Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 13. 2010



.....................
Vin-aktuelt i uge 13
Fra 29. marts til 4. april 2010
.....................
,,,,,,,,,,,,,
VinAvisen uge 10, ,,,,,,VinAvisen uge 11,,,,,,,,VinAvisen uge 12
,,,,,,,,,,,,,

.....................
    ,,,,,,,
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt pr, e-mail hver uge. Klik her! På samme side kan du ændre din adresse eller melde fra. Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
    ,,,,,,,
    ,,,,,,,
    Søg i 500 tidligere VinAviser

,,,,,,,
.....................
.........
...................
De fjollede franske alkohollove
Alt tyder på, at franskmændenes absurde alkohollove endnu engang vil spænde ben for et godt initiativ.
Frankrig står for at få sin første tv-kanal udelukkende om vin. Edonys, som den hedder, har planlagt programmer om vinturisme, portrætter af vinproducenter og vinhuse og interaktive udsendelser, hvor seerne kan smage og diskutere vin sammen med diverse vinspecialister. Og selvfølgelig bør verdens mest berømte vinland have en sådan kanal.
Men nu er spørgsmålet, om kanalen overhovedet bliver til noget. CSA (Conseil supérieur de l’audiovisuel), den myndighed, som bestemmer, hvad der skal vises i de elektroniske medier i Frankrig, har meldt ud, at det planlagte indhold i programmerne er i strid med Evin-loven. Denne alkohollov fra 1991 forbyder blandt andet positiv omtale af vin og billeder af vin i en positiv sammenhæng.

Ja til porno, nej til vin
Den ansvarshavende redaktør af Edonys, Jean-Michel Peyronnet, er selvsagt vred over CSA’s holdning over for de vinøse programmer, hvilket han giver udtryk for i det britiske vinmagasin Decanter:
- CSA godkender regelmæssigt programmer, som omfatter vold og pornografi. Men vi må ikke fortælle, at vin er en fornøjelse, at den er en del af vores nationalarv, og at den er lavet af engagerede mænd og kvinder.
- Det er en skandale, at man i Frankrig ikke har lov til at tale om vin, med mindre man siger, at den er farlig og giver kræft.

Søger andre græsgange
CSA har endnu ikke givet vin-kanalen det endelige dødsstød. Men selv om Edonys mod al forventning skulle blive tilladt, frygter Peyronnet, at hvert et lille programindslag skal endevendes og godkendes af medie-myndigheden, før det kan blive sendt. Og det er ikke realistisk at lave en tv-kanal på den måde.
Produktionsselskabet bag Edonys, Media Place Partners, forsøger nu i stedet at få en fod inden for hos tv-stationer i Storbritannien, Belgien og Luxemburg, så de planlagte programmer kan blive vist – uden først at blive censureret.......... ........
......................



Vinmøllet Lobesia botrana.

    Det varme vejr spreder møllene
    I uge 11 fortalte vi om det frygtede europæiske vinmøl, Lobesia botrana, hvis larver er fundet i et stigende antal i Napa Valley.
    Den første larve blev fundet i Oakville-området i september sidste år, og siden da har møl-pesten bredt sig til store dele af Napa.
    Møllet er tidligere dukket op i europæiske vinmarker, men hvor det her er de grønne druer, larverne kaster sig over, så er hofretten i Napa de blå druer Cabernet Sauvignon og Merlot.
    I alt har man nu opsat 3000 fælder med et klæbende middel, så eventuelle vinmøl hænger fast. I dem finder man stadig flere møl, og man er ikke i tvivl om, at det meget varme vejr i Napa i øjeblikket hjælper til med spredningen. Vinmøllene flyver nemlig udelukkende hen under aftenen og kun, når temperaturen er på mindst 12 grader.

    Flere generationer møl
    Møllenes larver er en alvorlig trussel, da de i sidste ende kan gøre kål på druerne i store vinmarksområder.
    Hvert enkelt vinmøl vil i løbet af druernes vækstsæson producere hele tre generationer møl, hvis larver vil vokse sig store og flyvedygtige ved at spise såvel blomster som druer. Den tredje generation vil overleve som pupper inde under barken på vinstokkene, for året efter at blive til møl og sørge for skabelsen af de kommende generationer.
    Myndighederne i Napa er i fuld gange med at overveje, hvordan man skal bekæmpe angrebet – og ikke mindst, hvordan man forhindrer møllene i at brede sig til resten af Californiens vinmarker.

    Flagermus, hvepse og pesticider
    Der er flere metoder til bekæmpelse af møllene, og man planlægger at tage den alle i brug.
    Myndighederne vil blandt andet sprede feromoner – kvindelige kønshormoner – i vinmarkerne. Hanmøllene vil straks indlede en frugtesløs jagt på hormonerne og glemme alt om at parre sig med hunmøllene.
    Man vil også tage nyttedyr i brug – blandt andet insektspisende flagermus og hvepse, hvis larver æder det indre af vinmøllene.
    Og man bliver højst sandsynligt også nødt til at anvende pesticider – et bekæmpelsesmiddel, som har vist sig effektivt ved angreb på europæiske vinmarker.
    Frem for alt så opfordrer myndighederne vinproducenterne i Napa til at stå sammen i kampen mod vinmøllene og til at gå aggressivt til værks, så man kan få sat en stopper for udbredelsen.

