Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 31. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 31
Fra 27. juli til 2. august 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 28, ,,,,,,VinAvisen uge 29,,,,,,,,VinAvisen uge 30
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

..... .............. ..... .......... .............. .........

08-07/09


..... .....,,,,,,,,.................. ..............


Skruelåg er på fremmarch - dog med forhindringer undervejs. Foto Guala Closures Group.
    En væsentlig hindring for skruelåget
    Nogle danske vinindkøbere har været tilbageholdende med skruelågene. De har været bange for forbrugerens reaktioner – bange for manden (ikke kvinden), der mener, at det skal sige PLOP, når en flaske trækkes op, og at "ih, hvor er far her altså en stor og stærk macho, når han sådan kan hive en korkprop op af en flaske".
    Men de tider er ved at være forbi. Forbrugerne er blevet vant til skruelågene og har opdaget deres utvivlsomme fordele. Og vinindkøbere og restauratører fryder sig – de ser enden på de ulidelige klager over propsyge vine.
    Men der er en væsentlig hindring for den videre udbredelse af skruelåget. Kåre Selvejer og Peter Thuesen hos Vinens Verden i Odense giver som et eksempel en korrespondance med en bodega i det spanske Jumilla.

    Sorry, skruelåg er forbudt
    Man havde aftalt, at et parti vine skulle have skruelåg, men fik en ny mail: – Sorry, men Consejo Regulador (den lokale vinmyndighed) har meddelt os, at denne type vine ifølge appellations-reglerne ikke må tappes med skruelåg.
    – Her har vi en del af forklaringen på, at 50% af vore vine stadigvæk har korkpropper, siger man hos Vinens Verden. – Hvem siger, at kunden altid har ret? Det gælder ikke i dette tilfælde.
    – Det er utroligt, hvordan disse consejos kan optræde som anti-salgsafdelinger. Det sker både i Spanien, Italien og Frankrig. Og samtidig piber de over, at salget af de oversøiske vine – ofte med skruelåg – går frem.
    – I dag har 70% af alle australske vinflasker skruelåg og 90% af alle de newzealandske. Og i Østrig passerede man sidste år de 50%.
..... .....,,,,,,,,
Svenskerne tjener penge på finnerne
I uge 29 fortalte vi, at den finske regering – i håb om at nedbringe finnernes alkoholforbrug – gennem det sidste års tid har ladet skatten på alkohol stige i flere omgange. Sidst, det skete, var i dette forår.
Dog er der skeptikere, som tvivler på, hvor megen effekt den øgede beskatning egentlig vil have. Finnerne vil sikkert bare valfarte til Sverige for at købe vin, øl og spiritus, der her koster langt mindre.
Ifølge www.wownews.se er det lige præcis, hvad de gør – i hobetal.
I den svenske by Haparanda, der ligger ved grænsen til Finland, melder Systembolaget om en stigning i salget i første halvdel af 2009 på hele 200% sammenlignet med samme periode i 2008.

Størst stigning i vinsalget
Også et stigende antal danskere og nordmænd tager – lokket af den i øjeblikket svage svenske krone – til Sverige for at købe ind i Systembolagets butikker. Men det kan ikke på nogen måde sammenlignes med den massevandring, der foregår fra Finland.
Systembolagets salg steg således markant i første halvdel af i år, med den største stigning inden for vin på hele 11%. Dernæst kommer øl og spiritus med en forøgelse på henholdsvis 7,8% og 6,4%.
...... .....,,,,,,,,
    Vinexpo i tal
    Som nævnt i uge 28 har der ved dette års Vinexpo i Bordeaux været en nedgang i antallet af besøgende i forhold til 2007, hvor vinmessen sidst blev afholdt.
    Nu er de officielle tal og statistikker fra arrangørerne bag messen offentliggjort, og de viser, at der kom 46.621 besøgende fra 135 forskellige lande.
    Hele 34% af dem kom fra andre lande end Frankrig, hvilket er en hidtidig rekord.
    Ikke mindst et stort antal kinesere havde fundet vej til messen – faktisk hele 63% flere end for to år siden.
    Også fra Brasilien og Norge var der en markant stigning i antallet af besøgende på henholdsvis 37% og 24%.
    Den store interesse for vinmessen i Bordeaux vil sikkert ikke aftage i de kommende år. Trods finanskrisen, så forudsiger en undersøgelse foretaget af Vinexpo, at forbruget på verdensplan af vin og spiritus vil stige med 3,5% i løbet af de næste fem år, og at omsætningen allerede i 2012 vil runde et beløb svarende til 2 billioner kr.

