Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 22. 2009

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,



.....................
Vin-aktuelt i uge 22
Fra 25. maj til 31. maj 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 19, ,,,,,,VinAvisen uge 20,,,,,,,,VinAvisen uge 21
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

......... .............. ......

22+3


......... .............. ..... . ... ...........
Tabene gjort op i Yarra Valley
I uge 8 fortalte vi om de skovbrande, som havde ramt det australske vindistrikt Yarra Valley.
Nu er tabene gjort op, og hos Yarra Valley’s vinproducentforening regner man med, at distriktets vinhuse til sammen har mistet omkring 4000 tons druer til en værdi svarende til cirka 34 millioner kr.
Den værste synder er dog ikke ilden, men den langvarige tørke, der har hersket i området, og som til dels var skyld i, at ilden kunne brede sig så hurtigt.
Hedebølgen i januar var således skyld i det største tab af druer, mens selve skovbrandene hærgede 30 vinmarker, hvilket svarer til cirka 4% af områdets vinmarksareal på 3800 hektar.
I de marker, der blev flammernes bytte, forventer man, at hele 85% af vinstokkene vil komme sig helt og holdent i løbet af de næste to år.
...... ....... ..



Det australske vinfirma Barokes Wines fremstiller både hvid, rød og mousserende vin.

    Vin på dåse vinder terræn
    Dåsevin lyder ikke just romantisk, men har faktisk visse fordele. Dåserne er sagen, hvis man kun vil have et enkelt glas vin. De er ligeledes nemme at have med på picnic eller til de musikfestivaler og andre arrangementer, hvor man af sikkerhedsmæssige grunde ikke må medbringe glasflasker og drikkeglas.
    Og så er de miljøvenlige, idet dåserne kan forvandles til nye dåser i en cyklus på tres dage. Desuden forårsager transporten af de lette dåser ifølge The Times kun halvt så stort et CO2-udslip, som traditionelle vinflasker.
    Selv om det endnu kun er en brøkdel af verdens vin, der befinder sig på dåser, så er salget af dåser til vinindustrien eksploderet. I 2006 solgte Rexam, en af verdens største dåsefabrikker, 6 millioner dåser til vinens verden – sidste år lød tallet på hele 35 mio.
    Inden for de næste to år forventer fabrikken at være oppe på et salg på 100 mio. dåser.

......... .............. .....
Ingen høst hos Château Soutard
I sidste uge bragte vi en dugfrisk øjenvidneskildring fra det frygtelige haglvejr, som havde ramt Bordeaux.
Ikke mindst Saint Émilion blev hårdt ramt, og værst gik det ifølge Wine Spectator ud over den nordlige del af appellationen, hvor blandt andet Château Soutard ligger.
Herfra lyder det, at der højst sandsynligt slet ikke vil blive en årgang 2009, idet omkring 95% af vinslottets vinmarker er blevet beskadigede. Nu håber ejerne af Soutard, at haglvejret ikke også vil få følger for høsten i 2010.
Andre vinslotte i Saint Émilion er sluppet med mindre skader, der ikke vil gå nævneværdigt ud over den kommende høst. Det gælder blandt andet for førende producenter som Château Angélus og Château Ausone.

Klarhed om Saint Émilion klassifikationen
Hvert tiende år bliver Saint-Émilion klassifikationen revideret. Sidst skete det i 2006, og resultatet vakte – som vi fortalte i uge 28 sidste år – alt andet end begejstring.
En række af de vinslotte, der blev deklassificerede, lagde sag an, da de mente, smagningen af vinene ikke var gået korrekt for sig.
Slottene fik medhold, og 2006-klassifikationen blev annulleret – hvilket selvsagt ikke var sjovt for de vinslotte, som det var gået godt for, og som var blevet opgraderet til henholdsvis Grand Cru Classé og Premier Grand Cru Classé. Det drejede sig om Château Fleur Cardinale, Château Bellefont-Belcier, Château Destieux, Château Grand Corbin Despagne, Château Grand Corbin, Château Montbousquet, Château Troplong Mondot og Château Pavie-Macquin. De to sidstnævnte blev opgraderet til Premiere Grand Cru Classé.
Et tovtrækkeri af rang mellem myndigheder og vinslotte er fulgt i kølvandet. Nu har den franske regering så langt om længe vedtaget en ny lov, der stadfæster, at det er klassifikationen fra 1996, der skal gælde – i hvert fald indtil 2012. Dog får de i alt otte vinslotte lov til at beholde deres opgraderinger ifølge 2006-klassifikationen. Og det med tilbagevirkende kraft, så vinslottene nu kan skrive dem på etiketterne til årgang 2006 og 2007.
......... ......

20-25+33-38


......... ..............



