Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 42. 2010



Nyheder i uge 42, 2010




/EMBED>



Mest Bordeauxvin til Kina
De nyeste tal fra Bordeauxs vinkomité, Le Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB), viser, at Kina har overhalet Storbritannien som det vigtigste eksportmarked for Bordeauxvin på verdensplan.
I første halvdel af 2010 eksporterede Bordeaux vin til kineserne for 90 millioner euro (cirka 671 mio. kr.). Til sammenligning aftog kineserne i hele 2009 vin fra det franske distrikt for "kun" 74 mio. euro (cirka 551 mio. kr.) – hvilket dog var 40% mere end i 2008. Faktisk er eksporten til det asiatiske land stort set fordoblet hvert år siden 2005.
Og med 1,3 milliarder kinesere er der bestemt potentiale for ekstra vækst – også selv om en del af dem ikke er i målgruppen.



Parker som tegneserie
Den amerikanske vinguru Robert Parker og hans 100-point skala har i de sidste 30 år sat sit præg på store dele af vinens verden. Han er kendt for at holde af rødvine i den muskuløse overmodne stil, og nogle vinproducenter forsøger ligefrem at fremstille "Parker-vine" i håb om at tækkes guruens gane og få tildelt høje point i hans anmeldelser.
Hvert år i Bordeaux venter flere vinslotte ligeledes på at prissætte deres nyeste årgang, indtil Parker er kommet med sin dom.
Parker har dog også sine kritikere – såvel vinskribenter som vinproducenter – der mener, at han har alt for stor indflydelse og er med til at ensrette vinsmagen.
Nu spiller vinguruen hovedpersonen i en ny fransk tegneserie, Les sept péchés capiteux (De syv berusende synder), hvor der bliver gjort godt og grundigt grin med ham og hans vinsmag.

Kalder favoritter for marmeladevine
I tegneserien, som er kreeret af tegneren Philippe Bercovici og forfatteren Benoist Simmat, befinder vi os i år 2017. Den nu 70-årige Robert Parker, der har trukket sig tilbage og hviler på laurbærrene, bliver inviteret til Bordeaux.
Da han ankommer, får han bind for øjnene og bliver ført ned i en vinkælder, hvor et syv mand stort dommerpanel vil dømme ham for de synder, han har begået mod Bordeauxs vine.
Panelet skænker tre vine for Parker, som han smager blindt – og som han straks med afsky betegner som "gamle marmeladevine".
Det viser sig, at vinene i glassene er Château Le Pin 1995, Château Pavie 2000 og Château Valandraud 2005 – Bordeauxvine, som Parker tidligere har rost til skyerne.
Parker er forfærdet, og det hele ender med, at han glemmer alt om sin tidligere favorit-vinstil og begynder at drikke lette hvidvine på Riesling-druen.
Ifølge Decanter synes Parker, at tegneserien er meget morsom, og han håber, den bliver oversat til engelsk. Andre "ofre" i historien, heriblandt den berømte vinkonsulent Michel Rolland, har ikke haft lyst til at kommentere indholdet.


Mere salg i billige bobler
Det franske Institut de Recherche sur les Vins et Spiritueux har i samarbejde med Just Drinks udsendt en rapport, der fastslår, at salget af andre mousserende vine end champagne, fx cava og spumante, går frem, mens salget af champagne går tilbage.
Mellem 2004 og 2009 er det årlige salg af de andre bobler steget med cirka 2,6% til 2030 millioner flasker, mens salget af champagne er faldet med 3,6%.
Baggrunden for dette skift fra dyre til billigere mousserende vine skyldes den økonomiske afmatning.








Dante Alighieri og - 21 generationer senere - Massimilla di Serego Alighieri.

Guddommelige vine
Italiens store digter, Dante Alighieri (1265-1321) – forfatteren til "Den guddommelige komedie" om paradis, skærsild og helvede – var født i Firenze, men under en af de mange borgerkrige flygtede han til Verona.
I 1353 købte hans søn, Pietro, vingården Casal di Ronchi i landsbyen Gargagnago nord for Verona i distriktet Valpolicella, og lige siden – i over 650 år – har denne ejendom været i familien Alighieris eje.
På et vist tidspunkt blev der ikke født nogen søn, og da den kvindelige arving giftede sig ind i en af Venetos adelsfamilier, Serego, er familienavnet i dag Serego Alighieri.
Forleden var generation nummer 21 siden Pietro på besøg hos H.J. Hansen. Massimilla di Serego Alighieri er hendes navn, og hun lod os smage en række fortræffelige vine, hvoraf flere er "guddommelige" - ligesom tip-tip-tip-tippens komedie.

