Din ugentlige avis med nyheder fra vinens verden
Facebook Instagram

Nyheder for uge 46. 2010



Nyheder i uge 46, 2010





.



En scene fra en af auktionerne hos Sotheby's i Hong Kong. Auktionarius er i fuld gang med at indhente bud fra de mange asiatiske bydere.

Skammelig fejlvurdering
I sidste uge fortalte vi, at en auktion over 2000 flasker Château Lafite Rothschild hos Sotheby’s i Hong Kong havde slået alle rekorder – blandt andet den for den dyreste flaske vin solgt på auktion nogensinde. Det drejede sig om tre flasker årgang 1869, der hver gik for et beløb svarende til 1,3 millioner kr. – vurderingen lød på 41.000 kr.
En af vore læsere, Niels Andersson, har mailet til os, at han finder det skammeligt, at et så anerkendt auktionshus som Sotheby’s i så høj grad kan fejlvurdere en forventet auktionspris. Det er jo et endeligt hammerslag på hele 30 gange vurderingen!

Byder hinanden op
Niels Andersen har ret i, at det lyder utroligt. Men det er langt fra første gang i auktionshistorien, at ellers kyndige auktionsfolk er blevet taget på sengen. Det sker jo, at to afsindigt rige købere byder hinanden vildt op. I kampens hede ender det med at blive et spørgsmål om prestige - at være den, der løber af med sejren. Og så er al fornuft og pris i forhold til kvalitet en by i Rusland. Den slags kan være svært at forudse selv for garvede auktionsfolk.
Flere vinbranchefolk har da også ifølge Decanter kaldt priserne for de tre flasker Lafite for vanvittige og fuldstændigt ude af trit med markedspriserne. Og de regner ikke med at se den slags hammerslag nogensinde mere.
Det britiske vinfirma Bordeaux Index, der har en filial i Hong Kong, gætter netop på, at det er to rige kinesiske forretningsmænd, som har været i en ren kappestrid med hinanden i auktionslokalet.

Vesten gemmer, Østen nyder
Selv om vi herhjemme kan forundres over de ultra høje priser på ædle Bordeaux’er på auktionerne i Hong Kong, så er forundringen ikke helt så stor hos nogle af de kinesiske vinfirmaer.
Herfra lyder det, at mens samlere i Vesten typisk gemmer vinene, så køber kineserne de fornemme flasker for at drikke dem – uanset, hvad de har givet for dem – og erstatte dem af nye fornemme flasker. Derfor er der ofte ekstra megen rift om vinene på auktionerne.
De rige kinesere serverer også gerne de kostbare dråber for deres gæster. Et eksempel er den forretningsmand, He Wei Qi, som Bloomberg.com har talt med. Han betaler ofte mere end 30.000 CNY (cirka 25.000 kr.) for en flaske vin til et privat selskab.


Vinviden giver status
Det svenske firma Hero Kommunikation har via en rundspørge undersøgt svenskernes forhold til vin. Og det er der ifølge www.wownews.se kommet en række interessante resultater ud af. Her kommer et udpluk:
* Rioja er det vindistrikt, som de svenske forbrugere kender allerbedst. Vinen herfra er da også den helt store sællert – især under efterårets vildtsæson, hvor næsten hver fjerde forbruger, der skal vælge en vin til kronhjorten, tager en vin fra Rioja.
* På andenpladsen over de mest kendte vindistrikter kommer Bordeaux skarpt efterfulgt af Champagne.
* Hver tredje af de adspurgte svenskere mente, at det giver prestige og status at vide noget om vin. Og de knyttede frem for alt vinviden til det at kunne vælge de helt rigtige vine til diverse retter.
* De fleste forbandt begrebet "en fornem vin" med lang tids fadmodning eller med en særlig god årgang. Derudover spillede også vinlandet og vindistriktet en væsentlig rolle.
* Hver tredje ytrede, at det er overordentlig vigtigt at vide, hvordan man håndterer vin – fx, at man serverer vinen korrekt, og at man ikke sætter hele hånden rundt om glasset, men holder på dets stilk.
* 94% af de adspurgte svenskere startede som regel en samtale om vin, når de var til middagsselskaber – hvilket måske igen hænger sammen med, at de forbinder vinviden med status …





.


Come back for europæisk vin
I de sidste ti år har oversøiske vine haft konstant fremgang på det britiske marked. Men nu viser en undersøgelse foretaget af AC Nielsen, at briterne så småt er begyndt at vende tilbage til de gode gamle europæiske vine.
Fra maj 2009 til samme måned i år steg salget af italiensk og spansk vin i Storbritannien med 10%. Vinene fra flere andre europæiske lande fulgte trop – dog var der et lille fald i salget af fransk vin på 2%.
Samtidig mistede de australske vine 4% af deres markedsandele på britisk jord, og for de amerikanske vines vedkommende drejede det sig om 6%.
De newzealandske vine er dog svære at slå af banen – her steg salget med hele 35% og nåede dermed op på 246 millioner pund (cirka 2,1 milliard kr.).



