Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 35. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 35
Fra 24. august til 30. august 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 32, ,,,,,,VinAvisen uge 33,,,,,,,,VinAvisen uge 34
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

........

>43


........
For varmt til at dyrke druer i år 2100
En ny undersøgelse fra University of Southern Oregon i USA viser, at 27 vinområder i verden i dag er markant påvirket af de klimaforandringer, som den globale opvarmning er skyld i.
I disse områder modnes druerne tidligere end nogensinde før. Og mange vinproducenter ved ifølge www.wownews.se ikke rigtigt, hvordan de skal håndtere denne tidlige modning, hvilket igen har betydning for selve vinfremstillingen.
I Napa Valley i Californien er gennemsnitstemperaturen fx blevet hele 5 grader højere i løbet af de sidste 75 år.
Undersøgelsen hævder også, at hvis den globale opvarmning fortsætter med samme hastighed som hidtil, vil det allerede i år 2100 være for varmt til at dyrke druer i såvel Napa som i mange andre af verdens vinområder.
.....................



Disse krogede gamle vinstokke hos Yalumba Wines, der bærer Grenache druer, blev plantet i 1898. Foto: Yalumba Wines.

    Et slag for australske topvine
    Australien bliver i stigende grad betragtet som et vinland, der kun fremstiller billige, kommercielle vine. Og det er man godt træt af at høre på hos tolv af landets førende familieejede vinhuse.
    De har nu dannet en forening, Australia's First Families of Wine, der skal fortælle omverdenen, at Australien også kan byde på vine af absolut topkvalitet.
    Hvert år vil disse vinhuse bruge omkring 600.000 AUD (cirka 2,6 million kr.) på at markedsføre foreningens fornemme vine via kampagner i ind- og udland.
    Der er da også tale om pengestærke vinhuse, idet de tilsammen har et årligt salg af vin på 1 milliard AUD (cirka 4,3 mia. kr.), hvilket svarer til en femtedel af det totale salg af australsk vin.

    Krav til medlemmerne
    Vinproducenter, der vil være medlemmer af Australia’s First Families of Wine, skal ifølge Decanter opfylde en række kriterier. Vinhuset skal blandt andet have været i samme families eje i mindst to generationer, og vinmarksarealet skal omfatte marker med vinstokke, der er mere end 50 år gamle.
    De nuværende medlemmer af foreningen tæller blandt andet det 160 år gamle Yalumba Wines, der er Australiens ældste familieejede vinhus, samt Brown Brothers, Tahbilk og De Bortoli.

........
Vine som Sikkerhed for lån
Når en italiensk osteproducent har hårdt brug for et lån, har han siden tidernes morgen kunnet tilbyde sin bank ost som sikkerhed.
I den italienske bank Credito Emiliano opbevares der således tusindvis af kæmpestore runde parmesanoste hver til en værdi af 300 euro (cirka 2200 kr.).
De ligger i et særligt varehus som sikkerhed, mens de modner.
Nu har formanden for banken Banca Popolare di Vicenza, Gianni Zonin, foreslået, at man giver kriseramte vinproducenter den samme mulighed – altså at stille deres vine som sikkerhed for lån til lave renter.
Gianni Zonin ejer også det store vinhus Zonin, som igen ejer ti vingårde rundt omkring i Italien.
Ifølge Decanter bifalder landbrugsminister Luca Zaia ideen.
........



........


    Vinøse bonuspoint
    Flyselskaberne siger: Flyver du med os, så får du bonuspoint. Nu siger H.J. Hansens vinklub, Sélection, det samme.
    Vinfirmaet i Odense har indført, at kunder med et Sélection-kort får 5% i bonus på alle vinkøb, og 1 bonuspoint er lig med 1 kr. Hvis man således køber fx for 500 kr., får man 25 bonuspoint = 25 kr., der sættes ind på kortet.
    Kortet virker som et almindeligt kreditkort og kan foreløbig bruges i H.J. Hansens butikker i Odense og København, men flere butikker i den landsdækkende kæde Vinspecialisten vil løbende blive koblet på.
    For flyselskaberne har ideen med bonuspoint været givtig. Den holder kunderne til, og med ekstra bonuspoint kan man lokke folk over i skæve afgange og fly med tomme sæder.
    H.J. Hansen kan gøre noget lignende og tilbyder allerede nu fire vine med 5 eller 10% ekstra bonuspoint – altså ud over de normale 5%.