Solidt lokalt fingeraftryk
Familien har en større produktion af forskellige landbrugsprodukter, og den vinificerer og markedsfører ikke selv sine vine. Det har det gamle vinhus Masi taget sig af i snart mange år – det holder også til i Gargagnago.
Familien dyrker druerne og står for den såkaldte appassimento, dvs. tørringen af de mange druer, der skal bruges i fremstillingen af Amarone.
Ikke mindst familiens seneste generationer har også sat et solidt fingeraftryk lokalt – lige fra grundlæggelsen af vinavlerskolen i Valpolicella til bevarelsen af lokale druetyper og introduktionen af specielle druekloner som Molinara Serego Alighieri.

Hver nyfødt får sin egen mark
Massimilla di Serego Alighieri fortalte, at man i familien har den skik, at når der fødes et nyt medlem, bliver der samtidig plantet en vinmark. Hun kunne derfor sætte årstal på en lille mark tæt ved slottet.
Marken blev plantet i 1875, da hendes oldefar blev født, og den står i dag uden at være beskyttet mod vinlusen Phylloxera. Vinstokkene er således ikke podet på amerikanske rødder. Der er tale om præ-phylloxera druer.
Marken er omgivet af en mur, og muren har åbenbart holdt vinlusen på afstand i 135 år.
– I hver eneste af vore Amaroner er der en lille smule af vinen fra denne mark, sagde Massimilla di Serego Alighieri.
I ugens smageliste længere nede er der flotte stjerner til vinene – også til dem fra vingården Belle Ovile i det toskanske Maremma, som familien erhvervede i 1999.


33/09




Lidt vin skader ikke fostret
Når gravide kvinder er til fest, hælder de som regel vand eller juice i glasset aftenen igennem – også selv om de måske har meget mere lyst til et glas champagne.
Men ifølge en omfattende undersøgelse, udført af forskere fra University College London og Oxford University, kan de godt tillade sig at snuppe et glas vin i ny og næ. Stik imod, hvad mange kvinder tror, så skader det ikke barnet.
Faktisk antydede undersøgelsen, at børn, født af kvinder, der havde et lille alkoholforbrug under graviditeten, var længere fremme i udviklingen, end de børn, hvis mødre havde afholdt sig fra at drikke alkohol.

En større undersøgelse
Undersøgelsen omfattede 11.513 kvinder og deres børn, som alle var født mellem år 2000 og 2002.
De vordende mødre havde fået kortlagt deres alkoholforbrug, og forskerne havde derefter inddelt dem i fire grupper: Dem, der slet ikke drak alkohol, de der havde et mindre forbrug (1 til 2 genstande om ugen), dem med et moderat forbrug (3 til 6 genstande), og så de kvinder, der havde et stort alkoholforbrug (over 7 genstande).
Man valgte en lidt anden inddeling end for ikke-gravide kvinder, hvor et moderat forbrug ligger på 7 genstande om ugen.

Klarede testene bedre
Forskerne har ifølge Wine Spectator siden fulgt børnene og har med nogle års mellemrum testet deres adfærd og kognitive evner. Og det har vist sig, at de børn, hvis mødre har haft et mindre alkoholforbrug under graviditeten, har klaret testene bedre, end de børn, hvis mødre var på vandvognen, mens de lå inde i maven.
De britiske forskere fandt også frem til, at børnene af den første gruppe vinnydende kvinder havde hele 30% lavere risiko for at udvikle adfærdsmæssige problemer, sammenlignet med børnene af afholds-kvinderne.
Hos den fjerde gruppe – de vordende mødre, der havde et stort alkoholforbrug – var der en tendens til, at børnene blev hyperaktive.



Jubilæum for en berømt auktion
Den 21. november er det gamle hospital i Bourgognes vin-hovedstad Beaune traditionen tro rammen om verdens ældste og største vinauktion. Og i år foregår den historiske auktion, hvor hver en euro går til velgørende formål, under særlig megen festivitas, da det er 150 år siden, den blev afholdt for første gang.
Hospices de Beaune, som hospitalet hedder, blev grundlagt ved et gavebrev fra kong Philippe den Godes kansler, Nicolas Rolin, i 1443.
Den dag i dag kommer en stor del af pengene til driften fra vinmarker, som Rolin og hans hustru og senere andre rige mennesker skænkede til hospitalets nonner. Og ved auktionen er det altid den sidste nye årgang vin fra disse vinmarker, der kommer under hammeren.
Afhængig af høstudbyttet udbydes der mellem 300 og 700 fade à 228 liter, og fadene er delt op i partier, som har navne efter de mange historiske givere.

