Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 47. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 47
Fra 16. november til 22. november 2009
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 44, ,,,,,,VinAvisen uge 45,,,,,,,,VinAvisen uge 46
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.....,



.....,
Beskyldninger mod Carlo Merolli
I den forløbne uge har den italienske Amarone-skandale også ramt Carlo Merolli, der er agent for Piemonte-producenten Dessilani.
Dessilani skal have blandet forskellige vine og kaldt resultatet for Amarone, men efter undersøgelser siden august er firmaet endnu ikke anklaget og slet ikke dømt.
Skandalen ruller imidlertid. B.T. skriver, at Carlo Merolli ifølge det italienske landbrugsministerium er dybt involveret i svindelsagen med over 120.000 flasker fupvin solgt i SuperBest. Et notat udarbejdet af Merolli skal således have hjulpet Dessilani med at "udvikle et system", hvor man fortyndede vinen med 60% fransk bordvin. I alt er der på den måde svindlet for næsten 20 mio. kr.
 
Ministeriets pressemeddelelse
Hvor har B.T. dette fra? Formodentlig fra en pressemeddelelse udsendt af det italienske Landbrugsministerium.
Her står der oversat til dansk: "En kendt og berømt producent i Fara Novarese har, med støtte af en lokal mægler af italiensk herkomst, udtænkt et system for mangfoldiggørelse af vinene Amarone og Ripasso."
At den lokale mægler, Carlo Merolli, skulle have været med til at "udvikle et system" antydes men underbygges ikke. De italienske myndigheder har da heller ikke på noget tidspunkt kontaktet Merolli. Og i pressemeddelelsen står der heller ikke et ord om, at han har været "dybt involveret".
Landbrugsministeriets pressemeddelelse kan i sin helhed – og på italiensk – læses ved at klikke her.
 
Carlo Merolli vil renses
Til B.T. siger Carlo Merolli: – Det er ganske rigtigt mig, ministeriet taler om. Jeg har været agent for det italienske firma i femten år. Og da myndighederne i august lavede ransagningen, fandt de fakturaer og korrespondance med mig. Men jeg har intet gjort og har intet at skjule.
Carlo Merolli vil naturligvis renses for de grove beskyldninger, og han har derfor givet advokat Jan-Erik Svensson hos Gorrissen Federspiel i opdrag – via advokatfirmaets italienske korrespondenter – at kontakte de relevante myndigheder for at få sagen belyst fra officiel side.
Endvidere har Carlo Merolli selv skrevet til det italienske landbrugsministerium og de undersøgende myndigheder i Italien, som han indtil nu aldrig har hørt fra.
....,.....  ...



En ny bro over Garonne-floden i Bordeaux by vil føre hen til det store nye vincenter. Byen kom i 2007 med på Unesco's liste over verdens kulturarv.

    Nyt stort vincenter i Bordeaux
    Et nyt center for vinoplevelser af enhver art vil – om alt går vel – slå dørene op i Bordeaux by i 2013.
    Foreløbig er myndighederne blevet enige om, hvor centret skal ligge, og hvad det skal indeholde.
    Det vil blive opført i havneområdet lige nord for Quai des Chartrons – den lange kajgade (quai) langs Garonne-floden, hvor fragtskibene i gamle dage lagde til for at hente vinen i transportfade.

    Oplysning og vinbarer
    Centret, som bliver på 10.000 kvadratmeter, skal blandt andet informere de besøgende om alt lige fra vinkultur til fremstillingen og nydelsen af vin. Derudover er der afsat plads til restauranter, vinforretninger og vinbarer.
    Man er også blevet enige om, hvad opførelsen af centret må koste, nemlig 55 millioner euro (cirka 409 mio. kr.). Men hvilken arkitekt, der skal tegne det, er endnu ikke afgjort. Det bliver det først ved en arkitektkonkurrence i begyndelsen af 2010.
    Hvert år besøger 2,5 millioner turister Bordeaux, hvoraf mange selvsagt er vininteresserede. For at det nye center kan blive en succes, skulle det gerne have et årligt besøgstal på omkring 400.000 gæster..............

.....,
Irma med verdensrekord i økologi
Irma har slået sin egen verdensrekord i salg af økologiske varer med en andel på 34,3%. Og samtidig har en enkelt butik, Irma på Christianshavn, opnået verdens hidtil højeste andel på ikke mindre end 55,2% af butikkens samlede salg.
Det er Økologisk Landsforening, som har undersøgt øko-andelene hos verdens førende supermarkedskæder og fundet, at Irma’s økoandel er betragteligt højere end andelen i kæder som WholeFoods, Waitrose, M&S og Tesco.
Irma’s indkøbschef, Hans Christian Ipland, peger ikke mindst på vine fremstillet af økologisk dyrkede druer. – Her har kvaliteten tidligere ikke været den bedste, siger han. – Det er den nu. Vore to mest solgte varer, målt på omsætning, har været to italienske øko-rødvine. Det var utænkeligt for blot få år siden.
.....,

