzzo. Kommer vinen Vino Nobile di Montepulciano fra samme egn?

...............
    ...............
    11. Nej, det gør den ikke. Vino Nobile di Montepulciano laves i Toscana på nogle helt andre druer. Når man i Abruzzerne bruger navnet Montepulciano om en drue, kan det skyldes, at druen oprindelig blev indført fra Toscana.
    ...............
12. Barbera d’Asti, Barbera d’Alba og Barbera del Monferrato er tre italienske appellationer med rødvine. I hvilken stor vinregion fremstilles disse vine?

...............
    12. Piemonte. Vinene fremstilles i Piemonte på druen Barbera, der står for en meget stor del af Italiens vine. Det er den tredje mest plantede rødvinsdrue (efter Sangiovese og Montepulciano).
    ...............
13. Ifølge den italienske vinlov fra 1992 er landets vine inddelt i fire klasser. Den næstlaveste hedder Indicazioni Geografiche Tipiche (IGT). Hvad hedder den tilsvarende klasse for fransk vin?

...............
    13. Vin de Pays eller på dansk landvin. IGT står for vine, der er typiske for deres geografiske område.
    ...............
14. På Sicilien var en berømt græker taget til fange af den enøjede kæmpe Polyfemos. Grækeren drak kyklopen fuld i vin – "tre gange i sin dårskab drak han til bunden". Hvorefter grækeren stak hans øje ud. Hvad hed den tapre græker?

...............
    14. Odysseus. Historien står i Homers Odysséen, og helten, der udfriede sig selv og sine mænd fra faren, var Odysseus. Grækerne holdt sig fast under nogle får, og den blindede Polyfemos opdagede dem ikke, fordi han kun havde sin hånd oven på fårene.
15. Sidder du i skyggen af kampanilen i Venedig, vil det være passende, hvis du drikker den perlende hvidvin fra Conegliano og Valdobbiadene en halv times kørsel nord for Venedig. Vinen er tør, og dette antyder dens navn. Hvad hedder vinen?

...............
    15. Prosecco. Dette er også navnet på druen, som vinen er lavet af.
    ...............
16. Piero er fornavnet på en italiener, der sammen med sine døtre står ved roret i et af verdens ældste vinhuse, måske det ældste. Det blev grundlagt i 1385, og Piero er 26. generation. Hvad hedder familien til efternavn?

...............
    16. Antinori. Piero Antinori har haft stor indflydelse på udviklingen i italiensk vin. Familiens hovedkvarter er (naturligvis) i Palazzo Antinori på Piazza Antinori i Firenze.
    ...............
17. På vinetiketter ses af og til billeder af den græske vingud Dionysos. Hvad kaldte romerne ham?
...............
    17. Bacchus. Grækernes Dionysos var den, der bragte menneskene rusens gave. Grækerne dyrkede ham ved store fester med optog, spil og dans. I romernes udgave blev han lidt mere fedladen.
    ...............
18. På en flaske rødvin er der en banderole med et segl, hvori ses en sort hane. Gallo nero, siger italienerne. Fra hvilket område i Italien kommer vinen?

...............
    18. Chianti Classico. Den sorte hane har været et emblem for området siden begyndelsen af 1200-tallet.
    ...............
19. Antonio Mastroberardino i regionen Campania er en vinmæssig arkæolog. Han fremstiller vine på druer, der i oldtiden blev importeret fra Grækenland. Hvilke to druer blandt følgende drejer det sig om: Greco, Merlot, Aglianico, Syrah, Riesling? Udpeg en af dem.