............ .......

33/09


..............
Punktum for farcen i Sydafrika
Som vi fortalte i uge 12, har minedrift-sagen i Sydafrika udviklet sig til lidt af en farce. Først bekendtgjorde det statsejede mineselskab African Exploration Mining and Finance Company (AEMFC), at det ville påbegynde minedrift i vinlandet i Western Cape, blandt andet i det berømte vindistrikt Stellenbosch.
Efter vilde protester fra vinproducenter samt natur- og miljøforeninger lød det, at planerne var skrinlagt. Kort tid efter blev de igen vakt til live – hvilket både vakte forvirring og ikke mindst endnu vildere protester.
Sidste nyt er, at planerne nu for alvor er droppet, og at mineselskabet har trukket sin ansøgning om minedrift i Western Cape tilbage. Sådan lyder det i hvert fald fra den sydafrikanske regering.
Denne beslutning har selvfølgelig vakt jubel hos områdets mange vinproducenter.
.........



Bernard Magrezs sidste nye investering er en vinmark med gamle vinstokke i portvins-distriktet Douro. Her fremstilles også glimrende rødvine, og det er netop rødvin, som Magrez har tænkt sig at fremstille et begrænset antal flasker af hvert år.

    Magrez sælger vinejendom
    Bordeauxs legendariske vinkøbmand, Bernard Magrez, ejer 35 små og store vinhuse, hvoraf hovedparten ligger i Bordeaux. Desuden har han vingårde andre steder i Frankrig samt i Californien, Chile, Argentina, Uruguay, Marokko og Portugal.
    Tilsammen giver vinhusene en årlig omsætning på omkring 40 millioner euro (cirka 300 mio. kr.).
    Nu har Magrez solgt sin vinejendom i Bergerac, Domaine des Songes, som han købte i 2006.
    Han har ifølge Decanter erkendt, at der var tale om et fejlkøb – at han ikke var klar over, at det ville være så svært at sælge en topvin fra Bergerac.

    I skyggen af Bordeaux
    Magrez har ellers investeret mange penge i Domaine des Songes gennem de sidste fire år. Vinproduktionen blev lagt om, og der blev satset på vin af høj kvalitet – der ligeledes skulle sælges til en høj pris. Men netop det sidste kneb det med. Appellationen Bergerac står i skyggen af sin berømte nabo, Bordeaux, og forbrugerne er derfor ikke villige til at tage de store sedler op ad pungen, når der ”kun” står Bergerac på etiketten.

    Satser på topvin fra Douro
    Stort set i samme åndedrag, som Bernard Magrez solgte Domaine des Songes, investerede han i en fornem vinmark i det portugisiske vindistrikt Douro. Målet er at fremstille en top-rødvin med navnet Esperança, og den vil blive lavet på de samme druer, som bruges til portvin, nemlig Touriga Nacional og Touriga Franca.
    De første 8000 flasker af årgang 2009 vil blive tappet i slutningen af i 2010.
    Der går også rygter om, at Magrez har tænkt sig at udvide sine interesser i Bordeaux og lægge billet ind på det berømte Château Beychevelle i Saint Julien – hvilket vinkøbmanden dog ikke har bekræftet.

..............

>43


.....


    <Vin, ost og andre delikatesser gik op i en højere enhed under den store italienske vinfestival, Viniditalia.<

.........
Endnu en omgang festlig Viniditalia
Den 12. og 13. marts valfartede mere end 900 mennesker med glæde for italiensk vin til Tivoli for at besøge den populære italienske vinmesse Viniditalia.
Den Gamle Have dannede en stemningsfuld ramme om arrangementet, som i år blev afholdt for niende gang.
Ud over vin i lange baner kunne man også ved de i alt 23 stande få smagsprøver på grappa, oste og andre delikatesser.
Og hos Restaurant Fabio bød man på vitello tonato, pasta, skinke og pølser.

Konkurrence med fornem præmie
Et af trækplastrene under festivalen var en konkurrence, hvor de besøgende kunne stemme på de bedste vine, de havde smagt, og via lodtrækning vinde et ophold på Agriturismo Il Bricco i den italienske by Treiso uden for Alba.
Bedste hvidvin under 100 kr. blev Roero Arneis Malvira, Piemonte årgang 2008 fra Le Papillon, mens vinderen af hvidvin over 100 kr. blev Lo Triolet Pinot Gris, Valle d’Aosta 2008 fra Langhe Vine. For rødvinenes vedkommende løb disse vine af med sejren: Le Cinciole, Chianti Classico 2006 (under 100 kr.) og Sottimano, Barbaresco ”Fausoni” årgang 2005 (over 100 kr.), begge fra Atomwine.
De bedste søde mousserende vine blev Cantico Moscato Spumante (under 100 kr.) fra U&Wine og Franciacorta Brut Contadi Castaldi Saten 2005 fra Laudrup Vin.
..........



