Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 01. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 1
Fra 4. januar til 10. januar 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 51, ,,,,,,VinAvisen uge 52,,,,,,,,VinAvisen uge 53
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.,.......... .



.,.......... .

.,.......... .
65% finder, det er helt i orden
Foranlediget af en anklagende artikel i EkstraBladet bragte vi i sidste uge en meningsmåling om vore læseres holdning til tilbudspriser, og i alt 2756 ofrede tid på at sætte en prik i spørgeskemaet. Tak for det.
Herover ses resultatet, og som det fremgår, finder lige under 65%, at det er helt i orden med billige tilbud på vine. For de allerfleste hænder det, at de går efter tilbuddene, mens nogle altid går efter dem.
Vi fik ret mange mails med kommentarer. Her citerer vi nogle af dem:
 
Ingen grund til et forbud
21,7% har den holdning, at "tilbudspriser er noget pjat, som burde forbydes". Vi er dog ikke helt sikre på, at disse læsere ligefrem går ind for et forbud. Faktisk må vi give en af vore læsere, Ole Poulsen, ret i, at der burde have været endnu en svarmulighed – noget i retning af "Det er noget pjat, men det hænder alligevel, at jeg går efter dem".
Principielt finder Ole Poulsen, at overdrevne førpriser og lave tilbudspriser er noget pjat. Men at de ligefrem skulle forbydes, kan han ikke se det fornuftige i. Det kan vi heller ikke.
 
Forbrugerne ser på, hvad de sparer
Bente Aude og Ole Morgall Nicolaisen mener, at vinkøberne ikke går efter en besparelse, og at forretningernes prispolitik er idiotisk.
Vi er dog ikke sikre på, at supermarkederne vil give de to læsere ret i dette. Supermarkedernes erfaringer er tværtimod, at forbrugerne går efter, hvor store beløb de kan spare.
EktraBladets aktuelle kampagne fokuserer da også netop på besparelsernes størrelse, ikke på hvad vinene egentlig koster, og hvor forbavsende billige disse vine af og til er.
 
Krappe ord fra en række læsere
Der lyder ellers krappe ord fra en række læsere. Erik Hansen skriver således: – Det er komplet utroværdigt, når de store kæder kører med en alt for høj normalpris i den ugentlige tilbudsavis med det formål at kunne smide nogle kæmpe besparelser i hovedet på os forbrugere. Vi oplever jo så efterfølgende oftest, at tilbudsprisen svarer meget godt til det, vinen reelt er værd i glasset, og set ud fra det synspunkt er besparelsen altså lig med 0 kr.
– Nej, lad os få reelle daglige priser pr. flaske med en fair avance, og lad os så få rigtige tilbudspriser, når der er gjort nogle gode indkøb, og avancen eventuelt er trykket helt i bund.
 
Dumt at betale fuld pris
Også Ole Poulsen opfatter tilbudspriserne som den reelle pris, og han må så finde sig i, at varerne kun lejlighedsvis er til salg til den rigtige pris.
Det er også Ole Stegmann Mikkelsens opfattelse: – Tilbud findes principielt ikke i min verden. Det er kun priserne i mellemtiderne, som er for høje. De såkaldte "tilbud" kommer altid igen. Jeg tror, at mange har det sådan.
Kim Gammelgårds holdning er, at man nok er for dum, hvis man betaler fuld pris for en vin i kæderne. Så han går altid efter tilbuddene og har altid flasker på lager, hvis der ikke lige er noget, som er sat ned.
 
Alle hverdagsvine kommer på tilbud
Christian Sibbesen, skriver, at han altid går efter tilbudspriserne, men han finder også, at det er noget narreværk.
– Alle, der kan opbevare lidt vin, bør naturligvis kun købe, når der er tilbud. Alle hverdagsvine kommer på tilbud med jævne mellemrum. Derfor kan butikkerne også lige så godt køre med faste priser.
– Det kunne være interessant at vide, om de vine, der jævnligt er på tilbud, overhovedet sælges til normalpriserne, skriver han.
Christian Sibbesen tilføjer et PS: Jeg har lige købt champagnen De la Salle i Kvickly til tilbudsprisen 129 kr. Det gjorde jeg også sidste år, og jeg har i øvrigt aldrig købt den til normalprisen.
 
Hvis sag taler aviserne for?
Jens Christensen skriver: – Hvad er det, vi vil have? Vi vil gerne have god vin til en god pris.
Tror aviserne, at vi kan få billigere vin ved, at der er mindre beløb at spare? Hvad er deres formål med skriverierne? 
Jeg vil gerne slå fast, at hvis der er nogle, som svindler, så skal det stoppes, men det virker lidt på mig, som om der uanset hvad skal være et eller andet galt i den danske detailhandel.
Jeg har lidt svært ved at se, hvis sag aviserne taler for.
.,....

>33/09


.,.......... .


