Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 03. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 3
Fra 18. januar til 24. januar 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 53, ,,,,,,VinAvisen uge 1,,,,,,,,VinAvisen uge 2
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.,.......



.,.......


    Frygtet vinsygdom i Bordeaux
    I 1860’erne angreb vinlusen Phylloxera vastatrix de fleste vinmarker i Europa. Den alt ødelæggende lus var ikke til at få bugt med, og man var så småt ved at indstille sig på aldrig mere at skulle nyde et glas vin.
    Heldigvis fandt man ud af, at rødderne på amerikanske vinstokke er modstandsdygtige over for lusens angreb, og i dag er næsten alle europæiske ædelsorter podet på amerikanske rødder.
    Et insekt, som kan forårsage lige så store ødelæggelser som vinlusen, er vincikaden, Scaphoideus titanus.

    Insektet overfører den frygtede vinsygdom Flavescence dorée, som først angriber vinløvet, så det får en gylden farve (deraf navnet dorée, der er fransk for ”forgyldt”). Bladene falder af, hvorefter angrebet fortsætter for til sidst at slå hele vinstokken ihjel.
    I de senere år har man fundet flere angreb hist og pist i de franske vinmarker. Men nu er sygdommen for alvor blusset op, og værst ser det ud i Bordeaux.

    Intet bekæmpelsesmiddel
    Der findes ifølge Decanter intet middel, der kan bekæmpe Flavescence dorée. Det eneste, vinproducenterne kan gøre – og ifølge loven skal gøre – er at trække de angrebne vinstokke op ved rode og destruere dem. Dernæst skal samtlige vinstokke et godt stykke rundt om angrebet have en præventiv behandling. Arbejdet er allerede i fuld gang, blandt andet i Graves.
    Hvor omfattende angrebet fra vincikaden er i Bordeaux – samt i de øvrige franske vindistrikter – har man endnu ikke noget overblik over. Men myndighederne holder et skarpt øje med nye angreb.

... .,.....
Svenskerne går efter kvalitet
En ny svensk forskningsrapport fra Internationella Handelshögskolan i Jönköping stiller ifølge www.wownews.se skarpt på de svenske forbrugeres forhold til vin.
Af rapporten fremgår det blandt andet, at forbrugerne er yderst kvalitetsbevidste, når det gælder valget af vin, hvilket ikke mindst skyldes, at det er lykkedes Systembolaget at højne kvaliteten inden for vin-sortimentet.
De svenske forbrugere vælger i høj grad også efter oprindelseslandet. Vine fra Sydafrika og Australien er fx inde i varmen, mens salget af franske rødvine er for nedadgående.

Nej tak til "økovine"
Ifølge den svenske rapport føler forbrugerne sig ikke specielt tiltrukket af vine, der er fremstillet på økologisk dyrkede druer – nærmest tværtimod. Når det drejer sig om vine inden for samme prislag, foretrækker svenskerne ligefrem en flaske uden øko-mærkat. Årsagen skulle være dårlige erfaringer med tidligere tiders ”økovine”, som ofte var af ringe kvalitet – hvilket bestemt ikke længere er tilfældet.
Rapporten viser desuden, at diverse vinskribenters anmeldelser har stor indflydelse på svenskernes valg af vin. .
... .,.......... . .,.........



... .,.......... . .,.........


. .. .. .. .
Et gammelt billede fra Burmesters lagerhus. Vinen til Colheita 1937 kan meget vel have sovet i et af de viste fade.

    Kan en Colheita 1937 drikkes?
    Et par af vore læsere har skrevet til os og spurgt, om man kan drikke en Burmester Colheita-portvin fra 1937.
    Det var unægtelig et mærkeligt spørgsmål, men vi var godt klar over, at det skyldes, at Philipson Wine for øjeblikket sælger Burmester-portvin til meget lave priser og blandt andet en Colheita fra 1937.
    Christian Philipson forklarer det med, at krisen også kradser i Portugal, og at den portugisiske bank, der ejer Burmester, før årsskiftet var nødt til at forbedre balancen. Den havde brug for at skaffe kapital og tryllede derfor nogle gamle fade frem.

    Colheita betyder Høst
    Blandt de mange portvine til salg er der flere af typen Colheita, og hvad er så det?
    En Colheita (dvs. Høst på portugisisk) er en portvin af én bestemt høst af god kvalitet, der er godkendt af Portvinsinstituttet til at bære høståret på etiketten.
    Det er den kvalitetsportvin, som har længst lovpligtig lagringstid, idet den først må aftappes godt syv år efter, at druerne er plukket.
    Til gengæld er Colheita også den eneste type, der ikke har nogen sidste aftapningsdag. Hvis en årgang først er godkendt, kan den tappes når som helst, det passer producenten – efter de syv års lagring.
    Forenklet sagt er Colheita en slags finere (og ofte dyrere) Tawny, og den er først drikkemoden 10 til 30 år efter høsten.
    Benævnelsen Colheita blev indført i 1974, men Burmesters portvin fra 1937 er godkendt af Portvinsinstitutet som en Colheita.

