Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 34. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 34
Fra 17. august til 23. august 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 31, ,,,,,,VinAvisen uge 32,,,,,,,,VinAvisen uge 33
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

........



........


........
Nu før efterårets store klima-konference i Danmark udfører Greenpeace flere miljøaktioner. Her er det et kæmpe isbjerg, som flyder ned ad Seinen i Paris. Foto: Greenpeace.

    Miljøaktivister og vinhuse hånd i hånd
    Greenpeace er kendt for ikke at lægge fingrene imellem, og nu blander den internationale miljøaktivistgruppe sig også i vinens verden.
    Sammen med 35 førende franske vinproducenter og en række franske mesterkokke har Greenpeace skrevet et åbent brev, som er blevet bragt i den franske avis Le Monde.
    Brevet er et opråb til præsident Nicolas Sarkozy om at sørge for hurtigst muligt at få en ambitiøs klimaaftale i stand med verdens øvrige industrilande – en aftale, hvor landene forpligtes til at reducere deres CO2-udslip med 40% inden år 2020.

    Hede, hagl og sygdom
    Hvis ikke der bliver indgået en holdbar klimaaftale, vil det gå grueligt galt for den franske vinindustri – eller som det lyder i brevet: "De elegante g forfinede franske vine, juvelen af vor fælles nationalarv, er i fare".
    Og årsagen er de mange ændringer i vejrliget, som den globale opvarmning er skyld i: "Hedebølger om sommeren, haglstorme i Bordeaux-distriktet og nye sygdomme, som kommer sydfra – naturkatastrofer, som kun vil blive værre fremover."
    Ifølge brevet bliver de franske vinproducenter nødt til at rykke deres vinmarker 1000 km nord for de steder, hvor de befinder sig i dag. Og de forskellige terroirer – jordbunds- og klimaforhold – som kendetegner de franske vine i dag, vil ikke længere eksistere – med mindre, der altså indgås en ordentlig klimaaftale.

........
Beaujolais får egen klassifikation
Vinene fra Beaujolais, der jo er en appellation i Bourgogne, har i mange år stået lidt i skyggen af vinene fra de store fine vinhuse i det "rigtige" Bourgogne.
En af årsagerne er, at appellationen er blevet kendt for sin lidt tynde nye vin, Beaujolais Nouveau, der hvert år lanceres under stort ståhej.
Men Beaujolais kan også byde på en stribe dejlige rødvine – heriblandt flere delikate gemmevine fra Morgon, Fleurie og andre Grand Cru-appellationer.
For at give Beaujolais et bedre image, skal appellationen nu for første gang nogensinde have sit eget klassifikations-system.

Jordbunden og klimaet undersøges
Vinproducentforeningen, Union des Crus de Beaujolais, har netop fået tilladelse til at lade forskere udføre de undersøgelser, som skal ligge til grund for klassifikationen.
Den ene undersøgelse, der koster mere end 30.000 euro (cirka 220.000 kr.), skal kortlægge jordbundsforholdene og opmåle bakkerne i Beaujolais.
Den anden undersøgelse skal redegøre for klimaet i forskellige områder inden for appellationens grænser.
Til sidst skal der smages vine i lange baner og skabes en stilistisk forbindelse mellem smagsindtrykkene og de forskellige terroirer – jordbunds- og klimaforhold – som forskerne har defineret.
Før den nye klassifikation kan blive en realitet, skal den godkendes af INAO – så det har altså lange udsigter endnu.
Alligevel har Union des Crus de Beaujolais allerede nu hyret et hold advokater, som skal deltage i de diskussioner, der måtte følge i kølvandet på vedtagelsen af klassifikationen.
........



.....,,,,,,,,



Det kunne næsten lige så godt være en vinmark i Frankrig, men denne vinmark befinder sig på svensk jord. Foto: Föreningen Svenska Vinodlare.

    Nul stalddørssalg i Sverige
    Ikke kun i Danmark, men også i Sverige slår stadig flere vingårde dørene op. I alt findes der i dag 20 vinhuse i Skåne, der er højborgen, når det gælder den svenske vinproduktion. Og stadig flere kommer til.
    Herhjemme har vingårdene lov til at sælge fra egne gårdbutikker, men den går ikke i Sverige – her bliver vinen kun solgt, hvis den kommer på hylderne hos Systembolaget.
    Det ærgrer selvfølgelig de skånske vinproducenter, og de har derfor anmodet myndighederne om tilladelse til at sælge deres vine ved stalddøren.

    Uforstående over for afslaget
    Länsstyrelsen - det regionale statslige organ - i Skåne har ifølge www.wownews.se set på sagen og vurderet, hvilke følger det vil have for Systembolaget, hvis stalddørssalget bliver tilladt. Og det er altså endt med et afslag – ud fra et alkoholpolitisk synspunkt, som det hedder sig.
    Hos vinproducent-foreningen, Föreningen Svenska Vinodlare, stiller man sig fuldstændig uforstående over for afslaget, og man har nu sendt et protestbrev til Länsstyrelsen.
    Vi må give de stakkels svenske vingårdsejere ret og håbe på, at det en dag bliver tilladt for enhver, der har lyst til at sælge vin, at åbne en vinforretning – nøjagtig som herhjemme.