Lys og bud i lange baner
Auktionslederne sidder på et særligt podium. Under bordet har de nogle flasker Meursault, som de smører de hæse stemmer med, og foran sig har de nogle vokslys. Lysene trækkes op af en flad kasse, og når budene starter, tændes det ene lys. Det kaldes "den første flamme". Når dette lys er ved at gå ud - og der stadig bydes livligt - trækkes endnu et lys op af kassen. Og måske et tredje, fjerde eller femte.
Alle disse lys betragtes stadig som "den første flamme". Men når budene bliver lidt træge, råber auktionarius: - Andet lys! Deuxième feu! Og når det lys går ud, falder hammeren.







<<Château Gourran er fra 1773 og er et af disse smukke Bordeaux-slotte formet som en lang længe med et stort rum i midten, der åbner i begge facader – et rum, hvor man kan skaffe en kølende brise i en varm sommer.

< Tine og Peter Find Andersen i arbejdstøjet.


To danske vinbønder
Endnu et par danske vinbønder er trådt ind på den udenlandske vinscene. De hedder Tine og Peter Find Andersen, og deres vingård er Château Gourran i distriktet Cadillac, Côtes de Bordeaux.
De er slotsejere og vinbønder, men ikke kun det. Tine er purser, og Peter er kaptajn, begge i SAS. De har været gift siden 1985 og har tre store børn, og de har nogle år til pensionen, hvor de ser frem til i endnu højere grad at hellige sig arbejdet med vingården og salget af vinene.
Men slottet "kører" i høj grad, og dets tre meget dejlige vine sælges i Danmark. Nedenfor i denne uges smageliste er der flotte stjerner til dem, en rosé og to røde.

Højteknologisk udstyr
Château Gourran har siden 1987 været ejet af parrets sviger- og stedfar Kaare Thal-Jantzen, men vinmarkerne var forpagtet af det ligeledes danskejede Château de Haux.
I 2007 ophørte denne aftale; Tine og Peter Find Andersen købte slottet, og siden har de renoveret den 650 kvadratmeter store produktionsbygning fra A til Z og har anskaffet helt nyt, højteknologisk udstyr.
Parrets franske virksomhed SCEA Vignoble Gourran står for produktionen, og den daglige ledelse varetages af den franske ønolog Christine Chaminade. Men Tine og Peter Find Andersen deltager i alle beslutninger om produktionsmetoder, vintyper, mængder og sammenstikninger.
Det er også deres opgave at sælge vinene, og det gør de blandt andet gennem SuperBest-butikker i foreløbigt Hellerup, Hornbæk, Solrød Strand og Hjørring samt på Frederiksberg. Endvidere gennem slottets hjemmeside.



Festival for alle sanser
Mange madglade danskere sidder klistret til tv-skærmen, når brødrene James og Adam Price hver tirsdag aften kokkererer på DR1.
Den 22. oktober har James Price travlt uden for køkkenet, nemlig med at klippe en rød snor over i KB-hallen. Og når han har gjort det, kan folk strømme ind til Kunst, Mad & Vin festival 2010.
I den store hal bliver der noget for enhver smag. En række vinimportører skænker i glassene fra et større udvalg af gode flasker fra hele verden, der vil være franske specialiteter, oste, teer, italiensk is og andre lækkerier til ganen. Og det hele kan nydes med udsigt til malerier, glaskunst, keramik, skulpturer samt anden kunst og kunsthåndværk.

Sushi fra en kvindekrop
Man kan også få et indblik i den sidste nye madtrend, raw food, og se, hvordan man udfører den japanske kunstform Body Sushi (nyotaimori), hvor kunstfærdigt anrettet sushi serveres direkte fra en kvindekrop.
Der er også tænkt på børnene, der kan få lov til at kreere kunst i børneworkshoppen eller fremstille deres egne flødeboller.
Det fulde program kan ses på www.kunstmesse.dk.