    VinAvisen’s Anker fylder 80
    Mandag den 4. januar fylder min far, Anker Tiedemann, 80 år, og det vil jeg godt fejre ved at skrive nogle ord om ham.
    Da han i 1997 gik på pension, varede det kun få dage, før han var i gang med nye tiltag. Sammen med Flemming Hvelplund startede han VinAvisen, som han og jeg i dag har stor fornøjelse af hver uge at sende ud til vore mange tusinde læsere. Gennem alle de år avisen har eksisteret, har min far uophørligt været på jagt efter nyheder fra vinverdenen og har formidlet dem videre på en levende og fængende måde.
    Startskuddet for hans vinøse karriere går dog endnu længere tilbage i tiden med talrige rejser til alverdens vinlande, artikler om vin og ikke mindst vinbogen "Vinens Forunderlige Verden" – en bestseller, der udkom i 1989, og som er spækket med alle de spændende historier om vindistrikter og vinproducenter. Den solgte i 32.000 eksemplarer.
    At min far en dag skulle beskæftige sig med vinens verden stod ikke ligefrem i kortene. Han voksede op på Østerbro, hvor hans forældre havde en manufakturhandel – en af de gode gamle med korsetter i vinduet og strømpebånd i metermål.
    Hans egne karrieredrømme gik i en helt anden retning. Han ville være arkitekt, og det blev han. Men i stedet for at bygge huse endte han som en meget succesfuld "magasin-arkitekt".

    Mr. Bo Bedre
    Allerede mens han gik på Kunstakademiets arkitektskole, begyndte han at skrive artikler og fagbøger, så han stod så at sige klar i kulissen, da Palle Fogtdal i 1961 gjorde ham til chefredaktør af det nystartede »Bo Bedre«. I sytten år var han den, der lærte danskerne at bo. Man kaldte ham ligefrem »Mr. Bo Bedre«.
    I sin 37 år lange karriere hos Fogtdal og siden hos Bonniers kom han som chefredaktør til at stå for en række succesfulde specialmagasiner, heriblandt "Gør det Selv", "I Form" og "Alt om Mad". Derudover fungerede han i mange år som fast vinskribent på "Bo Bedre", og var i denne periode også medlem af Laugsmagistrene. I 1995 skrev han en artikel om lauget i anledning af dets 40 års jubilæum. Den kan ses ved at klikke her.
    Samtidig har han haft tid til at skrive fem bøger om matematik, levere stof til "Illustreret Videnskab" og opbygge et billedarkiv med tusindvis af billeder fra alverdens lande.
    Det professionelle kamera bliver også flittigt brugt på de hjemlige breddegrader – ikke mindst på Frilandsmuseet i Lyngby, hvor han i dag virker som en af de mange frivillige medarbejdere. Ingen har som han gennemfotograferet de gamle historiske bygninger. Hans store billedsamling fra museet rummer såvel stemningsfulde billeder af de enkelte gårde som nærbilleder af detaljer. Tanken er da også, at de mange glimrende fotografier skal foreviges i en flot bog om det gamle museum.

    Matematikken i naturen
    Min far har gennem årene holdt adskillige foredrag, og sidste nye skud på stammen er et fængende foredrag om "Naturens matematik", hvor en forunderlig verden åbner sig, når geometriske figurer og talrækker kædes sammen med blomster og blade. Foredragene samt min fars mange andre meritter kan der læses mere om på hans hjemmeside.
    Den franske forfatter André Maurois har engang sagt: "At ældes er en dårlig vane, som en beskæftiget mand slet ikke lader opstå". De ord passer godt på min far, der konstant er i gang med at skrive, fotografere eller sætte sig ind i de nyeste tekniske landvindinger. Han har appetit på livet, og tager med glæde hul på de næste ti år – blandt andet sammen med mig og VinAvisen.
    Din datter Mariette

.,.......... .

41-45-50-01


.,.......... .
Små pæne Médoc-vine
For nylig afholdt det britiske vinmagasin Decanter en stor smagning af Cru Bourgeois-vine fra Médoc årgang 2007.
I alt blev der skænket 164 forskellige vine i glassene, og de fleste af deltagerne i smagepanelet var enige om, at vinene generelt var udmærkede, charmerende og let drikkelige, men at der ikke på nogen måde er tale om en stor årgang.
En af deltagerne kaldte vinene for "pæne små frokostvine", mens en anden let spydigt sagde, at han ikke var klar over, at man kunne fremstille Beaujolais i Médoc.

Tynde og grønne
Men så var der Steven Spurrier – Storbritanniens nok mest anerkendte vinskribent med fast spalteplads i Decanter. Fra ham lød det, at smagningen var den mest skuffende, vinmagasinet nogensinde havde afholdt, og at vinene var tynde, grønne og svulstige og manglede frisk frugt og personlighed.
Han anklagede også sine med-smagere for at holde hånden over Bordeaux – noget, som Spurrier ikke mener, der er nogen som helst grund til. Ifølge ham er vinproducenterne i Bordeaux enormt rige, og skulle derfor være i stand til at lave bedre vine.
.,.......... . .... . ........... .


