Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 53. 2009



.....................
Vin-aktuelt i uge 53
Fra 28. december 2009 til 3. januar 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 50, ,,,,,,VinAvisen uge 51,,,,,,,,VinAvisen uge 52
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................

.,.......... ....

.,.......... ........

>43


............ .....
Er vintilbud det rene fup?
EkstraBladet har bragt en artikel med overskriften "Vintilbud er det rene fup" – om hvordan SuperBest, Føtex og SuperBrugsen systematisk fører forbrugeren bag lyset med oppustede førpriser på vin.
Især hæfter avisen sig ved, at vine allerede er nedsatte ugen før, de kommer på tilbud, hvilket betyder, at de lovede besparelser er sat alt for højt.
Jakob Steenstrup, jurist i Forbrugerrådet, siger til avisen, at der her er tale om decideret vildledning. Og det er ulovligt, for man sparer slet ikke det beløb, som det påstås i tilbudsavisen i forhold til ugen før.

Problemet i de lokale butikker
VinAvisen har forelagt disse alvorlige beskyldninger for Erik Larsen, der står for vin- og spiritus-afdelingen i Coop Danmark, og han siger:
– Hvor meget, man sparer på et vintilbud hos Coop, er beregnet ud fra normalprisen for en flaske og tilbudsprisen, og vi overholder centralt alle regler.
– Men EkstraBladet peger på et problem, når lokale butikker laver lokale tilbud. Specielt kan det gå galt, hvis det sker lige før en central kampagne. Vi arbejder på at finde en løsning på dette.
– Vore tilbudsaviser redigeres jo flere uger i forvejen, og her bringer vi omtaler af vine, der i den enkelte uge er på tilbud.
Erik Larsen tilføjer, at Forbrugerombudsmanden har nedsat et udvalg, der behandler hele komplekset omkring tilbudspriser – herunder mange andre varer end vin. Butikshandelen er også repræsenteret i udvalget, og man forventer en vis opstramning og klare regler på området i løbet af foråret.

Fed normalpris, lav tilbudspris
Der er ingen tvivl om, at vi forbrugere går efter, hvor meget vi kan spare ved tilbudspriser.
Der er heller ingen tvivl om, at de fleste af os godt er klar over, at kæderne ofte regner sig frem til en fed normalpris og bestræber sig på at gøre tilbudsprisen så attraktivt lav som overhovedet muligt. Som oftest gør de det ved hjælp af det gamle trick med at lade prisen ende på 95 øre.
Da man i 2008 afskaffede 25-øren, var der nogle, som for sjov foreslog, at man i stedet indførte en 95-øre. Det blev ikke til noget, men alle synes, at det er temmelig tosset med de 95 øre – og falder alligevel for tricket.

En lille meningsmåling
Men hvordan er holdningen blandt VinAvisen's læsere til tilbudspriser? Er det helt i orden, eller er det noget forargeligt pjat?
Vi lader det komme an på en lille meningsmåling. Gør dit valg i skemaet herunder. Sæt en prik, og tryk på Send-knappen. Resultatet bringer vi i næste uge.
Vi hører som altid gerne fra læsere, der har kommentarer til emnet. Skriv venligst til anker@vinavisen.dk.

.,.......... ....




.,.......... ....
15 postkort fra Toscana
Sammen med en international gruppe af vinskribenter har Anker været rundt i Toscana for at studere agriturismo. Det kom der 16 postkort ud af. I uge 51 bragte vi de første tre og i sidste uge de næste fire. Her kommer endnu tre.
...........


...........
Flere af Cesanis vine har fået to glas i Gambero Rosso. Her skænker Letizia Cesani en dejlig Vernaccia di San Gimignano i glassene. I "Il Mio Vino Almanacco 2010" er netop denne vin blevet kåret som årets bedste italienske hvidvin. I Danmark importeres vinene af Allan Hedstrøm, og i denne uge har vi smagt seks af dem. Se vore smagenotater nedenfor.
...........