............................ ......
10 postkort fra Rom og Sicilien
I begyndelsen af februar var Anker på en kort vinrejse til Rom og Sicilien. Det kom der i alt ti postkort ud af. Her kommer de sidste tre, og hele serien har vi samlet på en særlig side.
...


...........
– Vi er mange, der fremstiller Limoncello, siger Luigi Mangano, – og stort set gør vi det efter samme opskrift; men mærkværdigvis kan produkterne være ret forskellige.
...........

    8. postkort fra Rom og Sicilien:
    Syditaliens berømte Limoncello
    Den gamle bydel i Syrakus ligger på en ø, Isola di Ortigia, og besøger man øen for at opleve den rige barokke arkitektur, bør man også besøge Sicilsapori i Ronco 2° ai Bottai, lige ved Piazza Archimede.
    Sicilsapori er en "Liquorificie Artigianale" – en håndværksmæssig likørfabrik, hvor Luigi Mangano og hans familie fremstiller flere likører efter gamle opskrifter – Mandarinello (på mandariner), Arancello (appelsiner), Mandorle (mandler), Cannella (kanel) og Fico d’India (figner). Samt naturligvis Syditaliens berømte og meget lækre citronlikør, Limoncello.
    Vi var med "ude bagved", hvor Luigi Mangano fortalte, at man til Limoncello udtrækker aromastofferne fra citronskaller, som man igennem flere dage lader ligge i 69% alkohol. Og det er Luigi selv, hans kone og datter, der skræller citronerne – i løbet af en dag kan de få 200 kg skaller ud af 700 kg friskplukkede citroner.
    Udtrækket tilsættes sukkervand, og alkoholprocenten reduceres til 30% med vand. Ret enkelt, men alligevel en proces, der har sine hemmeligheder.

...........


...........
Il Carrubone fremstilles efter en opskrift, som den sicilianske kunsthistoriker Gaetano Bongiovanni har fundet. Bongiovanni har igennem en snes år gjort et stort arbejde for at finde gamle sicilianske opskrifter.
...........

    9. postkort fra Rom og Sicilien:
    En likør på johannesbrødfrugt
    En anden siciliansk likør med en bitter tone er Il Carrubone – en interessant drik, hvori først og fremmest indgår frugter fra johannesbrødtræet (Ceratonia siliqua), men også flere forskellige krydderurter.
    Il Carrubone har sit navn efter johannesbrød, som på siciliansk hedder carruba, og 70% af den italienske produktion kommer netop fra Ragusa-provinsen, som vi besøgte.
    Ordet carruba er i øvrigt i slægt med ordet karat, enheden for vægt af guld og ædelstene. I oldtiden brugte man nemlig frøene fra johannesbrød som vægtlodder. I dag er 1 karat lig med 0,2 gram.
    Johannesbrød har sit mærkelige (danske) navn, fordi Johannes Døberen ifølge en kristen tradition holdt sulten fra døren ved hjælp af frugterne, mens han strejfede omkring i ørkenen.
    Jøder spiser traditionelt tørret johannesbrød på helligdagen Tu Bishvat, ligesom muslimer drikker johannesbrød-juice i Ramadanen. Det er en drik, som i øvrigt skal være et godt elskovsmiddel – og et middel mod diaré.

.........



.......... ....


...........
Bruchetta er nemt at lave med et godt brød på durum-hvede og et af de italienske produkter på små glas.
...........

    10. postkort fra Rom og Sicilien:
    Lækkerier til den italienske bruschetta
    Turen til Sicilien var ikke kun en vintur, men også en madtur. Her i VinAvisen fordyber vi os jo ikke i den ædle madkunst, men vi må lige nævne, at vi besøgte to små håndværksproducenter, der fremstiller nogle af de lækkerier, Italienerne blandt andet kommer på deres bruchetta.
    Bruchetta er noget ganske enkelt: Et let ristet stykke brød, hvorpå der er lagt et lag af … ja, det kan være mange ting. Klassisk pensler man brødet med en duftende jomfruolie, gnider det med hvidløg og dækker det med hakkede cherry-tomater og basilikum.
    Men på Sicilien blev vi præsenteret for bruchetta med noget helt usædvanlig delikat tunkød. Og det var ikke den slags tun, vi herhjemme kan få i tre dåser for 25 kr. – og som man tygger og tygger, og mere tørt bliver det. Det sicilianske tunkød gjorde en bruchetta til en fornem forret eller det, man på dansk kalder appetizer.
    De to producenter, vi besøgte, var Drago og Campisi, der fremstiller små glas med lækkerier, ikke kun på tun, men også på makrel, ansjoser, sardiner, tomater, peberfrugter, svampe – alt det, man kan bruge til bruchetta og pasta. Og i det hele taget til at sætte smag på det italienske køkken.

...........


