Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 05. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 5
Fra 1. februar til 7. februar 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 2, ,,,,,,VinAvisen uge 3,,,,,,,,VinAvisen uge 4
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........



.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........



I 1880'erne, da denne plakat blev skabt af Pierre Bonnard, havde champagnen en af sine helt store blomstringsperioder - ligesom den har haft så mange gange siden.

    Nedgang i salget af champagne
    Det er et faktum, at den verdensomspændende økonomiske krise er gået ud over salget af champagne i 2009 – ikke mindst på eksportmarkederne.
    Champagneindustriens styrende organ CIVC (Comité Interprofessionnel du Vin de Champagne) har nu gjort tallene op for sidste års salg til og med november. Og alt tyder på – når nu man får december-tallene med – at det samlede salg af champagne vil komme til at ligge på cirka 290 millioner flasker, hvilket er 12% mindre end i 2008.

    Tro mod egne bobler
    Italien, Holland og Japan tegner sig for det største fald i importen af champagne. Hver især har de tre lande aftaget omkring 40% færre flasker i 2009 end året før.
    Spanien, Belgien og Storbritannien følger efter med en 30% nedgang i importen.
    I Frankrig derimod har forbrugerne været relativt tro mod landets fornemme bobler. Salget er også her faldet – dog kun med 1,2%.
    Salgspilen på flere af eksportmarkederne begyndte dog at vende markant opad i slutningen af 2009.
    Hos den store britiske supermarkedskæde Tesco røg champagne-salget således i vejret med op mod 35%. Og som vi fortalte i uge 4, kunne vores hjemlige Irma ligefrem fortælle om et større salg i december end i samme måned året før.
    Trods den lidt mere optimistiske slutning på et ellers mindre godt salgsår tør CIVC ikke have alt for høje forventninger til salget i 2010.

.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........
En palle vin til julegaver
I uge 4 fortalte vi om den jyske vinhandler, som højst sandsynligt har været udsat for en fupmager.
Historien fik en anden vinhandler, Lars Jespersen, der ejer L & S Vini, til at give lyd fra sig.
Han har nemlig været ude for noget lignende og vil derfor gerne advare sine kolleger.
En mand, der navngav sig som Schmidt, ringede til ham fjorten dage før jul og bestilte en palle vin, som han blandt andet skulle bruge til julegaver.

Det lugter lidt
Lars Jespersen foreslog nogle gode flasker til 50 kr., hvilket manden accepterede. Han bad ham desuden om – da ordren var forholdsvis stor for hans nystartede vinfirma – at betale pengene forud for leveringen.
Det var intet problem – bare han fik en proforma faktura, så skulle han nok overføre pengene.
Lars Jespersen har efterfølgende ringet adskillige gange til manden og rykket ham for overførslen, men hver gang får han en eller anden søforklaring.
Han glæder sig nu over, at han ikke bare leverede de mange flasker til "kunden".
.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........



.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........



Et smukt syn fra høsten hos det newzealandske vinhus Vinoptima. De rødgyldne Gewurztraminer-druer ligger nyhøstede i kasser og hænger som et lysende bånd under det grønne vinløv. Foto: Vinoptima.

    Andre druer end Sauvignon Blanc
    Newzealandsk vin er for de fleste ensbetydende med frisk og frugt-rig hvidvin på Sauvignon Blanc-druen.
    Og det oversøiske land fremstiller da også rigtig meget af denne glimrende og drikkevenlige vin, der sælges til rimelige priser i forhold til kvaliteten.
    Men der fremstilles også vine på flere andre druer på New Zealand – blandt andet af en håndfuld vinproducenter, som med stor ildhu har helliget sig at lave optimale premium vine på kun en enkelt udvalgt drue. Det er vine, der fremstilles i små mængder og ligger i den absolut dyre ende af prisskalaen.

    Ny forening for specialister
    Producenterne af disse kostbare vine ønsker at markere, at de adskiller sig fra det Sauvignon Blanc-image, som præger den newzealandske vinverden. Og de har derfor dannet en ny forening, The Specialist Winegrowers of New Zealand (TSWNZ), hvorigennem de vil markedsføre deres vine i ind- og udland – ikke til den brede forbrugerskare, men til specialforretninger og et udvalgt velhavende publikum.
    Ud over enkelt drue-producenter optager foreningen også vinhuse, som laver fornemme vine i en bestemt stil.
    TSWNZ omfatter blandt andet vinhuset The Hay Paddock, som er specialist i rødvin på Syrah-druen. Endvidere Vinoptima, som har sat sig for at lave en af verdens bedste Gewurztraminer-vine, samt Destiny Bay, der fremstiller New Zealands dyreste vin, Magna Praemia – en vin i Bordeaux-stil, der koster et par tusinde kroner flasken.
    Den eneste drue, der er udelukket fra det fine selskab, er Sauvignon Blanc.