    8. postkort fra Toscana
    En drue opkaldt efter kirsebær
    I Azienda Agricola Cesani, 6 km fra San Gimignano, har Letizia Cesani 2010-prislisten for vingårdens agriturismo klar. Her koster et nydeligt dobbeltværelse med morgenmad 70 euro pr. nat (minimum to nætter), altså cirka 250 kr. pr. næse. Men der er også et par lejligheder med køkken, så man selv kan lave mad.
    Letizia Cesani og hendes søster, Marialuisa, tog imod os med et fad tomat-bruscetta og nogle lækre kødboller og lod os smage husets vine, blandet andet en interessant rødvin, Serisè, udelukkende på druen Ciliegiolo.
    Ciliegiolo er en toskansk drue, der har fået navn efter det italienske ord for kirsebær, ciliegia. Måske fordi den har en kirsebæragtig duft og farve. Den bruges af og til sammen med andre druer, men sjældent 100% som her.
    DNA-undersøgelser har i øvrigt vist, at Ciliegiolo er en af forældrene til Sangiovese, Toscanas store drue.

. .,................................


...........
Familien Pasquini i Poggio Istiano var blandt de første i Val d’Orcia, der lavede en agriturismo. Papa Franco, mama Graziella og søstrene Cristina og Tiziana er sammen om foretagendet.
...........

    9. postkort fra Toscana
    Som gæst hos en familie
    På de italienske agriturismo’er kan man ikke undgå at få et forhold til familien. De bor på stedet, driver deres landbrug, og mange steder laver de mad til deres gæster.
    Mange af dem taler engelsk, og sidder man ved et langt bord sammen med familien og andre gæster, går snakken livligt. Familierne er stolte af deres gård og de hjemmedyrkede produkter, som de sætter på bordet sammen med deres vin i kander.
    Flere af familierne fortalte, at de havde gæster, der kom igen år efter år for at holde ferie. Også danskere.
    Men familierne trænger sig ikke på. Vil man være for sig selv, lejer man en lejlighed med eget køkken. Eller man kører til en af de restauranter, som familierne kan anbefale.

...........


...........
Castello di Spedaletto ligger ved landevejen Via Francigena, som i middelalderen førte pilgrimmene til Rom.
...........

    10. postkort fra Toscana
    En gammel borg fra 1100-tallet
    – Det er min far, sagde Cinzia Carletti og præsenterede papa Aurelio. Her er vi ved det romantiske gamle Castello di Spedaletto, hvor Aurelio Carletti er bondemanden, som står for et udstrakt landbrug, mens datteren har omdannet borgen til en meget flot agriturismo, La Grancia.
    Oprindelig var borgen et herberge og hospital, bygget i 1100-tallet af munken Ugolino da Rocchione, og i 1400-tallet blev den befæstet med en høj mur og et borgtårn.
    I de gamle bygninger er der flere lejligheder med køkken, og rummene er indrettet med gamle møbler. Man kan få morgenmad og af og til også aftensmad, og hele familien er med i arbejdet; Cinzias mor laver fint bagværk – fx torta ricciolina – og gør rent på værelserne.
    Vi smagte familiens vin, en Spedaletto, Orcia DOC 2007, der er en saftig, blød og venlig rødvin med god frugt. En typisk vin fra Orcia-dalen i nærheden af Siena.

.,.......... ....



..........,...


    Moutons nye kunst-etiket
    Château Mouton-Rothschild i Bordeaux er kendt for hvert år at lade en moderne kunstner udsmykke etiketten til slottets vin. Det hele startede i befrielsesåret 1945 med en etiket af Philippe Jullian, der forestillede et stor V for victoire (sejr).
    Siden har både Chagall, Miró, Braque, Henry Moore, Andy Warhol og mange andre kunstnere haft æren. Også vores egen Per Kirkeby har været blandt de udvalgte kunstnere.
    I begyndelsen af 2010 sender vinslottet årgang 2007 på markedet, men allerede nu er den nye etiket afsløret. Denne gang er det den franske kunstner Bernar Venet, der har fået æren – en kunstner, der ikke mindst er kendt for sine store skulpturelle kunstværker. Venet får traditionen tro ikke penge for sit arbejde, men derimod adskillige flasker Mouton-Rothschild.