........
Smag portvin på Børsen
Der er et stykke tid til endnu, men det er jo altid dejligt at kunne glæde sig til noget godt. Og det er lige, hvad Portvinsfestivalen er.
Vanen tro bliver den afholdt på Børsen i København – i år den 2. november – og formålet med den er at skærpe interessen for de fire typer kvalitetsportvin: Vintage, LBV, Colheita og Tawny med alder. Sidste år var hele 40 portvinsproducenter mødt op med deres flasker.
I den store børssal vil man fra kl. 16 til 18 og igen fra kl. 19 til 21 kunne komme og smage de dejlige hedvine. Prisen er 225 kr. inklusiv smageglas.

Fortsætter i privatregi
Festivalen, der har været afholdt siden 1988, har hidtil fået økonomisk støtte fra Portvinsinstituttet. Denne støtte er nu ophørt, og festivalens fortsatte eksistens hang derfor i en tynd tråd. Men da seancen er en bragende succes, har arrangørerne heldigvis valgt at fortsætte "på egen hånd".
Initiativtageren til festivalen er Smag & Behag’s chefredaktør, Henrik Oldenburg, der er en international kapacitet, når det gælder portvin.
Man kan læse mere om festivalen, billetter osv. ved at klikke her.
........

34/09



........
Hotte australske samlervine
Wine Ark, der har sin base i Sydney, er et af Australiens største vin-opbevaringsfirmaer for samlere af fine australske vine.
Nu har firmaet med udgangspunkt i egen beholdning foretaget en undersøgelse, som tydeligt viser, hvilke af hjemlandets vine, der er de mest populære samler-vine.
Undersøgelsen omfatter ifølge Decanter 3 millioner opbevarede vinflasker – flasker, der til sammen har en værdi af 250 millioner AUD (cirka 1 milliard kr.), og som ejes af i alt 8500 private samlere.
Vinderen blev så ubetinget rødvinen Penfolds Grange – Australiens dyreste vin og flagskibet hos vinhuset Penfolds, der ejes af den store australske bryggerikoncern Foster’s.
I det hele taget står Penfolds for otte af de 50 mest hotte australske samlervine.

Shiraz, den førende drue
Hos Wine Ark fandt man desuden frem til, at vine fra staten South Australia er de mest eftertragtede for samlerne. Herfra kommer hele 60% af vinene på top 50-listen. Og den førende vinregion er Coonawarra med 22% af vinene.
Den blå Shiraz-drue – som blandt andet Penfolds Grange fremstilles på – er topscorer, når det gælder druer. I alt er 46% af de vine, som Wine Ark opbevarer, fremstillet på Shiraz.
Inden for hvidvinene er Art Series Chardonnay fra Leeuwin Estate den mest yndede samlervin.
.....,,,,,,,,



Vinproducenten Bronco Wine Company har sat nøjagtig de samme firkantede parenteser rundt om navnet på deres vin, Down Under, som findes på vinmærket Yellow Tail - til stor irritation for Casella Wines, der fremstiller "den gule hale".

    Et slagsmål om parenteser
    Det australske vinmærke Yellow Tail går som varmt brød verden over. Alene i USA sælges der 103 millioner flasker om året.
    Nu lægger Casella Wines, der fremstiller Yellow Tail, sag an mod den californiske vinproducent Bronco Wine Company for at have overtrådt varemærkeloven.
    Navnet Yellow Tail er varemærkebeskyttet, og det gælder også de to firkantede parenteser, som omslutter navnet på vinetiketterne – mener man altså hos Casella Wines.
    Og det er netop sådanne parenteser, Bronco har sat rundt om navnet på sin nyeste lancering på et amerikanske marked, vinen Down Under.

    Billig overskudsvin
    Down Under er en super billig vin, der sælges for omkring 3 dollars (cirka 16 kr.) pr. flaske, hvilket er halvt så meget som prisen for en flaske Yellow Tail.
    Vinen består da også af vin fra Australiens vinsø på 475 millioner liter – vin, som Bronco af samme årsag har kunnet købe til spotpriser.
    Casella Wines, der frygter for, at Down Under skal snuppe markedsandele i USA, håber på, at man kan indgå et forlig omkring de famøse parenteser.

........

>43


........
Resveratrol mod inflammation
Bughindebetændelse, blindtarmsbetændelse og systemisk blodforgiftning er alle livstruende betændelsestilstande.
Nu viser ny forskning fra universitetet i Glasgow, at resveratrol – det stof, som fines i de blå druers skind og dermed i rødvin – muligvis vil kunne bruges som effektiv medicin mod disse og lignende farlige inflammationer.
Under et forsøg gav forskerne et hold mus et betændelsesvækkende middel. Halvdelen af musene var dog forinden blevet behandlet med resveratrol, og det viste sig, at disse mus forblev raske, mens de andre blev syge.
Forskerne fandt ifølge Decanter frem til, at resveratrolet simpelt hen forhindrede musene i at udvikle to forskellige molekyler, som netop er kendt for at sætte skub i betændelsestilstande.
Man håber på en gang i fremtiden at kunne fremstille medicin baseret på resveratrol – medicin, der blandt andet vil kunne bruges i kampen mod diverse inflammationer.
........