    Hvordan smager den?
    Og hvordan smager så denne gamle Colheita-portvin fra 1937? Kan den overhovedet drikkes? Philipson Wine lod VinAvisens smagepanel smage fire vine, og de var ganske enkelt fortræffelige – ikke mindst de meget lave priser taget i betragtning.
    Om Colheita’en fra 1937 skriver vi, at det er "en utroligt lækker portvin, som har bevaret sin gode frugt og samtidig har udviklet mange sekundære aromaer - dadler, kvæde, abrikos, nødder. En oplevelse."
    Vi vil dog især anbefale, at man går efter Vintage 1997 til 99,95 kr. (ved 12 flasker og bestilling online). En 12 år gammel årgangsportvin til under 100 kr. er ganske enkelt et kup.
    Vore kommentarer til de smagte vine ses nedenfor i ugens smageliste under rubrikken "Søde vine".

    Er den prisen værd?
    Colheita 1937 koster 999,95 kr. (ved 3 flasker) – altså 1000 kr. Er det for meget? Svært at sige. Vinen er mere end 72 år gammel. Druerne drak regn, som faldt i 1937, da verden stadig havde både verdenskrigen og Muren til gode. Man betaler også for sjældenhed. Og når vinen så samtidig stadig er vital og ikke dør i glasset, må prisen vel siges at være i orden.
    For et par år siden smagte vi en lang række portvine på det danske marked. Vore kommentarer kan stadig ses på en særlig side.

... .,.......... . .,.........

34-07/09


... .,.......... . .,.........
Rekordår for britisk vinsalg
Det britiske analysefirma Key Note har offentliggjort en rapport, Wine Market Report Plus, over vinsalget i Storbritannien fra 2005 til 2009.
Rapporten viser blandt andet, at briterne – trods den økonomisk krise – sidste år brugte et rekordstort beløb på vin.
I alt blev der solgt vin for 11,7 milliarder pund (cirka 98 mia. kr.).
Øl er stadig den største sællert, men vinsalget, som gennem flere år er steget støt, steg i 2009 med yderligere 1,3% og udgjorde dermed for første gang nogensinde hele 28% af det samlede alkoholsalg.

Vin er mere civiliseret
De britiske forbrugere har ifølge rapporten også fået mere blod på tanden, når det gælder om at prøve nye vinmærker.
I 2009 ytrede 36% af 1000 adspurgte briter, at de relativt ofte forsøgte sig med nye vine, de ikke kendte til – i 2007 lød tallet på 25%.
Key Note har også set i krystalkuglen, og alt tyder på, at stigningen i vinsalget i Storbritannien vil fortsætte i de kommende år og dermed hale stadig mere ind på ølsalget. Et stigende antal briter mener nemlig, at vin er den mest civiliserede alkoholiske drik, man kan nyde.
Krystalkuglen fortæller også, at forbrugerne nok vil købe lidt færre, men til gengæld dyrere, vine.
... .,.......... . .,...



... .,.......... . .,.........



Den amerikanske vinsamler Lloyd Flatt, der døde i 2008, var en levemand, hvis vinkælder var til for at blive nydt i gode venners selskab.
.

    Vin er skabt til at blive drukket
    Der er vinsamlere, som aldrig kunne finde på at åbne deres dyre vine, men udelukkende har dem som investeringsobjekter – eller for at kunne vise dem frem, når der er gæster.
    Sådan en samler var Lloyd Flatt, en af USA’s mest berømte vinsamlere, bestemt ikke. Som han engang sagde: "I modsætning til en kunstsamling, som er permanent, så er meningen med vin, at den skal drikkes. Man bør ikke engang overveje at anlægge en vinkælder, hvis man ikke kan acceptere denne kendsgerning".
    Selv de mest kostbare af sine vine hentede han op fra kælderen for at nyde dem med familie og gode venner. Han afholdt også en række legendariske smagninger. Til en af dem serverede han 115 årgange af Château Lafite – ældste årgang var fra 1784.