Miguel Torres flankeret af Jens Hempel-Hansen, der er administrerende direktør af Hempel-Hansen koncernen og ejer af H.J. Hansen i Odense - samt af Lars Bo Henriksen, der er indkøbs- og salgsdirektør hos H.J. Hansen.

Miguel Torres på kort besøg
I forrige uge var Miguel Torres på et kort besøg i København, og i samarbejde med sin importør, H.J. Hansen, havde han inviteret til en lille sammenkomst med venner og bekendte.
Den ene af VinAvisens redaktører (Anker) var med, og da han havde Torres til bords, var der god tid til at snakke om, hvordan det går i Spaniens berømteste vinhus. Nedenfor kommer tolv små notater:


1 Den økonomiske afmatning
Også Torres har mærket den. Der har været nedskæringer i medarbejderstaben, der hidtil har været på over 800. Men ikke mindst Kina og Indien har sat et plaster på såret, når det gælder eksporten af husets enkeltmarks-vine. I Kina drikker de mere Mas la Plana end i Spanien.

2 Mas la Plana
Dette er vinen, der gjorde Torres berømt, da årgangen 1970 under navnet Gran Coronas Black Label ved en vinsmagning i Paris fik flere point end den franske grand cru-vin Château Latour (se denne uges STORE billede nedenfor). Mas la Plana koster 260 kr., hvilket er utrolig billigt sammenlignet med en Château Latour til 4500 kr.

3 Berømmelse tager tid
Miguel Torres mener, at forbrugerne betaler prisforskellen på 4200+ kr. for Latours historie og berømmelse. Slottet har en historie, som går tilbage til 1300-tallet, mens Torres-familien grundlagde sit vinhus i 1870 og først begyndte at tappe vin på flasker i 1941. Før da blev al vin solgt i fade.

4 Klimaændringerne
Torres er den spanske Al Gore, og han arbejder ihærdigt for at gøre sin vinproduktion bæredygtig. Men han er også ret pessimistisk med hensyn til udviklingen. – Kartofler kan man dyrke hvor som helst, siger han, – men alvorlige temperaturændringer vil fuldstændig møblere om på Europas vinkort.

5 Vinmarker i 1200 meters højde
For at imødegå udviklingen har Torres blandt andet investeret i vinmarker i 850-1200 meters højde i distriktet Costers del Segre på Pyrenæernes bjergsider. Her dyrkes Merlot og Chardonnay. I Chile køber familien marker nærmere havet.

6 Også i Chile og Californien
Allerede i 1979 og 1982 etablerede familien sig i Chile og Californien. Men Torres har også i nyeste tid erhvervet vingårde i de spanske distrikter Toro og Ribera del Duero (2004) samt i Rioja og Priorat (2007).
(fortsættes ...)


>43




7 Det usynlige vinhus
Torres' nye 5,2 hektar store vinmark i Labastida i Rioja, har fået sit eget vinhus, der er udført efter alle bæredygtighedens regler. Bygningen er gravet ned i jorden, og den lille del, der rager op, er pakket ind i en isolerende beklædning, der fremtræder fuldstændig som en naturlig klippe. Man ser faktisk kun en stor sten i landskabet. Vinhuset er "usynligt".

8 Aldrig over 14%
Under vores snak med Miguel Torres udtrykte han sin store afsky for bamsevine – alle disse nymodens vine med 15-16% alkohol, overmoden frugt, lav syre og en brug af fadlagring, der fuldstændig dominerer vinens aroma. På verdensplan fremstiller Torres cirka 65 forskellige vine, men der er en stående ordre til alle familiens vinerier: Aldrig over 14% alkohol!

9 Alkoholfri vin
Miguel Torres eksperimenter med at finde en gær, der arbejder effektivt, men giver mindre alkohol, og yderligere er hans laboratorier i gang med at skabe en alkoholfri vin, der vel at mærke stadig smager af vin og ikke bare af saftevand. Torres finder det vigtigt at lancere et sådant alternativ til almindelig vin.

10 Millioner til research
Torres har siden 2007 brugt 5 millioner euro (37 mio. kr.) på research, blandt andet for at reducere forbruget af energi, og hans mål er inden 2020 at have reduceret vineriernes udslip af CO2 med 30%.