Det er ofte en stejl affære at høste druer i det bakkede tyske vinlandskab. Foto: Deutsches Weininstitut (DWI).

En meget lille tysk høst
Tyskland har nu gjort tallene for årets druehøst op, og høstmængden ligger på omkring 7 millioner hektoliter. Det er den mindste høst i de sidste 25 år.
Årsagen er det kolde vejr under vinstokkenes blomstring samt en række kraftige haglstorme. Ikke mindst vindistriktet Pfalz er blevet hårdt ramt af hagl i år, hvilket har medført en reducering af høsten på hele 30% sammenlignet med høsten i 2009.
Ifølge Deutsches Weininstitut er kvaliteten af druerne til gengæld fin – omkring en fjerdedel af dem er således egnet til prædikats-vine – den fornemmeste kategori inden for tysk vin. Sidste år gjaldt dette dog for hele 53% af druerne.
På grund af de langt færre druer i år har mange tyske vinproducenter kun ladet få af dem blive hængende på vinstokkene med henblik på fremstilling af Eiswein. Så man skal nok regne med en meget lille årgang af den delikate søde hvidvin.


Tredobling af druepriser
Ikke kun i Tyskland, men også i Østrig er druehøsten i år betydeligt mindre end normalt. Også her skyldes det et mindre gunstigt vejr under blomstringen.
Ifølge de nyeste tal fra Statistik Austria er der i alt høstet 1,76 millioner hektoliter druer, hvilket er omkring 30% mindre end den gennemsnitlige høstmængde i Østrig, der ligger på 2,5 millioner hektoliter.
Faktisk er årets høst i Østrig så lille, at der ikke er nok druer til at dække østrigernes forbrug af hjemlandets vine – et forbrug der ligger på omkring 2,4 mio. hektoliter om året.
Værst ser det ud, når det gælder hvidvin, hvor der stort set heller ikke er nogle flasker af årgang 2009 tilbage på markedet. Sidste års høst af grønne druer var nemlig ligeledes i underkanten.
Den meget lille høst i år har medført en fordobling af druepriserne – nogle steder i Østrig er de endda tredoblet, hvilket igen vil smitte af på vin-priserne.




/EMBED>



17 nye postkort om sherry
For to år siden var Anker en tur i Sherry-distriktet omkring byen Jerez i det sydlige Spanien. Det resulterede i 25 postkort, som siden har ligget på en særlig side. Nu har Anker igen været dernede, og i denne og de kommende uger sender vi endnu 17 nye postkort, som efterhånden vil supplere den tidligere serie. Her kommer de første tre:



.......
Jordvejene gennem de hvide marker bliver opkørte og smattede, når regnen kommer.

1. nye postkort om sherry
Blød jord af kalk og ler
Den hvide albariza-jord præger Jerez’ marker, som næsten alle hælder mellem 10 og 15 procent (centimeter pr. meter).
Jorden er en meget blød blanding af kalk og ler, der i regntiden bliver ret smattet. Den er ikke særlig næringsrig, men vinstokkene kan til gengæld nemt sprede deres rødder nedefter og ud til siden – ud under tragtene, der opfanger regnvandet (se det næste postkort).
Man har fundet op til 12 meter lange rødder i dybder ned til 6 meter.
Jerez er berømt for sine specielle marker, pagos. De kan være fra nogle få hektar og op til over 500 ha, hver med sin særlige jordbund, sit særlige mikroklima osv. I alt er der cirka 300 pagos i sherry-distriktet.



.......
At vandre op ad disse vold-trapper kræver en del benarbejde, men det har man jo kun godt af.

2. nye postkort om sherry
Sådan graves tragtene
Det regner kun om vinteren i Sherry-distriktet, og for at opsamle regnvandet og hindre det i at løbe ned fra landskabets blide bakker tildanner man jorden med nogle rektangulære tragte.
Man kunne forestille sig, at det måtte være et meget stort arbejde at grave alle disse tragte, men det klares nemt af en mand, en traktor (eller en hest) og en speciel maskine.
Maskinen består af en bred kniv, der skærer et skråt snit ned i jorden og samler en vold, og når maskinen har kørt, hvad der svarer til lidt over et menneskeligt skridt, løftes kniven automatisk og efterlader sin vold af jord.
Ingen andre steder i verden ser man trappeformede vinmarker som disse. Men man kan kun se dem i vintersæsonen, når høsten er overstået.
Se også denne uges STORE billede nedenfor.







.......
Her i Bodegas Sánchez Romate er der fire rækker fade, men mange steder nøjes man med tre.