.......
Ny DAC i Burgenland
Østrig har sit eget appellations-system, Districtus Austria Controllatus (DAC), hvilket er latin og betyder Kontrolleret Østrigsk Distrikt.
Indtil for nylig har landet haft i alt fem DAC’er: Weinviertel, Mittelburgenland, Traisental, Kremstal og Kamptal. Men nu er der kommet en sjette til, nemlig Leithaberg DAC i Burgenland. Og for første gang nogensinde omfatter en DAC både rød- og hvidvin.
Der stilles selvsagt visse krav til vinene i den nye DAC. Hvidvinene må således kun fremstilles af de grønne druer Grüner Veltliner, Weissburgunder, Chardonnay og Neuburger – og enten som enkeltdrue-vine eller som en blanding af nogle af druerne.
Rødvinene må ligeledes kun laves på Blaufränkisch – dog må 15% af vinen bestå af druerne Zweigelt, Pinot Noir eller St. Laurent.
Der laves rigtig god vin i Leithaberg. Såvel hvidvinene som rødvinene er kendt for deres sprøde mineralske toner. Man kan læse mere om området i vores postkort fra Østrig.
........



Fotos: Helle Nanny Brendstrup.

    Slutspurt for italiensk marked
    Enhver, der holder af italiensk vin og mad, bør lægge vejen forbi det italienske marked på Bertel Thorvaldsens Plads i København.
    Man kan lige nå det – sidste dag er nu på lørdag den 29. august fra kl. 10 til 16.
    Her er masser af boder, der bugner af italienske delikatesser, som kan nydes på markedspladsen eller købes med hjem. Ud over vin og mad er der også tøj, boligtilbehør og biler fra Italien.
    Det er oplagt, at dette tilbagevendende marked finder sted foran Thorvaldsens Museum. Den berømte danske billedhugger levede og arbejdede i mere end 40 år i Rom og havde derfor et tæt forhold til den italienske kultur. Og han har garanteret også besøgt nogle af de mange levende markeder, som fandt sted i 1800-tallets Rom.
    Man kan få mere at vide om det italienske marked ved at klikke her.

,.......

33/09


........


Hvidvinen Green Label fra det australske vinhus Wolf Blass er tappet i plasticflasker.

    Plasticflasker på fremmarch
    Vi er så vant til at sætte en god solid glasflaske på bordet, når vi skal have vin til maden. Men måske skal vi til at vænne os til at skænke vinen fra plasticflasker.
    I USA vinder plastic i stigende omfang terræn som emballage for vin.
    Plastic-vinflaskerne er kommet på hylderne i nogle af de store supermarkeder, og flere restauratører har også taget dem til sig. I restauranterne drejer det sig dog kun om vine, som serveres glasvis, og ikke om vinflasker, som skal sættes på den hvide dug foran gæsterne.
    Der er da også flere fordele ved plasticflaskerne – som vi jo kender i mindre udgave fra serveringen om bord på flyene.
    Plasticflaskerne er billigere end glasflaskerne, hvilket også smitter af på de priser, forbrugerne skal betale. Og da plastic vejer mindre end glas, er transporten af vinen også langt mere miljøvenlig.

    En lille rundspørge
    Man kunne måske være bange for, at vinen tog smag af plasticen, men ifølge diverse ønologer er dette ikke tilfældet.
    Eneste minus er, at vinen ikke har nær så lang en holdbarhed som i en glasflaske – så plasticflaskerne vil aldrig finde vej til vinsamlernes vinkældre. På flaskerne står der da også en udløbsdato, efter hvilken vinens smag vil begynde at ændre sig i negativ retning.
    Men til al den megen hverdagsvin, som alligevel bliver drukket relativt hurtigt efter, at den er kommet på forretningernes hylder, er der ikke noget dårligt at sige om plasticflasker. Noget andet er æstetikken og fornemmelsen af at holde på en plasticflaske, når man skænker vinen.
    Nu vil vi gerne høre, hvordan vore læsere forholder sig til vin i plasticflasker, så vi laver en lille rundspørge. Sæt en prik i skemaet herunder, og tryk på Send-knappen. Og giv os meget gerne eventuelle kommentarer – send dem venligst til mariette@vinavisen.dk. Resultatet af rundspørgen bringer vi i næste uge.

.......


46-45


........



Château Cheval Blanc.