08-07/09


.....  ...........
Vi vil fortsat købe Amarone
2838 af vore læsere satte en prik i sidste uges meningsmåling med overskriften "Vil du fortsat købe Amarone?". Vi siger tak for prikkerne, og som det fremgår af skemaet til højre, vil kun 1,1% overhovedet ikke købe Amarone (hvilket jo udmærket kan være, fordi de finder vinen for kraftig og alkoholisk).
En af vore læsere, Jørn Nielsen fra importfirmaet Premier Cru, savnede en svarmulighed, nemlig: "Ja, jeg vil fortsat købe Amarone også fra mindre og mere ukendte producenter". Og det kan han nok have ret i. Som han skriver: – Der er mange mindre, men udmærkede producenter, og disse bør ikke diskrimineres på grund af fupmagere.
En anden læser, Susanne Sublett, ville godt have haft svarmuligheden "Ja, jeg vil stadig købe Amarone uanset pris". Denne mulighed dækkes dog til en vis grad af Ja-svar nummer to, som 25,7% af læserne har sat en prik ved.
Det korte af lange bliver, at vore læsere generelt har tillid til Amarone, og det mener vi også, at de kan have – så længe fupmagerne bliver taget ved vingebenet.
.............


.............
Et par saftspændte Sauvignon Blanc-klaser.

    Billige vine oversvømmer Australien
    Australien oversvømmes i disse år af billig newzealandsk hvidvin, fremstillet på Sauvignon Blanc-druen.
    Druen er New Zealands førende hvidvinsdrue, og vinene udgør mere end 80% af al den vin, landet eksporterer.
    Halvdelen af al eksporten af Sauvignon Blanc – i alt 31 millioner liter vin – går til Australien, hvor vinen nu er den bedst sælgende hvidvin overhovedet. Alene i løbet af de sidste tre år er australiernes årlige import af den populære hvidvin steget med hele 300%.
    Såvel i år som sidste år var druehøsten på New Zealand kolossalt stor, hvilket har medført, at hvidvinene sælges til spotpriser – ikke bare i Australien, men også i Storbritannien.

    Heller ikke jubel på New Zealand
    Situationen er selvsagt ikke sjov for de mange australske hvidvins-producenter, der oplever, at forbrugerne svigter deres vine til fordel for de meget billige newzealændere.
    Og det skal der gøres noget ved. Blandt andet i vinregionen Western Australia, der er kendt for at satse på kvalitet frem for kvantitet, har en række førende vinproducenter slået sig sammen om lanceringen af en "drik lokal"-kampagne i aviser og andre medier, som skal skærpe forbrugernes interesse for regionens gode vine.
    Nu skulle man måske tro, at der var jubel over hele linjen hos de newzealandske vinproducenter på grund af det overvældende store salg af Sauvignon Blanc-vine. Men sådan forholder det sig langtfra. Også her er man ifølge Decanter træt af de lave priser i de største eksportlande, da man ønsker at fremstå som et land, der fremstiller fornemme hvidvine til priser i den højere ende af prisskalaen.

........  .........
Stjal stiklinger fra forsøgs-vinstokke
Universitetet i Minnesota er kendt for at eksperimentere med vinstokke og druer og at fremavle nye druesorter, som er særligt resistente over for kulde og sygdomsangreb.
I 1996 frembragte universitetets forskere fx Frontenac – en blå drue, der kan tåle helt ned til 30 minusgrader, som ikke bliver angrebet af botrytis (den ædle råddenskab), og som stort set er resistent over for meldug. I dag er druen den mest udbredte i Minnesotas vinmarker.
For nylig var det ifølge Winespectator lykkedes forskerne efter adskillige eksperimenter, at fremavle nogle meget lovende nye vinstokke. Men i sidste uge i nattens mulm og mørke krøb en eller flere tyve ind under det aflåste hegn, som omgiver forsøgs-vinmarkerne og tog stiklinger fra vinstokkene.
Tyvene vidste, hvad de skulle gå efter, idet de på deres vej passerede en række mindre lovende forsøgs-vinstokke uden at tage stiklinger fra dem.
Myndighederne i Minnesota gætter på, at tyveknægtene planlægger at få stiklingerne til at slå rødder for dernæst at formere og sælge dem.
.....,...........
........................................................
15 postkort fra Halkidiki
Anker har været på vinrejse til halvøen Halkidiki i Makedonien og har sendt 15 postkort hjem. De første seks har vi bragt i uge 45 og uge 46. Her kommer de næste tre.
...........


...........
Yiannis Carras opførte i begyndelsen af 1970’erne sit lille château, Villa Galini, i samme byggestil som munkeklostrene på Athos-halvøen. I nærheden af villaen byggede han senere et kæmpestort badehotel.
...........