    Flere billeder fra turen
    De første dage i Rom var optaget af det store træf mellem italienske producenter af fødevarer og internationale indkøbere (se de første fire postkort).
    Men VinAvisen skulle jo ikke købe noget. Så Anker gik i stedet rundt i Rom og tog billeder, og på Sicilien fangede han naturligvis også ikke-vinøse motiver, som han tilfældigvis kom forbi.
    Disse billeder har vi lagt ud i to Picasa-shows på nettet. Vil du se 111 billeder fra Rom, så klik her. Og vil du se 43 billeder fra Sicilien, så klik her.
    Når de små billeder kommer op på skærmen, så klik på "Diashow" og derefter på F11.
    Hvis du klikker på knappen forneden med de to lodrette streger, kan du styre slagets gang med piletasterne. Under nogle af billederne har vi indsat forklarende billedtekster. God fornøjelse.

...... .............

Til_37/09


....... ........


......................
1, 2 og 3 – surt, sødt og vin.

    Der er noget om det
    I sidste uge foretog vi et interessant forsøg, der byggede på tre mikrofotografier optaget af den amerikanske biolog dr. Sondra Barrett. De forestillede henholdsvis krystaller af noget sødt, noget surt og noget vin.
    Sondra Barrett havde observeret, at når hun viser de tre billeder til andre mennesker, så gætter mange rigtigt. Formen på krystallerne knytter sig åbenbart til folks opfattelse af smag.
    Passer det virkelig? Vi satte vore læsere på den samme prøve, og – jo, der synes at være noget om det. I alt 1497 læsere deltog i testen, og cirka to tredjedele af dem ramte rigtigt.

    Den rigtige smag i munden
    Billede nr. 1 viser noget surt (riseddike), og det er 1053 læsere enige i, dvs. 70%.
    Billede nr. 2 viser noget sødt (almindeligt sukker), og det mener 924 læsere også, at det er, dvs. 62%.
    Billede nr. 3 viser noget rødvin – ifølge Sondra Barrett en vin ved navn "La Sirene Pirate" – og her gættede 912 læsere rigtigt, dvs. 61%.
    Med andre ord fik omkring to tredjedele af VinAvisens læsere den rigtige smag i munden, når de så de tre billeder.
    Nogle af dem, der gættede rigtigt vedrørende det enkelte billede, byttede måske rundt på de to andre billeder, men det ser vi bort fra her. Der er alligevel noget om snakken.

.....

34/10



.......
............. ................




Den velbesøgte smagning fandt sted hos Nimb i København.

    Stor smagning af Chablis Grand Cru
    Der er fire grader af vin i Chablis, og den øverste er Chablis Grand Cru. Den omfatter blot syv marker på i alt 100 hektar, og tilsammen leverer de kun cirka 3% af al den vin, der kommer fra Chablis. Med andre ord den ultimative top.
    De syv marker var alle repræsenteret, da vinavlernes forening, Union des Grands Crus de Chablis (UGCC), i forrige uge indtog København ved en stor smagning.
    UGCC blev grundlagt i 2000 med det ene formål at fortælle alverden om de store (og dyre) Grand Cru-vines kvalitet, og sammenslutningen har atten medlemmer.
    Hvert år afholder foreningen to store smagninger, den første altid i London og den anden i et andet land. I år kunne man ikke blive enige om, man skulle tage til Danmark eller Sverige, så man valgte begge lande. I Danmark samarbejdede man med Malene Smidt Hertz.
    Det var den fortræffelige 2008-årgang, der blev skænket i glassene, og mange var mødt frem for at smage de liflige dråber – og gætte på, hvor længe de mon kunne gemmes hjemme i skatkammeret.

    De 7 Grand Cru-marker
    Den britiske vinskribent Tom Stevenson har givet denne beskrivelse af vinene fra Chablis’ syv Grand Cru-marker.
    Blanchot: De mest delikate vine med blomstrende aromaer.
    Bougros: De mindst kostbare vine, men med en livlig frugtagtig aroma.
    Grenouilles: Aromatiske vine med race og elegance.
    Les Clos: Ofte de mest komplekse og fyldige vine med udpræget mineralitet. Les Clos er den største af markerne (25 hektar).
    Les Preuses: Af alle markerne får denne mest sol og leverer som oftest vine med mest fylde og krop.
    Valmur: Blød tekstur og aromatisk duft.
    Vaudésir: Som regel vine med en intens aroma og smag med krydrede noter.

......... ...
Frugt- og rod-dage
I uge 18 sidste år fortalte vi, hvordan en række førende supermarkeder i Storbritannien følger en særlig biodynamisk måne-relateret kalender, når de skal afholde smagninger for vinanmeldere af nyindkøbte vine.
Kalenderen er udført af Rudolf Steiner-tilhængeren Maria Thun for omkring 50 år siden, og ifølge den er året inddelt i frugt-, blomster-, blad- og rod-dage. På frugt- og blomster-dage tager vinen sig altid ud fra sin bedste side, mens den på fx en rod-dag ikke er nær så interessant.