    LVMH køber 50% af Cheval Blanc
    I 1998 købte mangemillionæren Bernard Arnault og den belgiske finansmand Albert Frère det berømte vinslot Château Cheval Blanc i Saint Emilion for 155 millioner euro (cirka 1,2 milliarder kr.).
    Arnault, der også er formand og hovedaktionær i luksuskoncernen LVMH (Louis Vuitton Moët Hennessy), har nu solgt sine 50% af Cheval Blanc til koncernen.
    Med i handelen er også 50% af Arnaults firma La Tour du Pin, som ejer et andet vinslot i Saint Emilion, Château Quinault L’Enclos.
    LVMH kan således føje endnu to ejendomme til sin portefølje, der blandt andet omfatter champagnemærkerne Dom Pérignon, Krug, Moët & Chandon og Veuve Clicquot, vinslottet Château d’Yquem og Cloudy Bay på New Zealand.
    Købssummen for Cheval Blanc er ikke oplyst, men nyheden om købet har fået kursen på LVMH’s aktier til ryge mere end 10% i vejret.

.......
Californien i flammer
Ilden har i de senere dage hærget to forskellige områder i Californien.
I Central Coast regionen er det gået værst for sig – her er 34.676 hektar skov nedbrændt, og mere end 1800 brandmænd kæmper stadig mod flammerne.
Folk er blevet evakueret fra området, og to vinhuse – Kenneth Volk Vineyards og Byron Vineyard and Winery – har måttet lukke midlertidigt.
Branden opstod ifølge Winespectator på grund af et efterladt lejrbål dybt inde i en øde del af en skov. Man har siden hen fundet ud af, at det var en bande illegale marijuana-sælgere, der havde varmet sig ved bålet.
Den anden brand opstod i Santa Cruz Mountains, hvor ilden indtil videre har fortæret 2.770 hektar skov.
Her har ejerne af vinhusene Beauregard Vineyards og McHenry samt deres personale måttet forlade området og håbe på det bedste.
..................
Økologiske Château Latour
For to år siden begyndte det fornemme vinslot Château Latour i Bordeaux at lægge om til økologisk vindyrkning. Man tager små skridt ad gangen og følger nøje, hvordan de nye miljørigtige tiltag, der iværksættes i vinmarkerne, spænder af.
Hvert år lurer risikoen for at miste hele årets høst af druer på grund af sygdomme, som man ikke kan sprøjte imod.
I år er man således nået op på at indføre økologiske procedurer i 10% af slottets 78 hektar vinmarker.
Men man har ifølge Decanter også fået blod på tanden og vil i 2010 skrue op for blusset under økologi-projektet.
... ..............


    Vin og øl bliver til brændstof
    Det hænder, at man må hælde resterne af en flaske vin ud, som man har gemt lidt for mange dage i køleskabet. Og så er der alle sjatterne i flaskerne efter en større fest – de ryger samme vej.
    Men i USA er firmaet E-Fuel kommet på banen med en helt anden løsning.
    Det drejer sig om en særlig maskine, Microfueler, som kan omdanne vin, øl og andet organisk affaldsmateriale, der indeholder sukkerstoffer, til ethanol (alkohol), som igen kan bruges som brændstof til biler.
    Maskinen er udformet som en almindelig benzinstander, hvorfra man kan tanke den omdannede ethanol direkte i sin bil.

    Tankstation i indkørslen
    Microfueler er skabt til den almindelige amerikanske forbruger, der fx kan have den stående i sin indkørsel parat til brug.
    Ideen med at bruge ethanol som brændstof til biler er ikke ny. Det fandt den amerikanske bilproducent Henry Ford på allerede i 1908.
    Så kom forbudstiden, hvor fremstilling og salg af alkohol var forbudt overalt i USA fra 1920 til 1933. Derefter gik Fords forsøg i glemmebogen, hvilket var trist, da ethanol er både billigere og et mere miljøvenligt brændstof end benzin.
    Microfueler koster 10.000 dollars (cirka 52.000 kr.), og man kan se en lille film om nyskabelsen på E-Fuel’s hjemmeside.

.......

Til_37/09


. ..,,,,,,,,,,
Svenskerne vil have sydafrikansk vin
Sydafrikansk vin hitter hos Systembolaget i Sverige. Fra januar til og med juni i år solgte monopolets butikker ifølge www.wownews.se tilsammen mere end 16 millioner liter sydafrikansk vin.
Dermed har Sydafrika overhalet Italien som det bedst sælgende vinland på svensk jord.
Til højre ses en topti-liste over de vinlande, som har det største salg af vin i Sverige samt deres markedsandele af det totale vinsalg i den første halvdel af 2009.
Tallene i parenteserne viser andelene i samme periode i 2008.
Topti over de bedst sælgende
vinlande i Sverige
Sydafrika: 19,7% (16%)
Italien: 16,3% (16,3%)
Australien: 14,6% (16%)
Spanien: 12,8% (14%)
Frankrig: 8,7% (9,3%)
Chile: 7,3% (7,3%)
Tyskland: 4,5% (4,7%)
USA: 4,3% (5,1%)
Argentina: 3,5% (3,4%)
Ungarn: 2,8% (3,2%)
..... ..,,,,,,,,,,



Der var gang i de vinøse smagsprøver ved sidste års Kunst, Mad & Vin festival. Foto: Helle Aresbak.