Gisborne har flere dygtige vinproducenter. En af dem er The Millton Vineyard, hvorfra dette billede stammer. Foto: The Millton Vineyard

    Newzealandsk vinsø på vej
    New Zealand har gennem de sidste seks år reddet på én stor succesbølge, når det gælder salget af vin.
    Vineksporten er steget med hele 27% om året, og de newzealandske vinproducenter har plantet den ene nye vinmark efter den anden.
    Men nu vinker der en vinsø forude, hvilket dels skyldes det hastigt udvidede vinmarksareal, dels at de sidste to høstårgange af druer har været rekordstore.
    Allerede nu brænder de newzealandske vinproducenter inde med en hel del overskudsvin.

    Gisbornes drueavlere i nød
    I vinregionen Gisborne på New Zealands nordø klager man især sin nød i øjeblikket. Her findes der rigtig mange lokale drueavlere, der sælger deres druer – hovedsageligt Chardonnay – til de store vinhuse.
    Hidtil har den newzealandske afdeling af det franske spiritusfirma Pernod Ricard ifølge Winespectator købt en stor del af de druer, der hvert år høstes i Gisborne. I 2009 drejede det sig om hele 45%.
    Nu vil firmaet fra og med næste år skære betydeligt ned på den mængde druer, det aftager fra regionen. Årsagen skulle blandt andet være, at det er blevet stadig sværere at afsætte Chardonnay-vine på det internationale marked, hvorimod det går langt lettere med vine på New Zealands anden store hvidvinsdrue, Sauvignon Blanc.
    Pernod Ricard’s udmelding giver selvsagt Gisbornes 42 drueavlere grå hår i hovedet. De har i forvejen – på grund af den megen overskudsvin – måttet lade en del druer hænge og rådne på vinstokkene. Nu frygter de selvsagt for, at brænde inde med endnu flere druer næste år.

    Ikke så skidt endda
    Hos Gisbornes drueavlerforening, Gisborne Winegrowers Society, ser man nu ikke helt så sort på tingene.
    Her og nu er det hårdt for drueavlerne, der igennem rigtig mange år har været vant til at få en månedsløn ind ad døren fra Pernod Ricard. Men nu bliver de nødt til at tænke i kreative baner for at overleve, og flere af dem vil højst sandsynligt begynde at fremstille egne vine, mener man hos foreningen.
    I Gisborne, der er New Zealands tredje største vinregion, er mange af vinstokkene omkring 25 år gamle og kan dermed levere druer af en overordentlig god kvalitet. Og man ser således regionen som et fremtidigt område for kvalitets-hvidvine fremstillet af en række små nye vinhuse. Der findes i forvejen en del rigtig gode vinproducenter i Gisborne.
    Som det er nu, er denne region ikke nær så berømt som vinregionerne Marlborough og Central Otago på sydøen. Nu har man ifølge drueavlerforeningen chancen for at få ændret dette image en gang for alle og samtidig slå et slag for New Zealand som et godt Chardonnay-vinland.

........



........
Chianti Classico holder vin tilbage
Gennem 2008 er prisen for vinen fra Chianti Classico faldet drastisk, og priserne er stadig for nedadgående. Og der må gøres noget, hvis ikke det skal gå ud over den toskanske appellations gode image, mener man hos Chianti Classico-konsortiet, der varetager interesserne for appellationens vinproducenter.
Først havde konsortiet ifølge Decanter tænkt sig at skære ned på den tilladte høstmængde ved dette års høst, men den plan er forkastet.
I stedet har den fået sine medlemmer til – for første gange nogensinde – at indvilge i at tilbageholde 20% af vinen fra den kommende høst.
Først efter mindst et år vil vinhusene således kunne sælge resten af deres vine.
Denne "vin-blokade" vil gå mindst ud over de producenter, som fremstiller Riserva-vine – disse vine skal nemlig ifølge loven i forvejen lagre ekstra længe før frigivelse.
..... .. .....,,,,,,........



Der blev smagt, vurderet og diskuteret i lange baner under årets smagning af vinene til Den Franske Lilje.

    Den Franske Lilje har jubilæum
    For 10. gang har Det Franske Vinråd ved sin store årlige smagning fundet en række franske vine, der fortjener udmærkelsen "Den Franske Lilje".
    Det Franske Vinråd er en sammenslutning dannet i 1972 af 51 importører af franske vine, og tilsammen står de for mere end 90% af salget af fransk vin i Danmark.
    Hvert medlem har mulighed for at præsentere op til tre forskellige vine fra eget sortiment, hvor stillevinene må koste mellem 50 kr. og 250 kr. og de mousserende vine op til 300 kr. Vinene blindsmages af et stort panel af professionelle smagere, som så finder frem til, hvilke vine, der kan få den fine udmærkelse.

    Côtes du Rhône førte an
    I år var 85 vine tilmeldt smagningen, hvilket var 13 mere end i 2008. 49 af disse vine har fået Den Franske Lilje mod 51 sidste år.
    Det blev vinene fra vindistriktet Côtes du Rhône, der førte an ved at tegne sig for hele 37% af de vine, der fik udmærkelsen. Dernæst kom Bordeaux med 24,5% efterfulgt af Languedoc, Alsace og Bourgogne.
    Hele listen over de præmierede vine kan ses på www.denfranskelilje.dk. På den overskueligt opbyggede side, kan man klikke sig videre ind på de enkelte vindistrikter og finde frem til, hvilken fransk præmievin, der skal på bordet i aften.