Château Roylland i Saint Émilion er Stephen Adams' nyeste erhvervelse. Han købte den smukke ejendom i 2007 og er nu på udkig efter endnu et vinslot.

    Endnu et vinslot til samlingen
    Nogle samler på juleplatter – andre på vinslotte. Den amerikanske milliardær Stephen Adams hører til sidstnævnte, og han har nu ytret, at han vil købe endnu et château i Bordeaux. Gennem sit firma Adams French Vineyards ejer han allerede seks styk på den højre bred af Gironde: Château Lagarosse, Château de Candale, Château Fonplegade, Château de Bel-Air, Château L’Enclos og Château Roylland. Nu vil han også have et på venstre bred i Medoc-området.
    Det skal ifølge nyhedstjenesten Bloomberg være et stort slot og gerne 3. eller 4. Cru. Og det må højst koste 100 millioner euro (cirka 750 mio. kr.). Men for det beløb skulle man også nok kunne få sig et ret pænt vinslot.

......... .............. .....
Lavt og frastødende
I sidste uge fortalte vi, at Robert Parker ifølge Berlingske Tidendes vinskribent Søren Frank har fået Alzheimers.
En række Berlingske-læsere har på bladets blog udtrykt vrede over den måde, hvorpå Frank bruger den alvorlige sygdom som et argument imod Parkers pointgivning til Rhônevine, og der kommer stadig flere indlæg. I mandags skrev en læser, Søren Rasmussen, således:  
"At omtale Parker som Alzheimer-ramt er så lavt og frastødende, at det langt om længe må få Berlingerens ledelse til at drage den konsekvens, som S.F. selv burde have draget for lang tid siden."
 
Er det overhovedet korrekt?
I sidste uge stillede vi selv spørgsmålstegn ved, om oplysningen om Parkers sygdom overhovedet er korrekt. I mellemtiden har vi været i kontakt med en amerikansk vinskribent, der vil undersøge sagen nærmere. I første omgang skriver hun: It's either superinsider info or entirely invented.
Søren Franks oplysninger om, at Robert Parker har Alzheimers, vil hurtigt blive spredt, og er de frit opfundne, vil de – af Robert Parker – kunne blive opfattet som bagtalelse, ærekrænkelse, og hvad en advokat ellers kan påstå i en retssag.
Søren Frank skylder sine læsere en lynhurtig forklaring på, hvor han har sine oplysninger fra. Og kan han ikke det, skylder han Parker en berigtigelse og en undskyldning.
............. ......

>43


..... ............. .... ..... . . . ..........


Efter smagningen snuppede vi dette billede af Andrew Margan sammen med hans danske importør, Anne Marie Cramer fra Solarex.
      Besøg fra Hunter Valley
      I fredags var der besøg i København fra et af Australiens små topdistrikter, Hunter Valley et par hundrede kilometer fra Sydney.
      Gæsten var vinmageren Andrew Margan; værten var hans danske importør, Anne Marie Cramer fra Solarex – og de otte smagte vine levede helt op til Margans ry, hvilket blandt andet Robert Parker har bidraget til.
      Andrew Margans far, Frank Margan, grundlagde vingården De Beyers i Hunter Valley i 1960’erne, men faderen var først og fremmest vinskribent.
      Det var dengang, Australien intet betød rent vinmæssigt, og sammen med den navnkundige Len Evans havde Frank Margan to opgaver: Dels at vænne australierne til at lave andet end overalkoholiserede portvinstyper – og dels at vænne dem fra bare at lave "plonk" (læs om dette ord nedenfor).

      Født ind i vinens verden
      Andrew Margan blev med andre ord født ind i vinens verden, og for ham lå fremtiden klar: Han ville være vinmager.
      I tyve år arbejdede han hos den kendte Hunter Valley-vinmager Murray Tyrell, og i seks år var han i Europa, hvor han blandt andet arbejdede hos danske Peter Vinding Diers på Château Rahoul. Derefter – i 1996 – gik han og hans kone, Lisa, i gang med deres egen vingård, Margan Winery, som i dag omfatter 120 hektar vinmarker og en årlig produktion af 420.000 flasker. Samt en meget fin bygning opført i stampet jord.
      Nedenfor er der velfortjente topstjerner til de otte vine, som vi smagte, og vi skylder at fortælle, at de alle er forsynede med skruelåg.
      – Det var mit livs bedste beslutning, sagde Andrew Margan, – da jeg i 2003 gik over til skruelåg. Nu ved jeg, at de kvaliteter, jeg tapper i flaskerne, også kommer i glassene hos mine kunder.

      PS: Hvad er plonk?
      Ordet plonk bør vi lige forklare. Det kan oversættes ved "billigt sprøjt", og det er egentligt australsk slang, der under den første verdenskrig blev englændernes navn til fransk vin blanc; fra blanc til plonk er der ikke så langt.
      Ifølge Anna Garde, der har redigeret den danske udgave af Oxford Vinleksikon, kan man i dag også høre udtrykket "plonk de plonk" om billige hvidvine købt i løs vægt eller på kartoner.
. ..... . . . ............. .............. .....