Den australske vinregion Coonawarra er kendt for sin terra rossa (røde jord), der har en næsten magisk rød farve. Her ses en vinmark uden for byen Penola. Foto: www.penola.org.

    Australiens første helgen
    I 2010 får Australien sin første helgen, Mary MacKillop. Denne fromme kvinde var i 1866 med til at stifte ordenen Sisters of St. Joseph of the Sacred Heart i Penola – en by, der ligger i hjertet af den nu så berømte vinregion Coonawarra i staten South Australia. Hun var også initiativtager til en række katolske skoler i Australien og på New Zealand.
    Som det er nu, får Penola hvert år besøg af 20.000 turister – når Mary MacKillop bliver kanoniseret, forventes der 60.000 besøgende om året.
    De mange turister vil alle skulle køre gennem hovedgaden i Penola – i biler og busser. Og det er en gade, der i forvejen er hårdt belastet. Mere end 500 lastbiler kører hver dag gennem den, og dette antal regner man med øges til 800, hvis en planlagt opførelse af en papirmølle syd for byen bliver en realitet.

    Omfartsvej gennem vinmarkerne
    Uden for Penola – og på begge sider af den trafikerede hovedvej – ligger en række af Coonawarras førende vinhuse.
    Vinproducenterne har tidligere ansøgt myndighederne, om at få bygget en omfartsvej, der kan føre de mange biler uden om Penola og vinhusene.
    Med kanoniseringen af Mary MacKillop frygter producenterne det værste.
    Men nu har myndighederne ifølge Decanter rent faktisk vedtaget at opføre en ny omfartsvej – dog kun lige rundt om byen. Mere er der ikke råd til. Den megen trafik vil derfor stadig buldre forbi vinhusene. Og ikke nok med det. I alt 8 hektar fornemme vinmarker tilhørende Jim Barry Wines og Parker Coonawarra Estate vil blive eksproprieret, nedlagt og omdannet til vej.
    Beslutningen om den nye vej har selvsagt vakt vrede hos vinproducenterne, der nu er kommet med flere alternativer til det planlagte byggeri.

,..... .,..
Danskerne drikker mindre øl
Den økonomiske krise, den øgede grænsehandel og ændrede drikkevaner på arbejdspladserne har haft en stor indflydelse på salget af øl i Danmark.
Nye tal fra Carlsberg, Bryggeriforeningen og Skat viser således, at salget i mængde alene i 2009 gik tilbage med 8% – efter at det i 2008 gik tilbage med 5%. Siden 2000 er salget faldet med hele 28%.
I 2000 udgjorde salget på det danske ølmarked 545 millioner liter. For 2009 peger foreløbige tal på 393 mio. liter.
En hel del af ølsalget er overtaget af vin, og som tidligere fortalt sælges der fortsat mange flasker vin – blot til lavere priser end før krisen.
.,.......... .

Til_37/09


.,.......... .



Illustration fra bogens forside: En egypter drikker vin eller øl ved hjælp af et langt strå. I dag drikker kinesere alkoholiske drikke på nogenlunde samme måde.

    Alkohol var drivkraften
    Det tyske blad Der Spiegel har anmeldt en ny bog af den amerikanske arkæolog Patrick McGovern, "Uncorking the Past. The Quest for Wine, Beer and Other Alcoholic Beverage."
    I bogen fastslår McGovern, at alkohol var drivkraften bag menneskets udvikling fra jægersamfund til civiliserede samfund med agerbrug.
    De alkoholiske drikke gav en masse energi og var vigtige i et fjendtligt miljø med få naturlige ressourcer.
    I den fjerne oldtid kendte man ikke til princippet i den alkoholiske gæring, men man kan nemt forestille sig situationen, hvor hr. og fru hulemand har fundet noget gæret frugt i en hulning i klippen, har spist og drukket det og har fået en masse energi.

.,.......... .
Briterne vil have prosecco
I Storbritannien har forbrugerne for alvor fået øjnene op for de mange alternativer til champagne – ikke mindst når det gælder prosecco.
I de sidste fjorten dage af december steg salget af den let mousserende vin fra Norditalien med hele 70% i forhold til samme periode i 2008 i en række af de førende vin- og supermarkedskæder.
Og der er en årsag til den øgede begejstring for italienske bobler – bortset fra at de smager godt. I forhold til en kostbar flaske champagne koster en rigtig god prosecco omkring 10 pund (cirka 80 kr.) flasken.