11 Gamle druesorter
Miguel Torres har fortsat sit arbejde med at redde gamle katalanske druesorter. I dag har han og hans forskere i samarbejde med vinuniversitetet i Montpellier fundet 62 druer, og ti af dem ser ud til at være meget interessante. De vil efterhånden blive formeret, og hvis der kommer god vin ud af dem, vil de blive frigivet til almindelig brug. To af dem, Garró og Samsó, indgår allerede i vinen Grans Muralles.

12 Den nye fadkælder
For to år siden var VinAvisens Anker sammen med nitten andre internationale vinskribenter inviteret med til indvielsen af Torres nye fadkælder til enkeltmarks-vinene. Det kom der femten postkort ud af. Turisterne oplever det spændende hus siddende i et lille tog. Er det blevet en succes? – Ja, siger Miguel Torres, – vi har over 100.000 gæster om året.







Svært at komme til at spytte
Lars Bagge Larsen er glad for VinAvisens "Gode råd til vinsmagningen", som der var link til i sidste uge. – Men mange af disse råd følges desværre ikke ved alle smagninger, skriver han.
– Jeg tænker specielt på de kommercielle smagninger, hvor hver udstiller har sine flasker stående på et bord, og hvor alle forsøger at nå ind til bordet for at få en lille sjat i glasset.
– Problemet er, at folk bliver stående foran bordet, dels for at tale med vinhandleren eller producenten, dels for at få den næste smagsprøve uden igen at skulle mase sig ind til bordet. Samtidig bliver det svært for andre at komme til den spyttespand, som står på bordet.
– Det er ikke mange ting, som skal ændres for at gøre det bedre. Man skal bare anbringe spyttespandene væk fra bordene med vin.
– Placerer man store spyttespande (tønder!) væk fra bordene – mindst 2 meter – så vil man skabe en naturlig cirkulation mellem vinborde og spyttespande. Folk skal hen og spytte og giver derved plads for andre til at få sjatter i glassene.

Er det en god idé?
Vi siger tak til Lars Bagge Larsen for et interessant forslag. Umiddelbart lyder det som en god idé – det med at anbringe store spyttespande væk fra smagebordene.
Blandt andet så vi det praktiseret på vinmessen ProWein i Düsseldorf – som vist på billedet til venstre. Her var der opstillet nogle solide kummer, som udstillerne sikkert havde lejet et eller andet centralt sted.
Kunne man forestille sig, at de steder, hvor udstillerne lejer sig ind – store hoteller, Børsen, Moltkes Palæ osv. – ligefrem havde sådanne kummer stående? Eller at de kunne lejes ude i byen?
Men … er det nu en god idé? Vi hører meget gerne fra nogle af de mange, der har erfaringer med at arrangere stående smagninger i større stil – samt fra de af vore læsere, der ofte kommer til denne form for smagninger. Har I kommentarer, så skriv venligst til info@vinavisen.dk.





.....................





Britiske Sukhinder Sing er storsamler af ædle whiskyer. Nu har han føjet verdens dyreste flaske whisky, Dalmore 64, til sin samling. Han har ytret, at han ikke har planer om at åbne flasken – i hvert fald ikke i nærmeste fremtid.

Verdensrekord for en flaske whisky
I Cromarty Firth i det aller nordligste Skotland ligger destilleriet Dalmore, der er kendt for sine fornemme maltwhiskyer.
For nylig solgte destilleriet to ud af tre ganske særlige whiskyer, der hver især indbragte 100.000 pund (cirka 850.000 kr.). Og det er den højeste pris, der nogensinde er givet for en flaske whisky. Den tredje flaske bliver sat til salg på The Whisky Show i London i slutningen af oktober.
Der er da også tale om tre unikke flasker. Dalmore har en række fade med meget gammel maltwhisky, heriblandt verdens ældste whisky, der har ligget og modnet hos destilleriet i mere end 140 år.

Flasker i krystal og sølv
Ud af indholdet fra disse gamle fade har Dalmore’s dygtige master distiller, Richard Paterson, blandet sig frem til en unik whisky.
Denne whisky har han ladet modne i yderligere to år på et fad af amerikansk eg, for til sidst at få den tappet på tre håndlavede krystalflasker.
Flaskerne er prydet med Dalmore’s logo, en kronhjort, udført i sølv, samt tallet 64, som angiver, at den yngste whisky, der er anvendt i blandingen, er 64 år gammel.
Den ene flaske blev købt af en amerikansk whiskysamler, mens den anden gik til en britisk samler, der ses på billedet..