3. nye postkort om sherry
Fire rækker er maksimum
I en sherry-bodega kan der ligge mange tusinde fade. Men fadene, botas, ligner ikke helt de barriques, der anvendes mange andre steder.
Sherry-fadene spidser mere til i enderne og rummer 600 liter i stedet for de sædvanlige 225 eller 228 liter.
Fadenes form og størrelse blev fastlagt allerede i 1400-tallet, men først i 1800-tallet, da eksporten til USA kom i gang, begyndte man at bruge amerikansk egetræ. Det har man stort set forsat med lige siden.
Fadene stables oven på hinanden, og fire rækker er maksimum for, hvor meget de nederste fade kan bære.

Se flere nye postkort i næste uge!


Vil beholde Systembolaget
Man kan godt ryste lidt på hovedet af det svenske Systembolaget, for der er jo noget absurd ved, at den svenske stat har monopol på handelen med vin og spiritus.
Med jævne mellemrum er der da også nogen, der forsigtigt foreslår, at man måske skulle ophæve monopolet. Den slags forslag bliver dog hurtigt manet i jorden igen.
Og stik imod, hvad man måske skulle tro, så er de fleste svenskere faktisk glade for Systembolaget. Det viser en rundspørge udført af SIFO (Statens institutt for forbruksforskning) mellem juli og september i år. Her svarede hele 66%, at de ønskede at beholde monopolet, hvilket er en stigning i forhold til en lignende undersøgelse fra første kvartal af 2010.


33/09





Bogens eneste billede over for titelbladet viser Château du Clos de Vougeot i sne.

Utrolig flot bog om Bourgogne
Den britiske master of wine Jasper Morris har begået en helt utrolig flot bog om Bourgognes vine: "Inside Burgundy" (Berry Bros & Rudd Press, 656 sider, 498 kr. + forsendelse 60,50 kr. fra Vinbladet, tlf.: 21 78 10 12).
Bogen er usædvanlig på flere punkter: Den er resultatet af tre årtiers intens research. Den beskæftiger sig indgående med de i alt 1200 marker og deres terroir, nævner også producenter, men omtaler dem kortfattet og uden nørdet sniksnak.
Der er ingen smagenotater, som hurtigt ville gøre bogen uaktuel, og bogen er ikke pumpet op med en masse billeder af diverse vinbønder, landskaber, drueklaser, flasker og glas.
Der er faktisk kun ét billede i bogen, og det dekorerer siden over for titelbladet. Til gengæld er der mange minutiøst gennemarbejdede kort, trykt i farver, hvor selv den mindste lille mark er vist.
 
Her slår man op
Bogen indledes med en række velskrevne, koncise kapitler om historie, vinhandel, geografi, klima, druer, høst og vinifikation. De fylder til og med side 85. På resten af siderne i den tykke bog (2 kg) gennemgås appellationer, marker og producenter.
Denne del er der næppe mange, som læser fra ende til anden. Det er her, man slår op.
Men det er nu også interessant at gå på opdagelse – fx at læse om den 51 hektar store mark Clos de Vougeot. I 1889 var der kun én ejer; siden er marken blevet delt op i cirka 80 parceller ved flere generationsskifter, hvor alle børn i familien skulle have hver en bid.
Jasper Morris fortæller også, at man ikke skal tro på den gamle historie om, at vinene fra den øverste del af Clos de Vougeot er de bedste – at de i munkenes tid blev givet til paver og konger, mens vinene fra markens midte gik til biskopper, og dem fra den nederste del gik til munke og lægfolk. Der kan faktisk komme fornemme vine fra alle dele af marken – når ejeren af parcellen kan sit håndværk.
Jasper Morris’ "Inside Burgundy" er simpelt hen den ultimative bog om Bourgogne. Nok værd at ønske sig i julegave.

Vinstokke med mystiske kræfter
Der er meget godt film-materiale i vinens verden, og der er allerede lavet utallige romantiske og dramatiske film, som udspiller sig i ydmyge vingårde eller prægtige vinslotte.
Sidste nyt er en soap opera, som er i støbeskeen hos den amerikanske tv-kanal NBC. Rammen for serien er et vinhus i Napa Valley, og handlingen er i bedste Dollars-stil: En familie med masser af interne problemer forsøger at genfinde familieidyllen.
Men her stopper også enhver sammenligning med andre familieserier og vinøse film, idet serien er krydret med gru og mystik. Vinhusets vinmark er nemlig tilplantet med nogle meget gamle vinstokke med farlige og overnaturlige kræfter, der præger familiemedlemmernes gøren og laden.
NBC er ikke nået længere end til et færdigt filmmanuskript – alligevel har rygterne om den kommende serie vakt begejstring hos fans af horrorfilm. .



En animation af det nye elegante champagne-rum hos Harrods.

Kæmpe vinafdeling hos Harrods
Harrods i London har længe haft en vinafdeling. Men nu har det fine gamle varehus udvidet afdelingen til i alt 7000 kvadratmeter, der rummer mere end 3000 flasker vin, spiritus og øl.
I forbindelse med denne nye afdeling tilbyder Harrods også vinsmagninger og vinuddannelser, ligesom der er indrettet en ny vinbar og et særligt aroma-område, hvor man interaktivt kan udforske forskellige vines duft-elementer.
Et udvalg af meget sjældne og gamle vine har fået til huse i et temperatur-kontrolleret rum, mens man i et andet rum kan gå på jagt efter vine fra nye vinlande som Japan og Slovenien.
Champagne, cognac og andre udvalgte vine og spiritusser har hver fået deres egne særskilte afdelinger.