Blødere tanniner på frugt-dage
Jo Ahearne, der er Master of Wine og vinmager for supermarkedskæden Marks & Spencer, var oprindelig skeptisk, men er nu – efter adskillige vinsmagninger – overbevist. Ifølge hende er hvidvinene langt mere aromatiske på frugt-dage end på rod-dage. For rødvinenes vedkommende har hun bemærket, at tanninerne er blødere og mere behagelige på frugt-dage og langt mere pågående og hårde på rod-dage.
Ligesom der er tilhængere af kalenderen, er der også skeptikere. Og de hævder, at det lige så godt kan være vejret, atmosfæretrykket – ja, bare den sammenhæng, som man smager en vin i – der spiller en rolle for, hvordan smagen opfattes.

Påstanden prøves efter
Nu vil det britiske vinmagasin Decanter have vished i sagen, og én gang for alle afgøre, om der er noget om snakken. Bladets vinsmagnings-chef, Christelle Guibert, arrangerer derfor en serie af vinsmagninger.
Et dommerpanel af vinspecialister vil under seks vinsmagninger smage de samme 30 vine, der er udvalgt inden for en lang række vintyper.
Vinene vil blive smagt på henholdsvis tre frugt-dage og tre rod-dage. Og inden for de to typer dage vil smagningerne finde sted i et rum med kunstig oplysning, en grå og regnfuld dag og så en smuk solskinsdag. På den måde skulle man kunne tage højde for påvirkningen af vind, vejr og lysforhold.
Vinsmagningerne vil finde sted i løbet af juni, juli og august, og Decanter’s læsere opfordres til at deltage i eksperimentet.
De tilmeldte læsere vil få en liste over alle vinene samt diverse nødvendige informationer omkring smagningerne.
VinAvisens redaktion ser frem til at kunne bringe resultatet af den omfattende smagning.
....................... .... ............................

>33/09


...................... ....... .... ..........................


......... ........
Disse kokke optrådte i det franske blad L’Illustration i 1893.

    Er kokke kunstnere?
    Avisernes skriverier om årets Michelin-stjerner har inspireret Carlo Merolli, der i sit ugentlige hyrdebrev skriver følgende:
    Skulle kokke være kunstnere? Vrøvl. Det er endnu et sørgeligt og snobbet levn fra den franske revolution.
    De adelige franske familier havde en stab af ansatte, der skulle klare de daglige tunge gøremål, og kokkene var den del af tyendet, der sørgede for madlavningen.
    Da deres arbejdsgiveres hoveder blev kappet af, befandt tyendet sig uden job. Det blev starten på den store franske restaurant-tradition og det deraf følgende behov for snobberi: De spisesteder, som de arbejdsløse chefkokke åbnede for at klare dagen og vejen, skulle være noget andet, noget bedre. Pøblen skulle ikke tro, at der her var almindelige "madlavere" eller kogekoner. Nej, her var der tale om en sublime kunstnere udi madlavningen.
     
    Men kunst? Vrøvl
    Respekt for og påskønnelse af kategorien? Ja, til enhver en tid. Men kunst? Vrøvl.
    Som gæst synes jeg, at kokken skal lave mad, få sine penge for det, opholde sig i køkkenregionerne og færdigt arbejde.
    Som gæst er jeg restaurantens gæst, ikke kokkens gæst. Jeg betaler de samme penge lige meget, om kokken har fri, har en dårlig dag eller ikke er kunstnerisk inspireret lige netop den dag, jeg er på besøg.
    Faktisk vil jeg ikke vide, hvem der er i køkkenet; jeg er kommet for at spise og have det godt, ikke for at diskutere kunst eller gastronomi.
    Madlavning er et håndværk. Kokke kan være gode, bedre, mesterlige håndværkere. Kunst er noget andet.
     
    Er vore læsere enige?
    Har Carlo Merolli ret i sit synspunkt? Eller rettere: Er vi enige med ham. Det kunne være interessant at høre, hvad VinAvisens læsere mener, så vi foranstalter en lille rundspørge.
    Sæt en prik i skemaet herunder senest fredag aften – og se resultatet i næste uges VinAvis. Særlige synspunkter modtages gerne på info@vinavisen.dk.

...................... ....... .

34/09



.............. ............



Disse to flasker La Tâche 1947 blev solgt på auktionen for et beløb svarende til cirka 100.000 kr.
.........

    Methusalem under hammeren
    I uge 3 fortalte vi om den slagfærdige amerikanske vinsamler Lloyd Flatt, der gerne knappede en flaske Dom Pérignon op til sin pizza.
    Hans store vinsamling kom for nylig under hammeren hos Sotheby’s i New York, og den indbragte hele 1.182.049 dollars (cirka 6,6 mio. kr.).
    De ældste flasker på auktionen var fra 1861, ligesom samlingen omfattede en række sjældne kæmpeflasker.
    Højdepunktet var en enkelt flaske Methusalem (8 almindelige flasker) Romanée Conti årgang 1976, som gik for 42.350 dollars (cirka 236.000 kr.), hvilket var dobbelt så meget som vurderingen. Den store flaske blev solgt til en samler i Asien via et bud over telefonen.