.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........
Rekordsalg i Hong Kong
Aldrig nogensinde har Sotheby’s solgt for så stort et beløb på en enkelt dag som ved en nylig afholdt vinauktion i Hong Kong, hvor det samlede salg nåede op på 53 millioner HKD (cirka 35,9 mio. kr.) - vurderingen lød på 40 mio. HKD (cirka 27 mio. kr.).
Køberne var hovedsagelig rige asiatiske vinsamlere, og under den ti timer lange auktion fik de serveret diverse fornemme vine – blandt andet Château Haut-Brion 1998 og Louis Roederer Blanc de Blancs 1993.

Frygter inflation
Samtlige vine i auktionskataloget blev solgt, og blandt højdepunkterne var en Jeroboam Château Latour, som gik for 338.800 HKD (cirka 229.500 kr.), en flaske La Tâche Domaine de la Romanée-Conti 1985, der gik for et hammerslag på 242.000 HKD (cirka 164.000 kr.) og to magnumflasker Château Pétrus 1982, som indbragte 435.000 HKD (cirka 294.600 kr.).
Ifølge Decanter er der stadig flere rige kinesere, som investerer i kostbare vinflasker – årsagen er blandt andet frygten for inflation i Kina......
.,............ .,.......... ......... . .,



......   .... .... . ... .,........


Det lille VQA (Vintners Quality Alliance) på bæltet rundt om flaskehalsen er en kvalitetsbetegnelse og samtidig en garanti for, at al indholdet i flasken er fremstillet i Canada. Foto: Wines of Ontario.

Bulkvin i canadisk vin
I uge 36 2009 fortalte vi om en lov i Canada, der tillader vinhusene at importere bulkvin fra udlandet og tappe den på flasker for så at sælge den som canadisk vin.
Eneste krav for disse vine er, at der på bagetiketten står "Cellared in Canada" – hvilket mange forbrugere ikke lige lægger mærke til. Ofte er de tre små ord endog skrevet med meget små typer og i en farve, der næsten falder i ét med etiketten.
Det er især de store vinhuse, der i dag benytter sig af denne praksis, der stammer tilbage til dengang i 1980’erne, da den spirende canadiske vinindustri skulle hjælpes i gang.
Og disse vinhuse tjener stort på deres "Cellared in Canada" – eller CiC-vine, som man kalder dem.
For nylig har Canadas næststørste vinhus, Andrew Peller, indrømmet at 60% af dets indtægter kommer fra salget af CiC-vine.

Protester vækker gehør
Blandt det stigende antal dygtige små canadiske vinproducenter, der fremstiller glimrende kvalitetsvine, har der længe været udbredt harme over loven.
I forvejen er der kun afsat begrænset hyldeplads i forretningerne til hjemlige vine, og når hovedparten af disse vine ikke er rent canadiske, så er den gal.
Protesterne har været mest ihærdige i de to største vinstater, Ontario og British Columbia. I førstnævnte stat forlanger man, at 30% af vinen i en CiC-vin er lavet på canadiske druer, mens der ikke stilles noget krav til den slags vine i British Columbia.
Nu lader det ifølge Winespectator til, at protesterne delvist er blevet hørt. I British Columbia vil regeringen sørge for, at CiC-vinene i de statsejede vin- og spiritusforretninger bliver tydeligt adskilt på hylderne fra de vine, der er rent canadiske. Men man vil ikke forbyde CiC-vinene.

Ordlyd på forsiden af etiketten
I Ontario vil man øge den forlangte mængde af canadisk vin i disse vine fra de 30% til 40% – samt forhøje skatten på de CiC-vine, der sælges fra vinhusenes egne butikker.
De penge, der kommer ind fra den øgede skat, skal gå direkte til markedsføring af de rene canadiske vine.
Et forslag fra Ontarios vinproducenter om at erstatte den lidt uklare betegnelse "Cellared in Canada" med "Blended from International and Canadian Wines" er også kommet på bordet. Forslaget indebærer ligeledes, at ordlyden skal fremgå klart og tydeligt og på etiketten på forsiden af vinflasken og ikke på bagetiketten som hidtil. Forslaget ligger nu hos myndighederne i Ontario, som skal tage stilling til det.
Spørgsmålet er, om disse initiativer er nok. Der vil jo stadig blive tappet store mængder udenlandsk bulkvin på canadiske flasker, hvilket blandt andet betyder, at adskillige modne drueklaser hvert år bliver hængende på vinstokkene i Ontario, fordi drueavlerne ikke kan få dem afsat til de store vinhuse.