Det gamle hospital i Beaune, hvor den årlige auktion afholdes.

Kinesisk interesse for Bourgogne
Mens nogle kinesere køber ædle Bordeauxvine til overpriser, er der andre, der investerer i lige så fornemme – men mindre kostbare – Bourgogner. Og jo højere hammerslag, der lyder på auktionerne for vinene fra Château Lafite og de andre Bordeaux-slotte, desto større bliver interessen for Bourgognevinene, der af mange kinesere anses for et rigtig godt køb.
Sådan lyder det ifølge Decanter fra flere vinhandlere i Hong Kong, hvorfra Bourgogne-glæden er begyndt at brede sig til moderlandet Kina.
Det er frem for alt vinene fra kult-domæner som Romanée Conti, Armand Rousseau og Georges Roumier, som de kinesiske vinsamlere investerer i.
Hos Christies, som står for den berømte årlige vinauktion i Bourgognes gamle hospital, Hospices de Beaune, er man udmærket klar over kinesernes stigende interesse for Bourgognevin. Og netop derfor har auktionshuset også gjort et forarbejde for at lokke kinesere til auktionen, som afholdes den 21. november.

Sammenligner vinene med te
For det første har Christies, som vi fortalte i uge 43, inviteret den populære kinesiske filmskuespiller Liu Ye med til auktionen som æresgæst.
For det andet har man for første gang nogensinde afholdt smagninger i Beijing og Shanghai af de mange Bourgognevine, som kommer under hammeren på auktionen.
Og så har man fået oversat auktionskataloget til kinesisk. I kataloget forsøger Christies desuden at appellere til kineserne ved at trække paralleller mellem deres verden af teer og så Bourgognevinenes mangfoldighed. Begge dele har ifølge kataloget rødder i et rigt varieret klima og terroir.
Hos Christies håber man selvfølgelig på et godt salg på årets Hospices de Beaune auktion. Men man tror ikke, at priserne på de fornemme Bourgognevine vil nå samme skyhøje højder, som dem for Bordeauxvinene.
Men hvem ved, om ikke Bourgogne – på et eller andet tidspunkt, når det kinesiske marked er mættet med ædle Bordeaux-flasker – vil blive den nye store sællert til kineserne.

De største négocianter
Ovenfor anmelder vi Jasper Morris’ fornemme bog om Bourgogne.
I den har vi fundet svaret på noget, vi af og til har tænkt på, nemlig hvilke vinhuse – négocianter – i Bourgogne, der er de største. Det fortæller bogen i den lille oversigt, vi bringer her til højre, og som viser firmaernes årlige omsætning (2008) i euro.
Den største négociant er imidlertid den dynamiske Jean-Claude Boisset, hvis omsætning ikke oplyses, men den ligger i hvert fald på over 200 mio. euro.
Boisset har opkøbt en række vinhuse, blandt andet Bouchard Ainé, Jaffelin, Louis Bouillot, Mommessin, Morin, Ropiteau, Ponnelle, J. Moreau og Thorin.
Patriarche er ikke nævnt i Jasper Morris’ liste.
    ........
    8 gamle négociant-firmaer
    Louis Jadot (grundlagt 1859), 60 mio. euro
    Louis Latour (1797), 54 mio. euro
    Bouchard Père & Fils (1731), 35 mio. euro
    Labouré-Roi (1831), 36 mio. euro
    Albert Bichot (1831), 34 mio. euro
    Joseph Drouhin (1880), 30 mio. euro
    Joseph Faiveley (1825), 14 mio. euro
    Chanson (1750), 8 mio. euro
    ........


Hvem er størst?
Her er endnu en lille oversigt fra Jasper Morris’ bog – en sammenligning mellem Bourgogne og Bordeaux. Hvem er størst?
* I Bourgogne er der 27.700 hektar vinmarker; i Bordeaux er der over fire gange så mange: 120.215 ha.
* I Bourgogne fremstilles årligt 1,5 mio. hektoliter vin; i Bordeaux næsten fire gange så mange: 5,6 mio. hl.
* I Bourgogne er der 100 appellationer; i Bordeaux er der kun lidt over det halve: 57.
* I Bourgogne er der cirka 4000 domæner, hvoraf 1300 selv tapper deres vin; i Bordeaux er der cirka 10.000 producenter.
* I Bourgogne er der 250 négocianter; i Bordeaux er der 400 handelshuse.
* I Bourgogne er der 23 kooperativer; i Bordeaux er der 44.


>43



.....................





Dennis Mc Bain "beklædt" med "the breast" og "the underarmer". Begge dele var udlånt fra whiskymuseet i Mc Bains hjemby Dufftown, hvor også destilleriet Glenfiddich ligger.