.,.......... ....
Skolepiger undervist i vin
I Storbritannien er det først lovligt at købe og drikke alkohol, når man er fyldt 18 år – dog må børn over 15 år godt nyde alkohol under opsyn af voksne.
Alligevel viser en undersøgelse udført af Unicef’s Innocenti Research Center, at omkring 30% af alle britiske børn mellem 11 og 15 år har været fulde mindst to gange i deres liv.
På den fornemme pigeskole Malvern St. James i Worcestershire, hvor et semester koster forældrene 9000 pund (cirka 75.000 kr.), har man valgt at tage kampen op mod umådeholdent drikkeri blandt de unge på en ganske særlig måde – nemlig ved at lade vinkultur, -historie og -nydelse indgå i undervisningen af de 16-årige elever.

Aftener med vin og mad
I forbindelse med undervisningen i vin afholder skolen vinsmagningsaftener, hvor pigerne smager på forskellige vine, diskuterer dem og hører anmeldelserne fra anerkendte vinskribenter – eller får besøg af britiske vinmagere.
Blindsmagninger, hvor der gættes på druer, vindistrikter, pris osv., indgår også i seancerne. Det hele afsluttes med en middag, hvor vin og mad går op i en højere enhed.
Skolen er overbevist om, at når man præsenterer de unge piger for vinens verden på et tidligt tidspunkt og i kontrollerede omgivelser, vil de ikke kaste sig over Bacardi Breezers og alle de andre sodavand med masser af alkohol.
Skolens vinøse initiativ har fået en blandet modtagelse hos diverse britiske sundhedsorganisationer.
Her på VinAvisens redaktion synes vi dog, at initiativet lyder vældig fornuftigt.
.,.......... ....



Les Grands Jours de Bourgogne byder på flere arrangementer. Her er det besøgende, som lugter til forskellige ingredienser i en række glasbeholdere. Disse aromaer kan så sammenlignes med duften af forskellige vine.

    Årets store vinfest i Bourgogne
    Les Grands Jours de Bourgogne er en årligt tilbagevendende vinmesse – dog ikke en af dem, hvor man går fra stand til stand i en stor udstillingshal.
    Vinmessen består i, at samtlige Bourgogne-distriktets vinkældre er åbne for besøg – dog kun for vinbranchefolk og vinjournalister.
    I 2010 er det tiende gang, Les Grands Jours de Bourgogne løber af stabelen, og traditionen tro vil man kunne smage på mere end 10.000 vine og møde omkring 1000 forskellige vinproducenter. Derudover er der en lang række forskellige vinøse arrangementer.
    Startskuddet for den fem dage lange vinmesse lyder den 22. marts. Man kan læse mere og tilmelde sig arrangementet ved at klikke her.

.. .,.......... ....