33/09


......... .............. .....


    På med champagneproppen igen
    Alle, der holder af mousserende vin, kender problemet: Hvis ikke flasken bliver tømt samme dag, kan man ikke – ligesom med rød- og hvidvin – sætte proppen i igen. Dagen efter er den førhen så boblende vin blevet temmelig flad.
    Men den slags skal det være slut med nu, hvis det står til det australske firma Zork, der fremstiller lukninger til vin- og spiritusflasker.
    Firmaet har ifølge Decanter fremstillet en meget smart prop af kunststoffet polyethylen, der "popper" ligesom en almindelige champagneprop, når flasken åbnes, men som kan sættes på igen og forhindre, at der kommer yderligere ilt ned til vinen. Proppen er forsynet med nogle små fleksible tapper, som – når man trykker let med hånden – slutter ned omkring flaskens åbning.
    I Australien og på New Zealand er tre store vinfirmaer i øjeblikket ved at teste proppen. Et af dem er Constellation Wines Australia, som er meget interesseret i systemet.
    Hos Zork regner man med at lancere proppen i Europa i løbet af det næste halve år.
    Firmaet har lagt en lille videofilm ind på sin hjemmeside, som kan ses ved at trykke her.

......... .............. .....
Hjælp fra tre top-konsulenter
Der må ske noget! Sådan tænkte ejerne af Chateau Beauséjour Duffau-Lagarrosse i Saint Émilion, og de har nu hyret tre af Bordeauxs absolutte top-vinkonsulenter.
Michel Rolland, Stephen Derenoncourt og Nicolas Thienpont skal fremover rådgive Premier Grand Cru Classé vinslottet, så vinenes stil kan få en drejning i en ny og spændende retning.
Thienpont, der allerede står for vinfremstillingen hos Château Pavie Macquin og Château Larcis Ducasse, skal lede teamet. Og han vil i høj grad indføre de samme fremstillingsmetoder, som han bruger hos de to andre vinslotte.
Det drejer sig blandt andet om at lade druerne være hele, når de gærer, i stedet for at presse dem først.
.............. ..............
    Superstærke vinglas
    Umiddelbart ser First Glass, en ny serie vinglas på det danske marked, ret almindelige ud – dog både klare og elegante.
    Men glassene, der er fremstillet af blyfri krystal, har en hidtil uset høj brudstyrke og kan derfor holde til lidt af hvert.
    De knuses fx ikke, hvis man kommer til at give dem et dask ned mod en hård bordplade, og stilkene har også en fleksibilitet, der gør, at der skal meget til, før de knækker.
    Hvis man klikker her, vil man kunne se en interessant lille video, der viser diverse tests af glassene. I filmen bliver et metalpendul blandt andet svinget relativt hårdt mod et glas, uden at der sker noget som helst.
    Serien blev oprindelig udviklet til brug i hoteller og restauranter, men nu kan også private få glæde af den. Glassene kan købes via hjemmesiden firstglass.dk.
......... .............. .....


46-45


.... ....... .......


    < Et par billeder fra
    sidste års Garagevin.
....... ......
Klar til årets Garagevin
Dansk VinCenter i Avedøre er ved at gøre klar til årets Garagevin, der afholdes søndag d. 23. august kl. 11-16. Der er allerede tilmeldt 14 udstillere, og Søren Beck, som står for vincenteret, regner med, at man kommer op på små 30. Allerede nu går billetsalget forrygende.
Som sædvanlig er denne vinmesse stedet, hvor alle de entusiastiske garageimportører profilerer sig mellem vinstokkene. Her har man muligheden for at smage de mange spændende vine midt i en vinmark, og yderligere vil man kunne hygge sig med en lækker frokost under vinrankerne. I år vil det være Ostedelikatessen, der står for den store buffet med oste, pølser og charcuteri.
Billetter kan købes i Dansk VinCenters butik eller pr. mail til beck@vincenter.dk (skriv navn, tlf.nr. samt antal billetter).
Billetterne (inkl. katalog og smageglas) koster 145 kr. indtil 21. juni, derefter 175 kr.