Besøg fra Skotland
I uge 44 og uge 45 bragte vi de første afsnit af en føljeton fra mødet med Dennis Mc Bain – den skotske kobbersmed, som har arbejdet det meste af sit 68-årige liv hos whisky-destilleriet Glenfiddich. Her kommer det sidste kapitel:

De magtfulde toldere
I sidste uge fortalte Dennis Mc Bain om "the dog" – det kobberrør, som arbejderne på Glenfiddich fyldte med whisky, når bryggeren vendte ryggen til.
Men der var andre end arbejderne, der fik en god portion af whiskyen.
Hos whiskydestillerierne taler man altid om "the angels share", englenes andel, som er den whisky, der fordamper under fadmodningen. Men i gamle dage kunne man også tale om "toldernes andel".
I dag får de skotske destillerier en til to gange om året besøg af en toldembedsmand, der skal undersøge, om alt går korrekt for sig.
I gamle dage dukkede han op adskillige gange om året, og det var op til destillerierne at sørge for logi til disse toldere.
Tolderne havde stor magt, og det gjaldt om at holde sig gode venner med dem. Derfor blev der også set igennem fingrene med, at de – når de kom på besøg – ofte smuglede en pæn mængde af den fadmodnede whisky ud fra destillerierne.

Beholdere skjult under tøjet
Når tolderne kom til destillerierne, var det helt normalt, at de lukkede og låste porten ind til fadkælderen. De ville have fred og ro til deres arbejde.
Med sig ind i kælderen havde de ofte – skjult under tøjet – "a breast" og "an underarmer". Det var to let kurvede beholdere af metal, som øverst var forsynet med en korkprop. Beholderne havde tolderen fastgjort til henholdsvis brystkassen og armhulen med snore. I de mennesketomme fadkældre blev beholderne frigjort, fyldt med den dejlige velmodnede whisky og bundet omhyggeligt fast til kroppen igen.
Dernæst forlod den – ret fyldige – tolder destilleriet med en alvorlig autoritær mine.
Tyvekosterne blev hældt på flasker, og når tolderne så mødtes med jævne mellemrum, udvekslede de whiskyer, så de fik nydt lidt af hvert.

En afslørende lyd
Mc Bain har arbejdet i selve destilleriet med fremstillingen af den gode whisky, men frem for alt har han som kobbersmed haft sin gang i det tilhørende kobberværksted.
Hos Glenfiddich lavede man nemlig i mange år selv destillationsapparaterne, hvilket bestemt ikke var almindeligt.
Kobberet, som apparaterne er lavet af, bliver på grund af slitage tyndere med årene. Det kan også blive for tyndt, og så er det tid til at udskifte hele apparatet.
I dag har man fine instrumenter, der nøje tjekker og måler tykkelsen på kobberet, men før i tiden slog man med mellemrum på apparaterne med en metalstang. Lyden var afhængig af kobberets tykkelse, og det var lidt af en kunst at lære at tyde de forskellige lyde og dermed vide, hvornår et apparat skulle udskiftes.

Håber på en bog
Mc Bain har været med hele vejen – fra 1950’erne, hvor al arbejdet foregik manuelt til i dag, hvor maskinerne har gjort deres indtog i destillerierne.
Og han fortsætter gerne flere år endnu. I dag laver man ikke længere destillationsapparaterne på destilleriet, men der er nok at gøre med at holde de gamle apparater ved lige.
Når Mc Bain en dag trækker sig tilbage, kan man kun håbe på, at han skriver en bog, der foreviger alle hans mange indtryk og oplevelser fra en svunden tid i whiskyens verden.
..................


.....................................................
    --,,,,,,,,,,,--,
    Den danske vinbranche
    * Domaine Brandis har optaget importen af vinene fra Domaine Binet-Jacquet i Faugeres, Languedoc.
    * GoodGrape Wine Co har føjet følgende amerikanske producenter til porteføljen: Arterberry Maresh, Le Cadeau og Ayres Vineyards, alle i Oregon. Vineyard 29, Gallica, Upstart Crow Winery, Jaqk Cellars, alle fra Napa Valley. Sleight of Hand Cellars, Trust Cellars, Dusted Valley Vintners og Grand Reve Vintners, alle fra Washington State. Wine Guerilla, Pali Wine Company og Mark Herold Wines, alle fra Sonoma.

......... ....
    Vil du have vores løbeseddel?
    Vær sikker på at følge med i, hvad der sker i
    vinens verden. Bestil vores løbeseddel gratis tilsendt
    pr, e-mail hver uge. Klik her!
    Blot for en ordens skyld: Vi sælger naturligvis ikke
    vore adresser, så du risikerer ikke af få en masse spam.






Vinbranchens Blå Bog
Hver uge bringer VinAvisen et portræt af en person, der har gjort sig særligt bemærket i den danske vinbranche, og uge efter uge samler vi portrætterne på en særlig side. Nedenfor kommer denne uges portræt...,... ..... ..