    Dom Pérignon til pizza
    Lloyd Flatt elskede champagne, og der skulle ikke absolut kaviar og østers på bordet, før han åbnede en flaske Dom Pérignon – en pizza kunne gøre det. Hans holdning var, at hvis vinen var god nok, så hev den maden med op.
    Lloyd Flatt begyndte at samle i 1960’erne, og da kælderbeholdningen var på sit højeste, rummede den 15.000 flasker, fortrinsvis Bordeaux 1. cru’er.
    Den 20. marts kommer hans store vinsamling under hammeren hos Sotheby’s i New York. Det forventes, at den vil indbringe mere end 600.000 dollars (cirka 3 millioner kr.).
    Blandt højdepunkterne er to flasker Methusalem (6 liter eller 8 normalflasker) Louis Roederer Cristal Millennium, hvor hver flaske er vurderet til 15.000 dollars (cirka 78.000 kr.). Man kan også byde på en flaske Jerobaum (5 liter) Château Lafite Rothschild 1959 vurderet til 30.000 dollars (cirka 156.000 kr.) eller 12 flasker Château Haut Brion Blanc 1982 til en samlet vurdering på 5000 dollars (cirka 26.000 kr.).

... .,.......... . .,.........

34/10



.......
......
Jernbane gennem Graves
Frankrigs hurtigtog TGV kører på kryds og tværs af landet. Og man er nu i færd med at planlægge opførelsen af en ny jernbane, der skal strække sig fra Bordeaux til Toulouse med et sidespor til Madrid.
Planlægningen har vakt vrede i Bordeaux-distriktet Graves, idet den nye jernbane vil skære sig gennem 50 hektar af distriktets vinmarker.
Ti vinslotte i Graves vil ifølge Decanter blive særligt berørt, hvis jernbanen bliver en realitet. Det drejer sig om Le Tuquet, Méjean og Saint-Jérôme i den nordlige del af distriktet og Château Haut Selve, Château de Castres og Château du Grand Bos i den sydlige del.
Hos sidstnævnte vinslot vil den planlagte jernbane løbe tæt forbi ejendommen samt nogle af de vinmarker, der bærer de aller bedste druer. Så her kæmpes der indædt på at få projektet fejet af bordet.
Vinproducenterne i Graves, der for nylig har etableret en række vinruter for turister, frygter også, hvordan larmen fra togtrafikken vil påvirke turist-tilstrømningen.
... .,.......... . .,.........



Så smukt kan det tage sig ud, når man bliver gift hos vinhuset Paradise Ridge Winery i Sonoma.

    Bryllup i vinhuset
    Mange forelskede amerikanere kan ikke forestille sig noget mere romantisk end at give hinanden deres ja en lun sommerdag midt i en frodig vinmark – for efterfølgende at fejre begivenheden ude eller inde i vinhuset med masser af mad og vin.
    Den slags kan lade sig gøre hos adskillige vinproducenter i Californien. Der findes flere guider på internettet, der fortæller om, hvilke vinhuse, der gør det i bryllupper, ligesom der findes en bog om emnet, "Weddings in the Wine Country".
    Men hvis man drømmer om at holde sit bryllup i Napa Vally, kan man godt drømme om igen.
    Ifølge en gammel forordning må distriktets vinhuse gerne afholde arrangementer, der knytter sig til uddannelse og udvikling. De må til gengæld ikke være rammen om rene kulturelle eller sociale begivenheder – hvilket selvsagt omfatter bryllupper.
    Men netop bryllupper kan være en indbringende affære for et vinhus – både på kortere og længere sigt.

    Gæster som ambassadører
    I Napa’s nabodistrikt, Sonoma, har mange vinhuse stor succes med at være rammen om den romantiske begivenhed. Og nu vil vinproducenterne i Napa ifølge Winespectator også have deres del af bryllupskagen. Den økonomiske krise har sat sit præg på pengepungen, og det gælder om at finde nye veje til at supplere indtægterne med.
    Som det lyder fra vinproducentforeningen Napa Valley Vintners, er bryllupper jo rene marketing-begivenheder. Foruden et større salg af vinhusenes vine her og nu til de mange gæster, vil gæsterne også – efter en forhåbentlig god oplevelse – være perfekte ambassadører for de enkelte producenter.

    Øget CO2-udslip
    Napa Valley Vintners holder i øjeblikket en række møder med distriktets mange vin- og handelsforeninger. Håbet er, at man kan nå til enighed om et forslag om bryllupper i vinhusene, som man så kan fremlægge på et møde senere på måneden med myndighederne i Napa.
    Som det er nu, er der nemlig også kritiske røster – nogle mener, at en tilladelse til at afholde bryllupper vil betyde en markant øget biltrafik til skade for miljøet i Napa.

... .,.......... . .,.........

>33/09


... .,.......... . .,.........