Alt for høje skatter
Amerikanske Constellation Brands, verdens største vinproducent, og det australske vinfirma Foster’s – der blandt andet ejer mærker som Hardys, Lindemans og Penfolds – er begge storsælgere af vin på det britiske marked. Ud af de omkring 120 millioner flasker vin, som Foster’s eksporterer til Europa, ender to tredjedele i Storbritannien.
Men begge firmaer er ifølge The Wall Street Journal trætte af den britiske regerings konstante forhøjelser af skatter på vin- og spiritus. Det er gået for vidt, mener firmaerne, og de gider ikke lege med mere.

Halvdelen af prisen er skatter
Som det er i dag, er gennemsnitsprisen på en flaske vin i et britisk supermarked 4,32 pund (cirka 35 kr.). Heraf udgør skatterne hele 55% af beløbet, ligesom diverse toldafgifter også står for deres del af kagen.
For et par år siden opførte Constellation et gigantisk tappeanlæg på britisk jord. Men det ville firmaet aldrig have gjort, hvis man havde vidst, at den britiske regering ville lade skatterne tage himmelflugt.

Satser pengene på Skandinavien
Såvel Constellation som Foster's har flere tusinde ansatte briter i deres afdelinger i Storbritannien, men de har på grund af de høje skatter været nødt til at skære drastisk ned på medarbejderstaben.
De to store firmaer søger derfor nu til grønnere græsgange og er i fuld gang med at overføre en del af investeringerne i det britiske marked til andre europæiske lande.
Foster’s vil især satse mere på det skandinaviske marked, hvor der ifølge firmaet er større muligheder for ekspansion end på det britiske marked.
..... ...... ..................... ................. .. ..,... ..... .. ............ ....
.................. ................


.........
Brødrene Thomas og Martin Phillips bruger sakse, der drives af trykluft gennem en lang slange - se denne uges STORE billede.

    Mere om trykluft-sakse
    I sidste uge viste vi i postkort nr. 7 fra Sicilien, hvordan man beskærer vinstokke med trykluftdrevne sakse. Samtidig spurgte vi, om nogle af VinAvisens kyndige læsere kunne bidrage med yderligere oplysninger om mekaniske beskæresakse.
    Pepe Roca skriver, at han personligt benytter et lignende værktøj dog med den lille forskel, at saksen er batteriedrevet. Han beskærer en del æbletræer og benytter en 24 volt akku-grensaks fra Makita. Prisen er lidt pebret – 15.625 kr. – men til gengæld er grensaksen yderst effektiv, tilføjer Pepe Roca.
    En anden læser, Michael Larsen fortæller, at man i de gode, gamle dage brugte trykluft produceret af traktoren og havde så 100 meter lange luftslanger til sine trykluftsakse.

    Foretrækker slangen
    Morsomt nok var VinAvisen i torsdags i det tyske Mittelrhein, hvor vi besøgte de unge, meget talentfulde vinmager-brødre Thomas og Martin Philipps i St.Goar, og de var netop i gang med at beskære.
    De brugte metoden med den lange slange, og da vi spurgte dem, hvorfor de ikke brugte batteridrevne sakse, sagde de, at de ikke var præcise nok til arbejdet i vinmarken.
    Vi tog et billede af Martin Philipps som slangetæmmer; det bringer vi nedenfor som denne uges STORE billede.

.............
Dato for degorgering
Når man fremstiller champagne, dannes der et bundfald under vinens gæring i flasken. Idet flasken igennem længere tid drejes og gradvist løftes, samles bundfaldet på undersiden af proppen. Det øverste af flaskehalsen fryses ned, proppen får lov at springe, og isklumpen tager bundfaldet med sig. Hvorefter flasken får en ny prop. Denne proces kaldes degorgering (af det franske ord for hals: gorge).
Kun ganske få champagnehuse informerer om degorgerings-datoen på flaskernes bagetiketter. Men nu er det store champagnehus Lanson begyndt på det, når det gælder nogle af de champagnemærker, som eksporteres til Storbritannien.
Når degorgerings-datoen overhovedet er interessant, er det fordi, det har stor betydning for en champagnes smag, hvor længe den har været i kontakt med sit bundfald.
.........



.........
.....................

.......


    <<< Michael Bines Braunstein Poulsen ser ned i destilleriets store, åbne gæringskar.
    << Claus Braunstein og destillatør Mikkel Hornes måler whiskyens alkoholprocent.
    < Claus Braunstein Poulsen signerer de første flasker single malt whisky.

....... .......
Dansk whisky fra Køge
Danmark har fået sin egen whisky, en single malt, der blev frigivet til salg den 22. marts. Dog var samtlige 3000 flasker afsat på forhånd til glade whisky-entusiater.
Det er brødrene Michael og Claus Braunstein Poulsen, der står bag whiskyen og destilleriet, der ligger i Køge Havn.
Brødrene har i forvejen et godt kendskab til fremstillingen af forskellige kryddersnapse – samt øl i det tilstødende bryggeri.
Ideen til at fremstille whisky hænger uløseligt sammen med brødrenes store glæde for fluefiskeri. Det er nemlig fluefiskeriet, der talrige gange har bragt dem til de skotske floder – og dermed til whiskyens hjemland.