Succes med øllet
Som tidligere nævnt her i VinAvisen har Dansk VinCenter overtaget mikrobryggeriet Brøckhouse, og Søren Beck fortæller, at det har været utrolig interessant at beskæftige sig med øl:
– Vi deltog i sidste weekend i ølfestivalen i Valbyhallen. Det var muntert. Det var et ganske andet publikum end dem, vi plejer at møde på Dansk VinCenter, men der var dejligt mange entusiastiske mennesker.
– Hele vores engagement med Brøckhouse har givet et ganske positivt bidrag til Dansk VinCenter. Men nu skal vi til at fokusere på det, vi egentlig vil og er til for, nemlig vinen. Det har jo været et fantastisk forår, og vi kan se, at vi er lidt længere fremme i vinmarken end normalt på denne tid.
– Vores nyplantede vinmark med 500 Castel-vinstokke ser også ud til at komme flot nu. Netop druen Castel har vi store forventninger til.
– Vi har i den grad fået styr på vinmarken, efter at Anne Juel er kommet til, og vi har ansat en fuldtidsmand i marken.
........ ........

>33/09


....... ......
Cheval Blanc frigiver sin pris
Det ene Bordeaux-vinslot efter det andet frigiver deres priser på årgang 2008. Og de har indtil videre skruet pænt ned for blusset og meldt ud med priser, der ligger betydeligt under dem for årgang 2007 – noget, som vinslottene er blevet kraftigt opfordret til af førende britiske vinhandlere.
Den dyreste af 1. Cru vinene, Château Lafite Rothschild, sælges på britisk jord for et beløb, der svarer til cirka 2000 kr. flasken. De fleste andre top-vine ligger på mellem 1000 kr. og 1700 kr. flasken.
Men nu er Château Cheval Blanc, som er klassificeret som Premier Grand Cru Classé A i Saint-Émilion, kommet med sin pris for årgangen, og den ligger på et beløb svarende til 2500 kr. pr. flaske.
Udmeldingen fra Cheval Blanc er årsag til delte vande hos de førende britiske vinhandlere. Nogle mener, at den høje pris er helt i orden – Cheval Blanc er jo kult. Andre, heriblandt vinfirmaet Corney & Barrow, synes, at den er alt for høj, og er overbevist om, at vinslottet bare vil understrege, at dets vine er "finere" end de andre vinslottes.
......... ..............
    Vin og vrøvl, filmen bag bogen
    Tegneren Roald Als og vinmanden Carlo Merolli har noget sammen. De spiller fodbold sammen, de laver mad sammen, de drikker vin sammen, og i 2002 udgav de bogen "Vin og vrøvl". Roald Als skrev og tegnede, og Carlo Merolli supplerede med causerier og madopskrifter.
    Nu har de "filmatiseret" bogen i en DVD, produceret af Erik Norsker, og hvis man synes, at bogen er sjov – det syntes vi, da vi anmeldte den i uge 18, 2002 – så vil man også synes, at det er sjovt at se filmen.
    Men, vi advarer: Det er en ren mandefilm. Den består af seks indslag om nogle store drenge på omkring de 50, der morer sig med ret vanvittige ting. Blandt andet køber de to slagtede grise, fylder dem med en halv grønsagsbutik og steger dem over en langsom ild. Eller de lægger en million ansjoser i lag i en trætønde, presser dem sammen med en stor sten ude fra haven, borer et hul i bunden af tønden og opsamler den pressede ansjossauce – glimrende til en god gang pasta.
     
    Charmerende accent
    Selv ville vi godt have set flere af Roald Als’ fremragende tegninger. Til gengæld tager Carlo Merolli ind imellem den alvorlige mine på og forklarer vinøse ting med sin charmerende italienske accent. Det kunne han såmænd godt optræde med i fjernsynet.
    Filmen kan købes for 129,50 kr. (plus 25 kr. i porto) hos Carlo Merolli, der selv mener, at det bliver den første danske film, som får en Oscar-nominering for "Best Catering". Han giver også nogle bud på de begejstrede anmeldelser:
    "Easy Rider meets Søren Ryge Petersen" (Jyllands Posten).
    "Reminds me of my first works" (Martin Scorsese).
    "Rod i bilagene!" (Ekstra Bladet).
    "Gastronomi og familieværdierne i højsædet" (Kristeligt Dagblad).
    "Jeg er grøn af misundelse" (Jamie Oliver).
    "Bvadr...." (Smagsdommerne).
    "Alt for damerne" (Alt for Damerne).
......... .......,,,,,,,,,...

20-25+33-38

,,,.....

< De fire keramiske søjleherrer er åbenbart i stand til at spytte vand (eller vin?) ud af munden.
......... .............. .....



Andrea Previtalis "Memento mori" – husk døden! – er malet på bagsiden af portrættet.   
    Vinen i kunstens verden
    Flere vinhuse knytter deres vine til kunst. De får berømte arkitekter til at tegne spektakulære templer til deres sovende fade. De opretter gallerier med fine kunstsamlinger. Eller de lader kunstnere designe etiketter til deres vine.
    Nu er Tenuta dell'Ornellaia i det italienske Bolgheri også kommet med på vognen. Fra og med 2006-årgangen vil vingården hvert år lave en "kultvin" – en "Vendemmia d'Artista" – hvis etiket vil blive skabt af en moderne kunstner, og samtidig skal kunstneren udføre et kunstværk, som kan indgå i et nyt galleri i vineriet.
    Årets vin har fået navnet "Exuberant", og kunstneren er Luigi Ontani, der er et af de store navne i moderne italiensk kunst (født 1943, 104.000 websider på Google).
     