.. . .,

>33/09


.,....... ... ... .,......... .,.......... .,.........,.........
20 postkort fra Portugal
I november var Anker på vinrejse i Portugal. Han begyndte i Lissabon, hvor han besøgte årets store vinmesse, og derefter gid turen mod regionen Alentejo. I alt resulterede rejsen i 20 poskort. De første sendte vi i sidste uge. Her kommer de næste tre.
.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........


...........
Fire topproducenter på messen: Domingos Alves de Sousa fra Quinta da Gaivosa i Douro; José Bento dos Santos fra Quinta do Monte d'Oiro i Estremadura; Pedro Araújo fra Quinta do Ameal i Minho – og Álvaro de Castro fra Quinta de Sães og Quinta da Pellada, begge i Dão.
...........

    4. postkort fra Portugal
    Langt fremme i skoene
    Før vi forlod Lissabon for at køre til Alentejo, besøgte vi årets store vinmesse, der samler over 350 vinproducenter fra nord til syd, fra Minho til Algarve.
    Nogle store vinmesser er interessant og godt organiserede. Men der er også mange, som er uoverskuelige, og hvor man går rundt med et glas i hånden og ikke kan sidde ned og skrive smagenotater. Vi plejer at være ret allergiske over for den sidste slags messer.
    Men vi var heldige i Lissabon. Vi var sammen med den svenske vinskribent Gunnar Törnquist og portugisiske Miguel Nora, og begge er specialister i portugisisk vin. Så de vidste, hvad vi skulle smage.
    Resultatet var, at vi fik et fint billede af, hvor langt fremme i skoene, mange af portugiserne er. Der er en række vinhuse, som laver fremragende vine, og der er ingen tvivl om, at de har store muligheder for at gøre sig gældende på de europæiske eksportmarkeder.
    Dette fik vi yderligere bekræftet, da vi dagen efter begyndte vor rundtur i Alentejo.

...........


...........
Vingården Esporão ligger højt med en enestående udsigt. Langs rækkerne af vinstokke er trukket slanger til drypvanding. Dette er nødvendigt i ”Portugals stegepande” med temperaturer op til 40 grader.
...........

    5. postkort fra Portugal
    De mange oprindelige druer
    Vi var i Alentejo i midten af november, og vinhøsten var for længst overstået. Vinstokkene havde dog stadig deres løv, og når vi så ud over markerne, afslørede løvets farver de forskellige druesorter.
    Sammen med Italien er Portugal det land, der har bevaret de fleste oprindelige druer. Hvis der i dag på verdensplan anvendes cirka 2000 forskellige druesorter, så tegner Portugal sig for halvdelen og Italien for en fjerdedel.
    I Alentejo-regionen laver man mange hvidvine på druerne Roupeira, Rabo de Ovelha og Antão Vaz, mens rødvinene først og fremmest laves på Aragonez, men også på Trincadeira og Castelão.
    Under vores tur smagte vi dog mange andre vine blandt andet hvidvine på druerne Alvarinho og rødvine på Baga og Touriga Nacional. Alle - bortset fra Aragonez, der stammer fra Spanien - er originale portugisiske druenavne, der er værd at lægge mærke til.

.,....... ... ... .,......... .,.......... .,.............

>43


.,....... ... ... .,......... .,.......... .,.............


...........
Den "månehøstede" rødvin fra Grous er en vidunderlig vin, fløjlsblød og saftig med modne tanniner og fine fadtoner. Den koster 219,95 kr. hos Theis Vine.
...........

    6. postkort fra Portugal
    En månehøstet rødvin
    En del portugisiske vinhuse arbejder med økologisk dyrkede druer og med bæredygtige teknikker, og et af de huse, vi besøgte, arbejder tilmed biodynamisk, nemlig Herdade dos Grous (De to Svaners Bondegård).
    Her havde man ligefrem en vin ved navn "Moon Harvested" – fordi druerne blev høstet, da Månen var i tophumør. "Maximum potency harvesting" kalder man det på engelsk.
    – Smager vinen bedre af den grund? spurgte vi.
    – Du behøver ikke at tro på det, svarede vinhusets ønolog, Pedro Ribeiro, – men vi har naturligvis lavet forsøg. Vi har håndplukket druer fra den samme mark, dels mens Månen optimalt påvirkede transporten af safterne i vinstokkene – og dels mens den ikke gjorde det. Dvs. klokken 4 og klokken 15.
    – De to partier druer blev behandlet på nøjagtigt samme måde, vinene blev passet og plejet, fadlagret i tolv måneder i ny fransk eg – og derefter smagt imod hinanden. Og den "månehøstede" vin smagte ubetinget bedre end den anden.