Lavet på smeltet indlandsis
Med masser af lærdom fra de skotske destillerier i bagagen gik de i gang hjemme i Køge med at skabe deres egne stærke dråber.
Til fremstillingen af den danske single malt whisky, der er døbt Edition no. 1, er der blandt andet anvendt vand fra smeltet indlandsis, som er op til 130.000 år gammel. Og whiskyen har ligget tre år på Oloroso-fade fra Sherry, før den for nylig blev tappet på flasker.
Prisen for Braunsteins nyskabelse var 3000 kr. pr. flaske. Næste udgave, Edition no. 2., koster 2000 kr. og kan allerede nu bestilles via destilleriets hjemmeside.
.......
....,,........,,
.........
.... ............................ ......,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Vinhuset Les Cépages har optaget importen af vine fra tre vinhuse i Nord-Rhône: Domaine Lionnet i Cornas, Domaine Bernard Gripa i Saint-Joseph og Domaine Eric et Joël Durand i både St.-Joseph og Cornas.
...... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.
............. .....,... ..... ..
Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.


    Christian Riis Christensen (f. 1973) begyndte sin professionelle karriere i vinens verden i 2002, da han sammen med sin kompagnon, Søren Lund Hansen, stiftede Barrique Vin.
    Han indledte dog sit professionelle arbejdsliv i en helt anden branche nemlig som handelsuddannet inden for jern- og maskinindustrien.
    Efter endt elevtid hos firmaet Bornefeldt gik turen videre til PK Værktøj i Birkerød, hvor han var leder for koncernen Dantools østsjællandske aktiviteter. Dantool blev i år 2000 solgt til LMG koncernen, hvor han forblev i det efterfølgende halvandet år.
    Ud over at drive Barrique Vin er Christian Riis Christensen også medejer af Brewpub, et af Københavns førende bryghuse med tilhørende restaurant.
    Selv om Barrique Vin er bedst kendt for sit store udvalg af vine af topkvalitet fra Tyskland, Østrig og Australien, kan man også finde mange gode vine fra andre lande i forretningens sortiment.
    Barrique Vin handler med både restauranter, en gros, erhverv og private kunder.
    Privat er Christian Riis Christensen gift med fysioterapeut Lotte Bølling Hansen.
    Fritiden bruger han på familie, venner, madlavning og lystfiskeri, samt lidt fitness.
    Adresse: Barrique Vin, Islevdalvej 53, 2610 Rødovre, tlf.: 33 24 41 11, fax.: 33 24 41 01, e-mail: crc@barrique.dk, www.barrique.dk.
....,,........,,



................. .........,,........,,
Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels i 72 dpi, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi de store billeder på særlige sider. De 26 første findes ved at klikke her, og de næste 26 har vi samlet på endnu en side. Nu har vi taget en tredje side i brug, og den åbnes ved at klikke her.
... .............., ... ......... ... .............., ... ............. ... ... ........... ......
...............................

    .....................
    64 Under beskæringen af vinstokkene hos brødrene Thomas og Martin Philipps i det tyske Mittelrhein drives saksen med trykluft gennem en lang slange (Foto © Anker Tiedemann).
    .......
    ...............
.... ... .......... . .... ....................... ................................ .....

>34


.............
VinAvisen finder de gode vine!
I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 24, som fik mere end to stjerner, og hele 12, som fik fem stjerner.
I alt blev det til 104 stjerner og i gennemsnit 3,5 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.
................
.....
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Diadema, Tenuta Ca'Lunga, Colli d'Imola, Italien, 2008
59,50 kr., Vino Italiano
Lækker hvidvin på druerne Chardonnay og Sauvignon Blanc. Den er fyldig, lidt fed og med tilpas syre. Med sin fylde også egnet til kødretter. Appellationen Colli d'Imola ligger i regionen Emilia Romagna.


Tabali Reserva, Viña Tabali, Chardonnay, Limarí Valley, Chile, 2007
69 kr., Wine.dk
En vidunderlig hvidvin, der dufter af modne ferskner og papaja med et tilpas bid af eg. Den smager rigtig godt, er fed og fyldig med forfriskende noter af grapefrugt. Og så har vinen som et ekstra plus skruelåg.


Alkoomi, Chardonnay, Western Australia, Australien, 2006
69 kr., pris ved 12 flasker, Barrique Vinimport
Denne gode hvidvin er "unwooded" - altså uden fadlagring. Så druen fremtræder meget rent med sin gode smag og tilpas syre. Det er en ret let og meget anvendelig vin. Flasken har naturligvis skruelåg - det er jo en australier.


Macchiarelle, Fanti, Sant'Antimo, Itallien, 2008
71 kr., pris ved 12 flasker: 61 kr., Solarex
Vellavet og meget anvendelig hvidvin med en fint krydret duft og en ren og harmonisk smag med god frugt og tilpas syre.