    Pengene går til kunst
    Som det første arbejde i det nye galleri har Luigi Ontani kreeret fire keramiske søjler, der symboliserer de fire årstider. Og af den nye vin, "Exuberant", er der skabt 121 flasker (9, 6 og 3 liter) med hans etiket.
    Flaskerne vil blive solgt på internationale auktioner, og det indkomne beløb vil gå til restaureringen af et maleri i Poldi Pezzoli Museet i Milano: "Portræt af en mand og Memento mori" af renæssancekunstneren Andrea Previtali (1470-1528).
.... .......

08-07/09


.... ....... ...
Spansk vin i kræft-forsøg
Institut for biokemi og molekylær biologi ved universitetet i Barcelona har for over et år siden indgået et forsøg med en lille spansk vinproducent, der fremstiller kvalitetsvin i regionen Toro.
Nuntia Vini hedder det familieejede vinhus, og et koncentrat af dets rødvin Volvoreta Probus er på universitetet blevet givet til kræftsyge dyr i deres drikkevand.
Nu er første fase af forsøget færdig, og resultatet har vist, at kræftsvulsterne hos dyrene enten stoppede med at udvikle sig eller direkte formindskedes.
Rødvin har, som vi så ofte har skrevet om, i det hele taget vist sig at have en godgørende effekt, når det gælder diverse kræftsygdomme. Men det er sjældent, man får sat navn på en af vinene.
I Danmark forhandles Volvoreta Probus, der er fremstillet på økologisk dyrkede Tempranillo-druer, af Sobresol..... .....
......... .............. .....



Isabelle Legeron fik overrakt Wine Women Awards 2009. Foto: Travel Channel.
    Verdens bedste vinkvinde
    Hvert år afholdes konkurrencen Wine Women Awards, hvis formål er at sætte fokus på vin-begejstrede kvinder i en ellers mandsdomineret branche.
    Der udpeges to vindere inden for henholdsvis professionelle vinkvinder og amatører. Til sidstnævnte kan enhver med et grundigt kendskab til vin melde sig.
    I år meldte i alt 400 kvinder fra tredive forskellige lande sig til konkurrencen. Kun ti – dvs. fem i hver kategori – slap gennem nåleøjet og fik en finalist-plads. Den 11. maj mødtes finalisterne i Paris, hvor deres vinviden for sidste gang skulle bedømmes, og hvor præmierne efterfølgende blev overrakt.
    I den professionelle konkurrence blev vinderen Isabelle Legeron fra Frankrig. Hun er vinjournalist, underviser i vin og har sit eget tv-program, som på den britiske kanal Travel Channel vises i 117 lande og på 15 forskellige sprog.
    Desuden er hun ved at afslutte en Master of Wine og bliver dermed den første kvinde i Frankrig, der får den ærefulde titel.
....... ....... ....... ......... ............
Vinforbruget i Brasilien stiger
Argentina er det land i Sydamerika, hvor der drikkes mest vin. På andenpladsen ligger nu Brasilien, og forbruget er støt stigende.
En undersøgelse foretaget af IWSR (International Wine and Spirit Record) viser, at brasilianerne i 2006 i alt drak 326 millioner liter vin – i 2011 regner man med, at tallet lyder på 369 mio.
I 2030 vil den del af befolkningen, der regelmæssigt drikker vin – hvilket er 48% - drikke cirka 9 liter pr. hoved om året. I dag ligger gennemsnittet på 5,2 liter.
Der bliver også solgt stadig flere kvalitetsvine i Brasilien, hvilket frem for alt skyldes, at der importeres mere vin. Mellem år 2002 og 2008 steg importen med 220% i volumen og hele 300% i værdi.
Den øgede import af vin har desuden fået de brasilianske vinproducenter til at øge kvaliteten af egne vine for at kunne hamle op med konkurrencen udefra.
Trods andenpladsen i Sydamerika er der lang vej, før Brasilien overhovedet nærmer sig top ti-listen over verdens mest vindrikkende lande.
......... .............. .....
04/07
......... ..........
    Historien bag etiketten:
    Don Quixote og Sancho Panza
    En populær spansk vin, Estola, fik et meget apropos billede på etiketten, da vinproducenten Fermín Ayuso Roig i 1965 skabte den første Reserva-vin i det store distrikt La Mancha.
    Billedet viser "ridderen af den bedrøvelige skikkelse", Don Quixote, og hans trofaste væbner, den lille, trinde Sancho Panza, der følger ham på sit æsel. De to helte i den udødelige roman af Miguel de Cervantes (1547-1616).
    La Mancha, hvor Don Quixote red omkring, er et umådeligt stort landskab under en flammende sol. En stegepande. Utroligt, at Don Quixotes kunne holde ud at ride rundt omkring dernede iført en rustning for at kunne slås med vindmøller. Han må have følt sig som i en kakkelovn.
    Men La Mancha er også en umådelig frugtbar slette, som i dag har fået mere end 8 millioner hektar vinmarker. Her fremstilles halvdelen af alle spanske vine.
    Mere om distriktet kan læses ved at klikke her.
.... ......,,, ..,............,,,,,,,,,,.,,......... ......
.....................