    < Der var travlhed ved dette års Vinexpo - både inde i den store udstillingshal og i pavillonerne på søen, som man føres rundt mellem via flydende stier.
..... .....,,,,,,,,.......

34/09



... ......... .. .
Australske top-vine sælger godt
Gennem de sidste to år er det internationale marked for denne verdens absolutte top-vine faldet med 20%. Og det er et marked, der frem for alt er domineret af creme de la creme fra Bordeaux og Bourgogne.
Men denne nedgang lader ifølge Decanter ikke til at have ramt topvinene fra Australien. Hos auktionshuset Langton’s, der netop har auktioner over fornemme vine, viser salget af Penfolds Bin 95 Grange Shiraz, Bowen Estate Cabernet Sauvignon og andre australske kultvine en stigning på hele 64% i værdi siden 2007.
Det undrer man sig over hos Langton’s – især da de berømte château’er i Bordeaux typisk fremstiller omkring 120.000 flasker om året, mens et topvinhus i Australien har en produktion på højst 70-80.000 flasker.................. ..
... ......... .. .
... .........
Nyhøstede Pinotage-druer.
    En kamp om vin på Pinotage-druen
    Over indgangen til den sydafrikanske vingård Kanonkop står der: "Pinotage er mosten udvundet fra kvinders tunger og løvers hjerter. Efter at have fået rigelige mængder af den, kan man tale for altid og kæmpe mod djævlen."
    Den blå drue Pinotage regnes for Sydafrikas nationaldrue, og mange af landets vinproducenter er stolte af denne druesort og vil gøre alt for at promote den og derigennem fremme sydafrikansk vin.
    Pinotage-druen blev frembragt i 1925 af Izak Perold, en professor i vitikultur ved universitetet i Stellenbosch.
    Hvert år afholder foreningen til druens ære, Pinotage Association, en konkurrence om hvilke vingårde, der kan fremstille de bedste Pinotage-vine. ABSA Top 10 Pinotage Competition hedder konkurrencen – ABSA er en stor sydafrikansk bank, som sponsorerer foretagendet – og den har været afholdt i de sidste 12 år.

    Vinene testes på laboratorium
    Årets udgave af konkurrencen er i fuld gang i Stellenbosch, og dommerpanelet har fået sin sag for med at finde de ti bedste vine ud fra de i alt 139 indsendte Pinotager.
    Man går alvorligt til værks. Som noget nyt i år, er det således ikke kun vinenes smag, der ligger til grund for den endelige bedømmelse. Samtlige vine bliver også underkastet en laboratorieundersøgelse, hvis resultat viser, om vinen vil kunne gemmes i rigtig mange år uden at miste sin karakter.
    Først engang i slutningen af august vil man kunne uddele diverse priser til konkurrencedeltagerne.
..... .....,,,,,,,,
Verdens første bog om Pinotage
Det har været begrænset, hvad der hidtil har været skrevet om den sydafrikanske Pinotage-drue. Men nu har verdens første bog – udelukkende om denne drue – set dagens lys.
Forfatteren er briten Peter F. May, der i årevis har været begejstret for rødvinene på den blå drue.
"Pinotage: Behind the Legends of South Africa’s Own Wine" er titlen på bogen, der opruller alt om druens historie, hvilke krav der er til dyrkningen af den, fremstillingen af Pinotage-vine osv. – lige sagen for en Pinotage-fan.
Og det handler ikke kun om druens liv i Sydafrika – forfatteren har også besøgt en lang række vinproducenter i andre lande, hvor druen har vundet terræn.
Bogen kan købes gennem Amazon via dette link.