Til_37/09


......... .............
De 10 største nyheder
i vinens verden i 2009
,,,,,,,,,,,,
I det forgangne år har VinAvisen bragt flere hundrede nyheder fra vinens verden. Hvis vi nu skal nævne de ti væsentligste begivenheder og trends, som vi har behandlet i 2009, må det blive disse her:
,,,,,,,,,,,
1
    Krisen har kradset
    Også vinens verden har i 2009 været tynget af den økonomiske krise. Især de franske vinproducenter har klaget deres nød – flere producenter i Languedoc har måttet gå fra hus og hjem. Herhjemme er vi heller ikke gået ram forbi, når det gælder salget af vin. Dog står det ikke helt galt til – ifølge fx Irma er der i år solgt bedre og dyrere vine end nogensinde før, hvilket tyder på, at danskerne – krise eller ej – fortsat er livsnydere og ikke puritanere. Wine.dk skriver der imod, at det har været vigtigt at kunne omstille sig. Der købes og drikkes stadig masser af vin, men gennemsnitsprisen er faldet.
    ,,,,,,,,,,,
2
    Kæmpehagl og ildebrande
    Bordeaux’s vinmaker blev i forsommeren hærget af kæmpehagl – nogle af dem var på størrelse med bordtennisbolde. Værst gik det ud Saint-Émilion, hvor mere end 9 hektar marker har lidt alvorlig skade. Nogle af vinslottene fik på grund af uvejret slet ingen høst i år.
    Australien derimod har været hærget af hedebølge og omfattende skovbrande, som også er gået alvorligt ud over nogle af vindistrikterne – blandt andet Victoria.
    ,,,,,,,,,,,
3
    Til kamp mod den globale opvarmning
    2009 har stået i klimaets tegn – også når det drejer sig om vin. Undersøgelser har vist, at 27 vinområder i verden er markant påvirket af de klimaforandringer, som den globale opvarmning er skyld i. I disse områder modnes druerne tidligere end nogensinde før. I Frankrig har vinproducenter og Greenpeace fundet sammen i kampen for et bedre klima.
    ,,,,,,,,,,,
4
    Skruelåg i fremmarch
    Stadig flere vinproducenter har set det fornuftige i at anvende skruelåg som lukning på vinflaskerne. I dag er 2,5 milliarder vine således forsynet med skruelåg, og det er en stigning på hele 25% i løbet af det sidste år. Ikke kun vinproducenterne i de oversøiske lande bruger det lille låg – mange europæiske vinlande er også hoppet med på vognen.
    ,,,,,,,,,,,
5
    Nye undersøgelser om vin
    Igen i år er forskere rundt om i verden kommet med nye beviser for, at visse stoffer, som findes i vin – og især i rødvin – har godgørende egenskaber.
    Man har blandt andet bevist, at rødvin er godt for "de små grå", kan bruges i kampen mod brystkræft, kan mindske bivirkningerne af strålebehandling, er godt for fordøjelsen og et effektivt middel mod impotens. Alt sammen gælder dog kun ved et moderat vinforbrug.
    ,,,,,,,,,,,
6
    Punktum for Brunello-skandale
    Det blev også året, hvor der blev bundet sløjfe om den to år lange Brunello-skandale. En række førende vinproducenter blev i sin tid anklaget for at have forfalsket deres Brunello’er ved at have iblandet andre druer i vinen end Sangiovese Grosso – hvilket er den eneste tilladte drue ifølge Brunello DOCG-reglerne. Samtlige producenter er nu blevet frikendt for anklagen.
    ,,,,,,,,,,,
7
    Sukker-skandale i Beaujolais
    Også Frankrig har haft sin vinskandale, nemlig i Beaujolais. I mange vinregioner – især i køligere egne – er det tilladt at chaptalisere vinen, altså øge dens alkoholindhold ved at tilsætte sukker under druemostens gæring. Men der er altid en lovmæssig grænse for, hvor meget man må øge alkoholindholdet via denne metode.
    Hele 52 vinproducenter i Beaujolais blev trukket i retten, anklaget for i 2004 at have overskredet mængden af sukker under chaptaliseringen og derved have forhøjet indholdet at alkohol i vinen med mere end de tilladte 2%. De implicerede blev idømt store bøder.
    ,,,,,,,,,,,
8
    Indførelse af nye vinregler
    EU’s nye vinregler trådte i kraft den 1. august. De indebærer blandt andet, at de penge, der hidtil er givet i støtte til destillering af overskudsvin, i stedet vil blive brugt til markedsføring af europæisk vin og modernisering af vinmarker og vinkældre. Man vil også forsøge at få europæiske vinproducenter, der ikke kan klare konkurrencen med de oversøiske vinlande, til at rive deres vinstokke op ved rode og finde sig en helt anden beskæftigelse.
9
    Urigtig fransk rapport
    De franske vinproducenter kæmper fortsat mod den franske regerings absurde alkoholpolitik og mod diverse anti-alkoholforeninger.
    I år offentliggjordes en rapport fra l’Institut National du Cancer (INCA), der kort og godt fastslog, at vin giver risiko for kræft. Dette snigangreb antændte en krudttønde og bragte den franske vinverden i oprør. Rapporten blev tilbagevist på det skarpeste af en række kyndige læger og videnskabsfolk.
    ,,,,,,,,,,,
10
    Magneten Hong Kong
    Siden Hong Kong i 2008 afskaffede tolden på importerede vine, har den kinesiske region udviklet sig til fremtidens platform for den internationale vinhandel med Asien. I år har auktionshuse som Christie’s og Sotheby’s haft rekord store salg i Hong Kong.
........... .,..... .,.. .,.......... ....