.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........
Verdens letteste vinflaske
I disse tider, hvor der for alvor tænkes i miljømæssige baner, hører man ind imellem om vinproducenter, der er gået over til at tappe deres vine på lettere glasflasker – eller endog plasticflasker.
I denne uge indtager verdens letteste vinflaske hylderne hos den britiske supermarkedskæde Tesco. Den vejer kun 300 g og er fremstillet af det britiske vinfirma Kingsland Wines and Spirits til brug for firmaets eget australske vinmærke.
Flasken er af glas, men der er brugt cirka 30% mindre glas end til en almindelig vinflaske, hvilket igen medfører en reducering af CO-udslippet – både under fremstillingen og når de lette flasker skal transporteres.
Kingsland Wines satser på at kunne sælge den ultralette flaske til vinproducenter verden over.

Sådan myrder man en boksvin
Der er gennem tiderne udført mange spøjse forsøg – et af dem kan man se på YouTube.
Her kommer nogle mennesker – af en eller anden uforklarlig årsag – en bag-in-box vin ind i en mikroovn. Efter nogle minutter springer ovnen i luften med et gevaldigt brag. Og ikke nok med det: eksplosionen efterlader et hul i væggen bagved.
I en anden film udpensler en ung mand, hvorfor han mener, at forsøget er det rene fup. Det kan ikke være alkoholen i vinen, der bliver antændt, og som derfor får boksen til at springe i luften, mener han. Dertil er der for lidt alkohol – nemlig kun 8,5% - i Tre Apor, som vinen hedder. Og den med, at trykket i posen inde i papæsken skulle kunne gøre det, giver han heller ikke meget for.
Vi vil dog under ingen omstændigheder opfordre vore læsere til at lade det komme an på en prøve…
.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........



.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........



Refosco dal Peduncolo Rosso.

    Historien om Refosco
    Mellem denne uges smagte vine er der en rødvin på druen . Sådan en er vi kun stødt på ganske få gange, og den fortjener nogle linier.
    Det er en gammel drue. Romeren Plinius den Ældre priste dens dyder i det første århundrede e.Kr.; vinen blev nydt af kejser Augustus’ væmmelige kone, Livia, og Casanova, 1700-tallets store forfører, omtaler den flere gange som fortræffelig i sine memoirer.
    Men druen gik af brug. Den var svær at dyrke og lige så svær at lave god vin på, så den blev afløst af andre druesorter.
    Refosco-druen findes stort set kun i Friuli-Venezia Giulia regionen i det nordøstlige Italien, og vingården Agricolo Valpanera ejer 80% af de marker, hvorpå den dyrkes.
     
    Genskabte dens ry og kvalitet
    Agricolo Valpanera begyndte at dyrke den i 80’erne for at genskabe dens ry og kvalitet og fik i øvrigt støtte til det fra regionen. Og det har ifølge ejeren, Giovanni dal Vecchio, været et stort arbejde.
    I modsætning til de fleste andre druesorter gror Refosco kun på meget fede, lerede jorder, og den sætter en masse blade og drueklaser, så der er et stort arbejde med at tynde ud.
    Druen er særdeles velegnet til at blande med andre druesorter som Cabernet Sauvignon og Merlot, og det er den da også hovedsagelig blevet brugt til – inden vingården Valpanera gik i gang med at lave sin vin på 100% Refosco.
    Drueforskere har længe ment, at Refosco dal Peduncolo var i familie med druen Marzemino fra distriktet San Michele all'Adige i Trento-regionen, og dette har en DNA-profil nu bekræftet.

.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........
Bulkvin skader Californien
Aldrig har amerikanerne importeret mere vin end i 2009. I alt var der tale om 1,2 milliarder flasker – hvoraf de 300 millioner var kommet til USA som bulkvin for så at blive tappet på flasker.
Netop når det gjaldt bulkvinen, var der tale om en gevaldig stigning i importen på hele 87% i forhold til 2008. Krisetiderne har gjort denne billige vin ekstra populær hos de amerikanske forbrugere.
Den megen bulkvin blev importeret af nogle af USA’s største vinfirmaer og -producenter – heriblandt Gallo og Constellation.
Til sammen tegnede den importerede vin – såvel bulk som flasker – sig sidste år for 32% af det amerikanske vinmarked, hvilket ifølge Decanter er den største markedsandel nogensinde.
Den stigende vinimport går i høj grad ud over de californiske vinproducenter, hvis afsætning af vin til det amerikanske marked i 2009 dalede med 1,6% til 2,8 mia. flasker. Det var første gang i seksten år, at Californien oplevede et fald i leverancen af vin til det hjemlige marked.
........ .,........