Bogen om Pinotage og ophavsmanden, Peter F. May - selvfølgelig med et glas af rødvinen i hånden. Foto: Pinotage Association.
. .............. .........

34-07/09


..... .....,,,,,,,,.... .....,,,,,,,,...... .....,,,,,,,,


Château de Malle, der er til salg for første gang siden 1600-tallet.
    Fornemt Sauternes-slot til salg
    Et af Sauternes fornemme gamle vinslotte, 2. Cru slottet Château de Malle, er blevet sat til salg for 68 millioner euro (cirka 506 mio. kr.).
    Det er en pris, der ifølge Decanter vækker opsigt blandt ejendomsmæglerne i såvel Sauternes som i resten af Bordeaux.
    - En fuldstændig skør pris, lyder det fra en af mæglerne, der henviser til, at det mere eftertragtede 1. Cru slot Château Guiraud, som ligeledes ligger i Sauternes, blev solgt for 50 mio. euro (cirka 372 mio. kr.) for kun fire år siden. Og så nu i disse svære økonomiske tider.
    Men Château de Malle har mere at byde på end fornem vin. Det er klassificeret som historisk monument og er omgivet af et fantastisk haveanlæg i italiensk barokstil.
    Slottet blev opført i begyndelsen af 1600-tallet af Jacques Malle og har uden afbrydelser været i familiens eje lige siden.
... ......... .. .
Tysk glæde for italienske bobler
Franciacorta i Norditalien er berømt for sine mousserende vine. Sidste år blev der i alt i distriktet fremstillet 9,6 millioner flasker, hvoraf de 15% - svarende til 1,45 millioner flasker – gik til eksport.
Tyskland, der er det største aftagerland af boblevinen, modtog ifølge Wein Reporter 30% af flaskerne. Såvel her som i de andre lande, der importerer vinen fra Franciacorta, går 95% af flaskerne til hotel- og restaurantsektoren.
.... .....,,,,,,,,

34/09



... ......... .. .
... ......... .. .
Computeranimationer af det nye vinhus Bodegas Portia.
    Fantastisk vinhus af Norman Foster
    Der bliver med jævne mellemrum bygget fantastiske vinhuse af store arkitekter. Nu kan endnu et snart slå dørene op – hvis alt går vel, bliver det i slutningen af 2009.
    Denne gang drejer det sig om vinhuset Bodegas Portia i Ribera del Duero, som bliver det spanske familieejede vinfirma Grupo Faustino’s syvende vinhus i Spanien.
    Og arkitekten er ingen ringere end britiske Norman Foster, der har sat sit fingeraftryk i flere lande med sin kreative arkitektur – også i Danmark, hvor han har tegnet det nye elefanthus i Zoologisk Have i København.
    Det koster 25 millioner euro (cirka 186 mio. kr.) at bygge det nye vinhus, der vil bestå af glas, beton og stål, og som set fra luften har form af en stjerne med tre takker.
    Vinfremstillingen vil foregå efter tyngdelovens princip, hvor bilerne med de nyhøstede druer kører op på taget af vinhuset og afleverer dem. Resten af processen foregår så ned gennem vinhusets øvrige etager, hvoraf nogle befinder sig under jorden. Man kan læse mere om projektet på Bodegas Portia's hjemmeside.
    Hvis man skal forbi London inden den 16. august, kan man se en stor model af vinhuset på Royal Academy’s sommerudstilling. Det er verdens største åbne udstilling, der omfatter værker inden for mange forskellige kunstgenrer.
..... .....,,,,,,,,
Vin mod bivirkninger
Det er en kendt sag, at strålebehandling er en effektiv behandling mod diverse former for kræft. Men bestrålingen har bivirkninger i form af skader på det væv, der bliver udsat for strålerne.
Nu viser en undersøgelse fra det katolske universitet i Campobasso i Syditalien, at et moderat vinforbrug hos patienter under strålebehandling kan reducere skadernes omfang.
Undersøgelsen omfattede 348 kvinder, som mellem år 2003 og 2007 blev behandlet for brystkræft på den samme klinik i Italien.
Ved at tage prøver fra kvindernes hud kunne forskerne ifølge Winespectator måle, hvor store vævsskaderne var. Resultaterne sammenholdt de med kvindernes drikkevaner, og det viste sig, at de kvinder, der nød et enkelt glas vin om dagen – i alt 103 af forsøgspersonerne – var sluppet med langt færre skader end dem, der aldrig rørte alkohol.