...........
    En vinbog i billeder
    En helt anderledes vinbog har set dagens lys i Østrig. Den hedder "Wein / Wine Genesis" og er udkommet på forlaget Kulinarium (416 sider, 59,90 euro).
    Bogen er anderledes ved at skildre vinens fødsel fra vinstok til flaske ved hjælp af i alt 512 farvebilleder med korte billedtekster på tysk og engelsk. Den kan nærmest betragtes som et langt og meget grundigt lysbilledforedrag, der er både ødselt og underholdende. Mange af billederne er meget flotte – et af dem bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.
    Faktisk er der tale om to bøger, idet bogens første 233 sider gennemgår vinifikationens mysterier, mens resten er en "ampelografi" – altså en oversigt over druesorter. Og her er der ikke bare tale om tekster. Hver druesort er fotograferet, så man tydeligt ser form og farve på både druer og blade – lidt i stil med de fine tavler af druesorter, som man i gamle dage lavede som kolorerede kobberstik. Her er de altså i stedet fotograferede.
    Bogen er designet og fotograferet af Peter Oberleithner, mens teksterne er skrevet af Karl Mayer, som er ønolog på verdens ældste vinuniversitet, det på Klosterneuburg uden for Wien.
... .,.......... . .,.........

33/09


.....  ...........
Vinskribenter som komikere
Når man ser en britisk vinskribent som Jancis Robinson med alvorlig mine og næsen nede i vinglasset, er det svært at forestille sig, at hun kan give den hele armen som komiker.
Det er ikke desto mindre, hvad man kan opleve i en særlig velgørenheds-komedie, som vil blive vist i John McIntosh Theatre i London fra den 20. til 23. januar. Komedien hedder "Vinderella" (et ordspil over "Cinderella", der på engelsk betyder ”Askepot”), og den handler om en ung kvinde, der i svære økonomiske tider kæmper for at få sit vinhus til at overleve – og samtidig erobre prinsen på den hvide hest.

Excentrikere og blærerøve
Samtlige Vinderella's "skuespillere" arbejder til dagligt på en eller anden måde med vin eller spiritus. Nogle er mere kendte end andre – Jancis Robinson, Hugh Johnson og Michael Broadbent hører til blandt kendiserne og vil derfor kun optræde som gæstestjerner.
Det er den velgørende institution The Benevolent, der har fået ideen til komedien. Den yder årlig støtte til mere end 500 tidligere ansatte i vin- og spiritusindustrien.
Som formanden for institutionen, Simon Berry, siger, så har han altid ment, at der var nok af "udadvendte personer, excentrikere og blærerøve" i vin- og spiritusindustrien til, at man kunne lave et morsomt teaterstykke.
... .,.......... . .,.........



Cooling Station kan foldes sammen, så den bliver til en flad trailer, der nemt kan flyttes til en anden vinmark og foldes ud igen.

    Kølighed i de hede vinmarker
    Hvert år bliver flere høstarbejdere syge, når de høster druer i den bagende californiske efterårssol. Dødsfald på grund af varmen finder desværre også sted, og myndighederne i Californien diskuterer i øjeblikket, hvordan man kan give høstarbejderne bedre arbejdsvilkår.
    Garth Patterson, en forhenværende distributør af vintilatorsystemer, har måske svaret.
    Han har nemlig udviklet en smart trailervogn, Cooling Station, med en baldakin af aluminium, hvor arbejderne ikke bare kan søge skygge, men også kølighed, når de har brug for det.

    Bruser til akut-brug
    Vognen, der let kan flyttes rundt i vinmarkerne, indeholder et par ventilatorer, som ved hjælp af vanddampe kan afkøle rummet under taget med hele 25 grader – hvilket jo er passende, hvis termometret viser 45 grader.
    Der er plads til 12 mand inde i vognen, som ligeledes rummer en bruser med koldt vand til akutbehandling, hvor nedkølingen skal ske med det samme, eller en medarbejder skal renses for pesticider.
    Masser af køligt drikkevand hører selvfølgelig også med til indretningen.
    Patterson har taget patent på sin Cooling Station, som han håber at kunne sælge i såvel det californiske vinland som til andre landbrugsområder i USA. Prisen er 20.000 dollars (cirka 104.000 kr.).

... .,.......... . .,.........

>43


... .,.......... . .,.........



Sådan så der ud efter ildens hærgen i Kogelberg Biosphere Reserve.

    Vingårde værner om fynbos'en
    Sydafrika har en unik flora med hele 9600 forskellige plantearter. Og man værner ikke mindst om den særegne bevoksning, fynbos, der består af en lav buskvækst prydet med et væld af ofte meget sjældne blomster.
    Et af de mest berømte steder, hvor fynbos’en breder sig, er Kogelberg Biosphere Reserve i Western Cape, cirka 40 km uden for Cape Town. Det 100.000 hektar store område er med på Unesco’s liste over verdens kulturarv – hvilket er forståeligt nok. Her finder man nemlig verdens mest alsidige planteliv med 1880 forskellige plantearter, hvoraf de 77 ikke findes noget andet sted på jordkloden.
    Reservatet vedligeholdes af de lokale myndigheder. Men også de vinproducenter, der ligger i området, gør en stor indsats for at beskytte den unikke natur.