.............
Rekord-eksport af skotsk whisky
Til trods for den verdensomspændende økonomiske krise steg eksporten af skotsk whisky med 8% i 2008 til 3 milliarder pund (cirka 25 mia. kr.), hvilket er det højeste tal nogensinde.
Det var eksporten til Europa, der stod for stigningen – alene Frankrig aftog ifølge Just Drinks 17% mere whisky end i 2007.
Til gengæld faldt eksporten til USA med 11% til 371 millioner pund (cirka 3,1 mia.) og til Indien, der ellers regnes for et af de mest lovende nye markeder for whisky, med 4% til 32 mio. pund (cirka 270 mio. kr.).
I volumen var der også en nedgang i eksporten på 5% på verdensplan.
Men altså alt i alt fremgang i salget af Skotlands national-spiritus.
.......
.......
    Inhaler din drink
    Det britiske gelé-firma Bompas & Parr laver andet end at forvandle bær til blob-konsistens. I sidste måned stod det således bag en ganske særlig event, Alcoholic Architecture – en bar, hvor man kunne indånde en cocktail i stedet for at drikke den.
    Baren var indrettet midlertidigt i lånte lokaler i Ganton Street i London, og før gæsterne blev sluppet ind, blev de iklædt beskyttelseskapper, så deres tøj ikke kom til at stinke af sprut. Inde i baren blev de nemlig mødt af en tæt tåge af Gin and Tonic, som de så fik en time til at indhalere, før næste hold blev lukket ind.
    Interiøret i baren gav fornemmelsen af, at man befandt sig inde i et cocktailglas bag sugerør og pynt.
    Her hos VinAvisen’s redaktion foretrækker vi nu at være på den anden side af glasset og nyde såvel vin som andre drikkevarer på den gode gammeldags måde …
    .......
.... ....... ......hj.. ......... .............. ............ ......

34-07/09


... ....... ......hj..
......
......... ......... .... ............ .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Vigneron Wine Company har optaget importen af vinene fra Fairhall Downs i Marlborough, New Zealand, samt fra de californiske vinhuse Aubert Wines og Dashe Cellars i Sonoma og Dutch Bill Creek i Russian River Valley.
    * Altia Corporation har købt Grönstedts Cognac af Pernod Ricard. Pr. 1. juli I år vil Altia Denmark være ansvarlige for salg, distribution og markedsføring af cognac’en på det danske marked.
    * Langhe Vine har optaget importen af vinene fra Barolo-producenten Alessandro e Gian Natale Fantino i Monforte d´Alba. 
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .............. .......,,,,,,,,,...... ....... ......hj..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,

,


    Tai Regel Pundik (f. 1977) satte mere pris på coca-cola end på vin, da han gik i gymnasiet. Men et fritidsjob i 1994, hvor han gik til hånde i vinforretningen Italiensk Vinhus på Østerbro, vendte op og ned på det hele.
    Her tog ejeren, Carlo Merolli, den unge mand under sine vinger og gav ham en spirende interesse for vin.
    Efter et kibbutzophold i Israel vendte Tai Regel Pundik tilbage til jobbet hos Carlo Merolli, der nu havde solgt sin første forretning og åbnet en ny, Terra Verde i Virum.
    De næste tre år blev travle for Tai Regel Pundik, der ud over ovennævnte job også arbejdede i Vingalleriet i København – og studerede til cand.polit på Københavns Universitet.
    I sidste ende blev det dog vinen, der vandt, og han sagde derfor farvel til studierne og har siden da arbejdet på fuld tid hos Terra Verde. Her er han Carlo Merollis højre hånd og venstre ben, og han tager sig af alt lige fra at sælge og pakke vinen til at holde smagninger og foredrag om italiensk vin.
    Ifølge Tai Regel Pundik har det nok hele tiden ligget i kortene, at han skulle have noget med vin at gøre – det hebraiske ord pundak, som hans efternavn er afledt af, betyder nemlig vinhandel.
    Privat er han gift med Gitte, og sammen har de pigerne Yasmin og Filucca på henholdsvis 4 og 1 år. Fritiden går med hjemlig hygge i boligen på Frederiksberg, vin samt fodbold i lange baner.
    Adresse: Kongsvænget 38, 2830 Virum, tlf.: 45 85 19 78, e-mail: taivino@mac.com, info@carlomerolli.dk, www.carlomerolli.dk.