    7. postkort fra Halkidiki
    Med franske ædeldruer
    På skråningerne op til bjerget Meliton på den midterste af Halkidiki-halvøens tre fingre, ligger en af Grækenlands berømteste vingårde, Porto Carras.
    Den blev grundlagt i 1965 af den velhavende skibsreder Yiannis Carras, der satte sig for at ville lave topvine, og det lykkedes ham via store investeringer og et samarbejde med professor Logothetis fra universitetet i Thessaloniki og den legendariske professor Emile Peynaud fra Bordeaux. Den sidste overvågede anlægget af marker med franske ædeldruer, først og fremmest Cabernet Sauvignon.
    Midt i 1970’erne lancerede Yiannis Carras sine vine, og de vakte sensation. Nogle af dem var på højde med Bordeauxs cru-vine.
    I 1982 fik det store domæne på 475 hektar egen appellation: Côtes de Meliton OPAP, og det er i dag et af Europas største områder med økologisk dyrkede druer.
    Desværre … kort før årtusindskiftet fik Carras-familien økonomiske problemer. Domænet blev overtaget af familien Stengos, der i dag er ved at føre det tilbage til tidligere tiders berømmelse.

...........


...........
Munkenes republik på halvøen er cirka 60 km lang og 7-12 km bred. I den sydligste ende knejser det 2033 meter høje hellige bjerg Athos (Aghion Oros). Det ses på postkortet her.

    8. postkort fra Halkidiki
    Jomfru Marias Have
    På Halkidiki’s østlige finger ligger den autonome munkerepublik Athos – Jomfru Marias Have, som munkene kalder deres rige (se kortet på postkort nr. 1).
    Her har de græskkatolske munke haft en overordentlig stor betydning for landets vin. Siden 900-tallet har de store klostre bevaret og videreført den vinøse kultur med erfaringer og teknik, mens resten af Grækenland ofte stod i flammer eller levede under tyrkernes svøbe.
    I sin glimrende bog The Wines of Greece skriver Konstantinos Lazarakis, at vinen på særlig vis var vævet tæt ind i munkene liv. Vinen var en vigtig aktivitet og sandsynligvis den eneste luksus, der var dem tilladt. Hver munk havde en daglig ration, og den blev fordoblet, hver gang han blev syg.
    Nutidens munke vil gerne have besøg af fromme pilgrimme, men ikke af turister. Kun mænd har adgang – der har ikke været en kvinde på halvøen siden 900-tallet (og hvis en skulle slippe ind, kommer hun i fængsel). Selv hunde, heste og æsler af hunkøn er forbudt, og af anderledes troende lukkes kun ti personer ind om dagen. VinAvisens udsendte var heldig at få visum og blev en af de ti.

........,.....  ............

Til_37/09


.....,.........


...........
Man kan ikke køre ind i munkerepublikken med bil. Man skal sejle fra den græske by Ouranópolis til den lille havn Dafni midt på halvøen. På sejlturen kommer man forbi klosteret Sankt Pantéléimon.

    9. postkort fra Halkidiki
    Et vidunderligt uberørt landskab
    Den autonome munkerepublik har et areal på 336 kvadratkilometer med et vidunderligt uberørt landskab. Der er kun nogle elendige grusveje, en lille landsby, Karyes, samt tyve klostre, hvoraf flere er bygget som middelalderlige borge. Dertil kommer cirka 700 små boliger med ret store indbyrdes afstande. I flere af dem bor der eremitter. Resten er klipper og vildnis. Og stilhed.
    I dag lever der cirka 2000 munke på halvøen, hvortil kommer en hel del håndværkere og arbejdere, som sejler hjem til deres koner og børn inde i det verdslige Grækenland.
    Nogle af de tyve klostre er ret små, men der er også nogle meget store klostre som fx Sankt Pantéléimon, der ses på postkortet her. Og netop dette kloster, der bebos af russiske munke, ejer nogle vinmarker, der leverer druer til glimrende vine.
    (forsættes i næste uge)

...........
Ny vin i plastflasker
Japan har længe været det største marked for Beaujolais Nouveau – den nye vin, der hvert år under stort ståhej sendes verden rundt fra det kendte franske vindistrikt.
Det er det asiatiske land stadigvæk – dog er salget af den nye vin til japanerne ifølge Decanter faldet støt, siden det toppede i 2004 med hele 12,4 millioner flasker. I år vil "kun" 5 millioner flasker ende på de japanske forretningshylder, og alligevel er man i Japan bange for, at salget af vinen vil falde med helt op til 30% på grund af den økonomiske krise.
For at være sikre på at komme af med årets Beaujolais Nouveau-vin har det japanske firma Aeon, der ejer et hav af supermarkeder rundt om i landet, besluttet at sælge vinen i PET-flasker (plastflasker) til spotpris.
Normalt koster en flaske Beaujolais Nouveau omkring 3000 JPY (cirka 170 kr.) – årets vin i plastflasker sælges på 980 JPY (cirka 55 kr.). Og det må jo siges at være et gevaldigt spring ned at prisstigen.
.......................
Kvinderne vinder terræn i Rioja
Mændene har længe domineret billedet inden for vinindustrien i Rioja. Men nu er kvinderne for alvor begyndt at gøre deres indtog som vinmagere i det berømte spanske vindistrikt, ligesom de i stigende grad sætter sig i vinhusenes og vinfirmaernes direktørstole.
Og det er netop den betydning, som kvinderne har for vinindustrien – frem for alt i Rioja, men også på verdensplan – som diskuteres på seminaret "Women in Wine", der afholdes den 25. november i Stockholm.
En af deltagerne i seminaret er vinmageren Elena Adell, der er ønolog hos bodegaen Juan Alcorta i Rioja. Ifølge www.wownews.se har hun udtalt, at kvinderne ser på tingene på en anden måde og har en anden mentalitet og indstilling. Når det drejer sig om at lave vin, er det netop kvindernes særlige følsomhed, som gør den store forskel...........
............................................
41-45
... .........