...............
    19. Greco og Aglianico. Det giver næsten sig selv, at Greco må komme fra Grækenland. Et andet navn for Aglianico er Ellenico, afledt af Grækenlands græske navn, Hellas.
    ...............
20. I Umbrien ligger en stor og gammel by på en høj vulkansk klippe. På markerne udenom dyrkes druerne til en af Italiens bedste hvidvine. Hvad hedder byen – og distriktet?
...............
    20. Orvieto. Hvidvinen fås også som classico, der gerne er bedre. I reglen er vinen tør, men den kan også være sød.
    ...............
. .... .......... ......... .... .......... ........ ..,,.,,,
Til_37/09
................,,,,,,,.... ..,,,,,,,,,.,,,,,,,,. .......... .......
    Den sorte hane formerer sig
    Il gallo nero (den sorte hane) blev i middelalderens Italien anvendt som et militært symbol for Chianti-området. I 1924 fik hanen imidlertid en ny funktion, da vinkonsortiet i Chianti valgte den som våbenskjold for vinene fra det norditalienske distrikt.
    Den sorte hane ses på samtlige vinflasker fra Chianti, men nu har konsortiet tænkt sig for alvor at udbrede kendskabet til logoet. Det skal ske ved at lade hanen gale på alt lige fra sportstøj, hatte og lædervarer til krystalskåle og parfumeflasker.
    Varerne vil blive solgt i såvel italienske som udenlandske forretninger.
.... .... ..
Rhône-vinmesse en stor succes
Rhônedalens største vinøse begivenhed er Découvertes en Vallée du Rhône. Ved denne vinbranchemesse, der bliver afholdt hvert andet år, kan de besøgende smage sig gennem stort set samtlige af det franske distrikts vine. Smagningerne foregår ved en række arrangementer forskellige steder i Rhônedalen.
I år blev vinmessen en stor succes med 3500 besøgende fra hele verden. Det er hele 50% flere end i 2007, hvilket er bemærkelsesværdigt den økonomiske krise taget i betragtning.
De fleste besøgende, nemlig 24%n af samtlige, var vinimportører, og de havde travlt med at smage på vinene hos de i alt 750 udstillere, som omfattede både vinproducenter og vinhandlere.

Obama-vin vækker ikke begejstring
En stor del af verden jublede, da Barack Obama blev valgt til USA’s præsident. Blandt hans ivrige tilhængere hører den franske vinproducent Angela Bousquet-Keita, der oprindelig stammer fra Afrika, og som kalder sig Frankrigs eneste sorte vinmager. Hun blev så begejstret for, at en afroamerikaner for første gang skulle indtage posten som USA’s mægtigste mand, at hun besluttede sig for at fremstille en vin til ære for Obama med hans navn og ansigt på etiketten.
Angela Bousquet-Keita vil tage et beløb svarende til 1000 kr. for tre flasker af vinen, og overskuddet fra salget skal gå til nødhjælp i Darfur-provinsen i Sudan. Hun håber også på personligt at kunne overrække den amerikanske præsident en flaske af vinen, når han besøger Frankrig til sommer.
Men trods æren og det gode formål vækker vinproducentens initiativ ikke begejstring i Det Hvide Hus. Herfra lyder det, at man siden tidernes morgen har haft den politik, at præsidenternes navne og portrætter ikke må anvendes til kommercielle formål.
.......... ....... ......
16-17-18
.. ....... ......,.... ..,,,,,,,,

,.... ..,,,,,,,,,,,.,,
Historien bag etiketten: Brønden i Perugia
I den italienske by Torgiano, ikke ret langt fra Assisi, findes vinhuset Lungarotti. Det laver nogle glimrende vine, og i byen har Giorgio Lungarotti, der døde for nogle år siden, skabt et prægtigt vinmuseum, der nok er et besøg værd.
På mange af husets etiketter kan man se et gammelt relief af vinbønder i arbejde. Det er hentet fra en fornem brønd, Fontana Maggiore, i den nærliggende by Perugia.
Brønden med de tre bassiner oven over hinanden blev sat op for fejre fuldendelsen i 1278 af en akvadukt, der førte vand til byen fra kilder på bjerget Paciano, der ligger 8 km væk, og den blev udsmykket med de mange relieffer af Nicola Pisano og hans søn Giovanni. Flere af dem viser, hvordan man fremstillede vin i gamle dage.
Brønden er et mesterværk fra 1200-tallet og en af verdens smukkeste fontæner. Gå endelig hen og se den, når I er på de kanter – og glem ikke Lungarottis vinmuseum i Torgiano. På museets hjemmeside ligger der nogle panorama-billeder, man kan trække rundt i.
,.... ..,,,,,,,,,,.,,... .......... ........ ..,,.,,,
.....................

.............
.