Til_37/09


.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........
VinAvisens sider om årgange
Så har vi igen revideret vore sider om årgangene for en række af verdens topvine – Bordeaux, Bourgogne, Rhône, Piemonte, Amarone, Toscana, Spanien og Vintage Port.
Vi må tilstå, at vi egentlig havde lovet at gøre det pr. 1. januar, men fik det ikke gjort, og over tyve læsere har skrevet og nærmest antydet, at vi vist var faldet i søvn. Det var vi ikke, men måske var der en lille ulyst med inde i billedet. Det med årgange er nemlig ikke, hvad det har været, og ikke så interessant.
For snart en del år siden var det almindeligt med skemaer over vinens kvalitet i de forskellige årgange. Det var skemaer, hvor hver årgang fx var vist med en liggende eller stående flaske, point-tal, stjerner osv.
Den slags skemaer er vinverdenen vokset fra. Faktisk er det med årgange blevet et meget vidt begreb. Et klimatisk dårligt år behøver nemlig ikke at give dårlige vine. De fleste top-producenter reducerer udbyttet, separerer skidt fra kanel, koncentrerer mosten helt legalt og tryller på den måde årets klimatiske dårligdomme væk.
 
Med et gran af salt
Generelt drikkes de store vine også, mens de er unge – mens de har maksimal frugt. Det er den smag, der efterspørges i dag.
Det er kun et fåtal, der gemmer vine i mange år, og tiden får kun sjældent lov til at udvikle det, man har betalt ekstra for.
Derfor har vi allerede for nogle år siden afskaffet vore årgangsskemaer og i stedet givet nogle enkle bud på, hvornår forskellige vine kan drikkes. Og også disse bud bør tages med et stort gran af salt.
VinAvisens sider med årgange koncentrerer vi os om vine fra områder med et ustadigt klima, og vi interesserer os for toppen af disse distrikters vine. Det vil sige fra 200 kr. og op.
Det kan måske være svært at forstå, at klimaet har mindre effekt på de billige regional-vine frem for de store topvine. Men svagheder og mangler kan med moderne teknik gemmes væk i de store blandingskar, hvorimod de lettere afsløres i topvinene, når disse udsættes for en lang iltningsproces på fad og flaske.
.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........
04/07
.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........
Australsk vinindustri tjener på cykelløb
Der er penge i de store og kendte cykelløb. Og når ruten strækker sig gennem et område med vinmarker, er der også penge i det for vinindustrien i det pågældende område.
I tolv år i træk har fem vindistrikter i staten South Australia lagt asfalt til det berømte seks dage lange cykelløb Tour Down Under. Årets udgave er netop afsluttet, og det har givet staten en indtægt på omkring 50 millioner AUD (cirka 237 mio. kr.).
De mange vinproducenter i South Australia har også tjent godt på de cirka en million mennesker fra hele verden, som havde taget opstilling langs ruten – og som alle skulle have noget at spise og drikke, når cykelrytterne var spurtet forbi.
Nu har det også hjulpet gevaldigt på besøgstallet, at den berømte cykelrytter Lance Armstrong sidste år valgte at gøre sit come back i netop dette løb.

Global tv-dækning
Det, som vinindustrien i South Australia glæder sig mest over, var dette års dækning af begivenheden af tv-kanaler fra alverdens lande. Gang på gang er de frodige vinmarker i blandt andet Barossa Valley, Adelaide Hills og McLaren Vale blevet vist i fjernsynet og har – håber man – givet endnu flere udlændinge lyst til at besøge den australske vinregion.
.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........

34-07/09


.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........



Sven Moesgaard foran nogle af sine i alt 13.000 vinstokke.