Whisky på Falster
Fra den 22. til 24. oktober vil whiskyentusiaster fra ind- og udland valfarte til Falster.
Målet er Hotel Falster, der i denne weekend for tiende gang er rammen om en større whiskyfestival, arrangeret af Dansk Maltwhisky Akademi.
WWW Falster, som festivalen hedder, byder på flere forskellige smagninger af gode skotske whiskyer – blandt andet er der mulighed for at smage ældre whiskyer, heriblandt Glencadam fra 1977 og Glengoyne fra 1973. Repræsentanter fra et par af de danske whiskydestillerier vil holde foredrag om det at være dansk whiskymager, ligesom man vil kunne smage de seneste aftapninger fra destilleriet Braunstein i Køge og fra det nye destilleri Fary Lochan ved Give i Jylland.

Golf og god mad
Arrangementet omfatter også en god middag, musik og anden underholdning – samt en golfturnering for dem, der vil motionere lidt inden festivalen for alvor begynder.
Der er mulighed for at overnatte på hotellet. Mere information samt priser for de forskellige festival-elementer fås ved at klikke her.



Til_37/09


.
.............,,,,,,,,,...........................................................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Jysk Vin har fået forhandlingen af vinene fra Domaine du Gros Nore i Bandol.
    * Top Wine har ansat en ny konsulent, Eddie Grundahl, som kommer fra en lignende stilling hos vinfirmaet Ferd. Pieroth.,,,,,,,,,--,

....... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.


Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..

.
.


    Bjørn Standhart (f. 1947) har tilbragt det meste af sit liv inden for international luftfart – ikke højt til vejrs i cockpittet, men bag kontorbordet i diverse lederfunktioner. I dag arbejder han som selvstændig virksomhedskonsulent. Og så er der altså lige hans store fritidsinteresse, vin, som over årene har udviklet sig til en regulær forretning.
    Det hele begyndte med en vinrejse til Rheingau i Tyskland sammen med nogle venner. Turen havde Bjørn Standhart arrangeret, og efter hjemkomsten overlod vennerne det til ham at finde ud af, hvor de pragtfulde vine, de havde smagt, kunne købes.
    Vinene kunne dog ikke sådan lige fremtrylles på det danske marked, og det endte derfor med, at Bjørn Standhart selv begyndte at importere dem. I 1996 slog han dørene op for vinfirmaet International Business Partners (IBP), hvor han i dag markedsfører såvel tyske som franske og italienske vine under navnet Epicur.
    Hovedparten af vinene kommer fra mindre vingårde, hvor der er kælet for kvaliteten. Og kundekredsen, der gennem årene har vokset sig stor og stærk, omfatter både private, virksomheder og institutioner.
    I en gammel renæssancekælder fuld af stemning afholder Bjørn Standhart med mellemrum smagninger og vinkurser for mindre grupper.
    Fritiden nyder han sammen med hustruen Mary, der ligeledes er meget interesseret i vin. Ferierne går derfor ofte til franske eller tyske vindistrikter. Men også det kulturelle England er lidt af et trækplaster.
    Derudover bruger Bjørn Standhart en hel del timer på klublivet i den lokale Rotary klub.  

    Adresse:
    International Business Partners ApS, Montebello Allé 4 c, 3000 Helsingør, tlf.: 49 20 28 38, mobil: 24 44 93 62, e-mail: info@epicur.dk, www.epicur.dk.
.......
    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Forskellen mellem Amarone og Ripasso
    Amarone og Ripasso er to vintyper, der begge kommer fra det italienske distrikt Valpolicella, og som begge er kraftige vine med stor frugtsødme. – Men hvad er forskellen på dem? spørger Svend E. Pallesen.
    * Amarone er en vin på druer, der har ligget til tørre spredt ud på hylder eller måtter eller hængt op i særlige tørrerum. Under tørringen mister druerne cirka halvdelen af deres saft, så mosten, der gæres ud til vin, er kraftig med en masse farve, smag og garvesyre.
    * Recioto er en Amarone-type, der ikke er komplet udgæret, så en del af sukkeret er bevaret. Den anbefales ofte som en god ledsager til desserter med chokolade.
    * Ripasso er det italienske ord for "passeret igennem igen", og vinen er almindelig Valpolicella-rødvin, der har fået lov til at lagre på drueskallerne fra Amarone-produktionen. Derved udtrækkes der ekstra krop og karakter af de brugte skaller. Problemet er bare, at meget af de gode stoffer allerede er trukket ud af Amarone-druerne ved deres første gæring, så der mest kommer bitre garvesyrer ud af dem.
    Til nogle gode Ripasso-vine tilsætter man dog tørrede druer, der ikke først har været igennem Amarone-processen.
    Alle disse vine fremstilles på druerne Corvina og Molinara samt på den mindre ædle Rondinella, som nogle producenter prøver at undgå.