Prosecco haler ind på champagne
For 40 år siden fremstilledes der 5 millioner flasker prosecco om året – i 2009 lå tallet på omkring 150 mio. flasker. Stigningen i antallet af flasker afspejler stigningen i efterspørgslen.
Og de italienske prosecco-producenter har ambitioner om at øge produktionen yderligere til hele 250 mio. flasker inden for de nærmeste par år og dermed langsomt men sikkert nærme sig champagne-produktionen på 340 mio. flasker om året.
I 2008 var VinAvisen på vinrejse i Prosecco-land, og vore 23 postkort fra rejsen kan ses ved at klikke her.
.,.......... .



Sådan ser de frosne druer, som bruges til den søde Eiswein, ud indvendig. Foto: Deutsches Weininstitut (DWI).

    Iskold vinhøst i Tyskland
    De tyske vinproducenter, der fremstiller Eiswein, har spændt ventet på, hvornår temperaturen kom ned under 8 minus-grader. Først da må man høste druerne til den søde vin. Når druerne fryser, vil vandet i dem fryse først, mens de sukkerholdige stoffer, syrer og ekstrakter forbliver i flydende tilstand. Og under presningen vil det frosne vand - isen - blive tilbage sammen med drueskind og stilke, mens en sød og duftende most løber fra.
    I december viste termometret ikke bare minus 8 grader, men helt ned til 20 minus-grader under årets Eiswein-høst, der sluttede ugen før jul.

    Høje Oechsle-grader
    Ifølge Weinreporter bliver det en meget lille årgang Eiswein på kun 25.000 liter – i 2008 blev der høstet cirka 1,1 millioner liter, mens man i 2007 nåede op på 593.200 liter.
    Men kvaliteten bliver i top. I vindistrikterne Franken, Pfalz og Württemberg, hvor de fleste druer blev høstet, var mostvægten usædvanlig høj. Flere steder blev den målt til 250 grader Oechsle (den skala, efter hvilken man måler druemostens indhold af sukker) og et enkelt sted til 271 Oechsle.
    Kun i ganske få år – blandt andet i 1959 og 2003 – har man målt så høj en mostvægt hos så mange tyske vinproducenter.

.,.......... .

41-45



.,.......... .
15 postkort fra Toscana
Sammen med en international gruppe af vinskribenter har Anker været rundt i Toscana for at studere agriturismo. Det kom der 16 postkort ud af. De første ti har vi bragt i uge 51, uge 52 og uge 53. Her kommer endnu tre.
...........


...........
Giancarlos gamle gård og olivenlund ligger neden for klosteret Sant’Anna in Camprena, hvor filmen "Den engelske patient" blev optaget. På klosteret er der endnu en agriturismo.
...........

    11. postkort fra Toscana
    Nu vil jeg være bondemand
    En meget dejlig agriturismo er Podere Spedalone, hvor den muntre og charmerende Giancarlo Toso tog os med rundt i olivenlunden og grisestien.
    "Bonden Giancarlo", som han kalder sig, har en fortid som leder i et stort italiensk familiefirma, men for nogle år siden sagde han til sig selv: – Nu vil jeg være økologisk bondemand.
    Han købte ruinerne af et gammelt herberge fra 700-tallet, Hospitalis Sancti Benedicti, og indrettede dem til en meget lækker agriturismo. På hans hjemmeside ses hvordan.
    Bygningerne ligger ved pilgrimsvejen Via Francigena fra Paris til Rom, cirka 6 km fra Pienza. Og det er ikke bare et bed-and-breakfast sted. Der er en lille restaurant i en af fløjene, hvor man kan indtage dejlig mad fremstillet på stedets produkter. – Vi laver selv det hele, sagde bonden Giancarlo, – undtagen mælk. Den må vi købe.

...........


...........
Sandra Mora fremstiller en glimrende vin i sit lille vineri. Her forklarer hun sine ideer om økologi og biodynamik sammen med medarbejderen Zihdi Moncef. Denne uges STORE billede nedenfor viser en af hendes andre medarbejdere.
...........

    12. postkort fra Toscana
    Økologisk og biodynamisk
    Poderi Arcangelo i Capezzano-området virker nærmest som et hotel, som det ligger højt hævet på sin bakke med udsigt til San Gimignanos tårne. Det har nogle fornemt indrettede værelser, en hyggelig lille restaurant og den obligatoriske swimmingpool. Men det er i høj grad en agriturismo med tryk på agri. Her er både vin og oliven og lækre grønsager, alt sammen dyrket økologisk.
    Hele familien er med i foretagendet – far og mor, datter og datters mand – og det var datteren, Sandra Mora, der tog imod os og præsenterede både stedet og den enestående omegn.
    Sandra er en energisk dame, der ikke kun går ind for økologi og bæredygtighed, men også for biodynamik og new age-ideer. En nybygget fløj med nogle værelser er således opført, så sengene er placeret rigtigt i forhold til jordstråler.
    Som de fleste andre agriturismo’er har Poderi Arcangelo en hjemmeside, og den er tilmed oversat til engelsk, fransk, tysk, spansk, hollandsk – og dansk.