Starbucks slår sig på vinsalget
Den amerikanske kaffebar-kæde Starbucks, har gennem et års tid været i økonomisk krise og har derfor besluttet at lukke 1000 af sine forretninger rundt om i verden.
I det sidste kvartal er det dog igen gået fremad med økonomien, og optimismen er vendt tilbage hos firmaet.
Nu er kæden begyndt at tænke i alternative baner – hvilket den gør med tre nye kaffebarer, som snart åbner i Seattle. Her vil der som noget helt nyt foruden kaffe blive serveret vin og øl. Går salget godt, vil konceptet muligvis få lov til at brede sig til andre steder i USA og andre lande, hvor Starbucks har åbnet kaffebarer.
Man må da håbe, at vinen ikke bliver serveret i papkrus ligesom kaffen ...
.... .....,,,,,,,,

>43


..... .....,,,,,,,,
Et slag for Chenin Blanc
Chenin Blanc er den vigtigste hvidvinsdrue i den sydafrikanske vinindustri. Den har sin egen forening, The Chenin Blanc Association, og ifølge den, lægger druen most til 30% af al sydafrikansk hvidvin og 20% af landets samlede vinproduktion.
Vinene på Chenin Blanc-druen skal dog have et kvalitets-skub i den rigtige retning, mener man hos foreningen. Ved at øge forbruget af kvalitetsvine på druen – med mulighed for også at øge priserne på vinen – vil Chenin Blanc-vinene kunne indbringe yderligere 250 millioner rand (cirka 168.450.000 kr.) til den sydafrikanske vinindustri.
Men for at det hele skal gå i den rigtige retning, er det vigtigt, at vinproducenterne i Sydafrika ikke river de gamle Chenin Blanc-vinstokke op ved rode for at plante nye eller andre druer.
De gamle vinstokke producerer færre druer, der til gengæld er af en meget høj kvalitet. Og foreningen kæmper derfor i øjeblikket for bevarelsen af disse uvurderlige vinstokke.
Faktisk findes der allerede rigtig mange dejlige Chenin Blanc vine – også på det danske marked, hvor druen desværre nok ikke er så kendt. I Sydafrika går den i øvrigt ofte under navnet Steen.
.... .......... ..,.
.... .......... ..
Høsttid i en brasiliansk vinmark.
    Brasiliansk vin vinder terræn
    Vin fra Brasilien er måske ikke det, vi ser mest af herhjemme, men på verdensplan går det fremad for eksporten af vin fra det sydamerikanske land.
    I 2002 søsatte fagforeningen for brasilianske vinproducenter, IBRAVIN (Instituto Brasileiro do Vinho), projektet Wines from Brazil med det formål at give brasiliansk vin vind i sejlene på eksportmarkederne.
    Og ifølge Wein Reporter lader det til, at den skærpede markedsføring nu har givet pote.
    Der er 36 vinproducenter tilknyttet Wines from Brazil. I 2007 eksporterede de tilsammen vin for et beløb svarende til cirka 12 millioner kr. – sidste år lød tallet på cirka 24 mio. kr.
    I dag eksporteres der brasiliansk vin til 27 forskellige lande, hvoraf Holland er det største aftagerland.
..... .....,,,,,,,,..... .......
Spansk forskning i nye druer
I den spanske region Murcia forsøger man i øjeblikket at finde frem til nye druer, som vil resultere i vin med et lavere alkoholindhold samtidig med, at vinens kvalitet ikke forringes.
Årsagen er blandt andet den globale opvarmning, som på et tidspunkt kan gøre det svært at dyrke de druer, man har dyrket i Murcia og omegn i flere hundrede år – i hvert fald hvis man stadig vil kunne lave god vin.
Derudover er der også kommet skrappere regler for spirituskørsel i Spanien, ligesom mange spanske forbrugere frygter den skadelige virkning af for megen alkohol.
Forskningsarbejdet foregår via et samarbejde mellem universitetet i Murcia og en række andre instanser – heriblandt forskningscentret Instituto Murciano de Investigación y Desarrollo Agrario y Alimentario (IMIDA).
Og når nu man er i gang, forsøger man også at finde frem til druer, som er resistente over for diverse svampesygdomme, så vinproducenterne kan skære ned på brugen af pesticider.
..... .....,,,,,,,,
    Børnebog om vin
    Jo tidligere børn lærer om livets gode sider, desto bedre. Det må være det, som den spanske forfatter Judith Sáenz de Tejada har tænkt, da hun skrev en børnebog om vin.
    "El Estornino Saturnino en la Tierra del Vino", hvilket kan oversættes med "Den mørke stær i vinlandet", handler om en stær, som hårdt såret bliver samlet op og plejet af en vinbonde, Ponciano, i Rioja. Den kommer til hægterne igen og følger med under arbejdet i vinmarken, mens vinbonden beskærer vinstokkene, ser de første knopper springe ud, sprayer mod sygdomme og endelig høster druerne.
    Til sidst vælger stæren at slutte sig til en flok artsfæller på vej til Afrika.
    Den meget søde og underholdende bog, der for nylig vandt prisen for den bedst illustrerede vinbog ved Gourmand World Cookbook Awards, kan læses på engelsk i sin helhed på forfatterens hjemmeside.
.. ..... .....,,,,,,,, .....