    Vinproducent kæmpede mod flammerne
    Lige før årsskiftet blev Kogelberg hærget af en heftig ildebrand. En kraftig vind gjorde, at flammerne hurtigt bredte sig gennem den tørre fynbo og nærmede sig vingården De Rust Estate, som er rammen om Paul Cluver Wines.
    Ilden kom dog aldrig så tæt på vingården, at den forgreb sig på vinmarkerne. Det står langt værre til med Kogelbergs uvurderlige fynbos, hvor man netop havde fundet en række plantearter, som man mente var udryddet fra jordens overflade. Disse planter er måske nu gået tabt for evigt.
    Ejeren af Paul Cluver Wines, Dr. Paul Clüver, som er en af de vinproducenter, som gør en indsats for fynbo’ens bevarelse, deltog aktivt i bekæmpelsen af ilden. Han kom alvorligt til skade, men er kommet sig og er tilbage på sin vingård – parat til at begynde druehøsten i begyndelsen af februar.
    For en sikkerheds skyld vil vingården allerede nu lade et laboratorium undersøge, om druerne er blevet skadet af den kraftige røg.

... .,.......... . .,.........
Australsk vin hitter i Kina
Kineserne er vilde med australsk vin. I 1999 eksporterede australierne vin til Kina for 1,5 millioner AUD (cirka 7,2 mio. kr.) – i 2009 lød tallet på 93 millioner AUD (cirka 445 mio. kr.), hvilket var en stigning på hele 50% i forhold til 2008.
Også i år regner man ifølge The Australian Business med en forøgelse af eksporten til det asiatiske land på yderligere 50%. Og stigningen forventes at fortsætte med samme stormskridt i de kommende år.
Australien er da også det land, der næst efter Frankrig eksporterer mest vin til kineserne.

Kineserne opkøber vinhuse
Det er såvel vin på flaske som bulkvin australierne sender til Kina. Bulkvinen kommer fra det overskud af vin, som ofte følger i kølvandet på en af de store høstårgange i Australien.
De kinesiske vinimportører tapper som regel vinen på flasker – enten som den er eller opblandet med kinesisk vin.
Kineserne er dog ikke længere tilfredse med kun at importere den australske vin – nu vil de også eje de vinhuse, som fremstiller den.
Adskillige kinesiske vinimportører – samt den kinesiske regering – vil derfor åbne en stribe af firmaer i Australien, som skal stå for opkøb af vinhuse samt aktier i diverse vin- og spiritusvirksomheder.
... .,.......... . .,.........



... .,.......... . .,........



De to tvillinger, David og Frederick Barclay. Hvem, der er hvem, vil vi nødig begynde at udtale os om.

    Tvillingernes egen vin
    De fleste har nok hørt om øen Jersey, der er en af Kanaløerne. Men ø-gruppen i den Engelske Kanal omfatter også mindre kendte øer, som fx Sark.
    Hvert år besøges den lille ø, der kun har 600 indbyggere og ingen biler, dog af en hel del turister, der kommer for at nyde den smukke natur.
    I en ikke så fjern fremtid vil turisterne også kunne nyde et glas ægte Sark-vin.
    Det er de britiske enæggede tvillinger, David og Frederick Barclay, der nu slår dørene op for Sark Estate og en tilhørende vinmark, som man vil plante på øen i dette forår.
    I Storbritannien er brødrene velkendte. De ejer blandt andet avisen Daily Telegraph og det berømte Hotel Ritz i London og er tilsammen gode for 1,8 milliarder pund (cirka 15,2 mia. kr.).
    Til at hjælpe sig med vinproduktionen har brødrene hyret den franske vinmager Alain Raynaud, der ejer Château La Croix de Gay i Pomerol og er vinkonsulent for en række franske vinhuse.
    Sark Estate vil fremstille en hvidvin og en mousserende vin. Produktionen bliver dog begrænset – vinmarken er på kun 5 hektar – og flaskerne skal primært sælges på øen.

... .,.......... . .,................. .
Traktor, der kører på afklip
Hos vinproducenten Grove Mill i det newzealandske vindistrikt Marlborough er man blevet godt træt af de stigende priser på brændstof. Det er en dyr affære, når man har en vinmarkstraktor, der i visse perioder er på arbejde i vinmarkerne seks timer om dagen.
De stadig højere priser har givet producenten en god idé, nemlig at ombygge sin traktor, så den kan køre på al det afklip, som den selv klipper af, når den hvert år beskærer vinstokkene.
De træagtige afklip bliver nu via en gasgenerator forvandlet til gas, som er velegnet som brændstof.
Det har vist sig, at Grove Mill med den ombyggede traktor kan skære ned på forbruget af almindelig brændstof med hele 75%. Reduceringen af CO2-udslippet er ifølge Decanter ligeledes markant.