........

.,.......... .... .,....
Vinsalg i New Yorks supermarkeder
Vi har tidligere fortalt om New Yorks guvernør, David Paterson, der som led i et nyt budgetforslag ville tillade salg af vin i statens 19.000 supermarkeder. Forslaget faldt bestemt ikke i god jord hos statens 2400 vin- og spiritushandlere, inkl. dem i byen New York, der siden tidernes morgen har haft monopol på handelen med vin.
De handlende demonstrerede i lange baner, og det hele endte med, at lovforslaget blev lagt på hylden.
Myndighederne i New York giver dog ikke så let op, og et nyt lovforslag er i øjeblikket under udarbejdelse.

Mange penge at hente
En ny undersøgelse fra Cornell University viser da også, at hvis salg af vin blev tilladt i supermarkederne, ville der tilflyde New Yorks statskasse yderligere 22 millioner dollars (cirka 114,7 mio. kr.) om året. Statens vinhuse ville ligeledes få en god sjat ekstra penge på bankkontoen hvert år.
Til gengæld vil salget i vin- og spiritusforretningerne falde med omkring 32%.
Ifølge undersøgelsen er salget i andre stater, der har indført vinsalg i supermarkederne, steget med helt op til 300%.
.,.......... ....


Et vue ud over en af de vinmarker, der tilhører vingården Veranda.

    Et godt øje til Bio Bio
    Chile har gennem de sidste mange år virket som en magnet på verdens førende vinproducenter. Flere af dem har opkøbt vinmarker og vingårde i det sydamerikanske vinland.
    Nu satser også den anerkendte Bourgogne-producent Nicolas Potel, der ejer Domaine de Bellene i Beaune, på Chile via et samarbejde med den chilenske vinproducent Viña Corpora.
    Pinot Noir er Bourgognes store rødvinsdrue, og det er netop en vin på denne drue, som Potel har i støbeskeen. Druerne til første årgang af vinen Clos Bio Bio, kommer fra Viña Corporas vingård Veranda i vindistriktet Bio Bio i den sydlige del af det lange smalle land – et distrikt, der tiltrækker sig stadig større opmærksomhed med sine glimrende kvalitetsvine.
    Meningen er, at det chilenske vinhus og Nicolas Potel sammen skal investere i nye marker, som skal lægge druer til de følgende årgange.
    Den franske vinproducent er langt fra den eneste, der er interesseret i distriktet Bio Bio, hvor der nu er rift om at få fat i de bedste vinmarker.

.,.......... ....
Kaos i Champagne-foreningen
Der er rav i den i Champagne. Hele bestyrelsen – inklusiv præsidenten, Jean-Mary Tarlant – i fagforeningen Syndicat Général des Vignerons de la Champagne (SGV) er trådt tilbage efter en ekstraordinær generalforsamling.
Det var et stort antal af de i alt 20.000 medlemmer – vinproducenter og kooperativer – der havde indkaldt til mødet, hvor de krævede en forklaring på, hvorfor den tidligere præsident, Patrick Le Brun, for nylig var blevet smidt på porten af bestyrelsen. Men det hele endte altså i kaos.
I begyndelsen af 2010 vil man tage hul på at vælge en ny bestyrelse.
.,.......... ....

41-45



.,.......... ....
.....................



    Lak og likør
    Det var franskmanden Louis Alexandre Marnier-Lapostolle, der i 1880 opfandt likøren Grand Marnier.
    Da likøren skulle navngives, spurgte Marnier-Lapostolle sin ven, hotelejeren César Ritz, om råd. Vennen så lidt på Monsieur Marnier. Han var en lille mand, der med sine halvanden meter altid havde ønsket at være højere. Med et glimt i øjet sagde Ritz derfor: – Den skal selvfølgelig hedde Grand Marnier – altså "Store Marnier".
    Den dag i dag ejes Grand Marnier af familien Marnier-Lapostolle, og likøren sælges i mere end 150 lande på verdensplan.
    Hvert år i de sidste syv år har likørfirmaet i anledningen af jul og nytår skabt en særlig udgave af Grand Marnier Cordon Rouge.
    Mens de almindelige likørflasker altid er forsynet med et rødt laksegl over etiketten, er særudgaven 2009, der har fået navnet "Irresistible" (ikke til at stå for), lakeret med en flot rød lak fra bund til top.