.,.......... . ..........

34-07/09


.,.......... .


...........
Når druerne er tørrede og rosinagtige, bliver de presset, og mosten gæres igennem lang tid – ofte op til ti år – i små, nærmest cigarformede egetræsfade, caratelli.
...........

    13. postkort fra Toscana
    Hvorfor hedder vinen vin santo?
    På nogle af de agriturismo’er, vi besøgte, var de i gang med at lave vin santo, og har man børn med, vil børnene gøre store øjne: Så mange druer lagt ud på bambusmåtter eller hængt op på store ståltrådsnet har de vist aldrig set.
    Postkortbilledet her er fra Bogno a Sorro, der har en større produktion af den berømte dessertvin på druerne Trebbiano og Malvasia.
    Betyder vin santo hellig vin? Måske ikke. En teori går ud på, at navnet betyder vin fra den græske ø Santorini, og teorien underbygges med denne historie:
    I 1439 fik Firenze besøg af den græske ærkebiskop Bessarion, der fik skænket et glas vin pretto, som vinen blev kaldt dengang.
    – Dette er i sandhed en xantos-vin, udbrød han, idet han hentydede til en sød passito-vin fra Santorini. Hans værter i Firenze troede, at han sagde santos, og at han således erklærede vinen for hellig.
    En anden version af historien går på, at biskoppen brugte det græske ord xanthos (ξάνθος), der betyder gul.

........ ......
Ny DAC i Østrig
Østrig har sit eget appellations-system, Districtus Austria Controllatus (DAC), hvilket er latin og betyder Kontrolleret Østrigsk Distrikt.
Indtil 2009 var der fem DAC’er: Weinviertel, Mittelburgenland, Traisental, Kremstal og Kamptal. Så kom Leithaberg i Burgenland til som den sjette. Og nu indledes år 2010 med endnu en DAC, ligeledes i Burgenland, nemlig Eisenberg. Anmodningen om den nye DAC mangler kun den østrigske regerings blå stempel.
Eisenberg vil slå sig an på det hjemlige og internationale marked med sine frugtrige, mineralske og krydrede rødvine på Blaufränkisch-druen.
.,.......... .

34/10



.......
.,.......... .


    Glas, der ilter vinen
    Den nye serie af vinglas med navnet Breathable Glasses ligner til forveksling alle mulige andre elegante vinglas. Men ifølge Glashütte Valentin Eisch, det tyske glasværk, der fremstiller glassene, formår de i løbet af 2 til 4 minutter at ilte vinen nøjagtigt lige så godt, som hvis man havde dekanteret den over i en karaffel og ladet den stå i et par timer.
    Årsagen er, at vinglassene har gennemgået en særlig iltnings-behandling. De skulle efter sigende aldrig miste deres specielle evne og kan vaskes præcis som almindelige glas.
    Man kan læse mere om glassene på producentens hjemmeside. Så vidt vi ved, forhandles de ikke herhjemme, men hører gerne, hvis det er tilfældet.

.,.......... .
Derfor er hvidvin bedre til fisk
Ifølge det amerikanske Science Magazine har japanske forskere undersøgt, hvorfor man som regel drikker hvidvin til fiskeretter.
En række testpersoner prøvesmagte 64 rød- og hvidvine samtidig med, at de spiste muslinger. Med hvidvinene gik det fint, men visse rødvine smagte ikke godt sammen med muslingerne.
Efterfølgende undersøgte nogle kemikere de rødvine, der ikke smagte godt, og fandt, at de alle havde et indhold af jern på over 2 milligram pr. liter.
Endnu har de japanske forskere ikke identificeret de stoffer i muslingerne, som reagerer på vinens indhold af jern.
.,.......... .


    Vinflasker i egen kuffert
    Når man er på rejse i et af verdens mange vinlande, kan man godt få lyst til at købe et par rigtig gode flasker med hjem.
    Det, der som regel bremser investeringen, er tanken om hjemtransporten med fly. At have vinene med i håndbagagen er udelukket, og i kufferten er der al for stor risiko for, at flaskerne smadres.
    Adskillige firmaer har opfundet smarte løsninger, hvor flaskerne kan ligge sikkert i bagagen. Men hos det amerikanske firma CaseCruzer mener man, at vinene simpelt hen skal have deres egen kuffert. Det er der blevet en lang række kuffertmodeller ud af, der kan rumme alt lige fra to til 24 flasker.
    Vinflaskerne placeres i hver sit rum, hvor de ligger omgivet af skumgummi og yderst en hård kuffertskal.
    Kufferterne er forsynet med både teleskophåndtag og hjul. Vi hører gerne, om de forhandles herhjemme. Man kan læse mere om dem ved at klikke her.