    ...............
      Arkitektur til ære for grappa
      Weekendavisen har bragt en artikel om den berømte italienske arkitekt Massimiliano Fuksas, og som illustration viste avisen et billede af et researchcenter, som Fuksas tegnede i 2004 for grappa-destilleriet Nardini.
      Af Fuksas hjemmeside ser centeret ud til at være et byggeri, der nok er værd at kigge på, næste gang turen går til regionen Veneto – Nardini holder til i byen Bassano del Grappa, hvor destilleriet har ligget siden 1779.
      Researchcenteret består af to dele, hvor den første del er bygget som to gennemsigtige "destillations-kolber"; her er der laboratorier. Den anden del er underjordisk og rummer en foyer samt et auditorium med plads til 100 mennesker.
      en særlig side kan man læse mere om den interessante bygning.
    ..............
.... ....... .... ..... ....... ......
    ..................
    .
........................
    ...............
      Smagning af armagnac

      Her på Den stærke side fortsætter vi nu med vores smagning af armagnac, der nu lakker mod enden. Her er de næste smagte flasker, og alle anmeldelser samler vi efterhånden på en særlig side.
      Næste smagning gælder madeira - både de søde, halvsøde og tørre. Importører er velkomne til allerede nu at sende madeira - meget gerne blot små prøveflasker - til bedømmelse til Mariette Tiedemann på adressen Violvej 10, Smidstrup Strand, 3250 Gilleleje.




      Château du Tariquet Classique, Bas Armagnac, Frankrig, 40%
      199 kr., Irma
      Der er figner og brændt karamel over duften af denne armagnac, mens smagen er fyldig, krydret og behagelig. Den sidste stjerne gælder den fordelagtige pris.


      Château de Laubade 1977, Bas Armagnac, Frankrig, 40%
      699 kr., H.J. Hansen og Magasin
      En meget krydret og kraftig armagnac med god fylde, tilpas træ og en uendelig lang eftersmag.


      Gelas, 25 år, Bas Armagnac, Frankrig, 40%
      650 kr., Juul's Vin & Spiritus
      Valnødder, eg og druer samt et strejf af lakrids forenes i denne spændende armagnac. Også i eftersmagen er der markante toner af eg.
      ..................
.............,.......
...

Tysk vin boomer i Danmark
Danskerne kaster i stigende grad deres kærlighed på vinene fra vores naboland. For første gang i et kvart århundrede er tysk vins markedsandel steget fra 5,7 til 7,2% af markedet – en stigning på 26 % fra 2007 til 2008.
I denne uge bliver der rig lejlighed til at stifte nærmere bekendskab med tysk vin. Som optakt til den store vinmesse "Riesling & Co" bliver seks københavnske vinbarer den 21. april hjemsøgt af grupper af unge tyske vinproducenter, der serverer deres vine for vinbarernes gæster. Deltagerne og de seks barers adresser findes ved at klikke her.
Og dagen efter, den 22. april, udfoldes hovednummeret: Riesling & Co på Børsen i København. Over 50 tyske vinproducenter repræsenterer mere end 250 forskellige vine, og messen er åben i dagtimerne for professionelle og private om aftenen.
Aldrig før har så mange tyske vine været præsenteret i København, og her er der en oplagt chance for vinimportører til at finde en ny vinproducent til at mætte danskernes stigende appetit på Riesling.
Biletter sælges via Billetnet, og branchen tilmelder sig gratis via Tysk Vinkontors hjemmeside, hvor der er yderligere informationer.
..........
14-17
.......... ..................................... ........ ............ .... ............ .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    *Toscavini har fået forhandlingen af vinene fra Castello Monaci i Puglia.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .... .......... ........ ..,.,,, ................................ ....... ......
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,
,

    Kristoffer H. Gellert (f. 1977) tog i år 2000 et halvt års orlov fra sit studie i statskundskab og rejste til Bordeaux med det formål at udforske Bordeauxområdet – og hvis chancen bød sig tage arbejde på et vinslot. Han rejste til fods, på cykel og med offentlige transportmidler og fik set hele det berømte vindistrikt med besøg på blandt andet Château de Haux, Château Seguin, Château Fombrauge og Château Belgrave.
    Han vendte tilbage til studierne i Odense og lod drømmen om vinens verden og Bordeaux, som han var blevet meget betaget af, være på vågeblus.
    Men så i 2003 søgte brødrene Peter og Flemming J. Jørgensen, der med Franske Vingårde A/S ejer vinslottet Château de Haux i Bordeaux, et "kvikt ungt menneske", som kunne hjælpe til i vinfirmaet som "stagiaire". Det var en tradition, som man i flere år havde haft på stedet, hvor en ung vininteresseret dansker på volontør-basis kunne få mulighed for at få indblik i produktionen og arbejdet på et vinslot.
    Kristoffer H. Gellert så annoncen i VinAvisen og slog straks til. Det forefaldende arbejde på Château de Haux fik hurtigt vokseværk, og volontør-rollen blev snart skiftet ud med et job som ansvarlig for blandt andet drift og udlejning af vinslottets gæsteboliger og udvikling af et nyt økonomisystem samt ny hjemmeside.
    I dag bor Kristoffer H. Gellert stadigvæk på Château de Haux, hvor han nu er salgschef med ansvar for vinen – fra den kommer på lager, til den står hos kunderne. Ud over den kyndige oplæring hos Peter J. Jørgensen har der været mulighed for efteruddannelse på blandt andet vinuniversitetet i Bordeaux. Kristoffer H. Gellert deltager jævnligt som jurymedlem i diverse vinkonkurrencer og virker også gerne som guide i Bordeaux-området.
    Det ene års ophold på vinslottet skulle have været springbrættet til at komme videre inden for vinbranchen. Men for Kristoffer H. Gellert er jobbet på Château de Haux en drøm, der er gået i opfyldelse, hvor han ser spændende udfordringer til mange år endnu.
    Adresse: Château de Haux, F-33550 Haux, Bordeaux, Frankrig, tlf.: +33 557 345 110, mobil: +33 613 488 986, fax: +33 557 345 115, e-mail: gellert@haux.com, www.haux.com.
.............,,,,,.......,... ........ ..,
08-07/09
.. ....... ......
Ugens STORE billede

Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
.,,,,,.......,,
...............................
    15 Hotel Krone ligger lige ned til Rhinen i Assmannshausen. Billedet her er taget fra en båd på floden. Bag kroen hæver "helvedesbjerget sig" (foto: © Anker Tiedemann)
    .................
    ...............
..,. . .... ........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og 16, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 105 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Smagningen af vinene fra Weingut Krone


Weingut Krone, Weissburgunder, Rheingau, Tyskland 2005 og 2007
131,25 kr., Krone Vin
Weingut Krones hvidvin på druen Weissburgunder – som franskmændene kalder Pinot Blanc – smagte vi i to årgange til samme pris. De er begge bløde og lækre vine med en ren frugtsmag, en lidt tilbageholdende syre og diskret fadlagring – lidt mere fad i 2007 end i 2005.


Alte Reben, Weingut Krone, Lorcher Schlossberg, Riesling, Rheingau, Tyskland 2006 og 2007
147,50 og 123,75 kr., Krone Vin
Landsbyen Lorch ligger længere nede ad floden, 7-8 km fra Assmannshausen, og på det stejle Lorcher Schlossberg har Weingut Krone en mark med 60 år gamle Riesling-stokke. Herfra kommer denne herlige hvidvin med en vidunderlig duft og en ren, afrundet og kompleks smag. I 2007’eren fornemmede vi et strejf af lakrids i smagen.


Weingut Krone, Assmannhäuser Höllenberg, Spätburgunder, Rheingau, Tyskland 2005 og 2006
248,75 kr., Krone Vin
Fornem rødvin på den ædle Pinot Noir-drue. I smagen er der hyldebær, chokolade, trøfler, en fin sødme og tilpas fadlagring. Vi smagte vinen i de to nævnte årgange, og begge kan drikkes nu, men gem dem gerne endnu et par år.


Juwel, Weingut Krone, Assmannhäuser Höllenberg, Spätburgunder Auslese, Tyskland 2004
373,75 kr. Krone Vin
Af vingårdens topvin, Juwel, laves der kun mellem 500 og 1000 flasker om året. Det er en fadlagret rødvin med en fint krydret duft og en fyldig, meget kraftig smag. En stor og flot vin – en af Rheingaus bedste rødvine. Den kan drikkes nu, men må gerne lagre endnu et par år.


Weingut Krone, Assmannhäuser Höllenberg, Spätburgunder Spätlese, Weissherbst, Rheingau, Tyskland 2004
177,50 kr. for 50 cl, Krone Vin
Denne elegante hvidvin med ædel sødme og en rank syre fremstilles ikke i alle år. I glasset var der en fin duft af Botrytis-svampen – den ædle råddenskab.


Weingut Krone, Lorcher Schlossberg, Riesling, Auslese, Rheingau, Tyskland 2005
177,50 kr., Krone Vin
En helt vidunderlig sød hvidvin, elegant, kompleks og med fornem Riesling-smag. Vinen har en kraftig Botrytis-næse og en lækker sødme.




Hvidvin


Valckenberg, Riesling, Rheinhessen, Tyskland 2007
65 kr., Pedersborg Vin
Hvidvin med en dejlig ren Riesling-smag, mineralske toner og et lille strejf af sødme. En fortræffelig terrassevin. Flasken har skruelåg.