Hårde tider for bulgarerne
Vinproducenterne i Bulgarien burde juble. I 2009 blev der høstet 400 tons druer, hvilket var en stigning på 8,4% i forhold til høsten året før. Og kvaliteten af druerne var i top med et højt sukkerindhold og masser af aroma. Alligevel er der ikke megen jubel at spore blandt producenterne. De vil nemlig få meget svært ved at komme af med deres vine.
Eksporten er dalende og forventes at dale med hele 20% i løbet af i år. Det ser heller ikke for lyst ud, når det gælder det bulgarske hjemmemarked – vinforretningerne har på grund af den økonomiske krise så meget usolgt vin på lager, at der er nok flasker til at dække salget i hele 2010. Så de fleste af forretningerne er ikke spor interesserede i at aftage nye flasker.
De mindre vinproducenter samt de mange små drueavlere – der tilsammen ejer mere end halvdelen af landets vinstokke – går selvsagt en hård tid i møde. De kan enten vælge at lade deres druer i år blive hængende og rådne på vinstokkene eller sælge dem til spotpris til de store kooperativer.
.... . .,..



.,..........

... .,.......... . .,.........
En analyse af smagssansen
En af vore læsere, Arne Jeppsson, har venligst tilsendt os ovenstående analyse af smagspræferencer i form af et kort. Analysen forholder sig til jordbunden, dvs. geografien (den vandrette akse) og høstudbyttet, dvs. producenten (den lodrette akse).
Man kan dyrke vin mange steder, skriver Arne Jeppsson, og man kan gøre det på mange måder. Men ved at lade jordbunden forholde sig til høstudbyttet kan man fremstille et kort, hvor lavt og højt høstudbytte samt vinmarkens placering i verden er tendenser, som man smagsmæssigt kan forholde sig til.
Kortets fire felter kan beskrives efter hvilken smag, man foretrækker. Lad os se på kortets fire kompashjørner:
 
Feltet mod NØ: Bællevin
Spørger man sig selv, om det, man smager, overhovedet er vin eller blot druesaft eller saftevand, så befinder man sig i nord-øst, hvor der er fokus på højt høstudbytte og/eller fokus på, at man godt nok kan dyrke druer det pågældende sted, men ikke at der nødvendigvis bør dyrkes druer. Det handler om at producere så meget vin som muligt. Vi taler om kvantitet.
 
Feltet mod NV: Smagevin
Her er det et spørgsmål om stil. Jordbunden kan være velegnet til vindyrkning, men høstudbyttet bliver maksimeret af den ene eller anden grund.
 
Feltet mod SØ: Drikkevin
Her er dette forhold vendt om. Nu er det geografien, der har det store ord, mens høstudbyttet minimeres. Her spørges der til prisen.
 
Feltet mod SV: Gemmevin
Endelig er vi i sydvest, hvor man tilstræber de bedste forhold for produktionen, både fordi jordens beskaffenhed og ejeren er til det. Det kommer her an på vinmageren og hans ideer, hans smag, erfaring og ambitioner. Vi taler om kvalitet.
 
Seks konflikt-akser
De fire felters kategorier – kvantitet, stil, pris og kvalitet – giver anledning til seks konflikt-akser.
NØ/NV  Kvantitet i forhold til stil
NØ/SØ  Kvantitet i forhold til pris
NØ/SV  Kvantitet i forhold til kvalitet
NV/SØ  Stil i forhold til pris
NV/SV  Stil i forhold til kvalitet
SØ/SV   Pris i forhold til kvalitet
Her er hovedkonflikten den mellem NØ og SV, dvs. mellem kvantitet og kvalitet. Konflikten mellem stil og pris – mellem NV og SØ – er underordnet hovedkonflikten, fordi den er formidlet (over stil og pris) og derfor ofte opleves som hovedkonflikten.
 
Sådan bruges smagskortet
En foretrukken smag kan fx bestå i, at man som udgangspunkt befinder sig i SV på kortet.
For at vælge en vin orienterer man sig først efter NØ: Er det vin?
Dernæst kan man gå i clinch med stilen i NV: Er stilen tiltalende?
Derfra kan man se, om der er konflikt med hensyn til prisen. Er prisen rigtig? Endelig kan man orientere sig efter kvaliteten.
Det handler dermed om, hvorvidt man vil betale det, som vinen koster, eller man har andre præferencer med hensyn til pengene! Den endelig konflikt mellem pris og kvalitet må afgøres. Der må bides til bolle. Der må foretages et valg. Der må gives køb!
.,.................. .,.......... . .,.........