.
.


    Ole Jensen (f. 1948) var kun 10 år gammel, da han fik job som bybud hos Skjold Burne vinforretning i Helsingør. Det var starten til et livslangt ægteskab med den kendte vinhandlerkæde.
    I 1962 hoppede han af budcyklen og kom i lære i forretningen, hvorefter han som udlært kom til Skjold Burnes vinhandel på Frederiksborgvej 186. Her havde han sin faste gang i de næste mange år, kun afbrudt af militærtjeneste.
    Ole Jensen var parat til nye udfordringer, da han i 1970 blev tilbudt forpagtningen af en nyåbnet Skjold Burne forretning på Frederikssundsvej i København NV. Her finder man ham stadig, og i det selv samme interiør som dengang. Når han begynder at snakke om at modernisere forretningen, protesterer de mange trofaste kunder – de synes, det er ren nostalgi at besøge den gamle 70’er butik med teaktræ på vægge og hylder. Så det bliver der ikke ændret ved.
    Men sortimentet er udvidet betydeligt gennem årene. Ud over vin fra alverdens lande finder man også friskmalet kaffe, delikatesser og My Own Blend pibetobak med mulighed for at vælge mellem 42.000 forskellige blandinger.
    Den 26. november i år kan Ole Jensen fejre 40 års jubilæum som forpagter, men han har bestemt ikke tænkt sig at hvile på laurbærrene endnu.
    Ud over vinhandlerjobbet er han også med i en marketinggruppe for Skjold Burne-kædens forhandlere.
    Fritiden går med familiehygge med hustruen Britta, deres to voksne børn og fem børnebørn.
    Adresse: Skjold Burne, Frederikssundsvej 33, 2400 København NV, tlf.: 38 10 90 43, fax.: 38 10 26 46, e-mail: sbole@mail.dk, www.sb-kbh.dk.


    .....................
    Ugens gode spørgsmål
    Hver uge besvarer vi et spørgsmål fra en af VinAvisens læsere. Vi kan dog ikke overkomme at sende svar direkte til den enkelte – det har vi simpelt hen ikke tid og kræfter til. Vi må nøjes med at udvælge de mest interessante spørgsmål og besvare dem, så alle får glæde af svarene. Nedenfor kommer ugens gode spørgsmål – og svaret på det.

    Hvorfor forskel på opstikket?
    Jerry E. Zentio har talt med flere om størrelsen af bulen i bunden af vinflaskerne – opstikket, som det kaldes inden for vinbranchen. Ingen har dog kunnet give ham en forklaring på, hvorfor nogle flasker har et større opstik end andre. Vi skal prøve, om vi kan:
    Opstikket blev oprindelig lavet for at skjule den ujævne "navle", hvori glaspusterens lange jernstang sad fast i glasmassen. Navlen kunne således ikke ridse det pæne spisebord, når den var hævet op i flasken.
    I dag kan man godt støbe flasker uden navle og med helt plan bund, men man har beholdt opstikket. Det giver nemlig flasken styrke – det er ligesom med bølgeblik på et tag: En helt glat plade vil bue nedad, mens bølgerne i bølgeblik gør pladen stiv på den lange led. Endvidere tjener den ringformede bund til, at flasken ikke står og vipper.
    Kun meget få vinflasker er uden opstik. Det gælder blandt andet Roederer-champagnen Cristal.
    Man hører af og til, at man ved at måle opstikkets dybde kan få en idé om vinens pris, og der er faktisk noget om snakken. En undersøgelse har vist, at generelt følges et dybere opstik med en højere pris.
    Et dybt opstik medfører naturligvis, at flasken skal være større, hvis den stadig skal rumme 75 cl. Så når man oplever de dybe opstik skyldes det sikkert, at producenten har villet sende et signal om, at dette er en fornem vin i en særlig stor flaske – og til en tilsvarende højere pris. Lad os bare kalde det et spil for galleriet.
    Vinen kan være af fremragende kvalitet – er det måske som oftest – men det behøver ikke at være tilfældet.
    ....



Ugens vinøse billede
For nylig besøgte Leif Nielsen fra Svendborg vinhuset Beringer i Californien, hvor han tog dette billede af nogle meget gamle vinfade.
Fadene er tyske og udskåret i hånden for 150 år siden. Og de blev anvendt til vin dengang i 1876, hvor brødrene Jacob og Frederick Beringer netop havde åbnet vinhuset. De var udvandret fra Mainz i Tyskland for at finde lykken i USA – og det gjorde de i vinens verden.

Hvem kommer med det næste billede til os?
Alle er fortsat velkomne til at sende os vinøse billeder. I får ikke nogen præmie, og I får heller ikke billeder retur det orker vi ikke så det er bedst, hvis I sender billederne digitalt i en nogenlunde god opløsning til mariette@vinavisen.dk.





.