    < < Til venstre ses mesterblander Richard Braastad fra cognachuset Braastad sammen med Skandinaviens eneste cognacdestillatør, Marthe Abel fra den norske vin- og spiritusgruppe Arcus.
    < På det lille billede ses fem forskellige kategorier af cognac fra Braastad. Læg mærke til, at cognacen serveres i små tulipanformede glas og ikke i store ballonglas. Sidstnævnte ser ganske vist elegante ud, men en hel del af aromaen går tabt på den store overflade, mens alkoholen brager op mod næsen. Foto: Ole Bo Jensen.

.......................
Cognachus med norske rødder
Blandt de mange cognachuse i Cognac-distriktet finder man det meget lidt fransk-klingende Braastad.
Husets navn har rødder tilbage til dengang, da Sverre Braastad udvandrede fra Norge og i 1899 slog sig ned i Cognac. Han var nummer tre i rækken af søskende og havde derfor ikke udsigt til at arve familiegården nord for Oslo. Så han måtte finde på noget andet at lave.
I Cognac blev han i første omgang ansat hos cognachuset Bisquit, hvor han hurtigt opnåede en ledende stilling.
Han blev også gift med Edith Rousseau, der var arving til et andet stort cognachus, Tiffon, som hendes far havde grundlagt i 1875. Og det var dette hus, som senere tog navneforandring til Braastad.
I dag er Braastad et af de få cognachuse, der stadig er i familieeje, og det ledes af tredje generation, brødrene Jan, Antoine og Richard Braastad.
Sidstnævnte, som også er cognachusets mesterblander, var for nylig på besøg i København, hvor han præsenterede familiens stribe af cognacer.

Dejlige cognacer
Sverre Braastad blev 100 år gammel og fortsatte med at arbejde i cognachuset stort set til sin dødsdag.
Richard Braastad er ikke i tvivl om, at bedstefaderens lange aktive liv skyldtes, at han drak en lille cognac hver dag …
Man bliver ikke bare længe ved i familien Braastad – man starter også tidligt. Richard Braastad begyndte således allerede som 16-årig af lære cognac-blandingens kunst. En færdig cognac består som bekendt af en blanding af fade med cognac fra flere forskellige årgange og områder i Cognac-distriktet.
Vi smagte Braastad’s V.S., V.S.O.P., X.O., X.O. Superior og Braastad Extra – ualmindeligt dejlige cognacer i hver deres kategori. Herhjemme forhandles de af Hans Just.

Cognac & Tonic
Der var ikke kun tale om en almindelig cognac-smagning. Arrangementet gik i høj grad ud på at vise cognacens formåen ud over at være en traditionel ledsager til en kop aftenkaffe – noget, som mange cognachuse forsøger at vise i disse år for at sætte ekstra skub i salget af den traditionelle spiritus.
Vi blev blandt andet budt på et alternativ til den gode gamle Gin & Tonic, nemlig en Cognac & Tonic, hvortil der blev brugt 1 del Braastad VS, 3 dele tonic og et par isterninger. Den version er nok ny for mange danskere, men blandt franskmændene har den længe været et hit. Og godt smagte den. Prøv også at erstatte tonicen med ginger ale.
Dernæst prøvede vi forskellige stykker chokolade, udvalgt nøje til de enkelte typer cognac, og der er ingen tvivl om, at cognac og chokolade er en god match – både når chokoladen nydes ren og i form af diverse chokoladedesserter.
Cognacerne blev endog serveret til forskellige små lune retter. Men hvor godt en cognac end smager, vil spiritussen – alene på grund af sit høje alkoholindhold – nok aldrig blive en "mad-drik".
.......................



.......................