    En sjælden tropisk frugt
    Der laves kun et begrænset antal af disse særlige flasker, som hver jul er et yndet samleobjekt.
    I forbindelse med lanceringen af "Irresistible" har firmaet Grand Marnier kreeret en cocktail, der efter sigende skulle være sagen som aperitif.
    Man behøver ikke at bruge særudgaven af likøren som ingrediens (faktisk ved vi ikke, om den kan fås i Danmark). Trods flaskens anderledes udseende er indholdet nøjagtig det samme som i de almindelige flasker Grand Marnier Cordon Rouge – et indhold, der består af flere forskellige cognacer tilsat en sjælden tropisk og meget aromatisk citrusfrugt, bigaradia.
    Her kommer opskriften på cocktailen:

    Irresistible aperitif
    3 cl Grand Marnier Cordon Rouge
    3 cl jordbærsaft
    2 cl æblesaft
    1 cl friskpresset citronsaft
    Et par isterninger
    Samtlige ingredienser rystes grundigt sammen i en cocktailshaker, sis gennem en sigte og serveres i cocktailglas.

.................... .............

34-07/09


........ ..............,.....,...,,,,,,,,,,,,

Foto: Torbjörn Lagerwall
....................
En kage til søde vine
Som en julehilsen fra vore venner i ViniPortugal har vi fået opskriften til højre på den portugisiske butterdejskage Pasteis de Nata, der er meget velegnet til en sød vin – som meget gerne må komme fra Portugal, skriver vennerne.
Der er tale om en delikat sprød kage, fyldt med en let vanillecreme, som helst fortsat skal være lidt lun, når man spiser kagen.
Originalen, som hedder Pasteis de Belem, bages på et bageri i Lissabon, og opskriften er superhemmelig; den kendes kun af de tre brødre, der driver bageriet. Men der findes heldigvis mange gode kopier af opskriften, fx denne her, der stammer fra Patisserie David i Malmø.
    Pasteis de Nata
    Butterdej: 200 g hvedemel * 1,25 dl vand * 1 knsp salt * om nødvendig lidt ekstra mel – dejen må ikke være klistret.
    Bland alle ingredienserne, og lad dem hvile 30 minutter. Rul dejen ud som en stor firkant.
    Smør den med et cirka 1 mm tykt lag smør, og fold den tre gange til en mindre firkant. Lad dejen hvile 5 minutter.
    Rul derefter dejen ud til en stor firkant, og smør den igen med et cirka 1 mm tykt lag smør, og rul den atter ud (som til en roulade).
    Skær dejen ud i små firkanter, der passer til mazarin- eller muffinforme. Tryk dejen ud i formene.
    Cremen: 60 g hvedemel * ½ liter mælk * 1 kanelstang * 2 stykker citronskal * 8 æggeblommer * 250 g sukker
    Kog 460 cl mælk, kanelstang, citronskal og sukker sammen.
    Rør melet og resten af mælken grundigt sammen – der må ikke være klumper i – og rør nu dette sammen med den kogende mælkeblanding, til det bliver cremet.
    Tag blandingen af varmen, og blandt æggeblommerne i.
    Når massen er kølet af, hældes den over dejen i formene og bages i ovnen i 10 minutter ved 250 grader. Nydes lune!
,,,,,,,,,,,,
........
...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    Ingen nyheder i denne uge.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.... ..............,.....
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... .....,... ..... ..

.
.
.