........,

33/09


........
Vinmager for åben skærm
Reality-serier, hvor en udvalgt skare mennesker for åben skærm kæmper om at holde længst muligt ud på en øde ø eller klare mosten i en sangkonkurrence, har været yndet lørdagsunderholdning i flere år.
På amerikansk tv har den slags udsendelser fået sit modstykke i "The Winemakers", hvor seks kvinder og et ditto antal mænd forsøger at udkonkurrere hinanden og ende som årets fuldbårne vinmager.
Deltagerne er i det daglige liv alt lige fra advokater til vinhandlere, og en efter en bliver de "sendt hjem", mens konkurrencen bliver stadigt hårdere. Der høstes druer, presses, gæringen sættes i gang osv. – lige indtil de færdige vine tappes på flasker.
Foruden titlen af vinmager får vinderen lov til at lancere sin egen vin til salg overalt i USA.
Optagelserne til den næste stribe udsendelser begynder i september, og rammerne er et vinhus i Paso Robles i Californien. Hvis man vil have en idé om, hvad der kommer til at foregå, kan man følge slagets gang på You Tube i en række videoklip fra sidste ombæring.
. ........



Portrætter af de to kamphunde, som Michael Vick brugte til hundekampe.

    Kamphunde på etiketten
    I januar blev den amerikanske fodboldspiller Michael Vick arresteret for at have arrangeret hundekampe i lange baner.
    Politiet konfiskerede hans 22 pit bull terriere, som har været mangt og meget igennem både psykisk og fysisk.
    Hundene blev straks sendt til Best Friends – et slags hundeinternat i Virginia, hvor specialuddannede hundetrænere forsøger at få hundene på ret køl.
    Best Friends har i den forbindelse indgået et samarbejde med Carivintas Winery i Californien, der har et stort hjerte for hunde. Vinhuset har nu fremstillet en serie på 22 vine med navnet "Vicktory Dog", der hver især har et portræt af en af pit bull terrierne på etiketten.
    For hver flaske, der bliver solgt, vil 10% af beløbet gå til Best Friends' kamp mod hundekampe overalt i USA.
    Og Michael Vick? Ja, han aftjener nu en to års fængselsdom for de grusomheder, han har påført hundene.

.......................




........
Mugpuder på ståltankene
Der mødte politiet i det tyske vindistrikt Rheingau et ulækkert syn, da de for nylig udførte en razzia i kældrene hos et af de lokale vinhuse.
Der var møgbeskidt, og på ståltankene, der var fyldt med vin, voksede der store mugpuder.
40.000 liter vin, der opbevaredes i flasker, samt 90.000 liter vin i tankene blev konfiskeret på grund af "afskyeligt uhygiejniske forhold". Al vinen vil blive tilintetgjort.
Vinhuset – hvis navn er hemmeligholdt – har rødder langt tilbage i tiden, og den nuværende ejer og vinmager er en ældre mand, som tilsyneladende har haft svært ved at klare det daglige arbejde.
Foruden en bøde vil han blive anklaget for svindel, da det under razziaen fremgik, at han har svindlet med kontrolnumrene på vinetiketterne......... .. .. .........
.... .. .......
Mere om druen Pignoletto
I sidste uge skrev vi i forbindelse med anmeldelsen af en dejlig hvidvin om druen Pignoletto. Vi nævnte, at den dyrkes i regionen Emilia-Romagna, og at den måske er identisk med druen Grechetto.
I en mail supplerer Hans Henning Jensen med, at druesorten blandt andet også kaldes Pignoletto bolognese, og at nyere undersøgelser har vist, at den er identisk med en drue, der i Umbrien dyrkes under navnet Grechetto di Todi (eller Grechetto gentile). Derimod er den ikke identisk med den druesort, der i den nationale italienske fortegnelse over druesorter kaldes Grechetto med andre navne som bl.a. Grechetto di Orvieto og Grechetto bianco.
Druen Pignoletto menes at være af antik oprindelse og omtalt under navnet Pino Lieto af den romerske forfatter Plinius den Ældre (ca. 23-79) i hans værk "Naturalis Historia".
........


    Glaskugle blødgør vinen
    Nu er der opfundet endnu en dims, som hævdes at kunne forvandle en ung og lidt rå vin til en blød, aromatisk og drikkemoden vin.
    Dimsen hedder Soirée, og den er skabt af den amerikanske arkitekt Andrew Lazorchak.
    Soirée skulle efter sigende give det samme resultat, som når man plasker en vin over i en karaffel – nemlig, at vinen blive iltet. Det sker, når vinen hældes fra flasken ned i glasset gennem en særligt konstrueret glaskugle. Vinen bliver nærmest slynget rundt i kuglen, hvorved der opnås en kraftig iltning. Hvis man vil have en dobbelt iltning af vinen, hældes den gennem Soirée og ned i en karaffel i stedet for direkte i glasset.
    Opfindelsen har sin egen hjemmeside. Her kan man blandt andet se en lille film, hvor en sommelier afprøver glaskuglen på en flaske rødvin – og giver den det blå stempel.
    Soirée forhandles - så vidt vi ved - ikke her i Danmark. Men hos Valuewine.dk kan man få en lignende glaskugle for 99 kr. Den vil i øvrigt blive præsenteret på Valuewine's stand på den spanske vinmesse, der afholdes den 22. august i Politikens Hus.

.. ... .........