    Den nye GuíaPeñín er kommet
    GuíaPeñín de los Vinos de España – den spanske vinguru José Peñíns guide til landets vine – er netop udkommet i 2010-udgaven til 27 euro (200 kr.). Den er Spaniens svar på italienernes Gambero Rosso, og ligesom Gambero Rosso kommer den også i en engelsk udgave: PeñínGuide To Spanish Wine til 30 euro (225 kr.).
    José Peñín er den mest indflydelsesrige vinpersonlighed i Spanien. Med mere end 30 år helt tæt på spanske vine betragtes han som den, der ved mest om, hvor Spanien befinder sig vinmæssigt, og hvor man er på vej hen.
    I 2010-guiden, som er 20. årgang, er der omtale og bedømmelse af mere end 8700 aktuelle vine fra over 1900 bodegaer.
    Her kommer en liste over de vine, der har fået top-point, og som findes på det danske marked:

    Peñín-guidens topvine på det danske marked
    Cava Emmerys
    Celler Battle, Gramona, Gran Reserva, Brut, Cava 1998, 159,95 kr.

    Erik Sørensen Vin
    * Dominio de Atauta, Valdegatiles, Ribera del Duero 2007 er på vej, 2005 koster 699,95 kr.
    * Dominio de Atauta, Llanos del Almendro, Ribera del Duero 2007 er på vej, 2005 koster 999,95 kr.

    H.J. Hansen og Magasin
    * Contador, Rioja 2007, på vej
    * La Viña de Andres Romeo, Rioja 2007, på vej
    * L'Ermita, Priorat 2006, 4495 kr.
    * Villa de Corullon, Bierzo 2007, 349,95 kr.
    Nærmere oplysninger om de to første vine kan hentes hos importøren.

    Laudrup Vin
    * Vina el Pison, Rioja 2007, 2400 kr.
    * Artadi Pagos Viejos, Rioja 2007, 799 kr.
    * Aurus, Rioja 2005, 1398 kr.

    L’Esprit du Vin
    * Pingus, Ribera del Duero 2007, 3950 kr.
    * Flor de Pingus, Ribera del Duero 2007, 495 kr.

    LMA Vine
    * Nora de Neve, Rias Baixas 2007, 198 kr. ved 12 flasker.

    Philipson Wine
    * Molino Real, Telmo Rodriguez, Dulce, Malaga 2006, 275 kr. for 50 cl ved 6 flasker
    * Cirsion, Rioja 2007, 1300 kr.
    * Pago de Jara, Toro 2006 er på vej til 299,95 kr. ved 12 flasker.

    Theis Vine
    * Termanthia, Toro 2006, 1349, 95 kr.

    Sigurd Müller Vinhandel
    * Vega Sicilia Reserva Especial, Ribera del Duero, 1750 kr.
    * Vega Sicilia Unico, Ribera del Duero 2000 er på vej, 1999 koster 1650 kr.
    * Valbuena 5, Ribera del Duero 2005 er på vej, 2003 koster 695 kr., og 2004 koster 735 kr.
    * Alion, Ribera del Duero 2005, 350 kr.
    * Finca el Bosque, Rioja 2007 er på vej, 2006, der er udsolgt, kostede 675 kr.
    * Pintia, Toro 2006, 275 kr.
    * Clos Erasmus, Priorat 2005, 725 kr., udsolgt
    * Clos Mogador, Priorat 2005, udsolgt, 2006 koster 395 kr.
    * Sierra Cantabria, Colección Privada, Rioja 2007, 260 kr.
    * Chivite Colección 125, Vendimia Tardia, Dulce, Navarra 2007 er på vej, 2006 på halvflaske koster 185 kr.

    Valuewine.dk
    * Ordonez no. 3, Malaga 2007, 299 kr. for halvflaske
    * Ordonez no. 2, Malaga 2007, 199 kr. for halvflaske
    * Aquilon, Campo de Borja 2006, 699 kr.
    * Clio, Jumilla 2006, 249 kr.
    * El Nido, Jumilla 2007, 799 kr.
    * Avanthia Godello, Valdeorras 2008, 149 kr.
    * Jorge Ordonez Esencia, Malaga 2004, 599 kr. for halvflaske

................

34-07/09


...............

Bogen fortæller bl.a. om de to brødre Claus og Michael Braunstein, der er i gang med at lave whisky på Køge Havn. Endnu et billede fra bogen bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.
.,.....  ............
Ny flot bog om whisky
Politikens Forlag kalder Niels Steenstrup Zeebergs bog "Whisky på dansk" (192 sider, 350 kr.) for en coffee-table bog, og det er, hvad den er. Faktisk en meget flot og lækker kaffebordsbog, overdådigt illustreret med smukke billeder, optaget af Niels Busch, og med brede marginer omkring de letlæste tekster.
Bogens titel, "Whisky på dansk", refererer til, at Destilleriet Braunstein på Køge Havn til marts lancerer en whisky, som ser ud til at blive noget ganske særligt. Det handler bogen blandt andet om. Men fra Køge tager den på lange udflugter ud i whiskyens verden, først og fremmest til Skotland, men også til Grønland, hvorfra vandet til den danske whisky hentes.