    Dansker blev "Årets Vinbonde"
    Hvert år siden 1996 har det danske vinmagasin Vinbladet kåret ”Årets Vinbonde”. Den ærefulde titel er tilfaldet blandt andet Aubert de Villaine fra Domaine Romanée-Conti, Robert Mondavi og Georges Duboeuf samt de to danskere Peter Sisseck og Peter Vinding-Diers.
    Magasinet har nu kåret "Årets Vinbonde 2009", og valget er faldet på Sven Moesgaard fra Skærsøgaard Vin i Dons ved Kolding.
    Da de to førnævnte danskere fremstiller vin uden for Danmarks grænser, er det første gang, man har kåret en dansk vinbonde. Og kåringen er bestemt velfortjent.
    Sven Moesgaard er den mest præmierede vinproducent herhjemme, og VinAvisen har anmeldt flere af Skærsøgaard Vins glimrende vine, både de røde, hvide og mousserende – som nu også omfatter udgaver i rød og rosé.
    Man kan læse mere om Moesgaard i VinAvisens Blå Bog.

. .,....... ... ... .,......... .,.......... .,.........
Familiestrid i Châteauneuf
En strid mellem vinproducenten Guy Arnaud i Châteauneuf-du-Pape og den ene af hans tre døtre, Carole Perveyrie-Arnaud, vækker forargelse blandt de øvrige producenter i distriktet.
Striden begyndte i 2008, hvor datteren fortalte de lokale myndigheder, at hendes far brød med appellationsreglerne ved at sælge vin fra andre franske områder i flasker med etiketter, hvorpå der stod Châteauneuf-du-Pape.
Guy Arnaud modbeviste til fulde anklagen og var dybt rystet over datterens måde at opføre sig på.
Nu har datteren så lagt sag an mod ham, idet hun påstår, at han ikke har betalt hende og hendes mand for noget arbejde, de har udført for ham. I alt skulle han skylde dem et beløb svarende til 163.000 kr.
Guy Arnaud, der ejer vinslottene Château Maucoil og Château Cabrière samt en distriktets største vinmarker, har ellers givet 17 hektar vinmark til en værdi svarende til 64,4 mio. kr. til hver af sine døtre. Så helt umulig lyder han da ikke til at være.
.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........



.,....... ... ... .,......... .,.......... .,........
.....................

...............


    Whisky fra Taiwan vandt
    Forrige weekend blev der afholdt en særlig blindtest af en håndfuld whiskymærker i den skotske hovedstad Edinburgh.
    Da vinderen blev offentliggjort, bredte overraskelsen – ja, nærmest forfærdelsen – sig hos dommerpanelet, der bestod af en række garvede whiskykendere. Det blev nemlig en Single Malt whisky fra Taiwan, Kavalan, der løb af med sejren foran de øvrige deltagere – tre førende skotske og et engelsk whiskymærke.
    En af dommerne, Charles MacLean, udbrød ligefrem: "Min Gud. Er dette en aprilsnar?"

    Satsede på den britiske whisky
    De skotske whiskyer, som den taiwanske whisky vandt over, var Langs, der blev nummer to, dernæst kom King Robert og så Bruichladdich, der måtte nøjes med en femteplads, mens den britiske St. George’s English Malt fik fjerdepladsen.
    Arrangøren af blindsmagningen var den britiske avis The Times, og håbet var ellers, at den britiske whisky, som kom på markedet i november sidste år, var løbet af med sejren.
    Kavalan, der kun har været på markedet i to år, fremstilles af King Car Whisky Destillery, som er Taiwans første whiskydestilleri.

    Kalavan, en by i Armenien
    En række danske aviser og nyhedssider har skrevet om begivenheden, ligesom man kan finde oplysningen på TV Lorry’s og TV Syd’s hjemmesider.
    Det lader til, at Ritzau er den oprindelige kilde, hvorfra historien så har bredt sig som ringe i vandet. Den ene nyhedskilde har højst sandsynligt skrevet af efter den anden – hvilket afsløres af en bestemt stavefejl, som går igen i samtlige skriverier.
    Den taiwanske whisky er stavet Kalavan, og det er faktisk en ret afgørende fejl. Kalavan er en by i Armenien, mens whiskyen staves Kavalan.
    Hos avisen The Times, som jo havde arrangeret smagningen, er destilleriets navn korrekt stavet, hvilket blandt andet gør det muligt at finde frem til dets hjemmeside.

    Fejl i vinguide - med vilje
    Nu vi er ved det med stavefejl, så kan de også være benyttet med forsæt.

    Den britiske "Good Wine Guide", der hvert år udgives af forlaget Dorling Kindersley, har igennem ti år indeholdt en fuldstændig idiotisk fejl – netop med vilje. Redaktøren, Robert Joseph, har moret sig med at indføre navne på ikke-eksisterende vine og druesorter som fx Cakebread, Breaky Bottom og Bastardo. Han har også moret sig med - midt i en liste over vine fra de californiske wineries Stag's Leap og Frog's Leap - at indføre en "eukalyptus-vin" fra det imaginære australske Koahla Leap Winery.
    Og hvorfor har han så gjort det? - Jo, jeg begyndte på det for at lægge en fælde for andre vinskribenter, der kunne være fristede til at plagiere min research, siger Robert Joseph.
    Hvis der er en fejl i denne udgave af
    VinAvisen - er den ikke indført med vilje ...