Til_37/09


. ..,,,,,,,,,,
Konkurrence i sherry og mad match
Så er der nedtælling til den årlige udgave af sherry- og gastronomikonkurrencen for tjener- og kokkeelever.
Den arrangeres af den Spanske Ambassades handelsafdeling i samarbejde med hotel- og restaurantskolen Hansenberg i Kolding, hvor den vil blive afholdt den 11. og 12. september.
Eleverne, der kommer fra samtlige af Danmarks syv hotel- og restaurantskoler, er inddelt parvis, så et hold udgøres af en kokke- og en tjenerelev. Sammen skal de præsentere deres bedste bud en tapas-inspireret hovedret og en dessert ledsaget af to forskellige slags sherry.
Der bliver uden tvivl travlhed i køkkenregionerne, hvor holdene får to en halv time til at kreere retterne.
........

........
Det store bæger, indsats-bægeret til vin og kransen med de mange drikke-blade.

    En krans mod smittefaren
    I sidste uge fortalte vi om ærkebiskoppen af Canterbury, der har forbudt sine præster at lade kirkegængerne drikke af den samme kalk under nadveren – udelukkende på grund af frygt for svineinfluenzaen.
    Det har fået en af vore norske læsere, Reidar Larsen, til at skrive til os om Klokker Møllers apparat, som præster – der ligeledes var bange for smittefare – anvendte i gamle dage.
    Anordningen bestod af en metalkrans med små bøjede blade. Kransen blev sat ned omkring det store bæger, hvorefter et lille bæger uden fod, men fyldt med vin, blev sat oven i det store.
    Og så kunne kirkegængerne drikke af hver sit lille blad, når kalken gik rundt.
    Var der flere folk, end der var blade, blev en ny krans taget i brug. Inderst på hvert blad er der et hul, hvor eventuelt overskudsvin kunne løbe tilbage ned i det store bæger. Denne vin blev så bagefter hældt ud.
    Vi siger tak til Reidar Larsen – og til klokker Møller, som jo må have opfundet det snedige system.

.....
Familien Boisset på storindkøb
Det familieejede vinfirma Boisset, der har sin base i Bourgogne, har gennem de 48 år, firmaet har eksisteret, opkøbt hele tyve vinhuse i Frankrig, Canada og Californien.
Nyeste skud på stammen er Raymond Vineyard & Cellar i St. Helena, Napa Valley, og selv om købssummen ikke er offentliggjort, er der ingen tvivl om, at vinhuset hører til blandt familien Boissets større investeringer.
Sælgeren af Raymond er det japanske firma Kirin Holdings Co., og foruden selve vinhuset, får Boisset ifølge avisen Press Democrat 100 hektar vinmarker, der hvert år lægger most til 1,5 millioner flasker vin.
........

>33/09


.................



Den traditionelle brune flaske, med Commandaria.

    Richard Løvehjertes yndlingsvin
    I vores serie af postkort fra Cypern har vi bragt historien om Tempelriddernes søde vin, Commandaria. Vinen er opkaldt efter de afdelinger, som ridderordnerne på øen oprettede – de såkaldte commanderiae.
    Det er også vinen, som den engelske 1100-tals konge Richard Løvehjerte kaldte for "kongernes vin og vinenes konge".
    Den søde vin, der fremstilles på de lokale druer Mavro og Xynisteri, har for alvor fået en renæssance på Cypern, hvor salget af den er steget med 80% siden 2002.
    Vinen eksporteres ligeledes til flere lande verden over, og den største aftager er faktisk Sverige. Men de cypriotiske myndigheder har ambitioner om at skærpe eksporten, hvilket blandt andet skal gøres ved at sælge vinen i mere modne årgange end hidtil. Desuden skal de traditionelle buttede brune flasker suppleres med en stribe smart designede flasker til de gamle årgange.

........

08-07/09


.............,,,,,,,,,,.,,......... ......
.....................

.............
........
4 postkort fra Hven
VinAvisen’s redaktion plejer at rejse til fjerne vinlande, men denne gang har vi taget turen til den svenske ø Hven midt i Øresund. Her har vi besøgt "Spirit of Hven", verdens mindste kommercielle pot still destilleri. Det blev der fire postkort ud af.
..........



Foruden det nyåbnede destilleri omfatter Backafallsbyn også hotel og restaurant.

    1. postkort fra Hven:
    Whiskyen er på vej
    Den svenske ø Hven er hver sommer et trækplaster for turister, der på cykler kæmper sig vej op ad bakkerne og drøner begejstret nedad igen. Turen går forbi smukke udsigter, marker og havnemiljø – og selvfølgelig øens største attraktion: Astronomen Tycho Brahes borg, eller rettere de sørgelige rester af den.
    Midt i dette ferieparadis ligger Backafallsbyn, som består af et hotel med 144 senge, konferencefaciliteter, spa, restaurant, pub, vinbar og – siden maj 2008 – et whiskydestilleri, "Spirit of Hven".
    Whiskyen lader dog vente lidt på sig endnu. Den er fremstillet på byg høstet på øen, men skal lagre på egetræsfade i tre år, før den kan frigives til salg.
    Men mens der ventes, er det lille destilleri begyndt at fremstille gin, vodka, akvavit og julesnaps – samt lidt rom og æblebrændevin, lavet på lokale sukkerroer og æbler.
    Råvarerne er i det hele taget – så vidt det er muligt – lokale. Og de er i hvert fald økologiske, da destilleriet er økologisk certificeret.

..............