Dette er ikke en lærebog
Man kan ikke påstå, at bogen er overskueligt disponeret. Dette er ikke en lærebog. Det er underholdende lystlæsning, men velunderbygget og fuld af oplysninger – historien, råvarer, udstyr, processer, smagning. Og dertil en kavalkade af billeder. Kort sagt en kærlighedserklæring til den gode drik whisky.
Til slut i bogen er der et kapitel om whisky til maden – eller mad til whiskyen – samt en omtale af andre whiskydestillerier i Skandinavien.
Her har vi julegaven til whiskyelskeren, der vil fortabe sig i den fornemme driks verden med et glas af samme drik inden for rækkevidde.
..........,.....  .... ............

34/10



.......................


En kold fornøjelse: Beskæring af vinstokke i vindistriktet Finger Lakes i staten New York. Foto: newyorkwines.org.

    New York, et mekka for nye vinhuse
    Staten New York har for alvor fået vokseværk, når det gælder antallet af vinhuse. Det viser en undersøgelse udført af National Agricultural Statistics Service for vinproducentforeningen New York Wine and Grape Foundation.
    Siden år 2000 har flere vinhuse slået dørene op i staten end i de foregående 170 år. Alene i de sidste syv måneder er 33 nye kommet til, så det totale antal vinhuse i dag er oppe på 273.
    Selv New York City kan i dag prale af at have sine egne vinhuse.
    Antallet af besøgende turister og vinentusiaster til statens vinhuse er også steget markant med 20% siden 2003.

..........................................
Dyreste vinejendom i Sonoma sat til salg
Den forhenværende fodboldspiller, Joe Montana, som spillede for det legendariske fodboldhold San Francisco 49ers, er en af USA’s store sportshelte.
Montana er også vinproducent med egen vingård i Calistoga i Sonoma. Denne ejendom er nu sat til salg for 49 millioner dollars (cirka 245 mio. kr.). Om den så blev solgt for en tredjedel af udbudsprisen, ville det være det højeste beløb, der nogensinde er givet for en ejendom i Sonoma County.
Ud over de cirka 200 hektar vinmarker får køberen også en 9700 kvadratmeter stor hovedbygning i toskansk stil med tilhørende udsigtstårn, rideskole, skydebane og olivengård. Der er dog ingen tvivl om, at Joe Montanas stjernestatus også er en del af årsagen til den astronomiske salgspris.
.....  ... .......................

>43


.......................
.....................

...................
I denne uge afslutter vi vores smagning af madeira med anmeldelserne af de sidste tre flasker, der ligesom de foregående nu er lagt ind på en særlig side.
....

Borges Sercial, 10 Years Old, Madeira, Portugal
175 kr., ViniPortugal
En meget lækker tør madeira. Den er fyldig med en frisk syre og en lang liflig eftersmag med toner af lyse blommer.


Blandy’s Malmsey, 5 Years Old, Madeira, Portugal
125 kr., H.J. Hansen og Magasin
En ganske lækker og koncentreret sød madeira med et strejf af mørk karamel.


Justino’s Fine Rich Reserve, 5 Years Old, Madeira, Portugal
85 kr., ViniPortugal
Denne halvsøde madeira har ikke de store facetter, men duften og smagen er god med noter af valnødder og mørke rosiner.
...........,,............



...........................,.....  ............................. ....,....  
..............................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Danish Wine Cellars har overtaget agenturet på vinene fra Vidal-Fleury i Côtes-du-Rhône.
    * Vinslottet i Greve har den 2. november ansat Kim Frost til en yderligere styrkelse af salget til hoteller og restauranter. Kim Frost er uddannet tjener og har været ansat som sommelier i en række restauranter. I de sidste fire år har han solgt vin til Hotel- og restaurantbranchen og kommer fra en lignende stilling hos Erik Sørensen Vin.
    * Excellent Wine Danmark har optaget importen af Bourgogne-vinen Château de Pommard.
    * The Wine Company udvider nu sortimentet med italienske vine og tilbyder vine fra Castello di Neive (Piemonte), Poggio il Castellare (Brunello di Montalcino) og Il Fagetto (Vino Nobile di Montepulciano). Vinfirmaet har desuden fået agenturet for vinserien Les Halos de Jupiter fra Philippe Cambie i Rhône.
    -,,,,,,,,,,,--,
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
... ..............,,,,..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... ....... ...... ........... .