    Livsnydernes Mekka
    Der vil være noget for både øjet og ganen, når næste ombæring af festivalen Kunst, Mad & Vin afholdes i KB-hallen på Frederiksberg fra den 23. til 25. oktober.
    Foruden malerier, skulpturer og smykker vil man kunne smage lækre chokolader, hjemmelavet marmelade, franske delikatesser og endog kaviar af havtang.
    Og så er der vinen, hvor en række danske vinimportører skænker smagsprøver fra de vine, de har på hylderne. Både kunsten og vinflaskerne kan selvfølgelig købes med hjem
    Man kan læse mere om festivalen på www.kunstmesse.dk.

........
Konference om lavalkohol-vine
Mange forbrugere ønsker vine med en lavere alkoholprocent end normalt, og mange vinhuse vil gerne opfylde dette ønske.
Der findes flere teknikker, hvorved en vinproducent kan bringe indholdet af alkohol ned i vinen. Problemet er bare, at en hel del af disse metoder ikke er godkendt af EU, hvorfor vinene ikke må sælges på det europæiske marked.
EU-kommisionen har ellers løsnet noget op for reglerne – men ikke nok, synes man i den britiske vinbranche.
For nogle måneder siden tabte det britiske vinfirma Sovio Wines således en to år lang retssag omkring en vin med kun 8% i alkoholindhold. Vinen – som var en spansk mousserende vin – var fremstillet ved hjælp af spinning cone column, der nærmest kan beskrives om et roterende separations-apparat. Via denne teknik er det muligt at fjerne en del af alkoholen i vinen.
Nu har den britiske vin- og spiritusforening, Wine & Spirit Trade Association, ifølge Just Drinks indkaldt landets vinproducenter, vinhandlere og supermarkeder til en konference, hvor man skal diskutere de nye teknikker og mulighederne for et fremtidigt marked med lavalkohol-vine.
............

08-07/09


...............
Når vin er filateli og sport
I et interview i H.J. Hansens klubblad Vinspiration kommer Jyllands-Postens vinskribent, Niels Lillelund, med et par velvalgte ord om vinnørder:
Under en vinsmagning overhørte han en ung mand udtale: "Ja, dem ved det andet bord sad og diskuterede, om La Tâche 66 var bedst fra magnum eller dobbeltmagnum. Det kan man jo ikke konkurrere med!"
"Men skal du det?" spurgte Niels Lillelund. Det mente den unge mand, at han skulle. Men så bliver vin jo lige pludselig filateli og sport. Hvem vinder?
Niels Lillelund siger i interviewet: Der er alt for mange forbitrede filatelister i vinens verden, nørder, der samler point og søger sjældenheden for sjældenhedens skyld, hvor det for dem mere drejer sig om at have smagt legenderne og de høje point end nydelsen ved vin.
Slap dog af, og drik en landvin ind imellem. Så får I det bedre.

Vinfirma med vokseværk
I uge 9 fortalte vi, at det store amerikanske vinfirma Foley Family Group havde købt californiske Sebastiani Vineyards & Winery – et vinhus, der havde været i samme families eje i 100 år.
Vinfirmaet, der blev grundlagt i 1996 af Bill Foley, ejer i forvejen Firestone Vineyard, Three Rivers og Kuleto Estates, der ligeledes ligger i Californien.
Nu har Foley Family Group for første gang købt et vinhus uden for USA, nemlig det newzealandske New Zealand Wine Trust, der ejes af tredive anpartshavere.
Købssummen er ikke oplyst, men med i købet får Foley ifølge avisen The Pressdemocrat cirka 100 hektar vinmarker og en årlig vinproduktion på 840.000 flasker. Vinhuset fremstiller vinmærkerne Vavasour, Goldwater, Clifford Bay, Boatshed Bay, Dashwood og Redwood Pass.
Alt i alt står Foley Family Group i dag bag fremstillingen af 6 millioner flasker vin om året.
...............