    Georg Nielsen (f. 1934) er en af Nordjyllands kendteste vin-personligheder.
    Først gjorde han karriere som officer i militæret for dernæst at lange benklæder og skjorter over disken i tøjfirmaet Tøjhuset i Aalborg.
    I 1965 lød så startskuddet til hans lange karriere i vinens verden. Vinfirmaet M. Simoni i Aalborg var første skridt. Derefter gik turen videre til P. Weile og Søn, som var forløberen for Sigurd Müller Vinhandel – et vinfirma, som siden hen blev den faste ramme om Georg Nielsens aktive arbejdsliv.
    Der er sket en kolossal udvikling i den danske vinbranche fra dengang, hvor Rhinskvin og rød Macon var i højsædet. Og Georg Nielsen har med sit utrættelige virke været med til at introducere et utal af verdens fornemste vine på nordjyske hoteller og restauranter.
    Gennem de mere end 40 år i vinbranchen har han rejst over alt i de vinproducerende lande – også til fjerne destinationer som Chile og Sydafrika – og han er i dag på fornavn med de fleste kendte vinproducenter verden over.
    Indtrykkene fra alle rejserne bliver flittigt formidlet, når han træder op på talerstolen og giver tilhørerne et indblik i vinens forunderlige verden.
    På trods af de mange ugentlige foredrag har Georg Nielsen stadig tid til at passe sit hjem med rengøring, madlavning og bagværk til stor glæde for familien. Sommerhuset i Blokhus har også en stor plads i hans hjerte og danner ofte rammen om vinsmagninger sammen med vennerne fra vinklubben ”Proppen A”.
    Adresse: Sigurd Müller Vinhandel, Otto Mønsteds Vej 2, 9200 Aalborg SV, tlf.: 98 18 50 99, fax.: 98 18 81 65, mobil: 20 80 50 15 e-mail: vin@smv.dk, www.smv.dk.
..............,.....  ........,,..............................,...



.................................................................................................
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Hvad er Cult Shaker?
      Kr. Th. Andersen skriver: – Rundt om i gadebilledet ser man nogle tarvelige og sexistiske reklamer for en alkoholisk drik ved navn Cult Shaker. Hvad er der egentlig i denne drik?
      Der er ikke vodka i drikken – som der er i så mange andre modedrikke, som unge mennesker i særlige miljøer beruser sig i. Alkoholen stammer fra cider, og drikken har 5,4% alkohol.
      Cult Shaker er faktisk en dansk opfindelse og et af de første produkter, der kombinerer energidrik og alkohol. Og hvad er så energidrik?
      Det er en slags læskedrik, som med sit indhold af koffein, vitaminer og diverse urter påstås at styrke fysisk aktivitet og give mental energi.
      Ifølge overlæge Kai Knudsen på Sahlgrenska hospital i Göteborg tyder meget imidlertid på, at energidrikke ikke er ufarlige, men kan give hjerteflimmer, angst og uro og i visse tilfælde også muskelkramper.
      Efter at den attenårige irske atlet Ross Cooney døde af at drikke fire dåser energidrik af mærket Red Bull, blev dette produkt forbudt i både Frankrig og Danmark. I Storbritannien nøjedes man med at advare gravide og børn mod at indtage drikken. For tre uger siden blev Red Bull igen tilladt herhjemme, så nu er Franrkig det eneste land i Europa, hvor der er forbud mod drikken.
      I en blanding med alkohol virker energidrikken stimulerende og mindsker den personlige opfattelse af beruselse og svimmelhed. På den måde kan drikken være farlig, fordi man er mere beruset, end man tror, man er.
........... .................

34/10



.......
....................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
... .............,,....... ... ... .............,,....... ... .............,,......... ............ .............,,...................................................... ......hj.. .......... ......hj.. .... ... ........... ...... ...... ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    .....................
    51 På Winery of Good Hope i Stellenbosch i Sydafrika får de australske vinmagere Ben Radford og Alex Dale sig et "lille" glas af deres fælles vin, Radford-Dale (foto © Alex Dale).
    .......
    ...............
...... ........ . ...........................,...

33/09


.,.....,........
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 26 vine. Af disse vine var der 20, som fik mere end to stjerner, og hele 14, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 93 stjerner og i gennemsnit 3,6 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


De la Salle, Brut, Champagne, Frankrig
185 kr., i denne uge (uge 53): 129 kr., Kvickly
En dejlig champagne med fine bobler, duft af rugbrød og en elegant smag med noter af citrusfrugter.