,


    Thomas Ilkjær (f. 1971) er freelanceskribent på vinmagasiner i Danmark, Sverige og Norge. Han er også initiativtager til og daglig leder af Vinakademiets sommerlieruddannelse.
    I studietiden fik han foræret Roald Als’s kogebog "Kvinderne ud af køkkenet", hvori Barolo-vinen har en fremtrædende placering. Kort efter var skaden sket: Vinbacillen havde inficeret ham! Den italienske vin blev udgangspunktet for de kommende års intensive studie af litteratur og flasker, og det endte med, at han i 1997 vandt "Gran Maestro del Vino Italiano", udskrevet af importørforeningen VinItalia. Dette satte gang i skribentvirksomheden. Først med spredte artikler i Vinbladet, senere på et nu hedengangent internetmagasin og fra 2001 som fast skribent på Vinbladet. Siden blev han redaktør og medforfatter på den meget roste "Politikens bog om Italiensk Vin", som udkom første gang i november 2003 i både Danmark og Norge (anmeldt i uge 47 2003).
    I fjorten år studerede, underviste og forskede Thomas Ilkjær på Institut for Idræt på Københavns Universitet sideløbende med vinaktiviteterne, men siden 2005 har vinen været en fuldtidsbeskæftigelse. Han skriver nu også for Gastro samt magasiner i blandt andet Sverige og Norge, og har fra og med oktober 2007 været daglig leder af Vinakademiets sommelieruddannelse, som han ligeledes var initiativtager til. Når der er tid, bliver det også til afholdelse af vinsmagninger og foredrag samt naturligvis research- og ferieture, som primært går til favoritlandet Italien og gerne med hustruen Lena og sønnen Elias som rejseselskab.
    Vininteressen har også spredt sig til køkkenet, så pastamaskinen, pizzaspatlen og parmesanhøvlen er ofte i gang i privaten, der befinder sig i Stockholm.

    Kontakt:
    Tlf.: 29 46 74 47, e-mail: tilkjaer@gmail.com, www.vinakademiet.dk.

.......................

33/09


............,.....  ............
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Hvordan finder jeg importøren?
      Eric B. Kølben har i sine gemmer fundet en flaske med importørens CVR-nummer på toppen.
      – For nogle år siden, skriver han, – havde VinAvisen en service, hvor man kunne finde frem til importøren, når man havde CVR-nummeret, men det har I ikke mere. Har I mon stadig gemt muligheden et eller andet sted på jeres server?
      Det har vi ikke. Søgefunktionen var kun aktuel dengang, da alle flasker var forsynet med en banderole, og CVR-nummeret stod på banderolen. Samtidig kunne det dengang være lidt svært at finde importørerne ud fra numrene.
      I dag er det ikke mere svært. Det centraleVirksomhedsregister (CVR) har nemlig lagt en søgefunktion ud på nettet, og med den er det lynhurtigt at finde frem til importøren.
      .....................
.....................


    Ugens vinøse billede
    Fra vore toskanske bekendte, Luigi Vagnoni og hans svigersøn, Filippo Cesari, har vi fået dette snapshot fra høsten af druerne til den lokale hvidvin, Vernaccia di San Gimignano.
    Vernaccia-vinen fra egnen omkring San Gimignano – byen med de mange middelalderlige tårne – er en forfriskende og dejlig vin, når den laves rigtigt. Den var blandt de første italienske vine, der i 1966 fik DOC-status, og fik som den anden italienske hvidvin DOCG-status i 1993.
    Familien Vagnoni har også en agriturismo (bondegårdsferie) med bed-and-breakfast og velindrettede lejligheder – hvilket vi kan skrive under på; vi har besøgt stedet.
     
    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

....................................



.......................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
.............. ..........
...............................

    .....................
    45 Et af billederne i bogen "Whisky på dansk" er optaget hos en bødker i det skotske Speyside, hvor man renoverer brugte fade (foto © Niels Busch).
    .......
    ...............
.............,,..... ....  ............

46-47


.  ...............................,.....  .....
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 32 vine. Af disse vine var der 26, som fik mere end to stjerner, og hele 16, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 115 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Cusumano Insolia, Sicilien, Italien, 2008
59,95 kr., ved 12 flasker, Philipson Wine
En spændende og lækker hvidvin. Den er fyldig og har en krydret sødme, toner af citrusskal og melon samt et tilpas bid af eg. Flasken har glasprop.


Baron Kirmann, Sylvaner, Alsace, Frankrig, 2008
75 kr., 71 kr. ved 6 flasker og 64 kr. ved 12, Herning Vin Center
Tør, let krydret hvidvin med en saftig og afrundet smag. God både som apéritif og til mad.


Château Sainte Roseline, Côtes de Provence Cru Classé, Frankrig, 2006
133 kr., Vine Ad Libitum
Superhvidvin, moden og kompleks i både duft og smag. Vinen har dejlig blød frugt - et strejf af abrikos og fersken, men mest vin. Dertil tilpas syre. En meget anvendelig vin, som alle vil kunne lide.


The Homestead, Sauvignon Blanc, Victoria, Australien, 2008
50 kr., Skovgaard Vine
Frisk og let hvidvin med en lidt markant syre. Flasken har skruelåg

Rødvin


Raig de Raïm, Cellar Piñol,, Terra Alta, Spanien, 2008
55 kr., Oxholm Vin
En harmonisk og fyldig rødvin med koncentreret frugt og en blød og rund afslutning. Den femte stjerne får den for den fordelagtige pris.


Château du Donjon, Minervois, Frankrig, 2006
79 kr., fra og med nytår: 89 kr., Stokholms Vinimport
En elegant og rigtig dejlig rødvin, der med god grund har fået udmærkelsen Den franske Lilje. God frugt, tilpas syre og et lille tørt, mundrensende bid, der passer godt til mad.