    Argentinsk ”isvin”
    I uge 30 fortalte vi, at Brasilien havde barslet med landets første Ice Wine (eller Eiswein) – den søde vin, som tyskerne, østrigerne og canadierne er så kendte for.
    Også Argentina er ifølge Decanter hoppet med på vognen og har fremstillet sin udgave af vinen på blå Malbec-druer. Der er således tale om en sød rødvin og ikke hvidvin, hvilket ikke er helt almindeligt.
    Det er vinhuset Viña Las Perdices, der har lavet Las Perdices Ice, som i første omgang vil komme på markedet i USA, Brasilien og Columbia.
    Der må dog ikke stå Ice Wine på etiketten. Vinen er nemlig ikke – hvilket kræves i de lande, der har tradition for at lave den søde vin – fremstillet af druer, som høstes, når temperaturen når ned på 8 minusgrader.
    Druerne er derimod blevet udsat for en kunstig fryseproces, såkaldt kryoekstraktion. Men et "Ice" er der dog kommet på etiketten.
    Der er foreløbig fremstillet to årgange af vinen – hver på kun 10.000 flasker.


    < Viña Las Perdices "isvin" er en sød rødvin i en meget elegant flaske.

........
Jumilla rødvin rock
Byen Jumilla i den spanske region Murcia har siden tidernes morgen været rammen om hele to store årlige festivaler – en for rockmusik og en for vin.
Men krisen kradser, og festivalerne tiltrak færre besøgende sidste år. Så i år besluttede myndighederne at slå arrangementerne sammen under navnet Jumillita Tinto Rock (Jumilla rødvin rock).
Festivalen blev afholdt i denne weekend, og det er sikkert ikke gået stille for sig.
Til vinfestivalen i den lille by plejer der at være en fontæne, der sprutter med rødvin, og deltagerne strinter rødvin på hinanden, til tøjet er drivende vådt, alt imens de danser gennem gaderne til langt ud på natten – denne gang altså til rockmusik.
........
34/09
........
Vinkort på en ny måde
Hos L’Anima, der er en af Londons førende italienske restauranter, har man fået en anderledes og interaktiv idé, når det kommer til sammensætningen af restaurantens nye vinliste: Man beder offentligheden om at give en hjælpende hånd med.
Først vil et smagepanel bestående af vinskribenter og andre med glæde for vin smage sig gennem en større mængde udvalgte vine.
Nogle af vinene vil de være enige om skal med på vinkortet, men der vil også være en del vine, som skiller vandene.
Når det gælder sidstnævnte, vil de enkelte deltagere i smagepanelet fortælle om, hvorfor de synes, at lige netop deres favoritter skal med på kortet.
Hele seancen – både smagningen, diskussionerne og de afsluttende brandtaler omkring vinene – bliver bragt på Twitter.
Til sidst vil enhver så kunne stemme online på de vine, som smagepanelets deltagere var uenige om. De tre vine, der får flest stemmer, får også en plads på vinkortet.
Man kan læse mere om projektet ved at klikke her.
........



Denne flotte vinbar er skabt af kunstneren Claire Danthois.

    Alternativ vinbar
    Vinbarer findes i alverdens afskygninger, og den hjemmebar, som den britiske kunstner Claire Danthois har designet, er i hvert fald opsigtsvækkende.
    Hun blev inspireret til "Tasting Bar", som baren hedder, under et besøg hos det californiske vinhus Newton Vineyards i 2008, hvor hun så vinhusets terrasseformede vinmarker.
    Der er udelukkende brugt genbrugsmaterialer til baren. Træet stammer blandt andet fra fade, som har udtjent deres værnepligt i Newton’s fadkælder.
    Baren, der i øjeblikket er udstillet hos vinhuset, er til salg. Hvis man er interesseret i en lidt alternativ hjemmebar, kan man kontakte Newton og få oplyst prisen.

.. ........ ...,,,,..
Verdens højest beliggende vinmarker
I uge 30 skrev vi om de lidt over 1000 vinflasker fra Bolivia, der viste sig at indeholde kokain.
Men der fremstilles også masser af rigtig vin i det sydamerikanske land, og druerne kommer fra nogle af verdens højest beliggende vingårde ved grænsen til Argentina.
Her dyrker man ifølge BKWine vin på mellem 1600 og 2850 m’s højde over havet.
De bolivianske vinproducenter har gennem de senere år stilet mod at højne kvaliteten af landets vine og er nu parate til for alvor at markedsføre dem på det internationale marked.
Gad vide, om vi har nogle vine fra Bolivia på det danske marked? Vi hører gerne, om det er tilfældet......
................

34-07/09


.............. ...................
.....................

..................................


    Fornem 50 år gammel whisky
    Det er det skotske whiskydestilleri William Grant & Sons, der fremstiller Glenfiddich. Nu har destilleriet lanceret en udgave af den kendte whisky, som har modnet på fade i hele 50 år.
    Whiskyen er blevet tappet på i alt 500 mundblæste, signerede og nummererede flasker, der er dekoreret med sølvornamenter og lagt i læderindbundne skrin.
    Med flasken følger et certifikat, der samtidig fungerer som en særlig invitation til at besøge det gamle destilleri, der slog dørene op i 1887.