33/09


..... .....,,,,,,,,
    Kostbarheder i Dubais lufthavn
    Hvis man har svært ved at finde en af denne verdens store kultvine, kan man altid prøve i lufthavnen i Dubai. I terminal 3 – verdens største lufthavnsterminal – har en eksklusiv vin- og spiritusforretning slået dørene op. Le Clos hedder den, og den sælger kun eftertragtede flasker - toldfrit.
    Man kan fx blive den lykkelige indehaver af en magnumflaske Cheval Blanc årgang 1961 til cirka 83.000 kr. eller en flaske Domaine de la Romanée-Conti 2005 til 145.750 kr. Og en flaske Château Pétrus (billedet) fås for 65.600 kr. Flaskerne kan i øvrigt også købes online på Le Clos hjemmeside.
    Ifølge Decanter er det ikke kun de store franske vine, som findes på forretningens hylder, men også oversøiske vine, blandt andet Opus One og Screaming Eagle.
    I alt er der 400 forskellige fornemme flasker – heriblandt også en del spiritusflasker – at vælge imellem hos Le Clos, der drives af en underafdeling af den store rejsekoncern The Emirates Group.
..... .....,,,,,,,
Boblevin på Öland
På Sveriges næststørste ø, Öland, kan man ifølge www.wownews.se nu prale af at fremstille mousserende vin udelukkende på Pinot Noir-druen. Det er vingården og gæstgiveriet Wannborga Vin & Lamm, der laver vinen, som netop er blevet lanceret op til turistsæsonen.
Senere på året følger endnu en boblevin fra samme vingård fremstillet på Chardonnay-druer.
Hvis man i sensommeren skal til Öland, kan man få en smagsprøve på vinene i producentens bar og restaurant før man (måske) køber flaskerne i gårdsbutikken.
..... .....,,,,,,,,


En scene fra filmen Corked. www.corkedthemovie.com.
    Ny film gør grin med vinsnobberi
    Der er en hel del snobberi forbundet med vinens verden, og det er netop dette snobberi, som en ny vinfilm, Corked, gør godt og grundigt grin med.
    Den fik premiere i maj ved filmfestivalen i Cannes med rigtig fine anmeldelser i kølvandet.
    De to filminstruktører bag Corked, Ross Clendenen og Paul Hawley, har begge erfaring fra vinbranchen.
    Filmen er optaget i fire vinhuse i Californien, og den fremtoner som en dokumentarfilm, hvor man besøger vinproducenter og hører vinmagere, marketingdirektører og andet godtfolk snakke om deres arbejde. Et par turister, der bestiller vin, er også med i billedet.
    Det virker jo meget tilforladeligt, men det er de ting, de siger og gør, der er ret morsomme.
    Traileren, som kan ses ved at klikke her, er en god appetitvækker. Vi vender tilbage, hvis filmen melder sin ankomst til Danmark.
.......... .. .. ...........,,,,,,,,,,.,,......... ......
.....................