... .,.......... . .,.........
.....................






Den stærke gyldne øl Samuel Adam's Utopias smager lidt hen ad cognac og bør da også nydes af et cognacglas.

    Verdens dyreste og stærkeste øl
    Det er ikke hver dag, man støder på en øl, der koster 120 dollars (cirka 620 kr.). Men det er den pris, man må betale for en flaske Samuel Adam's Utopias, der fremstilles som en årgangsøl af det amerikanske bryggeri The Boston Beer Company. Danmark overhaler dog indenom, når det gælder dyr øl. Bryggeriet Jacobsen, der hidhører under Carlsberg, laver en årgangsøl, som koster det samme som årgangen - altså 2009 kr.for sidste års øl.
    Samuel Adam's Utopias kommer hvert år på markedet i en dekorativ flaske af kobber, der leder tankerne hen på de kobberkedler, som findes i et traditionelt bryggeri.
    Indholdet skulle efter sigende have en vis sødme og mere minde om en god cognac end en øl.
    Det er også en temmelig stærk øl på hele 27% alkohol. Den kan dog ikke hamle op med den skotske øl Brewdog på 32% og den tyske Schorsbräu på 40%.

..................... .....................
..................,,,,,,,,,
........
.................,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * The Wine Company har fået agenturet på vinene fra Morambro Creek i vinregionen Padthaway i South Australia.
    * Strandgaarden Wine & Spirits har overtaget distribution og salg af vinene fra det italienske vinhus A Mano i Puglia.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
....................,,,,,,,,,
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... .....,... ..... ..

.
.

.


    Tommy Weston (f. 1966) er uddannet speditør og har en bachelor i ledelse.
    Han opbyggede fra starten af 1990’erne de internationale vintransport og logistik aktiviteter i det daværende EHJ Transport & Spedition A/S (EHJ) – et firma, som han også var medejer af.
    EHJ opnåede at blive en af markedslederne på speditionsområdet, inden firmaet blev solgt i 2003.
    Siden 2007 har Tommy Weston været direktør for de internationale aktiviteter i et af Danmarks største familieejede transport- og logistikselskaber, Bech-Hansen & Studsgaard (BHS), som er grundlagt i 1946.
    Tommy Weston har, sammen med et stærkt team af erfarne specialister, styrket BHS’ position på vintransport-markedet, så selskabet i dag også står som en kompetent og kendt transport- og logistikudbyder for den danske vin- og spiritusbranche.
    Det mangeårige tætte samarbejde med mange af landets førende vinimportører har gennem årene givet Tommy Weston en stor personlig passion for vin. Denne passion har resulteret i en omfattende privat vinsamling og gode personlige kontakter til vinproducenter, især i Frankrig, hvor nogle i dag er gode venner af familien.
    I fritiden prøver han – som inkarneret livsnyder – at holde formen ved lige med løb og tennis ligesom han er medlem af Dragør Golfklub og entusiastisk sidelinie-far til sønnens kampe for den lokale fodboldklub AB Tårnby.
    Adresse: Bech-Hansen & Studsgaard, Valseholmen 2, 2650 Hvidovre, tlf.: 36 34 78 00, e-mail: twe@bhstrans.dk, www.bhstrans.dk..

.................,,,,,,,,, ..............,..... ..............,,,,,,,,,



........................ ....... ...... ..................... .......... .......................


    Ugens vinøse billede
    Da Jan Ejler gik gennem den gamle bydel i Nice, stod han pludselig over for en gammel vinbutik – en af den slags, man efterhånden kun ser i 50’ernes franske film af Chabrol, Truffaut, Resnais osv.
    – Også dernede er sådanne butikker efterhånden en sjældenhed, skriver Jan Ejler.
    Han tog et billede af butikken og huskede at sende det til os. Tak for det! Det burde næsten have været i sort/hvidt …

    Hvem kommer med det næste billede til os?
    Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder faktisk er vi ved at være i bund, så I må meget gerne sende billeder til os. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

...... . .,.......... .

Til_37/09


.,.......... .
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
... ........., ... ............... .............,,...................................................... ......hj.. .......... ......hj.. .... ... ........... ...... ...... ......hj.. .... .... ........... ......
...............................