Baricchi, Dolcetto d'Alba, Italien, 2008
85 kr., Carlo Merolli
Saftig og herlig rødvin, en vin, man drikker med største glæde. Den har frugt, sødme, syre, karakter, charme.


Plaisir de Merle, Petit Verdot, Paarl, Sydafrika, 2007
145,95 kr., Amka
Mørke modne blommer er det første, man tænker på, når man smager denne rødvin. Den er fyldig, fuld af frugt og har en let krydret eftersmag. En vin, der ligefrem kalder på en god ret med kalvekød.


Le Strette, Nebbiolo, Barolo, Italien, 2005
159,95 kr., Brdr. D’s Vinhandel
Lækker og drikkemoden rødvin, blød og afrundet. En fornøjelse til prisen.


Sanguine, Estate, Shiraz, Victoria, Australien, 2005
169 kr., Sørensen Vin
Flot rødvin, kraftig - 15,5% alkohol - uden spritkant og en intens frugtsmag. En vin, der varmer. Skænk den til en lige så kraftig kødret. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Les Gabets, Châtauneuf-du-Pape, Frankrig, 2007
169 kr., Irma
Lækker rødvin på økologisk dyrkede druer med en blød og ren frugtsmag.


Esulé, Redheads Studio, McLaren Vale, Australien, 2006
275 kr., Skovgaard Vine
Denne fantastisk lækre Cabernet-rødvin er KRAFTIG - 16% alkohol. Vi plejer at synes, at det er alt for meget, men her må vi alligevel overgive os. Vinen har en dyb farve og en blød og frugtagtig smag, som trækker et forhæng for alle de mange procenter. Den vil være en god oplevelse sammen med en kraftig kødret. Etiketten ses på den femte flaske blandt de meget moderne designs, vi viste i uge 16 i år.


Honoris, Malbec, Mendoza, Argentina, 2007
39,95 kr., ved 12 flasker, Wine Group
En ganske dejlig og koncentreret rødvin med krydderier og lakrids i både duften og smagen. Et rigtig godt glas til prisen.


Cefiro, Reserve, Viña Casalanca, Cabernet Sauvignon, Maipo Valley, Chile, 2008
55 kr., prisen gælder indtil 31. december, derefter er den 69 kr., Østjysk Vinforsyning / Vinoble
Mange af de Cabernet'er, der kommer Chile, har en lidt stilket smag. Det har denne rødvin ikke. Den har god fyldig og blød frugt. En udmærket hverdagsvin.


Dentelle, Domaine Rouge-Bleu, Côtes du Rhône, Frankrig, 2008
70 kr., The Wine Company
Der er tobak og læder over duften af denne dejlige rødvin, mens smagen er tør og let krydret med noter af ren lakrids.


La Playa, Block Selection, Merlot, Colchagua Valley, Chile, 2007
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
Duften af denne rødvin er en skøn frugtbombe med solbær, brombær og blå druer. Smagen lever dog ikke helt op til forventningerne. Den er tør, læskende og blød – næsten for blød – og eftersmagen forsvinder for hurtigt. Vinen måtte gerne vise lidt mere tænder.


Vignerons d'Estezargues, Garnacha, Signargues, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2007
99,95 kr., ved 12 flasker, Piaf Vinhandel
Saftig og vellavet Rhône-rødvin, udpræget til mad.


Le Calice de Saint Pierre, Domaine des Pères de l'Église, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2007
168 kr., ved 2 flasker: 150 kr., Bisgaard Vin
En udmærket, men måske lidt agressiv madvin med god frugt.


Estampa, Reserve, Colchagua Valley, Chile, 2008
65 kr., prisen gælder ind til jul, derefter er den 84 kr., Jysk Vin
Blød, sødlig og let krydret rødvin på druerne Syrah og Viognier. Flasken har skruelåg.


Dominio de Longaz, Parcela 79, Bodegas Victoria, Tempranillo, Cariñena, Spanien, 2007
99 kr., Valuewine
Rødvin med god, fyldig frugt og en let sødme. En ret kort, syrlig eftersmag.


L'Égrégore, Didier Cornillon, Syrah, Saint-Joseph, Frankrig, 2007
125 kr., Vinmand
En pæn lille Rhône-rødvin, med frugt og krydderi.


Epsilon, Barossa Valley, Australien, 2007
150 kr., ved 6 flasker: 120 kr., Propperiet
Rødvin på druerne Tempranillo og Graciano med et kraftigt, intens frugtagtigt, men også ret smalt smagsbillede. Prisen gør lidt ondt.

Sød vin


ME, Emilín, Lustau, Moscatel, Sherry, Spanien
169,95 kr., Halvflaske: 94,95 kr., H.J. Hansen Vin og Magasin
Superlækker Almacanista-sherry med fyldig frugt, dadler, figner, rosiner - og tilpas citrussyre.






Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.