Henric Molin er kemiker og en mand, der rent bogstaveligt brænder for at fremstille rigtig god brændevin. Det fik vi et levende indtryk af, da han viste os rundt i sit destilleri.

    2. postkort fra Hven:
    Han brænder for brændevin
    Det er ægteparret Henric og Anja Molin, som står bag Backafallsbyn og destilleriet.
    Henric Molin er kemisk ingeniør og dertil bidt af dufte og smage – en kombination, der har givet ham den ideelle baggrund for at fremstille spiritus. Derudover har han lært rigtig meget fra garvede brændevinsbrændere rundt om i verden.
    Duft og smag er der da også masser af i destilleriets ualmindeligt dejlige spiritusser. Julesnapsen er fuld af julekrydderier, og i ginnen er der blandt andet fire forskellige slags citrusfrugter, kardemomme fra Egypten og røget rabarberrod fra Japan. Sidstnævnte ingrediens blev valgt, efter at Henric Molin havde udført nøje studier omkring rabarberrod fra flere forskellige lande for at finde frem til den helt rigtige rod. Sådan foregår det ofte, når han skal udvælge diverse krydderier.
    Samtlige slags spiritus fremstilles i destilleriets kun to kobberkedler, som af samme årsag bliver grundigt renset, før næste stærke sag sættes over. Den næste spiritus må ikke tage smag af den foregående.

............... .............. .....,,,,,,,,.

34/09



..........



Før man hos "Spirit of Hven" hælder spiritus på fadene, har de været i brug i vinhuse rundt omkring i verden. De aromastoffer, som vinene afgiver til træet, gives videre til spiritussen.

    3. postkort fra Hven:
    Komplekse aromaer fra egefade
    Alle de spiritusser, der fremstilles hos "Spirit of Hven", har ligget på egetræsfade i kortere eller længere tid. Det er her, de udvikler deres komplekse aromaer.
    Også når det gælder udvælgelsen af egetræsfade, går Henric Molin omhyggeligt til værks. Han fortalte blandt andet, at han aldrig kunne finde på at bruge fade af egetræ, der er vokset op efter år 1960. Der er simpelt hen for stor risiko for, at træet er forurenet.
    Han bruger fade af både fransk, spansk, amerikansk og japansk eg afhængigt af, hvilke smagsnuancer han ønsker. Japansk egetræ tilfører fx en anelse mentolsmag til spiritussen.
    De omgivelser, som et træ vokser op i, har også stor betydning for dets kvalitet. Og Henric Molin ved derfor nøjagtig, hvilken skov – ja, nærmest hvilken plet – det pågældende træ stammer fra. Han har GPS-koordinaterne.

......................



Spirit blev i 2006 kåret som Sveriges bedste bar af det svenske magasin Vin&Bar Journalen. Hvis man har svært ved at se etiketterne på flaskerne, er der en kæmpestor tavle i baren, hvorpå alle mærkerne er skrevet med kridt.

    4. postkort fra Hven:
    Bar med over 1000 flasker
    Når man kommer ind i Backafallsbyns whiskybar, "Spirit", taber man næse og mund. Udvalget af whiskyflasker er enormt – i alt 500 forskellige slags står tæt side om side på barens hylder, og nede i kælderen er der yderligere 580 flasker. Dertil mellem 30 og 50 slags øl.
    De stærke flasker stammer ikke kun fra det berømte whiskyland Skotland, men også fra Irland, Nordamerika, Sydafrika, New Zealand, Japan, Indien og Thailand.
    Her er noget både for dem, der vil smage en mere end 70 år gammel Single Malt og for dem, der er til en ung årgang "on the rocks".
    Og så kommer "Spirit of Hven"s egne whiskyer jo til om nogle år – fire forskellige slags, bliver det til.
    Når man besøger destilleriet, kan man deltage i en snapse-smagning – det er der 7000 om året, der gør – men man kan ikke købe en flaske ved stalddøren. Man skal – på grund af svenskernes absurde monopol-politik – helt ind til det svenske fastland og finde en af Systembolagets butikker.
    Men man kan selvfølgelig også vente, til man igen har dansk jord under fødderne og købe en flaske hos Juul's Vin & Spiritusl, der forhandler produkterne fra "Spirit of Hven".

........ ...,,,,,........

34-07/09


.............. ....................
...............
...................... .........,,......
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Johs. M. Klein Distribution A/S har overtaget agenturet for Champagne Taittinger og har desuden optaget importen af vinene fra vinhuset Esterházy i Burgenland, Østrig.
    * House Of Wine har optaget importen af vinene fra følgende franske vinhuse: Christian Serafin, Gevrey Chambertin, Jean & Gilles Lafouge, Auxey Duresses og Gerard Tremblay, Chablis. Og fra følgende italienske vinhuse: Azienda Agricola Rivetto, Piemonte og Fattoria La Ripa, Toscana samt fra det tyske vinhus Dr. Hermann Mosel.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... .........



........
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... ....... ...... ........... .