.,.......... .

33/09


.,.......... .
.....................


.....................


    Adgang forbudt
    Nogle af læserne kan sikkert nikke genkendende til følgende: Man har i et stykke tid gemt den sidste sjat i den fornemme cognacflaske for en aften at kunne sidde i fred og ro og nyde den dråbe for dråbe.
    Når aftenen oprinder, er sjatten væk. Husets teenager skulle lave punchebowle til vennerne og manglede lige et twist af noget stærkt …
    Men den sag sætter Bottle Lock en stopper for. Den fungerer stort set som en kuffertlås. Gummiproppen sættes ned i flaskehalsen, hvorefter man indstiller den fircifrede kodelås, og låser mekanismen ved at dreje på den. Og så gælder det ellers bare om at huske koden …
    Bottle Lock passer til de fleste vin- og spiritusflasker. Den sælges i Storbritannien, men kan den også fås herhjemme? Vi hører gerne nærmere.

.....................
......................,...
...................................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinslottet i Greve har fået eneforhandlingen på det familieejede sherryhus Bodegas Hidalgo-La Gitana i Sanlúcar de Barrameda.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
.... ..............,.....
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... .....,... ..... ..

.
.
.

    Lars Madsen (f. 1971) ejer LMA Vine og har hele to uddannelser bag sig: Først tog han en BA i erhvervssprog (spansk og engelsk) fra handelshøjskolen i Århus og siden en uddannelse som folkeskolelærer.
    BA’en bruges i arbejdet med at finde de mest interessante vinproducenter i Nordspanien, mens sidstnævnte uddannelse bruges i deltidsarbejdet på kostskolen Sansestormerne i Risskov.
    Passionen for spansk vin startede med en åbenbaring af Albariño-druens potentiale under et studieophold i galiciske Santiago de Compostela i 1995.
    LMA Vine blev dog først startet i 2006 med fokus på netop kvalitetsvinene fra Galicien. Senere bevægede vinimportfirmaet sig ind i naboregionen Castilla y León, nærmere bestemt provinsen Bierzo, og havde efter to år pludselig knap 40 forskellige vine i sortimentet! Siden da har det for Lars Madsen drejet sig om at beholde de bedste vine og skifte de andre ud med enten bedre vine fra tilsvarende områder eller nye vine fra andre områder som fx Navarra, Baskerlandet, Rueda, Toro, Ribera del Duero, Somontano og Terra Alta sydvest for Barcelona.
    Firmaets idé har fra begyndelsen været at finde "godt gemte guldklumper" – altså mindre (ukendte) producenter med vine med en unik pris/kvalitetsrelation og gode historier at fortælle – historier, som vinhandleren med glæde fortæller videre til sine kunder.
    Lars Madsen har travlt med sin vinforretning, som den 9. januar fejrer fire års fødselsdag. Den sparsomme fritid, der er til overs, spenderes gerne på en lang løbetur.
    Adresse: LMA Vine, Engskovbakken 135, 8541 Skødstrup, tlf.: 40 41 93 72. Lagerbutik: Åbogade 3 (baggården), 8200 Århus N., e-mail: lma@lma-vine.dk, www.lma-vine.dk.
..............,.....  ......,.....,...............

>43


................................................................................................
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Hvad er Blå Crémant?
      H.J. Rasmussen har i en bog læst, at der blev skænket Blå Crémant i glassene. Hvad er Blå Crémant? spørger han.
      Det er en cocktail, der er lavet på Crémant – som regel Crémant d'Alsace – og appelsinlikøren Curaçao Blue. Man kommer 1,5 cl Curaçao Blue i et champagneglas, fylder efter med Crémant og pynter med en appelsinskive.
      På samme måde kan man blande Crémant med hindbær- eller solbærlikør. Så får man – på fransk – Crémant Framboise og Crémant Cassis. Den sidste går også under navnet Kir Royal.
      Eller man kan lave Crémant Cognac eller Crémant Armagnac ved at komme cirka 2 cl brandy i hvert glas og fylde efter med Crémant.
      I Frankrig kan man også blive præsenteret for en Crémant Verveine, der er lavet på te af planten Jernurt (verbena). Her brygger man en kraftig te og lader den blive kold. Derefter kommer man et par isterninger i et champagneglas, fylder cirka halvt op med Crémant og fylder resten op med teen. Rør forsigtigt rundt og pynt med en skive fersken.
....... ....................... .................... .....



...................
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 samler vi efterhånden på endnu en side.
... .............,,..... ...... ........ ............... .............,,...................................................... ......hj.. .......... ......hj.. .... ... ........... ...... ...... ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    Guido Valeriani har i mange år været med til høsten på Poderi Arcangelo uden for San Gimignano i Toscana (foto: © Poderi Arcangelo).............
    52 Guido Valeriani har i mange år været med til høsten på Poderi Arcangelo uden for San Gimignano i Toscana (foto: © Poderi Arcangelo).
    .......
    ...............
..........................