.............
.


............
En af de gamle reklameplakater for cognacen Bisquit.
    Distell har købt slot i Cognac
    Sydafrikas største vin- og spiritus-producent, Distell, købte for nogle måneder siden det anerkendte cognacmærke Bisquit af det franske firma Pernod Ricard.
    Hos Distell syntes man, at cognacen skulle have et nyt "hjem", der levede op til dens fornemme ry, og firmaet har derfor just købt et større slot fra 1800-tallet i hjertet af Cognac.
    Købssummen er 3 millioner euro (cirka 22 mio. kr.), og foruden det meget præsentable slot, hvor man vil kunne modtage turisterne, følger der alt til faget henhørende inden for produktionsfaciliteter.
    Slottet vil blive omdøbt Château Bisquit efter cognac-mærket.
    Cognachuset Bisquit blev grundlagt i 1819 af Alexandre Bisquit og forblev i familiens eje i næsten 150 år, hvorefter det blev solgt til Pernod Ricard.
    .....
.... .......... ..,....,,,,,,,,
...............
................... . ........



......... .
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * BB Vinimport har fået importen af vinene fra topproducenten, Ca’Rugate i Veneto.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .............. .......,,,,,,,,,...... ....... ......hj..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,

,


    Michael Ranzau (f. 1966) er oprindelig uddannet kommis med interesse for vin. Siden hen er det blevet til en uddannelse inden for økonomi og systemer til kvalitetsstyring, som han har beskæftiget sig med siden 1997.
    Efter en rejse til Australien i 2005 vaktes hans interesse for det spændende område "down under". Han fik øje for det store udbud af flotte vine, som ikke ses i Danmark, og dette blev startskuddet til grundlæggelsen af hans importfirma, Vin Down Under.
    I sit firma har Michael Ranzau specialiseret sig i vine af høj kvalitet fra små producenter, og han har fundet en masse nye varianter, der viser, hvor nuanceret det fjerne vinland er.
    Nye mindre områder, de såkaldte Cool Climate Areas, har hans særlig interesse, da vinene herfra byder på andet end de traditionelle store australske fadbamser. I den forbindelse har han indledt et samarbejde med Australiens største vinplanteskole.
    VinDownUnder har siden udvidet sortimentet til gourmetprodukter fra Australien med stort fokus på trøfler (tuber melanosporum). I Australien er sæsonen for vintertrøfler jo modsat sæsonen i Europa, så trøflerne kan leveres fra juni til september.
    Michael Ranzau leverer til restauranter, private og erhvervskunder samt specialforretninger, og interessen for de nye produkter er stor, så der er travlt i det lille importfirma. Yderligere har Michael Ranzau oprettet en vinklub, Walkabout Wineclub, der også kræver hans tid.
    Den sparsomme fritid bruger Michael Ranzau på lidt løb og kampsport samt rejser med familien, hustruen Anette og de to børn på henholdsvis fjorten og atten år.
    Adresse: Vin Down Under, Rønhøj 48, 9310 Vodskov, tlf.: 20 77 66 04, e-mail: ordre@vindownunder.dk, www.vindownunder.dk.

... ............. .........