Gancia, Dolce, Asti, Italien
69,95 kr., i denne uge (uge 53): 49,95, SuperBest
Denne mousserende vin giver et typisk billede på Muscat-druen. Den har en fin mousse, er medium fyldig og har en markant sødme, der vil stå godt til en let dessert.


Montfleury, Brut, Crémant de Bourgogne, Frankrig
94,95 kr., i denne uge (uge 53): 59 kr., Kvickly
Tør boblevin med fine, stadige bobler og en frisk frugtsmag. Tilbudsprisen er meget attraktiv.

Hvidvin


Queens Bay, Sauvignon Blanc, Marlborough, New Zealand, 2008
49,95 kr., i denne uge (uge 53): 36,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Meget lækker og typisk Sauvignon Blanc-hvidvin til (i denne uge) en meget venlig pris. Vinen har god frugt, fint krydderi og tilpas citrussyre. Flasken har skruelåg.


Disznókö, Furmint, Tokaji Dry, Ungarn, 2007
69,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Spændende og lækker hvidvin med god duft og en fint krydret frugtsmag med let fedme. Flasken har skruelåg.


Ortonese, Malvasia, Colline Teatine IGT, Italien, 2008
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Let, venlig og ligefrem lille hvidvin med god frugt, en lille sødme og ikke så meget syre. En billig hverdags-vin.

Rødvin


Nostrada, Garnacha, Campo dae Borja, Spanien, 2008
59 kr., ved 6 flasker 40 kr., Propperiet
Der er svesker og krydderier over duften af denne dejlige rødvin. Smagen er let parfumeret, blød og rund og med noter af lakrids til slut. Et fund til rabatprisen.


Château la Tour Pigeonnier, Château de Caraguilhes, Corbières, Frankrig, 2005
69,50 kr., Irma
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er helt i top. En harmonisk og lækker vin med en moden, afrundet, varm og blød smag. Prisen er attraktiv.


Son Prim, Syrah, Mallorca, Spanien, 2006
119 kr., Vin 300
Elegant og blød lækkerbidsken af en rødvin med noter af blomme, sorte bær og chokolade. En stor nydelse. Vinen fik en sølvmedalje i Bruxelles.


Shiraz Limited Release, Brown Brothers, Shiraz, Heathcote, Australien, 2007
129 kr., 89 kr. indtil 31. december, Østjysk Vinforsyning / Vinoble
Med sin krydrede duft og smag med noter af kaffe og valnødder giver denne rødvin et godt billede på Shiraz-druen. Vinen har et alkoholindhold på 14,5%, hvilket dog ikke på nogen måde dominerer. Nyd denne kraftige vin til en godt krydret bøf. Flasken har skruelåg.


Plaisir de Merle, Cabernet Sauvignon, Paarl, Sydafrika, 2007
149,95 kr., Amka
Flot og kraftig rødvin med blød, lækker frugt og ret meget chokolade og vanille. En virkelig nydelse. Skænk den til en god kødret.


Devinis, Caqndido, Primitivo, Salento IGT, Italien, 2007
79 kr., Kjær & Sommerfeldt
Pæn og rar rødvin med god frugt og en charmerende frugtsødme, som mange vil kunne lide. Det er en udpræget madvin.


Caterina Zardini, Valpolicella Classico Superiore, Italien, 2006
119 kr., på tilbud: 99 kr., Stokholms Vinimport
Udmærket rødvin med god fylde og en lille sødme. Prisen gør ondt - også tilbudsprisen.


Le Ventalren, Domaine des Escaravailles, Cairanne Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2006
119,50 kr., i januar: 89,95 kr., H.J. Hansen Vin og Magasin
Denne kraftige rødvin smager på sin vis godt - trods den lille spritkant fra de 15% alkohol. Skænk den gerne let kølig.

Sød vin


Andresen, Vintage Portvin, Portugal, 2007
490 kr., Herning Vin Center
Naturligvis alt for ung. Barnemord! Men en årgangs-portvin, der nok skal blive dejlig om otte-ti år. Den har fyldig frugt og elegant sødme.






Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.