,

    Jørn Steen Larsen (f. 1946) havde som ung et job som julehjælp i sin onkels vinforretning, Frederiksberg Vinimport. Her blev det første kim lagt til hans senere så store vininteresse.
    Efter endt uddannelse som både tjener og kok fik han i 1967 job hos Den Gyldne Fortun/Fiskekælderen – først som tjener og siden hen som restaurantchef.
    Fra 1971 til 1993 har Jørn Steen Larsen delt sin tid mellem fast arbejde og en række konsulentopgaver i forbindelse med etableringen af nye restauranter.
    Når det gælder det faste arbejde, har han blandt andet drevet Restaurant Prag i København, forpagtet Lorry på Frederiksberg, været administrerende direktør for Den Kongelige Skydebane og Food and Beverage Manager på SAS Scandinavia Hotel i København med ansvaret for den daglige drift af seks restauranter og fem barer samt banket- og selskabsafdelingen.
    Undervejs fik Jørn Steen Larsen også tid til at tage sommelier-uddannelsen.
    I 1993 blev han restaurantchef i Beghuset i Dragør og tre år efter fik han posten som administrerende direktør på Langelinie Pavillonen i København.
    Efter endnu nogle travle år i branchen – blandt andet som restauratør af Under Lindetræet i Odense – slog Jørn Steen Larsen sig i 2007 ned med eget firma, hvorfra han både driver foredragsvirksomhed, underviser i kombinationen af vin og mad og er guide på vinrejser til hele verden.
    Derudover er han konsulent hos Gobi Vin, afholder vinsmagninger i SuperBest’s butikker i hele landet og skriver om vin i Ugebladet Søndag.
    Utroligt nok så får Jørn Steen Larsen også tid til spille badminton, stå på ski og gå på jagt – samt hygge sig med sin hustru gennem 40 år, Inge Merete.
    Adresse: Ulspilsager 12 C, 2791, Dragør, tlf.: 32 53 61 68, mobil: 40 59 61 68.

..... ........ ...... ...... ..........
........
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.
      ......................



      Hvad der kan blive ud af nogle rigtigt tykke gamle vinstokke ses på billedet her.

        Hvor får jeg en gammel vinstok?
        Carl Bokkenheuser har stillet os et svært spørgsmål: – Jeg skal bruge en gammel vinstok som dekoration til en nyindrettet vinkælder. Den skal have en pæn størrelse, så den kan bruges som lysestage. Hvor får jeg fat i sådan en?
        Det er jo ikke lige noget, man går hen om hjørnet og køber, og googler man på "gamle vinstokke", får man omtaler af en masse fortræffelige vine, der lavet på aldrende stokke.
        Hvis vi skulle have fat i en gammel kroget vinstok – og sådan en kan bestemt være flot – ville vi tage det som et godt påskud til at tage til Languedoc, hvor de er i gang med at nedlægge vinmarker. Her nærmest flyder det med vinstokke, der er flået op af jorden.
        Men der er også den mulighed at finde en tam vinbonde og få ham til at gemme nogle stokke, næste gang han genplanter en mark.
        Dette er vores bud på et svar. Hvis nogle har en bedre idé, hører vi meget gerne. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.

.. .. ........................
33-34
....... ..........
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billederen særlig side, hvor der allerede ligger en fin stribe billeder.
....... ......hj.. .... .... ........... ......hj..
...............................

    .....................
    33 Tenuta Frecciarossa er en vingård i det italienske distrikt Oltrepò Pavese. Den blev grundlagt i 1700-tallet og har siden 1919 været i familien Oderos eje. Det lille slot mellem træerne er fra 1860 (foto © Tenuta Frecciarossa).
    ...............
. ......... .. .. .....

20-25+33-38


...........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 121 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Mousserende vin


Codorníu, Selección Raventós, Brut, Cava, Spanien
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Glimrende boblevin med en liflig duft og en meget harmonisk, tør smag.


Moscato de Ochoa, Navarra, Spanien 2007
115 kr.; i august: 99 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
Mousserende hvidvin med en sød Muskat-smag. Mange vil synes, at den smager rigtig godt.



Hvidvin


Windspiel, Grüner Veltliner, Niederösterreich, Østrig 2008
69,50 kr., Vinens Verden
Blød, lækker og let hvidvin med krydret duft og en læskende, ren smag. Flasken har skruelåg.


Loosen Bros., Dr. L, Riesling, Feinherb, Mosel, Tyskland 2008
69,95 kr.; i denne uge (uge 34): 55 kr. ved 2 flasker, SuperBest
Aromatisk Riesling-hvidvin med fin duft og en lækker smag med charmerende sødme og god syre. Feinherb er ordet, man i Moseldalen bruger for halbtrocken. Vinen er glimrende som terrassevin i gode slurke – alkoholprocenten er kun 10½. Flasken har skruelåg.


Casa Danesi, Primadonna, Chardonnay, Piemonte, Italien 2008
90 kr., Casa Danesi
Dette er en af vinene fra den nye danske vingård, Casa Danesi, som vi skrev om i sidste uge, og det er en vin, som er meget vellykket. Den har en god Chardonnay-karakter med en frisk, blød og lidt fed smag. En lækker vin.


Catapereiro, Vinho Branco, Vinho Regional Tejo, Portugal 2008
39,95 kr. ved 12 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Lækker hvidvin til en usædvanlig lav pris. Den har en saftig, blød og frugtagtig smag med toner af melon og mango. En nydelse.


Château Les Moutins, Sauvignon, Bordeaux, Frankrig 2008
59 kr., A Vinstouw
Denne dejlige hvidvin giver et fint billede af druen Sauvignon Blanc. Vinen har en krydret duft og en afrundet, frisk smag med mineralske toner. Glimrende til fisk, skaldyr og lettere retter – eller som terrassevin.