46-45


.. .......... ..,....,
    ...........................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Beskattes Amarone-vin som hedvin?
    I uge 27 skrev vi i forbindelse med overmodne druer og deraf høje alkoholprocenter i vinene, at alle vine, der importeres i EU-landene skal være på under 15% alkohol for ikke at blive beskattet som hedvin.
    Det har fået Erik Stanley fra Greve til at spørge, om hans Amarone-vine med et alkoholindhold på 15,5%, dermed er beskattet som hedvin.
    Svaret er ja, og man kan læse de nøjagtige regler i øl- og vinafgiftsloven, kapitel 2, der omhandler afgifter for vin og frugtvin m.m.
    Heraf fremgår det, at beskatningen stiger i henhold til tre forskellige klasser. Den lavest beskattede klasse er således lette vine på op til 6% i alkoholindhold – her er skatten på 3,90 kr. pr. liter. Dernæst følger vine med mellem 6 og 15% alkohol, der beskattes med 6,14 kr. pr. liter, og til sidst kommer så de vine, der har et alkoholindhold på mellem 15 og 22% - en gruppe, hvortil hedvin hører - og hvor skatten er 9,20 kr. pr. liter.
    Erik Stanleys Amaroner er dermed, ligesom de fleste andre Amarone-vine, lige netop nået op i klasse 3.
    ............................
... ..

Til_37/09


..... .........,,........ ...... .......
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
....... ......hj..
...............................
    24 Når den danske vinmager Hans Kristian Jørgensen vil have et overblik over vinmarkerne omkring sin ejendom Cortes de Cima i Portugal, springer han op i sin flyver og fotograferer markerne med en GPS sluttet til kameraet (foto © Hans Kristian Jørgensen).
    ...............
.... .... ..... ....... .........

>33/09


..... ....... ........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og hele 14, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 102 stjerner og i gennemsnit 3,4 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Mousserende vin


Prosit, Domus Vini, Frizzante, Bianco Veneto, Italien
45 kr., Premier Cru
Frisk og let perlende hvidvin med god frugtsmag. En læskende drik i skyggen under en parasol. Flasken er forsynet med Crown-kapsel (ølkapsel).



Hvidvin


Bassi, Pignoletto, Reno, Italien 2008
75 kr., U&Wine
Flot hvidvin med krydret duft og en smag præget af en let fedme, god frugt, citrussyre … Glimrende både til mad og som terrassevin. Pignoletto er navnet på en lokal drue i det italienske Emilia Romagna og Umbrien.


Cayega, Tenuta Carretta, Roero Arneis, Italien 2008
89 kr.; på tilbud: 79 kr., A Vinstouw
Roero er et distrikt i det italienske Piemonte, og Arneis er hvidvinsdruen, man bruger på stedet. Appellationen Roero Arneis er DOCG – og vinen i glasset er med denne flaske fortræffelig. Vinen har en harmonisk og lækker smag med toner af pære og abrikos og fint krydderi. En nydelse.


Terza, Chardonnay / Viognier, Vin de Pays d’Oc, Frankrig 2008
41 kr., Red & White
Blid og blød hvidvin med god frugt, en lille fedme og et krydret bid. En rigtig rar vin til en overkommelig pris. Flasken har skruelåg.


Zios de Lusco, Albariño, Rias Baixas, Spanien 2007
99,95 kr. ved 6 flasker, Lautia
Denne hvidvin på druen Albariño er lækker! Den har en liflig duft, og den breder sig i munden med mange facetter og en let fedme. Glimrende til mad.


Wild Mountain, Chardonnay, Orange, New South Wales, Australien 2006
78,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Med sin tørhed og kraftige frugtsmag – melon, fersken, grape – samt et lille bid i slutningen er denne hvidvin en udpræget madvin. Flasken har skruelåg.


Benoît Ente, Bourgogne Aligoté, Frankrig 2007
99 kr., Domaine Brandis
Hvidvin på druen Aligoté er vinen, man ifølge traditionen bruger til apéritifen Kir – blandet med 1/5 solbærlikør (crème de cassis). Men vinen drikkes også, som den er – fx i denne udgave. I dette tilfælde har vinen en tør smag med en meget markant syre og tilbageholden frugt. Men det kan jo siges at være i orden, når solbærlikørens frugt og sødme kommer til.



Rosévin


Montalto, Rosé, Sicilien IGT, Italien 2008
45 kr., ViniPortugal
En rosévin med en venlig smag – og til en venlig pris. En vin med rigtig vinsmag, lavet på druen Nero d’Avola og velegnet til mad.


Raimat, Rosado, Costers del Segre, Spanien 2007
69 kr., Kjær & Sommerfeldt
Let og læskende rosévin med god, frisk frugt og en smag lidt efter røde bær, især ribs.