    God investering
    Prisen for hele menageriet er 10.000 pund (cirka 86.000 kr.). Men William Grant & Sons skal nok komme af med klenodierne. Stadig flere med en velspækket bankkonto ser den slags gamle prestige-flasker som en lige så god investering som kunstværker.
    Og der er noget om snakken. En 60-årig flaske Macallan-whisky blev i 1991 solgt for 6250 pund (cirka 53.900 kr.) – i dag er den 23.000 pund værd (cirka 198.000 kr.).
    Flaskerne med den 50 år gamle Glenfiddich vil i første omgang blive sat til salg i større lufthavne rundt om i verden. Siden hen vil de så nå frem til vin- og spiritusforretningernes hylder – hvis der da er flere tilbage.

.....................
............. ..............................



............. ...................... ...,,,,. ..,,,,,,,,,,
..........
............. ........................ ..................... .........,,......
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche,
    * Strandgaarden Wine & Spirits har indgået samarbejde med Piemonte-huset Damilano.
    * Slagelse VinKompagni har fået agenturet på vinene fra det Italienske vinhus Tenuta la Meridiana samt Moscato-vinhuset Borgo Maragliano, begge huse i Asti i Piemonte.
    --,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ..
Vinens Hall of Fame
Vi kører i høj grad videre med "Vinbranchens Blå Bog", men ind imellem bringer vi også sider til "Vinens Hall of Fame" – en "blå bog" om vinverdens store vinpersonligheder: Mondavi, Hugh Johnson, Catena, Robert Parker, og hvad de nu alle hedder, nulevende såvel som afdøde. I denne uge er turen kommet til professor Herman Müller, der i 1882 skabte druen Müller-Thurgau. På en særlig side har vi samlet de personligheder, vi indtil nu har omtalt.
.. ....... ......
,

    Hermann Müller (1850-1927) var plantebiologen, der skabte vindruen Müller-Thurgau, som har fået den største udbredelse af alle 1900-tallets "nye krydsninger".
    Han fandt frem til druen i 1882, da han var professor på vin-universitetet i Geisenheim i det tyske Rheingau. Her krydsede han forskellige druesorter og kloner, og det kom der naturligvis nogle meget forskellige kimplanter ud af – ligesom i et kuld "gadekryds" efter fx en gravhund og en puddel. Men i professorens kuld var der en ny "racehund":
    Kimplante nr. 58 havde nogle ganske særlige egenskaber, og ved podning og stiklinge-formering er denne plante i dag blevet til en druesort, der dækker cirka 42.000 hektar af verdens vinmarker. I Tyskland dækker den over 13.000 ha, dvs. 13,5% af alle landets vinmarker. Men de tyske vine på Müller-Thurgau er nu ofte ret uinteressante – druen viser langt bedre, hvad den kan, i Norditalien.
    At druen fik navnet Müller-Thurgau har sin særlige forklaring: På universitetet var der en anden, der også hed Müller, og selv om vores professor ikke var særlig lille, var den anden Müller større, så derfor blev det til Kleiner Müller og Grosser Müller. Det syntes professor Müller ikke var morsomt. Han antog navnet Thurgau – navnet på den kanton i Schweiz, hvor han var født – og druen kom således til at hedde Müller-Thurgau.
    I næsten alle vinbøger står der, at Müller fandt frem til sin drue ved at krydse Riesling og Sylvaner, men dette er faktisk ikke rigtigt.
    Ny DNA-teknik har afsløret, at druen er en krydsning mellem Riesling (moder) og Madeleine Royale (fader), hvor faderen tilhører Chasselas-familien.
    Professor Müller beskæftigede sig med meget andet end krydsning af vinsorter. Han efterlod sig 330 publikationer om så forskellige emner som plantefysiologi (103), plantesygdomme (85), gæringsbiologi (111) og vindyrkning (faktisk kun 7).
.............. ................................ ..................... .. ....



.......


    Ugens vinøse billede
    I sidste uge bragte vi et billede fra Riquewihr i Alsace med vinmarkerne, der hæver sig over de gamle huse. Og vi skrev, at går man op i markerne – op på grand cru-marken Schoenenbourg – vil man kunne få et flot billede den anden vej. Måske har en af vore læsere ligefrem liggende et billede, skrev vi.
    Det havde Niels B. Nielsen. Han sendte ligefrem en CD med flere meget flotte billeder, der gjorde det meget svært for os at vælge.
    Det billede, der ses til venstre er det klassiske udsigtsbillede, hvor man ser hele byen. Men der var faktisk et andet billede, der efter vores mening er endnu flottere. Det bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.
...... .....,,,,,,,,... ............. ...................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
....... ......hj.. .... .... ........... ......hj..
...............................