...Ugens STORE billede
Her er det næste store billede i vores løbende serie. Vore læsere er meget velkomne til at sende os vinøse billeder – gerne billeder med lidt action, så det ikke kun bliver smukke vinmarker og landskaber, vi viser.
Send venligst billeder i tværformat og i en god opløsning på mindst 1000 x 700 pixels, gerne større, til anker@vinavisen.dk.
Efterhånden samler vi disse billeder på særlige sider, 26 billeder ad gangen:
Billede 1-26Billede 27-52Billede 53-76Billede 77-.....

. .. ........ .... .. . ...... . . ........ ....... ........... ...........
...............................

    .....................
    95 På marken oven for den lille Bodega Viña Santa Petronila i Sherry-distriktet er jorden behandlet som små bassiner (foto © Anker Tiedemann)
    ...............
    ...............


Til_37/09





    VinAvisen finder de gode vine!
    I den forløbne uge har vores smagepanel smagt i alt 29 vine. Af disse vine var der 23, som fik mere end to stjerner, og hele 11, som fik fem stjerner.
    I alt blev det til 97 stjerner og i gennemsnit 3,3 stjerner til alle de smagte vine, inkl. dem, der kun fik én eller to stjerner og derfor ikke er beskrevet her. En forklaring på, hvad stjernerne står for, fås ved at klikke her.
    Du kan søge mellem vine, som vi har smagt siden november 2009 ved at klikke her. Men du kan også søge dem på din mobiltelefon på adressen m.vinavisen.dk.
    Søger du en tidligere anmeldelse, vil du kunne finde den ved hjælp af Google. Skriv blot i søgefeltet: site:vinavisen.dk samt vinens navn – og bemærk, at der ikke skal være noget ophold mellem site: og vinavisen.dk.

..
.......
    ,,,
    Ring til importøren - klik på det blå navn - og spørg, hvor du kan købe vinen.
    ,,,,,

Mousserende


Jean Pernet, Grand Cru, Chardonnay, Champagne, Frankrig, 2004
275 kr., Jysk Vin
En fornem årgangs-champagne, der efter seks år er moden, afrundet og stadig vital. Det er en blanc de blancs - en hvidvin udelukkende af hvide (grønne) druer og med en liflig duft, fine, stadige bobler og en frugtagtig smag med toner af brød.


Ferrari, Perlé, Rosé, Trento, Italien, 2005
279,95 kr., H.J.Hansen Vin
Perlende og rosé og med en lille sødme. En god mousserende vin til en lidt høj pris.

Hvidvin


Kintu, Sauvignon Blanc, Maule Valley, Chile, 2010
59 kr., pris ved 6 flasker: 40 kr., Propperiet
En rigtig god hvidvin med en frisk og ren druesmag uden eg. Den femte stjerne gælder prisen ved 6 flasker. Flasken har skruelåg.


Calice, Le Chiantigiane, Toscana Bianco IGT, Italien, 2009
43,75 kr., Premier Cru
En meget let hvidvin (11%), der mangler lidt alkohol til at give rygrad og struktur. Flasken har skruelåg.

Rødvin


SupèrBio, Decordi, Nero d'Avola, Sicilien IGT, Italien, 2009
45 kr., Hargaards Vinbutik
Denne rødvin på økologisk dyrkede druer er en rigtig god vin, let, saftig og ikke med Nero d'Avola's sædvanlige tyngde. Flasken har skruelåg, men producenten har desværre tøjret "skørtet" forneden på kapslen med en halsetiket, så det ikke er løst. Det skal det være; ellers er det umuligt at åbne skruelåget. Vi måtte have fat i en skarp kniv. Prisen er langt under, hvad smagepanelet gættede.


Dezzani, Primitivo di Manduria, Italien, 2008
69,95 kr., på tilbud i denne uge (uge 46): 41,67 kr. ved 3 flasker, SuperBest
En rigtig god rødvin til en fordelagtig tilbudspris. Den har en god duft og smag med bred frugt - blommer og brombær - og tilpas syre og sødme. Oplagt til julemaden.


Anjoli, Priorat, Spanien, 2008
70 kr., Nordic Wine Shop
Flot og kraftig rødvin, der smager af mere, end den koster. Den har en saftig smag med fint krydderi. Med den lave pris er den lidt af et kup.


Chianti Riserva, Sangiovese, Chianti, Italien, 2007
79,95 kr., pris ved 12 flasker, Wine Group
En rigtig dejlig rødvin med god og læskende frugt og en behagelig tørhed i eftersmagen. Nyd den til en ekstra god pasta- eller kyllingeret.


Tarapaca Plus, Maipo Valley, Chile, 2008
99,75 kr., Skjold Burne
Fornem rødvin på økologisk dyrkede druer - Syrah, Carmenère, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Petit Verdot - en symfoni af spændende facetter. Denne vin smager simpelt hen godt.