Rødvin


Phebus, Fabre Montmayou Wines, Cabernet Sauvignon, Mendoza, Argentina, 2009
65 kr., Pedersborg Vin
En let krydret rødvin med saft og kraft og med et fint billede af Cabernet Sauvignon-druen. Der er toner af sød lakrids i eftersmagen.


Lenotti, Valpolicella Classico, Italien, 2008
75 kr., Østjysk Vinforsyning
En ægte Valpolicella, ukompliceret og venlig, men på ingen måde ligegyldig. Et godt glas til prisen.


Viña Pomal, Reserva, Rioja, Spanien, 2005
109 kr., Kjær & Sommerfeldt
En rigtig dejlig Rioja-rødvin, blød og moden. Et godt glas til prisen.


Dara, Reserva, Priorat, Spanien, 2006
109 kr., Oxholm Vin
Kraftig rødvin, der fylder munden med blød frugt, krydderi ... Den har 15% alkohol, men virker mærkværdigvis ikke sprittet. Skænk den til en lige så kraftig kødret. Prisen er menneskevenlig.


Paololeo, Riserva, Negroamaro, Salice Salentino, Italien, 2003
115 kr., YouAndWine
Flot rødvin, blød, lækker, moden, men også med et godt bid, der gør den til en fornem ledsager til mad.


Museum Real, Reserva, Tinta del Pais, Cigales, Spanien, 2003
115 kr., pris ved 12 flasker, House of Wine
Elegant rødvin i en meget flot flaske med etiket af metal. Vinen er blød, moden og lækker og meget anvendelig. Til prisen et godt køb.


Cuvée Majesté, Château de Cayx, Malbec, Cahors, Frankrig, 2008
349 kr., Chris Wine Nordic
Dette er vinen, der vil blive skænket ved dronningens private fødselsdagsmiddag på Fredensborg den 16. april, og det er en fantastisk lækker vin, dybrød i glasset og med en moden, fyldig smag med toner af vanille og chokolade. Der er kun fremstillet nogle få tusinde flasker af den, så man skal nok skynde sig ...


Luc Saint-Roche, Vin de Pays du Mont Baudile, Frankrig, 2008
37 kr., Red & White
Robust rødvin, krydret og med pæn frugt. Flasken har skruelåg. Den fjerde stjerne får den for prisen.


Tradition, Condamine Bertrand, Coteaux du Languedoc, Frankrig, 2007
59 kr., A Vinstouw
Pæn rødvin med en god, vinøs duft og en let og saftig frugtsmag med ret meget sødme.


Le Grand Noir, Grenache, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2007
69,95 kr., i marts måned: 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
Rødvin med god frugtfylde, ikke med det store vingefang, men god til mad. Tilbudsprisen er attraktiv.


Château Peybonhomme Les Tours, Premières Côtes de Blaye, Cru Bourgeois, Frankrig, 2007
74,50 kr., Irma
Let og meget venlig Bordeaux-rødvin på økologisk dyrkede druer. Vinen er tre år gammel og skal drikkes nu.


Poggio al Casone Riserva, Castellani, Chianti, Italien, 2006
79,75 kr., Skjold Burne
En udemærket, mild og saftig rødvin med god frugt og en behagelig smag af friske bær. Nyd den til en god pastaret.


Dei, Rosso di Montepulciano, Italien, 2007
99 kr., Wine.dk
En rødvin i pæn balance med krydret frugt. En vin til fed mad. Helt billig er den ikke.


The Pastor's Blend, Journey's End, Stellenbosch, Sydafrika, 2007
99 kr., Vinslottet
En meget saftig bærbombe af en rødvin. En ren frugtsmag med sødme. Den smager rigtig godt og har en god eftersmag. Plask den gerne over i en karaffel et par timer før måltidet.


Cornerstone, Shiraz, South Eastern Australia, Australien
99,95 kr., pris for 3 liter i boks; i denne uge (uge 13): 79,95 kr., Spar Supermarked
For en gang skyld en ret enkel og ligefrem boksvin, der smager godt - og i dette tilfælde til en yderst rimelig (tilbuds)pris. Vinen har god frugt og en lille sødme. Glimrende, når man er mange - eller som hverdags-vin.


Postales del Fin del Mondo, Pinot Noir, Patagonia, Argentina, 2007
39,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Robust rødvin uden noget klart billede af Pinot-druen. Stram eftersmag.


Toro Loco, Tempranillo, Tempranillo, Utiel Reguena, Spanien, 2008
39,95 kr., Strandgaarden
En enkel, tør og saftig rødvin - en rigtig hakkebøf-vin. Vinen har skruelåg.


Cantiga, Tempranillo, Rioja, Spanien, 2008
69,75 kr., Vinmonopolet
Venlig hverdags-rødvin med en ret markant sødme.


Tabiso, Shiraz, Western Cape, Sydafrika, 2009
129,95 kr., pris for 3 liter i boks., Amka
Kraftig og stærkt krydret rødvin med frugt og sødme.


Søg i 500 tidligere VinAviser:




Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.