    .....................
    34 Går man op på grand cru-marken Schoenenbourg i Alsace og ser mod syd, breder hele den gamle by Riquewihr sig ud for blikket mellem Riesling-vinstokkenes løvhang (foto © Niels B. Nielsen).
    ...............
. ......... .. .. . ....

34/10



.. .....,,,,,,,,
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 34 vine. Af disse vine var der 27, som fik mere end to stjerner, og hele 18, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 123 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,
.....................
Mousserende vin


Meyer-Fonné, Brut Extra, Crémant d’Alsace, Frankrig
99 kr., A Vinstouw
Vellavet boblevin med fine bobler, en duft af brød og en frisk, harmonisk smag. Skænk den som apéritif, eller brug den til fisk eller skaldyr.


TerreDomini, Extra Dry, Prosecco, Vino Spumante, Italien
54 kr., Red & White
En rigtig rar boblevin til en yderst rimelig pris fra egnen nord for Venedig. Vinen har en fin lille sødme.



Hvidvin


Nobile, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2008
54,95 kr., Kvickly og SuperBrugsen
Hvidvin med en superflot duft og en frisk, kompleks frugtsmag med hyld og citrus. En meget dejlig vin, der fortjener sit skruelåg. Prisen er yderst attraktiv.


Domaine Haegi, Sylvaner, Grand Cru Zotzenberg, Alsace, Frankrig 2008
144 kr.; 72 kr. for ½ flaske, Allan Hedstrøm
Der står ikke så meget stråleglans omkring druen Sylvaner, men her leverer den – sammen med sin grand cru-mark – en fortræffelig hvidvin. En lækkerbisken med en dejlig ren frugtsmag og let fedme. Skænk den i et glas, og nyd den, uden at der nødvendigvis er mad på en tallerken.


Quinta do Alqueve, Ribatejo, Portugal 2008
99 kr.; 70 kr. ved 6 flasker, Propperiet
En næsten helt farveløs hvidvin med en tør, fyldig, lækker og let fed smag. Den vil stå fint til retter, der til gengæld ikke er helt farveløse (i smagen). Vinen er lavet på druen Fernão Pires.


Mussel Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand 2008
65 kr., Haller Vine
Frisk og krydret hvidvin. Den har ikke så meget den sædvanlige Sauvignon Blanc-smag af hyld, men til gengæld nogle spændende noter af passionsfrugt. Flasken har skruelåg, og det er jo fint. Men producenten har tøjret kapslen med en halsetiket, der gør det svært at dreje låget løst. Sådan er der så meget …


Antoine Stoffel, Pinot Blanc, Alsace, Frankrig 2006
65 kr., Vinalsace.dk
Vellavet og harmonisk hvidvin med en ren frugtsmag og en blød syre. En dejlig vin til mad. Og så er etiketten både hyggelig og gammeldags med en tegning af byen Eguisheim, der breder sig ud mellem vinmarkerne, mens en gammel borg troner på Vogesernes forbjerge. På halsetiketten står der: Man drikker mig ved 10 grader. Sådan noget kan vi godt falde for i et svagt øjeblik.


San Michele all’Adige, Müller Thurgau, Trentino, Italien 2008
85 kr., Carlo Merolli
Frugtagtig og let krydret hvidvin med en opstemmende syre. En fortræffelig vin både til mad og som terrassevin.


Moma, Umberto Cesari, Rubicone IGT, Italien 2008
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Blid og venlig hvidvin fra en appellation i regionen Emilia-Romagna. Den har en mild sommersmag, blev der sagt i panelet.


Castoro Cellars, Cardonnay Reserve, Central Coast, Californien 2005
135 kr.; ved 12 flasker: 125 kr., Solarex
En flot og forførende hvidvin med duft og smag af modne grønne druer, mirabeller, papaya, mango og andre fede eksotiske frugter.



Rosévin


DA, Rosé de Syrah, Domaines Astruc Winery, Limoux, Frankrig 2008
45,85 kr., Wine Group
En dejlig og meget mørk rosévin, der har en let rødvinsduft og en fyldig vinøs smag med toner af blå druer, friske blommer og bittermandler. En rigtig god vin til prisen.