...................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 20 vine. Af disse vine var der 14, som fik mere end to stjerner, og hele 10, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 64 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Waterside, Graham Beck, Chardonnay, Robertson, Sydafrika, 2008
59,95 kr., 50 kr. ved 2 flasker i udvalgte supermarkeder, Strandgaarden
Meget lækker Chardonnay-hvidvin med en kraftig og flot duft og en fyldig, frugtagtig smag. En virkelig nydelse. Flasken har skruelåg. 01/2010


Cesani Vernaccia, Vernaccia di San Gimignano, Italien, 2008
65 kr., Allan Hedstrøm
Herlig hvidvin med dejlig duft og en ren, frisk smag. Dertil en lille sødme. En lækker sag til en venlig pris. 01/2010


Tola, Catarratto, Sicilien IGT, Italien, 2008
65 kr., 45 kr. ved 6 flasker, Propperiet
Denne hvidvin på druen Catarratto smager godt. Den har en god duft og en blød smag med en lille frugtsødme. Den femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker. 01/2010


Triade, Fiano, Puglia IGT, Italien, 2008
69 kr., YouAndWine
Navnet er Triade – i dette tilfælde ikke en kinesisk mafia, men en gruppe af tre, nemlig de tre syditalienske druer Fiano, Falanghina og Greco. Hvidvinen har en kraftig duft og en lækker, let krydret smag med en vis fedme. En glimrende madvin. 56 kr. ved 12 flaske. 01/2010


José Pariente, Verdejo, Rueda, Spanien, 2008
80 kr., SpanskeVine
En åbenbaring af en hvidvin med en herlig duft og smag – en smag med fint krydrede og mineralske toner. Dertil god frugt og en charmerende syre. 01/2010


Sanice, Cesani, Vernaccia, Vernaccia di San Gimignano, Italien, 2007
89 kr., Allan Hedstrøm
Superlækker hvidvin med en inviterende duft og en afrundet og elegant smag med en let fedme og en lille krydret tone. 01/2010


Kallisti, Boutari, Assyrtiko, Santorini, Grækenland, 2008
89,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
For tyve år siden blev der her i Danmark solgt mange hvidvine fra den græske ø Santorini. Her er der endelig endnu en på besøg, og den skal være meget velkommen. Det er en fortræffelig vin med en delikat og harmonisk smag og fint krydderi. ΚΑΛΛIΣΤH står der på etiketten, så det gælder om at kende de græske bogstaver. 01/2010


L’Enclos de la Chance, Les Jumeaux, Vin de Pays d*Oc, Frankrig, 2008
90 kr., The Wine Company
Tvillingerne (les jumeaux) Numa og Alexis Cornut har lavet denne glimrende og interessante hvidvin på druerne Chardonnay (70%) og Viognier. Den har en dejlig, lidt fed smag med toner af ananas og grape. En meget anvendelig vin, som vi nød med største fornøjelse. 01/2010


Latitude 41, Pinot Gris, South Island, New Zealand, 2008
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
Fløjlsblød og lækker hvidvin med en ren frugtsmag. Flasken er udstyret med Zork-prop. 01/2010


Luenzo, Cesani, Toscano Rosso IGT, Italien, 2006
160 kr., Allan Hedstrøm
Superlækker rødvin med en kompleks duft og en fløjlsblød smag med dyb frugt. En stor vin, der kan drikkes nu, men også gemmes i endnu fire-fem år. 01/2010


Leyda, Chardonnay, Leyda Valley, Chile, 2008
50 kr., prisen gælder ved 6 flasker, Wine.dk
Frisk og saftig hvidvin med en god citrussmag – og en rimelig pris. Flasken har skruelåg. 01/2010


Quinta da Espiga, Vinho Regional Estremadura, Portugal, 2008
49 kr., Portugisisk Vinkælder
Let og ret enkel hvidvin med god duft og en ren frugtsmag. 01/2010


Primo Estate, La Biondina, Colombard, McLaren Vale, Australien
69 kr., HøjelseVinkælder
Frisk hvidvin med toner af citrus og græs. Flasken har skruelåg. 01/2010

Rødvin


Jaume Grau i Grau, Vins Grau, Pla de Bages, Spanien, 2007
65 kr., 62 kr. ved 6 flasker, 55 kr. ved 12 flasker, Herning Vin Center
En dejlig let, tør og krydret rødvin med noter af ren lakrids og et godt bid af garvesyre. 01/2010


Sugame, Cabernet Sauvignon, Toscana IGT, Italien, 2008
69 kr., Hargaards Vinbutik
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er en glimrende vin med flot fylde og god balance mellem frugt og tanniner, sødme og syre. God, lang eftersmag. 01/2010