Nederburg, Manor House, Sauvignon Blanc, Sydafrika 2008
89,95 kr., Amka
Frisk hvidvin med toner af græs, pære og eksotiske frugter. God til fisk og skaldyr – eller til en frokost.


Gunderloch, Riesling, Pettenthal, Nierstein, Rheinhessen, Tyskland 2008
150 kr., Vinens Verden
Frisk og venlig hvidvin med god frugt og en markant citrussyre – og markant pris. Flasken har skruelåg.


Marqués de Castilla, Airén, La Mancha, Spanien 2008
37 kr., Red & White
Til den lave pris en fortræffelig hvidvin. Den har en krydret duft og en saftig smag.



Rosévin


Raywood, White Zinfandel, Central Coast, Californien 2007
59 kr.; 49 kr. ved 12 flasker, Solarex
White Zinfandel er ikke hvid. Den er rosé og en let, sødlig og umiddelbart drikkelig vin, der er en stor succes i USA. Her er den i en lækker udgave med en smuk farve i glasset, en inviterende duft og en charmerende og markant sødme. På sine egne præmisser en vin af kvalitet, men nok ikke noget for vinsnobber.


Domaine le Clos des Lumières, Côtes du Rhône, Frankrig 2008
40,70 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
En venlig rosévin med god frugt og noter af jordbær og hindbær.



Rødvin


Sorbaiano, M, Toscana IGT, Italien 2007
67,50 kr., Carlo Merolli
Hold dog op for en lækker rødvin. En supervin med indtagende duft og en dejlig smag med toner af chokolade. Den smager simpelt hen godt. Prisen er yderst rimelig.


Tiger’s Tale, Cabernet Sauvignon / Merlot, Margaret River, Western Australia 2007
99 kr., Vesterstrøm Vine
Stor og flot rødvin, umiskendelig australsk i duft og smag – blød frugt, krydderi, kraft og saft. Flasken har skruelåg.


Losada, Bierzo, Spanien 2007
111,75 kr., SpanskeVine
Fortræffelig rødvin med en duft af kirsebær og en blød, harmonisk og lækker smag med mange facetter, der udvikler sig i munden. Prisen er rimelig i forhold til kvaliteten.


Wild Mountain, Shiraz / Grenache, Orange, New South Wales, Au-stralien 2006
78,95 kr. ved 12 flasker, Wine Group
Spændende og flot rødvin med mange facetter – sorte bær, eukalyptus, tobak, måske whisky. Flasken har skruelåg, og prisen er meget menneskevenlig.


The Cloof Cellar Blend, Darling, Sydafrika 2005
98 kr.; 83,33 kr. ved 6 flasker, Due's Vinhus
Flot rødvin, fadlagret og moden – og meget kraftig, 15%, men uden spritkant. Vinen har en blød og ren frugtsmag med krydderi, sorte bær, peber. Skænk den til en kraftig kødret. Flasken har skruelåg.


Reverdito, Barbera d’Alba, Italien 2005
105 kr., U&Wine
Dette er lige sagen. En blød og lækker rødvin med en fin duft, en frugtagtig smag og en masse krydderi (bl.a. lakrids), der griber fat i smagsløgene.


Floriano Cinti, Barbera, Colli Bolognesi, Italien 2007
79 kr., Toscavini
Meget fyldig og frugtagtig rødvin, harmonisk, afrundet og lækker.


Domaine de Beaurenard, Côtes du Rhône, Frankrig 2006
99 kr., Domaine Brandis
Rødvin med en blød og lækker smag med dejlig frugt og krydderier. En glimrende Rhônevin.


Muenzenrieder, Zweigelt Seewinkel, Neusiedlersee, Østrig 2007
49 kr., VinoTheket
En dejlig blød og let krydret rødvin med duft og smag af kirsebær og grøn peber. Prøv den til fasan eller perlehøne.


Tabiso Cabernet Sauvignon, Western Cape, Sydafrika 2008
129,95 kr. for 3 liter, Amka
En dejlig uhøjtidelig rødvin, der er rund og blød og fuld af moden frugt med et strejf af chokolade. Den har ikke det store vingefang, men heller ingen kanter. Og den vil helt sikkert falde i god jord til den store fest.


Cesani, Chianti Colli Senese, Italien 2007
69 kr., Allan Hedstrøm
En ret let og tør rødvin, der ikke levede helt op til vore forventninger.


Jaume Mesquida, Pla i Llevant, Mallorca, Spanien 2006
79,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
God, saftig rødvin med god syre og markante tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet. Prisen gør lidt ondt.



Sød Vin


Castoro Cellars, Muscat Canelli, Late Harvest, Paso Robles, Califor-nien 2003
122 kr. for ½ flaske; 112 kr. ved 12 flasker, Solarex
Indtagende sød vin med en herlig Muskat-duft og -smag. Flydende slik. Sødmen afbalanceres fint af syre og krydderi. Skænk den fx til en isdessert eller "en hindbærtærte fra vor bager i det franske", som et supermarked reklamerede med i sin tid.


Capitolium, Moscato di Terracina, Passito, Lazio IGT, Italien 2006
139,96 kr. for 50 cl ved 12 flasker, Wine Group
Sød hvidvin, der måske ikke smager så meget af Muskat-druen, snarere af honning og altea-bolsjer. Syren er ikke så kraftig, at den kan afbalancere sødmen.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.