... ....... ......hj.. .... ....... ......hj.

Til_37/09


. ....... ......hj.. .... ....,,,,,,,.... .....,,,,,,,
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.



      .............

        Hvad er der i flaskerne?
        Annie Hansen har under en rejse set en masse store flasker marcheret op uden for en vingård. Der var åbenbart vin i dem, skriver hun, men hvorfor?
        Billederne til venstre viser sådan nogle flasker. De er opmarcheret ved Mas Amiel i Roussillon, og flaskernes franske navn er bonbonnes (udtales bongbonn).
        I Sydfrankrig er det en gammel tradition at lade de naturligt søde vine vins doux naturels modne i bonbonnes à 25 liter, stillet ud i fri luft. Mas Amiel fremstiller således både en 10 års vin doux naturel, en 15 års og en 1980 vintage.
        Vinen har dog ikke ligget ude på marken i ti eller femten år. Den ligger der kun ét år. Resten af tiden modner den i fade af egetræ.
        Vin doux naturel er i øvrigt en herlig drik, sød og aromatisk. Den fremstilles, idet man stopper gæringen ved tilsætning af alkohol. Noget af druesukkeret omdannes således ikke til alkohol, men bevares i vinen, der bliver naturligt sød doux naturel.
        Mas Amiels vine importeres af Theis Vine og VIN etc.
        Se også denne uges STORE billede nedenfor.


      .................
..................................... ........... ............ .....

34/09



.. ......hj.. .....................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
.... ....... ......hj..
...............................
    20 På vingården Mas Amiel i Languedoc-Roussillon lagrer nogle af de søde vine i særlige glasballoner, der er anbragt udendørs i skiftende temperaturer. På billedet er ballonerne tomme (Foto: © Knud Erik Vingtoft)
    ...............
.... ........... .............,. . .... ........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 28 vine. Af disse vine var der 22, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 103 stjerner og i gennemsnit 3,7 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Smagningen af vinene fra Margan Winery


Margan, Sémillon, Hunter Valley, Australien 2007
103 kr.; 93 kr. ved 12 flasker, Solarex
En meget lækker hvidvin med en duft af lemon, en blød, ren og frisk frugtsmag samt en lang eftersmag. Vinen har en struktur, der gør, at den mageligt kan gemmes endnu et par år. Flasken har skruelåg.


Margan, Verdelho, Hunter Valley, Australien 2008
110 kr.; 100 kr. ved 12 flasker, Solarex
Superdejlig hvidvin med en flot krydret duft og en smag, der fylder munden med frisk og lækker frugt og fint krydderi. En af de bedste vine på druen Verdelho, vi har smagt i nyere tid. Flasken har skruelåg.


Margan, Shiraz Saignée, Hunter Valley, Australien 2007
100 kr.; 90 kr. ved 12 flasker, Solarex
Det franske ord saignée betyder egentlig at have mistet blod – at have blødt. Men i vinens verden står det for rosévin, hvor de blå druer kun har fået lov til at "bløde" noget af deres røde farve. Denne fine rosé har toner af jordbær og en lille sødme. Den er en god terrassevin, men den har også struktur til at ledsage mad. Flasken har skruelåg.


Margan, Shiraz, Hunter Valley, Australien 2007
117 kr.; 107 kr. ved 12 flasker, Solarex
En fin rødvin med en duft af kirsebær og en intens, krydret smag. Den er lidt slank i strukturen – ikke en af disse australske Shiraz-bamser. Skænk den gerne lidt kølig – og til mad. Flasken har skruelåg.


Margan, Cabernet Sauvignon, Hunter Valley, Australien 2006
110 kr.; 100 kr. ved 12 flasker, Solarex
Rødvin med en flot og kraftig Cabernet-duft og en blød smag med god balance mellem frugt, tanniner og syre. 14% alkohol, men ikke spor sprittet. Flasken har skruelåg.


Margan, Barbera, Hunter Valley, Australien 2006
126 kr.; 116 kr. ved 12 flasker, Solarex
Andrew Margan var den første, der plantede den italienske Barbera-drue i Hunter Valley, og hans rødvin på druen er både blød og meget saftig. Det er en vin, der blandt andet er god til oste, fordi den næsten ligner en hvidvin med sin friskhed og gode syre. Flasken har skruelåg.