Ugens vinøse billede
I sidste uge bragte vi Brian Frederiksens billede af flotte klaser af Sangiovese-druer, taget i vinmarkerne uden for byen Montalcino i Toscana.
Elsebeth og Ulric Seye har også været på de kanter, og her besøgte de byen Montepulciano og nogle af dens mange gode delikatesseforretninger med vin, ost og andre lokale specialiteter.
I en af forretningerne kunne man komme ned i kælderen, hvor der åbenbarede sig et stort vineri med gange med fade, der strakte sig langt ind under Montepulcianos bymidte.
Ægteparret snuppede et billede af de meget gamle og stemningsfulde kældergange.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.

.




.

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....

. ...... . . ........ ....... ........... .... .. . ........... ...........
...............................

    .....................
    92 Artiklen i bladet Gault Millau, der gjorde Miguel Torres berømt. Hans vin Gran Coronas Black Label sejrede over Château Latour.
    ...............
    ...............
...




.



    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 30 vine. Af disse vine var der 21, som fik mere end to stjerner, og hele 18, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 100 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

...
......
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Hvidvin


Didier Cornillon, Aligoté, Chatillon en Diois, Frankrig, 2009
70 kr., 58,33 kr. ved 6 flasker, Vinmand
En dejlig hvidvin, tør, men også læskende og med en delikat honningagtig sødme til slut. Denne vin på Aligoté-druen er den klassiske vin til apéritiffen Kir, som består af hvidvin og en femtedel Crème de Cassis (solbærlikør). Men denne Aligoté-hvidvin fortjener at blive nydt præcis, som den er.


Possessioni Bianco, Serego Alighieri, Verona IGT, Italien, 2009
79,95 kr., H.J.Hansen Vin
I Valpolicella laver man rødvin, og denne vin er distriktets eneste hvidvin - og en både aromatisk og spændende vin. Den har en duft og smag, der er let parfumeret med toner af mandler.

Rosévin


Château Gourran, Bordeaux Clairet, Frankrig, 2008
75 kr., pris ved 2 flasker: 62,50 kr., Gourran.dk
Veldrejet rosé fra det danskejede slot. Vinen har en god struktur og en dejlig frisk bærsmag, som gør den egnet til mad. Oplagt til lettere kødretter, fx lam, kalv eller fugl. Eller også til lidt kraftige fiskeretter.

Rødvin


Podere, Umani Ronchi, Montepulciano d'Abruzzo, Italien, 2009
44,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
En ret kompleks rødvin med god frugt og let røgede toner af mandler. Glimrende hverdags-vin til en virkelig menneskevenlig pris. Flasken har skruelåg.


Neethlingshof, Stellenbosch, Sydafrika, 2007
62 kr., Lesedi Wines
Der er masser af friske bær - især solbær - i denne dejlige rødvin. Merlot-druen sørger for, at smagen slutter blødt og rundt, mens Cabernet Sauvignon-druen giver en god struktur. En vin som mange vil kunne lide.


Aigle Noir, Gérard Bertrand, Merlot, Vin de Pays d'Oc, Frankrig, 2009
69,95 kr., i denne uge (uge 42) pris ved 3 flasker: 39,67 kr., SuperBrugsen
Blød og saftig, med tilpas syre - en venlig og meget anvendelig rødvin. Den femte stjerne gælder kun tilbudsprisen, der er attraktiv.


Possesioni Rosso, Verona IGT, Italien, 2008
79,95 kr., H.J.Hansen Vin
En meget vellavet, saftig og venlig rødvin, der er nem at drikke - en vin, som mange vil kunne lide.


Château Gourran, Cadillac Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2008
85 kr., pris ved 2 flasker: 70 kr., Gourran.dk
Venlig rødvin - en vin, som fylder godt i munden, og som man drikker med fornøjelse. Slet ikke så tosset.