NC, Non Confunditur, Argiano, Rosso Toscano IGT, Italien, 2008
99,95 kr., pris ved 12 flasker, Philipson Wine
Flot italiener. En meget dejlig rødvin på 40% Caberbet Sauvignon samt lige dele Merlot, Syrah og Sangiovese. Vinen har en fyldig, blød smag, der er meget velegnet til mange retter. Flasken har skruelåg.


Poggio Castagno, Brunello di Montalcino, Italien, 2005
159 kr., i denne uge (uge 46): 89 kr., Kvickly
Den smager godt, denne rødvin. Den har en god duft og en moden, afrundet smag helt på toppen i sin udvikling med mørke bær, chokolade ... Tilbudsprisen er et kup.


Termes, Numanthia, Tempranillo, Toro, Spanien, 2008
199 kr., Moët Hennessy
Hvis man kun måtte tage en enkelt rødvin med til en øde ø, så er denne vin et rigtig godt bud. Den er stor og rummelig med en vidunderlig duft af aromatiske frugter, varme krydderier og tobak. I smagen går friske bær, mørk chokolade og mild chili op i en højere enhed. Man bliver simpelt hen forført af denne vin fra det spanske Toro-distrikt.


Plaisir de Noël, Jean Claude Mas, Languedoc, Frankrig
47,50 kr., Sigurd Müller
En udmærket fyldig og krydret rødvin med noter af lakrids. Det er årets julevin hos Sigurd Müller, og den vil da også passe fint til juleanden. Køber man 12 flasker, får man samtidig årets julebog, "Nisser i nød".


Loud River Roaring Red, La Playa, Colchagua Valley, Chile, 2009
49 kr., Kjær & Sommerfeldt
Denne rødvin er fremstillet på Chiles nationaldrue Carmenère samt på Syrah og Petit Verdot. Og det er en udmærket blanding. Vinen dufter af mandler, kirsebær og kvæde, mens smagen er saftig og blød med noter af blå blommer. Flasken har skruelåg.


Terra Hutton, Darling Cellars, Cabernet Sauvignon, Darling, Sydafrika, 2009
54,95 kr., Amka
Kraftig rødvin med en markant duft af Cabernet og en bred, krydret smag. Dertil en masse træ. Flasken har skruelåg.


Leyda, Reserva, Merlot, Rapel Valley, Chile, 2008
59,50 kr., Wine.dk
En tæt duft med grønne toner og en krydret smag med noter af marcipan og abrikos - sådan er denne pæne rødvin til en okay pris.


Léon Perdigal, Châteauneuf-du-Pape, Frankrig, 2009
110 kr., i denne uge (uge 46): 69 kr., Kvickly
God, pæn Rhône-vin - måske mere Rhône end typisk Châteauneuf. Men den er jo også billig. Den har god frugt med en ret markant sødme.


Capriolo, Rosso Dolomiti IGT, Italien, 2008
55 kr., pris ved 12 flasker: 50 kr., Carlo Merolli
Let og saftig rødvin på druerne Lagrein og Merlot. Pæn hverdags-vin.


Les Calades, Vin de Pays de Vaucluse, Frankrig, 2009
60 kr., pris ved 12 flasker, The Wine Company
En fyldig, men også enkel hverdags-rødvin.


Pescarpa, Primitivo, Puglia IGT, Italien, 2009
75 kr., pris ved 12 flasker: 59,75 kr., Vinmonopolet
Man er lige ved at tro, at denne rødvin er en californisk Zinfandel - det er jo den samme drue. Vinen har en fyldig frugtsmag med markant sødme. En pæn hverdags-vin.


Quasar Gran Reserva, Carmenère, Central Valley, Chile, 2006
98 kr., Jabeco-Wine
En udmærket rødvin med god frugt med et strejf af tørrede figner. Men det høje alkoholindhold bider lidt, og prisen er lige i overkanten, hvilket fratager vinen den fjerde stjerne.


Musella, Amarone della Valpolicella, Italien, 2006
249 kr., pris ved 6 flasker: 199 kr., A Vinstouw
16 procent alkohol - en af de kraftige bamse-amaroner med markant sprit-sødme.

Sød vin


Alvear, Solera 1927, Pedro Ximénez, Montilla-Moriles, Spanien
119,75 kr., pris for ½ flaske; på tilbud indtil jul: 99,75 kr., Skjold Burne
Denne vidunderlige søde dessertvin kommer fra det lille spanske distrikt Montilla-Moriles øst for Sherry-distriktet, og på mange måder arbejder man her på samme måde som i Jerez. Vinen har en kompleks, afrundet og lækker smag med masser af sødme, men også en god syre.


....... ............




...... ..........
Søg i 500 tidligere VinAviser:


...... ............
Eftertryk er tilladt i trykte medier
Vi er kun glade for at se VinAvisens nyheder citeret i trykte medier - ikke i de elektroniske. Men bemærk: Angiv venligst altid kilden med denne ordlyd: www.vinavisen.dk. Vore beskrivelser af smagte vine med tilhørende stjerner kan dog frit citeres i alle medier, blot kilden angives.