Margan, Botrytis Sémillon, Hunter Valley, Australien 2007
126 kr. for ½ flaske; 116 kr. ved 12 flasker, Solarex
En fornem sød vin med en liflig duft og en lækker sødme afbalanceret af en blød syre. Dertil et lille strejf af den ædle råddenskab. Og så er det i øvrigt dejligt med en dessertvin, der kun har 9½% alkohol. Nået frem til desserten har man ikke brug for flere procenter. Flasken har skruelåg.


Margan, Merlot, Hunter Valley, Australien 2007
110 kr.; 100 kr. ved 12 flasker, Solarex
En rigtig rar Merlot med en blød, saftig smag og en god syre. I forhold til så mange andre Merlot-vine er den ret let, men alligevel en vin udpræget til mad. Flasken har skruelåg.



Hvidvin


Pirineos Mesache, Chardonnay/Gewürztraminer, Somontano, Spanien 2008
59,75 kr., 54,75 kr. ved 12 flasker, Vintjeneren.dk
En fantastisk dejlig hvidvin. Den er tør og fyldig med en koncentreret smag af modne grønne druer, nektarin, melon og citrus. En vin, der er perfekt til dampede muslinger. Høj kvalitet til små penge.


Filippo Gallino, Roero Arneis, Italien 2008
75 kr., Langhe Vine
I sidste uge anmeldte vi en hvidvin fra det piemontensiske Roero på druen Arneis. Her er en til, og den er lige så fortræffelig. En dejlig vin til lette sommerretter eller et glas i skyggen under en parasol.


Scheurebe Kabinett, Brüder Dr. Becker, Rheinhessen, Tyskland 2007
68 kr., Godsets Vin
En dejlig hvidvin på økologiske druer. Den dufter af brød og modne grønne druer, mens smagen er mild, rund og saftig og med en delikat sødme.


120 Riesling, Santa Rita, Casablanca, Chile 2008
54,95 kr., Amka
En dejlig frisk og fyldig fiske-hvidvin med en god syre til mad.


Santa Ema Sauvignon Blanc, Maipo Valley, Chile 2008
59,95 kr., ved 12 flasker, Wine Group
En frisk hvidvin med fine citrusnoter i duften og med en fyldig og let krydret smag. Det er en perfekt vin til skaldyr.



Rødvin


Escorihuela, Limited Production, Malbec, Mendoza, Argentina 2005
199 kr.; i maj måned: 169 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Meget flot og harmonisk rødvin, rigtig lækker. Den har en dejlig duft og en smag, der breder sig i munden med mange facetter, bløde tanniner og tilpas syre.


Bilton, Pinotage, Stellenbosch, Sydafrika 2007
99 kr., Valuewine.dk
Meget flot rødvin med en ren, fyldig bærsmag, krydderi og tilpas syre. En udpræget madvin i fin balance.


Terre del Palco, Nero d’Avola, Tenuta dell’Abate, Sicilien 2007
75 kr., Carlo Merolli
Sikke en dejlig rødvin. Den er koncentreret med en god bærsmag og en let krydret eftersmag. En vin, der er hver en krone værd.


Farnese, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2007
55 kr. ved 12 flasker, Mywine
Til prisen en virkelig god rødvin. Den har god frugt og let krydderi. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Den femte stjerne får den for prisen.


Gran Familia, Rioja, Spanien 2003
49,95 kr., Strandgården
En ualmindelig dejlig og ret let rødvin med duft af modne solbær og en blød og rund smag. Den slutter med et strejf af krydderier. Et rigtig godt glas til prisen.


Beloro, La Regola, Montescudaio Rosso, Italien 2004
172 kr., Wineimporters
Ultralækker rødvin på druen Sangiovese. Den har en liflig duft og en fyldig, fløjlsblød, harmonisk og kompleks smag. En virkelig nydelse. Vinen sætter et kraftigt bundfald og bør dekanteres.


Domaine Barou, Cuvée des Vernes, Syrah, Vin de Pays des Collines Rhodaniennes, Frankrig 2007
75 kr., 66,67 kr. ved 6 flasker, Emilie Vin
En tæt sag … en kraftig rødvin på økologisk dyrkede druer. Den har en god vinøs duft og en lidt tør smag, der kræver en kraftig ret, fx oksesteg med krølfedt.


Mas de Theyron, Les Murettes, Coteaux du Languedoc, Frankrig 2001
149 kr., WineOnline.dk
Ganske flot og tæt rødvin med saft og kraft, otte år gammel, men stadig vital – helt på toppen. I smagen er der mørke bær og tobak. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Vito, Primitivo / Aglianico, Puglia IGT, Italien, uden årgang
139,95 kr. for 3 liter i boks; på tilbud: 100 kr., SuperBest
Saftig, lidt robust hverdags-rødvin, der ubetinget skal skænkes til mad.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.