    .....................
    54 Et af de flotte billeder i den nye bog "Wein Genesis" om vinens vej fra mark til glas: Østrigske vinfolk i gang med høsten (foto © Peter Oberleithnere).
    .......
    ...............
... ......... ................
>34
... ......... ................
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 22 vine. Af disse vine var der 16, som fik mere end to stjerner, og hele 13, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 77 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Mont-Ferrant, Gran Cuvée, Reserva, Brut, Cava, Spanien
79,95 kr., pris ved 6 flasker, BrdrDsVinhandel
En meget vellavet cham ... cava, der mageligt kan måle sig med cham ... Den har en liflig duft og en fyldig frugtsmag og fine bobler. Dertil et lille strejf af ristet brød og citrus.

Hvidvin


Mamre Vale, Chenin Blanc, Coastal Region, Sydafrika, 2008
44,95 kr., Amka
En frisk og dejlig hvidvin med citrusnoter i smagen og en lang og blød eftersmag. Et kup til prisen. Flasken har skruelåg.


Mayu, Sauvignon Blanc, Elqui Valley, Chile, 2009
49,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Frisk hvidvin med en fin balance mellem frugt, syre og sødme. I smagen er der stikkelsbær, æble og især citrus. Flasken har skruelåg.


Alliance, Marc Tempé, Alsace, Frankrig, 2007
79,75 kr., Bichel Vin
En vidunderlig og meget harmonisk hvidvin. Den er frisk, har en fin syre samt noter af krydderhonning og moden frugt. Vinen er en skøn forening af tre forskellige grønne druer: Sylvaner, Pinot Blanc og Riesling.


Sanguine, Chardonnay, Heathcote, Australien, 2008
120 kr., Sørensen Vin
En stor og meget tilfredesstillende hvidvin med en ædel smag, dejlig frugt og fine fadtoner. Flasken har naturligvis skruelåg - det fortjener vinen.

Rødvin


Tenuta Carretta, Barbera d'Alba, Italien, 2006
65 kr., på tilbud: 39 kr., A Vinstouw
En rigtig god Barbera-rødvin og til tilbudsprisen et fund. Vinen er ret let (13%) med en vinøs duft og en moden, afrundet smag med god struktur og fin sødme. Den femte stjerne gælder tilbudsprisen.


Vinya Marians Vell, Pla de Bages, Spanien, 2006
70 kr., ved 6 flasker 67 kr.; ved 12 flasker 60 kr, Herning Vin Center
En rigtig dejlig let og tør rødvin med god bærsmag, fine krydderier og et strejf af anis.


Sainte Chapelle,Vieilles Vignes, Sablet, Côtes du Rhône Villages, Frankrig, 2008
84,95 kr., SuperBest
Fortræffelig rødvin med god fyldig frugt - bestemt ikke så tosset til en pris på kun 43 kr. Den har en blød, harmonisk smag.


Quinta do Carqueijal, Douro, Portugal, 2007
49 kr., pris ved 6 flasker, DK Wine
Tør rødvin med god frugt og tilpas syre. En rigtig god hverdags-vin.


CàLustra, Ca' Lustra di Zanovello, Cabernet Sauvignon, Colli Euganei, Italien, 2006
69 kr., Carlo Merolli
En rigtig god madvin med fyldig frugt.


Domaine du Petit Clos, Bourgueil, Frankrig, 2007
99 kr., Kjær & Sommerfeldt
En dejlig tør rødvin med krydrede toner og en lang eftersmag med et strejf af anis.

Sød vin


Burmester Tawny Porto, 10 years old, Portvin, Portugal
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig ti års tawny med fin sødme, dadler, rosiner og et lille bitte bitters bid, der sætter sødmen i relief. Prismæssigt et rigtig godt tilbud. Prisen er ved online bestilling.


Burmester LBV Porto, Portvin, Portugal, 2003
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Dejlig smag, blød og lækker, ild i pejsen og en god bog. Til prisen en glimrende portvin. Prisen er ved online bestilling.


Burmester Vintage Porto, Portvin, Portugal, 1997
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Superlækker og moden portvin. Den har en fin sødme i den komplekse, vinøse smag. Prisen er vanvittigt lav. Panelet gættede på en langt højere pris. Prisen er ved online bestilling.


Triana, Bodegas Hidalgo, Pedro Ximenez, Sherry, Spanien
125 kr., 50 cl flaske, Vinslottet
Superlækker sød vin, tyk i glasset, liflig i næsen og vidunderlig i munden med toner af dadler, figner, rosiner, kaffe ...


Burmester Colheita Porto, Portvin, Portugal, 1937
999,95 kr., pris ved 3 flasker, Philipson Wine
Utroligt lækker portvin, 72 år gammel, men tappet i nyere tid. Vinen har bevaret sin gode frugt, og har samtidig udviklet mange sekundære aromaer - daler, kvæde, abrikos, nødder. En oplevelse. Prisen er ved online bestilling.






Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.