Lauro, La Regola, Bianco di Toscana IGT, Italien 2006
84 kr., Wineimporters
Vellavet hvidvin på Chardonnay og Viognier med en diskret, men alligevel mærkbar fadlagring – der er et strejf af eg og vanilje. En lækker sag.


Weingut Koegler, Hof Bechtermünz, Riesling, Auslese Trocken, Rheingau, Tyskland 2006
140 kr., Vingalleriet.com
Lækker, moden og kompleks hvidvin. En herlig vin, tør, trocken, men med en lille sødme. Flasken har skruelåg.


Domaine de la Tournelle, Terre de Gryphées, Arbois, Frankrig 2004
103 kr., Vinimperiet
Det er sjældent, vi her i Danmark smager vine fra Arbois, men her er en hvidvin på Chardonnay og med en markant fadlagring. Den er fem år gammel og ved at være over toppen, men kan man lide meget modne hvidvine med markant træsmag, så er den en mulighed.




Rødvin


Corona de Aragón, Gran Reserva, Cariñena, Spanien 2001
Klubpris ved 6 flasker: 64,69 kr., ikke-medlemmer: 80 kr., NordicWineClub.com
En virkelig god rødvin med moden og blød frugt med noter af kirsebær og mandler. Lang eftersmag.


Crozes Hermitage, Les Coteaux, Domaine des Martinelles, Frankrig 2006
115 kr., The Wine Company
En dejlig rødvin, der dufter af modne brombær og sød lakrids. Den har en lækker og fyldig smag med krydrede noter og en god struktur.


Villarrica, Reserva, Rioja, Spanien 2004
109,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
Harmonisk og lækker rødvin med blød frugt og diskret fadlagring. En vin, man nyder med glæde.


Guiseppe Lonardi, Ripasso, Valpolicella Classico Superiore, Italien 2005
129 kr., U&Wine
Pragtfuld rødvin med fornemt duft og en harmonisk, kompleks og krydret smag – en klassisk ripasso. I smagen er der en kurvfuld krydderurter.


Barda, Bodega Chacra, Pinot Noir, Patagonien, Rio Negro, Argentina 2007
129,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Vi har smagt den før i andre årgange, og det er stadig en blød og lækker rødvin og meget karakteristisk Pinot Noir. En kultiveret og elegant Pinot.


Château Campredon, Vieilles Vignes, Saint-Chinian, Frankrig 2006
59,95 kr., Super Spar
Dejlig sydfransk rødvin – en vin med god fyldig frugt og en lille sødme. Den femte stjerner får den for den rimelige pris.


Terra del Palco, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2007
75 kr., Carlo Merolli
Flot rødvin med saft og kraft. Den har en dejlig duft og en meget saftig og krydret smag, der kræver en lige så kraftig (kød)ret.


Savanha Cabernet Sauvignon, Winemakers Selection, Spier Wines, Western Cape Sydafrika 2007
59,95 kr., Kvickly og SuperBrugsen
En rødvin, der med sin markante duft og smag af solbær er typisk for Cabernet Sauvignon-druen. En dejlig vin med toner af kaffe til sidst. Server den let afkølet – det tager lige brodden af den snert af alkohol, som præger smagen.


Secco-Bertani, Valpolicella Valpantena, Italien 2006
129,95 kr., Strandgården
Blød, fyldig og saftig rødvin. En pæn og vellavet vin, der er glimrende til mad. Prisen kostede den femte stjerne.


Ravelli, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2007
45 kr., Vinens Verden
Denne rødvin er måske lidt enkel, men til prisen et virkelig godt glas med kun 12% alkohol. Den har en rund blødhed, som mange vil kunne lide. Plask den gerne over i en karafel et par timer før måltidet. Flasken har skruelåg.


Cingalino, Villa Pillo, Rosso di Toscana IGT, Italien 2007
42,50 kr., A Vinstouw
Enkel og ligetil rødvin i en kvalitet svarende til den lave pris.


Bogle, Merlot, Californien 2006
99,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Typisk amerikansk rødvin med stor, blød frugtfylde og sødme. Som en amerikansk flyder – blød i affjedringen.


Lamargue, Costières de Nîmes, Rhône, Frankrig 2005
54,95 kr., Strandgården
Friske bær og engelsk lakrids mødes i smagen af denne enkle rødvin. Eftersmagen slutter lidt bittert.

Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.