..................... .....................
..................,,...............



........
........
.................,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Supervin.dk har optaget importen af vinene fra det biodynamiske champagnehus Pascal Franck.
    * Kjær & Sommerfeldt har optaget importen af vine fra følgende vinhuse: Hugel & Fils i Alsace, Candido i Puglia, Erath i Oregon, L’Ecole 41 og Red Diamond i Washington, La Motte i Sydafrika, Domdechant i Rheingau, Bodegas Olivares i Jumilla, Finca Sobreño i Toro, Pagos de Rey i Rueda og Pazo de Señorans i Rias Baixas.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
................,,,,,,,,,.
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt.
....,... .....,... ..... ..

.
.

.

    Benny Doré (født 1948) debuterede i 1967 som kunstmaler og har siden udstillet på en lang række gallerier og kunstmesser i Europa og USA. Hans kunstværker er ligeledes repræsenteret på flere museer, blandt andet på Nationalgalleriet i Reykjavik.
    Siden han i 1975 for første gang udstillede i Bologna i Italien, har italiensk mad og vin været en del af hans og hustruen Hannes dagligdag.
    I 2005 åbnede de DoréDelicato, som en del af deres nordfynske galleri (nu kaldet Vin&Kunst) samt som vinhandel på nettet med et udvalg af italienske kvalitetsvine. DoréDelicatos hjemmeside er helt og holdent designet, programmeret og fotograferet af Benny Doré, der ud over kunsten og vinen også beskæftiger sig med webdesign for en række firmaer og organisationer rundt om i Danmark.
    Målet med vinforretningen er at opbygge et sortiment af vine fra samtlige vinregioner i Italien med hovedvægten på de klassiske områder Piemonte, Toscana og Veneto.
    Konceptet er både at føre vine fra de store berømte og veletablerede vinhuse samt fra de små familiebrug med en beskeden, kvalitetsbevidst og personlig præget produktion.
    Den sparsomme fritid bruges på rejser eller sammen med ægteparrets to sønner, svigerdøtre og børnebørn.
    Hjemme bruger Benny Doré og Hanne megen tid på at lave og nyde maden, hvor vinene i DoréDelicatos sortiment indgår som et naturligt element.
    Adresse: Vestergade 16, Særslev, 5471 Søndersø, tlf.: 64 84 10 50, e-mail: info@doredelicato.dk, hjemmeside: www.doredelicato.dk.
................,,,,,,,,,.



.......
    ...........................
      Ugens gode spørgsmål
      Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

      Hvor længe kan Alsace-vine ligge?
      Kjeld og Janne Mathson har været en tur i Alsace og har der købt nogle kasser hvidvin i årgangen 2008. Nu vil de godt vide, hvor længe sådan nogle vine kan ligge, før de drikkes.
      Det kommer først og fremmest an på, hvilke druer, vinene er lavet på. Det er nemlig ikke alle hvidvins-druer, der egner sig til gemmevin.
      På det punkt er Riesling en fremragende drue – fulgt (i alfabetisk rækkefølge) af Chardonnay, Gewurztraminer, Pinot Gris og Sémillon – hvor Chardonnay siger Bourgogne, og Sémillon siger Bordeaux (plus så mange andre vindistrikter). Men altså først og fremmest Riesling.
      Har en Riesling-vin den rette balance mellem frugt og alkohol og en god syre, vil den have et godt gemme-potentiale og udvikle sig yndefuldt med fine honningtoner. Gem den gerne fem-seks år fra høståret.
    ................
....... ...... ........ ....... ...... ......... . .,.......... . .,...... .,............ .,.......... . .,....



................,,,,,,,,,.
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
... ........., ... ............ ... ........., ............... ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    56 Slavekælderen under den gamle magistrats-bygning, De Oude Drostdy, i byen Thulbagh i Sydafrika er indrettet til et fornemt smagerum med fint udskårne fade (foto © Distell).
    .......
    ...............
..................



................,,,,,,,,,.
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 23 vine. Af disse vine var der 17, som fik mere end to stjerner, og hele 9, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 73 stjerner og i gennemsnit 3,2 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
.....................
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Lunetta, Brut, Cavit, Prosecco, Vino Spumante, Italien
69,95 kr., SuperBest
Let parfumeret boblevin med en lille sødme.