Quercecchio, Maria Grazia Salvioni, Rosso di Montalcino, Italien, 2008
85 kr., Carlo Merolli
Charmerende rødvin med en flot duft af kirsebær og en mellemfyldig, lækker smag med fornem syre - lige en vin til hele det italienske køkken. Og til andre lige så gode køkkener ... En klar femmer.


Capitoni, Orcia, Italien, 2007
97 kr., Fiasco-Vine
Superlækker rødvin med krop og dejlig frugt. Vinen er lavet på Sangiovese og Merlot.


Poderi del Bello Ovile, Serego Alighieri, Toscana IGT, Italien, 2007
99,95 kr., H.J.Hansen Vin
Harmonisk og vellavet rødvin med dejlig smag af den gode toskanske Sangiovese-drue - assisteret af Canaiolo og Cilliegiolo. Vinen har en dejlig duft og en lækker, saftig, fint krydret smag. Den er opkaldt efter et udtryk for hjemstavn - egentlig en fårefold - der bruges i Dantes "Paradiso" (sang 25).


La Vigne du Roy, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2006
119 kr., ViniPortugal
Elegant rødvin med fornem fylde, struktur og kompleksitet. En herlig vin, der breder sig i munden med sin dejlige bløde frugt. Et fund til prisen.


Château Gourran, Grande Réserve, Cadillac Côtes de Bordeaux, Frankrig, 2008
120 kr., pris ved 2 flasker: 90 kr., Gourran.dk
Raffineret, fadlagret rødvin med liflig duft og en smag, der breder sig i munden med mange facetter - og det bliver bare ved i eftersmagen. En nydelse. God til prisen - især når man køber to.


Corralillo, Winemaker's Blend, Matetic, San Antonio, Chile, 2007
129,95 kr., Erik Sørensen Vin
Kraftig rødvin med mange facetter - lakridsrod, kirsebær, jordbær, peber, lavendel og en masse krydderi. En flot, kompleks vin.


Edmeades, Zinfandel, Mendocino County, Californien, 2007
135 kr., Jysk Vin
En vellavet bombe af en rødvin med en intens frugtsmag og en masse alkohol (15,2%), men ikke spor sprittet. En flot vin, der skal ledsage en lige så kraftig ret, fx en peberbøf.


Anniversario, Serego Alighieri, Valpolicella Classico Superiore, Italien, 2006
149,95 kr., H.J.Hansen Vin
Da vingården Serego Alighieri i 2003 havde 650 års fødselsdag (anniversario), lancerede den denne superlækre rødvin. Vinen har en moden og kompleks smag med blød og fyldig frugt og toner af kirsebær fra de 600 liters fade (fustí veronese) af kirsebærtræ, som den har lagret på i fire måneder.


Vaio Armaron, Serego Alighieri, Amarone della Valpolicella Classico, Italien, 2004
299,95 kr., fås til samme pris i årgangen 2005, H.J.Hansen Vin
En af de store Amaroner, moden, afrundet og helt på toppen. Den har en herlig duft og en kraftig, meget saftig smag med toner af lakrids og mørke bær. Vi smagte også årgangen 2005 til samme pris. Den er et år yngre og vil sikkert udvikle sig til noget lige så godt som 2004. Yderligere smagte vi 1996 til 889 kr. og 1997 til 999 kr., der er kongelige vine og et vidnedsbyrd om, hvor holdbare disse vine er. Men faktisk fortrækker vi tre flasker 2004 frem for en af disse gamle og meget dyre flasker.


Le Page, Château Vignelaure, Coteaux du Verdon, Frankrig, 2006
99 kr., Excellent Wine
Der er mild lakrids i duften af denne rødvin, mens smagen er fyldig med masser af koncentreret frugt og med en pikant forfriskende syre. Det er en god vin med en god struktur, men prisen er lige i overkanten.


La Galúpa, Abrigo, Barbera d'Alba, Italien, 2007
69 kr., Vinimportøren
En enkel rødvin med en tør, saftig smag. En hakkebøffe-vin.


Campordigno, Ginori Lisci, Merlot, Montescudaio, Italien, 2007
69 kr., Steiniche Wine
Kraftig og saftig rødvin med en markant syre. En vin til fede kødretter.

Sød vin


Quinta do Pégo, LBV Port, Unfiltered, Portugal, 2005
149 kr., Amka
En portvin, der varmer. En kraftig vin, der gerne må lufte lidt i en karaffel. Først efter en sådan luftning fortjener den sin femte stjerne.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.