Rødvin


Catillero del Diablo, Cabernet Sauvignon, Concha y Toro, Maipo Valley, Chile 2007
119 kr.; af og til på tilbud: 59,50 kr. ved 2 flasker., Kvickly
Kirsebær og mørk chokolade forenes i duften og smagen af denne skønne rødvin. Eftersmagen er lang og blød – trods de 15% alkohol. Vinen vil fint kunne hamle op med kødretter med chili og andre kraftige krydderier. Til tilbudsprisen er den et fund.


Domaine de Pellehaut, Vin de Pays des Côtes de Gascogne, Frankrig 2007
59 kr., Vinens Verden
Rødvin med en meget dejlig, kraftig og vinøs duft og en let, frugtagtig smag. Det er en saftig, let og tør vin, velegnet til mange retter.


La Báscula, Turret Fields, Jumilla, Spanien 2005
80 kr., Excellent Wine
Flot og meget lækker rødvin på druerne Monastell og Syrah. Den har en kraftig duft og en blød, kompleks og frugtagtig smag med lang eftersmag. Glimrende vin til lidt kraftige retter.


Santa Nè, Palari, Sicilien IGT, Italien 2004
550 kr., Wineimporters
En af de bedste rødvine, vi har smagt i nyere tid. En stor og meget kompleks vin med en inviterende duft og en blød og lækker smag og kun 13½ procent alkohol. Det er en vin, der fortjener en lige så lækker (kød)ret.


Era, Montepulciano d’Abruzzo, Italien 2007
72 kr., Haller Vine
Modne kirsebær og krydderurter mødes i duften af denne skønne rødvin. Smagen er fyldig, fuld af frugt og med en blommeagtig syre, der gør vinen yderst egnet til mad – gerne i den kraftige genre.


Le Caleselle, Santi, Valpolicella Classico, Italien 2007
59,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin smager rigtig godt. Den har en frugtagtig smag i fin balance. Der er, hvad der skal være, og der er tilpas af det hele.


Farnese, Opi, Montepulciano d’Abruzzo, Colline Teramane, Italien 2005
139,95 kr., Strandgården
En meget kraftig, kødfuld og flot rødvin med kompleks, krydret duft og smag med blød, ren frugt. Giv den en lige så flot bøf.


Barahonda, Monastrell, Yecla, Spanien 2007
50 kr., The Wine Company
Denne ret kraftige og krydrede rødvin smager rigtig godt. Den er rund og blød og hed og med en lang eftersmag. Mange vil kunne lide den – og lide den lave pris, der udløste den femte stjerne.


Ochoa, Navarra, Spanien 2007
59 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Denne rødvin på druerne Garnacha og Tempranillo er en rigtig madvin og en hverdags-vin, som mange vil kunne lide.


Nederburg, Fourndation, Shiraz, Western Cape, Sydafrika 2007
59,95 kr., Amka
Der er krudt i denne rødvin. Der er en kraftig frugtsmag, typisk Shiraz med sydafrikansk accent. Plask gerne vinen over i en karaffel et par timer før måltidet.


Les Menines, Côtes du Rhône, Frankrig 2008
49,95 kr.; i denne uge (uge 31): 28,17 kr. ved 12 flasker, Kvickly
Der er både aromatisk te og tobak over duften af denne rødvin. Smagen er tør, fyldig og krydret. En rigtig god vin allerede til normalprisen. Så det gælder bare om at slå til i tilbudsugen.


Tola, Nero d’Avola, Sicilien IGT, Italien 2008
65 kr.; 45 kr. ved 6 flasker, Propperiet
God hverdags-rødvin. Skænk den fx til pølserne fra grillen …


Château Luc, Les Rives, Corbières, Frankrig 2008
49 kr., VinoTheket
Denne rødvin er en hverdags-hakkebøffevin i en kvalitet i overensstemmelse med prisen.



Sød Vin


Echeverria, Late Harvest, Sauvignon Blanc, Molina, Chile 2005
65,66 kr. for ½ flaske ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Sød hvidvin med en utrolig dejlig drue- og honningsmag. Lækker, lækker.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.