Hvidvin


Lomond, Sauvignon Blanc, Cape Agulhas, Sydafrika, 2009
94,50 kr., Lesedi Wines
Flot hvidvin, der både lugter og smager langt væk af druen Sauvignon Blanc - plus af lidt mere krydderi end sædvanligt i vine på denne drue. Flasken har skruelåg.


Viu Manent, Sauvignon Blanc, Colchagua Valley, Chile, 2009
39,95 kr., Philipson Wine
Tør hvidvin med en udpræget grape- og citrus-smag. God til fisk og skaldyr. Flasken har skruelåg.


Charles Renoir, Chablis, Frankrig, 2008
94,95 kr., SuperBrugsen, Coop
Hvidvin med krydrede toner og en frisk syre. Flasken har skruelåg.

Rødvin


Cà Lustra, Cabernet Sauvignon, Colli Euganei, Italien, 2007
75 kr., Carlo Merolli
Den smager virkelig godt, denne rødvin. Den fylder munden med dejlig frugt og er nem at drikke. Mange vil kunne lide den.


Marzemino, Istituto Agrario San Michele, Trentino, Italien, 2008
99,75 kr., Bichel Vin
En dejlig saftig og mild rødvin med toner af sød lakrids i duften og en lækker lang smag af modne hyben og solbær. Vinen laves i et begrænset antal flasker af Trentinos anerkendte vinskole, Istituto Agrario San Michele. Den er så afgjort prisen værd.


Château Saransot-Dupré, Listrac-Médoc, Frankrig, 2005
109 kr., House of Wine
En rigtig god og typisk Bordeaux-rødvin med moden, afrundet frugt. En "behagelig" vin.


Griffon, Mas Theo, Coteaux du Tricastin, Frankrig, 2005
125 kr., på tilbud: 75 kr., A Vinstouw
Flot Rhône-rødvin - her sker der noget! Den har en fyldig, frugtagtig smag.


Munari, India Red, Cabernet Sauvignon, Heathcote, Victoria, Australien, 2005
145 kr., Sørensen Vin
En krydret duft fanger næsen, og en lige så krydret, fyldig og intens frugtagtig smag fanger smagsløgene. Det er en kraftig og alkoholrig vin (15%), som ubetinget skal skænkes til en kraftig ret. En Amarone fra Down Under.


Château Belgrave, Haut-Médoc, Frankrig, 2006
169 kr., Kvickly
En rigtig god rødvin - en elegant, moden og lækker vin i fin balance.


Don Rudolfo, Nero d'Avola, Sicilia IGT, Italien, 2006
199,95 kr., Amka
Denne rødvin er skabt i et samarbejde mellem den danske vinmand Peter Vinding-Diers, italieneren Paterno Castello og Amka i Randers, og det er en vin med stor frugtsødme, blød, varm og kraftig.


Chassagnoux & Fils, Merlot, Bordeaux, Frankrig, 2007
65 kr., pris ved 6 flasker: 62 kr. og ved 12 flasker: 55 kr., Herning Vin Center
Saftig og ret enkel rødvin på 100% Merlot. Samtidig er den en meget let vin med kun 12% alkohol. Flasken er udstyret med etiketter af sølvpapir med mikroskopisk tekst, som ingen djævel kan læse.


Le Logge di Pietranera, Toscana Rosso IGT, Italien, 2004
79,95 kr., pris ved 12 flasker, BrdrDsVinhandel
Trods alderen en stadig levende rødvin. Den har en saftig, let krydret smag med noter af kirsebær.


Axel, Viña la Playa, Cabernet Sauvignon, Colchagua Valley, Chile, 2006
145 kr., Kjær & Sommerfeldt
Vellavet og lækker rødvin med en blød smag, der breder sig i munden med fint krydderi og mange facetter.


Culebron, Syrah, Alicante, Spanien, 2007
45 kr., pris ved 12 flasker, DK Wine
En lille rødvin uden større vingefang - men også til en lav pris.


Valpanera, Refosco dal Peduncdolo Rosso, Friuli Aquileia, Italien, 2007
69 kr., Red & White
Tør og kraftig rødvin med god fylde. I smagen er der en lille sødme.

Andet


Faraon, Bodegas Hidalgo, Oloroso Sherry, Spanien
145 kr., Vinslottet
Ordet Oloroso hentyder til denne type sherrys kraftfulde duft, og dens ravfarve har vinen fået, fordi den er modnet under indflydelse af luftens ilt. Duften er simpelt hen fantastisk, og smagen er tør og kompleks med toner af valnødder. Fremragende til ost.






Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.