Cuvée du Vatican, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2007
80 kr., 75 kr. ved 2 flasker, Bisgaard Vin
Flot duft, dejlig fyldig smag med mange facetter og en rank syre - en glimrende rødvin, der folder sig ud i munden i en stigende kurve. Priserne er meget attraktive. 01/2010


Bassi, Sangiovese, Sangiovese di Romagna, Italien, 2006
89 kr., YouAndWine
Fyldig frugt med et strejf af sort peber præger både duften og smagen af denne harmoniske og ualmindelig lækre rødvin. Den er hver en krone værd. 01/2010


Vinha do Alqueve, Vinho Regional Tejo, Portual, 2007
89 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., Propperiet
Fortræffelig rødvin med god duft og en smag i fin balance. En meget anvendelig vin. 01/2010


Quinta Seara d'Ordens, Reserva, Douro, Portugal, 2006
99 kr., pris ved 6 flasker, DK Wine
,Dk Wine
Flot rødvin, der smager meget af portvin - hvilket ikke er så underligt, fordi den er lavet på de samme druer - Touriga Nacional, Tinta Roríz og Touriga Franca. En vin med fylde, tyngde og kraft - og bløde tanniner. 01/2010


Kangarilla Road, Sangiovese, McLaren Vale, Australien, 2007
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
Den italienske drue Sangiovese fremtræder her på en anden måde end hjemme i Italien, mere muskuløs, men samtidig meget flot og lækker. Ikke kænguro-blod! Flasken har skruelåg. 01/2010


Serise, Cesani, Ciliegiolo, Rosso Toscano IGT, Italien, 2006
135 kr., Allan Hedstrøm
Ciliegiolo er en toskansk drue, der har fået navn efter det italienske ord for kirsebær, ciliegia. Måske fordi den har en kirsebæragtig duft og farve. Den bruges af og til sammen med andre druer, men sjældent 100% som her, hvor den fremtræder med saft og kraft - og, ja, kirsebær. En flot vin. 01/2010


The Black Piper G. S. M., Whistler, Barossa, Australien, 2005
135 kr., Pedersborg Vin
Der er læder og tobak over duften af denne rødvin og masser af koncentreret frugt samt et strejf af mørk chokolade i smagen. Vinen har et alkoholindhold på 15,5%. Det er højt, men den kan bære det, og til en godt krydret bøf vil den være fantastisk. Flasken har skruelåg. 01/2010


Céllori, Cesani, San Gimignano, Italien, 2005
140 kr., Allan Hedstrøm
En meget kraftig og tæt rødvin, allerede fire år gammel, men den må meget gerne ligge endnu tre-fire år. Så vil den blive både flot og lækker. I smagen er der kirsebær og bløde tanniner. 01/2010


Giuseppe Campagnola, Amarone della Valpolicella, Italien, 2006
199 kr., på tilbud: 159 kr., Stokholms Vinimport
Rødvin med en dybrød farve, en flot duft og en smag med fyldig frugt og toner af rosiner, dadler og krydderier. Den har 15% alkohol, men er ikke spor sprittet. 01/2010


Réserve de l'Aube, Père Anselme, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2008
49,75 kr., Skjold Burne
En overordentlig venlig rødvin, ret let, med saftig frugt og sødme. En god hverdags-vin til en billig penge (ved tilbudsprisen). 01/2010


Gérard Bertrand, Reserve Spéciale, Syrah, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2007
59,95 kr., H.J.Hansen Vin
Saftig og fyldig rødvin med god frugt og tilpas syre. Udpræget en madvin - og en god hverdags-vin. 01/2010


Cesani Chianti, Chianti Colli Senese, Italien, 2008
69 kr., Allan Hedstrøm
Let og læskende rødvin med en blød smag med fine fadtoner. Betydeligt bedre end 2007-årgangen, som vi tidligere har smagt. 01/2010


Diavoletto, Tenuta il Faggeto, Sangiovese, Toscana IGT, Italien, 2007
65 kr., pris ved 6 flasker: 60 kr., The Wine Company
Pæn, let og venlig rødvin med en ret kort eftersmag, der mest er præget af tanniner. 01/2010


Giuseppe Lonardi, Valpolicella Classico, Italien, 2007
75 kr., YouAndWine
En lidt enkel rødvin med en markant syre. Prisen gør ondt. 01/2010


Del Ranq, Pic Saint Loup, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2008
109 kr., Østjysk Vinforsyning
Tør, men saftig rødvin med toner af grape. 01/2010

Sød vin


Domäne Wachau, Beerenauslese, Wachau, Østrig, 2008
139 kr., pris for ½ flaske, Kjær & Sommerfeldt
Superlæker sød vin med dejlig frugt, noter af honning og abrikos samt Botrytis, den ædle rådenskab. Dertil en syre, der fint afbalancerer sødmen. Druerne er høstet i december. Flasken har skruelåg.






Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.