Les Tiefs de la Vieille Julienne, Vin de Pays de la Principauté d’Orange, Frankrig 2007
69 kr., Domaine Brandis
En let, tør og fint krydret rosévin med toner af mandler til slut.



Rødvin


Casa Danesi, Primavera, Barbera d’Asti, Italien 2008
90 kr., Casa Danesi
Flot og meget dejlig rødvin fra den danskejede vingård i Piemonte. Vinen har ren frugt og fint krydderi – og må godt ligge et par år endnu.


Audax, Pinot Noir delle Venezie IGT, Italien 2008
75 kr.; 66,67 kr. ved 6 flasker, Due's Vinhus
En dejlig rødvin med et fint og klart billede af den gode drue Pinot Noir. Den smager simpelt hen godt. Flasken har skruelåg.


Château de Marsan, Premières Côtes de Bordeaux, Frankrig 2006
79,95 kr.; i denne uge (uge 35) 2 for 110 kr., Gobi Vin
En klassisk Bordeaux rødvin med duft og smag af friske solbær og krydderurter. Eftersmagen er lang med toner af anis og et tilpas bid af garvesyre. Den sidste stjerne skyldes tilbudsprisen.


Albert Sounit, Vieilles Vignes, Mercurey, Frankrig 2006
219 kr.; indtil 19. september: 159 kr., Østjysk Vinforsyning/Vinoble
En lækker Bourgogne-rødvin, blød og harmonisk. En vin, der fylder munden med vellyst, let og alligevel med en vis tyngde. Fortræffelig til lettere retter.


Reverdito, Barbera d’Alba, Italien 2006
75 kr., U&Wine
Fortræffelig rødvin på den gode drue Barbera. En rigtig italiener med ren frugt og krydderi … Kom med hele det italienske køkken! Prisen er attraktiv.


Guigal, Cuvée Philipson, Côtes du Rhône, Frankrig 2005
69,95 kr. ved 12 flasker, Philipson Wine
Denne rødvin er den nye årgang i samarbejdet mellem Guigal og Christian Philipson, og den er meget vellykket. Det er en dejlig vin med en god ren Syrah-smag, harmonisk og fløjlsblød. Meget anvendelig til mange retter – eller som meditations-vin.


Château Saint-Jean, Côtes du Rhône, Frankrig 2007
79 kr., Vinens Verden
Atletisk rødvin, der har 15% alkohol, men ikke virker sprittet. Faktisk er det en flot og harmonisk vin med varm, blød og intens frugt og hele hylden med krydderurter. Den skal have mad!


Château Rioublanc, Bordeaux, Frankrig 2005
75 kr., 65 kr. ved 12 flasker, Solarex
Der er mild lakrids og moden frugt i duften og smagen af denne harmoniske rødvin. Den slutter rundt og lækkert med en behagelig tørhed.


Brovia, Brea, Barbera d’Alba, Italien 2006
169 kr., Domaine Brandis
God rødvin med saftig frugt. En typisk italiener, der er meget velegnet til mange retter. Men til den ret høje pris er der lidt begrænsede oplevelser i den.


Vitiano, Falesco, Umbria, Italien 2007
79,95 kr., SuperBest
En dejlig rødvin med god fylde og en intens smag af solbær. Den slutter med et strejf af anis.


Grou, Vinho Regional Alentejano, Portugal 2006
159,95 kr. ved 6 flasker, Brdr. D’s Vinhandel
Denne rødvin er kraftig. Meget kraftig og med intens frugt. En robust sag. Den har 15% alkohol, men virker ikke sprittet. Den skal ubetinget skænkes til en kraftig kødret – "stegt ulv", lød det var den billige ende af smagebordet. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Nederburg, Manor House, Shiraz, Coastal Region, Sydafrika 2007
89,95 kr., Amka
En typisk sydafrikaner med fyldig frugt, sol og varme, lakrids, tjære, jord, sødme … En tæt rødvin.


Sur de los Andes, Reserva, Malbec, Argentina 2006
45,74 kr. ved 6 flasker, WineAtCosts.com
Fyldig rødvin med en enkel frugtsmag og en lille sødme. Kvaliteten er i overensstemmelse med den lave pris.


Elias Mora, Toro, Spanien 2007
89,50 kr. ved 12 flasker, SpanskeVine
En lidt endimensional rødvin med behersket frugt og markante tanniner. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Edwards, Shiraz, Margaret River, Australien 2005
175 kr.; 135 kr. ved 12 flasker, Vesterstrøm Vine
Moden og afrundet rødvin med god frugt. En ganske flot vin med et lidt smalt smagsbillede. Flasken har skruelåg – og prisen gør lidt ondt.



Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.